Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga."

Transkript

1 BESLUT Ärende Yttrande över Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen SOV 201 '3:58 Kulturrådets beslut Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. Handläggningen av ärendet Ärendet har beslutats av tillförordnade generaldirektören Benny Marcel efter föredragning av ställföreb-ädande enhetschef Lotta Brilioth Biömstad. I beredningen av ärendet har avdelningschef Ursula Fomer och enhetschef Signe Westin samt kommunikatör Cecilia Eriksson och handläggama Cay Comeliuson och Zoi Santikos. På Kulturrådets vägnar Lotta Brilioth Biömstad Statens kutturrid Box 27215, Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: Fax: E-post: kulturradet kulturradet.se Webbplats:

2 mdre Kulturdqiartementet Stockholm Yttrande Lättläst Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen SOU 2013:58 Inledning Utgångspunkter för Kulturrådets yttrande är myndighetens sektorsansvar inom funktionshinderpolitiken, samt de av riksdagen beslutade målen for att öka läsandet: Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i sina egna förutsättningar, fä möjlighet att utveckla en god läsformåga och ha tillgång till litteratur av hög kvalitet. Kulturrådet vill betona litteraturens värde som konstform for den enskilde. Alla har rätt till den konstnärliga upplevelse som litteraturen kan ge. hitresset for litteratui väcks ofta både av den konstnärliga formen och innehållet hos verket och har en personlig utgångspunkt. God läsförståelse är viktig for kunskapsutveckling och for att kunna delta i ett demokratiskt samhälle. För att utveckla läsandet behöver alla - oavsett om man har en fimktionsnedsättning eller inte - ha tillgång till litteratur i den foim som fungerar for den enskilda individens behov. Kulturrådets uppdrag på det läsfrämjande området har förändrats som en följd av litteraturpropositionen. Det finns därför anledning att förtydliga myndighetens uppdrag, mot bakgrund av den bild som ges i betänkandet. Kulturrådet har ett samordnande ansvar for läsframjande insatser i landet. I uppdraget ingår från och med 2014 att ta initiativ till, samordna och följa upp strategiska läsfrämjande insatser av nationellt intresse, samt att i dialog med andra aktöer ta fram ett handlingsprogram för det läsfi-ämjande arbetet utanför skolan. Kultuirådet prioriterar bidragsgivning till projekt som utvecklar läsfi-ämjande i syfte att öka tillgänglighet till litteratur. Vidare fördelar Kulturrådet ett efterhandsstöd till professionella förlag for utgiven litteratur av hög kvalitet. En utgångspunkt vid bedömningen är tillgänglighet. Titlar som bedömts vara lättlästa och av hög kvalitet, dvs. där Sftans kutturrtd Box 27215, Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: Fax: E-post: kulturradet@kulturradet.se Webbplats:

3 den språkliga tillgängligheten inte sker på bekostnad av den konstnärliga kvaliteten, beviljas därigenom litteratur- och distributionsstöd. Kulturrådet har tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Filminstitutet, Handisam och Post- och telestyrelsen i uppdrag att kartlägga hur tehiiska lösningar kan användas for att öka tillgängligheten till kultur for personer med fimktionsnedsättning. Lärande exempel och förslag till framtida insatser kommer att beskrivas i en rapport som överlämnas till Kulturdepartementet den l mars Kulturrådets ställningstagande 63.1 Statens insatser for lättläst överfors till MTM Kulturrådet tillstyrker förslaget Nationellt kunskapscentrum Kulturrådet tillstyrker delvis förslaget. Kommentar till 6.3. l och 6.3.2: Kulturrådet ser fördelar med förslaget att inrätta ett nationellt kunskapscentrum for lättläst inom Myndigheten for tillgängliga medier (MTM) genom att införliva stiftelsen Centrum för Lättläst (CFLL). Det föreslagna centret kan iä stor betydelse for utveckling av medier och information for de grupper som av olika anledningar har svårigheter att tillgodogöra sig skriftlig information och litteratur. Enligt den nya bibliotekslagen ska det allmänna biblioteksväsendet ägna särskild uppmärksamhet åt personer med ftmktionsnedsättning samt personer som har annat modersmål än svenska, bland annat genom att erbjuda litteratur på lättläst svenska. Ett nationellt center placerat på MTM som har ansvar for hela området for tillgängliga medier kan bli ett starkt stöd i det arbetet. Centret kan vara ett stöd for många aktörer med anknytning till förmedling av skriven text, t.ex. förlag. Forskningen på läsframjarområdet är begränsad och vägledning saknas i stor utsträckning, därför är ett kunskapscenter välkommet. De ekonomiska (orutsättningama for ett sådant centrum bör dock belysas ytterligare. Det hade också varit önskvärt med en fördjupad analys av utbildningspolitikens ansvar för frågan. Vidare konstaterar Kulturrådet att det förslag som lämnas gällande lättläst nyhetsinfonnation (tidningen 8 dagar) inte säkerställer publicistisk självständighet (se punkten 6.3.7).

