Lundåkraverket Landskrona

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lundåkraverket Landskrona"

Transkript

1 Lundåkraverket Landskrona Miljörapport 2016

2 Textdel 2016 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa. De förändringar som skett under året ska anges. Kommentar: Det bör vara tillräckligt att beskrivningen av påverkan på miljön och människors hälsa görs genom att t.ex. ange att påverkan utgörs av utsläpp till luft, utsläpp till vatten, buller, lukt, avfall, påverkan genom produkter eller genom tillverkade produkter eller genom att produktionen kräver en stor insats av energi, råvaror eller omfattande transporter. Verksamhetsbeskrivning Organisation NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp) är ett interkommunalt VA-bolag som sedan den 1 september 2009 ansvarar för all verksamhet inom vatten och avlopp i kommunerna Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Från 1 oktober 2010 ingår även Bjuv i NSVA. NSVA är gemensamt ägt av dessa sex kommuner. NSVA ser till att det kommer rent vatten ur kranen hos cirka invånare och företag i regionen, dygnet om, året om. Via ett 500 mil långt avloppsledningsnät tar vi hand om dagvatten och spillvatten, renar det och ser till att vattnet är fritt från gifter och föroreningar när det släpps ut igen från reningsverken. För våra kunders räkning är vi en professionell förvaltare av VA-system. Vi tillhandahåller dricksvatten av toppkvalitet. Vi tar hand om spillvatten och gör det kretsloppsanpassat. Vi hanterar dränage- och dagvatten. Vi utför kalibreringstjänster i ackrediterat laboratorium och vi utför kvalificerade konsultativa uppdrag. Miljöjuridiskt ansvarig för anläggningen är gruppchef Anders Jeppsson vars närmsta chef är avdelningschefen för Avloppsrening. Tillsynsmyndighet Tillsynsmyndighet för anläggningen är Länsstyrelsen i Skåne. 2 (32)

3 Verksamhetsområde Upptagningsområdet för Lundåkraverket omfattas av Landskrona tätort, Glumslöv, Ålabodarna, Sundvik, Härslöv, Norra Vadensjö, Annelöv, Kvärlöv, Saxtorp, Häljarp, Ven, Asmundtorp, Råga Hörstad, Munkebäck, Tullstorp samt avloppsvatten från Teckomatorp och Billeberga i Svalövs kommun. Totalt antal anslutna är ca personer. Sedan februari ingår även Tågarps tätort med ca 386 personer. Det nuvarande verksamhetsområdet beslutades av kommunfullmäktige i Landskrona. Lokalisering Avloppsreningsverket är beläget på fastigheten Reningsverket 6 i östra industriområdet söder om centrala Landskrona. Området närmast reningsverket omfattas av industrifastigheter, och närmaste bostadsfastighet ligger ca 600 meter från anläggningen. 3 (32)

4 Lundåkraverket Reningsprocessen Den nuvarande processen omfattar grovrening, mekanisk rening i två seriekopplade försedimenteringsbassänger, biologisk fosfor- och kväverening enligt metoden Bio-Denipho samt efterfällning med en lamellsedimentering som slutsedimentering. Till reningsverket kan högst ca m 3 /h inpumpas, vilken vattenmängd även passerar grovreningen och försedimenteringen. Den hydrauliska belastningen på biosteget kan begränsas via ett särskilt system pumpas överskjutande mängd till den ena biobädden och sedan direkt till kemsteget. Biobädden fungerar alltså som en biologisk behandlingsanläggning för förbiledningsvattnet. Efter inkommande pumpstation transporteras vattnet genom en gallerstation för borttagande av fasta föroreningarna typ papper, tops o.d. Därefter passerar vattnet ett sandfång för avskiljning av sand och andra tunga partiklar. I försedimenteringsbassängerna avskiljs det slam (primärslammet) som medföljer inkommande vatten. Den första försedimenteringen används för hydrolys så kallad kall hydrolys av slammet i syfte att skapa bättre förutsättningar för de efterföljande bio-p/nprocesserna. 4 (32)

5 Det mekaniskt behandlade vattnet (som inte går över biobädden) blandas med det biologiska returslammet och passerar därefter de anaerobt drivna bio-p- bassängerna. Här sker det s.k. fosforsläppet som utgör en del av bio-p-processen. Efter bio-p-bassängen pumpas vattnet upp och fördelas på de båda Bio-Denipho enheterna, där bakterier omsätter de upplösta biologiskt nedbrytbara organiska föroreningarna, oxiderar NH 4-N till NO 3-N samt reducerar NO 3-N till N 2. Vidare sker i det aeroba steget ett upptag av fosfor som därvid utgör det andra steget i Bio-P-reningen. Det biologiska slammet avskiljs i två efterföljande runda sedimenteringsbassänger och efter biosedimenteringen avleds vattnet till kemsteget. Här doseras fällningskemikalie med en fosformängd-styrd signal (reservsystem med ph/flödesstyrning finns). Fällningskemikalien fäller ut fosfor och hydroxider som bildar flockar i flockningsbassängerna som sedan avskiljs som kemslam i lamellsedimenteringen. 5 (32)

6 Reningsverket styrs genomgående av signal från flödesmätaren. Undantagen är kvävereningen, som styrs av ett tidsschema och ALG-doseringen som styrs av ingående fosformängd till kemsteget. Driften övervakas med grumlighetsmätning på utgående vatten samt onlinemätning mellan huvudreningsstegen. Slambehandling Det renade vattnet leds slutligen ut till Öresund med utloppsledning i hamnområdet. Slambehandlingen består av förtjockning, rötning och slamavvattning. Slammet från försedimenteringsbassängerna (primärslammet) pumpas till primärslamförtjockaren där slammets TS-halt ökas. Därefter leds det vidare till rötkammaren där organiskt material bryts ner anaerobt emedan biogas produceras. Kemslammet förtjockas och blandas med det rötade primärslammet i blandslamlagret och pumpas därefter till en dagtank, där det föravvattnade bioslammet blandas in. Slutligen överförs det blandade slammet till avvattningsanläggningen för slutavvattning i dekantercentrifuger. Vid både för- och slutavvattningen tillsätts polymer för att få slammet och vattnet att bättre skiljas åt. Klagomål på lukt från bioslammet har inkommit till LSR dit slammet förs. Sedan våren avvattnas bioslam för sig och blandslam för sig. Bioslammet transporteras därefter till Rydsgård. Det avvattnade slammet lagras i en torrslamsilo eller i en container varifrån slammet fortlöpande transporterar till omhändertagande. Extenslam Företagen som kör slam har en kod för att öppna spjället i mottagningsstationen. När koden slås in registreras företaget, datum och tid. I mottagarstationen finns ett rensgaller. När 6 (32)

7 slamfickan i mottagarstationen är full förs slammet via primärslamförtjockaren vidare till rötkammaren. Anläggningens status Översyn av anläggningens status samt behovet av upprustning och utbyte av anläggningsdelar är gjord. När NSVA tog över driftansvaret år 2009 genomfördes en statusbesiktning av reningsverket. Utöver detta har NSVA arbetat fram en reinvesteringsplan där statusen kontrollerats på varje anläggningsdel, livslängden har uppskattats och ett anskaffningsvärde har framtagits. Detta ligger sedan till grund för de äskande av reinvesteringsmedel som vi nu arbetar med för perioden Forskning och utveckling NSVA bedriver forskning och utvecklingsarbete inom Sweden Water Research AB som är en gemensam satsning tillsammans med VA Syd och Sydvatten. Syftet är att de tre ägarna och deras organisationer ska vara bra rustade inför kommande utmaningar och krav. Dessutom väntas kompetensförsörjningen i regionen stärkas. All forskning och utveckling som bedrivs ska vara relaterad till de tre ägarnas behov och i syfte att stärka den framtida kompetensförsörjningen i regionen på olika sätt. Det är också viktigt att personalen på NSVA ges möjlighet att delta i utvecklingsarbete på olika nivåer samt att det arrangeras träffar för utbyte av erfarenheter med andra som har liknande arbetsområden. Kopplingen mellan den forskning och utveckling som planeras och bedrivs inom Sweden Water Reseaerch och NSVA är mycket viktig. Dessutom blir det allt mer påtagligt hur viktig roll specialisterna på NSVA har i detta arbete som innebär att vara länken mellan den dagliga verksamheten och den forskning och utveckling som ska bedrivas. Under året har ett antal aktiviteter genomförts i syfte att försäkra oss om att rätt projekt genomförs inom forskningsbolaget och NSVA samt att vi uppdaterar vår personal om senaste nytt: NSVAs specialister och medarbetare har deltagit på nationella och internationella konferenser Specialisterna träffar forskning och utvecklingsansvarig kontinuerligt under året för planering och samordning Personal från NSVA deltog på SWR-dagen NSVAs personal har deltagit i flera olika projekt som pågår inom Sweden Water Research Anställning av två industridoktorander med fokus på uppströmsarbete och mikroföroreningar har genomförts Projekt med aktivt deltagande från NSVA Uppströmsarbete Inom NSVA bedrivs ett aktivt uppströmsarbete på flera håll för att förhindra utsläpp av oönskade ämnen till miljön eller till avloppsledningsnätet. För att förstärka och bidra till utveckling av detta arbete startades under året ett industridoktorandprojekt inom området. Projektet väntas genera ett systematiskt och holistiskt synsätt på uppströmsarbete inom hela 7 (32)

8 det VA tekniska området. Det betyder att fokus inte bara är på avloppsvatten utan även dagvatten och dricksvatten ska inkluderas. NSVAs personal har dessutom aktivt deltagit i utvecklingsprojekt som syftar till att förbättra och utveckla ny teknik för att geografiskt koppla samman användning av olika kemikalier till vårt verksamhetsområde. Läkemedelsrening Våra reningsverk är inte konstruerade för vare sig nedbrytning eller avskiljning av läkemedelsrester eller andra svårnedbrytbara organiska ämnen. Effektiv reduktion av dessa ämnen förutsätter kompletterande reningsmetoder. Reduktionsnivåerna för olika mikroföroreningar hänger ihop med reningsverkens processutformning. Det är därför viktigt att utvärdera olika tekniker i olika kontexter, att utreda vilka kompletterande reningsmetoder som passar till olika verk och varför. Under året har fortsatta pilottester och försök i laboratorieskala därför genomförts. I Tyskland och Schweiz finns idag ett antal fullskaleanläggningar i drift för reduktion av olika mikroföroreningar och det är viktigt att följa den utvecklingen. I år har sammanfattning av förra årets studieresa till Schweiz och Tyskland publicerats och finns nu tillgänglig på Svenskt vattens hemsida. Statusbedömning av ledningsnät I ett samarbete mellan forskare, näringsliv och VA- och fjärrvärmebolag utvecklar och testar vi fem nya metoder och tekniska lösningar för att statusbedömma ledningsnätet med metoder som inte kräver att ledningar grävs upp. Vi identifierar dessutom vilka data som behöver samlas in, utöver de som kommer från de nya metoderna. Vi sammanför därefter data från de nya metoderna med data som ledningsägarna redan samlar in samt extern data som är relevant för ledningens skick, till exempel grundvatten, trafikmängder eller nederbörd. Målet är sedan att skapa en statusbedömningstjänst som visuellt visar för ledningsägaren precis var en nedgrävd ledning är försvagad så att förebyggande underhåll kan ske. NSVA deltar mycket aktivt i detta projekt då ledningar som ska bytas också analyserar och testas inom ramen för projektet. Mätning, övervakning och uppföljning Under året har fortsatt arbete pågått med installation av fler mätare och uppgraderingen av övervakningssystemet med tillhörande moduler. Ett nytt och modernare system ger stora möjligheter, men belyser också tidigare brister på standardisering och avsaknad av data. Just detta har vi därför fortsatt arbetat med under året. Vi samlar in mycket data från våra anläggningar och vår verksamhet med hjälp av systemet och den lagras i en databas. Utmaningen är fortsatt att standardisera formen på all data och på ett enkelt sätt generera relevanta rapporter som kan användas för uppföljning och förbättringsarbete i verksamheten. Future City Flow Genom fler mätpunkter, korrekt data och möjlighet att koppla samman informationen från en och samma databas öppnas möjligheterna för att utnyttja alla vår information på ett bättre sätt. Det gör vi inom Future City Flow. För att förstärka kunskapen ytterligare inom området mätning, modellering och styrning av våra avloppsledningsnät, åkte en delegation från NSVA till Aarhus för att lära av dem som ligger längst framme i världen på detta område. Under året har vi i ett konsortium tillsammans med Gryaab, Göteborg Kretslopp och Vatten, DHI, CactusUtilities, Lunds Universitet, 4IT AB, WIN, VA Syd och SMHI vidareutvecklat 8 (32)

9 arbetet med modellering och optimerad styrning. Syftet är att vi ska kunna styra våra avloppsvattensystem bättre så att vi kan minska källaröversvämningar och bräddningar. Planen är att starta med en pilot i Helsingborg och en i Göteborg. Inom Future City Flow ska vi dessutom utveckla ett informations- och beslutsstödsystem som kan beskriva sammanhangen mellan aktion och verkan på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Beslutsstödsystemet ska vara applicerbart i små och stora städer, men vi börjar testa i pilotskala i Göteborg. Internet of things (IoT) sakernas internet Öresundskraft har i år skapat en av åtta IoT-hubbar i Sverige med bas i Helsingborg och fokus på infrastruktur. Våra VA-system är självklart en viktig del av stadens infrastruktur och NSVA deltar därför i denna IoT-hub. Kan vi dessutom förbättra övervakningen och styrningen med hjälp av bättre data och smartare lösningar så ska vi självklart ta det till oss. Inom ramen för projektet har även ett IoT forum skapats som ska vara det nätverk där kunskapsutbyte och samverkan i dessa frågor framöver kan hanteras gemensamt. RECO LAB Testbädden RECO LAB skapas i direkt anslutning till en toppmodern utvecklingsanläggning intill stadsförnyelseområdet H+ som blir ihopbyggd med Öresundsverkets nya överbyggnad. Den ska vara en öppen, fysisk och virtuell testmiljö och mötesplats för privata och offentliga aktörer tillsammans med akademin. Där kommer nya tekniska lösningar och tjänster inom vatten, energi och avfall utvecklas i förbindelse med att ett unikt sorterande avlopps- och avfallssystem installeras. Detta ger möjligheter för hållbara processer och lösningar för NSVAs alla kommuner och för framtidens städer på många andra platser. Testbädden ska vara klar 2019 och kommer att drivas av NSVA tillsammans med Helsingborgs stad, och Nordvästra Skånes Renhållning (NSR) och Öresundskraft i samarbete med många andra lokala och regionala partners. Examensarbeten Under 2015 slutfördes ett examensarbete i samverkan med Lunds Universitet och NSVA. Hellborg Lapajne, madelaine (2016). Gråvatten som resurs i den hållbara staden värmeåtervinning från avloppsvatten i Helsingborg. 9 (32)

10

11 2. Tillstånd 4 2. Datum och tillståndsgivande myndighet för gällande tillståndsbeslut enligt 9 kap. 6 miljöbalken eller motsvarande i miljöskyddslagen samt en kort beskrivning av vad beslutet eller besluten avser. Kommentar: Beslutsmeningen i beslutet om tillstånd kan t.ex. anges. Villkor för verksamheten bör endast redovisas under punkt 9. Datum Beslutsmyndighet Beslutet avser Koncessionsnämnden Grundtillstånd Länsstyrelsen Ändring av villkor Länsstyrelsen Ändring av villkor Länsstyrelsen Slutliga villkor Länsstyrelsen Ändring villkor 3. Anmälningsärenden beslutade under året 4 3. Datum och beslutande myndighet för eventuella andra beslut under året med anledning av anmälningspliktiga ändringar enligt 1 kap miljöprövningsförordningen (2013:251) samt en kort redovisning av vad beslutet eller besluten avser. Datum Beslutsmyndighet Beslutet avser Länsstyrelsen Utsläpp av processavloppsvatten från Cobb Sweden Länsstyrelsen VB: Dnr , underrättelse om att ärendet avslutas Länsstyrelsen SV: Utsläpp från Lundåkraverket Länsstyrelsen SV: Begäran om kompelttering Länsstyrelsen SV: Periodisk besiktning 2015, begäran om komplettering, dnr Länsstyrelsen SV: Begäran om komplettering, dnr Länsstyrelsen RE: Utsläpp från Lundåkraverket Länsstyrelsen SV: Begäran om komplettering samt slutrapport, dnr Länsstyrelsen SV: Utsläpp av plastgranuler och plastpartiklar till Lundåkraverket Länsstyrelsen Dosering av kolkälla vid Lundåkra ARV Länsstyrelsen Utsläpp av plastgranuler och plastpartiklar till Lundåkraverket Länsstyrelsen Renovering på Lundåkra ARV i Landskrona Länsstyrelsen Planerad driftstörning vid Lundåkra ARV Länsstyrelsen Lundåkra ARV - Reducerad separation av bioslam Länsstyrelsen Reducerad separation av bioslam vid Lundåkra ARV Länsstyrelsen SV: Tillsynsbesök Lundåkraverket den 13 maj Länsstyrelsen Anmälan om förändrad leverans av slam från Lundåkra ARV,

12 Länsstyrelsen SV: Brädd Landskrona Länsstyrelsen SV: Brädd Landskrona Länsstyrelsen SV: Brädd Landskrona Länsstyrelsen Brädd Landskrona Länsstyrelsen Ärende ang avvikande ph på inkommande vatten, diarienumret Länsstyrelsen Separation av slam från Lundåkra i Landskrona Länsstyrelsen Öppning av rötkammare vid Lundåkra ARV Länsstyrelsen SV: Dnr Kompletteringsbegäran 4. Andra gällande beslut 4 4. Datum och beslutande myndighet för eventuella andra gällande beslut enligt miljöbalken samt en kort redovisning av vad beslutet eller besluten avser. I fråga om verksamheter som enligt 1 kap. 2 andra stycket industriutsläppsförordningen (2013:250) är industriutsläppsverksamheter redovisas beslut om alternativvärde, dispens och statusrapport enligt 4 a. Kommentar: Kan t.ex. vara anmälningsärenden som är beslutade tidigare år och som fortfarande är aktuella, förelägganden mm. Datum Beslutsmyndighet Beslutet avser 5. Tillsynsmyndighet 4 5.Tillsynsmyndighet enligt miljöbalken. Namn: Länsstyrelsen 6. Tillståndsgiven och faktisk produktion 4 6. Tillståndsgiven och faktisk produktion eller annat mått på verksamhetens omfattning. Tillståndsgiven mängd /annat mått Faktisk produktion/annan uppföljning Kommentar: Dimensionerand Utfall 2016 Enhet e belastning Anslutning, medeldygn pe (70 g BOD 7/pe*d) Flöde, medeldygn m 3 /d Flöde, medeltimme m 3 /h BOD 7, årsmedel kg/d N-tot, årsmedel kg/d P-tot, årsmedel - 64 kg/d 7. Tillståndspliktig täkt 4 7. Utövare av tillståndspliktig täkt ska lämna mer detaljerade uppgifter om faktisk produktion enligt vad som anges i bilaga 3 till dessa föreskrifter och redovisa dem i emissionsdelen av Svenska miljörapporteringsportalen (SMP). 12 (32)

13 Kommentar: I SMP finns en särskild flik för täktrapportering. 8. Anläggningar som tagit emot bygg- och rivningsavfall 4 8. Anläggningar som omfattas av tillståndsplikt enligt 29 kap. miljöprövningsförordningen (2013:251) och som tagit emot bygg- och rivningsavfall, ska, utöver vad som i övrigt gäller enligt dessa föreskrifter, lämna mer detaljerade uppgifter om mängderna av dessa avfall enligt vad sin anges i bilaga 4 till dessa föreskrifter. Uppgifterna ska redovisas i SMP:s emissionsdel. Kommentar: I SMP finns en särskild flik för rapportering av bygg- och rivningsavfall. 9. Gällande villkor i tillstånd 4 9. Redovisning av de villkor som gäller för verksamheten samt hur vart och ett av dessa villkor har uppfyllts. Villkor beslutsdatum - diarienummer 13 (32)

14 Villkor /93 Om inte annat följer av övriga villkor eller föreskrifter ska verksamheten bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad kommunen angett i ansökningshandlingarna eller i övrigt åtagit sig i ärendet. Mindre ändringar får dock vidtas efter godkännande av tillsynsmyndigheten, under förutsättning att ändringen inte bedöms kunna medföra ökning av utsläpp eller annan störning till följd av verksamheten. Kommentar: Villkor uppfyllt. Planerade förändringar rapporteras till tillsynsmyndigheten i förväg. Villkor /93 Reningsverket ska vara utbyggt och tas i drift senast den 1 juli Kommentar: Villkor uppfyllt. Reningsverket var utbyggt och i drift detta datum. Villkor /93 Utbyggnaden av avloppsreningsverket ska ske med målsättningen att begränsa resthalterna i det renade avloppsvattnet till högst 10 mg BOD7 och 0,3 mg totalfosfor per liter räknat som månadsmedelvärde samt till högst 8 mg totalkväve per liter räknat som årsmedelvärde. Kommentar: Villkor uppfyllt. Verket byggdes med denna målsättning. Se redovisade grafer under avsnittet UTSLÄPPSDATA ÅR Villkor /93 Avloppsreningsverket ska utformas så att dels möjligheterna till biologisk fosforreduktion, dels möjligheterna till utnyttjande av intern kolkälla för denitrifikationen kan tillvaratas. Kommentar: Villkor uppfyllt. Reningsverket byggdes enligt denna princip. Villkor /93 Den närmare utformningen av reningsverkets utbyggnad samt reningsverkets drift under byggnadstiden ska före byggstart redovisas till länsstyrelsen för godkännande. Den närmare utformningen av eventuella poleringsdammar i anslutning till reningsverket ska före etableringen redovisas till länsstyrelsen för godkännande. Kommentar: Villkor uppfyllt. Den närmaste utformningen av reningsverkets utbyggnad samt reningsverkets drift under byggnadstiden har redovisats för länsstyrelsen före byggstart. Inga poleringsdammar har etablerats. Villkor /93 Reningsverket ska vara försett med anordningar för desinfektion av utgående avloppsvatten. Desinfektion skall ske i den omfattning som hälsovårdande myndighet finner erforderlig. Kommentar: Villkor uppfyllt. Behållare köps in vid behov. Pump finns att tillgå. Villkor /93 Byte av fällningskemikalie och andra kemikalier som används i reningsprocessen ska redovisas till tillsynsmyndigheten för godkännande. Kommentar: Villkor uppfyllt. Förändringar i användandet av kemikalier redovisas i förväg till tillsynsmyndighet. Villkor /93 Förvaring av flytande kemikalier ska ske inom avloppslöst invallat område. Kommentar: Villkor delvis uppfyllt. Flytande kemikalier i koncentrerad form förvaras inom avloppslöst invallat område. 14 (32)

15 Villkor /93 Slam och avfall som uppkommer i reningsverkets verksamhet ska lagras och omhändertas på sätt som tillsynsmyndigheten kan godkänna. Kommentar: Villkor uppfyllt. Villkor /93 Reningsanläggningen skall ständigt drivas så att högsta möjliga reningseffekt fortlöpande uppnås. Vid driftstörningar i avloppsreningsverket eller avloppsledningsnätet eller om delar av anläggningen tas ur drift för underhåll mm skall kommunen vidta lämpliga åtgärder för att motverka förorening av vatten och andra olägenheter i omgivningen. Kommunen skall vid sådana tillfällen snarast underrätta tillsynsmyndigheten. Kommentar: Villkor uppfyllt. Reningsverket drivs i syfte att högsta möjliga reningseffekt ständigt uppnås. Vid planerad förändring meddelas tillsynsmyndigheten i förväg. Vid oförutsedda händelser meddelas tillsynsmyndigheten i direkt anslutning till händelsen. Villkor /93 Om olägenhet i form av lukt uppstår till följd av verksamheten ska kommunen i samråd med tillsynsmyndigheten vidta åtgärder för att begränsa olägenheterna. Kommentar: Villkor uppfyllt. Inga klagomål på lukt har inkommit till verksamheten. Villkor /93 Buller från avloppsreningsverket ska begränsas så att verksamheten inte ger upphov till en högre ekvivalent ljudnivå än 55 db(a) dagtid (kl ), 50 db(a) kvällstid, (kl 18-22) och 45 db(a) nattetid (kl 22-07) vid bostäder. Den momentana ljudnivån nattetid får inte överstiga 55 db(a). Om impulsljud och/eller hörbara tonkomponenter förekommer ska ovanstående ekvivalentvärden sänkas med 5 db(a). Kommentar: Villkor uppfyllt. Inga bullerproblem har uppstått under året. Förslag till reviderat kontrollprogram för avloppsreningsverkets drift skall senast den 1 oktober 1997 redovisas till tillsynsmyndigheten för godkännande. Kommentar: Villkor uppfyllt. Villkor /93 Industriellt avloppsvatten får ej tillföras anläggningen i sådan mängd eller av sådan beskaffenhet att anläggningens funktion nedsättes, att slammet inte kan återanvändas för jordbruksändamål eller att särskilda olägenheter uppkommer för omgivningen eller i recipienten. Det fortlöpande industrikontrollarbetet skall redovisas i den årliga miljörapporten. Kommentar: Villkor uppfyllt. 15 (32)

16 Villkor /93 Avloppsledningsnätet skall fortlöpande ses över och underhållas i syfte att så långt möjligt dels begränsa tillflödet till reningsverket av regn-, grund- och dräneringsvatten, dels förhindra utsläpp av obehandlat eller otillräckligt behandlat avloppsvatten. Det fortlöpande saneringsarbetet skall redovisas inom ramen för den årliga miljörapporteringen. Kommentar: Villkor delvis uppfyllt. Saneringsplaner är under framtagande för NSVAs område. Villkor /95 Förslag till reviderat kontrollprogram ska inges till Länsstyrelsen före den 1 augusti Kommentar: Villkor uppfyllt då förslaget då förslaget lämnades inom avtalad tid. Villkor Resthalterna i det behandlade avloppsvattnet får inte överstiga följande värden. Totalkväve Totalfosfor BOD7 10 mg/l, årsmedelvärde 0,4mg/l, årsmedelvärde 10mg/l, kvartalsmedelvärde - 0,5mg/l, 10mg/l, årsmedelvärde årsmedelvärde Riktvärde Gränsvärde Kommentar: Villkor uppfyllt. Se redovisande grafer under avsnittet UTSLÄPPSDATA ÅR Villkor Avloppsreningsverket skall kompletteras och utformas så att möjligheterna till biologisk behandling av det avloppsvatten som förbileds biosteget kan tillvaratas. Biologisk behandling skall vara utbyggt och driftklart senast den 1 april Kommentar: Villkor uppfyllt. Möjlighet till biologisk behandling i biobädd av förbilett vatten var driftklart enligt tidplan. 10. Kommenterad sammanfattning av mätningar, beräkningar m.m En kommenterad sammanfattning av resultaten av mätningar, beräkningar eller andra undersökningar som utförts under året för att bedöma verksamhetens påverkan på miljön och människors hälsa. Där så är möjligt ska värden till följd av villkor redovisas i SMP:s emissionsdel. Kommentar: Här bör redovisas de mätningar, beräkningar och andra undersökningar som följer av t.ex. villkor för verksamheten, föreläggande och de föreskrifter som inte omfattas av punkt och kan gälla t.ex. utsläpp, energi och råvaruförbrukning, produktion av avfall samt transporter till och från anläggningen. Kontrollprogram/Mätprogram 16 (32)

17 Provtagning görs enligt sammanställning nedan och analys utförs av Alcontrol. Provpunkt Prov Parameter Utgående vatten 52 dp/år BOD7(ATU), TOT-N, NH4-N, NO3-N, NO2-N Utgående vatten 52 vp/år COD(Cr), TOT-P Utgående vatten 12 vp/år Zn, Cu, Pb, Cr, Ni, Cd, Hg, Sn, Ag, Co, As, Cr 6+ Inkommande vatten 52 dp/år BOD7(ATU), TOT-N, NH4-N, NO3-N, NO2-N Inkommande vatten 52 vp/år COD(Cr), TOT-P Inkommande metaller 12 vp/år Avvattnat slam Kemslam och rötat bioslam Avvattnat slam Kemslam och rötat bioslam Zn, Cu, Pb, Cr, Ni, Cd, Hg, Sn, Ag, Co, As, Cr mp/år ph, TS, GR, GF, TOT-P, TOT-N, NH4-N, CaO, Al, Fe, Ca, K, Co, Mg, Mn, Zn, Cu, Cr, Ni, Pb, Cd, Hg, Ag, Sn, As Nonylfenol, PCB (7 föreningar), PAH (6 föreningar), Toluen, cyanid fri, cyanid total 12 mp/år ph, TS, GR, GF, TOT-P, TOT-N, NH4-N, CaO, Al, Fe, Ca, K, Co, Mg, Mn, Zn, Cu, Cr, Ni, Pb, Cd, Hg, Ag, Sn, As Nonylfenol, PCB (7 föreningar), PAH (6 föreningar), Toluen, cyanid fri, cyanid total Inkommande vatten Bräddvatten Inkommande vatten (Vid ink. gift som orsakar utslagning) Inkommande vatten (Vid ink. gift som orsakar utslagning) Inkommande vatten (Vid ink. gift som orsakar förbiledning) Utgående vatten (Vid ink. gift som orsakar utslagning) Utgående vatten (Vid ink. gift som orsakar utslagning) Utgående vatten (Vid ink. gift som orsakar förbiledning) * Uttas när det bräddas 2 sp/år *dp dp vp dp dp vp dp VOC screening, SVOC screening, organiska föreningar BOD7(ATU), N-TOT, NH4-N, COD(Cr), P-TOT, Hg, Cd, Pb, Cu, Zn, Cr, Ni, Sn, Ag, Co, As, Cr6+ BOD7(ATU), N-tot, NH4-N, NO3-N, NO2-N. CODCr, P-tot. Hg, Cd, Pb, Cu, Zn, Cr, Ni, Sn, Ag, Co, As, Cr6+. BOD7(ATU), N-tot, NH4-N, NO3-N, NO2-N. CODCr, P-tot. Hg, Cd, Pb, Cu, Zn, Cr, Ni, Sn, Ag, Co, As, Cr6+. BOD7(ATU), N-tot, NH4-N, NO3-N, NO2-N. CODCr, P-tot. Hg, Cd, Pb, Cu, Zn, Cr, Ni, Sn, Ag, Co, As, Cr6+. BOD7(ATU), N-tot, NH4-N, NO3-N, NO2-N. CODCr, P-tot. Hg, Cd, Pb, Cu, Zn, Cr, Ni, Sn, Ag, Co, As, Cr (32)

18 Recipientkontroll Recipient för det renade avloppsvattnet är Öresund. Recipientkontrollen samordnas av Öresunds Vattenvårdsförbund (ÖVF) där Landskrona stad är medlemmar. Resultaten av recipientkontrollen redovisas årligen i en sammanställning från Öresunds vattenvårdsförbund. Rapporten finns vanligen att hämta på förbundets hemsida. Utsläppskontroll Nedan presenteras grafer med den uppföljning som görs löpande under året. Angivna halter i graferna är ej viktade medelvärden och kan därför skilja sig från de som rapporteras i emissionsdeklarationen. Samtliga utsläppsvillkor har uppfyllts under året. 18 (32)

19 Ledningsnät Allmänt om ledningsnät I Lundåkra reningsverks avrinningsområde finns 42 km spillvattenförande ledningar, varav 18 km (5 %) är kombinerade ledningar. 7 % av ledningarna saknar dokumentation gällande ledningsmaterial, övriga är fördelat på ungefär hälften betong/lera och hälften av plast. I Svalövs kommun finns orterna Tågarp, Teckomatorp och Billeberga som alla avvattnas till Lundåkra. Underhållsspolning fordras kontinuerligt i ledningsnätet för att undvika akuta stopp som kan orsaka skador i fastigheter eller dylikt. I entreprenaden ingår vecko-, månads- och kvartalsspolning. 19 (32)

20 Sanerings- och åtgärdsplan Det finns en saneringsplaner för Landskrona som är förnyad Under 2017 kommer arbetet med att förnya den igen att påbörjas. Arbetet beräknas vara klart under Fokus kommer ligga på att prioritera bortbyggande av kombinerade system, hitta felkopplat dagvatten samt identifiera och föreslå åtgärder för att minska inläckage av havsvatten. För Tågarp, Teckomatorp och Billeberga finns uppdaterade saneringsplaner uppdelat per ort. Åtgärder på ledningsnätet Arbete med att koppla bort tillskottsvatten har skett på många platser, men under 2016 har störst fokus legat på Borstahusen. Där har bl.a. felkopplade fastigheter och rännstensbrunnar identifierats. Arbetet med att koppla bort detta pågår. I kartdatabasen har det inrapporterats 3714 meter nylagd spillvattenledning, renoverats 29 meter spillvattenledning och lagts om 11 meter spillvattenledning. Fokus har alltså legat på nyinvesteringar och under 2016 höll NSVA nere antalet projekt för att kunna förbereda med utredningar kring potentiella kommande projekt. Bedömning av bräddningar på spillvattenledningsnätet I tabell 1 redovisas de beräknade bräddvolymerna under 2016 för olika punkter på ledningsnätet. Den totala volymen om 724 m 3, motsvarar 0,015 % av den totala tillrinningen till Lundåkraverket under året. Bräddpunkt Beräknad bräddvolym Antal bräddtillfällen 2016, m3 Brädd_P4 (SNB8006 -> 0) 0 0 P1 Mag Brädd (SPU1 Magasin -> 0 0 0) P14 Brädd (SNB827 -> 0) P3 Brädd (SPU3 -> 0) 0 0 P4 Brädd (SPU4 -> 0) 0 0 P45 Brädd (SPU45 -> 0) 0 0 P5 Brädd (SPU5 -> 0) 90 1 P6 Brädd (SPU6 -> 0) P12 Brädd (SPU12 -> 0) TOTALT 724 Tabell 1 Beräknade bräddvolymer i Landskrona under Teckomatorp Spillvattennätet består huvudsakligen av självfallsledningar, mest betong 225 mm men även större dimensioner. Teckomatorp är platt och ledningarna har ganska svag lutning och p.g.a. detta så ligger ledningarna ganska djupt, upp till 4,5 meter under mark. Tryckledningen mellan Teckomatorp och Asmundtorp, en GJJ200 används sedan 1976 för att pumpa upp spillvattnet från Teckomatorp via Billeberga till Asmundtorp och sedan till Lundåkra reningsverk i Landskrona. Det har sket förändring av verksamhetsområdena under året VO har utvidgats i 20 (32)

21 Parken området i Teckomatorp Saneringsplan för Teckomatorp är klar nu(2016). Billeberga Saneringsplan för Billeberga är klar(augusti 2016).Spillvattenätet består av självfallsledningar, betong 225. Den gamla saftaledningen mellan Teckomatorp och Asmundtorp går genom Billeberga. På det gamla reningsverket finns idag en spillvatten pumpstation och ett utjämningsmagasin för spillvatten med en volym på ca 500 m 3. Utredning Årupsvägen i Årup (Billeberga) klar, november NCC kommer att projektera och bygga ut LTA till alla 13 fastigheter. Pollex AB har utfört inventering av anslutningsförhållanden i november Rökresultatet inkommit och granskat under NSVA kommer att skicka omkopplingskrav till felkopplade fastigheter som framkommit vid rökningskampanjen. Det gäller fastigheter som har felkopplade stuprör på Trädgårdvägen, Hasselvägen, Värmövägen, Södervägen, Glasmästarevägen och Södervägen. Saneringsplan för Billeberga är klar nu(2016). Tågarp Spillvattensystemet består uteslutande av självfallsledningar, betong 225. Kombinerade ledningar är ju ca 7 %. De huvudsakliga utbyggnaden skedde i början på 1960 talet. När reningsverket lades ner och den nya tryckspill ledningen tagits i drift har ledningslängden ökat med ca 3100 meter TA 160 PEH och 1600 meter självfallsledning PP250. Saneringsplan för Tågarp är klar nu(2016). 11 Naturvårdsverkets föreskrifter SNFS 1990:14 och SNFS1994: En kommenterad sammanfattning av de uppgifter som behövs för att kunna bedöma efterlevnaden av Naturvårdsverkets föreskrifter SNFS 1990:14 och SNFS 1994:2. Där så är möjligt ska uppgifter redovisas i SMP:s emissionsdel. Kontroll av utsläpp till vatten- och markrecipient från anläggningar för behandling av avloppsvatten från tätbebyggelse, SNFS 1990:14 Skydd för miljön, särskilt marken, när avloppsslam används i jordbruket, SNFS 1994:2 Kommentarer av efterlevnaden av aktuella föreskrifter: Uppgifterna redovisas under punkt 10 samt i SMPs emissionsdel. Kemslammet och det rötade primärslammet förs till LSR i Landskrona. Bioslammet förs till Rydsgård. Aktuell x Ej aktuell x 12. Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2002:26 och NFS 2002:28 samt förordningarna 2013:252, 2013:253 och 2013: En kommenterad sammanfattning av de uppgifter som behövs för att kunna bedöma efterlevnaden av Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2002:26 och NFS 2002:28 samt förordningen (2013:252) om stora förbränningsanläggningar, förordningen (2013:253) om förbränning av avfall och förordningen (2013:254) om användning av organiska lösningsmedel. Kommentar: Från och med år 2016 omfattas inte längre någon anläggning av NFS 2002:26 eller NFS 2002:28 Aktuell Ej aktuell 21 (32)

22 Förordningen (2013:252) om stora förbränningsanläggningar. Förordningen (2013:253) om förbränning av avfall. Förordningen (2013:254) om användning av organiska lösningsmedel. Kommentarer av efterlevnaden av aktuella föreskrifter: x x x 13. Förordningen 2013: För förbränningsanläggningar som omfattas av förordningen (2013:252) om stora förbränningsanläggningar ska anges värden för parametrarna i bilaga 2 del II till dessa föreskrifter. Där så är möjligt ska uppgifterna redovisas i SMP:s emissionsdel. Kommentar: Uppgifterna ska lämnas första gången i 2016 års miljörapport som ska ges in till tillsynsmyndigheten senast den 31 mars Förordningen 2013: För förbränningsanläggningar som omfattas av förordningen (2013:253) om förbränning av avfall ska anges värden för parametrarna i bilaga 2 a till dessa föreskrifter. Där så är möjligt ska uppgifterna redovisas i SMP:s emissionsdel. Kommentar: Uppgifterna lämnas i en separat mall (bilaga 2a Förbränningsanläggningar) som finns i SMP. 15. Förordningen 2013:252 Resultat från årlig kontroll av automatiska mätsystem För förbränningsanläggning som omfattas av förordningen (2013:252) om stora förbränningsanläggningar, och som enligt 21 nämnda förordning omfattas av krav på kontinuerlig mätning av föroreningshalter i rökgaser, ska redovisas resultaten från sådan årlig kontroll av automatiska mätsystem som anges i 27 i samma förordning. Resultat från årlig kontroll: Ej aktuellt. 16. Åtgärder som vidtagits under året för att säkra drift och kontrollfunktioner Redovisning av de betydande åtgärder som vidtagits under året för att säkra drift och kontrollfunktioner samt för att förbättra skötsel och underhåll av tekniska installationer. Kommentar: Här bör redovisas de åtgärder som genomförts som en följd av verksamhetsutövarens egenkontrollansvar. 22 (32)

23 Gällande villkor efterlevs. Verket har klarat gränsvärdena för fosfor och BOD samt riktvärdet för kväve under året. Under året har det inte skett någon utslagning på grund av hög halt av gift i inkommande vatten. I juni skedde dock en brädd efter mekanisk rening på 1220 m 3 vid ett kraftigt regn. Ett programmeringsfel i kombination med en sliten utrustning orsakade att den ökade vattenmängden inte nådde biosteget. Under juli bräddade reningsverket vid kraftigt regn vid fyra tillfällen med sammanlagt ungefär 2270 m 3 vatten. Detta bräddade vatten hade passerat mekanisk och biologisk rening. Under stormen Urd i december kom det in stora mängder saltvatten. Efter klagomål på lukt från LSR där verkets slam deponeras har en stor förändring startats sedan mars. Bioslammet centrifugeras nu separat utan att blandas med kemslammet och det rötade primärslammet. Bioslammet förs sedan till Rydsgård utanför Ystad. Det övriga slammet förs även fortsättningsvis till LSR. Bioslammet är svårt att centrifugera utan inblandning av annat slam. Driften av verket blir också något haltande då endast en sorts slam kan föras ut i taget. Inom el har ställverket bytts på verket. 2 st UPS har bytts ut i A2. Den ena gick sönder i slutet av juli och medförde att kommunikation och styrning förlorades på halva verket. Därefter blev det skumproblem i rötkammaren. En ny anläggning för externslammottagningen togs i bruk under hösten. Härmed kan leveranserna identifieras och en bättre avskiljning av sten och sand uppnås. Krüger har genomfört en service på installationen av biosteget och sandfång från Då kemsteget är inomhus blir det en dålig arbetsmiljö med myggor och spindlar. Bassängerna har därför börjat täckas med ändamålsenligt plåtgolv. Ytterligare ett flertal arbetsintensiva renoveringar har genomförts under året såsom reparation av gallerdurk, byte av paddelomrörare i kemsteget och byte av slampumpar i sedimenteringen. Vid den sistnämnda har även en slamhaltsmätare installerats för att optimera uttaget av slam till rötkammaren. Gallret för inkommande rens har reparerats och en ny renstvätt med tillhörande press har installerats. Flödesmätare för brädd har bytts till en ny. 17. Åtgärder som genomförts med anledning av eventuella driftstörningar, avbrott, olyckor mm Redovisning av de betydande åtgärder som genomförts med anledning av eventuella driftstörningar, avbrott, olyckor eller liknande händelser som har inträffat under året och som medfört eller hade kunnat medföra olägenhet för miljön eller människors hälsa. Kommentar: Här bör redovisas de åtgärder som genomförts som en följd av verksamhetsutövarens egenkontrollansvar. Inga skador eller olägenheter för människors hälsa har inträffat under året. Under 2016 inträffades inga utslagningar eller gjordes någon förbiledning av giftiga utsläpp i det kommunala reningsverket i Landskrona. Dock fortsatte det systematiska uppströmsarbetet för att förbättra kvalitén på inkommande spillvatten och kvalitén på slammet. I det arbetet förekom bl.a. kontakt med en del anslutna verksamheter samt provtagningar uppströms i pumpstationer och spillbrunnar. Följande åtgärder gjordes under året: Filmning av spillvattenledningar i flera område Provtagning och omhändertagande av sediment i spillvattennät Relining och provtryckning av spillvattenledning i vissa område Pluggning av påstick 23 (32)

24 Vid flera tillfälle under 2016 mättes höga halter av fri cyanid och tungmetaller i spillbrunnen nära Befesa Scandust. Halterna översteg riktlinjerna i ABVA. Provtagningsdag Provets märkning ABVA Befesa SNB Befesa SNB Befesa SNB Befesa SNB Befesa S10 Spolvatten Cyanid fri, CN mg/l 0,2 1,6 0,52 1,8 0,27 0,4 4,8 Befesa SNB Många åtgärder gjordes på kommunens spillvattenledningar som ligger i Befesas fastighet samt Befesas egna påstick som är kopplade till kommunens spillvattenledning. Där filmades, provtrycktes, renspolades och relinades en del av spillvattenledningen och spillbrunnar i fastigheten. I samband med ett grävarbete i grannfastigheten till Befesa Scandust, läckte ut svart vatten som visade att det innehöll höga fri cyanidhalter och andra föroreningar. Tillsynsmyndigheten ställde krav på Befesa Scandust att göra en markmiljöundersökning avseende metaller och cyanid i grundvattnet inom anläggningen. Undersökningen visade att grundvattnet i fabriksområdets västra och södra delar var lokalt kraftigt förorenat av cyanid fri och total, zink, nickel, koppar, kobolt, arsenik, krom och PAH. Sedan 2011 har NSVA påpekat att det förkommer utsläpp av sådana föroreningar i spillvattenledningar och till kommunens reningsverk från det här området. Verksamhetens produktion stoppades i december För att säkerställa att dricksvattnet i området inte var påverkat av den här föroreningen tog NSVA prover från dricksvatten. Analysresultat visade att vattnet är tjänligt och godkänt. I ett annat område på Gasverksgatan och Gjuterigatan nära Boliden, Galvanoverk och träterminal visade provtagningen uppströms höga halter av bly och andra tungmetaller. Spillvattenledningen filmades och renspolades. Det förorenade sedimentet skickades till destruktion. Provtagningen uppströms och filmning av spillvattenledningen på Sliperigatan visade att det förekom svart förorenat spillvatten. Analysresultat visade höga halter av tungmetaller. Spillvattenledningen renspolades och det uppsamlade sedimentet skickades till destruktion. Kontakt med anslutna verksamheter i området och tillsynsmyndigheten gjordes. 24 (32)

25 Provtagningsdag Provets märkning Sliperigatan 2 SNB3176 Sliperigatan 1 SNB3197 ABVA Arsenik, As µg/l Bly, Pb µg/l Kadmium, Cd µg/l 0,5 4,6 23 Kobolt, Co µg/l Koppar, Cu µg/l Krom, Cr µg/l Nickel, Ni µg/l Tenn, Sn µg/l Vanadin, V µg/l Zink, Zn µg/l Kvicksilver, Hg µg/l 0,0005 0,49 1,2 Under året förekom utsläpp av plastgranuler i inkommande reningsverket, i det externa slammet och i en pumpstation i Asmundtorp. Granuler och mindre plastpartiklar, som liknar sågspån, flöt på försedimenteringsbassängers ytor. Partiklarna bestod av olika färger, röda, blåa och vita. Spillvattenledningen filmades nära misstänkta verksamheter för att kunna hitta eventuella felkopplingar. Misstänkta verksamheter kontaktades också. 18. Åtgärder som genomförts under året med syfte att minska verksamhetens förbrukning av råvaror och energi Redovisning av de betydande åtgärder som genomförts under året med syfte att minska verksamhetens förbrukning av råvaror och energi. Kommentar: Här bör redovisas de åtgärder som genomförts som en följd av verksamhetsutövarens egenkontrollansvar. 25 (32)

26 Användningen av kemikalier under året redovisas nedan. Produktnamn Mängd, kg/år Användning ALS Kemfällning Flofoam D Rejekt, avvattning Zetag Slamavvattning Zetag Slamavvattning På Lundåkra har kwh förbrukats under Energi Det i särklass mest energikrävande steget i ett reningsverk med luftat biosteg är just biosteget. I arbetet med att hushålla med energi är det vid detta steg som resurserna skall läggas. NSVAs arbete med detta redovisas under rubriken gifter. Gifter Problemet med gifter i inkommande vatten överskuggar med god marginal alla övriga faktorer inom området energi på Lundåkra reningsverk. Slam som har lägre effektivitet pga gifter behöver konstant luftas i större utsträckning. Vid utslagning luftas biosteget maximalt under flera dygn. Slam som har en lägre effektivitet pga gifter klarar inte att rena fosfor i lika hög grad som friskt slam. Den resterande mängd fosfor som ska avskiljas från vattnet behöver då fångas på kemisk väg i kemsteget. Detta ger upphov till ökat behov av fällningskemikalier. NSVA arbetar sedan länge systematiskt med att spåra källorna till gift i inkommande vatten. Resultaten kommuniceras till berörda företag och myndigheter samt redovisas bl.a. i punkt 17 i miljörapporten. Ovidkommande vatten Ovidkommande vatten är inte behandlingsbart. Det tar upp volym på reningsverket och ger därmed en kortare uppehållstid för det vatten som ska behandlas. Ovidkommande vatten består mestadels av dagvatten. Vid kraftiga regn orsakar ovidkommande vatten bräddning. Även industriutsläpp som inte kan renas klassas som för reningsverket ovidkommande vatten. Denna typ av ovidkommande vatten kan innehålla ämnen som sänker reningsverkets effektivitet då det aktiva slammets funktion påverkas negativt. NSVA arbetar kontinuerligt med att separera dagvatten- och avloppsvattenledningar i Landskrona stad. Med hjälp av filmning spåras ledningar med inläckage som behöver bytas eller relinas. Transporter Fällningskemikalie till det kemiska steget där fosfor fälls transporteras i tankbil. Då slammet är negativt påverkat av cyanid, tungmetaller etc. blir det en sämre fosforrening i det biologiska steget. Då behöver mer fosfor fångas i det kemiska steget med ökad kemikalieåtgång som följd. Bioslammet från Lundåkra går sedan tidig vår 2016 till Rydsgård utanför Ystad. Detta ger längre transporter än tidigare då det gick tillsammans med kemslammet och det rötade primärslammet till LSR. Renset från gallret i verkets första mekaniska del går till förbränning i Malmö. 26 (32)

27 2016 uppgick det till ca 77 ton. Detta skedde med 21 st transporter av containers. NSVA planerar att undersöka möjligheten att förbränna renset på Landskrona Energi. Energihushållning Rötkammare I nuläget rötas endast primärslam då det har klart mest gaspotential och rötkammaren inte har mer kapacitet. Största miljönytta inom detta område är att säkerställa att producerad gas inte facklas eller släpps över tak i efterföljande process. En ny rötkammare som har kapacitet att röta allt slam från reningsverket kommer att stå klar En viktig faktor för säker drift i rötkammaren är att undvika s.k. skumning. Detta sker då bioslam når rötkammaren när det inte har sedimenterat i biosedimenteringsbassängerna. Investeringar och förebyggande underhåll Vid varje tillfälle då anläggningsdelar byts ut inom ramen för förebyggande underhåll är energieffektivitet högt prioriterad för det som köps in och installeras. Likaså är miljönytta och energieffektivitet den huvudsakliga drivkraften för de projekt som startas på reningsverket. Ett aktivt arbete pågår ständigt med att vara uppdaterade inom branschens teknikutveckling. Energipotential vid Lundåkraverket En rapport från WSP daterad beskriver en förstudie över energipotential vid Lundåkraverket. Där rapporteras att energiåtgången räknat som kwh/ton BOD7 är lägre än Svenskt vattens 1) sammanställning av medelförbrukningen för medelstora verk. Slutsatserna i denna rapport har begrundats. Rapporten skriver vidare att även vid en jämförelse med vad verket är dimensionerat för, visar verket på en låg elförbrukning, vilket tyder på en god elhushållning i förhållande till vad BOD-belastningen är. 1) Nulägesbeskrivning av VA-verkens energianvändning, Rapport nr Nyckeltal Energiförbrukning, kwh/år kwh/m 3 kwh/kg kwh/kg N BOD ,48 2, , ,40 2, , ,44 2, , ,46 2, , ,45 2, , ,43 3, ,204 Mer finns att läsa i Verksamhetsberättelsen samt i Affärsplanen. 27 (32)

28 Producerad mängd gas redovisas nedan Månad Nm3 Nm3 Nm3 Nm3 Nm3 januari februari mars april maj juni juli augusti september oktober november december Totalt Ersättning av kemiska produkter mm De kemiska produkter och biotekniska organismer som kan befaras medföra risker för miljön eller människors hälsa och som under året ersatts med sådana som kan antas vara mindre farliga. Kommentar: Här bör redovisas de åtgärder som genomförts som en följd av verksamhetsutövarens egenkontrollansvar. 28 (32)

29 Produktvalsprincipen För registrering av kemikalier använder NSVA ett digitaliserat system ECOonline. Systemet erbjuder alltid uppdaterade säkerhetsdatablad och skyddsblad. Genom systemet finns det också bra möjligheter till en effektiv kemikaliehantering och bedömning utifrån olika lagstiftningar. För bedömning av kemikalier väljer NSVA att kolla i följande databaser: Kandidatförteckningen i REACH (SVHC), Kemikalieinspektionens PRIO-databas och Vattendirektivet, 2008/105/EG, bilaga x. För kvalitetsbedömning av spillvattnet på Lundåkraverket, används reagenser som kan innehålla utfasnings- och riskminskningsämnen. Dessa reagenser är nödvändiga för den interna driftkontrollen och uppföljningen av reningsprocessen. De här produkterna kommer inte att ersättas. Vid användning, förvaring och avfallshantering följs de angivna instruktioner i säkerhetsdatabladen. Under 2015 bedömdes att 4 kemikalier skulle fasas ut. Tre av dessa kemikalier tog slut under året och är borta från kemikalieförteckningen. 29 (32)

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Lundåkraverket Landskrona

Lundåkraverket Landskrona Lundåkraverket Landskrona Miljörapport 2017 Textdel 2017 års miljörapport I denna mall redovisas vissa uppgifter enligt 5 samt 5b-5i i föreskrifterna om miljörapport. Övriga uppgifter enligt 4, 5 och 5b-5i

Läs mer

Lundåkraverket Landskrona

Lundåkraverket Landskrona Lundåkraverket Landskrona Miljörapport 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 Organisation... 3 Tillsynsmyndighet... 3 Verksamhetsområde... 3 Lundåkraverket... 4 Ledningsnät... 9 GÄLLANDE

Läs mer

Svalövs avloppsreningsverk Svalöv

Svalövs avloppsreningsverk Svalöv Svalövs avloppsreningsverk Svalöv Miljörapport 2016 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Svalövs reningsverk 7 Gällande beslut 8 Uppfyllandet av gällande villkor 8 Beaktande av hänsynsreglerna

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014. Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.0443 Dokumenttyp: Regler Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer:

Läs mer

Miljörapport 2017 Kvidinge avloppsreningsverk, Åstorp

Miljörapport 2017 Kvidinge avloppsreningsverk, Åstorp Miljörapport 2017 Kvidinge avloppsreningsverk, Åstorp Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 1 2. Tillstånd... 5 3. Anmälningsärenden beslutade under året... 6 5. Tillsynsmyndighet... 6 5 h.

Läs mer

16-710 00 Sammanställning vatten År 2014 Bilaga 1a Alberga reningsverk Parameter Resultat enhet Dimensionerat för Antal anslutna Antal pe ekv.(bod7) Producerad volym renvatten Debiterad volym vatten

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2013 Haga Huddunge Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga, Huddunge,

Läs mer

Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket

Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket Uppgiftslämnare Avloppsreningsverk: Antal fysiska personer anslutna till vattenverket (st) Antal anslutna fysiska personer till avloppsreningsverket (st) Bilaga 1 Anslutning och belastning Sven Georg Karlsson

Läs mer

Sammanställning vatten År 2015 Bilaga 1a Alberga reningsverk Parameter Resultat enhet Dimensionerat för Antal anslutna Antal pe ekv.(bod7) Producerad volym renvatten Debiterad volym vatten 800 pe ekv.

Läs mer

Lundåkraverket Landskrona

Lundåkraverket Landskrona Lundåkraverket Landskrona Miljörapport 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 Organisation... 3 Tillsynsmyndighet... 3 Verksamhetsområde... 4 Lundåkraverket... 4 Ledningsnät... 9 GÄLLANDE

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 HEDÅSENS RENINGSVERK. Sandvikens kommun

MILJÖRAPPORT 2013 HEDÅSENS RENINGSVERK. Sandvikens kommun MILJÖRAPPORT 2013 HEDÅSENS RENINGSVERK Sandvikens kommun Foto: Marie Engström Sandviken 2014-03-05 Carin Eklund Sandviken Energi Vatten AB Miljörapport 2013 Hedåsens reningsverk, Sandvikens kommun Miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2016 Kvidinge avloppsreningsverk, Åstorp. Bild: Manöverpanelen vid Kvidinge RV

Miljörapport 2016 Kvidinge avloppsreningsverk, Åstorp. Bild: Manöverpanelen vid Kvidinge RV Miljörapport 2016 Kvidinge avloppsreningsverk, Åstorp Bild: Manöverpanelen vid Kvidinge RV Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 2 2. Tillstånd... 6 3. Anmälningsärenden beslutade under året...

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd enl miljöbalken för Rosenholms avloppsreningsverk i Katrineholm

Yttrande över ansökan om tillstånd enl miljöbalken för Rosenholms avloppsreningsverk i Katrineholm Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 7/2011 1 (5) MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Vår handläggare Ert datum Er beteckning Miljöinspektör Torbjörn Lundahl Telefon 0150-576 62 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande

Läs mer

årsrapport 2013 Vätterledens avloppsreningsverk

årsrapport 2013 Vätterledens avloppsreningsverk årsrapport 2013 Vätterledens avloppsreningsverk 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 2. GRUNDDEL... 3 3. TEXTDEL... 4 3.1 Verksamhetsbeskrivning... 4 3.1.1 Organisation... 4 3.1.2 Verksamhet...

Läs mer

Textdel 2016 års miljörapport

Textdel 2016 års miljörapport Textdel 2016 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Miljörapport Röstångas reningsverk, Svalövs kommun

Miljörapport Röstångas reningsverk, Svalövs kommun Miljörapport 2018 Röstångas reningsverk, Svalövs kommun Innehåll 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 Organisation... 3 Verksamhetsområde... 4 Röstångas reningsverk... 4... 4 Reningsprocessen... 4... 5 Slambehandling...

Läs mer

Textdel 2016 års miljörapport

Textdel 2016 års miljörapport Textdel 2016 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Långedal Munkedal Foss 5:2 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är;

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är; Riktlinjer för industrier och andra verksamheter För verksamheter som är anslutna till den allmänna VA-anläggningen kan det finnas krav gällande spillvattnets karaktär. Nedan följer en kort beskrivning

Läs mer

Miljörapport för år: 2014 Textdel

Miljörapport för år: 2014 Textdel Miljörapport för år: 2014 Textdel Verksamhetsutövare Namn Skara Energi AB Anläggningens namn Skara avloppsreningsverk, Horshaga Org.nr 556429-4303 Länsstyrelsens anläggningsnr 1495-1153 Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Kommunalt VA-bolag Bildades 2009 Sex ägarkommuner 230 000 invånare 160 medarbetare Därför bildades NSVA Säkrar VA-kompetens i regionen Optimal utveckling av

Läs mer

Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk. Halmstads kommun

Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk. Halmstads kommun Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk Årsrapport 2014 ÅRSRAPPORT 2014 Avloppsreningsverk Getinge Tillsynsmyndighet Miljö- och hälsoskyddsmyndigheten Anslutning Medelbelastning

Läs mer

Miljörapport 2016 AVLOPPSRENINGSVERKET BJÖRKLIDEN

Miljörapport 2016 AVLOPPSRENINGSVERKET BJÖRKLIDEN Miljörapport 2016 AVLOPPSRENINGSVERKET BJÖRKLIDEN Textdel 2016 års miljörapport Anläggningsnamn Björklidens Reningsverk Anläggningsnummer 2584-11 Rapporteringsår 2016 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad

Läs mer

Miljörapport 2012. Avloppsreningsverket Kiruna KIRUNA KOMMUNPARTNER AB EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB

Miljörapport 2012. Avloppsreningsverket Kiruna KIRUNA KOMMUNPARTNER AB EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB Miljörapport 2012 Avloppsreningsverket Kiruna KIRUNA KOMMUNPARTNER AB EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Kiruna Avloppsreningsverk 69077-8604

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad

Läs mer

Miljörapport för år: 2014 Textdel

Miljörapport för år: 2014 Textdel Miljörapport för år: 2014 Textdel Verksamhetsutövare Namn Falköpings kommun Anläggningens namn Avloppsreningsverket Floby Org.nr 21 20 00-17 44 Länsstyrelsens anläggningsnr 1499-1160 Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Bilaga 1 Anslutning och belastning Gustaf Collin Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket

Bilaga 1 Anslutning och belastning Gustaf Collin Skara avloppsreningsverk, Horshaga Anslutning till verket Uppgiftslämnare Avloppsreningsverk: Antal fysiska personer anslutna till vattenverket (st) Antal anslutna fysiska personer till avloppsreningsverket (st) Bilaga 1 Anslutning och belastning Gustaf Collin

Läs mer

årsrapport 2013 Svenstorps avloppsreningsverk

årsrapport 2013 Svenstorps avloppsreningsverk årsrapport 2013 Svenstorps avloppsreningsverk 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 2. GRUNDDEL... 3 3. TEXTDEL... 4 3.1 Verksamhetsbeskrivning... 4 3.1.1 Organisation... 4 3.1.2 Verksamhet...

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa.

Läs mer

Miljörapport 2016 Öresundsverket Helsingborg

Miljörapport 2016 Öresundsverket Helsingborg Miljörapport 216 Öresundsverket Helsingborg Innehåll 1. Verksamhetsbeskrivning... 1 Organisation... 1 Verksamhetsområde... 2 Öresundsverket... 2 Externslam... 4 Anläggningens status... 4 Ledningsnät...

Läs mer

Rapporteringsmallen får nytt innehåll.

Rapporteringsmallen får nytt innehåll. Rapporteringsmallen får nytt innehåll. Varför ändras mallen. Från och med miljörapportering för verksamhetsåret 2015 har rapporteringsmallen gjorts om. Den nya mallen är anpassad för motsvara kraven som

Läs mer

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund

Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo. Jäderfors Järbo Gysinge. Carin Eklund ÅRSREDOVISNING MINDRE RENINGSVERK SANDVIKENS KOMMUN 2011 Årsunda Gästrike-Hammarby Österfärnebo Jäderfors Järbo Gysinge Sandviken 2012-03-15 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Årsrapport för mindre

Läs mer

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla

Ny föreskrift NFS 2016: :14 (kontroll) och 1994:7 (rening) upphörde att gälla :6 började gälla Dagordning De nya föreskrifterna Miljörapportering för avloppsreningsverk Begreppet Max GVB och dess betydelse EU-rapportering Aktuella prövningar Behov av återkommande träffar? 1 Ny föreskrift NFS 2016:6

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Långedal Munkedal Foss 5:2 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Torekovs avloppsreningsverk Båstad: Miljörapport 2014. Torekovs avloppsreningsverk Båstad

Torekovs avloppsreningsverk Båstad: Miljörapport 2014. Torekovs avloppsreningsverk Båstad Torekovs avloppsreningsverk Båstad Miljörapport 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 Organisation... 3 Tillsynsmyndighet... 4 Verksamhetsområde... 4 Torekov avloppsreningsverk... 4 Ledningsnät...

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer

Miljörapport 2015 AVLOPPSRENINGSVERKET BJÖRKLIDEN

Miljörapport 2015 AVLOPPSRENINGSVERKET BJÖRKLIDEN Miljörapport 2015 AVLOPPSRENINGSVERKET BJÖRKLIDEN Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Björklidens Reningsverk 2584-11 Rapporteringår 2015 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad

Läs mer

Miljörapport 2016 Ekeby avloppsreningsverk, Bjuv

Miljörapport 2016 Ekeby avloppsreningsverk, Bjuv Miljörapport 2016 Ekeby avloppsreningsverk, Bjuv Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 2 2. Tillstånd... 6 3. Anmälningsärenden beslutade under året... 7 5. Tillsynsmyndighet... 8 6. Tillståndsgiven

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Rapporteringsår 2013 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar

Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Riktvärden och riktlinjer för hantering av spillvatten i bergtunnlar Blomgren Hannah ÅF Infrastructure 2017-09-21 TK_ Bergtunnlar_hantering av spillvatten_20170921 Sida 1 (6) Inledning/Bakgrund Följande

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30

TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK SAMRÅDSHANDLING SEAB. Karlstad 2013-05-21. Uppdragsnummer 2004-30 TILLSTÅNDSANSÖKAN ANSÖKAN BYLANDETS AVLOPPSRENINGSVERK Karlstad Uppdragsnummer 2004-30 VA-Konsulten Magnus Aronsson AB Granitvägen 28 653 50 Karlstad Telefon 070-307 87 75 arv:2004-30 Tillsta ndsanso kan:130521

Läs mer

Röstångas avloppsreningsverk Svalöv

Röstångas avloppsreningsverk Svalöv Röstångas avloppsreningsverk Svalöv Miljörapport 2016 GRUNDDEL... 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 4 ORGANISATION... 4 TILLSYNSMYNDIGHET... 5 VERKSAMHETSOMRÅDE... 5 RÖSTÅNGA AVLOPPSRENINGSVERK... 5 GÄLLANDE

Läs mer

Svalövs avloppsreningsverk Svalöv

Svalövs avloppsreningsverk Svalöv Svalövs avloppsreningsverk Svalöv Miljörapport 2017 Innehåll Verksamhetsbeskrivning 3 Organisation 3 Tillsynsmyndighet 3 Verksamhetsområde 3 Svalövs avloppsreningsverk 4 Lokalisering 4 Reningsprocessen

Läs mer

Miljörapport 2012. Avloppsreningsverket Katterjåkk KIRUNA KOMMUNPARTNER AB EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB

Miljörapport 2012. Avloppsreningsverket Katterjåkk KIRUNA KOMMUNPARTNER AB EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB Miljörapport 2012 Avloppsreningsverket Katterjåkk KIRUNA KOMMUNPARTNER AB EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Katterjåkk Reningsverk 2584-24 Rapporteringår

Läs mer

Kvartalsrapport 1, 2, 3 och 4 för Himmerfjärdsverket 2009

Kvartalsrapport 1, 2, 3 och 4 för Himmerfjärdsverket 2009 Rapport Kvartalsrapport 2009-4 1(1) Kvartalsrapport 1, 2, 3 och 4 för Himmerfjärdsverket 2009 Utsläppskontroll Kontroll av utsläpp av avloppsvatten sker i enlighet med Naturvårdsverkets föreskrift (1990:14)

Läs mer

Tilläggsbestämmelser till ABVA

Tilläggsbestämmelser till ABVA Tilläggsbestämmelser till ABVA Krav på avloppsvattnets kvalitet vid utsläpp från industrier och andra verksamheter till Kalmar Vatten AB:s allmänna avloppsanläggningar. Fastställt av Kalmar Vattens styrelse

Läs mer

Miljörapport 2016 Torekovs avloppsreningsverk Båstads kommun

Miljörapport 2016 Torekovs avloppsreningsverk Båstads kommun Miljörapport 2016 Torekovs avloppsreningsverk Båstads kommun Innehåll 1. Verksamhetsbeskrivning... 1 Organisation... 1 Verksamhetsområde... 2 Torekov avloppsreningsverk... 2 Ledningsnät... 4 2. Tillstånd...

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från yrkesmässig verksamhet

Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från yrkesmässig verksamhet [Skriv här] Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från yrkesmässig verksamhet Råd och regler för anslutning till avloppsanläggningarna i Halmstads och Laholms kommuner Fastställd av nämnden för Laholmsbuktens

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel 1 (9) Datum 2013-02-21 Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Mariefreds reningsverk Anläggningsnummer 0486-050-005 Rapporteringsår 2012 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten

Läs mer

Miljörapport 2017 Ekeby avloppsreningsverk, Bjuv

Miljörapport 2017 Ekeby avloppsreningsverk, Bjuv Miljörapport 2017 Ekeby avloppsreningsverk, Bjuv Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 1 2. Tillstånd... 5 3. Anmälningsärenden beslutade under året... 6 5. Tillsynsmyndighet... 6 5 h. NFS

Läs mer

Miljörapport 2016 Ekebro avloppsreningsverk, Bjuv

Miljörapport 2016 Ekebro avloppsreningsverk, Bjuv Miljörapport 2016 Ekebro avloppsreningsverk, Bjuv Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 2 2. Tillstånd... 6 3. Anmälningsärenden beslutade under året... 7 5. Tillsynsmyndighet... 7 6. Tillståndsgiven

Läs mer

Miljörapport 2017 AVLOPPSRENINGSVERKET BJÖRKLIDEN

Miljörapport 2017 AVLOPPSRENINGSVERKET BJÖRKLIDEN Miljörapport 2017 AVLOPPSRENINGSVERKET BJÖRKLIDEN Textdel 2017 års miljörapport I Textdelen redovisas vissa uppgifter enligt 5 samt 5b-5i i föreskrifterna om miljörapport. Övriga uppgifter enligt 4, 5

Läs mer

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Riktlinjer Diarienummer Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Ledningsgruppen 2017-09-28 Käppalaförbundet Reviderad 2017-10-17 Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (5) 1. Inledning Sprängning,

Läs mer

Kågeröds avloppsreningsverk Svalöv

Kågeröds avloppsreningsverk Svalöv Kågeröds avloppsreningsverk Svalöv Miljörapport 2016 Innehållsförteckning Sida Verksamhetsbeskrivning 3 Kågeröds avloppsreningsverk 4 Gällande beslut 8 Beaktande av hänsynsreglerna 13 Egenkontroll 16 Utsläppsdata

Läs mer

Miljörapport 2017 AVLOPPSRENINGSVERKET KATTERJOKK

Miljörapport 2017 AVLOPPSRENINGSVERKET KATTERJOKK Miljörapport 2017 AVLOPPSRENINGSVERKET KATTERJOKK Textdel 2017 års miljörapport I denna mall redovisas vissa uppgifter enligt 5 samt 5b-5i i föreskrifterna om miljörapport. Övriga uppgifter enligt 4, 5

Läs mer

Miljörapport år 2017 Torekovs avloppsreningsverk Båstads kommun

Miljörapport år 2017 Torekovs avloppsreningsverk Båstads kommun Miljörapport år 2017 Torekovs avloppsreningsverk Båstads kommun Innehåll 1. Verksamhetsbeskrivning... 1 Organisation... 1 Verksamhetsområde... 2 Torekov avloppsreningsverk... 2 Ledningsnät... 4 2. Tillstånd...

Läs mer

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel

Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Tilläggsbestämmelser till ABVA 16 med Informationsdel Krav på avloppsvattnets kvalitet vid utsläpp från industrier och andra verksamheter till Eslövs kommuns allmänna avloppsanläggningar. Gäller från 1

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Bestämmelser VA. För Vara kommuns allmänna VA-anläggningar. Bilaga till ABVA. Antagen av kommunfullmäktige

Bestämmelser VA. För Vara kommuns allmänna VA-anläggningar. Bilaga till ABVA. Antagen av kommunfullmäktige Bestämmelser VA För Vara kommuns allmänna VA-anläggningar Bilaga till ABVA Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26 4 Dessa bestämmelser antogs av kommunfullmäktige 2018-02-26 4 att gälla från 2018-03-02.

Läs mer

Miljörapport 2016 AVLOPPSRENINGSVERKET KATTERJOKK

Miljörapport 2016 AVLOPPSRENINGSVERKET KATTERJOKK Miljörapport 2016 AVLOPPSRENINGSVERKET KATTERJOKK Textdel 2016 års miljörapport Anläggningsnamn Katterjokk Reningsverk Anläggningsnummer 2584-24 Rapporteringsår 2016 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad

Läs mer

Kvidinge avloppsreningsverk Åstorp

Kvidinge avloppsreningsverk Åstorp Kvidinge avloppsreningsverk Åstorp Miljörapport 2014 1 (31) INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRTECKNING ÖVER BILAGOR... 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 4 Organisation... 4 Tillsynsmyndighet... 4 Verksamhetsområde...

Läs mer

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR

VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN? VARFÖR BEHÖVS AVLOPPSVATTENRENING? AVLOPPSRENINGSVERKETS DELAR VAD ÄR AVLOPPSVATTEN VAD ÄR AVLOPPSVATTEN SPILLVATTEN Förorenat vatten från hushåll, industrier, serviceanläggningar

Läs mer

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun

Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun 22 26 Anmälan om mindre ändring för behandling av bräddat avloppsvatten från pumpstationerna P214 och P244 i Alvik och Antnäs, Luleå kommun Dnr 2013-0176 Miljönämndens beslut Miljönämnden beslutar att

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2010.

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2010. Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2010. Innehåll 1 Grunddel Kärsta... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Kärsta... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening...

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008.

Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Miljörapport. Tortuna, Kärsta och Orresta reningsverk 2008. Innehåll 1 Grunddel Kärsta... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Kärsta... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening...

Läs mer

Textdel 2016 års miljörapport Värmepumpverket

Textdel 2016 års miljörapport Värmepumpverket Textdel 2016 års miljörapport Värmepumpverket ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Västerås Värmepumpverk Anläggningens (plats-) nummer: 1980-57-003 Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Miljörapport 2016 Nyvångs avloppsreningsverk, Åstorp

Miljörapport 2016 Nyvångs avloppsreningsverk, Åstorp Miljörapport 2016 Nyvångs avloppsreningsverk, Åstorp Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 2 2. Tillstånd... 6 3. Anmälningsärenden beslutade under året... 7 5. Tillsynsmyndighet... 7 6. Tillståndsgiven

Läs mer

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR

NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR NYA FÖRESKRIFTER FÖR STÖRRE AVLOPPSRENINGS ANLÄGGNINGAR Växjö 24 Januari 2017 Pontus Cronholm, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-01-24 1 Innehåll 1. Tillämpningsområde

Läs mer

Miljörapport. Kvicksund 2014.

Miljörapport. Kvicksund 2014. Miljörapport. Kvicksund 2014. Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 3 2.4 Kemikaliehantering...

Läs mer

Miljörapport 2015 Öresundsverket Helsingborg

Miljörapport 2015 Öresundsverket Helsingborg Miljörapport 2015 Öresundsverket Helsingborg 1 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 2. Tillstånd... 9 3. Anmälningsärenden beslutade under året... 9 4. Tillsynsmyndighet... 10 6. Tillståndsgiven

Läs mer

Informationsmöte på Margretelunds reningsverk. Mikael Algvere AOVA chef

Informationsmöte på Margretelunds reningsverk. Mikael Algvere AOVA chef Informationsmöte på Margretelunds reningsverk. 20140910 Mikael Algvere AOVA chef Vad är ett reningsverk? Reningsverk är en biokemisk processindustri, som renar vårt spillvatten från biologiskt material,

Läs mer

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun Ett giftfritt avlopp Information till företag i Jönköpings kommun 1 AVLOPPSRENING OCH KRETSLOPP RENINGSVERKEN I kommunen finns 20 avloppsreningsverk. Simsholmens och Huskvarnas reningsverk är de två största.

Läs mer

Kågeröds avloppsreningsverk Svalöv

Kågeröds avloppsreningsverk Svalöv Kågeröds avloppsreningsverk Svalöv Miljörapport 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsbeskrivning 3 Organisation 3 Tillsynsmyndighet 4 Verksamhetsområde 4 Kågeröds avloppsreningsverk 4 Lokalisering 4 Reningsprocess

Läs mer

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012 Berg avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, VA-avdelningen 0780-50-021 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1 Lokalisering och recipient... 3 1.2 Verksamhetens organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2012 STORVIKS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund

MILJÖRAPPORT 2012 STORVIKS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund MILJÖRAPPORT 2012 STORVIKS RENINGSVERK Sandvikens kommun Sandviken 2013-03-07 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Miljörapport 2012 Storviks reningsverk, Sandvikens kommun Miljörapport - textdel BESKRIVNING

Läs mer

Actiflo. - för bibehållen sjövattenmiljö

Actiflo. - för bibehållen sjövattenmiljö Actiflo - för bibehållen sjövattenmiljö BRÄDDVATTENRENING I Karlskoga utgörs hela 20 procent av spillvattennätet av kombinerade ledningar. Det vill säga att spillvatten (avlopp) och dagvatten (regnvatten

Läs mer

Miljörapport 2017 Ekebro avloppsreningsverk, Bjuv

Miljörapport 2017 Ekebro avloppsreningsverk, Bjuv Miljörapport 2017 Ekebro avloppsreningsverk, Bjuv Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 1 2. Tillstånd... 5 3. Anmälningsärenden beslutade under året... 6 5. Tillsynsmyndighet... 6 5 h. NFS

Läs mer

Miljörapport 2017 Nyvångs avloppsreningsverk, Åstorp

Miljörapport 2017 Nyvångs avloppsreningsverk, Åstorp Miljörapport 2017 Nyvångs avloppsreningsverk, Åstorp Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 1 2. Tillstånd... 5 3. Anmälningsärenden beslutade under året... 6 5. Tillsynsmyndighet... 6 5 h.

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2011 KUNGSGÅRDENS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund

MILJÖRAPPORT 2011 KUNGSGÅRDENS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund MILJÖRAPPORT 211 KUNGSGÅRDENS RENINGSVERK Sandvikens kommun Sandviken 212-3-12 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Miljörapport 211 Kungsgårdens reningsverk, Sandvikens kommun Miljörapport textdel

Läs mer

Textdel 2018 års miljörapport

Textdel 2018 års miljörapport Textdel 2018 års miljörapport ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Västerås Värmepumpverk Anläggningens (plats-) nummer: 1980-57-003 Fastighetsbeteckning: Gasverket

Läs mer

Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk. Halmstads kommun

Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk. Halmstads kommun Getinge, Åleds, Slättåkra, Tönnersjö och Simlångsdalens avloppsreningsverk Årsrapport 2015 ÅRSRAPPORT 2015 Avloppsreningsverk Getinge Tillsynsmyndighet Miljönämnden Anslutning Medelbelastning Dim 2 850

Läs mer

Miljörapport 2014 AVLOPPSRENINGSVERKET KIRUNA

Miljörapport 2014 AVLOPPSRENINGSVERKET KIRUNA Miljörapport 2014 AVLOPPSRENINGSVERKET KIRUNA Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Kiruna Avloppsreningsverk 69077-8604 Rapporteringsår 2014 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad

Läs mer

Miljörapport 2014 AVLOPPSRENINGSVERKET KATTERJÅKK

Miljörapport 2014 AVLOPPSRENINGSVERKET KATTERJÅKK Miljörapport 2014 AVLOPPSRENINGSVERKET KATTERJÅKK Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Katterjåkk Reningsverk 2584-24 Rapporteringår 2014 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning

Läs mer

ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK

ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK ÅSEDA AVLOPPSRENINGSVERK Uppvidinge kommun Samrådsredogörelse Treatcon AB Kalmar den 11:e mars 2011 Uppdrag: Åseda avloppsreningsverk Samrådsredogörelse Datum: 2011-03-11 Uppdragsgivare: Uppvidinge kommun

Läs mer

Miljörapport 2014. Granskär Avloppsreningsverk. Söderhamns Kommun

Miljörapport 2014. Granskär Avloppsreningsverk. Söderhamns Kommun Miljörapport 2014 Granskär Avloppsreningsverk Söderhamns Kommun Miljörapport 2014 Granskär Avloppsreningsverk 2 (23) Innehållsförteckning Grunddel... 3 Textdel... 4 1. Verksamhetsbeskrivning... 4 2. Tillstånd...

Läs mer

6220 Nynashamn Sida 3. Nynäshamns avloppsreningsverk

6220 Nynashamn Sida 3. Nynäshamns avloppsreningsverk 6220 Nynashamn 03-02-13 17.01 Sida 3 Nynäshamns avloppsreningsverk 6220 Nynashamn 03-02-13 17.01 Sida 4 I början av 1900-talet släpptes avloppsvattnet rakt ut i naturen. I takt med städernas snabba tillväxt

Läs mer

Miljörapport för år: 2016 Textdel

Miljörapport för år: 2016 Textdel Miljörapport för år: 2016 Textdel Verksamhetsutövare Namn Skara Energi AB Anläggningens namn Skara avloppsreningsverk, Horshaga Org.nr 556429-4303 Länsstyrelsens anläggningsnr 1495-1153 Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar

Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar Riktlinjer Diarienummer 114-14/013 Riktlinjer för utsläpp till avlopp från tågtvättar Antagen av Ledningsgruppen 2014-08-13 Käppalaförbundet Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (8) Sammanfattning För att minska

Läs mer

Miljörapport Avloppsreningsverket Katterjåkk EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB

Miljörapport Avloppsreningsverket Katterjåkk EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB Miljörapport 2013 Avloppsreningsverket Katterjåkk KIRUNA KOMMUNPARTNER AB EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Katterjåkk Reningsverk 2584-24 Rapporteringår

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni 2015 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Urban Granfeldt Patrik Fornander Christer

Läs mer

Miljörapport 2015 AVLOPPSRENINGSVERKET KIRUNA

Miljörapport 2015 AVLOPPSRENINGSVERKET KIRUNA Miljörapport 2015 AVLOPPSRENINGSVERKET KIRUNA Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Kiruna Avloppsreningsverk 69077-8604 Rapporteringsår 2015 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2011 STORVIKS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund

MILJÖRAPPORT 2011 STORVIKS RENINGSVERK. Sandvikens kommun. Carin Eklund MILJÖRAPPORT 2011 STORVIKS RENINGSVERK Sandvikens kommun Sandviken 2012-03-10 Sandviken Energi Vatten AB Carin Eklund Miljörapport 2011 Storviks reningsverk, Sandvikens kommun Miljörapport - textdel BESKRIVNING

Läs mer

OXIE INARBETNINGSYTOR

OXIE INARBETNINGSYTOR OXIE INARBETNINGSYTOR ÅRSRAPPORT 2017 VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2017 2 VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2017 3 Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningsnamn: Kontaktperson: Inarbetningsytor

Läs mer

Remiss angående ansökan om tillstånd för Uddebo avloppsreningsverk

Remiss angående ansökan om tillstånd för Uddebo avloppsreningsverk Miljönämnden 2007 10 18 67 1 Remiss angående ansökan om tillstånd för Uddebo avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, Luleå kommun har till länsstyrelsen inkommit med en ansökan om nytt tillstånd på

Läs mer