Förslag till regler för vårdval och auktorisering inom mödravårdscentraler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till regler för vårdval och auktorisering inom mödravårdscentraler"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Landstingsstyrelsens förvaltning LS (8) Landstingsstyrelsens allmänna utskott Förslag till regler för vårdval och auktorisering inom mödravårdscentraler och logopedimottagningar Ärendet I detta ärende framläggs förslag till regler för vårdval och auktorisering av verksamheter inom områdena mödravårdscentraler och logopedimottagningar. Förslaget bygger på de principer och riktlinjer som landstingsfullmäktige godkände vid sammanträde den 12 juni 2007 och på de beslut landstingsstyrelsen fattade den 26 juni i samband med ärendet om vårdval och auktorisation inom primärvård. Till Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 28 augusti 2007 läggs ett förslag om att inbjuda vårdgivare att ansöka om auktorisation. När ansökningarna inkommer fattar hälsooch sjukvårdsnämndens sjukvårdsutskott beslut om auktorisation för de mottagningar som uppfyller kraven. För varje vårduppdrag finns reglerna för vårdvalet beskrivna i en Regelbok. Regelböckerna innefattar auktorisationskrav, allmänna villkor, uppdragsbeskrivning, uppföljningsplan och ersättningar m m samt mallar för avtal. Det nya systemet med auktoriserade mottagningar föreslås träda i kraft den 1 januari 2008 inom hela länet med undantag av Norrtälje. Uppdragsbeskrivningen för mödravårdscentraler har tagits fram i samverkan med mödrahälsovårdsöverläkarna och andra sakkunniga. Uppdragsbeskrivningen för logopedimottagningar har utarbetats i samverkan med sakkunniga. Förslag till beslut Allmänna utskottet föreslår landstingsstyrelsen besluta att godkänna framlagt förslag till regler för vårdval och auktorisering för mödravårdscentraler att godkänna framlagt förslag till regler för vårdval och auktorisering för logopedimottagningar Bilaga: Regelböcker för vårdval och auktorisation inom mödravårdscentraler och logopedimottagningar

2 2 (8) att att uppdra till hälso- och sjukvårdsnämnden att förändra beställningen från akutsjukhusen till följd av förändrat uppdrag för förlossningsförberedande vård omedelbart justera sitt beslut. Förvaltningens synpunkter 1. Kort beskrivning av vårdval och auktorisation Bakgrund och förutsättningar I landstingets budget för år 2007 anges att ett utvecklat länsövergripande vårdvalssystem med aktiv listning och fri etablering skall införas inom primärvården den 1 januari Landstingsstyrelsen fastställde den 26 juni regler för vårdval och auktorisation för primärvården. Vårdval och auktorisation för mödravårdscentraler och logopedimottagningar bygger på de grunder som landstingstyrelsen lade fast i sitt beslut kring primärvården. Modell för vårdval Modellen innebär att invånarna/patienterna ges möjlighet att fritt välja en av landstinget auktoriserad vårdgivare som får ersättning för vårdtjänsten enligt de regler som finansiären/landstinget fastställt. Vårdgivarna äger rätt att fritt etablera sig om de uppfyller auktorisationskraven. För att vårdvalet skall fungera måste de som skall välja ha kunskap dels om sin rätt att välja och om hur systemet fungerar, dels om kvaliteten hos de olika mottagningarna. 2. Regelbok Förvaltningen föreslår att alla bestämmelser och villkor som skall gälla för en auktoriserad mottagning samlas i en Regelbok på samma sätt som för primärvården. De krav för auktorisation, allmänna villkor och avtal för auktorisation som landstingsstyrelsen beslutat om för primärvården föreslås gälla oförändrade för mödravårdscentraler och logopedimottagningar. Liksom för primärvården har arbetet med att utforma reglerna inneburit en strävan att göra dessa tydliga och enkla. Krav som inte är direkt kopplade till uppdraget har rensats bort. I arbetet har man utgått från de uppdragsbeskrivningar, ersättningsbilagor, uppföljningsplaner mm som tillämpas idag och förenklat och utvecklat dessa. 3. Mödravårdscentraler/MVC I länet finns nu ca 65 MVC. De tar varje år hand om ca gravida, utför preventivmedelsrådgivningar och gynekologiska hälsokontroller. Hälso- och sjukvårdsnämndens totala kostnad för MVC år 2007 beräknas till ca 300 mkr.

3 3 (8) Dagens system Ersättningen för graviditetsövervakning på MVC består idag av en mödravårdspeng som betalas ut i tre delar under kvinnans graviditet. Läkarbesök, preventivmedelsrådgivningsbesök och gynekologiska hälsokontroller är prestationsersatta. Ultraljud och medicinsk service är idag en fri nyttighet för de flesta MVC. Därutöver utgår också en fast grundersättning till vissa mottagningar. Många mottagningar som ligger i socioekonomiskt utsatta områden erhåller också en vårdtyngdsersättning. Utöver den graviditetsövervakning som utförs på MVC sker också ett stort antal graviditetsrelaterade besök på sjukhusen. Många av de besök som idag görs på sjukhus bör kunna ske på MVC. Fri etablering av MVC Nuvarande sjukvårdslandstingsråd har i en skrivelse till hälsooch sjukvårdsnämnden föreslagit att dess förvaltning tar fram ett tjänsteutlåtande till nämnden om en förlossningspeng och fri etablering av MVC. Ansvaret för vårdkedjan Förvaltningen vill inför år 2009 återkomma med frågan om att ge MVC ett fullt ansvar för graviditetsövervakning och eftervård av friska mammor och barn. Därmed skulle kontinuitet och ansvar för vårdkedjan tydliggöras. Endast de besök som kräver akutsjukhusens resurser skall då ske på sjukhusen. Ett första steg i arbetet mot den hela vårdkedjan är föreliggande förslag om fri auktorisering av MVC. Uppdrag till MVC vid en auktorisation Förvaltningen föreslår att uppdraget till MVC vid en auktorisation liksom idag skall innefatta: Förlossningsförberedande verksamhet Preventivmedelsrådgivning Gynekologisk screening för cervixcancer Som ett första steg i införandet av den nya vårdkedjan utökas basprogrammet för graviditetsövervakning med ytterligare barnmorskebesök. Syftet är skapa trygghet för kvinnan genom en tätare kontakt med MVC under graviditeten. Förhoppningen är att kvinnorna därmed inte gör lika många besök på sjukhusen som idag. Genom att dels ersättning för läkarbesök höjs, dels en besöksersättning även införs för barnmorskebesök ökar förutsättningarna för MVC att kunna hantera mer komplicerade graviditeter än tidigare. Mer komplicerade graviditeter kommer fortfarande att tas om hand av specialistmödravården. I uppdraget för MVC tydliggörs vilka kvinnor som skall tas om hand på MVC och vilka som kräver specialistmödravård.

4 4 (8) Ersättning till MVC Ersättningen för mödravården föreslås bestå av en peng som är lika stor för alla kvinnor i länet. Pengen utbetalas i tre perioder. Om en kvinna byter mottagning tillfaller ersättningen för nästa period den nya mottagningen. Barnmorskebesöken föreslås, till skillnad mot idag, ersättas med en besöksersättning på 100 kr. Syftet är att stimulera till fler besök på MVC samt att de kvinnor som behöver fler besök än andra också skall generera högre ersättning för MVC. Ersättningen för läkarbesök föreslås höjas till 600 kr, vilket bättre motsvarar en genomsnittlig kostnad för besöket än dagens ersättning på ca 450 kronor. Kostnaden för ultraljud och annan medicinsk service betalas av Beställaren. Mottagningar som själva önskar utföra ultraljud, ersätts med 750 kr per ultraljud och 1150 kr om det är en tvillinggraviditet. För att uppnå kostnadskontroll, och inte stimulera till fler läkarbesök och ultraljud än vad som är medicinskt motiverat, föreslås en begränsning av antalet besök och ultraljud som ersätts. Ultraljuden begränsas per MVC till i genomsnitt 2 stycken per inskriven kvinna och läkarbesöken begränsas till 2,5 per inskriven kvinna. I dag utförs i genomsnitt drygt 1,5 läkarbesök och 1,5 ultraljud per gravid kvinna. Ingen begränsning avseende antalet barnmorskebesök föreslås. Preventivmedelsrådgivning och gynekologiska hälsokontroller föreslås som idag ersättas med besöksersättning. Nuvarande områdes- och vårdtyngdsersättning tas bort. En särskild ersättning införs på 200 kr extra utöver den vanliga besöksersättningen om tolk närvarar vid besöket. Förändringarna i ersättningarna ligger inom budgetramarna för år Sjukhusens uppdrag och ersättning För att finansiera mödrahälsovårdens utökade uppdrag föreslås beställningen till akutsjukhusen reduceras med 10 mkr år I nästa steg kan ansvaret för eftervården av kvinna och barn flyttas från sjukhusen till MVC. En ytterligare reduceringar av sjukhusens beställning kan då att göras. Det är mycket viktigt att besöken på sjukhusen minskar i takt med att besöken på MVC ökar. Utifrån ett medicinskt perspektiv bör det totalt sett inte ske fler besök, i samband med graviditet, än dagens antal.

5 5 (8) Gynekologiska hälsokontroller Onkologiskt centrum skickar idag ut kallelser till gynekologiska hälsokontroller där kvinnan kallas till en MVC i närheten av hennes folkbokföringsadress. För att en så hög andel som möjligt av kvinnorna skall göra hälsoundersökningen föreslås att Onkologiskt centrum även fortsättningsvis ansvarar för detta. De kvinnor som får en kallelse kan själva ta kontakt med en annan MVC och göra undersökningen där. Gemensam journal Den föreslagna modellen medför full valfrihet för kvinnan av MVC och på sikt även förlossningsklinik. Detta ställer stora krav på informationsutbytet mellan MVC och förlossning. Ett avtalskrav för MVC kommer att vara att de använder sig av ett gemensamt journalsystem från år Alla MVC:er och förlossningskliniker i Stockholms län kommer därmed att ha samma journalsystem och kunna överföra information mellan varandra. Kvinnans medgivande krävs självfallet för att t.ex. en förlossningsklinik skall kunna läsa hennes mödrahälsovårdsjournal. Genom det gemensamma journalsystemet kan sjukhusen få information om hur många kvinnor som har planerat att föda hos dem och vilket beräknat förlossningsdatum hon har. Därmed får sjukhusen ett betydligt bättre planeringsunderlag för förlossningskapaciteten än vad de har idag. Planeringsunderlaget kan utvecklas till ett system där varje kvinna tidigt i graviditeten skall kunna få en prioriterad förlossningsplats. Förbättrad uppföljning Det saknas statistik på mycket av det arbete som MVC utför idag. I och med införande av en gemensam journal och besöksrapportering från MVC direkt till GVR, landstingets gemensamma vårdregister, fås en tydligare bild av mödrahälsovårdsverksamheten. Fördjupade uppföljningar kommer att ske av sjukhusens vård av gravida. 4. Logopedimottagningar Inom primärvården är idag ca 90 logopeder verksamma, 50 av dem inom landstingets egen regi och öviga är privata verksamma på avtal med landstinget. Kostnaden för denna verksamhet uppgår till knappt 55 mkr år De landstingsanställda logopederna och de privata arbetar idag efter olika avtal, olika uppdrag och olika ersättningar. Avsikten är att de från år 2008 skall ha ett gemensamt uppdrag och en gemensam ersättning. Idag finns en viss brist på logopeder i primärvården och inom vissa områden är det svårt att följa vårdgarantin. Vissa extra beställningar görs därför från vårdgarantikansliet.

6 6 (8) Uppdraget En gemensam uppdragsbeskrivning föreslås för alla logopeder i primärvården. Uppdraget delas upp i fem målgrupper som alla kräver speciell kompetens. 1. Barn och ungdom under 18 år med språk- och talstörning 2. Personer med röststörning 3. Personer med stamning 4. Vuxna med neurologiskt betingad språk- och talstörning 5. Personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi samt medverkan i ADHD utredning. Kraven på kompetens är att logopeden skall vara legitimerad av Socialstyrelsen. Uppföljning För första gången finns det en gemensam uppföljningsplan för primärvårdens logopediska verksamheter. Huvuddelen av uppföljningsparametrarna bygger på antal besök inom respektive målgrupp. Patientenkäter kommer att genomföras för att också kunna göra uppföljningar av hur patienterna uppfattar verksamheterna. Ersättning Ersättningsmodellen bygger vidare på den modell som de privata logopederna haft med en besöksersättning. Besöksersättningen som blir gemensamma för alla varierar mellan de olika kompetensområdena och om det är nybesök, hembesök etc. En särskild ersättning införs om det används tolk vid besöket. Förändringarna i ersättningarna ligger inom budgetramarna för år Totalkostnadskontroll Liksom idag föreslås att det skall vara krav på remiss för behandling hos logoped. Vidare föreslås ett ersättningstak på 800 tkr per heltidsarbetande logoped, vilket de privata har idag. Det finns ett antal logopeder inom länet som idag inte arbetar inom primärvården som antas vara intresserade av att ansöka om auktorisation. En viss volymökning är därför att förvänta och målsättningen är att landstinget skall kunna leva upp till vårdgarantin. Samtidigt innebär det en risk att kostnaderna ökar. Av den anledningen anser förvaltningen att det under år 2008 är nödvändigt att ha både ett remisskrav och ett tak i ersättningarna. Inför kommande år finns det dock anledning att pröva om dessa begränsningar behöver kvarstå.

7 7 (8) 5. Riskanalys och ekonomiska konsekvenser Genomförandetidpunkten Inbjudan till vårdgivarna att ansöka om auktorisation kommer att gå ut i månadsskiftet augusti/september. För att vårdgivarna skall få en rimlig tid att göra sina ansökningar kommer det inte bli möjligt att fatta beslut om auktorisation förrän tidigast i slutet av oktober början av november. För nuvarande vårdgivare som önskar fortsätta driva sin verksamhet är detta ett hanterbart problem, men nya vårdgivare som vill etablera sig kommer sannolikt inte att klara det till årsskiftet. Detta innebär att det kommer att finnas en väl fungerande vård även efter årsskiftet. De nya vårdgivare som önskar etablera sig kommer i sina ansökningar att ange när de är beredda att starta sin verksamhet och de kan då successivt komma igång vid en senare tidpunkt som passar dem. Kommer invånarnas behov att tillgodoses? Det nya uppdraget och de nya ersättningarna för MVC innebär en ökad trygghet för de blivande mödrarna med bättre tillgänglighet och kontinuitet samt en ökad valfrihet. MVC-mottagningar i tunga områden har idag en något högre ersättning än andra, vilken de förlorar. En extra ersättning för besök med tolk kommer dock att till viss del kompensera dem. Sammantaget bedömer förvaltningen att det inte är en stor risk att det kommer att saknas en god geografisk spridning av mödravårdscentraler i länet år 2008 Inom logopedin finns det idag en viss brist som förhoppningsvis kan kommer att tillgodoses genom att nya logopeder etablerar sig. Övertagande av besök från sjukhusen En målsättning inom mödrahälsovården är att föra över ett antal besök från sjukhusklinikerna till MVC. För att detta skall ske måste beställningen från sjukhusen minska i motsvarande grad och klinikerna dra ner på sin verksamhet. En sådan anpassning av volymen kan ta en viss tid för sjukhusen att genomföra. Förändringar i IT system Ett nytt system för inrapportering av besök planeras bli infört från årsskiftet. Arbete med utvecklingen pågår. Denna rapportering kommer att ligga till grund för utbetalning av ersättningar för verksamheter med många små vårdgivare. Logopederna är en sådan grupp som skall använda detta system. Som alltid när det gäller utveckling av IT system finns en risk att förseningar inkommer. HSN förvaltningen kommer att utarbeta reservrutiner för om detta skulle inträffa.

8 8 (8) Utvecklingen av bokningssystemet för förlossningsplats är ännu inte påbörjat. Om detta inte kommer bli klart till årsskiftet påverkar det inte vårdval och auktorisering inom MVC, men de förbättringarna i valet av förlossningsklinik systemet avses ge blir försenade. Information skall föras över från det gemensamma journalsystemet till landstingets vårddatabaser. Denna koppling är ännu inte färdigutvecklad. Om den inte skulle bli klar måste reservrutiner utvecklas för faktureringen från MVC. 6. Utvärdering av modellen och fortsatt arbete Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning kommer löpande att följa utvecklingen inom de vårdområden där det nu föreslås att vårdval och auktorisation införs. Några punkter som särskilt kommer att följas är: Utbudsförändringar inom hela länet Överföring av besök från sjukhusklinikerna till MVC Kostnaderna inom mödrahälsovården Logopedins möjlighet att klara vårdgarantin Kostnaderna inom logopedin Förvaltningen kommer att fortsätta arbetet med att utveckla förlossningsvårdskedjan. 7. Kommunikationsplanering Tryggt, tillgängligt, lätt och nära är ledorden för utformningen av kommunikationen kring vårdval och auktorisation. Arbetet består av två delar planering och genomförande av kommunikationsinsatser samt utveckling av tjänster på främst Kommunikationen har många målgrupper. Prioriterade målgrupper är vårdgivare (främst nuvarande vårdgivare och vårdgivare som kan vara intresserade av att bli auktoriserade) samt länets invånare. Även interna målgrupper i landstinget, media, intressenter och samverkansparter är viktiga. Inför inbjudan till auktorisering planeras information till vårdgivarna. Information till allmänheten kommer att samordnas med information om införande av vårdval inom primärvården. Mona Boström Landstingsdirektör Elisabet Wallin

Vårdval av förlossningsenhet

Vårdval av förlossningsenhet LS 2008-10-14 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Landstingsstyrelsen förvaltning Handläggare: Anders Olsson Vårdval av förlossningsenhet Ärendet Landstingsstyrelsen beslutade den 28 augusti

Läs mer

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Förvaltningen Eva Lestner HSN 2008-12-16 p 16 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) 2008-11-28 HSN 0804-0605 Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Ärendet I detta ärende framläggs förslag till godkännande av

Läs mer

Vårdval och auktorisation av obstetrisk ultraljudsmottagning

Vårdval och auktorisation av obstetrisk ultraljudsmottagning HSN 2009-12-01 P 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-11-12 Handläggare: Lena Rensfelt Vårdval och auktorisation av obstetrisk ultraljudsmottagning Ärendet Förslag till vårdval och auktorisation

Läs mer

Hantering av avknoppningar

Hantering av avknoppningar 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0712-1381 Handläggare: Elisabet Wallin Landstingsstyrelsen Hantering av avknoppningar Ärendet Landstingsfullmäktige har den 12 juni 2007 fattat beslut om Ökad

Läs mer

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

Uppföljning av Vårdval Stockholm

Uppföljning av Vårdval Stockholm HSN 2008-12-16 p 19 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-12-03 Handläggare: Anders Olsson Uppföljning av Vårdval Stockholm Ärendet I juni redovisade HSN förvaltningen en första Vårdvalsrapport,

Läs mer

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-18 1 (5) HSN 1512-1458 Handläggare: Anne Siltamäki Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, p 5 Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter FÖRSLAG 2017:96 LS 2017-1081 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Patientavgifter för distanskontakter Stockholms läns landsting 28 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30

Läs mer

Uppföljning av Vårdval Stockholm

Uppföljning av Vårdval Stockholm HSN 2008-09-02 p 14 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-07-10 Handläggare: Anders Olsson Uppföljning av Vårdval Stockholm Ärendet Redovisning av HSN förvaltningens uppföljning av Vårdval

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0619 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 P 5 Handläggare: Gunnel Wikström Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Ärendebeskrivning

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-14 1 (5) HSN 1109-0965 Handläggare: Irma Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 3 Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

Ersättningssystem för barnmedicinska mottagningar i närsjukvården

Ersättningssystem för barnmedicinska mottagningar i närsjukvården 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Rune Ekman Landstingsstyrelsens allmänna utskott Ersättningssystem för barnmedicinska mottagningar i närsjukvården Ärendet I detta ärende framläggs förslag

Läs mer

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om ökad ersättning till förlossningsvård och mödrahälsovård inom Stockholms läns landsting 15 LS

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om ökad ersättning till förlossningsvård och mödrahälsovård inom Stockholms läns landsting 15 LS Skrivelse av Erika Ullberg (S) om ökad ersättning till förlossningsvård och mödrahälsovård inom 15 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 Skrivelse av Erika Ullberg (S) om ökad ersättning

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

5 Förlossningsenhet på Capio S:t Görans sjukhus HSN

5 Förlossningsenhet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 5 Förlossningsenhet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 2019-0421 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Planeringsenheten Anders Nettelbladt 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förlossningsenhet

Läs mer

Förslag till auktorisering av verksamheter gällande höft- och knäprotesoperationer och kataraktoperationer

Förslag till auktorisering av verksamheter gällande höft- och knäprotesoperationer och kataraktoperationer Förvaltningen Handläggare: Monica Engkvist HSN 2008-09- 02 p 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) 2008-08-12 HSN 0710-1414 Förslag till auktorisering av verksamheter gällande höft- och knäprotesoperationer och kataraktoperationer

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-03-23 LS 2016-0146 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse av Erika Ullberg (S) om behovet att säkra tillgång till gynekologisk vård

Läs mer

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Regelbok för specialiserad gynekologisk vård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-23 HSN 1105-0477 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad gynekologisk vård

Läs mer

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2010-12-07 p 7 2010-11-05 Handläggare: Anna Forssell Gunilla Malmefeldt Peter Lundqvist Implementering av nationella riktlinjer

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande framtidens förlossningsvård

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande framtidens förlossningsvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Berg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (3) HSN 2017-0306 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna gällande framtidens

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Programberedning 4-2016-08-25 1 (5) Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Datum 2016-08-25 Tid 12.45 14.00 Plats Konferensrum på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Vårdval Stockholm och nytt ersättningssystem

Vårdval Stockholm och nytt ersättningssystem Frågor och svar: Vårdval Stockholm och nytt ersättningssystem Vad är vårt förslag? Vi vill genomföra Vårdval Stockholm för att ge makten till patienten. Idag ges resurser till vårdcentraler utifrån befolkningen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-31 1 (5) HSN 2017-0668 HSN 1412-1663 Handläggare: Therese Löfqvist Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0618 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av Ärendebeskrivning

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0620 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 2017-1935 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1935

Läs mer

Förslag till regler för vårdval och auktorisering inom primärvården

Förslag till regler för vårdval och auktorisering inom primärvården Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2007-06-13 LS 0706-0616 1 (17) Landstingsstyrelsens allmänna utskott Förslag till regler för vårdval och auktorisering inom primärvården Ärendet I detta

Läs mer

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-05-31

Läs mer

11 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om gynekologisk mottagning i Nynäshamn HSN

11 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om gynekologisk mottagning i Nynäshamn HSN 11 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om gynekologisk mottagning i Nynäshamn HSN 2018-1612 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1612 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-03-07

Läs mer

Förslag om modell för avtalsreglering av delar av den öppna somatiska specialistvården

Förslag om modell för avtalsreglering av delar av den öppna somatiska specialistvården HSN 2009-06-23 P 6 1 (9) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Avdelningen för somatisk specialistvård Handläggare: Tore Broström HSN 0906-0539 Förslag om modell för avtalsreglering av delar av den

Läs mer

Överlåtelse av kliniker inom Folktandvården Stockholms län AB

Överlåtelse av kliniker inom Folktandvården Stockholms län AB 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Pia Barksenius Landstingsstyrelsen Överlåtelse av kliniker inom Folktandvården Stockholms län AB Ärendet I detta ärende lämnas förslag på överlåtelser

Läs mer

Regelbok för specialiserad öron- näsa- halssjukvård i öppenvård

Regelbok för specialiserad öron- näsa- halssjukvård i öppenvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-05-24 P 4 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-04-18 HSN 1101-0071 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad öron- näsa- halssjukvård

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut. att Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-10 1 (5) HSN 1501-0102 Handläggare: Eva Bohlin Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Antagande av leverantör - upphandling av barn- och ungdomspsykiatrisk

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-22 1 (4) HSN 1511-1378 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 36 Antagande av leverantör - upphandling av öppen-

Läs mer

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting 1 (14) Närsjukvårdsavdelningen Enheten barn, kvinnor, unga och asyl Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 april 2012 Senast uppdaterad: 2014-01-03

Läs mer

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa

Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa HSN 2010-01-26 P 16 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-12-01 Handläggare: Elisabet Erwall Gunnel Andersson Förlängning av avtal fortsatt försöksverksamhet med rehabilitering vid stressrelaterad

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för vårdval

Sammanträde i programberedningen för vårdval 1 (5) Programberedning 7 Vårdval Sammanträde i programberedningen för vårdval Datum Torsdagen den 16 juni Tid 14:00 16.15 Plats Mälarsalen, Landstingshuset Ledamöter Olle Reichenberg Ordförande (C) (S)

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 0908-0737 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, P 7 Förlängning av avtal om lokal psykiatrisk öppenvård

Läs mer

Yttrande över motion 2011:44 av Helene Öberg m.fl. (MP) om att förbättra behandlingen av psykisk ohälsa i primärvården

Yttrande över motion 2011:44 av Helene Öberg m.fl. (MP) om att förbättra behandlingen av psykisk ohälsa i primärvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (3) 2012-04-24 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-03-08 HSN 1112-1538 Handläggare: Gertrud Wahlund Peter Lundqvist Yttrande över motion 2011:44 av

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-01-12 1 (5) HSN 1508-0957 Handläggare: Maria Hägerstrand Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-02-20, p [XX] Antagande av leverantör - upphandling av

Läs mer

Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om God tillgänglighet till vård och omsorg i Stockholm

Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om God tillgänglighet till vård och omsorg i Stockholm Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (4) HSN 2017-0302 Svar på skrivelse från Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m f l (mp) angående kiropraktorer och naprapater

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m f l (mp) angående kiropraktorer och naprapater HSN 2008-09-02 p 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Hälso- och sjukvårdsdirektören 2008-07-25 HSN 0807-0913 LS 0804-0372 Handläggare: Bengt Haglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding

Läs mer

Yttrande över Promemorian Insatser för en alkohol- och narkotikafri graviditet (Ds 2009:19)

Yttrande över Promemorian Insatser för en alkohol- och narkotikafri graviditet (Ds 2009:19) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE Övergripande vårdfrågor 2009-06-29 LS 0905-0472 Produktionssamordning Handläggare: Britt Arrelöv Eric Paulson Yttrande över Promemorian Insatser

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:13 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:3 av Kenneth Sjökvist m fl (s) om att vilja satsa för att bryta arvet med dålig tandhälsa Föredragande landstingsråd: Raymond

Läs mer

Förslag till godkännande av ansökan om auktorisation inom området planerad onkologisk rehabilitering

Förslag till godkännande av ansökan om auktorisation inom området planerad onkologisk rehabilitering HSN 2009-12-01 P 16 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-10-29 Handläggare: Jan-Åke Andrén Förslag till godkännande av ansökan om auktorisation inom området planerad onkologisk

Läs mer

Ökad mångfald av vårdgivare och konkurrens inom tandvården

Ökad mångfald av vårdgivare och konkurrens inom tandvården 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning Koncernledningen Handläggare: Kjell Lundin, Monica Tietze Wirén Landstingsstyrelsens allmänna utskott Ökad mångfald av vårdgivare och konkurrens inom tandvården Ärendet

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 2018-0077 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0077

Läs mer

Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016 för

Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016 för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-24 1 (5) HSN 1211-1415 Handläggare: Gunilla De Geer Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 3 Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016

Läs mer

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN

5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 5 Justering av förfrågningsunderlag 2018 för husläkarverksamhet med basal hemsjukvård. HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0522 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin

Läs mer

Regelbok för specialiserad ögonsjukvård i öppenvård

Regelbok för specialiserad ögonsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (4) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-04-12 p 3 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-03-14 HSN 1101-0071 Handläggare: Tore Broström Regelbok för specialiserad ögonsjukvård i

Läs mer

Förslag till reviderat ersättningssystem för geriatrisk vård

Förslag till reviderat ersättningssystem för geriatrisk vård Landstingsstyrelsens förvaltning Utveckling & styrning 1 (6) Handläggare: Rune Ekman, Eva Jensen Landstingsstyrelsens allmänna utskott Förslag till reviderat ersättningssystem för geriatrisk vård Ärendet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:83 1 (12) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motioner 2002:26 av Birgitta Rydberg m.fl. (fp), 2003:8 av Christer G Wennerholm och Filippa Reinfeldt (m) och 2003:27 av Olov Lindquist

Läs mer

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Clarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1307 Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:83 LS 0906-0522 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:18 av Tove Sander m.fl. (S) om personer med utvecklingsstörning och deras behov av hälso- och sjukvård Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Åsa Karlsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-18 Reviderat 2016-02-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 13 1 (5) HSN 1404-0542 Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2018:79 LS 2017 1158 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:45 Av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler Stockholms läns landsting 19 (29) Landstingsstyrelsen

Läs mer

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som ägare

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som ägare 1(5) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som ägare 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ 2009-378, i samband med att vårdval

Läs mer

Förslag till ersättningssystem för barn- och ungdomspsykiatrisk vård

Förslag till ersättningssystem för barn- och ungdomspsykiatrisk vård 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Rune Ekman Landstingsstyrelsens allmänna utskott Förslag till ersättningssystem för barn- och ungdomspsykiatrisk vård Ärendet I detta ärende framläggs

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi och vårdval handkirurgi

Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi och vårdval handkirurgi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-05-14 1 (6) HSN 1204-0539 Handläggare: Tore Broström Ewa Dagergård Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-06-18, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-22 1 (7) HSN 1511-1379 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 35 Antagande av leverantör - upphandling av psykiatrisk

Läs mer

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 LANDSTINGS- REVISORERNA Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 med sammanfattning av yrkesrevisorernas årsrapporter för nämnder, styrelser och bolag April 2008 RK 200706-48

Läs mer

22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN

22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN 22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN 2017-1927 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1927 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-09-06 Avdelningen

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV

Upphandling av geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOU samt inrättande av vårdval inom geriatrisk öppen- och slutenvård enligt LOV Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0370 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Allmänmedicin och geriatrik Camilla Westin 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 Upphandling av geriatrisk

Läs mer

Förslag till godkännande av ansökningar om auktorisation avseende planerad rehabilitering inom områdena neurologi och lymfödem

Förslag till godkännande av ansökningar om auktorisation avseende planerad rehabilitering inom områdena neurologi och lymfödem HSN 2010-01-26 P 30 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-12-14 HSN 0903-0291 Handläggare: Jan-Åke Andrén Förslag till godkännande av ansökningar om auktorisation avseende

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:106 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:56 av Anita Hagelbeck m.fl. (fp) om ny vårdcentral på Västra Sicklaön mellan Stockholms stad och Nacka kommun Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:86 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:3 av Kenneth Sjökvist m fl (s) om att vilja satsa för att bryta arvet med dålig tandhälsa Föredragande landstingsråd: Stig Nyman

Läs mer

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS 2017-0730 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0730 Landstingsstyrelsen Motion 2017:16

Läs mer

Sammanträde i Sjukvårdsutskott Stockholms stad och Ekerö

Sammanträde i Sjukvårdsutskott Stockholms stad och Ekerö 2/2015 19-32 1 (11) Sammanträde i Datum Tid 16.40-16.50 Plats Mälarsalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Inger Akalla Ordförande (KD) Margaretha Åkerberg 1:e vice ordförande (S) Petra Larsson 2:e vice ordförande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:89 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:25 av Birgitta Rydberg m.fl. (fp) om nya metoder för fosterdiagnostik av Downs syndrom Föredragande landstingsråd: Birgitta Sevefjord

Läs mer

Patientnämndens förvaltning har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin för neuropsykiatriska utredningar inte följs.

Patientnämndens förvaltning har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin för neuropsykiatriska utredningar inte följs. Handläggare: Agneta Calleberg Siv Aronsson 1 (5) PaN 2016-02-02 P 7 Principärende Vårdgarantin efterlevs inte för neuropsykiatriska utredningar har under 2015 fått in ärenden gällande att vårdgarantin

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 1 (6) HSN 1508-0955 Handläggare: Moa Isacsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 Antagande av leverantör - upphandling av Transkulturell

Läs mer

Regler för barnlöshetsbehandling

Regler för barnlöshetsbehandling HSN 2009-03-17 p 7 1 (5) Handläggare: Eva Lestner Regler för barnlöshetsbehandling Ärendet Hälso- och sjukvårdsnämnden beslöt den 2 september 2008 ge förvaltningen i uppdrag återkomma till nämnden med

Läs mer

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015

Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval juni 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-05-16 1 (1) HSN 2016-0844 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Birgitta Almgren 2016-06-21, p 5 Redovisning av effekter av minskad ersättning vårdval

Läs mer

Revidering av Regelböcker för Vårdval och allmänna villkor

Revidering av Regelböcker för Vårdval och allmänna villkor Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-09-01 HSN 2008-09-16 p 5 1 (10) HSN 0802-0322 Handläggare: Anders Olsson Revidering av Regelböcker för Vårdval och allmänna villkor Ärendet

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

Vårdavtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm (BCS)

Vårdavtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm (BCS) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HSN 2009-04-28 p 10 1 (5) Handläggare: Ewa Korek, Sigrun Garay Sevelin Johan Tallroth Vårdavtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum

Läs mer

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017

Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Charlotte Sand 2017-03-20 Dnr: HSN 2016-470 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förtydligande av kap. 3 Uppföljning i Regelbok för auktorisation, Vårdval Primärvård i Östergötland

Läs mer

anta WeMind AB som leverantör för psykiatrisk öppenvårdsverksamhet med inriktning mot svåra depressionsoch/eller

anta WeMind AB som leverantör för psykiatrisk öppenvårdsverksamhet med inriktning mot svåra depressionsoch/eller Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-22 1 (8) HSN 1511-1352 Handläggare: Ewa Korek Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 37 Antagande av leverantör - upphandling av psykiatrisk

Läs mer

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län 1(5) Landstingets kansli Hälso- och sjukvårdsavdelning Mats Bojestig Landstingsstyrelsen Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län Bakgrund Planeringsdelegationen

Läs mer

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB HSN 2010-11-23 p 3 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2010-11-19 Handläggare: Anders Nettelbladt Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB Ärendebeskrivning Vårdavtalet

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kristina Laurell Laroussi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-23 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (2) HSN 2017-0031 Yttrande över motion 2016:44 av Maria Kjellsdotter

Läs mer

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 2 (5) Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och livsstilssamtal,

Läs mer

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande.

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande. YTTRANDE 2014-09-16 LJ 2013/767 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Anna-Carin Magnusson

Läs mer