Stockholms läns landsting 1 (6)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholms läns landsting 1 (6)"

Transkript

1 Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Styrning och ekonomi Handläggare: Anders Olsson Landstingsstyrelsens ägarutskott Skrivelse av Erika Ullberg (S) om situationen avseende vårdplatser och akut mottagande vid Karolinska Solna Ärendebeskrivning Erika Ullberg (S) har i en skrivelse tagit upp situationen avseende vårdplatser och akut omhändertagande vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna. Beslutsunderlag Landstingsdirektörens tjänsteutlåtande den 28 april 2017 Skrivelse från Erika Ullberg (S) den 28 mars 2017 Förslag till beslut Landstingsstyrelsens ägarutskott föreslås besluta att anse skrivelsen besvarad. Förvaltningens förslag och motiveringar Sammanfattning Karolinska Solnas akutmottagning tar idag emot cirka besök av vuxna varje år. Den nya mottagningen är utformad för att kunna ta emot besök av vuxna varje år. Utifrån de patientgrupper som Karolinska Solna ska ta emot på den nya intensivakuten beräknas mottagningen få mellan till akuta besök per år. En ny struktur för akut omhändertagande beslutades i hälso- och sjukvårdsnämnden den 21 mars 2017, HSN beslutet beskrivs de patientgrupper som ska tas om hand på intensivakuten. Antalet vårdplatser har sedan mitten av januari legat på en stabil nivå vid Karolinska Universitetssjukhuset. Totalt har Karolinska, Solna och Huddinge, i medeltal haft 1170 disponibla vårdplatser under mars i år, vilket är ca 20 vårdplatser fler än den genomsnittliga nivån under hösten 2016.

2 Stockholms läns landsting 2(6) Bakgrund Erika Ullberg (S) har i en skrivelse tagit upp situationen avseende vårdplatser och akut omhändertagande vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna. I skrivelsen föreslås att ägarutskottet får en redogörelse av vilka åtgärder som vidtas eller planeras vidtas vid Karolinska Solna för att öppna fler vårdplatser, inklusive vårdplatser för barn samt att ägarutskottet snarast får en redogörelse av vilken kapacitet (i antal akutbesök per år räknat) intensivakuten vid Nya Karolinska Solna planeras ha, vilka konsekvenser det får för traumavården vid sjukhuset och i länet i stort, samt hur kalkylen för det totala akuta mottagandet i länet ser ut givet kapaciteten vid intensivakuten. Överväganden Akutmottagningen vid Nya Karolinska Solna är fysiskt byggt för att kunna ta emot cirka besök av vuxna, vilket tillsammans med beslutet att den nya akutmottagningen endast ska ta emot patienter som behöver/kräver det nya sjukhusets specifika resurser legat till grund för de senaste årens arbete med att definiera vilka och hur stora patientgrupper det kommer att röra sig om. För att inkorporera två nya vårdnivåer inom akut omhändertagande, intensivakuten på Karolinska Solna och de planerade närakuterna, har en ny struktur för akut omhändertagande beslutats i hälso- och sjukvårdsnämnden den 21 mars 2017, HSN beslutet beskrivs de patientgrupper som i enlighet med ett strukturerat triage 1 ska tas om hand på intensivakuten och för att hela den akuta vårdkedjan ska kunna arbeta efter enkla och tydliga riktlinjer kommer, i enlighet med tidigare beslut, intensivakuten endast i undantagsfall ta emot gående patienter. Många patienter som ska tas om hand på Karolinska Solna kommer att komma via sekundärtransport från andra vårdgivare och förhoppningsvis läggas direkt in på tänkt vårdplats. Stora förändringar i Karolinska Universitetssjukhusets vårduppdrag pågår nu i form av omfattande "utflyttar" av patientvolymer till andra vårdgivare i nätverkssjukvården. Vårdtyngden på Karolinska ökar samtidigt, dvs patienterna är betydligt sjukare. Under 2018, då den nya intensivakuten öppnar i Solna, kommer denna koncentration av allt sjukare patienter att ytterligare accentueras. Nya vårdformer, exempelvis poliklinisering av kirurgiska och medicinska ingrepp som tidigare krävde en vårdplats och nu genomförs i dagvård, påverkar också det faktiska behovet av 1 Triage är en process för att sortera och prioritera patienter med utgångspunkt från anamnes, symtom och ibland vitalparametrar såsom andningsfrekvens, puls och kroppstemperatur. Syftet är att de mest allvarliga eller brådskande fallen ska behandlas först.

