TffVÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TffVÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN"

Transkript

1 TffVÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN 1(6) Uppdragshandling Datum Diarienummer RS Uppdragshandling för omställningsomräde utveckla den nära varden Uppdragsgivare: Uppdragstagare: Programledare: Ann-Sofi Lodin Jörgen Thom Malin Wittholt, delprogramledare Karin Fröjd och Sofia Hedenlund Bakgrund Denna uppdragshandling baseras pä den av Hälso- och sjukvärdsstyrelsen (HSS) fastställda handlingsplanen for omställningen av hälso- och sjukvärden Regionfullmäktige fastställde 2017 en strategi för omställning av den av regionen fmansierade varden. Strategin baseras pä fyra omställningsomräden, att bygga ut den nära varden, koncentrera värd för högre kvalitet och tillgänglighet, utveckla digitala värdformer och tjänster och sätta fokus pä kvalitetsdriven verksamhetsutveckling. Syftet med omställningen är att öka värdet för dem regionen är till för inom ramen för tillgängliga resurser. Genom att arbeta mer med att förebygga och främja invänamas hälsa, minskar invänamas behov av värd. Värden ska utformas pä ett nytt sätt samtidigt som den medicinska utvecklingen säkerställs och att nytta dras av de möjligheter som digitaliseringen erbjuder. Förändringama ska bidra till bättre medicinsk och patientupplevd kvalitet, patientsäkerhet, tillgänglighet, personcentrering, samordning, jämlikhet, produktivitet och effektivitet. Det ger ocksä förutsättningar att klara kompetensförsörjningen samtidigt som värdbehoven ökar. Omställningen ska leda till högre uppfyllelse av de politiskt beslutade mälen för den hälso- och sjukvärd som Västra Götalandsregionen finansierar. Utbyggnad av nära värden innebär att den värd som invänaren behöver ofta ska Finnas nära och anpassas utifrän invänamas behov i näromrädet. För att lyckas med det behövs tätare samverkan mellan den kommunala hälso- och sjukvärden, primärvärden och sjukhusvärden. Nära värd defmieras utifrän tre olika dimensioner - geografi, relation och tillgänglighet och formuleras enligt följande: Nära värd innebär att du fär bättre möjligheter till egenvärd, att den värd du behöver ska erbjudas när du behöver den och att du vet vart du vänder dig för att fä kontakt med värden. Du fär snabbt räd och hjälp med bedömning av ditt värdbehov genom telefonrädgivning, digitala värdmöten, via din värdcentral eller i hemmet beroende pä dina egna fömtsättningar och behov. Utifrän dina behov planerar och samordnar vi din värd tillsammans med dig oavsett om du har litet, stört eller komplicerat värdbehov.

2 Uppdragshandling Nära värd, (6) I Västra Götalandsregionen ska den värd du behöver ofta ges utanför akutsjukhusen, nära dig, av primärvärd, tandvärd, kommunal hälso- och sjukvärd och öppen specialistvärd. Syfte och förväntade effekter Syftet och malen med Nära värd är detsamma som omställningen i stört. Mälet med omställningsomrädet Nära värd är mer specifikt att skapa ökad trygghet, kvalitet, kontinuitet och effektivitet i hälso- och sjukvärden i Västra Götaland. Förväntade effekter är: Bättre möjligheter för invänama att ta eget ansvar för sin hälsa och sin värd Ökad trygghet och tillgänglighet Ökad medicinsk kvalitet och patientsäkerhet Bättre samordning av värden pä System- och individnivä Bättre arbetsmiljö Värd pä bästa effektiva insatsnivä Minskat behov av bäde öppen och sluten värd pä sjukhus Ökad effektivitet i betydelsen minskad eller högst oforändrad kostnad för hälso- och sjukvärden per invänare Uppdragsbeskrivning Programomräden Omställningsomräde Nära värd grupperas i tre delprogram: Utveckla värd i hemmet Etablera närsjukvärdscentrum Stärka hälso- och sjukvärdens bas Genomsyrande för arbetet i samtliga delprogram är: Hälsoffämjande och sjukdomsförebyggande arbete Samordning och proaktivitet Personcentrerat arbetssätt Kvalitet Digitala lösningar Utveckla värd i hemmet gör det möjligt för fler patienter med komplexa värdoch omsorgsbehov att fä personcentrerad, teambaserad, proaktiv värd i det egna hemmet i stället för sjukhusvärd. Det innebär att värden blir mer tillgänglig, individanpassad, trygg och mer ändamälsenlig, det vill säga värdens kvalitet ökar. Digitala värdmöten och hemmonitorering blir en självklar del av värden i hemmet.

3 Uppdragshandling Nära värd, (6) Under perioden ska breddinförandet av mobil närvärd slutföras. Detta innebär dels att alla hemsjukvärdspatienter med komplexa omsorgs- och värdbehov ska ha tillgäng till mobila hemsjukvärdsläkarteam i samverkan mellan värdcentral och kommun senast Dels ska uppdragsbeskrivning och ersättningsmodell för närsjukvärdsteam för medicinskt instabila hemsjukvärdspatienter som beslutades i HSS 8 maj 2018 ingä i en tilläggsöverenskommelse Närsjukvärdsteamen är specialistteam som utgär frän sjukhus och tar, helt eller delvis, över det medicinska ansvaret för värden när patient blir medicinskt instabil och eller behöver mer intensiva insatser än vad hemsjukvärdsläkarteamen bar resurser till. Utöver detta ska ett antal pilotprojekt inom annan mobil närvärd genomföras och utvärderas under perioden. Exempel pä pilotprojekt är specialiserad palliativvärd i hemmet av bam och ungdomar som under perioden ska testas i Göteborgsomrädet. Pilotprojekten ska sedan ligga till grund för regionala modeller som kan breddinföras. Etablera närsjukvärdscentrum innebär att den värd som invänama behöver mer frekvent ska fmnas i deras näromräde och erbjudas med en god kontinuitet och vara samordnad utifrän den enskildes behov. Närsjukvärd ska bedrivas i samverkan mellan kommun, primärvärd och länssjukvärd och präglas av att patientens behov stär i centrum för värdens utförmning. Mälsättningen är att samordning med patientens behov som styrande medför att varje patient fär den bästa och mest effektiva insatsnivän, vilket i förlängningen ska medföra att resurser används sä optimalt som möjligt utifrän behov. En modell för närsjukvärdcentrum ska tas fram och testas i piloter under perioden. Ett närsjukvärdscentrum ska kunna erbjuda en samlad hälso- och sjukvärd utformad efter de enskildapatientemas behov och de samlade behov som fmns i omrädet. Dessa centrum ska samla resurser mellan kommun, primärvärd och specialistvärd för att kunna förbättra kontinuitet och samordning kring patienter med psykisk ohälsa, komplexa kroniska sjukdomar eller med behov av rehabilitering efter skada/sjukdom som nägra exempel. Detta är en samverkansarenasom kan vara virtuell/digital och behöver inte vara fysiskt sammankopplad och förväntas inte i sig vara en värdinrättning dit patienter kommer. Modellen för närsjukvärdscentrum ska innehälla förslag pä hur det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet ska kunna stärkas. Närsjukvärdscentrum förväntas minska behovet av besök pä sjukhusens akutmottagningar och akuta inläggningar pä sjukhus för de patienter som omfattas av centrumens insatser. Under perioden ska en överenskommelse mellan kommunema i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen tas fram och implementeras för samverkan vid utskrivning frän sluten hälso- och sjukvärd.

4 Uppdragshandling Nära värd, (6) Stärka hälso- och sjukvärdens bas innebär att tillgängligheten förbättras till Information om egenvärd och Information om var, när, hur man ska söka värd samt till fysiska och digitala värdmöten. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser tillsammans med andra aktörer inom välfärden och civilsamhället ska utvecklas. Fördelning av uppdrag och ekonomiska resurser. Den nära värden ska förstärkas sä att mer värd bedrivs utanför de stora sjukhusen, med bättre tillgänglighet för patientema och samtidigt mer kostnadseffektivt. Under planperioden ska en utredning genomlbras som visar vilka delar av värduppdragen som helt eller delvis successivt fram till 2025 kan överforas frän akutsjukhusen till den nära värden och vilka ekonomiska resurser som behöver överforas eller utökas till den nära värden som följer med detta Kompetensförsörjning i nära värden är en förutsättning för att värd uppdrag ska kunna överforas frän akutsjukhusen till den nära värden. Under planperioden ska förslag till regional kompetensforsörjningsplan for den samlade nära värden för relevanta yrkeskategorier tas fram. Utifrän delbetänkandet God och nära värd - En primärvärdsreform (SOU 2018:39, ) frän utredningen Samordnad utveckling for god och nära värd ska förslag pä regional handlingsplan tas fram och beslutas avseende värdgaranti i primärvärden och primärvärdens uppdrag. Den regionala handlingsplanen kommer att bidra med ytterligare aktiviteter för att stärka basen i hälso- och sjukvärden. Det pilotprojekt som syftar till att stärka den nära värdens kapacitet att möta bam och unga med psykisk ohälsa utökas under perioden och ska efter utvärdering kunna implementeras brett i heia regionen. Arbetsorganisation Arbetet med omställningen av hälso- och sjukvärden är organiserat enligt nedanstäende bild: 1^'»ÖQI vid PrognMT^dare {Malsn WitthDh Programledaff«Pe» Cronbergj ProBrafl^Clsre (MajjmJS «Oftwad framsi koncemkontoret men sven forvi^inssmo eiom f^srxb fisiktianer. Scödi tilirespektive propamomr^e samoniiaj k pragnüraontöirt. üala- och «nalys Lc^ifc CkorKMTv kommunikst^ m mwckiing Omställningsomräde nära värd organiseras enligt foljande bild.

5 Uppdragshandling Nära värd, (6) Operativ styrgrupp Uppdragstagare Programledning Utveckla värdi hemmet Etablera närsjukvärdscentra Stärka hälso-och sjukvärdensbas Koncemledningsgruppen hälso- och sjukvärd är styrgrupp för omställningen och stöds av ett programkontor. Arhetet är indelati fyra omräden, varav nära värd är ett. Omställningsomrädet leds av en operativ styrgrupp med en ordförande (uppdragstagaren) som stöds av en programledare knuten till programkontoret. Den operativa styrgruppen för nära värd utgörs av representanter för kommunema, primärvärden oeh sjukhusen. Operativa styrgruppen leds av Jörgen Thom vilket säkerställer en nära koppling till tjänstemannastyrgruppen för omställningen som är Koncemledningsgrupp hälso- oeh sjukvärd. Operativ styrgrupp: Jörgen Thorn (ordf.) SkaS Erik Andersson, Primör (representerar privata värdgivare) Sven-Owe Andersson, Lidköpings kommun Anneli Bjerde, Västkom Mikael Forslund, Habilitering & hälsa Marie Gustafsson, Koncemkontoret Magnus Kronvall, NU-sjukvärden (representerar även SÄS) Anders Ljungne, Folktandvärden Göran Matejka, SU Tobias Nilsson, Koneemkontoret Rita Ponerup, Närhälsan Jacob Wulfsberg, Kungälv (representerar även Alingsäs, Frölunda, Angered) Programledning: Karin Fröjd, Koncemkontoret Sofia Hedenlund, Koncernkontoret Malin Wittholt, Regionserviee

6 Uppdragshandling Nära värd, (6) Samband och beroenden av andra uppdrag och pägäende arbeten Omställningsomrädet har ett nära samband med övriga omställningsomräden och en fbrutsättning för ett lyckat genomfbrande är en nära samverkan. Genom programkontoret för omställningen utförmas samverkan med övriga omställningsomräden. Kommunikation Den operativa styrgruppen förankrar och informerar i sina respektive organisationer samt med berörda politiska styrelser, nätverk och samverkansfora. För samordning och kvalitetssäkring av arbetet kommunicerar programledningen med programkontoret för omställningen och med övriga omställningsomräden. Tidplan Uppdraget päbörjades under 2017 och avslutas när samtliga projekt lämnats över till förvaltning. Under är Fokus pä de aktiviteter som beskrivs i HSS handlingsplan , derma uppdragshandling och den specificerade aktivitetsplan som upprättats inom omställningsomrädet. Kostnader och finansiering Finansiering av aktiviteter inom uppdraget sker inom de ramar som fastställts av HSS samt m de beslut som fattas av koßcömledning hälso- och sjukvärd. Uppdr age^fa^stä Ann-Sofi Lodin Regiondirsktör Uppdrage: skickas till uppdragstagaren För kärme dom till Jan Eriksson, programchefomställningen av hälso- och sjukvärden

