Parkeringsnorm för Eskilstuna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Parkeringsnorm för Eskilstuna"

Transkript

1 Stadsbyggnadsnämnden (9) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2013:373 Mats Hällnäs Stadsbyggnadsnämnden Parkeringsnorm för Eskilstuna Inledning Enligt Översiktsplan 2030 är huvudprincipen och det viktigaste redskapet för att skapa en långsiktigt hållbar kommun att begränsa stadens utbredning genom att förtäta den inifrån och ut. Befolkningen i Eskilstuna kommun förväntas fortsättningsvis att öka. För att klara framtida befolkningsutveckling tar översiktsplanen planeringsmässig höjd för invånare år Trafik- och bebyggelsestrukturen ska anpassas till ett mer effektivt och uthålligt samhälle. Förtätning innebär att underlaget för service stärks och att befintlig utbyggd infrastruktur i form av gator och teknisk försörjning kan utnyttjas mer kostnadseffektivt. I Eskilstuna ska planering av trafik och bebyggelse leda till ett minskat resande med bil. Genom att planera för minskat bilbehov ska bilresandets andel minska till förmån för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Bakgrund Eskilstuna har idag riktlinjer för parkering som beslutades Dessa parkeringstal ger inte måluppfyllnad mot trafik- och klimatplan och är inte heller tillräckligt flexibla eller omfattande för att möta ett mer progressivt arbete i parkeringsfrågan i Eskilstuna centrum. En ny parkeringsplan gällande hela Eskilstuna innehållande strategier och parkeringsnormer förväntas vara klar under Innan parkeringsplanen är antagen behövs en tillfällig parkeringsnorm som bättre beskriver parkeringsavvägningar för etableringar. Geografiskt område där parkeringsnormen i första hand ska tillämpas är centrala delar med omnejd, ett område på ca 2 km från centrum. Dock ska hänsyn tas till att ju längre bort från centrum en nyexploatering avses desto mer diskussioner om var i det tänkta spannet utgångspunkten för antalet parkeringsplatser ska ligga. Parkeringsnormen ska inarbetas i den nya parkeringsplanen för Eskilstuna.

2 Eskilstuna kommun (9) Syfte och mål Syftet är att skapa tillfälliga parkeringsnormer för att bättre möta centrums behov, vilket dagens parkeringspolicy inte gör och tills dess att den nya parkeringsplanen är klar. De sänkta parkeringsnormerna ska understödja en långsiktigt hållbar utveckling av ett tryggt och attraktivt Eskilstuna, med det också styra mot översiktsplanens intentioner och mål. En sådan framtidsutveckling ställer högre krav på att mark utnyttjas mer effektivt. Samtidigt skapas förutsättningar för förbättrad luftkvalitet och folkhälsa och uppmuntrar till en hållbar livsstil för eskilstunaborna. Den interimistiska parkeringsnormen ska främja både ekonomiska, kvalitativa och attraktiva lösningar som ligger i både byggherrens och kommunens intresse. Konkret kan nya parkeringstal innebära att lägre kostnader för byggherrar vilket främjar byggandet av fler bostäder. Målet är att dessa tillfälliga parkeringsnormer ska vara så pass genomarbetade att de dels kan användas för att skapa bättre parkeringslösningar för centrum och dels fungera som ett underlag till den kommande parkeringsplanen. Genom detta medverkar p-normen till ett långsiktigt hållbart transportsystem. Den föreslagna parkeringsnormen följer intentionerna i den nu antagna översiktsplanen där det anges att centrum skall vara ett gångvänligt område och fokus ligger på att göra fler och attraktiva ytor för gående och cyklister vilket bidrar till en långsiktigt hållbar parkeringspolitik. En ändring av p-normerna från 2006 ska stödja och uppmuntra till ett hållbar bilanvändande ur ekologisk, ekonomisk och social synvinkel samt bidra till ett ökat byggande av bostäder och kontor Nulägesanalys Förutsättningar I Eskilstuna centrum bor 2207 personer (2012) varav 1972 är äldre än 16 år. I centrum arbetar 7612 personer (2011). Totalt bor det personer (2012) i Eskilstuna kommun. I Eskilstuna centrum är antalet tillgängliga cykelparkeringsplatser (cykelställ) inventerat vid flera tillfällen, men det exakta antalet är inte helt känt beroende på att vissa platser är dolda/svåråtkomliga (t ex på Mälardalens högskolas innergård). Den inventering som gjordes i maj 2012 anger 3297 cykelställ, men antalet är nog betydligt större än så. En enkel besiktning av högskolans platser i maj 2012 gav cirka 500 platser, där vissa var inräknade i totalen, men de flesta var det inte. Beläggningen på de platser som kontrolleras var 2012 i medeltal cirka 66 %, men var fjärde plats hade en beläggning över 100 % (vilket är de mest centrala platserna samt vid centralstationen) med cyklar parkerade utanför parkeringsplatserna som följd.

3 Eskilstuna kommun (9) De perifera platserna som ligger längre ifrån målpunkterna och som ofta håller en lägre kvalitet har också lägre beläggning vilket sänker medelbeläggningen för centrum. Det finns totalt 1922 allmänt tillgängliga bilparkeringsplatser fördelade på 1047 platser i parkeringsgarage, 723 på parkeringsytor (kvartersmark) och 152 platser längs gatorna (kantstensparkering). Den genomsnittliga beläggningen för de allmänt tillgängliga bilparkeringsplatserna år 2012 var 68 % på vardagar och 49 % på vardagskvällar. Utöver de allmänt tillgängliga bilparkeringsplatserna finns det uppskattningsvis cirka 1300 förhyrda platser på privat mark. Av dessa var 18 % uthyrda till boende, 77 % till kontors/affärsverksamhet och 5 % var outhyrda enligt statistik från De flesta outhyrda låg i parkeringsgaragen. Bilinnehavet i centrum (2012) visar att biltätheten är 265 bilar/1000 invånare (jämfört med kommunen i stort där det är 446 bilar/1000 invånare). Var tredje familj i centrum äger en bil (34,6 %). Samtliga bilparkeringsplatser fördelat på arbetande och boende ger en p-plats per var tredje person. Eskilstunas resvaneundersökning från 2010 fastslår att boende i centrala Eskilstuna gör minst andel resor med bil. Även om det är svårt att fånga upp exakta resvanor från boende i centrum kan man nämna att 49 % av tätortsresorna sker med bil och att 55 % av arbetsresorna sker med bil. Dessa siffror är då antagligen avsevärt mindre för centrum, baserat på t ex kunskapen om bilinnehav (vilken är 40 % lägre än kommunen i övrigt). Krav Boverket har i sina Byggregler (BBR) krav på bostadskomplement : BFS 1995:17 - BBR 3 3:23 Bostadskomplement I bostadens närhet skall finnas - Utrymme i närheten av bostadens entré för förvaring av barnvagnar, cyklar, utomhusrullstolar o.d.

