Nu kan du följa med din kompis Tom på upptäcktsfärd för att förstå hur vår miljö fungerar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nu kan du följa med din kompis Tom på upptäcktsfärd för att förstå hur vår miljö fungerar."

Transkript

1 Vilken grej... Nu kan du följa med din kompis Tom på upptäcktsfärd för att förstå hur vår miljö fungerar. KH SV-C Ta fram kritor, pennor och tidningar som du kan använda för att skapa Toms värld. Du blir tecknare till en helt unik bilderbok. För att hjälpa Tom ta hand om miljön väljer du dina egna färger. Och du hittar dina egna lösningar. Förbered dig på ett underbart färgäventyr tillammans med din vän!

2

3 Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : Manus : Benoît Coppée Bilder : Nicolas Viot Tekniskt utförande : European Service Network Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar på dina frågor om Europeiska unionen. Gratis telefonnummer (*) : (*) Vissa mobiltelefonoperatörer tillåter inte nummer eller avgiftsbelägger dem. En stor mängd övrig information om Europeiska unionen är tillgänglig på Internet via Europa-servern ( Kataloguppgifter finns i slutet av publikationen. Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2011 ISBN doi: /78430 Europeiska unionen, 2011 Kopiering tillåten med angivande av källan. Printed in Luxembourg TRYCKT PÅ ÅTERVUNNET PAPPER SOM TILLDELATS GEMENSKAPENS MILJÖMÄRKE BLOMMAN FÖR GRAFISKT PAPPER (

4 1 6 En fjärdedel av alla invånare på jorden lever under marken. Deras hus finns under våra fötter. En verklig labyrint! Tom och hans mamma fantiserar om hur deras hus ser ut. Kan du också föreställa dig hur fina deras hus under marken är? Skulle du kunna teckna varje djur och insekt i sitt rätta hus? För att hjälpa dig är alla husen numrerade. Mullvaden (1), myrorna (2), musen (3), daggmaskarna (4), kaninen (5) och grävlingen (6)

5 Fabriken i Mörlunda släpper ut smutsigt vatten. Hur ser fabriken ut tror du? Kan du måla den? Måla det smutsiga vattnets färd ut ur fabriken. Hur skulle du rena vattnet mellan fabriken och farbror Birgers ko? Skulle du rita dit ett filter? Eller ett reningsverk? Kanske växter? Vi måste se till att farbror Birgers ko får rent vatten att dricka!

6 Tom har jobbat hårt på stranden hela dagen tillsammans med sin skolklass och deras lärare. Slarviga människor har lämnat skräp efter sig som är farligt för fiskar, fåglar och andra djur. Rita olika typer av skräp som tanklösa människor har lämnat efter sig på stranden i containern och i Toms skottkärra.

7 Borgmästaren i Mörlunda är orolig. Det är alldeles för mycket föroreningar på Bullergatan. Var tror du föroreningarna kommer ifrån? Finns det för mycket bilar där? Är det på grund av för många trafikstockningar? På den här sidan kan du måla vad du tror är orsaken till föroreningarna.

8 Du har säkert många idéer som kan hjälpa borgmästaren. På den här sidan kan du rita dina idéer för hur gatan kan bli mindre förorenad. Den här gatan ska heta Rosas väg. Varför kommer den här gatan att bli mindre förorenad? Vet du hur man till exempel skulle kunna färdas utan att förorena så mycket? Tom och hans kompis Rosa skulle bli jätteglada om de kunde gå på en gata med ren luft. Rita en sådan gata...

9 Mamma och pappa är väldigt upptagna. Det är stopp i köksvasken. De vill inte använda medel som är farliga för miljön. Istället använder de en blandning av 1/3 vinäger, 1/3 vatten och 1/3 salt. De låter blandningen verka i 30 minuter. Sedan sköljer de röret till köksvasken med kokhett vatten. Så där ja. Problemet är löst! Kan du rita ett fint kök? Glöm inte diskbänken och Toms föräldrars ansikten.

