Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig"

Transkript

1 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 1 / 32 Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig Innehåll STARTSIDA... 2 SÖKNING... 4 HUVUDSIDA FÖR FUNKTIONER... 5 EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION... 6 EN TILLFÄLLIG SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION INDIVIDUELLA SÄKERHETER STATISTIKRAPPORT... 29

2 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 2 / 32 STARTSIDA För KATSO-identifierade användare öppnas först en sida som visar alla beskattningsobjekt som kopplats till en viss KATSO-kod. Deklaranten ska välja det objekt i listan som han eller hon tänker lämna en deklaration för. Om det finns bara ett objekt i listan väljs detta. Ett klick på knappen Fortsätt flyttar användaren vidare. När man klickar på Visa anvisning öppnas ett anvisningsfönster. Det går att flytta på anvisningsfönstret till önskat ställe på sidan genom att ta tag i dess övre kant. När man klickar på Dölj anvisning döljs anvisningsfönstret. På övre delen av sidan kan man välja språk för användargränssnittet (finska visas som förval, svenska kan väljas). Via länken kommer man till Skatteförvaltningens webbplats. För identifierade användare visas upptill på sidan med vilken kod användaren är inloggad i tjänsten. Man kan logga ut ur systemet via länken Logga ut.

3 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 3 / 32 STARTSIDA På startsidan väljs önskad funktion. Välj fliken Sökning när du vill söka fram tidigare elektroniska skattedeklarationer eller ansökningar. Om deklarationen eller ansökan lämnats in på papper, kan dess uppgifter eller beslutet som fattats på basis av den inte sökas fram med denna funktion. På fliken Funktioner kan du lämna in en skattedeklaration, ställa en säkerhet eller göra en återbäringsansökan.

4 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 4 / 32 SÖKNING På denna sida kan bara den berörda kundens deklarationer/ansökningar sökas fram. Om kunden är inloggad med en Katso-kod hämtas fram bara sådana deklarationer/ansökningar som lämnats in med den Katso-koden. Typ av ärende välj om du vill se en registrerad eller en tillfällig skattskyldigs skattedeklarationer, återbäringsansökningar eller säkerheter. Skatt sökningen kan begränsas till ett visst skatteslag. Punktskattebeteckning/Beteckning för gemensam deklaration om detta fält ifylls gäller sökningen bara skattedeklarationer som lämnats in som registrerad skattskyldig. Löpnummer/skatt i fråga om beteckningar för gemensam deklaration anges detta nummer med ett tecken, t.ex. "1", i fråga om punktskattebeteckningar i formen 001. Typ av återbäring välj vilka återbäringsansökningar du vill söka fram Skatteperiod sökning möjlig bara med startdatum eller med slutdatum. Status Utkast är en deklaration/ansökan som kunden sparat som utkast och inte skickat till Skatteförvaltningen. I ett ärende Under handläggning har inget beslut ännu fattats. Säkerhetens referensnummer referensnumret som använts i beslutet. Beslutsnummer, Deklarationens/ansökans nummer man kan ange bara en del av numret med *

5 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 5 / 32 HUVUDSIDA FÖR FUNKTIONER En registrerad skattskyldigs skattedeklaration väljs när den skattskyldige avger skattedeklarationer per skatteperiod och uppgifterna om den skattskyldige finns sparade i punktbeskattningens kundregister till följd av tillstånd, registrering eller regelbunden verksamhet. En tillfällig skattskyldigs skattedeklaration tillfälliga skattskyldiga är tillfälligt registrerade aktörer (registrering har gjorts för ett enskilt mottagande) och sådana aktörer som inte har beviljats punktskattetillstånd av Skatteförvaltningen för produkterna i fråga eller som inte registrerats eller vars uppgifter inte sparats i punktbeskattningens kundregister på basis av regelbunden verksamhet. Ansökan om återbäring när man vill lämna en ansökan om skatteåterbäring till Skatteförvaltningen (t.ex. användning för skattefritt ändamål eller export). Det finns en egen anvisning för återbäringsansökningar. Individuella säkerheter väljs när man vill ställa en säkerhet (gäller bara EU-harmoniserade punktskatter, dvs. alkohol-, tobaks- och energiprodukter). Det är inte möjligt att ställa säkerhet för nationella punktskatter, t.ex. för skatt på dryckesförpackningar eller sötsaker). Statistikrapport Avfallsskattskyldiga ska lämna en statistikrapport om skattefritt avfall som förts till avstjälpningsplats.

6 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 6 / 32 EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION val av punktbeskattningsobjekt Välj det beskattningsobjekt som din skattedeklaration gäller. Beskattningsobjekt det som en egen skattedeklaration ska avges för, t.ex. alkoholskatt, tobaksskatt osv. Om den skattskyldige har flera skatteupplag är vart och ett av dem ett eget beskattningsobjekt (utom om den skattskyldige beviljats tillstånd att avge en gemensam deklaration för dem). EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION deklarationens grunduppgifter Den skattskyldiges uppgifter bestäms enligt de uppgifter som angetts om beskattningsobjektet. Dessa uppgifter kan inte ändras. Skatteperiod föregående skatteperiod står som förval. Elektroniska skattedeklarationer kan avges bara för 6 månader bakåt i tiden. Kundens referens ange din egen referens om du vill. Inget att deklarera sätt ett kryss här, om inga händelser förekommit under skatteperioden. Kontakt- och beslutsspråk det är möjligt att välja antingen finska eller svenska som det språk som används i beslut och när Skatteförvaltningen eventuellt kontaktar dig.

7 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 7 / 32 EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION kundens kontaktuppgifter Den skattskyldiges kontaktuppgifter tjänsten hämtar kunduppgifterna från kundregistret. Meddelande om beslutet till e-postadressen ange en e- postadress dit du vill att ett meddelande om det elektroniska beslutet skickas i det fall att det inte går att fatta det elektroniska beslutet samtidigt som deklarationen lämnas in. OBS! Själva beslutet skickas inte per post utan det kan läsas bara i elektronisk form. Kontaktperson ange namn och kontaktuppgifter för den person som Skatteförvaltningen kan kontakta i frågor om skattedeklarationen. Uppgifter märkta med * är obligatoriska.

8 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 8 / 32 EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION skattebelagda produkter Välj den produkt i rullgardinsmenyn som din skattedeklaration gäller. Ange därefter produktens kvantitet och klicka på Spara produktradens uppgifter för att spara uppgifterna i systemet. EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION skattebelagda produkter När de inmatade uppgifterna har sparats, visas de under rubriken Deklarationens skattebelagda produkter. Mata in följande produkt genom att välja produkten i menyn Produkt, ange dess kvantitet och spara uppgifterna. Mata in behövligt antal produkter och kvantiteter.

9 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 9 / 32 EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION skattebelagda produkter, korrigering av produktuppgifter När du märker att du angett fel kvantitet kan du korrigera den genom att klicka på den sparade produktraden varefter produktens kvantitetsuppgifter visas i övre delen av sidan och kan ändras där. EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION skattebelagda produkter, radering av produktuppgifter Om du märker att du valt fel produkt kan du radera den med knappen Radera. Innan produktraden raderas frågar systemet om du verkligen vill radera den.

10 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 10 / 32 EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION skattefria produkter Välj först den skattefria produkten och därefter grunden för skattefriheten i följande rullgardinsmeny. Ange därefter produktens kvantitet och spara produktradens uppgifter. OBS. När man deklarerar skattefriheter för elström ska man alltid välja Skattefri elström som produkt och ange alla skattefriheter på denna produkt. Om det för skatteperioden i fråga inte finns skattefria produkter att deklarera gå till följande sida genom att klicka på Följande. EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION skattefria produkter, korrigering och radering av produktuppgifter När du märker att du angett fel kvantitet för produkten kan du korrigera den genom att klicka på produktraden nertill på sidan varefter kvantiteten kan ändras. Om du valt fel produkt kan du radera hela raden genom att klicka på Radera. Innan produktraden raderas frågar systemet om du verkligen vill radera den.

11 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 11 / 32 EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION avdrag Välj först skatteslag (om skattegruppen omfattar bara ett skatteslag visas det som förval) och sedan avdragsgrund och ange det belopp i euro som ska dras av. Spara produktradens uppgifter. OBS! Om det för skatteperioden i fråga inte finns avdrag att deklarera gå till följande sida genom att klicka på Följande. EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION sammandrag och sändning På denna sida är det möjligt att kontrollera de inmatade uppgifterna innan de skickas till Skatteförvaltningen. Tillägguppgiften för kundens eget bruk förmedlas inte till Skatteförvaltningen och skrivs inte ut på beslutet utan syns bara i det elektroniska arkivet. Om man vill kan man ändra på deklarationen via den vänstra navigeringsmenyn eller genom att klicka på Föregående. Knappen Töm blanketten tar bort alla uppgifter som sparats i blanketten. Knappen Spara som utkast sparar de inmatade uppgifterna som utkast och man kan återkomma till dem senare.

12 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 12 / 32 EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION sammandrag och sändning Skattedeklarationen skickas till Skatteförvaltningen genom att klicka på Skicka deklarationen. Innan deklarationen skickas kontrollerar systemet ännu att du verkligen vill skicka deklarationen till Skatteförvaltningen. [Fel tryckknapp på skärmen] EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION sammandrag och sändning I detta fall kan systemet inte fatta ett elektroniskt beskattningsbeslut (t.ex. deklarationen har lämnats in för sent). När beskattningsbeslutet fattats av en tjänsteman skickar systemet ett e-postmeddelande till den e-postadress som angetts tidigare, när det färdiga beslutet finns att läsa i tjänsten Punktskattdeklaration. Själva beslutet skickas inte per post.

13 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 13 / 32 EN REGISTRERAD SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION betalning Beskattningsbeslutet kan öppnas och läsas genast i pdf-format. Genom att klicka på Betala på nätbanken kan man direkt gå till nätbanken och betala beslutet/räkningen där. Räkningen kan också skrivas ut och betalas senare. Följande skattedeklaration Om du behöver avge flera skattedeklarationer gå tillbaka till fliken Funktioner och börja fylla i följande deklaration genom att välja den skatt som deklarationen gäller.

14 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 14 / 32 EN TILLFÄLLIG SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION val av skatt Tillfälliga skattskyldiga, som avger en skattedeklaration för ett enskilt mottaget varuparti, ska först välja den skatt som deklarationen gäller. EN TILLFÄLLIG SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION - deklarationens grunduppgifter En KATSO-identifierad aktör anses alltid agera i kommersiellt syfte. Om du vill lämna in en skattedeklaration i egenskap av privatperson, logga in i tjänsten Punkskattedeklaration med VETUMA-koder. Välj finska eller svenska som språk för eventuella kontakter och för beslutet. I fråga om harmoniserade punktskattepliktiga produkter (alkohol-, tobaks- och energiprodukter) för vilka säkerhet ställts, ska säkerhetens referensnummer anges för att systemet ska kunna fatta beslutet automatiskt. I fråga om andra skatter lämnas fältet tomt.

15 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 15 / 32 EN TILLFÄLLIG SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION - skattebelagda produkter Välj i rullgardinsmenyn den produkt som du vill avge en skattedeklaration för. Ange därefter produktens kvantitet. Man ska alltid klicka på Spara produktradens uppgifter för att de angivna produktuppgifterna ska sparas i det elektroniska systemet. När de inmatade uppgifterna är sparade i systemet, visas de under rubriken Deklarationens skattebelagda produkter. Mata in behövligt antal produkter och kvantiteter. EN TILLFÄLLIG SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION - skattebelagda produkter, korrigering eller radering av uppgifter När du vill ändra kvantiteten för en produkt som sparats i systemet klicka på produktraden, varefter fältet Kvantitet öppnas för redigering. De sparade uppgifterna kan raderas med knappen Radera. Innan uppgifterna raderas frågar systemet om du verkligen vill radera produktradens uppgifter. När du matat in alla produktuppgifter klicka på Följande för att gå vidare.

16 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 16 / 32 EN TILLFÄLLIG SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION - skattefria produkter Välj först den produkt som omfattas av skattefriheten. Välj därefter grunden för skattefriheten i rullgardinsmenyn. Ange produktens kvantitet och spara uppgifterna När uppgifterna är sparade i systemet, visas de under rubriken Deklarationens skattefria produkter. EN TILLFÄLLIG SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION skattefria produkter, korrigering eller radering av uppgifter Om du vill ändra en kvantitet som sparats i systemet klicka på produktraden och fältet Kvantitet öppnas för redigering. Om någon av de sparade produkterna är fel kan du radera den med knappen Radera. Systemet frågar ännu innan produktraden raderas om du verkligen vill radera den.

17 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 17 / 32 EN TILLFÄLLIG SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION - sammandrag och sändning På sidan Sammandrag och sändning är det möjligt att kontrollera de inmatade uppgifterna innan de skickas till Skatteförvaltningen. Om fel upptäcks i deklarationen kan de korrigeras via navigeringsmenyn till vänster på sidan. Knappen Töm blanketten tar bort alla uppgifter som sparats i blanketten. Skicka deklarationen till Skatteförvaltningen genom att klicka på Skicka deklarationen. Innan deklarationen skickas kontrollerar systemet ännu att du verkligen vill skicka deklarationen. Om deklarationen är färdig, klicka på OK. I detta skede är det ännu möjligt att avbryta sändningen genom att klicka på Avbryt.

18 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 18 / 32 EN TILLFÄLLIG SKATTSKYLDIGS SKATTEDEKLARATION - betalning Om deklarationen avgetts i tid och allt är i sin ordning med den säkerhet som eventuellt ställts på förhand, kan beskattningsbeslutet genast öppnas och läsas i pdf-format. Genom att klicka på Betala på nätbanken kan man direkt gå till nätbanken och betala beslutet/räkningen där. Räkningen kan också skrivas ut och betalas senare. Följande skattedeklaration Om du behöver avge flera skattedeklarationer gå tillbaka till fliken Funktioner och börja fylla i följande deklaration genom att välja den skatt som deklarationen gäller. I detta fall har systemet inte kunnat fatta ett elektroniskt beslut (deklarationen har lämnats in för sent eller den behövliga säkerheten har inte ställts). När beskattningsbeslutet ska fattas av en tjänsteman skickar systemet ett e-postmeddelande till den e-postadress som angetts tidigare, när det färdiga beslutet finns att läsa i tjänsten Punktskattedeklaration. Själva beslutet skickas inte per post.

19 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 19 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER För EU-harmoniserade punktskattepliktiga produkter (alkoholoch tobaksprodukter samt flytande bränslen) ska en säkerhet ställas innan produkterna skickas till Finland. Beloppet av säkerheten är lika med den skatt som senare kommer att uppbäras för produkterna. INDIVIDUELLA SÄKERHETER kundens säkerheter Systemet kontrollerar om kunden har tidigare säkerheter och visar både säkerheter med statusen Utkast och oanvända säkerhet. När man första gången skapar en säkerhet eller när de tidigare säkerheterna använts i sin helhet, är denna sida tom.

20 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 20 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER kundens säkerheter I detta fall har kunden tre tidigare säkerheter: två halvfärdiga som inväntar säkerhet och en färdig som kan användas. Kunden kan börja skapa en ny säkerhet genom att klicka på Följande. INDIVIDUELLA SÄKERHETER uppgifter om leveransparti Ange namn och adressuppgifter. En KATSO-identifierad aktör anses alltid agera i kommersiellt syfte. Om du vill ställa en säkerhet i egenskap av privatperson, logga in i tjänsten Punkskattedeklaration med VETUMA-koder. Punktskatt betald i det land där transporten inletts Ja: Punktskatterna har betalats för produkterna i avgångslandet (skattebelagd transport). Nej: Produkterna avsänds från ett skattupplag och flyttas inom ramen för uppskovsförfarandet (skattefri transport).

21 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 21 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER uppgifter om leveransparti Om punktskatt har betalats i det land där transporten inletts (skattebelagd transport) välj också den skatt som säkerheten gäller.

22 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 22 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER uppgifter om leveransparti Om det är fråga om skattefri transport ange uppgifter om leveransstället. Ange också avsändarens punktskattenummer och tryck Hämta avsändarens tillstånduppgifter. Systemet hämtar namn- och adressuppgifter om avsändaren från FINSEEDregistret. Om avsändaren i sitt hemland har registrerats som småproducent av vin, sätt ett kryss i rutan. I så fall avsändarens uppgifter hämtas inte från Findseed utan matas in till systemet på följande skärm.

23 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 23 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER uppgifter om leveransparti Om avsändaren i sitt hemland registrerats som småproducent av vin ska också småproducentens namn och adressuppgifter anges för ställande av säkerhet.

24 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 24 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER produkter som tas emot / skatt Välj i rullgardinsmenyn den produkt som kommer att tas emot och ange dess kvantitet. Spara uppgifterna. Mata in behövligt antal produkter och kvantiteter. INDIVIDUELLA SÄKERHETER produkter som tas emot / skatt, korrigering / radering av uppgifter När produktuppgifterna har sparats i systemet, visas de under rubriken Produkter som tas emot. Om du märker att du angett fel kvantitet kan du korrigera den genom att klicka på produktraden då fältet Kvantitet öppnas för redigering. Om du av misstag angett fel produkt, radera hela produktraden genom att klicka på Radera. Innan produktraden raderas frågar systemet om du verkligen vill radera den.

25 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 25 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER produkter som tas emot / skatt När du matat in alla dina produkter och deras kvantiteter i systemet, gå till betalningen av säkerhet. Systemet frågar ännu om du är säker på att du vill skapa en säkerhet. Du kan också börja från början. Då försvinner alla uppgifter som sparats i systemet.

26 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 26 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER betalning Ange också ditt IBAN-kontonummer och din BIC-kod. Om det senare i samband med inlämningen av skattedeklarationen kommer fram att du betalat för mycket i säkerhet, återbetalar Skatteförvaltningen automatiskt den överbetalade säkerheten enligt de uppgifter som du angett här.

27 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 27 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER betalning När alla produkter är inmatade kan du ännu på sidan Betalning kontrollera att de inmatade uppgifterna är korrekta. Om du upptäcker fel kan du via navigeringsmenyn till vänster eller genom att klicka på Föregående gå tillbaka och korrigera dem. Välj betalningssätt: om du vill kan du genast gå till nätbanken och betala in säkerheten där. När Skatteförvaltningen fått en kvittering för betalningen, kan du skriva ut ett punktskattenummer för avsändaren. Om du vill betala säkerheten senare kan du också skriva ut de uppgifter som behövs vid betalningen. Då förblir säkerheten i tjänsten Punktskattedeklaration som utkast och väntar på betalningen.

28 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 28 / 32 INDIVIDUELLA SÄKERHETER sammandrag På sammandagssidan visas de uppgifter som behövs vid betalning av säkerheten samt säkerhetens status. Om säkerheten betalas genast på nätbanken visar programmet denna sida. Säkerhetens status är då Säkerheten har ställts.

29 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 29 / 32 STATISTIKRAPPORT Avfallsskattskyldiga ska utöver skattedeklarationen också lämna in en statistikrapport om skattefria avfall.

30 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 30 / 32 STATISTIKSRAPPORT val av punktbeskattningsobjekt Välj det beskattningsobjekt som din statistikrapport gäller. STATISTIKSRAPPORT rapportens grunduppgifter Den skattskyldiges uppgifter bestäms enligt de uppgifter som angetts om beskattningsobjektet. Dessa uppgifter kan inte ändras. Skatteperiod föregående skatteperiod står som förval. Elektroniska statistikrapporter kan bara avges för 6 månader bakåt i tiden.

31 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 31 / 32 STATISTIKSRAPPORT produkter Börja mata in produktuppgifter genom att välja produktgruppen i rullgardinsmenyn. Därefter öppnas en ny rad där du kan välja de varukoder som omfattas av produktgruppen i fråga. Efter valet av varukoden visas de produkter som hör till varukoden i fråga samt fältet för kvantitet. Klicka därefter på Spara produktradens uppgifter. Mata in följande produkt genom att på nytt välja produktgrupp, varukod och produkt samt ange produktens kvantitet och spara uppgifterna. Mata in behövligt antal produkter och kvantiteter. STATISTIKSRAPPORT produkter När de inmatade uppgifterna har sparats, visas de under rubriken Deklarationens produkter. När du märker att du angett fel kvantitet kan du korrigera den genom att klicka på den sparade produktraden varefter produktens kvantitetsuppgifter visas i övre delen av sidan och kan ändras där. Om du märker att du valt fel produkt kan du radera den med knappen Radera. Innan produktraden raderas frågar systemet om du verkligen vill radera den.

32 Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 32 / 32 STATISTIKSRAPPORT sammandrag och sändning När alla produkter som ska rapporteras är sparade kan rapporten skickas till Skatteförvaltningen med knappen Skicka deklarationen. Innan rapporten skickas frågar systemet ännu om du verkligen vill skicka rapporten. När rapporten skickats visar programmet ett sammandrag av de avfall som angetts i rapporten.

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Skatteförvaltningen Användarguide, VETUMA-identifierad skattskyldig Punktskattedeklaration 1/36 Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Innehåll INLOGGNING

Läs mer

Användarmanual för Webbimport företag

Användarmanual för Webbimport företag Användarmanual för Webbimport företag 12.8.2011 STARTSIDAN På webbtjänstens startsida finns allmän information om programmet och telefontjänsten samt systemmeddelanden. På startsidan kan man välja språk

Läs mer

/20 WEBB-AREX ANVÄNDAR- OCH IFYLLNINGSANVISNINGAR

/20 WEBB-AREX ANVÄNDAR- OCH IFYLLNINGSANVISNINGAR 23.4.2010 1/20 WEBB-AREX ANVÄNDAR- OCH IFYLLNINGSANVISNINGAR 23.4.2010 2/20 STARTSIDA På webbtjänstens startsida finns allmänna uppgifter om programmet, en länk till användarmanualen, systemmeddelanden

Läs mer

Deklarationstjänsten för import

Deklarationstjänsten för import Deklarationstjänsten för import Postförtullning Privatpersoner Anvisningar I deklarationstjänsten för import kan du lämna in en importdeklaration för varor som införs från länder utanför EU, varor som

Läs mer

Deklarationstjänsten för Intrastat

Deklarationstjänsten för Intrastat 23.10.2017 Ifyllningsanvisning Mer detaljerade anvisningar om hur man lämnar deklarationer finns i Intrastathandledningen på http://tulli.fi/sv/statistik/intrastat (Intrastat - Utrikeshandelsstatistik

Läs mer

190 - Produkter avsedda för försäljning/konsumtion på fartyg och luftfartyg i yrkesmässig internationell trafik 18 Befrielse från punktskatt

190 - Produkter avsedda för försäljning/konsumtion på fartyg och luftfartyg i yrkesmässig internationell trafik 18 Befrielse från punktskatt NAA SKATTEDEKLARATION Godkänd upplagshavare Punktskatt på alkohol och alkoholdrycker 1/7 Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod FO-nummer /

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

NSB. Naturgasnätsinnehavare. Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsutredning Skatteperiod Datum då produkterna mottogs.

NSB. Naturgasnätsinnehavare. Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsutredning Skatteperiod Datum då produkterna mottogs. NSB SKATTEDEKLARATION på vissa bränslen /5 Godkänd upplagshavare Registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig Registrerad användare av naturgas Den skattskyldiges namn Naturgasnätsinnehavare Registrerad

Läs mer

Användarmanual för Webbimport privatpersoner

Användarmanual för Webbimport privatpersoner Användarmanual för Webbimport privatpersoner 28.11.2011 STARTSIDAN På webbtjänstens startsida finns allmän information om programmet och telefontjänsten samt systemmeddelanden. På startsidan kan man välja

Läs mer

NAA. Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig

NAA. Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig NAA SKATTEDEKLARATION Punktskatt på alkohol och alkoholdrycker 1/5 Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig Skatterepresentant Den skattskyldiges namn Postadress

Läs mer

NAA Produkter avsedda för försäljning/konsumtion på fartyg och luftfartyg i yrkesmässig internationell trafik 18 Befrielse från punktskatt

NAA Produkter avsedda för försäljning/konsumtion på fartyg och luftfartyg i yrkesmässig internationell trafik 18 Befrielse från punktskatt NAA SKATTEDEKLARATION Godkänd upplagshavare Punktskatt på alkohol och alkoholdrycker 1/6 Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod FO-nummer /

Läs mer

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Denna anvisning är avsedd för dem som ansöker om anslutning till Kanta-tjänsten. I anvisningen behandlas alla punkter som krävs

Läs mer

Ändringar i överlåtelsebeskattningen

Ändringar i överlåtelsebeskattningen Ändringar i överlåtelsebeskattningen 1.11.2019 Ändringarna i korthet Att deklarera och betala överlåtelseskatt ändras 1.11.2019 Överlåtelseskattens procent och beräkningen av skatten ändras inte Deklarationskanalerna

Läs mer

Sporadisk import av punktskattepliktiga produkter

Sporadisk import av punktskattepliktiga produkter Kundanvisning om punktbeskattning 6 Sporadisk import av punktskattepliktiga produkter www.tulli.fi April 2014 Sporadisk import av punktskattepliktiga produkter Tillfälligt registrerad mottagare Inom punktskattelagstiftningen

Läs mer

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Denna anvisning är avsedd för dem som ansöker om anslutning till Kanta-tjänsten eller uppdaterar sina kunduppgifter. I anvisningen

Läs mer

Exporttulldeklaration på Internet Presentation

Exporttulldeklaration på Internet Presentation Exporttulldeklaration på Internet Presentation 10.8.2009 10.8.2009 1 Webbdeklarering vid export 1. Sidor och funktioner för alla användare Som oidentifierad användare får deklaranten ett referensnummer

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

Bruksanvisning för Omapalvelu. Obs! Anvisningen är ännu under arbete. Vi uppdaterar bilderna så snart som möjligt.

Bruksanvisning för Omapalvelu. Obs! Anvisningen är ännu under arbete. Vi uppdaterar bilderna så snart som möjligt. Bruksanvisning för Omapalvelu Obs! Anvisningen är ännu under arbete. Vi uppdaterar bilderna så snart som möjligt. Innehållsförteckning Vad är Omapalvelu? 3 Egna uppgifter och Kontaktsätt 4 Beskrivning

Läs mer

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av prov 14.10.2016 2(16) Att ansöka om prov Rätt att ansöka om prov elektroniskt... 3 Val av sammanslutning... 3 Registrering av ny

Läs mer

Skatt på alkoholdrycker och dryckesförpackningar

Skatt på alkoholdrycker och dryckesförpackningar Kundanvisning om punktbeskattning 23 Tull- och skatte behandling av gåvor som tagits emot från utlandet www.tulli.fi Januari 2013 Skatt på alkoholdrycker och dryckesförpackningar I Europeiska unionens

Läs mer

Användarmanual för Webb-EMCS

Användarmanual för Webb-EMCS 1 Användarmanual för Webb-EMCS 1. Välj punktskattenummer... 3 2. Första sidan... 4 3. Nytt e-ad: Allmänna uppgifter... 5 3.1 Nytt e-ad: Uppgifter om dokumentet... 6 3.2. Nytt e-ad: Transportuppgifter...

Läs mer

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Du kan sända ditt meddelande elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten.om du sänder ett elektroniskt meddelande behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

NVA. SKATTEFRIA MÄNGDER - anges produktgruppsvis i kolumnen Skattefri mängd, i fältet för respektive skattefrihetskod

NVA. SKATTEFRIA MÄNGDER - anges produktgruppsvis i kolumnen Skattefri mängd, i fältet för respektive skattefrihetskod NVA SKATTEDEKLARATION Godkänd upplagshavare Punktskatt på läskedrycker 1/5 Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod FO-nummer / personbeteckning

Läs mer

1. Så här gör man en ansökan

1. Så här gör man en ansökan 1. Så här gör man en ansökan En ansökan består av en elektronisk blankett och dess bilagor (vanligen forskningsplan, meritförteckning osv.) som den sökande ifyller i Akademins e-tjänst. Mer information

Läs mer

Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig

Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig NPA SKATTEDEKLARATION Punktskatt på flytande bränslen och 1/11 Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig Skatterepresentant Den skattskyldiges namn Postadress för

Läs mer

Användarmanual för Webbexportprogrammet

Användarmanual för Webbexportprogrammet 1 Användarmanual för Webbexportprogrammet 7.11.2013 STARTSIDA På webbtjänstens startsida finns allmänna uppgifter om programmet, en länk till användarmanualen, en länk till Taric-databasen, systemmeddelanden

Läs mer

NAA. Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig

NAA. Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig NAA SKATTEDEKLARATION 1 (5) Punktskatt på alkohol och alkoholdrycker Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig Skatterepresentant Den skattskyldiges namn Postadress

Läs mer

Ansö kan öm möderskapsunderstö d

Ansö kan öm möderskapsunderstö d Ansö kan öm möderskapsunderstö d Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs

Läs mer

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion för föreningar

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion för föreningar Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion för föreningar 19.9.2016 2(13) Instruktion för föreningar Föreningsuppgifter-fliken... 3 Val av förening - Kenneldistrikt och grenförbund... 3 Val av förening

Läs mer

Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på

Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på Ansökan om tomt Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på. Viktigt att notera vid ansökning av tomt: 1) Sökande fyller i endast en ansökan under ansökningstiden

Läs mer

Tips inför årsskiftet Skatteinfo för proffs inom ekonomiförvaltning 2016

Tips inför årsskiftet Skatteinfo för proffs inom ekonomiförvaltning 2016 Tips inför årsskiftet 2017 Skatteinfo för proffs inom ekonomiförvaltning 2016 1 Skatteperioder Allt fler företag kan i fortsättningen ansöka om en förlängd skatteperiod tack vare att omsättningsgränserna

Läs mer

Ansökan om underhållsstöd

Ansökan om underhållsstöd Ansökan om underhållsstöd Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen

Läs mer

NVA. Registrerad mottagare Skatterepresentant Oregistrerad skattskyldig

NVA. Registrerad mottagare Skatterepresentant Oregistrerad skattskyldig NVA SKATTEDEKLARATION 1/5 Registrerad mottagare Skatterepresentant Oregistrerad skattskyldig Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod Datum då

Läs mer

Exempel 3: Fartygsleveransdeklaration

Exempel 3: Fartygsleveransdeklaration 1 Exempel 3: Fartygsleveransdeklaration Mera information: www.tulli.fi Kundanvisning för export nr 33: Exportdeklaration för fartygsleverans Man kan lämna in en deklaration för fartygsleverans i tjänsten

Läs mer

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter Eviras anvisning Eviras anvisning Tas i bruk 10/2009 TIHY Godkänd av Föredragande Mera information Matti Huttunen Pia Vilen Dataadministrationsenheten

Läs mer

PERIODSKATTEDEKLARATION

PERIODSKATTEDEKLARATION Deklarationsanvisningar för PERIODSKATTEDEKLARATION skatteåret 2014 Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/blanketter/periodskattedeklaration INNEHÅLL PERIODSKATTEDEKLARATION OCH SKATTEKONTO 3 INLÄMNANDE

Läs mer

Webbliitu-tjänsten Kundanvisning. Webbliitu-tjänsten kundanvisningens innehåll. version 3.0,

Webbliitu-tjänsten Kundanvisning.   Webbliitu-tjänsten kundanvisningens innehåll. version 3.0, Webbliitu-tjänsten Kundanvisning www.tulli.fi version 3.0, 30.4.2015 Webbliitu-tjänsten kundanvisningens innehåll Webbliitu-tjänsten... 2 Nödvändiga apparater och program... 2 Begränsningar gällande användningen

Läs mer

E-faktura i nätbanken Beskrivning av tjänsten

E-faktura i nätbanken Beskrivning av tjänsten E-faktura i nätbanken Beskrivning av tjänsten Innehåll Ta emot fakturor i nätbanken eller filöverföringen... 3 För vem är tjänsten avsedd?... 3 Tillgänglighet... 4 Handläggningstid... 4 Bankdag... 4 Förvara

Läs mer

Ansökan om tomt. Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på

Ansökan om tomt. Principerna för överlåtelse av tomter och villkoren för att en ansökan ska godkännas beskrivs på Esbo stad Teknik- och miljösektorn Tomtenheten tonttiyksikko@espoo.fi Tfn 09 81621 (växel) Tomtansökningar: tfn 050 395 2151 eller 043 825 1557 Ansökan om tomt Alla som lämnat in en godkänd ansökan i tid

Läs mer

Testningstjänst för meddelandedeklarering Kundanvisning. Version 0.4, tulli.fi. Anvisning för testningstjänsten för meddelandedeklarering

Testningstjänst för meddelandedeklarering Kundanvisning. Version 0.4, tulli.fi. Anvisning för testningstjänsten för meddelandedeklarering Testningstjänst för meddelandedeklarering Kundanvisning Version 0.4, 30.10.2018 tulli.fi Anvisning för testningstjänsten för meddelandedeklarering 2 (11) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Nödvändiga

Läs mer

Ansö kan öm barnbidrag

Ansö kan öm barnbidrag Ansö kan öm barnbidrag Anvisningar fö r dig söm anva nder e-tja nsten Du kan ansöka om barnbidrag elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten, men eventuella bilagor måste ändå skickas per

Läs mer

Anvisning för ifyllandet av ansökningsblanketten i universitetsansokan.fi -tjänsten

Anvisning för ifyllandet av ansökningsblanketten i universitetsansokan.fi -tjänsten Sökandes anvisning Utbildningsstyrelsen våren 2012 Anvisning för ifyllandet av ansökningsblanketten i universitetsansokan.fi -tjänsten I anvisningen beskrivs hur ansökningsblanketten ifylls och skickas

Läs mer

Skatteåterbäring för energiintensiva företag

Skatteåterbäring för energiintensiva företag Kundanvisning om punktbeskattning 4 Skatteåterbäring för energiintensiva företag Augusti 2015 www.tulli.fi Skatteåterbäring för energiintensiva företag Industriföretag kan i slutet av en räkenskapsperiod

Läs mer

NPA. Fritt från punktskatt och försörjningsberedskapsavgift är

NPA. Fritt från punktskatt och försörjningsberedskapsavgift är NPA SKATTEDEKLARATION Godkänd upplagshavare Punktskatt på flytande bränslen och 1/13 Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod FO-nummer / personbeteckning

Läs mer

ELEKTRONISK KOMMUNIKATIONSTJÄNST FÖR SKOLMJÖLKSSTÖD Instruktioner om användningen till kunderna

ELEKTRONISK KOMMUNIKATIONSTJÄNST FÖR SKOLMJÖLKSSTÖD Instruktioner om användningen till kunderna ELEKTRONISK KOMMUNIKATIONSTJÄNST FÖR SKOLMJÖLKSSTÖD Instruktioner om användningen till kunderna 1 Innehållsförteckning 1. ALLMÄNT OM DEN ELEKTRONISKA KOMMUNIKATIONSTJÄNSTEN FÖR SKOLMJÖLKSSTÖD...3 1.1.

Läs mer

för en broschyr Så här använder du e-tjänsten för ekonomiskt bistånd Underrubrik 1

för en broschyr Så här använder du e-tjänsten för ekonomiskt bistånd Underrubrik 1 Det Mina här sidor är rubrik för en broschyr Så här använder du e-tjänsten för ekonomiskt bistånd Underrubrik 1 Mina sidor så här gör du Med e-tjänsten för ekonomiskt bistånd Mina sidor kan du snabbt och

Läs mer

Bruksanvisning för registrering i Finlands Banks DCS2-system 1 (13)

Bruksanvisning för registrering i Finlands Banks DCS2-system 1 (13) Bruksanvisning för registrering i Finlands Banks DCS2-system 1 (13) 2 (13) Innehåll 1 Registrering i tjänsten... 3 1.1 Personuppgifter... 4 1.2 Finlands Banks datainsamlingar... 5 1.2.1 Preliminär kontroll

Läs mer

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av utställning

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av utställning Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående ansökning av utställning 29.1.2016 2(10) Utställningsansökan Rätt att ansöka om utställningar elektroniskt... 3 Val av sammanslutning... 3 Registrering

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 :

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : Handledning Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : 2017-06-13 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 3 2.1 Logga in på

Läs mer

Användarguide för sökande: att göra ansökan, komplettera ansökan och lämna in tilläggsinformation om ansökan 1. Så här gör man en ansökan

Användarguide för sökande: att göra ansökan, komplettera ansökan och lämna in tilläggsinformation om ansökan 1. Så här gör man en ansökan Användarguide för sökande: att göra ansökan, komplettera ansökan och lämna in tilläggsinformation om ansökan 1. Så här gör man en ansökan En ansökan består av en elektronisk blankett och dess bilagor (vanligen

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om ändring

Hur du skapar en ansökan om ändring Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2018-08-27 Version: 4.0 Hur du skapar en ansökan om ändring Innehållsförteckning 1. Viktig information vid ansökan om ändring...

Läs mer

Version

Version 2 Inloggning i Viltdata För att registrera eller administrera uppgifter i viltdata, navigera till webbplatsen www.viltdata.se På startsidan finns allmän information och nyheter samt kontaktuppgifter till

Läs mer

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare E-tjänsten för arbetsgivare Från 6.0.08 Innehåll Inloggning och autentisering Val av program Funktioner Val av förmån Lön för sjuktid Uppvisad sexmånadersinkomst

Läs mer

Ecat_Admin Användarhandbok för licensinnehavare

Ecat_Admin Användarhandbok för licensinnehavare Ecat_Admin Användarhandbok för licensinnehavare Senast uppdaterad av hjälpcentralen: April 2015 Innehåll Inledning... 2 Kapitel 1: Grunderna... 3 1.1 Skapa ett Ecat_Admin-konto (logga in första gången)...

Läs mer

Deklarationstjänsten för import

Deklarationstjänsten för import Deklarationstjänsten för import Fraktförtullning Företag Anvisningar I Deklarationstjänsten för import kan du lämna in en importdeklaration för varor som införs från länder utanför EU, varor som införs

Läs mer

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011 1/6 För sökande: 4/2011 Läs också: Användarguide till Akademins e-tjänst (pdf) Innehåll 10 vanligaste frågorna... 2 Hur ändrar jag mitt lösenord?... 2 Varför godkänns inte min personbeteckning?... 2 Jag

Läs mer

Tullen ASCII-statistikdeklaration för internhandel Sidan 1(6) Statistik

Tullen ASCII-statistikdeklaration för internhandel Sidan 1(6) Statistik Tullen ASCII-statistikdeklaration för internhandel Sidan 1(6) BESKRIVNING AV POSTERNA I STATISTIKDEKLARATION FÖR INTERNHANDELN (INTRASTAT) INFÖRSEL / UTFÖRSEL 1. Inledning Anvisningarna för statistikföring

Läs mer

Manual för ansökan om stöd från Mariehamns stad KULTUR- OCH FRITIDSSEKTORN

Manual för ansökan om stöd från Mariehamns stad KULTUR- OCH FRITIDSSEKTORN Manual för ansökan om stöd från Mariehamns stad KULTUR- OCH FRITIDSSEKTORN 22.11.2018 Innehåll E-tjänsten för bidrag... 2 Kort fakta om e-tjänsten... 2 Symboler... 2 Ansökan om bidrag som inte kräver inloggning...

Läs mer

Deklarationstjänsten för import

Deklarationstjänsten för import Deklarationstjänsten för import Postförtullning Företag Användarmanual I deklarationstjänsten för import kan du lämna in en importdeklaration för varor som kommer från länder utanför EU, för varor som

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM UTVECKLINGSBIDRAG REGIONAL KULTURVERKSAMHET. För sista ansökningsdag, se Kulturrådets webbplats.

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM UTVECKLINGSBIDRAG REGIONAL KULTURVERKSAMHET. För sista ansökningsdag, se Kulturrådets webbplats. ANSÖKAN OM UTVECKLINGSBIDRAG REGIONAL KULTURVERKSAMHET För sista ansökningsdag, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord.

För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord. 1(9) Logga in på webbtjänsten För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord. Om du har loggat in på webbtjänsten tidigare, mata in ditt Kund-ID och lösenord

Läs mer

Anvisning för ARVI-systemet för dig som matar in personbedömningar 13.4.2015

Anvisning för ARVI-systemet för dig som matar in personbedömningar 13.4.2015 Anvisning för ARVI-systemet för dig som matar in personbedömningar 13.4.2015 Innehåll Grunder för ARVI-systemet... 1 Att mata in bedömningen... 2 Att skicka bedömningen till TE-byrån... 5 Att avsluta ARVI...

Läs mer

Lathund Registrera kontrakt i EKO

Lathund Registrera kontrakt i EKO I den här lathunden visas hur man går tillväga för att registrera kontrakt i EKO. Registrering av kontrakt förutsätter att beslut om bidrag eller överenskommelse om uppdrag är klart. Beslut eller överenskommelse

Läs mer

Uppgifter i gråmarkerade fält hämtas automatiskt från ert användarkonto. Se anvisningar för blanketten.

Uppgifter i gråmarkerade fält hämtas automatiskt från ert användarkonto. Se anvisningar för blanketten. STÖD TILL STÄRKTA BIBLIOTEK I HELA LANDET För sista ansökningsdag, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är:

2. Obligatoriska uppgifter för att kunna behandla din ansökan är: 1. Översikt hur du gör en ansökan 2. Obligatoriska uppgifter i en ansökan 3. Välja utbildningar 4. Skapa ett användarkonto 5. Skapa en ansökan Rangordna dina utbildningsval Bifoga obligatoriska handlingar/bilagor

Läs mer

Snabbguide för E-lomake

Snabbguide för E-lomake Snabbguide för E-lomake 1 Om E-lomake/E-blankett...1 1.1 Inloggning...1 1.2 Symboler...1 1.3 Användargränssnittets flikar...1 1.4 Skapande av en ny blankett...2 2 Skapande av en ny blankett, Fält-funktionen...3

Läs mer

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster

Identity Manager. Användarhandbok. Identity Manager. Behörighetsverktyg för Mina tjänster Identity Manager Användarhandbok Identity Manager Behörighetsverktyg för Mina tjänster April 2017 1 VAD ÄR IDENTITY MANAGER?... 2 1.1 VAD SKA BEHÖRIGHETSADMINISTRATÖREN GÖRA I IDENTITY MANAGER?... 2 1.2

Läs mer

ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG I ANSLUTNING TILL FRISTADSPROGRAMMET

ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG I ANSLUTNING TILL FRISTADSPROGRAMMET ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG I ANSLUTNING TILL FRISTADSPROGRAMMET För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet

Läs mer

Botkyrka kommuns system för lokalbokning föreningsbidrag förenings- och anläggningsregister

Botkyrka kommuns system för lokalbokning föreningsbidrag förenings- och anläggningsregister l a u n a m r a d n anvä o g k o o b r e t in Botkyrka kommuns system för lokalbokning föreningsbidrag förenings- och anläggningsregister 1 Sök ledig tid utan registrerad användare... 2 2 Sök ledig tid

Läs mer

Bekräfta medlemskap i rederigrupp 1. Medlemskapet kan bekräftas, då användaren har fått följande automatiska svar per e-post.

Bekräfta medlemskap i rederigrupp 1. Medlemskapet kan bekräftas, då användaren har fått följande automatiska svar per e-post. Bekräfta medlemskap i rederigrupp 1. Medlemskapet kan bekräftas, då användaren har fått följande automatiska svar per e-post. Hej! Du har fått en inbjudan om att ansluta dig till aktören ${organization}.

Läs mer

E-rekrytering Sökandeportalen

E-rekrytering Sökandeportalen E-rekrytering Sökandeportalen Manual för Sökandeportalen i Göteborgs universitets E-rekryteringssystem 2012-04-24 Innehåll Göteborgs universitets Sökandeportal... 3 Skapa ett nytt konto... 4 Startsidan...

Läs mer

För sökande: Användarguide till Akademins e-tjänst

För sökande: Användarguide till Akademins e-tjänst E-tjänstens användarguide 1 (18) 1.9.2015 För sökande: Användarguide till Akademins e-tjänst Innehåll Bra att veta innan du börjar... 2 E-tjänsten... 2 E-tjänsten fungerar med följande webbläsare... 2

Läs mer

Ansökan till Yrkes-sfi i Skåne EN INTRODUKTION TILL PANELEN

Ansökan till Yrkes-sfi i Skåne EN INTRODUKTION TILL PANELEN 2017 Ansökan till Yrkes-sfi i Skåne EN INTRODUKTION TILL PANELEN Innehållsförteckning ANSÖKAN... 2 BEKRÄFTELSE... 3 PANELEN... 4 INLOGGNING... 4 STARTSIDAN... 5 BYTA BEHÖRIGHET ( ROLL )... 5 MIN PROFIL...

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG LÄS- OCH LITTERATURFRÄMJANDE INSATSER. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats.

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG LÄS- OCH LITTERATURFRÄMJANDE INSATSER. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANSÖKAN OM BIDRAG LÄS- OCH LITTERATURFRÄMJANDE INSATSER För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM SBIDRAG NATIONELLA MINORITETERS KULTUR För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018 SKATTEFÖRVALTNINGEN 2.1.2018 A118/200/2017 1.0 ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER...

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG NATIONELLA MINORITETERS KULTURVERKSAMHET. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats.

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG NATIONELLA MINORITETERS KULTURVERKSAMHET. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANSÖKAN OM BIDRAG NATIONELLA MINORITETERS KULTURVERKSAMHET För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet

Läs mer

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet Datum: 1 (12) 2016-07-26 Version 1.2 Support: projektrummet@esf.se Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet EBS2020 Svenska ESF-rådet Stockholm Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress:

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG BIBLIOTEKSVERKSAMHET FÖR NYANLÄNDA OCH ASYLSÖKANDE. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats.

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG BIBLIOTEKSVERKSAMHET FÖR NYANLÄNDA OCH ASYLSÖKANDE. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANSÖKAN OM PROJEKTBIDRAG BIBLIOTEKSVERKSAMHET FÖR NYANLÄNDA OCH ASYLSÖKANDE För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL SPRÅKNÄTVERK INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL SPRÅKNÄTVERK INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN ANSÖKAN OM BIDRAG TILL SPRÅKNÄTVERK INOM BOKSTART För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG NATIONELLA MINORITETERS KULTURVERKSAMHET För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2705/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM UTVECKLINGSBIDRAG KULTURTIDSKRIFTER. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM UTVECKLINGSBIDRAG KULTURTIDSKRIFTER. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN ANSÖKAN OM UTVECKLINGSBIDRAG KULTURTIDSKRIFTER För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

ULJAS-databasen är öppen och gratis för alla användare och kräver ingen registrering.

ULJAS-databasen är öppen och gratis för alla användare och kräver ingen registrering. Tullen / Statistik ULJAS användarguide Uppdaterad 9.6.2014 ULJAS-databasen är öppen och gratis för alla användare och kräver ingen registrering. ULJAS innehåller detaljerade export- och importuppgifter

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor till Volvo Car SE

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor till Volvo Car SE Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor till Volvo Car SE Registrera er för er Pagero Free Web Portal till Volvo Car För att effektivisera hanteringen av leverantörsfakturor har Volvo

Läs mer

Anvisning för ARVI-systemet för dig som matar in personbedömningar

Anvisning för ARVI-systemet för dig som matar in personbedömningar Anvisning för ARVI-systemet för dig som matar in personbedömningar 7.5.2018 Innehåll Grunder för ARVI-systemet... 1 Att mata in bedömningen... 2 Att skicka bedömningen till TE-byrån... 5 Att avsluta ARVI...

Läs mer

Kom igång med Fakturaportalen!

Kom igång med Fakturaportalen! Kom igång med Fakturaportalen! Invoice Portal www.fakturaportalen.s e support@fakturaportalen.se +46 8 446 34 00 Innehåll Innehåll...2 Registrera...3 Användarinformation...4 Organisationsinformation...4

Läs mer

Kom igång med Fakturaportalen!

Kom igång med Fakturaportalen! Kom igång med Fakturaportalen! Invoice Portal www.fakturaportalen.se support@fakturaportalen.se +46 8 446 34 00 Innehåll Innehåll... 2 Registrera... 3 Användarinformation... 3 Organisationsinformation...

Läs mer

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor

Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor Användarguide: Pagero Web Portal Skapa och skicka fakturor Aktivera ditt Pagero Online-konto 1. När ditt företag har blivit registrerat skickas ett mail till din e-postadress. I mailet hittar du en länk

Läs mer

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget.

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget. REDOVISNING SPRÅKNÄTVERK INOM BOKSTART För sista redovisningsdatum, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET

BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET BRUKSANVISNING FÖR KULTA2 -SYSTEMET 1. Använda Kulta2 -systemet för första gången s. 1-3 2. Inloggning i systemet med existerande användarnamn och lösenord s. 4-5 3. Följa och redigera ansökan s. 6 4.

Läs mer

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget.

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget. REDOVISNING BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART För sista redovisningsdatum, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Distansförsäljning av punktskattepliktiga

Distansförsäljning av punktskattepliktiga SKV 535 utgåva 1 Distansförsäljning av punktskattepliktiga varor till Sverige Alkoholskatt Tobaksskatt Skatt på energi Den här broschyren riktar sig till dig som avser att sälja alkoholvaror, tobaksvaror

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

Importmoms och skattegränsen på Åland fr.o.m Mariehamn Jonas Jalava, Västra Finlands företagsskattebyrå

Importmoms och skattegränsen på Åland fr.o.m Mariehamn Jonas Jalava, Västra Finlands företagsskattebyrå Importmoms och skattegränsen på Åland fr.o.m. 2018 Mariehamn 8.12.2017 Jonas Jalava, Västra Finlands företagsskattebyrå jonas.jalava@vero.fi Ändringar gällande importmoms fr.o.m. 1.1.2018 Punktbeskattning,

Läs mer

Lathund Registrera kontrakt i EKO

Lathund Registrera kontrakt i EKO I den här lathunden visas hur man går tillväga för att registrera kontrakt i EKO. Registrering av kontrakt förutsätter att beslut om bidrag eller överenskommelse om uppdrag är klart. Beslut eller överenskommelse

Läs mer

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget.

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget. REDOVISNING AV BIDRAG SKAPANDE FÖRSKOLA För sista redovisningsdag, se Kulturrådets hemsida. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer