tillämpning av artikel 3 i Europakonventionen då sjukdom åberopas

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "tillämpning av artikel 3 i Europakonventionen då sjukdom åberopas"

Transkript

1 Rättsavdelningen SR 37/2018 I detta rättsliga ställningstagande finns information av relevans för lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Rättsligt ställningstagande angående tillämpning av artikel 3 i Europakonventionen då sjukdom åberopas Sammanfattning En utvisning av en utlänning som lider av en sjukdom, i kombination med avsaknad av adekvat vård i hemlandet, kan i mycket speciella fall anses utgöra sådan omänsklig och förnedrande behandling som avses i artikel 3 Europakonventionen. Beviskravet är högt, det måste vara visat att personen löper en verklig risk att utsättas för sådan behandling. Den sökande har bevisbördan för att en utvisning leder till en behandling i strid med artikel 3. Faktorer som är av vikt i bedömningen är hälsotillståndet, tillgången på tillräcklig och lämplig vård i hemlandet, socialt nätverk och den allmänna situationen i hemlandet. Det ska göras en samlad bedömning. Om det också efter utredning fortfarande finns oklarheter kring om sökanden riskerar behandling i strid med artikel 3 måste staten erhålla individuella och tillräckliga garantier från den mottagande staten att lämplig behandling kommer att vara tillgänglig för personen ifråga.

2 2 (17) I det fall uppehållstillstånd beviljas, ska detta beviljas med stöd av 11 den tillfälliga lagen. Enligt 12 samma lag ska tillståndstiden då vara tretton månader. Det finns inget stöd för att barns ärenden ska bedömas enligt en lägre tröskel än för vuxna. Det finns dock med den tillfälliga lagen möjlighet att bevilja permanent uppehållstillstånd, i stället för tidsbegränsat, utifrån ett varaktigt nedsatt hälsotillstånd för barnet. Den tillfälliga lagen innebär inte i sig någon förändring av de materiella förutsättningarna för att bevilja uppehållstillstånd enligt 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen. Däremot påverkas utrymmet för att bevilja en sökande, som fått sin grundansökan prövad enligt den tillfälliga lagen, ett uppehållstillstånd med stöd av 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen. Det krävs då att det har framkommit nya omständigheter som utgör verkställighetshinder. Detta gäller även barn. 1. Bakgrund Av 11 lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, hädanefter kallad den tillfälliga lagen, framgår att uppehållstillstånd enligt 5 kap. 6 UtlL endast får beviljas om en avvisning/utvisning skulle strida mot ett svenskt konventionsåtagande. Enligt förarbetena (prop. 2015/16:174 s. 51 f.) innebär ordalydelsen att endast sådana konventionsåtaganden som ryms inom 5 kap. 6 UtlL ska beaktas. Vidare avses endast sådana konventionsåtaganden som är införlivade i svensk rätt. Hälsotillståndet är en sådan omständighet som ska beaktas särskilt vid tillämpningen av 5 kap. 6 UtlL. Ett konventionsåtagande som kan aktualiseras är artikel. 3 i Europakonventionen 1. En utvisning av en utlänning som lider av en sjukdom kan i vissa speciella fall anses utgöra sådan omänsklig och förnedrande behandling som avses i artikeln. Detta rättsliga ställningstagande ger ledning för innebörden av artikel 3 vid sjukdomstillstånd och hur bedömningen ska göras. Europakonventionen tolkas av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg och ställningstagandet baseras i huvudsak på domstolens praxis. Vissa bestämmelser i de EU-rättsliga direktiven skyddsgrundsdirektivet och återvändandedirektivet kan också ge skydd mot utvisning av sjuka personer på motsvarande sätt som Europakonventionen. Direktiven tolkas av EUdomstolen, varför dess relevanta praxis också redovisas. 1 Europeiska konventionen den 4 november 1950 om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (1994:1219).

3 3 (17) 2. Gällande rätt Se bilaga. 3. Rättslig bedömning 3.1 Sjukdom hos vuxna Allmänt När det gäller utvisning av sjuka personer har Europadomstolen slagit fast att en utlänning som ska utvisas kan i princip inte kräva rätt att få bli kvar i konventionsstaten för att få tillgång till medicinsk, social eller annan form av hjälp. Artikel 3 medför heller inte en skyldighet för konventionsstaten att reducera skillnader i tillgång till sjukvård (mellan konventionsstaten och hemlandet) genom att tillhandahålla gratis och obegränsad sjukvård till utlänningar som inte har rätt att vistas i staten. Utvisning till en stat där den enskilde själv måste bekosta vård och läkemedel eller där vården endast är tillgänglig i begränsad omfattning innebär i sig inte ett brott mot artikel 3. En utvisning av en sjuk person kan vara i strid med artikel 3 om det visas att det på grund av avsaknad av lämplig vård i mottagarlandet eller brist på tillgång till sådan vård finns väsentliga skäl att tro att personen skulle möta verkliga risker att utsättas för en allvarlig, snabb och oåterkallelig nedgång av hälsotillståndet, vilket resulterar i intensivt lidande eller en avsevärd förkortning av den förväntade livslängden. Det är således endast i undantagsfall som en utvisning av en sjuk person innebär ett brott mot artikel 3. Enligt EU-rätten ska rättigheterna i EU:s stadga ha samma innebörd och räckvidd som motsvarande rättigheter i Europakonventionen. Enligt EU-domstolen kan en utvisning av en person som lider av en allvarlig sjukdom till ett land där det saknas adekvat behandling, strida mot principen om non-refoulement. Detta kan dock endast ske i mycket speciella fall. Dessa speciella fall är då en allvarlig och irreparabel skada skulle uppstå, om en person avlägsnas till ett land där han/hon löper en allvarlig risk att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling Beviskravet, bevisbördan och utredningsansvaret Det framgår av Europadomstolens praxis att artikel 3 Europakonventionen är absolut. Detta innebär att det inte ska göras någon avvägning mellan risken att utsättas för omänsklig/förnedrande behandling vid en utvisning och skäl som talar för en utvisning, t.ex. statens krav att ha en reglerad invandring. Beviskravet är högt, det måste vara visat att personen löper en verklig risk att utsättas för sådan behandling 2. 2 Se S.H.H. mot Förenade Kungariket, ansökan nr /10, punkt 69 ff. (Lifos 31263) och Paposhvili mot Belgien, ansökan nr /10, p. 183 (Lifos 38813).

4 4 (17) Det räcker inte att det endast finns en möjlighet att komma att utsättas för omänsklig/förnedrande behandling på grund av en osäker situation i hemlandet, för att en utvisning ska strida mot artikel 3. Hälsotillståndet måste vara väldokumenterat genom godtagbara läkarintyg, se MIG 2007:35 och MIG 2007:43. Europadomstolen har i domen Paposhvili mot Belgien uttalat sig om bevisbördan. 3 Det är sökanden som ska lägga fram bevis för att det föreligger en risk för behandling i strid med artikel 3. Det kan dock inte ställas krav på den sökande att presentera full bevisning. Myndighetens utredningsskyldighet träder då in. När den sökande åberopar bevis som talar för att han eller hon vid ett återvändande riskerar behandling i strid med artikel 3 är det myndigheternas ansvar att skingra eventuella tvivel mot bevisningen och vid behov komplettera med ytterligare bevisning. Bevisningen som krävs är inte tillräcklig om den endast gäller avsaknad av medicinsk infrastruktur eller nivå på vården. Det avgörande är istället om den mottagande staten generellt har tillräcklig, adekvat och tillgänglig vård för att hindra sökanden från en allvarlig, snabb och oåterkallelig nedgång av hälsotillståndet, vilket resulterar i intensivt lidande eller en avsevärd förkortning av den förväntade livslängden. Om det efter utredning fortfarande finns oklarheter, måste staten begära individuella och tillräckliga garantier i det enskilda fallet från den mottagande staten att lämplig behandling kommer att vara tillgänglig för personen i fråga. Domstolen säger samtidigt att det från artikel 3 inte kan härledas en rätt att få en specifik behandling som inte finns tillgänglig för andra medborgare i mottagarlandet Gränsdragning mot skyddsskäl EU-domstolen har slagit fast att om en utlänning som lider av en allvarlig sjukdom inte kan utvisas enligt Europadomstolens praxis på grund av det skulle strida mot artikel 3 i Europakonventionen, medför detta normalt inte att personen blir att anse som flykting eller alternativt skyddsbehövande 4. Detta innebär att för det fall uppehållstillstånd aktualiseras, bör sådant beviljas på annan grund än skyddsskäl. Vid tillämpning av den tillfälliga lagen, ska uppehållstillstånd i dessa fall beviljas med stöd av 11. Enligt denna bestämmelse ska tillståndstiden vara tretton månader. Ovanstående gäller endast under förutsättning att personen inte avsiktligt berövas vård i hemlandet. I det fall en person avsiktligt berövas vård kan det bli fråga om förföljelse eller annan skyddsgrundande behandling, vilket kan medföra att skyddsbehov som flykting eller alternativt skyddsbehövande 3 Paposhvili mot Belgien, ansökan nr /10, p. 183 (Lifos 38813). 4 Artikel 15 b) i skyddsgrundsdirektivet omfattar inte en situation då en person som lider av en allvarlig sjukdom kan utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling till följd av brist på adekvat vård i hemlandet. Se även EU-domstolens avgörande i C-542/13.

5 5 (17) aktualiseras. Enligt EU-domstolens praxis är ett sådant fall att en person som tidigare har utsatts för tortyr av myndigheterna i ursprungslandet och där det finns en verklig risk för att personen vid ett återvändande avsiktligt berövas vård för de men som orsakats av tortyren. Om personens hälsotillstånd då riskerar att allvarligt försämras med en överhängande risk för självmord på grund av trauma som är en följd av tortyren kan detta vara att anse som omänsklig eller förnedrande behandling. Personen kan då bli att anse som alternativt skyddsbehövande Hälsotillståndet Ett av de få fall där en utvisning har bedömts strida mot artikel 3 är målet D. mot Förenade Kungariket (Storbritannien), där sjukdom, i kombination med sociala förhållanden, ledde till att en utvisning stred mot artikel 3. 6 Personen hade långt framskriden AIDS och han bedömdes inte ha lång tid kvar att leva. Utvisning ansågs inte strida mot artikel 3 beträffande en kvinna som led av AIDS och följdsjukdomar, vars tillstånd hade förbättrats med medicinering och som var tillräckligt stabil i sitt tillstånd för att kunna verkställas. Samma gällde för en man som led av psykisk sjukdom i form av schizofreni, vilket emellanåt krävde vård och regelbunden medicinering. Vad avser åberopad risk för självmord eller tidigare självmordsförsök, har Europadomstolen i flera fall uttalat att detta i sig inte hindrar en utvisning, förutsatt att det har vidtagits konkreta åtgärder för att förhindra självmord 7. Några mål har rört handikapp och funktionshinder. En man från Afghanistan hade fått nederdelen av sitt högra ben amputerat och han hade dessutom skador i vänster ben och höger hand. Även med beaktande av situationen för funktionshindrade i Afghanistan, ansågs hans situation inte vara så exceptionell att en utvisning skulle strida mot artikel 3. Europadomstolen uttalar att Europakonventionen inte utgör ett medel för att kräva att ickekonventionsstater erbjuder en viss materiell standard för dess medborgare som är funktionshindrade. 8 I ett mål angående en vuxen man från Bosnien- Hercegovina, som led av epilepsi, skolios, cerebral pares, puckelrygg och kognitiv funktionsnedsättning, avvisade Europadomstolen ansökan som uppenbart ogrundad. Även om mannen hade allvarliga hälsoproblem, så kunde de inte jämföras med ett sådant allvarligt lidande som kan jämställas med avgörandet D. mot Förenade Kungariket Tillgången och kvaliteten på vård i hemlandet Som framgår ovan under kan ett beslut att utvisa en person som lider av allvarlig psykisk eller fysisk sjukdom till ett land där vården för den sjukdomen är sämre än den som är tillgänglig i medlemsstaten endast i undantagsfall strida mot artikel 3. 5 EU-domstolens dom den 24 april 2018 i C-353/16. 6 Europadomstolen, ansökan nr /96 (Lifos 29754). 7 Imamovic mot Sverige, ansökan nr /10 (Lifos 30168). 8 S.H.H. mot Förenade Kungariket, ansökan nr /10 (Lifos 31263). 9 Kazic m.fl. mot Sverige ansökan nr 41252/16 (Lifos 38707).

6 6 (17) I det ovan nämnda målet D. mot Storbritannien 10 var den sökandes kritiska tillstånd så allvarligt att han bedömdes vara nära döden, att han inte kunde garanteras medicinsk vård i sitt hemland. Enbart det faktum att sökandes levnadsomständigheter, inkluderat den sannolika livslängden, skulle bli markant reducerad på grund av avsaknad av medicinsk vård om sökande skulle utvisas från medlemsstaten är inte tillräckligt skäl för att utgöra en kränkning av rätten i artikel 3. I avgörandet M.T. mot Sverige 11 hade den sökande enbart begränsad tillgång till den bloddialysbehandling som var livsnödvändig för personer som led av kronisk njursvikt. Bland annat var det långa väntetider i hemlandet för sådan typ av behandling. Trots detta bedömde domstolen att den sökandes invändning om väntetider för behandling i den offentliga sjukvården på upp till två år inte kunde anses medföra att sökande inte skulle få behandling inom rimlig tid vid ett återvändande. Det fanns privat behandling att tillgå i hemlandet mot en kostnad och den sökande hade inte visat att detta inte kunde vara ett alternativ för honom. Domstolen understryker att det är utlänningens ansvar att vidta åtgärder för att säkerställa fortsatt medicinsk behandling i hemlandet. I ett fall med speciella omständigheter, såsom att sökande riskerar att avlida vid en avbruten behandling, kan det dock vara av stor relevans för bedömningen att utlänningen får stöd av myndigheterna i det land som kommer att genomföra utvisningen. När det gäller äldre personer som är i behov av omsorg finns ett avgörande som rörde en 72-årig kvinna som efter en stroke var halvsidesförlamad och som led av depression 12. Europadomstolen fann att den hjälp och omsorg, som hon behövde i sin dagliga tillvaro, fanns att tillgå på statliga och privata institutioner i Ryssland, och det fanns också möjlighet att betala för privata omsorgstjänster. Kvinnans dotter ansågs kunna hjälpa henne ekonomiskt. En utvisning ansågs inte strida mot artikel 3. Den omständigheten att den sökande själv, eller en anhörig, måste betala för omsorg och vård, innebär i sig inte att en utvisning strider mot artikel Tillgången till nätverk i hemlandet Tillgången till nätverk av t.ex. anhöriga i hemlandet som kan hjälpa personen vid ett återvändande kan få betydelse men endast som en faktor vid den sammantagna bedömningen i de fall personen har behov av vård till följd av ett livshotande sjukdomstillstånd. 10 Se fotnot nr Ansökan nr 1412/12, (Lifos 34361). 12 Senchishak mot Finland, ansökan nr. 5049/12.

7 7 (17) Det är inte alltid tillgången till nätverk har getts betydelse i bedömningen enligt praxis 13 och det får anses relaterat till bl.a. hur allvarliga hälsoskäl som anförts. I det under nämnda fallet D. mot Storbritannien var sökande i slutskedet av sitt liv och hade inga släktingar eller vänner i hemlandet som domstolen ansåg hade vilja och möjlighet att tillgodose en dödligt sjuk persons behov. Dessutom anförde domstolen att det saknades bevisning i ärendet för att sökande skulle ha tillgång till annat moraliskt eller socialt stöd En samlad bedömning av den allmänna situationen i hemlandet och den sökandes individuella omständigheter I målet D. mot Storbritannien 14 bedömdes det finnas humanitära skäl vid en samlad bedömning av flera olika faktorer i ärendet. Dessa faktorer var bl.a. att den sökandes kritiska tillstånd var så allvarligt att han bedömdes vara nära döden, att han inte kunde garanteras medicinsk vård i sitt hemland och att han saknade familj som kunde ta hand om honom och ge honom mat, boende och socialt skydd. Vid bedömningen bör således hänsyn tas till den allmänna situationen i landet och den sökandes individuella omständigheter. Om den sökande saknar ett nätverk av t.ex. anhöriga i hemlandet som kan hjälpa personen, ställs det högre krav på den allmänna sociala situationen och tillgången på sjukvård för att utvisningen inte ska strida mot artikel 3. I det fall det rör sig om handikapp, ska den allmänna situationen för handikappade beaktas. 3.2 Sjukdom hos barn Det bör i vanlig ordning vid bedömningen av ärenden som rör barn beaktas om beslutet eller åtgärderna i ärendet är i enlighet med barnets bästa enligt 1 kap. 10 UtlL. Här kan påpekas att det framgår av förarbeten till 5 kap. 6 UtlL att barnets bästa inte i sig kan ges en så långtgående innebörd att det i princip blir till ett eget kriterium för uppehållstillstånd att vara barn. 15 Europadomstolens praxis vad gäller barns sjukdom i relation till artikel 3 är mycket begränsad. Detta ställningstagande redovisar endast två mål från domstolen i denna sak som rör barn. Båda klagomålen i fråga blev avvisade eftersom de bedömdes uppenbart ogrundade, sannolikt eftersom frågan om svår sjukdom i relation till artikel 3 inrymdes under vedertagen praxis. Eftersom domstolen inte bedömde omständigheterna i målen i sak, dvs. om staten brutit mot konventionen eller inte, bör viss försiktighet iakttas vid tolkningen av målet. En sammantagen slutsats av domstolens bedömning i båda målen görs i detta ställningstagande för vägledning. 13 T.ex. i målet Husseini mot Sverige, ansökan nr /09 (Lifos 29774), där sökande inte bedömdes ha tillräckligt allvarliga hälsoskäl och avsaknaden av nätverk i hemlandet gavs inte någon större betydelse i den samlade bedömningen. 14 Se fotnot Se bl.a. prop. 2013/14:216 s. 18 ff.

8 8 (17) Artikel 3 Målet Hukic mot Sverige 16 rörde en familj där yngsta barnet led av epilepsi och hade diagnosen Downs syndrom. Europadomstolen konstaterade att tillgänglig vård, behandling och rehabilitering för barnet fanns att tillgå på barnsjukhus i familjens hemland Bosnien-Hercegovina. Det faktum att barnets förhållanden skulle vara mindre förmånliga i Bosnien- Hercegovina än vad de var i Sverige kunde inte anses avgörande för bedömningen enligt artikel 3. Domstolen gör en jämförelse mellan barnets allvarliga handikapp och slutstadiet av en dödlig sjukdom (jfr D. mot Storbritannien). Den jämförelsen, med nivån i ett mål som rör en vuxen person, indikerar att Europadomstolen inte tillämpar någon lägre tröskelnivå vid bedömningen då det rör sig om ett barn. Av domen framgår slutligen att det, även om det aktuella målet rörde ett barn, endast är i mycket speciella fall som en utvisning på grund av tvingande humanitära skäl kan medföra en kränkning av artikel 3. Målet Ghali mot Sverige 17 handlar om en familj där sonen, född 2009, led av en svår muskelsjukdom. Sjukdomen i sig bedömdes inte livshotande och domstolen konstaterade att det fanns tillgång till adekvat vård i Libanon då flera av syskonen som befann sig där hade fått vård för samma sjukdom. Domstolen fann att det inte hade framkommit sådana exceptionella omständigheter i målet avseende barnets sjukdomstillstånd att det kunde anses nå upp till den höga tröskel för artikel 3 som etablerats i praxis. Mot bakgrund av detta är slutsatsen att domstolen i de aktuella målen inte gör någon skillnad i utgångspunkten för resonemanget för barn jämfört med ärenden som rör vuxna. Det finns således inte stöd i praxis för annan slutsats än att det är samma typ av exceptionellt allvarliga hälsotillstånd som krävs för att en utvisning av ett barn ska anses strida mot artikel 3 som för en vuxen person. Vid den samlade bedömningen av t.ex. situationen i hemlandet, tillgång till nätverk osv. ska däremot beaktas individuella omständigheter som kön, ålder och personliga förhållanden Synnerligen ömmande omständigheter för barn Trots att nivån vad gäller paragrafen om Sveriges konventionsåtaganden i den tillfälliga lagstiftningen inte ger utrymme för en mer generös bedömning för barn, kan konstateras att den tillfälliga lagen ger möjlighet i 18 att bevilja permanent uppehållstillstånd för utländska barn som ska beviljas ett uppehållstillstånd som ska tidsbegränsas. 16 Se kort referat av domen i bilagan. 17 Se kort referat av domen i bilagan.

9 9 (17) Detta gäller om det vid en samlad bedömning av barnets situation finns sådana synnerligen ömmande omständigheter relaterat till ett varaktigt nedsatt hälsotillstånd hos barnet att det absolut krävs att han eller hon beviljas ett permanent uppehållstillstånd. Bestämmelsen utgör ingen självständig grund för uppehållstillstånd, utan möjliggör endast att ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i vissa fall, beroende på omständigheterna, kan bli permanent. Detta gäller både i grundprövningen och i ärenden om verkställighetshinder. Av den tillfälliga lagens förarbeten (prop. 2015/16:174 s. 62) kan det handla om fall där barnet utsatts för trauma eller tortyrskador och där ett tidsbegränsat uppehållstillstånd utgör ett hinder för effektiv vård och rehabilitering. 3.3 Ärenden om verkställighetshinder Den tillfälliga lagen innebär inte i sig någon förändring av möjligheten att beviljas uppehållstillstånd enligt 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen (men däremot av tillståndets längd, se nedan). Förutsättningarna för att beviljas uppehållstillstånd med stöd av 5 kap. 6 utlänningslagen är enligt den tillfälliga lagen begränsade till fall då det skulle strida mot ett svenskt konventionsåtagande att avvisa eller utvisa personen. Detta påverkar utrymmet för att bevilja en sökande, som fått sin grundansökan prövad enligt den tillfälliga lagen, ett uppehållstillstånd med stöd av 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen. Då en person som har beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen, måste det alltså ha framkommit nya omständigheter som utgör verkställighetshinder för att kunna bevilja uppehållstillstånd med stöd av 12 kap utlänningslagen. Enligt 15 den tillfälliga lagen ska ett uppehållstillstånd som beviljas enligt 12 kap. 18 första stycket utlänningslagen vara tidsbegränsat och gälla i tretton månader. Om ett nytt uppehållstillstånd beviljas ska, som huvudregel, även det nya tillståndet vara tidsbegränsat och gälla i tretton månader. Detta gäller i normalfallet även för barn, se dock det undantag som beskrivs i ovan. Detta rättsliga ställningstagande har beslutats av undertecknad rättschef efter föredragning av verksjuristen Ställningstagandet ersätter SR 08/2017 som härmed upphävs. Rättschef

10 10 (17) Bilaga till SR 37/2018 Gällande rätt Tillämpliga bestämmelser Artikel 3 Europakonventionen anger att ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling. I art EU-stadgan 18 anges att ingen får avlägsnas eller utvisas till en stat där han eller hon löper en allvarlig risk att utsättas för bl.a. omänsklig eller förnedrande bestraffning eller behandling. Enligt art stadgan ska rättigheterna i stadgan ha samma innebörd och räckvidd som motsvarande rättigheter i Europakonventionen. Enligt artikel 15 b) i det omarbetade skyddsgrundsdirektivet 19 utgörs allvarlig skada av bl.a. omänsklig eller förnedrande bestraffning eller behandling. Enligt artikel 5 c) återvändandedirektivet 20 ska medlemsstaterna vid bl.a. beslut om avlägsnande eller vid verkställigheter respektera principen om non-refoulement. Praxis Europadomstolen (i kronologisk ordning) Avgörande den 2 maj 1997 i målet D. mot Förenade Kungariket (nr /96) Målet rör utvisning till St Kitts av en svårt AIDS-sjuk man som anförde att ett avlägsnandebeslut skulle strida mot artikel 3 på grund av hans ömmande situation och den svåra humanitära situationen i hemlandet med bristande sjukvård, avsaknad av boende och socialt bistånd samt inga nära anhöriga eller vänner som kunde ta hand om honom. Vidare framförde mannen att han skulle förlora den vård han hade tillgång till och det i sig skulle förkorta hans livslängd. 18 Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna 19 Rådets direktiv 2011/95/EU om miniminormer för när tredjelandsmedborgare eller statslösa personer ska anses berättigade till internationellt skydd, för en enhetlig status för flyktingar eller personer som uppfyller kraven för att betecknas som subsidiärt skyddsbehövande, och för innehållet i det beviljade skyddet (omarbetning). 20 Rådets direktiv 2008/115/EG om gemensamma normer och förfaranden för återvändande av tredjelandsmedborgare som vistas olagligt i medlemsstaterna.

11 11 (17) Europadomstolen konstaterade att det måste tillåtas en flexibilitet i tillämpningen av artikel 3 att även omfatta situationer där risken för illabehandling har sin grund i omständigheter som vare sig direkt eller indirekt kan inbegripa ett ansvar från myndigheterna på platsen eller när omständigheterna i sig inte utgör en inskränkning av artikel 3. Med beaktande av de exceptionella omständigheterna i ärendet, bl.a. sjukdomstillståndet, den vård och hjälp som mannen erhållit i Förenade Kungariket, avsaknaden av vård och den svåra levnadsmiljön i hemlandet, samt, konsekvenserna av ett abrupt avbrott i vården med hänsyn till att mannen befann sig i ett kritiskt tillstånd i slutskedet av sin dödliga sjukdom, fann domstolen således att en utvisning av mannen skulle utgöra sådan omänsklig behandling som strider mot artikel 3. Avgörande den 6 februari 2001 i målet Bensaid mot Förenade kungariket (nr /98) Europadomstolen har i detta mål ansett att utvisning av en psykiskt sjuk man till Algeriet inte fick anses strida mot artikel 3 då mannens hälsoskäl inte bedömdes så allvarliga att de fick anses nå upp till den höga tröskel som uppställs för tillämpning av artikel 3 i denna typ av situation och att sökande dessutom hade tillgång till adekvat vård i hemlandet. Domstolen har i målet prövat om psykisk ohälsa kan falla inom tillämpningsområdet för både artikel 3 och artikel 8. Privatliv i artikel 8 är ett vitt begrepp som inte lämpar sig för någon uttömmande definition. Europadomstolens praxis utesluter inte att behandling som inte når svårighetsgraden för en kränkning av artikel 3 ändå kan innebära en kränkning av privatlivet enligt artikel 8. Det krävs i sådant fall tillräckligt negativa effekter på den fysiska och moraliska integriteten. Psykisk hälsa måste betraktas som en väsentlig del av privatlivet avseende den moraliska integriteten. Domstolen fann dock att verkställandet av en utvisning till Algeriet i detta fall inte kunde anses strida mot artikel 8. Här vägde domstolen in bl.a. att risken för försämring av hälsotillståndet varit spekulativ och att utvisningen har ett lagstöd samt sker i förhållande till legitima ändamål. Avgörande den 27 september 2005 i målet Hukic mot Sverige, nr /05 (klagomålet avvisades såsom uppenbart ogrundat) Målet rör utvisning till Bosnien-Hercegovina av en familj som hade ett barn som led av Downs syndrom, vilket inte skulle få adekvat vård för sitt handikapp. Domstolen ansåg klagomålet vara uppenbart ogrundat. Det fanns behandling och rehabilitering för barn med Downs syndrom i familjens hemstad, även om detta inte höll samma standard som i Sverige. Även om handikappet var allvarligt kunde det inte jämföras med slutskedet av en dödlig sjukdom.

12 12 (17) Avgörande den 27 maj 2008 i målet N. mot Förenade kungariket (nr /05) En AIDS-sjuk kvinna från Uganda som erhållit vård för sin sjukdom i nio års tid i värdlandet anförde att ett återvändande till hemlandet skulle utsätta henne för akut fysiskt och psykiskt lidande på grund av den bristande AIDSsjukvården i Uganda, avsaknaden av socialt skyddsnät då hon saknade anhöriga, samt, avsaknaden av möjlighet att försörja sig. Vidare anförde kvinnan att hon etablerat ett privatliv i värdlandet i form av kontakter med föreningar och organisationer som hjälpt henne och att en utvisning således skulle strida mot både artikel 3 och artikel 8. Europadomstolen konstaterade att ett beslut att avlägsna en utlänning som lider av en svår sjukdom till ett land där möjligheterna att behandla sjukdomen är sämre än i den avlägsnande staten visserligen kan ge upphov till en fråga avseende artikel 3 men endast i mycket exceptionella fall, där de humanitära skälen mot en utvisning är övertygande. Domstolen fann att omständigheterna i målet inte gav några skäl att bedöma situationen som exceptionell och således fann domstolen ingen kränkning av artikel 3 vid ett avlägsnandebeslut. Skillnaden i detta mål jämfört med D. mot Förenade kungariket, som innehöll liknande omständigheter, var bl.a. att kvinnans hälsotillstånd bedömdes som mer stabilt och hon var frisk nog för att kunna resa, medan sökande i det nämnda fallet var kritiskt sjuk och nära döden. Vidare bedömde domstolen att det inte var nödvändigt att pröva klagomålet enligt artikel 8. Avgörande den 22 juni 2010 i målet Al-Zawatia mot Sverige, nr /08 (klagomålet avvisades såsom uppenbart ogrundat) Målet rör en man från Västbanken eller Jordanien, som vistats i Sverige sedan december Med början våren 2007 åberopade mannen psykisk ohälsa som skäl för uppehållstillstånd varför han inte skulle utvisas från Sverige. Under processens gång utförde mannen ett självmordsförsök. Mannen inkom med flera läkarintyg som visade att han var deprimerad, apatisk, nervös och hade suicidtankar. Domstolen bedömde att mannen led av ett dåligt psykiskt hälsotillstånd, men tog i beaktan att något ytterligare självmordsförsök inte hade skett och mannen hade inte heller varit inlagd för vård eller tvångsomhändertagen. Suicidtankarna bedömdes primärt vara länkade till mannens besvikelse på de svenska migrationsmyndigheterna, hans oklara situation och hans rädsla för att bli utvisad. Eftersom det inte finns några tecken på att svenska myndigheter skulle tvångsutvisa honom om det var medicinskt omöjligt, det konstaterades att det fanns vård i hemlandet och att han även hade släktingar i hemlandet bedömdes utvisningen inte strida mot artikel 3 på grund av ohälsan. Inte heller mannens övriga skäl utgjorde brott mot Europakonventionen, varför ansökan bedömdes vara uppenbart ogrundad.

13 13 (17) Avgörande den 29 januari 2013 i målet S.H.H. mot Förenade Kungariket (nr /10) Målet rör en man från Afghanistan, vars nedre högra ben var amputerat och vars vänstra ben och högra hand var allvarligt skadade. Domstolen uttalade att det finns betydande svårigheter för funktionshindrade personer i Afghanistan, vilka innefattar bl.a. diskriminering, bristande möjligheter till sysselsättning och bristande resurser. Mannen hade familjemedlemmar i hemlandet. Sedan han ådrog sig sina skador bodde han kvar i Afghanistan under fyra år och fick då materiellt stöd och vård. Det har inte framkommit att SHH:s funktionshinder idag är mer omfattande eller att han skulle återvända till en betydlig sämre situation. Domstolen menar att artikel 3 ska tolkas mot bakgrund av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Europadomstolen ansåg att SHH:s situation inte var mycket exceptionell i den mening som anges i tillämplig praxis från målet N. mot Förenade kungariket och att en verkställighet av SHH till Afghanistan inte skulle innebära en kränkning av artikel 3. Avgörande den 21 maj 2013 i målet Ghali mot Sverige (nr /12) En familj statslösa palestinier har utvisats till Libanon och de klagande har bl.a. anfört att utvisningen strider mot bl.a. artikel 2 Europakonventionen om rätten till liv med hänsyn till svårt sjukdomstillstånd. Klagomålet bedömdes uppenbart ogrundad i denna del och avvisades. Europadomstolen har i målet anfört att artikel 2 ska tolkas i samband med artikel 3. Familjen, bestående av mor och son född 2009, ingick i en större familjekonstellation av totalt fyra barn där de övriga familjemedlemmarna befann sig i Libanon. Sonen led av en svår muskelsjukdom (hereditär spastisk parapares), liksom två av de andra barnen. Enligt läkarintyg framgick att det krävs livslång vård för drabbade av sjukdomen, men att sjukdomen i sig inte var livshotande. Eftersom familjen varit bosatta i flyktingläger för bl.a. statslösa palestinier i Libanon anförde de klagande att sonen inte skulle få tillräcklig vård och behandling för sin sjukdom i lägret vid ett återvändande och att vård utanför lägret var mycket kostsam. De syskon i Libanon som led av samma sjukdom hade mottagit vård i Libanon och genomgått operationer på grund av sjukdomen. Fortsatt behandling var även planerad för syskonen. Europadomstolen tog särskild hänsyn i målet till barnets låga ålder. Domstolen bedömde däremot att sjukdomstillståndet till följd av den aktuella sjukdomen inte kunde jämföras med ett sådant synnerligen allvarligt lidande som är förutsättningen för att det ska nå över den höga tröskel som etablerats i praxis för artikel 3 Europakonventionen vad avser sjukdom.

14 14 (17) Familjen bedömdes inte heller ha visat att vård i Sverige skulle leda till ett varaktigt förbättrat tillstånd för sonen, detta eftersom det saknas ett effektivt botemedel för sjukdomen. Vidare bedömdes att det fanns tillgång till adekvat vård i Libanon. Avgörande den 18 november 2014 i målet Senchishak mot Finland (nr. 5049/12) Målet är ett exempel på bedömning när det gäller äldre personer som är i behov av omsorg. Det gällde en 72-årig kvinna som efter en stroke var halvsidesförlamad och som led av depression. Europadomstolen fann att även om hon behövde hjälp i sin dagliga tillvaro, betydde inte det att hon nödvändigtvis var beroende av sin dotter i Finland, eller att omsorg i Finland var den enda möjligheten. Det fanns både statliga och privata institutioner som tillhandahåller omsorg i Ryssland, och det fanns också möjlighet att betala för privata omsorgstjänster. Kvinnans dotter i Finland ansågs kunna hjälpa henne ekonomiskt. Kvinnans behov av hjälp och omsorg innebar inte i sig att det fanns grundad anledning att anta att en utvisning skulle medföra en verklig risk att utsättas för en behandling som strider mot artikel 3. Avgörande den 26 februari 2015 i målet M.T mot Sverige (nr. 1412/12) En kirgizisk medborgare har anfört att en utvisning till hemlandet skulle strida mot artikel 3 då han saknade möjlighet att få tillfredsställande läkarvård i hemlandet och därmed skulle dö inom några veckor vid ett återvändande. Mannen framförde att han led av kronisk njursvikt och var i behov av dialysbehandling. Migrationsverket samt migrationsdomstolen hade bedömt att det fanns brister i trovärdighet i ärendet och att sökande inte hade gjort sannolikt att det inte fanns adekvat vård att tillgå i Kirgizistan. Migrationsöverdomstolen hade inte lämnat prövningstillstånd i ärendet. Europadomstolen konstaterade att det fanns adekvat vård att tillgå i hemlandet, trots att det var i begränsad omfattning och med lång väntetid. Även privata kliniker bedömdes vara tillgängliga. Det faktum att utlänningens levnadsomständigheter, inklusive hans livslängd, skulle försämras avsevärt vid en utvisning är inte i sig tillräckligt för att anse att det föreligger en överträdelse av artikel 3. Ett beslut om att utvisa en utlänning som lider av en allvarlig fysisk eller psykisk sjukdom till ett land där den medicinska vården är av sämre kvalitet än i det land där hen befinner sig kan vara i strid med artikel 3, men bara i undantagssituationer där det finns övertygande humanitära skäl. Domstolen fann sammantaget att en utvisning inte skulle stå i strid med artikel 3.

15 15 (17) Beslut den 29 november 2016 i mål Kazic m.fl. mot Sverige (nr 41252/16) Målet gällde en familj med en vuxen son som åberopade att en utvisning till Bosnien-Hercegovina skulle strida mot artikel 3 på grund av sonens hälsotillstånd. Sonen led av epilepsi, skolios, cerebral pares, puckelrygg och kognitiv funktionsnedsättning. Europadomstolen avvisade ansökan som uppenbart ogrundad. Domstolen uttalar att även om sonen har allvarliga hälsoproblem, så kan de inte jämföras med ett sådant allvarligt lidande som krävs för att en kränkning av artikel 3 ska kunna anses föreligga enligt avgörandet D. mot Förenade Kungariket. Det fanns tillgång till sjukvård och insatser för handikappade i Bosnien och sonen hade haft tillgång till det tidigare. Den omständigheten att han inte kan få lika bra levnadsförhållanden i Bosnien och Hercegovina som i Sverige är inte avgörande. Det fanns inte heller något botemedel för hans hälsoproblem även om han skulle stanna kvar i Sverige. Avgörande den 13 december 2016 i målet Paposhvili mot Belgien (nr 41738/10), (Grand Chamber) Den georgiske medborgaren Paposhvili led av bl.a. leukemi och TBC. Europadomstolen uttalar att det finns behov av att klargöra tidigare praxis. Det är fortfarande fråga om exceptionella fall enligt målet N. mot Förenade Kungariket som ska tolkas så att det avser en person som är allvarligt sjuk, även om det inte finns en omedelbar risk att personen dör. Det är fortfarande fråga om en hög tröskel. Det krävs att det har visats att det på grund av avsaknad av lämplig vård i mottagarlandet eller brist på tillgång till sådan vård finns väsentliga skäl att tro att personen skulle möta verkliga risker att utsättas för en allvarlig, snabb och oåterkallelig nedgång av hälsotillståndet, vilket resulterar i intensivt lidande eller en avsevärd förkortning av den förväntade livslängden. Det är av betydelse om den mottagande staten generellt har tillräcklig, lämplig och tillgänglig vård för att hindra sökanden från att utsättas för behandling i strid med artikel 3. Det är inte fråga om nivån på vården i den mottagande staten. Det kan inte heller från artikel 3 härledas en rätt att få en specifik behandling som inte finns tillgänglig för andra medborgare i mottagarlandet. Det är istället frågan om att en person vid en utvisning inte får utsättas för sådan behandling som innebär en överträdelse av artikel 3. Om det också efter denna granskning fortfarande finns oklarheter kring om sökanden riskerar behandling i strid med artikel 3 måste staten erhålla individuella och tillräckliga garantier från den mottagande staten att lämplig behandling kommer att vara tillgänglig för personen ifråga. Domstolen understryker att det inte är avsaknad av medicinsk infrastruktur i den mottagande staten som aktualiserar ett ansvar enligt artikel 3. Det är heller inte en skyldighet för den återsändande staten att utjämna skillnader i sjukvårdssystem eller nivåer på behandling jämfört med den mottagande staten genom att erbjuda tillgång till fri sjukvård till personer som inte har rätt att vistas i den återsändande staten.

16 16 (17) Ansvaret enligt Europakonventionen ligger i att undvika att en utvisning medför att en person riskerar att utsättas för sådan behandling som strider mot artikel 3. Europadomstolen konstaterade slutligen att de belgiska myndigheterna inte hade granskat inlämnade handlingar i ärendet som rörde Paposhvilis hälsotillstånd eller hans möjligheter att få läkarvård i hemlandet vid en utvisning utifrån regeln i artikel 3. En utvisning till Georgien skulle därför ha stridit mot artikel 3. EU-domstolen Avgörande den 18 december 2014 i mål C-542/13 (M'Bodj mot Belgien) Målet rör huruvida bestämmelserna i skyddsgrundsdirektivet även gäller en utlänning som beviljats uppehållstillstånd med stöd av nationella regler på grund av sjukdom som gör att det föreligger en verklig risk för liv eller omänsklig eller förnedrande behandling vid avsaknad av vård/behandling i ursprungslandet. Vidare uttalar sig EU-domstolen om sjukdom och avsaknad av vård faller inom direktivets definition av allvarlig skada. Domen berör dock inte den situationen att en person avsiktligt berövas vård. Begreppet allvarlig skada enligt artikel 15 b) i skyddsgrundsdirektivet omfattar inte en sådan situation att en person som lider av en allvarlig sjukdom kan utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling till följd av brist på adekvat vård i hemlandet. Om en utlänning som lider av en allvarlig sjukdom inte kan utvisas enligt Europadomstolens praxis på grund av det skulle strida mot artikel 3 i Europakonventionen därför att möjligheterna att behandla sjukdomen är mycket sämre, innebär inte detta att personen blir att anse som alternativt skyddsbehövande enligt skyddsgrundsdirektivet. Det alternativa skyddet i direktivet syftar till att komplettera Genèvekonventionens skydd för flyktingar. Mot bakgrund av bl.a. skäl 15 i det nuvarande direktivet omfattar detta inte personer som av medlemsstaterna beviljats tillstånd efter en skönsmässig bedömning av humanitära eller ömmande skäl (p. 37). Avgörande den 18 december 2014 i mål C-562/13 (Abdida) Inledningsvis konstaterade EU-domstolen att ansökan i målet inte var en ansökan om internationellt skydd och att skyddsgrundsdirektivet därmed inte var tillämpligt. Däremot var beslutet om att sökande skulle lämna Belgien ett sådant beslut om återvändande som avses i artikel 3.4 i återvändandedirektivet. Tolkningsfrågorna i målet blev således om ett överklagande av ett återvändandebeslut, vars verkställighet kan medföra att en person utsätts för en allvarlig risk för att hans/hennes hälsotillstånd allvarligt och oåterkalleligt försämras, enligt återvändandedirektivet ska ha suspensiv verkan, samt, huruvida den berörda personens grundläggande behov av vård ska tillgodoses till dess att överklagan prövats.

17 17 (17) Enligt artikel 5 i återvändandedirektivet ska medlemsstaterna ta hänsyn till bl.a. den berörda personens hälsotillstånd och iaktta principen om non-refoulement. EU-domstolen uttalar i avgörandet att ett beslut om återvändande av en person som lider av en allvarlig sjukdom till ett land där det saknas adekvat behandling, kan utgöra ett åsidosättande av principen om non-refoulement enligt artikel 5 i återvändandedirektivet. Detta kan dock endast ske i mycket speciella fall. Dessa speciella fall är då den skada som skulle uppstå, om en person avlägsnas till ett land där han/hon löper en allvarlig risk att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling, är allvarlig och irreparabel. För att ett rättsmedel mot beslut om återvändande i dessa fall ska kunna anses som effektivt, krävs att det har suspensiv verkan, så att den överprövande myndigheten har möjlighet att pröva en invändning om åsidosättande av artikel 5 i direktivet. Om medlemsstaten är skyldig att skjuta upp verkställigheten på grund av överklagande ska akutsjukvård och nödvändig behandling tillhandahållas i största möjliga utsträckning. Avgörande den 24 april 2018 i mål C-353/16 (MP mot Storbritannien, Secretary of State for the Home Department) EU-domstolen fann att om en person tidigare har torterats av myndigheterna i sitt ursprungsland, men inte längre riskerar en sådan behandling om personen återvänder, är detta i sig inte tillräckligt för att bevilja subsidiärt skydd enligt skyddsgrundsdirektivet. En väsentlig försämring av en persons hälsa kan betraktas som omänsklig eller förnedrande behandling endast när personen skulle utsättas för en verklig risk att avsiktligt berövas hälso- och sjukvård, t. ex. när myndigheterna i ursprungslandet inte tillhandahåller rehabilitering av ett tortyroffer som riskerar att begå självmord eller när landet diskriminerar vissa grupper när det gäller tillgången till hälsovård, vilket gör det svårare för vissa grupper att få tillgång till lämplig vård för de psykiska eller psykiska följderna av tortyr som begåtts av myndigheterna. En person som tidigare utsatts för tortyr av myndigheterna i ursprungslandet och vars hälsotillstånd riskerar att allvarligt försämras med en överhängande risk för självmord på grund av trauma som är en följd av tortyren, kan beviljas status som alternativt skyddsbehövande enligt artikel 15 b skyddsgrundsdirektivet om det föreligger en verklig risk för att personen avsiktligt berövas lämplig vård för de men som orsakats av tortyren. Det var i det aktuella målet styrkt med medicinska intyg att personen led av allvarliga psykiska men som en följd av tortyren och att dessa vid ett återvändande riskerade att allvarligt förvärras med en uttalad risk för självmord.

Detta rättsliga ställningstagande ger ledning för innebörden av artikel 3 vid sjukdomstillstånd och hur bedömningen ska göras.

Detta rättsliga ställningstagande ger ledning för innebörden av artikel 3 vid sjukdomstillstånd och hur bedömningen ska göras. 2 (14) Det finns inget stöd för att barns ärenden ska bedömas enligt en lägre tröskel än för vuxna. Det finns dock med den tidsbegränsade lagen möjlighet att bevilja permanent uppehållstillstånd, i stället

Läs mer

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8877-13 1 KLAGANDE A, sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Ombud och offentligt biträde genom substitution: Adress som

Läs mer

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap.

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap. 1 (13) Rättsavdelningen 2019-08-30 SR 24/2019 Rättsligt ställningstagande angående tillämpningen av 12 kap. 18-19 utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5

Läs mer

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 1 (5) Rättsavdelningen 2018-03-29 SR 13/2018 Rättsligt ställningstagande angående prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 Bakgrund

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall.

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall. Bfd22 080929 1(4) Rättsavdelningen 2015-09-30 SR 37/2015 Rättslig kommentar angående förordnande av offentligt biträde i asylärenden 1. Sammanfattning Som huvudregel ska offentligt biträde förordnas så

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5 Målnummer: UM12194-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-04-10 Rubrik: Om det bedöms finnas skälig anledning att anta att en utlänning i det land

Läs mer

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 Målnummer: UM8098-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-06-22 Rubrik: Äktenskap med en medborgare i ett tredjeland utgör en sådan anknytning till

Läs mer

Rättsavdelningen SR 16/2015

Rättsavdelningen SR 16/2015 BFD12 080926 1 (7) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 16/2015 Rättslig kommentar angående när permanent uppehållstillstånd kan ges då sökanden vid anknytning till skyddsbehövande fått ett förlängt uppehållstillstånd

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:16 Målnummer: 8834-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-09-20 Rubrik: Uppehållstillstånd med stöd av bestämmelsen i 5 kap. 6 utlänningslagen jämfört

Läs mer

1. Bakgrund och syfte

1. Bakgrund och syfte 2 (29) En sökande vars ansökan ska prövas enligt lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den tillfälliga lagen) får endast beviljas uppehållstillstånd enligt

Läs mer

Utfärdande och återlämnande av resedokument

Utfärdande och återlämnande av resedokument 2 (5) 2. Bakgrund och frågeställning Det förekommer att utlänningar som har beviljats resedokument begär att få tillbaka sitt inlämnade hemlandspass samt att utlänningar som ansöker om resedokument, efter

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11)

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Bfd22 080929 1 (5) Rättslig styrning 2013-06-26 RCI 12/2013 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Möjligheten att bevilja ny

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n M I G 2 0 1 3 : 8 Målnummer: UM8090-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-06-14 Rubrik: En kvinna och hennes barn har sökt asyl i Sverige. Deras ansökningar

Läs mer

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning.

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning. 2 (7) Om beslutet har förenats med ett återreseförbud med längre giltighetstid, upphör beslutet om avvisning eller utvisning att gälla först när tiden för återreseförbudet går ut. I praktiken torde det

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 Målnummer: UM6351-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-01-04 Rubrik: Migrationsöverdomstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd i en asylsökandes

Läs mer

KLAGANDE Ibrahim Ahmed, Ombud och offentligt biträde: Advokat Åsa Grönberg MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

KLAGANDE Ibrahim Ahmed, Ombud och offentligt biträde: Advokat Åsa Grönberg MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN T^ TT C T T TT^1 JJ.C/ O i^ U l 2017 "09" 21 Meddelat i Stockholm Sida l (5) Mål nr UM 8982-17 KLAGANDE Ibrahim Ahmed, 720610 Ombud och offentligt biträde: Advokat Åsa Grönberg MOTPART Migrationsverket

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3714-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPARTER Ombud offentligt biträde: Advokat ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens

Läs mer

1. Syfte och bakgrund

1. Syfte och bakgrund 2 (8) Föreligger inte en situation av urskillningslöst våld som självständigt utgör ett allvarligt och personligt hot mot personens liv och lem ska istället sökandens individuella skäl beaktas mot bakgrund

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-06-22 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8098-16 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

Saknas förutsättningar för verkställighet av avlägsnandebeslutet, ska beslut om förvar inte tas.

Saknas förutsättningar för verkställighet av avlägsnandebeslutet, ska beslut om förvar inte tas. 2 En prövning av förutsättningarna för verkställighet av avlägsnandebeslutet göras när beslut om förvar fattas med stöd av 10 kap. 1 andra stycket 2 och tredje stycket (sannolikhetsförvar), även om frågan

Läs mer

DOM. , född SAKEN Uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid

DOM. , född SAKEN Uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Ombud:, född 1950 MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 30 januari

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:7 Målnummer: UM3714-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-07 Rubrik: Det finns inte skäl att bevilja två minderåriga barn flyktingstatusförklaring

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 november 2014. SFS 2014:1400 Utkom från trycket den 5 december 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att 4

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART statslös ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 1 augusti 2007 i mål nr

Läs mer

Det finns med anledning av domarna ett behov av att klarlägga när Migrationsverkets utredningsansvar inträder.

Det finns med anledning av domarna ett behov av att klarlägga när Migrationsverkets utredningsansvar inträder. 2 (6) Migrationsöverdomstolen fann den 20 januari 2012 (MIG 2012:2) att en migrationsdomstols utredningsansvar aktualiserats när den utlänning målet rör gett in ett läkarintyg till migrationsdomstolen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2018-10-18 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3009-18 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud: Jur.kand. MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm, migrationsdomstolens dom 2018-02-07

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:19 Målnummer: UM3009-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-10-18 Rubrik: Om en anknytningsperson med tidsbegränsat uppehållstillstånd och status som

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande Bfd22 080929 1 (12) Rättslig styrning 2014-12-19 RCI 19/2014 Rättsligt ställningstagande angående avvisning med omedelbar verkställighet till hemlandet enligt 8 kap. 19 utlänningslagen 1. Sammanfattning

Läs mer

brottsutvisade bevispersoner m.m.

brottsutvisade bevispersoner m.m. Bfd22 141107 1 (14) Rättsavdelningen 2017-01-30 SR 02/2017 Rättsligt ställningstagande angående brottsutvisade bevispersoner m.m. Sammanfattning Migrationsverket har inte laglig möjlighet att bifalla en

Läs mer

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8)

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8) 2 (8) Det är av flera anledningar viktigt att försöka klargöra identiteten tidigt i asylprocessen. Vi bör därför informera den asylsökande om vikten av att han eller hon styrker sin identitet genom att

Läs mer

Rättsavdelningen SR 17/2019

Rättsavdelningen SR 17/2019 1 (75) Rättsavdelningen 2019-05-21 SR 17/2019 Rättsligt ställningstagande angående hälsotillstånd och vårdmöjligheter som grund för uppehållstillstånd för barn och barnfamiljer med särskilt fokus på devitaliserade

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-12-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 623-15 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 19 december 2014

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 Målnummer: UM409-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-27 Rubrik: Fråga om det föreligger synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

Läs mer

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet Louise Dane, doktorand i offentlig rätt louise.dane@juridicum.su.se Migranter och flyktingar ~250 miljoner migranter i världen 65,3 miljoner människor

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2014-07-01 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 2282-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokat MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) KLAGANDE 1. 2. 3. 4. 5. Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen Bfd12 20141107 1 (11) Rättsavdelningen 2016-12-12 SR 60/2016 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-11-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1546-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolen, dom den 29 november 2012

Läs mer

Behov av internationellt skydd individuella grunder

Behov av internationellt skydd individuella grunder Svensk migrationsrätt JUFN21 Behov av internationellt skydd individuella grunder Internationella kopplingar Tolkning av flyktingbegreppet/skyddsbehov Genèvekonventionen Skyddsgrundsdirektivet ECJ-praxis

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3616-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, dom den 25 april 2013 i mål

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 Målnummer: UM895-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2008-05-29 Rubrik: Lagrum: För att beviljas uppehållstillstånd som tredjelandsmedborgare med ställning

Läs mer

3. Rättslig bedömning

3. Rättslig bedömning Hänsyn till skolbarn Vid förlängning av tidsfristen på grund av att det finns skolbarn är barnets ålder av stor vikt vid bedömningen av hur länge tidsfristen ska förlängas. Om sökande ska slutföra sina

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-06-14 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8090-12 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART 1., 79 2. 03 3. 05 Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelad i Stockholm den 12 mars 2018 Ö 1417-17 PARTER Klagande Kriminalvården 601 80 Norrköping Motpart KB Ombud och offentligt biträde: Advokat NP SAKEN Överförande

Läs mer

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt 2 Enligt samma bestämmelse ska offentligt biträde däremot inte utses om det måste antas att behov av biträde saknas. Paragrafen har därför tolkats på så sätt att det anses föreligga en presumtion för att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 Målnummer: UM3885-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-17 Rubrik: Lagrum: Bestämmelsen om rätt till rättsligt bistånd och biträde i det omarbetade

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:17 Målnummer: UM3212-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-11-26 Rubrik: Av en dom från Europadomstolen (Tarakhel mot Schweiz) följer att när en familj

Läs mer

Stockholm den 7 oktober 2016 R-2016/1889. Till Justitiedepartementet. Ju2016/05297/EMA

Stockholm den 7 oktober 2016 R-2016/1889. Till Justitiedepartementet. Ju2016/05297/EMA R-2016/1889 Stockholm den 7 oktober 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05297/EMA Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 31 augusti 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över EU-kommissionens

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:21

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:21 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:21 Målnummer: UMS8-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-12-10 Rubrik: En utlänning, som är utesluten från att anses som skyddsbehövande och som ska

Läs mer

principen om familjens enhet i asylärenden

principen om familjens enhet i asylärenden 1 (11) Rättsavdelningen 2016-10-24 SR 57/2016 Rättsligt ställningstagande angående principen om familjens enhet i asylärenden Sammanfattning I varje asylärende måste det göras en individuell bedömning

Läs mer

Migrationsverket. Rättsavdelningen

Migrationsverket. Rättsavdelningen Bfd12 20141107 1 (1) Rättsavdelningen 2016-07-07 SR 25/2016 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2015:19 Målnummer: UM2929-15 UM2930-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2015-12-07 Rubrik: En ansökan om uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl får inte

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:20 Målnummer: UM3524-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-12-06 Rubrik: Lagrum: En utlänning kan inte få status som flykting, alternativt skyddsbehövande

Läs mer

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7 R-2019/0332 Stockholm den 14 mars 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/00509/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 februari 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till lagrådsremiss

Läs mer

skyddsbedömningen vid väpnad konflikt och gränsdragningen mot bestämmelsen om andra svåra motsättningar

skyddsbedömningen vid väpnad konflikt och gränsdragningen mot bestämmelsen om andra svåra motsättningar Bfd22 080929 1 (8) Rättslig styrning 2014-04-24 RCI 12/2014 Rättsligt ställningstagande angående skyddsbedömningen vid väpnad konflikt och gränsdragningen mot bestämmelsen om andra svåra motsättningar

Läs mer

Behov av internationellt skydd utlänningslagen

Behov av internationellt skydd utlänningslagen Svensk migrationsrätt JUFN21 Behov av internationellt skydd utlänningslagen Kopplingar till internationell/europeisk rätt Tolkning av flyktingbegreppet/skyddsbehov påverkas av Flyktingkonventionen EKMR

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20 Målnummer: UM7173-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-10-26 Rubrik: En asylansökan från ett i Sverige fött utländskt barn, vars mor beviljats

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring.

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Beviljade uppehålls

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (Ju 2006:01) Dir. 2006:78 Beslut vid regeringssammanträde den 6 juli 2006 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 Målnummer: UM4563-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-19 Rubrik: Lagrum: Ett utländskt barn kan inte beviljas uppehållstillstånd på grund av

Läs mer

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1836-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm

DOM 2013-11-26 Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen 2013-11-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1590-13 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:9 Målnummer: UM9681-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-06-11 Rubrik: Om det finns ett land som uppfyller kriterierna för ett s.k. säkert tredjeland

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (9) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 12

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:1243 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2015-07-07 Meddelad i Stockholm Sida l (7) KLAGANDE ÖVERKLAGATAVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 29 april 2014 i mål m UM 2164-14 SAKEN Ersättning till offentligt

Läs mer

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet december 2015 1 Promemoria Ändring av bestämmelserna

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-12-19 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5998-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolens, dom den 21 juli 2014 i mål

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 Målnummer: UM4516-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-10 Rubrik: Vid prövningen av om ett återreseförbud ska upphävas bör en helhetsbedömning

Läs mer

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Kommittédirektiv Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Dir. 2016:92 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-03-27 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 409-11 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde efter substitution: Advokaten MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg,

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Återkallelse av uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Återkallelse av uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 21

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering Mål nr UM 2929-15 UM 2930-15 Rättelse/komplettering Slutligt beslut, 2015-12-07 Rättelse, 2015-12-07 Beslutat av: Kammarrättsrådet Beslut Rättelse enligt 32 förvaltningsprocesslagen (1971:291) mål nr är

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-10-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 7173-15 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Asylansökan hos Migrationsverket En asylansökan ska göras inom Sveriges gränser, ansökningsenheter i Norrköping, Malmö, Gävle, Flen,Boden, Göteborg och

Läs mer

2 (5) Begreppet välgrundad fruktan kommenteras i handboken under p I förevarande sammanhang finns skäl att återge följande kommentarer:

2 (5) Begreppet välgrundad fruktan kommenteras i handboken under p I förevarande sammanhang finns skäl att återge följande kommentarer: 2 (5) Migrationsöverdomstolen har också uttalat att handboken är en viktig rättskälla rörande förfarandet att fastställa skyddsbehov (MIG 2006:1 och MIG 2007:12). Begreppet välgrundad fruktan kommenteras

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, född 9004 medborgare i Afghanistan Adress: Språk: persiska/farsi Beslut Migrationsverket beslutar att

Läs mer

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3266-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

Rättsavdelningen SR 05/2017

Rättsavdelningen SR 05/2017 1 (15) Rättsavdelningen 2017-02-28 SR 05/2017 Rättsligt ställningstagande angående övergångsbestämmelserna i den tillfälliga lagen Sammanfattning Undantaget från tillämpning av lagen (2016:752) om tillfälliga

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:21

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:21 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:21 Målnummer: UM83-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-02 Rubrik: Ett beslut om att ta en utlänning i förvar kan inte överklagas på nytt om beslutet

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande 1 (12) Rättsavdelningen 2017-06-01 SR 24/2017 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn Detta ställningstagande innehåller vägledning för dig som arbetar

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:8

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:8 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:8 Målnummer: UM1737-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2009-01-20 Rubrik: Synnerligen ömmande omständigheter enligt 5 kap. 6 utlänningslagen har inte

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-08-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 4516-16 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-06-02 i mål nr UM 1077-16 SAKEN

Läs mer

Sammanfattning av utredningens försias

Sammanfattning av utredningens försias Bilaga Sammanfattning av utredningens försias Inledning Utredningen föreslår att ett försörjningskrav införs som villkor för anhöriginvandring. Kravet innebär att anknytningspersonen, dvs. den person som

Läs mer

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 1 (6) Rättsavdelningen 2017-03-24 SR 07/2017 Rättslig kommentar angående Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 Bakgrund Migrationsöverdomstolen meddelade den 17 mars 2017 dom i mål UM 911-16 (MIG

Läs mer

3. Gällande rätt m.m. 2 (11)

3. Gällande rätt m.m. 2 (11) 2 (11) Direktivets huvudsakliga syfte är att tredjelandsmedborgare som varit bosatta i en medlemsstat under en längre tid ska kunna få en särskild rättslig ställning vilken bland annat innebär att de ska

Läs mer

MIG 2007:33 II MIG 2008:20 MIG 2009:4

MIG 2007:33 II MIG 2008:20 MIG 2009:4 Migrationsöverdomstolen MIG 2013:2 Målnummer: UM2953-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-02-11 Rubrik: Frågan om ett internt flyktalternativ föreligger ingår som en del i prövningen av om en person är

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1 Målnummer: UM1349-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-02-27 Rubrik: En asylsökandes skyddsbehov ska prövas även i sådana fall där personens identitet

Läs mer

Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet

Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet Ds 2015:37 Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress: Fritzes kundtjänst, 106 47 Stockholm Ordertelefon:

Läs mer

En överföring ska inte heller ske i de fall den sökande har uppehållsrätt i Sverige.

En överföring ska inte heller ske i de fall den sökande har uppehållsrätt i Sverige. 2 (11) Avseende skäl av humanitär art blir det ofta en fråga om att göra en sammanvägd bedömning av flera olika omständigheter rörande den sökandes personliga förhållanden och situation. Det kan förekomma

Läs mer