10 Borgmästaren har organiserat en tävling. Läraren föreslår att barnen ska rita en logotyp som betyder farligt för miljön. Tom börjar rita. Hur skulle du rita en logotyp som står för budskapet farligt för miljön? Skulle du ha djur i den? Eller människor? Kanske växter? Rita din logotyp.

11 Borgmästaren har organiserat en konferens för att berätta för Mörlundas invånare om ekologiska varor. Skulle du inte kunna hjälpa Tom att rita en affisch med Ecolabels logotyp på? Den ska användas på borgmästarens konferens. Har du sett den här logotypen på någon vara redan? Var det hemma hos dig? Var det i en affär?

12

13 Visste du att den asiatiska tigern är utrotningshotad? Deras byten och de naturliga miljöer där de lever håller på att försvinna. De blir tillfångatagna av tjuvjägare. Tigern används inom den traditionella läkekonsten i Kina. CITES, konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter, skyddar numera tigern. Puh! Tigrarna kan andas ut! Rita några glada tigrar.

14

15 Pappa har klippt häcken. Mamma har gjort en sallad. Det ger upphov till organiskt avfall. Tom bär avfallet till komposten. Komposten blir till naturligt gödsel som kan användas i trädgården och i grönsakslandet. Välj det bästa stället att ställa en kompost. Föreställ dig annat organiskt avfall som Tom skulle kunna lägga i komposten. Måla med din favoritfärg den väg som Tom tar för att lägga det organiska avfallet i komposten. Måla sedan din drömträdgård...

16 För att fåglarna inte ska komma och picka fröna i grönsakslandet har Tom gjort en fågelskrämma av olika återvunna saker. Gamla kannor, konservburkar och cd-skivor stöter mot varandra. Det skapar rörelser och ljud som skrämmer bort fåglarna. Rita fågelskrämman.

17 Hjälp Tom att måla en grön bondgård. Hur skulle den se ut? Finns det en skog där? Eller vindkraftverk? Vilka djur skulle finnas på gården? Vilka fåglar? Vilka insekter finns där? När du ritar gården, se till att alla djur, fåglar och insekter kan hitta två viktiga saker där: mat och vatten. Kan du rita ett fint hus till varje djur?

18

19 Tom samlar in honung. Bina lämnar bikupan, samlar pollen och nektar och transporterar pollenkornen när de flyger från äppelträd till äppelträd. När bina flyger mellan växterna befruktas blommorna med pollen. Tack vare pollineringen kan blommorna bli till frukter. Försök tänka dig vilken väg biet måste ha flugit för att göra det möjligt för farbror Birger att hålla ett äpple i handen. Rita binas färdväg genom luften! En fruktträdgård är verkligen vacker! Framför allt när fruktträden står i blom. Hur ser den vackraste fruktträdgård du kan tänka dig ut? Glöm inte blommorna och deras pollen. Bina behöver dem!

20 Ornitologen spanar efter häger. För att kunna leva lyckligt behöver fåglarna en ren natur runtomkring sig. Måla naturen som fåglarna behöver. Glöm inte att fåglar måste ha mat och behöver kunna tvätta sig, sova, gömma sig, skydda sig från vinden och rovdjur, föda upp sina fågelungar, med mera.

21

22 Den gamla gruvan i Mörlunda riskerar att falla in. Gamla gruvor är farliga för människor, men för fladdermöss är det en utmärkt plats att övervintra på. Hjälp Tom att spärra av ingången till gruvgångarna så att människor inte kan komma in, genom att bygga en stenmur runt gallren som fladdermössen flyger in och ut genom. Rita fladdermössen som väntar på att arbetet ska bli färdigt.

23 Tom har bestämt sig för att laga sin gamla cykel. Han har valt att återanvända gamla cykeldelar istället för att köpa en ny cykel. Hjälp Tom att rusta upp cykeln. Fundera på vad som fattas på cykeln och rita dit det. Glöm inte att måla cykeln i din favoritfärg. Och glöm framför allt inte att spruta en skvätt olja på kedjan.