Uppdragshandling för omställningsomräde. koncentrera värd för bättre kvalitet och tillgänglighet

Uppdragshandling för omställningsomräde. koncentrera värd för bättre kvalitet och tillgänglighet TlT «VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN 1(5) Uppdragshandling Datum 2018-06-27 Diarienummer RS 2018-03553 Uppdragshandling för omställningsomräde koncentrera värd för bättre kvalitet och tillgänglighet Uppdragsgivare:

Läs mer

Uppdragshandling för omställningsomrade utveckla digitala värdformer och tjänster

Uppdragshandling för omställningsomrade utveckla digitala värdformer och tjänster VASTRA GÖTALANDSREGIONEN 1(5) Uppdragshandling Datum 2018-06-27 Diarienummer RS 2018-03553 Uppdragshandling för omställningsomrade utveckla digitala värdformer och tjänster Uppdragsglvare: Ann-Sofi Lodin

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Regionala Pensionärsrådet 2019-04-05 Tobias Nilsson, Ph.D., chefsstrateg Koncernkontoret Tre långsiktiga strategier Vägen framåt Varför ska vi ställa

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Möte om FVM och omställningen med kommunerna Göteborg 2018-09-04 Tobias Nilsson, Ph.D. Chefsstrateg Omställningen Varför en omställning?

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Strategi för hälso- och sjukvårdens omställning i Västra Götalandsregionen

Strategi för hälso- och sjukvårdens omställning i Västra Götalandsregionen 18 (41) Protokoll från Regionfullmäktige, 2017-05-16 83 Strategi för hälso- och sjukvårdens omställning i Västra Götalandsregionen Diarienummer RS 2017-02037 Beslut 1. Regionfullmäktige antar strategi

Läs mer

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Bilaga 2. VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Medicinsk rådgivare koncernstab hälso- och sjukvård Presentation VIP-patienter Mobil närvård Omsorgskoordinatorer

Läs mer

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Bild 2-7 Övergripande presentation av omställningen + beslutsinformation Bild 8-10 Lägesrapport Nära vård Bild 11-13 Lägesrapport Koncentration Bild 14-16

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården -

Omställningen av hälso- och sjukvården - Omställningen av hälso- och sjukvården - lägesrapport 2018-11-26 Handlingsplan 2018-2019 Beslut i HSS maj 2018 Handlar om att utveckla idéer, nya koncept och att testa piloter 20 huvudprojekt fördelade

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

Närsjukvårdscentra en samordningsfunktion till stöd för patient och verksamhet

Närsjukvårdscentra en samordningsfunktion till stöd för patient och verksamhet Närsjukvårdscentra en samordningsfunktion till stöd för patient och verksamhet Uppdrag Utveckla konceptet med Närsjukvårdscentrum Under perioden ska en modell för Närsjukvårdscentrum tas fram och testas

Läs mer

God och nära vård

God och nära vård God och nära vård God och nära vård - nationellt Samordnad utveckling för god och nära vård S 2017:01 Den särskilda utredaren Anna Nergårdh har i uppdrag att utifrån betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2)

Läs mer

Tema 7: Medborgardialogen det demokratiska uppdraget.

Tema 7: Medborgardialogen det demokratiska uppdraget. Tema 7: Medborgardialogen det demokratiska uppdraget. Jörgen Andersson, kommunikatör Koncernstab Kommunikation och externa relationer Medborgardialogen det demokratiska uppdraget Varför medborgardialog?

