Uppföljningsrapport Facknämnder. Trygg och vacker stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljningsrapport Facknämnder. Trygg och vacker stad"

Transkript

1 Uppföljningsrapport Facknämnder Trygg och vacker stad

2 Innehållsförteckning 1 Uppföljning av nämndens uppdrag - sammanfattning Uppföljning av prioriterade mål Uppföljning av kommunfullmäktiges prioriterade mål utan särskild koppling till något strategiskt område Prioriterat mål: Göteborgarna vill ha en ren och trygg stad, därför ska nedskräpningen i Göteborg minska Sammanfattande resultat av uppföljningen av kommunfullmäktiges prioriterade mål Resultatredovisning och verksamhetsanalys Väsentliga händelser och verksamhetsutveckling Resultatanalys till och med perioden och helår Personal/medarbetare Nyckeltalsredovisning Kommunbidrag Kommunbidrag KF/KS Trygg och vacker stad, uppföljningsrapport (10)

3 1 Uppföljning av nämndens uppdrag - sammanfattning Samtliga delprojekt enligt budget är antingen i en planeringsfas eller påbörjade. Under 2012 kommer mycket av Trygg, vacker stads arbete rikta in sig på trygghetsskapande åtgärder. Nedskräpning har länge varit en prioriterad fråga som i sig är en stor bidragande faktor till att staden upplevs inte bara trygg utan även vacker. Under våren fokuseras särskilt på detta. Alla Trygg, vacker stads projekt arbetar aktivt för att öka den upplevda känslan av trygghet och under 2012 sätter flera projekt särskild fokus på detta. Tryggheten ute i våra stadsdelar har debatterats flitigt såväl i media som i Staden under år I projektet Trygghetsarbete i stadsdelarna arbetar vi tätt tillsammans med ett antal utvalda stadsdelar för att med hjälp av olika fysiska åtgärder förbättra den upplevda känslan av trygghet. Arbetet ska ske i dialog med medborgarna som genom engagemang och delaktighet skall uppmuntras att bry sig om det offentliga rummet. Ljus som används på rätt sätt har en stor inverkan på den upplevda känslan av trygghet, något Trygg, vacker stad kommer att arbeta vidare med i projektet Belysning för ökad trygghet under år Den komplexa klotter- och graffitifrågan debatterades även den livligt under Klotter har en stor påverkansgrad på upplevd trygghet och är en fråga som Trygg, vacker stad har arbetat med i flera år. Bland annat genom att en policy har tagits fram och metoder för effektivisering av klotterborttagning. Under 2012 har en projektledare anställts som ska arbeta mer övergripande med frågan. Fokus är att samla in information och genomföra benchmarkingresor i andra städer för att se hur de hanterar frågan. Projektledaren skall i sitt arbete även föra en dialog med alla inblandade parter. Tryggheten i centrala Göteborg är ständigt på kartan och under 2012 startar två stora projekt som kommer att fokusera på Avenyn och Rosenlund. Invigningen av den nya belysningen på Götaplatsen var startskottet för en stor upprustning av Avenyområdet som kommer att pågå under flera års tid. Trygg, vacker stad har även fått i uppdrag att i ta fram en plan för trygghetskapande åtgärder för Avenyområdet. Delrapport 1 är färdigställd och en arbetsgrupp kommer att arbeta vidare med planen och åtgärder under året. Rosenlund ska bli en trevlig och trygg mötesplats för alla genom projektet Ett blomstrande Rosenlund. Projektet pågår och är till 40 % finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Fastighetsägare i området gör samtidigt stora insatser för att lyfta området såsom nya bostäder, affärsetableringar samt bygger in otrygga arkader. Trygg och vacker stad, uppföljningsrapport (10)

4 2 Uppföljning av prioriterade mål 2.1 Uppföljning av kommunfullmäktiges prioriterade mål utan särskild koppling till något strategiskt område Prioriterat mål: Göteborgarna vill ha en ren och trygg stad, därför ska nedskräpningen i Göteborg minska Samverkan är en av de viktigaste framgångsfaktorerna i arbetet för en renare och tryggare stad. Ju fler som ansluter sig till arbetet för att minska nedskräpningen, dess då större möjligheter att lyckas med vår ambition att göra Göteborg renare och tryggare - både för invånare och besökare. Därför arbetar Trygg, vacker stad på att öka antalet samverkanspartner och att bredda och utveckla våra aktiviteter, oavsett om det handlar om rent attitydpåverkande arbete eller om konkreta sätt att "ta hand om skräpet" och rusta upp offentliga miljöer i Göteborg. Under några år har 3000 nya papperskorgar satts ut med gott resultat och under början av året har en mindre variant, 40 liter, av Göteborgspapperskorgen tagits fram och är nu färdig att börja ställas ut. Tillsammans med Renova arbetar vi också med att ta fram en ny modell av miljöstationer som kommer att kunna användas under evenemang. Början av året handlar om planering för vårens olika insatser för att minska nedskräpningen i Göteborg. Planeringsarbetet innefattar stora vårstädningen, som pågår under två veckor runt om i staden, den årliga städdagen i centrala staden med politiker och tjänstemän samt skolornas och förskolornas vårstädning som återigen slår rekord i anmälningar. I år är det anmälda barn och ungdomar och flera stadsdelars kommunala verksamheter har ett 100 procentigt deltagande. Samarbetet med Göteborg Fotbollsförbund går vidare och annonskampanjen med kända allsvenska fotbollsspelare som under våren kommer att synas i pressen har gjorts klar och planeringen för vårt deltagande i Gothia Cup har påbörjats. Trygg och vacker stad, uppföljningsrapport (10)

5 2.2 Sammanfattande resultat av uppföljningen av kommunfullmäktiges prioriterade mål Bedömning av måluppfyllelse Grön = God Utveckling åt rätt håll/stark trend/om mätetal finns - tydlig ökning Gul = Viss Utveckling åt rätt håll/svag trend/om mätetal finns - ökning. Röd = Ingen Utveckling åt fel håll/ingen alt svag trend/om mätetal finns - ingen ökning alt. minskning. Blå = Svårbedömt Mål Tidigt förebyggande och rehabiliterade insatser ska öka när det gäller barn och unga samt vuxna med missbruksproblem. Full behovstäckning i förskolan. Integrationen, såsom den uttrycks i styrkortet för integration, ska öka. Tillgången på bostäder, arbete och meningsfull sysselsättning ska öka för personer med funktionsnedsättning. Andelen födda utanför Norden samt andelen kvinnor ska öka på chefsnivå. Sammanfattande resultatredovisning EJ Trygg vacker stad EJ Trygg vacker stad EJ Trygg vacker stad EJ Trygg vacker stad EJ Trygg vacker stad Bedömning av måluppfyllelse Trygg och vacker stad, uppföljningsrapport (10)

6 3 Resultatredovisning och verksamhetsanalys 3.1 Väsentliga händelser och verksamhetsutveckling Klotter och graffiti Under 2012 har en projektledare anställts som arbetar övergripande med frågan. En projektplan har arbetats fram. Fokus är att samla in information och genomföra benchmarkingresor i andra städer för att se hur de hanterar frågan. Projektledaren för en dialog med alla inblandade parter. En förlängning av graffitiväggen vid Röda Sten har beställts och väggen kommer att bli sammanlagt 41 meter lång. Arbete pågår att ta fram informationsskylt med vad som är tillåtet och inte vid väggen. Det är många olika planer på gång i Röda Stensområdet och för att få kontroll på allt planeras det för en workshop under våren. Kvalitetshöjning Centrum Invigningen av den nya belysningen på Götaplatsen var startskottet för en stor upprustning av Avenyområdet som kommer att pågå under flera års tid. Trygg, vacker stad fick även i början av året i uppdrag att ta fram en plan för trygghetskapande åtgärder för Avenyområdet. Delrapport 1 är färdigställd och en arbetsgrupp kommer att arbeta vidare med planen och åtgärder under året. EU Projektet Ett blomstrande Rosenlund som skall pågå till och med 2014 har påbörjats med planering för ombyggnader av området. Fastighetsägare i området gör samtidigt stora insatser för att lyfta området såsom nya bostäder, affärsetableringar samt bygger in otrygga arkader. Samverkan Centrumföreningar Trygg, vacker stad samverkar kontinuerligt med stadens centrumföreningar i nätverket Forum för centrumutveckling. Ett samverkansavtal har skrivits under med den nya föreningen Mötesplats Backaplan. I föreningen skall Staden, fastighetsägare och företagare arbetar tillsammans på liknande premisser som arbetet som redan sker med Innerstaden Göteborg och Avenyföreningen. Föreningen kom till som ett resultat av samverkan kring platsen i EU-projektet Centrumutveckling i Partnerskap som Trygg, vacker stad drev under Centrumutveckling i Partnerskap Centrumutveckling i partnerskap avslutades formellt 31 mars 2012 och årets första månader har ägnats åt att avsluta projektet. I början av året skrevs boken "Starka platser" som är ett nytt grepp att beskriva och bevara kunskapen om de processer som projektet arbetat. I februari genomfördes en studieresa till Skottland för att studera BIDS (Buisness improvement districts)och avslutningskonferensen för projektet genomfördes i mars. Projektet har en mycket god måluppfyllelse med cirka 98 % genomförda punkter på handlingsplanerna för samtliga fyra handelsplatser. Trygg och vacker stad, uppföljningsrapport (10)