24 Europeiska kommissionen Föreställ dig och måla en bättre miljö med Tom Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå s. 17,6 x 25 cm ISBN doi: /78430 Varje dag tar Tom hand om miljön. Känner du till hans andra äventyr? Hemligheter om miljön Laxen i röda källan Flyg vackra svalor, flyg Tillsammans! Vilken hetta! En present till Linus Den blå ön Rosas väg Kayakofolkets önskningar Du hittar dem på nätet på; Publikationen är kostnadsfri och kan beställas till dess att lagren har uttömts: För ett exemplar: online via EU Bookshop för EU-publikationer: bookshop.europa.eu För flera exemplar: via Europa direkts informationsnätverk:

Benny är en mästare!

Benny är en mästare! Benny är en mästare! Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html Manus : Benoît

Läs mer

En present till Linus

En present till Linus En present till Linus Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html Manus : Benoît

Läs mer

Tillsammans! Europeiska kommissionen

Tillsammans! Europeiska kommissionen Tillsammans! Europeiska kommissionen Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den utges på Europeiska unionens samtliga officiella språk. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

KH SV-C Laxen i röda källan. Europeiska kommissionen

KH SV-C Laxen i röda källan. Europeiska kommissionen 14 16 KH-47-02-260-SV-C Laxen i röda källan Europeiska kommissionen Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den utges på Europeiska unionens samtliga officiella språk: danska, engelska, finska,

Läs mer

Kayakofolkets önskningar

Kayakofolkets önskningar Kayakofolkets önskningar Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html Manus :

Läs mer

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen 1 Honungsbin bor här i Sverige oftast i bikupor, som är deras hus. Husen kan se lite olika ut. Bina vet precis i vilket hus de bor. Hur kan de hitta rätt? 2 Hur många bin kan det bo i en bikupa under sommaren?

Läs mer

Tom och Lisa och de tre hemligheterna

Tom och Lisa och de tre hemligheterna 14 KH-40-01-117-SV-C Tom och Lisa och de tre hemligheterna Ett miljöäventyr BYRÅN FÖR EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA PUBLIKATIONER L-2985 Luxembourg Europeiska kommissionen Europeiska kommissionen

Läs mer

Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html

Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html Den Blå ön Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den utges på Europeiska unionens samtliga officiella språk. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html

Läs mer

Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html

Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html Rosas väg Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar och miljön : http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html Manus : Benoît Coppée

Läs mer

Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad!

Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad! Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad! Utan pollinatörer som insekter, fladdermöss, fåglar och många andra skulle världen vara en mycket fattigare plats. Pollinatörer hjälper till

Läs mer

Vad är pollinering? När en blomma pollineras leder det till att nya frön skapas som kan bli till nya växter.

Vad är pollinering? När en blomma pollineras leder det till att nya frön skapas som kan bli till nya växter. Vad är pollinering? När en blomma pollineras leder det till att nya frön skapas som kan bli till nya växter. Men hur fungerar det? En blomma har både honliga och hanliga delar. De hanliga delarna kallas

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

Livet på landet. Europeiska kommissionen Jordbruk och landsbygdsutveckling

Livet på landet. Europeiska kommissionen Jordbruk och landsbygdsutveckling Livet på landet Europeiska kommissionen Jordbruk och landsbygdsutveckling Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar på dina frågor om Europeiska unionen. Gratis telefonnummer (*) : 00 800

Läs mer

Vilken hetta! Europeiska kommissionen

Vilken hetta! Europeiska kommissionen Vilken hetta! Europeiska kommissionen Denna publikation har tagits fram av GD Miljö. Den utges på Europeiska unionens samtliga officiella språk. Den är också tillgänglig på GD Miljös webbplats Ungdomar

Läs mer

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet?

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet? 1 Katten us 1 Vad heter katten? Lus Mus us 2 Vad vill us? sova leka äta 3 Vad ser du på bordet? en duk en vas en bok 4 Var är us? i en vas på ett bord på ett fat Kopiering tillåten Författarna och Gleerups

Läs mer

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning.

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning. I det här arbetsområdet ska du få lära dig en del om några olika biologiska samband. Du ska få läsa om hur blommor blir till frukter, repetera det där med kretslopp och lära dig om jordens kanske viktigaste

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN

JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN I EUROPEISKA UNIONEN Europeiska kommissionen Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens namn kan ta ansvar för hur informationen i denna

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN TALLENS TALANGER DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 4-6. MED TALLENS TALANGER FÅR ELEVERNA UTFORSKA TALLEN OCH DESS INVÅNARE. VI UNDERSÖKER TALLEN SOM ETT EKOSYSTEM OCH FUNDERAR ÖVER NÄRINGSVÄVAR, POLLINERING

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor

Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor -2 Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor Detta exemplar är framställt för Vittra Utbildning AB under licens från Hogrefe Psykologiförlaget AB. Licensen avser användning inom Vittra Utbildning AB:s pedagogiska

Läs mer

Livet på landet. Jordbruk och landsbygdsutveckling

Livet på landet. Jordbruk och landsbygdsutveckling Livet på landet Jordbruk och landsbygdsutveckling Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar på dina frågor om Europeiska unionen. Gratis telefonnummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Varken

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin.

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. NATUR OCH BIOLOGISK MÅNGFALD Vad betyder det för dig? Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. Vi är beroende av naturen för

Läs mer

POLLINERINGSLEKEN OLLINERA MERA

POLLINERINGSLEKEN OLLINERA MERA P POLLINERINGSLEKEN OLLINERA MERA Aktivitetens mål Tanken med pollineringsleken är att deltagarna genom lek, rörelse, reflektion och diskussion ska utveckla sin medvetenhet och förståelse om hur betydelsefull

Läs mer

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda!

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! - Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! PLANETEN GODISHUSET Uppfinn din egen planet, beskriv vad den heter och hur den ser ut, vilka djur och

Läs mer

BIDROTTNINGEN BIBBI PÅ FREDRIKSDAL

BIDROTTNINGEN BIBBI PÅ FREDRIKSDAL BIDROTTNINGEN BIBBI PÅ FREDRIKSDAL Välkommen att följa bidrottningen Bibbis färd till blommor och fruktodlingar. På vägen får du bland annat träffa Bibbis vänner Asta och Otto. Du hittar genom att följa

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS LÄRARHANDLEDNING Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS .2 Vad är levande? Du ska sortera bilderna i två grupper. I grupp lägger du bilder på det som du anser är levande. I grupp 2 lägger du bilder

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER PÅ RIKTIGt Nyckelpigor, parningsdofter och annat smart När äpplen eller annan frukt odlas kan det komma insekter

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Ängens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack till alla ängar och hagar som ständigt välkomnade oss med sin blomsterprakt. Tack till kossan Rosa och alla

Läs mer

Europeiska socialfonden Investering i människor

Europeiska socialfonden Investering i människor Europeiska socialfonden Investering i människor Europeiska kommissionen Denna publikation finns på samtliga officiella EU-språk. Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård Mitt arbetshäfte namn klass Träff 1 Datum Idag har vi träffats för första gången. Vi har rensat ogräs, grävt, gödslat jorden, satt lök och

Läs mer

Vatten och luft. Åk

Vatten och luft. Åk Vatten och luft Åk 4 2016 Olika sorters vatten Saltvatten Det finns mest saltvatten på vår jord. Saltvatten finns i våra stora hav. Sötvatten Sötvatten finns i sjöar, åar, bäckar och myrar. Vi dricker

Läs mer

Hållbar utveckling svarar mot ett samspel med naturen, inte ett utnyttjande av naturen.

Hållbar utveckling svarar mot ett samspel med naturen, inte ett utnyttjande av naturen. Hållbar utveckling svarar mot ett samspel med naturen, inte ett utnyttjande av naturen. Ekostaden Mer än hälften av jordens befolkning bor i städer och allt fler väljer att flytta från landsbygden till

Läs mer

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad Jag är fantastisk (sidan 2) 1 Läs sidan 2. Rita av dig själv. Både huvud och hela kroppen ska vara med. Skriv ditt namn. 2 Tänk efter vad du kan göra med dina händer. Skriv en lista. 3 Vad kan du göra

Läs mer

Unga på väg: Europa stöder unga människor

Unga på väg: Europa stöder unga människor FLYTTA RUNT Unga på väg: Europa stöder unga människor JOBBA LÄR DIG STUDERA DELTA SKAPA ENGAG ERA DIG UTBILDA DIG ieuropa Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens

Läs mer

Vad ska ni kunna om djur?

Vad ska ni kunna om djur? Livets former Vad ska ni kunna om djur? Vad som är gemensamt för alla djur. Vad som skiljer ryggradslösa djur från ryggradsdjur. Vad som skiljer växelvarma djur från jämnvarma djur. Vad som menas med yttre

Läs mer

Svar till spelkorten

Svar till spelkorten Svar till spelkorten Svaren står i ordning efter siffran överst på varje kort 1. Var får du elda? På säkra platser och färdiga grillplatser. Du får inte tända eld på en klippa eller om det är förbud mot

Läs mer

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA ISBJÖRN FJÄRIL SKÖLDPADDA KORALL PINGVIN PANDA ISEN SMÄLTER ÄNGAR BLIR ÅKRAR HAVSNIVÅN STIGER HAVEN BLIR VARMARE SLUT PÅ MAT SKOGARNA FÖRSVINNER ÅK MER TÅG VÄLJ EKOLOGISKT ÅTERVINN MER KÖP FÄRRE GREJER

Läs mer

Fakta om pollinatörer

Fakta om pollinatörer Fakta om pollinatörer Vill du bidra mer? gå till: villbidra.wordpress.com Fakta om bin 2 Många bipopulationer i Sverige har under de senaste åren minskat kraftigt. Det finns 285 olika vilda biarter i Sverige,

Läs mer

Biologi. Livet på jorden

Biologi. Livet på jorden Biologi Livet på jorden Vi känner bara till en planet i universum där det finns liv. Det är jorden. Tack vare solen har vi ljus och lagom temperatur. Här finns också syre att andas, mat att äta och många

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

tre generationer bönder

tre generationer bönder En berättelse om tre generationer bönder Jordbruk och landsbygdsutveckling Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar på dina frågor om Europeiska unionen. Gratis telefonnummer (*): 00 800

Läs mer

Erik vände affischen och där stod det:

Erik vände affischen och där stod det: Monstret Hörde du ljudet? Eriks klasskamrat David vände sig om och blängde. -vilket ljud? Alla pratar ju. Arga Lucas spände ögonen i både Erik och David. - Tyst och ät annars får ni mejl hem! Dom sa okej

Läs mer

Ett nytt partnerskap för sammanhållning

Ett nytt partnerskap för sammanhållning Ett nytt partnerskap för sammanhållning konvergens konkurrenskraft samarbete Tredje rapporten om ekonomisk och social sammanhållning Europeiska kommissionen Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Nya livsmedel. Hälsa och livsmedelssäkerhet

Nya livsmedel. Hälsa och livsmedelssäkerhet Nya livsmedel Hälsa och livsmedelssäkerhet Inledning Ett nytt livsmedel är ett livsmedel som sällan eller aldrig konsumerades i Europeiska unionen (EU) före maj 1997. Det året trädde de första bestämmelserna

Läs mer

Ljusa nätter. Läsförståelse. Elevmaterial LINA STOLTZ SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Ljusa nätter. Läsförståelse. Elevmaterial LINA STOLTZ SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. Vad är midnattssol? 2. Vad gör Sam och hans kompis Farid? 3. Vad är det som är jobbigt? 4. Hur gamla är Sam och Farid, tror du? Varför tror du det?

Läs mer

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter

1. Miljöråd. 2. Tema, mål & aktiviteter Rapporten godkänd 2010-12-02 Kommentar: Vilkent roligt och kreativt sätt att presentera frågeställningarna till barnen! Era mål är välformulerade och ni har härliga bilder som visar er verksamhet, vi skulle

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

SmåSagors Läsutmaning 2019

SmåSagors Läsutmaning 2019 SmåSagors Läsutmaning 2019 Till dig som vill utmana någon på en Läsutmaning: Utmana din pappa, mamma, släktning eller någon annan vuxen på en läsutmaning. Småsagorns läsutmaning går ut på att du och en

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Att skapa ett jordklot i miniatyr för att förstå vattnets kretslopp. Du behöver det här Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor Sand Jord Lagom stora växter

Läs mer

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det?

VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? VADDÅ EKO? Ekologiskt, vad innebär det? Och hur kontrolleras det? För att du ska veta att maten är ekologisk räcker det att det står ekologisk på förpackningen. Eller så kikar du efter de här två märkena,

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation Bedömningsstöd Biologi 1-6 Lärarinformation Lärarhandledning I den här uppgiften bedöms elevens förmåga att beskriva näringskedjor. Beskrivning av uppgiften Enligt det centrala innehållet i kursplanen

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Maria Österlund. I öknen. Mattecirkeln Division 1

Maria Österlund. I öknen. Mattecirkeln Division 1 Maria Österlund I öknen Mattecirkeln Division namn: Sara, Anton och Felicia är på vandring i öknen. På sin vandring vill barnen vara riktiga äventyrare. Sara, Anton och Felicia hittar en påse med guldmynt.

Läs mer

Jag tycker om att fiska. Jag har en storebror. Jag bor nära skolan. Jag har varit på zoo. Bekantningslek

Jag tycker om att fiska. Jag har en storebror. Jag bor nära skolan. Jag har varit på zoo. Bekantningslek Jag tycker om idrott Jag vill bli polis Jag har varit i Australien Jag är inte mörkrädd Jag har en blå tröja Jag känner mig pigg och glad Jag kan vissla Jag vill ha en hund Jag vill bli läkare Jag tycker

Läs mer

Vi är Malmöbarnen som odlar vår egen mat!

Vi är Malmöbarnen som odlar vår egen mat! ODLARE: Michaela Jag har planterat solros i vår skola. Vi hade NO den lektionen. Vi använde oss av mjölkkartonger till kruka. Min lärare sa att vi kunde ha en tävling om vem som kunde få längst solros.hela

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken?

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken? Vuxen 1 Daggmasken lever under jorden där den bryter ned gamla löv och annat till ny fin jord, samtidigt som den rör om i jorden. Men hur blir det nya maskar? 1. Daggmasken är tvåkönad och kan para sig

Läs mer

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att...

Alla experiment. Mälaren. En sammanställning av samtliga experiment. 1. Gör ett eget slutet kretslopp. Visste du att... Alla experiment En sammanställning av samtliga experiment. Mälaren 1. Gör ett eget slutet kretslopp Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. Vatten avges från växterna och stiger

Läs mer

Liv och miljö Lärarmaterial

Liv och miljö Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som

Läs mer

Att få. blommor och bin. att trivas

Att få. blommor och bin. att trivas Att få blommor och bin att trivas Finns det bin ökar äppelskörden. Samarbeta med våra vänner bina Bin och andra insekter gör stor nytta när de flyger från blomma till blomma och hjälper till med pollinering.

Läs mer

DENNA BOK TILLHÖR NAMN ÅLDER 4H-KLUBB

DENNA BOK TILLHÖR NAMN ÅLDER 4H-KLUBB MIN LÄGERBOK DENNA BOK TILLHÖR NAMN ÅLDER 4H-KLUBB 1 VAD BETYDER 4H? VILKET H STÅR FÖR VAD? För kunskap För medkänsla För praktisk färdighet För ett sunt levnadssätt VILKET ÄR 4H:S MOTTO? 2 GÅRDENS DJUR

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

www.visitestonia.com

www.visitestonia.com www.visitestonia.com RESAN BÖRJAR Gadgetville är en liten by vid en stillsam plats nära havet. Nästan alla invånarna i byn älskar uppfinningar och att uppfinna saker. Lektionerna i naturvetenskap på skolan

Läs mer

Tidslinjen: historiska miljöproblem Låt eleverna skriva eller rita ett miljöproblem som de tycker är viktigt att vi löser i framtiden.

Tidslinjen: historiska miljöproblem Låt eleverna skriva eller rita ett miljöproblem som de tycker är viktigt att vi löser i framtiden. Lärarhandledning Miljö Tidslinjen: historiska miljöproblem Låt eleverna skriva eller rita ett miljöproblem som de tycker är viktigt att vi löser i framtiden. Diskutera sedan i grupp vad eleverna skrivit/ritat.

Läs mer

Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen

Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen Text: Lotta Fabricius Kristiansen Foto: Preben Kristiansen och Lotta Fabricius Kristiansen 2 Foto: Från Boken om Biodling Min familj är som ett samhälle. Mamma är drottningen. Vi har ingen kung, det behövs

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

Sommaren är helt fantastisk! Det finns så mycket att upptäcka och göra.

Sommaren är helt fantastisk! Det finns så mycket att upptäcka och göra. NR, 0 Sommaren är helt fantastisk! Det finns så mycket att upptäcka och göra. Lär dig p r e ss a blommor Mica hjälper ett bi hitta hem Gör din egen drake Nummer Vecka 8 0 butiken... Men oj! Hej lilla vän,

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri.

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri. 1 Kasta skräp 1 Vad gör lba och ron i dag? De är på bio. De kastar skräp. De går till skolan. 2 Var ska ron lägga batterierna? där det står metall där det står papper där det står farligt avfall 3 Vad

Läs mer

Pollinatörer i fröodling

Pollinatörer i fröodling Pollinatörer i fröodling SVEA-konferensen 13 januari 2015 Petter Haldén, Hushållningssällskapet Insektspollineringens betydelse Åtgärder för humlor Bin och blommor i korthet Alla växter som blommar och

Läs mer

Sagan om Karin och skräpet i havet

Sagan om Karin och skräpet i havet Sagan om Karin och skräpet i havet Läs berättelsen för barnen och uppmuntra barnen att fundera och berätta vad de vet eller undrar över. Karin och hennes pappa har åkt till stranden en vacker sommardag.

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov B. Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

Läsår 1112. Hjulsbro, Fredriksberg och Blästad) Naturvetenskap, teknik, energi-, Skolområde Ekholmen (Kvinneby, resurs- och klimat!

Läsår 1112. Hjulsbro, Fredriksberg och Blästad) Naturvetenskap, teknik, energi-, Skolområde Ekholmen (Kvinneby, resurs- och klimat! Naturvetenskap, teknik, energi-, resurs- och klimat! Skolområde Ekholmen (Kvinneby, Hjulsbro, Fredriksberg och Blästad) Läsår 1112 Linköpings Kommun Ekholmstabellen enligt Lgr 11 och Lpfö98 rev 2010 Ekholmen,

Läs mer

En bisaga i tre kapitel. Dagen då du pratade med klöverhumlan

En bisaga i tre kapitel. Dagen då du pratade med klöverhumlan En bisaga i tre kapitel Dagen då du pratade med klöverhumlan En bisaga i tre kapitel Dagen då du pratade med klöverhumlan Minns du hur det var när du var så liten att du inte kunde prata än? Kanske minns

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Lärarinstruktion

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har kvinnan? 4. Vilken årstid är det på bilden?

Läs mer

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Nasir älskar sin mammas citronlemonad. Nasir dricker citronlemonaden i klassrummet och fröken säger till honom

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo och Bim har en hemlighet. De kan prata med djur. Mateo är så glad för han och hans mamma har köpt en katt från Djurens vänner, Charlie. Charlie måste gå

Läs mer

Kom fram, Bella! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Kom fram, Bella! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS PER ØSTERGAARD Sidan 1 Kom fram, Bella! Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Hunden Bella ligger under ett träd i trädgården och sover. Hon blir arg när någon går förbi och rusar ut och skäller. När hon

Läs mer

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren Kan du vissla Johanna Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren 1 LÄS EN FILM Hur kommer det sig att man gör en film, när det redan finns en bok med samma historia? Är det någon skillnad

Läs mer

Nyhetsbrev februari 2016

Nyhetsbrev februari 2016 Nyhetsbrev februari 2016 Tackorna är nu dräktiga och börjar bli runda om magen, senare delen av april kommer de flesta att lamma. Våra skinn var med i TV 4:s program Jul med Ernst. Baggarna Ärnst och Granit

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer