Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 3. Amning, Tillmatning, Sondsättning och Kontinuerlig sondmatning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 3. Amning, Tillmatning, Sondsättning och Kontinuerlig sondmatning."

Transkript

1 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 3 Innehållsansvarig: Marita Karlsson, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (makar); Elisabet Gustavsson, Barnsköterska/skötar, Avdelning 34 (eligu6); Matilda Möller Ranch, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (matra3); Therese Andersson, Undersköterska, Avdelning 34 (thean37) Granskad av: Peder Helmersson, Överläkare, Barn- och ungdomsklinik läkare (pedhe) Giltig från: Giltig till: Godkänt av: Ulrika Mattsson Kölfeldt, Verksamhetschef, Område III gemensamt (ulrma6) Nutrition Amning, Tillmatning, Sondsättning och Kontinuerlig sondmatning. Innehåll Bakgrund Syfte Åtgärder Amning Material Utförande Tillmatning Utförande Sondsättning Material Utförande vid nedsättande av Ventrikelsond Utförande vid nedsättande av Jejunumsond Skötsel Kontinuerlig sondmatning Material Utförande Skötsel Ventrikelsköljning Referenser Bilagor Länk till amningsbroschyr. Amningsobservation. Upplärning av sondsättning till vårdnadshavare. 1 (14)

2 Bakgrund All personal skall ha en god bas kunskap om uppfödning och amning av underburna och fullgångna barn. På AVD 34 arbetar vi efter det gula häftet Att amma det förtidigt födda/sjuka barnet, bilaga 1, samt detta PM kring nutritionsfrågor. Viktigt är att tänka på att alla är olika och att förutsättningarna ändras. Mer information finns att läsa på Kvinnoklinikens hemsida under er Obstetrik. Barnläkaren ordinerar om barnet skall tillmatas. Sjuksköterskan ansvarar för nutritionen av stabila barngrupper som vårdas på avdelningen. Vid uppstart och ökning av matmängd görs en individuell bedömning av barnet i samråd med övrig personal som har hand om barnet. Det är en balansgång att få i barnet tillräckliga matmängder och att underlätta en fungerande amning. Genom att göra en amningsobservation samt ett amningssamtal med mamma/föräldrar kan en nutritionsplan upprättas och dokumenteras. För barn som inte orkar suga stöd mamman att börja pumpa, helst inom sex timmar efter förlossningen. Se bilaga 1 Barnläkaren ansvarar för och ordinerar tillmatning och vätskemängder för; Barn som har TPN/PPN. Barn med infusionsstöd. Barn med hypoglykemi. Barn med hjärtfel. Barn som har vätskerestriktioner. Barn som har berikad mat. Barn med stomi, där vätskeförlust kompenseras. Barn med stort och/eller långvarigt syrgasbehov. Barn med neurologiska problem. Ev. barn med födelsevikt mindre än 2 kg. Ev. tillväxthämmade barn. Syfte Säkerhetsställa att alla barn får en fullgod nutrition utifrån sina behov. Åtgärder Amning Material Amningsnurra. Amningsobservation. Bilaga 2. Ev. amningsnapp. Ev. bröstpump 2 (14)

3 Utförande Sjuksköterska/barnsköterska genomför en amningsobservation. Den första amningsobservationen har i syfte att se om barnet har ett bra läge. Tänk på att stärka mamman till att lita på sina egna iakttagelser. När barnet visar tecken på att suga och svälja görs en ny amningsobservation, sedan kan eventuell tillmatning avvecklas successivt. Amningsobservation görs även på stora barn med dålig viktuppgång, för att observera sugteknik samt optimera läget vid bröstet. Dessa barn behöver vi amningsväga: Sjuka barn som Ljusbehandlar. Har infektion. Är i behov av dropp. Har vätskerestriktioner. Börja inte amningsväga för tidigt. Dessa barn kan vi skatta amningsmängd: Friska barn på tillväxt. Där mamma har mat och barnet suger och sväljer. Friska prematurer behöver inte amningsvägas. På dessa barn kan sjuksköterskan ordinera hur många ml föräldrarna skall sonda/måltid under dygnet. Ordinera en mängd mat för barnet om det suger bra på bröstet, och en mängd om barnet inte orkar suga alls. Ha inte för bråttom med att minska sondmängden, om barnet får för mycket mat kommer det att må illa och kräkas. Då tas ett nytt beslut. Tänk på att inte blanda in för många tillmatningsätt för barnet. När barnet är uppe i full matmängd dvs 170 ml/kg och/eller har stabil viktuppgång, samt att man ser att barnet suger och sväljer, är det dags att försiktigt dra ned på sondmängden. När barnet ökar mer än 25g/dag i några dagar är det dags att minska mängden med ca 5-10ml/mål. Allt eftersom barnet ökar i vikt fortsätter man minska sondmängden med 5ml/mål, utvärdera efter ett till två dygn. (Vid extremt bra viktuppgång 10ml/mål. Men tänk då på att 10X8 är 80ml vilket kan motsvara 2 mål mat). Vid amnings komplikationer så som spända bröst, såriga bröstvårtor och mjölkstockning mm gå in på Kvinnoklinikens hemsida under er Obstetrik. Dokumentera fortlöpande i barnets journal. Till exempel; amningsobservationer, var på amningssnurran barnet befinner sig, hur mycket barnet skall sondas upp, hur mycket/hur ofta, val av matsort och tillmatningsätt. 3 (14)

4 Tillmatning Utförande Mammas urpumpade bröstmjölk ges i första hand till barnet, även de första dropparna råmjölk. Bankmjölk kan i mån av tillgång erbjudas alla barn. Prematurer och barn med låga blodsocker skall ha bankmjölk tills mammans mjölkproduktion kommit igång. Föräldrarna skall alltid tillfrågas innan man ger barnet bankmjölk. Hur mycket och hur ofta skall man tillmata barnet: Barn som väger mindre än 1500g matas initialt X 12. Detta fasas över till X 10 och X 8 i barnets takt. Barn som har en vikt under 3000g tillmatas minst X 8, för att hålla sitt blodsocker. Väger barnet över 3000g ska barnet tillmatas minst X 6 per dygn men med fördel oftare för att främja amningen. Viktigt att tolka barnets signaler. Sjuka, påverkade barn där ordineras vätskemängden av läkare och administreras po eller intravenöst. Opåverkade fullgångna barn med t.ex. lätt CRP stegring ges dygn ml X 8, dygn 2 20ml X 8 osv., oavsett födelsevikt. Nakenvikten får avgöra om maten behövs ökas snabbare. Målet är ml/kg/dygn efter en vecka. Vilket tillmatningsätt man använder beror på barnets tillstånd/mognad: Opåverkade barn tillmatas på kopp, eller nappflaska, om de inte skall ammas. Bilaga 1. Sjuka barn t ex. ökad andningsfrekvens, CPAP behandling, illamående mm sondmatas. Barn under 35 veckor sondmatas. Kontinuerlig sondmatning är framför allt till små prematurer där bolusmatning inte fungerar. Baskunskap om pumpning hos all personal är lika med tidigare tillgång på bröstmjölk för det enskilda barnet. Visa dubbelpumpning med en gång. Tänk efter först kan barnet äta på kopp till att börja med? Om en sond behövs, se det som en tillfällig lösning (till skillnad från våra prematurer, där vi inväntar full amning). Var inte rädd att prova kopp även om sonden sitter kvar. Utvärdera kontinuerligt om sonden behövs. Skilj på när barnet är sjukt eller om det är på bättringsvägen / friskt. Kan vi backa lite på dygnsmängden för att möta amningen? När mammas mat börjar komma igång, gör en amningsobservation. Behöver inte vara en lång observation, titta främst på läge, tag och om barnet sväljer. Vid behov amningsväg några gånger i följd för att kunna styra tillmatningen på kopp. Detta för att vi inte skall behöva ha stora matmängder som en orsak till sondmatning. Ibland kan flaskamatning till enstaka mål vara en tillfällig lösning. Prova gärna med tidigare fri amning och då förstås på fria tider. 4 (14)

5 Ett fullgånget nu välmående barn som tillmatas och där mammas mat har börjat komma igång skall ej gå ner mer än 10% i vikt. De brukar vända upp i vikt på 3:e till 4:e dygnet, ofta tidigare. De har åtminstone 7-10 (14) dygn på sig att nå födelsevikten. Vikt Vi nakenväger barnen en gång/dygn om inget annat är ordinerat. När barnet har en tillfredställande viktuppgång, dvs ca25g/dygn eller g/vecka, ändrar vi till nakenvikt varannan dag. Vid viktuppgång mindre än 150g/vecka eller viktstagnation tre dagar, se över och ev åtgärda matmängden, protein behovet och ev energi tillskott. När sondmängden skall fasas ut kan det vara aktuellt med daglig nakenvikt igen. Detta för att lättare kunna värdera viktökning kontra sondmängd. Vi tar även huvudomfång och längd på barnen en gång/vecka dessa två parametrar är viktiga redskap för att se adekvat tillväxt. För in dessa mätvärden i melior. Att föräldrarna blivit tillfrågade om bankmjölk, och deras svar, skall dokumenteras i Melior under Nutrition. Vilken kod bankmjölken har, ersättning, berikning som barnet får, skall dokumenteras på barnets templista. Dokumentera huvudomfång och längd på barnen en gång/vecka, i tempkurvan och i mätvärde i melior. Vikten dokumenteras varje gång i tempkurvan och en gång i veckan i mätvärden i melior. Sondsättning Sondsättning i ventrikeln är en delegerad uppgift från sjuksköterska till barnsköterska. Tänk på att informera föräldrarna (4). Material Sond i lämplig storlek. 1mm leukosilk. Kokt vatten. Fixeringsmaterial- Cavilon och Fixomull. 20 ml spruta. 30 % Glukos. Lackmuspapper. Tröstnapp. Gul V-sonds etikett. Utförande vid nedsättning av Ventrikelsond. Nedsätts före måltid. Två personer, en som stödjer barnet och en som utför handlingen. Spola igenom sonden med kokt vatten. 5 (14)

6 Mät ut sondläget genom att barnet ligger på rygg med ansiktet rakt. Lokalisera spetsen på barnets bröstben och placera sondspetsen där. Håll kvar sondspetsen medan du för sonden vidare runt örat och fram till näsborren. Markera längden på sonden med leukosilk biten. Ge barnet tröstnapp med 30% Glukos på, vänta tills barnet suger. En person ger barnet stöd och håller nappen, den andra fuktar sondspetsen i barnets mun och för sedan ned sonden via näsborren. Barnet skall behålla sin hudfärg och andas som vanligt, om inte kan sonden ha hamnat i luftstrupen. Aspirera magsaft med 20ml spruta och kontrollera på lackmuspapper som skall färgas rosa. Om det inte går att aspirera maginnehåll skall doktorn ringas och komma och kontrollera sondläget med luft. OBS Detta gäller endast första gången barnet får sond och görs för att upptäcka eventuell Esofagusatresi. Fixera sonden med Cavilon och fixomull, tänk på att Cavilon måste torka ordentligt innan fixomull fästes. Gör endast ett drag med Cavilon. Sonden kan sitta i 4 veckor. Vid byte av fixomull, borttagande av sond eller Cavilonrester använd Niltac Tillvägagångssätt vid matning med sond. Kontrollera sondläget, fixering och när den är satt. Aspirera lite maginnehåll ur sonden med 20ml spruta och kontrollera på lackmuspapper. Om det ej går att aspirera spruta ned 2ml luft i sonden samtidigt som du lyssnar med stetoskop över ventrikeln. Värm maten till 37. Hjälp barnet att suga på tröstnapp eller mammas bröst under sondmatningen. Detta för att barnet lättare skall smälta maten. Måltiden bör ta ca 30 minuter. Var observant på barnets signaler. Avsluta måltiden med att spruta ned 1ml luft i sonden. I barnets journal skall det dokumenteras: Storlek på sond. Hur många centimeter den är satt på. Datum då sonden sattes. På övervakningslistan vid barnet skall det dokumenteras: Datum då sonden sattes. Hur många centimeter den är satt på och storlek. Sondkontroll vid måltid, lackmus/lyssna. Vilken matsort barnet får, t.ex vilken kod eller mammas mat alternativt vilken ersättning. 6 (14)

7 Utförande vid nedsättning av Jujenumsond Samma material som till ventrikelsond används. Mät som till vanlig sondsättning, lägg till 8-10 cm beroende på barnets storlek. Tejpmarkera sonden, viktigt att dokumentera sondens markering vid näsvingen. Sätt ned sonden på vanligt vis till den första måttet, testa med lackmus så att den ligger i ventrikeln. Lägg barnet på höger sida. Börja mata lite i ventrikeln. När lite mat kommit ned i ventrikeln kan man börja peta ned sonden lite längre, ca 1/2cm i taget. Under ca 30 min skall man mata och peta ned sonden växelvis. Barnet skall hela tiden ligga på höger sida. När den önskade längden är nere skall man kontrollera att sonden har rätt läge. Det gör man genom att försöka dra back och då skall ingen mat komma upp, det skall vara vakuum. Fäst sonden som vanligt. Före varje matning skall sonden kontrolleras genom att försöka backa, det skall då vara vakuum, kommer det mat har sonden glidit ur läge. Matningen skall ta ca 40-45min. Efter avslutad måltid spruta igenom 2ml luft. I barnets journal skall det dokumenteras: Storlek på sond. Hur många centimeter den är satt på. Datum då sonden sattes. På övervakningslistan vid barnet skall det dokumenteras: Datum då sonden sattes. Hur många centimeter den är satt på och storlek. Sondkontroll vid måltid skall dokumenteras. Kontinuerlig sondmatning. Vid kontinuerlig sondmatning skall barnet ha en väl fixerad kvarliggande ventrikelsond. (Se under utförande.) Sprutor, sonder och förlängningsslang fungerar endast med produkter i samma system och kan därför inte kopplas ihop med intravenös infusion. Sonden kan sitta i 4 veckor. Material Matpump (speciell infusionspump, endast avsedd för kontinuerlig sondmatning) Sond i lämplig storlek Förlängningsslang (150cm) Matspruta Leukoplast (klethäfta) Cavilon 1mm leukosilk. 7 (14)

8 Kokt vatten. 20 ml spruta. 30 % Glukos. Lackmuspapper. Tröstnapp. Gul V-sondsetikett. Utförande Nedsätts före måltid. Två personer, en som stödjer barnet och en som utför handlingen. Spola igenom sonden med kokt vatten. Mät ut sondläget genom att barnet ligger på rygg med ansiktet rakt. Lokalisera spetsen på barnets bröstben och placera sondspetsen där. Håll kvar sondspetsen medan du för sonden vidare runt örat och fram till näsborren. Markera längden på sonden med leukosilk biten. Ge barnet tröstnapp med 30 % Glukos på, vänta tills barnet suger. En person ger barnet stöd och håller nappen, den andra fuktar sondspetsen i barnets mun och för sedan ned sonden via näsborren. Barnet skall behålla sin hudfärg och andas som vanligt, om inte kan sonden ha hamnat i luftstrupen. Aspirera magsaft med 20ml spruta och kontrollera på lackmuspapper som skall färgas rosa. Om det inte går att aspirera maginnehåll skall doktorn ringas och komma och kontrollera sondläget med luft. OBS Detta gäller endast första gången barnet får sond och görs för att upptäcka eventuell Esofagusatresi. Fixera sonden med Cavilon och klethäfta, tänk på att Cavilonet måste torka ordentligt innan klethäfta fästes. Gör endast ett drag med Cavilon. Matsonden märks med gul V-sondetikett där datum skrivs. Skötsel Matmängden är en läkarordination som skrivs in och signeras på infusionslistan. Beslut om matuppehåll, alternativt reduktion av volym mat ml/h skall alltid ske i samråd med tjänstgörande läkare. Pumpen skall ha en vinkel på 40, för att fettet skall flyta med och inte fastna i spruta och slang. Förlängningsslang märks med datum och klockslag. Den skall bytas var sjätte timma. Matspruta märks med: Barnets namn och födelsedata. Innehåll och eventuella tillsatser. Datum och klockslag. Matsprutan byts var tredje timma. Matsprutan läggs i rumstemperatur 15 min innan byte. Matpumpen nollställs varje morgon kl 08. Sondläget kontrolleras vid varje sprutbyte genom att maginnehållet kontrolleras mot lackmuspapper, detta skall färgas rosa. 8 (14)

9 Extra kontroll av sondläge skall ske om sondens läge ändrats (kan ske vid kräkning eller om barnet sugits i näsa/svalg). Vid ventilation med mask och blåsa kan aspirationsrisken elimineras genom att stänga av matpumpen. Man skall även kontrollera mot lackmuspapper. Ordinerad mängd berikning blandas i bröstmjölk/100ml. Per os mediciner blandas med några ml bröstmjölk och sondas långsamt manuellt. Hastigheten på matdroppet styr hur fort medicinen sondas ner. Detta görs i samband med byte av spruta. Munvård med kokt vatten/bröstmjölk och cerat vid skötning. Ge barnet tröstnapp, gärna med lite bröstmjölk på. 9 (14)

10 Utsättnings schema dag för dag vid kontinuerlig sondmatning. Steg dagar Matinfusionspump avstängd 1 timma var 6: e timma d.v.s. barnet får mat 5 timmar och har matpaus 1 timma under dessa dygn. Dygnsmängden beräknas på 20 timmar. Steg dagar Matinfusionspump avstängd 1 timma var 4: e timma, d.v.s. barnet får mat 3 timmar och har matpaus 1 timma under dessa dygn. Dygnsmängden beräknas på 18 timmar. Steg dagar Matinfusionspump avstängd 1 timma var 3: e timma, d.v.s. barnet får mat 2 timmar och har matpaus 1 timma under dessa dygn. Dygnsmängden beräknas på 16 timmar. Steg dagar Matinfusionspump avstängd 1½ timma var 3:e timma, d.v.s barnet får mat 1 ½ timme och har matpaus 1 ½ timme. Dygnsmängden beräknas på 12 timmar. Steg dagar Barnet får mat med matinfusionspump 1 timma och har matpaus 2 timmar. Dygnsmängden beräknas på 8 timmar. Steg 6 Bolusmatning X 8. Utsättnings schema, när målet är mat x12. Steg 1 steg 3. Samma som ovan. Steg 4. Barnet får mat med matinfusionspump 1 timma och matpaus 1 timma mellan måltiderna. Dygnsmängden beräknas på 12 timmar. Steg 5. Bolusmatning x 12. I barnets journal skall det dokumenteras: Storlek på sond. Hur många centimeter den är satt på. Datum då sonden sattes. På övervakningslistan vid barnet skall det dokumenteras: Datum då sonden sattes. Hur många centimeter den är satt på och storlek. Sondkontroll vid måltid, lackmus/lyssna. När spruta byttes. När förlängningsslang byttes. 10 (14)

11 Ventrikelsköljning Skall göras återhållsamt då vätskan i barnets mage innehåller ämnen som är bra för barnet Kan göras på barn som har svalt mekonium, blod, mår illa, kräks upprepade gånger Sond sätts enligt ovan instruktion Spruta ner 5 ml Nacl, värm gärna till kroppstemperatur innan Vänd barnet ett par gånger från sida till sida Aspirera upp vätskan Upprepa vid behov 11 (14)

12 Referenser Franklin. E. Grundkunskap i amning. BB-enheten NÄL. PowerPoint presentation Nutritionsgruppen. Att amma det förtidigt födda/sjuka barnet. Neonatalavdelningen NÄL SOSFS 1997:14. Delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård. Bilagor Bil 1. Länk df 12 (14)

13 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 3 Innehållsansvarig: Marita Karlsson, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (makar); Elisabet Gustavsson, Barnsköterska/skötar, Avdelning 34 (eligu6); Matilda Möller Ranch, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (matra3); Therese Andersson, Undersköterska, Avdelning 34 (thean37) Granskad av: Peder Helmersson, Överläkare, Barn- och ungdomsklinik läkare (pedhe) Giltig från: Giltig till: Godkänt av: Ulrika Mattsson Kölfeldt, Verksamhetschef, Område III gemensamt (ulrma6) Bilaga. 2 Amningsobservation Sökte Datum: Sökte inte alls Visade något sökbeteende (rör på läppar, gapar,räcker ut tungan, för handen till munnen) Visade tydligt sökbeteende (gapar och vänder huvudet åt sidan) Fattade tag Fattade inte tag, ligger med munnen mot bröstvårtan Fattade tag om del av bröstvårtan Hela bröstvårtan, inget av vårtgården-gapar inte stort Bröstvårtan och något av bröstvårtan-gapar stort Behåll taget om bröstet Fattade aldrig tag Behöll taget kortare än en minut Antal minuter Sög Varken sög eller slickade Sög inte, men slickade/smakade Sög enstaka gånger, enstaka korta sugperioder (2-9 sugrörelser i följd Upprepade korta sugperioder (2 i följd eller fler), eventuella enstaka långa perioder Upprepade längre perioder (10 sugrörelser i följd eller fler) Längsta sugperioden Räkna hur många gånger barnet sög i följd som längst innan det tog en paus Svalde Det märktes inte att barnet svalde Svalde enstaka gånger Svalde upprepade gånger 13 (14)

14 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 3 Innehållsansvarig: Marita Karlsson, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (makar); Elisabet Gustavsson, Barnsköterska/skötar, Avdelning 34 (eligu6); Matilda Möller Ranch, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (matra3); Therese Andersson, Undersköterska, Avdelning 34 (thean37) Granskad av: Peder Helmersson, Överläkare, Barn- och ungdomsklinik läkare (pedhe) Giltig från: Giltig till: Godkänt av: Ulrika Mattsson Kölfeldt, Verksamhetschef, Område III gemensamt (ulrma6) Bilaga. 3 Upplärning av sondsättning till vårdnadshavare. Material Sond i lämplig storlek. 1mm leukosilk. Kokt vatten. Fixeringsmaterial- Cavilon och Fixomull. 20 ml spruta. Bröstmjölk Lackmuspapper. Tröstnapp. Utförande vid nedsättning av Ventrikelsond. Nedsätts före måltid. Två personer, en som stödjer barnet och en som utför handlingen. Spola igenom sonden med kokt vatten. Mät ut sondläget genom att barnet ligger på rygg med ansiktet rakt. Lokalisera spetsen på barnets bröstben och placera sondspetsen där. Håll kvar sondspetsen medan du för sonden vidare runt örat och fram till näsborren. Markera längden på sonden med leukosilk biten. Detta gäller om man tar en ny sond. Sätter man om samma sond, kolla tejpbiten så att den sitter kvar på rätt avstånd. Ge barnet tröstnapp med bröstmjölk på, vänta tills barnet suger. En person ger barnet stöd och håller nappen, den andra fuktar sondspetsen i barnets mun och för sedan ned sonden via näsborren. Barnet skall behålla sin hudfärg och andas som vanligt, om inte kan sonden ha hamnat i luftstrupen. Aspirera magsaft med 20ml spruta och kontrollera på lackmuspapper som skall färgas rosa. Fixera sonden med Cavilon och fixomull, tänk på att Cavilonet måste torka ordentligt innan fixomullen fästes. Gör endast ett drag med Cavilon. Sonden kan sitta i 4 veckor. Ansvaris sjuksköterska: Vårdnadshavare: Skriv ut denna sida. Ansvarig ssk och vårdnadshavare skriver under, kopiera och ge kopian till vårdnadhavare och orginalet i barnets pärm. 14 (14)

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Amning på neonatalavdelning Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Annorlunda start Oförberedd på förlossning Traumatisk förlossning Sjuk mor Sjukt barn eller barn som fötts för tidigt Krisreaktioner

Läs mer

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Avdelning 34 Version: 7

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Avdelning 34 Version: 7 Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Avdelning 34 Version: 7 Innehållsansvarig: Elizabeth Franklin, Barnmorska, Obstetrisk mottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus (elifr16) Giltig från: 2018-08-14 Godkänt

Läs mer

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans!

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Styrande lokalt dokument 1 (5) Omvårdnads PM Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels, Vårdchef

Läs mer

Amningsråd på BVC 1. Amningsråd från första besöken på BVC

Amningsråd på BVC 1. Amningsråd från första besöken på BVC Amningsråd på BVC 1. Amningsråd från första besöken på BVC Amningsstarten kan vara svår och all information kan inte ges vid första kontakten. Vissa insatser är viktiga vid det första mötet, medan andra

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1 Innehållsansvarig: Peder Helmersson, Överläkare, Barn- och ungdomsklinik läkare (pedhe); Johan Robinson, Giltig från: 2017-09-22 Överläkare, Barn- och ungdomsklinik

Läs mer

NUTRITION AV NYFÖDDA BARN

NUTRITION AV NYFÖDDA BARN NUTRITION AV NYFÖDDA BARN Eftersträvad tillväxt hos alla barn från 30 40 graviditetsveckor : Vikt: Längd: Huvudomfång: 25 30 g/dygn 0.9 1.2 cm/vecka 0.9 1.2 cm/vecka I första hand ges bröstmjölk från barnets

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Amning. Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning.

Hälsa Sjukvård Tandvård. Amning. Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning. Hälsa Sjukvård Tandvård Amning Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning. Den här pärmen innehåller information och råd om amning som

Läs mer

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar Neonatalavdelningen Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Information till föräldrar 2 Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Målet med den här foldern är att hjälpa

Läs mer

Omstart : Barnets väg till bröstet. Amning Speciella omständigheter. Spruta för indragna bröstvårtor. Plana eller indragna bröstvårtor

Omstart : Barnets väg till bröstet. Amning Speciella omständigheter. Spruta för indragna bröstvårtor. Plana eller indragna bröstvårtor 2009 Amning Speciella omständigheter Omstart : Barnets väg till bröstet Anna Maria /Mia/ Westlund Barnmorska IBCLC Kontakt : mia.westlund@home.se Låt mamman sitta/halvsitta bekvämt Börja med en lugn baby

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1 Innehållsansvarig: Katarina Jernstig, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (katje); Maria Mattsson, Sektionsledare, Avdelning 34 (marma69) Granskad av: Giltig från:

Läs mer

Att stimulera bröstmjölksproduktionen

Att stimulera bröstmjölksproduktionen Att stimulera bröstmjölksproduktionen Varför är det bra med tidig bröstmjölksstimulering/urmjölkning? Timmarna efter förlossningen är nivåerna av amningshormonerna oxytocin och prolaktin extra höga. Genom

Läs mer

Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad. Föräldrautbildning på mödravården

Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad. Föräldrautbildning på mödravården Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad Föräldrautbildning på mödravården Att diskutera Vilka behov har ett nyfött barn? Det nyfödda barnets behov Närhet, trygghet och tröst Välbekanta lukter och röster

Läs mer

Publicerat för enhet: Barn- och ungdomsklinik Version: 10

Publicerat för enhet: Barn- och ungdomsklinik Version: 10 Publicerat för enhet: Barn- och ungdomsklinik Version: 10 Innehållsansvarig: Johan Robinson, Överläkare, Barn- och ungdomsklinik läkare (johro1) Giltig från: 2017-07-20 Godkänt av: Ulrika Mattsson Kölfeldt,

Läs mer

Nutrition NIMA. Godkänt den: Ansvarig: Laila Hellgren Johansson Gäller för: Klinisk neurofysiologi, neurokirurgi och neurologi

Nutrition NIMA. Godkänt den: Ansvarig: Laila Hellgren Johansson Gäller för: Klinisk neurofysiologi, neurokirurgi och neurologi Godkänt den: 2016-09-28 Ansvarig: Laila Hellgren Johansson Gäller för: Klinisk neurofysiologi, neurokirurgi och neurologi Innehåll Syfte...2 Bakgrund...2 Energi- och näringsbehov...2 Peroral nutrition...2

Läs mer

DELEGERING SONDHANTERING

DELEGERING SONDHANTERING DELEGERING SONDHANTERING Fastställt av: 2015-05-28 MAS-enheten Dokumentet framtaget av: MAS-enheten För revidering ansvarar: MAS-enheten Dokumentet gäller till och med: Tillsvidare 1 SONDHANTERING Grunden

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1. Innehållsansvarig: Katarina Patriksson, Sektionsledare, Avdelning 34 (kapat) Giltig från:

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1. Innehållsansvarig: Katarina Patriksson, Sektionsledare, Avdelning 34 (kapat) Giltig från: Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1 Innehållsansvarig: Katarina Patriksson, Sektionsledare, Avdelning 34 (kapat) Giltig från: 2015-11-27 Godkänt av: Ulrika Mattsson Kölfeldt, Verksamhetschef,

Läs mer

Amning på neonatal en högprioriterad arbetsuppgift. Annorlunda start. Amning på neonatalavdelning. Vägen till amning

Amning på neonatal en högprioriterad arbetsuppgift. Annorlunda start. Amning på neonatalavdelning. Vägen till amning Annorlunda start Amning på neonatalavdelning Oförberedd på förlossning Traumatisk förlossning Sjuk mor Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 309 Sjukt barn eller barn som fötts för tidigt Krisreaktion

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1. Innehållsansvarig: Katarina Patriksson, Sektionsledare, Avdelning 34 (kapat) Giltig från:

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1. Innehållsansvarig: Katarina Patriksson, Sektionsledare, Avdelning 34 (kapat) Giltig från: Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1 Innehållsansvarig: Katarina Patriksson, Sektionsledare, Avdelning 34 (kapat) Giltig från: 2018-03-16 Godkänt av: Ulrika Mattsson Kölfeldt, Verksamhetschef,

Läs mer

Uppfödning/nutrition av nyfödda barn på sjukhus

Uppfödning/nutrition av nyfödda barn på sjukhus 1(6) sjukhus Gestationsvecka under 32 veckor eller 2000 gram Energibehov Varierar mellan 460 till 700 kj/kg/dygn (110-160 kcal/kg/dygn) beroende på hur sjukt barnet är eller har varit samt födelsevikt.

Läs mer

Pärm - amningsråd på BVC

Pärm - amningsråd på BVC Pärm - amningsråd på BVC Innehåll: Handledning angående amningsråd på BVC Flik 1 Inledning sid 2 Bakgrund sid 2 Barnets första levnadsdagar sid 2 Syfte sid 3 Mål sid 3 Amningsråd på BVC Flik 2 1. Amningsråd

Läs mer

Dehydrering (se även Akut Pediatrik, sjunde upplagan)

Dehydrering (se även Akut Pediatrik, sjunde upplagan) Barn och ungdomsklinikerna Dehydrering 1(5) Dehydrering (se även Akut Pediatrik, sjunde upplagan) Definitioner Isoton dehydrering Hyperton dehydrering Hypoton dehydrering S-Na 135-149 mmol/l (vanligast,

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1. Innehållsansvarig: Katarina Jernstig, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (katje) Giltig från:

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1. Innehållsansvarig: Katarina Jernstig, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (katje) Giltig från: Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 1 Innehållsansvarig: Katarina Jernstig, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (katje) Giltig från: 2019-01-15 Granskad av: Peder Helmersson, Överläkare, Barn- och

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade

Läs mer

Handhavande av subcutan venport och piccline på vuxna patienter Ambulansverksamheten

Handhavande av subcutan venport och piccline på vuxna patienter Ambulansverksamheten Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Algoritmer arbetsprocesser Giltig fr.o.m: 2018-01-01 Faktaägare: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten Fastställd av: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten

Läs mer

PEG är en förkortning av: en teknik där man använder ett böjligt instrument, gastroskop, för undersökning av magsäcken.

PEG är en förkortning av: en teknik där man använder ett böjligt instrument, gastroskop, för undersökning av magsäcken. Gastroenterologisk avdelning, GEA, Sahlgrenska Universitetssjukhuset PEG information och skötselanvisning PEG är en förkortning av: Perkutan genom huden Endoskopisk en teknik där man använder ett böjligt

Läs mer

Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels Björkman, vårdchef obstetrik

Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels Björkman, vårdchef obstetrik Styrande lokalt dokument 1 (5) Omvårdnads PM Barn som inte visar amningsbeteende och inte suger på bröstet första dygnet Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels Björkman,

Läs mer

Att stimulera bröstmjölksproduktionen

Att stimulera bröstmjölksproduktionen Att stimulera bröstmjölksproduktionen Varför är det bra med tidig bröstmjölksstimulering/urmjölkning? Timmarna efter förlossningen är nivåerna av amningshormonerna oxytocin och prolaktin extra höga. Genom

Läs mer

Perifer venkateter (PVK) - barn - praktiskt handhavande

Perifer venkateter (PVK) - barn - praktiskt handhavande - praktiskt handhavande Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2018-03-01 Faktaägare: Love Vidstige, Barnsjuksköterska, Barnkliniken Fastställd av: Pär Lindgren, Chefläkare

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 5

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 5 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 5 Innehållsansvarig: Johan Robinson, Överläkare, Barn- och ungdomsklinik läkare (johro1) Giltig från: 2017-09-22 Godkänt av: Ulrika Mattsson Kölfeldt, Verksamhetschef,

Läs mer

RIKTLINJE. Eva Franzén, Mas. Eva Franzén, Mas

RIKTLINJE. Eva Franzén, Mas. Eva Franzén, Mas RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt Eva Franzén, Mas 1 2011-06-29 Eva Franzén, Mas 2 2013-08-13 Eva Franzén, Mas Eva Franzén, Mas Riktlinjer för nutrition inom den kommunala hälso- och sjukvården

Läs mer

Katarina Heed. Amningsstarten

Katarina Heed. Amningsstarten Katarina Heed Amningsstarten Den första amningen Skrik Vila Vakenhet Aktivitet Krypande rörelser Vila Möta - göra sig bekant Suga Sova Barnet skriker till Barnet slappnar av och vilar Barnet tittar upp,

Läs mer

Neonatal hemsjukvård vid Astrid Lindgrens barnsjukhus

Neonatal hemsjukvård vid Astrid Lindgrens barnsjukhus Neonatal hemsjukvård vid Astrid Lindgrens barnsjukhus På Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset erbjuder vi hemsjukvård till barn med behov av specialistvård under nyföddhetsperioden.

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2013 Omslagsfoto: Ola Gäverth Den här broschyren är utdrag

Läs mer

Frågor och svar om smärtlindring

Frågor och svar om smärtlindring Frågor och svar om smärtlindring M-PRO-05-PAIN-002-ALK-ELIXIR Pfizer AB. Telefon 08-519 062 00. Fax 08-519 062 12. www.pfizer.se Information till dig som har fått Dolcontin (morfinsulfat) Ansvarig läkare...

Läs mer

Riktlinjer PVK 2012 Revidering

Riktlinjer PVK 2012 Revidering Riktlinjer PVK 2012 Revidering Finns på webben: A-Ö välj Vårdhandboken välj Perifer venkateter. De gemensamma riktlinjerna på länsnivå står i högerspalten. Patientsäkerhetsnätverket 2012-01-23 Patientmedverkan

Läs mer

Amningsstrategi Landstinget Västmanland

Amningsstrategi Landstinget Västmanland Amningsstrategi Landstinget Västmanland Västerås 2013-11-15 INLEDNING Nyblivna familjer i Sverige har goda förutsättningar för amning, bland annat genom möjligheten att vara hemma med sitt barn tack vare

Läs mer

Pre- och postoperativ vård och rutiner på Neo-IVA

Pre- och postoperativ vård och rutiner på Neo-IVA 1(8) Barn- och ungdomssjukhuset Pre- och postoperativ vård och rutiner på Pre- och postoperativ vård och rutiner på Neo-IVA Neonatalavdelningen kan i mån av plats användas som uppvakningsavdelning postoperativt

Läs mer

DUGGA. Utveckling. Fredag 1/2. Skrivtid: LÄRAREX. Max: 34 p. Godkänt: 23 p. Namn: Poäng: Lycka till!

DUGGA. Utveckling. Fredag 1/2. Skrivtid: LÄRAREX. Max: 34 p. Godkänt: 23 p. Namn: Poäng: Lycka till! DUGGA Utveckling Fredag 1/2 Skrivtid: 15.00-16.00 LÄRAREX Max: 34 p Godkänt: 23 p Namn: Poäng: Lycka till! LÄRAREX DUGGA KULL 1-130201 1. Hur stort är vätskebehovet hos: a) Ett spädbarn uttryckt i ml/kg/dygn?

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14434 su/med 2018-12-21 7 Innehållsansvarig: Anna-Karin Ringqvist, Verksamhetsutvecklar, Obstetrik gemensamt (annri13) Godkänd av: Nils Crona, Verksamhetschef,

Läs mer

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan Giltigt: 2 år fr.o.m. 2010-10-13 PM Gäller för enhet: Dokumenttyp: Framtagen av: Godkänd av: Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan Mödra- och Barnhälsovården

Läs mer

Att amma två. Hur man kan sitta bra De flesta vill ha kuddar till hjälp. Vad som passar bäst beror på många saker:

Att amma två. Hur man kan sitta bra De flesta vill ha kuddar till hjälp. Vad som passar bäst beror på många saker: Att amma två Första försöken Tänk på att barnen är två olika individer, om än aldrig så lika. Börja gärna med att amma dem en och en. På så sätt bekantar du dig med barnen och kan lättare se hur var och

Läs mer

Mödrahälsovård Förlossning BB Neonatalavdelning Barnhälsovård

Mödrahälsovård Förlossning BB Neonatalavdelning Barnhälsovård Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(8) Dokument ID: 09-259400 Fastställandedatum: 2017-06-12 Giltigt t.o.m.: 2019-06-12 Upprättare: Annette L Lindgren Fastställare: Ingela Högerås Amningsstrategi - VO Kvinno-

Läs mer

MAM:s amningsinformation

MAM:s amningsinformation MAM:s amningsinformation Amning ett samspel När du ammar ditt barn är det inte bara mat det handlar om. Det handlar även om närhet, kärlek, tillit men även ibland oro, smärta och sorg. För en del tar osäkerheten

Läs mer

DUGGA kull 2 Moment Utveckling. Fredagen den 28/ Skrivtid: kl Max: 30 p. Godkänt: 20 p. Poäng: Lycka till!!

DUGGA kull 2 Moment Utveckling. Fredagen den 28/ Skrivtid: kl Max: 30 p. Godkänt: 20 p. Poäng: Lycka till!! DUGGA kull 2 Moment Utveckling Fredagen den 28/10-2016 Skrivtid: kl. 15-16 Max: 30 p Godkänt: 20 p Poäng: Namn: Lycka till!! 1. Utifrån ett barns föräldralängder kan man, som bekant, beräkna förväntad

Läs mer

NEONATALKLINIKEN-HEMSJUKVÅRDEN. Råd inför hemgång. Information till föräldrar

NEONATALKLINIKEN-HEMSJUKVÅRDEN. Råd inför hemgång. Information till föräldrar NEONATALKLINIKEN-HEMSJUKVÅRDEN Råd inför hemgång Information till föräldrar 1 Informationen i denna broschyr är ett tillägg till den muntliga information som föräldrar får vid förberedelser inför hemgång.

Läs mer

Smärtstillande kan man behöva ge i ca 1 vecka postoperativt. Huden runt gastrostomin skall rengöras dagligen med tvål och vatten och torkas torr.

Smärtstillande kan man behöva ge i ca 1 vecka postoperativt. Huden runt gastrostomin skall rengöras dagligen med tvål och vatten och torkas torr. Nationella omvårdnadsriktlinjer för gastrostomikateter/-knapp Bakgrund Långvariga uppfödningsproblem till följd av att barnet inte kan försörjas peroralt förekommer vid olika tillstånd. Gastrostomi är

Läs mer

Perifer venkateter-praktiskt handhavande

Perifer venkateter-praktiskt handhavande Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2017-05-23 Faktaägare: Susanna Lundvall, Hygiensjuksköterska, Vårdhygien Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande medicinska

Läs mer

Parenteral nutrition Enteral nutrition. Anita Staaf För sjuksköterskeprogrammet T3 Institutionen för Folkhälso- och Vårdvetenskap Uppsala universitet

Parenteral nutrition Enteral nutrition. Anita Staaf För sjuksköterskeprogrammet T3 Institutionen för Folkhälso- och Vårdvetenskap Uppsala universitet Parenteral nutrition Enteral nutrition Anita Staaf För sjuksköterskeprogrammet T3 Institutionen för Folkhälso- och Vårdvetenskap Uppsala universitet Del 1 Kortfattat om energibehov och huvudprinciper för

Läs mer

Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation

Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation Denna information är ett tillägg till den muntliga informationen och de förberedelser som ni som föräldrar får innan hemgång. När ett barn

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 4

Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 4 Publicerat för enhet: Avdelning 34 Version: 4 Innehållsansvarig: Katarina Jernstig, Barnsjuksköterska, Avdelning 34 (katje); Maria Mattsson, Sektionsledare, Giltig från: 2015-03-31 Avdelning 34 (marma69)

Läs mer

Sengstakensond Ljungby

Sengstakensond Ljungby Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Gastrointestinalkanalen Giltig fr.o.m: 2017-10-23 Faktaägare: Joakim Hidestål, medicinskt ledningsansvarig läkare intensivvårdsavdelningen Ljungby Fastställd

Läs mer

1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur.

1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur. Instruktioner inför neonatal seminarium 9. oktober 2015. 1. Vänligen läs genom alla 4 fallen. Det är hjälpligt att läsa genom kapiteln om neonatologi i eran rekommenderade pediatrik kurslitteratur. 2.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18657 su/med 2018-03-01 4 Innehållsansvarig: Ulrika Larsson, Barnsjuksköterska, Avdelning 321-322 Barncancercentrum (ulrla12) Godkänd av: Karin Mellgren,

Läs mer

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdprogram Utvecklingsenheten för mödra- och barnhälsovård 4 9

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdprogram Utvecklingsenheten för mödra- och barnhälsovård 4 9 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdprogram Utvecklingsenheten för mödra- och barnhälsovård 4 9 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Eva Nilsson, Verksamhetsutvecklare

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25980 su/med 2016-02-09 3 Innehållsansvarig: Marie Sellhed, Vårdenhetschef bitr, Intensivvårdsavdelning neonatal 316 (marse15) Godkänd av: Henrik Almgren,

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Kliniska färdigheter

Klinisk omvårdnad: Kliniska färdigheter Klinisk omvårdnad: Kliniska färdigheter Provmoment: Tentamen 1 Tentamen ges för: 61SH01 H16 del 1 Klinisk omvårdnad: delmoment Kliniska färdigheter GSJUK15h Namn (ej kod): Tentamensdatum: 16-11-14 Tid:

Läs mer

Uppvätskning via nasogastrisk sond hos små barn med gastroenterit

Uppvätskning via nasogastrisk sond hos små barn med gastroenterit Uppvätskning via nasogastrisk sond hos små barn med gastroenterit Jaana Bolin, ST-läkare, Barn- och ungdomsmedicin Maria Axén, barnsjuksköterska Annica Martinsson, barnsköterska Ida Samuelsson, sjuksköterska

Läs mer

Ikterus i nyföddhetsperioden

Ikterus i nyföddhetsperioden Dok-nr 13203 Författare Carin Widén, överläkare, H.K.H. Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus Godkänd av Fredrik Lundberg, överläkare/läkarchef, H.K.H. Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus

Läs mer

Katetervård och kateterisering av urinblåsa

Katetervård och kateterisering av urinblåsa Instruktion Framtagen av: Medicinskt ansvariga Fastställd av: Medicinskt ansvariga Sökord i diariet: Katetervård, kateterisering Diarienummer: VON F 2017/00312 003 Fastställd: 2015-11-10 Revideras: Kontinuerligt

Läs mer

ENTERAL NUTRITION. Att få mat genom PEG. Allmänna råd och anvisningar

ENTERAL NUTRITION. Att få mat genom PEG. Allmänna råd och anvisningar ENTERAL NUTRITION Att få mat genom PEG Allmänna råd och anvisningar Med denna broschyr vill vi ge dig en presentation av Fresenius Kabis PEG (Perkutan Endoskopisk Gastrostomi). Fresenius Kabi har lång

Läs mer

Rekommenderade näringsintag hos nyfödda barn

Rekommenderade näringsintag hos nyfödda barn Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Neonatalogi Giltig fr.o.m: 2018-02-13 Faktaägare: Annsofi Bjereus, överläkare, barn- och ungdomskliniken Fastställd av: Anna Bärtås, verksamhetschef, Barn- och

Läs mer

Riskbedömning BB. Faktaägare: För mor: överläkare Kira Kersting För barn: överläkare Monika Renkielska Gäller för: Kvinnokliniken Växjö

Riskbedömning BB. Faktaägare: För mor: överläkare Kira Kersting För barn: överläkare Monika Renkielska Gäller för: Kvinnokliniken Växjö Rutin Process: 3 RGK Hälsa, vård och tandvård Område: BB Giltig fr.o.m: 2018-08-22 Faktaägare: Kira Kersting, Överläkare Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 2 Faktaägare: För mor:

Läs mer

Det är en mjuk, tunn sond som förs ned genom ena näsborren till magsäcken.

Det är en mjuk, tunn sond som förs ned genom ena näsborren till magsäcken. Sonden läggs i en mjuk båge bakom örat och tejpas med Fixomull mot näsan och kinden. Genomskinlig OpSite kan också användas och ger bättre kosmetik. Några råd till dig som får näring via Nasogastrisk sond

Läs mer

Omvårdnadsvetenskap, Klinisk omvårdnad samt informatik, 22,5 hp. Anita Ross (AR), Mats Eriksson (ME), Inger Wätterbjörk (IW)

Omvårdnadsvetenskap, Klinisk omvårdnad samt informatik, 22,5 hp. Anita Ross (AR), Mats Eriksson (ME), Inger Wätterbjörk (IW) Kurs: Omvårdnadsvetenskap, Klinisk omvårdnad samt informatik, 22,5 hp Datum: 2017-12-15 Antal frågor: 4 huvudfrågor Lärare: Anita Ross (AR), Mats Eriksson (ME), Inger Wätterbjörk (IW) INDIVIDUELL TENTAMEN

Läs mer

Frågor till Dig - om tandvård, matsituation och dregling

Frågor till Dig - om tandvård, matsituation och dregling Version 9601 Frågor till Dig - om tandvård, matsituation och dregling Namn...Personnr... Adress...Postadress... Säkerställd diagnos... Utreds avseende diagnos... Medicinering (även dosering)... BOENDE

Läs mer

NYFÖDDAS HEMVÅRDS- FÖRESKRIFTER

NYFÖDDAS HEMVÅRDS- FÖRESKRIFTER NYFÖDDAS HEMVÅRDS- FÖRESKRIFTER Nyföddas intensiv och övervakning PERSONUPPGIFTER namn: födelsetid: Döpt Odöpt Nöddöpt Nöddopet skall bestyrkas i den egna församlingen. födelsevikt: vikten vid hemfärden:

Läs mer

Insulinbehandlad diabetiker. Amningsutbildning steg 2. Amningssvårigheter för diabetiker. Mjölkproduktion hos diabetiker. Hur lyckas man med amningen?

Insulinbehandlad diabetiker. Amningsutbildning steg 2. Amningssvårigheter för diabetiker. Mjölkproduktion hos diabetiker. Hur lyckas man med amningen? Amningsutbildning steg 2 amningsbild Insulinbehandlad diabetiker Efter drygt 6 timmar BB perm och barnet läggs på mors bröst och suger några tag. Information om handmjölkning efter ca 9 timmar, men vill

Läs mer

Intraosseös infart. IVAK Piteå

Intraosseös infart. IVAK Piteå Intraosseös infart. IVAK Piteå Berörda enheter IVAK Piteå Älvdals Sjukhus. Syfte Rutinen syftar till att säkerställa en säker och enhetlig hantering av intraosseösa infarter. Indikationer för intraosseös

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen?

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen? Neonatologi - Fall 1 Flicka född med sectio i v 27+1 pga säte. 30 timmars vattenavgång. Värkarbete går ej att stoppa. Full dos steroider är givet antenatalt. FV 1050 gram, FL 42 cm, HO 28 cm. Hon gnyr

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [2018-04-27] [4] Innehållsansvarig: Andreas Westerlind, Överläkare, Läkare thoraxkirurgi (andwe1); Carola Wallbäck, Vårdenhetschef,

Läs mer

Ordinationslistor för läkemedel och infusioner avd 34

Ordinationslistor för läkemedel och infusioner avd 34 Ordinationslistor för läkemedel och infusioner avd 34 Ordinationerna skrivs för hand och skall signeras varje dag. Observera att läkare och SSK har ett gemensamt ansvar för att alla listor har namn och

Läs mer

Freka Belly Button. Gastrostomiport - Allmänna råd och anvisningar

Freka Belly Button. Gastrostomiport - Allmänna råd och anvisningar Gastrostomiport - Allmänna råd och anvisningar FAKTA OM KNAPPEN Freka Belly Button är en säker och diskret gastrostomiport för långtidsanvändning. Den finns i många olika längder och tjocklekar och passar

Läs mer

Tillväxt på BVC. Varför mäter vi barn? Integrerat mått på fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Tillväxt på BVC. Varför mäter vi barn? Integrerat mått på fysiskt och psykiskt välbefinnande. Tillväxt på BVC Höst 2017 Jet Derwig Barnhälsovårdsöverläkare Linda Håkansson/Anette Karsch Vårdutvecklare/Distriktssköterska Kunskapscentrum barnhälsovård Region Skåne Varför mäter vi barn? Integrerat

Läs mer

Den 24 augusti 2012. Svårigheter att administrera sondnäring Etiska överväganden, exempelvis vid terminalvård. Upprättad:2012-08-24 Version :1

Den 24 augusti 2012. Svårigheter att administrera sondnäring Etiska överväganden, exempelvis vid terminalvård. Upprättad:2012-08-24 Version :1 Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska 1 (5) Den 24 augusti 2012 Rutin för enteral nutrition via PEG Allmänt enteral nutrition Enteral nutrition, det vill säga flytande näring som tillförs

Läs mer

ANELÄK Barn och akut smärta

ANELÄK Barn och akut smärta 1 (7) ANELÄK Barn och akut smärta RIKTLINJER FÖR SJUKSKÖTERSKA: När barn kommer till akuten smärtpåverkade och/eller när smärtsam åtgärd troligen skall vidtagas; sätt EMLA-/Rapydanplåster på 2 presumtiva

Läs mer

Bedömningsunderlag för metoden intravenös injektion i CVK

Bedömningsunderlag för metoden intravenös injektion i CVK Bedömningsunderlag för metoden intravenös injektion i CVK Iordningsställa materialet med ett aseptiskt förfarande *Kontrollera ordinationer mot patient id, läkemedelsnamn, läkemedelsform, styrka, dosering,

Läs mer

Råd och tips till den nya familjen

Råd och tips till den nya familjen Råd och tips till den nya familjen BARNET AMNING Råmjölk finns redan under graviditeten. Kvinnan har mjölk till sitt barn direkt efter förlossningen. Låt barnet suga så ofta hon eller han vill tills barnet

Läs mer

Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation

Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation Hemsjukvården Neonatalen Råd inför hemgång Föräldrarinformation Denna information är ett tillägg till den muntliga informationen och de förberedelser som ni som föräldrar får innan hemgång. När ett barn

Läs mer

AMNINGSSTRATEGI OCH HANDLINGSPLAN FÖR REGION ÖREBRO LÄN. 1 Inledning Tio steg som främjar amning Amningsstrategi...

AMNINGSSTRATEGI OCH HANDLINGSPLAN FÖR REGION ÖREBRO LÄN. 1 Inledning Tio steg som främjar amning Amningsstrategi... AMNINGSSTRATEGI OCH HANDLINGSPLAN FÖR REGION ÖREBRO LÄN Författat av: Länsamningsgruppen, Region Örebro län Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Tio steg som främjar amning... 4 3 Amningsstrategi...

Läs mer

Omvårdnad neonatal utvecklingsanpassad

Omvårdnad neonatal utvecklingsanpassad 2017-08-29 22605 1 (7) Omvårdnad neonatal utvecklingsanpassad Sammanfattning Riktlinje gällande utvecklingsanpassad omvårdnad, känguruvård/hudnära och kroppsnära vård, omvårdnadsamtal, kontaktmannaskap

Läs mer

I samband med barnets utskrivning från neonatalavdelningen/hemsjukvård

I samband med barnets utskrivning från neonatalavdelningen/hemsjukvård II Till Mammor I samband med barnets utskrivning från neonatalavdelningen/hemsjukvård Här kommer det andra frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller flera olika delar, med bland annat

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14462 su/med 2018-03-12 5 Innehållsansvarig: Mårten Alkmark, Sektionschef, Obstetrik gemensamt (marst98) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Sammanfattning. Förutsättningar. Innehållsförteckning

Sammanfattning. Förutsättningar. Innehållsförteckning 2017-11-18 22089 1 (14) Sammanfattning Rutinen beskriver hur man vänder patient. Vilket material som används. Beskriver även omvårdnadskontroller och tryckskador. Bilaga bilder. Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Information inför planerat kejsarsnitt Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Inskrivningsdagen Din partner eller annan anhörig är varmt välkommen att vara med vid inskrivningen som sker några

Läs mer

Amning. och typ 1-diabetes

Amning. och typ 1-diabetes Amning och typ 1-diabetes Amning är ett känslofyllt ämne oavsett hur din amning har sett ut innan eller kommer att se ut. Har du diabetes kan det ibland bli en extra utmaning när du ska amma då bland annat

Läs mer

Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn

Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Välkommen till BB-enheten Personalen på BB gratulerar till ert nyfödda barn Måltider serveras i matsalen: OBS Spritavtvätta händerna innan du tar din mat. Frukost 07.30 09.30 Lunch 12.00 13.00 Middag 17.00

Läs mer

ADMINISTRERING OCH PRAKTISKA RÅD

ADMINISTRERING OCH PRAKTISKA RÅD ADMINISTRERING OCH PRAKTISKA RÅD Innan behandlingsstart med Tysabri (natalizumab) För att kunna påbörja behandling med Tysabri måste det finnas en genomförd MRT-undersökning som är gjord inom de tre senaste

Läs mer

Vård av den nyfödda. Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Förlossningsavdelning 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355

Vård av den nyfödda. Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Förlossningsavdelning 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355 Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Förlossningsavdelning 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355 Vård av den nyfödda Ritning: Lotta Sundell HUDVÅRD Kontrollera babyns hud dagligen, speciellt

Läs mer

Markera önskad patient på beläggninglistan och klicka på TEMP MOR på främre skrivbordet eller gå in via pärmfliken.

Markera önskad patient på beläggninglistan och klicka på TEMP MOR på främre skrivbordet eller gå in via pärmfliken. Öppna tempkurva Markera önskad patient på beläggninglistan och klicka på TEMP MOR på främre skrivbordet eller gå in via pärmfliken. Förlossningsuppgifter är ifyllda på förlöst patient. Bläddra Långliggande

Läs mer

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan. Föreläsningens titel

Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan. Föreläsningens titel Amningsutbildning Amning Riktlinjer för vårdkedjan - för att skydda, stödja och främja amning i hela vårdkedjan Födelsevikt 2400 g i vecka 36 Barnets temp 36,3. TM ord. av barnläkare 10-15 x 8. Pojken

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17405 su/med 2019-06-27 4 RUTIN Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Innehållsansvarig: Helena Ericsson-Roos, Vårdenhetschef, Avdelning 323

Läs mer

Lathund BHV Registrera tillväxt samt vaccinationer

Lathund BHV Registrera tillväxt samt vaccinationer Lathund BHV Registrera tillväxt samt vaccinationer Denna lathund riktar sig till BVC-sjuksköterskor inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Från 2014-05-19/21 ska BVC-sjuksköterskor börja registrera uppgifter

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fekalkateter Flexi-Seal Protect

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fekalkateter Flexi-Seal Protect Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 23629 su/med 2018-10-15 6 Innehållsansvarig: Maria Wihlborg, Instruktör, Intensivvårdsavdelning 227 (marwi39) Godkänd av: Peter Dahm, Verksamhetschef,

Läs mer

Diabetes med ketoacidos BARN

Diabetes med ketoacidos BARN 2018-09-27 37568 1 (5) Definition ketoacidos: ph

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16026 su/med 2016-02-05 5 BARNÖGON Administrering av ögondroppar delegering till Innehållsansvarig: Marita Andersson Grönlund, Sektionschef, Läkare

Läs mer

Hos en normal vuxen är esofagus ca 25 cm lång, esofagusvaricer uppträder vanligtvis i distala esofagus.

Hos en normal vuxen är esofagus ca 25 cm lång, esofagusvaricer uppträder vanligtvis i distala esofagus. Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Gastrointestinalkanalen Giltig fr.o.m: 2017-11-16 Faktaägare: Pär Lindgren, chefsläkare Region Kronoberg Fastställd av: Linda Pantzar, verksamhetschef anestesikliniken

Läs mer

När barn sätter i halsen

När barn sätter i halsen Vad kan man göra? Gå en kurs i livräddande första hjälpen till barn Det är svårt att utföra en del av de moment som krävs vid hjärt-lungräddning eller om någon satt i halsen, om man inte har gått en kurs

Läs mer

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går in genom näsan och ner till magen. Alfred har en liten

Läs mer

Nutricia 2018 Material_28

Nutricia 2018 Material_28 www.alltomsondnaring.se Nutricia 2018 Material_28 MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR 02 ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går

Läs mer