Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning"

Transkript

1 Remissvar på slutbetänkandet (SOU 2012:24) Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning Institutet för språk och folkminnen, via avdelningen Språkrådet, lämnar härmed sina synpunkter på slutbetänkandet Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning (SOU 2012:24). Institutet har regeringens uppdrag att följa tillämpningen av språklagen (2009:600) och lagen är därför utgångspunkten för våra kommentarer. Antalet elever i specialskolan har minskat stadigt det senaste decenniet. Utredningen menar att antalet elever till gymnasial utbildning kommer att minska på längre sikt. Det är en bekymmersam utveckling som riskerar att få negativa konsekvenser för det svenska teckenspråket. Därför är det viktigt att se om utredningens förslag skyddar och främjar det svenska teckenspråket (språklagen 9 ) samt ger döva och hörselskadade elever möjlighet att lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket (språklagen 14 2.). Även hörande elever till teckenspråkiga föräldrar och elever med språkstörning omfattas av den fjortonde paragrafen. Utredningens förslag innebär en försvagning av det svenska teckenspråket ställning Det saknas en konsekvensanalys i utredningen om vad förslagen innebär för det svenska teckenspråkets ställning. Många av utredningens förslag innebär att elever ska gå i kommunala skolor på hemorten med nödvändig anpassning av pedagogik, akustik och hörselteknik. Men i de kommunala skolorna används inte det svenska teckenspråket i undervisningen. När förutsättningarna för att använda det svenska teckenspråket försämras, försvagas också det svenska teckenspråket. De teckenspråkiga skolorna har en central roll för det svenska teckenspråkets ställning. Det är i dessa skolor som språkbrukare kan lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket. Vi anser att konsekvenserna av utredningens förslag leder till en försvagning av det svenska teckenspråket vilket strider mot språklagens intentioner. 1(5)

2 Målgruppen för det tvåspråkiga riksgymnasiet (RgT) Kommentarerna hänför sig till sidorna under rubriken Sammanfattning och avsnitten 3.1, 3.1.1, 3.2, Utredaren menar att dagens uppdelning av elever på RGD eller RGH har blivit otidsenlig (sidan 144) och föreslår en ny gymnasieform som ska benämnas RgT (det tvåspråkiga riksgymnasiet). Målgruppen föreslås vara ungdomar med dövhet och hörselskada som har behov av en teckenspråkig undervisningsmiljö, ungdomar med grav språkstörning som är beroende av teckenspråk för sin kommunikation samt ungdomar med dövblindhet. Institutet anser att förslaget att inrätta ett riksrekryterande gymnasium för tvåspråkiga elever är bra. Däremot ställer vi oss mycket frågande till målgruppsbeskrivningen och antagningsförfarandet. I förslaget betonas det att elever som är i behov av eller är beroende av svenskt teckenspråk ska kunna söka till RgT. De som ska avgöra detta behov föreslås bli Nämnden för mottagande i specialskolan och till gymnasial utbildning. Det är alltså inte elevens egen bedömning eller önskemål som är det väsentliga, utan istället den bedömning som antagningsnämnden gör med avseende på bestämmelser i skollagen och gymnasieförordningen. Institutet är mycket tveksamt till förfaringssättet och menar att det strider mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som säger att alla personer har rätt till utbildning på lika villkor. Institutet menar att elevens vilja måste vara vägledande för skolvalet även till RgT, inte bara till den kommunala gymnasieskolan som utredningen uppehåller sig vid. Vi menar att formuleringarna att vara i behov av och vara beroende av är otidsenliga. Sådana formuleringar tar fasta på elevernas funktionsnedsättning istället för deras språkliga livssituation och kunskapsnivå. Institutet anser att RgT bör vara öppet för alla elever som är tvåspråkiga eller som vill utveckla sina kunskaper i svenskt teckenspråk. Det kan gälla elever som har en lätt hörselskada och inte gått i en specialskola, och därmed haft begränsad kontakt med det svenska teckenspråket, men som vill fördjupa sina språkkunskaper under gymnasietiden. En grupp som inte nämns i utredningen är hörande elever som växt upp med teckenspråkiga föräldrar. Många av dessa elever kan ha intresse av att få undervisning på sitt eget modersmål det svenska teckenspråket. Ytterligare en grupp elever som kan ha intresse för denna skolform är hörande elever som i grundskolan har läst ämnet Teckenspråk för hörande och förvärvat tillräckliga språkkunskaper för att följa undervisning på svenskt 2(5)

3 teckenspråk. En lämplig jämförelse är de modeller som andra gymnasieskolor med språkprofil har, t.ex. internationella engelska gymnasiet. Institutet vill också påtala att begreppen döva och hörselskadade är att föredra framför personer med dövhet eller hörselskada. Benämningarna döva och hörselskadade används av döva och hörselskadade själva och är också de benämningar som används i FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Personer med dövblindhet däremot föredrar att bli omnämnda som personer med dövblindhet. Svenskt teckenspråk Kommentarerna hänför sig till avsnittet Utredningen föreslår att svenskt teckenspråk ska förekomma som gymnasiegemensamt ämne på alla nationella program som anordnas vid RgT. Kurser i svenskt teckenspråk som gymnasiegemensamt ämne ska kunna ersätta en eller flera kurser i studievägen med undantag för kurser i svenska. Besluten om detta ska fattas av rektorn (sidan 16 och 148). Institutet anser att svenskt teckenspråk bör vara en ett obligatoriskt ämne på alla nationella program vid RgT. Detta bör regleras i skollagen samt i gymnasieförordningen och inte överlåtas till den enskilda skolan att besluta om. Svenska för döva/teckenspråkiga och engelska för döva/teckenspråkiga Kommentarerna hänför sig till sidorna under rubriken Sammanfattning och avsnittet Istället för svenska eller svenska som andra språk och engelska ska elever vid RgT kunna läsa enligt de kursplaner som idag benämns svenska för döva respektive engelska för döva. Bestämmelserna om gymnasiegemensamma ämnen ska även få tillämpas för elever som tillhör målgruppen för RgT men som går i en annan gymnasieskola (sidan 17 och 148) Institutet menar att förslaget om att ändra benämningarna av ämnena till svenska för teckenspråkiga och engelska för teckenspråkiga inte innebär någon reell förändring. Tvärtom anser vi att bruket av särskilda ämnesbenämningar för teckenspråkiga leder till svårigheter att bedöma för vad betyget egentligen står för. Vi ser en risk att betyget kan bli en diskrimineringsfråga vid inträde till arbetsmarknaden eller högre utbildningar. Några motsvarande ämnesbenämningar finns inte för andra språkgrupper: svenska för finländare, svenska för romer, svenska för samer etc. 3(5)

4 Ämnena bör istället kallas för svenska eller svenska som andraspråk och engelska precis som på alla andra gymnasieutbildningar. Vi anser att de anpassningar som behöver göras inom ämnena för helt teckenspråkiga individer inte motiverar särskilda beteckningar på ämnena. Elever som har svenskt teckenspråk som första språk ska kunna välja ämnet svenska som andra språk. Elever som har svenska som första språk ska kunna läsa svenska. Fortbildning i svenskt teckenspråk Kommentarerna hänför sig till avsnitten 8.2 och För att förbättra måluppfyllelsen för elever i behov av teckenspråk i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan föreslår utredningen en satsning på fortbildning för lärare i gymnasieskolan. Utredningen föreslår att det avsätts ett statligt stöd på 9 miljoner kronor till detta för åren (sidan 17 och 245). Förslaget handlar dock inte endast om teckenspråkskompetens utan också om kompetensen att undervisa i olika ämnen (sidan 245). Institutet delar utredningens uppfattning att lärarnas teckenspråkskompetens är helt avgörande för kvaliteten i undervisningen i ett tvåspråkigt gymnasium, i synnerhet för döva och gravt hörselskadade elever. Om eleverna har svårigheter att förstå vad lärarna säger kan de inte tillgodogöra sig undervisningen på bästa sätt. Däremot tycker vi att utredningen sätter nivån på språkkunskaperna i svenskt teckenspråk alldeles för lågt. Utredningen anser att satsningen bör omfatta minst 15 hp (sidan 245). Vi anser att lärare på ett tvåspråkigt gymnasium måste ha dokumenterade kunskaper eller färdigheter som motsvarar minst 60 hp. Vidare anser vi att tidsperspektivet på fortbildningsinsatserna är alldeles för kort. En fortbildningsinsats på tre år är inte tillräcklig. Det statliga fortbildningsstödet måste ges så länge det inte utbildas lärare med tillräckliga teckenspråkskunskaper inom de ordinarie lärarutbildningarna. Utredningens förslag på 9 miljoner kronor räcker således inte. Teckenspråkiga skolmiljöer är viktigt för teckenspråkiga elever och det svenska teckenspråkets ställning Specialskolorna och riksgymnasierna i Örebro har traditionellt varit viktiga språkmiljöer för elever som har svenskt teckenspråk som förstaspråk. De flesta döva och hörselskadade barnen har hörande föräldrar som inte behärskar det svenska teckenspråket. I Teckenspråksutredningen från 2006 konstateras att Överföring av tecknade språk från generation till generation sker till den helt övervägande delen i samspel med andra teckenspråkiga i teckenspråkiga miljöer, främst i skolmiljön (SOU 2006:54, s. 69). 4(5)

5 Det finns elever som kommer i kontakt med det svenska teckenspråket först längre upp i åldrarna. Det gäller särskilt hörselskadade elever som gått i den vanliga grundskolan och haft svårigheter att följa med i undervisningen. När eleverna kommer till riksgymnasiet i Örebro upptäcker de vad det svenska teckenspråket kan erbjuda dem. Tack vare de teckenspråkiga skolmiljöerna kan de lära sig det svenska teckenspråket. För en del hörselskadade elever blir det svenska teckenspråket det primära språket i livet. Hörande elever som har svenskt teckenspråk som modersmål använder språket för kommunikation inom familjen, men får inte stöd att utveckla sitt modersmål i grundskolan. Att få använda det svenska teckenspråket i gymnasieskolan kan bli ett sätt att återerövra sitt modersmål. Det är viktigt att även inkludera denna grupp elever när en tvåspråkig skola diskuteras. Det är därför viktigt att värna de teckenspråkiga miljöerna som finns i dag. Vi kan inte se att det är möjligt att uppfylla intentionerna i språklagens 9 med utredningens förslag. Tvärtom ser vi ett stort hot mot det svenska teckenspråkets framtid om eleverna skingras till andra gymnasieskolor där kunskaperna om elevernas behov är låga och medvetenheten om det svenska teckenspråket är lågt. Skollagen och gymnasieförordningen behöver ses över Institutet anser att bestämmelserna i skollagen och gymnasieförordningen behöver revideras så att de svarar mot de ståndpunkter som uttrycks i detta remissvar. De författningsändringar som utredningen föreslår är steg i fel riktning. 5(5)

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp 2011-09-05 Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U2011/2219/S) Språkrådet vill härmed lämna synpunkter på delbetänkandet

Läs mer

Likvärdig utbildning - riksrekryterande gymnasial utbildning. för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) hänvisas

Likvärdig utbildning - riksrekryterande gymnasial utbildning. för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) hänvisas PM 2012: RIV (Dnr 001-924/2012) Likvärdig utbildning - riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredning om specialskolan Svenska staten har specialskolor för barn med dövhet eller hörselnedsättning. Men ny teknik gör att allt fler barn med grav hörselnedsättning

Läs mer

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Föräldraföreningen Talknutens yttrande till betänkandet Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning,

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola, SOU 2017:51

Yttrande över delbetänkandet Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola, SOU 2017:51 2017-10-26 Dnr: U2017/02696/S Till: Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över delbetänkandet Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nationella minoritetsspråk i skolan - förbättrade förutsättningar till undervisning och revitalisering, SOU 2017:91

Yttrande över betänkandet Nationella minoritetsspråk i skolan - förbättrade förutsättningar till undervisning och revitalisering, SOU 2017:91 2018-04-06 Dnr: U2017/04546/S Till: Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Nationella minoritetsspråk i skolan - förbättrade förutsättningar

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. 2016:6 Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016 Utvidgning

Läs mer

Yttrande över betänkandet Samling för skolan nationell strategi för kunskap och likvärdighet, SOU 2017:35

Yttrande över betänkandet Samling för skolan nationell strategi för kunskap och likvärdighet, SOU 2017:35 2017-08-31 Dnr: U2017/1967/S Till: Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Samling för skolan nationell strategi för kunskap och likvärdighet,

Läs mer

Remissvar på Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissvar på Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) 2014-03- 21 Ert diarienummer: 2013/6517/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Vårt diarienummer: 0049/2014 Ansvarig handläggare: Jenny Ek, jenny.ek@sdr.org Remissvar på Svenska för invandrare valfrihet,

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Gymnasieutbildning för elever med hörselskada/ dövhet i Stockholms stads skolor

Gymnasieutbildning för elever med hörselskada/ dövhet i Stockholms stads skolor UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-11-20 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-12-10 Gymnasieutbildning för elever med

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan.

och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:14) om examensmål för yrkesdansarutbildningen i gymnasieskolan. 2017-05-22 1 (7) Dnr 6.1.2-2017:708 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:48) om ämnesplan för ämnet svenska för döva i gymnasieskolan och av Skolverkets

Läs mer

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth 2015-10-05 ALL 2015/1256 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets förslag till förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem. Regeringsuppdrag

Läs mer

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Kommittédirektiv Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Dir. 2010:47 Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, med utgångspunkt

Läs mer

Behov av en helhetslösning

Behov av en helhetslösning Sammanfattning Utredningens utgångspunkt är att måluppfyllelsen för elever med dövhet, hörselnedsättning och grav språkstörning ska öka, liksom deras möjlighet att välja skola. Av den anledningen behöver

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Kommittédirektiv. Modersmål och studiehandledning på modersmål i grundskolan och motsvarande skolformer. Dir. 2018:38

Kommittédirektiv. Modersmål och studiehandledning på modersmål i grundskolan och motsvarande skolformer. Dir. 2018:38 Kommittédirektiv Modersmål och studiehandledning på modersmål i grundskolan och motsvarande skolformer Dir. 2018:38 Beslut vid regeringssammanträde den 9 maj 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

Sammanfattning ALL 2016/1186. Till Utbildningsdepartementet Stockholm e

Sammanfattning ALL 2016/1186. Till Utbildningsdepartementet Stockholm e 2016-11- 25 ALL 2016/1186 Till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.s e Yttrande över betänkandet Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen

Läs mer

Likvärdig utbildning

Likvärdig utbildning Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning Slutbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola Stockholm 2012 SOU 2012:24 SOU och Ds kan

Läs mer

Gymnasiesärskoleutredningen U 2009:04

Gymnasiesärskoleutredningen U 2009:04 U 2009:04 Utredningens uppdrag Övergripande Framtida utformning av gymnasiesärskolan Utreda konsekvenser för och föreslå förändringar av gymnasial särvux Ökad samverkan med arbetslivet Ökad samverkan med

Läs mer

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87)

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-04-01 Handläggare: Agneta Palmqvist Telefon: 08-508 33 006 Till Utbildningsnämnden 2008 04 17 Ökad likvärdighet för elever

Läs mer

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) 2016-06-16 Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Sammanfattning Institutet för språk och folkminnen (Språkrådet) har tagit del av promemorian Tolktjänst för vardagstolkning

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U 2010:04) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U 2010:04) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U 2010:04) Dir. 2010:137 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2010 Utvidgning

Läs mer

Kommittédirektiv. Den framtida gymnasiesärskolan. Dir. 2009:84. Beslut vid regeringssammanträde den 10 september 2009

Kommittédirektiv. Den framtida gymnasiesärskolan. Dir. 2009:84. Beslut vid regeringssammanträde den 10 september 2009 Kommittédirektiv Den framtida gymnasiesärskolan Dir. 2009:84 Beslut vid regeringssammanträde den 10 september 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en framtida utformning av gymnasiesärskolan.

Läs mer

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- 1 (4) NÄMNDEN 2011-08-30 p 7 Handläggare: Lena Johnsson Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör

Läs mer

Svar på motion Teckenspråkig profil i förskola och grundskola

Svar på motion Teckenspråkig profil i förskola och grundskola UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2019-08-28 Utbildningsnämnden 53 Svar på motion Teckenspråkig profil i förskola och grundskola Dnr UN 2019/0277 Handlingar - Motion från Moderaterna Kalmar kommun. - Förvaltningskontorets

Läs mer

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen.

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen. 2017-10-05 1-STY2017/172 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning, SOU 2017:44,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2000:219 Utkom från trycket den 3 maj 2000 utfärdad den 30 mars 2000. Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Myndigheten för specialpedagogik Skolmyndighetsutredningen (U 2007:03) har haft i uppdrag att föreslå en ny statlig myndighetsstruktur för skolväsendet m.m. Utredningen ska enligt sina direktiv

Läs mer

Meritpoäng för studier i svenskt teckenspråk för hörande

Meritpoäng för studier i svenskt teckenspråk för hörande Stockholm den 13 maj 2011 Unga Hörselskadade Arbetsgruppen för Publicitet och Påverkan Ansvarig för frågan: Kave Noori Medverkande: Susanne Gärtner (styrelsen), Imse Nilsson (kansliet) Meritpoäng för studier

Läs mer

Utbildningsutskottets betänkande 2010/11:UbU16

Utbildningsutskottets betänkande 2010/11:UbU16 Utbildningsutskottets betänkande 2010/11:UbU16 Vissa skolfrågor Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2010/11:94 Vissa skolfrågor. I propositionen föreslår regeringen

Läs mer

Remissvar på allmänna råd med kommentarer till arbetet med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd

Remissvar på allmänna råd med kommentarer till arbetet med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd 2012-12-13 Ert diarienummer: 62-2012:160 Skolverket 106 20 Stockholm Vårt diarienummer: 1379/2012 Ansvarig handläggare: Jenny Ek, jenny.ek@sdr.org Remissvar på allmänna råd med kommentarer till arbetet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Specialpedagogiska skolmyndigheten; SFS 2011:130 Utkom från trycket den 8 mars 2011 utfärdad den 24 februari 2011. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Med rätt att välja. flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola

Med rätt att välja. flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola Stockholm 2011 SOU 2011:30 SOU och Ds kan köpas från Fritzes

Läs mer

SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (9) ÖVERKLAGANDENÄMND

SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (9) ÖVERKLAGANDENÄMND SKOLVÄSENDETS YTTRANDE 1 (9) ÖVERKLAGANDENÄMND 2016-11-10 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2016/03062/S Yttrande över betänkandet Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringsbeslut I:5 2013-02-21 U2013/1101/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Sammanfattning Lättläst version

Sammanfattning Lättläst version Sammanfattning Lättläst version Den framtida gymnasiesärskolan en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning Gymnasiesärskoleutredningen har utrett gymnasieutbildningen för ungdomar med

Läs mer

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011)

PM 2011:117 RIV (Dnr /2011) PM 2011:117 RIV (Dnr 001-1033/2011) Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (SOU 2011:30) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 31 augusti 2011

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Yttrande över delbetänkande Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24)

Yttrande över delbetänkande Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning (SOU 2012:24) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-09-25 p 9 1 (2) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-08-27 HSN 1206-0670 Handläggare: Torsten Ibring Yttrande över delbetänkande Likvärdig utbildning

Läs mer

Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola. Uppdaterad 2015

Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola. Uppdaterad 2015 Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola Uppdaterad 2015 I denna skrift ges en kort information om nationella minoriteter och deras rättigheter i förskola, förskoleklass och skola. Syftet

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 PM 2017:225 RIV (Dnr: 110-1171/2017) Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 27 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Sundbyberg 2017-10-03 Dnr.nr: U2017/02532/GV Vår referens: Stefan Eklund Åkerberg Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning

Läs mer

Kursplanen i svenska som andraspråk

Kursplanen i svenska som andraspråk planens centrala innehåll för såväl dig själv som för eleven? Fundera över hur du kan arbeta med detta både i början av kursen men också under kursens gång. Lvux12, avsnitt 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/03882 2017-10-13 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54)

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) REMISSVAR 2017-10-26 Dnr 3.9:0563/17 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) (U2017/02610/S) Inledning Utbildning är en grundläggande

Läs mer

Nyheter om matematik från Skolverket. oktober 2017

Nyheter om matematik från Skolverket. oktober 2017 Nyheter om matematik från Skolverket oktober 2017 Innehåll Några korta nyheter Nytt material för förskoleklass Revideringar i styrdokument Korta nyheter Rapport Nära examen. Inventering av synpunkter på

Läs mer

Sammanfattning av våra synpunkter. Dnr 61-16/

Sammanfattning av våra synpunkter. Dnr 61-16/ Dnr 61-16/1173 2016-11-23 Remissvar på betänkandet Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46). I språklagen (SFS

Läs mer

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik

Stockholms universitet Besöksadress: Telefon: Institutionen för språkdidaktik 1 (6) 2014-12-22 Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Kommentar till regeringens proposition 2014/15:45 Utbildning för nyanlända elever mottagande och skolgång Definition och målgrupper Begreppet

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om utformningen av terminsbetyg i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan; SKOLFS 2014:50 Utkom från trycket

Läs mer

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever. 1 (5) 2017-02-24 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Yttrande avseende SOU 2016:77, En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6)

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-06 GSN-2013/93.619 1 (6) HANDLÄGGARE Ann-Britt Steen Hodin Tel. 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss - Utbildning för nyanlända

Läs mer

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord:

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Program 9:30-10:00 Bakgrund, syfte och utformning 10:00-10:40 Obligatoriska

Läs mer

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3

Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken. utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Läsa-skriva-räkna-garantin i praktiken utifrån nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov, från förskoleklass till årskurs 3 Nationellt kartläggningsmaterial, bedömningsstöd och prov En

Läs mer

Remissvar Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar

Remissvar Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar Till: Kulturdepartementet, Ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar 1. Inledning Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) har som uppgift

Läs mer

Med rätt att välja. flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola

Med rätt att välja. flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Delbetänkande av Utredningen om en flexibel specialskola Stockholm 2011 SOU 2011:30 SOU och Ds kan köpas från Fritzes

Läs mer

Utbildning av nyanlända elever (Ds 2013:6)

Utbildning av nyanlända elever (Ds 2013:6) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2013-04-03 Handläggare: Tobias Lundberg, tel 508 33 667 Pär Lundström, tel 508 33 783 Till Utbildningsnämnden 2013-04-18 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Stockholm. Stockholm den 31 augusti 2011

Stockholm. Stockholm den 31 augusti 2011 REMISS U2011/2219/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 31 augusti 2011 Handläggare: Jenny Ek, Sveriges Dövas Ungdomsförbund/Sveriges Dövas Riksförbund Förmansvägen 2, 6tr 117 43 Stockholm

Läs mer

Allas rätt till språk. Läslyftet September 2018 Catharina Nyström Höög

Allas rätt till språk. Läslyftet September 2018 Catharina Nyström Höög Allas rätt till språk Läslyftet September 2018 Catharina Nyström Höög Språkvårdens stora frågor idag Språkval Översätta och tolka eller välja ett? Språkpolicy Normkritik och inkluderande språk Rensa

Läs mer

Remissvar på Nationella minoritetsspråk i skolan förbättrande förutsättning till undervisning och revitalisering (SOU 2017:91)

Remissvar på Nationella minoritetsspråk i skolan förbättrande förutsättning till undervisning och revitalisering (SOU 2017:91) Ärende 10 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-03-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Remissvar på Nationella minoritetsspråk i skolan förbättrande förutsättning till undervisning och revitalisering (SOU

Läs mer

Riktlinjer för modersmålsundervisning i för-, grund- och gymnasieskola i Strängnäs kommun

Riktlinjer för modersmålsundervisning i för-, grund- och gymnasieskola i Strängnäs kommun 1/5 Beslutad när: 2017-11-23 Beslutad av Diarienummer: Utbildningschef BUN/2017:318-003 Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-01-01 Barn- och utbildningsnämndens verksamhet Dokumentansvarig: Uppföljning:

Läs mer

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2017-10-17 U2017/02696/S Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Uppdraget som utredaren

Läs mer

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner

Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar. Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Skolans digitalisering styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner Dagens presentation Bakgrund och uppdrag Styrdokument som berörs, och lite ansvarsfördelning.

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Utredningen I Sverige finns tolktjänst för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Den här utredningen har tagit reda

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

Riktlinjer för modersmålsundervisning. Hedemora kommun

Riktlinjer för modersmålsundervisning. Hedemora kommun Sida 1(6) Datum 2014-02-11 Riktlinjer för modersmålsundervisning Hedemora kommun Undervisningstid för modersmålslärare Modersmålslärare undervisar 22 tim/vecka vid heltidstjänst. Räknas om utifrån anställningsgrad.

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar

Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Samordning, ansvar och kommunikation vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Slutbetänkande av Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar

Läs mer

11 september 2014 lämnades remiss till lagrådet med flera förslag till förändringar av skollagen:

11 september 2014 lämnades remiss till lagrådet med flera förslag till förändringar av skollagen: Bakgrund Regeringsuppdrag Forskningsresultat Departementsskrivelse med förslag på hur mottagandet och undervisningen av nyanlända elever i de obligatoriska skolformerna, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Katarina Sandberg 2016-11-01 BUN 2016/0859 0480-45 30 03 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Den här broschyren

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare; SFS 2013:830 Utkom från trycket den 19 november 2013 utfärdad den

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

Remisspromemoria om behörighet att undervisa i specialskolan

Remisspromemoria om behörighet att undervisa i specialskolan Promemoria 2018-05-28 U2018/02429/S Utbildningsdepartementet Skolenheten Remisspromemoria om behörighet att undervisa i specialskolan Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet).

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Du är viktig Du

Läs mer

Yttrande över "Teckenspråk och teckenspråkiga - Översyn av teckenspråkets ställning" (SOU 2006:54).

Yttrande över Teckenspråk och teckenspråkiga - Översyn av teckenspråkets ställning (SOU 2006:54). Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Susanne Rydberg-Lif Tfn: 08-508 25 911 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-08-25 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-09-26 DNR 106-0419/2006 Till Socialtjänstnämnden Yttrande över

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för mottagande av nyanlända elever

Riktlinjer och rutiner för mottagande av nyanlända elever Riktlinjer och rutiner för mottagande av nyanlända elever förskoleklass, fritidsverksamhet, grundskola årskurs 1 9 grundsärskola årskurs 1 9 Dokumenttyp Riktlinjer och rutiner Fastställd 2017-03-13 15

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling En likvärdig utbildning för alla En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling Rådgivare Jenny Hübinette Rådgivare Catharina Månsson Syfte: Att få kännedom om vår myndighet samt att få kännedom

Läs mer

Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH

Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH REMISSVAR Rnr 26.04 2004-06-14 Gerd Larsson/LE Till Utbildningsdepartementet TRE VÄGAR TILL DEN ÖPPNA HÖGSKOLAN (SOU 2004:29) ------------------------------------------------ U2004/912/UH SACO Studentråd

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet Betänkande av Utredningen om elever som kommer till Sverige under grundskolans senare årskurser Stockholm 2017 SOU 2017:54 Sammanfattning Utredningen

Läs mer

Utdrag ur skollagen kapitel 9

Utdrag ur skollagen kapitel 9 Utdrag ur skollagen kapitel 9 2 En fristående skola, vars utbildning ger kunskaper och färdigheter som till art och nivå väsentligen svarar mot de kunskaper och färdigheter som grundskolan, särskolan respektive

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 Enheten för utbildningsstatistik Dnr (71-2012-33) Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 I denna promemoria beskrivs s statistik om pedagogisk personal läsåret 2011/12. Skolformer

Läs mer

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén

Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014. Handläggare Margareta Nenzén Jämtlands Gymnasium! Utbildningsplaner Introduktionsprogrammen Dnr 54-2014 Handläggare Margareta Nenzén Innehållsförteckning 1. Introduktionsprogrammen... 3 2. Preparandutbildning (IMPRE)... 4 2.1. Behörighet...

Läs mer

Riktlinjer för utbildning av nyanlända och flerspråkiga elever i Danderyds kommun

Riktlinjer för utbildning av nyanlända och flerspråkiga elever i Danderyds kommun 2016-05-13 Riktlinjer för utbildning av nyanlända och flerspråkiga elever i Danderyds kommun (Förskoleklass, grundskoleutbildning och gymnasieutbildning) Utbildnings- och kulturkontoret 08-568 910 00 www.danderyd.se

Läs mer

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-141-4 Grafisk

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Bilaga Promemoria Utbildningsdepartementet 2016-08-23 U2016/03475/S En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 6 1 Författningsförslag... 12

Läs mer

Yttrande över utredning (2017:52) Så stärker vi den personliga integriteten

Yttrande över utredning (2017:52) Så stärker vi den personliga integriteten _ Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning Beskyddare: Hennes Majestät Drottningen Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr: 2017-08/IB/LF Yttrande över

Läs mer

Välkommen till Förskolerådet

Välkommen till Förskolerådet Välkommen till Förskolerådet Dag: Onsdag den 14 november Tid: 18.30 20:00 ca. Plats: Moröbacke skola, stora konferensen, Höjdgatan 10 Gå igenom föregående protokolls punkter Information kring aktuella

Läs mer

Yttrande om slutbetänkandet av Litteraturutredningen "Läsandets kultur" (SOU 2012:65)

Yttrande om slutbetänkandet av Litteraturutredningen Läsandets kultur (SOU 2012:65) 2013-02-25 Ert diarienummer: Ku20 121 1 478/KO Vårt diarienummer: 54/2013 Till: Kul turdepartementet >DR -=-- SVERIGES OOVAS RIKSFÖRBUND Yttrande om slutbetänkandet av Litteraturutredningen "Läsandets

Läs mer

Introduktionsprogram i gymnasieskolan

Introduktionsprogram i gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Introduktionsprogram i gymnasieskolan Nyheter Nya behörighetsregler införs till gymnasieskolans nationella program Fem nya introduktionsprogram införs

Läs mer

Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen?

Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen? Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen? En sammanfattning av rapporten Stöd till elever med språkstörning?, en kartläggning av skolhuvudmännens utbildningsalternativ,

Läs mer

Lika Unikas skolplattform

Lika Unikas skolplattform Lika Unikas skolplattform Fastställd vid Lika Unikas styrelse 23 november 2016. 1. Lika Unikas vision Vi ska ha en skola med höga ambitioner där målet är största möjliga akademiska och sociala utveckling

Läs mer