4 G D 2013:263 Förutsatt att läs- och litteraturfrämjande kommer att ingå i regionernas kulturplaner från 2015, sammanfaller det med starten för det ioreslagna nationella kunskapseentret. Läsfrämjandeinsatser kan då samordnas både på statlig, regional och kommunal nivå. Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning till kulturen stöds också i regionernas kulturplaner. Kunskapscentret bör i första hand bidra med litteratur som inte bär sig på marknadens villkor. Detta är emellertid en komplicerad fråga. Även kommersiella förlag har statligt stöd i olika former, dels genom utbildningsbudgeten via Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), dels litteratur- och distributionsstöd från Kulturrådet genom kulturbudgeten Målgrupper (or kunskapscentrel Kulturrådet avstyrker delvis förslaget. Utredningen föreslår att det nationella kunskapscentret i första hand ska inriktas på de primära målgrupperna, dvs. 'T?am, unga och vuxna med utvecklingsstörning, med andra funktionshinder som påverkar läsformågan och läsförståelsen i hög grad och personer med demenssjukdom". Motivet är att detta är grupper som har svårt att göra sig hörda och fä sina behov tillgodosedda. Samtidigt säger utredningen att även sekundära målgrupper ska kunna ta del av utbudet av olika produkter. Kulturrådet stödjer utredningen i att kunskapscentret bor lägga stor vikt vid att tillgodose de primära gruppernas behov, men vill också betona att alla som är i behov av lättläst litteratur, nyheter eller samhällsinformation i möjligaste mån ska få tillgång till det. Det bör bli ett uppdrag för centeet att öka kunskapen om olika sorters lässvårigheter, och sprida denna information. Flera utredningar och rapporter visar att många i samhället på grund av bristande läsförståelse har svårigheter att förstå skriven text och information. Kulturrådet menar att de nyligen presenterade Pisa-resultaten för Sverige bör beaktas. Att över 30 procent av dagens 15-åriga pojkar inte klarar lägsta graden av läsförståelse är ett samhällsproblem och ett allvarligt hinder for den enskilde. Därför är det angeläget att uppgiften att arbeta med skolan kvarstår for det kunskapscenter som föreslås. Genom ökade kunskaper om olika målgmppers behov kan centret bli en stark motor for forskning och utveckling av tillgängliga texter och därmed bidra till att främja läsande.

5 002013:263 Kulturrådet instämmer i vikten av att bevaka kunskapsområdet även på internationell nivå, 63.4 Information och marknadsföring av lättläst Kulturrådet tillstyrker delvis förslaget. Kulturrådet instämmer i betydelsen av information och marknadsföring, men avstyrker förslaget om en särskild databas. Lättlästa medier bor samlas i den nationella katalogen Libris där MTM:s samtliga talboksposter redan finns sökbara. En separat databas bidrar inte till översiktligheten Brukarråd Kulturrådet tillstyrker förslaget men anser att en permanent brukarråd bor kompletteras med andra former av undersökande metoder, som intervjuer, fokusgrupper, enkäter etc Bevaka teknikutvecklingen Kulhurådet tillstyrker förslaget Lättläst nyhetsinformation Kulturrådet avstyrker förslaget. Kulturrådet anser inte att lättläst nyhetsinformation ska bli en integrerad del i MTM:s verksamhet. Det journalistiska oberoendet bör garanteras genom andra organisationsformer Lättläst Utteratur Kulturrådet tillstyrker delvis förslaget. Det föreslagna nationella kunskapscentret bör bygga upp kunskap och kunna erbjuda lättläst litteratur för alla som behöver det, både barn och vuxna Lättläst-tjänsten avknoppas Kulturrådet tillstyrker förslaget Lättläst i skolan Kultuirådet avstyrker förslaget. Alla elever har rätt att kunna ta del av både facklitteratur, skönlitteratur och läromedel i skolan, även de som har behov av lättläst litteratur eller andra tillgängliga medier. Kulturrådet menar därför att skolans behov av litteratur

6 inte täcks av det uppdrag som idag finns hos SPSM. För att säkerställa elevernas tillgång till ett brett utbud av fack- och skönlitterahir är det önskvärt med flera utgivare Samhällsinformation Kulturrådet tillstyrker förslaget.

Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst

Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst Lättläst sammanfattning av Utredningen om Lättläst Utredningens uppdrag Regeringen har bett en utredare undersöka vad staten gör för lättläst svenska idag. Utredningen ska hjälpa regeringen att besluta

Läs mer

Lättläst (SOU 2013:58) Remiss från Kulturdepartementet

Lättläst (SOU 2013:58) Remiss från Kulturdepartementet PM 2013:13 RVIII (Dnr 001-1537/2013) Lättläst (SOU 2013:58) Remiss från Kulturdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Lättläst (SOU 2013:58)

Läs mer

Remissvar Lättläst SOU 2013:58

Remissvar Lättläst SOU 2013:58 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Lättläst SOU 2013:58 Tillgången till lättläst information och litteratur är avgörande för att barn, unga och vuxna med afasi, språkstörning och förvärvade

Läs mer

YTTRANDE 2014-01-07. Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se

YTTRANDE 2014-01-07. Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se YTTRANDE 2014-01-07 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över Betänkande av Lättlästutredningen Lättläst (SOU 2013:58) Autism- och Aspergerförbundet är en ideell

Läs mer

Betänkandet SOU 2013:58, Lättläst INLEDNING. D nr YTTRANDE Kulturdepartementet Stockholm

Betänkandet SOU 2013:58, Lättläst INLEDNING. D nr YTTRANDE Kulturdepartementet Stockholm D nr 2014-001 YTTRANDE 2014-01-08 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2013:58, Lättläst INLEDNING I kommittédirektivet framgår att syftet med översynen av insatser inom lättläst-området

Läs mer

Remissvar från Centrum för lättläst

Remissvar från Centrum för lättläst Remissvar från Centrum för lättläst Alla människor ska kunna få läsa böcker, nyheter och information. Det handlar om det viktigaste i samhället: demokrati och delaktighet. Därför är vi på Centrum för lättläst

Läs mer

Lättläst. Lättläst version. Betänkande av Lättlästutredningen. Stockholm 2013 SOU 2013:58

Lättläst. Lättläst version. Betänkande av Lättlästutredningen. Stockholm 2013 SOU 2013:58 Lättläst Lättläst version Betänkande av Lättlästutredningen Stockholm 2013 SOU 2013:58 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av statens insatser för lättläst. Dir. 2012:109. Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012

Kommittédirektiv. Översyn av statens insatser för lättläst. Dir. 2012:109. Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012 Kommittédirektiv Översyn av statens insatser för lättläst Dir. 2012:109 Beslut vid regeringssammanträde den 25 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska se över statens insatser på området lättläst.

Läs mer

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de KULTURRÅDET BESLUT 2015-01-29 82015:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2015 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834,

Läs mer

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER

SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER SVERIGES LÄNSBIBLIOTEKARIER Sverige ska vara en ledande biblioteksnation Välkomna! MTM Statlig myndighet sedan 1980 Huvudman är Kulturdepartementet Uppdrag och medel från Utbildningsdepartementet Antal

Läs mer

Villkor för bidraget framgår av beslutsbilaga l.

Villkor för bidraget framgår av beslutsbilaga l. KULTURRÅDET BESLUT 2014-12-12 Dnr KUR 2014/7087 Ärende Fördelning av bidrag till läsfrämjande insatser till projekt Sommarboken 2015, KUR 2014/7087. Sökande Kultur i Väst, org.nr. 232 100-0131, Rosenlundsgatan

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:134

Regeringens proposition 2013/14:134 Regeringens proposition 2013/14:134 Lättare att läsa Prop. 2013/14:134 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 mars 2014 Fredrik Reinfeldt Lena Adelsohn Liljeroth (Kulturdepartementet)

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM

Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Vidgade vyer och nya uppdrag Nya MTM Roland Esaiasson Bemötande och tillgänglighet att möta personer med behov av tillgängliga medier! SDK-konferensen 2015, Norra latin 2015-11-18 Ett samhälle där alla

Läs mer

Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Datum: 2017-02-20 Dokumenttyp: Yttrande Diarienummer: 2016/0238 Er referens: Ku2016/02380/KO Handläggare: Erik Lindqvist Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola

Läs mer

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Datum Vår ref 2018-10-31 MTM2018/483 Er ref Ku2018/01470/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Myndigheten

Läs mer

KU LTU R RA DET Yttrande

KU LTU R RA DET Yttrande KU LTU R RA DET Yttrande Dnr KUR 2015/2659 2015-05-11 GDnr 2015:124 Kungliga biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Yttrande over KB:s samverkansstruktur. Forslag pa ny form for nationell bibliotekssamverkan

Läs mer

Gemensam medieplan för Götabiblioteken

Gemensam medieplan för Götabiblioteken Gemensam medieplan för Götabiblioteken 2019 2022 Inledning och syfte 3 Målbild och viljeinriktning 3 Götabiblioteken 3 Strategiska samarbetsvinster 3 Prioriterade grupper 4 Barn och ungdomar 4 Personer

Läs mer

Betänkandet SOU 2013:58 Lättläst

Betänkandet SOU 2013:58 Lättläst Kompletterande YTTRANDE 2014-01-10 Dnr 02/2014 (ref. dnr 10/2013) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2013:58 Lättläst (dnr Ku2013/1755/KO) Centrum för lättläst har tidigare (2013-11-18)

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se GD2018:151 Sid 1 (5) Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Fastställda av Kulturrådets

Läs mer

MTM:s framtidsstrategi

MTM:s framtidsstrategi MTM:S INFORMATIONSSERIE MTM:s framtidsstrategi Strategisk inriktning 2018-2020 Tillgänglig läsning behövs - därför finns vi Möjligheten att kunna läsa är en viktig grund i ett jämlikt och demokratiskt

Läs mer

En gränsöverskridande mediepolitik För upplysning, engagemang och ansvar (SOU 2016:80)

En gränsöverskridande mediepolitik För upplysning, engagemang och ansvar (SOU 2016:80) Datum Vår ref 2017-03-20 MTM2017/5 Er ref Ku2016/02492/MF Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm En gränsöverskridande mediepolitik För upplysning, engagemang och ansvar (SOU 2016:80) Myndigheten

Läs mer

Yttrande över remiss Lättlästutredningens betänkande

Yttrande över remiss Lättlästutredningens betänkande KUN 2013-11-21, p 15 Enheten för kultur- och föreningsstöd TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2013-10-31 KUN 2013/647 Handläggare: Kristina Solberg Yttrande över remiss Lättlästutredningens betänkande Lättläst

Läs mer

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen 0 KULTURRADET BESLUT GD 2010:352 2010-10-04 Dnr KUR 2010/4183 Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen Sökande Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Nybrokajen 13, 111 48 Stockholm,

Läs mer

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58)

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-405-7133 Sida 1 (5) 2013-11-11 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Lättlästutredningens

Läs mer

KULTURRÅDET. Utbetalning av statsbidraget sker kvartalsvis, utan rekvisition, till det plus- eller bankgirokonto som angivits i framställan.

KULTURRÅDET. Utbetalning av statsbidraget sker kvartalsvis, utan rekvisition, till det plus- eller bankgirokonto som angivits i framställan. KULTURRÅDET BESLUT 2014-01-29 32014:16 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2014 inom ramen för kultursamverkansmodellen. Part Region Västerbotten, org.nr 222000-2436,

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

Statens kulturråd. Utbildningsdepartementet Dnr KUR 2004/ Stockholm 1(4) YTTRANDE. KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129)

Statens kulturråd. Utbildningsdepartementet Dnr KUR 2004/ Stockholm 1(4) YTTRANDE. KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129) Statens kulturråd SWEDISH NATIONAL COUNCIL FOR CULTURAL AFFAIRS Utbildningsdepartementet 04-05-26 Dnr KUR 2004/388 103 33 Stockholm 1(4) YTTRANDE KB ett nav i kunskapssamhället (SOU 2003:129) Kulturrådet

Läs mer

Angående: Lättläsutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) från Kulturdepartementet. Svar senast 10 januari 2014

Angående: Lättläsutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) från Kulturdepartementet. Svar senast 10 januari 2014 Vård och omsorgsberedningen Särskilt yttrande Ärende: STK-2013-877 Angående: Lättläsutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) från Kulturdepartementet. Svar senast 10 januari 2014 Det är många av

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen. Stockholm 2013 SOU 2013:58

Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen. Stockholm 2013 SOU 2013:58 Lättläst Betänkande av Lättlästutredningen Stockholm 2013 SOU 2013:58 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer på uppdrag

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Tidningen 8 SIDOR:s möjliga framtid inom ramen för ett public serviceuppdrag

Tidningen 8 SIDOR:s möjliga framtid inom ramen för ett public serviceuppdrag Promemoria 2014-07-15 Ku2014/1282/MFI Kulturdepartementet Enheten för medier, film och idrott Christoffer Lärkner Telefon 08-405 13 50 Tidningen 8 SIDOR:s möjliga framtid inom ramen för ett public serviceuppdrag

Läs mer

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l.

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l. KULTURRÅDET Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@ku)turradet.se www.kulturradet.se BESLUT 2019-02-05 Sid 1 (2) Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Denna information syftar till att ge den sökande en allmän orientering av bidraget.

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

Datum/Date Kungliga bibliotekets remissvar på SOU 2018:23 Konstnär - oavsett villkor?

Datum/Date Kungliga bibliotekets remissvar på SOU 2018:23 Konstnär - oavsett villkor? ;adi: ^7^ Datum/Date 2018-07-16 Dnr/Ref.no. KB 1.2.1-2018-672 Kulturdepartementet Regeringskansliet Kungliga bibliotekets remissvar på SOU 2018:23 Konstnär - oavsett villkor? Remissvar Ku2018/00773/KO

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissyttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Krehla Runa 2017-02-13 KTN-2016-0412 Sundequist Karin Kulturnämnden Remissyttrande över betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 28 september 2018

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 28 september 2018 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-10-03 Sida 1 (2) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 28 september 2018 48 Diarienummer KN180064 Yttrande över Läsdelegationens betänkande

Läs mer

Yttrande från Göteborgs Stad gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Yttrande från Göteborgs Stad gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Kommunstyrelsen Datum 2018-10-17 Diarienummer 1240/18 Kulturdepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Ku2018/01470/KO Yttrande från gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning -

Läs mer

Kulturradets yttrande over "Nasta steg? Del 2. Forslag for en starkt minoritetspolitik" (SOU 2017:88)

Kulturradets yttrande over Nasta steg? Del 2. Forslag for en starkt minoritetspolitik (SOU 2017:88) 2018-02 -28 Box 27215, 102 53 Stockholm Besok: Borgvagen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Ku2017/02410/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturradets

Läs mer

Lättare att läsa. Kulturutskottets betänkande 2013/14:KrU11. Sammanfattning

Lättare att läsa. Kulturutskottets betänkande 2013/14:KrU11. Sammanfattning Kulturutskottets betänkande 2013/14:KrU11 Lättare att läsa Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2013/14:134 Lättare att läsa och sju motionsyrkanden som väckts med anledning av

Läs mer

Yttrande: Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen (SOU 2012:65)

Yttrande: Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen (SOU 2012:65) 2013-02-27 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande: Läsandets kultur slutbetänkande av Litteraturutredningen (SOU 2012:65) DIK har tagit del av Litteraturutredningens betänkande Läsandets kultur

Läs mer

Svar på Remiss Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52

Svar på Remiss Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52 2015-06-18 ALL 2015/600 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Utbildningsdepartementet Svar på Remiss Moderniserad studiehjälp, SOU 2013:52 Regeringen tillsatte under 2011 en utredning att

Läs mer

Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-203/2017 Sida 1 (6) 2017-04-20 Handläggare Karin Wallqvist Telefon: 08-508 25 181 Till Socialnämnden 2017-05-16

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen.

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen. 2017-10-05 1-STY2017/172 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning, SOU 2017:44,

Läs mer

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksarnhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksarnhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen KULTURRÅDET BESLUT 2012-01-24 S 2012:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksarnhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Norrbottens läns landsting/kultur och Utbildning,

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet

Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning 1(10) Yttrande /112. Finansdepartementet 1(10) Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:23 digitalforvaltning.nu (Fi2017/01289/DF) Sammanfattning Kronofogden delar utredningens bedömning att Sverige har halkat efter jämförbara

Läs mer

KULTURRADET Styrelsen

KULTURRADET Styrelsen O KULTURRADET Styrelsen PROTOKOLL Sty 2010:10 2010-10-27 DnrAdm 2010/3 Tid Onsdag den 27 oktober kl. 13.00-17.00 Plats Närvarande ledamöter Anmält förhinder Kulturrådets lokaler i Filmhuset, Stockholm

Läs mer

Läsombud och högläsare

Läsombud och högläsare MTM:S INFORMATIONSSERIE Läsombud och högläsare För äldre och personer med funktionsnedsnedsättning Läsning är en viktig del av vår vardag De flesta av oss läser många gånger varje dag tidningar, böcker,

Läs mer

Myndigheten för tillgängliga medier

Myndigheten för tillgängliga medier MTM:S INFORMATIONSSERIE Myndigheten för tillgängliga medier Läsning på lika villkor 2 MYNDIGHETEN FÖR TILLGÄNGLIGA MEDIER MTM har ett viktigt uppdrag! Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, ger människor

Läs mer

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth 2015-10-05 ALL 2015/1256 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets förslag till förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem. Regeringsuppdrag

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 2: Kommunal reglering av upplåtelseformer (SOU 2018:46) Yttrande Datum 2018-10-30 3.1.2 Diarienummer 5894/2018 Ert diarienummer N2018/03415/SPN Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund Våra medier Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948) Artikel 19. var och en har rätt till åsiktsfrihet

Läs mer

Kommittédirektiv. Läsfrämjande insatser i och utanför skolan. Dir. 2016:78. Beslut vid regeringssammanträde den 22 september 2016

Kommittédirektiv. Läsfrämjande insatser i och utanför skolan. Dir. 2016:78. Beslut vid regeringssammanträde den 22 september 2016 Kommittédirektiv Läsfrämjande insatser i och utanför skolan Dir. 2016:78 Beslut vid regeringssammanträde den 22 september 2016 Sammanfattning En kommitté i form av en delegation ska, inom ramen för satsningen

Läs mer

Yttrande Lättläst (SOU 2013:58)

Yttrande Lättläst (SOU 2013:58) Datum Vår ref 2013-12-10 A2013/535 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande Lättläst (SOU 2013:58) Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, lämnar härmed sitt yttrande över Lättläst. Betänkande av

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE HANDLINGSPROGRAM FÖR LÄSFRÄMJANDE Statens kulturråd 2014 Kulturrådet, Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 E-post: kulturradet@kulturradet.se Webbplats:

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-05-17 Sektionen för demokrati och styrning Björn Kullander Arbetsrättssektionen Sophie Thörne Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM Förslag till en nationell institution för

Läs mer

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21 Tjänsteskrivelse 2017-06 - 27 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Diarienummer 2017VON/0088 Vård - och omsorgsnämnden Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Läs mer

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulnrj^erksarnhet 2012 inom ramen för lcultursamverkansmodellen

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulnrj^erksarnhet 2012 inom ramen för lcultursamverkansmodellen KULTURRÅDET BESLUT 2012-01-24 S 2012:7 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulnrj^erksarnhet 2012 inom ramen för lcultursamverkansmodellen Part Regionförbundet Västra Götaland, org.m.

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK

Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Dnr 2017:01151 Yttrande över betänkandet Nästa steg?- Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60) Dnr: Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Skolverkets

Läs mer

Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi

Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Datum Vår ref 2019-10-08 MTM 2019/622 Er ref Ku2019/00550/KO Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi Myndigheten

Läs mer

Remissyttrande: Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13)

Remissyttrande: Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Sida: 1 av 6 Dnr Af-2016/191118 Datum: 2016-06-21 Avsändarens referens: Ku2016/- 00504/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle (SOU

Läs mer

Yttrande över Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57), dnr Ku2018/01470/KO

Yttrande över Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57), dnr Ku2018/01470/KO REMISSVAR Dnr 120/2018 2018-10-18 Handläggare: Cecilia Ekstrand cecilia.ekstrand@srf.nu Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning ett ansvar

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) REMISSVAR 2018-03-19 Dnr 3.9:0980/17 Kulturdepartementet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) (dnr KU2017/02516/DISK) Utredningen om stärkt ställning

Läs mer

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) 'kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttranen, 1 (5) u.remissvar@regeringskansliet.se över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) (Dnr U2017/00057/S)

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52)

Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) REMISSVAR 1 (5) 2017-11-06 2017/171-4 ERT ER BETECKNING 2017-07-07 Ju2017/0509 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) Statskontoret

Läs mer

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 REMISSVAR DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 2013-02-14 239-KB 928-2012 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 Sammanfattning Kungl.biblioteket

Läs mer

Synpunkter på utkastet Från ord till handling på väg mot en nationell biblioteksstrategi

Synpunkter på utkastet Från ord till handling på väg mot en nationell biblioteksstrategi Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (9) Synpunkter på utkastet Från ord till handling på väg mot en nationell biblioteksstrategi

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Dnr 10.1-27264/2015 1(5) Utvärdering och analys Sara Dahlin sara.dahlin @socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över betänkandet

Läs mer

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2016-03-15 Sida 1 (5) Dnr LD15/04485 Falun 2016-03-15 Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Mediepolicy

Mediepolicy PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Mediepolicy 2016 2018. Örebro stadsbibliotek Örebro kommun 2016-09-21 Km 235/2016 orebro.se 2 MEDIEPOLICY 2016-2018 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon

Socialdepartementet. REMISSVAR Dnr / (5) Telefon REMISSVAR 2017-10-04 Dnr 10.1-22558/2017 1 (5) Socialdepartementet Kunskapsstödsutredningens betänkande (SOU 2017:48) Kunskapsbaserad och jämlik vård Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2018-10-22 ERT DATUM 2018-06-28 DIARIENR 2018/146-4 ER BETECKNING Fi2018/02431 Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten 103 33 Stockholm

Läs mer

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB 1(4) Samhällsbyggnad Amanda Bäckström Näringsdepartementet Regeringskansliet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Läs mer

Svar på remiss: Låt flera forma framtiden (SOU 2016:5)

Svar på remiss: Låt flera forma framtiden (SOU 2016:5) TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.175 Datum:2016-06-03 Utvecklings- och förvaltningssekreterare Cecilia Stedt E-post: cecilia.stedt@ale.se Kommunstyrelsen Svar på remiss:

Läs mer

Yttrande över Våld i nära relationer en folkhälsofråga (SOU 2014:49)

Yttrande över Våld i nära relationer en folkhälsofråga (SOU 2014:49) 1 (5) Socialförvaltningen 2014-10-21 Dnr KS 2014-684 Anna Widéen SN 2014-230 Justitiedepartementet Yttrande över Våld i nära relationer en folkhälsofråga (SOU 2014:49) SAMMANFATTNING Linköpings kommun

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) KSN

Yttrande över förslag till nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-04-23 117 Yttrande över förslag till nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) KSN-2019-0650

Läs mer

Användning av beteckningarna regionfullmäktige och regionstyrelse för Gotlands kommun

Användning av beteckningarna regionfullmäktige och regionstyrelse för Gotlands kommun Konstitutionsutskottets betänkande 2011/12:KU7 Användning av beteckningarna regionfullmäktige och regionstyrelse för Gotlands kommun Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2011/12:21 Användning

Läs mer

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till

Läs mer

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund

MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund Helena Nordqvist 1 MTM Tillgängliga medier Talböcker Legimus Forskning Samarbete Frågestund MTM ska vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier och arbeta för att alla ska ha tillgång till

Läs mer

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringsbeslut II:3 2014-08-21 S2012/275/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringens

Läs mer

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014

Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 2010-06-09 Beslutsbilaga S 2010:21 Kulturrådets strategi för att stärka den professionella dansen 2010 2014 Inledning Kulturrådet överlämnade Handlingsprogrammet för den professionella dansen (KUR 2005/2366)

Läs mer

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2018-09-11 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll 1. Rättslig reglering av skolbibliotek... 3 2. Vem som ansvarar för att elever får tillgång till skolbibliotek... 4 3. Definition

Läs mer