4 Eskilstuna kommun (9) För bilparkering gäller PBL (Plan- och bygglagen, SFS 2010:900): Kap 8. 9 En obebyggd tomt som ska bebyggas ska ordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Tomten ska ordnas så att 4. det på tomten eller i närheten av den i skälig utsträckning finns lämpligt utrymme för parkering, lastning och lossning av fordon, Kap I en detaljplan får kommunen bestämma 1. de krav i fråga om att ordna utrymme för parkering, lastning och lossning som behövs med hänsyn till 8 kap. 9 första stycket 4, 2. placeringen och utformningen av parkeringsplatser, och 3. att viss mark eller vissa byggnader inte får användas för parkering. Parkeringsprinciper I Eskilstunas nya översiktsplan anges att centrum ska vara ett gångvänligt område och fokus kommer att ligga på att skapa fler och attraktivare ytor för gående (och cyklister). Detta innebär bland annat att parkeringsplatser längs gator (kantstensparkering) i större utsträckning kommer tilldelas varuleveranser, handikapparkering, taxi och korttidsuppställning. Cykelparkeringar Behovsanalyser från stadsbyggnadsförvaltningen har tidigare visat att behovet i centrum idag är större än utbudet och det kommer inte att bli bättre då målet är att fler ska cykla in till centrum. Principen idag är att inga nya cykelställ ska uppföras som inte har ramlåsningsmöjlighet och bara i undantagsfall tillåts cykelparkeringar utan tak. När det gäller detaljplaner ska dels cykelparkeringsnormen användas, men vi ska även trycka på BBR så att det skapas bra utrymmen för cyklister. Ett exempel är kvarteret Vakteln där cykelutrymmet förvisso finns, men är alldeles för litet. Här borde egentligen inte finnas någon konflikt mellan byggherrar och kommun detta är en service som boende verkligen efterfrågar men som inte tas till vara på.

5 Eskilstuna kommun (9) Flexibla p-normer De diskussioner som förs nationellt inom parkeringsområdet handlar mycket om flexibla p-normer. Att se den specifika platsens behov och möjligheter och inte läsa siffror rakt upp och ner i en tabell. Flexibla parkeringstal innebär att kommunen ger byggherrar möjlighet att påverka antalet parkeringsplatser som måste byggas i samband med uppförandet av nya bostäder och kontorshus. Kommunen som planmyndighet kan ge rabatt på parkeringstalet där byggherren väljer att genomföra vissa av kommunens ställda krav på mjuka och hårda åtgärder som styr mot ett mer hållbart resande för varje enskild individ. Exempel på mjuka och hårda åtgärder enligt nedan. Flexibla parkeringstal innebär också att ekonomiska resurser frigörs då färre parkeringsplatser behöver byggas. En del av de pengar som sparas ska omsättas genom att satsa på att öka mobiliteten eller på åtgärder som minskar behovet av att göra inköpsresor med bil, till exempel smidigare lösningar för hemleveranser. Exempel på faktorer som kan göra p-normen flexibel är: o Högre kvalitet på cykelparkeringar än vanligt (väderskyddade, i direkt anslutning till entré, hög kapacitet, reparationsmöjligheter) o Lokalisering/tillgänglighet av kollektivtrafikhållplats mycket nära målpunkt o Rabatt på kollektivtrafikkort o Lånecykelsystem o Grön resplan o Skapandet av bilpool och reserverade bilparkeringsplatser för dessa o Lastcykelpool (lådcyklar som underlättar egen varutransport) o Tydlig beskrivning av samnyttjande med detaljerad kalkyl av förväntad beläggning och efterfrågan o Avtal/avsiktsförklaring för parkeringsavgifter eller regleringar En problemfrågeställning med avtal, bilpooler etc är vad som händer om det inte följs eller fungerar? Kommunen riskerar att stå med ett parkeringsproblem på halsen. Denna risk måste kalkyleras i varje enskilt objekt, men vi bör följa vår vision modiga och utmanande, annars kommer vi aldrig att göra några egentliga framsteg inom parkeringsområdet. Förvaltningen behöver dock upprätta någon form av checklista för vilka åtgärder och andra parametrar som ska ge rabatt på parkeringsplatser och hur dessa ska följas upp och utvärderas. Omvärldsspaning I nedanstående tabell återfinns andra städers cykelparkeringsnorm (tabell 1) och bilparkeringsnorm (tabell 2).

6 Eskilstuna kommun (9) Som en kommentar till Norrköpings cykelnorm per boende, kan sägas att i Sverige bor det i snitt 2 personer per hushåll (har sjunkit från 2, till 1, ). I diagram 1 nedan hittar vi färdmedelsfördelningen över de jämförda städerna. Diagram 1. Färdmedelsfördelning När man tittar på färdmedelsfördelningen så kan man se att ingen stad idag har en bilandel i nivå med Eskilstunas målsättning (39 %, markerad med en streckad linje i diagram 1). Detta innebär att ska vi skapa förutsättningar för att nå de målen måste vi minst ligga i framkant med de mest proaktiva kommunerna, såsom Göteborg avseende bilparkering och Lund/Norrköping avseende cykelparkering. Parkering är bara en faktor av flera för att uppnå en annan färdmedelsfördelning än dagens, men till exempel ekonomiska styrmedel (avgiftsnivå) är viktiga. I övrigt så måste parkeringen harmonisera med kollektivtrafiken och gång- och cykelmöjligheter för att få största effekt.

