Svar på Remiss Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på Remiss Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52"

Transkript

1 ALL 2015/600 Ola Hendar Greger Bååth Utbildningsdepartementet Svar på Remiss Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52 Regeringen tillsatte under 2011 en utredning att föreslå hur studiehjälpen kan effektiviseras, moderniseras och renodlas. Utredningen, 2012 års studiehjälpsutredning, föreslår i betänkandet SOU 2013:52, olika insatser för att modernisera studiehjälpen. Förslagen sammanfattas i att de ska främja samhällets kompetensförsörjning, sätta värde på ungdomsutbildning, begränsa ekonomiska incitament att avstå utbildning, främja heltidsstudier, undanröja geografiska hinder, stimulera start och fullföljande av utbildning samt stödja ungdomars utveckling genom att ge dem ansvar för egen ekonomi. Specialpedagogiska skolmyndigheten delar den generella bedömningen att det är bra med en modernisering. Den förändrade strukturen där ekonomiskt svaga familjer får möjlighet till ett utökat stöd är välkommet. Specialpedagogiska skolmyndigheten kan dock se att förslagen kan innebära en ökad risk att studerande med funktionsnedsättning inte ges möjlighet att utifrån intresse och förutsättningar kan välja utbildningsalternativ då ett allt för generellt utformat system inte ger utrymme för individuella lösningar. Utredningen har som struktur valt att föra alla former av stöd, där det är möjligt, över till studiestödsystemet. Specialpedagogiska skolmyndigheten delar bedömningen att en sådan process kan förenkla. Utredningen har dock inte på ett tydligt sätt kunnat visa att studerande med funktionsnedsättning som erhåller aktivitetsersättning för förlängd skolgång inte riskerar att få en försämrad flexibilitet i systemet. Det är viktigt att de skolungdomar med funktionsnedsättning som studerar och behöver ekonomiskt stöd för att klara sina studier, oavsett hur lång tid de tar, får det stödet. Sammantaget utifrån vad vi kan bedöma innebär förslagen i betänkandet att vissa grupper studerande med funktionsnedsättning riskerar att få en försämrad ekonomisk situation. Bakgrunden till dagens system med förstärkt ekonomiskt stöd till vissa studerande med funktionsnedsättning är att de ska uppmuntras att söka sig till någon av de fåtal skolor som erbjuder en tillgänglig utbildning fullt ut. Dessa skolor ligger oftast långt från den egna hemorten. Med försämrat stöd Specialpedagogiska skolmyndigheten, Huvudkontoret Box 1100, Härnösand Besöksadress: Magasinsgatan 11 Fakturaadress: FE 249, Hackås Telefon: Texttelefon: Fax: E-post: spsm@spsm.se Internet: Org.nr:

2 upphör incitament och risken är att ungdomarna väljer andra icke fullt tillgängliga studie alternativ eller, vilket vore oönskat, inga studier alls. Specialpedagogiska skolmyndigheten är tveksamma till utredningens skrivning om hantering av kommunala skillnader i tillämpningen av riksfärdtjänst. Att den enskilde, som utredningen riktigt pekar på, har rättigheter är en sak. Men att reglerna tillämpas olika är en rättsosäkerhet. Det riskerar att öka skillnaderna mellan studerande på ett icke önskvärt sätt och bidra till att tillgängligheten till lämpliga utbildningar begränsas. Specialpedagogiska skolmyndigheten efterfrågar mer konkreta förslag på hur likvärdig tillämpning av riksfärdtjänst kan utformas. Specialpedagogiska skolmyndigheten konstaterar att utredningen lämnat många förslag och bedömningar i syfte att svara på uppdraget i direktivet. En av huvudlinjerna som hänvisas till är att stödet till studerande med funktionsnedsättning är kostsamt, omfattande och handhas av många instanser. Utredningen borde utifrån vårt sätt att se djupare analyserat i vilken grad nuvarande system når uppsatta mål om att även studerande med funktionsnedsättning ska ges möjlighet att nå långt i utbildningssystemet. Beror ökningen av aktivitetsersättning på att undervisningen i någon särskild skolform inte nått uppsatta mål? Eller beror den på att de allmänt fallande resultaten i skolan fått oväntade negativa effekter för studiesvaga elevgrupper? Förslagen i utredningen riktar sig inte mot sådana orsaker. En sådan fördjupad analys hade varit att i kapitel 9 också analyserat hur tidigare skolform och olika studiestöd haft för påverkan på effektmål såsom nivå på högsta utbildning, hälsa, yrke och livsinkomst. Specialpedagogiska skolmyndigheten anser att man bör överväga en form av kvalitetsbroms av förslagen uti fall att utredningens förslag innebär försämrade möjligheter för studerande med funktionsnedsättning. En generell punkt där utredningen varit tydlig är att studiestöd till flertalet studerande med funktionsnedsättning ska vara bidragsbaserat eftersom möjligheten att efter studierna finna ett tillräckligt avlönat arbete som gör det möjligt att återbetala eventuella lån är kraftigt begränsad. Ett löfte om sommarjobb kompenserar inte för de svagaste studerandegrupperna. Möjligheten att söka lån ska för studerande med funktionsnedsättning vara kraftigt begränsad. Men beroende på en sådan regel utformas kan ändå flertal studerande av olika skäl hamna utanför en sådan begränsning. De kan då uppleva sig tvingade att söka lån om andra försörjningsstöd saknas. Det vore en olycklig utveckling för många studerande med funktionsnedsättning som kanske bara har som mål att sin egen takt fullfölja gymnasieutbildningen. Borttagande av aktivitetsersättning innebär en sådan ökad risk. Nedan följer svar på respektive förslag och bedömningar Tillstyrker Tillstyrker 2 (6)