Läs mer

Högsbo specialistsjukhus

Högsbo specialistsjukhus Högsbo specialistsjukhus Uppdrag Projektet ska stå för nytänkande och innovation och ska utmana befintliga former att bedriva nära hälso- och sjukvård Tillsammans för en vård i framkant Vi bygger ett nytt

Läs mer

Mobil närvård Göteborg med kranskommuner

Mobil närvård Göteborg med kranskommuner Mobil närvård Göteborg med kranskommuner Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner God och nära vård i Gävleborg I samarbete med Gävleborgs kommuner Nära vård: Bakgrund SOU 2015:98 Träning ger färdighet, Måns Rosén SOU 2016:2 Effektiv vård, Göran Stiernstedt Lag (2017:612) om samverkan

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017

Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017 Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017 Projektet ska stå för nytänkande och innovation och ska utmana befintliga former att bedriva nära hälso- och sjukvård Projektdirektiv Göteborgssjukvården Vi känner

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 1 Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 2017-11-08 Tid: 13.30-16.30 Plats: Gothia Science Park, Vänern och Vättern, Skövde Närvarande Agneta Nilsson Hörnlund Koncernkontoret, ordförande

Läs mer

Högsbo specialistsjukhus. - Öppen specialistsjukvård i Göteborg

Högsbo specialistsjukhus. - Öppen specialistsjukvård i Göteborg Högsbo specialistsjukhus - Öppen specialistsjukvård i Göteborg Uppdrag Projektet ska stå för nytänkande och innovation och ska utmana befintliga former att bedriva nära hälso- och sjukvård Tillsammans

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2019 Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland. Närsjukvårdsteamträff 17 maj 2018

Mobil närvård Västra Götaland. Närsjukvårdsteamträff 17 maj 2018 Mobil närvård Västra Götaland Närsjukvårdsteamträff 17 maj 2018 Dagens agenda 09.00 Välkomna och check-in Enkäten och Nuläge Uppdragsbeskrivning och ersättningsmodell 10.15 Gruppdiskussion om uppdragsbeskrivning

Läs mer

Diarienummer: RS Kommunikationsplan 2019 Omställningen av hälso- och sjukvården

Diarienummer: RS Kommunikationsplan 2019 Omställningen av hälso- och sjukvården Diarienummer: RS 2019-04141 Kommunikationsplan 2019 Omställningen av hälso- och sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab kommunikation

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Omställningen om att i grunden förändra arbetet i en hel region Jan Eriksson, programchef Västra Götalandsregionen

Omställningen om att i grunden förändra arbetet i en hel region Jan Eriksson, programchef Västra Götalandsregionen Omställningen om att i grunden förändra arbetet i en hel region 2018-10-18 Jan Eriksson, programchef Västra Götalandsregionen Varför ställa om? 9% 8% 7% Kostnads- och intäktsutveckling (rullande 12-månaders

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Avtal om samverkan mellan kommun och sjukvård i Göteborgsområdet Avtalsslutande parter Primärvård, specialistsjukvård, Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd samt Göteborgs

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 1 Kvalitet Befolkningsförändringar Ojämlik hälsa 2 Kompetens Folksjukdomar Tio utmaningar för Landstinget Blekinge Global sårbarhet

Läs mer

Medicinska och odontologiska sektorsrådens ordförandekonferens

Medicinska och odontologiska sektorsrådens ordförandekonferens Medicinska och odontologiska sektorsrådens ordförandekonferens 2018-03-01 9.00 10.30 Regionaktuellt 1. Aktuellt från koncernstab hälso-och sjukvård/ann Söderström 2. Aktuellt från Hälso-och sjukvårdsstyrelsens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

Sammanfattning Bakgrund Regeringen beslutade den 2 mars 2017 att utse en särskild utredare med uppdrag att utifrån en fördjupad analys av förslag i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen,

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Framtidens utmaningar En snabb utveckling Förväntningar på hälso- och sjukvården Stort rekryteringsbehov Folksjukdomar Global sårbarhet

Läs mer

Nya specialistsjukhus för öppen specialiserad närsjukvård. Kommundialog

Nya specialistsjukhus för öppen specialiserad närsjukvård. Kommundialog Nya specialistsjukhus för öppen specialiserad närsjukvård Kommundialog 180503 Projektdirektiv Regionstyrelsen beslutade 2015 att utveckla och förstärka närsjukvården i Göteborgsområdet genom etablering

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Delregion Skaraborg Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland.

Mobil närvård Västra Götaland. Mobil närvård Västra Götaland www.vgregion.se/mobilnarvard Mobil närvård Västra Götaland i samarbete med vårdsamverkan Nätverksträff 2 september 2016 8:30 Fika 9:00 Introduktion 9:15 Vad är Mobil närvård?

Läs mer

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020 (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen 180112 Malin Camper, KPH Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020

Läs mer

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion Rörelse i hela landet är en styrka Kommunal vård och omsorg Nära vård Sjukhusvård Primärvård Tandvård Närvårdplatser Mobilateam Ungdomsmott Elevhälsa 1177

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS 1 Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS Tid: 27 maj 2016 kl 09-12 Gothia Science Park Skövde Närvarande Linn Brandström Styrelsen för beställd primärvård Michael Melby Styrelsen för beställd

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare. Namn: Carina Westerelve Datum 2015-06-09 Funktion: Processledare Telefon: 0737-731409 Epost: carina.vesterlve@spray.se Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Läs mer

Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG

Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Fyrbodal Lena Johansson, Trollhättan Ulrika Holmqvist, Primärvården Skaraborg Sven-Ove Andersson, Lidköping Södra Älvsborg Maritha Bäck, Primärvården

Läs mer

Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokalsjukhus i Västra Götalandsregionen

Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokalsjukhus i Västra Götalandsregionen 1 2013-01-18 Jan Carlström Hälso- och sjukvårdsavdelningen Regionkansliet Utredning av de lokala förutsättningarna för utveckling av närsjukvårdscentrum vid tio lokalsjukhus i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015 Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet Pensionärsråd 20 februari 2015 Bakgrund Utveckla vården med fokus på hög kvalitet och patientsäkerhet, för patientens bästa

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 171 Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Beslut Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Bakgrund. Ekonomi. Workshops med OC x flera Definitioner Målbilder/milstolpar Prioriterade aktiviteter Fördelning av uppdrag Genomförande

Bakgrund. Ekonomi. Workshops med OC x flera Definitioner Målbilder/milstolpar Prioriterade aktiviteter Fördelning av uppdrag Genomförande Strategi HS Bakgrund Många förbättringsarbeten pågår Hur ska dessa prioriteras/sorteras För att kunna prioritera behövs en tydlig riktning och strategi Nationella påbud SOU 2016:2 Effektiv vård Göran Stiernstedt

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Kompetens Kvalitet Befolkningsförändringar Ojämlik hälsa Folksjukdomar Tio utmaningar för Landstinget Blekinge Global sårbarhet

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg

Vårdsamverkan Skaraborg Vårdsamverkan Skaraborg Organisation Stödstrukturer Lärande nätverk 2017-12-14 Skaraborg Ett delområde i Västra Götaland Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20 offentliga, 13 privata)

Läs mer

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Idag Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan

Läs mer

Effektivare sjukvård. Time Care Göran Stiernstedt

Effektivare sjukvård. Time Care Göran Stiernstedt Effektivare sjukvård Time Care 171124 Göran Stiernstedt Kris i vården? Sjukvården i framtiden Samhällsutveckling (framtidens patient), medicinteknisk utveckling och demografi på verkar långsiktigt mer

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningen är en sammanhållande och utvecklande kraft som ser till helhet och nytta för invånare och patienter. Vi stödjer den politiska

Läs mer

Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG

Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Fyrbodal Lena Johansson, Trollhättan Ulrika Holmqvist, Primärvården Skaraborg Sven-Ove Andersson, Lidköping Lars Gotthardsson, Primärvården Simba Lena

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Hälso- och sjukvård - introduktion

Hälso- och sjukvård - introduktion Hälso- och sjukvård - introduktion Basfakta 47 vårdcentraler varav 27 i egen regi och 20 i privat regi (ca 40% av nettokostnaderna) 896 vårdplatser vid Akademiska sjukhuset och 68 vårdplatser vid Lasarettet

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet

Framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet Framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet 20190405 Bakgrund Uppdrag från ägarutskottet att ta fram ett förslag till framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet. Nära angränsande uppdrag

Läs mer

Remissyttrande avseende God och nära vård

Remissyttrande avseende God och nära vård Regionstyrelsen Protokoll 5 (73) Sammanträdesdatum: 2018-10-30 231/18 Dnr LS2018-0439 Remissyttrande avseende God och nära vård Beslut Regionstyrelsens beslut Remissyttrande till Socialdepartementet avseende

Läs mer

Betänkandet God och nära vård en primärvårdsreform (SOU 2018:39)

Betänkandet God och nära vård en primärvårdsreform (SOU 2018:39) 2018-11-23 Dnr Komm2018/00833/S 1985:A Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet God och nära vård en primärvårdsreform (SOU 2018:39) (dnr S2018/03436/FS) Statens medicinsk-etiska råd (Smer)

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 181017 Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Fyrbodal Lena Johansson, Trollhättan Ulrika Holmqvist, Primärvården Skaraborg Sven-Ove Andersson, Lidköping Susanne Lidén, Primärvården Simba

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Mobil Närvård Skaraborg

Mobil Närvård Skaraborg Välkomna Mobil Närvård Skaraborg Bakgrund 96.000 invånare 6 kommuner 10 vårdcentraler varav 4 privata Skaraborgs sjukhus Lidköping Startskottet för Närvård västra Skaraborg år 2001 Ledningsgruppen träffas

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-12 Dnr 1800183 1 (6) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Strategi för närvårdsamverkan i Uppsala län

Strategi för närvårdsamverkan i Uppsala län Strategi för närvårdsamverkan i Uppsala län 2018-2020 INNEHÅLL 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Målgrupper... 3 1.3 Definitioner... 3 1.4 Utgångspunkter... 4 2. Gemensam avsiktsförklaring... 4 3. Ansvar

Läs mer

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM 2018-2019 www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet Samverkan mellan kommun och sjukvård för den enskildes bästa Samverkan En skyldighet Krav på samverkan

Läs mer

Utmaningar och möjligheter i den nya kunskapsmodellen. Lars Rex Enhetschef Koncernkontoret

Utmaningar och möjligheter i den nya kunskapsmodellen. Lars Rex Enhetschef Koncernkontoret Utmaningar och möjligheter i den nya kunskapsmodellen Lars Rex Enhetschef Koncernkontoret Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa Tillsammans gör vi varandra framgångsrika! Lars Rex Enhetschef,avd kvalitet

Läs mer

Framtidens vårdbyggnader - ur perspektivet SOU 2016:2 Effektiv vård

Framtidens vårdbyggnader - ur perspektivet SOU 2016:2 Effektiv vård Framtidens vårdbyggnader - ur perspektivet SOU 2016:2 Effektiv vård Anna Ingmanson Regeringskansliet 20160404 Disposition Kort om uppdraget Vår analys (i urval!) Våra förslag (i urval) Frågor och diskussion

Läs mer

Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK - LiSA- gruppen

Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK - LiSA- gruppen Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK LiSAgruppen För VGK För VGR PO Hermansson Ann Söderström Shujaat Noormohamed RoseMarie Nyborg Sven Höper Joakim Svärdström (ersätter Lena Brännmar) Thomas

Läs mer

Samverkansplan för hälsa och den nära vården

Samverkansplan för hälsa och den nära vården Samverkansplan för hälsa och den nära vården inom SAMLA området Alingsås-Lerum År 2018 2018-02-02 Politiskt antagen av SAMLAs samrådsgrupp 2018-02-02 Samverkansplan år 2018 SAMLA SAMLA bildades år 2017

Läs mer

Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106)

Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106) Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106) Överenskommelser om utskrivningsprocessen Ökad tillit och förtroende Bättre samverkan och samordning Gemensamt

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer