Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omsorgsnämnden PROTOKOLL"

Transkript

1 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 27 april 2017 kl. 13:00-17:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kristina Podolak-Andersson (S) Inger Henriksson (S) Magnus Lundén (S) Anna Johansson (S) Marita Fransson (C) Ole Torffvit (M) Lene Polteg (L) Petra Gustavsson (SD) Ersättare Kenneth Sjöström (S) Gunnel Akinder (S) Christer Andersson (S) Filip Qvarnström (C) Annica Portland Bengtsson (M) Övriga Dusanka Reljanovic, Lena Andersson, Aase Gustafsson Norlandia Care 24 Gertrude Wieselblad, Therese Burman Gertrude Care 25 Johan Kauppi, Håkan Sundqvist, HS 25 Magnus Levin Christina Erlandsson 27 Thomas Johansson Anslaget på kommunens anslagstavla den

2 2 (17) Sekreterare Marina Pull Justeras Michael Ländin ordförande Kristina Podolak-Andersson

3 3 (17) 24 Uppföljning Norlandia Norlandias chefer, Dusanka Reljanovic, Lena Andersson och Aase Gustafsson presenterar sin handlingsplan gällande både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder för att komma till rätta med problemen på äldreboendena Liljan och Ståthållaren. Norlandia tog över verksamheten i december 2016 och har sedan dess arbetat med att införa ett nytt arbetssätt, vilket bland annat innebär nya system för dokumentation. Omsorgsnämnden kommer att följa upp ärendet på nästa sammanträde den 24 maj Omsorgsnämnden antecknar informationen till protokollet.

4 4 (17) 25 Gertrude Care och HS, privata LOV aktörer Kalmar kommuns privata LOV aktörer Gertrude Care och HS ger omsorgsnämnden en företagspresentation. Gertrude Care har varit verksamma i Kalmar med omnejd sedan april 2015 och ser sig som ett komplement till den kommunala hemtjänsten. Verksamheten växer och kontinuiteten bland de anställda är hög. HS bedriver verksamhet i centralorten Kalmar sedan september All personal i företaget har en heltidstjänst i grunden men möjlighet till att vara tjänstledig och arbeta deltid finns. 94 % av de anställda arbetar heltid och kontinuiteten bland de anställda är hög. Båda företagen är mycket nöjda med sin etablering i Kalmar och framhåller de goda relationerna som de båda upplever att de har med omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun. Omsorgsnämnden antecknar informationen till protokollet.

5 5 (17) 26 Ekonomisk uppföljning efter mars månad 2017 Dnr ON 2017/0038 Handlingar Tjänsteskrivelse Ekonomisk rapport med bilagor Bakgrund Omsorgsförvaltningens ekonomiska läge är god ekonomisk balans efter tre månaders förbrukning. Det intensiva arbetet med främst bemanningsfrågorna fortsätter som tidigare. Verksamhetsuppföljningar (så kallad vuf) har nu genomförts på alla enheter och tendensen är att fler enheter klarar att hålla budget. Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska rapporten för mars månad.

6 6 (17) 27 Granskning av budgetprocessen Dnr ON 2017/0040 Handlingar Missiv från kommunens revisorer EY rapporten Omsorgsförvaltningens svar på rapportens rekommendationer Bakgrund Budgetprocessen är navet i kommunens styrning och resursfördelning till verksamheterna. En väl fungerande budgetprocess och budgetföljsamhet stärker kommunens förutsättningar för att uppnå god ekonomisk hushållning. Med syfte att minska kostnader har Kalmar kommuns budget de senaste åren haft inslag av generella besparingskrav. Generella besparingskrav är många gånger en mindre gynnsam besparingsmetod eftersom den inte bygger på fakta om olika verksamheters möjlighet att minska kostnader. För att kunna följa och värdera de åtgärder som kommunen vidtar för att hantera den kommande ekonomiska situationen har revisorerna initierat en granskning som belyser beslut och åtgärder från politisk nivå till tjänstemannanivå och verksamhetsnivå. Granskningens övergripande inriktning är att bedöma om strategier, effektiviseringar och åtgärder för att uppnå en ekonomisk balans och ett effektivt resursutnyttjande är ändamålsenliga och realistiska. Omsorgsnämnden godkänner omsorgsförvaltningens svar till revisorernas rekommendationer avseende granskning av budgetprocessen.

7 7 (17) 28 Förebygg fallolyckor hos våra äldre Dnr ON 2016/0012 Handlingar Tjänsteutlåtande Bakgrund Omsorgsnämnden har den 31 mars 2016 behandlat Carl-Henrik Sölvingers (L) motion om att förebygga fallolyckor hos våra äldre. Enligt motionen föreslås att kommunen erbjuder broddar/ halkskydd för personer över 65 år samt att ansvarig förvaltning ges i uppdrag att söka medfinansiering från t.ex. landstinget. Omsorgsnämnden ställde sig positiv till motionen, då arbetet med att förebygga fall är ett prioriterat område 2016, men föreslog till fullmäktige att ärendet skulle utredas ytterligare avseende praktiska och ekonomiska aspekter. Kommunstyrelsens arbetsutskott återremitterade 10 maj ärendet till omsorgsnämnden för kompletteringar inom dessa områden. Kommunfullmäktige återremitterade ärendet 28 november 2016 för ytterligare kompletteringar. Yttrande Utifrån Kalmar kommuns fullmäktigemål att bli en av Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner till år 2020 har omsorgsnämnden särskilt betonat arbetet med att förebygga fall i både särskilt och ordinärt boende. Att minska antalet fall är ett tydligt prioriterat mål för alla verksamheter i kommunens äldreomsorg. Den nationella fallskadestatistiken visar att äldre personer över 65 år i särskilt boende faller 2,0 4,3 gånger per person och år. Motsvarande statistik för ordinärt boende är 0,2 1,0 gånger per person och år. En klar majoritet av alla fall sker inomhus i särskilt boende. I jämförelse med nationella statistiken har Kalmar färre antal fall per boendeplats än riksgenomsnittet. En effektiv fallprevention innefattar åtgärder såsom individuell riskbedömning, översyn av läkemedel och kost, fysisk träning, sociala aktiviteter, åtgärder i boendemiljön och hjälpmedel. Mot bakgrund av det har Kalmar kommuns äldreomsorg målmedvetet arbetat för att skapa ett välutvecklat samarbete på samtliga boenden och hemtjänstenheter i team, där ett systematiskt och strukturerat arbete kring fall och fallprevention sker. Därtill har personer som är över 65 år eller som har en funktionsnedsättning tillgång till Seniorlotsen, som hjälper till att fallsäkra hemmet exempelvis genom att fästa lösa sladdar eller hjälpa till med att sätta upp gardiner. På ett antal håll runt om i landet har man inom kommunerna infört gratis broddar till kommunens invånare över 65 år. I Kalmar kommun finns invånare över 65 år. Idag har c:a personer hemtjänst och/ eller

8 8 (17) trygghetslarm i Kalmar kommun. Kostnader för att dela ut gratis broddar till denna målgrupp uppskattas till mellan kr (kostnad avhängig vilken modell som upphandlas). Därtill kommer kostnader för hantering och administration. I kommuner med fria broddar har det varit svårt att påvisa att antalet fallolyckor har minskat till följd av denna åtgärd. Det samhälleliga ansvaret och effektivaste sättet att minska fallolyckor utomhus är att säkerställa underhåll av trottoarer, gång och cykelvägar. I Kalmar kommun var det under 2016 totalt 15 personer med hemtjänst och hemsjukvård som föll utomhus (två av dessa personer föll två gånger). Av dessa 15 personer har två fall inneburit skada och kontakt med sjukhuset. En person fick en höftfraktur, fallet skedde vintertid med snö när personen skulle gå till garaget tillsammans med en personal. Den andra personen var också utomhus tillsammans med en ledsagare då benet vek sig så att den aktuella personen fick en sårskada, men ingen fraktur. I inget av dessa fall går det att hävda att broddar hade förhindrat fallolyckorna. I enlighet med motionens förslag har dock omsorgsnämnden undersökt landtingets intresse för att medfinansiera införandet av broddar i kommunen. Därtill har omsorgsnämnden ställt frågan till landstinget om det finns intresse av att ingå i ett pilotprojekt med fokus på att erbjuda gratis broddar och gemensamt följa och utvärdera effekterna av en sådan åtgärd. Landstinget har svarat att man först vill se en uppföljning av pågående projekt med införandet av broddar i andra kommuner i länet innan man tar beslut om detta. Omsorgsnämnden har erbjudit sig att samla ihop detta material från berörda kommuner i länet för att kunna återta dialogen med landstinget under året om möjligheterna att starta ett gemensamt utvecklingsprojekt till nästa vinter. Omsorgsnämnden kommer således att arbeta vidare med uppdraget att försöka hitta en samfinansiering via landstinget och försöka få till stånd ett gemensamt utvecklingsprojekt där broddar kan erbjudas till omsorgstagare inom hemtjänst och hemsjukvård. Överläggning Per Dahl, (M), Ole Torffvit, (M) och Lene Polteg, (L), yrkar att omsorgsnämnden ska föreslå fullmäktige att bifalla motionen. Michael Ländin, (S), Liselotte Ross, (V) och Kristina Podolak Andersson, (S), yrkar bifall till liggande förslag till beslut, att föreslå fullmäktige att motionen ska anses besvarad. Proposition Ordförande frågar om nämnden anser att förslaget till kommunfullmäktige ska vara att bifalla motionen eller att motionen ska anses besvarad. Han finner att omsorgsnämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att motionen ska anses besvarad.

9 9 (17) Votering Votering begärs varvid ordförande ställer följande propositionsordning: Den som vill att omsorgnämnden ska föreslå kommunfullmäktige att motionen ska anses besvarad röstar Ja och den som vill bifalla alliansgruppens förslag att föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen röstar Nej. Omröstning sker och utfaller med 8 Ja-röster mot 3 Nej-röster. Ja-röster avges av Liselotte Ross (V), Kristina Podolak Andersson (S), Inger Henriksson (S), Magnus Lundén (S), Anna Johansson (S), Marita Fransson (C), Petra Gustafsson (SD) och Michael Ländin (S) Nej-röster avges av Per Dahl (M), Ole Torffvit (M) och Lene Polteg (L). Omsorgsnämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige att motionen härmed ska anses besvarad. Reservation Vi reserverar oss till förmån för bifall till motionen. Redan publicerad Internationell forskning visar att dubbar har en fallpreventiv effekt. Även om endast några få fall förhindras, kommer detta att först och främst leda till markerat mindre lidande för de utsatta. Det kommer indirekt också att bespara i första hand landstinget och i andra hand kommunens äldreomsorg insatser för vård och rehabilitering av dem som annars skulle ha drabbats av exempelvis frakturer. Per Dahl (M) Lene Polteg (L) Ole Torffvit (M)

10 10 (17) 29 Uppföljande granskning - Äldreomsorg meningsfull vardag aktiviteter och socialt innehåll Dnr ON 2017/0036 Handlingar Tjänsteskrivelse Missiv Rapport Bakgrund De förtroendevalda revisorerna i Kalmar kommun avlämnade i mars 2015 en granskning av äldreomsorgen och huruvida omsorgsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd bedrev en ändamålsenlig verksamhet så att de boende i särskilda boenden upplever en meningsfull vardag. På uppdrag av revisorerna har EY (Ernst and Young AB) genomfört en uppföljande granskning av vilka åtgärder omsorgsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd har vidtagit med anledning av de iakttagelser och synpunkter som lämnades i revisonsrapporten 2015 sant i vilken utsträckning granskningens rekommendationer har beaktats och implementeras. Rapporten visar på såväl vidtagna åtgärder som på områden med fortsatt förbättringspotential. Punkterna nedan är de områden som omsorgsförvaltningen fått att åtgärda inklusive vidtagna åtgärder. I större utsträckning följa upp efterlevnaden av mål- och styrdokument: Svar: I verksamhetsplan för omsorgsnämnden fastställs årliga mål för verksamheten. I verksamhetsplan 2017 finns målet Öka andelen omsorgstagare som är nöjda med utbudet av sociala aktiviteter i vård- och omsorgsboende. Målet är utdelat till samtliga enheter med ansvar för vård- och omsorgsboende. Dessa enheter har sedan uppdraget att formulera enhetens egna mål med anledning av nämndmålet samt beskriva vilka aktiviteter enheten avser genomföra för att nå målet. Uppföljning av nämndmål och enhetsmål görs tertialvis på både nämnd- och enhetsnivå. Redovisning sker till nämnden i delårsrapport. Metod för att sköta uppföljning och efterlevnad av mål sker i Hypergene. Aktuellt styrdokument finns i verksamhetshandboken Målsättning och struktur för sociala aktiviteter i omsorgsförvaltningen. Följs upp i målarbetet samt kan bli föremål för intern revision. Avsaknad av mål med insatser i genomförandeplaner: Svar: Genomförandeplaner följs upp i den interna kvalitetsuppföljning som alla enheter blir föremål för under ett år. Detta görs genom stickprov. I arbetet med att införa individens behov i centrum (IBIC) kommer genomförandeplaner att digitaliseras. Detta kommer att underlätta uppföljningen av genomförandeplaner och dess innehåll. Dessutom kan

11 11 (17) tilläggas att biståndshandläggarna gör uppföljningar med omsorgstagare kring de beviljade insatserna. Dessutom planeras att införa IBIC- ombud i arbetsgrupperna. Deras roll är att stödja kollegor vid upprättande av genomförandeplan samt göra regelbunden uppföljning av den sociala dokumentationen. Implementering av IBIC sträcker sig sannolikt över drygt ett år till. IBIC ombuden utbildas i sin roll parallellt med övrigt införande av IBIC som metod på enheterna. Det är alltså en löpande utbildning under projektets gång. Omsorgsnämnden godkänner omsorgsförvaltningens åtgärder som svar på revisionen Uppföljande granskning-äldreomsorg meningsfull vardag aktiviteter och socialt innehåll.

12 12 (17) 30 Öppna jämförelser 2016 Dnr ON 2017/0037 Handlingar Tjänsteskrivelse Bakgrund Öppna jämförelser 2016 är den sjunde rapporten om vården och omsorgen av äldre som Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen publicerar gemensamt. Syftet med Öppna jämförelser är att stimulera landsting och kommuner att analysera sin verksamhet, lära av varandra, förbättra kvaliteten och effektivisera verksamheten. Rapporten innehåller 30 indikatorer och 15 bakgrundsmått som belyser kvaliteten på vården och omsorgen om äldre utifrån olika perspektiv och områden. Rapporten bygger på tidigare publicerade resultat från olika datainsamlingar. Dessa är: Socialstyrelsens brukarundersökning Kolada Registret över socialtjänstinsatser Patientregister Läkemedelsregister Register kommunal hälso- o sjukvård Senior alert Palliativregistret Riks-stroke Det innebär att datainsamlingen kommer från enbart kommunen, enbart landstinget och i några fall en kombination av båda. Resultatet är något förbättrat sedan 2016 men det finns fortfarande en hel del att arbeta med för att nå målet för Rapporten finns i sin helhet att hämta från Socialstyrelsen eller Sveriges Kommuner och Landsting. Överläggning Omsorgsnämnden antecknar informationen till protokollet.

13 13 (17) 31 Nämndernas översyn av organisation 2019 Dnr ON 2017/0041 Handlingar Tjänsteskrivelse Bakgrund Kommunstyrelsen får i uppdrag att tillsammans med en parlamentariskt tillsatt politisk styrgrupp presentera ett förslag till politisk organisation, som kan beslutas före valet år Kommunstyrelsen får också i uppdrag att samtidigt presentera ett förslag till förvaltningsorganisation som stöder den nya politiska organisationen. Översyn, alltså ingen total organisationsutredning. Kommunhatten på! Hela kommunen! Frågor 1. Vilka är de viktigaste frågorna framåt med effekt på den politiska organisationen? 2. Synpunkter på förvaltningsorganisationen? 3. Plus och minus med dagens organisation, vad vill ni skicka med till översynen? Stöd till diskussioner Strategiska frågor för Kalmar kommun? Fler eller färre nämnder? Dela eller slå ihop nämnder? Hela eller delar av förvaltningar slås ihop eller delas? Fler nämnder till en förvaltning? Bolagen? Överläggning Omsorgsnämnden diskuterar olika möjligheter till förändringar inför ny organisation i Kalmar kommun 2019: Ole Torrfvit, (M) och Lene Polteg (L) föreslår en delning av omsorgnämnden i två delar, en Omsorgsnämnd/förvaltning och en Hälso- och sjukvårdsnämnd/förvaltning. Michael Ländin (S) föreslår att IT utvecklingen ska flyttas från serviceförvaltningen till kommunledningskontoret. Liselotte Ross, (V), lyfter frågan om vård- och omsorg är jämlik för alla Kalmars medborgare? Kan det garanteras att vården i Södermöre håller samma

14 14 (17) kvalitet som i centralorten och kan vi garantera samma villkor för våra anställda i Södermöre. Kenneth Sjöström, (S), anser att Omsorgsnämnden bör byta namn till Vårdoch omsorgsnämnd, då detta är mer belysande för nämndens uppdrag. Omsorgsnämnden antecknar diskussionen till protokollet.

15 15 (17) 32 Delegationsbeslut Sammanställning av biståndshandläggarnas beslut under tiden Omsorgsnämnden antecknar informationen till protokollet. _

16 16 (17) 33 Anmälningsärenden - Handlingsplan Ståthållaren Liljan - Sjukfrånvaro - IVO Frågor om strokevården i Kalmar kommun - IVO Inspektionsmeddelande, inspektion på Jungmansgården Omsorgsnämnden antecknar informationen till handlingarna.

17 17 (17) 34 Förvaltningschefen informerar - Boendestatistik - Lex Sarah på gång till IVO - Ärenden på gång - Studieresa till Karlskrona - Socialt innehåll Omsorgsnämnden antecknar informationen till protokollet.

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-10-26 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2018-01-22 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 22 november 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 73-82 Beslutande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande:

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande: UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-10-26 74 Motion - Inför "måltidsvän" inom Kalmars omsorg. Dnr ON 2017/0086 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-10-03 Motion Inför måltidsvän inom Kalmars omsorg Bakgrund

Läs mer

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris.

Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-15 Omsorgsnämnden 53 Svar motion Äldreboende ska konkurrera med livskvalité - inte bara lägsta pris. Dnr ON 2017/0054 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-05-29 Motion

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 20 juni 2018 kl. 13:00 Plats Vänskapens väg 6 Omfattning 45-51 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 24 november 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 79, 81-89 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden.

Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden. UTDRAG 1 (4) Sammanträdesdatum 2017-06-15 54 Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden. Dnr ON 2017/0064 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-05-29 Motion Beslutsrutiner vid uppförande av nya äldreboenden

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 april 2018 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning 25-36

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 april 2018 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning 25-36 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 26 april 2018 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby Omfattning 25-36 ande Michael Ländin (S), ordförande 25-32 Per Dahl (M), 1:e vice ordförande 25-27 Liselotte Ross

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 31 maj 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 37-44 ande Michael Ländin (S), ordförande 41-44 Per Dahl (M), 1:e vice ordförande, tjänstgörande ordförande 37-40

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B. Omfattning 9-15

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B. Omfattning 9-15 Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-15:30 Plats Omsorgsförvaltningen, Torsåsgatan 1 B Omfattning 9-15 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 30 mars 2017 kl. 13:00-17.00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 14-23 ande Michael Ländin (S), ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Annica Portland Bengtsson

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 24 november 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 80 Beslutande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 36-45 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 46-56

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 46-56 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 16 juni 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 46-56 ande Per Dahl (M), ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Gunnel Akinder (S) Michael Palmquist

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 25 april 2019 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1B Omfattning 33-41 ande Michael Ländin (S), ordförande 36-41 Måns Linge (M), 1:e vice ordförande 36-41, ordförande 33-35 Richard Deichmann (V),

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 13:00 Plats Storken, Stagneliusgatan 31. Omfattning 55-64

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 13:00 Plats Storken, Stagneliusgatan 31. Omfattning 55-64 Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 17 juni 2015 kl. 13:00 Plats Storken, Stagneliusgatan 31 Omfattning 55-64 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 29-38 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 23 maj 2019 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1B Omfattning 42-49 ande Michael Ländin (S), ordförande Måns Linge (M), 1:e vice ordförande Richard Deichmann (V), 2:e vice ordförande Magnus Lundén

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 28 mars 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 13-24 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 15 juni 2017 kl. 13:00-17.30 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 48-61 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kenneth

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 23 november 2017 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 82-91 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kristina

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 72-74 Beslutande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 23 maj 2017 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 61-63 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2019-04-29 0480-452903 Öppna jämförelser 2018 Bakgrund Öppna jämförelser 2018 är den nionde rapporten om vården och omsorgen av äldre som Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst

Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-10-01 KS 2015/0528 50044 Kommunfullmäktige Motion från Max Troendlé (MP) om bättre hemtjänst Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2019-04-23 ON 2019/0044 53515 Omsorgsnämnden Öppna jämförelser 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden antecknar informationen till

Läs mer

Översyn av omsorgstaxan och HSL avgifter

Översyn av omsorgstaxan och HSL avgifter UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2015-10-22 82 Översyn av omsorgstaxan och HSL avgifter Dnr ON 2015/0059 Handlingar Tjänsteskrivelse 2015-10-09 Avgifter för kommunal hemsjukvård och installation av trygghetslarm

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 25 oktober 2018 kl. 13:00 Plats Rimsmedsvägen 25 Omfattning 62-72 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kristina

Läs mer

Omsorgsnämnden. Svar på motion - Öka samverkan mellan kommun och landsting. Yttrande UTDRAG Dnr ON 2016/0092

Omsorgsnämnden. Svar på motion - Öka samverkan mellan kommun och landsting. Yttrande UTDRAG Dnr ON 2016/0092 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2016-09-29 57 Svar på motion - Öka samverkan mellan kommun och landsting Dnr ON 2016/0092 Handlingar Tjänsteskrivelse 2016-07-12 Motion Bakgrund Hemsjukvården övergick till

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 28 september 2017 kl. 13:00-16.30 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 62-71 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice

Läs mer

Socialnämnden 2015-11-10 1 (13)

Socialnämnden 2015-11-10 1 (13) Socialnämnden 2015-11-10 1 (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-11-10 kl. 9:00-11:30 Ajournering kl. 9:50-10:30 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson

Läs mer

Svar på motion om att erbjuda halkskydd kostnadsfritt för pensionärer

Svar på motion om att erbjuda halkskydd kostnadsfritt för pensionärer Kommunstyrelsen 2015-09-01 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:95 Sara Molander 016-710 25 16 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion om att erbjuda halkskydd kostnadsfritt för pensionärer

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2018-10-04 KLK 2018/235 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-15:35 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 104-118 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (13)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (13) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Frösundarummet, 10.00-11.00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M) Ersättare Övriga närvarande Gunilla

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 14 december 2017 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 92-104 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kallelse med föredragningslista

Kallelse med föredragningslista Tomelilla kommun Vård och omsorgsnämnden Ledamöter kallas Ersättare underrättas Tid: torsdagen den 28 januari 2016 kl. 08.30 Plats: Svea Hund i kommunhuset Kallelse med föredragningslista Ärenden 1 Val

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Folkets hus i Torsås, 2017-11-28, 17.00 17.30 Beslutande Henrik Nilsson Bokor, S ordförande Roland Swedestam, S Susanne Rosén, S Roger Isberg,

Läs mer

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020

Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 Handläggare 0480-450000 Datum 2017-05-29 Plan och aktiviteter för att nå målet förbättrad personalkontinuitet i hemtjänsten, Sveriges 30 bästa äldreomsorgskommuner år 2020 1. Bakgrund: Vikten av personkontinuitet

Läs mer

Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun

Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun Fredrik Ottosson September 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Bakgrund...2 2.1. Revisionsfråga...2

Läs mer

Uppföljande granskning - Äldreomsorg meningsfull vardag aktiviteter och socialt innehåll

Uppföljande granskning - Äldreomsorg meningsfull vardag aktiviteter och socialt innehåll TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mia Lindgren 2017-04-07 ON 2017/0036 Klicka här för att ange text. Omsorgsnämnden Uppföljande granskning - Äldreomsorg meningsfull vardag aktiviteter

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Onsdagen den 19 juni 2019 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1B Omfattning 50-57 ande Michael Ländin (S), ordförande Richard Deichmann (V), 2:e vice ordförande Siw Gyllensten (M) tjänstgörande ersättare Magnus

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Onsdagen den 19 december 2018 kl. 13:00 Plats Stensberg, Ståthållaregatan 35 Omfattning 83-94 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Richard Deichmann

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 maj 2018 kl. 8:30-9:25 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 53-56 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Carl-Henrik Sölvinger (L) ordförande vice ordförande

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care

Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0035 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 Gertrude Care Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner kvalitetsberättelse

Läs mer

Kerstin Gustafsson (v) Kent Pettersson (fp) Rolf Wahlberg (m) Ann-Mari Jeansson (kd) Justerat Steve Sjögren Gunnel Akinder Ordförande

Kerstin Gustafsson (v) Kent Pettersson (fp) Rolf Wahlberg (m) Ann-Mari Jeansson (kd) Justerat Steve Sjögren Gunnel Akinder Ordförande KALMAR KOMMUN OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2006-02-23 Tid kl 13.00-16.20 Plats Omsorgskontoret Omfattning 13-22 ande Steve Sjögren (s) ordförande Ingegerd Petersson (c) Ann Hellenborg (mp)

Läs mer

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP)

Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias Bruno (M) Anne Johansson (L) Lena Linke (MP) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 14.00. Ajournering kl. 13.45-13.50. Beslutande Nils Olof Bengtson (M), ordförande Britt Lindgren (C) Birgitta Granström (S) Stellan Welin (S) Mathias

Läs mer

Socialnämnden (12)

Socialnämnden (12) Socialnämnden 2017-05-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 13:15-15:45 Ajournering kl.14:30-15:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Motion - Nyanländas språkkunskaper inom de sociala omsorgerna

Motion - Nyanländas språkkunskaper inom de sociala omsorgerna UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2019-06-19 51 Motion - Nyanländas språkkunskaper inom de sociala omsorgerna Dnr ON 2019/0070 Handlingar Tjänsteskrivelse 2019-06-15 Motion om nyanländas språkkunskaper inom

Läs mer

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen

Samtliga träffpunkter i Södermöre kommundel erbjuder kost. Svaret är översänt till enhetschef för socialt innehåll på omsorgsförvaltningen Handläggare Datum Martin Westbrandt 2017-10-10 0480-45 29 04 I diskussion på presidiemöte 171006 beslutar Södermöre kommundelsnämnds presidie att samråda med omsorgsförvaltningens svar på motion från Carl-

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 17 december 2015 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 17 december 2015 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby. Omfattning Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 17 december 2015 kl. 13:00 Plats Ingelstorpsvägen 1, Smedby Omfattning 102-117 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V),

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

92 94 direktjustering

92 94 direktjustering 1(2) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 2, Alvesta 11 november 2018 kl. 13:15 - Justerade paragrafer 92 94 direktjustering Beslutande Mats Martinsson (S), ordf. Sonia Muhletaler Salsamendi

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:30-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 94-105 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 26 april 2017 kl. 17:00-18.10 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 24-37 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren

Läs mer

Bakgrund Thoralf Alfsson (SD) har lämnat en motion angående Kalmar kommuns vindkraftverk.

Bakgrund Thoralf Alfsson (SD) har lämnat en motion angående Kalmar kommuns vindkraftverk. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-21 69 Motion från Thoralf Alfsson (SD) - angående Kalmar kommuns vindkraftverk. Dnr SFN 2017/0153 Handlingar Förvaltningens skrivelse 2017-06-08. Motion från Thoralf

Läs mer

Förslag till avgift för transport av avliden

Förslag till avgift för transport av avliden UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-06-15 57 Förslag till avgift för transport av avliden Dnr ON 2017/0066 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-06-05 Utredning Bakgrund Enligt 1 hälso- och sjukvårdslagen (1982:763)

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

16: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänst/hemsjukvården (V) Delges:

16: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänst/hemsjukvården (V) Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 16: Motion (V) - Inför konkurrens på lika villkor inom hemtjänst/hemsjukvården (V) Delges: Omvårdnadsnämnden Dnr 17KS396 Beslut Kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Kallelse

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Kallelse Tid: Tisdag 2019-10-15 klockan 14:00 Plats: Justerare: Visten (Minoriteten) Tid för justering: Tisdag 2019-10-15 klockan 17:00 Gruppmöten: Majoritetsgruppen (S och C) 15 oktober klockan 13.00 i Visten,

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2018-04-25 KS 2017/0981 Tel: 0480-45 01 31 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-09-12 kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson,

Läs mer

Kommunstyrelsens personalutskott. Svar på motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Frihet att löneväxla mot tjänstepension UTDRAG

Kommunstyrelsens personalutskott. Svar på motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Frihet att löneväxla mot tjänstepension UTDRAG UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-14 Kommunstyrelsens personalutskott 35 Svar på motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Frihet att löneväxla mot tjänstepension Dnr KS 2017/0458 Bakgrund Liberalerna

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-14:50 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 65-75

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid kl. 13:00-14:50 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 65-75 Omsorgsnämnden Tid kl. 13:00-14:50 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 65-75 ande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum s arbetsutskott 2017-12-13 164 KS 182/16 Omfördelning av uppdrag- beslut om fossiloberoende fordonsflotta Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Stadsledningsförvaltningen ges i uppdrag att

Läs mer

Intern kontroll förslag till plan 2017

Intern kontroll förslag till plan 2017 Handläggare Dahl Jessica (OMF) Sporrong Anna-Terese (OMF) Rev Datum 206--25 206-2-07 Diarienummer OSN-206-0337 Omsorgsnämnden Intern kontroll förslag till plan 207 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Tid Torsdagen den 15 december 2016 kl. 13:00-17.05 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 90-102 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 13:00 16.00 Leif Andersson (S) Roger Persson (S), tjänstgörande ersättare Anna-Lena Carlsson (C)

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Testa japanska toaletter

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Testa japanska toaletter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Louise Weidolf 2017-05-31 KS 2017/0097 50610 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Testa japanska toaletter Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Södermöre kommundelsnämnd

Södermöre kommundelsnämnd Tid Onsdagen den 18 oktober 2017 kl. 17:00-18:15 Plats Kommundelssalen, Ljungbyholm Omfattning 74-80 ande Elisabeth Gustavsson (S), ordförande Karin Lindsten (L) Elisabeth Sjögren Heimark (S) Johan Kesselmark

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0034 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner Kvalitetsberättelse

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 31 mars 2016 kl. 13:00-17:15. Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 12-24

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 31 mars 2016 kl. 13:00-17:15. Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 12-24 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 31 mars 2016 kl. 13:00-17:15 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 12-24 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Christina Höij (m), 11-19 Rolf Antonsson (m), 11-19 Inger Eckert (kd) Ingrid Högman (kd) Stephan Karlsson (s), 11-19

Christina Höij (m), 11-19 Rolf Antonsson (m), 11-19 Inger Eckert (kd) Ingrid Högman (kd) Stephan Karlsson (s), 11-19 11-22 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 17.15. Beslutande Närvarande ersättare Kristina Frigert (m), ordförande Göran Fahlgren (m), 2:e vice ordförande Lasse Andersson (m) Daniel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

Protokoll från socialnämndens sammanträde 2015-06-10

Protokoll från socialnämndens sammanträde 2015-06-10 2015-06-10 Sida 1 (17) Protokoll från socialnämndens sammanträde 2015-06-10 P g a personuppgiftslagen (PUL) kan vissa uppgifter i protokollet vara borttagna (kryssade) Innehållsförteckning ande... 2 Val

Läs mer

Motion av Stefan Hanna (C) om särskilt äldreboende med en palliativ enhet kallad Omtanken

Motion av Stefan Hanna (C) om särskilt äldreboende med en palliativ enhet kallad Omtanken KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Gustafsson Mia (ÄLF) Davidsson Per (KLK) Datum 2016-08-11 Diarienummer KSN-2015-2157 Kommunstyrelsen Motion av Stefan Hanna (C) om särskilt äldreboende med en palliativ

Läs mer

Rose-Marie Ahlström (M) Anne Johansson (L) Stig Roos (S) Luis Morales (V)

Rose-Marie Ahlström (M) Anne Johansson (L) Stig Roos (S) Luis Morales (V) Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 08.30-11.15. Beslutande Närvarande ersättare Nils Olof Bengtson (M), ordförande Kristina Frigert (M) Kenny Thärnström (L) Britt Lindgren (C) Birgitta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

29 Svar på motion om anställningsgaranti på vård- och omsorgsprogrammet RS160371

29 Svar på motion om anställningsgaranti på vård- och omsorgsprogrammet RS160371 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-02-14 29 Svar på motion om anställningsgaranti på vård- och RS160371 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att

Läs mer

Nytt förslag till kvalitetspris

Nytt förslag till kvalitetspris TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Pierre Börjesson 2016-02-12 ON 2016/0030 52545 Omsorgsnämnden Nytt förslag till kvalitetspris Förslag till beslut Omsorgsnämnden antar förslaget om nytt

Läs mer

Cecilia Simonsson (SD), Lisbeth Olsson, förvaltningschef Nicolina Ravnås, ekonom, 54 Nina Roos, utredare, 55 Lena Vilhelmsson, sekreterare

Cecilia Simonsson (SD), Lisbeth Olsson, förvaltningschef Nicolina Ravnås, ekonom, 54 Nina Roos, utredare, 55 Lena Vilhelmsson, sekreterare Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00-14.15. Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Nils Olof Bengtson (M), ordförande Rosita Holmström (M) Britt Lindgren (C) Mikael Sternemar

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Parlamentariska nämnden 8-15

Parlamentariska nämnden 8-15 PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus sal A Närvarande: Beslutande: Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Hans Toll (S), vice ordförande Urban Persson (M) ers. Håkan Jansson (M) Lennart Bogren

Läs mer

Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011

Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011 Allmänna utskottet 2012 06 07 49 5 Socialnämnden 2012 06 20 103 8 Dnr 2011/645 70 Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011 Bilagor: Övergripande granskning av socialnämnden 2011 Tjänsteutlåtande

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid ANK Sammanträdesrum kl. 13:15-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Leif Smith (S) (1:e vice ordförande), Tommy Edenholm (KV) (2:e

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Bildningsnämnden. Plats och tid Oskarshamnssalen, klockan 13:00-15:10, ajournering 14:30-14:55

PROTOKOLL Sida 1 Bildningsnämnden. Plats och tid Oskarshamnssalen, klockan 13:00-15:10, ajournering 14:30-14:55 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, klockan 13:00-15:10, ajournering 14:30-14:55 Beslutande Magnus Larsson (C), ordförande Thina Andersson (S) 1:e vice ordförande Gudrun Gustafsson (M) 2:e

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01 24 Allmän Plats och tid Kommunhuset, Björnekullasalen kl. 19.00-20.25 ande Reino Persson (S) ordförande Friberg, Gun (S) vice ordf. Hellman, Gertrud (M) Eriksson, Lennart (S) Andersson, Lena (C) tjg. ersättare

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 27 september 2018 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 52-61 Beslutande Michael Ländin (S), ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande Kristina Podolak-Andersson

Läs mer