Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen."

Transkript

1 STY2017/172 Ola Hendar Fredrik Malmberg Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning, SOU 2017:44, U2017/02532/GV Regeringen har skickat remiss gällande slutbetänkande om hur skolhuvudmän i vissa skolformer ska ges ökade möjligheter att ingå avtal med andra skolhuvudmän. Specialpedagogiska skolmyndigheten som huvudman för specialskolan lämnar här synpunkter på valda delar som i huvudsak berör myndighetens verksamhet. I övriga delar har vi inga synpunkter. Specialpedagogiska skolmyndigheten har i remissvar gällande delbetänkandet SOU 2016:12 ställt sig positiv till insatser på området som ökar tillgängligheten till undervisning. I detta slutbetänkande har utredningen gjort ytterligare preciseringar och bedömningar. Specialpedagogiska skolmyndigheten stödjer många av förslagen och bedömningarna men ser också att några delar behöver ytterligare analys innan fortsatt beredning och genomförande av förslag. Specialpedagogiska skolmyndigheten ställer sig positiva till samverkan med andra huvudmän vad gäller förskola. Utredningens förslag om att uppgifter som avser specialpedagogiska insatser ska få överlämnas till staten är ett intressant och viktigt område men saknar i nuvarande skrivning tillräckligt underlag för att kunna tillstyrkas. Specialpedagogiska skolmyndigheten är tveksam till om fjärrundervisning och distansundervisning som utredningen föreslår kan öka motivation och måluppfyllelse. Läroplanens intention om delaktighet, samverkan elever emellan och demokratiuppdraget, blir om fjärrundervisningen och distansundervisning får det utrymme som föreslås inte möjligt att leva upp till, enligt vår bedömning. Fjärrundervisningen och distansundervisning kan inte ersätta traditionell undervisning och bör begränsas vad gäller timmar och omfattning utom i särskilda undantag. Bedömning Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning vad gäller att behålla samarbetsformen entreprenad och inte införa nya avtalsformer Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget. Specialpedagogiska skolmyndigheten, Huvudkontoret Box 1100, Härnösand Besöksadress: Magasinsgatan 11 Fakturaadress: FE 249, Hackås Telefon: Texttelefon: Fax: E-post: spsm@spsm.se Internet: Org.nr:

2 Förslagen och Bedömningarna sidan Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen och delar bedömningarna vad gäller lärares och förskollärares arbetsuppgifter, rektors uppgifter vid vuxenutbildningen samt övriga rektorers och förskolechefers uppgifter. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget. Utredningens skrivning om att entreprenadförutsättningarna för de statliga skolformerna behöver ses över, delas av Specialpedagogiska skolmyndigheten. Med nuvarande begränsningar och undantag finns det en risk att skolformerna inte blir likvärdiga. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget vad gäller punkt 1 om teckenspråk och samiska. Specialpedagogiska skolmyndigheten avstyrker punkt 2 om specialpedagogiska insatser i dess nuvarande utformning. Frågan är viktig och bör utredas i ett bredare perspektiv. Då det saknas tillförlitlig statistik på området är det svårt att bedöma på vilket sätt man bäst kan ge stöd till de elever som är i behov av sådana insatser. Specialpedagogiska skolmyndigheten ger idag stöd till skolhuvudmän, rektorer och lärare. Att utöka uppdraget för Specialpedagogiska skolmyndigheten att i entreprenadform också ge elevnära stöd i andra skolformer än specialskolan kan gagna eleverna. Men för att myndigheten ska kunna tillstyrka förslaget, behöver det tydliggöras vad gäller vilka elevgrupper som avses och hur uppdraget ska genomföras. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget med kommentar. Det bör utredas om inte specialskolan och sameskolan också ska kunna ingå i förslaget. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget om bedömning av nyanlända elevers kunskaper Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget om att entreprenad ska vara undantag när det gäller undervisning. Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget om modersmålsundervisning och förslaget om studiehandledning på modersmål. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten avstyrker förslaget. 2 (6)

3 Av samma skäl som nämnts under förslag saknas tillräckligt underlag för att myndigheten ska kunna tillstyrka förslaget. Förslaget är intressant men bör utredas i en egen utredning. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten har i tidigare remissvar ställt sig positiva till lovskola men saknat en beskrivning av hur de ökade kostnaderna för specialskolan vad gäller resor, elevhemsboende och fritidshem ska hanteras. Bedömning Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning om en översyn av när vissa bestämmelser i förvaltningslagen ska tillämpas. Bedömning Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning om att samarbetsformen samverkan bör behållas. Bedömning Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning om att kommuner bör, som tidigare, få sluta avtal med andra offentliga huvudmän. Specialpedagogiska skolmyndigheten delar också utredningens bedömning, sid 331, att staten ska vara anordnare av sameskolan och specialskolan. Förslag sid 336 Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget med en kommentar. Institutet för språk och folkminnen har i sin rapport 2014 Se språket barns tillgång till svenskt teckenspråk pekat på behovet av ökad tillgång till förskolor som kan erbjuda teckenspråk i sin verksamhet. Specialpedagogiska skolmyndigheten anser att staten bör tydliggöra rätten för de barn som under sin förskoletid önskar och behöver teckenspråk ska erbjudas det. Mycket tyder på att de barn som önskar och behöver det för sin förberedelse inför skolstart inte får tillgång till det då det rättsliga stödet inte är tillräckligt starkt. Stödet till de här barnen behöver stärkas både vad gäller statens engagemang i stöd och huvudmäns skyldighet att tillgodose behoven. Skolverkets pågående arbete med läroplan för förskolan kan innebära en förstärkning men det behövs en tydligare skrivning om skyldighet för huvudmännen samt ett statligt uppdrag att följa upp så att barnen får den språkliga miljö som gagnar deras utveckling bäst. Förslag 9.8 Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget om överlåtelse av medicinska insatser. Bedömning Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning om att lagen om offentlig upphandling, LOU bör användas för viss entreprenad. 3 (6)

4 Förslag 11.1 Specialpedagogiska skolmyndigheten avstyrker förslaget om att fjärrundervisning ska få användas i fler ämnen. När man vidgar möjligheten finns det utrymme för att fler elever hänvisas till fjärrundervisning i allt fler ämnen än vad som är fallet idag. Detta stärker inte genomförandet av läroplanens alla delar. Det kan finnas särskilda skäl att förorda fjärrundervisning i ökad utsträckning men konsekvenserna för elever som i hög grad eller enbart erbjuds fjärrundervisning är inte i tillräcklig grad analyserat. Specialpedagogiska skolmyndigheten kan se en risk för elever i behov av särskilt stöd. Deras rätt till ett sammanhang och inkludering blir begränsad med ökad fjärrundervisning i allt fler ämnen. Utökning av nuvarande tillåten användning bör ske i mindre steg och med ett tydligt fokus på elever med funktionsnedsättning. Se Specialpedagogiska skolmyndighetens svar på SOU 2012:76 där myndigheten pekar på behovet av en djupare analys av konsekvenserna för elever med funktionsnedsättning vid en ökad användning av fjärr- och distansundervisning. Specialpedagogiska skolmyndigheten har god erfarenhet av fjärrundervisning i ämnet teckenspråk. Framgångsfaktorn ligger i att eleverna regelbundet träffas också fysiskt på en skola, inte bara via skärmen. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget om vilka skolformer som ska få använda fjärrundervisning. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten avstyrker förslaget i dess nuvarande form. Förslaget bör prövas i mindre omfattning och utvärderas utifrån ett språkligt, kunskapsmässigt och delaktighetsperspektiv innan det utvecklas i den riktning som utredningen föreslår. Bedömning Specialpedagogiska skolmyndigheten delar inte utredningens bedömning vad gäller att fjärrundervisning bör få användas i samtliga ämnen för elever i årskurserna 8-10 i specialskolan. Specialpedagogiska skolmyndigheten delar inte heller bedömningen att fjärrundervisning endast bör få användas vid undervisning i modersmål i specialskolan. Specialskolans erfarenhet vad gäller undervisning på teckenspråk är att den passar väl även för yngre elever. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget om att regeringen ska få meddela föreskrifter som anger i vilken omfattning fjärrundervisning högst får användas. Bedömning Specialpedagogiska skolmyndigheten är tveksam till bedömningen då den övre gränsen som bedömningen anger, kan äventyra elevers behov av kvalitet i 4 (6)