7 Eskilstuna kommun (9) Något som är intressant är att titta på cykelägandet i olika länder, se diagram 2 nedan. Diagram 2. Cykelägande i Europeiska länder Om vi ska nå cykelandelar i likhet med Holland och Danmark krävs det satsningar som matchar dem. Avseende cykelparkeringar krävs att det i normala hushåll finns plats för flera cyklar per person. Tittar man på Holland har de mer än en cykel per person, räknar man bort de åldersgrupper där man inte kan cykla blir siffran säkerligen högre. Det innebär att vi måste förvänta oss att skapa utrymme för flera cyklar per person. Parkeringsnorm Användning Att använda sig av flexibla parkeringsnormer med till exempel ett spann innebär till viss del subjektiva bedömningar. Det är viktigt att det tas fram ett bra underlag för hur parkering ska hanteras då det är en fråga som lever med i princip i all framtid, så att dessa bedömningar blir så pass exakta som de bara kan. För cykelparkeringsnorm i Eskilstuna centrum är det viktigt att den blir tydlig för att goda förutsättningar för cykeln ska skapas. Det innebär en hög tillgänglighet på både förvaringsplatser och korttidsuppställningsplatser vid entré. Ju bättre möjlighet att både angöra och ha sin cykel tillgänglig vid hemmet gör att den blir ett naturligt val för att färdas i centrum. En skärpt cykelnorm innebär även att Eskilstuna kommun behöver ta ansvar för

8 Eskilstuna kommun (9) cykelparkeringar vid målpunkter så att en cykelresa kan genomföras bra i båda riktningarna. Cykelnormen är ett mintal, skapas bättre förutsättningar (fler cykelparkering av hög kvalititet) kan bilparkeringsnormen diskuteras. När det gäller parkeringsnorm för Eskilstuna centrum gäller ett spann med antalet p-platser där man ska lägga sig i. För att få bygga få p-platser krävs lokalisering, åtgärder och attitydpåverkan som möjliggör ett lågt bilinnehav såväl MM-kampanjer som marknadsföring som fysiska åtgärder. Till exempel är det rimligt att kräva en grön resplan (handlingsplan för hur verksamheten kan främja hållbart resande) för de som vill lägga sig allra lägst i spannet. På samma sätt krävs tydliga skäl till varför man ska lägga sig högt i spannet vilka behov gör att det krävs många p-platser för just denna etablering? Enheten som används är antal platser per 1000 m 2 BTA (bruttoarea). Cykelparkeringsnorm Bilparkeringsnorm Minimikrav Utgångspunkt Spann Bostäder 35 4,5 0-6 Kontor 25 6,5 0-8 Tabell 3. Parkeringsnorm för cykel och bil i Eskilstuna centrum För bostäder innebär det en ökning av cykelkraven från 20 till 35 cykelparkeringsplatser/1000 m 2 BTA och för kontor innebär det mer än en dubblering av antalet cykelparkeringsplatser från 10/1000 m 2 BTA till 25/1000 m 2 BTA jämfört med nuvarande cykelparkeringsnorm. Anledning till den stora ökningen för kontor är att en ökning av cykelparkeringstalet vid bostäder och en skärpning av p-talet samtidigt måste återspeglas vid arbetsplatserna. Cykelparkeringsnormen är ett minimikrav, det innebär alltså att fler cykelparkeringsplatser kan byggas om så önskas. Om bilparkeringsplatserna minskas så ställs högre krav på att cykelparkeringsplatserna ska öka och mer hänsyn tas till vilka typer av cykelparkeringsplatser erbjuds. Attraktiva, väderskyddade cykelparkeringsplatser i bra lägen underlättar för cyklisterna att använda cykeln i vardagen. Grundförutsättningen är att diskussionen avseende bilparkeringsplatser utgår från 4,5 respektive 6,5 bilparkeringsplatser/1000 m 2 BTA i spannet för bostäder respektive kontor. För bilparkeringsplatser innebär det en minskning från 7 till 4,5 bilparkeringsplatser/1000 m 2 BTA för bostäder. För äldre-, student-, ungdomsboende och likartade boendeformer ska det lägre spannet (0 till 3 bpl) tillämpas. Ett parkeringstal ska diskuteras fram tillsammans med byggherren och stadsbyggnadsförvaltningen och avgörs från fall till fall.

9 Eskilstuna kommun (9) För kontor innebär den interimistiska parkeringsnormen en minskning från 15,3 (9,9 för offentlig förvaltning) bilparkeringsplatser/1000 m 2 BTA till 6,5/1000 m 2 BTA för kontor jämfört med nuvarande bilparkeringsnorm. För att använda sig av bilparkeringsnormen 0-3 bilparkeringsplatser/1000 m 2 BTA för bostäder ställs höga krav på byggherren/exploatören. Byggherren ska påvisa hur bilparkeringsnivån kan sänkas genom en grön resplan. Åtgärder inom mobility management, till exempel erbjudande av gemensam bilpool, tillsammans med principer om parkeringsköp och andra åtgärder som stimulerar ett lågt bilinnehav ska redovisas i den gröna resplanen vilken ska godkännas av stadsbyggnadsförvaltningen (i samarbete med dess mobility managementgrupp). I spannet 3-6 bilparkeringsplatser/1000 m 2 BTA krävs samarbete mellan byggherren och stadsbyggnadsförvaltningen om byggherren vill sänka eller höja normen från 4,5 bilparkeringsplatser/1000 m 2 BTA. Ovanstående principer gäller även bilparkeringsnormen för kontor i spannet 2-5 och 5-8 där 6,5 bilparkeringsplatser/ 1000 m 2 BTA är grundförutsättningen. Parkeringsnormen ska fastställas i detaljplaneskedet. I bygglovsskedet, om en detaljplan redan är antagen, gäller dessa nya riktlinjer. Utgångspunkten för bilparkeringsplatser blir då 4,5 för bostäder och 6,5 för kontor i bygglovsskedet. Detta dokument ersätter Eskilstunas p-norm endast i centrum och närliggande områden. I det här dokumentet ges inga direktiv för cykel- eller bilparkeringsplatser när lägenhetsfördelningen är känd men inställningen är att denna förändring (fler cykelparkeringsplatser och färre bilparkeringsplatser) ska kunna appliceras i motsvarande storlek mot den nuvarande parkeringsnormen. Konsekvenser Användningen av flexibla p-normer kommer att kräva ett annat arbete från förvaltningens sida. Utredningar och underlag avseende parkering i detaljplaneskeden och bygglovsskeden måste göras utförligare vilket kommer att ta mer resurser i anspråk. STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Dag Johansson Förvaltningschef Mats Hällnäs Avdelningschef

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL Anna Stjärnkvist Trafikplanerare Stadsbyggnadskontoret, Malmö December 2013 INFRASTRUKTUR Kv. Fullriggaren är lokaliserat

Läs mer

Mobility management och parkering

Mobility management och parkering Mobility management och parkering Mobility management och parkering Mobility management och parkering Från utglesning till förtätning Konkurrensen om ytorna ökar Mer komplex planprocess fler människor

Läs mer

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering Samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER 1(8) Parkeringsnorm Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm Dokumentnamn Parkeringsnorm för Ludvika kommun Dokumentägare Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

MÖJLIGHETER MED MOBILITY MANAGEMENT I SAMHÄLLSPLANERINGEN. Erfarenheter från MMMiS med 12 kommuner

MÖJLIGHETER MED MOBILITY MANAGEMENT I SAMHÄLLSPLANERINGEN. Erfarenheter från MMMiS med 12 kommuner MÖJLIGHETER MED MOBILITY MANAGEMENT I SAMHÄLLSPLANERINGEN Erfarenheter från MMMiS med 12 kommuner MM Öresund 2014-03-26 Caroline Mattsson, Trivector Traffic TEST I 12 KOMMUNER Motivera svenska kommuner

Läs mer

Parkeringsnorm - remiss

Parkeringsnorm - remiss Samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER 1(13) Parkeringsnorm - remiss kommuns flexibla parkeringsnorm Dokumentnamn Parkeringsnorm för kommun Dokumentägare Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik

Läs mer

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016

Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Parkeringsnorm Landskrona stad Maj 2016 Titel: Parkeringsnorm Landskrona stad Datum: 2016-05-30 Beställare: Birthe Bunke, Landskrona stad Konsult: Karin Caesar, Tyréns (uppdragsnummer: 263 083) PARKERINGSNORM

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Parkeringsnorm för Lomma kommun

Parkeringsnorm för Lomma kommun Bilaga 1. Parkeringsnorm för Sammanfattning Parkeringsnormerna i detta dokument är vägledande och anger minimikrav för vilken parkeringsnorm som ska användas för bland annat boende och arbetsplatser i.

Läs mer

Flexibla parkeringsnormer i praktiken

Flexibla parkeringsnormer i praktiken Flexibla parkeringsnormer i praktiken Olov Åslund, projektsamordnare mobility management Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsförvaltningen, trafikavdelningen Eskilstuna 100 000 inv. 1922 p-platser (centrum)

Läs mer

Principer för arbetet Kampanjer och exempel från Eskilstuna Integration av MM i planeringen

Principer för arbetet Kampanjer och exempel från Eskilstuna Integration av MM i planeringen Principer för arbetet Kampanjer och exempel från Eskilstuna Integration av MM i planeringen Färdmedelsmål Principer Arbetet ska ske målgruppsanpassat och vara mätbart. Viktigaste målgrupp är bilåkande

Läs mer

Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun

Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun 1(5) Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-10-10 Inledning 2(5) Parkeringsnormer för Älvkarleby kommun har tagits fram för att säkerställa tillgängligheten till

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning

Kv Repslagaren: Parkeringsutredning Handläggare Shahriar Gorjifar Tel 010 505 99 68 Mobil 070 172 69 23 E-post shahriar.gorjifar@afconsult.com Datum 2018-07-04 Projekt-ID 749454 Kund FABO Kv Repslagaren: Parkeringsutredning ÅF Infrastructure

Läs mer

Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen

Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen Bilaga 2 Bakgrund till parkeringstalen Att beräkna parkeringstal för bil handlar om att försöka finna en balans mellan tillräckligt antal parkeringsplatser vid nyetablering eller förändrad markanvändning,

Läs mer

Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun

Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun Parkeringsnorm för cykel och bil i Lunds kommun Antagen av byggnadsnämnden september 2013 BN 2011/74 Innehåll Inledning..3 Vad säger plan- och bygglagen?... 3 Vem är ansvarig?... 3 En balanserad parkeringsförsörjning...

Läs mer

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR

MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR MOBILITY MANAGEMENT FÖR BYGGHERRAR JANUARI 2016 MOBILITY MANAGEMENT Mobility Management () är ett koncept för att främja hållbara transporter och påverka bilanvändningen genom att förändra resenärers attityder

Läs mer

Parkeringsutredning Gredbyvägen

Parkeringsutredning Gredbyvägen Stadsbyggnadsnämnden Datum 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen Olov Åslund, 016-710 11 54 Parkeringsutredning Gredbyvägen En konsekvens av föreslagen åtgärd om att öppna upp Gredbyvägen

Läs mer

Nya P-tal För ett grönare och mer tillgängligt Växjö. Antagen i byggnadsnämnden

Nya P-tal För ett grönare och mer tillgängligt Växjö. Antagen i byggnadsnämnden Nya P-tal 2019 För ett grönare och mer tillgängligt Växjö Antagen i byggnadsnämnden 2019-06-24 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Nya P-tal 2019 - för ett grönare och mer tillgängligt Växjö Version

Läs mer

Parkeringsnorm. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till

Parkeringsnorm. Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans. Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Parkeringsnorm Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Parkeringsnorm för Piteå kommun Riktlinjer 2018-02-19, 10 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Nackstafjället, foto Martin Martinsson

Nackstafjället, foto Martin Martinsson Nackstafjället, foto Martin Martinsson Kommunal planering och luftkvalitet Maria Jonasson 2018-04-19 Innehåll 1. Luftkvalitet 2. Vad gör kommunen? 3. Uppföljning av åtgärder 4. Framgångsfaktorer 5. Framtiden

Läs mer

Parkering i Botkyrka kommun

Parkering i Botkyrka kommun Parkering i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SBF/2012:54 Dokumentet är beslutat av: Samhällsbyggnadsnämnden Dokumentet beslutades den: 4 april 2017 Dokumentet

Läs mer

ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14

ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14 1(10) ParkeringsPM bilaga till Trafiktekniskt PM 2014-10-14 Bakgrund Ytorna centralt i staden är begränsade och det finns många anspråk på att utnyttja dessa. Det innebär att all ny parkering för utvecklingen

Läs mer

PARKERINGSPOLICY I SVERIGE. Karin Neergaard, Trivector Traffic

PARKERINGSPOLICY I SVERIGE. Karin Neergaard, Trivector Traffic PARKERINGSPOLICY I SVERIGE Karin Neergaard, Trivector Traffic TRIVECTOR TRAFFIC Konsulttjänster och forskning inget annat än hållbara transporter Lund, Stockholm, Göteborg Klimat, energi och miljö Kollektivtrafik

Läs mer

Parkering i kvarteret Biet/Sicklaön 142:2 i Nacka

Parkering i kvarteret Biet/Sicklaön 142:2 i Nacka 1 PM 2015:25 Paulina Soliman Jesper Nordlund 2015-05-04 Parkering i kvarteret Biet/Sicklaön 142:2 i Nacka 1. Bakgrund Diligentia planerar att tillföra 39 hyreslägenheter till befintlig bostadsfastighet

Läs mer

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum

Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Parkeringsstrategi för norra Tyresö centrum Rapport Norra Tyresö Centrum 2014-05-12 Version 1,0 RAPPORT 2 (12) Datum Författare Version Ändring 2014-05-12 Karl/Hedda 1,0 RAPPORT 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund...4

Läs mer

Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad

Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad Parkeringsnorm för Järfälla kommun - Riktlinjer för parkeringsbehov vid exploatering och ombyggnad Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-13 För att säkerställa att ett visst grundutbud av parkering finns

Läs mer

Antalet besökare, anställda och användning av befintlig parkering

Antalet besökare, anställda och användning av befintlig parkering 2017-05-23 Inledning Parkeringsbehovet för simhallen och kontorshuset samt andra kommersiella lokaler har beräknats, utifrån resvanor respektive Solna stads samt Huddinges och Malmös parkeringsnorm. Eftersom

Läs mer

Vad är parkeringstal?

Vad är parkeringstal? Ny parkeringspolicy Vad är parkeringstal? Det är enligt lag kommunen som avgör i vilken omfattning parkering ska anordnas. Parkeringstal ger en beskrivning av detta för både bilar och cyklar. De är beslutade

Läs mer

ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 20 SEPTEMBER Parkeringsnorm. för cykel och bil i Helsingborgs stad

ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 20 SEPTEMBER Parkeringsnorm. för cykel och bil i Helsingborgs stad ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 20 SEPTEMBER 2016 Parkeringsnorm för cykel och bil i Helsingborgs stad Medverkande: Stadsbyggnadsförvaltningen Tyréns Björn Bensdorp Redestam Oscar Grönvall Göran Hagsund Martin

Läs mer

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf

Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13. Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf Uppdragsnr: 10149398 1 (12) Parkeringsnorm för Älmhult centrum 2011-09-13 Uppdragsansvarig: Bo Lindelöf WSP Samhällsbyggnad Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Rullagergatan 4 Tel: +46 31 727 25 00 Fax: +46

Läs mer

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN

REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN REKOMMENDERADE PARKERINGSTAL I NACKA KOMMUN Nacka / 2015-01-16 Innehållsförteckning 1 Parkeringspolicy för Nacka.3 2 Rekommendation av Parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka.4 3 Vem beslutar vad om

Läs mer

Parkeringsutredning Norregård

Parkeringsutredning Norregård 1 PM 2015:22 Johan Kerttu Karin Neergaard 2015-03-20 Parkeringsutredning Norregård seniorbostäder i Falsterbo 1. Inledning 1.1 Bakgrund och syfte Denna utredning behandlar ändring av detaljplan för Norregård

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun

Parkeringsnorm för Eslövs kommun December 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE KONSEKVENSER 7 PARKERINGSNORM: TABELLER 8 Parkeringsnorm

Läs mer

Parkeringstal Bjurö etapp 1

Parkeringstal Bjurö etapp 1 Sida 1 ( 5 ) 2016-12 - 08 Handläggare Robin Billsjö 08-508 265 70 Parkeringstal Bjurö etapp 1 I Stockholms stad tillämpas riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal. Riktlinjerna utgör grund

Läs mer

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN Antagen av KF 2010-09-22 93 PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN FÖRORD Arbetet med att ta fram Parkeringsnorm för Vårgårda kommun har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte Lundberg,

Läs mer

MOBILITY MANAGEMENT I FYSISK PLANERING SVENSKA ERFARENHETER. Trafikdage Aalborg, 27 Aug 2012 Björn Wendle, Trivector

MOBILITY MANAGEMENT I FYSISK PLANERING SVENSKA ERFARENHETER. Trafikdage Aalborg, 27 Aug 2012 Björn Wendle, Trivector MOBILITY MANAGEMENT I FYSISK PLANERING SVENSKA ERFARENHETER Trafikdage Aalborg, 27 Aug 2012 Björn Wendle, Trivector MOBILITY MANAGEMENT (MM) Är ett koncept för att främja hållbara transporter och påverka

Läs mer

Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad

Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Förslag till Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Parkeringstal för cykel och bil Remissversion 2017-05-05 Titel: Mobilitetsnorm för Sundbybergs stad Kontaktpersoner: Jessica Elmgren och Kathrin Nordlöf

Läs mer

Parkeringsnorm för Gustavsbergsprojektet

Parkeringsnorm för Gustavsbergsprojektet Parkeringsnorm för Gustavsbergsprojektet 1. Inledning Värmdö är en kommun som utvecklas och växer snabbt. I Gustavsbergsprojektet planeras just nu för cirka 4000 nya bostäder. Ambitionen i Gustavsberg

Läs mer

Frihamnen, Göteborg. Martin Forsberg martin.forsberg@koucky.se www.koucky.se +46(0)31-80 80 52

Frihamnen, Göteborg. Martin Forsberg martin.forsberg@koucky.se www.koucky.se +46(0)31-80 80 52 Frihamnen, Göteborg Martin Forsberg martin.forsberg@koucky.se www.koucky.se +46(0)31-80 80 52 Dagens upplägg Kort om K&P Göteborg Det större perspektivet Pågående utvecklingar Älvstranden Utveckling Näraliggande

Läs mer

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III

PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III 2016-08-17 1 (6) PM Fo rslag till nya parkeringstal fo r Barkarbystaden III Bakgrund År 2011 godkände kommunfullmäktige i Järfälla kommun dokumentet Parkeringsnorm för Järfälla kommun. Dokumentet ska syfta

Läs mer

PA RKERINGSNORM. för Kvar nholmen och Malmen

PA RKERINGSNORM. för Kvar nholmen och Malmen PA RKERINGSNORM för Kvar nholmen och Malmen Augusti 2012 Konsult Beställare Isbergs gata 15 205 19 MALMÖ Tel: 010-452 20 00 Org.nr: 556194-7986 Ombud: Jonas Andersson Uppdragsansvarig: Per Eneroth Bitr

Läs mer

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01

Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Parkeringsnorm för Örebro kommun Antagen av Programnämnd samhällsbyggnad 2010-12-01 Bilparkering Parkering vid bostad Vid beräkning av parkering vid bostäder finns två alternativ. Är antal och typ av lägenheter

Läs mer

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö

Parkeringspolicyn ska bidra till. hållbar stadsutveckling och livsmiljö. hållbar stadsutveckling och livsmiljö Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Roger Johansson, SWECO Parkeringspolicyn ska bidra till hållbar stadsutveckling och livsmiljö Användningen av den parkering som finns

Läs mer

2013-10-08. Handlingsplan för parkering Örebro kommun

2013-10-08. Handlingsplan för parkering Örebro kommun 2013-10-08 Handlingsplan för parkering Örebro kommun Innehållsförteckning Inledning...3 Planera och samverka för god tillgänglighet...4 1. Uppdatera p-normen...4 2. Utred parkeringsköpet...4 3. Gör områdesvisa

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Parkeringspolicy för Vara kommun Gäller fr.o.m. 2016-XX-XX Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Sammanfattning Syftet med en parkeringspolicy är att ge en gemensam inriktning för hur parkeringsfrågor

Läs mer

Optimera för cyklister - inspiration för ett cykelsmart byggande -

Optimera för cyklister - inspiration för ett cykelsmart byggande - Optimera för cyklister - inspiration för ett cykelsmart byggande - Från stort till smått Det finns många åtgärder som en byggherre och/eller fastighetsägare kan tänka på om man vill få de boende att cykla

Läs mer

Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden. Jessica Dahl, planeringschef

Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden. Jessica Dahl, planeringschef Teknik-och samhällsbyggnadsnämnden Jessica Dahl, planeringschef Anna Sara Bergkvist, översiktsplanerare Vid frågor kontakta samhallsbyggnad@nybro.se eller tfn växel 0481-45 000 2 Dokumentet omfattar parkeringsnorm

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014

Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 2014-10-08 Rev 2014-10-07 SID 1 (13) SBN2014:142 Parkeringsnorm för Solna - Revidering oktober 2014 Bakgrund Behovet av ny parkeringsnorm Den nuvarande parkeringsnormen, som ligger till grund för beräkning

Läs mer

PARKERINGSTAL, GODA EXEMPEL OCH PARKERINGSLEDNINGSSYSTEM

PARKERINGSTAL, GODA EXEMPEL OCH PARKERINGSLEDNINGSSYSTEM PARKERINGSTAL, GODA EXEMPEL OCH PARKERINGSLEDNINGSSYSTEM Rasmus Sundberg, Trivector 2016-09-22 Europeiska Trafikantveckan Östersund AGENDA Hur arbetas det med parkeringstal i andra kommuner? Vad ser vi

Läs mer

Parkeringstal för ett Eskilstuna i förändring

Parkeringstal för ett Eskilstuna i förändring Stadsbyggnadsnämnden 2015-12-17 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2015:257 Petter Skarin 016-710 76 93 1 (2) Stadsbyggnadsnämnden Parkeringstal för ett Eskilstuna i förändring Förslag till

Läs mer

2013-10-08 Sam 113/2013. Parkeringsriktlinjer Örebro kommun

2013-10-08 Sam 113/2013. Parkeringsriktlinjer Örebro kommun 2013-10-08 Sam 113/2013 Parkeringsriktlinjer Örebro kommun Innehållsförteckning Inledning...3 Olika typer av parkering...3 Mål...4 Att stadsutvecklingen sker i balans...4 En väl balanserad tillgänglighet...4

Läs mer

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka

Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Parkeringsutredning Ulfsbergsgården, Tullinge, Botkyrka Beräkning av parkeringsbehov samt mobilitetsåtgärder Författare Uppdragsgivare Martin Forsberg, Koucky & Partners FB Bostad Kontaktperson Martin

Läs mer

Parkeringsutredning Forsåker, Östra delen Avseende parkering för bil och cykel, detaljplan 1

Parkeringsutredning Forsåker, Östra delen Avseende parkering för bil och cykel, detaljplan 1 1 PM 2017:07 Författare: Caroline Mattsson Axel Persson 2017-04-07 Parkeringsutredning Forsåker, Östra delen Avseende parkering för bil och cykel, detaljplan 1 MölnDala Fastighets AB driver för närvarande

Läs mer

Antagen i kommunfullmäktige 2015 09 14, 85. Parkeringsprogram för Kiruna kommun

Antagen i kommunfullmäktige 2015 09 14, 85. Parkeringsprogram för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2015 09 14, 85 Parkeringsprogram för Kiruna kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syftet med parkeringsprogrammet... 3 1.3 Disposition... 3 2.

Läs mer

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr T2016-03245 Sida 1 (6) 2016-11-15 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Är dispensen för boendeparkering förenlig med ett växande Stockholm? Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

Remissversion av Parkeringsnorm för Helsingborg Härmed översändes remissversionen av parkeringsnorm för kännedom och synpunkter.

Remissversion av Parkeringsnorm för Helsingborg Härmed översändes remissversionen av parkeringsnorm för kännedom och synpunkter. Helsingborg 5 mars 2007 Enligt sändlista (VGV) Remissversion av Parkeringsnorm för Helsingborg Härmed översändes remissversionen av parkeringsnorm för kännedom och synpunkter. Den nu gällande parkeringsnormen

Läs mer

Svar på motion om att få fler bilpooler till Eskilstuna

Svar på motion om att få fler bilpooler till Eskilstuna Kommunstyrelsen 2018-01-12 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:328 Kristina Birath 016-710 51 56 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om att få fler bilpooler till Eskilstuna Förslag

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige

Parkeringsnorm för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av Kommunfullmäktige 2014-04-28 SAMRÅDSHANDLING DECEMBER 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE

Läs mer

Utdrag ur Parkeringstal för Huddinge kommun godkänd av kommunstyrelsen

Utdrag ur Parkeringstal för Huddinge kommun godkänd av kommunstyrelsen PARKERINGSNORM - BIL Utdrag ur Parkeringstal för Huddinge kommun godkänd av kommunstyrelsen del 1 Parkeringstal med kommentarer del 2 Tillämpningsanvisningar Hela dokumentet finns på www.huddinge.se trafik,

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering. - cykel och bil Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering - cykel och bil Juni 2018 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Nuläge... 3 Syfte med riktlinjer... 4 Mål och styrdokument... 4 Riktlinjer... 5

Läs mer

Förslag till riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal i Stockholms stad

Förslag till riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal i Stockholms stad Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Dnr E2015-00923 Dnr T2015-00933 Dnr SBK 2015-06397-30 2015-05-20 Kontaktpersoner Exploateringskontoret Patrik Berglin/Ingmarie

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR ULRICEHAMNS TÄTORT

PARKERINGSNORM FÖR ULRICEHAMNS TÄTORT Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler >> Styrdokument PARKERINGSNORM FÖR ULRICEHAMNS TÄTORT ANTAGET AV: KOMMUNSTYRELSEN DATUM: 2015-10-08, 253 ANSVAR UPPFÖLJNING: SEKTORCHEF MSB GÄLLER TILL OCH

Läs mer

Upphävande av riktlinjer för parkering i Eskilstuna

Upphävande av riktlinjer för parkering i Eskilstuna Kommunstyrelsen 2016-03-10 Kommunledningskontoret Ledningsstab KSKF/2016:125 Chefsjurist Alexandra Eriksson 1 (1) Kommunstyrelsen Upphävande av riktlinjer för parkering i Eskilstuna Förslag till beslut

Läs mer

Intelligent Energy Europe utlysning maj 2013, beviljat nov 2013

Intelligent Energy Europe utlysning maj 2013, beviljat nov 2013 Intelligent Energy Europe utlysning maj 2013, beviljat nov 2013 Färdmedelsfördelning Örebro kommun 2011 Mål 2020 Bilparkeringar - stor effektiviseringspotential 718 fotbollsplaner med tomma bilparkeringsplatser

Läs mer

Parkeringsnorm för Karlstads kommun

Parkeringsnorm för Karlstads kommun Parkeringsnorm för Karlstads kommun Riktlinjer för beräkning Antagen av Stadsbyggnadsnämnden 201X-xx-xx 1 BAKGRUND Stadsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag av Stadsbyggnadsnämnden att revidera nuvarande

Läs mer

Trafikutredning DP FALKEN 4

Trafikutredning DP FALKEN 4 KALMAR KOMMUN Trafikutredning DP FALKEN 4 2017-02-23 RAMBÖLL MALMÖ Trafikutredning DP FALKEN 4 Datum 2017-02-23 Uppdragsnummer 1320023916 Utgåva/Status 1.0 Slutversion André Kingstedt, uppdragsledare Frida

Läs mer

ÅRSTABERG DETALJPLAN KV PACKRUMMET CYKELPARKERING

ÅRSTABERG DETALJPLAN KV PACKRUMMET CYKELPARKERING PM ÅRSTABERG DETALJPLAN KV PACKRUMMET CYKELPARKERING FOTO: CYKELGARAGET I ÄLVSJÖ 2013-12-10 Syftet Syftet med detta PM är att ligga till grund för dimensioneringen av cykelparkering vid Årstabergs station

Läs mer

Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun

Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsnorm och grön resplan för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering dl an eh nd ga ta An g in Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Nuläge 3 Syfte med riktlinjer 4 Mål och styrdokument 4 Riktlinjer 5 Öka det

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Parkeringsnorm för Laholms kommun

Parkeringsnorm för Laholms kommun Parkeringsnorm för Laholms kommun Januari 2016 Parkeringsnorm för Laholms kommun Upprättad i samarbete mellan planeringskontoret och samhällsbyggnadskontoret med utgångspunkt från omvärldsanalys och metod

Läs mer

FÖR? Fakta och argument om parkeringsnormer, bostadsbrist och byggande

FÖR? Fakta och argument om parkeringsnormer, bostadsbrist och byggande VEM BYGGER VI FÖR? Fakta och argument om parkeringsnormer, bostadsbrist och byggande Varför pratar vi om parkeringsnormer? Ökad nyproduktion av bostäder och förnyelse av bostadsbyggandet, så att det också

Läs mer

Innehållsförteckning. Styrgrupp: Översiktplanens styrgrupp

Innehållsförteckning. Styrgrupp: Översiktplanens styrgrupp Riktlinjer för parkering i Västerås Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige 5 november 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4 Syfte...5 Utgångspunkter...6 Fastighetsägarens skyldigheter

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP)

Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP) Dnr Sida 1 (5) 2013-09-25 Handläggare Anders Hallberg 08-508 26 401 Till Exploateringsnämnden 2013 10 17 Parkeringskostnaderna i bostadsproduktionen. Svar på skrivelse från Åke Askensten m.fl. (MP) Förslag

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN. Svar på motion (S) Inför flexibel parkeringsnorm för billigare. bostäder och ett klimatsmart Värmdö. Förslag till beslut.

VÄRMDÖ KOMMUN. Svar på motion (S) Inför flexibel parkeringsnorm för billigare. bostäder och ett klimatsmart Värmdö. Förslag till beslut. VÄRMDÖ KOMMUN Tjänsteskrivelse Handläggare Moa Öhman Kansli- och utredningsavdelningen Diarienummer 15KS/192 Kommunstyrelsen Svar på motion (S) Inför flexibel parkeringsnorm för billigare bostäder och

Läs mer

BILAGA 2 PROCESSBESKRIVNING OCH

BILAGA 2 PROCESSBESKRIVNING OCH BILAGA 2 PROCESSBESKRIVNING OCH JÄMFÖRELSER Innehåll Vad är nytt?... 2 Arbetsprocess... 2 Zonindelning... 3 Parkeringstal för bil... 4 Diskussion... 7 Bilagan beskriver hur parkeringsnormen tagits fram

Läs mer

Sida 1 1 Sida2 2 Sida 3 Som vi såg illustrerat i videon så är det ofta en huggsexa om vem som ska norpa en ledig parkering. Det beror på att dagens parkeringssystem bygger på den planekonomiska modellen,

Läs mer

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Antagen av kommunfullmäktige, 20 Antagen av: Kommunfullmäktige, 20 Dokumentägare: Kommundirektören Dokumentnamn: Parkeringspolicy för Örnsköldsviks

Läs mer

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala

PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala PARKERINGSUTREDNING Torbjörnstorg, Uppsala 2017-08-02 Rosendal Fastigheter Lydia Karlefors lydia@rosendaluppsala.se 076-148 56 00 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2017-002462, 2017-08-07

Läs mer

Program för parkeringar

Program för parkeringar Program för parkeringar i Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-03-27 30 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Syfte... 2 Geografiska avgränsningar... 2 Ställningstaganden parkering...

Läs mer

Handlingsplan för parkering i Lidingö stad

Handlingsplan för parkering i Lidingö stad 1 (25) HANDLÄGGARE DATUM DNR Caroline Jansson 2015-06-10 TN/2014:320 Handlingsplan för parkering i Lidingö stad Inklusive parkeringsnorm 2 (25) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund...4

Läs mer

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad

Antagande av parkeringsstrategi för Norrtälje stad TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Erik L'Estrade, Infrastrukturplanerare Telefon: 0176-747 26 E-post: erik.lestrade@norrtalje.se Dnr: 15-0940 Till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Antagande av parkeringsstrategi

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340)

PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340) Blad 1 PARKERINGSNORM FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 12 april 1994, 66 (tidigare parkeringsnorm antagen den 14 december 1982, 340) SAMMANFATTNING Föreslagna normtal för olika lokaltyper

Läs mer

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING

NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING PM NORRA FISKSÄTRA - PARKERINGSUTREDNING 2017-11-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND...3 1.2 PARKERINGSNORM...4 1.2.1 GRUNDINTERVALL... 4 1.2.2 LÄGESBASERAT PARKERINGSTAL... 5 1.2.3 PROJEKTSPECIFIKT

Läs mer

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-27 BN 2017-11-28 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitet och

Läs mer

PARKERINGSNORM FÖR UPPSALA KOMMUN

PARKERINGSNORM FÖR UPPSALA KOMMUN PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN PARKERINGSNORM FÖR UPPSALA KOMMUN Antagen av plan- och byggnadsnämnden 2013-12-12 412 Läsanvisning I parkeringsnormens inledning beskrivs syftet med parkeringsnormen och dess

Läs mer

MM-utredning Simonsland

MM-utredning Simonsland 1 PM 2017:45 Alexander Börefelt Lennart Persson 2017-06-26 MM-utredning Simonsland Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 00 info@trivector.se 2 1. Inledning Som ensam fastighetsägare

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till parkeringspolicy

Läs mer

Mobility management i Huddinge kommun

Mobility management i Huddinge kommun Mobility management i Huddinge kommun 2017-11-07 2 Om Huddinge kommun Stockholmsregionens näst största kommun 108 000 invånare (150 000 år 2030) Yta 140 000 kvm varav en tredjedel naturreservat Stora arbetsgivare

Läs mer

HÅLLBAR INFRASTRUKTUR OCH MOBILITET

HÅLLBAR INFRASTRUKTUR OCH MOBILITET HÅLLBAR INFRASTRUKTUR OCH MOBILITET 2017-08-31 Johan Kerttu TANKAR OM PARKERING / SVÅRIGHETEN ATT STYRA MED PARKERING Innehåll: Kort historik kring parkeringsnormer Problem med dagens normer Nya mål för

Läs mer

Parkeringsnorm för cykel och bil

Parkeringsnorm för cykel och bil Förslag Parkeringsnorm för cykel och bil Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Tidigare ställningstagande... 4 Syfte och mål... 5 Förutsättningar... 6 Bilanvändning... 6 Trafikflöden... 7 Bilinnehav...

Läs mer

Parkeringstal för Kontor Uddvägen, DP Sicklaön 346:1 Västra Sicklaön

Parkeringstal för Kontor Uddvägen, DP Sicklaön 346:1 Västra Sicklaön Nacka 2014-05-12 Promemoria Avsändare: Atrium Ljungberg AB Planenheten Nacka kommun Parkeringstal för Kontor Uddvägen, DP Sicklaön 346:1 Västra Sicklaön 1. Sammanfattning Parkeringstal är riktvärden för

Läs mer

Exempelsamling. Riktlinjer för projektspecifika och. Gröna parkeringstal i Stockholm

Exempelsamling. Riktlinjer för projektspecifika och. Gröna parkeringstal i Stockholm Exempelsamling Riktlinjer för projektspecifika och Gröna parkeringstal i Stockholm Förord Arbete med mobilitetsåtgärder för att sänka parkeringsbehovet exempelsamling Stadens modell för projektspecifika

Läs mer

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Beställare: Lars-Erik Pedersén, Västtrafik AB, Infra Konsult: Atkins Sverige AB Uppdrag: Uppdragsnummer - 2011284 Sökväg: www.vt-pool.com

Läs mer

Rekommendation av parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka kommun

Rekommendation av parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka kommun Bilaga Rekommendation av parkeringstal vid ny- och ombyggnad i Nacka kommun Parkeringstalen är riktvärden för minsta antal erforderliga parkeringsplatser för respektive verksamhet och läge vid ny- och

Läs mer

Behovsinventering och utbyggnationsplan för säkra cykelparkeringar

Behovsinventering och utbyggnationsplan för säkra cykelparkeringar Styrelsehandling 2018-06-14 Bilaga 12 b) Behovsinventering och utbyggnationsplan för säkra cykelparkeringar Samtliga förvaltningar och kommunägda bolag i Göteborg fick den 2017-05-18 uppdraget från Kommunfullmäktige

Läs mer