Skatt på alkoholdrycker och dryckesförpackningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skatt på alkoholdrycker och dryckesförpackningar"

Transkript

1 Kundanvisning om punktbeskattning 23 Tull- och skatte behandling av gåvor som tagits emot från utlandet Januari 2013 Skatt på alkoholdrycker och dryckesförpackningar I Europeiska unionens medlemsländer, och sålunda också i Finland, omfattas alkohol och alkoholdrycker av punktbeskattning som harmoniserats genom direktiv. I Finland tas därutöver nationella punktskatter ut bl.a. på läskedrycker och på dryckesförpackningar. Bestämmelser som gäller varje varugrupp finns i respektive lagar om accis eller punktskatt och bestämmelser om beskattningsförfarandet för alla punktskatter ingår i punktskattelagen (182/2010). Tullen sköter uppbörden av punktskatter och tillsynen däröver. Obs! Skattebeloppen som anges i detta meddelande gäller den 1 januari 2014 och de kan ändras i samband med lagändringar. Tullen meddelar om eventuella ändringar, men det är på kundens ansvar att kontrollera att de skattebelopp som han använder vid deklaration är gällande. Skatt på alkoholdrycker Punktbeskattningen av alkohol och alkoholdrycker har harmoniserats inom gemenskapens medlemsstater. I Finland baserar sig skatten på lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker (1471/1994). Skattepliktiga produkter Skatt på alkoholdrycker tas ut för produkter som nämns i skattetabellen i bilagan till lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker. Skattepliktiga är öl och andra maltdrycker som innehåller mer än 0,5 volymprocent alkohol samt vin och andra alkoholdrycker som tillverkats genom jäsning, mellanprodukter och etylalkohol, som innehåller mer än 1,2 volymprocent alkohol. Med mellanprodukter avses bl.a. starka viner (portvin, madeira, sherry osv.), som innehåller högst 22 volymprocent alkohol och med etylalkohol bl.a. starksprit samt likörer. Skatten bestäms enligt etylalkoholhalten eller enligt dryckmängden. Små oavhängiga ölbryggerier har möjlighet att få skatten nedsatt med %. En sådan möjlighet har både utländska och inhemska småbryggerier, som i rättsligt och ekonomiskt hänseende är oberoende av andra företag inom samma bransch. I dessa fall ska den skattskyldige till tullmyndigheten ge en pålitlig utredning om att företaget är oberoende.

2 Skattetabell 2 (6) Etylalkoholhalt i volymprocent Produkt- grupp Skattebelopp Öl över 0,5 men högst 2,8 över 2,8 Viner och andra genom jäsning tillverkade alkoholdrycker över 1,2 men högst 2,8 över 2,8 men högst 5,5 över 5,5 men högst 8,0 över 8,0 men högst ,00 cent/centiliter etylalkohol 32,05 cent/centiliter etylalkohol 22,00 cent/liter av färdig alkoholdryck 169,00 cent/liter av färdig alkoholdryck 241,00 cent/liter av färdig alkoholdryck 339,00 cent/liter av färdig alkoholdryck Viner över 15 men högst ,00 cent/liter av färdig alkoholdryck Mellanprodukter över 1,2 men högst 15 över 15 men högst 22 Etylalkohol produkter som hör till position 2208 i tulltariffen: över 1,2 men högst 2,8 över 2, ,00 cent/liter av färdig alkoholdryck 670,00 cent/liter av färdig alkoholdryck 8,00 cent/centiliter etylalkohol 45,55 cent/centiliter etylalkohol Andra ,55 cent/centiliter etylalkohol Skattefria produkter Skattefri är alkohol som är avsedd för tillverkning av läskedrycker eller alkoholdrycker eller som ingår i mediciner som avses i läkemedelslagen (395/1987) eller i vissa livsmedel. Också alkohol som levereras för kvalitetskontroll eller specialförsäljning som avses i alkohollagen (395/1987) är skattefri. Inte heller öl och viner som i privathushåll tillverkas genom jäsning enbart för eget bruk omfattas av punktbeskattning. Dessutom berör skatten inte produkter som är starkt denaturerade (t.ex. frostskyddsvätskor och tvättmedel för bilar) eller svagt denaturerade produkter som används för tillverkning av produkter som inte är avsedda att förtäras (t.ex. medel som används i målfärgs- och kosmetikindustrin). Mera information om produkternas skattefrihet (bl.a. om tillfällig skattefrihet, svinn, proviantering och diplomatförsäljning samt om varor som privatpersoner för med sig) finns i Tullens kundanvisning om Punktbeskattning (nr 16).