7 Samverkan fastighetsägare Under 2012 kommer ett antal mindre samverkansprojekt med fastighetsägare genomföras och planeringen för dem pågår. Bla kommer de att arbeta med Gamlestadens fastighetsägare och Positivet i Frölunda tillsammans med Diligenta, Poseidon och LF. I samarbete med Slottsbergets fastighetsägarförening kommer allmänplatsmark och kvartersmark ses över på ytorna och fixas till. Trygghetsarbete i stadsdelarna I projektet Trygghetsarbete i stadsdelarna arbetar vi tätt tillsammans med tre utvalda stadsdelar för att med hjälp av olika fysiska åtgärder förbättra den upplevda känslan av trygghet. Arbetet sker i dialog med medborgarna som genom engagemang och delaktighet skall uppmuntras att bry sig om det offentliga rummet. Västra Hisingen Satsar på fyra platser, Hästeviksbadet, Svartemosse, Amhults Torg och Vårväderstorget. De arbetar med medborgardialoger för att få fram önskade åtgärder, vid Amhults Torg arbetar de exempelvis tillsammans med ungdomsrådet i skolan. Västra Göteborg Opaltorget letar de intressenter för odling, projektet Stadsjord försöker engagera befolkningen runt torget. Stadsjord kan ha kurser, hjälpa folk med att komma igång med odlingen och engagera folk. Det ska bli en samlingsplats runt odlingen, men bänkar etc. och att folk ska vilja vara där. Det har röjts en hel del i området, för att bättre sikten mot spårvagnen och öka känslan av trygghet. I Beryllparken fortsätter man med ett ungdomsprojekt som pågick förra året. Förslag på att ungdomarna kan jobba som värdar med översyn, hålla det rent och fint och prata med folk. En kastanjeallé fram emot Opaltorget skall få förbättrad dekorationsbelysning. Smyckeparken ska rustas upp och iordningställas. Östra Göteborg Trappan upp mot Tycho Brahesgata ses över med bättre belysning och röjning i buskagen. Insatser för att fler människor ska röra sig i området planeras. Bla kommer utegym sätts upp. Till Radar 72 som är en ungdomsgård är det en lång gångväg genom skogen som behöver ses över. Problemet kommer dock inte lösas enbart genom att se över gångvägen utan man ser även över andra insatser så som att undersöka om en busslinje skulle kunna förlängas. Policy Stadsmiljö Stadens golv har gått som formell remiss till alla nämnderna, inga kommentarer tillkom och den ska nu gå upp för beslut. Stadens möbler är näst på tur och kommer att förfaras på samma sätt. Stadens färg är också på gång. För Stadens uteserveringar och Stadens små byggnader sätter de just nu ihop arbetsgrupper på stadsbyggnadskontoret. Mötesplatser Planering för att genomföra de olika insatserna pågår Röda sten Belysningen är klar längst gång- och cykelbanan. Tillsammans med SDF Askim-Frölunda-Högsbo planeras för en mötesplats vid 1200 kvadrat som är ungdomenshus. På mötesplatsen kommer det att finnas ett område för att träna Parcour samt sittytor. Brunnsparken fortsättning från förra året med enklare åtgärder som blomsterarrangemang. Trygg och vacker stad, uppföljningsrapport (10)

8 Burgårdsplatsen - planering pågår Kapellplatsen Nedanför Fiskeboden finns en plan yta där man planerar att ordna någon slags odling. Det ska även röjas bort allt buskage mot Molinsgatan samt rusta upp den fina paviljongen. Flunsåsstråket - En gammal blomstergård som ska rustas upp. Planering pågår för odling på platsen. Miraallén vid Slottsberget - Röja upp och göra i ordning och skapa en mer permanent sittyta med exempelvis utegym eller grillyta. Trygg, vacker lag 2 lag arbetar med projektet Trygghetsarbete i stadsdelarna i Västra Göteborg och Västra Hisingen och resterande 8 lag arbetar med projektet Trygga och tillgängliga gång- och cykelvägar. Trygga och tillgängliga gång- och cykelstråk Projektet Trygga och tillgängliga gång- och cykelvägar tar vara på det som Trygg, vacker stad gör bäst, att bortse från och arbeta över gränserna. Målet är att förbättra tillgängligheten och den upplevda känslan av trygghet. Åtgärder kan vara sådant som att plocka bort hinder på gångvägar, sätta upp bra mopedhinder eller röja undan vegetation för att förbättra den upplevda tryggheten längst stråken. Tillgänglighetsanpassning i form av sänkta kanter eller ledstänger i trappor är också vanligt förekommande. Belysning för ökad trygghet Från och med år 2012 fokuserar projektet på alla slags platser i behov av bättre belysning för just en ökad känsla av trygghet. Just nu pågår arbetet med att ta fram vilka platser som ska arbetas med under Resultatanalys till och med perioden och helår Resultatet t o m mars är + 3,1 mkr vilket är 3,1 mkr bättre än budgeterat resultat. Avvikelsen beror på att en del projekt försenats samt släpande fakturering. Den negativa intäktsposten är felaktigt bokförd och kommer regleras inför kommande uppföljningsrapporter Helårsprognosen för Trygg vacker stad är lika med budgeterat resultat på 0 mkr. Resultaträkning i sammandrag perioden Aktuell budget perioden Avvikelse utfall - budget perioden fg år Prognos helår Föregående prognos Aktuell budget helår Bokslut fg år Intäkter Kostnader Kommunbidrag Räntenetto Resultat Trygg och vacker stad, uppföljningsrapport (10)

9 3.3 Personal/medarbetare Personalvolym och lönekostnad Tygg vacker stad har ingen egen personal anställd. Nyckeltal 3.4 Nyckeltalsredovisning De vi är till för Verksamhet Medarbetare Ekonomi perioden 2012 Budget/målvärde för perioden Budget/målvärde för helår Periodens resultat Nettokostnadsutveckling +25,6 % -8,6 % -8,6 % 0 % -13 % +30 % Bruttokostnadsutveckling Eget kapital Eget kapital som andel av bruttokostnaden Trygg och vacker stad, uppföljningsrapport (10)

10 4 Kommunbidrag 4.1 Kommunbidrag KF/KS Beslut Kommunbidrag i tkr KF beslut i juni Av KS kompletterande budgetbeslut Projektledning Klotter/Grafitti 700 Totalt Trygg och vacker stad, uppföljningsrapport (10)

Uppföljningsrapport Facknämnder. Trygg, vacker stad

Uppföljningsrapport Facknämnder. Trygg, vacker stad Uppföljningsrapport 1 2017 Facknämnder Trygg, vacker stad Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Resultatredovisning och verksamhetsanalys... 4 2.1 Väsentliga händelser och verksamhetens utveckling...

Läs mer

Samverkansorganisation mellan trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret och park- och naturförvaltningen. Säkraplatser Väst

Samverkansorganisation mellan trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret och park- och naturförvaltningen. Säkraplatser Väst Trygg, vacker stad Samverkansorganisation mellan trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret och park- och naturförvaltningen Säkraplatser Väst 2018-03-08 Vision: Göteborg är en vacker, öppen och trygg stad

Läs mer

Göteborg är en vacker, öppen och trygg stad som vi är stolta över och där stadsmiljön inbjuder till möten mellan människor.

Göteborg är en vacker, öppen och trygg stad som vi är stolta över och där stadsmiljön inbjuder till möten mellan människor. TRYGG, VACKER STAD Inriktning och budget 2017 VISION Göteborg är en vacker, öppen och trygg stad som vi är stolta över och där stadsmiljön inbjuder till möten mellan människor. UPPDRAG Trygg, vacker stad

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Grefab. Förslag till beslut Styrelsen för GREFAB föreslås besluta att godkänna uppföljningsrapport nr 1 per den 31 mars 2018

Grefab. Förslag till beslut Styrelsen för GREFAB föreslås besluta att godkänna uppföljningsrapport nr 1 per den 31 mars 2018 PM till styrelsen Utfärdat 2018-04-18 Diarienummer 0027/18 Grefab Lisbeth Schelander Telefon 031-368 58 02 E-post: lisbeth.schelander@grefab.se Uppföljningsrapport 1 2018 bolag Förslag till beslut Styrelsen

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Ambassadörer i demokratins tjänst

Ambassadörer i demokratins tjänst Ambassadörer i demokratins tjänst Demokratiambassadörer inför valet. Om att engagera människor 2019-04-24, Centrum för Europaforskning, Stefan Lydén, Göteborgs Stad Göteborgarnas möjligheter till delaktighet

Läs mer

Strategi för en äldrevänlig stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi för en äldrevänlig stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen Trafikplanering miljö Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Dnr T2018-00227 Dnr T2018-00227 2018-01-08 2018-01-08 Handläggare Fariba Daryani Trafikplanering 08-508 400 34 Till Trafiknämnden 2018-03-08 Katharina

Läs mer

Trygg, vacker stad Budget 2018

Trygg, vacker stad Budget 2018 Trygg, vacker stad Budget 2018 Trygg, vacker stad Innehållsförteckning TRYGG, VACKER STAD Budget 2018 Vision... 3 Uppdrag... 3 Organisation och arbetssätt... 3 De tre samverkande nämndernas prioriterade

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2014 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Lokalt jämlikhetsarbete i praktiken

Lokalt jämlikhetsarbete i praktiken Välkomna till Seminarie B Lokalt jämlikhetsarbete i praktiken Jämlikhetskonferensen 2019 HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Jämlikhetskonferensen 2019 Seminarie B Lokalt jämlikhetsarbete i praktiken 13.00-13.45

Läs mer

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 Blomstrande näringsliv...3 Arbetslösheten

Läs mer

Förslag på verksamhetsplan 2008

Förslag på verksamhetsplan 2008 Förslag på verksamhetsplan 2008 VISION Centrala Hisingen en levande stadsdel mitt i Göteborg. VERKSAMHETSIDÉ FCH samverkar och driver utvecklingen av Centrala Hisingen, för att stärka området som en omtyckt

Läs mer

Kompassen SDF Askim-Frölunda-Högsbo

Kompassen SDF Askim-Frölunda-Högsbo Kompassen 2017 SDF Askim-Frölunda-Högsbo 2017-10-13 Inledning Hållbar utveckling innebär en samhällsutveckling där dagens behov inte äventyrar kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina

Läs mer

Levande trygga platser

Levande trygga platser Levande trygga platser Varför BIDs egentligen? Begreppet BID. Dagsläget för BID-arbete i Göteborg, Västsverige och Sverige. Helena Holmberg, BID-samordnare, BID Gamlestaden, Östra Göteborg Eva Bamberg

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Agenda 2030-arbetet i Härryda

Agenda 2030-arbetet i Härryda Agenda 2030-arbetet i Härryda Uppdrag - Agenda 2030 För oss i den politiska majoriteten är Agenda 2030 Globala mål för hållbar utvecklig viktigt. För att nå bästa möjliga måluppfyllelse i detta arbete

Läs mer

Kompassen SDF Askim-Frölunda-Högsbo

Kompassen SDF Askim-Frölunda-Högsbo Kompassen 2016 SDF Askim-Frölunda-Högsbo 2016-11-16 Inledning Hållbar utveckling innebär en samhällsutveckling där dagens behov inte äventyrar kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

Digitalt nyhetsbrev ska inspirera boende

Digitalt nyhetsbrev ska inspirera boende Hemsida Skicka vidare Prenumerera Avprenumerera Digitalt nyhetsbrev ska inspirera boende Nu kan du som är boende på Centrala Hisingen få ännu bättre information om vad som är på gång i ditt område. Pernilla

Läs mer

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning Västra Ingelstad Dialogworkshop Sammanställning 19060 Bakgrund Bymiljöprogram Vellinge kommun har tagit fram stadsmiljöprogram och bymiljöprogram för flera orter i Vellinge. Syftet är att fånga upp karaktären

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg 20170911 Samverkansplattform Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och Unga Familjecentrerat

Läs mer

Äldres boende. En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov

Äldres boende. En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov Äldres boende En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov Äldres boende 1. Öka kunskapen 2. Öka normaliseringen 3. Ökad tillgänglighet 4. Öka antalet mellanboenden 1:1 Utveckla behovsanalysen

Läs mer

Utveckling Nordost

Utveckling Nordost Utveckling Nordost 2011-2013 Nordöstra Göteborg En fjärdedel av Göteborgs yta - 112 km² Var femte göteborgare 90 000 Global ung befolkning Ledig mark Natur och kultur Infrastruktur Bakgrund Sammanhållning

Läs mer

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan

Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Datum 2018-05-23 Ärendenr 2017-000278.77 Tibro Folkhälsa 2020 Tibro kommuns folkhälsoplan Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (11) Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Kompassen SDF Askim-Frölunda-Högsbo

Kompassen SDF Askim-Frölunda-Högsbo Kompassen 2018 SDF Askim-Frölunda-Högsbo 2018-10-22 Inledning Hållbar utveckling innebär en samhällsutveckling där dagens behov inte äventyrar kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina

Läs mer

Dialogmöte Exercisheden

Dialogmöte Exercisheden Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte #1 med allmänheten (21 januari 2017) Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat Vad

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet.

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Blad 15 8 Strategi för ökad trygghet Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Ärendet Stadsdelsnämndens verksamhetsplan för 2016 ger ett uppdrag att utveckla en strategi för att öka

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens verksamhet 1... 3 2.1 Resultat... 3 2.2 Budgetavvikelse... 4 2.3 Verksamhetsanalys... 4 Kommunfullmäktige,

Läs mer

Social hållbarhet i fysisk planering i Göteborg

Social hållbarhet i fysisk planering i Göteborg Hållbar stad öppen för världen Social hållbarhet i fysisk planering i Göteborg Verktyg och processer kopplade till mål Ulrika Lundquist och Jessica Andersson 20190903 Globalt 1 kap1 : syftar till att

Läs mer

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Västra Götalandsregionen Östra sjukhuset Byggnadsplan 2011 Framtidens hållbara sjukhusområde Hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Dialog med fokusgrupper

Dialog med fokusgrupper Dialog med fokusgrupper Vår 2016 Dialog med fokusgrupper Kopplat till arbetet med planprogram för Gottsundaområdet genomfördes våren 2016 ett antal dialoger med fokusgrupper. Fokusgrupperna valdes ut för

Läs mer

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde Tillit och förtroende Öka det sociala kapitalet Mål Aktivitet Rådighet Samverkan Uppföljning Dialog Skapa förutsättningar för medborgarnas engagemang genom t.ex. fysiska mötesplatser Erbjuda olika platser

Läs mer

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i..

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Långsiktig samverkan mellan Polisen och SDF inom Göteborgs stad 1 Arbetsprocessen 6. Uppföljning 1. Lägesbild 5. Aktivitet Åtgärd 4.

Läs mer

Jämlikt Göteborg: Fokusområde 4. Hållbara och jämlika livsmiljöer

Jämlikt Göteborg: Fokusområde 4. Hållbara och jämlika livsmiljöer Jämlikt Göteborg: Fokusområde 4 Hållbara och jämlika livsmiljöer Barnperspektiv och sociala analyser i Göteborgs stadsutveckling Sammanhållen stad Samspel Vardagsliv Identitet Hälsa och säkerhet 2 Skillnader

Läs mer

Utvecklingsstrategi för Hagalund - remissförslag

Utvecklingsstrategi för Hagalund - remissförslag SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2014-08-15 SID 1 (5) KS/2013:357 TJÄNSTESKRIVELSE Utvecklingsstrategi för Hagalund - remissförslag Sammanfattning Kommunstyrelsen beslutade, efter en förfrågan från

Läs mer

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dialogmöte 3, 4 december 2018, Kortversion av förslag på åtgärder www.sigtuna.se Fullständiga åtgärdsförslag I denna rapport presenteras de olika förslagen

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Ett blomstrande Rosenlund ENKÄTSUNDERSÖKNING 15 företag tillfrågades, 16 personer svarade.

Ett blomstrande Rosenlund ENKÄTSUNDERSÖKNING 15 företag tillfrågades, 16 personer svarade. Ett blomstrande Rosenlund ENKÄTSUNDERSÖKNING 15 företag tillfrågades, 16 personer svarade. Under 2012-2014 har Göteborg stad blivit beviljade ett EU-projekt Ett blomstrande Rosenlund för att Göteborgs

Läs mer

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare: Marie Ehrenbåge 08 508 18 251 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie

Läs mer

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg

Storstadsintegration. Partnerskap Göteborg Storstadsintegration Partnerskap Göteborg ETT PROJEKT FÖR ÖKAD INTEGRATION & GEMENSKAP Göteborg är en segregerad stad. Det skiljer stort mellan rika och fattiga stadsdelar vad gäller sysselsättning, hälsa

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 50 personer deltog i workshopen Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för dialogen under Idévecka 2 fanns tre olika

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Förtätning - folkhälsa Carl Welin Stadsbyggnadskontoret Malmö stad

Förtätning - folkhälsa Carl Welin Stadsbyggnadskontoret Malmö stad Förtätning - folkhälsa Carl Welin Stadsbyggnadskontoret Malmö stad carl.welin@malmo.se Regional motor för grön tillväxt och sysselsättning UTMANINGAR befolkningstillväxt social balans plats för samhällsservice

Läs mer

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna.

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna. Så styrs Nyköping. 1. 2. MEDBORGARE KF KS 3. 7. NAMNDER 4. PRIVATA FORETAG 5. DIVISIONER & verksamheter i kommunen 6. PRODUKTION 1. KF är kommunens»riksdag«och de 61 representanterna utses vart 4:e år

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

Uppföljningsrapport Bolag. Got Event AB

Uppföljningsrapport Bolag. Got Event AB Uppföljningsrapport 3 2016 Bolag Got Event AB Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Resultatredovisning och analys... 4 2.1 Väsentliga händelser och verksamhetens utveckling... 4 2.2 och prognos...

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Dialog kring Exercishedens utformning Boende och verksamma kring Heden 19 januari 2017

Dialog kring Exercishedens utformning Boende och verksamma kring Heden 19 januari 2017 Dialog kring Exercishedens utformning Boende och verksamma kring Heden 19 januari 2017 Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat

Läs mer

Medborgarmöte Vårberg

Medborgarmöte Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2016-04-12 I panelen satt denna gång: Lorena Delgado, stadsdelsnämnden ordförande, Sara Heppling Trygg, tillförordnad avdelningschef Stadsutveckling,

Läs mer

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla!

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla! & nu då? Jag vill ha snyggare gårdar Det behövs fler affärer Bra att man tagit detta initiativ att förbättra Akalla Naturen i Akalla är helt fantastisk Tydligare trafikstruktur Det behövs en bank i Akalla

Läs mer

Nätverket bevara Årstaskogen har studerat presentationen och kompletterat där information saknats/utelämnats eller varit direkt vilseledande.

Nätverket bevara Årstaskogen har studerat presentationen och kompletterat där information saknats/utelämnats eller varit direkt vilseledande. Nätverket bevara Årstaskogen har studerat presentationen och kompletterat där information saknats/utelämnats eller varit direkt vilseledande. I de fallen har en sida lagts till med kompletterande information

Läs mer

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 April 2014 FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 Uppföljningsrapport 1 2014 Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter Jan Berge (MP), ordf. Catharina Berghorn (S), vice ordf Eva Agbrant

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Köpings fysiska miljö

Köpings fysiska miljö Köpings fysiska miljö Vi frågade vad ni tycker om Köping, här är era svar. 5 frågor och 300 svar Vi ställde fem frågor i en enkät om den fysiska miljön i Köpings tätort. Fortsätt scrolla nedåt så presenteras

Läs mer

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga.

Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. 2017-01-19 Kommunfullmäktige Årsredovisning 2016 Revisionskontoret har upprättat förslag till Årsredovisning 2016 för Stadsrevisionen enligt bilaga. Beslut Revisorskollegiet fastställer upprättad Årsredovisning

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 35 personer deltog i workshopen foto: Botkyrka kommun/tobias Fischer Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Ett material ska finnas utvecklat för identifiering av lokala behov, förslag på metoder och verktyg för åtgärder. Materialet ska;

Ett material ska finnas utvecklat för identifiering av lokala behov, förslag på metoder och verktyg för åtgärder. Materialet ska; Projektet Vård i annans hem AFA Försäkring genomför på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting och fackliga organisationer i samverkan ett preventionsprojekt inom vård i annans hem Målet med projektet

Läs mer

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare?

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Utskrift från workshop den 29 september 2017 kring frågan Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Första frågan: Vilka samverkansområden som är till

Läs mer

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare

Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare Hur ska vi göra framöver? - ett hållbarhetsperspektiv på Projekt Handelsplats Surahammar Catharina Alpkvist, processutvärderare 1 Hur kan man i Surahammar på bästa sätt ta hand om resultatet av Projekt

Läs mer

Hur når vi nyanlända/utlandsfödda äldre?

Hur når vi nyanlända/utlandsfödda äldre? Hur når vi nyanlända/utlandsfödda äldre? Erfarenheter från ett samarbete med idéburna organisationer för att nå nyanlända äldre. Samarbetet sker inom ramen för IOP (idéburet offentligt partnerskap Göteborgs

Läs mer

Välkomna! Stadsdelsprogram Frölunda. Onsdag 18 mars 2015 Kl och 18.00

Välkomna! Stadsdelsprogram Frölunda. Onsdag 18 mars 2015 Kl och 18.00 Välkomna! Stadsdelsprogram Frölunda Onsdag 18 mars 2015 Kl. 15.00 och 18.00 - Presentation - Uppdrag Stadsdelsprogram Frölunda - Frågestund - Diskussion om platser på kartan Medverkande Patrik Centerwall

Läs mer

Mötesplats för demokrati och inflytande samt kontaktyta för samhällsservice

Mötesplats för demokrati och inflytande samt kontaktyta för samhällsservice Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (7) 2015-05-17 Handläggare: Marie Khoury 08 508 18 042 Till Farsta stadsdelsnämnd 2015-06-11 Mötesplats för demokrati och inflytande samt kontaktyta för samhällsservice

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Trygghetsvandring. i Vilstaområdet

Trygghetsvandring. i Vilstaområdet i Vilstaområdet 7 november 2012 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Vad är en trygghetsvandring? 6 2.1 Metod... 6 2.2 Trygghetsvandring i Vilstaområdet... 6 2.3 Reaktioner efter vandringen... 6 3 Vilstaområdet 7

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017)

Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017) Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017) Deltagare: Polis, Räddningstjänst, Social Resursförvaltning, Stadsledningskontoret (säkerhetschef), Stadsdelsförvaltningen

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Dokumentation från Arbetsmarknadsnämndens möte 15 augusti 2005. Gruppens förväntningar på dagen 15/8

Dokumentation från Arbetsmarknadsnämndens möte 15 augusti 2005. Gruppens förväntningar på dagen 15/8 Dokumentation från Arbetsmarknadsnämndens möte 15 augusti 2005 Gruppens förväntningar på dagen 15/8 - sätta ner foten - kunna få med dem det handlar om - se en framtid för handeln i Eslöv, attraktivt och

Läs mer

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 1 City vårt gemensamma vardagsrum City ska vara och upplevas som vårt gemensamma vardagsrum fullt av aktiviteter och möten. Evenemang

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

den lilla kommunen med den stora ambitionen Etableringsprojekt genom Länsstyrelsen Östergötland

den lilla kommunen med den stora ambitionen Etableringsprojekt genom Länsstyrelsen Östergötland den lilla kommunen med den stora ambitionen Etableringsprojekt genom Länsstyrelsen Östergötland ÖDESHÖG 5300 invånare STYRKOR UTMANINGAR Föreningar och kyrkor som samlingspunkt Starkt engagemang från civilsamhället

Läs mer

Vi anpassar gatumiljön för alla

Vi anpassar gatumiljön för alla Vi anpassar gatumiljön för alla Kollektivtrafik för alla Göteborgs Stad Trafikkontoret, Färdtjänsten och Västtrafik genomför tillsammans ett projekt för att förbättra kollektivtrafiken. Inom ramen för

Läs mer

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013 GENOMFÖRANDEPLAN 2013-03-22 1 (5) Dnr 12/6955 Ekonomi och styrning Malin Svanberg Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013 1. Delprojekt Välfärdsutveckling genom

Läs mer

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Innehållsförteckning Projektorganisation... 2 Projektägare... 2 Styrgrupp... 2 Projektledaren...

Läs mer

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Dnr BTN13/65 RIKTLINJE Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Antagen av Bygg- och tekniknämnden 2015-12-15 Dnr BTN13/65 2/6 Innehållsförteckning

Läs mer

Säter en levande stad

Säter en levande stad Säter en levande stad Projektet har bidragit till etablering av nya affärsverksamheter i Säter. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Säters köpmannaförening Projektledare: Jonas Lindgren Kommun: Säter Dnr:

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Inledning Grön Ungdom ska synas och höras. Ingen ska kunna missa att på något sätt under 2014 komma i kontakt med oss eller med Miljöpartiet. Grön Ungdom

Läs mer

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Jag kommer berätta om

Läs mer

Tankarna bakom styrkortet. Pia Borg, planeringsledare Stadsledningskontoret 2013-01-11

Tankarna bakom styrkortet. Pia Borg, planeringsledare Stadsledningskontoret 2013-01-11 Tankarna bakom styrkortet Pia Borg, planeringsledare Stadsledningskontoret 2013-01-11 Varför ett styrkort? En del av ordinarie uppföljning Skarp uppföljning och verksamhetsutveckling Balanserad styrning

Läs mer

Våra viktigaste tips

Våra viktigaste tips Våra viktigaste tips Projektteamen bakom utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen har sammanfattat sina viktigaste lärdomar och tips för andra som vill jobba med hållbarhetprojekt och stadsdelsutveckling.

Läs mer

Redovisning medel för trygghetsskapande åtgärder

Redovisning medel för trygghetsskapande åtgärder Bilaga 04 - Uppföljning trygghetsinvestering Fel! Hittar inte referenskälla.sida 1 (34) Redovisning medel för trygghetsskapande åtgärder Projektnamn Geografisk plats för investering Dalens allé belysning

Läs mer

Samverkan Samverkan mellan arbetsgivare och personalorganisationer sker i förvaltningens samverkansgrupp (FSG).

Samverkan Samverkan mellan arbetsgivare och personalorganisationer sker i förvaltningens samverkansgrupp (FSG). Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-09-16 Diarienummer 0053/15 Ekonomiavdelningen Johan Karlsson Telefon 365 57 67 E-post johan.karlsson@ponf.goteborg.se Uppföljningsrapport 2 Trygg, vacker stad Förslag till

Läs mer

Redovisning av förslag till "Vackra Stockholm

Redovisning av förslag till Vackra Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-04-30 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09330 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I RIMFORSA DEN 5 MAJ 2014

MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I RIMFORSA DEN 5 MAJ 2014 MINNESANTECKNINGAR FRÅN MEDBORGARTRÄFF I RIMFORSA DEN 5 MAJ 2014 Datum: 2014-05-05 Tid: 19.02 20.35 Plats: Godtemplargården, Rimforsa Deltagare: 25 personer Kommunalrådet Pia Tingvall hälsade välkommen

Läs mer

Resultat från webbenkät LINA

Resultat från webbenkät LINA Resultat från webbenkät LINA DELTAGARE RÖRELSE &VANOR UPPLEVELSER FÖRSLAG VAR BOR DU? Antal respondenter, totalt: 88 Jag är: Annat Man Kvinna 0 10 20 30 40 50 60 70 Vad är din ålder: 68-51-67 36-50 20-35

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Aktivitetsplan Urban Platsinnovation

Aktivitetsplan Urban Platsinnovation Aktivitetsplan Urban Platsinnovation 2016-2018 Nedanstående aktivitetslista uppdateras kontinuerligt. Aktiviteter 2017-2018; budget 1,2 mkr Projektledare för Urban Platsinnovation: Åsa Massleberg, turistchef

Läs mer

Lyckas med Vi Håller Rent-kampanjen. Håll Sverige Rent-konferensen. 8 december 2016

Lyckas med Vi Håller Rent-kampanjen. Håll Sverige Rent-konferensen. 8 december 2016 Lyckas med Vi Håller Rent-kampanjen. Håll Sverige Rent-konferensen. 8 december 2016 Agenda Kl. 08.35-08.50 Kl. 08.50-09.10 Kl. 09.10-09.25 Norrköping Göteborg Fika Borås Skärholmen Kl. 09.25 Kl. 09.45

Läs mer

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Sammanställning från medborgardialog 3 december 2016. Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Planprogram för Gottsundaområdet med fokus på social hållbarhet Fyra stationer Ansvariga politiker, polis, fastighetsägare

Läs mer

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta & nu då? Tensta centrum saknar ett bra café och en bra restaurang... Tensta är absolut inte det ghetto som media och omvärlden vill framställa... Gör parkeringen utanför Tensta konsthall till en levande

Läs mer

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08

Trygghetsvandring. Västermovägen på Brattberget. 17 oktober 2013 2014-01-08 Västermovägen på Brattberget 17 oktober 2013 2014-01-08 Innehåll 1 Bakgrund 2 1.1 Trygghetsundersökning... 2 2 Trygghetsvandring 3 2.1 Metod... 3 2.2 Trygghetsvandring kring Västermovägen på Brattberget...

Läs mer

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Skisserna kommer vi att titta särskilt på och sammanställa separat. Synpunkter via vykortet Hjälp oss göra Stora torget ännu bättre! Totalt

Läs mer

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/161 157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Cultural Planning i Norrby stadsdel, Borås. Britt-Inger Lindqvist, Kulturförvaltningen, Borås Stad britt-inger.lindqvist@boras.

Cultural Planning i Norrby stadsdel, Borås. Britt-Inger Lindqvist, Kulturförvaltningen, Borås Stad britt-inger.lindqvist@boras. Cultural Planning i Norrby stadsdel, Borås Britt-Inger Lindqvist, Kulturförvaltningen, Borås Stad britt-inger.lindqvist@boras.se, 033 35 76 18 Central periferi bra läge men dåligt rykte - i fysisk,

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Information från KF Fasta Beredning

Information från KF Fasta Beredning Information från KF Fasta Beredning Vägledningsdebatt Övergripande mål med Medborgarperspektiv Kommunfullmäktige 2011-06-14 1 Uppdraget: Fullmäktigeberedning Bakgrund Enligt av kommunfullmäktige 2009-12-08

Läs mer

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än.

Det är inte riktigt färdigt runt omkring biblioteket än. Studieresa till Halland I början av mars fick jag, Anna Persson, möjlighet att följa med Ljungby bibliotek på en studieresa till Mölndals nya bibliotek och Varbergs bibliotek. Här kommer ett bildreportage

Läs mer