3 Stockholms läns landsting 3 (6) slutenvårdskapacitet för vårduppdraget. Detta märks exempelvis genom att Karolinska genomför fler operationer under 2017 jämfört samma period 2016, trots en utmanande vårdplatssituation. Sammanfattningsvis är det en ny mix av volymer, patientkohorter och nya vårdformer som Karolinska Universitetssjukhusets totala vårdkapacitet ska planeras för. Karolinska har genomfört ett omfattande arbete under vintern och våren för att bättre analysera vilken kapacitet som krävs för att utföra det nya vårduppdraget. Detta arbete har resulterat i att Karolinska har upprättat en detaljerad kapacitetsplan, vilken definierar bl.a. behovet av vårdplatser per tema och Karolinska Solna respektive Huddinge enheterna Planen har testats under våren och kommer att gå in i skarp drift i maj Planen ger en bättre bild av exakt var på sjukhuset vårdplatserna behövs, vilket möjliggör ett riktat fokus. Kapacitetsplanen kommer att används som ett styrinstrument internt inom sjukhuset, uppföljning mot denna nivå sker redan nu på veckobasis. Att öka slutenvårdskapaciteten är en av sjukhusets absolut högst prioriterade frågor. Respektive tema- och funktion har skapat en handlingsplan, på kort och medellång sikt, för att öka antalet tillgängliga vårdplatser. Sammanfattningsvis omfattar arbetet följande aktiviteter: Översyn av bemanningsnycldar och bemanningsmix för att identifiera hur sjukhuset på ett effektivt sätt kan använda sig av den personal och de olika yrkeskategorier som finns inom sjukhuset. Intervjuer/dialog med avdelningspersonal för att fånga upp goda idéer och för att ännu bättre förstå utmaningar i syfte att på djupet utröna hur sjukhusets attraktivitet som arbetsgivare kan förbättras och hur man kan förbättra möjligheterna att behålla befintlig personal. En kapacitetsplan har upprättats som illustrerar behovet av slutenvårdskapacitet per tema, utifrån både akut och elektivt produktionsuppdrag. Detta skapar en tydlighet och konkret målsättning att arbeta mot. Förstärkt fokus på samordnade annonseringsaktiviteter, deltagande på mässor och karriärevent med stort stöd från HR. Förtydligande kring den dagliga styrningen av sjukhuset med tydligare roller och ansvar. Till exempel anpassas dagliga möten avseende syfte och deltagare för att på ett bättre sätt samarbeta kring den aktuella situationen utifrån tillgänglig kapacitet.

4 Stockholms läns landsting 4(6) Ett mindre inflöde på akutmottagningarna vägs upp av det elektiva intaget och man arbetar tillsammans tvärs teman och funktioner för att på bästa ta hand om sjukhusets patienter. Tydliggörandet av roller och ansvar förväntas även skapa bättre förutsättningar för samarbete och ökat flöde mellan akuten och avdelningar, till vardags och på jourtid. Vidareutveckling av realtidsstöd och arbete med att ensa indata för att säkra överblick och datadrivet beslutsfattande. Av dagens cirka 8o ooo besök på vuxenakuten Solna kommer drygt 6o ooo gående vilket skulle innebära att intensivakuten kommer ha mellan 15 ooo till besök per år. Om man beräknar antalet troliga patienter inom de fem grupper som även fortsättningsvis ska akut transporteras till Karolinska Solna blir summan även här i nivå med detta. Alltså ska ca patienter omhändertas akut i övriga delar av sjukvårdssystemet. Husläkarverksamheterna ska även fortsättningsvis utgöra basen för all sjukvård och kommer att kunna hantera en del av dessa utflyttade besök liksom olika vårdvalsaktörer. Övriga akutsjukhus, förutom Capio S:t Göran som ska öka antalet akuta besök, är tänkta att få ungefär samma belastning som idag, men måste så klart omhänderta de patienter från Karolinska som behöver ett akutsjukhus resurser. För att akutsjukhusen inte på grund av detta ska bli ytterligare belastade förutsätts att de planerade närakuterna kan skapa jämvikt i systemet. Häri är det också viktigt att tidplanerna i huvudsak kan fullföljas. Till följd av redan kända förseningar på Danderyds sjukhus och Rosenlunds sjukhus kommer interimslösningar med så kallade snabbspår inne på befintliga akutmottagningar att prövas i Stockholms läns sjukvårdsområdes (SLSO) regi. Traumaverksamheten och den katastrofmedicinska beredskapen på Karolinska Solna måste särskilt beaktas med anledning av den förändrade inströmningen av patienter till akuten i Solna. Karolinska Universitetssjukhusets ledning har redovisat att man arbetar för att säkerställa kvalitet, kompetens och resurser att fortsatt ha ansvar för dessa uppdrag. Karolinska Universitetssjukhusets arbete med sin organisationsförändring följer en förtydligad nivåstrukturering av patientomhändertagande inom landstinget vilket öppnar för nya möjligheter också avseende traumavården. Sjukhusets verksamhetsmodell som är centrerad kring de enskilda patientgruppernas vårdbehov möjliggör såväl en effektivisering som en förbättrad patientsäkerhet för traumapatienter. En ny vårdstruktur innebär dock flera specifika förändringar jämfört med i dag och dessa är

5 Stockholms läns landsting 5(6) just nu föremål för utformning och förankring i såväl sjukhusledningen som i berörda medarbetargrupper. Patientvolymer inom trauma- och akutvård. Stockholm och Sverige, liksom andra länder med begränsade populationer, utmanas av ett relativt litet patientunderlag avseende traumavård. Allmänkirurger är tillsammans med flera andra specialiteter en viktig del av en kvalitativ traumahantering. Sjukhuset arbetar utifrån att i storleksordningen 2-3 traumakompetenta kirurger behöver vara i tjänst för att garantera ett säkert patientomhändertagande. Karolinska Universitetssjukhusets tematiska organisation skapar en tydligare samordning mellan kirurgiska discipliner och ett förtydligat multidisciplinärt ansvar för traumahanteringen på Karolinska Solna. Med ett arbetssätt där sjukhusets båda enheter, Solna och Huddinge, samarbetar föreligger inga hinder för att kirurger, liksom andra traumaengagerade specialiteter, kan tillgodoses med patientvolymer växelvis på Karolinska och Karolinska Huddinge eller andra akutsjukhus. På så vis behöver ingen reell minskning av vardera Idrurgs operationsvolym ske. Kompetens och patientsäkerhet. Det är väl etablerat inom kirurgisk vård att bästa patientsäkerhet uppnås i vårdstrukturer där medarbetare arbetar nära sin uppnådda kompetensnivå och med väl definierade eskaleringsvägar vid behov av specificerad eller ökad kompetens. Detta kan tillgodoses i den nya traumaorganisationen genom skapandet av övergripande mellan Solna och Huddinge roterande och specialitetsövergripande arbets- och jourlinjer. På vardera enhet planeras också eskaleringslinjer med omedelbar tillgänglighet för specialiserade traumabehov liksom högspecifika bakjourslinjer som kan kallas in vid omfattande traumascenarier eller katastrofer. Utbildning och kompetensutveckling. För att, jämfört med idag, ytterligare höja och bredda kompetensen inom trauma hos såväl läkare som sjuksköterskor planerar Karolinska Universitetssjukhuset och Tema Trauma och Reparativ Medicin att expandera den kirurgiska utbildningen genom att erbjuda ett kirurgiskt basår för läkare och sjuksköterskor. Inom ramen för detta program, som till del ska bedrivas tvärprofessionellt, utbildas inom akut traumaomhändertagande och också inom teamarbete i akuta situationer. En ökad bredd avseende den basala traumahandläggningen frigör resurser från mer specialiserad kompetens och därmed kan medarbetarna verka nära sina kompetensnivåer enligt ovan. Detta skapar också en redundans av kompetens vid organisatoriskt utmanande traumasituationer.

6 Stockholms läns landsting Omhändertagande av akut sjuka patienter. Akutmottagningens struktur och arbete kommer att skilja sig åt mellan Karolinska Solna och Karolinska Huddinge. I likhet med flera andra motsvarande internationella traumaenheter kommer Karolinska Solna i stor utsträckning omhänderta förtriagerade patienter. För den ensldlde patienten är detta av godo då det möjliggör rätt kompetens på plats redan vid ankomst till sjuldiuset och en situationsanpassad flexibilitet kring akut omhändertagande. Det ger dock ett behov av träning och kompetensutveckling för medarbetare i icke förtriagerade situationer. Det senare kan tillgodoses på Karolinska Huddinge. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Beslutet har inga ekonomiska konsekvenser. yf Malin Frenning Landstingsdirektör HferQjik Gaunitz Ekonomidirektör

7 Stockholms läns landsting SKRIVELSE ~.,,, Ägarutskottet Socialdemokraterna fsam TIDSfARtlEI Skrivelse av Erika Ullberg (S) om situationen avseende vårdplatser och akut mottagande vid Karolinska Solna Nyligen har ett antal oroande uppgifter framkommit om verksamheten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. I en enkätundersökning som läkarföreningen på sjukhuset genomfört bland sina medlemmar uppgav tre av fyra svarande att de känner till en eller flera patienter som lidit skada på grund av bristen på vårdplatser. Vid landstingsfullmäktiges sammanträde den 14 mars framkom att det fortfarande inte är beslutat hur många akutpatienter Nya Karolinska Solnas intensivakutmottagning ska ta emot per år, trots att intensivakutens kapacitet påverkar kalkylen för det akuta mottagandet i länet i stort. Härtill har framkommit att ett alltför litet patientunderlag vid intensivakuten skulle försvåra att traumavård av den typ som idag bedrivs vid Karolinskas akutmottagning bedrivs vid intensivakuten. I en debattartikel larmade ett stort antal barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus om konsekvenserna av att procent av de fastställda vårdplatserna för barn på Nya Karolinska är stängda på grund av sjuksköterskebrist. Barnläkarna beskriver problemen som så allvarliga att en haverikommission bör tillsättas. Mot bakgrund av dessa oroande uppgifter vill Socialdemokraterna: att Ägarutskottet får en redogörelse av vilka åtgärder som vidtas eller planeras vidtas vid Karolinska Solna för att öppna fler vårdplatser, inldusive vårdplatser för barn. att Ägarutskottet snarast får en redogörelse av vilken kapacitet (i antal akutbesök per år räknat) intensivakuten vid Nya Karolinska Solna planeras ha, vilka konsekvenser det får för traumavården vid sjukhuset och i länet i stort, samt hur kalkylen för det totala akuta mottagandet i länet ser ut givet kapaciteten vid intensivakuten.

Stockholms läns landsting 1 (4)

Stockholms läns landsting 1 (4) Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Styrning och ekonomi Handläggare: Anders Olsson Landstingsstyrelsens ägarutskott Skrivelse av Tomas Eriksson (MP) angående kapaciteten

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (3) Skrivelse av Erika Ullberg (S) om det totala. konsultanvändandet vid Karolinska Universitetssjukhuset

Stockholms läns landsting 1 (3) Skrivelse av Erika Ullberg (S) om det totala. konsultanvändandet vid Karolinska Universitetssjukhuset Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-28 LS 2017-0561 Handläggare: Fredrik Åstedt Landstingsstyrelsens ägarutskott Skrivelse

Läs mer

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om säkerhet på akutmottagningarna

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om säkerhet på akutmottagningarna TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt 2017-10-27 s ägarutskott Skrivelse av Erika Ullberg (S) om säkerhet på akutmottagningarna Ärendebeskrivning Erika

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS

Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS Motion 2017:16 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om direktintag vid geriatriska kliniker 26 LS 2017-0730 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0730 Landstingsstyrelsen Motion 2017:16

Läs mer

24 Skrivelse av Håkan Jörnehed (V) om värdebaserad vård LS

24 Skrivelse av Håkan Jörnehed (V) om värdebaserad vård LS 24 Skrivelse av Håkan Jörnehed (V) om värdebaserad vård 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-02-14 Skrivelse av Håkan Jörnehed (V) om värdebaserad vård Föredragande landstingsråd: Irene Svenonius

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

Svar på interpellation 2016:1544 av Håkan Jörnehed (V) angående det hårda patienttrycket och arbetsbelastningen på Södersjukhusets akutmottagning

Svar på interpellation 2016:1544 av Håkan Jörnehed (V) angående det hårda patienttrycket och arbetsbelastningen på Södersjukhusets akutmottagning Sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött (M) INTERPELLATIONSSVAR 2017-02-09 1 (5) LS 2016-1544 Svar på interpellation 2016:1544 av Håkan Jörnehed (V) angående det hårda patienttrycket och arbetsbelastningen

Läs mer

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om vården under jul och nyårshelgerna

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om vården under jul och nyårshelgerna Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Britt Arrelöv TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 1 (4) HSN 2017-1963 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om vården under

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de Gröna om planering för informationskampanj

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de Gröna om planering för informationskampanj Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anette Karlsson (LSF) Charlotta Munter (HSF) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (4) HSN 2017-0622 Svar på skrivelse från

Läs mer

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Clarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1307 Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP)

Läs mer

JL Stockholms läns landsting

JL Stockholms läns landsting JL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning 2014-05-21 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 1(5) LS 1405-0663 Ankom Stockholms läns landsting 2014-05- 2 1 Utredningsbeslut om Nybyggnation

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård

Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård 1 (5) Utskottet för framtidens hälso- och sjukvård Sammanträde i utskottet för framtidens hälso- och sjukvård Datum Måndagen den 9 maj 2016 Tid Plats 09:30 11.30 Sammanträde Mälarsalen, Landstingshuset

Läs mer

14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN

14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN 14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN 2018-0328 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0328 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 SjukhusLOU-avtal

Läs mer

5 Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) med anledning av Anders Miltons rapport LS

5 Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) med anledning av Anders Miltons rapport LS 5 Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) med anledning av Anders Miltons rapport LS 2018-0778 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-10-24 LS 2018-0778 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse av

Läs mer

Antagande av Sveriges Kommuner och Landstings strategi om oberoende av inhyrd personal

Antagande av Sveriges Kommuner och Landstings strategi om oberoende av inhyrd personal P 12, 2017-05-30 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-05-17 LS 2017-0218 Landstingsstyrelsen Antagande av Sveriges Kommuner och Landstings strategi om oberoende av inhyrd personal Föredragande

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter FÖRSLAG 2017:96 LS 2017-1081 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Patientavgifter för distanskontakter Stockholms läns landsting 28 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-03-23 LS 2016-0146 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse av Erika Ullberg (S) om behovet att säkra tillgång till gynekologisk vård

Läs mer

Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för psykiatrisk vård vid S:t Görans sjukhus

Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för psykiatrisk vård vid S:t Görans sjukhus Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-05-22 1 (2) LS 1405-0663 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN H-05-2 7 0 00 1 5 ' Utredningsbeslut om Nybyggnation vårdbyggnad för

Läs mer

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maria Samuelsson Almén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 5 1 (2) HSN 1402-0216 Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Läs mer

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om #metoo och hur landstinget arbetar för att motverka sexuella trakasserier

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om #metoo och hur landstinget arbetar för att motverka sexuella trakasserier Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1447 Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Lena Halvardson Rensfelt 1 (4) Landstingsstyrelsens ägarutskott Skrivelse av Erika Ullberg

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB HSN 2010-11-23 p 3 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2010-11-19 Handläggare: Anders Nettelbladt Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB Ärendebeskrivning Vårdavtalet

Läs mer

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om hjärtsjukvården efter öppnandet av Nya Karolinska Solna

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om hjärtsjukvården efter öppnandet av Nya Karolinska Solna 1 (4) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1629 Landstingsstyrelsen Skrivelse av Erika Ullberg (S) om hjärtsjukvården efter öppnandet av Nya Karolinska Solna Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Åsa Karlsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-18 Reviderat 2016-02-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 13 1 (5) HSN 1404-0542 Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde

Läs mer

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-06-07 Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Framtidsplan för hälso- och sjukvården mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Catarina Andersson Forsman, Hälso- och sjukvårdsdirektör, NKS-konferensen 25 april 2014 Sidan 2 Stockholms län växer vårdbehovet

Läs mer

Svar på skrivelse från Erika Ullberg (S) om Paolo Macchiarini - Hur ska förtroendet repareras?

Svar på skrivelse från Erika Ullberg (S) om Paolo Macchiarini - Hur ska förtroendet repareras? Stockhol ms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-29 LS 2016-0208 Handläggare: Clara Wahren Landstingsstyrelsens ägarutskott Svar på

Läs mer

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting INTERPELLATIONSSVAR Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) 2018-06-12 LS 2018-0605 Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting Erika

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

Svar på skrivelse av Tove Sander (S) och Talla Alkurdi (S) om att anpassa Nya Karolinska Solna efter barnens och barnsjukvårdens behov

Svar på skrivelse av Tove Sander (S) och Talla Alkurdi (S) om att anpassa Nya Karolinska Solna efter barnens och barnsjukvårdens behov 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Styrning och ekonomi Handläggare: Anders Olsson Ankom I Landstingsstyrelsens pnr. ägarutskott Svar på skrivelse av Tove Sander (S) och Talla Alkurdi (S) om att

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0619 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Yttrande över motion 2016:19 av Dag Larsson (S) om åtgärder för att minska köerna till Stockholms akutmottagningar

Yttrande över motion 2016:19 av Dag Larsson (S) om åtgärder för att minska köerna till Stockholms akutmottagningar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Erika Budh TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-2857 Yttrande över motion 2016:19 av Dag Larsson (S) om åtgärder

Läs mer

Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP) och Michael Silvestri (MP) om situationen på akutsjukhusen utifrån ett femårsperspektiv

Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP) och Michael Silvestri (MP) om situationen på akutsjukhusen utifrån ett femårsperspektiv Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mikaela Lingvall TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-26 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, P 13 1 (11) HSN 1502-0285 Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anki Eriksson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-03-04 P 9 1 (5) HSN 1312-1443 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013

Läs mer

Motion 2016:40 av Dag Larsson (S) och Swapna Sharma (S) om en väntetidsapp för länets akutmottagningar 27 LS

Motion 2016:40 av Dag Larsson (S) och Swapna Sharma (S) om en väntetidsapp för länets akutmottagningar 27 LS Motion 2016:40 av Dag Larsson (S) och Swapna Sharma (S) om en väntetidsapp för länets akutmottagningar 27 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-08-09 Landstingsstyrelsen Motion 2016:40 av Dag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:94 1 (45) LS 1011-0923 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Påkallande av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB Föredragande landstingsråd: Filippa Reinfeldt Ärendet Hälso-

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält

Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Budget Johan Stjernfält Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1333 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-04-06 SLL Budget Johan Stjernfält 1 (3) Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av Jens Sjöström (S), Susanne

Läs mer

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om ökad ersättning till förlossningsvård och mödrahälsovård inom Stockholms läns landsting 15 LS

Skrivelse av Erika Ullberg (S) om ökad ersättning till förlossningsvård och mödrahälsovård inom Stockholms läns landsting 15 LS Skrivelse av Erika Ullberg (S) om ökad ersättning till förlossningsvård och mödrahälsovård inom 15 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 Skrivelse av Erika Ullberg (S) om ökad ersättning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:40 av Dag Larsson (S) och Swapna Sharma (S) om en väntetids-app för länets akutmottagningar

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2016:40 av Dag Larsson (S) och Swapna Sharma (S) om en väntetids-app för länets akutmottagningar FÖRSLAG 2017:78 LS 2016-1568 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:40 av Dag Larsson (S) och Swapna Sharma (S) om en väntetids-app för länets akutmottagningar 44 ( 62) Landstingsstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre HSN 2010-11-16 p 5 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Elisabeth Höglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre Ärendebeskrivning

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0618 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS Yttrande över promemoria Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43)

Landstingsrådsberedningen LS Yttrande över promemoria Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) P 30, 2017-04-04 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-03-29 LS 2016-1651 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemoria Mottagandet vid nationella evakueringar till Sverige (Ds 2016:43) Föredragande

Läs mer

9 Förlängning av avtal med Capio S:t Görans sjukhus AB och Capio AB om specialiserad akutsjukvård HSN

9 Förlängning av avtal med Capio S:t Görans sjukhus AB och Capio AB om specialiserad akutsjukvård HSN 9 Förlängning av avtal med Capio S:t Görans sjukhus AB och Capio AB om specialiserad akutsjukvård HSN 2018-1103 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1103 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker På senare år har problemen med bristande städning i vården uppmärksammats allt mer. Patienter

Läs mer

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN 8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets barn- och ungdomsmedicinska mottagningar HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Vårdval Stockholm 2013. Jan Ejderhamn Astrid Lindgrens Barnsjukhus April 2012

Vårdval Stockholm 2013. Jan Ejderhamn Astrid Lindgrens Barnsjukhus April 2012 Vdval Stockholm 213 Jan Ejderhamn Astrid Lindgrens Barnsjukhus April 212 Nuläget Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar (BUMM) I dagsläget 22 mottagningar spridda över hela länet Sammanlagt gjordes 21

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013, Tillgången på vårdplatser Styrningen på landstingsoch sjukhusnivå

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013, Tillgången på vårdplatser Styrningen på landstingsoch sjukhusnivå Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 1 (5) HSN 1312-1331 Handläggare: Anna Nergårdh Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 11 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 5/2013,

Läs mer

Landstingets kommunikationssatsning när vuxenakuten i Solna stänger och nya intensivakuten öppnar

Landstingets kommunikationssatsning när vuxenakuten i Solna stänger och nya intensivakuten öppnar Kampanjinformation april 2018 Landstingets kommunikationssatsning när vuxenakuten i Solna stänger och nya intensivakuten öppnar Den 1 maj öppnar landets första intensivakut på Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Skrivelse av Jens Sjöström (S) gällande ökande sjuktal inom Stockholms läns landsting

Skrivelse av Jens Sjöström (S) gällande ökande sjuktal inom Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av Jens Sjöström (S) gällande

Läs mer

Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna

Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-11-06 LS 1209-1221 Landstingsstyrelser» LANDSTINGSSTYRELSEN 13-TI-1 9 00031" Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-1134 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse av Susanne Nordling (MP) om Macchiariniskandalen - vad gör landstinget

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård 2017-03-13 1 (5) Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård Datum 2017-03-13 Tid 14.00 16.00 Plats Mälarsalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (L) Magnus Liljegren

Läs mer

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Vårdanalys

Läs mer

Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda operationer tidigare år

Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda operationer tidigare år Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-19 1 (5) HSN 2017-0604 Handläggare: Mikaela Lingvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda

Läs mer

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 2018-0095 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0095 Hälso-

Läs mer

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om fortsatt vård för patienter med reumatiska sjukdomar

Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om fortsatt vård för patienter med reumatiska sjukdomar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Susanna Stål Karlström TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1646 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om fortsatt

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad gastroenterologi och hepatologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0620 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-26 1 (6) HSN 1301-0038 Handläggare: Stefan Strandfeldt Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 3 Fastställande av vårdvolymer och ersättning

Läs mer

Yttrande över motion 2016:37 av Tomas Eriksson med flera (MP) om ny upphandlingsorganisation i SLL

Yttrande över motion 2016:37 av Tomas Eriksson med flera (MP) om ny upphandlingsorganisation i SLL Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Ölund TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-08-29 1 (2) HSN 2016-4867 Yttrande över motion 2016:37 av Tomas Eriksson med flera

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (4)

Stockholms läns landsting 1 (4) Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation Handläggare: Maria Schönnings Landstingsstyrelsens forskningsberedning Skrivelse av Theo Bodin (V) angående

Läs mer

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal

Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster enligt lagen om offentlig upphandling, och tillfällig förlängning av befintliga avtal Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-31 1 (5) HSN 2017-0668 HSN 1412-1663 Handläggare: Therese Löfqvist Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 Upphandling av gastrointestinala endoskopitjänster

Läs mer

Modernisering av vårdplatser vid Södersjukhuset

Modernisering av vårdplatser vid Södersjukhuset Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-16 1 (5) HSN 2017-0889 Handläggare: Thomas Österberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 Modernisering av vårdplatser vid Södersjukhuset Ärendebeskrivning

Läs mer

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 3 juni 2014 ett principärende rörande bristande samverkan kring ett flerfunktionshindrat barn.

Patientnämnden behandlade vid sammanträde den 3 juni 2014 ett principärende rörande bristande samverkan kring ett flerfunktionshindrat barn. 1 (4) Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2015-02-03 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-12-18 PaN 1210-04469-52 K 2852-2012 HSN 1210-1310 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Yttrande över förslag till genomförandebeslut för nyoch ombyggnation av behandlingsbyggnad vid Södersjukhuset

Yttrande över förslag till genomförandebeslut för nyoch ombyggnation av behandlingsbyggnad vid Södersjukhuset Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-16 1 (7) HSN 1403-0418 Handläggare: Anders Olsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, p 10 Yttrande över förslag till genomförandebeslut för

Läs mer

Verksamhetsövergång onkologisk verksamhet - justering av omställningsavtal för Karolinska Universitetssjukhuset och Södersjukhuset AB

Verksamhetsövergång onkologisk verksamhet - justering av omställningsavtal för Karolinska Universitetssjukhuset och Södersjukhuset AB Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2016-08-11 1 (2) HSN 2016-3077 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Piret Kaaman-Lepisk 2016-08-30, p 6 Verksamhetsövergång onkologisk verksamhet - justering

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45. Thorbjörn Larsson (KD)

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45. Thorbjörn Larsson (KD) 1 (6) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 16.26 Plats Roslagssalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) (C) Thorbjörn Larsson Caroline Wallensten Ola

Läs mer

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-29 SLL Ekonomi Jonas Parkeman 1 (3) Landstingsstyrelsens arbetsutskott per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Ärendebeskrivning Godkännande av månadsrapport

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård 1 (6) Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård Datum Tid 14.00 16.00 Plats Skärgårdssalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (FP) Hans Åberg 1:e vice ordförande (M)

Läs mer

Personalutskottet föreslår landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta

Personalutskottet föreslår landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Landstingsstyrelsens personalutskott Motion 2015:24 av

Läs mer

Utvecklingsplan för dialysvården

Utvecklingsplan för dialysvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 04 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-31 HSN 1210-1252 Handläggare: Tobias Nilsson Utvecklingsplan för dialysvården 2013-2014 Ärendebeskrivning

Läs mer

Motion 2015:33 av Jonas Lindberg (V) och Feline Flodin (V) om specialistutbildning för undersköterskor

Motion 2015:33 av Jonas Lindberg (V) och Feline Flodin (V) om specialistutbildning för undersköterskor 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Landstingsstyrelsens personalutskott Ankom 2016-08- 1 6 Motion 2015:33 av Jonas

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Beskrivning av inriktning för vården och förslag till investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm. Beslutas i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

16 Åtgärder med anledning av revisionsrappo rt gällande inköp av externa resurser vid Karolinska Universitetssjukhuset

16 Åtgärder med anledning av revisionsrappo rt gällande inköp av externa resurser vid Karolinska Universitetssjukhuset 16 Åtgärder med anledning av revisionsrappo rt gällande inköp av externa resurser vid Karolinska Universitetssjukhuset LS 2018-0242 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-11-22 LS 2018-0242 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Skrivelse av Jens Sjöström (S) om konsekvensanalys av beslutet att schemalägga läkare

Skrivelse av Jens Sjöström (S) om konsekvensanalys av beslutet att schemalägga läkare Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Lena Halva rdson Rens fel t Landstingsstyrelsens personalutskott Skrivelse av

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 18 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Torsten Ibring Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2106-10-11 1 (4) HSN 2016-4458 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist

Läs mer

Förslag till framtida närakutstruktur

Förslag till framtida närakutstruktur Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-07-01 1 (9) HSN 1506-0854 Handläggare: Peter Lundqvist Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-01, p 5 Förslag till framtida närakutstruktur Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanträde med programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde med programberedningen för akutsjukvård 1 (13) Kl. 14:00-15:50 42-51 Sammanträde med programberedningen för akutsjukvård Marie Ljungberg Schött (M) Dag Larsson (S) Plats Mälarsalen, Landstingshuset Närvarande ledamöter Marie Ljungberg Schött

Läs mer

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Förvaltningen Eva Lestner HSN 2008-12-16 p 16 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) 2008-11-28 HSN 0804-0605 Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Ärendet I detta ärende framläggs förslag till godkännande av

Läs mer

9 Yttrande över patientnämndsärende gällande att vårdcentral krävt listning för besök på husläkarjour HSN

9 Yttrande över patientnämndsärende gällande att vårdcentral krävt listning för besök på husläkarjour HSN 9 Yttrande över patientnämndsärende gällande att vårdcentral krävt listning för besök på husläkarjour HSN 2018-1326 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1326 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Motion 2015:51 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om städning i sjukhusens egen regi

Motion 2015:51 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om städning i sjukhusens egen regi Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-24 LS 2015-1514 Landstingsstyrelsen Motion 2015:51 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om städning i sjukhusens egen regi Föredragande

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Skrivelse av Susanne Nordling (MP) och Erika Ullberg (S) om Nya Karolinska Solna

Skrivelse av Susanne Nordling (MP) och Erika Ullberg (S) om Nya Karolinska Solna TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning Landstingsdirektörens stab Clara Wahren 2017-10-27 s arbetsutskott Skrivelse av Susanne Nordling (MP) och Erika Ullberg (S) om Nya Karolinska Solna Ärendebeskrivning

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare av somatisk specialistvård inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård

Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare av somatisk specialistvård inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-09-16 LS 2015-0080 Landstingsstyrelsen Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare av somatisk specialistvård inom ramen för Framtidens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn 1 (2) FÖRSLAG 2013:93 LS 1209-1221 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn Föredragande landstingsråd:

Läs mer