UTVÄRDERING AV PROJEKTET EN VÄG IN MADELEINE ANDERSSON OCH EVA ALFREDSSON OLSSON. KARLSTADS UNIVERSITET FoU VÄLFÄRD VÄRMLAND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVÄRDERING AV PROJEKTET EN VÄG IN MADELEINE ANDERSSON OCH EVA ALFREDSSON OLSSON. KARLSTADS UNIVERSITET FoU VÄLFÄRD VÄRMLAND"

Transkript

1 UTVÄRDERING AV PROJEKTET EN VÄG IN MADELEINE ANDERSSON OCH EVA ALFREDSSON OLSSON

2 Bakgrund Projektplan Utvärdering av projektet En väg in Sunne kommun Bakgrund till projektet är att genom samverkan mellan socialtjänsten och de funktioner som ingår i projektet (integrationssamordnare, studie- och yrkesvägledare samt praktiksamordnare), fånga upp ungdomar, vuxna samt nysvenskar som har hamnat i ett varaktigt utanförskap och i en ekonomisk beroendesituation. Det sker genom att de som är aktuella på försörjningsstöd hänvisas till projektet En väg in för att kartlägga vad som behövs för att bli självförsörjande. Totalt planeras 80 kunder att ingå i projektet.

3 Syfte med projektet Projektplan Utvärdering av projektet En väg in Sunne kommun Syftet med verksamheten i projektet är att (KS2016/853/01, s. 2): Utifrån Arbetsförmedlingens anställningskedja skapa förutsättningar, öka och bibehålla individens arbetsförmåga i ett långsiktigt perspektiv. Minska bidragsberoende Öka anställningsbarheten

4 Bakgrund utvärderingsuppdraget Projektplan Utvärdering av projektet En väg in Sunne kommun FoU Välfärd Värmland har fått i uppdrag av Sunne kommun att genomföra en kvalitativ utvärdering som genomförs med hjälp av intervjuer med ett urval av kunder som ingått i projektet. Resultatet redovisas i form av en power-point presentation.

5 Syfte med utvärderingen Projektplan Utvärdering av projektet En väg in Sunne kommun Syftet är att studera hur de kunder som har ingått i projektet har upplevt verksamheten över tid och hur verksamheten har påverkat deras situation när det gäller möjligheten till försörjning.

6 Frågeställningar som utvärderingen ska besvara Projektplan Utvärdering av projektet En väg in Sunne kommun Upplever kunderna att de får det stöd och den hjälp de anser sig behöva av verksamheten? Upplever kunderna att verksamheten gör någon skillnad när det gäller den psykiska hälsan och välbefinnandet? Upplever kunderna att verksamheten har gjort någon skillnad för framtida möjligheter att komma ur bidragsberoendet och i så fall hur?

7 Organisering av projektet Förutsättningar Resurser Eriksson, B.G. & Karlsson, P-Å. (2016) Att utvärdera välfärdsarbete. Falkenberg: Gleerups. Andra upplagan Vägvisaren arbete istället för bidrag KS2016/853/01, Sunne kommun, 2017 Projektplan Utvärdering av projektet En väg in Sunne kommun Projektplan och finansiering 3,5 tjänster (Praktiksamordnare, arbetsterapeut och handledare) Deltagare Lokaler

8 Programteori Förutsättningar Resurser Projektplan Utvärdering av projektet En väg in Sunne kommun I projektet är det tänkt att de individer som inte arbetsförmedlingen arbetar med och som faller utanför systemet eller som arbetsförmedlingen inte når målen med av olika anledningar skall få hjälp och stöttning för att komma vidare till egenförsörjning eller studier. Denna hjälp och stöttning är tänkt att ske med hjälp av en integrationssamordnare, en studie- och yrkesvägledare och en praktiksamordnare. De tre olika professionerna hjälper individen att komma vidare med den plan som den enskilde individen har. Är behovet studier eller komplettering av utbildning hjälper studie- och yrkesvägledaren till. Är personen i behov av en arbetsprövningsplats, för att arbetsträna, slussar praktiksamordnaren vidare individen utifrån den individuella matchningen till Ekebyvägen, praktikplats inom kommunen eller en extern plats.

9 Programteori Aktiviteter Process Projektplan Utvärdering av projektet En väg in Sunne kommun

10 Metod för utvärderingen Eriksson, B.G. & Karlsson, P-Å. (2016) Att utvärdera välfärdsarbete. Falkenberg: Gleerups. Andra upplagan. Kvale, S. & Brinkmann, S. (2009) Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur Trost, J. (2010) Kvalitativa intervjuer. Lund: Studentlitteratur Utvärderingen har en kvalitativ ansats och det material som utvärderingen grundar sig i består av kvalitativa intervjuer. Utvärderingen har inte ambitionen att kvantifiera några data utan data ska försöka ge en helhetsbild utifrån intervjupersonernas berättelser. Utvärderingen är en före-efter (pre-post) utvärdering.

11 Metod för utvärderingen Projektplan Utvärdering av projektet En väg in Sunne kommun FoU Välfärd Värmlands utvärdering innehåller följande: En kvalitativ utvärdering som genomförs med hjälp av intervjuer med ett urval av kunder som har ingått i projektet. Urvalet av kunder har skett med tanke på ålder, kön, etnicitet, typ av stöd i verksamheten samt längd på period av bidragsberoende. Intervjuerna kommer att ske kontinuerligt under projekttiden från början av året De kunder (femton stycken) som väljs ut för intervju, och som accepterar att medverka i utvärderingen, kommer att intervjuas vid starten i projektet samt när de slutar i verksamheten. Totalt kommer 30 intervjuer att göras. Det åvilar uppdragsgivaren att förse FoU Välfärd Värmland med namn och kontaktuppgifter på kunder som ingår i verksamheten. Resultatet redovisas i form av en power-point presentation.

12 Urval och bortfall Praktiksamordnaren har gjort urvalet av deltagare till utvärderingen, samt bokat in möten mellan deltagare och intervjuare på plats i Sunne. FoU Välfärd Värmland har inte varit involverade i urvalsprocessen. De som valdes ut för deltagande och tackade ja fick en skriftlig information om utvärderingens syfte och arbetsgång. Totalt har 15 deltagare valts ut för två intervjutillfällen. Första intervjun ägde rum i anslutning till, eller några månader efter att deltagaren började i projektet under våren 2018, intervju två ägde rum under sommaren och hösten Bortfall: Av de femton deltagare som intervjuades vid första tillfället har 3 inte kunnat genomföra intervju nummer två av olika anledningar.

13 Datainsamling (1) Intervjuer med deltagare på plats i Sunne kommun. (15 st) Alla intervjuer genomfördes under våren 2018, mellan 1 mars och 11 april. Intervjuerna har genomförts av Madeleine Andersson, FoU Välfärd Värmland.

14 Datainsamling (2) Intervjuer med deltagare på plats i Sunne kommun (11 st), samt en intervju via telefon (totalt 12 intervjuer). Intervjuerna genomfördes under sommaren och hösten 2018, mellan 4 juli och 27 september. Intervjuerna har genomförts av Madeleine Andersson, FoU Välfärd Värmland.

15 Databearbetning/dataanalys (Miles, M.B. & Huberman, A.M. (1994) Qualitative Data Analysis. An Expended Sourcebook. Thousand Oaks, CA: Sage. Second Edition.) Intervjuerna spelades in och transkriberades sedan i sin helhet med undantag för vissa upprepningar. Transkriberingarna har sedan kodats och analyserats med hjälp av Nvivo, ett dataprogram för analys av kvalitativa data.

16 Databearbetning/dataanalys (Miles, M.B. & Huberman, A.M. (1994) Qualitative Data Analysis. An Expended Sourcebook. Thousand Oaks, CA: Sage. Second Edition.) Intervju 1; Materialet kodades enligt följande teman: Upplevelse av projektet Stöd av projektet idag Aktuell hälsosituation Tidigare åtgärder Behov av stöd och hjälp (egna upplevelser) Förväntningar på projektet Positiva upplevelser av projektet så här långt Negativa upplevelser av projektet så här långt

17 Databearbetning / dataanalys (Miles, M.B. & Huberman, A.M. (1994) Qualitative Data Analysis. An Expended Sourcebook. Thousand Oaks, CA: Sage. Second Edition.) Intervju 2; Materialet kodades enligt följande teman: Upplevelse av projektet Stöd av projektet idag Aktuell hälsosituation Har förväntningarna på projektet infriats? Positiva upplevelser/tankar av och om projektet Negativa upplevelser/tankar av och om projektet Har projektet gjort någon skillnad avseende psykisk/fysisk hälsa? Har projektet gjort någon skillnad avseende framtida möjligheter att komma ur ett bidragsberoende?

18 Forskningsetiska reflektioner (Vetenskapsrådet (2002) Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm: Vetenskapsrådet) De forskningsetiska principer som har beaktats i utvärderingen är de principer som Vetenskapsrådet har tagit fram: - Informationskravet - Samtyckeskravet - Konfidentialitetskravet - Nyttjandekravet Informationsbrev och muntlig information om utvärderingen gavs vid kontakten med möjliga intervjupersoner (lämnades ut av den anställde i projektet som valde ut möjliga intervjupersoner). De som slutligen deltog i intervjuerna fick ytterligare muntlig information i samband med intervjutillfället innan intervjuerna påbörjades.

19 Resultat Materialet har sammanställts i resultatdelen under följande teman: Intervjutillfälle 1: Beskrivning av intervjupersonerna Gemensam bakgrund för deltagarna Förväntningar på projektet vid första intervjun Nöjdhet respektive missnöje med projektet vid första intervjun

20 Beskrivning av intervjupersonerna Ålder: Intervjupersonerna är mellan 24 och 59 år Kön: 8 män och 7 kvinnor Nationalitet: 11 intervjupersoner är etniska svenskar, fyra har annan etnisk tillhörighet Huvudsaklig problematik: Arbetslöshet pga fysiska och/eller psykiska problem/sjukdomar

21 Gemensam bakgrund för deltagarna Vilka huvudsakliga problem har deltagarna? Ofta förekommande är längre arbetslöshet Fysiska och/eller psykiska problem (hälsoproblem) samt missbruk Långvariga kontakter med olika myndigheter (sjukvården, arbetsförmedlingen, socialtjänsten, försäkringskassan) Gemensamma (dåliga) erfarenheter av myndighetskontakter respektive för invandrade svårigheter att förstå de svenska systemen

22 Intervju 1: Vilka förväntningar hade deltagarna på projektet vid första intervjun? De flesta visste inte vad de skulle förvänta sig Några hade inga förväntningar Några förväntade sig att få stöd i något avseende eller att få ett arbete Förväntningar på projektet före eller strax efter inträdet visar sig vara kopplat till tidigare erfarenheter, ofta inte så positiva sådana

23 Vad är deltagarna mest nöjda med respektive mest missnöjda med vid första intervjun? Nöjd Att få hjälp förutsättningslöst Att slippa pekpinnar Att bli lyssnad på Att bli sedd för den man är Individuellt stöd utifrån individuella behov Missnöjd Att det inte går så snabbt som deltagaren vill att få vänta på åtgärder Sin egen ekonomi att leva på ekonomiskt bistånd Att inte få utnyttja sin fulla kapacitet (begränsat typ av arbeten) Specifik myndighet eller kontakt/person

24 Resultat Materialet har sammanställts i resultatdelen under följande teman: Intervjutillfälle 2: Aktuell situation vid intervjutillfälle 2. Vilka förväntningar har infriats respektive inte infriats? Nöjdhet respektive missnöje med projektet. Upplever kunderna att de får det stöd och den hjälp de anser sig behöva av verksamheten? Nuvarande hälsa i förhållande till i början av projekttiden. Upplever kunderna att verksamheten gör någon skillnad när det gäller den psykiska och fysiska hälsan och välbefinnandet? Deltagandet i projektet i förhållande till framtiden. Upplever kunderna att verksamheten har gjort någon skillnad för framtida möjligheter att komma ur bidragsberoendet och i så fall hur?

25 Intervju 2: Aktuell situation vid andra intervjutillfället Av de 15 intervjupersonerna deltog 12 vid andra intervjutillfället. En person hade fått visstidsanställning (sommarjobb) Två personer hade gått vidare till andra projekt eller väntar på någon annan form av åtgärd Tre personer skall eller har börjat i någon form av skola/utbildning Sex personer var i någon form av arbetsprövning eller på gång för sådan Tre personer deltog inte vid andra intervjutillfället

26 Vilka förväntningar infriades? Eftersom många inte hade några speciella förväntningar eller inte visste vad de skulle förvänta sig är många positivt överraskade. De flesta uppger att projektet haft stor betydelse för dem och att de tycker att framtiden ser ljusare ut pga deltagandet i projektet. Flera upplever också att deras hälsa förbättrats, såväl fysiskt som psykiskt. Flera uppger även att de fått stöd och hjälp för att bli kvitt eller för att inte återfalla i missbruk. Att få fasta rutiner och en social tillhörighet upplevs som positivt och som att det har betydelse för hälsan. Flera uppger också att ett bättre självförtroende påverkat upplevelsen av såväl hälsa som framtidssyn.

27 Vad är deltagarna mest nöjda med respektive minst nöjda med vid intervju 2? Nöjd Missnöjd Att få hjälp förutsättningslöst Att slippa pekpinnar Att bli lyssnad på Att bli sedd för den man är Att ha kommit flera steg närmare självförsörjning Av de intervjuade är det två personer som inte är nöjda med något överhuvudtaget Övrigt missnöje handlar om att det är svårt att få ett vanligt arbete eller missnöje med specifik myndighet eller kontakt/person

28 Forts. nöjd/missnöjd Nöjd Missnöjd Individuellt stöd utifrån individuella behov Att personalen finns tillgängliga man kan komma när som Att få hjälp och stöd i sådant man själv upplever sig ha behov av I stort sett alla är nöjda med projektet och personalen där, missnöje har andra orsaker och ligger oftast utanför projektet. Men enstaka intervjupersoner upplever att de inte kommer överens med viss personal

29 Exempel på sådant som intervjupersonerna fått hjälp med Att komma i kontakt med sjukvård eller psykiatri Att komma igång med studier Att få praktikplatser Att få lönebidragstjänster Att bryta social isolering Att få tillbaka sitt körkort Att komma vidare till andra projekt/insatser vid behov Att få hjälp med myndighetskontakter Att få hjälp att söka sjukersättning

30 Citat från intervjuerna: IP: Har fått hjälp med att boka tider, lämna papper, kontakta myndigheter, med mera. I: Nej, om du tänker dig det här projektet här. Är det någonting som har varit extra bra eller positivt? IP: Ja, dom sköter det mesta åt oss. Det tycker jag är jättebra för vi behöver inte tänka. De hjälper till med att lämna in lapparna till socialen och fixar om man ska till en läkare så fixar dom det. Det är jättebra tycker jag. Så jag behöver inte tänka på sånt. I: Håller dom ordning? IP: Ja, dom håller ordning på de där grundsakerna och de påminner alltid. Så det tycker jag är jättebra.

31 Forts. citat IP: Ja, jag pratade med dom och dom pratade med skolan. Sen jag började i skolan i två veckor. I: Förra gången som vi pratade så tyckte du att det fungerade bra med dom som jobbade här. IP: Ja, faktiskt. De hjälpte mig med praktiken och de hjälpte mig och pratade med dom så jag fick praktik där. Det fungerade bra med dom här. Dom tog med mig på möten. Dom jobbar jätte bra men kanske jag har problem. Kanske problemet är hos mig. Och dom vet om min hälsa också. I: Vilket stöd har du fått då? IP: Nej, men jag kan komma hit och prata och ska jag iväg någonstans så har dom alltid kört mig.

32 Hälsa och välbefinnandet Alla intervjupersoner har något fysiskt eller psykiskt hälsoproblem, exempelvis: Värk i kroppen Utslitna leder Ryggproblem Depressioner Ångest och oro ADHD De flesta upplever att deltagandet i projektet påverkat den psykiska och fysiska hälsan positivt även om de inte blivit helt friska.

33 Citat om kroppen och hälsan I: Men jag har faktiskt en sista fråga. Om det är någonting annat som du vill berätta som jag inte har frågat dig om. Är det något annat som du tänker att det kan vara bra om jag får reda på. IP: Nej, jag tror inte det. Jag har dåligt med min hälsa så jag jobbar ju inte men jag tycker att dom här hjälpte mig jätte bra. Dom vet varje person hur den lever och vad man kan göra och vad man inte kan göra och dom hjälpte mig som jag önskade. I: Hur är det annars i kroppen nu? IP: Ja, det är ju bättre nu. Jag var ju inte så rörlig förut, nu är man ju mer rörlig för man rör ju på sig hela dagarna. Eller inte hela dagarna för man sitter ju och jobbar med något.

34 Forts. citat I: Du känner att det har gjort skillnad för dig? IP: Ja, det har det. Sen när du var här sist så hade jag ju så förbannat ont i ryggen också. I: Ja, det hade du. IP: Men det har jag inte nu, jag märker inte det ett dugg. Det enda som jag får tänka på nu är att jag absolut inte kan böja mig i vissa vinklar. Förut så försökte jag men det går inte ens längre för nu är jag ju ändå mer opererad.

35 Citat om den psykiska hälsan I: Skulle du säga att det här projektet har gjort någon skillnad för dig när det kommer till din psykiska hälsa eller ditt välbefinnande, hur du mår? IP: Jag mår ju faktiskt bättre eftersom jag har rutin eller vad man säger. Rutin det hade man ju förut också då men nu liksom vet man att onsdag nu så ska jag iväg och fredag nu ska jag iväg. I: Ja. IP: Sen kan det komma såhär att nu skiter jag i det här idag. I:Okej. IP: Det kan det komma. I: Ja, det kan väl alla ha. IP: Ja, man har väl det. Men man peppar sig själv att nej jag går dit. Man träffar ju liksom nån glad och go i gruppen liksom. Det blir positivt. Så att ja, jag mår faktiskt bättre.

36 Forts. citat I: Känner du att du kan bidra där? IP: Ja, det är ju det jag gör. För det som jag håller på med det är det ingen av dom andra som klarar av. Så jag får ju känna mig lite stolt ibland också. I: Ja IP: Man ska väl inte skryta för mycket men i just detta fallet så kan jag ju säga att jag klarar ju av det i alla fall.

37 Framtida möjligheter att komma ur ett bidragsberoende De flesta intervjupersonerna anser att projektet kan eller har påverkat framtida möjligheter att komma ur ett bidragsberoende. De flesta upplever att de har en plan för hur de ska ta sig vidare och att projektet har påverkat deras tankesätt positivt inför framtiden. Flera av intervjupersonerna har tagit ett eller flera steg mot framtida självförsörjning under den tid de har varit med i projektet.

38 Citat I: om du tänker såhär har det här projektet gjort någon skillnad för dig eller dina framtida möjligheter att komma ur ett bidragsberoende? IP: Ja, men det har det ju. I: Hur skulle du säga att det har det? IP: Här liksom pushar dom ju på att du ska ut i arbetslivet liksom. Det är inte det här att gå och dra fötterna efter dig. Här är det liksom så att nu provar vi det här. I: Skulle du säga att du har haft nytta av att vara med i det här projektet? IP: Ja, ja, ja jag har ju kommit igång och jobbat. Det är gôr viktigt för mig. Det är det.

39 Citat avslutningsvis om projektet och dem som jobbar där: IP: Så dom gör ju verkligen stora steg och hjälper en att få fast anställning och det är väl deras mål egentligen att vi ska komma ut. Så jag begriper inte det här med en väg in det skulle ju heta en väg ut egentligen. För det här med en väg in det låter ju som man ska på kåken. (skratt) I: Sedan har jag, jag förstår att du känner att de har hjälpt dig mycket här, men jag vill fråga om du känner att det här projektet har gjort någon nytta för dig? Du har sagt att dom har varit viktiga och att de har gett dig stöd men har du haft nytta va dom? IP: Jo, men. Ja, dom har ju lyssnat på mig och stöttat och försökt att göra som jag vill då fast på deras sätt då. Det där med soss och grejer, sådant som jag inte klarar av, så har ju dom liksom lagt om det på deras språk om man säger så liksom. Vad jag har begärt och vad jag vill.

40 Citat avslutningsvis om projektet och dem som jobbar där: I: Vad är det som har gjort att du har klarat dig hit idag? IP: Att dom har varit så jävla jobbiga. (skratt) Nej, men att dom har varit på liksom och kollat så att allting funkar. Och det här att jag får säga saker på mitt sätt utan att det blir konstigt liksom när jag har mått som jag har gjort. Jag behöver inte tänka på hur jag ska formulera mig utan dom har liksom fattat ändå. I: Pratar ni mer samma språk? IP: Ja IP: Först var jag orolig från början. Men när jag kände att de lyssnade på mig och vi pratade så blev det bra.

41 Analys och slutsatser De flesta är nöjda med såväl insatser som personal i projektet Vad verkar vara avgörande? Att insatser är individuellt anpassade Att insatser bygger på överenskommelser med individen Att individen fått påverka typ av insats Inga pekpinnar Öppen och tillåtande miljö (att man kan titta in utan att boka tid) Att projektet gett möjlighet till en väg ut ur problem och isolering

42 Forts analys och slutsatser Även om projektet huvudsakligen upplevs positivt av deltagarna finns möjliga utvecklingsområden: Att personalen i projektet bör behandla deltagarna i projektet utifrån individuella behov samtidigt som man inte får upplevas som oprofessionell eller orättvis. Att personalen i projektet bör hitta en balans mellan att bygga tillit och förtroende samtidigt som man inte frångår sitt uppdrag. Att kompetensutveckla personalen i projektet med tanke på deltagarnas komplexa problematik.

43 Värdering Projektet fyller viktiga behov hos personer som står utanför arbetsmarknaden av olika skäl. De som är mindre nöjda eller inte nöjda alls pekar delvis på vissa personer som de menar inte förstår deras problem. Delvis pekar de på systemen det är svårt att förstå hur olika system fungerar och vad det får för effekt för helheten. Projektet fyller en viktig funktion som inte andra myndigheter har kunnat tillgodose. Verksamheten behöver vara öppen och de anställda måste få ha viss frihet i hur de ska bemöta deltagarna samtidigt måste det trots det finnas vissa rutiner och regler för hur arbetet ska utföras.

44 Värdering Projektets positiva inverkan på deltagare: Men: Ger individualiserat stöd Ger tid (går ej på ett halvår ), kräver ej snabba förändringar Lyssnar in behov av hjälp och stöd Moraliserar inte Personalen behöver kompetensutveckling Information om olika system bör utvecklas med tanke på individernas behov och förutsättningar Förändring tar tid, verksamheter bör ha långsiktiga planer och mål att jobba med

45 Kontaktuppgifter Madeleine Andersson Eva Alfredsson Olsson E-post: Tel: E-post: Tel:

UTVÄRDERING AV PROJEKTET VÄG TILL ARBETE MADELEINE ANDERSSON OCH ANNA-LIISA TAPONEN

UTVÄRDERING AV PROJEKTET VÄG TILL ARBETE MADELEINE ANDERSSON OCH ANNA-LIISA TAPONEN UTVÄRDERING AV PROJEKTET VÄG TILL ARBETE MADELEINE ANDERSSON OCH ANNA-LIISA TAPONEN Bakgrund Projektplan Utvärdering av projektet Väg till arbete för personer med psykisk ohälsa Eda kommun. 2017. Bakgrunden

Läs mer

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN SJÄLEN Nina vill att vården ska se hela människan Psoriasis och psoriasisartrit påverkar livet på många olika sätt. Idag är vården ganska bra på att behandla de symtom som rör kroppen, medan den ofta står

Läs mer

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Lyckat bemötande av personer med neuropsykiatriska svårigheter

Lyckat bemötande av personer med neuropsykiatriska svårigheter Lyckat bemötande av personer med neuropsykiatriska svårigheter Vår historia: - Neuropsykiatriska diagnoser i daglig verksamhet varför kan de inte arbeta? - Vårt sätt att arbeta? - Vårt sätt att bemöta

Läs mer

MedUrs Utvärdering & Följeforskning

MedUrs Utvärdering & Följeforskning MedUrs Utvärdering & Följeforskning Preliminära uppgifter Fort Chungong & Ove Svensson Högskolan i Halmstad Wigforssgruppen för välfärdsforskning Förväntningar verkar stämma överens med upplevt resultat

Läs mer

EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE. Projekt Norrsken - Summering 2010 2013

EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE. Projekt Norrsken - Summering 2010 2013 EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE Projekt Norrsken - Summering 2010 2013 PROJEKT NORRSKEN FAKTA PROJEKT NORRSKEN DELTAGARES RESA FAKTA NÅGRA DELTAGARES RESA I PROJEKTET PROJEKTTID: 1 september

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE. Projekt Norrsken - Summering 2010 2014

EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE. Projekt Norrsken - Summering 2010 2014 EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE Projekt Norrsken - Summering 2010 2014 PROJEKT NORRSKEN FAKTA FAKTA PROJEKTTID: 1 september 2010 31 augusti 2014 Vänder sig till kvinnor och män i Piteå och Arvidsjaur

Läs mer

Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK -projekt i samverkan

Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK -projekt i samverkan Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK -projekt i samverkan Uppföljning 2012 Bakgrund Kvinnocoacher för arbetsåtergång i KAK, ett samverkansprojekt mellan Landstinget Västmanland, Försäkringskassan och

Läs mer

Utvärdering Projekt Vägen

Utvärdering Projekt Vägen Utvärdering Projekt Vägen Projektets bakgrund och utgångspunkter I Lycksele finns ett antal utrikes födda personer som idag har kontakt med alla fyra aktörer (Lycksele kommun, VLL, AF och Försäkringskassan)

Läs mer

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Degerfors 17 oktober 2014 * Sofie Kindahl Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor Sveriges ungdomspolitiska mål: Alla ungdomar,

Läs mer

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av Gruppintag 1 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Gruppintag 1 - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 23 34,8 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0

Läs mer

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Praktikkartläggning Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Projektperiod: 1 februari 2017 30 september 2018 Projektägare: Uppsala

Läs mer

Stöd och Beroendeteamet, Partille Att ge brukaren möjlighet och verktyg till att själv styra sin framtid

Stöd och Beroendeteamet, Partille Att ge brukaren möjlighet och verktyg till att själv styra sin framtid Partille kommun Stöd och Beroendeteamet, Partille Att ge brukaren möjlighet och verktyg till att själv styra sin framtid Att ha någon att prata med som är kunnig men som inte är fast i ett kontor var fantastiskt,

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen

Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV. 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Samordningsförbundet Välfärd i Nacka PROJEKTDIREKTIV 2012-01-13 Kirsi Poikolainen Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 5 3 Projektets mål... 5 4 Perspektiv... 5 5 Risker...

Läs mer

Intervjuer av Malmöbor aktuella på Arbetsförmedlingen, AMA och IOF

Intervjuer av Malmöbor aktuella på Arbetsförmedlingen, AMA och IOF Intervjuer av Malmöbor aktuella på Arbetsförmedlingen, AMA och IOF FINSAM i Malmö 180530 1 Bakgrund Under hösten 2017 blev FINSAM i Malmö tillfrågade om de kunde genomföra intervjuer med Malmöbor som var

Läs mer

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 2013-11-26 1 (5) Kompetens- och arbetslivsnämnden Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 1. Bakgrund

Läs mer

Erfarenhet från ett år av Västermodellen

Erfarenhet från ett år av Västermodellen Erfarenhet från ett år av Västermodellen Återkoppling från genomförande och följeforskning i Göteborg Dalheimers hus, 18 oktober 2018 Övergripande reflektioner Förberedelse, urval, kontakt Intervju Seminarium,

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

En rapport från Länsförsäkringar. Attityder till psykisk och fysisk ohälsa i arbetslivet

En rapport från Länsförsäkringar. Attityder till psykisk och fysisk ohälsa i arbetslivet En rapport från Länsförsäkringar Attityder till psykisk och fysisk ohälsa i arbetslivet Innehåll Prata om det... 3 Det är skillnad på ohälsa och ohälsa...4 Lägre förståelse för psykisk än fysisk ohälsa

Läs mer

Åtgärder för arbetslösa bidragstagare

Åtgärder för arbetslösa bidragstagare TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-05-09 Dnr 72/2008-71 Ann Kristin Hasselsten Socialnämnden 2008-05-21 Åtgärder för arbetslösa bidragstagare Sammanfattning Socialnämnden ska utveckla verksamheten för arbetslösa bidragstagare

Läs mer

Analys av Gruppintag 3 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Analys av Gruppintag 3 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys av Gruppintag 3 Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Den 27 Juni 2013 Evaluation North Analys av Grupp 3 2013-06-27 Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Innehåll 1. INLEDNING...

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 2014-0-0 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal - Genomförda intervjuer

Läs mer

SAM Samordning för arbetsåtergång. Slutrapport mars 2013 Kompetenscentrum för hälsa, KCH

SAM Samordning för arbetsåtergång. Slutrapport mars 2013 Kompetenscentrum för hälsa, KCH SAM Samordning för arbetsåtergång Slutrapport mars 2013 Kompetenscentrum för hälsa, KCH Projektets syfte Det övergripande syftet: genom samordning av insatser möjliggöra en effektiv arbetslivsinriktad

Läs mer

Kvalitetsmätning 2016

Kvalitetsmätning 2016 Kvalitetsmätning 2016 Brottsofferjouren Uppsala Län Under 2016 så hade jouren kontakt med 483 stödsökande. Jourens stödpersoner hann avsluta 435 av dessa ärenden under 2016. Av dessa gallrades i sin tur

Läs mer

LYRA. Målgrupp: år, psykisk ohälsa och komplex problematik Öppen verksamhet och individuella förändringsamtal Maxtid ett år

LYRA. Målgrupp: år, psykisk ohälsa och komplex problematik Öppen verksamhet och individuella förändringsamtal Maxtid ett år LYRA Målgrupp: 18-29 år, psykisk ohälsa och komplex problematik Öppen verksamhet och individuella förändringsamtal Maxtid ett år LYRA Integrering Aktivering Stabilisering - Genomsyras av ett individuellt

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Alpklyftan Rapport 2017-07-05 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal - Genomförda

Läs mer

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i na Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Bakgrund Projektet SAMRE-samordnad rehabilitering för sjukskrivna utan

Läs mer

Utvärdering av projekt 30 barnfamiljer

Utvärdering av projekt 30 barnfamiljer Utvärdering av projekt 30 barnfamiljer Cornelia Björk Utredare på FoU i Väst/GR cornelia.bjork@grkom.se Korta fakta om projektet Jan 2015 - feb 2016 Samverkan mellan AFH, Arb-vux och AF 30 deltagare Långvarigt

Läs mer

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN En presentation från Lunds Fontänhus som sedan 2012 arbetat med SEd (Supported education) riktat till studenter och sedan 2017 med IPS (individual placement and support) kombinerat med Fontänhusmodellen.

Läs mer

Intervjustudie. Barntraumateamet 2013-2014. Utförd av Doris Nilsson och Teresia Ängarne-Lindberg, IBL, Avd psykologi Linköpings Universitet

Intervjustudie. Barntraumateamet 2013-2014. Utförd av Doris Nilsson och Teresia Ängarne-Lindberg, IBL, Avd psykologi Linköpings Universitet Intervjustudie Barntraumateamet 2013-2014 Utförd av Doris Nilsson och Teresia Ängarne-Lindberg, IBL, Avd psykologi Linköpings Universitet Deltagare Totalt 29 st varav 15 ungdomar 14 föräldrar Deltagare

Läs mer

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+)

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+) Killen i baren Målbeteende: Att minska alkoholkonsumtion 1.R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen) (Okodat) K: Tack. Ja, e hmm... jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt att vara

Läs mer

Studerande kvinnors och mäns upplevelse av sin hälsa

Studerande kvinnors och mäns upplevelse av sin hälsa Studerande kvinnors och mäns upplevelse av sin hälsa Kortrapport 1 2 Om undersökningen CSN har på uppdrag av regeringen undersökt skillnaderna mellan studerande kvinnors och mäns hälsosituation. Undersökningen

Läs mer

I väntan på ett språk

I väntan på ett språk Utvärdering av Mera svenska bättre hälsa en insats för att hjälpa personer att återuppta sfi-studier eller komma i arbete Cornelia Björk Emma Nilsson Mars 2017 Praktik Hälsa Arbete Utbildning Svenska Friskvård

Läs mer

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig?

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig? ? S.O.C. Hör du mig 25 mars 2017 En workshop med socialsekreterare och ungdomar som haft kontakt med socialtjänsten och vill utveckla socialtjänsten. Socialtjänsten i Helsingborg har under ett antal år

Läs mer

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom INLEDNING Många som lider av tvångssyndrom (OCD) kan trots sina besvär arbeta fulltid. Men för en del kan det vara en utmaning att få och behålla jobb. Tvångshandlingarna

Läs mer

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet LILO: Hej Leila, välkommen. Okodat LEILA: Tack. LILO: Jag tänkte att vi skulle prata om hur du

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2012 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer SSIL

Läs mer

Järfälla kommun. Brukarundersökning Socialförvaltningen Utvärdering Familjerätten inom Individ- och Familjeomsorgen (IFO) Januari 2010

Järfälla kommun. Brukarundersökning Socialförvaltningen Utvärdering Familjerätten inom Individ- och Familjeomsorgen (IFO) Januari 2010 Brukarundersökning 29 Socialförvaltningen Utvärdering Familjerätten inom Individ- och Familjeomsorgen (IFO) Januari 21 NORDISKA UNDERSÖKNINGSGRUPPEN 21129 NORDISKA UNDERSÖKNINGSGRUPPEN (SCANDINAVIAN SURVEY

Läs mer

VAD TYCKER DU OM SOCIALTJÄNSTEN?

VAD TYCKER DU OM SOCIALTJÄNSTEN? VAD TYCKER DU OM SOCIALTJÄNSTEN? RESULTAT BRUKARUNDERSÖKNING 1:AN NOVEMBER 01 ÄR DU ELLER? För att kunna förbättra vår verksamhet behöver vi veta vad som fungerar bra och mindre bra idag. Därför har alla

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Måldokument. för utskottet för Arbete och Försörjning,

Måldokument. för utskottet för Arbete och Försörjning, Måldokument för utskottet för Arbete och Försörjning, 2007 2010 Kommunfullmäktige antog 2006-12-18 Mål för Eslövs kommun 2007 2010. Dessa skall, som en grund, vara styrande för såväl utskottet som förvaltningen

Läs mer

Ett regionalt samarbetsprojekt mellan fem kommuner: Norrköping, Uppsala, Eskilstuna, Västerås, Örebro

Ett regionalt samarbetsprojekt mellan fem kommuner: Norrköping, Uppsala, Eskilstuna, Västerås, Örebro Utveckling av nya metoder i arbetet med arbetslösa ungdomar? NUEVO EN NY CHANS FÖR UNGA ARBETSLÖSA Skriv- & implementeringsprocess En man, 21 år, beskriver sin tid före NUEVO En vecka för mig på jobbcentrum

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20131217 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Föräldrastödsprojektet 16-25

Föräldrastödsprojektet 16-25 Föräldrastödsprojektet 16-25 Ett treårigt stadsdelsöverskridande projekt i Göteborgs stad i samverkan med DART Startade 1/4-2013 Finansierat av Göteborgs stads särskilt avsatta medel för insatser riktade

Läs mer

Tommy Berglund. Rapport: Samverkansprojekt AME-IFO Ludvika kommun. Kartläggning, metodutveckling och samverkanrutiner ungdomar år.

Tommy Berglund. Rapport: Samverkansprojekt AME-IFO Ludvika kommun. Kartläggning, metodutveckling och samverkanrutiner ungdomar år. Tommy Berglund Rapport: Samverkansprojekt AME-IFO Ludvika kommun. Kartläggning, metodutveckling och samverkanrutiner ungdomar 18-24 år. Inledning Arbetsförmedlingens egen återrapportering 2013 visar att

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140905 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Josefin Brüde Sundin, fil dr pedagogiskt arbete Vetenskapligt stöd #jagmed Strateg Region Östergötland

Josefin Brüde Sundin, fil dr pedagogiskt arbete Vetenskapligt stöd #jagmed Strateg Region Östergötland Josefin Brüde Sundin, fil dr pedagogiskt arbete Vetenskapligt stöd #jagmed Strateg Region Östergötland Att hitta hem..? #jagmed-enkäten Låter ungdomarna komma till tals Hur deltagarna upplever projektet

Läs mer

Nacka kommun Social- och äldrenämnden Utvärdering Socialpsykiatri

Nacka kommun Social- och äldrenämnden Utvärdering Socialpsykiatri Brukarundersökning 2014 Nacka kommun Social- och äldrenämnden Utvärdering Socialpsykiatri December 2014 Nordiska Undersökningsgruppen 2014-12-19 Titel: Nacka kommun Social- och äldrenämnden Utvärdering

Läs mer

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön.

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön. Redovisning förstudie Komhall Heby kommun Bakgrund till förstudien: I förstudiens kartläggning i att identifiera åtgärder/ insatser för att minska utanförskap från arbetsmarknad har komhall flera gånger

Läs mer

FÖRSTEGET. Delrapport

FÖRSTEGET. Delrapport FÖRSTEGET Delrapport 2016-01-01 2016-06-30 Rapportförfattare: Sara Svensson 2016-06-20 Lägesrapport Projektet Försteget har nu verkat aktivt i 10 månader mot målgruppen unga vuxna som har ett omfattande

Läs mer

Implementering av BBIC inom kommunerna i FoU Nordost med fokus på barns och ungdomars delaktighet.

Implementering av BBIC inom kommunerna i FoU Nordost med fokus på barns och ungdomars delaktighet. Implementering av BBIC inom kommunerna i FoU Nordost med fokus på barns och ungdomars delaktighet. FoU Välfärd 110825 Seminarium 2d Implementering Lotta Berg Eklundh FoU Nordost BBIC-triangeln Hälsa Grundläggande

Läs mer

Utvärdering av Stegen - Delrapport 1

Utvärdering av Stegen - Delrapport 1 Utvärdering av Stegen - Delrapport 1 Rebecka Forssell Malmö högskola, 2009 Enheten för kompetensutveckling och utvärdering Delrapport 1 - Stegen Utvärderingsuppdraget Malmö högskola har av Finsam Malmö

Läs mer

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård Intervjumall Instruktion till intervjuaren: Utvärderingen görs som en semistrukturerad intervju, efter sjukhusperiodens avslut när patienten KÄNNER SIG REDO. Intervjun hålls förslagsvis av patientens psykiatrikontakt/case

Läs mer

Hälsa Etablering - Arbete PROJEKTPLAN. Hälsa Etablering - Arbete. Samordningsförbundet Välfärd i Nacka

Hälsa Etablering - Arbete PROJEKTPLAN. Hälsa Etablering - Arbete. Samordningsförbundet Välfärd i Nacka Hälsa Etablering - Arbete PROJEKTPLAN Hälsa Etablering - Arbete Samordningsförbundet Välfärd i Nacka 1 Innehållsförteckning 2 Inledning och bakgrund... 3 3 Mål och delmål... 4 4 Förväntat resultat... 5

Läs mer

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen SOCIALFÖRVALTNINGEN Datum Forskning och utveckling 2008-11-20 Vår beteckning Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ola Nordqvist 1 (7) Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen Bakgrund Ungdomsmottagningar,

Läs mer

Uppföljning och utvärdering av insatserna. Upplevd kvalitet av insatserna på Kvinnohemmet Rosen

Uppföljning och utvärdering av insatserna. Upplevd kvalitet av insatserna på Kvinnohemmet Rosen Uppföljning och utvärdering av insatserna Upplevd kvalitet av insatserna på Kvinnohemmet Rosen Sammanfattande bedömningar av klienterna under pågående placeringar Rapport -- Rapporten är sammanställd av

Läs mer

The way you smile when you believe in your future is different. Seinabo Sey

The way you smile when you believe in your future is different. Seinabo Sey The way you smile when you believe in your future is different Seinabo Sey MIA - mer likheter än skillnader Får vi lov att presentera.? Resultatet från utvärderingsworkshops med medarbetarna i MIA Projektmedarbetarna

Läs mer

Försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd. Individ- och familjeomsorgen

Försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd. Individ- och familjeomsorgen Försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd Individ- och familjeomsorgen Rätten till försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd Den som vistas i Ljusdals kommun och inte kan försörja sig kan ha rätt till försörjningsstöd

Läs mer

Interpellationssvar. Kommunfullmäktiges handlingar 2008-09-18

Interpellationssvar. Kommunfullmäktiges handlingar 2008-09-18 Interpellationssvar Nr 99 Svar på interpellation av Per Carlsson (s) till Karl-Gustav Drotz (kd) om de äldres situation i Borås Stad Kommunfullmäktiges handlingar 2008-09-18 1 (3) Kommunfullmäktige Svar

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140317 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN 2016-06-02 1 (8) ANSÖKAN TILL FINSAM LEKEBERG OCH ÖREBRO ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN Datum: 2016-06-02 Benämning Samordnad förvaltningsövergripande

Läs mer

Uppföljning och utvärdering av insatserna. Upplevd kvalitet av insatserna på Kvinnohemmet Rosen

Uppföljning och utvärdering av insatserna. Upplevd kvalitet av insatserna på Kvinnohemmet Rosen Uppföljning och utvärdering av insatserna Upplevd kvalitet av insatserna på Kvinnohemmet Rosen Sammanfattande bedömningar av klienterna under pågående placeringar Rapport -- Rapporten är sammanställd av

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Träffpunkters betydelse för den psykiska hälsan

Träffpunkters betydelse för den psykiska hälsan Träffpunkters betydelse för den psykiska hälsan Sven Bertil Bärnarp, DN Fil dr, leg. psykolog Lisbeth Lindahl Konferens: Psykisk ohälsa och depression hos äldre Folkets hus 2017-03-02 Äntligen! 100-åriga

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20120711 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

SAM Samordning för arbetsåtergång. Susanne Falk Kompetenscentrum för hälsa, KCH

SAM Samordning för arbetsåtergång. Susanne Falk Kompetenscentrum för hälsa, KCH SAM Samordning för arbetsåtergång Susanne Falk Kompetenscentrum för hälsa, KCH Projektets syfte ❿Det övergripande syftet är att genom samordning av insatser möjliggöra en effektiv arbetslivsinriktad rehabilitering

Läs mer

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Sektionschef AME Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning...4 Inledning...4 Lagstiftning

Läs mer

Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten

Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten En sammanfattning av utvärderingen av införandet av Eget val ur ett brukarperspektiv Bo Davidson Linköpings universitet och FoU-centrum Under

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik

Supported employment. Erfarenheter från forskning och praktik Supported employment Erfarenheter från forskning och praktik Vad? Stöd att säkra och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden Tidig (omedelbar) inriktning på reguljärt arbete Hur? Individuellt

Läs mer

Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand»

Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand» 2016 09 11 Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand» Stian på NAV kontor NAV = Socialkontor Arbetsförmedling Försäkringskassa Medverkande: Johannes Lindrupsen skådespelare och Tore Børtveit

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20131218 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Pågående projekt mars 2009

Pågående projekt mars 2009 Senast uppdaterad 2009-04-01 Pågående projekt mars 2009 Information om projekten uppdateras kontinuerligt på www.finsamgotland.se/projekt Våren 2009 startar tre Finsam-projekt. 1. Arbetsgivarringen Skarphäll

Läs mer

Inskriven av BAKGRUNDSFAKTA Kvinna Man Ej svar AF FK SOC Totalt % 55% 45% 0% 10% 55% 35% UT Ambft Exftg Outb

Inskriven av BAKGRUNDSFAKTA Kvinna Man Ej svar AF FK SOC Totalt % 55% 45% 0% 10% 55% 35% UT Ambft Exftg Outb VI VILL GÄRNA VETA VAD DU TYCKER OM JOBBINVESTERING OCH OSS! År 12 Total resultat - av 39 kvinnor och män inskrivna i Jobbinvestering av AF, FK och Soc Kvinna Kvinna Kvinna Kvinna Kvinna Kvinna Kvinna

Läs mer

Nyanländas hälsa. Nyanländas hälsa. Vad vet vi? Vad kan och bör vi göra? Vi måste prata, Askersund 19 maj, 2017

Nyanländas hälsa. Nyanländas hälsa. Vad vet vi? Vad kan och bör vi göra? Vi måste prata, Askersund 19 maj, 2017 Nyanländas hälsa Vi måste prata, Askersund 19 maj, 2017 Nyanländas hälsa Vad vet vi? Vad kan och bör vi göra? Länsstyrelsernas uppdrag integration Verka för kapacitet och beredskap för mottagandet av nyanlända.

Läs mer

Arbete som rättighet eller skyldighet

Arbete som rättighet eller skyldighet Arbete som rättighet eller skyldighet för personer med funktionsnedsättning TORA NORD HÖGSKOLAN I BORÅS Arbetslinjen gäller! Strategier för att minska kostnaderna för arbetslöshet & sjukskrivning Ökad

Läs mer

Genomförandet av mätningen 2015

Genomförandet av mätningen 2015 Genomförandet av mätningen 015 I sammanställningen redovisas resultaten från den enkät som genomfördes vid Socialförvaltningens Vuxensektion under 015. Enkäten utförs årligen. Enkäten riktades till alla

Läs mer

Enkät till dig som har NPF-diagnos

Enkät till dig som har NPF-diagnos Enkät till dig som har NPF-diagnos 1. Hur väl känner du till de olika stöden? Vet inget om detta Vet att det finns men inte så mycket mer, men det är inte aktuellt för mig och har sökt och har i dag Boendestöd

Läs mer

VÅGA FRÅGA BARN OCH UNGA LATHUND FÖR FRÅGOR OM VÅLD TILL BARN

VÅGA FRÅGA BARN OCH UNGA LATHUND FÖR FRÅGOR OM VÅLD TILL BARN ? VÅGA FRÅGA BARN OCH UNGA LATHUND FÖR FRÅGOR OM VÅLD TILL BARN Våld från närstående Det vanligaste våldet sker i nära relationer, barn utsätts av sina föräldrar eller bevittnar våld mellan föräldrarna.

Läs mer

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen Presentation av Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare Fakta om Borås Stad Folkmängd : 109 880 invånare (2016-12-31) Folkökning: 1 392 (2016) Utrikes födda: 23 290 (2016) Kort om Jobb Borås

Läs mer

Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys

Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys http://hdl.handle.net/2320/4374 Bakgrund Vilka förväntningar

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Du delgavs i förra förhöret att det har förekommit hemlig telefonavlyssning. FL1: Och i det här förhöret så ska du få lyssna

Läs mer

Barnombudsmannen Cecilia Sjölander

Barnombudsmannen Cecilia Sjölander Barnombudsmannen Cecilia Sjölander Barn berättar Jag vet inte hur mycket jag orkar. Jag måste få prata med nån men jag tycker det är skämmigt och jag vill inte vara initiativtagare. Flicka 16 år Jag har

Läs mer

ViCan-teamen arbetsförmågebedömningar i aktivitet och vägledning mot arbete.

ViCan-teamen arbetsförmågebedömningar i aktivitet och vägledning mot arbete. ViCan-teamen arbetsförmågebedömningar i aktivitet och vägledning mot arbete. ViCan-teamen är tvärprofessionella och tvärsektoriella team bestående av personal från Arbetsförmedlingen och Stadsdelsförvaltningen.

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2011-09-09 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

Slutredovisning av SAMBA-projektet Februari januari 2016

Slutredovisning av SAMBA-projektet Februari januari 2016 Slutredovisning av SAMBA-projektet Februari 1- januari 16 Bakgrund I projektansökan beskrivs att stora grupper står i dag utanför arbetsmarknaden och trygghetssystemen. Den oftast komplexa problematiken

Läs mer

Brukarundersökning Nacka kommun. Social- och äldrenämnden Utvärdering Vuxengruppen och Unga vuxna. December 2014

Brukarundersökning Nacka kommun. Social- och äldrenämnden Utvärdering Vuxengruppen och Unga vuxna. December 2014 Brukarundersökning 2014 Nacka kommun Social- och äldrenämnden Utvärdering Vuxengruppen och Unga vuxna December 2014 Nordiska Undersökningsgruppen 2014-12-19 Titel: Nacka kommun Social- och äldrenämnden

Läs mer

Kultur för hälsa och vård

Kultur för hälsa och vård Kultur för hälsa och vård Med utgångspunkt i ett hälsoperspektiv kan vi stärka det friska som finns hos alla, oberoende av ålder eller funktionsnedsättning. Kultur är ett verktyg för detta! Utvecklings

Läs mer

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun

Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun Tid att mötas Ett utvecklingsprojekt med fokus på bemötande inom hemtjänsten i Kumla kommun 2016-2017 Kumla kommun har som ambition att stärka hälsan hos sina invånare. Som en del i arbetet beslutades

Läs mer

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund FL: Jag ska delge dig en ny misstanke. Du är misstänkt för grovt jaktbrott den 3 juni 2016 genom att uppsåtligen ha jagat och

Läs mer

Det handlar om närhet..

Det handlar om närhet.. 1 2 Det handlar om närhet.. 3 Anhörig Närstående 4 Att vara anhörig i livets berg- och dalbana? 5 6 7 8 9 Vi väljer inte bort den närstående - vi väljer till den anhörige! 109 Vilka är de? 11 Vem är närmast?

Läs mer

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr.

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr. Falkenbergs kommun har strax över 44 000 invånare. Kommunens yta är 1 156 km². Arbetslösheten i kommunen ligger på 3-6 procent. Industrin i kommunen domineras av livsmedelstillverkning och verkstadsindustri.

Läs mer

Hopp-HAA [hoppa]/stall Nyckelby

Hopp-HAA [hoppa]/stall Nyckelby Hopp-HAA [hoppa]/stall Nyckelby Verksamheten bedrivs på stall Nyckelby i kontakt med djur och natur. Syfte är att skapa meningsfull sysselsättning/socialt behandlingsarbete för individer som ingår i målgruppen

Läs mer

Stubben Rapport

Stubben Rapport Stubben Rapport 2017-01-18 Stubben HVB AB STYRELSENS SÄTE ORGANISATIONSNUMMER TELEFON TELEFAX E-POST Skållerud Mellerud 556641-0253 0530 301 23 0530 301 20 info@stubben.se 464 40 ÅSENSBRUK Innehåll - Strategi

Läs mer