3 Punktskatt på läskedrycker Punktskatt på läskedrycker tas ut för produkter som tillhör vissa varukoder i tulltariffen. Skatten grundar sig på lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker (1127/2010). Punktskatten på läskedrycker har inte harmoniserats inom Europeiska unionen, utan Finland tar ut en nationell punktskatt för läskedrycker. 3 (6) >> Mera information finns i Tullens kundanvisning Punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker > Finska tullen > Publikationer > Kundanvisningar Skatt på dryckesförpackningar Nationell punktskatt tas ut på alkohol- och läskedrycksförpackningar. Med skatten på dryckesförpackningar försöker man styra användningen av dryckesförpackningar i en miljövänlig riktning. Alkoholoch läskedrycksskattens tilläggsskatt ersattes i början av år 2005 med en särskild dryckesförpackningskatt. Skatten baserar sig på lagen om accis på vissa dryckesförpackningar (1037/2004). Skattepliktiga produkter Skatt på dryckesförpackningar tas ut för förpackningar som innehåller vissa drycker enligt kapitel 22 i tulltariffen vilka är avsedda att drickas. Skattepliktiga är till exempel förpackningarna för alla alkoholdrycker, maltdrycker, vatten, lemonad, saftdrycker, kaffe- och tedrycker, sportdrycker samt för övriga alkoholfria drycker. Dryckesförpackningsskatt tas ut också för förpackningar som innehåller drycker med en alkoholhalt på 0,5 1,2 volymprocent (bl.a. cider), naturligt mineral- och källvatten samt kranvatten. Förpackningstyper Skattepliktiga förpackningar kan vara tillverkade av olika material, t.ex. glas, plast, eller aluminium. Förpackningar som enbart tillverkats av vätskeförpackningskartong är dock skattefria. Sålunda uppbärs vanligtvis ingen skatt på förpackningar för saftdrycker. Förpackningen är skattepliktig om kartongen eller pappförpackningen innehåller en separat påse av plast eller annat material, såsom t.ex. kranförpackningar för vin, dvs. bag in box -dryckesförpackningar. Skatt tas inte heller ut för sådana detaljhandelsförpackningar som rymmer mera än fem liter. Skattefria är också förpackningar som fylls på just före försäljningen och vars innehåll är avsett att drickas upp omedelbart efter köpet. Sådana förpackningar är t.ex. engångsmuggar av papp- eller plast. Skattefria produkter Förpackningar som omfattas av ett pantbaserat retursystem och som kan fyllas på nytt eller återanvändas som råmaterial är skattefria. Med ett fungerande återvinningssystem avses ett pantbaserat system där man sköter om att dryckesförpackningarna fylls på nytt eller återvinns som råmaterial. Register över godkända retursystem (s.k. producentregister) upprätthålls för det finska fastlandets del av Birkalands miljöcentral och på Åland av Ålands landskapsregering. Förpackningarna för alla drycker som inte tillhör tulltariffkapitel 22 är skattefria. T.ex. förpackningarna för mjölk- och mejeriprodukter (kapitel 4) samt för frukt- och grönsakssafter (kapitel 20) är skattefria.

4 4 (6) Små tillverkare som är oberoende av andra tillverkare i samma bransch, och som under ett kalenderår till konsumtion överlåter dryckesförpackningar innehållande drycker till en mängd av högst liter, är befriade från skatt. Sådana tillverkare ska vid behov till tullmyndigheten ge en tillförlitlig utredning om sin oberoende ställning och om produktionsmängder. Bestämmelsen gäller till exempel restaurangbryggerier samt små vingårdar och safttillverkare. Skattefriheten gäller också små företag som är belägna utomlands. I detta fall är importören av drycker skyldig att påvisa företagets status som småföretag. Skattefria är under vissa förutsättningar också förpackningar som innehåller drycker som är avsedda för konsumtion i ett annat medlemsland. Ovan nämnda principer för skattefrihet gällande alkoholskatt och läskedrycksskatt är också i huvudsak tillämpliga för dryckesförpackningar. Skattebelopp Skatten på dryckesförpackningar är 51 cent per liter förpackad produkt. Skatten tas ut på alla produkter som inte tillhör något fungerande retursystem. Verkställande av punktbeskattning Skattskyldig Bestämmelserna om verkställande av punktbeskattningen i fråga om alkohol- och läskedrycker samt dryckesförpackningar finns i punktskattelagen (182/2010). Skatt tas ut på enhetliga grunder både för importerade produkter och för produkter som framställts i Finland. Skattskyldig är var och en som i kommersiellt syfte tillverkar eller importerar skattepliktiga produkter. Skattskyldig är också den som mottagit i hemlandet tillverkade skattepliktiga produkter, om dessa inte använts för skattefritt ändamål. I samband med dryckesförpackningsskatten avser man med tillverkning också förpackning av drycker i detaljhandelsförpackningar. Tillverkaren av drycker kan vara någon annan än den som förpackar dem. Skattskyldiga är enligt punktskattelagen godkända upplagshavare, registrerade mottagare och tillfälligt registrerade mottagare, registrerade avsändare, skatterepresentanter och oregistrerade skattskyldiga. Godkända upplagshavare kan producera, förädla, lagra, ta emot och avsända punktskattepliktiga produkter som är temporärt skattefria. Verksamheten sker då i ett skatteupplag och skaten betalas först senare när produkterna frisläppts för konsumtion från lagret. Att verka som godkänd upplagshavare förutsätter tillstånd som beviljas av Tullen. En tillverkare av skattepliktiga produkter ska alltid verka som godkänd upplagshavare. Som godkänd upplagshavare godkänns förutom producenter också pålitliga partiaffärer som utövar regelbunden affärsverksamhet. Registrerade mottagare har tillstånd att i sin affärsverksamhet ta emot skattepliktiga produkter som temporärt skattefria. En registrerad mottagare får alltså inte tillverka, lagra eller avsända produkter som är temporärt skattefria, utan en sådan importör betalar skatterna för mottagna produkter alltid på en gång per skatteperiod (kalendermånad). Att verka som registrerad mottagare förutsätter också tillstånd av Tullen.

