Aktivitetsbank. Matematikundervisning med digitala verktyg II, åk 7-9. Ulrihca Malmberg, Maria Johansson, Ulrica Dahlberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktivitetsbank. Matematikundervisning med digitala verktyg II, åk 7-9. Ulrihca Malmberg, Maria Johansson, Ulrica Dahlberg"

Transkript

1 Aktivitetsbank Matematikundervisning med digitala, åk 7-9 Ulrihca Malmberg, Maria Johansson, Ulrica Dahlberg

2 Matematik Grundskola åk 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala Aktivitetsbank till modulen Matematikundervisning med digitala Ulrihca Malmberg, Södra Latins gymnasium, Maria Johansson, Luleå tekniska universitet & Ulrica Dahlberg, NCM Introduktion till aktivitetsbanken I denna aktivitetsbank finns exempel på aktiviteter som kan utvecklas och varieras. Rubrikerna i aktiviteterna är följande och, i de flesta fall, återfinns de i varje aktivitet: Innehåll, termer och begrepp indelas i två punkter, första punkten innehåller exempel på aktivitetens matematiska fokus och den andra punkten exempel på aktivitetens programmeringstekniska fokus Gemensamt förslag till vad ni i klassen kan arbeta gemensamt med i aktiviteten Arbeta enskilt/arbeta i par förslag på vad eleverna kan arbeta med enskilt eller i par Förslag på diskussionsfrågor förslag till diskussionsfrågor när ni summerar aktiviteteten och har en helklassdiskussion Utveckling förslag på hur ni kan använda aktiviteten för att utmana elever eller använda på nästa lektion Exempel på kod här visas ett exempel på hur uppgiften kan lösas med kod i något programspråk Referens varifrån idén till aktiviteten kommer Hur ni som lärare sedan väljer att arbeta med aktiviteten är naturligtvis upp till er. Fler exempel på aktiviteter finns också i modulen under moment B. Med tanke på elevernas olika erfarenheter behöver aktiviteter anpassas. Ibland kan ni med fördel titta på aktivitetsbanken för andra stadier än denna för att få idéer. I aktiviteterna används främst två verktyg, Scratch och Python. Det går naturligtvis att använda andra verktyg och andra programspråk, om det passar er bättre. Scratch är ett exempel på blockprogrammering och Python på textprogrammering. Scratch kan användas på alla stadier medan Python passar på högstadiet och gymnasiet. Scratch Scratch är webbaserat och fungerar i alla webbläsare. Inom kort kommer en ny version av programmet att lanseras, en version som även passar för lärplattor. Då kommer nya länkar att läggas upp här. 2 (18)

3 Länken till Scratch hemsida: Uppe i menyn finns Tips och där finns handledning till när man ska skapa ett så kallat projekt i Scratch. Genom att följa instruktionerna får man guidning. För dem som vill läsa instruktioner finns på Internetstiftelsens webbplats information om hur programmet fungerar och stöd för att komma igång med Scratch: Det finns många youtube-klipp som visar hur olika kommandon fungerar, och hur man kommer igång med programmering. Ett exempel: Python Sökord på youtube: "lär dig programmera scratch" Ett av de klipp som kommer upp är från Internetstiftelsen: Python kan köras webbaserat på till exempel eller laddas ner från och köras lokalt på datorn. För nybörjare finns flera olika introduktionskurser att starta med för att få de mest grundläggande begreppen introducerade. Bland annat: Coderdojo: Från Malmö stads satsning "Matematisk programmering i Python": När man sedan vill lära sig ett speciellt begrepp eller kommando finns det också på youtube. Ett exempel: Sökord på youtube: "loop python" Ett av de klipp som kommer upp är från Khan academy: ÄÉ 3 (18)

4 Förflyttning Parprogrammering I denna aktivitet ska elever parvis skapa ett program som konstruerar en bild. Aktiviteten genomförs helt utan digitala verktyg och kan användas som en introduktion till felsökning av program. Innehåll, termer och begrepp Geometriska begrepp, rörelse Stegvisa instruktioner, felsökning Gemensamt Dela in eleverna i par. Paren ställer sig på ena sidan av klassrummet eller skolgården. På andra sidan rummet placeras en bild till varje par, alla par ska ha samma bild. Bilden kan exempelvis vara en geometrisk figur. Parens uppgift är att skriva ner kod/instruktioner till ett program som talar om hur figuren kan konstrueras. Instruktionerna som behövs kan ni tillsammans komma överens om. Ni kan också titta på de instruktioner som används i aktiviteten "Förflyttning Programmering av rutmönster" som återfinns i aktivitetsbanken för åk 4-6. Gå tillsammans igenom reglerna för aktiviteten: En i paret går fram och tittar på bilden och skriver ner den första instruktionen till ett program som ska konstruera figuren. Eleven går tillbaka och ställer sig. Den andra eleven går fram och tittar på bilden och på den instruktion som den förra skrev, lägger till en instruktion och går tillbaka och så fortsätter aktiviteten med samma procedur. Den elev som är framme och tittar på bilden felsöker också och ser om någon instruktion ska ändras och rättar i så fall till den. Varje elev ska bara justera ett instruktion, vilket innebär att även resten av programmet kan behöva justeras. Det blir den andra i paret som får fortsätta att felsöka och rätta till kommande instruktion om så behövs. Det är tillåtet att diskutera programmet med den andra eleven i paret och planera hur de ska gå vidare. Aktiviteten kan genomföras flera gånger med bilder av ökande svårighetsgrad. Förslag på diskussionsfrågor i helklass Vad skiljer era instruktioner åt? Vilka "buggar" i felsökningen hittade ni? Skulle instruktionerna kunna förbättras på något sätt? 4 (18)

5 Vilka fler instruktioner skulle ni vilja tillföra för att göra smidigare instruktioner? Utveckling Rita en figur på tavlan och låt eleverna göra instruktioner till bilden. Be dem byta instruktioner och felsök varandras instruktioner. Diskutera och jämför elevernas instruktioner. En annan idé är att läraren har skrivit instruktioner till rita en figur. Elevernas uppgift blir att försöka rita enligt koden och därefter se om den stämmer med förlagan. Stämmer den inte kan ni felsöka och resonera om hur man bör rita eller skriva om kod. Referenser Idén är hämtad från code.org. 5 (18)

6 Geometri Generalisera en lösning 1 Vridningar och vinklar I denna aktivitet får eleverna konstruera regelbundna månghörningar och skapa hörnen genom att vända/vrida. De ska få möjlighet att upptäcka sambandet mellan vridningen och den uppkomna vinkeln, och mellan antalet vridningar och vridningens storlek. I en given kod får de försöka förstå hur antalet hörn i figuren påverkar vridningens storlek. Innehåll, termer och begrepp Polygon, månghörning, vridning, vinkel, grader, vinkelsumma Loop Gemensamt Börja med att låta eleverna rita en kvadrat genom att använda de två enkla instruktionerna gå och vänd i Scratch. (Det går också att använda ett annat blockprogrammeringsprogram, då heter motsvarande kommando eventuellt något annat). Ni kan antingen göra det tillsammans på en gemensam skärm eller så gör eleverna detta på sina egna skärmar. Om eleverna gör varsin kvadrat får ni bestämma om kvadraten ska ha samma eller om storleken kan variera. Låt eleverna upptäcka mönstret och diskutera hur man skulle kunna förenkla programmet. Introducera och pröva att använda kommandot "repetera", det vill säga loop. Använd "repetera" och skapa en liksidig triangel. Låt eleverna experimentera och pröva sig fram. 6 (18)

7 - Hur mycket måste pennan vända? - Vänder ni den mer eller mindre än när ni ritade kvadraten? I vilken figur vände pennan mest /var vridningen störst? Vilken figur har de minsta innervinklarna? Jämför vinkeln inuti och vridningsvinkeln i de två figurerna. Vad ser ni? Låt eleverna få fundera ut och prova hur mycket pennan ska ändra riktning om vinkeln i figuren ska bli 60º, 150º, 30º. Arbeta i par Använd "repetera" för att skapa en triangel, en kvadrat, en regelbunden sexhörning och så vidare. Skapa olika regelbundna polygoner med hjälp av nedanstående illustration: Vad kan 360/6 betyda? Varför skriver man så tror du? Förslag till diskussionsfrågor i helklass Hur stor är den sammanlagda vridningen i varje figur? Försök att förklara varför. Vilken figur har de minsta vinklarna? Största vinklarna? Varför är det sista kommandot i loopen med, "vänd 360/ (svar) grader"? Förklara sambandet. Vilken relation är det mellan vridningen och den uppkomna vinkeln? 7 (18)

8 Geometri Generalisera en lösning 2 Summan av vridningar och vinkelsumman I denna aktivitet får eleverna konstruera regelbundna månghörningar och undersöka relationen mellan antalet hörn och vinklarnas storlek. Detta kan sedan utvecklas till en undersökning om vinkelsumman. Aktiviteten bygger på 7-9 Geometri Generalisera en lösning 1. Innehåll, termer och begrepp Polygon, regelbunden månghörning, vinkel, vridning, vinkelsumma Loop Gemensamt Repetera det eleverna gjorde Geometri Generalisera en lösning 1. Hur konstruerar man en regelbunden polygon? Hur skapar man hörnen? Arbeta i par Använd samma program som i aktiviteten "Vridning och vinklar" för att skapa en triangel, en kvadrat, en regelbunden sex-hörning och så vidare... Undersök sambandet mellan antalet hörn och innervinklarnas storlek. Förslag till diskussionsfrågor i helklass Vilken figur har de minsta vinklar? Största vinklarna? Hur ser den figur ut som har de största vinklarna ni kan tänka er? Vilken vinkelsumma har triangeln, kvadraten, sexhörningen... Finns det något samband mellan antalet hörn och vinkelsumman? Väck tanken på att det kan finnas ett generellt uttryck. Utveckling Försök att hitta ett generellt uttryck för vinkelsumman i en månghörning. Försök också att förklara och, i en figur, visa detta samband. 8 (18)

9 Tid Omvandlingsmaskin I denna aktivitet får eleverna arbeta med enhetsomvandlingar av tidsenheter. Programmeringen består av textprogrammering i Python. Om eleverna inte arbetat med textprogrammering kan aktiviteten användas i någon blockprogrammeringsmiljö eller göras utan digitala verktyg med så kallad pseudokod, det vill säga kod bestående av skrivna instruktioner. Innehåll, termer och begrepp Enhetsomvandlig av tidsenheter, olika matematiska operationer Pseudokod Gemensamt Diskutera gemensamt hur man omvandlar mellan olika tidsenheter, från dagar till timmar, från timmar till minuter och så vidare. Diskutera också vilka eventuella kommandon ni kommer att behöva för att skriva kod i Python vid sådana uträkningar. Arbeta i par Försök att sätta upp en generell regel för hur man går från tid i timmar, minuter och sekunder till enbart sekunder. Tänk er att ni ska göra ett program som gör denna tidsomvandling. Om ni matar in antal timmar, minuter och sekunder ska programmet ta fram det totala antalet sekunder. Hur skulle en sådan instruktion kunna utformas? Skriv ner en stegvis instruktion med ord. Försök omvandla er instruktion till en kod i Python. Förslag till diskussionsfrågor i helklass Vilka matematiska operationer måste finnas med? Om vi i stället matar in antal sekunder och vill få antal timmar och minuter, vad behöver vi då ändra? Hur skulle instruktionen behöva ändras om vi vill omvandla från år till sekunder? 9 (18)

10 Exempel på kod Här är ett exempel på kod. Det rödmarkerade är kodförklaringar. # Omvandlar tid i sekunder till antal timmar, minuter och sekunder print("programmet omvandlar tid i sek till timmar, min och sek") sekunder = int(input("ange antal sekunder: ")) timmar = sekunder // 3600 # "//"" ger heltalskvoten vid division sekunder = sekunder % 3600 # "%" ger resten vid division. Variabeln "sekunder" uppdateras. minuter = sekunder // 60 sekunder = sekunder % 60 print(timmar, "timmar,", minuter, "minuter,", sekunder, "sekunder") 10 (18)

11 Geometri Pythagoras sats I denna aktivitet får eleverna göra ett matematiskt verktyg som räknar ut den tredje sidans längd i en rätvinklig triangel då man vet de andra två sidorna. Beroende på eleverna förkunskaper kan uppgiften begränsas så att man anger de två kateternas sidor och får reda på hypotenusans längd. Innehåll, termer och begrepp Pythagoras sats, kvadratrötter, formelskrivning, koordinatsystem, punkter Matematiska operatorer, matematikbiblioteket Gemensamt Diskutera vad Pythagoras sats handlar om. Arbeta enskilt eller i par Hur beräknar man längden på hypotenusan om man vet att längden på de båda kateterna är 3 cm och 6 cm långa? Skriv ner instruktioner till hur du gör. Hur blir instruktionen om det är andra längder på kateterna? Försök att generalisera. Hur beräknas den tredje sidan om du vet längden på hypotenusan och en annan sida? Skriv ner instruktioner. Försök omsätta dina instruktioner till kod som frågar efter kateternas längder och beräknar hypotenusans längd. Förslag till diskussionsfrågor i helklass Hur skiljer sig era instruktioner åt? Vilka typer av matematikproblem eller uppgifter kan detta verktyg användas till? Hur kan koden modifieras/ändras så att den löser andra typer av problem, till exempel att beräkna avstånd mellan två punkter? Utveckling Hur programmerar man för att: ange hypotenusan och en katet och beräkna den andra kateten ange koordinater för två punkter och beräkna avståndet mellan dessa kunna välja om man ska ange kateter eller hypotenusan som input 11 (18)

12 programmet ska kunna ge två olika svar ett svar om de två indata är kateternas längder, ett svar om en av dem är hypotenusans längd Exempel på kod Följande kod kan kopieras och köras på exempelvis websidan repl.it. Det rödmarkerade är kodförklaringar. from math import * katet_1 = float(input("ange längden på den första kateten: ")) katet_2 = float(input("ange längden på den andra kateten: ")) hypotenusan = round(sqrt(katet_1 **2 + katet_2 ** 2),2) # Beräknar hypotenusan print("hypotenusans längd är:", hypotenusan,"l.e") Följande kod är en utveckling där avståndet mellan två punkter beräknas. # Programmet beräknar avståndet mellan två punkter from math import * print("programmet beräknar avståndet mellan två punkter som du anger koordinaterna för") x_1 = float(input("ange x-koordinaten för den första punkten: ")) y_1 = float(input("ange y-koordinaten för den första punkten: ")) x_2 = float(input("ange x-koordinaten för den andra punkten: ")) y_2 = float(input("ange y-koordinaten för den andra punkten: ")) avstånd = round(sqrt((x_1 - x_2) **2 + (y_1 - y_2)** 2),2) # Beräknar avståndet (hypotenusan) print("avståndet mellan punkterna är:", avstånd, "l.e.") När elever tolkar koden kan några hjälpfrågor eventuellt behövas: Varför fungerar denna kod? Analysera koden matematiskt vad är det för matematik som sker? Spelar det någon roll om den första x-koordinaten är större eller mindre än den andra x-koordinaten? Varför/varför inte? 12 (18)

13 Samband och förändring Linjära funktioner Hyra bil Då man hyr en bil finns en information om hur mycket man ska betala. Vad ligger bakom denna tablå? Denna aktivitet går ut på att eleverna själva ska programmera en sådan till en biluthyrningsfirma. Den exempelkod som ges i slutet av aktiviteten är programmerad i Python, men det går givetvis med vilket programspråk som helst. Innehåll, termer och begrepp Formelskrivning, linjära funktioner, definitionsmängd, värdemängd Villkor, matematiska operatorer Gemensamt Diskutera vilka parametrar som bestämmer vad man ska betala då man hyr en bil. Arbeta i par Hitta på en prismodell för biluthyrning, där kostnaden beror på hur långt man åker. Den ska ha en given startkostnad och ett km-pris Räkna ut priset i några exempel Finn en generell regel som visar sambandet mellan åkta km och pris Skriv ett program som snabbt räknar ut kostnaden för olika sträckor. Använd er egen funktion. Förslag på diskussionsfrågor i helklass Vad är likt och vad är olikt i klassens olika modeller? Hur ska frågorna i form av indata vara formulerade så att det blir ett så smidigt verktyg som möjligt för biluthyraren? Utveckling Lägg in definitionsmängd och/eller värdemängd i er programkod (hyrbil.py) Skapa olika hyrkategorier och olika prismodeller beroende på körsträcka Ta fram jämförpriser mellan olika alternativ Exempel på kod Följande kod kan kopieras och köras på exempelvis websidan repl.it. I koden finns definitionsmängd medtagen (se ovan under rubriken Utveckling). Det rödmarkerade är kodförklaringar (18)

14 # Ger pris för att hyra en bil och varnar om man ligger över eller under tillåten körsträcka. print("programmet beräknar hyrkostnaden för en bil") print("startavgiften är 300 kr och km-kostnaden 5 kr") körsträcka = float(input("ange önskad körsträcka i km: ")) if körsträcka < 5: print("minsta tillåtna körsträcka är 5 km") elif körsträcka > 500: print("maximalt tillåten körsträcka är 500 km") else: pris = * körsträcka print("kostnaden för att hyra bilen i", körsträcka, "km är", int(pris),"kr") 14 (18)

