Sammanställning av checklista för agefterlevnad- 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av checklista för agefterlevnad- 2017"

Transkript

1 Sammanställning av checklista för agefterlevnad Bil.8 Frågor Forskning 1. Beskriv några exempel på åtgärder och aktiviteter som genomförts vid institutionen under 2016 i syfte att främja forskning inom hållbar utveckling (till exempel forskarluncher, seminarier, information om forskningsmedel). Svar Enligt intern miljörevision ska personalen medvetandegöras om hållbar utveckling Institutionen arbetar med att identifiera forskning inom hållbarhetsområdet Enligt intern miljörevision ska personalen medvetandegöras om hållbar utveckling. Nej vi har inte haft någon sådan aktivitet vid institutionen under Inom Tandteknikerprogrammet utvecklas och integreras CAD/CAM för mer resursbesparande produktion. Under hösten 2016 disputerade även en av lärarna med en avhandling av vissa aspekter på den typen av produktion. Detta bidrar till kunskap som medverkar till en utveckling av ett mer hållbart arbete på tandtekniskt laboratorium: Ingen vald aktivitet på aktivitetslistan under 2016 Seminarium till doktorander och handledare Någon heltäckande inventering av vilka åtgärder och aktiviteter som har genomförts för att främja forskning inom hållbar utveckling har inte gjorts vid institutionen. Som exempel kan nämnas det nyetablerade centrat CARe (Centrum för Antibiotikaresistensforskning) som leds av Joakim Larsson och administreras av institutionen. CARe har en vision att genom forskning begränsa dödlighet, sjukdom och socioekonomiska kostnader relaterade till antibiotikaresistens på ett globalt plan. Larsson och hans forskargrupp har givit externa föreläsningar vid ett 20-tal tillfällen under året, bland annat gav Larsson två föredrag under Antibiotikaforum 2016, dels kring miljöns roll i antibiotikaresistens, dels om olika incitament att minska utsläpp av antibiotika från tillverkningen. Gruppen organiserade under våren en välbesökt internationell konferens om metallers och biociders roll i antibiotikaresistens tillsammans med Kungliga vetenskapsakademin.

2 Inte aktuellt Utbildning 2. Hur har institutionen under 2016 arbetat med integrering av hållbar utveckling i utbildnings-program och kurser? Ja, under radiologidelen av läkarprogrammet och i sjukhusfysikerprogrammet sker integrering av strålsäkerhet och hållbar utveckling. I kursen?introduktionsutbildning för nyanlända läkare? har hållbar utveckling tagits upp ur olika aspekter. HU har kopplats till professionella utvecklingsmålen (PU-målen): makt, genus etc. Folkhälsovetenskapliga programmen har arbetat med att få programmen hållbarhets fokuserade. Dietistprogrammet har arbetat med att öka läraktiviteterna inom hållbarhetsmålen Ja, under radiologidelen av läkarprogrammet och i sjukhusfysikerprogrammet sker integrering av strålsäkerhet och hållbar utveckling. I kursen?introduktionsutbildning för nyanlända läkare? har hållbar utveckling tagits upp ur olika aspekter. HU har kopplats till professionella utvecklingsmålen (PU-målen): makt, genus etc. IAv Institutionens 60 kurser är 20 stycken hållbarhetsmärkta. Det är samma kurser som har lärandemål/lärandeaktiviteter inom HU. Samtliga program har aktiviteter inom introduktionskurserna runt studenternas egna fotavtryck. Under året har minst en lärare från programmen tandläkare, tandtekniker och tandhygienistprogrammet deltagit i workshop för integrering av hållbar utveckling i kurser och program med stöd av en webbaserad verktygslåda. Var god se bifogad aktivitetslista Via programansvariga, utbildningskommité och lektor med uppdrag att arbeta med hållbar utveckling vid institutionen. Kursen Cellbiologi A (Cellen och dess arvsmassa, CEB210) vid apotekarprogrammet, där hållbarhetsmomentet "Genetik, genteknik och samhälle" ingår har givits för första gången. Ansvariga lärare har utvärderat resultatet och utvecklat momentet för att få en tydligare koppling dels till farmaci och dels till FN:s hållbarhetsmål och begreppet planetär hälsa. I kursplanen finns skrivet att den är hållbarhetsmärkt men märkningen är inte genomförd. HU-ansvarig i utbildningen på institutionen följer upp detta.

3 Den nya kursen "Immunologi, hematologi och infektionssjukdomar" (IHI430) vid apotekarprogrammet har fastställt sin kursplan där HU-lärandemålet "visa insikt om antibiotikaresistensens problematik ur ett humanetiskt och miljöekologiskt perspektiv" ingår. Dock har kursen ej hållbarhetsmärkts. HU-ansvarig i utbildningen på institutionen följer upp detta. Kursen LÄG013 på läkarprogrammet har infört ett examinerande moment om mänskliga rättigheter. En inventering av hållbarhetsrelaterade undervisningsmoment på de olika kurserna på BMA-programmet har gjorts och kommer att följas upp. Presentation av begreppet hållbar utveckling, HU-nätverkets arbete, verktygslådan för HU-undervisning, begreppet "planetär hälsa" mm har gjorts vid sammanträden på UK vid institutionen för biomedicin och vid farmaci-ansvarig UK vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Inte aktuellt Studentmedverkan 3. Beskriv de aktiviteter och samverkansprojekt inom hållbar utveckling för studenterna som har genomförts under Ange antal aktiviteter/projekt och ge en kort beskrivning av varje aktivitet/projekt. (till exempel gett stöd till studentinitiativ inom hållbar utveckling, anordnat cykelfixardag, tagit hjälp av studenter i konkreta projekt som energisparkampanjer, förbättrad källsortering mm). Studenter deltar i sortering av biologiskt- och kemiskt avfall på laboratoriet samt insamling och sortering av metall, glödlampor, förbrukade batterier och glaskross rapporterar ortopedi. Studenterna inom programmen på institutionen är mycket aktiva inom kåren och dess arbete med hållbarutveckling Studenter deltar i sortering av biologiskt- och kemiskt avfall på laboratoriet samt insamling och sortering av metall, glödlampor, förbrukade batterier och glaskross rapporterar ortopedi. En student från tandläkarprogrammet deltog i litteraturcirkeln under 3 tillfällen under våren Sahlgrenska akademin har anordnat cykelfix för studenterna två gånger under SASS är representerade och deltar i arbetet på Sahlgrenska akademins miljörådsmöten. På Institutionen finns studentmedverkan i utbildningskommittén men inte i miljögruppen eller gruppen för integrering av hållbar utveckling i utbildning ännu. 1) Miljöföreläsning för alla nya studenter på alla program på inst. 2) Cykelfixardag, 2 st per år.

4 3) HU-frågor diskuteras vid varje institutionsråd där studenter har representation. Totalt 6 stycken möten under året. HU-frågor tas också upp i de 5 programkommittéerna på inst Ingen vald aktivitet på aktivitetslistan under 2016 Varje kursplan har olika aktiviteter inom hållbar utveckling. Inga aktiviteter inom hållbar utveckling för studenter har genomförts inom institutionen. Aktiviteter, föreläsningar exempelvis?cykelfix? och introduktionsföreläsning inom hållbar utveckling genomförs på fakultetsnivå. Inte aktuellt Kompetensutveckling 4. Har institutionen arrangerat egen kompetensutveckling inom miljö och hållbar utveckling under 2016? Om ja: Beskriv utbildningen samt ange antal deltagare per utbildning. Nej Alla medarbetare erbjuds att ta del av universitetets utbud av utbildning. Nej Nej, vi har inte haft någon egen kompetensutveckling inom miljö och hållbar utveckling under 2016 vid institutionen för Odontologi Ja. Ett studiebesök på Stadsjord under hösten. En lektor har avsatt tid 5 % för hållbar utveckling. Frågan har tagits upp på APT och vid en konferens. På institutionen har det genomförts en lärardag med tema distansbaserad utbildning/videoinspelade undervisningsmoment etc. Främjar resfria möten och utbildning på distans

5 Resor och transporter 5a.Om institutionen har egna fordon, ange hur mycket av följande drivmedel som förbrukades under Ja, föreläsning vid kanslimöte av programansvarig vid dietistprogrammet. Föreläsningen tog upp mycket kring kost och hållbar utveckling. Bensin 552L 5b.Om institutionen har egna båtar och fartyg, ange hur mycket av följande drivmedel som förbrukades under 2016.

6 Energi 6. Om institutionen har någon reservgenerator ange hur mycket bränsle som förbrukades under 2016?

7 Farliga kemikalier 7. Beskriv de substitutioner av farliga kemikalier och/eller laboratoriemetoder som har genomförts under 2016 i syfte att minska miljöpåverkan. Vid KLARA inventering genomförs utrensning av gamla kemikalier. Ortopedi: Akrylamid, Uranyl-acetat, Fenyldiamin, Osmiumtetraoxidlösn, Osmiumoxide o Karnovskys fixativlösn. Utbyte/minskning Onkologi: GelRed används istället för etidiumbromid. Formamid används i mindre mängder. Etanol används istället för metanol i vissa protokoll. Gastroforskning: Histolab-Clear används i stället för Xylen inom Immunohistokemi Institutions olika lab arbetar med att kunna minska miljöpåverkan genom nya metoder. Lista kan lämnas vid förfrågan Vid KLARA inventering genomförs utrensning av gamla kemikalier. Ortopedi: Akrylamid, Uranyl-acetat, Fenyldiamin, Osmiumtetraoxidlösn, Osmiumoxide o Karnovskys fixativlösn. Utbyte/minskning Onkologi: GelRed används istället för etidiumbromid. Formamid används i mindre mängder. Etanol används istället för metanol i vissa protokoll. Gastroforskning: Histolab-Clear används i stället för Xylen inom Immunohistokemi Institutionen har inte utfört någon substitution av farliga kemikalier eller laboratoriemetoder under Det sker kontinuerligt en viss utfasning av farliga kemikalier då vi gör oss av med kemikalier som inte används längre. Inga Inga nya substitutioner av kemikalier har genomförts vid institutionen.

8 Miljörisker 8a. Har det skett någon incident (till exempel spill, kemikalier i avlopp, olycka, utsläpp, brand) vid institutionen under 2016 med negativa konsekvenser för miljön? Det har inte noterats några incidenter med kemikalier vid institutionen under Inga Brister i källsorteringen på olika avdelningar inom institutionen har rapporterats in i Guria vid ett flertal tillfällen under b.Har institutionen genomfört någon förebyggande åtgärd under 2016 i syfte att minska risk för incidenter (till exempel genomförda riskanalyser, utbildningsinsatser, temadagar, säkrare utrustning)? Flera avdelningar har rapporterat att de gjort riskbedömningar under året. CMR-ämnen har fasats ut. Onkologi: flera har deltagit i seminarium om säkerhet på lab anordnat av VWR och Asescos. Alla lab uppmanas att göra sina riskanalyser genom Klara för att få en enhetlighet i riskanalyserna. Flera avdelningar har rapporterat att de gjort riskbedömningar under året. CMR-ämnen har fasats ut. Onkologi: flera har deltagit i seminarium om säkerhet på lab anordnat av VWR och Asescos. Inga riskanalyser, utbildningsinsatser eller temadagar har utförts i syfte att minska risk för incidenter under 2016.

9 Fem ur personalen var på KLARA utbildning i universitetets regi under året. Riskanalyser görs kontinuerligt. Utbildning av studenter som gör examensarbete och doktorander görs inom verksamheten. Institutionen skickar personal och studenter på GU:s labsäkerhetskurs. Någon heltäckande inventering av vilka förebyggande åtgärder som genomförts inom institutionen har inte genomförts. Brandinformation och brandövningar har genomförts på APT på avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi samt på den administrativa enheten. Riskbedömning har införts som moment på alla metodkurser inom det biomedicinska analytikerprogrammet. Kansliet genomför årligen en brandskyddsrond med alla medarbetare på kansliet.

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för biomedicin Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: Beslutad av: Dekanus Dnr: M2016/15 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan.

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Institutionens miljögrupp

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Fastställd av: Prefekt Anders Oldfors Handläggare: Miljösamordnare Yvonne Josefsson (2014), Cecilia Koskinen

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling

Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Avser verksamhetsår: 2017 Uppföljningen syftar till att samla in de uppgifter som krävs från verksamheten för att universitetet ska kunna följa

Läs mer

Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling

Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Avser verksamhetsår: 2014 Avser fakultet: Sahlgrenska akademin Bidragslämnarens kontaktuppgifter Namn: Rita Grandér Funktion: Miljösamordnare

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling

Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Avser verksamhetsår: 2014 Avser fakultet: Sahlgrenska akademin Bidragslämnarens kontaktuppgifter Namn: Rita Grandér Funktion: Miljösamordnare

Läs mer

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Gäller för år: 2019 Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Institutionens miljögrupp bestående av miljörepresentanter Christina Ahlstrand, Kirsten Mehlig, Carina Malmhäll, Robert Caesar,

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionens/motsvarande namn: Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2016-11-07 Beslutad

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017 Institutionen för kulturvård Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Kulturvård Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Översikt över 2016 års aktiviteter och uppföljningar på institutionerna/enheterna

Översikt över 2016 års aktiviteter och uppföljningar på institutionerna/enheterna Översikt över 2016 års aktiviteter och uppföljningar på institutionerna/enheterna Bil.4 Aktivitet Forskning Universitetet skall främja forskningen inom hållbar utveckling i linje med Vision 2020 Utbildning

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling neurovetenskap och fysiologi Beslutad av: Jenny Nyström Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018 rev.20180309 Valda aktiviteter gjorda av miljögruppen på Institutionen: Rita Grandér, Markus Johansson, Holger

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Det gick inte att hitta bilddelen med relations-id rid1 i filen. Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018-2019 Aktivitetslista inom

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sammanställning av inst. aktivitetslistor för 2017 Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: I mallen är universitetsgemensamma mål samt uppdragen som ges till dekan och prefekt/motsvarande i universitetets Handlingsplan för miljö

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet

Miljöledning vid Göteborgs universitet Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Marianne Dalbro Miljöcontroller marianne.dalbro@gu.se 031-786 17 40 Organisation Vilka områden arbetar

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET I

Läs mer

Översikt över 2017 års aktiviteter på institutionerna/enheterna

Översikt över 2017 års aktiviteter på institutionerna/enheterna Översikt över 2017 års aktiviteter på institutionerna/enheterna Bil.5 Aktivitet Forskning Universitetet skall främja forskningen inom hållbar utveckling i linje med Vision 2020 Utbildning integreringen

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS!

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Sahlgrenska akademins arbete för integrering av global hållbar utveckling i utbildningsprogram

Sahlgrenska akademins arbete för integrering av global hållbar utveckling i utbildningsprogram Sahlgrenska akademins arbete för integrering av global hållbar utveckling i utbildningsprogram Barbro Robertsson leg.ssk, MD Miljösamordnare, projektledare barbro.robertsson@gu.se Vad är Sahlgrenska akademin?

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Beslutad av: Klages Dnr: M2016/15 2017 Miljöhandboken f Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/19

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/19 Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2014-12-16 Dnr 2014/19 Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin Tid: 24-25 november 2014 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: 5.2-898/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning:

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: 5.2-898/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning: Dnr: 5.2-898/06 UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen Utbildning: Program: Utbildningsnivå: Receptarieexamen samt filosofie kandidatexamen med huvudområdet farmaci, 180 hp.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning:

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning: Dnr: Dnr:5.2-896/06 UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen Utbildning: Program: Utbildningsnivå: Biomedicinsk analytikerexamen samt filosofie kandidatexamen med huvudområdet

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Förvaltningshögskolans miljö- och hållbarhetsarbete 2018 visioner, mål och aktivitetsplan

Förvaltningshögskolans miljö- och hållbarhetsarbete 2018 visioner, mål och aktivitetsplan Förvaltningshögskolans miljö- och hållbarhetsarbete 2018 visioner, mål och aktivitetsplan Vid ett FN toppmöte hösten 2015 antog världens stats- och regeringschefer Agenda 2030 17 globala mål för hållbar

Läs mer

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling Sahlgrenska akademins handlingsplan för hållbar utveckling och miljö 2011-2015 Inledning Sahlgrenska akademin har i sin planering utgått ifrån sina betydande miljöaspekter, miljölagstiftning, universitetets

Läs mer

SVEN LOVÉN CENTRUM FÖR MARIN INFRASTRUKTUR MILJÖREDOVISNING Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marin infrastruktur 2016

SVEN LOVÉN CENTRUM FÖR MARIN INFRASTRUKTUR MILJÖREDOVISNING Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marin infrastruktur 2016 Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marin infrastruktur 2016 Miljöredovisningen är en uppföljning av universitetets Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011 2016 och redovisar aktiviteter

Läs mer

Ulf Dahlgren Ulrika Nåfält Ted Lundgren Annika Uldén

Ulf Dahlgren Ulrika Nåfält Ted Lundgren Annika Uldén Mats Rythla, institutionen för odontologi Protokoll fört vid sammanträde med Utbildningskommittén för odontologi 18 december 2014, klockan 13.00-16.15 Lokal: Wallenberg konferenscenter, Radiovågen Närvarande

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2012/204 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Dnr: G 2014/182 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN

SAHLGRENSKA AKADEMIN Utbildningsplan Dnr G 2018/279 SAHLGRENSKA AKADEMIN Apotekarprogrammet, 300 högskolepoäng Programme in Pharmacy, 300 credits Programkod: F2APP 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd av Dekan

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för kliniska vetenskaper Datum: 2015-04-13 Tid: kl. 14:40-16:00 Plats: Lars Öberg, Academicum Närvarande Ledamöter:, ordförande Cecilia

Läs mer

(Typ: S = Större avvikelse, M = Mindre avvikelse)

(Typ: S = Större avvikelse, M = Mindre avvikelse) BILAGA 1 Lista över avvikelser interrevision 19-20 oktober 2011 (Typ: S = Större avvikelse, = indre avvikelse) Nr Kravelement (ISO 14001) Avvikelse 1 4.1 Oklart hur akademin hanterar nya centra som etableras

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik Närvarande ledamöter Ej närvarande Studentrepresentanter Övriga närvarande

Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik Närvarande ledamöter Ej närvarande Studentrepresentanter Övriga närvarande Protokoll fört vid sammanträde med Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik 23 mars 2009, klockan 14.00 16:30 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Ingalill

Läs mer

Robin Holmér. Stina Ringdahl

Robin Holmér. Stina Ringdahl Utbildningskommittén Institutionen för biomedicin Närvarande Magnus Braide Erika Lindberg Camilla Hesse Dan Backström Marianne Jertborn Studentrepresentanter Sofia Neergaard-Möller BUR Alice Rundqvist

Läs mer

Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling

Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Avser verksamhetsår: 2011 Avser institution: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Arbetet med miljö och hållbar utveckling

Läs mer

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete.

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete. Vilket mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015? Forskning Utveckla universitetsgemensamma instrument för utvärdering av forskning inom hållbar utveckling Driva och utveckla universitetets

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 10.00 10.40 Eddi Omrcen, Hållbarhetsstrateg vid

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi Datum: 2016-03-17 Tid: 14.00 16.30 Plats: Institutionen för odontologi, Medicinaregatan 12 F, Seminarierummet

Läs mer

SGS Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2019

SGS Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2019 Institutionen för globala studier: Gäller för år: 2019 (status aktiviteter uppdaterad av Tom Böhler 2019-04-01) SGS Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2019 Instruktioner: OBS! FYLL

Läs mer

Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin

Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin iljörevisionsrapport 2014-12-16 Sid 1 (6) Dnr 2014/19 Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin Tid: 24-25 november 2014 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor: - Standard/kravdokument:

Läs mer

Miljöaspektlista för Kulturvård Mariestad

Miljöaspektlista för Kulturvård Mariestad Miljöaspektlista för Upprättad : Upprättad av : Maria Henje MH, Lasse Larsson LL, Nils-Eric Anderson NEA Fastställd : 2011-11-01 av prefekt Ola Wetterberg Diarienummer :.. Miljöhandbokens dokumentnummer

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011 Sida 1 av 9 Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011 Denna uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2011 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KIs handlingsplan för miljö-

Läs mer

Ingeborg Herbertsson Eva Forsell-Aronsson Lars Jacobsson

Ingeborg Herbertsson Eva Forsell-Aronsson Lars Jacobsson Minnesanteckningar/Protokoll från sammanträde med Programkommittén för medicinsk diagnostik och teknik Torsdagen den 13 september, kl 13:00 14:50 Ingegerd Eriksson, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande

Läs mer

Göteborgs universitet 2006-10-05 Sahlgrenska akademin Hållbar utveckling i grundutbildningen

Göteborgs universitet 2006-10-05 Sahlgrenska akademin Hållbar utveckling i grundutbildningen Plan för integrering av hållbar utveckling i grundutbildningen Bakgrund Med anledning av förändringen i Högskolelagen har Rådet för grundutbildningsfrågor den 28 mars 2006 utsett en arbetsgrupp som fått

Läs mer

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter:

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter: 2016-12-19 1(7) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Högskolan i Borås Beslutad den: 2016-12-19 Diarienummer: 879-16 Birgitta Påhlsson Gäller from: 2017-01-01 Ersätter: 753-15 Högskolegemensam handlingsplan för hållbar

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN

INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN CEB230 Cellens metabolism, 9 högskolepoäng Cellular metabolism, 9 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för biomedicin 2015-08-18

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

Utbildningsplan för Tandteknikerprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Dental Technology. Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen 2006-11-15

Utbildningsplan för Tandteknikerprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Dental Technology. Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen 2006-11-15 Utbildningsplan för Tandteknikerprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Dental Technology Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen 2006-11-15 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan för tandteknikerprogrammet,

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi Datum: 2015-10-19 Tid: 14.00 17.00 Plats: Institutionen för odontologi, Medicinaregatan 12 F, Sessionsalen vån

Läs mer

Uppsala universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr

Uppsala universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr Uppsala universitet Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth 2002-06-18 Reg.nr 641-1001-01 Ansökan om rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen Uppsala universitet ges rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen.

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Förvaltningshögskolans miljö- och hållbarhetsarbete 2019 visioner, mål och aktivitetsplan

Förvaltningshögskolans miljö- och hållbarhetsarbete 2019 visioner, mål och aktivitetsplan Förvaltningshögskolans miljö- och hållbarhetsarbete 2019 visioner, mål och aktivitetsplan Vid ett FN toppmöte hösten 2015 antog världens stats- och regeringschefer Agenda 2030 17 globala mål för hållbar

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN

SAHLGRENSKA AKADEMIN SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi Datum: 2018-12-11 Tid: 14.00-15.30 Plats: Medicinaregatan 12F, Sessionssalen vån 8 Närvarande ledamöter:, ordförande

Läs mer

PM HÅLLBARHETSMÄRKNING AV KURSER OCH PROGRAM

PM HÅLLBARHETSMÄRKNING AV KURSER OCH PROGRAM HÅLLBAR UTVECKLING INOM GRUNDUTBILDNINGEN PM HÅLLBARHETSMÄRKNING AV KURSER OCH PROGRAM Uppföljning och resultat 2017 Annika Ahlberg och Eddi Omrcen Göteborgs Centrum för Hållbar utveckling (GMV) Datum:

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI TTDM20 Dental materiallära, 17 högskolepoäng Dental Materials Science, 17 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén för odontologi 2009-09-01 och senast

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi

Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll fört vid sammanträde med utbildningskommittén för odontologi Datum: 2016-02-08 Tid: 14.00 16.10 Plats: Institutionen för odontologi, Medicinaregatan 12 F, Sessionssalen våning

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2019 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2019 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (6) Bilaga 4 Dnr 806-18 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2019 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt med

Läs mer

Ledningens genomgång 11 september 2013 Medverkande: Margareta Rorsman, Jan Rubensson, Olle Larkö, Eric Hanse, Mats Sandberg

Ledningens genomgång 11 september 2013 Medverkande: Margareta Rorsman, Jan Rubensson, Olle Larkö, Eric Hanse, Mats Sandberg Ledningens genomgång 11 september 2013 Medverkande: Margareta Rorsman, Jan Rubensson, Olle Larkö, Eric Hanse, Mats Sandberg Mötesordning och Minnesanteckningar 1.Avvikelser, lagefterlevnad, revisioner

Läs mer

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (5) Bilaga 5 Dnr 550-15 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Uppföljning Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2016 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås arbetar strategiskt

Läs mer

MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09

MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09 MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09 1 Institutionens miljögrupp har i sitt arbete använt de miljömål som universitetet/sahlgrenska

Läs mer

MILJÖMÅLSANALYS AV SAHLGRENSKA AKADEMINS GEMENSAMMA HANDLINGSPLAN I MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2012

MILJÖMÅLSANALYS AV SAHLGRENSKA AKADEMINS GEMENSAMMA HANDLINGSPLAN I MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2012 MILJÖMÅLSANALYS AV SAHLGRENSKA AKADEMINS GEMENSAMMA HANDLINGSPLAN I MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2012 Metod för miljömålsanalysen Institutionerna (motsv.) har utfört och lämnat in sina respektive miljömålsanalyser.

Läs mer

Linda Ringhage, utbildningsavdelningen

Linda Ringhage, utbildningsavdelningen Linda Ringhage, utbildningsavdelningen Protokoll fört vid sammanträde med Programkommittén för odontologi 27 januari 2011, klockan 14.30 17.40 Lokal: Sessionssalen, vån 8, Institutionen för odontologi

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin Datum: 2015-09-15 Tid: kl. 13:00 15:15 Plats: Jörgen Lehman, Academicum Närvarande Ledamöter: Närvaro- och yttranderätt:

Läs mer

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Study programme in Medical Informatics, 160 credits (=240 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2002-06-12 Senast reviderad

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Miljöenheten besvarar denna avvikelse

Miljöenheten besvarar denna avvikelse Id Ort Klassning Avvikelse Åtgärder Orsaksanalys BN1 Avvikelse: Campusservice Lorensberg Anteckningar av farligt avfall sker inte. Lagkrav efterlevs ej. Avfallsförordningen 2011:927 Anteckningar vid hantering

Läs mer

Mottagare: Universitetsdirektör

Mottagare: Universitetsdirektör PM Datum: 2016-11-01 Dnr: V 2016/828 Mottagare: Universitetsdirektör Handläggare: Björn Magnusson Fördelning av uppdrag som ges till universitetsdirektör och respektive område inom gemensamma förvaltningen,

Läs mer

1 Upprop Utbildningskommittén för medicin förrättar upprop och konstaterar att den inte är beslutsmässig.

1 Upprop Utbildningskommittén för medicin förrättar upprop och konstaterar att den inte är beslutsmässig. Utbildningskommittén för medicin Annika Göök, utbildningshandläggare Närvarande ledamöter Annika Jakobsson, ordförande Henriette Philipson 1-13 Karin Wingstrand Karl Maack Protokoll Onsdagen den 29 januari

Läs mer

Rapport hållbarhetsmärkning av kurser och program

Rapport hållbarhetsmärkning av kurser och program Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV) / Barbro Robertsson Utbildningsnämnden Rapport hållbarhetsmärkning av kurser och program BAKGRUND I april 2014 fastställde utbildningsnämnden nya kriterier för

Läs mer

Komplettering miljöredovisning Uppsala universitet 2010

Komplettering miljöredovisning Uppsala universitet 2010 Komplettering miljöredovisning Uppsala universitet 2010 Miljöredovisningen för Uppsala universitet utformas enligt krav i förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Utöver de krav på

Läs mer

Nätverket för integrering av Hållbar utveckling (HU) i utbildningen vid Sahlgrenska akademin. Rapport för 2015

Nätverket för integrering av Hållbar utveckling (HU) i utbildningen vid Sahlgrenska akademin. Rapport för 2015 SAHLGRENSKA AKADEMIN Nätverket för integrering av Hållbar utveckling (HU) i utbildningen vid Sahlgrenska akademin. Rapport för 2015 Nätverket (se bilaga 1) har under 2015: haft 4 träffar, akademins miljösamordnare

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING RAPPORT OM ARBETET MED INTEGRERING AV HÅLLBAR UTVECKLING I SAHLGRENSKA AKADEMINS GRUNDUTBILDNINGSPROGRAM

HÅLLBAR UTVECKLING RAPPORT OM ARBETET MED INTEGRERING AV HÅLLBAR UTVECKLING I SAHLGRENSKA AKADEMINS GRUNDUTBILDNINGSPROGRAM HÅLLBAR UTVECKLING RAPPORT OM ARBETET MED INTEGRERING AV HÅLLBAR UTVECKLING I SAHLGRENSKA AKADEMINS GRUNDUTBILDNINGSPROGRAM BARBRO ROBERTSSON TILL GRUNDUTBILDNINGSRÅDET 081222 FÖRKORTAD OCH AVIDENTIFIERAD

Läs mer

1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning

1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning 1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning Forskning och forskarutbildning Sahlgrenska akademin skall fortsätta arbeta med forskarskolan inom Miljö och Hälsa. Totalt kommer 24 doktorander att

Läs mer

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD12 Redovisande dokument 5 7

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD12 Redovisande dokument 5 7 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD12 Redovisande dokument 5 7 Upprättad av Datum

Läs mer

HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011

HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 Sahlgrenska akademins handlingsplan för likabehandling 2011 är antagen av akademistyrelsen

Läs mer