5 5 (6) Tillfälligt registrerade mottagare får i sin affärsverksamhet vid en viss tidpunkt från en viss avsändare ta emot en viss kvantitet punktskattepliktiga produkter som temporärt skattefria. T.ex. ett företag som idkar sporadisk import kan av tullmyndigheten beviljas tillstånd att verka som tillfälligt registrerad mottagare. Innan produkterna avsänds ska en anmälan om produkterna lämnas till tullen och en säkerhet ställas för de skatter som ska betalas för produkterna. Skatten ska betalas per produktgrupp. Tillfälligt registrerade mottagare får inte inneha eller avsända skattefria produkter. Registrerade avsändare har av tullmyndigheten fått tillstånd att i sin affärsverksamhet avsända punktskattepliktiga produkter under ett uppskovsförfarande (som temporärt skattefria). Att verka som registrerad avsändare kräver tillstånd av Tullen. Med skatterepresentant vid distansförsäljning avses en person som en försäljare i en annan medlemsstat utsett och som tullmyndigheten beviljat rätt att på försäljarens vägnar betala skatt för produkter som tagits emot här. Med distansförsäljning avses försäljning i vilken produkter som redan beskattats i ett medlemsland säljs till en privatperson i en annan medlemsstat så att avsändningen och transporten av produkterna sköts av säljaren eller av någon annan på säljarens vägnar. T.ex. postorder- eller Internetförsäljning betraktas som sådan försäljningsverksamhet. Övriga skattskyldiga är personer som inte registrerats eller beviljats punktskattetillstånd av Tullen. Sådana skattskyldiga är t.ex. distansförsäljare som inte utsett en skatterepresentant, personer som i en Internet-butik beställt alkohol eller cigaretter och som själva ordnat transporten av produkterna till Finland eller vem som helst som innehar punktskattepliktiga produkter. Deklarering och betalning av skatt Punktskatt påförs godkända upplagshavare för produkter som under en skatteperiod (kalendermånad) från skatteupplag frisläppts för konsumtion. Skatt påförs också registrerade mottagare och skatterepresentanter för mottagna produkter per kalendermånad. Godkända upplagshavare, registrerade mottagare och skatterepresentanter ska avge skattedeklaration med en blankett för varje skatteperiod senast den 18 dagen i den månad som följer närmast efter skatteperioden och betala skatten senast den 27 dagen i den månaden. I fråga om övriga skattskyldiga påförs skatten för varje produktparti som mottagits. Dessa oregistrerade skattskyldiga ska avge deklaration inom fyra vardagar från det att varorna tagits emot och skatt ska betalas senast den 10 dagen efter det att produkterna mottagits. Deklarationstiden på fyra vardagar tillämpas inte om man vid granskning eller annars märker att produkterna importerats eller mottagits utan att bestämmelserna i punktskattelagen gällande beskattning eller övervakning iakttagits. Tullagstiftning tillämpas om en oregistrerad skattskyldig, som också samtidigt är kontantkund enligt tullagen (1466/1994), importerar produkter från områden utanför gemenskapen till Finland. Av en sådan kontantkund tas skatt ut redan i samband med förtullningen, och också i övrigt tillämpas bestämmelser som berör tull på beskattningsförfarandet.

6 Mera information Utöver detta meddelande har Tullen publicerat bl.a. följande kundanvisningar som berör punktbeskattning: Punktbeskattning (nr 16) Sporadisk import av punktskattepliktiga produkter (nr 6) Punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker (nr 3) 6 (6) >> Tullens kundanvisningar finns på Tullens webbplats > Finska tullen > Publikationer > Kundanvisningar >> Deklarationsblanketter för punktskatt och ansökningsblanketter för godkänd upplagshavare eller registrerad mottagare finns på Tullens webbplats > Företag > Eletroniska tjänster > Blanketter > Punktskatteblanketter Pappersblanketter kan fås från tullkontoren. >> Punktskatterådgivning till företag: tfn (9 15) / övriga punktskatter valmisteveroneuvonta(at)tulli.fi

Punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker

Punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker Kundanvisning om punktbeskattning 3 Punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker www.tulli.fi 25.6.2014 Ersätter anvisningen från februari 2014 Punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker Sedan början

Läs mer

Sporadisk import av punktskattepliktiga produkter

Sporadisk import av punktskattepliktiga produkter Kundanvisning om punktbeskattning 6 Sporadisk import av punktskattepliktiga produkter www.tulli.fi April 2014 Sporadisk import av punktskattepliktiga produkter Tillfälligt registrerad mottagare Inom punktskattelagstiftningen

Läs mer

NAA. Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig

NAA. Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig NAA SKATTEDEKLARATION 1 (5) Punktskatt på alkohol och alkoholdrycker Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig Skatterepresentant Den skattskyldiges namn Postadress

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2001:517 Utkom från trycket den 25 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

NAA. Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig

NAA. Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig NAA SKATTEDEKLARATION Punktskatt på alkohol och alkoholdrycker 1/5 Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig Skatterepresentant Den skattskyldiges namn Postadress

Läs mer

190 - Produkter avsedda för försäljning/konsumtion på fartyg och luftfartyg i yrkesmässig internationell trafik 18 Befrielse från punktskatt

190 - Produkter avsedda för försäljning/konsumtion på fartyg och luftfartyg i yrkesmässig internationell trafik 18 Befrielse från punktskatt NAA SKATTEDEKLARATION Godkänd upplagshavare Punktskatt på alkohol och alkoholdrycker 1/7 Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod FO-nummer /

Läs mer

NAA Produkter avsedda för försäljning/konsumtion på fartyg och luftfartyg i yrkesmässig internationell trafik 18 Befrielse från punktskatt

NAA Produkter avsedda för försäljning/konsumtion på fartyg och luftfartyg i yrkesmässig internationell trafik 18 Befrielse från punktskatt NAA SKATTEDEKLARATION Godkänd upplagshavare Punktskatt på alkohol och alkoholdrycker 1/6 Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod FO-nummer /

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2011:286 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1, 7

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2012:677 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 15 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Nya bestämmelser om alkoholskatt

Nya bestämmelser om alkoholskatt NYHETSBREV 2001:2 punktskatter Nya bestämmelser om alkoholskatt Försäkranssystemet upphör den 1 oktober 2001 och ersätts av godkännande som skattebefriad förbrukare. Skattskyldighetens inträde för upplagshavare

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om påförande av accis

Beslut. Lag. om ändring av lagen om påförande av accis RIKSDAGENS SVAR 77/2003 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om påförande av accis samt lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

NVA. SKATTEFRIA MÄNGDER - anges produktgruppsvis i kolumnen Skattefri mängd, i fältet för respektive skattefrihetskod

NVA. SKATTEFRIA MÄNGDER - anges produktgruppsvis i kolumnen Skattefri mängd, i fältet för respektive skattefrihetskod NVA SKATTEDEKLARATION Godkänd upplagshavare Punktskatt på läskedrycker 1/5 Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod FO-nummer / personbeteckning

Läs mer

RP 148/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 148/2010 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker samt om ändring av vissa lagar som gäller accis PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker Lag om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker (1127/2010) lagens rubrik samt

Läs mer

RP 30/2014 rd. I denna proposition föreslås det att punktskattelagen våer till ledning för bevisningen.

RP 30/2014 rd. I denna proposition föreslås det att punktskattelagen våer till ledning för bevisningen. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av punktskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att punktskattelagen ändras. våer till ledning

Läs mer

RP 54/11 rd. procent. I och med höjningen stiger detaljhandelspriserna

RP 54/11 rd. procent. I och med höjningen stiger detaljhandelspriserna RP 54/11 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av bilagan till lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. Utkast 17.6.2016 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker och lagen om accis på vissa dryckesförpackningar PROPOSITIONENS

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 189/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. Punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker

Lag. RIKSDAGENS SVAR 189/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. Punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker RIKSDAGENS SVAR 189/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker samt om ändring av vissa lagar som gäller accis Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

Vissa specialsituationer vid deklarations- och importbeskattningsförfarandena med anledning av den åländska skattegränsen

Vissa specialsituationer vid deklarations- och importbeskattningsförfarandena med anledning av den åländska skattegränsen TMD Nr 80/1997 Vissa specialsituationer vid deklarations- och importbeskattningsförfarandena med anledning av den åländska skattegränsen 1 Inledning Tullstyrelsen gav den 5.12.1996 instruktioner om deklarations-

Läs mer

Förenklat ledsagardokument

Förenklat ledsagardokument 1 EUROPEISKA UNIONEN PUNKTSKATTEPLIKTIGA VAROR 1 Leverantör Förenklat ledsagardokument Transport inom unionen av beskattade varor 2 3 Beskattningsmyndighet i destinationslandet Leverantörens exemplar 4

Läs mer

PROTOKOLL 2008-11-26 Stockholm. NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Eliason, Wennerström, Stävberg, Kindlund och Ståhl

PROTOKOLL 2008-11-26 Stockholm. NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Eliason, Wennerström, Stävberg, Kindlund och Ståhl 1 (5) PROTOKOLL 2008-11-26 Stockholm Avdelning I NÄRVARANDE REGERINGSRÅD Eliason, Wennerström, Stävberg, Kindlund och Ståhl FÖREDRAGANDE och PROTOKOLLFÖRARE Regeringsrättssekreteraren Norling KLAGANDE

Läs mer

3 Alkoholskatt. 3.1 Författningar m.m. Alkoholskatt, Avsnitt 3 39

3 Alkoholskatt. 3.1 Författningar m.m. Alkoholskatt, Avsnitt 3 39 Alkoholskatt, Avsnitt 3 39 3 Alkoholskatt 3.1 Författningar m.m. Lag (1994:1564) om alkoholskatt, prop. 1994/95:56, SkU 1994/95:6 Lagändringar SFS 1995:613 ändr. 6, 8, 10, 20, 22 och 30, nya 22a, 25 a,

Läs mer

AVGIFTSTABELL om tullverkets avgiftsbelagda offentligrättsliga prestationer

AVGIFTSTABELL om tullverkets avgiftsbelagda offentligrättsliga prestationer 2760 Bilaga I TULLÅTGÄRDER 1. Fordonsklarering Flygtrafik AVGIFTSTABELL om tullverkets avgiftsbelagda offentligrättsliga prestationer Klarering av luftfartyg i kommersiell utrikestrafik alla veckodagar:

Läs mer

NVA. Registrerad mottagare Skatterepresentant Oregistrerad skattskyldig

NVA. Registrerad mottagare Skatterepresentant Oregistrerad skattskyldig NVA SKATTEDEKLARATION 1/5 Registrerad mottagare Skatterepresentant Oregistrerad skattskyldig Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod Datum då

Läs mer

Punktbeskattning. Kundanvisning om punktbeskattning 16. Punktbeskattning. www.tulli.fi. Harmoniserade och nationella punktskatter

Punktbeskattning. Kundanvisning om punktbeskattning 16. Punktbeskattning. www.tulli.fi. Harmoniserade och nationella punktskatter Kundanvisning om punktbeskattning 16 Punktbeskattning www.tulli.fi 1.7.2015 Ersätter anvisningen som publicerades i november 2014 Punktbeskattning Harmoniserade och nationella punktskatter Skattepliktighet

Läs mer

Nr 1129 4607 AVGIFTSTABELL. om tullverkets avgiftsbelagda offentligrättsliga prestationer

Nr 1129 4607 AVGIFTSTABELL. om tullverkets avgiftsbelagda offentligrättsliga prestationer Nr 1129 4607 AVGIFTSTABELL om tullverkets avgiftsbelagda offentligrättsliga prestationer Bilaga I TULLÅTGÄRDER 1. Fordonsklarering Flygtrafik Klarering av luftfartyg i kommersiell utrikestrafik alla veckodagar:

Läs mer

Anvisning 9/340/12. TULLSTYRELSEN Utrikeshandels- och beskattningsavdelningen 31.5.2012 Punktskatteenheten

Anvisning 9/340/12. TULLSTYRELSEN Utrikeshandels- och beskattningsavdelningen 31.5.2012 Punktskatteenheten TULLSTYRELSEN Utrikeshandels- och beskattningsavdelningen Punktskatteenheten Anvisning 9/340/12 Godkända upplagshavare, tullverkets regionalförvaltning Punktbeskattning hantering av inventarieskillnader

Läs mer

Regeringens proposition 1999/2000:121

Regeringens proposition 1999/2000:121 Regeringens proposition 1999/2000:121 Privat införsel av alkoholdrycker, m.m. Prop. 1999/2000:121 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 25 april 2000 Lena Hjelm-Wallén Bosse

Läs mer

Lag (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m.

Lag (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m. Skatter m.m./skatter m.m. 1 1 kap. Inledande bestämmelser [2001] I denna lag finns bestämmelser om frihet från och återbetalning av annan skatt än tull vid import av varor från tredje land i vissa fall.

Läs mer

Höjning av alkoholskatten

Höjning av alkoholskatten Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Höjning av alkoholskatten April 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att punktskatterna på öl, vin, andra jästa drycker än vin

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ny instansordning i regelsystemet för exportbutiker

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ny instansordning i regelsystemet för exportbutiker Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ny instansordning i regelsystemet för exportbutiker Mars 2014 1 Innehållsförteckning 1 Lagförslag... 4 1.1 Förslag till lag om ändring i lagen (1999:445)

Läs mer

PM Agneta Rapp Datum Dnr 010-574 61 50 2014-01-30 131 266997-13/111

PM Agneta Rapp Datum Dnr 010-574 61 50 2014-01-30 131 266997-13/111 * Skatteverket 1(20) Föreskrifter om tillsynen över att skattepliktiga alkohol- och tobaksvaror förstörs 1 SAMMANFATTNING... 2 2 FÖRSLAG TILL FÖRESKRIFTER OM TILLSYNEN ÖVER ATT SKATTEPLIKTIGA ALKOHOL-

Läs mer

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas. Skattegränsen. 4.11.2015 Förtullningsenheten/Merja Hallivuori 1

UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas. Skattegränsen. 4.11.2015 Förtullningsenheten/Merja Hallivuori 1 UCC, IA, DA, WP och TDA Utbildning om vad som ändras/hur ändringarna tillämpas Skattegränsen 4.11.2015 Förtullningsenheten/Merja Hallivuori 1 Rättslig grund Mervärdesskattelagen (1501/1993) särskilt kapitel

Läs mer

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING * Skatteverket 1(7) Konsekvensutredning för Skatteverkets föreskrift om godkännande av skatteupplag enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

REGLER FÖR ÅTERVINNINGSSYSTEM FÖR DRYCKESFÖRPACKNINGAR AV GLAS

REGLER FÖR ÅTERVINNINGSSYSTEM FÖR DRYCKESFÖRPACKNINGAR AV GLAS REGLER FÖR ÅTERVINNINGSSYSTEM FÖR DRYCKESFÖRPACKNINGAR AV GLAS 01.06.2012 REGLER FÖR ÅTERVINNINGSSYSTEM FÖR DRYCKESFÖRPACKNINGAR AV GLAS Palpa Lasi Oy:s (nedan Palpa ) verksamhetsområde är återvinning

Läs mer

Provianteringsanvisning

Provianteringsanvisning Anvisning 1 (20) Tullverkets regionalförvaltning, proviantörer, rederier, flygbolag Provianteringsanvisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 1.1 Vad är proviantering 1.2 Proviantering i inskränkt bemärkelse

Läs mer

Accisfrihet för bränslen som används i luftfart

Accisfrihet för bränslen som används i luftfart Kundmeddelande Accisfrihet för bränslen som används i luftfart Allmänt Luftfartyg Privat nöjesflygning Kommersiell luftfart och luftfart i samband med myndighetsverksamhet Återbäringsförfarande Anskaffning

Läs mer

Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror

Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror SKV 0 utgåva Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror Alkoholskatt Tobaksskatt Den här broschyren riktar sig till dig som ska föra in alkohol- eller tobaksvaror för personligt bruk från ett annat

Läs mer

Lag. om ändring av mervärdesskattelagen

Lag. om ändring av mervärdesskattelagen Lag om ändring av mervärdesskattelagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i mervärdesskattelagen (1501/1993) 72 h 2 mom., sådant det lyder i lag 1767/1995, ändras den svenska språkdräkten i 18 b

Läs mer

NSB. Naturgasnätsinnehavare. Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsutredning Skatteperiod Datum då produkterna mottogs.

NSB. Naturgasnätsinnehavare. Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsutredning Skatteperiod Datum då produkterna mottogs. NSB SKATTEDEKLARATION på vissa bränslen /5 Godkänd upplagshavare Registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig Registrerad användare av naturgas Den skattskyldiges namn Naturgasnätsinnehavare Registrerad

Läs mer

om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter

om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter Given i Helsingfors den 9 september 2004 Decree 852 Statsrådets förordning om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter I enlighet med statsrådets beslut, fattat på

Läs mer

Skattebefriad förbrukare alkohol

Skattebefriad förbrukare alkohol Skattebefriad förbrukare alkohol Den här broschyren riktar sig till dig som redan är eller funderar på att ansöka om godkännande som s.k. skattebefriad förbrukare enligt lagen om alkoholskatt. Informationen

Läs mer

Ifyllningsanvisningar 1 (5) Ansökan om punktskattetillstånd (uppdaterad 1.12.2014)

Ifyllningsanvisningar 1 (5) Ansökan om punktskattetillstånd (uppdaterad 1.12.2014) Ifyllningsanvisningar 1 (5) - tullblankett 480r_1.12.2014 samt - bilageblanketterna 263r_1.4.2010, 481r_1.4.2010, 771r_1.4.2012, 772r_1.4.2012, 773r_1.4.2012 och 774r_1.4.2010 Tillverkning, bearbetning,

Läs mer

Regler för retursystem av Dryckesförpackningar av glas

Regler för retursystem av Dryckesförpackningar av glas Inledning Palpa Lasi Oy:s (nedan Palpa ) verksamhetsområde är mottagning och återvinning av dryckesförpackningar i glas som utnyttjas som material samt utveckling, förvaltning och övervakning av behövliga

Läs mer

REGLER FÖR ÅTERVINNINGSSYSTEM FÖR PANTFÖRSEDDA RETURPLASTFLASKOR

REGLER FÖR ÅTERVINNINGSSYSTEM FÖR PANTFÖRSEDDA RETURPLASTFLASKOR REGLER FÖR ÅTERVINNINGSSYSTEM FÖR PANTFÖRSEDDA RETURPLASTFLASKOR Suomen Palautuspakkaus Oy:s (nedan Palpa ) verksamhetsområde är återvinning och återanvändning av dryckesförpackningar som utnyttjas som

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1992L0012 SV 24.12.2004 005.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV av den 25 februari 1992 om allmänna regler

Läs mer

Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig

Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 1 / 32 Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig Innehåll STARTSIDA...

Läs mer

Innehåll. Innehåll 3. Förord... 5. Gemensamma författningar

Innehåll. Innehåll 3. Förord... 5. Gemensamma författningar Innehåll 3 Innehåll Förord... 5 Gemensamma författningar Förordning (1994:224) om återbetalning av mervärdesskatt och vissa punktskatter till hjälporganisationer, utländska beskickningar m.fl.... 6 Förordning

Läs mer

Regeringens proposition 2000/01:118

Regeringens proposition 2000/01:118 Regeringens proposition 2000/01:118 Inköp av bränsle och alkohol utan punktskatt, m.m. Prop. 2000/01:118 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 29 mars 2001 Göran Persson

Läs mer

RP 35/2015 rd. I denna proposition föreslås det att avfallsskattelagen ändras.

RP 35/2015 rd. I denna proposition föreslås det att avfallsskattelagen ändras. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 5 och 6 i avfallsskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att avfallsskattelagen ändras.

Läs mer

Innehåll. Innehåll 3. Förord... 5. Gemensamma författningar

Innehåll. Innehåll 3. Förord... 5. Gemensamma författningar Innehåll 3 Innehåll Förord... 5 Gemensamma författningar Förordning (1994:224) om återbetalning av mervärdesskatt och vissa punktskatter till hjälporganisationer, utländska beskickningar m.fl.... 6 Förordning

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:86

Regeringens proposition 1998/99:86 Regeringens proposition 1998/99:86 Ändrade skatteregler med anledning av att taxfreeförsäljningen inom EU upphör Prop. 1998/99:86 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 8

Läs mer

RP 363/2014 rd. I propositionen föreslås det att mervärdesskattelagen

RP 363/2014 rd. I propositionen föreslås det att mervärdesskattelagen RP 363/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 3 och 149 a i mervärdesskattelagen samt av 2 i lagen om skyldighet att erbjuda kvitto vid kontantförsäljning PROPOSITIONENS

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr N 370/2009 Finland Befrielse från accis på biobränsle som beviljats St1 Ab

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr N 370/2009 Finland Befrielse från accis på biobränsle som beviljats St1 Ab EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.10.2009 K(2009)8497 Ärende: Statligt stöd nr N 370/2009 Finland Befrielse från accis på biobränsle som beviljats St1 Ab Herr Minister, Jag har nöjet att meddela att

Läs mer

Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig

Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig NPA SKATTEDEKLARATION Punktskatt på flytande bränslen och 1/11 Registrerad mottagare Tillfälligt registrerad mottagare Oregistrerad skattskyldig Skatterepresentant Den skattskyldiges namn Postadress för

Läs mer

Inköp av bränsle och alkohol utan punktskatt, m.m.

Inköp av bränsle och alkohol utan punktskatt, m.m. Lagrådsremiss Inköp av bränsle och alkohol utan punktskatt, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 22 februari 2001 Bosse Ringholm Agneta Bergqvist (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2001:516 Utkom från trycket den 25 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 164/2004 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 164/2004 rd RIKSDAGENS SVAR 164/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om accis på vissa dryckesförpackningar samt vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2002:422 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror

Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror SKV 0 utgåva Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror Alkoholskatt Tobaksskatt Den här broschyren riktar sig till dig som ska föra in alkohol- eller tobaksvaror för personligt bruk från ett annat

Läs mer

Finansminister Eero Heinäluoma

Finansminister Eero Heinäluoma Statsrådets skrivelse till Riksdagen med anledning av ett förslag till rådets direktiv (beskattning av personbilar) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds till riksdagen Europeiska gemenskapernas

Läs mer

Skatter m.m./skatter m.m. 1

Skatter m.m./skatter m.m. 1 Skatter m.m./skatter m.m. 1 Kommission förfaranden Kommissionens förordning (EG) nr 684/2009 av den 24 juli 2009 om genomförande av rådets direktiv 2008/118/EG vad gäller datoriserade förfaranden för flyttning

Läs mer

Skatter m.m./skatter m.m. 2. Lag (1994:1776) om skatt på energi Uppdaterad: 2016-01-12

Skatter m.m./skatter m.m. 2. Lag (1994:1776) om skatt på energi Uppdaterad: 2016-01-12 Skatter m.m./skatter m.m. 1 1 kap. Lagens tillämpningsområde m.m. Lagens tillämpningsområde 1 [3001] Skatt skall betalas till staten enligt denna lag för bränslen och elektrisk kraft. 2 [3002] Energiskatt

Läs mer

Taxfreeförsäljning ombord på färjelinjer mellan Sverige och Norge

Taxfreeförsäljning ombord på färjelinjer mellan Sverige och Norge Promemoria Fi2001/3998 Taxfreeförsäljning ombord på färjelinjer mellan Sverige och Norge Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att riksdagen skall godkänna en överenskommelse mellan

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet Juni 2011 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...4 2 Lagförslag...5 2.1 Förslag till lag om ändring i lagen

Läs mer

Några alkoholfrågor med EG-rättslig anknytning

Några alkoholfrågor med EG-rättslig anknytning Några alkoholfrågor med EG-rättslig anknytning Delbetänkande av Alkohollagsutredningen Stockholm 2007 SOU 2007:113 Till statsrådet Maria Larsson Genom beslut den 6 september 2007 bemyndigade regeringen

Läs mer

NPA. Fritt från punktskatt och försörjningsberedskapsavgift är

NPA. Fritt från punktskatt och försörjningsberedskapsavgift är NPA SKATTEDEKLARATION Godkänd upplagshavare Punktskatt på flytande bränslen och 1/13 Den skattskyldiges namn Postadress för beslutet och för begäranden om tilläggsuppgifter Skatteperiod FO-nummer / personbeteckning

Läs mer

Regeringens proposition

Regeringens proposition Regeringens proposition 1994/95:56 Nya lagar om tobaksskatt och alkoholskatt, m.m. ~ M Prop. 1994/95:56 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 20 oktober 1994. Ingvar Carlsson

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM104. Ändring i alkoholskattedirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM104. Ändring i alkoholskattedirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring i alkoholskattedirektivet Finansdepartementet 2018-06-13 Dokumentbeteckning COM(2018) 334 Förslag till rådets direktiv om ändring i direktiv 92/83/EEG om harmonisering

Läs mer

Standardsortimentet Köp i butik är ju normalt inget konstigt men även här finns det några speciella köpvillkor som kan vara bra att veta om.

Standardsortimentet Köp i butik är ju normalt inget konstigt men även här finns det några speciella köpvillkor som kan vara bra att veta om. Vininköp PKOM 2008-09-15 Möjligheterna att köpa in vin har på senare tid blivit flera. Förutom köp via Systembolaget kan man nu själv på olika sätt enklare importera vin. Denna guide belyser dels Systembolagets

Läs mer

Lombach KLAGANDE 1. KR

Lombach KLAGANDE 1. KR HÖGSTA DOMSTOLEN PROTOKOLL Aktbil. nr Avd. 2 2004-03-26 Föredragning Mål nr B 712-03 i Stockholm Sida 1 (2) NÄRVARANDE JUSTITIERÅD FÖREDRAGANDE REVISIONSSEKRETERARE TILLIKA PROTOKOLLFÖRARE Munck, Lennander,

Läs mer

Regeringens proposition 1994/95:89

Regeringens proposition 1994/95:89 Regeringens proposition 1994/95:89 Förslag till alkohollag Prop. 1994/95:89 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1994-10-27 Ingvar Carlsson Anna Hedborg (Socialdepartementet)

Läs mer

U 55/2010 rd. Inrikesminister Anne Holmlund

U 55/2010 rd. Inrikesminister Anne Holmlund U 55/2010 rd Statsrådets skrivelse till Riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning (saluföring och användning av sprängämnesprekursorer) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen

Läs mer

RP 97/2009 rd. i sådana fall där den skattskyldige inte har kunnat dra av skatten i mervärdesbeskattningen.

RP 97/2009 rd. i sådana fall där den skattskyldige inte har kunnat dra av skatten i mervärdesbeskattningen. RP 97/2009 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om återbäring i vissa fall av den skatt på bilskatten som är av samma storlek som mervärdesskatten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Skatteplikt och bränsleavgift för bränslen som används i fritidsbåtar

Skatteplikt och bränsleavgift för bränslen som används i fritidsbåtar Kundanvisning om punktbeskattning 27 Skatteplikt och bränsleavgift för bränslen som används i fritidsbåtar www.tulli.fi Februari 2013 Skatteplikt och bränsleavgift för bränslen som används i fritidsbåtar

Läs mer

Kommittédirektiv. E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument. Dir. 2014:1. Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014

Kommittédirektiv. E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument. Dir. 2014:1. Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014 Kommittédirektiv E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument Dir. 2014:1 Beslut vid regeringssammanträde den 9 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av relevanta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2011:285 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1, 8

Läs mer

Revisionsverkets viktigaste observationer och ställningstaganden

Revisionsverkets viktigaste observationer och ställningstaganden Revisionsverkets viktigaste observationer och ställningstaganden Energiunderstöd Ansökan, beviljande, betalning och tillsyn över användningen av statsbidrag Det första syftet med revisionen var att utreda

Läs mer

Tullstyrelsens föreskrift om införande och användning av det datoriserade systemet som avses i 58 1 mom. i punktskattelagen (182/2010)

Tullstyrelsens föreskrift om införande och användning av det datoriserade systemet som avses i 58 1 mom. i punktskattelagen (182/2010) Tullstyrelsens föreskrift om införande och användning av det datoriserade systemet som avses i 58 1 mom. i punktskattelagen (182/2010) Tullstyrelsen Föreskrift Dnr Datum 167/010/10 1.11.2010 Författningsgrund

Läs mer

Lag. upphävs i mervärdesskattelagen av den 30 december 1993 ( ) 70 a, sådan den

Lag. upphävs i mervärdesskattelagen av den 30 december 1993 ( ) 70 a, sådan den RSv 6/1999 rd - RP 6/1999 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om påförande av accis, av mervärdesskattelagen, av 9 tullagen samt av lagen om undantag

Läs mer

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Skatteverket 1(7) Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Nedan följer en sammanställning över de förändringar av lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

Alands skattegräns. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt efter det att den har antagits och blivit stadfäst.

Alands skattegräns. Lagen avses träda i kraft så snart som möjligt efter det att den har antagits och blivit stadfäst. RP 102/1999 rd Regeringens proposition till Riksdagen med f"~rslag till lag om ändring av lagen om undantag rör landskapet Aland i fråga om mervärdesskatte- och accislagstiftningen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen skatt.fi/blanketter/2

Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen skatt.fi/blanketter/2 Anvisningar för deklaration 2 JORDBRUKS- IDKARE skatteår 2014 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen skatt.fi/blanketter/2 INNEHÅLL AKTUELLT 3 ATT DEKLARERA 3 BETALNING OCH ÅTERBÄRING AV

Läs mer

30.12.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 347/1. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

30.12.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 347/1. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 30.12.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 347/1 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2173/2005 av den 20 december 2005 om upprättande av ett system med

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 23.1.2006 KOM(2006) 12 slutlig 2006/0007 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om befrielse från införselskatter på varor i småförsändelser av icke-kommersiell

Läs mer

NYHETSBREV 1999:2. punktskatter. Ändrade bestämmelser avseende införsel och partihandel med alkoholdrycker. Skattemyndigheten

NYHETSBREV 1999:2. punktskatter. Ändrade bestämmelser avseende införsel och partihandel med alkoholdrycker. Skattemyndigheten NYHETSBREV 1999:2 punktskatter Ändrade bestämmelser avseende införsel och partihandel med alkoholdrycker. Skattemyndigheten Information om punktskatter Nyhetsbreven är avsedda att ge en kort översikt över

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism * FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism * FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE. Utskottet för regionalpolitik, transport och turism EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för regionalpolitik, transport och turism PRELIMINÄR VERSION 2001/0142(CNS) 2001/0169(CNS) 23 oktober 2001 * FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE 1. om förslaget till rådets beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1551) om frihet från skatt vid import, m.m.; SFS 2008:1413 Utkom från trycket den 30 december 2008 utfärdad den 18 december 2008. Enligt riksdagens

Läs mer

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Skatteförvaltningen Användarguide, VETUMA-identifierad skattskyldig Punktskattedeklaration 1/36 Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Innehåll INLOGGNING

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG

RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG L 15/24 RÅDETS DIREKTIV 2001/115/EG av den 20 december 2001 om ändring av direktiv 77/388/EEG i syfte att förenkla, modernisera och harmonisera kraven på fakturering när det gäller mervärdesskatt EUROPEISKA

Läs mer

RP 210/2010 rd. Lagen avses träda i kraft samtidigt med de ändringar som för närvarande görs i postlagstiftningen

RP 210/2010 rd. Lagen avses träda i kraft samtidigt med de ändringar som för närvarande görs i postlagstiftningen Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av mervärdesskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att mervärdesskattelagen ändras i enlighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; utfärdad den 12 december 2013. SFS 2013:1073 Utkom från trycket den 20 december 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Lag (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen

Lag (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen Tullkodex m.m./vissa andra tullförfattningar 1 Lag (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen Inledande bestämmelser 1 [4001] Denna lag innehåller

Läs mer

RP 151/2013 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av bilagan till lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker

RP 151/2013 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av bilagan till lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker RP 151/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av bilagan till lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:10

Regeringens proposition 2013/14:10 Regeringens proposition 2013/14:10 Vissa frågor om förfarandet avseende skatt på alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter Prop. 2013/14:10 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

RP 178/2013 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 och 4 i lagen om punktskatt på elström och vissa bränslen

RP 178/2013 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 och 4 i lagen om punktskatt på elström och vissa bränslen RP 178/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 och 4 i lagen om punktskatt på elström och vissa bränslen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om utövande av delegering av befogenheter till kommissionen i enlighet med Europaparlamentets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2012:676 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 15 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 6.12.2007 KOM(2007) 772 slutlig 2007/0273 (CNS) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillstånd för Portugal att tillämpa en nedsatt punktskattesats för öl som

Läs mer

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel

Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel REMISS 1 (7) Området för strategisk utveckling och stöd Juridiska avdelningen Förslag om nya föreskrifter om berikning av vissa livsmedel 1. Bakgrund Livsmedelsverket har tidigare remitterat ett förslag

Läs mer