Årsrapport 2013 Äldrenämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsrapport 2013 Äldrenämnden"

Transkript

1 Årsrapport 2013 Äldrenämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 31, 2014 Dnr /2014

2 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Stockholm granskar nämnders och styrelsers ansvarstagande för att genomföra verksamheten enligt fullmäktiges uppdrag. Stadsrevisionen omfattar både de förtroendevalda revisorerna och revisionskontoret. I årsrapporter för nämnder och granskningspromemorior för styrelser sammanfattar Stadsrevisionen det gångna årets synpunkter på verksamheten. Fördjupade granskningar som sker under året kan också publiceras som projektrapporter. Publikationerna finns på Stadsrevisionens hemsida. De kan också beställas från revisionskontoret. Årsrapport 2013 Äldrenämnden Nr 31, 2014 Dnr /2014 Hemsida:

3 Stadsrevisionen Till Äldrenämnden Revisorerna för äldrenämnden har avslutat revisionen av nämndens verksamhet under år Kopia på den revisionsberättelse som överlämnas till kommunfullmäktige bifogas. Revisorerna överlämnar och åberopar revisionskontorets årsrapport för äldrenämnden. Revisorerna emotser ett yttrande över årsrapporten från nämnden senast På revisorernas vägnar Bosse Ringholm Ordförande Karin Meding Sekreterare Stadsrevisionen Revisionskontoret Hantverkargatan 3 D, 1 tr Postadress: Stockholm Telefon: Fax:

4 Sammanfattning Verksamhetens ändamålsenlighet och ekonomi Revisionskontoret bedömer sammantaget att äldrenämnden i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Nämnden redovisar ett nettoöverskott jämfört med budget om 1,2 mnkr. Revisionskontoret bedömer att nämndens resultat för 2013 i allt väsentligt är förenligt med de mål som fullmäktige fastställt. Nämnden har i huvudsak uppfyllt kommunfullmäktiges inriktningsmål och mål för verksamhetsområdena. Vidare bedöms att nämnden i huvudsak har nått sina egna mål och i verksamhetsplanen angiven verksamhet. Nämnden rekommenderas utifrån de granskningar som revisionskontoret genomfört under året att bl.a. fortsatta arbetet med att förbättra samverkan vad gäller vården av äldre med sammansatta vårdbehov samt kvalitetssäkra informationen på Jämför service. Noterade brister är inte av sådan omfattning att de väsentligt påverkar bedömningen av verksamhetens resultat. Intern kontroll Revisionskontoret bedömer att nämndens interna kontroll har varit tillräcklig. I några granskningar av nämndens interna kontroll har vissa brister noterats, men de är inte av sådan omfattning att de väsentligt påverkar bedömningen av nämndens interna kontroll. Dock behöver nämnden tillsammans med stadsdelsnämnderna ta ställning till hur kvalitetsredovisningen inom äldreomsorgen fortsatt kan utformas och utvecklas. Bokslut och räkenskaper Revisionskontoret bedömer att bokslut och räkenskaper i allt väsentligt är rättvisande samt följer gällande regler och god redovisningssed.

5 Innehåll Årets granskning 1 Verksamhetens ändamålsenlighet och ekonomi 1 Intern kontroll 3 Bokslut och räkenskaper 5 Uppföljning av tidigare års granskning 6 Bilaga 1 - Bedömningskriterier Bilaga 2 - Årets fördjupade granskningar och projekt Bilaga 3 - Uppföljning av lämnade rekommendationer

6

7 1 (6) Årets granskning Den årliga revisionen omfattar granskningar och bedömningar inom följande områden: Verksamhetens ändamålsenlighet och ekonomi Intern kontroll Bokslut och räkenskaper Revisionen sker i enlighet med kommunallagen och andra tillämpliga lagar samt i enlighet med reglementet för stadsrevisionen och god revisionssed i kommunal verksamhet. Granskningen har genomförts med den inriktning och omfattning som behövs för att ge en rimlig grund för bedömning och ansvarsprövning av nämnden. Revisionskontorets bedömningskriterier redovisas i bilaga 1. I rapporten redovisas översiktligt resultatet av revisionsårets grundläggande och fördjupade granskningar. De fördjupade granskningar som genomförts under revisionsåret redovisas närmare i bilaga 2. En uppföljning av i vad mån nämnden har beaktat rekommendationer från tidigare års granskning redovisas översiktligt i rapporten och mer detaljerat i bilaga 3. De förtroendevalda revisorerna har i mars år 2013 träffat representanter för nämnden med anledning av år 2012 års årsrapport. Granskningsledare har varit Ester Rudolfsson Mattsson vid revisionskontoret och Carin Hultgren vid konsultfirman PwC. Årsrapporten har faktakontrollerats av förvaltningen. Verksamhetens ändamålsenlighet och ekonomi I detta avsnitt redovisas en granskning av om nämndens resultat är förenligt med kommunfullmäktiges mål, uppdrag och budget samt de beslut, riktlinjer och föreskrifter som gäller för verksamheten. Sammantaget bedöms att äldrenämnden i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Bedömningen grundas på granskning av nämndens ekonomiska och verksamhetsmässiga resultat och de granskningar som revisionskontoret genomfört under året.

8 2 (6) Ekonomiskt resultat Nämnden redovisar följande budgetutfall och avvikelser för år 2013: Mnkr Budget 2013 Utfall B o k s l u t Avvikelse Budgetavvikelse 2012 Driftbudget Verksamhet Kostnader 268,4 269,8 1,4 0,5 % 14,2 Intäkter 58,0 60,6 2,6 44,8 % 14,1 Driftbudgetens nettokostnader 210,4 209,2 1,2 0,6 % 0,1 Av ovanstående redovisning framgår att nämndens utfall avviker med 1,2 mnkr i förhållande till budgeten. Utfallet visar att budgethållningen har varit tillräcklig. De största avvikelserna finns inom avdelningen Stockholms Trygghetsjour (-1,1 mnkr) och avdelningen för utbildning och administration (1,6 mnkr). Underskottet inom Stockholms Trygghetsjour förklaras av oförutsedda kostnader för en förstudie avseende ett nytt ärendehanteringssystem för trygghetsjouren och utökad personalbemanning för köhantering till vård- och omsorgsboenden och trygghetslarm. Överskottet inom avdelningen för utbildning och administration förklaras bl.a. av vakanser och att verksamheten för äldrevärdar startade senare än planerat. Nämnden har förklarat avvikelserna på ett tillfredsställande sätt. Verksamhetens resultat Revisionskontoret bedömer att nämndens resultat för 2013 i allt väsentlig är förenligt med de mål som fullmäktige fastställt. Bedömningen grundas på en granskning av nämndens verksamhetsberättelse samt på de fördjupade granskningar som revisionskontoret har genomfört under året. Nämnden har i huvudsak uppfyllt kommunfullmäktiges inriktningsmål och mål för verksamhetsområdena. Vidare bedöms att nämnden i huvudsak har nått sina mål och uppnått i verksamhetsplanen angiven verksamhet. Utifrån kommunfullmäktiges inriktningsmål har nämnden tagit fram nio egna mål och ett stort antal aktiviteter för