3 Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrker Delar utredningens bedömning Delar utredningens bedömning Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrker med kommentar. En generell regel om avstånd och tid bör kompletteras med möjlighet att få andra individuella behov bedömda Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrker med kommentar. Man bör överväga om inte fler program ska regleras inom detta förslag. En särskilt ljudsanerad skola i annan kommun kan vara det bästa alternativet för en elev även om motsvarande utbildning finns på hemorten. Begreppet tillgänglighet bör vara en del av hur detta förslag utformas Tillstyrker Tillstyrker Avstyrker. Utredningen har inte på ett tydligt sätt visat hur studerande med funktionsnedsättning vid val av studier i utlandet kan få sina dagliga resor tillgodosedda Tillstyrker båda förslagen med kommentar. Att kommunerna fortsatt ska vara delaktiga i finansieringen av elevernas kostnader på studieorten kan vara förståeligt ur ett ansvarsperspektiv. Men att ha olika regler för olika typer av funktionsnedsättningar är också en risk. Specialpedagogiska skolmyndigheten föreslår att man före beslut gör ytterligare en analys om detta är den bästa vägen för att modernisera stödet Tillstyrker Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning och tillstyrker förslaget 6.3.3:2 Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning. 3 (6)

4 7.5.1 Tillstyrker Tillstyrker 7.5.3:1 Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning :2 Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrker Avstyrker. Förslaget skapar osäkerhet om vad myndighetsålder innebär. Förslaget kan få konsekvenser på andra områden och frågan är inte tillräckligt brett utredd för att förslaget ska kunna godkännas Avstyrker Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrker Tillstyrkes Avstyrkes. Bör beredas ytterligare med en fördjupad analys av förslaget på andra områden Avstyrkes. Se ovan punkt Tillstyrker förslag med kommentar SPSM anser att aktivitetsersättning vid förlängd skolgång bör avvecklas samt att det förlängda barnbidraget till elever i gymnasiesärskolan ersätts med studiehjälp på samma grunder som för ungdomar utan funktionsnedsättning, så som det även föreslås i SOU 2011:8 Den framtida gymnasiesärskolan och SOU 2008:102, Brist på Brådska. Aktivitetsersättning för förlängd skolgång har för vissa inneburit en väg in i långvarig försörjning från socialförsäkringen.. Inträdet i system som innebär ett långvarigt, många gånger livslångt, utanförskap från arbetslivet bör så långt det är möjligt undvikas. Därför bör inte ungdomar med funktionsnedsättning komma i kontakt med detta försäkringskassans system enbart på den grund att de behöver längre tid för att avsluta sina grundläggande studier. Samtidigt visar Inspektionen för socialförsäkring i rapporten 2012:1att av de som avslutade en ersättningsperiod 2005 hade närmare 30 procent en arbetsinkomst fyra år senare. Det tyder på att det finns personer inom gruppen ungdomar som får 4 (6)

5 aktivitetsersättning vid förlängd skolgång som klarar sig utan försörjning från sjukförsäkringen. Det är viktigt att de skolungdomar som studerar och behöver ekonomiskt stöd för att klara sina studier, oavsett hur lång tid de tar, får del av de stöd som finns kopplat till studier. Samtidigt måste staten säkra att de stödsystem som finns för att kompensera för de behov som uppkommer på grund av elevens funktionsnedsättning fungerar och bedömas skilt från det generella stödet Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning Specialpedagogiska skolmyndigheten delar utredningens bedömning Specialpedagogiska skolmyndigheten delar inte utredningens bedömning och avstyrker förslaget. Se svarets inledande stycken Avstyrker på samma grund Tillstyrker Tillstyrker med kommentar. Oavsett hur det slutgiltiga förslaget kommer att utformas är det en bra tanke att öka CSN roll. Till förslaget kan man överväga att även andra myndigheter får i uppdrag att systematiskt följa upp insatser på området Avstyrker. På samma sätt som förlaget vill att det görs undantag från kravet på heltidsstudier bör det göras undantag från frånvaro. Det kan finnas olika tolkningar vad som är giltiga skäl och skolorna har hittills bara godtagit sjukdom. Funktionsnedsättningen i sig kan innebära svårigheter att orientera sig och planera vilket skolpersonal kan tolka som ogiltiga skäl. Likaså tar det tid att ha kontakt med många specialister på grund av funktionsnedsättning, utprovning av hjälpmedel och samåkning med färdtjänst är exempel på frånvaro som många skolor redan idag ser som ogiltiga. Det finns så mycket runt dessa elever som de inte kan påverka själva och så mycket av uppfostran hos lärare (eller personalen på skolexpeditionen) som möter elever med funktionedsättningar Avstyrker. Se ovan Avstyrker. Förslagen visar att det är svårt att täcka in vad som är ogiltigt för en person med funktionsnedsättning Avstyrker 5 (6)

6 Synnerliga skäl medför en för tung bevisbörda på eleven. Många elever kanske inte ser sambandet mellan att ett annat barn med exempelvis autism inte ville gå in på ett korttidshem som färdtjänstchauffören hade innan han skulle köra vidare med den aktuella eleven Avstyrker Avstyrker Sakkunniga i detta ärende har Ylva Branting, Lina Collin, Ann Bengtsson och Ola Hendar varit. För Specialpedagogiska skolmyndigheten Greger Bååth Generaldirektör 6 (6)

Svar på remiss gällande Betänkandet Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning, (SOU 2013:76)

Svar på remiss gällande Betänkandet Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning, (SOU 2013:76) 2014-03-13 ALL 2013/1380 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Utbildningsdepartementet Svar på remiss gällande Betänkandet Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning,

Läs mer

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen.

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen. 2017-10-05 1-STY2017/172 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning, SOU 2017:44,

Läs mer

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth 2015-10-05 ALL 2015/1256 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets förslag till förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem. Regeringsuppdrag

Läs mer

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV 2018-12-10 1 STY-2018/330 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71,

Läs mer

Remiss om betänkandet Moderniserad studiehjälp KS 585/2015

Remiss om betänkandet Moderniserad studiehjälp KS 585/2015 Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2014-06-01 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2015-06-17 Remiss

Läs mer

Yttrande över betänkandet Moderniserad studiehjälp (SOU 2013:52) U2013/4160/SF

Yttrande över betänkandet Moderniserad studiehjälp (SOU 2013:52) U2013/4160/SF 2015-05-21 1 (5) KFKS 2015/277-610 Regeringen Utbildningsdepartementet Yttrande över betänkandet Moderniserad studiehjälp (SOU 2013:52) U2013/4160/SF Nacka kommun har fått möjlighet att yttra sig över

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Yttrande över betänkandet Moderniserad studiehjälp (Ds 2013:52) Vår referens: o Stefan Eklund Åkerberg. Sundbyberg 2015-06-22

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Yttrande över betänkandet Moderniserad studiehjälp (Ds 2013:52) Vår referens: o Stefan Eklund Åkerberg. Sundbyberg 2015-06-22 HANDIKAPP FÖRBUNDEN Vår referens: o Stefan Eklund Åkerberg Sundbyberg 2015-06-22 Dnr. U2013/4160/SF Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Moderniserad studiehjälp (Ds 2013:52)

Läs mer

SYVI Särskolans och Specialskolans yrkesvägledares ideella förening 2009-02-20

SYVI Särskolans och Specialskolans yrkesvägledares ideella förening 2009-02-20 SYVI Särskolans och Specialskolans YTTRANDE yrkesvägledares ideella förening 2009-02-20 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2008:102 Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen

Läs mer

Yttrande över remiss Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) andra delen.

Yttrande över remiss Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) andra delen. 2017-09-01 1-STY-2017/119 Utbildningsdepartementet Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Yttrande över remiss Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35)

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten välkomnar en revidering av läroplan för förskolan och lämnar här synpunkter på valda delar.

Specialpedagogiska skolmyndigheten välkomnar en revidering av läroplan för förskolan och lämnar här synpunkter på valda delar. 2018-02-02 1 STY-2017/307 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets utkast till reviderad läroplan för förskolan, Dnr 2017:783 Specialpedagogiska

Läs mer

Moderniserad studiehjälp (SOU 2013:52) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 10 september 2015

Moderniserad studiehjälp (SOU 2013:52) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 10 september 2015 PM 2015:135 RIV (Dnr 010-585/2015) Moderniserad studiehjälp (SOU 2013:52) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 10 september 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Yttrande över remiss Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola, SOU 2017:51, U2017/02696/S

Yttrande över remiss Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola, SOU 2017:51, U2017/02696/S 2017-10-26 1-STY2017/179 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Sundbyberg 2017-10-03 Dnr.nr: U2017/02532/GV Vår referens: Stefan Eklund Åkerberg Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning

Läs mer

Brist på Brådska. En översyn av aktivitetsersättningen. Utredare: Överdirektör Adriana Lender

Brist på Brådska. En översyn av aktivitetsersättningen. Utredare: Överdirektör Adriana Lender Brist på Brådska En översyn av aktivitetsersättningen Utredare: Överdirektör Adriana Lender Uppdraget Utredarens huvuduppgift var att förbättra ersättningens regelverk. I utredarens uppdrag ingick också

Läs mer

Yttrande över betänkandet Stärkt stöd för studier tryggt, enkelt och flexibelt. (SOU 2009:28)

Yttrande över betänkandet Stärkt stöd för studier tryggt, enkelt och flexibelt. (SOU 2009:28) Sundbyberg 2009-08-13 Vår referens: Annika Nyström Karlsson Diarienummer 09-023 Ange diarienummer vid all korrespondens Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Stärkt stöd för

Läs mer

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102)

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) RBU YTTRANDE Riksförbundet för Rörelsehindrade 2009-02-26 Barn och Ungdomar Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) Riksförbundet

Läs mer

SOU 2013:52; moderniserad studiehjälp Yttrande till regeringen

SOU 2013:52; moderniserad studiehjälp Yttrande till regeringen 2015-05-25 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/277-610 Kommunstyrelsen SOU 2013:52; moderniserad studiehjälp Yttrande till regeringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar av utbildningsnämnden föreslaget

Läs mer

Kommittédirektiv. Modernisering av studiehjälpen och anpassning av studiestödet till nya studerandegrupper. Dir. 2011:122

Kommittédirektiv. Modernisering av studiehjälpen och anpassning av studiestödet till nya studerandegrupper. Dir. 2011:122 Kommittédirektiv Modernisering av studiehjälpen och anpassning av studiestödet till nya studerandegrupper Dir. 2011:122 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2011 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Utbildningsnämnden föreslår kommunstyrelsen att anta bifogat förslag till yttrande.

Utbildningsnämnden föreslår kommunstyrelsen att anta bifogat förslag till yttrande. 2015-05-21 1 (8) KFKS 2015/277-610 Tjänsteskrivelse Utbildningsnämnden Remiss betänkandet Moderniserad studiehjälp (SOU 2013:52) Regeringen har remitterat betänkandet enligt ovan till Nacka kommun. Utbildningsnämnden

Läs mer

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV)

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) 2015-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/120 Utbildningsnämnden Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian

Läs mer

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92

Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92 2013-09-27 R.52.13 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor SOU 2012:92 Sveriges Akademikers Centralorganisation har beretts

Läs mer

ALL 2016/1386. Till Socialdepartementet. Ola Hendar Greger Bååth

ALL 2016/1386. Till Socialdepartementet. Ola Hendar Greger Bååth 2016-12-21 ALL 2016/1386 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Till Socialdepartementet Yttrande över remiss gällande En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten

Läs mer

Ekonomiskt stöd vid ungdomsstudier Studiehjälpsutredningens betänkande (SOU 2003:28) Remiss från utbildningsdepartementet Remisstid 1 oktober 2003

Ekonomiskt stöd vid ungdomsstudier Studiehjälpsutredningens betänkande (SOU 2003:28) Remiss från utbildningsdepartementet Remisstid 1 oktober 2003 PM 2003 RIV (Dnr 322-1787/2003) Ekonomiskt stöd vid ungdomsstudier Studiehjälpsutredningens betänkande (SOU 2003:28) Remiss från utbildningsdepartementet Remisstid 1 oktober 2003 Borgarrådsberedningen

Läs mer

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden.

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden. JIL Region Stockholm 1(5) Regionstyrelsen Remiss: Framtidsval-karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) lämnar utifrån sitt ansvar för regional utveckling ett yttrande enligt delegation över

Läs mer

Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång när ska den förlängda skolgången anses avslutad och när ska den förlängda skolgången inte längre anses pågå

Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång när ska den förlängda skolgången anses avslutad och när ska den förlängda skolgången inte längre anses pågå Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång när ska den förlängda skolgången anses avslutad och när ska den förlängda skolgången inte längre anses pågå Försäkringskassans ställningstagande Den förlängda

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-11-29 U2016/04660/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14)

Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU 2015:14) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-03-13 S2015/1547/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Sedd, hörd och respekterad ett ändamålsenligt klagomålssystem i hälso- och sjukvården (SOU

Läs mer

Yttrande över betänkandet Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52

Yttrande över betänkandet Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-05-20 LS 2015-0545 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52 Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Att studera med primär immunbrist

Att studera med primär immunbrist Att studera med primär immunbrist - för studerande Information om gällande lagar och möjligheter till en anpassad studiesituation och ekonomiskt stöd Till dig som har primär immunbrist och ska börja studera

Läs mer

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76)

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-15 GN-2013/39.630 1 (7) HANDLÄGGARE Ekenstein Kling, Gunilla, Indra Kullenberg 08-535 360 56, 08-535 360 81 Gunilla.Ekenstein-Kling@huddinge.se Indra.Kullenberg@huddinge.se

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-04-21 Fi2015/1581 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Sammanfattande bedömning Den särskilde utredaren

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Unga som varken arbetar eller studerar statistik, stöd och samverkan (SOU 2013:74)

Unga som varken arbetar eller studerar statistik, stöd och samverkan (SOU 2013:74) REMISSYTTRANDE 1(7) Datum Diarienummer 2014-01-15 2013-172 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Unga som varken arbetar eller studerar statistik, stöd och samverkan (SOU 2013:74) (U2013/6021/UC) Sammanfattning

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle

Göteborgs Stads yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle Kommunstyrelsen Datum 2019-05-29 Diarienummer 0504/19 Utbildningsdepartementet s yttrande över remissen Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle ser positivt på utredningens förslag och

Läs mer

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53 SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å 2017-04-12 Sida 1 (5) Dnr 01-2017:53 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/00057/S Yttrande över betänkandet Saknad!

Läs mer

Yttrande över utredningen: Gränslandet mellan sjukdom och arbete (SOU 2009:89)

Yttrande över utredningen: Gränslandet mellan sjukdom och arbete (SOU 2009:89) Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Ola Andersson 2010-09-17 Dnr: 0017/10 Ärende nr. 9 Yttrande över utredningen:

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81)

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Ä 2016-02-29 Sida 1 (6) Dnr 2015:513 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap -

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Kommunstyrelsen Dnr 15KS694 REMISS SOU 2015:81 Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola FÖRSKOLEKLASS 3.6 Alternativ 1 Förskoleklassen

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71)

Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71) Remiss från Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i tiden (SOU 2018:71) Länk till slutbetänkandet av Utbildningsdepartementet - En andra och en annan chans - ett Komvux i

Läs mer

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga.

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. BESLUT 2014-01-10 Ärende Yttrande över Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen SOV 201 '3:58 Kulturrådets beslut Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. Handläggningen av ärendet

Läs mer

På organisatorisk nivå visar NNS erfarenheter på att:

På organisatorisk nivå visar NNS erfarenheter på att: D A T U M 131213 D I A R I E N R Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande Unga som varken arbetar eller studerar statistik, stöd och samverkan, SOU 2013:74 Nationella

Läs mer

HANDIKAPP. FöRBUNDEN. ? 'maf. Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:U2015/05421/GV

HANDIKAPP. FöRBUNDEN. ? 'maf. Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:U2015/05421/GV HANDIKAPP FöRBUNDEN? 'maf Sundbyberg 2016-02-23 Vårreferens:StefanEklundÅkerberg Dnr:U2015/05421/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Välja Yrke (SOU 2015:97) Handikappförbunden Handikappförbunden

Läs mer

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-08-19 Ks 376/2016 Ert dnr: KU2016/00088/D Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet har inkommit med en remiss till Örebro kommun gällande betänkandet

Läs mer

104 Yttrande över remiss Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) (BUN/2018:993)

104 Yttrande över remiss Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) (BUN/2018:993) SOLNA STAD Barn- och utbildningsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2018-10-17 104 Yttrande över remiss Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) (BUN/2018:993) Sammanfattning

Läs mer

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17 Sida: 1 av 7 Dnr. Af-2015/171334 Datum: 2015-06-26 Avsändarens referens: Ds 2015:17 Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen,

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (6) Datum 2017-02-27 Ert datum 2016-11-29 Vårt diarienummer 2016-110-8902 Er beteckning U2016/04660/GV Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM En gymnasieutbildning för alla åtgärder för

Läs mer

Remiss: Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU2015:81)

Remiss: Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU2015:81) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Håkansson Katarina Datum 2016-01-29 Diarienummer UBN-2015-4971 Utbildningsnämnden Remiss: Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU2015:81)

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap. förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap. förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81 Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (9) Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola, SOU 2015:81 Sammanfattning Skolinspektionen

Läs mer

Regeringen gav i mars 2018 i uppdrag till MUCF att inrätta Funktionen (U2018/00951/UF).

Regeringen gav i mars 2018 i uppdrag till MUCF att inrätta Funktionen (U2018/00951/UF). US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (9) 2018-12-13 1187/18 Remiss avseende slutbetänkandet från Samordnaren för unga som varken arbetar eller studerar, SOU 2018:11 Vårt gemensamma ansvar för unga

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) REMISSVAR 1 (5) Datum 2018-09-18 Ert datum 2018-05-23 Vårt diarienummer 2018-110-4262 Er beteckning Fi2018/01418/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som

Läs mer

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) REMISSVAR 1 (5) 2013-08-28 2013/113-4 ERT ER BETECKNING 2013-04-22 S2013/2830/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Sammanfattning Statskontoret

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87)

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-04-01 Handläggare: Agneta Palmqvist Telefon: 08-508 33 006 Till Utbildningsnämnden 2008 04 17 Ökad likvärdighet för elever

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/00942 2017-05-12 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22)

Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22) 1 D nr 2016 YTTRANDE Stockholm 2016-02-26 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22) Riksförbundet

Läs mer

Gränslandet mellan sjukdom och arbete - yttrande över Arbetsförmågeutredningens slutbetänkande (SOU 2009:89)

Gränslandet mellan sjukdom och arbete - yttrande över Arbetsförmågeutredningens slutbetänkande (SOU 2009:89) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD. FÖR ST ADSÖVERGRIPANDE SOCI ALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-02 Handläggare: Anette Agenmark Telefon: 508 25 008 Till Socialtjänst- och

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

Remissvar: SÖK - statsbidrag för ökad kvalitet (SOU 2015:45)

Remissvar: SÖK - statsbidrag för ökad kvalitet (SOU 2015:45) HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-10-20 Dnr.nr: U2015/02268/S Vår referens: o Stefan Eklund Åkerberg Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: SÖK - statsbidrag för ökad kvalitet (SOU 2015:45)

Läs mer

Begäran om utökad budgetram för barn- och utbildningsnämndens skolverksamhet inom det kommunala aktivitetsansvaret - Fristadshus

Begäran om utökad budgetram för barn- och utbildningsnämndens skolverksamhet inom det kommunala aktivitetsansvaret - Fristadshus Kommunstyrelsen 2016-06-27 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:396 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Begäran om utökad budgetram för barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Föräldraföreningen Talknutens yttrande till betänkandet Likvärdig utbildning riksrekryterande gymnasial utbildning för vissa ungdomar med funktionsnedsättning,

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning.

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning. Socialförvaltingen Eva A Lindholm Datum Sid 2009-03-17 Dnr 1 (5) LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning. I yttrandet

Läs mer

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6)

Remiss - Utbildning för nyanlända elever - Mottagande och skolgång (Ds 2013:6) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-06 GSN-2013/93.619 1 (6) HANDLÄGGARE Ann-Britt Steen Hodin Tel. 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss - Utbildning för nyanlända

Läs mer

2009-02-06 ALL 2008/121. Huvudkontoret Generaldirektör Greger Bååth Mobiltelefon: 070-314 39 04. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

2009-02-06 ALL 2008/121. Huvudkontoret Generaldirektör Greger Bååth Mobiltelefon: 070-314 39 04. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2009-02-06 ALL 2008/121 Huvudkontoret Generaldirektör Greger Bååth Mobiltelefon: 070-314 39 04 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer

Läs mer

Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9)

Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9) ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (5) Datum 2017-05-09 Enheten för sjukförmåner Nina Karnehed Forskare och utredare nina.karnehed@inspsf.se Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9)

Läs mer

Dessa villkor gäller för Projektet beslutat genom beslut om beviljande av statsbidrag för produktion av läromedel (Beslutet), Lär 201x/xxx.

Dessa villkor gäller för Projektet beslutat genom beslut om beviljande av statsbidrag för produktion av läromedel (Beslutet), Lär 201x/xxx. Bilaga 1 Villkor för Beslutet 2014-06-10 Dnr: Lär 201x/xxx Projekt Nummer Villkor för beslutet Dessa villkor gäller för Projektet beslutat genom beslut om beviljande av statsbidrag för produktion av läromedel

Läs mer

Betänkandet (SOU 2016:94) av att vända frånvaro till närvaro - en utredning om problematisk elevfrånvaro

Betänkandet (SOU 2016:94) av att vända frånvaro till närvaro - en utredning om problematisk elevfrånvaro REMISSVAR 2017-05-08 Dnr 3.9:0165/17 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2016:94) av att vända frånvaro till närvaro - en utredning om problematisk elevfrånvaro Inledning Barnombudsmannen

Läs mer

YTTRANDE 2014-01-07. Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se

YTTRANDE 2014-01-07. Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se YTTRANDE 2014-01-07 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över Betänkande av Lättlästutredningen Lättläst (SOU 2013:58) Autism- och Aspergerförbundet är en ideell

Läs mer

Åtgärdsplan och utförandeplan kopplad till Utredning om och hur stöd till barn med särskilda behov kan förbättras

Åtgärdsplan och utförandeplan kopplad till Utredning om och hur stöd till barn med särskilda behov kan förbättras 1 (6) Datum 2014-03-31 Resurschef Ann Heide-Spjuth 0410-733944, 0708-817557 ann.heide-spjuth@trelleborg.se Åtgärdsplan och utförandeplan kopplad till Utredning om och hur stöd till barn med särskilda behov

Läs mer

Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Datum: 2017-02-20 Dokumenttyp: Yttrande Diarienummer: 2016/0238 Er referens: Ku2016/02380/KO Handläggare: Erik Lindqvist Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35)

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35) 2017-08-23 Yttrande 2017-04-20 SOU 2017:35 Utbildningsdepartement 103 33 Stockholm Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35) Sammanfattning Fysioterapeuterna

Läs mer

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58)

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-11 Handläggare: Annika Risel Telefon: 08-508 336 07 Till Utbildningsnämnden 2011-12-15 Skolans dokument - insyn och sekretess

Läs mer

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp

Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp 2011-09-05 Remissvar på delbetänkandet (SOU 2011:30) Med rätt att välja flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp (U2011/2219/S) Språkrådet vill härmed lämna synpunkter på delbetänkandet

Läs mer

Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen (Ds 2016:5)

Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen (Ds 2016:5) ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (5) Datum 2016-06-07 Enheten för pension och övergripande studier Åsa Barat-Ullenius asa.barat-ullenius@inspsf.se Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen

Läs mer

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 Återrapportering av regeringsuppdrag 2012 avseende förslag på vilken nivå utbildning i svenska för invandrare och nu pågående utbildningar som leder till en

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (6) AdmD S2009/8444/SF. Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Stockholm

REMISSYTTRANDE 1 (6) AdmD S2009/8444/SF. Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (6) Datum Diarienr 2010-10-21 AdmD-291-2010 Ert datum Ert diarienr 2010-07-20 S2009/8444/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten 103 33 Stockholm Betänkandet Gränslandet mellan

Läs mer

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Kommittédirektiv Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Dir. 2010:47 Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, med utgångspunkt

Läs mer

Yttrande över SOU 2016:25 betänkande Likvärdigt, rättssäkert och effektivt.

Yttrande över SOU 2016:25 betänkande Likvärdigt, rättssäkert och effektivt. Stockholm den 29 aug 2016 Till Utbildningsdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm utbildningsdepartementet.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över SOU 2016:25 betänkande Likvärdigt, rättssäkert

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (U 2013:02) Dir. 2016:6 Beslut vid regeringssammanträde den 21 januari 2016 Utvidgning

Läs mer

36 Remiss av KLIVA:s delbetankande. Pa vag-mot starkt kvalitet och likvardighet inom komvux for clever med svenska som andrasprak (U2019/02278/GV)

36 Remiss av KLIVA:s delbetankande. Pa vag-mot starkt kvalitet och likvardighet inom komvux for clever med svenska som andrasprak (U2019/02278/GV) NR36 SODERTALJE KOMMUN Protokoll fort den 5 juli 2019 over arenden som kommunstyrelsens ordforande enligt kommunstyrelsens i Sodertalje delegationsordning har ratt att besluta i. 36 Remiss av KLIVA:s delbetankande.

Läs mer

Remissvar avseende Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor (SOU 2012:92)

Remissvar avseende Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor (SOU 2012:92) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-19 A2013/178/A Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende Arbetshjälpmedel och försäkringsskydd för arbete på lika villkor

Läs mer

En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71)

En andra och en annan chans ett komvux i tiden (SOU 2018:71) REMISSVAR 1 (6) Rättsavdelningen Datum 2018-12-06 Ert datum 2018-09-06 Vårt diarienummer 2018-110-7541 Er beteckning U2018/03652/GV Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM En andra och en annan chans

Läs mer

FÖRBUNDE N. Remissvar: Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13)

FÖRBUNDE N. Remissvar: Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) HANDIKAP P FÖRBUNDE N Sundbyberg 2016-06-28 Dnr.nr: Ku2016/00504/D Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: ku.remissvar@regeringska nsliet.se Remissvar: Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU

Läs mer

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-05-09 ERT DATUM 2019-02-08 DIARIENR 2019/35-4 ER BETECKNING Fi2018/03212/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

REMISSVAR Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21)

REMISSVAR Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) 2015-08-17 Socialdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) Saco studentråd har getts möjlighet att yttra sig över remissen Mer trygghet och bättre försäkring

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54)

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) REMISSVAR 1 (5) 2017-10-23 2017/172-4 ERT ER BETECKNING 2017-07-07 U2017/02610/S Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Sammanfattning av statistikuppgifter

Sammanfattning av statistikuppgifter Bilaga 1-10 Sammanfattning av statistikuppgifter Sammanfattning av statistik För att tidigt identifiera de barn och unga 0-16 år som kommer och eller är i behov av extra stöd har en första inventering

Läs mer

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) ISF1007, v1.1, 2015-09-22 REMISSVAR 1 (5) Datum Diarienummer 2015-11-16 2015-87 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Att: Nils Sjöblom 103 33 Stockholm Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Inspektionen för

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-06-30 S2015/3232/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen

Läs mer

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 september 2016

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 september 2016 PM 2016:148 RIII (Dnr 110-956/2016) Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 september 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Utbildningsdepartementet STOCKHOLM

Utbildningsdepartementet STOCKHOLM Utbildningsdepartementet 2017-03-06 103 33 STOCKHOLM Friskolornas riksförbunds yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning

Läs mer

Översynen av stödet för yrkesintroduktionsanställningarna (YA)

Översynen av stödet för yrkesintroduktionsanställningarna (YA) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/05897 2018-01-26 Ert dnr: A2017/02195-1 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Elsa Mattsson Arbetsmarknadsdepartementet 10333 STOCKHOLM Översynen av stödet för yrkesintroduktionsanställningarna

Läs mer

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA!

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden temaunga.se TEMAGRUPPEN UNGA I ARBETSLIVET Personer med funktionsnedsättning har rätt till arbete som andra. De ska få

Läs mer

Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Ert dnr Ku2016/02380/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Piteå kommun har tagit del av ovan rubricerade

Läs mer