Idéburet offentligt partnerskap tillsammans med föreningen Kvinnohuset

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Idéburet offentligt partnerskap tillsammans med föreningen Kvinnohuset"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (2) Diarienr IFN 2017/ Sociala nämndernas förvaltning Anna Aldén Sahlin Epost: anna.alden.sahlin@vasteras.se Kopia till Föreningen Kvinnohuset Individ- och familjenämnden Idéburet offentligt partnerskap tillsammans med föreningen Kvinnohuset Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att uppdra åt förvaltningschefen att underteckna förlängning av pågående överenskommelse avseende ett samfinansierat idéburet offentligt partnerskap med Kvinnohuset i Västerås. Ärendebeskrivning Individ- och familjenämnden (IFN) har inom ramen för föreningsbidrag beviljat ekonomiskt bidrag till ett flertal föreningar inom civilsamhället. De föreningar som beviljats föreningsbidrag har varit de som bedrivit verksamhet som ansetts gynna nämndens målsättningar och dess målgrupp. Socialtjänstlagen 5 kap 11 fastställer att en socialnämnd särskilt ska beakta kvinnor som är eller har blivit utsatta för våld. Att en kommun kan erbjuda kommuninnevånare som utsatts för våld i nära relation är således delvis lagreglerat. Socialnämnden kan överlämna genomförande av en insats enligt SoL till enskild utförare t ex. ideell förening. Föreningen Kvinnohuset är en organisation som tidigare fått föreningsbidrag från IFN. Under perioden finns ett IOP (Idéburet offentligt partnerskap) mellan IFN och föreningen Kvinnohuset, överenskommelsen innebär en samfinansiering gällande Föreningen Kvinnohuset verksamhet avseende kvinnojouren, Tjejjouren Ronja och utåtriktad verksamhet. Sociala nämndernas förvaltning har under de år som IOP funnits haft en regelbunden kontakt med Föreningen Kvinnohuset. Föreningen har uttryckt sig positiva till samarbetsformen. Vid dessa träffar har förutsättningar och möjligheter diskuterats, ur dels ekonomiskt perspektiv, men även innehållsmässigt. Föreningen har under 2017 ersatts med tkr. Förslaget är att verksamheten fortsatt ersätts med samma belopp efter årlig uppräkning, vilket då för 2018 innebär tkr.

2 VÄSTERÅS STAD Datum Diarienr IFN 2017/ Sida 2 (2) Föreningen Kvinnohuset har god erfarenhet av att bedriva verksamhet för våldsutsatta i Västerås, med ett väl upparbetat nätverk av samarbetspartners bestående av både andra kvinnojourer och myndigheter. Föreningen bedöms vara väl lämpade att även i fortsättningen bedriva denna typ av verksamhet. Behovet av det stöd som föreningen Kvinnohuset ger kommer att fortsätta finnas varför förslaget är att förlänga pågående samverkansavtal under perioden Ersättningen är att betrakta som en totalersättning, vilket även skrivs in i planerat avtal. Ersättningen avser således täcka kvinnoföreningens samtliga kostnader. Inom ramen för deras budgetarbete ligger därför ansvaret att planera för oförutsedda kostnadsökningar.

3 1/7 Idéburet offentligt partnerskap tillsammans med Föreningen Kvinnohuset Parter Beställare Leverantör Individ- och familjenämnden Västerås stad Västerås Organisations nr: Föreningen Kvinnohuset Kristinagatan Västerås Organisations nr: Överenskommelsens syfte Syftet med partnerskapet är att driva verksamhet för stöd åt våldsutsatta kvinnor och tjejer, erbjuda en mötesplats för kvinnor och tjejer, att skapa opinion och sprida kunskap och information om mäns våld mot kvinnor och tjejer. 2. Överenskommelsens giltighetstid Ekonomiska villkor och ekonomi: Föreningen Kvinnohusets insats 2018: Ideella arbetsinsatser av styrelse och ideellt aktiva med ca 1200 volontärtimmar (motsvarande 0,6 heltidsanställda) per år. Dessutom bidrar föreningen med hyresintäkter för boende från socialtjänsten i Västerås och andra kommuner, ersättningen för trygghetsanställningar, medlemsavgifter och gåvor, totalt ca 850 tkr per år. Föreningen medverkar i utbildning av kommunens anställda om våld mot kvinnor och tjejer. Föreningen söker också aktivt varje år projektmedel från andra aktörer i samhället. Individ- och familjenämndens insats 2018: tkr. Kostnaden räknas upp årligen i enlighet med Västerås stads pris- och löneuppräkning, vilken beslutas av kommunstyrelsen. Föreningen Kvinnohuset i Västerås ansvarar för att organisera och fördela de ekonomiska resurserna som parterna lägger till finansieringen, vilket även innebär att ta i beaktande oväntade kostnader.

4 VÄSTERÅS STAD 2/7 Fakturaadress: Västerås stad Ref. Br854 Box Västerås 4. Värdegrund för partnerskapet Partnerskapet ska bygga på respekt, ödmjuket, öppenhet, lyhördhet och tranparens. Föreningen Kvinnohuset i Västerås ansluter sig till Riksdagens sjätte jämställdhetspolitiska delmål Mäns våld mot kvinnoer ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet. I målet inkluderas våld mot kvinnor, barn och män i nära relationer, våld i samkönade relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, samt människohandel för sexuella ändamål och prostitution (Jämställdhetspolitikens inriktning , Skr /12:3). Föreningen strävar efter att vara inkluderande och normkritiska i alla kontakter med våra stödsökande samt vid utåtriktat arbete. Att arbeta inkluderande och normkritiskt innebär att inte förutsätta vilken könsidentitet förövaren eller andra som beskrivs har. 5. Målgrupp Kvinnor och tjejer som är eller har varit utsatta för fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt utsatt våld. En stor del av Kvinnohusets målgrupp är kvinnor/tjejer som inte, av olika skäl, är i behov av eller vill ha kontakt med socialtjänsten. Myndigheter, institutioner, organisationer, föreningsmedlemmar och allmänheten i Västerås. Elever i grundskolan, gymnasium och vuxenutbildning. 6. Verksamhetens innehåll Föreningen Kvinnohuset i Västerås är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som verkar mot våld och förtryck av kvinnor och tjejer och för jämställdhet mellan kvinnor och män. Kvinnohuset har en drogfri miljö, vilket innebär att alla former av droger är förbjudna. Föreningen Kvinnohuset är ansluten till Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Föreningen har en feministisk grundsyn som genomsyrar dess verksamhet, dvs en medvetenhet om den maktobalans som råder mellan könen i samhället och som leder till mäns överordning och kvinnors underordning. Föreningen anser, i enighet med FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (1979) och FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor (1993), att mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämnställt samhälle.

5 VÄSTERÅS STAD 3/7 Föreningen har idagsläget 7 anställda, totalt 5,75 heltider, varav 3 anställda på tidsbegränsade anställningar finansierade med projektmedel från Socialstyrelsen eller med utvecklingsbidrag från Arbetsförmedlingen. Två av de anställda arbetar främst med tjejjouren med rådgivning, stödsamtal, tjejgrupper och informationer på skolor, fritidsgårdar etc. Tre anställda arbetar med kvinnojouren med rådgivning, stödsamtal dels för boende på Kvinnohuset, dels för andra stödsökande, och hjälper de stödsökande med kontakter med sociala myndigheter, polisen, advokater osv. En anställd har huvudansvaret för praktiska frågor, boendestöd och för vardaglig kontakt med barn som bor på Kvinnohuset. 6.1 Kvinnojour Målgrupper Kvinnor som är eller har varit utsatta för någon form av psykiskt, fysiskt, sexuellt, materiellt och/eller ekonomiskt våld av någon de har eller har haft en nära relation till. Kvinnor som lever/har levt i en hotfull och kränkande relation. Insatser om erbjuds För målgruppen kostnadsfria stödjande och rådgivande samtal via personliga besök, telefonsamtal eller mail. Ett tillfälligt boende till utsatta kvinnor och deras eventuella barn på uppdrag av socialtjänsten. Kvinnojouren kan ta emot tre kvinnor och max fem barn beroende på barnens ålder. Under boendetiden har kvinnorna kontinuerlig kontakt med kvinnohusets personal med samtalsstöd och planering av sin och barnens framtid. Boendet är självhushåll och förutom ett eget rum delas övriga utrymmen med andra i huset boende kvinnor. Husmamma med övergripande ansvar för boendevåningen och vardaglig kontakt med boende kvinnor och barn. Bistånd i samband med kontakt med andra aktörer som arbetar med samma målgrupp. Information om kvinnors och barns rättigheter. Kontakt med andra kvinnojourer när så krävs. Mångårig erfarenhet av arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som upplevt våld. Mötesplats för kvinnor Möjlighet att träffa andra kvinnor i liknande situation Ideella kontaktkvinnor som en resurs för kvinnor som är i behov av stöd eller tidigare har varit utsatta. Syftet är att bryta isoleringen och bygga upp ett socialt nätverk. Utöver ovanstående så har föreningen kompetens att se när stödsökandes barn är i behov av andra insatser än de Kvinnohuset kan erbjuda. Föreningen har en bra samverkan med andra aktörer i samhället, och ser vikten av att hänvisa till de resurser som finns i kommunen för utsatta barn. Kvinnohuset anser att det är viktigt att förutom att stödja kvinnorna även ha de boende barnen i fokus. Barnen som har bevittnat/upplevt våld är också brottsoffer, de behöver få prata om vad de har varit med om och varför de bor på ett skyddat boende. En anställd har

6 VÄSTERÅS STAD 4/7 utbildats i Trappan-metoden för samtal med barn som upplevt våld. De anställda i kvinnojouren kan också, på uppdrag från socialtjänsten, göra hot- och riskbedömningar som kan användas av polis och sociala myndigheter. 6.2 Tjejjouren Ronja Tjejjourens syfte är att skapa en fristad för alla tjejer och unga kvinnor samt att arbeta förebyggande och attitydförändrande kring kön, makt och våld. Arbetet är uppdelat på två ben: stödverksamhet samt utåtriktad verksamhet. Båda verksamheterna är lika viktiga för att nå tjejjourens övergripande mål. Målgrupper tjejer och unga kvinnor som är eller har varit utsatta för fysiskt, psykiskt, materiellt/ekonomiskt eller sexuellt våld i olika former tjejer och unga kvinnor som lever/har levt i en hotfull och kränkande miljö tjejer och unga kvinnor som upplever utsatthet på grund av kön ungdomar i Västerås aktörer som möter ungdomar Insatser som erbjuds stödsamtal gruppverksamhet tjejcafé en gång i månaden stöd och råd vid kontakt med myndigheter skyddat boende för tjejer över 18 år på uppdrag av socialtjänsten kunskap och råd kring tjejers vardag och upplevelser av våld informationstillfällen i skolor, på fritidsgårdar etc Omfattningen av tjejjourens utåtriktade verksamhet är beroende av finansiering som ligger utanför IOP-avtalet. 6.3 Utåtriktat arbete Föreningens utåtriktade arbete syftar till att informera tjejer och kvinnor om deras mänskliga rättigheter i enlighet med FN:s kvinnokonvention och barnkonvention, samt att vara en röst för kvinnor och tjejers erfarenheter. Föreningen strävar efter att arbeta förebyggande och bedriva förändringsarbete för att uppnå ett jämställt samhälle. Föreningens ideella tjejjour kan delta vid informationstillfällen i skolor och liknande, svarar på mail och bedriver opinionsarbete. Föreningens ideella kontaktkvinnor kan ge praktiskt stöd och sociala kontakter till kvinnor/tjejer som haft stödsamtal alternativt bott på Kvinnohuset. Föreningen har även ett kvinnocafé, tjejcafé och andra öppna arrangemang. Tjejjouren anordnar utbildningar och håller informationer på olika arenor i samhället med syfte att nå stödsökande men även för att arbeta förebyggande.

7 VÄSTERÅS STAD 5/7 Kvinnojouren anordnar utbildningar, håller informationer och ordnar öppna föreläsningar på Kvinnohuset. Opinionsbildning bedrivs genom media, möten med lokala politiker och andra aktörer i samhället. Kvinnohuset arbetar också tillsammans med andra aktörer med andra målgrupper som är utsatta för våld. 7. Samverkan Föreningen ska verka för ett aktivt samarbete med Centrum mot våld, rättsväsendet, socialtjänsten, samt övriga kvinno- och tjejjourer i landet 8. Ledning och styrning Partnerskapet består av tre olika organisatoriska nivåer: Beslutsfattande: Förtroendevalda politiker, styrelseledamöter Styrgrupp: Tjänstemän, ansvarig chef inom individ- och familjeförvaltningen och civilsamhället i detta fall Kvinnohuset Operativ grupp: Handläggare socialtjänsten, anställda inom civilsamhället/ideellt arbetande. (tillsätts vid behov) För att involvera samtliga delar av respektive organisationer och ta hänsyn till befintliga beslutsstrukturer behöver dessa tre nivåer ges möjlighet att träffas kontinuerligt. Organiseringen ska underlätta för nya innovativa förslag och skapa möjlighet för partnerskapet att vara dynamiskt och genom detta snabbt kunna möta nya utmaningar, samt om behov finns skapa nya lösningar. Styrgruppen initierar samverkan med parter som de bedömer kan bidra till utveckling av verksamheten. 9. Uppföljning/utvärdering Årligen ska en verksamhetsplan upprättas. Verksamhetsplanen ska innehålla aktiviteter och målsättning för året. Uppföljningen ska ske 2 gånger per år i samband med tertialrapporter och utvärdering. Styrgruppen ansvarar för att följa upp och utvärdera verksamheten. Styrgruppen ska ges möjlighet att presentera verksamheten för Individ- och familjenämnden och/eller dess arbetsutskott minst vart annat år under tiden för överenskommelsen. Vid styrgruppsmöten ska föreningen kunna uppvisa statistik över: Antal pågående insatser, där det framgår vilka kontakter som är nya Antal stödsökande fördelat på respektive insats. Det ska framgå vilka stödsökande som har barn. Genomsnittlig boendetid där det framgår vilka stödsökande som har med sig barn. Antal tillfällen som föreningen varit tvungen att säga nej på grund av platsbrist. Arbetade ideella timmar Redogörelse för vilken samverkan föreningen åter sig; är delaktiga i.

8 VÄSTERÅS STAD 6/7 Verksamheten följs upp genom inlämnade av ovan beskriven statistik och genom styrgruppsmöten. Uppföljningen av verksamheten ska inte enbart bedrivas genom statistikinhämtning, utan även genom samtal med företrädare för föreningen och, om så är möjligt, brukare i verksamheten. Samtal med brukare i verksamheten bygger på intresse och vilja från brukare att delta i samtal med förvaltningen. 10. Arbetsgivaransvar Föreningen Kvinnohuset är arbetsgivare och svarar för att gällande lagar, författningar och branschenligt avtal följs. 11. Verksamhetsansvar Föreningen Kvinnohuset ansvarar för att anställda och ideella i föreningen som arbetar med stöd till våldsutsatta kvinnor/tjejer har kunskap om våld eller andra övergrepp av eller mot närstående samt förmåga att omsätta kunskaperna i praktiskt arbete. Föreningen Kvinnohuset ansvarar för att verksamheten är av god kvalitet och att verksamheten följs upp genom ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Vid biståndsbeslut från socialtjänsten är föreningen Kvinnohuset skyldig att fortlöpande dokumentera genomförandet av insatsen i form av en genomförandeplan och journal. Föreningen Kvinnohuset ansvarar för at ha rutiner för lex Sarah och orosanmälningar ( Barn som far illa ). Socialnämnden ansvarar för de kvinnor och barn som nämnden på initiativ placeras i tillfälligt skyddat boende som Föreningen Kvinnohuset tillhandahåller. Socialnämnden ansvarar för att insatsen är av god kvalitet. Nämnden har ansvar för att regelbundet följa upp kvaliteten i verksamheten, som en följd av att nämnden har överlämnat genomförandet av insatser enligt socialtjänstlagen. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utövar tillsyn över socialtjänsten och verksamhet sin en kommun genom avtal har lämnat över till enskild att utföra, t ex kvinnojour. Föreningen Kvinnohuset har skyldighet att på IVO:s begäran lämna över handlingar och annat material som rör verksamheten samt lämna de upplysningar om verksamheten sin inspektionen behöver för sin tillsyn. IVO har även rätt att få tillträde till lokaler och andra utrymmen som används för verksamheten. 12. Sekretess Det är Föreningen Kvinnohusets ansvar att informera personal och ideellt arbetande om tystandsplikt respektive tystnadslöfte för målgrupperna. Kvinnojouren ansvarar inom ramen för detta för att verksam personal som arbetar gentemot barn och ungdomar genomfört erforderliga registerkontroller.

9 VÄSTERÅS STAD 7/7 13. Omförhandling Parterna äger rätt att när som helst under perioden påkalla nya förhandlingar om villkoren i denna överenskommelse. Om någon part vill säga upp överenskommelsen så gäller en uppsägningstid på 9 månader. 14. Tillägg Tillägg eller ändringar i denna överenskommelse ska upprättas i skriftlig form. 15. Tvist Tvister avseende tolkning eller tillämpning av detta avtal ska primärt lösas av parterna som vid förhandling ska visa god vilja att nå samförstånd. Sekundärt ska tvist lösas av allmän domstol. 16. Publicering av kontrakt Kvinnohuset medger att tecknat kontrakt får publiceras i beställarens avtalsdatabas. 17. Utväxling av kontrakt Detta kontrakt är upprättat i två likalydande exemplar, varav parterna tagit varsitt.

Idéburet offentligt partnerskap tillsammans med Brottsofferjouren

Idéburet offentligt partnerskap tillsammans med Brottsofferjouren TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-11-13 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00556-8.0.2 Sociala nämndernas förvaltning Anna Aldén Sahlin Epost: anna.alden.sahlin@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Idéburet

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-11-30 108 Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Knivsta kommun och Brottsofferjouren Uppsala län SN-2017/272 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) avseende verksamheten Himmel och Pannkaka öppen mötesplats för unga med intellektuella funktionsvariantioner

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) avseende verksamheten Himmel och Pannkaka öppen mötesplats för unga med intellektuella funktionsvariantioner Sida 1 (6) 2019-05-16 Stockholms stad genom Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd och Farsta stadsdelsnämnd, nedan gemensamt benämnd staden, org. nr 212000-0142, och Svenska kyrkan genom Farsta församling,

Läs mer

Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Värdegrunden antogs av Roks årsmöte 2007 2007 Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Stockholm

Läs mer

Dnr KS/2016:7. Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. mellan. Upplands Väsby kommun. och. Brottsofferjouren Stockholm-Gotland

Dnr KS/2016:7. Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. mellan. Upplands Väsby kommun. och. Brottsofferjouren Stockholm-Gotland 2016-01-07 Dnr KS/2016:7 Avtal om Idéburet Offentligt Partnerskap mellan Upplands Väsby kommun och Brottsofferjouren Stockholm-Gotland 2/5 Samarbetsavtal mellan parterna Detta samarbetsavtal om idéburet

Läs mer

Avtal Familjefrid Kronoberg

Avtal Familjefrid Kronoberg Avtal Familjefrid Kronoberg 2018-2020 1 Avtalsparter Följande avtal tecknas mellan Region Kronoberg, Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Älmhult och kommuner. 2 Bakgrund Våld i nära

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-09-15 Dnr: 2015/619-IFN-010 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Individ- och familjenämnden

Läs mer

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Värdegrund och policy för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Illustrationer: Moa Dunfalk En grundläggande beskrivning av SKR ges i organisationens stadgar, där det bland annat finns en ändamålsparagraf

Läs mer

Avtal Kvinnohuset Tranan

Avtal Kvinnohuset Tranan SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-11-21 Sida 1(1) Socialnämndens arbetsutskott 202 Dnr 2018-000203 Avtal Kvinnohuset Tranan Socialnämndens arbetsutskotts förslag till beslut 1. Socialnämnden

Läs mer

Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Motala kommun

Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Motala kommun Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Motala kommun Beslutsinstans: Diarienummer: 19/KS 0167 Kommunstyrelsen Datum:2019-09-03 Paragraf: 141 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf:

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP)

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) 1 Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) Bakgrund Guldkanten ideell förening har sedan 2010 bedrivit verksamhet som ett socialt företag tillsammans med Borås Stad i syfte att dels ge

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ UTREDNINGEN OM NY MODELL FÖR STATSBIDRAG TILL VISSA IDEELLA ORGANISATIONER INOM BROTTSOFFEROMRÅDET (DS 2019:7)

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ UTREDNINGEN OM NY MODELL FÖR STATSBIDRAG TILL VISSA IDEELLA ORGANISATIONER INOM BROTTSOFFEROMRÅDET (DS 2019:7) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS PÅ UTREDNINGEN OM NY MODELL FÖR STATSBIDRAG TILL VISSA IDEELLA ORGANISATIONER INOM BROTTSOFFEROMRÅDET (DS 2019:7) Sammanfattning ställer

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (9) 2017-11-15 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 23 november 2017 Plats och tid KS-salen (Stadshuset rum A287), kl

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap

Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap Överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap Bakgrundsförutsättningar för överenskommelsen Under april 2015 bildades den ideella föreningen Friskvårdsklubben i Malmö som sedan dess anordnat friskvårdsaktiviteter

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL MELLAN JÄMTLANDS KOMMUNER OCH CENTRUM MOT VÅLD

SAMVERKANSAVTAL MELLAN JÄMTLANDS KOMMUNER OCH CENTRUM MOT VÅLD 1(4) SAMVERKANSAVTAL MELLAN JÄMTLANDS KOMMUNER OCH CENTRUM MOT VÅLD Den länsgemensamma verksamheten Centrum mot våld (CMV) startade 2011 i projektform genom statliga medel. I Sociala samrådsgruppen den

Läs mer

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166 KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation Antagen av KF, dnr KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition... 3 Kartläggning... 3 Syfte...

Läs mer

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige SOU 2015:55 Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för

Läs mer

Vår verksamhet. Vår värdegrund

Vår verksamhet. Vår värdegrund Vår verksamhet Roks är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars uppgift är att tillvarata kvinno- och tjejjourernas gemensamma intressen i deras arbete med mäns våld mot kvinnor. Detta

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap PSYKOSOCIAL ARBETSORIENTERAD REHABILITERING

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap PSYKOSOCIAL ARBETSORIENTERAD REHABILITERING Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap PSYKOSOCIAL ARBETSORIENTERAD REHABILITERING 1 Bakgrund... 3 2 Parter... 3 3 Period för partnerskapet... 3 4 Den idéburna organisationens investering i

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP)

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) 1 Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) Bakgrund Borås Stad har tecknat en generell överenskommelse om att samarbeta med idéburna sektorn i större omfattning och att strukturera upp

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Roks är en feministisk organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, som verkar för kvinnors och flickors rättigheter och frigörelse,

Läs mer

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström.

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström. Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström Våren 2014 Länsstyrelsens regeringsuppdrag Stödja samordningen av insatser som

Läs mer

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden 2011-2015 Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Inledning Här kan du läsa hur Eskilstuna kommun ska göra sina verksamheter mer jämställda

Läs mer

Vår verksamhet. Vår värdegrund

Vår verksamhet. Vår värdegrund Vår verksamhet Roks är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars uppgift är att tillvarata kvinno- och tjejjourernas gemensamma intressen i deras arbete med mäns våld mot kvinnor. Detta

Läs mer

Manifest, värdegrund och policy. för Unizon

Manifest, värdegrund och policy. för Unizon Manifest, värdegrund och policy för Unizon Unizon samlar kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Jourerna stöttar, skyddar, förebygger

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Hannah Kejerhag Oldenmark Annica Odelind Utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor 6:e jämställdhetspolitiska

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Konferens om våld i ungas nära relationer/ partnerrelationer. Göteborg 2 februari 2018

Konferens om våld i ungas nära relationer/ partnerrelationer. Göteborg 2 februari 2018 Konferens om våld i ungas nära relationer/ partnerrelationer Göteborg 2 februari 2018 Program 9.00 Inledning, Länsstyrelsen Västra Götalands län, Dialoga 9.30 Sibel Korkmaz, Stockholms universitet, Våld

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Hälso- och sjukvårdsavdelningen September 2012 Överenskommelse om Idéburet Offentligt partnerskap Bakgrund 2009 tog Regionstyrelsens ett beslut som innebar

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun Handlingsplan Våld i nära relationer Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 13/SN 0184 Datum: 2013-12-11 Paragraf: SN 192 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf:

Läs mer

Roks statistik

Roks statistik Roks statistik 2017 2018-03-27 Förutsättningar 42/58 kvinnojourer och 21/36 tjejjourer lämnade in någon form av statistik till Roks för 2017. Statistiken ger en bra bild av jourernas verksamhet men långt

Läs mer

Till Socialnämnden Organisations- och föreningsutskottet. Handläggare Linn Ljunglöv Ahlenius Telefon:

Till Socialnämnden Organisations- och föreningsutskottet. Handläggare Linn Ljunglöv Ahlenius Telefon: Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr: 8.1.1 100/2015 OFU 2015-03-24 Sida 1 (7) 2015-03-02 Handläggare Linn Ljunglöv Ahlenius Telefon: 08-508 25 077 Till Socialnämnden Organisations-

Läs mer

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande

Styrning. Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. 1. En jämn fördelning av makt och inflytande Styrning Nationella jämställdhetspolitiska mål: Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv 1. En jämn fördelning av makt och inflytande 2. Ekonomisk jämställdhet 3. En jämn

Läs mer

Handlingsplan mot våld i nära relationer

Handlingsplan mot våld i nära relationer SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-11-04 AN-2013/636.739 1 (2) HANDLÄGGARE Hartvig Egebark, Gunnel 08-535 376 04 Gunnel.Hartvig-Egebark@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-25 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Individ-

Läs mer

Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor Länsstyrelsen Västra Götalands län 15 nov Trollhättan

Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor Länsstyrelsen Västra Götalands län 15 nov Trollhättan Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor 2017-2026 Länsstyrelsen Västra Götalands län 15 nov Trollhättan Länsstyrelsens jämställdhetsarbete Styrs av den nationella jämställdhetspolitiken

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap LUNDS FONTÄNHUS Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap PSYKOSOCIAL ARBETSORIENTERAD REHABILITERING 1 Bakgrund... 3 2 Parter... 3 3 Period för partnerskapet... 3 4 Den idéburna organisationens

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP)

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) Substral -hos oss har du möjlighet att växa Bakgrund Studieförbundet Vuxenskolan har sedan drygt 50 år verkat i folkbildningens tjänst med verksamheter

Läs mer

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Kommunstyrelsens kontor Handlingsplan rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Våld mot kvinnor innebär: Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i eller sannolikt kommer

Läs mer

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Ks 2010:163 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handlingsprogram

Läs mer

SOU 2015:86 Mål och Myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken

SOU 2015:86 Mål och Myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Mål och Myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer

Läs mer

Socialnämndens begäran till kommunfullmäktige om att få utföra delar av socialtjänstens verksamhet i alternativa driftsformer

Socialnämndens begäran till kommunfullmäktige om att få utföra delar av socialtjänstens verksamhet i alternativa driftsformer Tjänsteskrivelse Socialtjänsten 2019-08-15 1(2) D nr SN 2019/00179 Handläggare Utvecklare Asa Jarhag Håkansson Telefon 0522-69 70 31 asa.j arhaghakansson@uddevalla.se Socialnämndens begäran till kommunfullmäktige

Läs mer

Roks etiska riktlinjer Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Roks etiska riktlinjer Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Roks etiska riktlinjer Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige etiska riktlinjer01.indd 1 2008-08-26 22:50:00 Roks etiska riktlinjer antogs av årsmötet 2008 2008 Roks, Riksorganisationen

Läs mer

Länsstyrelsens insatser gällande mäns våld mot kvinnor Årsrapport 2004

Länsstyrelsens insatser gällande mäns våld mot kvinnor Årsrapport 2004 Länsstyrelsens insatser gällande mäns våld mot kvinnor Årsrapport 2004 Avdelningen för tvärsektoriella uppdrag Februari 2005 Maria Lindberg INNEHÅLL 1. Inledning 3 2. Länsstyrelsens insatser. 3 2.1 Insatser

Läs mer

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringsbeslut II:3 2014-08-21 S2012/275/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringens

Läs mer

Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. Upplands Väsby kommmun. mellan. och

Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. Upplands Väsby kommmun. mellan. och Avtal om Idéburet Offentligt Partnerskap mellan Upplands Väsby kommmun och Samarbetsavtal mellan parterna Detta samarbetsavtal om idéburet offentligt partnerskap, IOP-avtal, är upprättat mellan Upplands

Läs mer

Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) inom Socialnämndens verksamhetsområde. Socialnämnden, Motala kommun

Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) inom Socialnämndens verksamhetsområde. Socialnämnden, Motala kommun Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) inom Socialnämndens verksamhetsområde i Motala kommun Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 17/SN 0047 Datum: 2017-03-15

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer Bilaga Dnr 3.1-0532/2011 Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer 2012 2014 Förslag september 2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Förord

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

2016-01-20. Dnr KS/2015:438. Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. mellan. Upplands Väsby kommun. och. Kvinnojouren Klara

2016-01-20. Dnr KS/2015:438. Avtal. Idéburet Offentligt Partnerskap. mellan. Upplands Väsby kommun. och. Kvinnojouren Klara 2016-01-20 Dnr KS/2015:438 Avtal om Idéburet Offentligt Partnerskap mellan Upplands Väsby kommun och Kvinnojouren Klara Samarbetsavtal mellan parterna Detta samarbetsavtal om idéburet offentligt partnerskap,

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun Plan för jämställdhet för Eskilstuna kommun 2018-2024 Beslutad av kommunfullmäktige 27 september 2018 Plan för jämställdhet, kortversion Det här är en kortversion av Eskilstuna kommuns plan för jämställdhet.

Läs mer

Förhandsvisning webblankett

Förhandsvisning webblankett Dokumentbeteckning 2015-10-27 1(20) Regler och behörighet Statsbidrag Förhandsvisning webblankett Välkommen att ansöka om statsbidrag för 2016 och 2017 till kvinno- och tjejjourer. Ansökan ska ha kommit

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-16 Dnr: 2014/773-IFN-012 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Kommunrevisionen Kommunstyrelsen Granskning

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Författning om socialnämnders och vårdgivares ansvar vid våld i nära relationer Marit Birk 2014-12-12 Inledning Målbeskrivning Sammanhållen

Läs mer

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV Bilaga 7 System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV 2010-10-26 1 Innehåll 1. System för uppföljning och granskning... 3 Styrdokument... 3 Grundsyn för uppföljning...

Läs mer

Många tjejjourer arbetar med förebyggande verksamhet genom föreläsningar och tjejgrupper i skolor och på fritidsgårdar.

Många tjejjourer arbetar med förebyggande verksamhet genom föreläsningar och tjejgrupper i skolor och på fritidsgårdar. Tjejjourer Vad är en tjejjour? En tjejjour är en feministisk förening där tjejer arbetar för att stötta andra tjejer. Det finns över 60 tjejjourer runt om i hela Sverige, i små och i stora städer. Varenda

Läs mer

Stadgar för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks

Stadgar för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks Stadgar för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks Roks bildades 1984. Stadgarna är antagna av Roks årsmöte den 10 maj 2009, reviderade vid Roks årsmöte den 10-11 maj 2014,

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR)

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) GILTIG UNDER PERIODEN 2017-2019 Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-12-13 Innehåll...3 Inledning...3 Bakgrund...4 Handlingsplanens syfte och målsättning...4

Läs mer

SOU 2006: 65 Att ta ansvar för sina insatser, Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor

SOU 2006: 65 Att ta ansvar för sina insatser, Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor SOU 2006: 65 Att ta ansvar för sina insatser, Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor REMISSVAR 2006-10-31 från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks Riksorganisationen

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Våld i nära relationer Riktlinjer

Våld i nära relationer Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsen 130 Beslutsdatum: 2017-08-30 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utvecklingsstrateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: KS/2017:267

Läs mer

I avtalet regleras även respektive samverkanskommuns åtagande gentemot kvinnojouren.

I avtalet regleras även respektive samverkanskommuns åtagande gentemot kvinnojouren. Samverkansavtal avseende utbetalning av föreningsbidrag från kommunerna Lerum, org nr 212000-1447, Alingsås, org nr 21 20000-1553, och Vårgårda, org nr 212000-1454 till Kvinnojouren Olivia, org nr 864001-0396

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV

KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV 1(8) KRAVSPECIFIKATION UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(8) Innehållsförteckning Sid nr 1 UPPDRAGSBESKRIVNING 3 1.1 Målgrupp 3 1.2 Syfte 3 1.3 Mål för sysselsättningen

Läs mer

Makt, mål och myndighet feministisk politik för en jämställd framtid

Makt, mål och myndighet feministisk politik för en jämställd framtid Makt, mål och myndighet feministisk politik för en jämställd framtid Svensk jämställdhetspolitik Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet är en fråga om rättvisa

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-16 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2017-09-19 Program

Läs mer

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV

Uppföljning av Aros Stödgrupp, leverantör av boendestöd, SoL, enligt LOV TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-26 Sida 1 (2) Diarienr NF 2018/00048-1.6.2 Sociala nämndernas förvaltning Helena Vesterlund Epost: helena.vesterlund@vasteras.se Kopia till Aros Stödgrupp AB Nämnden för

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Kravspecifikation Uppdragsbeskrivning Tjänster Anordnare kan erbjuda tjänsten daglig sysselsättning

Läs mer

S2011/8989/FST. Socialstyrelsen Stockholm

S2011/8989/FST. Socialstyrelsen Stockholm Regeringsbeslut II:5 2011-10-13 S2011/8989/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om skyddat boende Regeringens beslut Regeringen beslutar att ge Socialstyrelsen i uppdrag att

Läs mer

Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld

Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld 1. Bakgrund Ödeshögs socialnämnd antog 2012-12-18 ett kommunalt handlingsprogram för att uppmärksamma

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap STÖDVERKSAMHET, UTBILDNINGSINSATSER SAMT MEDVERKAN I KVALITETS- OCH UTVECKLINGSARBETE

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap STÖDVERKSAMHET, UTBILDNINGSINSATSER SAMT MEDVERKAN I KVALITETS- OCH UTVECKLINGSARBETE Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap STÖDVERKSAMHET, UTBILDNINGSINSATSER SAMT MEDVERKAN I KVALITETS- OCH UTVECKLINGSARBETE 1 Bakgrund... 3 2 Parter... 3 3 Period för partnerskapet... 3 4

Läs mer

Projektet Uppsökande verksamhet

Projektet Uppsökande verksamhet Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (8) 2018-11-15 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2018-12-11 Projektet

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Pela och Fadime stödjouren

Pela och Fadime stödjouren Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Enheten för juridik, upphandling och föreningsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-02-22 Handläggare Linn Ljunglöv Ahlenius Telefon: 08-508 25 077 Till Socialnämnden

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer Fastställd av Kommunstyrelsen i Ulricehamns kommun, 2014-11-03

Handlingsplan Våld i nära relationer Fastställd av Kommunstyrelsen i Ulricehamns kommun, 2014-11-03 Handlingsplan Våld i nära relationer Författare: Nadja Aria-Garystone Datum: 2014-10-19 Reviderad Fastställd av Kommunstyrelsen i Ulricehamns kommun, 2014-11-03 Innehållsförteckning Förord... 3 Handlingsplanens

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område Fastställt av: Socialnämnden Fastställt: 2017-09-25 109 (SN 2017/2753 10.10.2) Ansvar för revidering: Giltighetstid: Socialförvaltningen

Läs mer

KONTAKTPERSON 9:4 LSS

KONTAKTPERSON 9:4 LSS Kvalitetsdokument KONTAKTPERSON 9:4 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Kontaktperson 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober

Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Basutbildning i jämställdhetsintegrering 28 oktober Processtöd jämställdhetsintegrering ESF Jämt * Är ett av de processtöd som finns knutna till Europeiska socialfonden * Tillhandahåller kostnadsfritt

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap

Idéburet offentligt partnerskap Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr: 2.11.6-331/2017 Sida 1 (5) 2017-08-08 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Socialnämnden 2017-08-22 Karen Arista Telefon:

Läs mer

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour

Även papperslösa kvinnor som är utsatta för mäns våld ska ha rätt till plats på kvinnojour SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2011-05-19 SID 1 (6) 2011-04-27 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialnämnden Även papperslösa kvinnor som

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-12-09 Dnr: 2014/941-IFN-421 Anne Lehnberg Halén - bi976 E-post: anne.lehnberg.halen@vasteras.

Sociala nämndernas förvaltning 2014-12-09 Dnr: 2014/941-IFN-421 Anne Lehnberg Halén - bi976 E-post: anne.lehnberg.halen@vasteras. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-12-09 Dnr: 2014/941-IFN-421 Anne Lehnberg Halén - bi976 E-post: anne.lehnberg.halen@vasteras.se Kopia till IFNs föreningar Individ- och familjenämnden

Läs mer

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Myndigheternas insatser vid våld i nära relation ska bedrivas med god kvalitet i hela länet, med en likvärdig

Läs mer

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma 2017-05-23 1 NAMN Föreningens namn är Realstars ideell förening Sverige (nedan Realstars eller föreningen ). Realstars är en

Läs mer