9 3 (6) sina verksamhetsområden. Nämnden bedömer att målen och aktiviteterna i allt väsentligt har uppnåtts. Nämnden bedömer dock att verksamhetsmålet, Stockholm är en attraktiv arbetsgivare med spännande och utmanande arbeten, inte helt har uppnåtts. Nämnden når inte årsmålen för två av totalt sex indikatorer inom verksamhetsområdet. Målet om att 72 % av cheferna och ledare ställer tydliga krav på sina medarbetare nås inte helt med ett utfall om 61 %, vilket är en försämring jämfört föregående år. Detsamma gäller målet om att 96 % av medarbetarna vet vad som förväntas av dem i arbetet som inte helt nås med ett utfall på 90 %, vilket också är en försämring jämfört med föregående år. Verksamhetsberättelsen utgör ett viktigt underlag i bedömningen av nämndens resultat. Revisionskontoret har därför granskat om verksamhetsberättelsen är rättvisande och tillförlitlig dvs. om den information som ges stämmer med verkliga förhållanden. Bland annat har stickprov skett av att det finns tillfredsställande underlag för nämndens bedömning av hur fullmäktiges indikatorer uppfyllts. Revisionskontoret har följt upp en granskning om hur vården av äldre med sammansatta vårdbehov fungerar i gränssnitten mellan kommunernas och landstingets ansvarsområde. Nämnden rekommenderas att fortsatta arbetet med att förbättra samverkan vad gäller vården av äldre med sammansatta vårdbehov i enlighet med tidigare lämnade rekommendationer. Revisionskontoret har också granskat valfrihet - information till medborgarna om valmöjligheter. Nämnden rekommenderas bl.a. att kvalitetssäkra informationen på Jämför service och fortsätta arbetet med att utveckla funktionen. I samtliga granskningar har vissa brister noterats men dessa är inte av sådan omfattning att de väsentligt påverkar bedömningen av verksamhetens resultat. Resultatet av genomförda granskningar redovisas i bilaga 2. Intern kontroll Den interna kontrollen är en integrerad del i verksamhetens styrning och uppföljning. Den interna kontrollen säkerställer, med en rimlig grad av säkerhet, att verksamheten drivs effektivt, att lagar, förordningar och andra regler följs samt att en tillförlitlig finansiell redovisning och rättvisande rapportering om verksamheten lämnas.

10 4 (6) Sammanfattningsvis bedömer revisionskontoret att nämndens interna kontroll har varit tillräcklig. De iakttagelser som ligger till grund för denna bedömning redovisas nedan. Av redovisningen framgår att i inga väsentliga brister har noterats. En del i nämndens interna kontroll är att säkerställa en ändamålsenlig styrning och kontroll av ekonomi och verksamhet. Revisionskontoret har granskat nämndens verksamhetsplan för år 2013 och bedömer att nämndens egna mål i huvudsak ansluter till kommunfullmäktiges mål för den verksamhet som nämnden bedriver. Nämnden har för varje verksamhetsområde fastställt mätbara/uppföljningsbara mål för ekonomi och verksamhet. Revisionskontoret bedömer att nämnden har en i huvudsak tillfredsställande uppföljningsstruktur. Ekonomi, verksamhet och kvalitet följs systematiskt upp i samband med nämndens månads- och tertialrapporter. Uppföljning av verksamhet som uppdragits åt annan att utföra sker årligen och i enlighet med stadens gemensamma uppföljningsmodell. Revisionskontoret har granskat om det finns tillfredsställande styrning, uppföljning och kontroll av kvaliteten i den äldreomsorg som staden bedriver i egen regi. Nämnden rekommenderas att tillsammans med stadsdelsnämnderna ta ställning till hur kvalitetsredovisningen inom äldreomsorgen fortsatt kan utformas och utvecklas. Detta krävs för att fullmäktige ska kunna bedöma hur väl målen och uppdraget har uppnåtts och om äldreomsorgen uppfyller de krav och mål som ställs på verksamheten utifrån lagar och andra föreskrifter. Revisionskontoret noterar i anslutning till granskningen av verksamhetsberättelsen att nämnden har påbörjat ett arbete med att utveckla uppföljningen och styrningen av verksamheten. Inom varje avdelning har väsentliga processer identifierat och risker bedömts. Nämnden har däremot inte upprättat verksamhetsplaner och interna kontrollplaner på avdelningsnivå. Revisionskontoret noterar dock att detta ha åtgärdats i samband med att verksamhetsplanen för 2014 tagits fram. Nedanstående sammanställning visar prognossäkerheten i nämndens tertialrapporter.

11 5 (6) Mnkr Tertialrapport Tertialrapport Bokslut 2013 Avvikelse T2 - bokslut Driftbudget Verksamhet Kostnader 250,1 273,4 269,8 3,6 13,3 % Intäkter 39,9 58,0 60,6 2,6 44,8 % Driftbudgetens nettokostnader 210,3 215,4 209,2 6,2 2,9 % Sammanställningen visar att det finns en större avvikelse i prognossäkerheten avseende nämndens tertialrapport. Nettoavvikelsen mellan tertialrapport 2 och bokslutet är positiv och uppgår till 6,2 mnkr. Prognosavvikelsen beror på verksamhetsbeslut som inte kunnat verkställas under året samt ej beviljade budgetjusteringar. Nämnden har ett aktuellt system för intern kontroll som uppdaterades under hösten Vidare har beslutade kontroller genomförts i enlighet med fastställd plan för den interna kontrollen. Resultatet har sammanställts och dokumentationen och redovisats för nämnden. Nämndens uppföljning av internkontrollplanen har inte visat på några väsentliga brister. Exempelvis har nämndens insatser för att minska sjukfrånvaron följts upp och stickprovsvis kontrollerats varje månad. Uppföljningen pekar på att nämndens arbete har gett avsett resultat. Revisionskontoret har under året genomfört ett antal granskningar av nämndens interna kontroll. Dessa omfattar Stockholms trygghetsjour, lönehantering, nämndens arbete med riskanalys och internkontrollplan, interna och externa projektmedel för särskilda insatser/utvecklingsområden. Nämnden rekommenderas bl.a. att utveckla riskanalysen så att den omfattar en bedömning av väsentliga ekonomiadministrativa processer. I syfte att förbättra rutinerna har rekommendationer lämnats, även i granskningar där nämndens interna kontroll har bedömts vara tillräcklig eller i huvudsak tillräcklig. Sammantaget är de brister som noterats inte av sådan omfattning att de påverkar bedömningen av nämndens interna kontroll. Granskningarna redovisas i bilaga 2.

