Delägarkap i bolaget Oslo-Stockholm 2.55 AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delägarkap i bolaget Oslo-Stockholm 2.55 AB"

Transkript

1 /5 VÄSTERÅS STAD DNR: KS2017/00745 D DNR: PM Delägarkap i bolaget Oslo-Stockholm 2.55 AB Under tidig höst fick Västerås stad och Region Västmanland en intresseförfrågan och ett erbjudande att på lika villkor som övriga delägare gå in i bolaget Oslo-Stockholm 2.55 AB. Idag ägs bolaget av Region Värmland, Region Örebro, Karlstad och Örebro kommuner. Bolaget har uttryckt att det på sikt är en finns målsättningen att även Region Uppsala, Region Sörmland samt regionerna vid ändmarknaderna ska ingå i bolaget. Stadsledningskontoret fick den 15 mars 2017 i uppdrag att utreda förutsättningarna för delägarskap i bolaget Stockholm-Oslo 2.55 AB med syftet att kunna fatta beslut om Västerås Stad ska gå in som delägare i bolaget. BAKGRUND I stråket Oslo-Stockholm bor det 3,4 miljoner människor. Oslo är Sveriges näst största importmarknad med 92 Mdrkr och den största exportmarknaden med 118 Mdrkr svenska företag är etablerade i Oslo och i Stockholm finns arbetstillfällen i norska företag. Idag är det som dagligen flyger mellan Oslo och Stockholm. Erfarenheter visar på att om det finns en järnvägsförbindelse som tidsmässigt kan konkurrera med flyget (i detta fall ca 3 h) kommer hälften av flygresenärerna att börja åka tåg istället. Detta innebär att det från dag ett finns ett underlag för tågtrafik med ett tåg i timmen i vardera riktning och detta enbart baserat på ändpunktsresenärerna. Med en järnvägsförbindelse inkluderas, till skillnad mot flyg, även mellanmarknaden vilket gör att resenärsunderlaget blir än större. BOLAGETS MÅL OCH SYFTE Bolagets vision lyder Oslo-Stockholm Det är av nationellt intresse för såväl Norge som Sverige med en snabb och driftsäker järnväg mellan Oslo och Stockholm. Resan mellan städerna ska ta högst tre timmar Bolaget har som mål att det ska etableras tågtrafik mellan Oslo och Stockholm via Mälardalen med en restid under tre timmar. Bolagets uppgift är att verka för en bättre infrastruktur och trafikering. Det är bara 40 mil mellan Oslo och Stockholm. Därmed behövs inga höghastighetståg för att uppnå önskad restid. Genom att bolaget verkar för en utveckling i stråket med konventionell järnväg och konventionella tåg blir kostnaderna och riskerna lägre och möjligheten att nyttja befintlig infrastruktur större. Med konventionell bana menas i Sverige järnväg med en hastighet på upptill 205 km/h, en hastighet som Mälarbanan mellan Västerås och Kungsängen redan är byggd för. Mälarbanan kommer, när fyrspår till Kallhäll är klart 2025, vara den enda infarten till Stockholm med god kapacitet. Allt arbete i bolaget utgår från att Mälarbanan och Värmlandsbanan tillsammans med saknade länkar är stommen i det som borde bli ny stambana mellan Stockholm och Oslo.

2 2/5 Övergripande mål: Stockholm-Oslo 2 timmar och 55 minuter Delmål: Sträcka Måltid Tid idag: 2025 Fyrspårsutbyggnaden i Stockholm inklusive Sundbybergs station är klar Dubbelspår mellan Örebro och Västerås Den utökade kapaciteten mellan Stockholm- Västerås-Örebro ger ökad kapacitet och tidvinster till Göteborg 2035 Utökad kapacitet mellan Örebro och Karlstad ny järnväg 2040 Utökad kapacitet mellan Karlstad och Oslo ny järnväg Oslo Stockholm-Västerås 45 min 55 min Göteborg Västerås-Örebro Stockholm-Västerås-Örebro- Örebro-Kristinehamn- Karlstad Karlstad-Oslo Utökad kapacitet och nya möjligheter för trafikering på sträckan Stockholm-Västerås- Stockholm-Västerås-Örebro- Karlstad-Oslo 30 min 3 h 15 min 50 min 4 h 35 min 1 h 40 min 1 h 5 min 2 h 55 min 2 h 30 min 5 h BOLAGETS KONSTRUKTION Bolaget ägs idag med lika delar av Region Värmland, Region Örebro, Karlstad kommun och Örebro kommun. Bolagets styrelse består av två ordinarie ledamöter och en ersättare per ägare. Ett arbetsutskott ska skapas med en representant per ägare som träffas mellan styrelsemötena. Bolaget drivs av en VD (Jonas Karlsson) som har en referensgrupp bestående av en tjänsteman per ägare som träffas innan styrelsemötena. Hittills har alla beslut i bolaget fattats med konsensus. Idag har bolaget en politiskt tillsatt styrelse i princip helt bestående av redan heltidsarvoderade politiker varför något arvode inte utgår till ledamöterna. Det förs en diskussion om att tillsätta en extern och arvoderad styrelseordförande. Bolaget kommer att finnas så länge som ägarna anser att det behövs. Erfarenheter från ostlänken visar att arbetet ofta behövs till dess spaden är i backen. I händelse av att någon av delägarna önskar att sälja sin andel i bolaget regleras det i aktieägaravtal. I praktiken innebär det att ingen kommer tvingas att kvarstå som ägare utan kommer att lösas ut av kvarstående ägare. DRIFTBIDRAG Idag finansieras bolaget verksamhet genom att delägarna går in med 1 miljon kronor vardera per år. VDs förslag är nuvarande nivå på driftbidrag från de enskilda delägarna kvarstår framöver, vilket innebär att även tillkommande ägare går in med 1 miljon kronor per år. Detta innebär att i det fall Västerås stad och region Västmanland tillkommer som ägare kommer bolaget ha ett rörelsekapital om sex miljoner kronor per år mot dagens fyra och kan på så sätt utöka och intensifiera sitt arbete. Idag krävs ytterligare ägartillskott om en större utredning eller insats beslutas göras. Finansiering Kommunstyrelsen behöver i samband med beslut om delägarskap fatta beslut om att avsätta medel för Medel finns reserverade för 2018.

3 3/5 Beslut om driftbidrag behöver sedan fattas årligen efter brev från bolagets VD om äskande om medel. Detta brev föregås av bolagets budget och verksamhetsplan, som godkänts av styrelsen. Det årliga bidraget står i relation till beslutad ambitionsnivå. PROCESS FÖR DELÄGARSKAP En realistisk tidplan är att Västerås stad och Region Västmanland, i det fall beslut om delägarskap fattas, går in som delägare från och med 1 januari Bolaget arbetar för att fler kommuner och regioner längs sträckan blir delägare. Bolaget ser i ett första skede vikten av att det är Västerås stad och Region Västmanland som erbjud att gå in som delägare. Process inom Västerås stad och Region Västmanland Augusti: Information på Kommunalrådsberedning (14/8) och överläggning på Kommunstyrelsen (23/8). Samtidigt sker samordnad information och beredning hos region Västmanland (14/8 Rådsberedning och 23/8 Regionstyrelsens arbetsutskott). September: Beslut i Kommunstyrelsen (6/9 eller 20/9). Beslut i Regionstyrelsen (23/9) samt Regionfullmäktige (27/9). Oktober: Beslut i Kommunfullmäktige (5/10). Process inom bolaget Beslut måste först fattas av fullmäktige hos alla ägare. I det beslutet ska fullmäktige godkänna aktieöverlåtelserna enligt förslag till nya aktieägaravtal och ny bolagsordning. Alla ägarna måste ha samma beslutsunderlag tillgrund för beslutet. Efter detta har skett måste Örebro Rådhus AB och Örebro regions holdingbolag på styrelsemöte verkställa fullmäktiges beslut. Efter det kan aktieöverlåtelse genomföras och aktieöverlåtelseavtal undertecknas, betalning ske och nytt aktieägaravtal undertecknas av alla parter. I samband med, eller straxt efter aktieöverlåtelsen måste man hålla en extra bolagsstämma i bolaget där bolaget antar den nya bolagsordningen och bekräftar val av nya ledamöter. Om det är tänkt att aktieöverlåtelsen ska ske 1/ måste dessa beslut ha fattats och vunnit laga kraft innan årsskiftet. NOLLALTERNATIV OCH JÄMFÖRELSEALTERNATIV I det fall Västerås Stad och Region Västmanland skulle fatta beslut om att inte bli delägare i bolaget kommer vi inte heller kunna påverka vilka frågor som ska drivas, vilka sträckor som ska prioriteras, hur budskap ska föras fram och så vidare. Signalvärdet för sak-frågan blir svagare om inte regioner och kommuner längs hela sträckan är med i bolaget. Några redan existerande samarbetsalternativ som arbetar med samma målinriktning finns inte. Ett alternativ till att gå med som delägare skulle kunna vara att Region Västmanland tillsammans med Region Örebro och Värmland gör ett tydligt ställningstagande för ett genomförande av sträckan Oslo-Stockholm inom det som framkommer i den åtgärdsvalsstudie som nu arbetas fram samt har en beredskap för att delta i och delfinansiera gemensamma aktiviteter som leder i riktning mot genomförande. Detta är dock svårt att göra samtidigt som ett bolag finns med samma

4 4/5 syfte eftersom Region Örebro och Värmland inte bedöms ha intresse att ingå i dubbla samarbeten med i stort samma mål och syfte för sträckan Oslo-Stockholm. ANALYS AV ETT DELÄGARSKAP (SWOT-ANALYS) Styrkor med ett delägarskap: Påverkan i bolagets aktiviteter Styrning av bolaget och dess aktiviteter Synas i gemensamma sammanhang, större synlighet Starkare bolag med större möjligheter till påverkan med fler delägare Stärker åtgärdsvalsstudier och övrigt arbetet läng stråket Större möjlighet att verka för norr om Mälaren som huvudalternativ Möjligheter med ett delägarskap: Förflytta stråkcentrum mer mot stråkets mitt istället för mot väster (baserat på delägarskapet) Mälarbanan blir ett starkare stråk Få ut större effekt av påverkansinsatser Svagheter: Bättre tillgänglighet till Stockholm och Örebro när stråket utvecklas Hot: Långsiktigt åtagande att lämna driftbidrag Fortfarande starkt ägarskap åt väster Kräver resurser med engagemang i styrelse och arbetsgrupper etcetera Bolaget är inte momspliktigt, vilket betyder ej avdragsgill moms Når ej uppsatta mål Konflikt med övriga pågående arbeten Opinion mot delägarskap SAMLAD BEDÖMNING Den samlade bedömningen är att det är ett starkt stråk med stora möjligheter till förstoring av arbets-, bostads- och studiemarknader i och med att en järnvägsförbindelse stärker mellanmarknadens möjligheter till utbyte inom mellanmarknaden och ändpunkterna.

5 5/5 att en järnväg som knyter samman ändpunkterna och städerna längs stråket gynnar såväl persontrafiken som godstrafiken och därmed går i linje med det arbete som pågår och som måste pågå för att fler ska åka kollektivt och att godstrafiken får en ökad intermodalitet. att bolagets vision, syfte och mål stämmer väl överens med de frågor som Västerås stad och Region Västmanland driver var och en för sig, tillsamman och i övriga samarbeten. att det är viktigt att Västerås stad och region Västmanland går in i bolaget för att dels stärka upp bolaget och dels för att få påverkansmöjligheter i de frågor som bolaget driver. Patrizia Strandman Västerås Stad Anders Åkerström Region Västmanland

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55

Oslo - Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Oslo Stockholm 2.55 Det är av nationellt intresse för såväl Norge som Sverige med en snabb och driftsäker järnväg mellan Oslo och Stockholm. Resan mellan huvudstäderna ska ta högst tre timmar. Stort nationellt

Läs mer

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Anders Åkerström 2017-11-24 BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL (2018-2021), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB Beskrivning

Läs mer

Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB

Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB Utlåtande 2017:187 RI (Dnr 112-1046/2017) Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Stockholms stads förvärv av SKL Företag AB 5

Läs mer

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Avsnitt Sida 1. PARTER... 1 2. BAKGRUND... 1 3. PARTERNAS MÅLSÄTTNING med bolaget... 1 4. FINANSIERING OCH VINSTUTDELNING... 2 5.

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 306 Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS 2014-382 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg Peter Uneklint Programchef, En ny generation järnväg 2016 Infrastrukturpropositionen 11 oktober

Läs mer

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE

SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-12-11 KS/2015:604 TJÄNSTESKRIVELSE Principöverenskommelse mellan Trafikverket och Solna stad inför utredning av tunnelförläggning av Huvudstaleden i Solna och

Läs mer

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB)

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Organisationsnummer 556555-3350 fastställt på bolagsstämma den, efter beslut hos respektive ägare den XX och XX. 1. Bolagets

Läs mer

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo TMALL 0141 Presentation v 1.0 Jan Lindgren 2017-05-09 Åtgärdsvalsstudie inom stråket Stockholm Oslo Projektledare Trafikverket Intressenter/deltagare Norska

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne

Förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne KS.2013.0554 2013-12-17 Teresa Andersson 0418-628 22 Kommunstyrelsen Förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne Ärendebeskrivning Turismen är en basindustri i Sverige med potential att

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:45 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Försäljning av aktieposter i AB Transitio Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafiks styrelse föreslår

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo

Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo TMALL 0141 Presentation v 1.0 Åtgärdsvalsstudie (ÅVS) stråket Stockholm Oslo Jan Lindgren 2017-05-23 Var är vi? Åtgärdsvalsstudie - vad är det? Syftet med en åtgärdsvalsstudie är att med 4-stegsprincipen

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Nodstadsseminarium i Västerås 14 november 2014 Skövde kommun/västra Stambanegruppen Jan Bremer Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Jan Bremer

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN

STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN 2011-20093-53 STADSBYGGNADSKONTORET SID 1 (5) 2008-11-2325 Handläggare: Eric Tedesjö Tfn 08-50827569 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR FRAMTAGANDE AV PROGRAM FÖR MÄLARBANAN Förslag till beslut

Läs mer

Status. Södra Stambanan efter Nationell plan

Status. Södra Stambanan efter Nationell plan Status Södra Stambanan efter Nationell plan 2018-2029 januari 2019 Nationell plan, Järnvägsobjekt >100 Mkr Södra stambanan med förbindelsebanor BORLÄNGE GÄVLE OSLO UPPSALA KARLSTAD ÖREBRO Kardonbanan ny

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Åtgärdsvalsstudie för stråket Stockholm Oslo

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Åtgärdsvalsstudie för stråket Stockholm Oslo TMALL 0141 Presentation v 1.0 Åtgärdsvalsstudie för stråket Stockholm Oslo Avgränsningar Person och godstrafik Långväga och regionala transporter Väg och järnväg Detaljeringsnivå 2 Processen Förstå situationen

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

1 (3) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Länstrafiken, Fredrik Eliasson 2013-12-10 13OLL4435 registrator.lsf@sll.se Ert dnr: LS 1304-0578 Yttrande RUFS 2010 bedömning av aktualitet och användbarhet

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/ 2013-01-14 Mats Falås VA- och Renhållningschef 08 560 39 336 Mats.Falas@ekero.se Kommunstyrelsen Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/181-303 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 27. Kommunstyrelsen. Ks50 Au 51 Dnr 147/2008-532 SAMMANTRADESPROTOKOLL

ARBOGA KOMMUN. Blad 27. Kommunstyrelsen. Ks50 Au 51 Dnr 147/2008-532 SAMMANTRADESPROTOKOLL SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2013-04-09 Blad 27 Ks50 Au 51 Dnr 147/2008-532 Arboga kommuns medfinansieringsandel av Citybanan Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 11 december 2012,

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN

ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN 1. Inledning ARBETSORDNING FÖR LRF UNGDOMEN Detta dokument är en arbetsordning för LRF Ungdomen. LRF Ungdomen är inte stadgebundna och är därför att betrakta som ett nätverk med stor frihet i sin verksamhet.

Läs mer

REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) Synpunkter som Region Västmanland vill framföra:

REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) Synpunkter som Region Västmanland vill framföra: 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Jessica Cedergren REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2018-2029 (N2017/05430/TIF) Region Västmanland lämnar följande

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq

~01~ ~~9- '~ ~~~ Överenskommelse om kollektivtrafiken isörmland. ÖVERENSKOMMELSE ~jq Kommunstyrelsen ~01~ ~~9- '~ ~~~ Kommunstyrelsens handling nr 53/2011 ÖVERENSKOMMELSE 2011-06-09 ~jq R.EGIONFÖI~BL14bfiT ~(~R1~ILAND.~I71C,

Läs mer

Utses att justera: Roger Rydström Jan-Olof Andersson 13-19 Pontus Wessman 12 och 20 Justeringens plats och tid: Sekreterare:

Utses att justera: Roger Rydström Jan-Olof Andersson 13-19 Pontus Wessman 12 och 20 Justeringens plats och tid: Sekreterare: Kommunstyrelsen 2013-01-14 1 (10) Plats och tid: Kommunkontoret Kisa 2013-01-14 klockan 09.00-16.50 Beslutande: Pia Tingvall (C), ordförande Malin Svensson (M) Roger Rydström (S) Jan-Olof Andersson (C)

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Dokumentet gäller för: Ystad Energi AB Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01--tillsvidare Fastställd av: Kommunfullmäktige 2017-06-14 106 Ersätter: För revidering

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1(3) Handläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-03-07 KS/2015:280 Näringsdepartementet Ert diarienummer N2016/0179/TIF Svar på delrapport

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för kraftfulla investeringar i väg och järnväg och tillkännager detta för regeringen.

infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för kraftfulla investeringar i väg och järnväg och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion S1836 Motion till riksdagen 2018/19:1788 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Trafikverket 21 november 2016 Mårten Levin Vd MÄLAB marten.levin@malab.se 070-7861463 Varför regionaltågstrafik? Befolkningsutveckling i Eskilstuna kommun 105

Läs mer

Avveckling av det enkla bolaget CeHis

Avveckling av det enkla bolaget CeHis BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Central förvaltning Datum 2015-02-02 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD14/03690 Uppdnr 970 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Avveckling

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:265 RI (Dnr 123-1570/2017) Upphörande av underhåll på sidospår längs Mälarbanan i Sundbyberg (bdl 404) och Spånga (bdl 445) i Sundbybergs och Stockholms stad, Stockholms län samt hemställan om

Läs mer

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636 Mellan Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Sörmland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Nyköpings kommun, Oxelösunds kommun, Trosa kommun, Mjölby kommun och Botkyrka kommun (nedan kallade Parterna

Läs mer

Regler för Region Jämtland Härjedalen som ägare i bolag och medlem i föreningar. Version: 1. Beslutsinstans: Regionfullmäktige

Regler för Region Jämtland Härjedalen som ägare i bolag och medlem i föreningar. Version: 1. Beslutsinstans: Regionfullmäktige Härjedalen som ägare i bolag och Version: 1 Beslutsinstans: Regionfullmäktige ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2016-10-19 Nyutgåva Regionfullmäktige 2(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3(7)

Läs mer

En ny generation järnväg. Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige. Åtgärdsvalsstudier Linköping-Borås, Jönköping-Malmö

En ny generation järnväg. Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige. Åtgärdsvalsstudier Linköping-Borås, Jönköping-Malmö TMALL 0141 Presentation v 1.0 En ny generation järnväg Sverigeförhandlingen och nya höghastighetsjärnvägar i Sverige Åtgärdsvalsstudier Linköping-Borås, Jönköping-Malmö Översiktlig landskapskaraktärsanalys

Läs mer

Storregionala tågtrafiken i Mälardalen. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län

Storregionala tågtrafiken i Mälardalen. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län Storregionala tågtrafiken i Mälardalen Process Förberedelse Beslut Genomförande 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Skapa gemensam bild av behoven av regional tågtrafik och vad det kommer kosta Behoven

Läs mer

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet Sverigeförhandlingen N2014:04 2017-09-21 Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029 BAKGRUND Regeringen gav den 23 mars 2017 Trafikverket i uppdrag att

Läs mer

Banverkets planering Behov, Idé, efterfrågan När vi planerar nya järn vägar sker det i flera steg. Först analyseras brister och Idéskede Förstudie lösningar i ett idéskede. Idéer som inte bedöms genomför

Läs mer

E18-gruppens verksamhetsplan för 2017

E18-gruppens verksamhetsplan för 2017 Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2017-02-17 Ks/2017:35 Sida 1(3) E18-gruppens verksamhetsplan för 2017 Förslag till

Läs mer

Utlåtande 2016:99 RI+IV (Dnr /2016)

Utlåtande 2016:99 RI+IV (Dnr /2016) Utlåtande 2016:99 RI+IV (Dnr 112-847/2016) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) förvärv av samtliga aktier i Vintervikens Kärnfastigheter AB innehållande fastigheten Blommensberg 4 i Liljeholmen (utveckling

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras?

Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland. Hur ska landskapet hanteras? Åtgärdsvalsstudie Västra Stambanan - genom Västra Götaland Hur ska landskapet hanteras? 1 2013-11-28 Kapaciteten räcker inte till på Västra Stambanan Stora brister för både person- och godstrafik pekades

Läs mer

Förbundsordning för Region Värmland

Förbundsordning för Region Värmland KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2006-12-14 Ersätter: 2000-11-23 Gäller fr o m: 2006-12-14 Förbundsordning för Region Värmland Region Värmland -

Läs mer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer 1 Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg nuläge och framtida affärer Andreas Hult, projektchef

Läs mer

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande En Bättre Sits Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande Patrik Åhnberg, Länsstyrelsen Stockholm Jenny Lundström (MP), Region Uppsala Monica Johansson (S), Landstinget Sörmland

Läs mer

JÄRNVÄGS- INVESTERINGAR

JÄRNVÄGS- INVESTERINGAR JÄRNVÄGS- INVESTERINGAR Rolf Haraldsson Strategisk planerare, projektledare Joel Sultan Nationell planerare Från ägarens mål till genomförande Transportpolitiska mål Inriktnings-planering Infrastrukturproposition

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Aktieägaravtal. Oslo-Stockholm 2.55 AB

Aktieägaravtal. Oslo-Stockholm 2.55 AB 1 Aktieägaravtal mellan Örebro Rådhus AB, Region Värmland, Karlstads kommun, Region Örebro läns förvaltning AB, Västerås kommun och Region Västmanland avseende ägandet i Oslo-Stockholm 2.55 AB 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Ägardirektiv Smålands Turism AB

Ägardirektiv Smålands Turism AB 1(3) 2016-12-14 RJL 2016/3955 Regionledningskontoret Stefan Schoultz Regionstyrelsen Ägardirektiv Smålands Turism AB Förslag till beslut Regionstyrelsen godkänner ägardirektiv för Smålands Turism AB Sammanfattning

Läs mer

Sverigeförhandlingen. Höghastighetsbanor Linköping-Borås Jönköping-Malmö. Kommunförbundet Skåne 2016-05-18. TMALL 0143 Presentation engelsk v 1.

Sverigeförhandlingen. Höghastighetsbanor Linköping-Borås Jönköping-Malmö. Kommunförbundet Skåne 2016-05-18. TMALL 0143 Presentation engelsk v 1. TMALL 0143 Presentation engelsk v 1.0 Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor Linköping-Borås Jönköping-Malmö Kommunförbundet Skåne 2016-05-18 SVERIGEFÖRHANDLINGEN Detta är det största sammanhållna samhällsutvecklingsprojektet

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M)

Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) 1 (10) Plats och tid Gruesalen, onsdagen den 26 april 2017 kl 09:00-10:30 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Akademiska sjukhuset. Landstinget i Uppsala län. Region Uppsala. Länsstyrelsen. Regionförbundet. Uppgifter överförs

Akademiska sjukhuset. Landstinget i Uppsala län. Region Uppsala. Länsstyrelsen. Regionförbundet. Uppgifter överförs 1708 1983 Akademiska sjukhuset 1862 2019 Landstinget i Uppsala län 2017 Region Uppsala 1985 2003 Kommunförbundet Uppsala län Regionförbundet 1634 Uppgifter överförs Länsstyrelsen + Framgång i en växande

Läs mer

Järnväg Stockholm Oslo. 28 oktober 2015

Järnväg Stockholm Oslo. 28 oktober 2015 Järnväg Stockholm Oslo 28 oktober 2015 Avgränsning och antaganden KPMG, Ramböll, MTR och KTH har för Infrastrukturkommissionen pro bono genomfört en övergripande företagsekonomisk analys i visionära termer

Läs mer

Delägarskap i IUC Halland. (AU 374) KS 2014-432

Delägarskap i IUC Halland. (AU 374) KS 2014-432 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 18 Delägarskap i IUC Halland. (AU 374) KS 2014-432 Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB KS 2018/22-6 Bolagsordning för Besök Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-02-26 KF 4/2018 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

KONSORTIALAVTAL. Bilaga 3

KONSORTIALAVTAL. Bilaga 3 KONSORTIALAVTAL Bilaga 3 1. Parter Mellan Stockholms kommun genom dess kommunstyrelse ( Stockholms stad ), org nr 212000-0142, Stockholms läns landsting, ( SLL ), 232100-0016 och Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

i samband med Kommunfullmäktige. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Lena Högfeldt

i samband med Kommunfullmäktige. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Lena Högfeldt 1(14) Plats och tid Arvika Näringslivscentrum kl 08:30-11.30 Beslutande Hans Nilsson (Hela Edas lista) Bertil Börjesson (Hela Edas lista) ersättare för Björn Källman ( Hela Edas lista) Johanna Söderberg

Läs mer

Riktad nyemission av aktier i Mälardalstrafik MÄLAB AB till Landstinget i Östergötland

Riktad nyemission av aktier i Mälardalstrafik MÄLAB AB till Landstinget i Östergötland Stockholms läns landsting 1(4) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling Handläggare: Hanna Nyström Landstingsstyrelsens arbetsutskott Ankom Stockholms iäns landsting 2013-03- 2 1 LS

Läs mer

Västsvensk infrastruktur

Västsvensk infrastruktur Enskild motion S1892 Motion till riksdagen 2018/19:2123 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Västsvensk infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv

Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Bilaga A Uppdragsavtal tillika ägardirektiv Uppdragsavtal träffat mellan å ena sidan de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands

Läs mer

Länsdelsmöte Värmland 2018

Länsdelsmöte Värmland 2018 Länsdelsmöte Värmland 2018 q Samfinansiering mellan transportplanerna q Planerade studier 2019 TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Carina Gottfridsson Samfinansiering från Nationell plan till vägobjekt

Läs mer

Avtal för gemensamt regionalt utrednings- och dialogprojekt kring höghastighetståg i Skåne

Avtal för gemensamt regionalt utrednings- och dialogprojekt kring höghastighetståg i Skåne 2011-04-20 Avtal för gemensamt regionalt utrednings- och dialogprojekt kring höghastighetståg i Skåne Avtalsparter Mellan Region Skåne, Malmö stad, Lunds kommun, Helsingborgs stad och Skåne NO, i det följande

Läs mer

Projekt Ostlänken. Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef

Projekt Ostlänken. Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef Projekt Ostlänken Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef En del av ny generation järnväg Byggandet av höghastighetsjärnväg är det

Läs mer

178 Förslag till ny bolagsordning samt nytt aktieägaravtal för Öresundståg AB RS170662

178 Förslag till ny bolagsordning samt nytt aktieägaravtal för Öresundståg AB RS170662 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-08 178 Förslag till ny bolagsordning samt nytt aktieägaravtal för Öresundståg AB RS170662 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 188 KS/2018:191. MSE - försäljning av aktier i Utsikt Bredband AB

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 188 KS/2018:191. MSE - försäljning av aktier i Utsikt Bredband AB Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-19 1 (1) Sida 188 KS/2018:191 MSE - försäljning av aktier i Utsikt Bredband AB Bakgrund Styrelsen i Mjölby-Svartådalen Energi AB (MSE)

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Bolagsordning för Destination Vara AB

Bolagsordning för Destination Vara AB Bolagsordning för Destination Vara AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-09-28 70 Antagen av bolagsstämman 20XX-XX-XX XX Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål... 1 4 Ändamålet

Läs mer

Att kommunisera i en politisk miljö. Bo Krogvig Springtime / Six Year Plan AB

Att kommunisera i en politisk miljö. Bo Krogvig Springtime / Six Year Plan AB Att kommunisera i en politisk miljö Bo Krogvig Springtime / Six Year Plan AB Eller where did we go right? http://www.youtube.com/watch?v=o n46ctew8r0 Från särintresse till allmänintresse VännerAmbassadörer

Läs mer

Påverkan av Nationell Plan (NP) Södra stambanan. Möte stambanan.com

Påverkan av Nationell Plan (NP) Södra stambanan. Möte stambanan.com Påverkan av Nationell Plan (NP) 2018-2029 Södra stambanan Möte stambanan.com 2018-10-26 Agenda Investeringar järnväg NP 2018-2029 Sydsverige Brister (Trafikverket) Utveckling höghastighetsbanan Vad tänker

Läs mer

Voksenåsen Oslo

Voksenåsen Oslo 3 Voksenåsen 2017-05-23 Oslo Syfte Bolaget har till syfte att påskynda utbyggnaden av bättre tågtrafik mellan Oslo och Stockholm och på delsträckorna där emellan. Ägare Karlstad kommun, 25 procent Region

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie stråket Stockholm Oslo Workshop 26 september 2017 Oslo

Åtgärdsvalsstudie stråket Stockholm Oslo Workshop 26 september 2017 Oslo TMALL 0141 Presentation v 1.0 Åtgärdsvalsstudie stråket Stockholm Oslo Workshop 26 september 2017 Oslo 2 Välkommen till Workshop 4 Dagordning 10:00 Välkomna, Ove Skovdahl, Jernbanedirektoratet 10:10 Inledning

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning VaraNet AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte...

Läs mer

MILJÖPARTIETS SATSNINGAR FÖR EN MODERN TÅGTRAFIK

MILJÖPARTIETS SATSNINGAR FÖR EN MODERN TÅGTRAFIK MILJÖPARTIETS SATSNINGAR FÖR EN MODERN TÅGTRAFIK Miljöpartiets satsningar för en modern tågtrafik 2011-12-09 Sammanfattning Miljöpartiet presenterar här ett paket med våra förslag för en modernisering

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret 2017-10-26 Dnr KS 2017/252 Margareta Persson, utredare margareta.persson@hammaro.se 054-51 52 83 Kommunstyrelsen Svar på remiss om förslag till nationell

Läs mer

Ägardirektiv Smålands Turism AB

Ägardirektiv Smålands Turism AB 1(5) Regionledningskontoret Avsändare Ägardirektiv Smålands Turism AB Detta ägardirektiv avser Smålands Turism AB, (556201-9652), (nedan kallat bolaget) och har fastställts på bolagsstämma 2017-xx-xx.

Läs mer