Begäran om prövningstillstånd i Kammarrätten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Begäran om prövningstillstånd i Kammarrätten."

Transkript

1 1/11 Fredriksdal Begäran om prövningstillstånd i Kammarrätten. Överklagan av dom i Förvaltningsrätten i Stockholm Mål nr Till Kammarrätten i Stockholm Box Stockholm Från Lotin AB Möbelvägen Fredriksdal info@lotin.se Tel För kännedom Advokat Sture Larsson Lotin AB vidhåller sina yrkanden i ärendet och hänvisar till tidigare inlämnat material, hänvisning till Bil åsyftar de bilagor som redan lämnats in i överklagan till Förvaltningsrätten. Bil. 11a-11c. samt bifogas med dessa handlingar Lotin AB avser även att ytterligare förtydliga varför Naturvårdsverkets regler inte går att följa i praktiken, samt att dessa regler saknar stöd i gällande lagar och avtal. Det har även framkommit nya uppgifter i ärendet. Då Naturvårdsverket har lämnat ett nytt uppdrag till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för att bl.a. testa nya modeller av vildsvinsfällor i enlighet med gällande lagstiftning och ISO standard. Bifogat ligger SVA:s ansökan till Djurförsöksetiska nämnden, samt nämndens svar/tillstånd. Nu ska testerna utföras strikt efter ISO standarden med 12 timmars intervall för vittjning, och följa de regler och krav som Lotin AB har begärt att få ändrade i vår överklagan. Den ursprungliga ansökan från SVA till Djurförsöksetiska nämnden, inkom som är tre veckor efter datumet då L114 och L115 fick sitt senaste typgodkännande. Vilket i sin tur måste flytta datumet när Naturvårdsverket gav uppdraget till SVA, betydligt längre tillbaka i tiden. Bil. 13

2 2/11 Rimligen borde Naturvårdsverket praktisera samma regler i alla sina beslut. Under den här striden som pågått i 63 månader från ansökningsdagen, så har tydligen Naturvårdsverket ändrat åsikt i de frågor som vi strider om just nu. För nu ska testerna genomföras så som vi påpekat hela tiden, och det känns minst sagt tröstlöst att fortsätta bråka om saker som varit självklara från början. Från Lotin AB frågar vi oss varför Naturvårdsverket inte ger upp den här striden, och erkänner att ärendet är dåligt hanterat, och att verket erbjuder sig att reda ut frågorna utan domstolar. Förvaltningsrätten nämner i sina avslag att de delar Naturvårdsverkets bedömning. Men vad Förvaltningsrätten troligen inte har kännedom om, är att Naturvårdsverket har bristfällig sakkunskap i ämnet, och köper in sina utredningar från andra instanser. Bil. 11a sid 132 första stycket Naturvårdsverkets förfarande har under de senaste åren lett till en massiv kritik mot verket, som kulminerade i att Regeringen beslutade att göra en Jaktlagsutredning SOU 2013:71. Då verket som ska sköta dessa frågor, helt uppenbart saknar nödvändig kompetens för sitt uppdrag. Jaktlagsutredningens förslag är att en helt ny myndighet Viltmyndigheten inrättas för jaktfrågor. Regeringens Jaktlagsutredning får ses som en ytterst allvarlig kritik, och är en tydlig markering när ett statligt verk missköter sitt uppdrag så de förlorat förtroendet och riskerar att fråntas uppgiften. Jaktlagsutredningens skarpa kritik mot Naturvårdsverkets arbete, går att läsa på följande sidor i. Bil. 11 Kap. 5 sid Bil. 11b Sammanfattning sid Bil. 11c Kap. 6 sid Hela delbetänkandet finns att hämta på I fråga om kritik, så kan även JO:s kritik ang. jäv vara intressant läsning i detta sammanhang. Bil. 8 Naturvårdsverkets nya tolkning av 27 Jaktlagen. Lotin AB och Naturvårdsverket tolkar ordet lidande på helt skilda sätt. Innan övriga frågor tas upp så måste det fastslås om Jaktlagens 27 avseende lidande ska tolkas i både fysisk och psykisk mening, likaså måste det definieras om stress ska bedömas som lidande. Från Lotin AB ser vi det som helt nödvändigt, att frågan tas upp och får en prejudicerande dom. I synnerhet då nuvarande dom med sin nya tolkning av 27 Jaktlagen, kommer påverka andra jaktformers fortsatta existens. Då all jakt med hund skapar det psykiska och stressrelaterade lidande, som Naturvårdsverket vill förhindra. Ett djur lider inte av att enbart sitta frihetsberövat i 12 timmar, och i övrigt sakna några som helst fysiska skador som kan påverka dess framtid och fortsatta liv i skogen.

3 3/11 Naturvårdsverket hävdar även att djur kan lida psykiskt i levandefångstfällor. Detta påstående får ses som ogrundade hypoteser. Vad 12 timmars frihetsberövning får för långtgående konsekvenser för djurens mentala hälsa och fortsatta liv i skogen, har nog ingen forskat på ännu. Ska psykiskt lidande tas upp som en parameter vid ett typgodkännande så ska det först göras en vetenskaplig forskning runt ämnet, så vi kan avgöra i vilken grad som olika jaktformer skapar psykiskt lidande, och i vilken grad som detta utvecklas till bestående mentala störningar för djuren. Om Naturvårdsverket ska ta sina påståenden på allvar, så kan verket börja med att jämföra vildsvinsjakt med hund / åteljakt och alla skadeskjutningar och det psykiska och fysiska lidande som detta orsakar. Sedan blir det svårt att påstå att fällor orsakar lidande som är jämförbart med lidandet vid jakt. När inte dessa påståenden är vetenskapligt bevisade så kan inte verkets tjänstemän använda argument av det här slaget, och särskilt inte när tjänstemännen har svårt att dölja sina personliga värderingar i frågan. När Jaktlagens 27 skrevs så var givetvis lagstiftarnas avsikt att förhindra fysiskt lidande som orsakats av olika jaktmetoder, om Naturvårdsverket ska fortsätta att tolka in stress och psykiska aspekter så får nog verket börja med att skriva om Jaktlagens 27 så den passar verkets nya synsätt på lidande. Även Förvaltningsrätten skriver stress och lidande som åsyftar på psykiskt lidande i sitt svar. Vi vill än en gång be samtliga att läsa Jaktlagens 27 och försöka förstå hur dessa handläggare kan tolka in stress och psykiskt lidande i denna lagtext. 27 Jakten skall bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande och så att människor och egendom inte utsätts för fara. Hur är det möjligt att tolka in stress och psykiskt lidande i lagtexten ovan? Läser man sedan 28 så står det klart för oss hur lagstiftarna har tänkt i frågan om lidande. 28 Om vilt har skadats vid jakt, skall jägaren snarast vidta de åtgärder som behövs för att djuret skall kunna uppspåras och avlivas. Om älg, hjort eller rådjur har skadats vid jakt på ett jaktområde och tar sig in på ett annat jaktområde, skall jägaren se till att jakträttshavaren där eller markägaren snarast underrättas. Kan dessa nås endast med svårighet, får polismyndigheten i orten underrättas i stället.

4 4/11 Frågan om de fångade vildsvinens storlek och ålder. Om vi för en stund föreställer oss att vi sitter och vakar på en åtel när vildsvinen kommer, så ska antingen belysning tändas eller så ska mörkersikten användas. När belysningen tänds så handlar det om ett fåtal sekunder innan vildsvinen är borta igen, och på dessa sekunder ska jägaren välja ut 1-2 djur i rätt skottvinkel och dessutom avgöra på detta avstånd om något av målen har dragna spenar. Alla borde inse det omöjliga i att utskilja en kultingförande sugga på några sekunder. När en spendragen sugga blir skjuten så går det inte att göra skadan ogjord, och hennes kultingar är lämnade åt sitt öde som i många fall kommer bli en långdragen svältdöd. Detta är i allra högsta grad ett lidande som kan hänvisas till 27 Jaktlagen. När samma sak inträffar i våra fällor som är avsedda för räv grävling och vuxna vildsvin, så blir kultingarna skilda från modern i några timmar. Den stora skillnaden är att alla individer är vid liv, och kan återförenas igen utan lidande eller skador. Det blir svårt att hävda 27 Jaktlagen i detta läge. Lotin AB påpekar igen att jaktlagens 27 avseende lidande, enbart kan tolkas som fysiskt lidande. Villkor 1. Begränsad användning av fällor under vår/sommar. Inom EU har inte vildsvin hamnat under kategorin skadedjur utan anledning, orsaken är att vildsvinen har en fortplantningsförmåga som saknar motstycke i djurvärlden. Endast några få arter av gnagare, kan jämföra sig med vildsvinens reproduktionsförmåga. Den stora skillnaden på dessa skadedjur är mängden foder som krävs för att råttor och kaniner ska massföröka sig på samma sätt, då vildsvinen håller på att äta landets lantbrukare till ruinens brant. I fråga om andra skadedjur som kaniner råttor mm. så är det uppenbart att Naturvårdsverkset inte har samma empati, för digivande honor som fångas och lämnar hjälplösa ungar att dö i bohålorna. Oavsett om ett djur väger 30g eller 300kg så ska de ha lika värde i lagens mening. I det här fallet så bör det vara uppenbart för alla, att det finns andra intressen som spelar en avgörande roll i de här besluten. Det är också högst märkligt att Naturvårdsveket inte tar ställning till att övriga räv och grävlingfällor får användas för årsungar året om, särskilt med tanke på att dessa fällor skall enligt lagen vittjas minst varje morgon med 24 timmars intervall, och givetvis går det in digivande vildsvin i dessa fällor också. Av de djurarter som får fångas i fällor så är det enbart vildsvinet som tar med sig ungarna vid födosök, viket innebär att gruppen kan bli uppdelad när fällan stänger. Men ungarna har modern på andra sidan gallret och de kommer hålla sig i närheten av fällan tills suggan blir utsläppt.

5 5/11 Det känns överflödigt att ens utveckla de moment i övrig jakt som orsakar avsevärt värre situationer, där kultingarna blir föräldralösa. I dessa fall skulle man bli tvungen att förbjuda jakt helt och hållet, med hänvisning till Naturvårdsverkets nya tolkning av 27 Jaktlagen, avseende stress och psykiskt lidande. Krav från Lotin AB i villkor 1 Lotin AB vidhåller sitt påstående. Om en digivande hona blir fångad och skils från sin avkomma i max 12 timmar, så går det ingen nöd på varken ungarna eller honan, vare sig det handlar om grisar grävlingar eller rävar. Således saknas det argument för att begränsa fångsten till enbart vildsvinskultingar, fällan ska därför tillåtas att även fånga vuxna djur i samklang med hur de nya testerna av vildsvinsfällor ska utföras. Villkor 2 och 3. Begränsad användning under dagtid. Det tycks vara så att tjänstemännen vid verket, har en ovilja att inse faktum i denna frågeställning. Att det skulle göra skillnad att tillföra mänsklig vittring två timmar tidigare saknar betydelse i praktiken. Med regelbunden frekventering av människor två ggr/dag så kommer fällan enbart att fånga sjuka och utsvultna/skadade djur, friska djur går inte i närheten av färsk vittring från människa. Naturvårdsverket kräver att laddning ska ske två timmar före solens nedgång och laddas av en timme före solens uppgång, med bl.a. hänvisning till särskilt skyddsvärda djurarter där arten ej specificerats. När samma fällor laddas för räv/grävling, så får de enl. lag stå laddade dygnet runt och året runt. Hur kommer det sig att de särskilt skyddsvärda djurarterna, inte behöver skyddas i det här fallet. Fällorna är för övrigt konstruerade så att de genom sina gilleranordningar inte kan utlösas av andra djurarter än de som är uppräknade i ansökan. Ett rådjur kan t.ex. gå in och äta upp allt vegetabiliskt foder, men det kan inte fysiskt lyfta bökgillret vilket krävs för att fällan ska lösas ut. Bil. 12 Krav från Lotin AB i villkor 2-3 Lotin AB vidhåller att fällorna är selektiva för de djurarter som ansökan omfattar. Fällorna ska således inte belastas med särskilda regler, avsedda att skydda särskilt skyddsvärda djurarter som Naturvårdsverket inte vill precisera vilka djurarter det skulle kunna handla om. Vittjning ska ske efter de regler, som gällande lagstiftning föreskriver för de avsedda djurarterna. Lotin AB har dock inga invändningar mot att vittjning av fällan sänks från nuv.24 till 12 timmar i likhet med de tester som SVA ska genomföra framöver. Vi kommer heller inte att protestera om tiden sänks ytterligare till 6 timmar, när temperaturen över/underskrider +22 till -10 grader Celsius.

6 6/11 Villkor 4. Betning med vegetabiliskt foder. Naturvårdsverkets och Förvaltningsrättens påstående skulle kunnat ha sin riktighet om det varit så att fällorna enbart varit typgodkända för vildsvin, men nu är exakt samma fällor även typgodkända för räv och grävling, vilket medför att beslutet/domen faller på sin egen omöjlighet. Ska fällan laddas för räv så kommer någon form av härsket/ruttnande animaliskt bete att användas, vilket obönhörligen kommer locka till sig de övriga asätarna i skogen som är vildsvin och grävling. Då fällorna är typgodkända för de djurarter som animaliskt bete av det här slaget lockar till sig, så uppfylls kravet på selektivitet enligt bilaga 5 Jaktförordningen. Vad det gäller Naturvårdsverkets hänvisning till artskyddsförordningen (2007:845) så bör det åter igen påpekas att Naturvårdsverket väljer att tiga på frågan om vilka särskilt skyddsvärda djurarter de åsyftar. Det mest troliga är att det handlar om de utplanterade djurparksvargarna som inte skyggar för mänsklig vittring, men då verket väljer att tiga så är det svårt för oss andra att gissa sig till vad verket har i åtanke. Är det varg och lo som åsyftas så kräver dessa rovdjur att betet är i det närmaste levande för att de ska bli intresserade, varg och lo är inga asätare på samma sätt som räv grävling och vildsvin. Krav från Lotin AB i villkor 4 Lotin AB vidhåller sitt krav, att betning av dessa fällor ska följa gällande lagar och regler. Fällorna ska inte begränsas till enbart vegetabiliskt foder, då detta utesluter fångst av räv och grävling, vilket fällorna också är typgodkända för med samma typnummer L114 och L115. Villkor 5. Begränsad ingångsstorlek. Regeln skapar en paradox när exakt samma fällor får ha full öppningshöjd för räv/grävling och begränsat till 55 cm för vildsvin, dessutom tillåts rävfällorna L57-L63 att ha en öppningshöjd på cm. (L57-L63 har samma grundkonstruktion och funktion som L114 och L115.) Bil. 6 Vad det gäller att djur skulle kunna skadas av fallande luckor, så saknar inte detta påstående motargument. Först och främst så väger luckorna på L114 och L115 endast 15.5 kg. Dessutom har vildsvin en blixtsnabb reaktions förmåga, och hinner i de flesta fall att fly undan en fallande lucka. Det finns inga vassa kanter som träffar djuren så om luckan landar på ryggen, så fördelas kraften över stor yta vilket omöjliggör frakturer och skärskador. Visst kan det bli ett ömmande blåmärke en tid efteråt, men det skapar inga bestående men och minskar inte djurets förmåga att hitta föda. Rävfällorna L57-L63 fångar vildsvin hela tiden utan att Naturvårdsverket tycks bry sig om detta, dessutom så är falluckorna på dessa fällor av trä vilket medför flera gånger högre vikt än våra luckor. Sedan förändras träluckornas vikt beroende på väderlek, och blir ännu tyngre i regniga perioder.

7 7/11 Ett 6 årigt barn kan utan problem, låsa upp våra plåtluckor och krypa ut ur fällorna. Luckorna i modellerna L57-L63 klarar inte ett 6 årigt barn att lyfta. Våra luckor och lås är byggda för att klara kravet i 27 Jaktlagen, som säger att människor och egendom inte får utsättas för fara. I fallet med modellerna L57-L63 så blir det svårt att hävda det samma, då ett 6 årigt barn kan fastna under dessa luckor, och i värsta fall avlida på grund av luckornas höga vikt. Varför skapar Naturvårdsverket dessa regler på luckorna till just våra vildsvinsfällor, när luckorna till liknande fällor som L57-L63 inte har belagts med liknande krav under de senaste dryga 40 åren. Det bör också starkt ifrågasättas varför Naturvårdsverket inte vill kommentera eller kännas vid att det finns ett gediget material från tester av vildsvinsfällor som utfördes mellan åren När dessa tester utfördes så fanns det inte några begränsningar i ingångshålens storlek, ej heller var det särskilda begränsningar i bete eller tider för laddning/vittjning av fällorna. Nu när testerna av vildsvinsfällor återupptas för tredje gången, så är man tillbaka med kraven som gällde mellan åren Naturvårdsverkets påstår att det saknas underlag för beslut om vuxna djur, detta stämmer inte med verkligheten då det fångades vuxna djur vid testet och dessa frisläpptes oskadda. Dessutom har L112 tillåtits ha full öppningshöjd och fånga vuxna vildsvin mellan åren varefter tillståndet återtogs på grund av bristfällig ventilation där vildsvinen dog av syrebrist. Krav från Lotin AB i villkor 5 Lotin AB vidhåller att Fällorna ska tillåtas att ha full öppningshöjd även för vildsvin, på samma sätt som det är tillåtet för räv och grävling. Fällorna ska tillåtas att fånga vuxna vildsvin då de är dimensionerade för detta ändamål, och det även fångades vuxna vildsvin vid testet som frisläpptes oskadda enl. testpersonalens rapport. Villkor 6-8 Elektronisk larmanordning. Vittjning. Kontroll av utrustning. Lotin AB vidhåller att elektronisk övervakning, inte ska vara ett obligatoriskt krav på vildsvinsfällor. Det måste starkt ifrågasättas varför vårt påstående om diskriminering, har ignoreras av både Naturvårdsverket och Förvaltningsrätten. Markägare som inte har GSM täckning på markerna där fällan ska användas, blir diskriminerade av en statlig myndighet som dessutom kräver en larmanordning som inte finns att köpa på öppna marknaden. Frågan måste tas på högsta allvar, särskilt med tanke på att den diskriminerade parten oftast är en lantbrukare, som får inskränkningar i sin näringsverksamhet då han inte kan skydda sig mot skadedjur.

8 8/11 Lotin AB vidhåller att vittjning ska ske efter gällande lagar och regler. Levandefångst fällor för nattaktiva djur, ska vittjas på morgonen med 24 timmars intervall. Vår erfarenhet är att nattaktiva djur, är mer eller mindre dagaktiva också. Av denna anledning är Lotin AB beredda att göra avkall på tidsfaktorn, och underkasta oss ett beslut på 12 timmar och även en sänkning till 6 timmar vid extrema väderleksförhållanden typ kyla/värme. Över/underskrider temperaturen +22 till -10 grader Celsius så bör 6 timmars regeln träda in. Krav från Lotin AB i villkor 6-8 Lotin AB vidhåller kravet, på att elektronisk larmutrustning ska vara fångstmannens enskilda avgörande, vill han kontrollera fällorna manuellt så ska det inte möta några hinder att göra så. De nya testerna har 12 timmars intervall på vittjning, som i likhet med gällande lagstiftning bör bli den tid som sätts i dessa fällors framtida typgodkännande. Ur djuretiskt perspektiv bör en regel om 6 timmar, införas vid extrema väderleksförhållanden. Funktions kontroll av larmanordning har som tidigare nämnts inte i ett typgodkännande att göra, då det ligger på fångstmannens ansvar att vittjning sker inom lagstadgade tidsgränser. Sakfel i Naturvårdsverkets fattade beslut. Att man ska skriva rätt företagsnamn ser vi från Lotin AB som självklart, det ska man inte behöva gå till domstol för att få korrigerat. Naturvårdsverket lägger dessa handlingar på sin hemsida. Är inte handlingarna under rätt företagsnamn, så skapas en onödig förvirring för framtida kunder som inte hittar tillverkaren. Runda hål! Är det samma som fyrkantiga, hexagonala och alla andra former på hål enligt statens ansvariga tjänstemän, detta är numera även fastslaget av Förvaltningsrätten i Stockholm. Hur tjänstemännen förklarar detta påstående för sina överordnade chefer, skulle vara intressant att höra. Från Lotin AB så anser vi att statens offentliga handlingar ska vara korrekta och visa på en yrkesmannamässig sakkunskap, där uppenbara fel korrigeras utan domstolars inblandning. Att bökgillret och dess funktion inte finns beskrivet i typgodkännandet, är helt oacceptabelt och skall utan ytterligare diskussioner läggas till i texten. I annat fall så riskerar våra kunder att bli polisanmälda för användande av ej tillåtna jaktmedel. Det får ses som högst anmärkningsvärt att Naturvårdsverket tar strid i frågan, när bökgillret finns tydligt beskrivet i den ansökan som Lotin AB lämnade in Bil. 7 sid 1

9 9/11 Att gillrens placering är felaktigt beskrivna i typgodkännandet, ska korrigeras utan fler diskussioner. Även här så riskerar våra kunder att bli polisanmälda för att de använder redskapen felaktigt. Vi på Lotin AB ska inte behöva sitta och förklara för irriterade poliser i landet, att Naturvårdsverket skrev fel men tjänstemännen ser ingen anledning att rätta felen. Texten om frysskador ska inte stå i ett typgodkännande, när problemet inte existerar i verkligheten. Detta påstående kommer fån en tjänsteman/kvinna med en högst livlig fantasi, och personen i fråga har helt uppenbart inte någon kännedom om hur våra vilda djur lever i naturen. Som exempel kan nämnas våra övriga fällor som har samma metallnät som mink/rävfarmare använder, och här vistas miljoner pälsdjur i sträng kyla utan att de får frysrelaterade skador av metallen i burarna. Naturvårdsverkets erinrande. Avslutningsvis så påpekar Naturvårdsverket att Lotin AB har erinrats om att L114 och L115 för räv/grävling, inte innebär en garanti för att L114 och L115 för vildsvin ska få användas på räv/grävling. Var det någon som hängde med och förstod texten ovan? Hur ska vi på Lotin AB förklara Naturvårdsverkets erinrande för våra kunder? Frågan är närmast om den svarande tjänstemannen själv förstår textens innebörd. I synnerhet när verket inte skrivit vilka skillnader de åsyftar, och alla vet att fällorna är exakt identiska. Vi vill erinra Naturvårdsverket om att Lotin AB vid ett flertal tillfällen förklarat att om det skulle bli några skillnader i konstruktionerna, så kommer de högst ställda konstruktionskraven att finnas på båda modellerna av L114 och L115. Således kommer det aldrig bli frågan om att Lotin AB tillverkar två olika modeller av en och samma fälla, som dessutom tilldelats samma typ nr L114 och L115. Internationella avtal och regler inom EU Naturvårdsverket har skapat sina egna regler inom EU i strid mot gällande avtal inom Europeiska gemenskapen, reglerna står även i strid mot det avtal som tecknats mellan EU. USA. Canada och Ryssland. Lotin AB har påpekat att dessa beslut är ett handelshinder som strider mot båda avtalen.

10 10/11 Förvaltningsrätten påpekar att vildsvin inte ingår i avtalet mellan EU. USA. Canada och Ryssland. Upplysningsvis kan nämnas att avtalet mellan dessa stater, gäller pälsbärande djur. Fällorna i fråga har även samma typ nr. L114/L115 för räv, vilket är ett pälsbärande djur och således så är besluten ett handelshinder även mot detta avtal. Personliga kommentarer från undertecknad. Först är tjänstemännen vid Naturvårdsverket beredda att i stort sett strunta i vilka sakfel som helst, men därefter vill verket erinra om att det kan finnas skillnader som gör att fällorna inte går att använda växelvis mellan djurarterna. Detta uttalande kastar verkets tjänstemän ur sig utan att precisera vad som åsyftas, vilket är ett högst besynnerligt uttalande med tanke på den nitiska hängivenhet som präglat hela ärendet tidigare. Till tröst så kan man i Jaktlagsutredningen se att det är inte enbart är Lotin AB som drabbats av verkets märkliga lagtolkningar och övertramp i EU bestämmelser, kritiken mot verket är massiv från alla håll. Ett bra exempel är remissvaret från Kommerskollegium som kom med en rad intressanta påpekanden om vilka anmälningspliktiga krav som ställs, om Naturvårdsverket försöker skapa egna lagar som blir ett handelshinder gentemot näringsidkare och handel med andra EU länder i gemenskapen. På sid. 6-7 behandlas anmälningsplikt avseende särskilda nationella regler som rätten bör titta närmare på. Bil. 14 Verkets strategi har hela tiden varit att fördröja, förhala och trötta ut motparten, vilket innebär att ärendet har pågått i 63 månader från ansökningsdagen. Vi beklagar verkligen att det saknats samarbetsvilja från Naturvårdsverkets sida, för då skulle samtliga frågeställningar i denna överklagan varit utredda med ett möte och några telefonsamtal. Undertecknad vill även påpeka att det är helt andra faktorer än djurens välfärd som påverkar detta överbeskyddande av just vildsvin i fällor, notera också att andra djurarter inte åtnjuter samma omtanke. Det kan också starkt ifrågasättas varför andra jaktformer som verkligen orsakar dessa beskrivna trauman och lidanden på vildsvin, inte nagelfars på samma nitiska sätt av de ansvariga tjänstemännen vid verket. Sammanfattning Som det ser ut i dagsläget så finns det totalt fyra typgodkännanden på två modeller av fällor som för övrigt är identiska med varandra, dessutom så används samma typnummer L114 och L115 i båda handlingarna, men med helt olika villkor för användning. För att få ett slut på den förvirring som uppstått hos våra kunder. På grund av dessa motstridiga typgodkännanden och motsägelsefulla regelverk, som i praktiken skapar en paradox för användaren. Så är vårt förslag från Lotin AB att Naturvårdsverket döms att lägga till vildsvin i ursprungs handlingarna från och att användarreglerna ska vara den lagtext som redan finns. Bil. 1-2

11 Lotin AB är av den inställningen att alla sorters fällor oavsett djurart, ska vittjas morgon och kväll i 12 timmars intervaller, därför är vi inte ovilliga till att få en begränsning till 12 timmar i stället för de 24 timmar som lagen medger för nattaktiva djurarter. Om Kammarrätten även vill göra ett tillägg för 6 timmar vid extrema väderleksförhållanden värme/kyla, så motsätter vi oss inte ett sådant beslut heller. 11/11 Från Lotin AB ställer vi oss frågande till om det verkligen är tillåtet med dubbla typgodkännande på samma produkt inom EU. Där den tillståndsgivande myndigheten ger produkten två typgodkännanden med samma typ nr. men med olika användarkrav, utan att definiera vad som skulle vara skillnaden. Ska det vara korrekt så ska antagligen den aktuella handläggningen ogiltigförklaras och djurarten vildsvin tillföras till de redan befintliga handlingarna som färdigställdes Se Bil. 1 och 2 Slutkrav Lotin AB önskar att samtliga restriktioner i de aktuella typgodkännanderna hävs. I praktiken innebär detta att den mest praktiska lösningen skulle vara att Förvaltningsrättens dom från som redan passerat landets samtliga rättsliga instanser, utökas med ytterligare en djurart så typgodkännandet fortsättningsvis gäller för Räv. Grävling och Vildsvin. Bil. 3 Vidare ska användarkraven för L114 och L115 vara de lagstadgade och allmänt gällande för fångstredskap i Sverige och inom EU så vi inte utsätts för några fler handelshinder av Naturvårdsverket. Vi böjer oss dock för en minskad vittjningstid till 12 i stället för 24 timmar, i likhet med det tillstånd som SVA har fått från Djurförsöksetiska Nämnden. Slutlig kommentar från undertecknad Vi som jobbat med detta från Lotin AB har ägnat över 3000 arbetstimmar på att strida för frågor som är vår medborgerliga rättighet i Sverige och EU. Undertecknad har i dagarna varit i kontakt med Erik Ågren vid SVA som skrivit den senaste ansökan till Djurförsöksetiska Nämnden, och fått bekräftat att de kommande testerna på vildsvins fällor ska göras på alla storlekar av djur, och följa ISO standarden och gällande lagstiftning i alla avseenden. Vilket innebär att om detta förfarande gjorts från början, så skulle vi sluppit att lägga ner alla dessa timmar på JO anmälningar och överklaganden av beslut som inte följer lagar och avtal inom EU. Läser man Förvaltningslagen så står det klart och tydligt att statens myndigheter ska hjälpa och vägleda medborgare och företag i landet, i stället för att göra sitt yttersta för att motarbeta de samma. Med vänliga Hälsningar Lars-Olof Lundgren Lotin AB Fredriksdal den 21/5 2014

DOM 2015-07-01 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-07-01 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 5 DOM 2015-07-01 Meddelad i Stockholm Mål nr 2922-14 1 KLAGANDE Lotin AB, 556399-0778 Möbelvägen 17 517 75 Fredriksdal MOTPART Naturvårdsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens

Läs mer

Överklagan av Naturvårdsverkets beslut.

Överklagan av Naturvårdsverkets beslut. 1/9 Överklagan av Naturvårdsverkets beslut. Ärende nr NV-04436-13 och NV-04437-13 Fredriksdal 2013-10-19 Till Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Från Lotin AB 5563990778 Möbelvägen 17 57175

Läs mer

Svar på Naturvårdsverkets kommentarer i aktbilaga 9.

Svar på Naturvårdsverkets kommentarer i aktbilaga 9. 1/8 Svar på Naturvårdsverkets kommentarer i aktbilaga 9. Mål nr. 21634-13 Till Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Fredriksdal 2013-11-25 Från Lotin AB 5563990778 Möbelvägen 17 57175 Fredriksdal

Läs mer

Begäran om prövningstillstånd i Kammarrätten

Begäran om prövningstillstånd i Kammarrätten 1/6 Till: Kammarrätten i Stockholm Avdelning 03 Elisabeth Jarnerup Mål nr. 6284-11 Rotel 034 Fredriksdal den 21 november 2011 Från: Lotin AB Lars-Olof Lundgren Möbelvägen 17 57175 Fredriksdal För Kännedom

Läs mer

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskapet Snap E avsett för mus

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskapet Snap E avsett för mus 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-20 Ärendenr: NV-03778-12 NV-02822-13 Preventiq Jonas Gröndahl info@preventiq.se

Läs mer

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin 1(9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2013-06-19 Ärendenr: NV-06345-12 Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av

Läs mer

Villkor för användningen av fångstredskapet vid fångst av vildsvin

Villkor för användningen av fångstredskapet vid fångst av vildsvin 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2013-08-21 Ärendenr: NV-04437-13 LO Lundgren i Nässjö AB Möbelvägen 17 571 75 Fredriksdal

Läs mer

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin 1(9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2013-05-30 Ärendenr: NV-01982-13 Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av

Läs mer

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2013-03-20 Ärendenr: NV-11464-11 Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av

Läs mer

BESLUT Datum

BESLUT Datum 1 BESLUT Datum 2016-03- 14 Dnr 1763-15-40 Aktbilaga SKADESTÅNDSANSPRÅK MOT STATEN MED HÄNVISNING TILL NATURVÅRDSVERKETS BESLUT ATT ÅTERKALLA ETT BESLUT OM TYPGODKÄNNANDE AV FÅNGSTREDSKAP Justitiekanslerns

Läs mer

Lotin AB överklagar beslut i mål Begäran om prövningstillstånd alternativt åter remittering till Kammarrätten.

Lotin AB överklagar beslut i mål Begäran om prövningstillstånd alternativt åter remittering till Kammarrätten. 1/5 Fredriksdal den 13 september 2012 Till: Högsta Förvaltningsdomstolen Mål nr. 4448-12 Bered Enhet 2 Från: Lotin AB c/o Lars-Olof Lundgren Möbelvägen 17 57175 Fredriksdal Tel 0380-26164 070-5651444 larsoloflundgren@hotmail.com

Läs mer

Beslut om typgodkännande av fångstredskap avsett för sork

Beslut om typgodkännande av fångstredskap avsett för sork 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Petter Mahrs Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-12-07 Ärendenr: NV-03781-12 Beslut om typgodkännande av fångstredskap avsett för

Läs mer

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde.

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde. 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-02-19 Ärendenr: NV-01402-18 Mårdhundsprojektet P-A Åhlén

Läs mer

BESLUT Ärendenr: NV Länsstyrelsen Skåne Beslut om skyddsjakt efter rödhönor

BESLUT Ärendenr: NV Länsstyrelsen Skåne Beslut om skyddsjakt efter rödhönor 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2019-01-07 Ärendenr: NV-08410-18 Länsstyrelsen Skåne skane@lansstyrelsen.se Beslut om

Läs mer

Upplysningar om hur man överklagar, se bilaga 1.

Upplysningar om hur man överklagar, se bilaga 1. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Eriksson, Mats Tel: 010-698 1486 Mats.eriksson @naturvardsverket.se BESLUT 2014-10-15 Ärendenr: NV-03196-10 Swissinno solutions AG Ralf Trötschkes Rosenbergstrasse

Läs mer

Ansökan om tillstånd respektive undantag enligt vissa bestämmelser i jaktlagstiftningen för jakt för forskningsändamål

Ansökan om tillstånd respektive undantag enligt vissa bestämmelser i jaktlagstiftningen för jakt för forskningsändamål 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen @naturvardsverket.se BESLUT 2016-12-21 Ärendenr: NV-07775-16 Sveriges lantbruksuniversitet

Läs mer

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin

Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av vildsvin 1(11) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2013-04-26 Ärendenr: NV-06362-12 Typgodkännande av fångstredskap avsett för årsunge av

Läs mer

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde.

Naturvårdsverket medger att jakten får bedrivas på annans jaktområde. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-02-19 Ärendenr: NV-01125-18 Mårdhundsprojektet P-A Åhlén

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter två halsbandsparakiter

Beslut om skyddsjakt efter två halsbandsparakiter 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2018-10-03 Ärendenr: NV-06781-18 Beslut om skyddsjakt efter två halsbandsparakiter Naturvårdsverket

Läs mer

Ansökan om tillstånd för fångst av vilda fåglar för insamling av blod- och fjäderprover

Ansökan om tillstånd för fångst av vilda fåglar för insamling av blod- och fjäderprover 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2017-11-08 Ärendenr: NV-05851-17 Naturhistoriska riksmuseet

Läs mer

Beslut om typgodkännande för fångstredskap Panthera MultiTrap 7.5 m 2

Beslut om typgodkännande för fångstredskap Panthera MultiTrap 7.5 m 2 1(4) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2018-05-21 Ärendenr: NV-02950-18 Beslut om typgodkännande

Läs mer

Frågor kring Naturvårdsverkets Projektplan.

Frågor kring Naturvårdsverkets Projektplan. 1/5 Frågor kring Naturvårdsverkets Projektplan. Från Lars-Olof Lundgren LO Lundgren i Nässjö AB Fredriksdal den 21 juli 2009 Till Christer Pettersson Naturvårdsverket Från LO Lundgren i Nässjö AB har vi

Läs mer

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020.

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 Hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-03409-15 Tillstånd att fånga, sändarmärka

Läs mer

Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur. Finlands viltcentral (v )

Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur. Finlands viltcentral (v ) Vaktjakt på licensbelagda hjortdjur Finlands viltcentral (v. 15.8.2018) 1 15.8.2018 Vaktjakt på hjortdjur Statsrådets förordning om ändring av jaktförordningen (759/2016) 24 trädde i kraft 24.5.2018 Trots

Läs mer

BESLUT Ärendenr: NV Beslut om skyddsjakt efter nilgås

BESLUT Ärendenr: NV Beslut om skyddsjakt efter nilgås 1(5) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y Risberg, Per Tel: 010-698 17 34 per.risberg @naturvardsverket.se BESLUT 2019-03-11 Ärendenr: NV-02009-19 Beslut om skyddsjakt efter nilgås

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 5 juni 2018 Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen (1987:905) 1 dels att

Läs mer

Begäran om beslut. Alternativt Överklagan av beslut

Begäran om beslut. Alternativt Överklagan av beslut Begäran om beslut. Alternativt Överklagan av beslut 1/8 Fredriksdal den 6 april 2011 Till: Generaldirektör Maria Ågren Naturvårdsverket I händelse av avslag på nedanstående krav. Ska handlingarna vidarebefordras

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt

Näringsdepartementet Rättssekretariatet. Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändringar i jaktförordningen när det gäller beslut om antalet patroner vid björnjakt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningsförslag... 4 3 Bakgrund...

Läs mer

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskap för mullvad

Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskap för mullvad 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2015-06-16 Ärendenr: NV-11420-11 Angående ansökan om typgodkännande av fångstredskap för mullvad Beslut Naturvårdsverket beslutar att typgodkänna fångstredskapet

Läs mer

Svar på överklagande av beslut fattat av Naturvårdsverket den 11 juni 2009

Svar på överklagande av beslut fattat av Naturvårdsverket den 11 juni 2009 1/5 Fredriksdal den 23é februari 2010 Till Länsrätten / Förvaltningsrätten i Stockholm Från Lars-Olof Lundgren LO Lundgren i Nässjö AB Svar på överklagande av beslut fattat av Naturvårdsverket den 11 juni

Läs mer

Beslut om typgodkännande av fångstredskap för fångst av rödräv

Beslut om typgodkännande av fångstredskap för fångst av rödräv 1(4) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY IVIahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverltet.se Fredrik Lundmark Mörttjäm 16 930 70 Malå 2015-03-19 Ärendenr: BESLUT NV-02640-11 Beslut

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN? Naturvårdsverkets föreskrifter om användande av fångstredskap; beslutade den datum Med stöd av 12 och 15 jaktförordningen (1987:905) föreskriver Naturvårdsverket

Läs mer

Frågor och svar angående vildsvin

Frågor och svar angående vildsvin Frågor och svar angående vildsvin Finns det vildsvin på Göteborgs Stads marker? Svar: Ja, det gör det. Hur många finns det? Svar: Det är svårt att uppskatta men vi tror att det finns runt 75 stycken. Var

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd för NFS 2014:X länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo; Utkom från trycket den beslutade den 2

Läs mer

ÅRSMÖTE KÖRNSTORPS SAMFÄLLIGHET

ÅRSMÖTE KÖRNSTORPS SAMFÄLLIGHET ÅRSMÖTE KÖRNSTORPS SAMFÄLLIGHET 2019-06-15 (Uppdrag från Styrelsen gällande Vildsvin i vårt område) Enligt samtal med vår granne på andra sidan Övre Marviken Per Hultkvist, som äger marken där, så har

Läs mer

Svenska Jägareförbundet, Öster Malma, 611 91 Nyköping Ombud: advokaten S. B., Advokatfirman Delphi, Box 1432, 111 84 Stockholm

Svenska Jägareförbundet, Öster Malma, 611 91 Nyköping Ombud: advokaten S. B., Advokatfirman Delphi, Box 1432, 111 84 Stockholm MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:40 2008: Datum 2009-12-21 Dnr C 11/09 KÄRANDE Svenska Jägareförbundet, Öster Malma, 611 91 Nyköping Ombud: advokaten S. B., Advokatfirman Delphi, Box 1432, 111 84 Stockholm

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter om användande av fångstredskap

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter om användande av fångstredskap Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Näringsdepartementet Rättssekretariatet N2018/03490/RS. Ändring av bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) avseende tillåtna jaktmedel

Näringsdepartementet Rättssekretariatet N2018/03490/RS. Ändring av bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) avseende tillåtna jaktmedel Näringsdepartementet Rättssekretariatet N2018/03490/RS Ändring av bestämmelserna i jaktförordningen (1987:905) avseende tillåtna jaktmedel 1 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket ger er tillstånd att jaga fåglar och däggdjur för forskningsändamål. Jakten får bedrivas även då arterna är fredade.

Beslut Naturvårdsverket ger er tillstånd att jaga fåglar och däggdjur för forskningsändamål. Jakten får bedrivas även då arterna är fredade. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2018-06-20 Ärendenr: NV-04849-17 Göteborgs Naturhistoriska

Läs mer

Motiv och konsekvensutredning

Motiv och konsekvensutredning 1(11) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E N C Y Clara Cordemans Tel: 010-698 11 89 clara.cordemans@naturvardsverket.se KONSEKVENSUTREDNING 2016-11-07 Ärendenr: NV-06688-13 Motiv

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 30 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Polismyndigheten i Västra Götaland Box 429 401 26 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 30

Läs mer

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet BESLUT 1 (6) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Länsstyrelsen i Värmlands län Ärenderubrik Länsstyrelsen Värmland beslutar om ändring av villkor, enligt nedan, i tidigare beslut om licensjakt

Läs mer

Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda djur i forskning

Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda djur i forskning Koncept Regeringsbeslut 2018-06-20 N2018/03772/DL Näringsdepartementet Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Uppdrag att utreda gränsdragning mellan förvaltning av vilt och fisk och användning av vilda

Läs mer

Svar på överklagande av beslut fattat av Naturvårdsverket den 11 juni 2009

Svar på överklagande av beslut fattat av Naturvårdsverket den 11 juni 2009 1/5 Fredriksdal den 7 september 2009 Till Länsrätten i Stockholms Län Från Lars-Olof Lundgren LO Lundgren i Nässjö AB Svar på överklagande av beslut fattat av Naturvårdsverket den 11 juni 2009 Mål nr.

Läs mer

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors

BESLUT. Justitieombudsmannen Cecilia Renfors BESLUT Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Datum 2018-09-10 Dnr 6024-2017 Sid 1 (6) Kritik mot Kommunstyrelsen i Härjedalens kommun för information till kommunens chefer om att de anställda inte har rätt

Läs mer

Tillstånd att samla in material av sillgrissla samt ägg från storskarv i forskningssyfte

Tillstånd att samla in material av sillgrissla samt ägg från storskarv i forskningssyfte 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2016-06-16 Ärendenr: NV-02900-16 Naturhistoriska riksmuseet Douglas

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter en sibirisk jordekorre

Beslut om skyddsjakt efter en sibirisk jordekorre 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren (3)naturvardsverket.se BESLUT 2017-06-01 Ärendenr: NV-04004-17 Beslut om skyddsjakt efter en sibirisk jordekorre Naturvårdsverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); SFS 2009:1265 Utkom från trycket den 4 december 2009 utfärdad den 12 november 2009. Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen

Läs mer

Tillstånd att för vetenskapliga ändamål fånga fladdermöss

Tillstånd att för vetenskapliga ändamål fånga fladdermöss 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen @naturvardsverket.se BESLUT 2017-01-12 Ärendenr: NV-08237-16 Sveriges Lantbruksuniversitet

Läs mer

Frågor och svar angående vildsvin

Frågor och svar angående vildsvin Frågor och svar angående vildsvin Finns det vildsvin inom Göteborgs kommungränser? Svar: Ja, det gör det. Hur många finns det? Svar: Det är svårt att uppskatta då detta dels ändrar sig mellan åren, dels

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012.

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012. 2012-06-19 9 218-3983-2012 1(5) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar att ge tillstånd till skyddsjakt

Läs mer

Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun

Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun Bilaga 1. Viltvårdsplan för Karlskoga Kommun Datum: 2015-04-16 Uppdaterad: 2018-02-12 Innehåll Innehåll... 0 Inledning... 1 Viltvårdare... 1 Viltsituationen i kommunen... 2 Biotopvård... 3 Skyddsåtgärder...

Läs mer

Bakgrund Du har ansökt om att få fångstredskapet Belisle Super X 120 typgodkänt för fångst av mård och mink.

Bakgrund Du har ansökt om att få fångstredskapet Belisle Super X 120 typgodkänt för fångst av mård och mink. 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Plahn, Lars Tel: 010-698 12 16 lars.plahn@naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-11 Ärendenr: NV-11465-11 Janne Bäckström Postvägen 8 860 13 Stöde Beslut angående

Läs mer

Övergripande riktlinjer för förvaltningen av vildsvinsstammen i Uppsala län

Övergripande riktlinjer för förvaltningen av vildsvinsstammen i Uppsala län Övergripande riktlinjer för förvaltningen av vildsvinsstammen i Uppsala län LÄNSSTYRELSENS MEDDELANDESERIE 2015:03 N AT U R M I L J Ö E N H E T E N ISSN 1400-4712 1(7) Övergripande riktlinjer för förvaltningen

Läs mer

Er ref: NV Vår ref Dnr: 2019/033. Naturvårdsverket:

Er ref: NV Vår ref Dnr: 2019/033. Naturvårdsverket: Er ref: NV-02782-19 Vår ref Dnr: 2019/033 Naturvårdsverket: registrator@naturvardsverket.se Yttrande över förslag till reviderad nationell förvaltningsplan för vildsvin. Målet med förslaget till nationell

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om användande av fångstredskap; beslutade den 14 juni 2018 Utkom från trycket den 25 juni 2018 Med stöd

Läs mer

Eftersök av trafikskadat vilt

Eftersök av trafikskadat vilt Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2009/10:MJU3 Eftersök av trafikskadat vilt Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:191 Eftersök av trafikskadat vilt.

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Jaktlagsutredningen (L 2012:01) Dir. 2013:66. Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Jaktlagsutredningen (L 2012:01) Dir. 2013:66. Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Jaktlagsutredningen (L 2012:01) Dir. 2013:66 Beslut vid regeringssammanträde den 13 juni 2013 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Utredaren får i uppdrag

Läs mer

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15

SFS nr: 2000:592. Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet. Rubrik: Lag (2000:592) om viltvårdsområden. Utfärdad: 2000-06-15 Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. SFS nr: 2000:592 Departement/ myndighet: Jordbruksdepartementet

Läs mer

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen.

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen. Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Direkt: 08-624 74 31 Fax: 08 85 13 29 lennart.nyman@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Jordbruksdepartementet Bjarne Örnstedt

Läs mer

DOM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 6686-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmös, migrationsdomstolen, beslut

Läs mer

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV Christian Härdgård Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (9) SÖKANDE Club Vitalab AB, 556658-8736 Nybrogatan 71 114 40 Stockholm Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad

Läs mer

JAKTETIK DISKUSSIONSMATERIAL

JAKTETIK DISKUSSIONSMATERIAL JAKTETIK DISKUSSIONSMATERIAL SYFTE MED DETTA PRESENTATIONSUNDERLAG Underlaget är ett stöd för diskussioner om jaktetik. För t.ex. jaktlaget, älgskötselområden, viltvårdsområden och jaktvårdskretsen. Svenska

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe 2013-03-20 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE EuroSign AB, 556799-2267 Box 729 191 27 Sollentuna Ombud: Göran Johansson Eversheds Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm MOTPART Region

Läs mer

5. Administrationen vill, innan den motbevisar styrekonomens argument, klargöra bakgrunden till ärendet.

5. Administrationen vill, innan den motbevisar styrekonomens argument, klargöra bakgrunden till ärendet. 01-0439 AKTSKRIVELSE Ärende: Begäran om upphävande av styrekonomens nekande av godkännande nr 01/04 1. I ett meddelande av den 11 juni 2001 informerade styrekonomen chefen för personalavdelningen om sitt

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd för länsstyrelsens beslut om licensjakt efter lo; beslutade den 2 december 2010. Utkom från trycket

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 18 juni 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 18 juni 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 46 En skogsägare har trots föreskrivet överklagandeförbud ansetts ha rätt att överklaga ett beslut om nekad skyddsjakt efter älg eftersom beslutet avsett en civil rättighet. 23 a, 29 och

Läs mer

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen.

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-01-12 Handläggare Nils Matsson 08-508 279 48 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Förslag till beslut

Läs mer

Sverige ett viltrikt land

Sverige ett viltrikt land Sverige ett viltrikt land I Sverige inträffar nästan 130 viltolyckor varje dag på våra vägar. Det blir närmare 47.000 viltolyckor på ett år. Både människor och djur blir skadade och några dör. En älg kan

Läs mer

BESLUT. Datum 2012-10-15. Brf Ekblomman Björn Clefalk Aron Lindgrens väg l O 17668 JÄRFÄLLA

BESLUT. Datum 2012-10-15. Brf Ekblomman Björn Clefalk Aron Lindgrens väg l O 17668 JÄRFÄLLA LÄNSSTYRELSEN Enheten för naturvård Marianne Caesar 08-785 54 88 BESLUT Datum 2012-10-15 Brf Ekblomman Björn Clefalk Aron Lindgrens väg l O 17668 JÄRFÄLLA Beteckning 2181-32731-2012 1(2) Tillstånd att

Läs mer

om spårlinans längd understiger 10 meter: tillstånd krävs inte.

om spårlinans längd understiger 10 meter: tillstånd krävs inte. 2015-02-20 Sid 1 (7) Djurenheten Mattias Persson Tel. direkt: 010-2238533 E-post: Mattias.Persson@lansstyrelsen.se Svenska Kennelklubben c/o Brith Andersson Rinkebysvägen 70 163 85 Spånga Länsstyrelsens

Läs mer

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing BESLUT 1 (5) Djurskydd & Vilt Kari Langöen 010-2247251 Svenska Kennelklubben c/o Brith Andersson Rinkebysvägen 70 163 85 Spånga Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med

Läs mer

Tillägg i Övervakningskommitténs arbetsordning

Tillägg i Övervakningskommitténs arbetsordning 1(5) 2017-06-16 Diarienummer:2017/00021 Anne Ronkainen Tillägg i Övervakningskommitténs arbetsordning Allmänt om jävsreglerna i förvaltningslagen För svenska förvaltningsmyndigheter finns jävsbestämmelserna

Läs mer

Med stöd av första stycket får åtgärder vidtas för att "skrämma bort " följande rovdjur:

Med stöd av första stycket får åtgärder vidtas för att skrämma bort  följande rovdjur: 1. Skyddsjakt. JAKTFÖRORDNINGEN, 28, (1987:905.) (Förordning 2009:310) 28 1:a stycket. SKRÄMMA bort. Ej dödande. Med stöd av första stycket får åtgärder vidtas för att "skrämma bort " följande rovdjur:

Läs mer

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid -ett delbetänkande från (SOU 2013:71) Särskild utredare Håkan Larsson Särskild utredare Håkan Larsson Sekreterare Nina Nordengren (jurist) och Jens

Läs mer

Lagrum: 11 kap. 3 regeringsformen; 25 förordningen (1996:381) med tingsrättsinstruktion; 5 a personuppgiftslagen (1998:204)

Lagrum: 11 kap. 3 regeringsformen; 25 förordningen (1996:381) med tingsrättsinstruktion; 5 a personuppgiftslagen (1998:204) HFD 2014 ref 32 Hinder har ansetts inte finnas för Datainspektionen att utöva tillsyn av den behandling av personuppgifter som skett genom att en domstol publicerat uppropslistor på den egna webbplatsen.

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om bidrag och ersättningar för viltskador enligt 11 och 12 viltskadeförordningen (2001:724); NFS 2008:16

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga; SFS 2003:406 Utkom från trycket den 23 juni 2003 utfärdad den 12 juni 2003. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Juridisk vägledning Reviderad november 2012 Mer om Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Förvaltningslagens bestämmelser gäller för skolor med offentlig huvudman. Förvaltningslagens bestämmelser

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö. SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962) förkortad LOV FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE

DOM Meddelad i Malmö. SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962) förkortad LOV FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE 2014-12- 2 2 Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (5) SÖKANDE MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad KONKURRENSVERKET Avd Dnr KSnr 201/4-12- 2 3 AktbH SAKEN Rättelse enligt lagen om valfrihetssystem (2008:962)

Läs mer

Tillstånd att fånga sjöfågel för märkning med GPS-loggar

Tillstånd att fånga sjöfågel för märkning med GPS-loggar 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2016-07-04 Ärendenr: NV-03567-16 Sveriges Ornitologiska Förening

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905)

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905) HFD 2015 ref 79 Överklagandeförbudet i 58 1 jaktförordningen står i strid med unionsrätten när det gäller beslut om jakt efter en art som är skyddad av EU:s livsmiljödirektiv. Lagrum: 58 1 jaktförordningen

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-04 Ärendenr: NV-03147-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-24 Ärendenr: NV-01856-14 Ockelbo kommun 816 80 Ockelbo Beslut om skyddsjakt

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

Information till dig som ansöker om terrängkörningsdispens

Information till dig som ansöker om terrängkörningsdispens Information till dig som ansöker om terrängkörningsdispens Allmänt För att du ska få ditt beslut så snabbt som möjligt följer här en beskrivning av vilken information Länsstyrelsen behöver för att kunna

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 16 juni 2014 KLAGANDE AA Ställföreträdare och offentligt biträde: Advokat Anders Larsson Göteborgs Advokatbyrå AB Box 11145 404 23 Göteborg

Läs mer

Bakgrund Du har ansökt om att få fångstredskapet Bélisle 330 typgodkänt för fångst av bäver. Redskapet är en slagfälla.

Bakgrund Du har ansökt om att få fångstredskapet Bélisle 330 typgodkänt för fångst av bäver. Redskapet är en slagfälla. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 17 71 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-10-09 Ärendenr: NV-02196-14 Peter Siikavuopio Tavvagatan 11 98016 Karesuando Angående

Läs mer

AVLIVNING & AVFÅNGNING

AVLIVNING & AVFÅNGNING AVLIVNING & AVFÅNGNING Detta dokument syftar till att klargöra Svenska Jägareförbundets uppfattning om vilka metoder som är lämpliga för att avliva/avfånga olika viltarter ur ett praktiskt perspektiv.

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Hur beslutet kan överklagas, se bilagan.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Hur beslutet kan överklagas, se bilagan. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-04-09 Ärendenr: NV-02115-14 Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 02 DOM 2018-02-15 Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) Mål nr 5481-17 KLAGANDE AA Ombud: Mats Sjöquist Mäklarsamfundet Box 1487 171 28 Solna MOTPART Fastighetsmäklarinspektionen Box 5045 650 05 Karlstad

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2014-03-07 Meddelad i Malmö Mål nr 272-14 1 SÖKANDE Komplett Hemtjänst Sverige AB, 556946-7904 Ombud: Jur.kand. Zisis Zikontalas Juristbyrån Zisis Zikontalas AB Box 60 291 21 Kristianstad MOTPART Omsorgsnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-09 60 Svar på motion 2018:01 från Sverigedemokraterna Kommunal mark ska inte upplåtas till cirkusar KS-2018/71 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kompletterande promemoria: Kameraövervakning vid åteljakt efter vildsvin

Kompletterande promemoria: Kameraövervakning vid åteljakt efter vildsvin Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-11-18 1665-2015 Ert diarienr N2015/06665/RS Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Kompletterande promemoria: Kameraövervakning vid åteljakt efter vildsvin

Läs mer

Dags att ta hand om svinen

Dags att ta hand om svinen Motion ifrån Kristdemokraterna i Kalmar kommun 2013-02-21 Dags att ta hand om svinen Vi var många som blev chockade när vi under förra veckan nåddes av nyheten att en kvinna blev attackerad av två stora

Läs mer

Samverkan i praktiken. Mina egna erfarenheter Folke Fagerlund

Samverkan i praktiken. Mina egna erfarenheter Folke Fagerlund Samverkan i praktiken Mina egna erfarenheter Folke Fagerlund Vildsvin i Ryssby-Åby ÄSO 2003 beslut att bilda en vildsvinsgrupp med tre representanter för ÄSO och tre från LRF s lokalavdelning Avskjutning

Läs mer

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018 Förvaltningsrätten Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer, företag och myndigheter. Hit vänder man sig om

Läs mer