Q & A om konflikt inom bransch Telekom

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Q & A om konflikt inom bransch Telekom"

Transkript

1 Q & A om konflikt inom bransch Telekom För att underlätta ert arbete med anledning av att SEKO den 9 maj har varslat IT&Telekomföretagen om konfliktåtgärder. Varslet gäller kollektivavtal Telekom med SEKO som motpart. Vi har sammanställt de vanligaste frågorna vi brukar få under en konflikt. Innehåll 1. När bryter konflikten ut? Vad kan arbetsgivaren göra innan konflikten bryter ut? Hur ska vi veta vilka som är med i facket? Får man samla in uppgifter på vem som är medlem i facket? Vad gör vi om facket vägrar att uppge vilka som är deras medlemmar? Vilka omfattas av konflikten? Vad gäller under varseltiden? Vad gäller för våra fackliga förtroendemän? Vad innebär varslet? Vad händer med anställningen under en konflikt? Vad händer med arbetsgivarens egendom under konflikten (datorer, mobiler m.m.)? Får facken kalla till informationsmöte om konflikten på arbetsplatsen? Får facken sätta upp information om konflikten på arbetsplatsen? Får facken dela ut flygblad utanför våra lokaler? Måste vi MBL-förhandla (11 14 ) under en konflikt? Vad gäller för oorganiserade arbetstagare under en konflikt? Vad gäller för arbetstagare som är medlemmar i Unionen, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna eller Ledarna under en konflikt? Facket anklagar oss för strejkbryteri, vad innebär det? Får facket ställa ut strejkvakter utanför vår ingång?... 7

2 1. När bryter konflikten ut? Svar: En varslad konfliktåtgärd får inte träda ikraft tidigare än sju arbetsdagar från det att varslet överlämnats. I detta fall träder stridsåtgärderna ikraft vid två tillfällen. Det första varslet bryter ut torsdagen den 18 maj klockan Varslet innefattar två delar. 1. Varslet innebär att samtliga företag på avtalsområdet varslas om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. 2. Ett antal företag är från samma tidpunkt varslade om arbetsnedläggelse (strejk). Dessa företag har blivit informerade i särskild ordning. Har ni inte erhållit sådan information omfattas ni inte av arbetsnedläggelse (strejk). Det andra varslet bryter ut måndagen den 22 maj klockan Från denna tidpunkt utökas varslet med att ytterligare ett antal företag är varslade om arbetsnedläggelse (strejk). Dessa företag har blivit informerade i särskild ordning. Har ni inte erhållit sådan information omfattas ni inte av arbetsnedläggelse (strejk). 2. Vad kan arbetsgivaren göra innan konflikten bryter ut? Svar: Arbetsgivarens planering och arbete under varselperioden bör inriktas på att, så lång som möjligt, minska effekterna av den kommande strejken för företaget och tredje man. Arbetsgivaren har rätt att beordra övertid och mertid för sådant arbete som kan minska effekten av en konflikt. 3. Hur ska vi veta vilka som är med i facket? Svar: Fråga de anställda. Av erfarenhet vet vi att SEKO tidigare uppmanat sina klubbar att inte lämna ut denna typ av information. Vi rekommenderar er att fråga era anställda direkt om de är medlemmar eller inte. Blankett för ändamålet finns som bilaga till det Arbetsgivarnytt ( SEKO varslar om konflikt utskickat ) som har skickats till de företag som varslats om arbetsnedläggelse (strejk) och i Arbetsgivarguiden på almega.se, se Konflikthantering. 4. Får man samla in uppgifter på vem som är medlem i facket? Svar: Arbetsgivaren har en rätt enligt Personuppgiftslagen att sammanställa uppgifter om facklig tillhörighet för att kunna fullgöra skyldigheter enligt lag och avtal. Ett påstående från facket sida om att detta skulle utgöra brott mot grundlagen och åsiktsregistrering är helt felaktigt.

3 Om facket uppmanat sina medlemmar att inte svara på frågan om medlemskap får ni, för att få en uppfattning om omfattningen av den kommande strejken, använda er av de underlag ni har t.ex. från senaste lönerevision (eller eventuella andra färskare listor) eller löneavdrag för medlemskap i facket som underlag för er planering. 5. Vad gör vi om facket vägrar att uppge vilka som är deras medlemmar? Svar: När ni fått besked om varsel bör ni kalla till överläggningar med den lokala klubben. Klubben ska lämna information om vilka, som enligt deras uppfattning, är medlemmar och således kommer att tas ut i strejk och/eller omfattas av övertids- och mertidsblockad. Detta för att arbetsgivaren, i enlighet med syftet med varselreglerna i MBL, ska kunna veta omfattningen av konfliktåtgärden och kunna förbereda sig på densamma. Av erfarenhet vet vi att SEKO tidigare uppmanat sina klubbar att inte lämna ut denna typ av information. Vi rekommenderar er att fråga era anställda direkt om de är medlemmar eller inte. Blankett för ändamålet finns som bilaga till det Arbetsgivarnytt ( SEKO varslar om konflikt utskickat ) som har skickats till samtliga företag och i Arbetsgivarguiden på almega.se, se Konflikthantering. 6. Vilka omfattas av konflikten? Svar: En facklig organisation förfogar bara över sina egna medlemmar. Det innebär att det bara är SEKO:s medlemmar som ska strejka och/eller omfattas av övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. Arbetsgivaren ska respektera detta. Om någon medlem i SEKO, av någon anledning, meddelar arbetsgivaren att han/hon inte vill strejka eller vill arbeta övertid eller mertid ska arbetsgivaren hänvisa arbetstagaren att ta upp frågan med SEKO. Arbetsgivaren ska förutsätta att medlemmar i facket går ut i konflikt. De som omfattas av ett annat kollektivavtal deltar inte i konflikten och ska fortsätta arbeta som vanligt. Oorganiserade deltar inte heller i konflikten och ska fortsätta arbeta som vanligt. De har dock rätt att utan påföljd förhålla sig neutrala. Denna neutralitetsrätt har sin grund i synpunkten att oorganiserad arbetstagare ska ha en rätt att tydligt ställa sig vid sidan om och inte blanda sig i den pågående konflikten. Oorganiserade som inte avser att arbeta under konflikten får ansöka om tjänsteledighet med åberopande av sin neutralitetsrätt. Blankett för ändamålet finns också som bilaga till det Arbetsgivarnytt ( SEKO varslar om konflikt utskickat ) som har skickats till de företag som varslats om arbetsnedläggelse (strejk) och i Arbetsgivarguiden på almega.se, se Konflikthantering. Under konflikttiden görs då löneavdrag.

4 7. Vad gäller under varseltiden? Svar: Under varseltiden gäller samma villkor och regler som vanligt. Arbetsgivaren har samma möjligheter som när konflikt inte råder att leda och fördela arbetet, beordra övertid m.m. Alla anställda, oavsett om de är medlemmar i SEKO eller inte, ska arbeta som vanligt och samtliga är skyldiga att delta i det förebyggande arbete arbetsgivaren vidtar i anledning av konfliktvarslet. 8. Vad gäller för våra fackliga förtroendemän? Svar: Lagen om facklig förtroendeman gäller men SEKOs fackliga företrädare har inte rätt att få ledigt med betalning för facklig verksamhet som rör förberedelse eller planering av den kommande konflikten. Rätten till obetald ledighet är den samma som tidigare, dvs. vad gäller omfattning och överläggning om ledighetens förläggning. Övriga anställda har inte heller rätt att under arbetstid delta i sådana möten. 9. Vad innebär varslet? Svar: Varslet innehåller två delar, dels arbetsnedläggelse (strejk) vid särskilt angivna företag och dels övertids-, mertids- och nyanställningsblockad för samtliga företag på avtalsområdet. Det första varslet bryter ut torsdagen den 18 maj klockan Varslet innefattar två delar. 1. Varslet innebär att samtliga företag på avtalsområdet varslas om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad. 2. Ett antal företag är från samma tidpunkt varslade om arbetsnedläggelse (strejk). Dessa företag har blivit informerade i särskild ordning. Har ni inte erhållit sådan information omfattas ni inte av arbetsnedläggelse (strejk). Det andra varslet bryter ut måndagen den 22 maj klockan Från denna tidpunkt utökas varslet med att ytterligare ett antal företag är varslade om arbetsnedläggelse (strejk). Dessa företag har blivit informerade i särskild ordning. Har ni inte erhållit sådan information omfattas ni inte av arbetsnedläggelse (strejk). 10. Vad händer med anställningen under en konflikt? Svar: Under strejk anses anställningsavtalen vara suspenderade. Detta innebär att alla förpliktelser enligt anställningsavtalet tillfälligtvis upphör att gälla.

5 Med ett undantag, arbetsgivaren måste betala ut förfallen lön även under en konflikt. Detta gäller då lön som tjänats in före konflikten. För den tid konflikten pågår tjänar arbetstagare inte in någon lön och inte heller någon semester. Löneavdrag ska göras under strejken. Om ni redan nu förbereder innevarande månads lönebesked bör där anges att lönen är preliminär på grund av strejkvarsel. 11. Vad händer med arbetsgivarens egendom under konflikten (datorer, mobiler m.m.)? Svar: Den som strejkar ska återlämna alla arbetsgivarens arbetsverktyg innan de går ut i strejk. Detta gäller även passerkort, nycklar, mobiltelefoner, datorer, kreditkort och tjänstebilar. 12. Får facken kalla till informationsmöte om konflikten på arbetsplatsen? Svar: Facket har inte rätt att utnyttja företagets lokaler för konfliktförberedelser. Om en strejk bryter ut så har de som strejkar inte rätt att befinna sig på arbetsplatsen under strejken. 13. Får facken sätta upp information om konflikten på arbetsplatsen? Svar: Nej, alla förberedelser inför en konflikt och facklig arbete med anledning av en konflikt ska skötas utanför arbetsplatsen. Arbetsgivaren har rätt att ta ner alla anslag och affischer om konflikten. 14. Får facken dela ut flygblad utanför våra lokaler? Svar: Ja, det är en demokratisk rättighet att framföra sin åsikt. Detta får dock inte ske i arbetsgivarens lokaler eller på arbetsgivarens mark. 15. Måste vi MBL-förhandla (11 14 ) under en konflikt? Svar: Ja, MBLs förhandlingsregler gäller även om det pågår en konflikt. Det ligger dock i sakens natur att det sker så sparsamt som möjligt. 16. Vad gäller för oorganiserade arbetstagare under en konflikt? Svar: Oorganiserade arbetstagare omfattas inte av konflikten. Den rör endast förhållandet mellan det fack som har tagit ut sina medlemmar i konflikt och arbetsgivaren. De oorganiserades anställningsavtal gäller och de förväntas arbeta som vanligt. Oorganiserade arbetstagare anses dock ha en rätt att ställa sig neutrala i en konflikt, dvs. ha en rätt att inte behöva utföra konfliktdrabbat arbete utan att det för den skull anses utgöra ett brott mot anställningsavtalet. I den nu aktuella situationen, då allt arbete är lagt i blockad, innebär det att oorganiserade

6 arbetstagare som så önskar har rätt att vara lediga från arbetet. Han eller hon har givetvis inte rätt till betalning, då något arbete inte utförs. Neutralitetsrätten är en individuell rättighet och facket kan inte bestämma huruvida oorganiserade arbetstagare ska arbeta eller inte. De oorganiserade arbetstagare som önskar göra sin neutralitetsrätt gällande ska meddela arbetsgivaren det innan konflikten bryter ut. Arbetsgivaren ska då, för medarbetare som inte vill arbeta i samband med att strejk pågår, bevilja tjänstledighet. Var tydlig i beslutet om tjänstledighet att det avser ledighet utan lön. Blankett för ändamålet finns också som bilaga till det Arbetsgivarnytt ( SEKO varslar om konflikt utskickat ) som har skickats till de företag som varslats om arbetsnedläggelse (strejk) och i Arbetsgivarguiden på almega.se, se Konflikthantering. 17. Vad gäller för arbetstagare som är medlemmar i Unionen, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna eller Ledarna under en konflikt? Svar: Dessa arbetstagare omfattas inte av konflikten. I och med att avtal redan har tecknats med dessa fackliga organisationer råder fredsplikt. Dessa medarbetares anställningsavtal gäller och de förväntas arbeta som vanligt. Konflikten rör endast förhållandet mellan SEKO som har tagit ut sina medlemmar i konflikt och arbetsgivaren. Medlemmar i Unionen, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna eller Ledarna kan inte ställa sig neutrala i konflikten, dvs. ha en rätt att inte behöva utföra konfliktdrabbat arbete. I den nu aktuella situationen, är allt arbete är lagt i blockad. På avtalsområdet Telekom är det vanligt förekommande att samma typ av arbetsuppgifter utförs av medarbetare som är medlemmar i olika fackliga organisationer. För de medarbetare som är medlem i annan facklig organisation än SEKO gäller att de utför sina arbetsuppgifter och utför övertids- och/eller mertidsarbete som vanligt. 18. Facket anklagar oss för strejkbryteri, vad innebär det? Svar: Ett fack som är inblandad i en konflikt brukar hävda att alla som inte följer eller respekterar deras konfliktvarsel genom att fortsätta arbeta är strejkbrytare och att de åtgärder arbetsgivaren vidtar för att försöka motverka effekterna av konfliktvarslet är konfliktbrott. Det är viktigt att veta att det inte finns några rättsliga konsekvenser av strejkbryteri eller konfliktbrott. Den konsekvens som kan drabba företaget av att arbetstagare fortsätter att arbeta eller att företaget vidtar åtgärder för att motverka konfliktens verkningar, är att SEKO kan trappa upp konflikten genom att varsla om ytterligare stridsåtgärder.

7 I denna fråga brukar tonläget bli högt och moraliserande. Påtryckningar mot enskilda kan förekomma. Därför är det viktigt med saklig information. En konfliktande organisation har ingen rätt att hindra arbetstagare tillträde till arbetsplatsen. 19. Får facket ställa ut strejkvakter utanför vår ingång? Svar: Ja, facket kan demonstrera för sin åsikt så länge det inte sker inom arbetsgivarens lokaler eller på arbetsgivarens mark. Om en strejkvakt fysiskt försöker hindra någon att gå in på arbetsplatsen så kan det vara en brottslig handling. Det är i första hand Polisen som ska se till att in passage kan ske utan ofredande.

Q & A vid konfliktvarsel från Kommunal angående satsning på undersköterskor

Q & A vid konfliktvarsel från Kommunal angående satsning på undersköterskor PM Till Vårdföretagens medlemmar Från Daniel Andersson, Linn Bentley & AnnEva Bomberg Datum 2016-12-02 Angående Kommunals konfliktvarsel Q & A vid konfliktvarsel från Kommunal angående satsning på undersköterskor

Läs mer

Varsel om konflikt på Transportavtalet

Varsel om konflikt på Transportavtalet BILTRAFIKENS ARBETSGIVAREFÖRBUND BUSSARBETSGIVARNA MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND PETROLEUMBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND SJÖFARTENS ARBETSGIVAREFÖRBUND SVENSKA FLYGBRANSCHEN SVERIGES HAMNAR TRANSPORTINDUSTRIFÖRBUNDET

Läs mer

KONFLIKTHANDBOK April 2016

KONFLIKTHANDBOK April 2016 1 (10) 2 (10) KONFLIKTHANDBOK för Sveriges Ingenjörers akademikerförening INNEHÅLL 1 Allmänt... 3 1.1 Konfliktsamarbete mellan Sveriges Ingenjörer och Unionen... 3 1.2 Övriga akademikerförbund... 3 1.3

Läs mer

KONFLIKT. SE vidare i särskilt PM

KONFLIKT. SE vidare i särskilt PM KONFLIKT. 1. ALLMÄNT Det traditionella synsättet i Sverige är sedan länge att löner och allmänna anställningsvillkor ska bestämmas gemensamt av arbetsmarknadens parter och inte av staten (eller fria marknadskrafter).

Läs mer

Stockholm 9 maj Konfliktmeddelande Nr 4 / MEE

Stockholm 9 maj Konfliktmeddelande Nr 4 / MEE Stockholm 9 maj 2017 Nr Sign 2016-5832 MEE Konfliktmeddelande Nr 4 /2017 Seko har i avtalsförhandlingarna på Telekomområdet lämnat flera förslag för åstadkomma en låglönesatsning för förbundets sämst avlönade

Läs mer

Frågor och svar, telekomkonflikten

Frågor och svar, telekomkonflikten Frågor och svar, telekomkonflikten (uppd. 2016-04-21) Vad gäller för mig om jag har blivit uttagen i strejk? - Du ska arbeta som vanligt fram till det datum och klockslag strejken bryter ut, fredagen den

Läs mer

F.A.Q INFÖR STREJKEN. Jag är inte med i något fack, måste jag ändå köra tåg som SEKO skulle ha kört?

F.A.Q INFÖR STREJKEN. Jag är inte med i något fack, måste jag ändå köra tåg som SEKO skulle ha kört? edan följer ett antal frågor som dykt upp under de senaste dagarna. Listan kommer att uppdateras kontinuerligt med nya frågor som vi stöter på. enaste information finns på: klubb111.wordpress.com twitter.com/klubb111

Läs mer

Om konflikten inträffar 2016. Allt en måleriföretagare behöver veta.

Om konflikten inträffar 2016. Allt en måleriföretagare behöver veta. Om konflikten inträffar 2016 Allt en måleriföretagare behöver veta. Moderna avtal! 3 Moderna avtal! Kollektivavtalet är det dokument som reglerar det formella förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Läs mer

KONFLIKTANVISNINGAR FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING 2011 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA

KONFLIKTANVISNINGAR FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING 2011 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA KONFLIKTANVISNINGAR FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING 2011 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Konfliktanvisningar för kommuner och landsting...5 1. Inledning...5 2. Innebörden

Läs mer

Mall & Guide inför Semesterberäkning

Mall & Guide inför Semesterberäkning Mall & Guide inför Semesterberäkning Semesterlagen gäller för alla anställda Semesterlagen gäller alla arbetstagare, även medlemmar av arbetsgivarens familj. 25 dagars semester Varje anställd har rätt

Läs mer

Varsel om stridsåtgärder

Varsel om stridsåtgärder Sida 1 av 5 Måleriföretagen i Sverige Box 16286 103 25 Stockholm Kopia Medlingsinstitutet Box 1236 111 82 Stockholm Datum 2017-05-11 Varsel om stridsåtgärder Måleriföretagen saknar verklighetsförankring!

Läs mer

Observera att att detta utkast till till slutrapport inte inte har har accepterats av av Kommunal

Observera att att detta utkast till till slutrapport inte inte har har accepterats av av Kommunal Bilaga Observera att att detta utkast till till slutrapport inte inte har har accepterats av av Kommunal utan Kommunal är arbetsgivarrepresentanternas utan är arbetsgivarrepresentanternas ensidiga förslag

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 1() FÖRTROENDESKADLIG BISYSSLA Bakgrund Kommunfullmäktige har den 28 februari 2012 beslutat att bestämmelser om anställdas bisysslor skall tillföras de etiska reglerna. Fagersta kommun ska av allmänheten

Läs mer

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 ARBETSRÄTTENS GRUNDER Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 DEN SVENSKA MODELLEN Att parternas arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer kommer överens utan politisk inblandning

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 10/06 Mål nr A 162/04

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 10/06 Mål nr A 162/04 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 10/06 Mål nr A 162/04 Sammanfattning En arbetsplats var försatt i blockad av SEKO. På arbetsplatsen arbetade arbetstagare som var medlemmar i Byggnadsarbetareförbundet. Arbetstagarna

Läs mer

Frågesport Steg 6- Facit

Frågesport Steg 6- Facit Datum 16 november 2016 Frågesport Steg 6- Facit 1. Fråga: Vilka två lagar styr rätten till ledighet för facklig utbildning? Svar: Studieledighetslagen styr rätten till facklig utbildning för medlemmar,

Läs mer

Box 1105, 111 81 Stockholm Besöksadress Barnhusgatan 6 Telefon 08-791 41 00 Fax 08-21 89 53 www.seko.se seko@seko.se. Konflikthandbok.

Box 1105, 111 81 Stockholm Besöksadress Barnhusgatan 6 Telefon 08-791 41 00 Fax 08-21 89 53 www.seko.se seko@seko.se. Konflikthandbok. Box 1105, 111 81 Stockholm Besöksadress Barnhusgatan 6 Telefon 08-791 41 00 Fax 08-21 89 53 www.seko.se seko@seko.se Konflikthandbok november 2006 Allmänt om strejk och lockout För den som berörs av beslut

Läs mer

Ledighet för facklig förtroendeman 2007-09-13

Ledighet för facklig förtroendeman 2007-09-13 Ledighet för facklig förtroendeman 2007-09-13 Anmälan av facklig förtroendeman Anmälan av facklig förtroendeman till arbetsgivaren är en förutsättning för att förtroendemannalagen och avtalet om fackliga

Läs mer

DATASKYDDSFÖRORDNINGEN. Webbinar den 26 april 2018

DATASKYDDSFÖRORDNINGEN. Webbinar den 26 april 2018 DATASKYDDSFÖRORDNINGEN Webbinar den 26 april 2018 Dagens program Repetition av reglerna Frågor och tips Frågor från chatten NÄR BEHÖVER DU TÄNKA GDPR? Ansvaret och de inblandade DATASKYDDSOMBUD DATASKYDDSREVISORN

Läs mer

Inledning. Stockholm 2014 05 15. Valle Karlsson avtalssekreterare Seko

Inledning. Stockholm 2014 05 15. Valle Karlsson avtalssekreterare Seko Konflikthandbok Inledning Den svenska arbetsmarknaden är en förhållandevis lugn arbetsmarknad, där arbetsmarknadskonflikter relativt sällan förekommer. Det beror bland annat på att parterna på den svenska

Läs mer

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser 1 2016-03-11 Nr 6/16 ARBETSGIVARNYTT Avdelningen för arbetsgivarpolitik Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser Enligt Allmänna bestämmelser (AB) 27 mom. 2 är

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

Anmälan om brott mot arbetstidslagen

Anmälan om brott mot arbetstidslagen Anmälan om brott mot arbetstidslagen Bilaga 2b 1 (5) Ort och datum Arbetsmiljöverket i... Vi anmäler härmed en händelse som inträffade den... (datum) på... (företag/arbetsplats, organisationsnummer). Skäl

Läs mer

TIPS TILL SOMMARJOBBARE

TIPS TILL SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE?

VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE? ARBETSLIV VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE? 1. Vilka yrken ska ha hög respektive låg lön enligt dig? 2. Vilken funktion har lönen förutom som inkomst? 3. Vad tror du är den främsta orsaken till att

Läs mer

stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad

stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad FEBRUARI 09 Varsel om stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad 0 08 Varsel om stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad utkommer årligen. Denna upplaga avser varsel om stridsåtgärder åren 0 08. Läs mer på www.svensktnaringsliv.se/fragor/konfliktregler

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

UPPGIFT 1 Svarsförslag

UPPGIFT 1 Svarsförslag Övningsfrågor arbetsrätt svar VT 2012 UPPGIFT 1 a) Ja då dessa arbetsuppgifter står i naturligt samband med de arbetsuppgifter hon skall utföra enligt kollektivavtalet. Hon torde också ha tillräckliga

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor Mullsjö kommun

Riktlinjer för bisysslor Mullsjö kommun Riktlinjer för bisysslor Mullsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2004-09-28 Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. Reviderad av personalutskottet 2012-08-27 Reviderad av kommunstyrelsen 2015-08-12,

Läs mer

Uppsägning på grund av personliga skäl

Uppsägning på grund av personliga skäl Uppsägning på grund av personliga skäl INDUSTRI- OCH KEMIGRUPPEN STÅL OCH METALL ARBETSGIVARE- FÖRBUNDET SVEMEK SVEMIN INNEHÅLLSFÖRTECKNING PENSION... 2 HEL SJUKERSÄTTNING... 2 AVSKEDANDE... 2 OMPLACERINGSSKYLDIGHET...

Läs mer

BA varslar om lockout

BA varslar om lockout BILTRAFIKENS ARBETSGIVAREFÖRBUND BUSSARBETSGIVARNA MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND PETROLEUMBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND SJÖFARTENS ARBETSGIVAREFÖRBUND SVENSKA FLYGBRANSCHEN SVERIGES HAMNAR TRANSPORTINDUSTRIFÖRBUNDET

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare Per Gradén

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare Per Gradén Välkommen! Arbetsrätt för nybörjare på Per Gradén 2018-01-31 PROGRAM Inledning Medbestämmandelagen Anställningsformer Klicka Uppsägning här för att ändra format på Ledighetslagarna Facklig förtroendeman

Läs mer

Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om arbetstid. Senast uppdaterad:

Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om arbetstid. Senast uppdaterad: Varsågod! För dig som ska anställa eller är ny som arbetsgivare. Här är en praktisk handbok om arbetstid. Senast uppdaterad: 2019-09-25 Din guide i lönedjungeln är Sebastian Bäckström, löneexpert och mångårig

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 25/03 Mål nr A 56/03

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 25/03 Mål nr A 56/03 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 25/03 Mål nr A 56/03 Sammanfattning En arbetstagarorganisation har varslat en arbetsgivarorganisation och fyra av dess medlemsföretag om stridsåtgärd. Något kollektivavtalsförhållande

Läs mer

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND Personal- och löneavdelningen vid Fagersta kommun Datum

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND Personal- och löneavdelningen vid Fagersta kommun Datum 1() Bakgrund Från och med den 1 januari 2002 gäller förbud mot förtroendeskadliga bisysslor. Beslutet medför att kontrollsystemet för förtroendeskadliga bisysslor har skärpts och förtydligats. Med bisyssla

Läs mer

Konflikt i sitt sammanhang

Konflikt i sitt sammanhang 1 Innehåll Konflikt i sitt sammanhang 3 Unionens konfliktorganisation 5 Inför konflikt varsel 8 Värvning 12 Det här gäller i olika konfliktsituationer: 15 Information 20 Konfliktersättning 22 Konfliktbrott

Läs mer

Skadestånd vid olovliga stridsåtgärder

Skadestånd vid olovliga stridsåtgärder Skadestånd vid olovliga stridsåtgärder PA-programmet Arbetsrätt B Avdelningen för juridik Arbetsrätt B (RVGB21) Termin: HT 15 Uppsatsgrupp: 19 Handledare: Gunvor Axelsson Författarnamn/kontaktuppgifter:

Läs mer

Enhetsanslutna föreningar uppmanas att föra denna information vidare, tack!

Enhetsanslutna föreningar uppmanas att föra denna information vidare, tack! BILTRAFIKENS ARBETSGIVAREFÖRBUND MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND PETROLEUMBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND SJÖFARTENS ARBETSGIVAREFÖRBUND SVENSKA FLYGBRANSCHEN SVERIGES BUSSFÖRETAG SVERIGES HAMNAR TRANSPORTINDUSTRIFÖRBUNDET

Läs mer

Frågor och svar. Påstående: Veolia vill säga upp 250 anställda och anställa dem på timme.

Frågor och svar. Påstående: Veolia vill säga upp 250 anställda och anställa dem på timme. Frågor och svar Påstående: Veolia vill säga upp 250 anställda och anställa dem på timme. Påstående: Veolia vill sänka lönerna. Påstående: Veolia tvingar personalen till otrygga deltidsanställningar med

Läs mer

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet Maja, medlem i Handels På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/08 Mål nr A 31/07

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/08 Mål nr A 31/07 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/08 Mål nr A 31/07 Sammanfattning Fråga om en arbetstagarorganisation brutit mot bestämmelserna i 45 medbestämmandelagen genom att inte varsla ett berört företag om en förestående

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Dina rättigheter på jobbet

Dina rättigheter på jobbet Dina rättigheter på jobbet Du har rättigheter! Du har rättigheter på ditt jobb. I denna folder får du reda på de viktigaste rättigheterna som finns med i arbetsrättslagstiftningen. Kräv dina rättigheter!

Läs mer

Konflikthandbok. En handledning för Pappers ombudsmän och förtroendevalda vid arbetsmarknadskonflikt

Konflikthandbok. En handledning för Pappers ombudsmän och förtroendevalda vid arbetsmarknadskonflikt 1 Konflikthandbok En handledning för Pappers ombudsmän och förtroendevalda vid arbetsmarknadskonflikt 2 INNEHÅLL Från konflikt till uppgörelse 3 Konfliktorganisation 9 Strejkvaktslista 12 Dispensgivning

Läs mer

Avtalsrörelsen Februari 2012

Avtalsrörelsen Februari 2012 Avtalsrörelsen Februari 2012! Avtalsrörelsen ur löntagarnas perspektiv Att lön är det viktigaste när man söker nytt jobb är kanske inte förvånande, men att bara fyra procent tycker att kollektivavtal är

Läs mer

Avtal 2016 rörelsen är igång

Avtal 2016 rörelsen är igång Avtal 2016 rörelsen är igång Innehållsförteckning Avtal 2016 rörelsen är igång! 3 Prata avtal och prata lön! 4 Om avtalen och avtalsrörelsen 6 Innehållet i avtalen 7 Samordning 7 Avtalskrav från Livs 8

Läs mer

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid

38 timmar om den egentliga arbetstiden i genomsnitt per vecka infaller minst en gång på tid Bilaga 5 6 a 6 ARBETSTID Mom 1 Arbetstidens längd och förläggning Parterna har avtalat bort arbetstidslagen i sin helhet. Lokalt avtal kan träffas om bestämmelser om arbetstidens längd och förläggning.

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

www.bygg.org Presskonferens den 16 april 2004 klockan 13:00 Sveriges Byggindustriers kansli Norrlandsgatan 15 i Stockholm

www.bygg.org Presskonferens den 16 april 2004 klockan 13:00 Sveriges Byggindustriers kansli Norrlandsgatan 15 i Stockholm 1 Presskonferens den 16 april 2004 klockan 13:00 Sveriges Byggindustriers kansli Norrlandsgatan 15 i Stockholm 2 Mindre konfrontation mer samverkan en historisk möjlighet Bo Antoni, VD och Per Helgesson,

Läs mer

DIARIENUMMER KS Antagen av kommunstyrelsen

DIARIENUMMER KS Antagen av kommunstyrelsen DIARIENUMMER KS 2015.160 REGLER HR-AVDELNINGEN Antagen av kommunstyrelsen 2015-12-07 218 Vallentuna kommuns regler för bisysslor och förtroendeskadlig verksamhet Vallentuna kommuns regler för bisysslor

Läs mer

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND 1 En Branschorganisation för all räddningstjänstpersonal Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen 1 Denna lag tillämpas på den som har utsetts av en arbetstagarorganisation

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: tillsvidare

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: tillsvidare LÖNEAVTAL Telekom Giltighetstid: 2003-01-01 tillsvidare Detta är ett nytryck av det av parterna tecknade avtal med giltighet från 2003-01-01 och tillsvidare. Avtal om lönebildning - Ledaravtal Almega

Läs mer

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF LFF Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF Innehåll Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen...3 26 1 02

Läs mer

ARGUMENT. Internt material för förtroendevalda. Det lönar sig att vara medlem

ARGUMENT. Internt material för förtroendevalda. Det lönar sig att vara medlem ARGUMENT Internt material för förtroendevalda Det lönar sig att vara medlem i SRAT Fem snabba argument... Ett fackligt medlemskap har olika innebörd för olika människor. Men i korthet ger medlemskapet

Läs mer

stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad

stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad MARS 208 Varsel om stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad 20 207 Varsel om stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad utkommer årligen. Denna upplaga avser varsel om stridsåtgärder åren 20 207. Läs mer på

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE ----------------------- Avtalet om allmänna anställningsvillkor prolongeras med följande ändringar:

ÖVERENSKOMMELSE ----------------------- Avtalet om allmänna anställningsvillkor prolongeras med följande ändringar: ÖVERENSKOMMELSE EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA) och Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och SEKO har idag träffat nedanstående avtal att gälla vid samtliga EFAs medlemsföretag för tiden 1

Läs mer

Rättigheter på jobbet

Rättigheter på jobbet Rättigheter på jobbet Seko är facket för dig på Bring Citymail Fackligt medlemskap är det viktigaste som finns för dig som anställd. Tillsammans i Seko håller vi koll på våra rättigheter och ser till att

Läs mer

Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Sammanställt av SEKO Green Cargo

Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Sammanställt av SEKO Green Cargo Green Cargo Avtal om facklig verksamhet inom Green Cargo AB Sammanställt av SEKO Green Cargo 2 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE... 3 2 VISSA DEFINITIONER... 3 3 ANMÄLAN AV FACKLIG FÖRTROENDEMAN... 3 4 BEGREPPEN FACKLIG

Läs mer

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND En Branschorganisation för all räddningstjänstpersonal Konfliktvarsel Med anledning av att förhandlingarna med SKL/Pacta än en gång strandat skärper nu Brandmännens Riksförbund

Läs mer

Förhandlingsordning. Innovations- och kemiarbetsgivarna Unionen Sveriges Ingenjörer Natu rveta rna. Innovations-

Förhandlingsordning. Innovations- och kemiarbetsgivarna Unionen Sveriges Ingenjörer Natu rveta rna. Innovations- Innovations- Innovations- PROTOKOLL Ärende Parter Tid Plats Närvarande för Förhandlingsordning IKEM - och kemiarbetsgivarna Unionen Sveriges Ingenjörer Natu rveta rna 31 Mars 2017 IKEM - och kemiarbetsgivarna

Läs mer

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen Inhyrd från bemanningsföretag? Välkommen till IF Metall Detta är en del av IF Metalls material till anställda och förtroendevalda som

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! Arbetsrätt för nybörjare på Tomas Nordensson Flygare 11 oktober 2016 PROGRAM Inledning Medbestämmandelagen Anställningsformer Klicka Uppsägning här för att ändra format på Ledighetslagarna Facklig

Läs mer

Du som jobbar inom Coop butiker och stormarknader kan påverka ditt schema och din arbetstid! Vill du påverka ditt schema? Linnéa, butiksanställd

Du som jobbar inom Coop butiker och stormarknader kan påverka ditt schema och din arbetstid! Vill du påverka ditt schema? Linnéa, butiksanställd Du som jobbar inom Coop butiker och stormarknader kan påverka ditt schema och din arbetstid! Vill du påverka ditt schema? Linnéa, butiksanställd Du kan påverka ditt schema! Du som jobbar inom Coop butiker

Läs mer

Regelverket. Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok. Centralt kollektivavtal. Svensk lag. EU-regler. Enskilt anställnings- avtal

Regelverket. Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok. Centralt kollektivavtal. Svensk lag. EU-regler. Enskilt anställnings- avtal Regelverket Enskilt anställnings- avtal Lokalt kollektivavtal/ personalhandbok Centralt kollektivavtal Svensk lag EU-regler FML Förtroendemannalagen Lag ( 1974 :358) om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

Dina rättigheter som bärplockare i Sverige

Dina rättigheter som bärplockare i Sverige Dina rättigheter som bärplockare i Sverige Alla som arbetar i Sverige har rätt till goda arbetsvillkor. Det spelar ingen roll om du har svenskt medborgarskap eller om du arbetar här en begränsad tid du

Läs mer

CHEFSSKOLAN. slutet av 1930-talet fastställde arbetsmarknadens. med riksdagen att parterna på arbetsmarknaden

CHEFSSKOLAN. slutet av 1930-talet fastställde arbetsmarknadens. med riksdagen att parterna på arbetsmarknaden CHEFSSKOLAN Gemensamt ansvar I slutet av 1930-talet fastställde arbetsmarknadens parter tillsammans med riksdagen att parterna på arbetsmarknaden skulle ta ansvar för löner och arbetsförhållanden i arbetslivet,

Läs mer

Flexpension i Tjänsteföretag

Flexpension i Tjänsteföretag Flexpension i Tjänsteföretag 2017-03-28 Bakgrund Alla andra i SN har infört Flexpension Avsättningarna varierar, den allmänna kollektiva nivån är f.n. 0,7 % (mål: 2 %) Fackligt önskemål om att förstärka

Läs mer

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Cirkulärnr: 1994:3 Diarienr: 1994:0008 Handläggare: Avdsek: KEP Förh Datum: 1994-01-04 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580)

Läs mer

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Allmänt om förhandlingar Ha rätt attityd Respektera motparten, dess företrädare och de intressen de företräder Uppträd korrekt och proffsigt Håll dig till

Läs mer

TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30

TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30 TULLVERKET AVTAL Dnr TV4-2004-200 2004-11-30 Parter Arbetsgivarsidan: Tullverket Huvudkontoret Arbetstagarsidan: SACO-föreningen vid Tullverket OFR/TULL-KUST SEKO Flextidsavtal i anslutning till Tull-ALFA

Läs mer

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet

Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Sammanfattning Protokoll Byte av Kollektivavtal från Tjänstemannaavtalet samt Detaljhandelsavtalet till Telekomavtalet Förhandling enligt MBL gällande byte av kollektivavtal Förhandlingsdatum mellan 2012

Läs mer

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

Utökat varsel om stridsåtgärder

Utökat varsel om stridsåtgärder Sida 1 av 6 Måleriföretagen i Sverige Box 16286 103 25 Stockholm Kopia Medlingsinstitutet Box 1236 111 82 Stockholm Datum 2017-05-16 Utökat varsel om stridsåtgärder Måleriföretagen saknar verklighetsförankring!

Läs mer

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx Förtroendemannalagen En fråga som ofta aktualiseras i ett företag är frågor rörande fackliga förtroendemäns rätt till ledighet för att bedriva facklig verksamhet. Rätten till ledighet för fackliga förtroendemän

Läs mer

Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind.

Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind. Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind. Ett medlemskap Välkommen till Arbetsgivarföreningen KFO Sveriges största fristående arbetsgivarorganisation.

Läs mer

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista ordförande fackförening/facket fackklubb kommunalarbetareförbundet fackförbund kommun landsting medlem löntagare socialdemokrat tjänsteman arbetare

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges

Läs mer

stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad

stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad MARS 217 Varsel om stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad 211 216 Varsel om stridsåtgärder på svensk arbetsmarknad utkommer årligen. Denna upplaga avser varsel om stridsåtgärder åren 211 216. Läs mer på

Läs mer

Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag.

Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag. Partsgemensamma tillämpningsanvisningar för lönebildning i IT-företag. Dessa partsgemensamma anvisningarna utgår från löneavtalet mellan IT&Telekomföretagen och Unionen respektive Sveriges Ingenjörer,

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

Personuppgiftspolicy för arbetssökande och anställda

Personuppgiftspolicy för arbetssökande och anställda Personuppgiftspolicy för arbetssökande och anställda INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER Vi behandlar personuppgifter när du söker en anställning hos oss, under tiden du är anställd hos oss och

Läs mer

Villkorsändringar. Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober

Villkorsändringar. Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober Villkorsändringar Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober Anställningsavtalet Anbud accept Utbyte av prestationer: Arbetstagaren ska utföra visst arbete under arbetsgivarens ledning Arbetsgivaren

Läs mer

Semester så funkar det

Semester så funkar det Semester så funkar det Information om reglerna i semesterlagen Semesterlagen Alla anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar) per år. Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester. Semesteråret,

Läs mer

Gör rätt med de nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen!

Gör rätt med de nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen! Gör rätt med de nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen! Gör rätt med de nya reglerna i arbetslöshetsförsäkringen! Från den 1 september 2013 gäller nya regler som påverkar dig som är arbetssökande och

Läs mer

SÅ ANSTÄLLER DU. Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL

SÅ ANSTÄLLER DU. Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL SÅ ANSTÄLLER DU Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL VAD SKA JAG TÄNKA PÅ DÅ JAG ANSTÄLLER EN PERSON? Tänk noga igenom vilka kvaliteter, kvalifikationer och personlighetstyp du vill ha till

Läs mer

Vi har från Svenska Elektrikerförbundet i dag mottagit ett varsel om utökade stridsåtgärder.

Vi har från Svenska Elektrikerförbundet i dag mottagit ett varsel om utökade stridsåtgärder. Sidan 1 av 5 Nr 12/10 Stockholm 2010-04-06 KONFLIKTCIRKULÄR Till Medlemmarna i EnergiFöretagens Arbetsgivareförening Elektrikerförbundet utökar konflikten Vi har från Svenska Elektrikerförbundet i dag

Läs mer

1 Prövning av fråga om bisyssla Närmsta chef. 3 Omfördelning av tjänster och entledigande av personal Närmsta chef

1 Prövning av fråga om bisyssla Närmsta chef. 3 Omfördelning av tjänster och entledigande av personal Närmsta chef Övriga ärenden som delegeras samt verkställighet Administrativa frågor som delegeras från socialnämnd till IFO/Omvårdnadsförvaltningen Nr Ärende Delegat 1 Godkännande av externa utförare och tecknande

Läs mer

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Region Gävleborg vill att alla medarbetare ska ha ett hållbart arbetsliv och en bra balans mellan arbete och fritid. I den mån det är möjligt

Läs mer

Förhandling -- omorganisation & uppsägningar

Förhandling -- omorganisation & uppsägningar Förhandling -- omorganisation & uppsägningar En vanlig situation i många företag är organisationsförändringar av olika slag. Ibland syftar förändringen till att göra omprioriteringar och omdisponeringar

Läs mer

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs?

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad innebär konkurs? Tingsrätten kan besluta att en juridisk eller fysisk person, nedan benämnd gäldenär, ska försättas i konkurs då gäldenären inte

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR För dig som är anställd vid advokatbyrå Inledning Advokatbyråer drabbas ibland liksom andra företag av vikande lönsamhet. Därmed kan behov att minska antalet anställda jurister

Läs mer

Avtalsuppsägning samt varsel om stridsåtgärder

Avtalsuppsägning samt varsel om stridsåtgärder Datum 2012-04-13 Dnr Handläggare TJ/ML Ert datum Er beteckning VVS Företagen Box 47160 100 74 STOCKHOLM Avtalsuppsägning samt varsel om stridsåtgärder Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) å ena

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare 2014-12-17 Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Parter är Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Facket är till för dig. Viktig information från Seko - facket på PostNord

Facket är till för dig. Viktig information från Seko - facket på PostNord Facket är till för dig Viktig information från Seko - facket på PostNord Seko är vår förening Facket är till för alla anställda, vare sig du är nyanställd eller har jobbat i många år. Som medlem får du

Läs mer

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Gemensam kommentar Anställning av journalister i bemanningsföretag Anställningsavtal Varken lag eller kollektivavtal innehåller regler för hur

Läs mer

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Använd den här blanketten för att anmäla att en arbetsgivare brister i arbetet med så kallade

Läs mer

APOTEKENS ARBETSGIVARFÖRBUND STREJKPROMEMORIA 2007

APOTEKENS ARBETSGIVARFÖRBUND STREJKPROMEMORIA 2007 APOTEKENS ARBETSGIVARFÖRBUND STREJKPROMEMORIA 2007 Innehållsförteckning sida 1. Åtgärder innan strejken bryter ut 3 2. Deltagande i strejken 4 3. Hur man skall förhålla sig till strejkande arbetstagare

Läs mer