Redovisning av uppdrag utvärdering av Göteborgs Stads filmsatsning som startade 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av uppdrag utvärdering av Göteborgs Stads filmsatsning som startade 2014"

Transkript

1 Kultur Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0078/18 Sara Schütt/Kultur/GBGStad, Telefon: E-post: Redovisning av uppdrag utvärdering av Göteborgs Stads filmsatsning som startade 2014 Förslag till beslut I kulturnämnden 1. Kulturnämnden godkänner föreliggande tjänsteutlåtande med bilagor som redovisning av uppdraget att utvärdera hur Göteborgs Stads filmsatsning hittills fallit ut. 2. Kulturnämnden förklarar uppdraget att utvärdera Göteborgs Stads filmsatsning som fullgjort. 3. Kulturnämnden godkänner förslag till ny inriktning för strategier och arbetssätt samt förslag till inriktning för ny ekonomisk fördelning inom ramen för filmsatsningen. Ny inriktning för ekonomisk fördelning innefattar medel som idag tillförs Film i Väst AB. 4. Kulturnämnden hemställer till kommunstyrelsen att kulturnämnden får i uppdrag att verkställa de förslag till ändringar som föreslås inom ramen för genomförd utvärdering. 5. Kulturnämnden hemställer till kommunstyrelsen om uppdrag att utarbeta en ny handlingsplan i enlighet med ny inriktning för strategier, arbetssätt och ekonomisk fördelning. Handlingsplanen föreslås utvärderas inom 4 år och återrapporteras till kommunstyrelsen. 6. Kulturnämnden hemställer till kommunstyrelsen att kommunstyrelsen särskilt bevakar aktuell fråga om ett eventuellt uppförande av ett Filmens Hus i Göteborg och hantera en dialog med Västra Götalandsregionen i denna fråga. Sammanfattning Kulturnämnden beslutade att ge kulturförvaltningen i uppdrag att utvärdera hur stadens filmsatsning hittills fallit ut då dess effekter i förhållande till strategier och mål behöver klarläggas. I enlighet med beslutet ska de grundläggande strategierna och den ursprungliga handlingsplan som filmsatsningen är baserad på idag, styra utvärderingen med tillägget att utvärderingen ska komplettera den årliga utvärderingen av filmsatsningen. Utvärderingen ska värdera det arbete som genomförts inom ramen för filmsatsningen från år 2014 och framåt samt föreslå rekommendationer för hur arbetet med filmutveckling Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 1 (11)

2 kan utvecklas framöver. Kommunstyrelsen fastslog genom sitt beslut om en handlingsplan för film och rörlig bild att satsningen ska värderas över tid och eventuellt anpassas. Kulturförvaltningen föreslår med utgångspunkt från genomförd utvärdering att fem särskilda inriktningar bör lägga grunden för stadens filmsatsning från 2019 och för 4 år framåt. 1. Stärkt strategisk dialog mellan regionala parter och Göteborgs Stad om en hållbar infrastruktur för film och rörlig bild. 2. Besluta om en ny finansiell modell som innefattar en renodling mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad och omdisponering av medel i filmsatsningen. 3. Förtydliga kulturnämndens ansvarsområde och kulturförvaltningens uppdrag inom ramen för filmsatsningen. 4. Förstärk Lindholmen Science parks arbete med innovation, utveckling och kluster. 5. Förstärkt fokus på Lindholmen som geografisk utvecklingszon för film och rörlig bild. Utöver fem ovanstående strategier gör kulturförvaltningen bedömningen att Göteborgs Stads roll i ett eventuellt framtida Filmens Hus särskilt bör bevakas av kommunstyrelsen i samråd med kulturnämnden. Ekonomiska konsekvenser Handlingsplanen för filmutvecklingen i Göteborgs Stad har vilat på tre ben med ökat stöd till Film i Väst, stöd till Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park samt ökat stöd till fri film och nya talanger från kulturnämnden, som genom filmsatsningen också fick ansvaret för koordineringen av stadens filmutveckling och rörlig bild. Förslag till nya inriktningar i kulturförvaltningens utvärdering innefattar en omdisponering av ekonomiska medel inom ramen för filmsatsningen. En justering av ekonomisk fördelning innebär en renodling av rollerna mellan Göteborgs stad Västra Götalandsregionen där ekonomiska medel inom filmsatsningen kan tillfalla aktörer där staden förfogar över uppdrag och mandat. Barnperspektivet Kulturförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfalds- och jämställdhetsperspektivet En diskussion som förs både inom både filmbranschen och kulturlivet generellt är frågan om vem som får komma till tals och vems berättelser som berättas. Kulturförvaltningen menar att en skattefinansierad verksamhet med syfte att stödja en filmbransch bör eftersträva att avspegla fler perspektiv. Göteborg är en växande stad med ökande invånarantal och många av dessa invånare är nya medborgare i Sverige, med skiftande bakgrund, erfarenheter och kompetenser. Det ställer krav på en ökad tillgänglighet, lyhördhet och förmåga att samverka för att innehållet ska engagera tittare och konsumenter och för att skapa ett relevant utbud. De Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 2 (11)

3 stöd och utvecklingsformer för film som stöds av staden behöver vara kända och begripliga i sina former, vilket ställer höga krav på kommunikation mot en bred målgrupp och ett jämställhetsfokus. Miljöperspektivet Kulturförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Förvaltningens utvärdering innefattar en mindre omvärldsanalys med syfte att ge en överskådlig bild av vilka trender och förändringar som påverkat eller sannolikt kommer att påverka utvecklingen inom film- och tv-branschen. Denna kortare omvärldsanalys är, tillsammans med genomförd utvärdering, tänkt att vara en guide till eventuella förändringar och utformning av framtida strategier för stadens filmsatsning. Omvärldsspaningen visar att film- och tv-branschen genomgår en omvälvande omställning, med ny teknik inom både hård- och mjukvara som har skapat nya format, nya visningsfönster och därmed också förändrat konsumentbeteendet. Det påverkar och förändrar hela branschens sätt att arbeta med allt från finansiering till distribution. I väntan på nya strukturer har förhållningssättet till film luckrats upp och man pratar idag inte bara om film, utan använder begreppet film och rörlig bild. Där har staden redan från filmsatsningens början legat i framkant. Stadens filmsatsning är en relativt ung satsning som inte bygger på äldre strukturer, vilket sannolikt gör att det finns stora möjligheter att göra de anpassningar som behövs för att arbeta optimalt med att stärka infrastrukturen för film och rörlig bild. Bilagor 1. Protokollsutdrag kulturnämndens sammanträder Yrkande Utvärdering av filmsatsning, bilaga till protokoll för kulturnämndens sammanträde Protokoll kommunstyrelsens sammanträde , beslut gällande handlingsplan för filmsatsning, Dnr 0686/ Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande över handlingsplan för film och rörlig bild i västsverige, Dnr 0686/ Redovisning av uppdrag Utvärdering Stadens satsning på filmutveckling och rörlig bild i Göteborg och Västsverige. Expedieras till Kommunstyrelsen och VD för Lindolmen Science Park. Skickas också för kännedom till Kultursekretariat samt Regionutvecklingssekretariat och VD för Film i Väst AB. Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 3 (11)

4 Ärendet Kulturnämnden beslutade att ge kulturförvaltningen i uppdrag att utvärdera hur Göteborgs Stads filmsatsning hittills fallit ut då dess effekter i förhållande till strategier och mål behöver klarläggas. I enlighet med beslutet ska de grundläggande strategierna och den ursprungliga handlingsplan som filmsatsningen är baserad på idag, styra utvärderingen med tillägget att utvärderingen ska komplettera den årliga utvärderingen av filmsatsningen. I tjänsteutlåtande beskrivs hur förvaltningen tagit sig an utvärderingen, ärendets bakgrund samt en analys och förslag till framtida inriktningar. För en utförligare beskrivning hänvisas till den fulla rapporten i bilaga 5 till ärendet. Beskrivning av ärendet Följande utvärdering ska värdera det arbete som genomförts inom ramen för filmsatsningen från år 2014 och framåt samt föreslå rekommendationer för hur arbetet med filmutveckling kan utvecklas framöver. Kommunstyrelsen fastslog genom sitt beslut om en handlingsplan för film och rörlig bild att satsningen ska värderas över tid och eventuellt anpassas. Utredningen följer disposition enligt nedan: 1. Uppdragets syfte och huvudsakliga frågeställningar. 2. Bakgrund. 3. Övergripande omvärldsanalys. 4. Filmsatsningen idag och koppling till samverkanspartners. 5. Analys av behov och förslag till framtida strategier. Utvärderingen ska värdera det arbete som genomförts inom ramen för filmsatsningen hittills samt föreslå rekommendationer för hur arbetet med filmutveckling kan utvecklas framöver. De syften, strategier och målsättningar som finns med i ursprungligt uppdrag och som avser styra filmsatsningen är följande: Filmsatsningen ska stärka samverkan med Västra Götalandsregionen i filmfrågor. Filmsatsningen ska öka filmproduktionen regionalt och lokalt genom ökat stöd till Film i Väst AB. Filmsatsningen ska öka samverkan i staden för att underlätta tillgången till det offentliga rummet. Filmsatsningen ska utveckla branschen via innovationer, forskning och utbildning. Inom ramen för filmsatsningen ska staden skapa en basorganisation för att koordinera utvecklingen av film och rörlig bild och stärka möjligheterna till fri film och talangutveckling. Kulturnämnden lyfter i sitt beslut om utvärdering också in följande kompletterande frågor: Hur kan befintlig filmklusterbildning på Lindholmen växlas upp? Vilken potential inom besöksnäring och destinationen Göteborg finns som kan bidra till en uppväxling av filmsatsningen? Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 4 (11)

5 Kulturförvaltningen gör bedömningen att filmsatsningen ligger i linje med det av kommunfullmäktige beslutade kulturprogrammets intentioner om att utveckla och stärka infrastrukturen för de kulturella och kreativa näringarna och att skapa goda och hållbara villkor för konsten och konstnärerna. Ett av de viktigaste målen inom det konstpolitiska området i kulturprogrammet är att se till att det finns en fungerande infrastruktur för konsten. I denna mening är det viktigt att påpeka att grunden i utvärderingen är kulturnämndens uppdrag och förvaltningens arbete som koordinator för filmsatsningen. Det ursprungliga uppdraget för filmsatsningen tydliggjorde behov av en ökad samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad i filmfrågor. Lika viktigt har det därför varit att använda utvärderingen för att belysa hur samverkan och gemensamt strategiskt arbete sker idag och vad som kan utvecklas för framtiden. En omvärldsanalys inom ramen för genomförd utvärdering ska också ge en överskådlig bild av vilka trender och förändringar som påverkat eller sannolikt kommer att påverka utvecklingen inom film- och tv-branschen just nu. Förvaltningens beredning av ärendet Kulturförvaltningen har baserat utvärdering och förslag till inriktningar på bland annat kvalitativa intervjuer med filmaktörer, samarbetspartners, utvärderingsmaterial och inventeringar framtagna inom ramen för filmsatsningen, relevanta årsredovisningar samt annat skriftligt utredningsmaterial. En utförlig redovisning av källmaterialet finns i bilaga 5. Förvaltningens förslag Kulturförvaltningen föreslår med utgångspunkt från genomförd utvärdering att fem särskilda inriktningar bör lägga grunden för stadens filmsatsning från 2019 och för 4 år framåt. Förslag till nya inriktningar beskrivs översiktligt under förvaltningens förslag. För en mer utförlig beskrivning av nya inriktningar och bakomliggande analys hänvisas till den fulla rapporten, bilaga 5 i tjänsteutlåtande. Kulturnämnden föreslås besluta om att ge förvaltningen i uppdrag att utarbeta en ny handlingsplan för film och rörlig bild med dessa fem inriktningar som grund. En övergripande analys med utgångspunkt från den utvärdering som kulturförvaltningen gjort är att det staden och regionen idag har många av de aktörer på plats som krävs för en fungerande film- och tv-bransch; här finns allt från finansiärer, framgångsrik akademi, innovation och utveckling, välkända filmfestivaler, rutinerade filmarbetare, erfarna produktionsbolag och samarbetspartners till ett fokus på att få fram nya talanger. Samtidigt har kulturförvaltningens analys över nuläget, kopplat till de ursprungliga strategier som anges i stadens filmsatsning, satt fokus på ett par brister. I huvudsak består dessa i avsaknad av tydlighet men framförallt en brist på samverkan och rollfördelning mellan de offentliga parter som verkar på området. Den ursprungliga intention med filmsatsningen anges i den handlingsplan som beslutades hösten 2013 i Kommunstyrelsen. Strategierna var följande: Stärka samverkan mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen i filmfrågor. Öka filmproduktionen regionalt och lokalt. Öka det ekonomiska stödet till Film i Väst AB. Representation av Göteborgs Stad i styrelsen för Film i Väst AB. Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 5 (11)

6 Skapa en basorganisation i staden för koordinering och filmutveckling. Ekonomiskt stödja projekt för fri film och nya talanger. Stödja branschutveckling och innovationer samt utbildning. Öka tillgängligheten till stadens miljöer för filmproduktion. Kulturförvaltningen gör bedömningen att filmsatsningen sannolikt stöttat branschen under en mycket turbulent tid där villkoren är tuffa och när dess förutsättningar ändrats i grunden. Analysen tydliggör också en brist förtydligande av roller och på strategisk dialog mellan offentliga huvudparter kring förutsättningar, målsättningar och vision. Strategierna ovan anger ett konkret förhållningssätt och utgör ramarna för stadens filmsatsning men då en del av strategierna inte konkret samverkats eller lett till konkreta överenskommelser med andra offentliga parter finns risken för suboptimeringar. Den politiska avsiktsförklaring som ingåtts inom ramen för filmsatsningen har stäms av genom en politisk dialog årligen men inte följts upp i någon mer konkret mening. Den har hittills inte inneburit att en strategisk dialog mellan verksamhetsansvariga har förts och därigenom har man inte heller kunna tydliggöra roller eller förtydliga hur man kompletterar varandra som offentliga aktörer inom regional och lokal filmutveckling. Förvaltningens utvärdering visar att kopplingen mellan lokala och regionala insatser behöver förtydligas. Liksom kommunstyrelsen fastslog genom sitt beslut om handlingsplanen för film och rörlig bild ska satsningen värderas över tid och eventuellt anpassas. Kulturförvaltningen föreslår därför att följande utvecklingsinsatser bör lägga grunden för stadens filmsatsning från 2019 och för 4 år framåt: 1. Stärk den strategiska dialogen mellan regionala parter och Göteborgs Stad Den övergripande ingången i en bättre samverkan bör vara att tydligare förstå hur man gemensamt kan arbeta med att bygga en framtida hållbar infrastruktur för film och rörlig bild i Göteborg och Västsverige. Det handlar om att omsätta visioner och målsättningar till konkreta strategier som präglas av större tydlighet och transparens och vad detta innebär för respektive part. Kulturförvaltningen föreslår att: Stärka den strategiska dialogen kring filmutvecklingen. Ta avstamp i utvecklingen av en ny regional kulturplan och Göteborgs Stads Kulturprogram. Förtydliga i detta sammanhang stadens egen målformulering kopplad till filmsatsningen. Huvudaktörer som bedöms vara lämpliga är representanter för kultursekretariat VGR, regionutvecklingssekretariat VGR samt kulturförvaltningen Göteborgs Stad. Säkerställ gemensamma överenskommelser om var beröringspunkterna finns respektive var de inte finns. Förtydliga respektive roll. Ge parterna bättre förutsättningar för en tydlig politisk avstämning. Ersätt nuvarande avsiktsförklaring med en överenskommelse mellan två parter (VGR Göteborgs Stad). Fokusera samverkan mellan berörda parter inom VGR (i huvudsak regionutvecklings- samt kultursekretariat) och kulturförvaltningen på några utvalda huvudteman som anses vara särskilt viktiga för att utveckla en hållbar Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 6 (11)

7 infrastruktur för filmen i Göteborg och Västsverige och där det finns beröringspunkter med utgångspunkt från uppdrag. Exempel på sådana är Kompetensförstärkning och Talangutveckling. Påbörja diskussion om en eventuell gemensam strategi att få hit fler produktionsbolag som blir verksamma med säte i Västra Götaland och i Göteborg. Gemensamt mål kan formuleras med olika strategier beroende på kompetens och ägardirektiv/uppdrag. Undersök förutsättningar för gemensam kartläggning av hur branschen utvecklas för att stärka samsyn i denna fråga. Exempel på trender som kan följas gemensamt kan vara: Antal filmarbetare och aktörer i Göteborg och Västra Götaland, hur många som utbildas, hur många som över tid stannar kvar i bransch samt hur flyttnettot utvecklas. Undersök möjligheterna att gemensamt följa ett större antal indikatorer som bedöms ha betydelse för Västsverige som plats för film och rörlig bild. Exempel på sådana kan vara: utbud av miljöer, regionens och stadens unique selling point, tillgång på kompetens, säkerhet, tillgång på infrastruktur, arbetstider, inspelningsvänlighet och kunskaper i engelska. En fördel är att också arbeta in och följa upp de generella mätningar som görs i Business Region Göteborgs regi och som visar på servicegraden hos olika tillståndsenheter inom staden. Med utgångpunkt från gemensamma kartläggningar finns också förutsättningar att sätta mål för vilka effekter man gemensamt vill nå. Utveckla gemensamma branschstärkande åtgärder genom att utveckla arbetet med kompletterande finansiering som aktivt kan arbeta med exempelvis EUfinansiering och annat kompletterande kapital. Här gör förvaltningen bedömningen att det finns stor potential mellan regionalutvecklingssekretariat och kulturförvaltning. 2. Ny fördelning av ekonomiska medel inom ramen för filmsatsningen Rapportering av förbrukning av det finansiella bidrag som kommer Film i Väst till del sker idag i form av att kulturförvaltningen tar del av bolagets årsrapporter, strategisk plan samt en specifik rapportering för Trollhättan kommun och Göteborgs Stad. Det är idag inte tydligt hur Göteborgs Stads bidrag till Film i Väst disponeras då bolaget bygger sina rapporter på direktiv de mottar från sin ägare (VGR) och via de uppdrag som beslutas i Västra Götalandsregionen. Inte heller via styrelsearbetet har Göteborgs Stad någon möjlighet att påverka bolagets inriktning eftersom staden under innevarande mandatperiod inte är representerad, något som fanns med i filmsatsningens handlingsplan från start. Förvaltningen gör bedömningen att otydligheter och svårigheter gällande återrapporteringen har tagit utrymme från de mer strategiska diskussioner som bör föras mellan region och stad. Därför bör en renodling av uppdrag göras. Kulturförvaltningen föreslår att: Justera ekonomisk fördelning inom ramen för filmsatsning genom att renodla rollerna mellan stad region. Film i Väst är ett helägt regionalt bolag som arbetar utifrån ägardirektiv och med uppdrag från regionutvecklingsnämnd och kulturnämnd i regionen. Omdisponera därför de ekonomiska medel som idag tillförs bolaget från Göteborgs Stad. Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 7 (11)

8 Fördela istället filmsatsningen medel till de aktörer där staden förfogar över uppdrag och mandat; kulturnämnd samt Lindholmen Science Park. 3. Förtydliga Kulturnämndens ansvarsområde och kulturförvaltningens uppdrag Kulturförvaltningen föreslår att: Utveckla kommunikation kopplat till filmsatsningen. Kulturnämnden behöver i förslag till ny handlingsplan fastställa vad man vill ha ut av sin kommunikation och koppla det till en tydlig målsättning för filmsatsningen. De arenor som är viktigast att synas på och hur ska man prioritera ska förtydligas. En ökad tydlighet kring målsättning ger kulturförvaltningen förutsättningar att bättre följa upp de kommunikationsåtgärder som görs och en tydligare mätbar utveckling. Koppling mellan den strategiska nivån inom förvaltningen och filmkontoret behöver tydliggöras. Tydligare plan för Kompetensförstärkning, med koppling till samverkan med regionala parter (beskriven i punkt 1. ovan). Behovet av kompetensförstärkning för att åstadkomma bättre förutsättningar för utveckling av film, tv och rörig bild har identifierats, delvis genom denna utvärdering men framförallt i den behovsinventering som genomförts av kulturförvaltningen under år Kulturnämnden bör, i samarbete med andra parter inom staden och regionen, ta ansvar för arbetet och koppla kompetensstärkande insatser till de önskemål och behov som identifierats inom branschen. Det finns en stor potential i att staden och regionen positionerar sig inom kompetens och talangutveckling för film och rörlig bild. Här behöver kulturnämnden utveckla tydliga målsättningar för filmsatsningen tillsammans med de parter som är involverade. Förtydligande kring vem som gör vad är nödvändigt. En plan för kompetensförstärkning ska samverkas med andra relevanta parter då fler är verksamma inom samma fält. Kompetensförstärkning ska kunna kopplas till den omställning som branschen står inför. Detta kräver parter som har örat mot marken och en kontinuerlig god omvärldsbevakning. Det sammanfattande behovet av kompetensförstärkning kan kopplas till fem kategorier och utgör grunden för hur kulturförvaltningen arbetar. De fem föreslagna kategorierna anges nedan. För en utförligare beskrivning av respektive kategori hänvisas till rapport, bilaga 5. Kategorier kopplat till behov av kompetensförstärkning: Internationalisering Strategiskt affärsmannatänk Marknadsföring och kommunikation Manus och idéutveckling Ny teknik Utöver ovanstående förslag till inriktning för kulturförvaltningens arbete inom filmsatsningen gör förvaltningen bedömningen att det finns ytterligare två områden som bör utvecklas från 2019 och framåt: Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 8 (11)

9 Följ upp de projektstöd för film som delas ut av kulturförvaltning. Se till att de stödformer som erbjuds är de rätta och att de kommuniceras ut på ett optimalt sätt. Vilken andel av stödet som bör vikas åt talangutveckling bör specificeras. Förtydliga och förstärk uppdraget till filmlotsen och säkerställ att lotsen tillsammans med övriga Filmkontoret ges möjlighet att arbeta proaktivt och med åtgärder som har syfte att tydligt profilera Göteborg som filmstad. Säkerställ en samverkan inom staden och stärk särskilt samverkan med Göteborg & Co. 4. Förstärk Lindholmen Science parks arbete med innovation, utveckling och kluster Göteborgs Stads filmsatsning bör säkerställa att lokal bransch hänger med i utveckling som rör kunskap och kompetens. Filmsatsningen har redan skapat en grund för att utveckla Göteborg till en framträdande stad/region för serieutveckling, där kompetens och finansiering attraherar både kreatörer och producenter. Fokus på utveckling bör ha sin utgångspunkt i professionella och talangfulla kreatörer, manusförfattare och producenter, men kan också över tid utökas att inkludera foto, scenografi, visuell identitet och musikkomposition. Kulturförvaltningen föreslår att: Större andel av resurserna i Göteborgs Stad filmsatsning läggs på Lindholmen Science Park, i huvudsak för utveckling av tv-serier men också film. En utökad budget till LSP ger exempelvis möjlighet att utökad grundfinansiering för de västsvenska filmdagarna, samt ökad ram för projektfinansiering. Möjlighet finns till utveckling av kompetensförstärkande åtgärder såsom GoKinema. Förstärk finansiering av Manusfabriken och förtydligat uppdrag att driva kompetensutveckling i alla aspekter som rör serieutveckling. Arbetet bör göras i samarbete med internationella aktörer i framkant (tex TorinoFilmLab) och adressera professionella, talanger och aspirerande. Samtliga dessa åtgärder ska kunna kopplas till ett tydligt mål för stadens filmsatsning och kunna mätas över tid. 5. Fokus på Lindholmen som geografisk utvecklingszon för film och rörlig bild Kulturförvaltningen föreslår att: Filmsatsningen bör fokusera på att i samarbete mellan offentlighet och privata aktörer utveckla området Lindholmen till en än mer dynamisk och kreativ hub. Fortsätt konkret diskussion med relevanta parter kring hur studioområdet på Lindholmen skulle kunna utvecklas till att ännu tydligare utgöra en kreativ hub för film- och tv-branschen. På området finns idag ett stort antal verksamheter som på olika sätt adresserar samtliga målgrupper i bilden ovan, samt på ett naturligt sätt ger kopplingar till annan produktion av rörlig bild, tex spel och reklamfilm. Utgångspunkten bör vara att koppla den geografiska platsen till behoven av kompetensstärkande insatser som kan ingå i filmsatsningens framgent och förstärk kommunikationen kring området och platsens potential. Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 9 (11)

10 Lindholmen Science Park har i samarbete med Gothenburg Film Studios tagit fram grunden till en webbplats fokuserad på att lyfta fram vad som sker på området och på så sätt attrahera nya aktörer, både permanenta hyresgäster och fler användare av studio och andra resurser. Detta kommunikationsarbete kan, med fördel stärkas inom ramen för filmsatsningen och kompletteras tillsammans med andra finansiärer. Göteborgs Stads roll i ett Filmens Hus Som utvärderingen redogjort för har Västra Götalandsregionen på uppdrag av kulturnämnden VGR i uppgift att utreda möjligheten till en etablering av ett filmens Hus i Göteborg. Processen kring ett potentiellt Filmens är ännu i sin linda och inga inriktningsbeslut är fattade inom Västra Götalandsregionen. Göteborgs Stad har på tjänstemannanivå, primärt i egenskap av kulturförvaltningen, bevakat frågan genom att delta i referensgruppsmöten. Det är ännu för tidigt att föreslå en konkret rekommendation för hur staden bör ställa sig till en utveckling till ett Filmens hus men förvaltningen väljer i samband med utvärderingen av filmsatsningen att lyfta de positiva utvecklingsmöjligheter respektive risker man kan se med ett filmens hus i Göteborg. Utöver dessa är det relevant att framöver också ställa ett eventuellt filmens hus i relation till andra potentiella kulturstrategiska satsningar. Flera av de filmaktörer från verksam bransch som intervjuats uppger att de inte är involverade i diskussionen kring ett filmens hus. Kulturförvaltningen gör bedömningen att den skara som arbetar inom filmproduktion/distribution/visning behöver kopplas in i utvecklingsarbetet med ett filmens hus. Lokalt verksam bransch är inte tillfrågad eller involverad under arbetet med förstudien. Den förstudie som producerats upplevs därför som bristfälligt förankrad. Det är viktigt att i kommunikation kring filmens hus säkerställa att platsen inte är någon plats för produktion, utan en visningsmiljö, en utställningsverksamhet med tydligt pedagogiskt innehåll och en träffpunkt med filmen som konstform i fokus. Flera av exemplen i Västra Götalandsregionens förstudie är kopplade till filmfestivaler på något sätt, den möjligheten finns också i Göteborg, varför medverkan från Göteborgs Internationella Filmfestival inom ramen för ett eventuellt Filmens Hus är positivt. En koppling mellan akademi, bransch och offentliga aktörer är en förutsättning. Kulturförvaltningen bedömer att ett Filmens Hus skulle kunna ha stor besöksnäringspotential som dock är förenad med mycket stora kostnader, förutsatt att verksamheten ska vara tillgänglig och öppen för flera målgrupper. Det finns stora möjligheter att curera olika utställningar med olika teman kopplade till film. Idén kring en utställningsverksamhet behöver analyseras vidare och ett konkret koncept behöver arbetas fram med ett tydlig målgruppsanalys. Kulturförvaltningen menar att det finns en möjlighet att involvera alla samhällsklasser och åldersgrupper i folkbildningen av utveckling inom film och rörlig bild genom bland annat skolverksamhet inom de publika delarna utställningsytor och lekplats. Förvaltningen är positiv till en eventuell inriktning kring arbete med media literacy. Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 10 (11)

11 Staden och regionen har en hög kunskapsnivå inom området av film och rörlig bild och kulturförvaltningens bedömning är att det finns en funktion att fylla som både tar avstamp i den grundläggande tanken med kulturhus som filmhuset springer ur, samt även ur perspektivet att det idag inte finns en fysisk miljö där man kan få prova på film i olika områden (ett slags Universum med filmtema med möjlighet att laborera själv). Göteborgs Stads roll i ett eventuellt framtida Filmens Hus bör särskilt bevakas av kommunstyrelsen i samråd med kulturnämnden. Ett Filmens Hus skulle på sikt kunna fungera som arbetsplats för administrativa funktioner inom exempelvis region men också kommun och exempelvis en filmfestival. Att förlägga sin arbetsplats till ett nybyggt hus skulle för filmarbetare och filmaktörerna själva med största sannolikhet innebära förhöjda kostnader i lokalhyra. En förutsättning är en slags trappstegsmodell för hyresnivåer för att säkerställa flera olika typer av verksamheter i huset. GÖTEBORGS STADS KULTURFÖRVALTNING Anna Rosengren Mikael Nanfeldt Förvaltningsdirektör Chef Kulturstrategisk avdelning Göteborgs Stad [Kultur], tjänsteutlåtande 11 (11)

12 Bilaga 1 Utdrag ur protokoll Kulturnämnden Sammanträdesdatum Yrkande S MP och V angående utvärdering av filmsatsningen 228 Dnr Yrkande Ordförande Mariya Voyvodova (S) yrkar för S, MP och V bifall till yrkande från S, MP och V (bilaga 3 till protokollet) där förvaltningen får i uppdrag att utvärdera hur filmsatsningen hittills fallit ut. Effekter i förhållande till strategier och mål behöver klarläggas, liksom resultat och utfall av exempelvis ekonomiska insatser hos externa aktörer. Utvärderingen ska ske i nära samverkan med Västra Götalandsregionen, Film i Väst, Business Region Göteborg, Lindholmen Science Park med flera aktörer. Uppdraget ska redovisas senast vid kulturnämndens sammanträde i mars Andre vice ordförande Kristina Tharing (M) yrkar för M och L bifall till yrkande från Mariya Voyvodova (S) med förslag till tillägg att utvärderingen ska komplettera den årliga utvärderingen av filmsatsningen. Kulturnämnden bifaller yrkandet från Kristina Tharing (M). BESLUT I kulturnämnden Kulturnämnden ger kulturförvaltningen i uppdrag att, som ett komplement till den årliga utvärderingen av filmsatsningen, genomföra en utvärdering av filmsatsningen som startade Utvärderingen ska värdera arbetet hittills enligt ovanstående riktlinjer samt föreslå rekommendationer för hur arbetet med filmutveckling kan utvecklas framöver. Vid protokollet Stina Borrman Ordförande Mariya Voyvodova Justerare Kristina Tharing 1(1)

13 Bilaga 2 Yrkande (S), (MP), (V) Kulturnämnden Nytt ärende Utvärdering av filmsatsningen Kommunstyrelsen fattade 2012 beslut om att initiera en bred satsning på filmutveckling med målet att Göteborgs Stad skulle bli mer aktiv som aktör inom filmutvecklingen och samtidigt stötta andra aktörers uppdrag inom området som exempelvis Film i Väst. Utredningen Filmutvecklingen i Göteborg visade bland annat på behoven att underlätta villkoren för filmproduktion i staden. Under det påföljande året gav kommunstyrelsen uppdrag att ta fram en strategi och handlingsplan i samverkan med Västra Götalandsregionen och Film i Väst. Filmsatsningen startade under 2014 och målet är att Västsverige och Göteborg ska vara ett filmens kreativa centrum och den självklara inspelningsplatsen för intressanta, viktiga och framgångsrika filmer med publik världen över. Strategier för att nå målet var exempelvis att stärka samverkan med Västra Götalandsregionen i filmfrågor, öka filmproduktionen regionalt och lokalt, öka det ekonomiska stödet till Film i Väst, representation av Göteborgs Stad i styrelsen för Film i Väst, utforma en basorganisation i staden för koordinering och filmutveckling, ekonomiskt stödja projekt för film och nya talanger, stödja branschutveckling och innovationer samt utbildning och öka tillgängligheten till stadens miljöer för filmproduktion. Ett huvudansvar lades på Kulturnämnden att arbeta utifrån filmkoordinering och stöd. Även Lindholmen Science Park och BRG inkluderades i detta. I och med höstens kompletteringsbudget så har merparten av uppdraget gällande filmlots överförts till kulturnämnden i syfte att uppnå bättre resursutnyttjande inom ramen för uppdraget samt effektivare och tydligare kommunikation gentemot branschen. Vi ser nu ett behov av att utvärdera hur filmsatsningen hittills har fallit ut. Effekter i förhållande till strategier och mål behöver klarläggas, liksom resultat och utfall av exempelvis ekonomiska insatser hos externa aktörer som Film i Väst. Utvärderingen ska ske i nära samverkan med Västra Götalandsregionen, Film i Väst, BRG, Lindholmen Science Park och inte minst i bred samverkan med filmaktörerna själva. Syftet ska vara att framöver stärka filmens roll i Västsverige och Göteborg. Utvärderingen bör ta hänsyn till befintlig klusterbildning på Lindholmen inom filmområdet och hur detta kan växlas upp i förhållande till andra pågående projekt inom filmområdet såsom arbetet kring Filmens Hus och vilken betydelse detta kan ha för framtida vägval inom filmområdet. I förslag på framtida strategier är det också viktigt att väga in filmsatsningens ursprungliga målsättningar. Det är också viktigt att se över vilken potential inom besöksnäringen och destinationen Göteborg som kan bidra till att växla upp filmsatsningen ytterligare. Samverkan bör därför också sökas med Göteborg & Co i dessa frågor. Strategierna framöver ska hänsyn

14 till såväl den lokala infrastrukturen för filmens utveckling som en internationell utblick utifrån en aktiv omvärldsbevakning. Utifrån ovanstående inriktningar kan utvärderingen ha följande utgångspunkter: Vad har filmsatsningen gett för resultat så här långt? Vilka förbättringsområden är identifierade? Finns det behov av att revidera styrande dokument och avtal? Finns det behov av ekonomisk uppdelning och ansvar mellan parter? Förslag på strategier och upplägg för filmens fortsatta utveckling? Uppdraget ska redovisas till Kulturnämndens sammanträde senast i mars KULTURNÄMNDEN FÖRESLÅS BESLUTA Att uppdra åt Kulturförvaltningen att genomföra en utvärdering av filmsatsningen som startade Utvärderingen ska värdera arbetet hittills enligt ovanstående riktlinjer samt föreslå rekommendationer för hur arbetet med filmutveckling kan utvecklas framöver.

15 Bilaga 3 Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Anneli Hulthén (S), samt Dario Espiga (S) , Kristina Tharing (M), Kia Andreasson (MP), Maria Rydén (M), Mats Pilhem (V), Helene Odenjung (FP), Marina Johansson (S), Martin Wannholt (M), Thomas Martinsson (MP), David Lega (KD) Tjänstgörande ersättare Mats Arnsmar (S), Hampus Magnusson (M), Robert Hammarstrand (S) Övriga ersättare Ann Catrine Fogelgren (FP) Övriga närvarande Bengt Delang, Ulrika Blennius, Ingrid Larsson, Peter Lönn, Anders Nilsson, Gitte Cauos, Carin Malmberg, Hanna Alexandersson, Peter Lindh, Terese Blomqvist, Rikard Ljunggren, David Josefsson, Jonas Berg, xx, Erik Johansson, Magnus Svedmark, Marie Lindén, Maj Karlsson, Johan Svensson, Pär Gustafsson, Stefan Landberg, Charlotte Holm, Martin Hellström, Hampus Hagman, Désirée Wallander, Ulf Högberg, Björn Johansson, Stig Santa, Lisbeth Nilsson, Jörgen Samuelsson, Jonas Kinnander, Eva Hessman, Lisskulla Lindström, Gabriella Nässén, Jan Persson, Christina Hofmann, Kjell Foss, Klas Forsberg, Claes Johansson, Jan Elftorp Tid: klockan Justeringsdag: Justerande: Kristina Tharing (M) Sekreterare Paragrafer Karin Lange Ordförande Anneli Hulthén Justerande Kristina Tharing Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla den. 1 (35)

16 Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Dnr Val av ledamot att justera dagens protokoll Beslut Kristina Tharing (M) utses att jämte ordföranden justera dagens protokoll. Göteborgs Stad Kommunstyrelsen, protokoll 2(35)

17 Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Dnr 0686/12 Förslag till handlingsplan för filmutvecklingen och rörlig bild i Västsverige Tidigare behandling Bordlagt den 23 oktober 2013, 676. Handlingar Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande den 4 oktober Tilläggsyrkande från M, FP och KD den 16 oktober Yrkanden Ordföranden Anneli Hulthén (S) yrkar bifall till stadsledningskontorets förslag och avslag på tilläggsyrkandet från M, FP och KD. Kristina Tharing (M) yrkar bifall till stadsledningskontorets förslag och till tilläggsyrkandet från M, FP och KD. Propositionsordning Ordföranden finner först att stadsledningskontorets förslag har bifallits. Därefter ställs propositioner på bifall respektive avslag på tilläggsyrkandet från M, FP och KD och ordföranden finner att det har avslagits. Omröstning begärs. Omröstning Godkänd voteringsproposition: Ja för bifall till avslag på tilläggsyrkandet och Nej för bifall till tilläggsyrkandet. Kia Andreasson (MP), Marina Johansson (S), Mats Pilhem (V), Thomas Martinsson (MP), tjänstgörande ersättarna Robert Hammarstrand (S) och Mats Arnsmar (S) samt ordföranden Anneli Hulthén (S) röstar Ja (7). Kristina Tharing (M), Maria Rydén (M), Helene Odenjung (FP), Martin Wannholt (M), David Lega (KD) och tjänstgörande ersättaren Hampus Magnusson röstar Nej (6). Beslut Enligt stadsledningskontorets förslag: 1. Kommunstyrelsen ställer sig bakom stadsledningskontorets förslag till strategi, handlingsplan och organisering kring filmutveckling och rörlig bild i enlighet med vad som redovisas i detta tjänsteutlåtande. 2. Kommunstyrelsen hemställer till kulturnämnden att ansvara för koordineringen av filmutvecklingen och rörlig bild i Göteborgs stad i samverkan med Västra Götalandsregionen i enlighet med vad som redovisas i detta tjänsteutlåtande. 3. Kommunstyrelsen förklarar uppdraget till BRG och Göteborg & Co, att initiera en ökad samverkan för att underlätta tillgången till det offentliga rummet, som slutfört. Göteborgs Stad Kommunstyrelsen, protokoll 20(35)

18 Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Expedieras Västra Götalandsregionen Film i Väst Kulturnämnden Business Region Göteborg, BRG Göteborg & Co Lindholmen Science Park Göteborgs Stad Kommunstyrelsen, protokoll 21(35)

19 J U S T E R A T Y R K A N D E Bilaga 4 Tilläggsyrkande (M, FP, KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående förslag till handlingsplan för filmutvecklingen och rörlig bild i Västsverige Det är glädjande att det finns en så bred enighet i kommunstyrelsen kring filmens relevans för staden och kulturen i regionen. Den handlingsplan som stadsledningskontoret föreslår är till stora delar väl utarbetad och bra. Det finns dock ett antal områden där vi fortfarande anser att handlingsplanen inte är tydlig nog och som med fördel bör klarläggas innan ärendet träder i kraft. I tjänsteutlåtandet föreslås både kulturnämnden och BRG skapa funktioner som ska fungera som en gemensam ingång till staden. Genom att ha dessa funktioner på olika ställen ser vi en risk i att enkelheten försvinner och det skapas en grogrund för otydlighet. Andra städer, exempelvis Stockholm, Luleå och Malmö, har valt att arbeta med filmkommissionärer i respektive områden. Man upplever att detta fungerar bra, varför förutsättningarna för inrättandet av en sådan i Göteborg bör undersökas. Utifrån detta kan det, i samband med kulturnämndens fastställande av ärendet, finnas anledning att ompröva fördelningen av den budget som stadsledningskontoret föreslår. Det innebär att kulturnämnden får avgöra i vilken omfattning, om någon, medel ska fördelas till BRG eller annan extern part för koordineringsfunktionen. Vi ser en viss otydlighet kring resonemanget om talangutveckling. I syfte att behålla fler filmutvecklare efter avslutade studier vid Göteborgs Universitets filmrelaterade utbildningar vore det önskvärt att det anslag som avsätts för detta specialdestineras. Detta kan exempelvis ske genom stipendier eller motsvarande, vilket också skulle göra stödet mer riktat och spårbart. Slutligen vill vi framhäva en reflektion kring de turistaspekter som kan komma av ökad filminspelning i staden. Det finns många exempel på filmer som lyft intresset för en viss stad, inte minst Stockholm som upplevde ökad turism i samband med millenniumfilmernas intrång på den amerikanska marknaden. Detta bör beaktas i stadens fortsatta arbete för att locka turister. FÖRSLAG TILL BESLUT Mot bakgrund av ovanstående föreslås kommunstyrelsen besluta Att Att med avseende på koordineringsfunktion för filmutveckling, medelstilldelningen, talangutveckling och kopplingen mellan film och turister i Göteborg hemställa till kulturnämnden att i det fortsatta arbetet se över möjligheterna i enlighet med vad som framförs i detta yrkande. godkänna stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.

20 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0686/12 Repronummer 0230/13 Stadsledningsstaben Näringsliv, turism, kultur, fritid, möten och evenemang Eva Magnusson, Frank Lund Telefon , E-post: Förslag till handlingsplan för filmutvecklingen och rörlig bild i Västsverige Förslag till beslut I kommunstyrelsen 1. Kommunstyrelsen ställer sig bakom stadsledningskontorets förslag till strategi, handlingsplan och organisering kring filmutveckling och rörlig bild i enlighet med vad som redovisas i detta tjänsteutlåtande. 2. Kommunstyrelsen hemställer till kulturnämnden att ansvara för koordineringen av filmutvecklingen och rörlig bild i Göteborgs stad i samverkan med Västra Götalandsregionen i enlighet med vad som redovisas i detta tjänsteutlåtande. 3. Kommunstyrelsen förklarar uppdraget till BRG och Göteborg & Co, att initiera en ökad samverkan för att underlätta tillgången till det offentliga rummet, som slutfört. Sammanfattning Kommunstyrelsen har i ett yrkande initierat uppdrag till BRG och Göteborg & Co att öka samverkan med stadens förvaltningar och myndigheter för att underlätta tillgången till det offentliga rummet samt att stadsledningskontoret tar fram en strategi och handlingsplan för det fortsatta filmutvecklingsarbetet. Uppdragen baseras på det filmutvecklingsuppdrag och utredningen Filmutveckling i Göteborg nästa steg som tillsattes under föregående år. Stategin för Göteborgs filmutveckling är: att öka filmproduktionen genom samverkan med Västra Götalandsregionen och Film i Väst att skapa en lokal basorganisation för att koordinera utvecklingen av film och rörlig bild och stärka möjligheterna till fri film och talangutveckling att utveckla branschen via innovationer, forskning och utbildning att öka samverkan i staden för att underlätta tillgången till det offentliga rummet Handlingsplanen för filmutvecklingen i Göteborgs Stad vilar på tre ben med ökat stöd till Film i Väst, stöd till branschutveckling och innovation till BRG och Lindholmen 1 (11)

21 Science Park samt ökat stöd till fri film och nya talanger från kulturnämnden som också får ansvaret för koordineringen av stadens filmutveckling och rörlig bild. Ekonomiska konsekvenser Kommunfullmäktiges budget för 2014 innehåller centralt avsatta medel om10 Mkr för filmutveckling. Detta förslag redovisar en preliminär fördelning och användning av de 10 Mkr och de 3 Mkr som i dag finns beslut om till Film i Väst. Förslag till beslut om budgetfördelningen till respektive organisation kommer att redovisas i ärendet kompletterande budget. Barnperspektivet Samhället har ett särskilt ansvar för att barn och unga får goda och likvärdiga möjligheter att delta i kulturlivet. Det egna utövandet men även barns och ungas möjlighet till inflytande och delaktighet i såväl planering som genomförande av de verksamheter som rör dem är viktigt. Forskare på Statens medieråd pekar på behovet av att utveckla talanger inom film och rörlig bild och på så sätt trygga återväxten bland svenska filmskapare. Unga filmare får lära sig hantverket på lokala filmverkstäder och regionala resurscentra för att via folkhögskolor med filmutbildning sedan kunna söka till de högre utbildningarna. Jämställdhetsperspektivet Myndigheten för Kulturanalys pekar på den kvantitativa betydelsen av att öka antalet kvinnor på betydelsefulla poster inom filmbranschen. Mångfaldsperspektivet Filmutvecklingen skapar möjligheter för värdefull lokal filmproduktion genom att många lokala aktörer från hela världen deltar och den svenska produktionen öppnar sig utåt internationellt. Lokal filmproduktion kan även vara alternativ till det vanliga bioutbudet och bidrar därigenom till en ökad kännedom och insikt om människors olika levnadssituationer. Miljöperspektivet I en globaliserad värld, med ett flöde av varor och tjänster och ökad konkurrens, får den specifika platsen och marknadsföringen av densamma allt större betydelse. Filmen som en del av vårt kulturutbud och kulturmiljö blir allt viktigare för att attrahera både människor och företag. Den gemensamma utemiljön med gatorna, torgen, parkerna samt husen, är viktiga igenkänningsfaktorer som bygger lokal identitet. Omvärldsperspektivet Stockholm Film Stockholm är Stockholms läns regionala resurscenter för film och rörlig bild som drivs av Stockholms läns landstings kulturförvaltning på uppdrag av kulturnämnden, och med stöd från Svenska Filminstitutet. Representanter från Göteborgs Stad har besökt London för att ta del av Film London som har utvecklat en vägledning Code of Practice som omfattar och underlättar all form av filmproduktion i London stad. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (11)

22 Expedieringskrets Västra Götalandsregionen Film i Väst Kulturnämnden BRG Göteborg & Co Lindholmen Science Park Bilaga 1: Yrkandet Filmutveckling i Göteborg nästa steg Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (11)

23 Ärendet Kommunstyrelsen beslutade att staden ska ta fram en strategi och handlingsplan för att fortsätta filmutvecklingsarbetet i Göteborg. BRG och Göteborg & Co har fått ett uppdrag att öka samverkan mellan stadens förvaltningar och myndigheter för att underlätta tillgången till det offentliga rummet för filmproduktion. Bakgrund Staden har sedan 2006 stöttat filmproduktionen i Västra Götaland genom bidrag till Film i Väst, (FIV). Bolaget finansierar sin verksamhet med årliga bidrag, framförallt från Västar Götalandsregionen men också bland annat från Göteborg Stad. Stadens direkta driftbidrag till FIV har under ett flertal år varit 2 Mkr per år. Kommunstyrelsen beslutade i kompletterande budget hösten 2012 att utöka anslaget till FIV med ytterligare 1 Mkr per år. Utökningen är villkorad till att FIV övertar studio- och produktionslokaler på Lindholmen från Gothenburg Film Studios. Utifrån yrkande från (S) (MP) (V) (FP) beslutade kommunstyrelsen att uppdra till Lindholmen Science Park med flera att genomföra en utredning gällande film- och media utvecklingen i Göteborg. Utredningen levererades till kommunstyrelsen i juni 2012 och ett filmseminarium genomfördes i kommunstyrelsen i februari I mars 2013 beslutade kommunstyrelsen enligt yrkande (MP) (S) (V) Filmutvecklingen i Göteborg nästa steg att staden ska ta fram en strategi och handlingsplan för att fortsätta filmutvecklingsarbetet i Göteborg och samtidigt initierades ett uppdrag till BRG och Göteborg & Co för att öka samverkan mellan stadens förvaltningar och myndigheter. Stadsledningskontorets beredning av ärendet Stadsledningskontoret föreslår i detta ärende en basorganisation och ansvarsfördelning av filmfrågorna i staden enligt nedanstående. Stadsledningskontoret har genomfört uppdraget utifrån yrkandet. Förslaget i detta ärende har samverkats med Lindholmen Science Park, Västra Götalands Regionens kultursekretariat, BRG, Göteborg & Co, Film i Väst samt kulturförvaltningen. Förslaget till organisering av filmfrågorna i staden har utgångspunkt i den rapport, skriven av Bengt Toll, som Lindholmen Science Park levererade till kommunstyrelsen i juni 2012 Filmutvecklingen i Göteborg nästa steg. Film i Väst Film i Väst är i dag mottagare av bidrag från Göteborg. Det årliga driftbidraget till film i Väst föreslås öka. Film i Väst är ett av Västra Götalandsregionen helägt aktiebolag. Västra Götalandsregionen är huvudsaklig finansiär av verksamheten. Film i Väst får också årliga bidrag från Göteborgs Stad, Trollhättans Stad, Vänersborgs kommun och Svenska Filminstitutet. De egna intäkterna uppgår till knappt 20 % av bolagets budget på cirka 93 Mkr kronor. Bolaget har både ett kulturpolitiskt och ett regionutvecklingsuppdrag givet av Västra Götalandsregionen. Visionen är att Västra Götaland ska vara en ledande film- och TVdramaregion i Europa i kraft av profilen och kvaliteten på den film som produceras i regionen. Film i Väst är en central motor för Västra Götalands film- och TV-bransch såväl kreativt som ekonomiskt. Film i Väst producerar inte själva filmerna. Det gör fristående produktionsbolag. Bolaget investerar i filmprojekt som genomför hela eller Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (11)

24 delar av produktionen i Västra Götaland. Film i Väst blir en samproducent och delägare i de filmer och TV-dramer bolaget väljer att satsa pengar i. Film i Väst tar ställning till över 600 projekt varje år. Film i Väst väljer att medverka i finansieringen i cirka 10 % av dem. Bolaget har att förhålla sig till den svenska kommunallagen och EU:s kommunikation på filmområdet. Det Film i Väst investerar i ett enskilt filmprojekt ska i sin helhet förbrukas i Västra Götaland i form av löner till personer mantalsskrivna i Västra Götaland och köp av varor och tjänster av företag med säte i Västra Götaland. Film i Väst kan inte ge stöd till en enskild näringsidkare, därför investeras medlen i filmprojekt där bolaget blir delägare. Stadsledningskontorets förslag till mål och strategier Göteborgs Stad förstärker kraftfullt sin satsning på film och rörlig bild i nära samarbete med Västra Götalandsregionen. Detta ska ses som ett nästa steg av filmutvecklingen i Västsverige. Satsningens struktur föreslås från start (2014) innehålla ett flertal element, som över tid bör värderas och eventuellt anpassas. Målet är att Västsverige och Göteborg 2021 ska vara både ett filmens kreativa centrum och den självklara inspelningsplatsen för intressanta, viktiga och framgångsrika filmer med publik världen över. Ett kreativt filmcentrum påskyndar samtidigt utvecklingen av de övriga kulturella och kreativa näringarna i regionen och staden. Strategier för att nå målet: Stärka samverkan mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen i filmfrågor. Öka filmproduktionen regionalt och lokalt Öka det ekonomiska stödet till Film i Väst Representation av Göteborgs Stad i styrelsen för Film i Väst Skapa en basorganisation i staden för koordinering och filmutveckling Ekonomiskt stödja projekt för fri film och nya talanger Stödja branschutveckling och innovationer samt utbildning Öka tillgängligheten till stadens miljöer för filmproduktion Förslag till åtgärder Göteborgs filmkontor/koordinering Stadsledningskontoret föreslår att ett uppdrag att koordinera filmutvecklingen i staden förläggs till kulturnämnden. Ett sådant uppdrag överensstämmer väl med reglementet för kulturnämnden. Deras uppdrag och verksamhetsområde avser ett samordningsansvar för stadens arbete med kulturpolitik, konstpolitik och kulturplanering. Nämnden ska även verka för ett regionalt, nationellt och internationellt samarbete inom kulturområdet. För att möjligöra en expansion av kulturnämndens uppdrag förelås en lokal basorganisation inom kulturförvaltningen som koordinerar filmutvecklingen I det lokala koordinerings- och uppföljningsansvaret ingår följande uppgifter: Samverka med regionens filmaktörer Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (11)

Stöd till Film i Väst 2018

Stöd till Film i Väst 2018 Kultur Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-05 Diarienummer 0498/18 Myriam Mazzoni/Kultur/GBGStad Telefon: 031-368 34 91 E-post: myriam.mazzoni@kultur.goteborg.se Martina Eriksdotter/Kultur/GBGStad Telefon:

Läs mer

Redovisning av uppdrag - förslag till organisering av Filmlotsen

Redovisning av uppdrag - förslag till organisering av Filmlotsen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-08 Diarienummer 0346/16 Fri konst och kultur Martina Eriksdotter/Kultur/GBGStad Telefon: 031-368 34 83 E-post: martina.eriksdotter@kultur.goteborg.se Redovisning av uppdrag

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Ersättare Karin Pleijel (MP) (tjänstgörande) Mariya Voyvodova (S), Hampus Magnusson (M), Conny Johansson (S), Ann Catrine Fogelgren (FP)

Ersättare Karin Pleijel (MP) (tjänstgörande) Mariya Voyvodova (S), Hampus Magnusson (M), Conny Johansson (S), Ann Catrine Fogelgren (FP) Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD), Dario Espiga (S), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S),

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 32 ) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) (ej 640-641), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), Ulf Kamne (MP) 690-692, Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L) 688-691, Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Martin Wannholt

Läs mer

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 12) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( ej 269), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90)

Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90) Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90) Övriga närvarande Eva Hessman, Jonas Kinnander,

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Bilaga H Styrelsen 2016-06-13 1 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm PROTOKOLL 28 36 Datum 2018-06-13 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-06-13 kl. 09.50-12.45 Plats: Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum 2015-02-10 Tid: 15:00 15:40 Plats: Stadsbiblioteket Göteborg Utbildningssalen, plan 3 Paragrafer: 29 44 Närvarande Ledamöter Ordförande Mariya Voyvodova (S), 1:e

Läs mer

UPPDRAG TILL FILM I VÄST AB

UPPDRAG TILL FILM I VÄST AB 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/YG 2011-10-06 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FILM I VÄST AB 2012-2014 Film i Väst AB är regionens redskap för att behålla och utveckla en profilerad

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Kulturnämndens Regler för Innovationsstöd för film och rörlig bild

Kulturnämndens Regler för Innovationsstöd för film och rörlig bild Kulturnämndens Regler för Innovationsstöd för film och rörlig bild Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD)

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Övriga närvarande Eva Hessman, Jonas Kinnander,

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla den.

Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla den. Protokoll (nr 20) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus (S) 403-405, Martin Wannholt,

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

KALLELSE Kulturnämnden

KALLELSE Kulturnämnden KALLELSE Kulturnämnden Tid 16:00 Plats Malmö Stad kulturförvaltning, Bergsgatan 20, lokal Karl Hovbergssalen. Gruppmöten För (S), (MP) och (V) Kl. 15:00. För (M), (L) och (KD) Kl. 15:00. Ledamöter Mariya

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

K O RT V E R S I O N

K O RT V E R S I O N KORTVERSION Sedan 2013 är Göteborgs Stads kulturprogram ett styrdokument för alla verksamheter i Göteborgs Stad. Kulturprogrammet visar hur Göteborg ska utvecklas till en ledande stad för konst, kultur

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24 Närvarande Ledamöter Ordföranden Tord Karlsson (S) 12-19, samt Maria Rydén (M), Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V), Ann Catrine Fogelgren (L) 12-18, David Lega (KD) Övriga närvarande Ingrid Andreae,

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm PROTOKOLL 28 34 Datum 2017-06-15 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2017-06-15 kl. 09.40-12.30 Plats: Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL

Kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden PROTOKOLL 2016-08-23 KFN 66 Region Gotland kulturplan 2017-2020 Bilaga KFN 67 Övrigt ärende. Rapport från förvaltningschef PROTOKOLL Sammanträdesdag Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer

Att stötta en lokal filmbransch i förändring Utvärdering av Lindholmen Science Parks utvecklingsfinansiering

Att stötta en lokal filmbransch i förändring Utvärdering av Lindholmen Science Parks utvecklingsfinansiering Datum: 20160830 Att stötta en lokal filmbransch i förändring Utvärdering av Lindholmen Science Parks utvecklingsfinansiering 2014-2016 Martin Svensson och Marit Kapla Innehåll Göteborgs Stads filmsatsning...

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer 1259/16 Fri konst och kultur Annelie Eriksson/Kultur/GBGStad Telefon: 031-3683276 E-post: annelie.eriksson@kultur.goteborg.se Redovisning av uppdrag uthyrning/utlåning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2008-02-25 Ärendelista Sid nr Justering...3 369 Finansiering av verksamheten vid Norra berget 2008...4 370 Vårens MRP-process principiella ställningstaganden...10 Kommunstyrelsen 2008-02-25

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde PROTOKOLL 13-22 Datum 2013-03-06 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2013-03-06 kl 13.00 14.30 Plats: Persgården, Perstorp Beslutande Yngve Petersson (MP) ordförande Cornelia Björklund

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2017-06-28 Ärendelista 51 Dnr 2017-000061 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2017 52 Dnr 2017-000126 Skolskjutsplan 2017/2018 53 Dnr 2013-000246 Avbeställning

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Kallingesalen, kl 09 00 12 30, ajournering kl 10 30 10 45 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild

Läs mer

Process och tidplan för beredning av bokslutsdispositioner i Stadshus AB koncernen

Process och tidplan för beredning av bokslutsdispositioner i Stadshus AB koncernen Bilaga C Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0058/16 Handläggare: Berndt Sundström Tel: 031-368 54 58 E-post: berndt.sundstrom@gshab.goteborg.se Process och tidplan för beredning av bokslutsdispositioner

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2009-12-14 Ärendelista Sid nr Justering...3 848 Inriktning, organisering samt finansiering av kommunens näringslivsenhet efter år 2010...4 Kommunstyrelsen 2009-12-14 1 Tid Ajournering Plats

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Luspengymnasiet, Storuman 2018-02-27, kl. 08.45-09.30 Beslutande Se närvarolista sid. 2 Övriga Maria Mickelsson kommunsekreterare Peter Persson koncernchef

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 1(6) Tid och plats 2014-06-17 - i Kommunhuset klockan 13.00. Beslutande Madeleine Roos, (M) - ordförande Björn Zorec, (FP) - förste vice ordförande Patric Carlsson, (S) - andre vice ordförande Lennart

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Äldreomsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Äldreomsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Tid Klockan 13.15 14.00 Plats Strömsalen, Kinnaström Beslutande C Ulla-Maj Persson M Jörgen Hagman Lindén MBP Ylva Höglund C Erika Arnell tjänstgör för Rolf Hallberg (FP)

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/09

Protokoll Dnr: 0005/09 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/09 SAMMANTRÄDES ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-12-14 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Kommunkontoret, sammanträdesrum Rodret

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-12-14 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT. Kommunkontoret, sammanträdesrum Rodret STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 8:30: - 12.30 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Kommunkontoret, sammanträdesrum Rodret Ledamöter Ove Andersson (m) ordförande Lena Hedlund (kd) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6)

PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL 1 (6) 2018-03-14 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-03-14 kl. 17.00 17.15 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund (S) Ann Åström

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

MÖTESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum Plats och tid kl. 15:50-16:00 Ledamöter Jonas Sundström (S) Rasmus Möller (M) Kajsa Ezelius (S) Robert Andersson (SD) Frida Nilsson (C) Pär Johnson (L) Christian Poucette (M) Carina Ohlsson

Läs mer

Kommunstyrelsen 2010-12-28 1

Kommunstyrelsen 2010-12-28 1 Kommunstyrelsen 2010-12-28 1 Plats och tid Kommunhuset kl. 16.00-16.50 Beslutande Övriga deltagande Jan-Erik Wallin (M), ordförande Onni Vehviläinen (M) Göran Persson (M) Lars Gezelius (M) Sven-Olof Johansson

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017 DAGORDNING Datum 2017-09-08 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-09-13 kl. 09.00 Plats: Studio, Nordenskiöldsgatan 24, Malmö 1. Val

Läs mer