5 undervisningen, stöd för sin utveckling och möjlighet att i relation med andra klasskamrater utveckla sin egenart. För elever med funktionsnedsättning är tidsramarna satta utan förankring i enskilda elevers särskilda behov. Om skolorna använder sig av de yttre ramarna kommer vardagen för elever i skolan att kraftigt förändras. Genomförs förslaget behöver man se över läroplan och lärarutbildningen. Bedömning Se Specialpedagogiska skolmyndighetens svar på bedömning Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslaget om definition av distansundervisning Förslag 13.3 Specialpedagogiska skolmyndigheten avstyrker förslaget. Som förslaget är utformat riskerar elever, där skolan har en långtgående skyldighet att anpassa undervisningen utifrån elevers förutsättningar, att hamna än mer utanför. De målgrupper som pekas ut får då bära ansvaret för att skolorna inte lyckas utforma lärmiljön. Utredningens exempel på elever i behov av en lugn och störningsfri miljö, elever med funktionsnedsättningar som inte kan delta i reguljär undervisning, elever som inte förmås gå till skolan eller elever med en svår social situation borde få stöd i skolan, inte erbjudas distansundervisning. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten avstyrker förslaget om skolarbetets förläggning. De få undantag som utredaren pekar på som underlag för förändring motiverar inte den risk att skolorna förlägger undervisning för fler elever på annan tid än vad som är grundtanken med normal arbetsvecka. Förslag Specialpedagogiska skolmyndigheten avstyrker förslaget. När det gäller elever som på grund av sjukdom inte kan vistas i skolmiljö kan distansundervisning vara ett alternativ. Men det bör beaktas att elever som av olika skäl erbjuds distansundervisning riskerar att gå miste om viktiga möten med vuxna på en plats där vuxna kan uppmärksamma barnets behov och svårigheter. Kap 14 Specialpedagogiska skolmyndigheten avstyrker förslagen och delar inte bedömningarna. Undervisningsformen distansutbildning behöver utredas utifrån ett elevperspektiv i ett bredare sammanhang för att Specialpedagogiska skolmyndigheten ska kunna tillstyrka förslagen och dela bedömningarna. Se också tidigare svar under punkterna 9.4.2, 9.5.9, 11.1 och 13.3 Föredragande i detta ärende har Ola Hendar varit. 5 (6)

6 För Specialpedagogiska skolmyndigheten Fredrik Malmberg Generaldirektör 6 (6)

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth 2015-10-05 ALL 2015/1256 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets förslag till förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem. Regeringsuppdrag

Läs mer

Yttrande över remiss Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) andra delen.

Yttrande över remiss Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) andra delen. 2017-09-01 1-STY-2017/119 Utbildningsdepartementet Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Yttrande över remiss Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35)

Läs mer

Svar på remiss gällande Betänkandet Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning, (SOU 2013:76)

Svar på remiss gällande Betänkandet Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning, (SOU 2013:76) 2014-03-13 ALL 2013/1380 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Utbildningsdepartementet Svar på remiss gällande Betänkandet Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning,

Läs mer

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV 2018-12-10 1 STY-2018/330 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71,

Läs mer

Svar på Remiss Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52

Svar på Remiss Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52 2015-06-18 ALL 2015/600 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Utbildningsdepartementet Svar på Remiss Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52 Regeringen tillsatte under 2011 en utredning att

Läs mer

Yttrande över remiss Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola, SOU 2017:51, U2017/02696/S

Yttrande över remiss Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola, SOU 2017:51, U2017/02696/S 2017-10-26 1-STY2017/179 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten välkomnar en revidering av läroplan för förskolan och lämnar här synpunkter på valda delar.

Specialpedagogiska skolmyndigheten välkomnar en revidering av läroplan för förskolan och lämnar här synpunkter på valda delar. 2018-02-02 1 STY-2017/307 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets utkast till reviderad läroplan för förskolan, Dnr 2017:783 Specialpedagogiska

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning - SOU 2017:44

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning - SOU 2017:44 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning - SOU 2017:44

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Sundbyberg 2017-10-03 Dnr.nr: U2017/02532/GV Vår referens: Stefan Eklund Åkerberg Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 5 oktober 2017

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 5 oktober 2017 PM 2017:206 RIV (Dnr 110-1110/2017) Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 5 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem

Förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem REMISSVAR 2015-10-12 3.9:0634/15 Skolverket Fleminggatan 14 106 20 Stockholm Förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem (dnr 2015:201) Sammanfattning Barnombudsmannen tillstyrker i stort

Läs mer

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp 2011-09-05 Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U2011/2219/S) Språkrådet vill härmed lämna synpunkter på delbetänkandet

Läs mer

Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning

Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning u.remissvar@utbildningsdepartementet.se Stockholm 2017-09-26 U2017/02532/GV Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Utredaren har haft i uppgift att komma med förslag

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Yttrande över remiss av betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 1 (1) 2017-10-05 Dnr SU FV-1.1.3-2198-17 Områdesnämnden för humanvetenskap Fredrik Oldsjö Områdeskanslichef Yttrande över remiss av betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Dir. 2015:112 Kommittédirektiv Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad Dir. 2015:112 Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

Yttrande över delbetänkande SOU 2016:12, Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål

Yttrande över delbetänkande SOU 2016:12, Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål 1 (5) 2016-02-26 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Utbildningsdepartementet Yttrande över delbetänkande SOU 2016:12, Ökade möjligheter till modersmålsundervisning

Läs mer

Yttrande över Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning SOU 2017:44 (dnr U2017/02532/GV) Sammanfattning av Lärarförbundets synpunkter

Yttrande över Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning SOU 2017:44 (dnr U2017/02532/GV) Sammanfattning av Lärarförbundets synpunkter Yttrande Dnr 20170063 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM e-post: u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning SOU 2017:44 (dnr U2017/02532/GV)

Läs mer

Remissvar på Nationella minoritetsspråk i skolan förbättrande förutsättning till undervisning och revitalisering (SOU 2017:91)

Remissvar på Nationella minoritetsspråk i skolan förbättrande förutsättning till undervisning och revitalisering (SOU 2017:91) Ärende 10 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-03-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Remissvar på Nationella minoritetsspråk i skolan förbättrande förutsättning till undervisning och revitalisering (SOU

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning, distansundervisning (SOU 2017:44)

Yttrande över remiss av betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning, distansundervisning (SOU 2017:44) Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Sida 1 (7) 2017-08-25 Handläggare Leif Styfberg Telefon: 08-508 35 500 Till Arbetsmarknadsnämnden den 29 augusti 2017 Ärende 8b Yttrande över remiss

Läs mer

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande 2013-05-02 1 (5) Dnr:02-2013:1030 Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) U2012/6322/S

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 PM 2017:225 RIV (Dnr: 110-1171/2017) Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S)

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S) 2013-05-06 Dnr 10.1-7685/2013 1(8) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371)

Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (7) Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371) Sammanfattning

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Katarina Sandberg 2016-11-01 BUN 2016/0859 0480-45 30 03 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredning om specialskolan Svenska staten har specialskolor för barn med dövhet eller hörselnedsättning. Men ny teknik gör att allt fler barn med grav hörselnedsättning

Läs mer

Fjärr- och distansundervisning nuläge och framtidsspaning

Fjärr- och distansundervisning nuläge och framtidsspaning Fjärr- och distansundervisning nuläge och framtidsspaning Kommer att belysa Förutsättningar Möjligheter Behov Framtiden Vilka behov har skolhuvudmännen? Öka tillgången till leg. och behöriga lärare Erbjuda

Läs mer

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59

Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Remissvar angående betänkandet På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik SOU 2016:59 Piteå Kommun 20161030 Betänkandet som ligger till underlag för följande kommentarer från

Läs mer

Distansundervisning för elever bosatta i Sverige Remiss från Utbildningsdepartementet

Distansundervisning för elever bosatta i Sverige Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2010: RIV (Dnr 001-2227/2010) Distansundervisning för elever bosatta i Sverige Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

36 Remiss av KLIVA:s delbetankande. Pa vag-mot starkt kvalitet och likvardighet inom komvux for clever med svenska som andrasprak (U2019/02278/GV)

36 Remiss av KLIVA:s delbetankande. Pa vag-mot starkt kvalitet och likvardighet inom komvux for clever med svenska som andrasprak (U2019/02278/GV) NR36 SODERTALJE KOMMUN Protokoll fort den 5 juli 2019 over arenden som kommunstyrelsens ordforande enligt kommunstyrelsens i Sodertalje delegationsordning har ratt att besluta i. 36 Remiss av KLIVA:s delbetankande.

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54)

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) REMISSVAR 1 (5) 2017-10-23 2017/172-4 ERT ER BETECKNING 2017-07-07 U2017/02610/S Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU

Läs mer

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Kommunstyrelsen Dnr 15KS694 REMISS SOU 2015:81 Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola FÖRSKOLEKLASS 3.6 Alternativ 1 Förskoleklassen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10888 Härnösands kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i grundskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Remissvar på SOU 2016:59 På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar på SOU 2016:59 På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Remissvar på SOU 2016:59 På goda grunder en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Dnr: UN 16/098

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-11-29 U2016/04660/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 PM 2016:192 RIV (Dnr 110-1269/2016) En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Kommittédirektiv Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Dir. 2010:47 Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, med utgångspunkt

Läs mer

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-508 336 07 Till Utbildningsnämnden 2016-08-18 En försöksverksamhet med betyg från

Läs mer

Eva Lenberg (Utbildningsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Eva Lenberg (Utbildningsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Fjärrundervisning och entreprenad nya möjligheter för undervisning och studiehandledning på modersmål Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 31 mars 2016 Gustav Fridolin

Läs mer

Kommittédirektiv. Modersmål och studiehandledning på modersmål i grundskolan och motsvarande skolformer. Dir. 2018:38

Kommittédirektiv. Modersmål och studiehandledning på modersmål i grundskolan och motsvarande skolformer. Dir. 2018:38 Kommittédirektiv Modersmål och studiehandledning på modersmål i grundskolan och motsvarande skolformer Dir. 2018:38 Beslut vid regeringssammanträde den 9 maj 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011)

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011) PM 2011:117 RIV (Dnr 001-1033/2011) Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (SOU 2011:30) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 31 augusti 2011

Läs mer

Ansökan om mottagande av elev i specialskola eller förskoleklass för elev med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning (Ekeskolan)

Ansökan om mottagande av elev i specialskola eller förskoleklass för elev med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning (Ekeskolan) Ansökan Ansökan skickas till Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Ansökan om mottagande av elev i specialskola eller förskoleklass för elev med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning

Läs mer

Remiss: Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU2015:81)

Remiss: Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU2015:81) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Håkansson Katarina Datum 2016-01-29 Diarienummer UBN-2015-4971 Utbildningsnämnden Remiss: Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU2015:81)

Läs mer

Ansökan om mottagande av elev i specialskolan Hällsboskolan för elev med grav språkstörning

Ansökan om mottagande av elev i specialskolan Hällsboskolan för elev med grav språkstörning Ansökan Ansökan skickas till Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Ansökan om mottagande av elev i specialskolan Hällsboskolan för elev med grav språkstörning För information om

Läs mer

Yttrande över remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över remiss Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Kamstad 2013-03-06 BUN 2013/0133 Maria-Therese Petersson Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (Ku2017/01534/DISK)

Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (Ku2017/01534/DISK) 'kolinspektionen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) Yttrande över betänkandet Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (Ku2017/01534/DISK) Skolinspektionen har beretts möjlighet att

Läs mer

Friskolornas riksförbunds yttrande över betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Friskolornas riksförbunds yttrande över betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Utbildningsdepartementet 2017-10-13 103 33 STOCKHOLM Friskolornas riksförbunds yttrande över betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Friskolornas

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6)

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Skolinspekti lönen Utbildningsdepartementet 2013-05-20 103 33 Stockholm 1(6) Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Sammanfattning Skolinspektionen anser sammanfattningsvis

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Bårslövs skola belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Bergshyddan AB Org.nr. 556551-0392 för grundsärskola efter tillsyn i Solhagaskolan (tidigare Hyddans skola) belägen i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10388 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eskilstuna kommun Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) s beslut Föreläggande

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m. Regeringsbeslut I:1 2015-01-15 U2015/191/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/00942 2017-05-12 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning

Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning 2012-09-28 Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning Institutet för språk och folkminnen, via avdelningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Åstorps kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kvidinge skola belägen i Åstorps kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10515 Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10515 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:8760 Flens kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Flens kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S) (2 bilagor)

Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S) (2 bilagor) Redovisning av regeringsuppdrag Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (20) Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S)

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81)

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) YTTRANDE Vårt ärendenr: Bilaga 2016-01-25 Ert dnr: Utbildningssektionen Christin Appel Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU

Läs mer

Riktlinjer för modersmålsundervisning. Hedemora kommun

Riktlinjer för modersmålsundervisning. Hedemora kommun Sida 1(6) Datum 2014-02-11 Riktlinjer för modersmålsundervisning Hedemora kommun Undervisningstid för modersmålslärare Modersmålslärare undervisar 22 tim/vecka vid heltidstjänst. Räknas om utifrån anställningsgrad.

Läs mer

PM 2016:193 RIV (Dnr /2016)

PM 2016:193 RIV (Dnr /2016) PM 2016:193 RIV (Dnr 110-1296/2016) Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid Apalbyskolan F-5 peter.langberg@vasteras.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Apalbyskolan F-5 i Västerås kommun Skoiinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola 1 (9) Stockholms kommun för grundskola efter tillsyn i Rålambshovsskolan belägen i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress Sveavägen 159 2 (9) Tillsyn i Rålambshovsskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Dnr 43-2016:24 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Klastorpsskolan belägen i Stockholms kommun 2(7) Tillsyn i Klastorpsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016.

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning

LADDA NER LÄSA. Beskrivning Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål. SOU 2016:12 : Delbetänkande från Utredningen om bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entrepre

Läs mer

Yttrande över betänkandet Samling för skolan nationell strategi för kunskap och likvärdighet, SOU 2017:35

Yttrande över betänkandet Samling för skolan nationell strategi för kunskap och likvärdighet, SOU 2017:35 2017-08-31 Dnr: U2017/1967/S Till: Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Samling för skolan nationell strategi för kunskap och likvärdighet,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:4607 Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ljungfälle grundsärskola belägen i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Yttrande över Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Yttrande över Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera SOU 2016:94 Saknad! Utredningens uppdrag: Kartlägga långvarig och ofta förekommande frånvaro, ogiltig+giltig Analysera orsakerna Föreslå förbättrat arbete

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54)

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) REMISSVAR 2017-10-26 Dnr 3.9:0563/17 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) (U2017/02610/S) Inledning Utbildning är en grundläggande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800) 2 dels att 3

Läs mer

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76)

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-15 GN-2013/39.630 1 (7) HANDLÄGGARE Ekenstein Kling, Gunilla, Indra Kullenberg 08-535 360 56, 08-535 360 81 Gunilla.Ekenstein-Kling@huddinge.se Indra.Kullenberg@huddinge.se

Läs mer

Kommittédirektiv. Förbättrade möjligheter för elever att utveckla sitt nationella minoritetsspråk. Dir. 2016:116

Kommittédirektiv. Förbättrade möjligheter för elever att utveckla sitt nationella minoritetsspråk. Dir. 2016:116 Kommittédirektiv Förbättrade möjligheter för elever att utveckla sitt nationella minoritetsspråk Dir. 2016:116 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

Behov av en helhetslösning

Behov av en helhetslösning Sammanfattning Utredningens utgångspunkt är att måluppfyllelsen för elever med dövhet, hörselnedsättning och grav språkstörning ska öka, liksom deras möjlighet att välja skola. Av den anledningen behöver

Läs mer

NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN

NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN på en dryg timme SKL November 2017 Lars Werner UPPLÄGG och varför det ser ut som det gör Speciellt läge Främst redan beslutade ändringar Kort om mer eller mindre sannolika

Läs mer

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58)

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-11 Handläggare: Annika Risel Telefon: 08-508 336 07 Till Utbildningsnämnden 2011-12-15 Skolans dokument - insyn och sekretess

Läs mer

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6)

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-06 GSN-2013/93.619 1 (6) HANDLÄGGARE Ann-Britt Steen Hodin Tel. 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss - Utbildning för nyanlända

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Svar på Skolinspektionens föreläggande efter granskning av förskoleklass och grundskola

Svar på Skolinspektionens föreläggande efter granskning av förskoleklass och grundskola TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Westbrandt 2019-02-26 SKDN 2018/0125 52904 Södermöre kommundelsnämnd Svar på s föreläggande efter granskning av förskoleklass och grundskola Förslag

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. 2016:6 Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016 Utvidgning

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola 3lin Köpings kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Köpings kommun 2(5) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10421 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43-2016:10421 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

förlängd skolplikt och lovskola

förlängd skolplikt och lovskola REMISSVAR 2016-02-26 Dnr 3.9:0848/15 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Mer tid för kunskapförskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) Sammanfattning Barnombudsmannen yttrar sig

Läs mer

Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1

Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Utbildningsutskottets betänkande 2015/16:UbU4 Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Sammanfattning I betänkandet behandlar utbildningsutskottet regeringens förslag i proposition 2014/15:137 Obligatoriska

Läs mer

Författningsstöd Särskild undervisning på sjukhus

Författningsstöd Särskild undervisning på sjukhus Författningsstöd Särskild undervisning på sjukhus Huvudman Särskild undervisning enligt 17 anordnas av den kommun där institutionen är belägen. Sådan undervisning ska stå öppen även för dem som fullgör

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:1 2017-01-26 U2017/00300/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Läs mer