12 6 (6) Bokslut och räkenskaper I detta avsnitt redovisas en bedömning av om nämndens bokslut är rättvisande samt om räkenskaperna är upprättade i enlighet med den kommunala redovisningslagen och god redovisningssed. Granskningen av nämndens bokslut och räkenskaper visar att under året har inventarier motsvarande 345 tkr köpts in. Dessa har inte i enlighet med stadens regler klassificerats som en anläggningstillgång och aktiverats. Detta förklaras av att nämnden inte har någon investeringsbudget. Från och med 2014 kommer nämnden att kunna redovisa motsvarande inköp som en anläggningstillgång. Sammanfattningsvis bedöms att bokslut och räkenskaper i allt väsentligt är rättvisande. Bedömningen baseras på en granskning av nämndens bokslut och på den fördjupade granskning som genomförts under året avseende kvaliteten i nämndens ekonomiska redovisning. De brister som noterades i samband med delårsbokslutet har åtgärdats och rättats till i samband med bokslutet. Uppföljning av tidigare års granskning Tidigare års granskning av nämndens verksamhet har utmynnat i ett antal rekommendationer. Revisionskontoret gör årligen en uppföljning och bedömning av i vad mån nämnden har beaktat rekommendationerna, se bilaga 3. Revisionskontorets uppföljning visar att nämnden i huvudsak har beaktat revisionens rekommendationer.

13 1 (2) Bilaga 1 - Bedömningskriterier Revisionskontorets bedömningskriterier För avsnitten Verksamhetens ändamålsenlighet och ekonomi och Intern kontroll används följande bedömningar: Tillfredsställande/Tillräcklig Inte helt tillfredsställande/ Inte helt tillräcklig Inte tillfredsställande/ Inte tillräcklig Kriterierna är i allt väsentligt uppfyllda Brister finns som måste åtgärdas Väsentliga brister finns som måste åtgärdas omgående För avsnitt 4 Bokslut och räkenskaper gäller följande bedömningar: Rättvisande, Inte helt rättvisande eller Inte rättvisande Verksamhetens ändamålsenlighet och ekonomi Nämnden har uppnått kommunfullmäktiges mål samt följt de beslut, riktlinjer och föreskrifter som gäller för verksamheten. Verksamhetens resultat och resurser står i ett rimligt förhållande till varandra. Nämndens resultat följer fullmäktiges beslut om mål, uppdrag och budget. Nämnden har inom tilldelat anslag uppfyllt sina mål för verksamheten och uppnått i verksamhetsplanen angiven verksamhet. Nämndens verksamhet har bedrivits enligt lagar, föreskrifter, riktlinjer m.m.

14 2 (2) Intern kontroll Den interna kontrollen är en process som utförs av nämnd, förvaltningsledning och personal. Den är en integrerad del i verksamhetens styrning och uppföljning. Processen säkerställer, med en rimlig grad av säkerhet, att verksamheten drivs effektivt, att lagar, förordningar och andra regler följs samt att en tillförlitlig finansiell redovisning och rättvisande rapportering om verksamheten lämnas. Nämnden genomför årligen en riskanalys som fångar upp väsentliga risker samt hur de ska hanteras för att minimera risken för att verksamhetens mål inte uppnås. Nämndens organisation har en tydlig fördelning av ansvar och befogenheter som bidrar till att stödja verksamheten och att förhindra avsiktliga och oavsiktliga fel samt oegentligheter. Nämndens verksamhetsplan överensstämmer med fullmäktiges beslut om mål, uppdrag och budget. Nämnden har för varje verksamhetsområde fastställt mätbara/uppföljningsbara mål för ekonomi och verksamhet. Nämnden följer kontinuerligt och systematiskt upp ekonomi, verksamhet och kvalitet, såväl för verksamhet i egen regi som för sådan som uppdragits åt annan att utföra, analyserar väsentliga avvikelser samt vidtar åtgärder vid behov. Nämnden har ett fungerande informations- och kommunikationssystem för styrning, kontroll och uppföljning av verksamheten. Nämnden har riktlinjer och rutiner som bidrar till att säkerställa att verksamhetens mål uppfylls och att föreskrifter följs. Nämnden följer upp den interna kontrollen systematiskt och regelbundet för att säkra att den fungerar på ett betryggande sätt. Nämndens bokslut och räkenskaper Nämndens redovisning är upprättad i enlighet med lagstiftning och god redovisningssed så att räkenskaperna ger en rättvisande bild av resultat och ställning. Nämndens bokslut är rättvisande. Nämndens räkenskaper är upprättade i enlighet med den kommunala redovisningslagen och god redovisningssed.

15 1 (5) Bilaga 2 - Årets fördjupade granskningar och projekt Fördjupade granskningar och projekt under perioden april 2013 mars 2014 Verksamhetens ändamålsenlighet och ekonomi Valfrihet information till medborgarna om valmöjligheter, kvalitet m.m. En granskning har genomförts av om nämnden har en styrning och uppföljning av valfrihetssystemet inom äldreomsorgen som säkerställer att de enskilda individerna/brukarna kan genomföra ett val av utförare enligt lagstiftningens intentioner. Granskningen visar att informationen om utförarna på stadens hemsida, Jämför service, behöver kvalitetssäkras för att kunna garantera att den i enlighet med lagstiftningen är saklig, relevant, jämförbar och lättförståelig. Det finns behov av förbättringar av Jämför service för att det ska fungera som en informationskälla om stadens utförare till såväl medborgare och de som arbetar med valfrihet gentemot äldre och anhöriga. Den sammantagna bedömningen är att det pågår ett arbete med att utveckla styrningen och uppföljningen av valfrihetssystemet inom äldreomsorgen men att det inte är tillräcklig för att säkerställa att de enskilda individerna/brukarna kan genomföra ett val av utförare enligt lagstiftningens intentioner. Nämnden rekommenderas att säkerställa att informationen om utförarna på Jämför service kvalitetssäkras och fortsätta sitt arbete med att utveckla Jämför service. Uppföljande granskning avseende Äldre med sammansatta vårdbehov i gränssnittet mellan landsting och kommun Revisionen i Stockholms läns landsting, Stockholms stad och Täby kommun genomförde 2010/2011 en granskning avseende hur vården av äldre med sammansatta vårdbehov fungerar i gränssnitten mellan kommunernas och landstingets ansvarsområde (rapport nr 2, 2011). Under 2013 har en uppföljande granskning genomfört av lämnade rekommendationer. Lämnade rekommendationer omfattade följande:

16 2 (5) Huvudmännen gemensamt rekommenderades att: ta fram tydliga samverkansöverenskommelser samt skapa en samverkansstruktur anpassad till nya organisationsmodeller säkerställa att det finns en fungerande systematisk avvikelserapportering som ger underlag till att identifiera och åtgärda samverkansproblem enas om avtals- och regeltolkningar bl.a. när det gäller uppdragen för SÄBO, korttidshem och rehabilitering skapa incitament som främjar samverkan över gränssnitten mellan vårdgivarna säkerställa att lagstadgad individuell vårdplanering i hemmet genomförs utveckla formerna för informationsutbytet mellan vårdgivarna så att dessa blir säkrare och effektivare, och att fler aktörer, som t.ex. företrädare för SÄBO, hemtjänst och primärvårdsrehab, får tillgång till WebCare säkerställa att utförarna följer aktuella lagar och föreskrifter för delegering av hälso- och sjukvård och särskilt följer upp att dessa efterlevs. Den uppföljande granskningen visar att ingen av de lämnade rekommendationerna ännu är uppnådda. Däremot framkommer att det har startats processer som ligger i linje med de rekommendationer som lämnades När det gäller samverkan med landstinget och olika utförare finns stora skillnader mellan stadsdelarna, varför det inte går att uttala sig om hur samverkan fungerar i staden i stort. Utifrån den uppföljande granskningen rekommenderas nämnden att prioritera det fortsatta arbetet med att förbättra samverkan vad gäller vården av äldre med sammansatta vårdbehov i enlighet med tidigare lämnade rekommendationer. Intern kontroll Stockholms Trygghetsjour En granskning har genomförts för att bedöma om trygghetslarm och behovet av andra insatser inom äldreomsorgen hanteras och följs upp på ett rättssäkert sätt. Vidare om det finns fungerande former för samarbete med stadsdelsnämnderna och utförarna inom äldreomsorgen. Granskningen visar att handläggningen av såväl trygghetslarm som de insatser utanför kontorstid som hanteras av trygghetsjouren i allt väsentligt sker i enlighet med gällande lagar och riktlinjer. Vidare visar granskningen att trygghetsjouren använder ett system skilt från Paraplyet för den sociala dokumentationen. Detta medför att i dessa

17 3 (5) ärenden får arbetstid ägnas åt dubbel dokumentation, d.v.s. av både jour- och biståndshandläggare vilket inte är helt tillfredsställande. Slutligen finns det på chefs- men inte på handläggarnivå en formaliserad samverkan mellan trygghetsjouren och stadsdelsförvaltningarna. Nämnden rekommenderas att tillsammans med stadsdelsnämnderna fortsätta utveckla former för samverkan och för att säkra att handläggningen dokumenteras i enlighet med gällande lagar och riktlinjer. Interna och externa projektmedel för särskilda insatser/utvecklingsområden En granskning har genomförts för att bedöma om den interna kontrollen avseende styrning och uppföljning av projekt är tillräcklig samt om redovisningen av projekt ger en rättvisande bild av resultat och ställning. Granskningen har genomförts genom verifiering av redovisning och rutiner för ett urval av projekt. Granskningen visar att nämnden i huvudsak har tillfredsställande rutiner avseende projektuppföljning/redovisning. Det saknas dock en dokumenterad rutin kring kraven på dokumentation, redovisning, uppföljning och kontroll av verksamhet som bedrivs i projekt. Den sammantagna bedömningen är att den interna kontrollen i huvudsak är tillräcklig avseende styrning och uppföljning av projekt. Av den översiktliga granskningen har det inte framkommit något som tyder på att redovisningen inte i allt väsentligt ger en rättvisande bild av resultat och ställning. Nämnden rekommenderas att fastställa en dokumenterad rutin kring vilka krav som ställs på projektuppföljning/redovisning. Lönehantering Granskningen av lönehanteringen har inriktats på att kontrollera att det finns rutiner för löpande uppföljning och avstämning av löneutbetalningar samt s.k. nyckelkontroller i samband med löneutbetalning enligt fastställd rutinbeskrivning. Den sammanfattande bedömningen är att den interna kontrollen i allt väsentligt är tillräcklig eftersom det finns riktlinjer för kontroller vid löneutbetalning och de är kända i organisationen Rimlighetsbedömningar av utbetald lön sker systematiskt i efterhand men inte lika ofta innan löneutbetalning. Riskanalys och internkontrollplan Granskning har skett avseende nämndens riskanalys och internkontrollplan för 2013 med inriktning mot de delar som avser

18 4 (5) säkerhet i system och rutiner inom det personal- och ekonomiadministrativa området. Granskningen har genomförts genom intervjuer med administrativ chef, ekonomihandläggare och HR-strateg vilka genomfört kontroller under året samt studier av ett urval relevanta dokument och underlag. Genomgång har skett av nämndens riskanalys samt nämndens internkontrollplan. Nämndens riskanalys omfattar en väsentlig process med bäring på avgränsningens område. Processen avser nämndens lönehantering där risken för felaktig löneutbetalning bedömts. Uppföljning av denna process ingår även i nämndens internkontrollplan och har genomförts enligt tidplan i internkontrollplanen, tertialsvis. Den sammanfattande slutsatsen är att nämndens arbete med riskanalys och internkontrollplan avseende det personaladministrativa området är tillräcklig. Bedömningen grundar sig på att riskanalysen väl återspeglar de personaladministrativa processerna och att det finns en tydlig koppling mellan riskanalys och innehållet i intern kontrollplanen och den uppföljning som genomförts. Ett utvecklingsområde är att få fler verksamhetsföreträdare delaktiga i riskbedömningsprocessen samt att säkerställer att alla kontroller antagna i kontrollplanen. Vi rekommenderar även att riskanalysen utvecklas så att den omfattar en bedömning av väsentliga ekonomiadministrativa processer. Äldreomsorg Uppföljning av verksamhet i egen regi (Rapport nr 8, 2013) Stadsrevisionen har genomfört en granskning med syfte att bedöma om det finns en tillfredsställande styrning, uppföljning och kontroll av kvaliteten i den äldreomsorg som staden bedriver i egen regi. En generell rekommendation i granskningen är att stadsdelsnämnderna bör se till att äldreomsorgens verksamheter i egen regi utformar lokala tillämpningar av nämndens ledningssystem. Enheterna behöver stödjas i arbetet, bl.a. för att säkerställa att utformningen uppfyller nationella krav. Vidare bör det nationella uppdraget som staden har för äldreomsorgen tydliggöras i nämndernas styrning, uppföljning och kontroll. Äldrenämnden rekommenderas att tillsammans med stadsdelsnämnderna ta ställning till hur nämndernas redovisning ska

19 5 (5) utformas så att den, vid sidan av redovisning av hur fullmäktiges mål och uppdrag har uppnåtts, även tydliggör om äldreomsorgen uppfyller de krav och mål som ställs på verksamheten utifrån lagar och andra föreskrifter. Bokslut och räkenskaper Kvalitet i redovisningen Granskning har skett avseende kvalitet i redovisningen. Granskningen har varit övergripande och omfattat flera moment i redovisningen som syftar till att säkerställa att den är aktuell, fullständig, tillförlitlig samt rättvisande. Utifrån genomförda intervjuer, huvudboksanalyser samt validering av väsentliga poster bedöms att kvaliteten i den ekonomiska redovisningen är av god kvalitet och ger en rättvisande bild av delårsbokslutet. Vidare bedöms att den interna kontrollen av kvaliteteten i redovisningen i huvudsak är tillräcklig.

20

21 Granskningsår JA DELVI S NEJ Äldrenämnden 1 (1) Bilaga 3 - Uppföljning av lämnade rekommendationer ÅTGÄRDAT REKOMMENDATION KOMMENTAR 2012 Avgifter inom äldreomsorgen Nämnden rekommenderas att återkommande genomföra riktade informationsoch utbildningsinsatser och att ge ett löpande stöd till avgiftssamordnarna på stadsdelsförvaltningarna, t.ex. i form av nätverksträffar. I detta forum skulle sedan t.ex. tillämpningsanvisningar och behov av förändringar i IT-systemet kunna diskuteras. X Det förs en kontinuerlig dialog med biståndshandläggarna om avgiftshanteringen och extra utbildningstillfällen har anordnats. Förvaltningen arbetar också för att göra fakturaunderlagen mer lättförståeliga. Vidare diskuteras avgifterna på det nätverk som finns för beställarcheferna inom äldreomsorgen Mervärdesskatt Nämnden rekommenderas att i det löpande arbetet inkludera kontroller av momsredovisningen. Vidare att rätta till brister i den interna kontrollen av ingående moms och avdragsbegränsning för leasing. X Äldreförvaltningen har under 2013 informerat om och utbildat handläggarna i momshanteringen vid leasing. Det finns numer en dokumenterad rutin för återsökning av moms. Redovisad moms och att det är rätt personer som godkänner och attesterar i Agresso kontrolleras också löpande.

Årsrapport 2014 Kulturnämnden avseende stadsarkivet

Årsrapport 2014 Kulturnämnden avseende stadsarkivet Årsrapport 2014 Kulturnämnden avseende stadsarkivet Rapport från Stadsrevisionen Nr 23, 2015 Dnr 3.1.2-65/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Årsrapport 2013 Kyrkogårdsnämnden

Årsrapport 2013 Kyrkogårdsnämnden Årsrapport 2013 Kyrkogårdsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 24, 2014 Dnr 3.1.2-60/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden

Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden Årsrapport 2014 Kyrkogårdsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 24, 2015 Dnr 3.1.2-66/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2013 Kulturnämnden avseende kulturförvaltningen

Årsrapport 2013 Kulturnämnden avseende kulturförvaltningen Årsrapport 2013 Kulturnämnden avseende kulturförvaltningen Rapport från Stadsrevisionen Nr 22, 2014 Dnr 3.1.2-58/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Årsrapport 2015 Servicenämnden

Årsrapport 2015 Servicenämnden Årsrapport 2015 Servicenämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 4, 2016 Dnr 3.1.2-47/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Bromma stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 8, 2014 Dnr 3.1.2-44/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

Årsrapport 2013 Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Skarpnäcks stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Skarpnäcks stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 14, 2014 Dnr 3.1.2-50/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Årsrapport 2013 Arbetsmarknadsnämnden

Årsrapport 2013 Arbetsmarknadsnämnden Årsrapport 2013 Arbetsmarknadsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 27, 2014 Dnr 3.1.2-63/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

Årsrapport 2016 Kyrkogårdsnämnden

Årsrapport 2016 Kyrkogårdsnämnden Kyrkogårdsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 24, 2017 Dnr 3.1.2-48/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser.

Läs mer

Årsrapport 2017 Kulturnämnden avseende stadsarkivet

Årsrapport 2017 Kulturnämnden avseende stadsarkivet Årsrapport 2017 Kulturnämnden avseende stadsarkivet Rapport från Stadsrevisionen Nr 23, 2018 Dnr: 3.1.2-41/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Årsrapport 2013 Fastighetsnämnden

Årsrapport 2013 Fastighetsnämnden Årsrapport 2013 Fastighetsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 20, 2014 Dnr 3.1.2-56/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2011 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. STADSREVISIONEN

Årsrapport 2011 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. STADSREVISIONEN STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 32 Mars 2012 DNR 353-52/2012 Årsrapport 2011 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är inte helt tillfredsställande Styrning, uppföljning

Läs mer

Årsrapport 2014 Idrottsnämnden

Årsrapport 2014 Idrottsnämnden Årsrapport 2014 Idrottsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 21, 2015 Dnr 3.1.2-63/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2015 Valnämnden

Årsrapport 2015 Valnämnden Årsrapport 2015 Valnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 2, 2016 Dnr 3.1.2-45/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och

Läs mer

Årsrapport 2015 Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Årsrapport 2015 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Årsrapport 2015 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 25, 2016 Dnr 3.1.2-68/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Årsrapport 2014 Äldrenämnden

Årsrapport 2014 Äldrenämnden Äldrenämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 31, 2015 Dnr 3.1.2-73/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser.

Läs mer

Årsrapport 2013 Valnämnden

Årsrapport 2013 Valnämnden Årsrapport 2013 Rapport från Stadsrevisionen Nr 2, 2014 Dnr 3.1.2-38/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser.

Läs mer

STADSREVISIONEN Nr 32 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

STADSREVISIONEN   Nr 32 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 32 Mars 2013 Dnr 353-52/2013 Årsrapport 2012 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rapport från Stadsrevisionen

Granskning av delårsrapport Rapport från Stadsrevisionen Granskning av delårsrapport 2015-08-31 Rapport från Stadsrevisionen Dnr 3.1.2-205/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och

Läs mer

Årsrapport 2017 Kyrkogårdsnämnden

Årsrapport 2017 Kyrkogårdsnämnden Årsrapport 2017 Kyrkogårdsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 24, 2018 Dnr: 3.1.2-42/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits i

Läs mer

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria 2017 S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 17, 2018 Dnr: 3.1-2-18/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Årsrapport 2018 Östermalms stadsdelsnämnd

Årsrapport 2018 Östermalms stadsdelsnämnd Årsrapport 2018 Östermalms stadsdelsnämnd Rapport från stadsrevisionen Nr 11, 2019 Dnr: 3.1.4-32/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

Årsrapport 2017 Äldrenämnden

Årsrapport 2017 Äldrenämnden Årsrapport 2017 Äldrenämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 31, 2018 Dnr: 3.1.2-49/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2015 Arbetsmarknadsnämnden

Årsrapport 2015 Arbetsmarknadsnämnden Årsrapport 2015 Arbetsmarknadsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 27, 2016 Dnr 3.1.2-70/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

Årsrapport 2016 Valnämnden

Årsrapport 2016 Valnämnden Årsrapport 2016 Rapport från Nr 2, 2017 Dnr 3.1.2-26/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. i Stockholm

Läs mer

Årsrapport 2014 Valnämnden

Årsrapport 2014 Valnämnden Årsrapport 2014 Rapport från Stadsrevisionen Nr 2, 2015 Dnr 3.1.2-40/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser.

Läs mer

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2018-05-17 Handläggare Maria Härenstam Telefon: 08-508 09 020 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på revisionskontorets årsrapport

Läs mer

STADSREVISIONEN November 2012 DNR /2012. Rapport 2012 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT

STADSREVISIONEN   November 2012 DNR /2012. Rapport 2012 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision November 2012 DNR 310-146/2012 Rapport 2012 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT 2012-08-31 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Årsrapport 2015 Överförmyndarnämnden

Årsrapport 2015 Överförmyndarnämnden Årsrapport 2015 Överförmyndarnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 32, 2016 Dnr 3.1.2-75/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

STADSREVISIONEN Nr 4 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 SERVICENÄMNDEN

STADSREVISIONEN   Nr 4 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 SERVICENÄMNDEN STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 4 Mars 2013 Dnr 313-24/2013 Årsrapport 2012 SERVICENÄMNDEN Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Årsrapport 2016 Idrottsnämnden

Årsrapport 2016 Idrottsnämnden Idrottsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 21, 2017 Dnr 3.1.2-45/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser.

Läs mer

STADSREVISIONEN Nr 31 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 ÄLDRENÄMNDEN

STADSREVISIONEN   Nr 31 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 ÄLDRENÄMNDEN STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 31 Mars 2013 Dnr 355-51/2013 Årsrapport 2012 ÄLDRENÄMNDEN Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Årsrapport 2014 Kulturnämnden avseende kulturförvaltningen

Årsrapport 2014 Kulturnämnden avseende kulturförvaltningen Årsrapport 2014 Kulturnämnden avseende kulturförvaltningen Rapport från Stadsrevisionen Nr 22, 2015 Dnr 3.1.2-64/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Årsrapport 2017 Valnämnden

Årsrapport 2017 Valnämnden Årsrapport 2017 Rapport från Stadsrevisionen Nr 2, 2018 Dnr: 3.1.2-20/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits i nämnder och bolag.

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Granskningspromemoria. Stockholms Stadsteater AB

Granskningspromemoria. Stockholms Stadsteater AB Granskningspromemoria 2018 Stockholms Stadsteater AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 11, 2019 Dnr: 3.1.4-11/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Årsrapport 2017 Älvsjö stadsdelsnämnd

Årsrapport 2017 Älvsjö stadsdelsnämnd Årsrapport 2017 Älvsjö stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 16, 2018 Dnr: 3.1.2-34/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

Årsrapport 2013 Skärholmens stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Skärholmens stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Skärholmens stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 18, 2014 Dnr 3.1.2-54/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Årsrapport 2017 Östermalms stadsdelsnämnd

Årsrapport 2017 Östermalms stadsdelsnämnd Årsrapport 2017 Östermalms stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 11, 2018 Dnr: 3.1.2-29/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 November 2010 DNR 310-159/2010 Rapport 2010 GRANSKNING AV DELÅRSRAPPORT 2010-08-31 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Årsrapport 2013 Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 7, 2014 Dnr 3.1.2-43/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som

Läs mer

Årsrapport 2015 Idrottsnämnden. Rapport från Stadsrevisionen

Årsrapport 2015 Idrottsnämnden. Rapport från Stadsrevisionen Årsrapport 2015 Idrottsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 21, 2016 Dnr 3.1.2-64/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2013 Södermalms stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Södermalms stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Södermalms stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 12, 2014 Dnr 3.1.2-48/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Årsrapport 2013 Älvsjö stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Älvsjö stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Älvsjö stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 16, 2014 3.1.2-52/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2017 Arbetsmarknadsnämnden

Årsrapport 2017 Arbetsmarknadsnämnden Årsrapport 2017 Arbetsmarknadsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 27, 2018 Dnr: 3.1.2-45/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

Årsrapport 2018 Valnämnden

Årsrapport 2018 Valnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 2, 2019 Dnr: 3.1.2-23/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits i nämnder och bolag. Stadsrevisionen

Läs mer

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (8) 2019-04-03 Handläggare Magnus Hjort Telefon: 08-508 31 986 Till Kulturnämnden 2019-06-18 Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Läs mer

Årsrapport 2015 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet)

Årsrapport 2015 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet) Årsrapport 2015 Rådet till skydd för Stockholms skönhet (Skönhetsrådet) Rapport från Stadsrevisionen Nr 3, 2016 Dnr 3.1.2-46/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Årsrapport 2015 Socialnämnden

Årsrapport 2015 Socialnämnden Årsrapport 2015 Socialnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 26, 2016 Dnr 3.1.2-69/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

STADSREVISIONEN Nr 2 Mars 2012 DNR /2012. Årsrapport 2011 VALNÄMNDEN

STADSREVISIONEN   Nr 2 Mars 2012 DNR /2012. Årsrapport 2011 VALNÄMNDEN Nr 2 Mars 2012 Årsrapport 2011 VALNÄMNDEN Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Stockholm

Läs mer

Granskningsprome moria 2018 Stockholms Stads Parkerings AB

Granskningsprome moria 2018 Stockholms Stads Parkerings AB Granskningsprome moria 2018 Stockholms Stads Parkerings AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 8, 2019 Dnr: 3.1.4-8/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Årsrapport 2013 Norrmalms stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Norrmalms stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Norrmalms stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 10, 2014 Dnr 3.1.2-46/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsnämnd

Årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsnämnd Årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 10, 2018 Dnr: 3.1.2-28/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

Årsrapport 2013 för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategiska avdelningen Handläggare Marie Janemar Telefon: 08-508 04 012 Sida 1 (8) 2014-06-02 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2014-06-12 Årsrapport 2013

Läs mer

Årsrapport 2011 SERVICENÄMNDEN. STADSREVISIONEN Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande

Årsrapport 2011 SERVICENÄMNDEN. STADSREVISIONEN  Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 4 Mars 2012 DNR 313-24/2012 Årsrapport 2011 SERVICENÄMNDEN Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande Styrning, uppföljning och kontroll

Läs mer

Årsrapport 2016 Arbetsmarknadsnämnden

Årsrapport 2016 Arbetsmarknadsnämnden Arbetsmarknadsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 27, 2017 Dnr 3.1.2-51/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser.

Läs mer

Årsrapport 2018 Idrottsnämnden

Årsrapport 2018 Idrottsnämnden Årsrapport 2018 Idrottsnämnden Rapport från stadsrevisionen Nr 21, 2019 Dnr: 3.1.4-42/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2011 STADSBYGGNADSNÄMNDEN. STADSREVISIONEN Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande

Årsrapport 2011 STADSBYGGNADSNÄMNDEN. STADSREVISIONEN   Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 28 Mars 2012 DNR 330-48/2012 Årsrapport 2011 STADSBYGGNADSNÄMNDEN Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande Styrning, uppföljning och

Läs mer

Årsrapport 2013 Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 13, 2014 3.1.2 49/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som

Läs mer

Årsrapport 2017 Skärholmens stadsdelsnämnd

Årsrapport 2017 Skärholmens stadsdelsnämnd Årsrapport 2017 Skärholmens stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 18, 2018 Dnr: 3.1.2-36/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

Årsrapport 2014 Arbetsmarknadsnämnden

Årsrapport 2014 Arbetsmarknadsnämnden Årsrapport 2014 Arbetsmarknadsnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 27, 2015 Dnr 3.1.2-69/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

Årsrapport 2018 Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Årsrapport 2018 Skarpnäcks stadsdelsnämnd Årsrapport 2018 Skarpnäcks stadsdelsnämnd Rapport från stadsrevisionen Nr 14, 2019 Dnr: 3.1.4 35/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

Årsrapport 2016 Östermalms stadsdelsnämnd

Årsrapport 2016 Östermalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 11, 2017 Dnr 3.1.2-35/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och

Läs mer

Årsrapport 2017 Servicenämnden

Årsrapport 2017 Servicenämnden Årsrapport 2017 Servicenämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 4, 2018 Dnr: 3.1.2-22/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2016 Kungsholmens stadsdelsnämnd

Årsrapport 2016 Kungsholmens stadsdelsnämnd Kungsholmens stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 9, 2017 Dnr 3.1.2-33/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och

Läs mer

Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders och styrelsers ansvarstagande

Läs mer

Stockholm Globe Arena Fastigheter AB

Stockholm Globe Arena Fastigheter AB Granskningspromemoria 2013 Stockholm Globe Arena Fastigheter AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 12, 2014 Dnr 3.1.2-13/2014 2014-02-06 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument

Läs mer

Årsrapport 2018 Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Årsrapport 2018 Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Årsrapport 2018 Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Rapport från stadsrevisionen Nr 7, 2019 Dnr: 3.1.4-28/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som

Läs mer

STADSREVISIONEN Nr 24 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 KYRKOGÅRDSNÄMNDEN

STADSREVISIONEN   Nr 24 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 KYRKOGÅRDSNÄMNDEN STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 24 Mars 2013 Dnr 332-44/2013 Årsrapport 2012 KYRKOGÅRDSNÄMNDEN Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som

Läs mer

Årsrapport 2015 Kulturnämnden avseende kulturförvaltningen

Årsrapport 2015 Kulturnämnden avseende kulturförvaltningen Årsrapport 2015 Kulturnämnden avseende kulturförvaltningen Rapport från Stadsrevisionen Nr 22, 2016 Dnr 3.1.2-65/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Yttrande över revisorernas rapport för år 2010 avseende kulturförvaltningen

Yttrande över revisorernas rapport för år 2010 avseende kulturförvaltningen KULTURFÖRVALTNINGEN EKONOMISTABEN DNR 1.1/2595/2011 SID 1 (6) 2011-05-04 Handläggare: Johan Westin Telefon: 08-508 31 902 Till Kulturnämnden KuN 2011-05-20 Nr 7 Yttrande över revisorernas rapport för år

Läs mer

Årsrapport 2013 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 6, 2014 3.1.2 42/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Årsrapport 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning

Årsrapport 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Årsrapport 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Rapport från Stadsrevisionen Nr 6, 2018 Dnr: 3.1.2-24/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Yttrande över revisionskontorets årsrapport 2015

Yttrande över revisionskontorets årsrapport 2015 Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1./433-2016 Sida 1 (6) 2016-05-22 Handläggare Ilona Tóth Till Skärholmens stadsdelsnämnd Yttrande över revisionskontorets

Läs mer

Årsrapport 2017 Bromma stadsdelsnämnd

Årsrapport 2017 Bromma stadsdelsnämnd Årsrapport 2017 Bromma stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 2018-08-01 Dnr: 3.1.2-26/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Sida 1 (7) 2019-05-08 Handläggare Per Onning Telefon: 0850804045 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2019-06-13 Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar

Läs mer

MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN

MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 25 Mars 2012 DNR 331-45/2011 Årsrapport 2011 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande Styrning, uppföljning

Läs mer

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria 2018 S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 17, 2019 Dnr: 3.1.4-17/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Telefon (exp): 040-34 19 55 Hemsida: www.malmo.se/stadsrevisionen Email: malmostadsrevision@malmo.se Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Årsrapport 2016 Skärholmens stadsdelsnämnd

Årsrapport 2016 Skärholmens stadsdelsnämnd Skärholmens stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 18, 2017 Dnr 3.1.2-42/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och

Läs mer

Årsrapport 2017 Hägersten- Liljeholmens stadsdelsnämnd

Årsrapport 2017 Hägersten- Liljeholmens stadsdelsnämnd Årsrapport 2017 Hägersten- Liljeholmens stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 17, 2018 Dnr: 3.1.2-35/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Årsrapport 2013 Farsta stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 Farsta stadsdelsnämnd Årsrapport 2013 Farsta stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 15, 2014 Dnr 3.1.2-51/2014 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i

Läs mer

Årsrapport 2016 Överförmyndarnämnden

Årsrapport 2016 Överförmyndarnämnden Överförmyndarnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 32, 2017 Dnr 3.1.2-56/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser.

Läs mer

Granskningspromemoria. Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Granskningspromemoria. Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Granskningspromemoria 2018 Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 14, 2019 Dnr: 3.1.4 14/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att

Läs mer

Årsrapport 2015 Trafiknämnden. Rapport från Stadsrevisionen

Årsrapport 2015 Trafiknämnden. Rapport från Stadsrevisionen Årsrapport 2015 Trafiknämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 29, 2016 Dnr 3.1.2-72/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder

Läs mer

S:t Erik Livförsäkrings AB

S:t Erik Livförsäkrings AB Granskningspromemoria 2014 S:t Erik Livförsäkrings AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 15, 2015 Dnr 3.1.2-16/2015 2015-02-04 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för

Läs mer

Årsrapport 2018 Servicenämnden

Årsrapport 2018 Servicenämnden Årsrapport 2018 Servicenämnden Rapport från stadsrevisionen Nr 4, 2019 Dnr: 3.1.4-25/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits i nämnder

Läs mer

Årsrapport 2016 Socialnämnden

Årsrapport 2016 Socialnämnden Socialnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 26, 2017 Dnr 3.1.2-50/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser.

Läs mer

Årsrapport 2018 HägerstenLiljeholmens. stadsdelsnämnd

Årsrapport 2018 HägerstenLiljeholmens. stadsdelsnämnd Årsrapport 2018 HägerstenLiljeholmens stadsdelsnämnd Rapport från stadsrevisionen Nr 17, 2019 Dnr: 3.1.4-38/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

STADSREVISIONEN Nr 18 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 SKÄRHOLMENS STADSDELSNÄMND

STADSREVISIONEN   Nr 18 Mars 2013 Dnr /2013. Årsrapport 2012 SKÄRHOLMENS STADSDELSNÄMND STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 18 Mars 2013 Dnr 3518-38/2013 Årsrapport 2012 SKÄRHOLMENS STADSDELSNÄMND Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Årsrapport 2011 ARBETSMARKNADSNÄMNDEN. STADSREVISIONEN Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande

Årsrapport 2011 ARBETSMARKNADSNÄMNDEN. STADSREVISIONEN   Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 27 Mars 2012 DNR 3542-47/2012 Årsrapport 2011 ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Ekonomiskt och verksamhetsmässigt resultat är tillfredsställande Styrning, uppföljning och

Läs mer

Bostadsförmedlingen. Stockholm AB. Granskningspromemoria. från Stadsrevisionen. Nr 14, Dnr /

Bostadsförmedlingen. Stockholm AB. Granskningspromemoria. från Stadsrevisionen. Nr 14, Dnr / Granskningspromemoria 2015 Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 14, 2016 Dnr 3.1.2-16/2016 2016-02-02 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument

Läs mer

Årsrapport 2016 Södermalms stadsdelsnämnd

Årsrapport 2016 Södermalms stadsdelsnämnd Södermalms stadsdelsnämnd Rapport från Stadsrevisionen Nr 12, 2017 Dnr 3.1.2-36/2017 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rapport från Stadsrevisionen

Granskning av delårsrapport Rapport från Stadsrevisionen Granskning av delårsrapport 2016-08-31 Rapport från Stadsrevisionen Dnr 3.1.2-202/2016 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och

Läs mer

Årsrapport 2017 Överförmyndarnämnden

Årsrapport 2017 Överförmyndarnämnden Årsrapport 2017 Överförmyndarnämnden Rapport från Stadsrevisionen Nr 32, 2018 Dnr: 3.1.2-50/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

Granskningspromemoria. Bostadsförmedlingen i Stockholm AB

Granskningspromemoria. Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Granskningspromemoria 2017 Bostadsförmedlingen i Stockholm AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 14, 2018 Dnr: 3.1-2-15/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att

Läs mer

Granskningspromemoria. Stockholm Hamn AB

Granskningspromemoria. Stockholm Hamn AB Granskningspromemoria 2018 Stockholm Hamn AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 10, 2019 Dnr: 3.1.4-10/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet

Läs mer

Granskningspromemoria. AB Stokab

Granskningspromemoria. AB Stokab Granskningspromemoria 2017 AB Stokab Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 6, 2018 Dnr: 3.1.2-6/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som

Läs mer

Årsrapport 2018 Kungsholmens stadsdelsnämnd

Årsrapport 2018 Kungsholmens stadsdelsnämnd Årsrapport 2018 Kungsholmens stadsdelsnämnd Rapport från stadsrevisionen Nr 9, 2019 Dnr: 3.1.4-30/2019 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivits

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer