Samrådsunderlag Acksjödammen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsunderlag Acksjödammen"

Transkript

1 PM 1 (13) Samrådsunderlag Acksjödammen Underlag inför samråd angående utrivning av Acksjödammen. Fortum Generation AB Environment Katarina Erelöf Miljösamordnare

2 PM 2 (13) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND ADMINISTRATIVA UPPGIFTER VERKSAMHETSBESKRIVNING Lokalisering och planförhållanden Tidigare prövning Hydrologi Befintlig anläggning Planerade åtgärder Planerade delmoment Skyddsåtgärder under byggtiden Tidsplan BEDÖMD MILJÖPÅVERKAN Allmänt om berört område Naturmiljö Vattenmiljö och vattenkvalitet Fisk Friluftsliv Kulturmiljö Masshantering/avfall Landskapsbild Förorenade områden BEDÖMD MILJÖPÅVERKAN... 12

3 PM 3 (13) 1 BAKGRUND Fortum har för avsikt att riva ut regleringsdammen vid utloppen av Acksjön med syfte att gynna lokala naturvärden. Genom rivningen skapas fria vandringsvägar för fisk och flödesregimen återgår till ett mer naturligt tillstånd. 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Anläggningsnamn Acksjödammen Fastighetsbeteckning Hagfors Sälje 1:2 Hagfors Bergsäng 3:1 Fastighetsägare Bergviks skog Väst AB Sökande Fortum Generation AB Telefon vxl Kontaktperson Katarina Erelöf Telefon E-postadress Län Kommun katarina.erelof@fortum.com Värmlands län Hagfors Miljöledningssystem ISO Tillsynsmyndighet Länsstyrelsen i Värmlands län 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING 3.1 Lokalisering och planförhållanden Acksjön och Acksjödammen är belägen ca 10 km norr om Hagfors samhälle i Värmlands län. Se figur 1. Bergvik Skog Väst AB är ägare till Acksjödammen. Dammen är ej fastighetsrättsligt överlåten från Bergviks Skog men ett servitut är upprättat där rätten att reglera, underhålla och förnya anläggningen ges till Gullspångs Kraft AB(Fortum Generation AB)

4 PM 4 (13) Acksjön Figur 1: Översiktsbild över Acksjöns placering Acksjödammen är placerad i västra änden av Acksjön som rinner ut i Acksjöälven som i sin tur mynnar i Klarälven strax norr om samhället Bergsäng i Hagfors kommun. Acksjödammen Figur 2 Acksjödammens placering i Acksjön Dammen ligger på fastigheterna Hagfors Sälje 1:2 och Hagfors Bergsäng 3:1, fastighetsägare är Bergvik Skog Västra AB. Inga bostadshus finns i sjöns direkta närhet. Närmaste fritidshus ligger ca en km väster om sjön.

5 PM 5 (13) Till översiktsplanen för Hagfors kommun, antagen , finns det ett tematiskt tillägg som benämns Hagfors kommuns naturvårdsplan från Under prioriterade åtgärder delområde 11 (Klarälvens huvudfåra) skriver Hagfors kommun: Kommunen ska medverka till att ett åtgärdsprogram för Acksjöälvens avrinningsområde tas fram. En utredning bör göras om det finns stor ekologisk nytta med att riva dammen vid Acksjön. Minimitappning är här prioriterad. Området vid Acksjödammen är ej detaljplanelagt. 3.2 Tidigare prövning I dom meddelad den 6 november 1944 ger Västerbygdens vattendomstol Uddeholms aktiebolag tillstånd att utföra en dammbyggnad vid utloppet av Acksjön. Tillstånd gavs till att: bibehålla och utnyttja befintlig dammbyggnad vid Acksjöns utlopp ombygga dammen och uppföra en 45 meter lång spärrdamm 180 meter norr om befintlig damm. med ovannämnda dammar uppdämma vattnet i Acksjön till en höjd av 3 meter över dammtröskeln till förmån för bolagets tillhöriga kraftverk i Klarälven reglera avrinningen ur sjön mellan denna höjd och dammtröskeln. Följande vattennivåer gäller för reglering av dammen: Dämningsgräns (DG): Sänkningsgräns (SG): Tröskelnivå: 3.3 Hydrologi m,(rh2000) +6.0 m (lokalt höjdsystem) m,(rh2000) +3.0 m (lokalt höjdsystem) m Det finns inget krav på minimitappning i gällande tillstånd. Viss minimitappning sker dock på frivillig basis enligt en muntlig överenskommelse med fiskevårdområdet. Till förmån för Fortum Generation AB:s fastighet Torsby Mörbacka 1:18 finns ett servitut från 1996 som medför rätt att nyttja dammen. Med servitutet följer också en underhållsskyldighet för anläggningen. Servitutet säger även att Stora Kopparberg AB( Bergvik Skog Västra AB) ej ska motsätta sig en utrivning. Acksjön har en areal om 113 hektar. Medelvattenföringen (MQ) uppgår till ca 0.25 m3/s, maximal vattenföring (HHQ) uppgår till ca 4 m3/s. Reglering av sjön bedrivs genom årsreglering med en tillståndsgiven amplitud om 3 m och den reglerade magasinvolymen uppgår till 3.4 Mm3. Regleringsgraden i vattensystemet uppgår till 47.8 %..

6 PM 6 (13) 3.4 Befintlig anläggning Den första damm som finns beskriven vid Acksjöns utlopp byggdes 1916 för flottningsverksamheten. Flottning skedde i vattendraget fram till byggdes Acksjödammen om till förmån för vattenreglering i nedströms belägna kraftverk i Klarälven. Regleringsdammen består av en centralt placerad stenmurverksdamm med ett utskov försett med tre spettluckor. På båda sidor om stenmurverksdammen löper två fyllningsdammar. En promenadväg löper över dammen. (Se figur 3). Ungefär 180 m norr om regleringsdammen finns en spärrdamm vars längd uppgår till 45 m och krönbredd till 2,5 m. Utrivningen avser dämmande partier vilket är stenmurverksdammen med utskovsparti. Utskovspartiet består av en flottningsöppning med en fri bredd av 1,40 m samt ett flodutskov med två lucköppningar om vardera 0,90 m fri bredd. Utskovets tröskel har höjden +189,66. Dammen är inte utrustad med fjärreglering. Den totala längden av regleringsdammen är 130 m varav jordfyllningsdammarna är 71 m respektive 42 m. Hela dammanläggningen har tilldelats konsekvensklass 3 enligt RIDAS (kraftföretagens Riktlinjer för Dammsäkerhet). Fyllningsdamm Stenmurverksdamm Utskovsparti Figur 3: Regleringsdamm samt fyllningsdammar.

7 PM 7 (13) Figur 4: placering av de två dammanläggningarna. 3.5 Planerade åtgärder I projektet planeras alla dammens dämmande delar rivs ut och sjöutloppet återställs till ett mer naturliknande tillstånd Planerade delmoment Dammens dämmande delar som tröskel, utskovsdelar och stenmurverk rivs ut. Jordfyllningsdammarna på båda sidor om stenmurverket kommer att lämnas kvar då dessa ej har någon dämmande effekt efter utrivning. Spärrdammen kommer att lämnas kvar då denna efter utrivning ej kommer att ha en dämmande effekt. Både jordfyllningsdammar och spärrdamm har genom sin långvariga placering i området blivit en del av naturen och en bortrivning av dessa bedöms medföra en större miljöpåverkan än att lämna kvar dem. Området kring sjöns utlopp kommer att återställas så att en naturlig strömsträcka skapas. Biotopåtgärder som utplacering av natursten och grus i lämpliga storlekar sker för att så långt möjligt återspegla ett naturligt utlopp. Fallprofilen blir ungefär 2 % vilket medger vandring för de organismer som naturligt har kunnat vandra i älven.

8 PM 8 (13) Figur 5 Ny utformning efter utrivning av Acksjödammen med ungefärligt område för biotopvård markerat, planskiss Norconsult 2013 För Acksjön innebär utrivning av dammen en återgång till en naturlig vattenståndsregim som varierar utifrån tillrinning i stället för reglering. Efter utrivning kommer naturligtvis sjöns att avsänkas i någon utsträckning. Exakt vilken nivå som sjön kommer att stabilisera sig på är svårt att förutse. Genom att biotoptåtgärder genomförs i utloppet torde Acksjöns normalvattenytan ligga något över nuvarande tröskelnivå. Acksjön har en bottentopografi med till stor del branta stränder och ett betydande djup. Detta gör att inte sjön påverkas markant i areal av en avsänkning. Enstaka grundare strandnära områden kommer att torrläggas. 3.6 Skyddsåtgärder under byggtiden 3.7 Tidsplan För att undvika störande grumligt ska så stor del av arbetet som möjligt ske i torrhet. För att detta ska kunna ske måste dammen sänkas innan arbetet börjar. Detta kommer ske i långsam takt för att inte erodera stränder i onödan. Val av tidpunkt för anläggningsarbetena är viktigt. För att undvika våren som utgör en känslig period för djurlivet planeras arbetet att pågå under sommar och höstperioden. Arbetena med rivning och återställning av utloppet planeras till juni - oktober 2017.

9 PM 9 (13) 4 BEDÖMD MILJÖPÅVERKAN 4.1 Allmänt om berört område 4.2 Naturmiljö Ingen bebyggelse finns runt Acksjön. På sjöns nordvästra sida finns en rastplats med strand och ett gammalt båthus. Föreslagna åtgärder bedöms inte medföra någon påverkan på berört område kring Acksjön Acksjön ligger ej inom något skyddat område för naturvård. Närmaste skyddade område ligger ca en och en halv kilometer nedströms Acksjön i Acksjöälven. Idag är området i strandzonen påverkat av reglering. Med den nya vattenregimen efter borttagandet av dammen kommer det finnas goda möjligheter att få till stånd en mer naturlig strandvegetation med högre diversitet. Genom att Acksjön återfår sin naturliga vattenståndsvariation och att vandringshindret tas bort bedöms den biologiska produktionen i Acksjön att stärkas och förutsättningarna för ökad biologisk mångfald förbättras. Förutsättningarna för produktion av fisk och annan fauna som till exempel insekter kommer att förbättras. Planerad verksamhet bedöms påverka naturmiljön i området positiv genom att den biologiska mångfalden ökar både i vattenmiljön och i strandzonen. 4.3 Vattenmiljö och vattenkvalitet Acksjön ingår i Acksjöälvens avrinningsområde Sjön avvattnas av Acksjöälven, även kallad Kvarnälven, som rinner ut i Klarälven ca 10 km söder om Ekshärad. Några bäckar rinner ner i sjön, varav Brudgumsbäcken och Sätterbäcken är de större. Området domineras av barrskog i olika åldrar, med inblandning av våtmarker. Den klassning av ekologisk status som formellt gäller från 2009 är att Acksjön (SE ) klassad som måttlig ekologisk status. I det förslag som är lagt för ny klassning i december 2015 är Acksjön klassad som otillfredsställande status med mål att nå god ekologisk status senast Anledning till den otillfredsställande statusen är bristande konnektivitet och flödesförändringar i sjön samt försurning. Kalkningsåtgärder pågår enligt Länsstyrelsens kalkningsplan. Den kemiska statusen för Acksjön är god med undantag för kvicksilver och PBDE. Dessa ämnen har bedömts överskrida gränsvärdet för alla ytvatten i Sverige. Som åtgärd i VISS för att nå god status föreslås utrivning av Acksjödammen. Projektet bedöms motsvara den föreslagna åtgärden, vilket leder till att statusen på vattenförekomsten höjs. Acksjöälven (SE ) har idag klassningen god ekologisk status men förslag på ny klassning i december 2015 är måttlig ekologisk status. De miljöproblem som nämns i VISS är problem med försurning, konnektivitet, flödesregleringar och morfologi. Som åtgärder föreslås kalkning, restaurering av vattendraget samt utrivning av dammen.

10 PM 10 (13) 4.4 Fisk Figur 6: Karta från VISS över Acksjön och Acksjöälven, dammen inringad med rött. Acksjön ingår i länsstyrelsens kalkningsprogram samt dess miljöövervakningsprogram. Kalkningen sker från båt direkt i sjön samt genom våtmarkskalkning högre upp i avrinningsområdet. Återhämtningen går mycket långsamt och inga planer på att sluta med kalkningen finns. Viss lokal grumling kan uppstå i samband med rivningen av dammen samt avsänkning av sjön. För av minimera grumling görs de flesta arbetsmoment i torrhet och dammen sänks av i successivt i lugn takt. Utrivningsprojektet genomförs i samverkan med länsstyrelsen i Värmlands län som kommer att utföra biotopstärkande åtgärder i Acksjöälven. Detta förstärker ytterligare den positiva effekt som utrivningen medför. Påverkan på vattenmiljön bedöms bli positiv då vandringshindret tas bort och biotopåtgärder utförs. Eventuell tillfällig lokal grumling kommer att minimeras genom att skyddsåtgärder vidtas under byggtiden. Genom att åtgärder föreslagna i VISS kommer att genomföras ökar förutsättningarna för att vattenförekomstens status ökar. Biotopåtgärder som länsstyrelsen genomför i Acksjöälven förstärker den positiva effekten. Fisket i Acksjösystemet administreras av Klarälven inom Hagfors Fiskevårdområde. I sjön förekommer sportfiske av gädda och abborre. Provfiske i Acksjön har visat på förekomster av abborre, gädda, gers, mört och sik. Efter borttagande av vandringhinder kommer det finnas goda möjligheter att skapa bättre tillväxtmiljöer för fisk bland annat för den lokala öringstammen Acksjööringen. Åtgärder som borttagande av vandringshinder och skapande av ny strömvattenbiotop vid utloppet kommer att medföra en mycket positiv effekt på fisk i Acksjön. Då en svag lutning av 2 % planeras vid utloppet möjliggörs passage även för simsvaga fiskarter.

11 PM 11 (13) 4.5 Friluftsliv Utrivningsprojektet genomförs i samverkan med länsstyrelsen i Värmlands län som kommer att utföra biotopstärkande åtgärder i Acksjöälven. Detta förstärker ytterligare den positiva effekt som utrivningen medför. Utrivning av Acksjödammen kommer påverka aspekten fisk positivt då vandringshindret försvinner och ny strömvattenbiotop skapas. Acksjön och Acksjöälven har stor potential som fiske- och rekreationssjö. Vid sjön finns även en rastplats och en strand som nyttjas av allmänheten. Runt sjön finns inga bryggor, men ett antal båtplatser som lokalbefolkningen nyttjar. Därutöver finns en ramp för isättning av bland annat kalkningsbåten. Rampen kommer att behöva förlängas så att den når ut till vattnet när utrivningen är genomförd. Båtplatserna kommer att få flyttas ut till den nya strandkanten. Acksjön används idag även som vintersjö, då den är lätt att komma till med skoter, bil och skridskor. En skoterled går över sjön och skoterklubben har en klubbstuga i närheten av sjön. Sjön har dock varit svår att nyttja eftersom den regleras och nivån varierar. Friluftslivet vid Acksjön bedöms påverkas positivt av en rivning av dammen eftersom stranden kommer få ett naturligare utseende och bli mer tilltalande för fiske, vandring och naturstudier. Det jämnare vattenståndet kommer dessutom tillåta färd på is under vinterhalvåret vilket tillåter isfiske, skoteråkning och andra aktiviteter. Under projektfasen kan friluftslivet påverkas av visst buller men det bedöms vara begränsat. Efter genomförandet bedöms friluftslivet påverkas positivt av föreslagna åtgärder bland annat på grund av bättre fiske och högre biologisk mångfald i området. Tillgängligheten på vintern blir högre då sjöns vattennivå kommer att variera långsammare. Under projektfasen kan friluftslivet påverkas av visst buller. 4.6 Kulturmiljö I Riksantikvarieämbetet finns registrerat tre fornlämningar som benämns fångstgropar ca 3 km norr om Acksjödammen. Dessa ligger redan idag på land och kommer inte att påverkas av åtgärden. Ca 700 meter ned i Acksjöälven finns en övrig kulturhistorisk lämning i form av en flottningsanläggning registrerad. Länsstyrelsen genomförde 2011 en inventering av kulturmiljövärden kring värmländska vattendrag, däribland Acksjöälven. Det finns ingen notering om att Acksjödammens stenmurverk har ett högre kulturmiljövärde. Ingen negativ påverkan på kulturmiljövärden bedöms uppstå med anledning av projektet.

12 PM 12 (13) 4.7 Masshantering/avfall För arbetet kommer att åtgå fraktioner av krossat berg, naturgrus och natursten. Dessa kommer att transporteras till platsen från lämpligt täktområde. I övrigt kommer schaktmassor att återanvändas inom projektet efter sortering. Avfall i form av metall, betong och trä fraktas bort till godkänd mottagningsanläggning. Ingen negativ påverkan på miljön med avseende på masshantering bedöms uppstå 4.8 Landskapsbild Borttagande av dammbyggnaden ger området kring dammen ett mer naturligt utseende och därmed en positiv påverkan på landskapsbilden. Sjön kommer till en början efter projektet att se nedsänkt ut men med återetablerad strandvegetation och mindre fluktuationer kommer den återgå till ett mer ursprungligt utseende. Enstaka grunda strandnära områden kan komma att torrläggas vid en utrivning. Effekterna av projektet bedöms bli begränsade i och med att den nya flödesregimen blir naturligare, mer långsam och med mindre fluktuationer. Strandvegetation bedöms inom 1-2 år att ha anpassat sig till den nya normalvattennivån. Till en början blir sjöns landskapsbild förändrad av avsänkningen med torrläggning av grunda strandnära områden. Med återetablerad strandvegetation och jämnare vattenstånd bedöms landskapsbilden återgå till en mer naturlig som fanns före dammens tillkomst. 4.9 Förorenade områden Inga kända förorenade områden finns i närheten av Acksjön. Ingen påverkan på förorenade områden bedöms uppstå vid genomförande av projektet. 5 BEDÖMD MILJÖPÅVERKAN Aspekt Kommentar/Bedömning Allmänt om berört område Fisk Friluftsliv Föreslagna åtgärder bedöms inte medföra någon påverkan på berört område kring Acksjön Utrivning av Acksjödammen kommer påverka aspekten fisk positivt då vandringshindret försvinner och ny strömvattenbiotop skapas. Efter genomförandet bedöms friluftslivet påverkas positivt av föreslagna åtgärder bland annat på grund av bättre fiske och högre biologisk mångfald i området. Tillgängligheten på vintern blir

13 PM 13 (13) Kulturmiljö Landskapsbild Lokalisering och planförhållanden Markförorening Masshantering Naturvård Vattenmiljö och vattenkvalitet högre då sjöns vattennivå kommer att variera långsammare. Under projektfasen kan friluftslivet påverkas av visst buller. Ingen negativ påverkan på kulturmiljövärden bedöms uppstå med anledning av projektet. Till en början blir sjöns landskapsbild förändrad av avsänkningen med torrläggning av grunda strandnära områden. Med återetablerad strandvegetation och jämnare vattenstånd bedöms landskapsbilden återgå till en mer naturlig som fanns före dammens tillkomst. Planerad verksamhet bedöms inte stå i strid med gällande översiktsplan. Detaljplan finns inte för området. Ingen påverkan på förorenade områden bedöms uppstå vid genomförande av projektet. Ingen negativ påverkan på miljön med avseende på masshantering bedöms uppstå. Planerad verksamhet bedöms påverka naturmiljön i området positiv genom att den biologiska mångfalden ökar både i vattenmiljön och i strandzonen. Påverkan på vattenmiljön bedöms bli positiv då vandringshindret tas bort och biotopåtgärder utförs. Eventuell tillfällig lokal grumling kommer att minimeras genom att skyddsåtgärder vidtas under byggtiden. Genom att åtgärder föreslagna i VISS kommer att genomföras ökar förutsättningarna för att vattenförekomstens status ökar. Biotopåtgärder som länsstyrelsen genomför i Acksjöälven förstärker den positiva effekten.

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 16. Ryssåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 16. Ryssåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

Samrådsunderlag gällande biotopvårdsförbättringar av Acksjöälven, , Hagfors kommun

Samrådsunderlag gällande biotopvårdsförbättringar av Acksjöälven, , Hagfors kommun 1(10) Datum: 2015-11-04 Vårt diarienr: 582-7430-2015 Samrådsunderlag gällande biotopvårdsförbättringar av Acksjöälven, 666854 137523, Hagfors kommun 1. Inledning Acksjöälven är ett litet avrinningsområde

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN Samrådsunderlag enl 6 kap 4 MB 2014-05-09 2 (12) 1 INLEDNING... 4 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 4 3 LOKALISERING... 5 4 HYDROLOGISKA DATA...

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 17. Limåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 17. Limåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Bilaga A1 DAGORDNING

Bilaga A1 DAGORDNING Bilaga A1 DAGORDNING Välkomna till myndighetssamråd Presentation av närvarande Översiktlig genomgång av Samrådsunderlaget Frågor och synpunkter från Länsstyrelsen och kommunen Vad sker nu Avslut 2018-01-30

Läs mer

Gällande vattendomar och nuvarande regleringsstrategi vid varje dämme som handhas av Mölndals Kvarnby Thomas Ericsson Byålderman

Gällande vattendomar och nuvarande regleringsstrategi vid varje dämme som handhas av Mölndals Kvarnby Thomas Ericsson Byålderman Gällande vattendomar och nuvarande regleringsstrategi vid varje dämme som handhas av Mölndals Kvarnby 2009 12 02 Thomas Ericsson Byålderman Orientering av Mölndalsån vattensystem Avrinningsområde övre

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 18. Ickåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-28 2 18. Ickåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 2013-12-13 Rapport Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 Aquanord AB Bakgrund och syfte Skarvsjön har till skillnad från de flesta andra sjöar två utlopp, ett i sjöns norra

Läs mer

RAPPORT 3 BIOTOPÅTGÄRDER, FISKE OCH BESÖKSNÄRING - ÅTGÄRDSPLAN ACKSJÖSYSTEMET

RAPPORT 3 BIOTOPÅTGÄRDER, FISKE OCH BESÖKSNÄRING - ÅTGÄRDSPLAN ACKSJÖSYSTEMET Acksjön från öster RAPPORT 3 BIOTOPÅTGÄRDER, FISKE OCH BESÖKSNÄRING - ÅTGÄRDSPLAN ACKSJÖSYSTEMET Vi träffades den 30 oktober vid Skoterklubbens fina stuga. Skoterklubben bjöd på säsongens första snö, tur

Läs mer

Bilaga 1:50 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:50 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:50 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Bottenhavets internationella gränsvattenområden i Jämtlands län Detta är en sammanställning

Läs mer

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Ljungans

Läs mer

Lokal a tga rdsplan fo r Acksjo ns avrinningsomra de Delrapport fo r a r 2012

Lokal a tga rdsplan fo r Acksjo ns avrinningsomra de Delrapport fo r a r 2012 Klarälvens vattenråd Lokal a tga rdsplan fo r Acksjo ns avrinningsomra de Delrapport fo r a r 2012 Anna Sjörs Utkast 1 jan 2013 Bakgrund Lokal åtgärdsplan för Acksjön avrinningsområde ett pilotprojekt

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Underlag inför samråd avseende utrivning av dammar mm i Rydö

Underlag inför samråd avseende utrivning av dammar mm i Rydö SAMRÅDSUNDERLAG 1 (16) Datum 2014-12-15 Uppdragsnr 6034597 Statkraft Sverige AB Samrådsunderlag Underlag inför samråd avseende utrivning av dammar mm i Rydö Flygfoto över Glassbodammen i Rydöbruk, nedströmsvy.

Läs mer

Samrådsunderlag. avseende fiskvandringsåtgärder i Storsjö regleringsdamm

Samrådsunderlag. avseende fiskvandringsåtgärder i Storsjö regleringsdamm Samrådsunderlag avseende fiskvandringsåtgärder i Storsjö regleringsdamm Projekt: Underlag för undersökningssamråd. Ort och datum: Hörnefors 2018-10-16 Utförare: EKOM AB Uppdragsansvarig: Per Lundström

Läs mer

Åtgärder utan betydande produktionspåverkan. 12 åtgärdsgrupper i huvudfåra och biflöden

Åtgärder utan betydande produktionspåverkan. 12 åtgärdsgrupper i huvudfåra och biflöden Åtgärder utan betydande produktionspåverkan 12 åtgärdsgrupper i huvudfåra och biflöden Hur tänkte vi? Innovativt - Att praktiskt i fält lokalisera var naturvärde och biologisk mångfald finns bevarad och

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Utredning av MKN i berörda vattenförekomster. Detaljplanområde Herrgårdsbacken, Lerums kommun

Utredning av MKN i berörda vattenförekomster. Detaljplanområde Herrgårdsbacken, Lerums kommun Utredning av MKN i berörda vattenförekomster Detaljplanområde Herrgårdsbacken, Lerums kommun 2014 Ann Bertilsson, Tina Kyrkander, Jonas Örnborg Rapport 2015:08 www.biologiochmiljo.se Ansvarig handläggare:

Läs mer

ALSTERSÄLVENS VATTENRÅD 2015-04-09 Vattenmyndigheten Västerhavet Yttrande över Vattenmyndigheten Västerhavets remiss av förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer 2015 Övergripande synpunkter

Läs mer

Lerälven. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 10e7g, 10e7f och 10e6g

Lerälven. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 10e7g, 10e7f och 10e6g Avrinningsområde: Gullspångsälven 61-138 Terrängkartan: 10e7g, 10e7f och 10e6g Vattenförekomst: - Kommun: Karlskoga Vattendragsnummer: 138134 Inventeringsdatum: 29 och 30 juni 2004 Koordinater: 6583283

Läs mer

Hammarskogsån-Danshytteån

Hammarskogsån-Danshytteån Hammarskogsån-Danshytteån Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terränkartan: 11f4b, 11f4c och 11f3c Vattenförekomst: SE661976-146120 Kommun: Lindesberg Vattendragsnummer: 122616 Inventeringsdatum: 2 september

Läs mer

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T VATTENKRAFT INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T 2017 Information om renovering av Långforsens vattenkraftstation 1 LÅNGFORSEN IDAG KRAFTVERK 33M3/S 8M3/S Oförändrad vattenmängd Vi vill renovera stationen där

Läs mer

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder Vattendrag processer, strukturer och åtgärder 11 juni 2013 Erika Nilsson Upplägg Varför åtgärder? Vattendrag och deras processer och strukturer Åtgärder Koppling till vattenförvaltning och miljömål Varför

Läs mer

Fågelsjörummet John Nyman

Fågelsjörummet John Nyman 1(5) PROTOKOLL MYNDIGHETSNÄMNDEN Plats och tid Fågelsjörummet Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Lasse Bergqvist (L) Ej beslutande Övriga deltagande Elisabet

Läs mer

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan PM 1 (17) 48 Miljöanalys Pär Granström 026-17 12 40 per.granstrom@x.lst.se Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan Förord Detta förslag

Läs mer

Allmän beskrivning av Kolsjöbäcken, Arvika kommun

Allmän beskrivning av Kolsjöbäcken, Arvika kommun Fortum Generation AB Att. Johnny Norrgård Gammelkroppa 682 92 Filipstad Allmän beskrivning av Kolsjöbäcken, Arvika kommun Bakgrund Föreliggande elfiske samt allmänna beskrivning av Kolsjöbäcken, är genomförd

Läs mer

Vattenreglering vad är det?

Vattenreglering vad är det? VATTENREGLERING Lars Skymberg, Fortum Vattenreglering vad är det? Med vattenreglering avses ändring av vattenföring och vattenstånd i ett vattendrag till förmån för annan vattenverksamhet, i vårt fall

Läs mer

Storfallet konsekvensutredning

Storfallet konsekvensutredning Skellefteå Kraft AB Storfallet konsekvensutredning Påverkan på vattenintag vid utrivning av damm Uppdragsnr: 105 17 36 Version: Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer

INFORMATION INFÖR SAMRÅD OM ATT UTFÖRA VATTENVERKSAMHET I DERGABÄCKEN, SORSELE KOMMUN

INFORMATION INFÖR SAMRÅD OM ATT UTFÖRA VATTENVERKSAMHET I DERGABÄCKEN, SORSELE KOMMUN INFORMATION INFÖR SAMRÅD OM ATT UTFÖRA VATTENVERKSAMHET I DERGABÄCKEN, SORSELE KOMMUN Ärende: Utrivning valvbåge och byte till bro i Dergabäcken, Sorsele Kommun Fastighet: Allmänningskogen 1:1 Sorsele

Läs mer

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Indalsälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Indalsälvens

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Renate Foks 12 nov 2013 Hagbyån och Halltorpsån Utdrag från VISS, 12 nov 2013 Hagbyån Hagbyån Hagbyån Halltorpsån Halltorpsån gul = måttlig ekologisk status, grön=

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Appendix 1 1 (5) Bilaga 1- Åtga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Fortum ställer sig bakom de kommentarer som framförts av Vattenregleringsföretagen i deras bilaga till remissvar angående

Läs mer

Göljebäcken. Avrinningsområde: Eskilstunaån Terrängkartan: 10f6a. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004

Göljebäcken. Avrinningsområde: Eskilstunaån Terrängkartan: 10f6a. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004 Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10f6a Vattenförekomst: - Kommun: Örebro Vattendragsnummer: 121023 Inventeringsdatum: 23 och 25 augusti 2004 Koordinater: 6580327 1453197 Inventerad

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID KVARNDAMMEN I SILLERBOÅN, LJUSDALS KOMMUN. Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID KVARNDAMMEN I SILLERBOÅN, LJUSDALS KOMMUN. Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm JOAKIM A NYMAN ADVOKAT AB AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID Uppdragsnummer 1644443000 Sweco Environment AB Östersund Vatten och Miljö Maria Ed Lars Eurenius Walter Johansson 1 (11) Sweco Bangårdsgatan

Läs mer

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Dämmet i Tollarp Vramsån Ett av kommunens mest värdefulla vattendrag. Sen 80-talet har kommunen jobbat med att bevara och utveckla de biologiska värdena i ån. En mycket rik fiskfauna tex finns grönling,

Läs mer

Väg 549, stabilitetshöjande åtgärder

Väg 549, stabilitetshöjande åtgärder ANALYSUNDERLAG Väg 549, stabilitetshöjande åtgärder Delen Slamby Charlottenlund, Härryda kn, Västra Götalands län Projektnummer: 145008 2015-10-26 Dokumenttitel: Analysunderlag Väg 549, stabilitetshöjande

Läs mer

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015 2015-12-15 Rapport Elfiskeuppföljning 2015 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun med syfte att återge vattendragen ett naturligare

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4 Dnr: Upprättad: 2011-01-20 Detaljplan för del av Granås 1:4 Samråd om miljöpåverkan Lagen om Miljöbedömningar av planer och program Enligt

Läs mer

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet.

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 9 Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 1 Innehåll Bäck 8... 3 Bäck 9... 9 Bäck 10... 11 Bäck 57... 15 Bäck 11... 17 Bäck 12... 20 Bäck 13... 23 Bäck 14... 27 2 Bäck

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG. Ansökan om ändrade villkor för regleringsdammen vid Mien enligt 24 kap 8 miljöbalken

SAMRÅDSUNDERLAG. Ansökan om ändrade villkor för regleringsdammen vid Mien enligt 24 kap 8 miljöbalken SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om ändrade villkor för regleringsdammen vid Mien enligt 24 kap 8 miljöbalken 2016-09-28 SAMRÅDSUNDERLAG Ansökan om ändrade villkor för regleringsdammen vid Mien enligt 24 kap 8

Läs mer

Referensgruppsmöte JordSkog

Referensgruppsmöte JordSkog Referensgruppsmöte JordSkog 2013-06-04 Upplägg - Kort genomgång av vattenförvaltningen och vad som är på gång under 2013-2014 - Ekologisk status - Ekologisk status och åtgärdsunderlag i Köpingsån Johan

Läs mer

Förslag till teknisk beskrivning

Förslag till teknisk beskrivning Förslag till teknisk beskrivning Åtgärdande av vandringshinder för fisk i nedre del av Storbäcken Datum: 2017-02-16 Innehåll Orientering...3 Hydrologi... 4 Höjdsystem och fixpunkter...4 Beskrivning av

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Johan Kling Havs- och vattenmyndigheten JOHAN KLING Johan.kling@havochvatten.se Två typer av miljökvalitetsnormer men också möjlighet för undantag God ekologisk

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Birgitta Adell Miljösamordnare

Birgitta Adell Miljösamordnare Birgitta Adell Miljösamordnare Fortums vattenkraft i Norden Flod Antal anläggn. MW* Ångermanälven 3 57 Indalsälven 10 615 Ljungan 4 103 Ljusnan 18 629 Dalälven 39 935 Klarälven 24 357 Byälven 5 37 Norsälven

Läs mer

Göta älv - Klarälven. Beskrivning av avrinningsområdet och vattendraget/n

Göta älv - Klarälven. Beskrivning av avrinningsområdet och vattendraget/n Göta älv - Klarälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar

Läs mer

Björnån. Berggrunden i området utgörs av omvandlade vulkaniter och äldre graniter. Dominerande jordart är morän men kalt berg och torv finns också.

Björnån. Berggrunden i området utgörs av omvandlade vulkaniter och äldre graniter. Dominerande jordart är morän men kalt berg och torv finns också. Björnån Björnån avvattnar Stora Granesjön m.fl. sjöar och rinner till Hjortesjön och Virserumssjön. Härifrån rinner sedan Virserumsån som via Gårdvedaån mynnar i Emån söder om Målilla. Åns längd inklusive

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Del 10 Åtgärdsplan för Hamrångeåns avrinningsområde

Del 10 Åtgärdsplan för Hamrångeåns avrinningsområde Innehållsförteckning Förslag på åtgärder för att följa föreslagna miljökvalitetsnormer... 3 1. Inledning... 7 2. Beskrivning av området... 7 2.1. Områdesbeskrivning Hamrångeån... 7 2.2. Vattenkraft inom

Läs mer

Utrivning av regleringsdamm i sjön Yxern

Utrivning av regleringsdamm i sjön Yxern Foto: Västerviks kommun Rättelse av samrådsunderlag till avgränsningssamråd Utrivning av regleringsdamm i sjön Yxern Tillståndsprövning av vattenverksamhet Projektnr: Tryck för att ange projektnummer 2019-04-15

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ).

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ). Hörksälven Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 12f1a, 12f0a, 11e9j och 11f9a Vattenförekomst: SE664838-144980 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 122882 & 1228821 Inventeringsdatum: 3

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten.

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten. Bjärkeån Bjärkeån är ett biflöde till Virån och tillhör dess nordliga gren. Ån sträcker sig från sjön Nerbjärkens utlopp till inloppet i Versjön. Nerbjärken är sedan gammalt reglerad vid mynningen med

Läs mer

PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Alvik Östra Stockholms stad Underlag till program Alvik Östra

PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Alvik Östra Stockholms stad Underlag till program Alvik Östra 2018-03-06, s 1 (7) PM juridiska förutsättningar för vattenverksamhet vid Stockholms stad Underlag till program Upprättad av: Ebba Sundberg Granskad av: Christer Södereng 2018-03-06, s 2 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014

Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014 2015-03-31 Rapport Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Under 2013 genomförde Aquanord AB efter önskemål från Bo Larsson i Långnäs en inventering

Läs mer

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING Lekhytteån Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e41, 10e4j, 10e3i och 10e3j Vattenförekomst: SE656786-144723 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121068 Inventeringsdatum: 3 juni 2004

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 34. Norets (Järna) samt Snöåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-10 2 34. Norets (Järna) samt Snöåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Regleringsdamm vid Vansjöns utlopp. Teknisk beskrivning. TerraLimno Gruppen AB. Lars Pettersson 2013-09-26

Regleringsdamm vid Vansjöns utlopp. Teknisk beskrivning. TerraLimno Gruppen AB. Lars Pettersson 2013-09-26 Regleringsdamm vid Vansjöns utlopp Teknisk beskrivning TerraLimno Gruppen AB Lars Pettersson 2013-09-26 Bakgrund Föreningen Vansjön-Nordsjöns Väl har under nära femton års tid arbetat aktivt med att få

Läs mer

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 10f9a,10f9b och 10f8b Vattenförekomst: SE659955-145464 Kommun: Nora och Örebro Vattendragsnr.: 122263 & 122631 (kanalen)

Läs mer

7.6 Fysiska förändringar

7.6 Fysiska förändringar 7.6 Fysiska förändringar En stor del av våra sjöar och vattendrag har utsatts för fysiska förändringar genom till exempel damm- och kraftverksbyggen, rätning och fördjupning för ökad markavvattning samt

Läs mer

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg 2018-10-10 Maria Cassel Miljöstrateg 08-124 571 00 Maria.Cassel@ekero.se PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/157-160 Strandskydd är normalt 100 meter från strandkanten, både på land

Läs mer

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015

Borgholm Energi AB. Dricksvattenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall. SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 Borgholm Energi AB Dricksvenbrunnar och infiltrationsanläggningar i Lindby tall och Sörby tall SAMRÅDSUNDERLAG Juni 2015 SVEAVÄGEN 17, 11 TR. 111 57 STOCKHOLM TELEFON: 08-662 79 40 FAX: 08-662 79 41 Fröberg

Läs mer

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 2009-01-21 2007-08-01 Rapport Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Den del av Gunnarbäcken som rinner mellan Lill-Bastuträsket och Stor-Bastuträsket kallas för

Läs mer

Figur 1. Karta över norra Götaälvs huvudavrinningsområde med Norsälven samt dess biflöden markerade.

Figur 1. Karta över norra Götaälvs huvudavrinningsområde med Norsälven samt dess biflöden markerade. Göta älv - Norsälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar

Läs mer

Omprövning av vattendomar. Möjlig indikator för miljömålet Levande sjöar och vattendrag

Omprövning av vattendomar. Möjlig indikator för miljömålet Levande sjöar och vattendrag Omprövning av vattendomar Möjlig indikator för miljömålet Levande sjöar och vattendrag PUBLIKATIONSNUMMER 2012:13 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Rapporten har sammanställts av handläggare Mikael Hedenskog och

Läs mer

Lillån vid Vekhyttan Figur 1.

Lillån vid Vekhyttan Figur 1. Lillån vid Vekhyttan Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e3h, 10e3i, 10e2i och 10e1i Vattenförekomst: SE655904-144254 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121086 Inventeringsdatum: 30

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15 Datum 2017-03-14 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017/B0027 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Samverkansgruppen 3 regleringsmagasin GEP i Lycksele, Lycksele kommun Åsa Widén Greger Jonsson

Samverkansgruppen 3 regleringsmagasin GEP i Lycksele, Lycksele kommun Åsa Widén Greger Jonsson Samverkansgruppen 3 regleringsmagasin GEP i Lycksele, Lycksele kommun Åsa Widén Greger Jonsson Bilder i presentationen: Åsa Widén Rapport från Samverkansgruppen 3 regleringsmagasin God Ekologisk Potential

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Nossans regleringsföretag av år 1922

Nossans regleringsföretag av år 1922 Nossans regleringsföretag av år 1922 REMISSYTTRANDE Dr nr.537-34925-2014 Till: vattenmyndigheten.vastragotaland@lansstyrelsen.se Synpunkter på förslag till miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Nytt utlopp för sjön Linden

Nytt utlopp för sjön Linden Nytt utlopp för sjön Linden Slutrapport för genomförda åtgärder vid utloppet från sjön Linden, Hultsfreds kommun, i enlighet med vattendom M 17-12, meddelad 2012-07-06 vid Växjö tingsrätt. Bilder på Lindens

Läs mer

Samtliga inventerade vattendrag

Samtliga inventerade vattendrag Samtliga inventerade vattendrag Figur 1. Karta över samtliga vattendrag som biotopkarterades i Örebro län år 2004. 10 Strömförhållande Sammantaget i alla inventerade vattendrag är strömförhållanden med

Läs mer

Damminventering inom Avasund

Damminventering inom Avasund 2007-08-01 Rapport Damminventering inom Avasund Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Många kvarvarande flottningsdammar håller sedan flottningen upphörde på att förfalla. Efter flottningen har flottningsföreningar

Läs mer

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U

Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Sida 1(7) Checklista till fältbesöket - rådgivning 14U Denna checklista är främst tänkt som ett stöd under själva fältbesöket. Den är tänkt att användas i bedömningen av dikets status, utseende och problematik.

Läs mer

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Det finns inga specifika vandringsfiskar, alla arter vandrar och måste vandra för att överleva och fortplanta sig. (Erik Degerman, Sveriges lantbruksuniversitet, Havs-

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

Miljöåtgärder i Rabobäcken

Miljöåtgärder i Rabobäcken 1 (9) Miljöåtgärder i Rabobäcken Redovisning av åtgärder utförda med stöd av anslaget 1:11 ÅTGÄRDER FÖR HAVS- OCH VATTENMILJÖN. Samhällsbyggnadskontoret (SBK) Planavdelningen Kontaktperson Jonas Engberg

Läs mer

Klarälvens vattenråds samrådsyttrande till Fortum inför lagligförklaring och ombyggnad Brattfallet

Klarälvens vattenråds samrådsyttrande till Fortum inför lagligförklaring och ombyggnad Brattfallet KLARÄLVENS VATTENRÅD Klarälvens vattenråds samrådsyttrande till Fortum inför lagligförklaring och ombyggnad Brattfallet Fortum Generation har ett mindre kraftverk i Halgån, Hagfors kommun, som nyttjar

Läs mer

08STA STA3571. Åtgärdsområde: Madesjösjön ID: LJUH003. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun

08STA STA3571. Åtgärdsområde: Madesjösjön ID: LJUH003. Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun Åtgärdsområde: ID: LJUH3 Status: Vilande Bidrag: 85 % Avrinningsområde: 77 Ljungbyån Huvudman: Nybro kommun 8STA63 8STA3571 76 MS78 NF44 465 93 1 86 2 79 Teckenförklaring Åtgärdsområde KEU vattenkemi kalkade

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

UPPFÖLJNING AV LOKAL ÅTGÄRDSPLAN FÖR ACKSJÖSYSTEMET

UPPFÖLJNING AV LOKAL ÅTGÄRDSPLAN FÖR ACKSJÖSYSTEMET UPPFÖLJNING AV LOKAL ÅTGÄRDSPLAN FÖR ACKSJÖSYSTEMET Rapport 2 år 2018: Dammen är utriven och älven är biotopvårdad Sammanfattning 2013 tog vi tillsammans fram en åtgärdsplan för hur Acksjösystemet i Hagfors

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

Bilaga 1:23 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:23 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:23 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Ljusnans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Ljusnans

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

PM angående översilning av renat avloppsvatten på våtmark i Bydalsfjällen

PM angående översilning av renat avloppsvatten på våtmark i Bydalsfjällen PM angående översilning av renat avloppsvatten på våtmark i Bydalsfjällen Allmänt om översilning på våtmark Rening av avloppsvatten med översilning över våtmarker som ett extrapolerande slutsteg är en

Läs mer

Yttrande över Samrådshandlingarna Vattenmyndigheten Bottenviken

Yttrande över Samrådshandlingarna Vattenmyndigheten Bottenviken Yttrande över Samrådshandlingarna Vattenmyndigheten Bottenviken2015 2021 Yttrande inklusive för Vindelälven med exempel från Vindelns kommun I remissen är förslaget att uppnå god vattenkvalité rakt över.

Läs mer

Våtmarkskalkning Optimering och avslut

Våtmarkskalkning Optimering och avslut Våtmarkskalkning Optimering och avslut Våtmarkskalkning-optimering och avslut Innehåll: Svag måluppfyllelse och ineffektiv kalkning Överkalkning Avsluta kalkning 215-6-4 Våtmarkskalkning-optimering och

Läs mer