1. INLEDNING. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte, avgränsning och metod.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. INLEDNING. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte, avgränsning och metod."

Transkript

1 1. INLEDNING. 1.1 Bakgrund. Levar by i Nordmalings kommun har en mycket intressant utveckling. Trots detta finns mycket lite skrivet om byn, dess bebyggelse och markanvändning. Mot denna bakgrund har jag valt Levar by som ämne för min C-uppsats i geografi. Med detta hoppas jag tillföra kunskap till den befintliga litteraturen om byarna i Västerbottens län. 1.2 Syfte, avgränsning och metod. Syftet med denna uppsats är att visa, hur kulturlandskapet, befolkningen och näringslivet i Levar by förändrats över tiden. Uppgiften har begränsats genom att i stort sett endast material tillgängligt på hemorten utnyttjats. Jag har valt att arbeta med utgångspunkt från fyra kartbilder av byn från åren 1646, 1780, 1832 och 1982 samt de lantmäterihandlingar, som hör till de tre förstnämnda kartorna. Motivet för valet av kartorna är följande: års-karta. Kartan från 1646 är den äldsta bevarade kartan från byn. Den är ett resultat av de första uppgifterna, som ålades det 1628 inrättade svenska lantmäteriverket. Dess förste chef var västerbottningen Anders Bure. Han och hans medhjälpare (lantmätare), som det första året var sex till antalet, skulle kartlägga varje by med dess åker, äng, skog och mark. De skulle föra anteckningar Över beskaffenheten, föreslå vilka förbättringar som kunde göras, vilka slogar som kunde uppodlas, vilka skogsområden, som kunde ge timmer osv. ( 1 ) Dessa kartor sammanfördes till de s.k. geometriska jordeböckerna. Kartans beskrivning var oftast anbragt på själva kartbladet. ( 2 ) För staten var det viktigt, att denna kartläggning med värdering av marken kom till stånd. Den låg till grund för skatteuttaget, och de svenska bönderna stod för den största delen av statens inkomster. (3) års karta års karta är en storskifteskarta. Förordningen om storskiftet utfärdades 'Den var riktad mot det förutvarande tegsskiftet, där varje bonde hade del i varje slag av mark. Det ansågs olämpligt för ett rationellt jordbruk. Det var ingenting ovanligt, att en bonde kunde ha

2 2 ett 50-tal skiften att bruka. (4) Enligt förordningen skulle marken omfördelas så, att varje bonde fick en brukningsenhet. Samtliga bönder måste samtycka till skiftets genomförande. Bebyggelsen berördes inte. Kravet på samtycke ledde till att idén i stort sett föll igenom års storskifte kom endast till utförande i byar, där kronan (staten) var jordägare. Innovationscentrum låg i SV Uppland kring Ekolsund, förvaltat av Jacob Faggot. En modifikation av systemet kom till stånd Varje ägare skulle kunna inneha högst fyra brukningsenheter. Ingenting sas om bebyggelsebilden. Skiftet genomfördes tämligen snabbt inom vissa delar av Mälardalen, Östgötaslätten och på sydvästslätten i Skåne. En tredjedel av landets bönder stod utanför. Skiftet medförde inga drastiska förändringar i kulturlandskapet, men reformen bröt väg för kommande insatser på området blev det möjligt för en ägare att bryta sig ut ur byn och begära, att hans ägor- samlades i ett enda block. Så skedde på Svaneholms gods i Skåne med Rutger Mc Clean som initiativtagare. Han hade också fått impulser från Danmark. Försöket, som genomfördes under åren , slog ekonomiskt väl ut och inspirerade till enskiftet. Grunden för enskiftet var ett starkt uppodlat landskap med lika förutsättningar inom hela byterritoriet. Det räckte att en enda jordägare i byn begärde enskifte för att det skulle genomföras. (5) Är 1803 Lagstadgades om införandet av enskifte i Skåne, 1804 i Skaraborgs län och 1807 i hela riket. Men det var endast i Skåne enskiftet kom till genomförande. (6) års karta. Kartan från 1832 är en laga skiftes karta. Laga skiftet från 1827 medgav, att gården hade flera brukningsdelar. Största antalet av landets jordbruksenheter har genom~ gått denna modifierade form av enskifte. Strävan var att göra minsta ingrepp i bebyggelsebilden för att förbilliga processen. Trots detta har 50% av gårdsbeståndet skiftats i vissa områden. Bilden vi för närvarande har av den svenska landsbygden skapades alltså huvudsakligen i och med laga skiftet. En hel del nya enheter avsöndrades vid utskiftningen, och man bröt ny åker i stor omfattning. Laga skiftet är det största ingreppet i det svenska kulturlandskapet före den nutida lantbruksnedläggnignen. (7)

3 års karta. Topografiska kartan och ekonomiska kartan från 1982 är grunden för bilden av byn av i dag. I kartorna har jag sökt kulturgeografiska element. Dessa kan indelas i tre grupper: bebyggelse, kommunikationsstråk s k linjära element och kulturmark. 1. Bebyggelsen. När det gäller bebyggelsen utgår man från gårdsbegreppet. Det avser närmast driftsenheten eller hushållsenheten inom jordbruket. Förr använde man sig av begreppet hemman. Det var en storleksvärderande enhet. Det kunde bestå av en gård, flera gårdar eller delar av gårdar. Ursprungligen besattes det hela hemmanet av en bonde med full skattekraft. Naturmiljön spelar en väsentlig roll och är en av de viktigaste orsakerna till bebyggelsens olika utformning i skilda delar av vårt land. Tomten var förr som nu plats för byggnaderna och brukningscentrum. Men i äldre tider var den förbunden med vissa rättsregler. Så kunde t ex tomtens storlek ange gårdens andel av hela bytomten. Gårdarna kunde ligga spridda (dispergerade) eller samlade i grupper. I vissa fall förekom mellanting mellan dessa båda former, en agglomererad bebyggelse. I jordbruksbebyggelsen kan man finna en markant social struktur. Bondgården var det centrala i samhället. Över den stod storjordbruket (godset) och under den torp och backstugor. Dessa stod oftast på ofri grund och kunde inte ge innehavaren tillräcklig inkomst. De var vanligen belägna på sämre mark. En del torp har förvandlats till självständiga enheter, men de flesta har försvunnit. 2. Kommunikationerna. Till kommunikationerna räknas förutom vägar och färgator även gränser (rågångar) och hägnader, Av dem finns i dag vägar och rågångar kvar. 3. Kulturmarken Kulturmarken indelas i inägojord och utmark. Kring inägojorden hade man alltid stängsel. Inägorna användes för spannmålsodling på åkern och höproduktion på ängen. Utmarken gav sommarbete, timmer till virke, ved material till gärdsgårdar och svedjeland Utmarken i dag ger timmer, massaoch brännved.

4 4 Ur ekonomisk synpunkt var ängen viktigast, då animalieproduktionen länge dominerade. Åkern däremot var grunden för gårdens ekonomiska värdering. Den indelades i bestämda ägoytor (parceller), som i sin tur kunde indelas i flera brukningsytor. Om ägoparcellerna ligger blandade, talar man om ett ägoblandningssystem. Då måste driften i viss mån samordnas. All åker samlades inom gården. Runt om gärdet hade man ett gemensamt hägnadssystem. Motsatsen till ägoblandning är särägosystem, vilket finns vid ensamgårdsjordbruk ("enstakaställe") men även i en del byformer. Om hela åkerarealen besåddes år efter år, talade man om ensäde. Vilade 50% av åkern benämndes det tvåsäde. Togs en tredjedel av åkern ur bruk kallades det tresäde. Vid införandet av regelbundet trädessystem, sammanfördes åkermarken till gemensamma gården. För att man rättvist skulle kunna återfördela marken, taxerades och skiftades åkern efter vissa bestämda skiftesregler. (8) Källmaterial och källkritik. Två läsfilmer har inköpts från Lantmäteriverket i Gävle. Den ena omfattar de geometriska jordeböckerna från norra Ångermanland och Västerbotten och den andra kartor med tillhörande handlingar från perioden för Levar och några andra byar i Nordmalings kommun. Från Lantmäteriverket i Gävle kommer också de förminskade kopiorna av 1646 års karta, 1780 års storskifteskarta och 1832 års laga skiftes karta. Övriga äldre kartor, återgivna i uppsatsen, är kopior av bildprojektioner från ovan nämnda läsfilmer. Ekonomiska kartan och Topografiska kartan (1982 års reviderade upplagor) har också utgjort värdefullt källmaterial. Husförhörslängderna för Nordmalings socken från förra delen av 1700-talet till 1890 finns att tillgå i Kommunbiblioteket i Nordmaling. De har avfotograferats av Mormonkyrkan i Utah, USA. Filmen har sedan överförts till microfilm av Svensk arkivforskning i Ramsele, som också systematiserat handlingarna. Namn, födelseår, dödsår, vigselår, in- och utflyttningsår i förekommande fall för medlemmarna i de olika hushållen samt deras ställning inom hushållet, t ex son, dotter, piga har noterats, På så sätt har det blivit möjligt att identifiera hushållsmedlemmarna under olika tidsperioder.

5 5 Vid beräkningen av invånarantalet har det sista året i varje period husförhörslängden omfattar, använts. Befolkningen har delats in i fyra grupper: besuttna (bönder), torpare, tjänstefolk och övriga. En uppdelning efter kön och åldersgrupper (0-14, 15-29, 30-44, samt 60-) har gjorts. Handlingar av juridisk natur samt byastämmoprotokoll, samtliga i avskrifter utförda av Betty Persson vid Folkrörelsearkivet i Umeå, har lånats av Bysamfälligheten. Jag är byamännen mycket tacksam för att de vid bystämman i maj 1882 beslutade registrera och binda in alla viktigare handlingar. (10) Ur dessa handlingar har uppgifter, som kompletterar kartinformationen, hämtats och de har i huvudsak varit underlag för beskrivningen av näringslivet. Det som varit av intresse för uppsatsen har antecknats och samlats under skilda rubriker, t ex : slutet av 1700-talet: 1 rågångar 2 hägnader 3 skiften 4 vägar 5 befolkning 6 näringsliv. Övrigt material ur böcker och artiklar har samlats och systematiserats på samma sätt. Här hänvisas till litteraturlistan. I stort sett har endast material tillgängligt på hemorten använts. De äldre kartornas - från tiden före Laga skiftet -tillförlitlighet kan naturligtvis ifrågasättas. Mätmetoderna var ganska primitiva. Man t ex mätte med en stång, som före 1665 hade en längd av 9 alnar och efter detta år 10 alnar. (9) Säkerligen idealiserades kartbilden. Ibland har det varit svårt att se detaljerna i kartorna, då de reproducerade bilderna blir mycket mindre än originalen. Därför har jag besökt Lantmäteriet i Umeå och studerat de kopior man har av de äldre kartorna. Kartbeskrivningarna innehåller be~ nämningar, vilka i dag inte används, på åkrar, ängar och myrar. Det har vållat en del huvudbry. En del av de äldsta handlingarna är ofullständiga, och det har förorsakat problem. Husförhörslängdernas handstilar och förkortningar har ibland varit svåra att tyda. Sättet att föra längderna har varierat, varför vid beräkningen av folkmängden periodernas slutår använts. Överstrykningar har gjort en del skrift oläslig, varför befolkningsuppgifterna är behäftade med en viss osäkerhet.

6 6 1.4 Frågeställningar. Nedan presenteras viktigare frågeställningar för uppsatsen. 1. Vilka kulturgeografiska element kan lokaliseras i de olika kartorna, och vilka förändringar undergår de över tiden? 2. Hur har skiftesreformerna påverkat byn? Som redan påpekats är skiftesreformerna mycket viktiga innovationer. En innovation enligt innovationsteorin definieras som ett objekt eller en företeelse, som individen upplever som en nyhet. Den sprids genom att individerna accepterar den. Under initialskedet är det kanske ett fåtal. Ju fler som accepterar den, desto fler blir informatörerna, och innovationen sprids allt snabbare, tills den nått det stora flertalet. Hur snabbt innovationen sprider sig är bl a beroende av grannskapseffekten. Den sprids också i en hierarkisk process. Ju högre upp orten befinner sig desto snabbare spridning. Stockholm och Malmö befinner sig överst i denna hierarki. Storskiftet hade sitt innovationscentrum i Mälardalen och enskiftet sitt i Skåne. Innovationernas spridning kan begränsas och fördröjas av en rad barriärer. (11) 3. Hur såg befolkningen och befolkningsutvecklingen ut under de olika perioderna? Denna fråga sammanhänger med fråga Hur tedde sig näringslivet under de olika perioderna, och vilka förändringar kan man iaktta? Även denna fråga är avhängig de föregående. Litteraturreferenser. Den svenska landsbygden och dess förändring Över tiden har intresserat många forskare. Det finns litteratur, som beskriver denna utveckling mera generellt och sådan, som mera ingående beskriver lokala områden, en eller flera byar t ex. Boken "Svensk landsbygd" innehåller kulturgeografiska studier av markanvändning, bebyggelse och miljö. En av författarna är kulturgeografen Ulf Sporrong, vars beskrivning av de kulturgeografiska elementen tidigare återgivits. I det inledande kapitlet betitlat "Bysamhället" säger han, att grunden för kulturlandskapet är naturlandskapet, och att ingenstans i Övriga

7 7 Sverige har naturlandskapet i så hög grad påverkat bebyggelsens utbredning som i norra Sverige. (12). Skriften "Jordbruksbygd" nr 10 i STF:s serie "Känn Ditt land",är författad av ovan nämnde författare. I den framför han åsikten, att jordbruket alltid genomgått förändringar i riktning mot effektivisering, specialisering och differentiering. Orsakerna finner vi i första hand i förhållanden, som rör den sociala organisationen. Utvecklingen har också påverkats av näringsfångets utformning, t ex kombinationsbruk med skog och fiske. Den viktigaste orsaken till förändringen var, enligt Sporrong, folkmängdens tillväxt. (13) Iden tidigare nämnda uppsatsen "Bysamhället" finns en schematisk bild av den agrara bebyggelseutvecklingen före 1800: Ensamgård(landnam) klyvningar av gården (arvdelning) information om odlingssystem med regelbunden träda jordväedering och skifte bybildning i funktionell mening Byn är alltså den typiskt mogna bebyggelsebilden. Sporrong definierar byn som en socialt fungerande enhet med bl a egna rättsregler. Under 1800-talet kom de nya jordbrukstekniska idéerna att kraftigt förändra bysamhället, vilket ledde till ett nytt skede - bysamhällets sönderfall. De olika skiftesreformerna kom att starkt bidra till detta. Mest påtagligt blev detta i framför allt södra och mellersta Sverige. Enligt Mats Hellspong, författare till avsnittet "Byar och herrgårdar" i boken "Land och stad" kom landskapsbilden att förändras under 1800-talet. Ängen uppodlades och förvandlades till åker. Sjösänkningar var vanliga och åstadkom genomgripande förändringar i landskapet. (15) "Sammantaget fick 1800-talets agrara revolution till följd konsekvenser som i sin omfattning bara kan jämföras med det sena 1900-talets. Citatet är hämtat ur avsnittet "odlingslandskapet" i boken "Lantbruket i landskapet", skrivet av Mårten Aronsson. Han säger i fortsättningen, att i dag blir "odling~ ens öar allt mindre i skogshavet". Gårdarnas antal minskar precis som jordbrukarnas och kreaturens. Något förenklat vill han påstå, att dagens landskap blir allt fattigare på liv, kulturhistoria och upplevelser. (16)

8 8 1.6 Uppsatsens uppläggning. Kapitel 2 omfattar en beskrivning av byn, sådan den ter sig i dag, dess geologi, klimat samt dess historia före mitten av1600-talet. Den första tidsbilden behandlar mitten av 1600-talet med ut gångspunkt från den äldsta kartan, som finna av byn, Stenklyfts geometriska karta från Detta beskrivs i kapitel 3. Sedan följer en beskrivning av 1700-talets två sista årtionden med storskifteskartan som grund. (kapitel 4) Den tredje perioden, som beskrivs i kapitel 5, är den längsta, från 1830-talets början till 1870-talets första år. Peri oden inleds med Laga skiftets genomförande. Under periodens sista dekad skedde en närmast explosionsartad befolkningsutveckling i byn. Därför anser jag det viktigt, att det årtiondet finns med. Den sista och avslutande tidsbilden är snarast en ögonblicksbild av byn i dag med tyngdpunkt på de element, som behandlats under tidigare perioder. (kapitel 6) Därefter följer en sammanfattning och ett försök till fram tidsbild. (kapitel 7) Uppsatsen avslutas med ett par förslag till ytterligare arbeten kring Levar by. För den personintresserade finns några personlistor som bilaga. (SE bil 1)

9 9 Notförteckning till kap Svärdson:Lantmäteriteknik. Uppsats i Svenska lantmäteriverket del 1 s Ibid s Peterson Berger: Lantmäteriets kartografiska verksamhet. Resultat och betydelse. Uppsats i Svenska lantmäteriet del 1 s Ibid s Sporrong: Jordbruk och landskapsbild s 41 ff 6. Svensk uppslagsbok Band 8 spalt Sporrong: Jordbruk och landskapsbild s 41 ff 8. Ibid s Svärdson: Lantmäteriteknik. Uppsats i Svenska lantmäteriverket del 1 s Levar by: Byastämmoprotokoll Innovationsteori. Kompendium LEB 82. Geografiska institutionen Umeå. s 2 ff 12. Norborg m fl: Svensk landsbygd s 7, Jordbruksbygd s Norborg m fl: Svensk landsbygd s 34 f 15. Hellspong/LÖfgren: Land och stad s Lantbruket i landskapet s 31

10 10 2 BESKRIVNING AV LEVAR BY. Läge. "På en karta öfver Westerbottens län finner man i dess sydligaste del Lefwar by belägen strax öster om Nordmalings kyrka." Så beskrev 1882 lantbruksingenjören Wilhelm Krook i ett betänkande byns läge. (1) Levar är en av Nordmalings kommuns 50 byar. (2) Kommunen ligger i landskapet Ångermanland och tillhör sedan 1810 Västerbottens län. Tidigare ingick Nordmaling i Västernorrlands län. (3) Avståndet till Umeå är 50 km och till ÖrnskÖldsvik 58 km. Karta 2.1 Levars läge vid E4 mellan Umeå och ÖrnskÖldsvik. 2.2 Storlek. Levar by har en yta av ca 2800 ha. Av det är 1895 ha produktiv skogsmark, ca 115 ha brukad åkermark, ca 100 ha bebyggd mark och ca 690 ha övrig mark, som vägar, sjöar, myrar och kalmark. (4)

11

12 2.3 Gränser. I väster gränsar Levar by till Prästbordet, Nordmalings samhälle. Levar, Prästbordet, Ledusjö, Norrmark och Brattfors möts i rået i nordväst, Hömyrhällan. Granne i norr och nordost är Brattfors. Vid Fålatjärnen stöter Långed till, och där vidtar grannarna i öster, först Håknäs och sedan Bredvik. 2.4 Geografi. Avståndet från den nordligaste punkten Milgran, brytningspunkten mot Brattfors, och den sydligaste, Harnäsudden, är ca m. Största bredden är ca m. Stranden mot Nordmalingsfjärden är ca 7 km lång. Den är ganska flack och obruten. Utanför Levarbäckens mynning ligger Ön Levarflasen. I kustområdets sydöstra del finns två grunda vikar, Byviken och Nyviken. Genom byn rinner Levarbäcken, som har sina källor i skogs~ området mot Brattfors och som mynnar ut i Nordmalingsfjärden. Inom byn finns fyra lite större sjöar/tjärnar, av vilka två står i förbindelse med varandra. Norrsjön strax söder om E4 och ca 2km Öster om vägskälet - vägen Nordmaling-Brattfors och E4 - avvattnas genom Norrsjöbäcken, som mynnar i Levarsjön. Den i sin tur lämnar sitt vatten via en bäck, som saknar namn på kartan men tidigare benämndes Nybäcken, till Levarbäcken. Ovanför den punkt, där dessa båda bäckar rinner samman hette Levarbäcken tidigare Brunsmyrbäcken. (5) Levarsjön ligger ca 1500msydväst om Norrsjön och Norrsjötjärnen ca 200msöder om Norrsjön. Mellan Levarsjön och Mesetjärnen syd-sydost om LevarsjÖn är det ca m. Bebyggelsen ligger dels i anslutning till Nordmalings tätort väster och norr om Levarbäckens nedre del, dels längs vägarna mot E4 och Bredvik samt den väg, som går öster om dessa i nord-sydlig riktning. (bil 2) Den jord, som i dag brukas finns i huvudsak söder om Levarbäckens nedre del och norr om Levarsjön i Levarraningen. Största delen av byns marker utgörs av skog och myr. (bil 3) 2.5 Naturbeskrivning. Landskapet har präglats av inlandsisen och det hav ur vilket det höjt sig efter istidens slut, då hela nuvarande Nordmalings kommun var vattentäckt.

13 Karta 3. Norra Ångermanland vid istidens slut. Kartan finns tryckt i Hembygdsboken Nordmalings och Bjurholms socknars historia sid 18. Berggrunden består mest av gnejser. På sina ställen finns stråk av diabas, t ex Långskatahällan söder om Kasaberget vid Nordmalingsfjärden. Moränen inom de områden, som odlats, utgörs i huvudsak av mo och mjäla samt något ler. mellan odlingsområde~ na sträcker sig i nord-sydlig riktning låga kullar bestående av geövre morän. På höjdeerna öster om bebyggelsen finns gott om stentorg och även områden med kalt berg. (6) Byn tillförs fortfarande mark, då landhöjningen är ca 0,8 cm/år.(7) Något högre värden noterades under förra seklet. (8) Den högsta punkten i byns bebyggda del ligger drygt 24 m Ö h. De

14 14 högsta punkterna inom byns gränser t ex Harnaberget når ca 45 m ö b. (10). Det är alltså ett ganska låglänt och tämligen flackt område, en del av de Bottniska kustslätterna. 2.6 Klimat. Klimatet är ett s k kalltempererat klimat med väl definierade årstider. Årsmedeltemperaturen är ca 3-4 C. Vindarna från havet har en viss dämpande effekt på såväl vinterkyla som sommarvärme. Nederbörden är normalt mm/år. Under vår och sommar blåser det mest från sektorn sydväst-sydost, vilket ofta innebär en kraftig sjöbris. Snön kommer vanligen i december och ligger till mitten av april, men stora variationer kan förekomma. Lövsprickningen sker normalt sista veckan i maj. Vegetationsperioden varierar mellan 160 och 175 dygn. (11) 2.7 Historia töre 1600-talets mitt. Byn fanns troligen vid vår tideräknings början. Enligt ortnamnsforskningen kan byns namn härledas från det fornsvenska "lev", som betyder arvegods. (12) Kanske är den ännu äldre. Alldeles intill gränsen på Bredvikssidan finns bronsåldersrösen från tiden f Kr. Enligt prosten Råde, verksam i Nordmaling och ivrig hembygdsforskare skall det finnas liknande rösen på Harnaberget, beläget strax öster om bykärnan. (13) Byn var ett naturligt centrum för det medeltida Nordmaling. Enligt Skatte Boken aff Ångermanne land pro anno 1550 fanns i Levar fyra hemman om tillsammans 40 1/2 Seland. (14) Krig, hårda skatter och missväxt under förra delen av 1600-talet ledde till att välståndet sjönk och befolkningen minskade, men från mitten av 1600-talet tycks de värsta oåren ha upphört. (15)

15 15 Notförteckning till kap Förslag till utdikning av sanka marker tillhörande hemmanet no 1 Litt A m fl inom Levar Levar by. Handlingar av juridisk natur s53 3. SCB. DEMOPAC: Befolkningsstatistik Hembygdsboken s Arealuppgifter om skogsmarken: Skogsvårdsstyrelsen 1988; om jordbruksmarken RLF:s fastighetsregister 1978; övrigt: uppmätning på Ekonomiska kartan Fåglar i Nordmaling och Bjurholm s 8 7. Ibid s 6 8. Lassila: Vägarna inom AC län s Nordmalings kommuns höjdmätningskarta Ekonomiska kartan. Levarsjön Fåglar i Nordmaling och Bjurholm s Hembygdsboken s Ibid s Ibid s 73 1,5. Ibid s 104 f

I. Tidsbild 1. 3 MITTEN AV 1600-TALET.

I. Tidsbild 1. 3 MITTEN AV 1600-TALET. 17 I. Tidsbild 1. 3 MITTEN AV 1600-TALET. 3.1 Stenklyfts karta 1646. Lantmätare Stenklyft kartlade 1646 byarna i Nordmaling. (6) För kartläggningen av Levar biträddes han av i Christofferson, (2) Denna

Läs mer

Kulturlandskapsanalys med arkeologisk utredning, Flyttning av kraftledning väster Hjärup Flackarps och Uppåkra socknar Staffanstorps kommun Skåne

Kulturlandskapsanalys med arkeologisk utredning, Flyttning av kraftledning väster Hjärup Flackarps och Uppåkra socknar Staffanstorps kommun Skåne kulturlandskap och arkeologi rapport 2017:5, 247 92 Södra Sandby Kulturlandskapsanalys med arkeologisk utredning, steg 1 Flyttning av kraftledning väster Hjärup Flackarps och Uppåkra socknar Staffanstorps

Läs mer

7 SAMMANFATTNING. Bebyggelse Befolkning Näringsliv. Bild Kulturmark Kommunikationer

7 SAMMANFATTNING. Bebyggelse Befolkning Näringsliv. Bild Kulturmark Kommunikationer 73 7 SAMMANFATTNING. Sammanfattningen inleds med en schematisk sammanställning, som gör det möjligt för läsaren att snabbt kunna göra sig en uppfattning om hur kulturlandskap, befolkning och näringsliv

Läs mer

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT GEOGRAFI Syfte Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden

Läs mer

EN LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPET UPPLAND 1

EN LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPET UPPLAND 1 1 BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR SYFTE Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk

Läs mer

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E EN I R E S S P LANDSKA UPPTÄCK LANDSKAPET SVERIGE SKÅNE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 GEOGRAFI Syfte BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till

Läs mer

Skiftesreformer i Sverige Stor-, en- och laga skifte. Örjan Jonsson JK92J96

Skiftesreformer i Sverige Stor-, en- och laga skifte. Örjan Jonsson JK92J96 99 Skiftesreformer i Sverige Stor-, en- och laga skifte Örjan Jonsson JK92J96 100 Inledning Den historiska bakgrunden av den odlade jorden karaktäriseras aven stark uppsplittring mellan olika delägare

Läs mer

Ny småhusbebyggelse i Unnerstad

Ny småhusbebyggelse i Unnerstad Rapport 2011:15 Arkeologisk förundersökning Ny småhusbebyggelse i Unnerstad Intill RAÄ 16 Unnerstad 2:1 Gammalkils socken Linköpings kommun Östergötlands län Olle Hörfors Ö S T E R G Ö T L A N D S M U

Läs mer

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015.

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015. Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4 Arkeologisk utredning Dnr 431-540-15 Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Bild från skogsskiftet ut mot omgivande åker i

Läs mer

Utdrag ur föredrag om SENNEBY mellan åren 1640-1858 1

Utdrag ur föredrag om SENNEBY mellan åren 1640-1858 1 1 Utdrag ur föredrag om SENNEBY mellan åren 1640-1858 1 Laga skifte infördes i Sverige 1827 med förordning om hur uppdelning av jorden skulle ske. Redan då frågade lantmätaren Sennebybönderna, om man ville

Läs mer

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE LANDSKAPET VÄSTMANLAND ! till arbetsformer med material Syftet med det rikliga olika kunskapskrav, och elevaktiv undervisning. tudiematerialet passar din undervisning och

Läs mer

Rosenkälla golfbana. Arkeologisk utredning, etapp 1 vid golfbanan Rosenkälla Golf, vid Ullna i Vallentuna socken och kommun, Uppland.

Rosenkälla golfbana. Arkeologisk utredning, etapp 1 vid golfbanan Rosenkälla Golf, vid Ullna i Vallentuna socken och kommun, Uppland. Rosenkälla golfbana Arkeologisk utredning, etapp 1 vid golfbanan Rosenkälla Golf, vid Ullna i Vallentuna socken och kommun, Uppland Åsa Berger Rapport 2007:11 Rosenkälla golfbana Arkeologisk utredning,

Läs mer

Viggbyholm STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Arkeologisk utredning av del av detaljplanområde för Viggbydalen, Täby socken och kommun, Uppland.

Viggbyholm STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Arkeologisk utredning av del av detaljplanområde för Viggbydalen, Täby socken och kommun, Uppland. Viggbyholm Arkeologisk utredning av del av detaljplanområde för Viggbydalen, Täby socken och kommun, Uppland. Rapport 2000:18 Göran Werthwein STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM Tidsaxel Mats Vänehem Stockholms läns

Läs mer

Kapitel - 4. Skimmelån vid Hällekilssättra akvarell av Tord Ljungström.

Kapitel - 4. Skimmelån vid Hällekilssättra akvarell av Tord Ljungström. Kapitel - 4 Skimmelån vid Hällekilssättra akvarell av Tord Ljungström. Laga skifte i Hällekils hemman Hällekils hemman ligger i Övre Ulleruds socken, Forshaga kommun, Värmlands län. Byns lantliga bebyggelse

Läs mer

Långbro. Arkeologisk utredning vid

Långbro. Arkeologisk utredning vid Arkeologisk utredning vid Långbro Särskild arkeologisk utredning inom del av fastigheten Långbro 1:1, Vårdinge socken, Södertälje kommun, Södermanland. Rapport 2010:52 Kjell Andersson Arkeologisk utredning

Läs mer

II. Tidsbild 2 4. SLUTET AV 1700-TALET. 4,1 Odalbyn Levar. 4:2 Storskiftet.

II. Tidsbild 2 4. SLUTET AV 1700-TALET. 4,1 Odalbyn Levar. 4:2 Storskiftet. 23 II. Tidsbild 2 4. SLUTET AV 1700-TALET. 4,1 Odalbyn Levar. Av en karta från 1766 framgår, att Levar var en av socknens, som då även omfattade nuvarande Bjurholms kommun samt en del av nuvarande Umeå

Läs mer

Kvarnby by på 1700 talet

Kvarnby by på 1700 talet Kvarnby by på 1700 talet Kvarnbys lycka är dess jord Jag är släktforskare sedan cirka 5 år tillbaka. Jag har kartlagt den egna och makens släkt, men är intresserad också av att hitta historierna bakom

Läs mer

Gummarpsnäs, Edshult

Gummarpsnäs, Edshult Gummarpsnäs, Edshult Arkeologisk utredning inför detaljplaneläggning inom Gummarp 2:9, Edshults socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:37 Ann-Marie Nordman

Läs mer

Väg 210, delen trafikplats Norsholm-Herseberga

Väg 210, delen trafikplats Norsholm-Herseberga uv öst rapport 2008:44 kulturhistoriskt planeringsunderlag Väg 210, delen trafikplats Norsholm-Herseberga Anslutning av väg 210 till E4 Skärkinds socken Norrköpings kommun Östergötland Dnr 421-3151-2008

Läs mer

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge 2.10 Kulturmiljö Allmänt År 1993 gjordes ett planeringsunderlag med inriktning på forn lämningar och kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (Artelius med fl era, 1993). Inför denna vägutredning framförde

Läs mer

Enskiftet och dess genomförande i Hög 1803-04

Enskiftet och dess genomförande i Hög 1803-04 Enskiftet och dess genomförande i Hög 1803-04 Av Bo Arvidson Den 14 mars 2004 firade Högs by skifteslag, att det var 200 år sedan enskiftet genomfördes i Hög. Skifteslaget består av ett 30-tal delägare,

Läs mer

Intill Eksunds gård A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2009:62. Arkeologisk utredning, etapp 1

Intill Eksunds gård A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2009:62. Arkeologisk utredning, etapp 1 Rapport 2009:62 Arkeologisk utredning, etapp 1 Intill Eksunds gård Borg 11:3 Borgs socken Norrköpings kommun Östergötlands län Kjell Svarvar Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M A V D E L N I

Läs mer

Rödöns Socken Folket och livet i Byarna Vike

Rödöns Socken Folket och livet i Byarna Vike Rödöns Socken Folket och livet i Byarna Vike Frösön Jan-Olov Jonsson Storskifteskarta Vike 1814 södra delen I söder börjar byn ungefär vid Rödöbrons västra landfäste och sträcker sig i norr mot gränsen

Läs mer

Björke, Norrlanda. Rapport Arendus 2015:22. Arkeologisk utredning inför omläggning av skogsmark till åker

Björke, Norrlanda. Rapport Arendus 2015:22. Arkeologisk utredning inför omläggning av skogsmark till åker ! Rapport Arendus 2015:22 Björke, Norrlanda Arkeologisk utredning inför omläggning av skogsmark till åker Norrlanda socken, Björke 1:13 Region Gotland Gotlands län 2015 Dan Carlsson Omslagsbild: Stenvallen

Läs mer

Rapport. Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten

Rapport. Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten Rapport Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten Erik Sandén 2018, Dnr 584/18 Innehåll Administrativa uppgifter...

Läs mer

Kartan i datorn berättar historien

Kartan i datorn berättar historien bengt-olof käck Kartan i datorn berättar historien Kartorna visar hur marken använts och hur byar och hemman växt fram från 1600-talet till idag. Nu skannas den nationella kartskatten, över 50 miljoner

Läs mer

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Må nu icke Talmannen och hans Karlar ångra sitt beslut att Eder dubba till Skogskarlar. Bevisa för Karlarna att de fattat rätt beslut genom att under kommande årsrunda

Läs mer

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson Det här är en plats att växa upp på. kommun kommun ÖP - Interaktionen mellan tätort och landsbygd Utvecklingen utanför kommunens stationsorter ska: komplettera och utveckla befintliga bebyggelsestrukturer

Läs mer

ÄLDRE VÄG VID HÄLLA GAMLA TOMT

ÄLDRE VÄG VID HÄLLA GAMLA TOMT ÄLDRE VÄG VID HÄLLA GAMLA TOMT ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING, BADELUNDA SOCKEN (RAÄ 179), VÄSTERÅS KOMMUN, VÄSTMANLAND ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING RAPPORTER FRÅN ARKEOLOGIKONSULT 2009:2346 BJÖRN HJULSTRÖM

Läs mer

Gamla Pershyttan. MARKANVÄNDNINGSANALYS Camilla Ährlund

Gamla Pershyttan. MARKANVÄNDNINGSANALYS Camilla Ährlund BILAGA 4 Gamla Pershyttan MARKANVÄNDNINGSANALYS Camilla Ährlund 2001 Utsikt från Gråbergstippen. Bilden till vänster är tagen omkring 1900, bilden till höger hundra år senare år 2001. Bilderna visar hur

Läs mer

Kullbäckstorp i Härryda

Kullbäckstorp i Härryda UV RAPPORT 2013:73 ARKEOLOGISK UTREDNING Kullbäckstorp i Härryda Västra Götalands län, Västergötland, Härryda kommun, Råda socken, Kullbäckstorp 2:2 med flera Glenn Johansson UV RAPPORT 2013:73 ARKEOLOGISK

Läs mer

>> aktion : Mönsterås kommun

>> aktion : Mönsterås kommun >> aktion : Mönsterås kommun del 3 Fallstudie Mönsterås kommun en expansiv del av Smålandskusten Mönsterås kommun är en kustkommun i östra Småland intill Kalmarsund och marknadsförs ofta som en kommun

Läs mer

Sammanställning av geologin kring Östra Sallerups kyrka

Sammanställning av geologin kring Östra Sallerups kyrka Sammanställning av geologin kring Östra Sallerups kyrka Ulf Sivhed 20171117 Under hösten 2017 startade en studiecirkel med syfte att klargöra om det är möjligt att inplantera rudor i de dammar, som finns

Läs mer

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson Nr 2013:08 KN-SLM12-150 arkivrapport till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping från. Sörmlands museum, Ingeborg Svensson datum. 2013-10-10 ang. förenklad rapport över arkeologisk

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SLUNGSÅS I GNOSJÖ KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SLUNGSÅS I GNOSJÖ KOMMUN 1(12) Miljö- och byggkontoret OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SLUNGSÅS I GNOSJÖ KOMMUN BESKRIVNING Upprättad 2002-10-22 Reviderad 2003-06-06 Antagen 2004-04-29 Laga kraft 2004-05-28 2(12) HANDLINGAR Till områdesbestämmelserna

Läs mer

Kartering och besiktning. Valla. Västlands sn Uppland. Bent Syse

Kartering och besiktning. Valla. Västlands sn Uppland. Bent Syse Kartering och besiktning Valla Västlands sn Uppland Bent Syse 2 Kartering och besiktning Valla Västlands sn Uppland Bent Syse 3 Omslagsbild: Detalj ur storskifteskartan från 1768 Rapport 2007:09, arkeologiska

Läs mer

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 Skogslandets jordbruk: Utmärkande för byn är de flera hundra meter vällagda stenmurarna från 1900-talet. De finns både runt åkrar och i skogen på berghällar. Åkermarkerna i byn

Läs mer

Lampan 2 och 3. Karlskrona och Augerum socknar, Karlskrona kommun. Kulturlandskapsutredning. Blekinge museum rapport 2005:18 Mikael Henriksson

Lampan 2 och 3. Karlskrona och Augerum socknar, Karlskrona kommun. Kulturlandskapsutredning. Blekinge museum rapport 2005:18 Mikael Henriksson Lampan 2 och 3 Karlskrona och Augerum socknar, Karlskrona kommun Kulturlandskapsutredning Blekinge museum rapport 2005:18 Mikael Henriksson Bakgrund Inför en eventuell ändring av detaljplanen för fastigheterna

Läs mer

Jordbrukets tekniska utveckling.

Jordbrukets tekniska utveckling. /BOD Inläsningsfrågor i ämnet: Jordbrukets tekniska utveckling. För cirka 6000 år sedan började de första invånarna i Sverige bruka jorden. Dess för innan var de jakt och samlare. Då började de även bli

Läs mer

Fettjestad 6:9 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2010:2. Arkeologisk utredning etapp 1

Fettjestad 6:9 A V D E L N I N G E N F Ö R A R K E O L O G I. Rapport 2010:2. Arkeologisk utredning etapp 1 Rapport 2010:2 Arkeologisk utredning etapp 1 Fettjestad 6:9 Intill RAÄ 12 Gammalkils socken Linköpings kommun Östergötlands län Olle Hörfors Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M A V D E L N I

Läs mer

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Riksintresse för kulturmiljövården Eriksgatan" Önnersta - Aspa (fd Penningby) (D43) KUNSKAPSUNDERLAG Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Värden Kunskapsvärde Ursprunglig vägsträckning, kontinuerligt brukad

Läs mer

Naturmiljövärde, landskapsbild och ekologisk känsliga områden

Naturmiljövärde, landskapsbild och ekologisk känsliga områden Naturmiljövärde, landskapsbild och ekologisk känsliga områden Kring Nodre Älvs dalgångar finns det naturområden som är skyddade i naturreservat. Öxnäs by, det omkringliggande odlingslandskapet och Bärbykullen

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR TIBBLE Leksands kommun, Dalarnas län Antagen av KF 2002-11-20, 27 Laga kraft 2002-12-27-1 - BAKGRUND I och med att Plan- och bygglagen (PBL) trädde i kraft den 1 juli 1987 infördes

Läs mer

Örnanäs. Skånes första kulturreservat

Örnanäs. Skånes första kulturreservat Örnanäs Skånes första kulturreservat Om kulturreservatet Örnanäs Läge: Osby kommun, ca 9 kilometer nordost om Sibbhult och 9 kilometer söder om Lönsboda. Se karta. Yta: 70 hektar land Länsstyrelsen är

Läs mer

Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: Lpp Geografi år 4 Syfte: Är att tydliggöra hur geografikunskaper kan användas för att lösa problem. Eleverna får följa med Holger och Mortensen på en spännande resa genom Sverige i hopp om att finna en

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Kulturmiljöutredning för Ladugården till Viks gård, Vik 1:81, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun

Kulturmiljöutredning för Ladugården till Viks gård, Vik 1:81, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun Kulturmiljöutredning för Ladugården till Viks gård, Vik 1:81, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun Täby 6 september 2013 Dan Larsson Byggnadshistoriker JL Projekt AB Disavägen 16 187 70 Täby 1 Innehåll

Läs mer

Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda

Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda Ske mus dnr 14/2011 Utsikt mot sydost från platsen för planerade verk nr 1 i Fjällboda. Foto Lage Johansson. Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda Jörns socken,

Läs mer

Restaurering av överloppsbyggnad. Mål för åtgärderna. Natur- och kulturmiljövärden

Restaurering av överloppsbyggnad. Mål för åtgärderna. Natur- och kulturmiljövärden Restaurering av överloppsbyggnad Projektplan 2009-06-10/Slutbesiktningsprotoll 2009-11-13 Antikvarie Per Lundgren 018-16 91 33/070-226 45 47 per.lundgren@upplandsmuseet.se Sökande Namn Sonny Pettersson

Läs mer

Detaljplan för Kalven 1:138

Detaljplan för Kalven 1:138 Öckerö kommun Göteborg 2015-03-13 Datum 2015-03-13 Uppdragsnummer 1320008557 Utgåva/Status Slutlig Robin Sjöström Lena Sultan Elisabeth Olsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

Åsmestad - Kramshagen

Åsmestad - Kramshagen 1 Åsmestad - Kramshagen Ortnamnet Åsmestad Äldsta kända belägg härrör från 21/1 1331. 1 Namnet skrevs då (in)... Asmunstadhum. Liknande skrivningar förekommer senare under 1300- och 1400-talet. Ett par

Läs mer

Geografi åk 7. Lycka till!

Geografi åk 7. Lycka till! Geografi åk 7 För nästan fem miljoner år sedan bildades planeten Jorden. Sedan dess förändras jordytan ständigt. De flesta förändringar av jordytan sker så långsamt att det knappast märks under en människas

Läs mer

Rapport. Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten

Rapport. Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten Rapport Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten Erik Sandén 2018, Dnr 584/18 Innehåll Administrativa uppgifter...

Läs mer

Särskild arkeologisk utredning, komplettering Kockbacka

Särskild arkeologisk utredning, komplettering Kockbacka Särskild arkeologisk utredning, komplettering Kockbacka Bro socken Upplands-Bro kommun, Uppland Rapport 2003:1088 Kartor ur allmänt kartmaterial: Lantmäteriverket Gävle 2007. Medgivande I 2007/2184. Innehållsförteckning

Läs mer

Sjöudden STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Arkeologisk utredning vid Sjöudden, del av fastigheter Tumba 7:126 och 7:152 Botkyrka socken och kommun, Södermanland

Sjöudden STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Arkeologisk utredning vid Sjöudden, del av fastigheter Tumba 7:126 och 7:152 Botkyrka socken och kommun, Södermanland Sjöudden Arkeologisk utredning vid Sjöudden, del av fastigheter Tumba 7:126 och 7:152 Botkyrka socken och kommun, Södermanland Richard Grönwall Rapport 2004:12 STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM Sjöudden Arkeologisk

Läs mer

Tidig historia, Dalby 26 Enskiftet 1810

Tidig historia, Dalby 26 Enskiftet 1810 Dalby 26:9 Här kommer historien om gården Dalby 26:9. Gården låg i de södra utkanterna av Dalby församling och hade en storlek av knappt 20 tunnland. Mer om detta nedan. Tidig historia, Dalby 26 Före enskiftet

Läs mer

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 0601, korrigerad version 2007-05-02 Jordbruksföretag och företagare 2005 Agricultural holdings and holders in 2005 I korta drag Jordbruksreformen påverkar statistiken Uppgifterna i detta statistiska

Läs mer

Råssbyn. red. Bohusläns museum. Arkeologisk utredning Forshälla 7 och 321:2 Råssbyn 1:19 m.fl., Forshälla socken, Uddevalla kommun

Råssbyn. red. Bohusläns museum. Arkeologisk utredning Forshälla 7 och 321:2 Råssbyn 1:19 m.fl., Forshälla socken, Uddevalla kommun XX AU Råssbyn Råssbyn red. Bohusläns museum Rapport 2007:48 Arkeologisk utredning Forshälla 7 och 321:2 Råssbyn 1:19 m.fl., Forshälla socken, Uddevalla kommun red. Bohusläns museum Rapport 2007:48 R å

Läs mer

Byn Lia. (utdrag ur Vessige och Alfshög, två socknar i Ätrans dalgång, Sven Larsson 1996)

Byn Lia. (utdrag ur Vessige och Alfshög, två socknar i Ätrans dalgång, Sven Larsson 1996) Byn Lia Mitt i Halland, strax norr om Sjönevad, nära Krogseredsvägen ligger byn Lia. I äldre tider stavades namnet Lija och därefter Lya. Men byn har fått sitt namn av att gårdarna på sin ursprungliga

Läs mer

Kaxberg. Arkeologisk utredning vid. Arkeologisk utredning inom del av fastigheten Lina 4:1, Södertälje socken och kommun, Södermanland.

Kaxberg. Arkeologisk utredning vid. Arkeologisk utredning inom del av fastigheten Lina 4:1, Södertälje socken och kommun, Södermanland. Arkeologisk utredning vid Kaxberg Arkeologisk utredning inom del av fastigheten Lina 4:1, Södertälje socken och kommun, Södermanland. Rapport 2010:37 Kjell Andersson Arkeologisk utredning vid Kaxberg

Läs mer

Stensträng i Fresta. Arkeologisk förundersökning av Fornlämning 188, Fresta-Smedby 5:1, Fresta socken, Upplands-Väsby kommun, Uppland

Stensträng i Fresta. Arkeologisk förundersökning av Fornlämning 188, Fresta-Smedby 5:1, Fresta socken, Upplands-Väsby kommun, Uppland Stensträng i Fresta Arkeologisk förundersökning av Fornlämning 188, Fresta-Smedby 5:1, Fresta socken, Upplands-Väsby kommun, Uppland Rapport PM 2008:14 Tina Mathiesen Sammanfattning Niclas de Jounge Byggkonsult

Läs mer

I FÄDRENS SPÅR eller FRÅN TJÄRN TILL ASPLIDEN

I FÄDRENS SPÅR eller FRÅN TJÄRN TILL ASPLIDEN I FÄDRENS SPÅR eller FRÅN TJÄRN TILL ASPLIDEN Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Källmaterial... 3 ff ff ff ff f - Johan Johansson... 4 ff ff ff ff Olof Johansson... 5 ff ff ff

Läs mer

Skrehällabergets skugga

Skrehällabergets skugga ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:24 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2 Tomtavstyckning i Skrehällabergets skugga Norra Bro 5:7, Örebro kommun, Gällersta socken, Närke, Örebro län Johnny Rönngren ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Krydda med siffror Smaka på kartan

Krydda med siffror Smaka på kartan Krydda med siffror Smaka på kartan Stefan Svanström Statistiska centralbyrån Avdelningen för regioner och miljö GIS i Västmanland Västerås Om SCB Statistik är en förutsättning för demokratin SCB är en

Läs mer

Råvattenledning Hällungen-Stenungsund

Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Kulturhistorisk förstudie Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Ödsmåls socken Stenungsunds kommun Rapport 2005:10 Oscar Ortman Kulturhistorisk förstudie Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Ödsmåls socken

Läs mer

Arkeologisk utredning vid Västra Sund. RAÄ 135:1, Arvika socken, Arvika kommun, Värmlands län 2015:22

Arkeologisk utredning vid Västra Sund. RAÄ 135:1, Arvika socken, Arvika kommun, Värmlands län 2015:22 1 Arkeologisk utredning vid Västra Sund RAÄ 135:1, Arvika socken, Arvika kommun, Värmlands län 2015:22 VÄRMLANDS MUSEUM Dokumentation & samlingar Box 335 651 08 Karlstad Tel: 054-701 19 00 Fax: 054-701

Läs mer

Säby 1:8 & 1:9. Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Visingsö socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län

Säby 1:8 & 1:9. Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Visingsö socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län Säby 1:8 & 1:9 Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Visingsö socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2012:03 Jan Borg & Ådel V Franzén Säby 1:8 & 1:9

Läs mer

Rapport 2004:32. Arkeologisk utredning etapp 2. Händelö 2:1. f d S:t Johannes socken Norrköpings stad och kommun Östergötlands län.

Rapport 2004:32. Arkeologisk utredning etapp 2. Händelö 2:1. f d S:t Johannes socken Norrköpings stad och kommun Östergötlands län. Rapport 2004:32 Arkeologisk utredning etapp 2 Händelö 2:1 f d S:t Johannes socken Norrköpings stad och kommun Östergötlands län Clas Ternström Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M K U L T U R

Läs mer

Arkeologisk utredning. Kullbäckstorp. Råda socken Härryda konlmun BOHUSLÄNS MUSEUM. Rapport 1999:30 Oscar Ortman

Arkeologisk utredning. Kullbäckstorp. Råda socken Härryda konlmun BOHUSLÄNS MUSEUM. Rapport 1999:30 Oscar Ortman Arkeologisk utredning Kullbäckstorp Råda socken Härryda konlmun BOHUSLÄNS MUSEUM Rapport 1999:30 Oscar Ortman Arkeologisk utredning Kullbäckstorp Råda socken Härryda kommun Ur allmant kartmaterial från

Läs mer

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030 Stad möter land Strategin går ut på att hantera mötet mellan stad och land, den stadsnära landsbygden. Ystad är en väl avgränsad stad där gränsen mellan stad och land är viktig. Strategin tar ett grepp

Läs mer

LEVANDE LANDSBYGD. På Göperud i nordöstra kommundelen bedrivs fortfarande småskaligt jordbruk. EU-bidrag är en förutsättning för lönsamhet.

LEVANDE LANDSBYGD. På Göperud i nordöstra kommundelen bedrivs fortfarande småskaligt jordbruk. EU-bidrag är en förutsättning för lönsamhet. MULLSJÖ KOMMUN 63 LEVANDE LANDSBYGD På Göperud i nordöstra kommundelen bedrivs fortfarande småskaligt jordbruk. EU-bidrag är en förutsättning för lönsamhet. HUR SER DET UT? Jordbruk, skogsbruk Antalet

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-02 2016-4922 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fastighetens adress: Jegerhjelms väg 32 Sökande: Braatz, Ingemar Ärende: Förhandsbesked, nybyggnad

Läs mer

Dokumentation av skador inom Kakuböles gamla tomt, Arnäs socken.

Dokumentation av skador inom Kakuböles gamla tomt, Arnäs socken. KMV AB Kulturmiljövårdarna i Härnösand AB Dokumentation av skador inom Kakuböles gamla tomt, Arnäs socken. Raä 76, Kakuböle 1:9, 1:3, 1:5, 1:12, 1:24, 1:25 och 1:30, Arnäs socken, Örnsköldsviks kommun,

Läs mer

Översiktligt PM Geoteknik

Översiktligt PM Geoteknik Översiktligt PM Geoteknik Örnäs Upplands Bro Kommun Geoteknisk utredning för planarbete Örnäs, Upplands Bro kommun www.bjerking.se Sida 2 (6) Översiktligt PM Geoteknik Uppdragsnamn Örnäs 1:2 m.fl. Upplands

Läs mer

Utredning i Hallinden

Utredning i Hallinden Utredning i Hallinden Särskild utredning i Hallinden 5:3 Hallinden 5:3, Bro socken, Lysekils kommun Oscar Ortman Bohusläns museum Rapport 2011:27 Redovisning av utförd arkeologisk undersökning Fält med

Läs mer

Kv Krankroken, Erikslund, Västerås

Kv Krankroken, Erikslund, Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:62 Kv Krankroken, Erikslund, Västerås Särskild utredning Kv Krankroken m fl Dingtuna socken Västmanland Jan Ählström Innehållsförteckning Inledning... 1 Målsättning

Läs mer

Historia Byn och gårdarna

Historia Byn och gårdarna Historia Byn och gårdarna Sveriges befolkningsstatistik (nuvarande yta) - År 1300 1.100.000 - År 1413 347.000 - År 1571 639.000 - År 1650 1.101.319 - År 1700 1.368.171 - År 1800 2.352.143 - År 1900 5.116.884

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Boken om Sveriges, Nordens och Europas geografi

Boken om Sveriges, Nordens och Europas geografi Boken om Sveriges, Nordens och Europas geografi Enligt Lgr 11 och kursplanen i geografi ska eleverna ha kunskaper om namngeografi, känna till namn och lägen på Sveriges landskap, samt orter, berg, hav

Läs mer

Norden. Du kommer att få lära dig mer om:

Norden. Du kommer att få lära dig mer om: Norden Nu har det blivit dags att lära oss mer om våra nordiska grannländer. Vi får följa med Holger och Mårtensson på deras resa genom Norden. Vi kommer att arbeta med likheter och skillnader mellan de

Läs mer

Stormbäcken genom tiderna

Stormbäcken genom tiderna Stormbäcken genom tiderna 2015-02-06 Vad vet vi om platsen i forntiden De första invånarna i trakten var säljägare som bosatte sig här för längre eller kortare tider på de högsta delarna av Kolmården i

Läs mer

Lustigkulle domänreservat

Lustigkulle domänreservat Lustigkulle domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR LUSTIGKULLE DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska göras senast om

Läs mer

När man slår och forskar i de gamla husförhörslängderna och kyrkoböckerna träffar man på namn och platser som är mer eller mindre försvunna.

När man slår och forskar i de gamla husförhörslängderna och kyrkoböckerna träffar man på namn och platser som är mer eller mindre försvunna. Den försvunna byn Lundby Denna karta finns som bakgrund till en artikel om de böcker som skrevs av Lars Widding på 1960-talet under samlingsnamnet Sorundasviten. Här finns 4 gårdar inritade vid Lundby

Läs mer

Eskilstorp i äldre kartor

Eskilstorp i äldre kartor Kulturgeografisk utredning Eskilstorp i äldre kartor EN STUDIE AV FORNLÄMNINGSINDIKATIONER I LANTMÄTERIKARTOR Eskilstorp 2:26/Eskilstorps socken i Vellinge kommun Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 6 beskrivning av landskapet

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 6 beskrivning av landskapet del 6 beskrivning av landskapet 47 6 ÖVERGRIPANDE BESKRIVNING AV LANDSKAPET I TINGSRYDS KOMMUN 6.1 Visuella förutsättningar Landskapet speglar vår historia ur många perspektiv. Människan har genom årtusenden

Läs mer

Medfinansiering av EU-projekt Mare Boreale Piteå Kommun

Medfinansiering av EU-projekt Mare Boreale Piteå Kommun Medfinansiering av EU-projekt Mare Boreale Piteå Kommun Förtydligande ang. princip för offentlig medfinansiering Grunden till finansieringen av ett Leader-projekt bygger på nedanstående finansieringsnyckel:

Läs mer

Vindkraft på höglandets hjässa, del II

Vindkraft på höglandets hjässa, del II Kulturhistorisk förstudie Vindkraft på höglandets hjässa, del II Kulturhistorisk förstudie, del II inför planerade vindkraftsområden Almesåkra och Bringetofta socknar i Nässjö kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS

Läs mer

Vindkraft i Lårstad och Fågelstad

Vindkraft i Lårstad och Fågelstad uv öst rapport 2009:22 arkeologisk förundersökning Vindkraft i Lårstad och Fågelstad RAÄ 236, äldre färdväg Lårstad 1:5, Fågelsta 2:2 Västra Stenby socken, Motala kommun Östergötland Dnr 422-3600-2008

Läs mer

SAMMANFATTNING. Riksintresset för kulturmiljövård M77 Alnarp Burlöv ur ett innehållsmässigt och upplevelsemässigt perspektiv.

SAMMANFATTNING. Riksintresset för kulturmiljövård M77 Alnarp Burlöv ur ett innehållsmässigt och upplevelsemässigt perspektiv. 2010-04-06 Av: Paul Hansson SAMMANFATTNING Riksintresset för kulturmiljövård M77 Alnarp Burlöv ur ett innehållsmässigt och upplevelsemässigt perspektiv. Innehållsmässigt kan riksintresset indelas i två

Läs mer

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Håkan Nilsson Kalmar läns museum Rapport 2007 Sammanfattning Denna kulturhistoriska utredning av ett område,

Läs mer

Förord. Umeå i februari 2002. Eric Andersson. Länsstyrelsen Västerbottens län. Länsviltnämnden Västerbottens län. Jägareförbundet Västerbotten

Förord. Umeå i februari 2002. Eric Andersson. Länsstyrelsen Västerbottens län. Länsviltnämnden Västerbottens län. Jägareförbundet Västerbotten Älginventering från flyg i Drängsmark 2002 1 Förord Denna älginventering från flyg har utförts på uppdrag av länsviltnämnden i Västerbottens län efter rekommendation av Jägareförbundet Västerbotten. Länsstyrelsen

Läs mer

Väg 657 Backaryd-Hjorthålan

Väg 657 Backaryd-Hjorthålan Väg 657 Backaryd-Hjorthålan Backaryds socken, Ronneby kommun Kulturlandskapsutredning Blekinge museum rapport 2009:16 1:e antikvarie Thomas Persson Innehåll Bakgrund...2 Utredningsområdet...2 Kulturhistoriska

Läs mer

Arkeologisk utredning, steg 1 2006. Planerad kabelförbindelse mellan Kriegers Flak och Trelleborg Norra Trelleborgs kommun Skåne

Arkeologisk utredning, steg 1 2006. Planerad kabelförbindelse mellan Kriegers Flak och Trelleborg Norra Trelleborgs kommun Skåne wallin kulturlandskap och arkeologi rapport 2006:32 Arkeologisk utredning, steg 1 2006 Planerad kabelförbindelse mellan Kriegers Flak och Trelleborg Norra Trelleborgs kommun Skåne Lasse Wallin 2006 wallin

Läs mer

Kista hembygdsgård. ARKEOLOGISTIK ABRapport 2015:1

Kista hembygdsgård. ARKEOLOGISTIK ABRapport 2015:1 Kista hembygdsgård Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll inom Kista bytomt, RAÄ Väddö 174:1, Kista 1:2, Norrtälje kommun, Uppland Kjell Andersson ARKEOLOGISTIK ABRapport 2015:1 2 Omslagsbild:

Läs mer

Stefan Höglin Kulturgeograf. Kommentarer och teckenförklaring till historiskt kartöverlägg över Kungs- Barkaröbygden

Stefan Höglin Kulturgeograf. Kommentarer och teckenförklaring till historiskt kartöverlägg över Kungs- Barkaröbygden Stefan Höglin Kulturgeograf Kommentarer och teckenförklaring till historiskt kartöverlägg över Kungs- Barkaröbygden Kommentarer och teckenförklaring till historiskt kartöverlägg över Kungs-Barkaröbygden

Läs mer

Arkeologisk utredning vid Likmide i Björke

Arkeologisk utredning vid Likmide i Björke Rapport Arendus 2017:10 Arkeologisk utredning vid Likmide i Björke Arkeologisk utredning Dnr 431-525-17 Björke socken Region Gotland Gotlands län 2017 Dan Carlsson Omslagsbild: Gränssten? Foto: Dan Carlsson.

Läs mer

Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka

Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka Kyrkbyn Under medeltiden (1060-1520) fanns det en kyrkby i Västra Skrävlinge. Man kallade kyrkbyn för byhem eftersom alla gårdarna låg samlade runt kyrkan.

Läs mer

Mellan Öja och St. Herrestad

Mellan Öja och St. Herrestad Kulturgeografisk utredning Mellan Öja och St. Herrestad EN STUDIE AV ÄLDRE LANTMÄTERIKARTOR ÖVER ETT ARKEOLOGISKT UTREDNINGSOMRÅDE Öja och St. Herrestads socknar i Ystad kommun Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten

Läs mer

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla I den här manualen kan du läsa om hur du kan arbeta med Puls Geografi Sverige år 4 på en interaktiv skrivtavla. Tanken är att övningarna ska

Läs mer