15 Tal Summera tal utan digitalt verktyg Den här aktiviteten handlar om att summera tal, och att försöka hitta strategier för att göra detta på ett så enkelt sätt som möjligt. Denna matematikuppgift påstås matematikern Gauss ha fått av sin lärare då han gick i skolan. Läraren ville hålla Gauss sysselsatt en längre stund men han löste uppgiften på mycket kort tid, genom att använda den metod att beräkna summan av en aritmetisk talserie som denna aktivitet vill belysa. Aktiviteten kan göras utan användning av digitala verktyg. Innehåll, termer och begrepp Summor av heltal Algoritm, stegvisa instruktioner Gemensamt Be eleverna att försöka summera alla tal mellan 1 och 200. Låt dem göra det på en relativt kort tid, någon minut. Efteråt kan klassen diskutera frågor som: Kan någon ge en summa? Ñr det någon som inte ens försöker för att det är för svårt? Någon som har en strategi men inte lyckas på den korta tiden? Vilka olika strategier använde de? Om ingen har upptäckt möjligheten att addera talpar som ger summan 201, så led in dem på den strategin genom några frågor: Vad är ? Vad är ? Vad är ? Hittar ni ett mönster? Hur många av dessa par kommer vi att ha? Vilket är det sista paret vi hittar? ( ) Det betyder att vi har 100 par med summor. Om vi har 100 par med summan 201, vad blir då den totala summan, det vill säga vad är 100 * 201? Arbeta i par Hur kan vi beräkna summan av de 100 första talen? De 300? De 1000? Hur beräknar vi summan av ? Hur kan vi beräkna summan av talen ? Skriv en stegvis instruktion till hur dessa summor sa beräknas (18)

16 Förslag på diskussionsfrågor i helklass Jämför olika instruktioner? Vad är lika oberoende av vilka tal som summeras? Vad är olika? Referens Idén till aktiviteten kommer från code.org (18)

17 Sannolikhet Kasta tärningar I denna aktivitet får eleverna testa olika metoder att bestämma hur sannolikt det är att få lika/samma utfall? då två tärningar kastas. I programmeringen används slumpbiblioteket som kan importeras så att slumpundersökningar kan genomföras i programmet. Innehåll, termer och begrepp Experimentell sannolikhet, utfallsdiagram Slumpbiblioteket i Python, villkor, loop Gemensamt Börja med att fråga: Hur stor chans är det att få lika på båda om man kastar två tärningar? Låt sen eleverna kasta två tärningar var ett bestämt antal gånger och registrera antalet kast där tärningarna visar lika. Sammanställ klassens resultat. Diskutera skillnader mellan andelen av elevernas olika resultat och klassens resultat. Hur många kast vill ni göra för att vara säkra på resultatet? Gå tillsammans igenom hur slumpbiblioteken i Python kan anropas, se under rubriken "Exempel på kod" (import randint). Arbeta i par Fundera på hur resultatet skulle kunna bestämmas teoretiskt. Skriv kod som "slår tärningar". Jämför att kasta fysiska tärningar, det teoretiska resultatet samt det experimentella med dator. Förslag på diskussionsfrågor i helklass Vilka slutsatser kan ni dra? Vilka brister och fördelar är det med de olika metoderna? Diskutera begreppen experimentell och teoretisk sannolikhet. Vad är det för beräkning programmet levererar? Vilka slutsatser kan ni dra när alla olika resultat jämförs? Utveckling Skriv kod för liknande frågeställningar, till exempel att få en given summa. Det program ni har gjort som slår tärningar kan användas som ett verktyg och kombineras men andra små program till ett större program. Det kan byggas ut så att programmet kan göra många olika typer av undersökningar, till exempel kast med flera tärningar eller andra typer av experimentella sannolikhetsundersökningar (18)

18 Exempel på kod Följande kod kan kopieras och köras på exempelvis websidan repl.it. Det rödmarkerade är kodförklaringar. # Beräknar experimentell sannolikhet att två tärningar visar samma summa from random import randint # importerar slump-kommandon AntalLika = 0 # Nollställer räknare print("programmet ger sannolikheten att två tärningar visar samma antal prickar") AntalKast = int(input("ange antal kast: ")) for i in range(antalkast): tärning_1 = randint(1,6) tärning_2 = randint(1,6) if(tärning_1 == tärning_2): AntalLika = AntalLika + 1 sannolikhet = round((antallika/antalkast) * 100,1) print("sannolikheten för att båda tärningarna visar samma är",sannolikhet,"%.") 18 (18)

Aktivitetsbank. Matematikundervisning med digitala verktyg II, åk 1-3. Maria Johansson, Ulrica Dahlberg

Aktivitetsbank. Matematikundervisning med digitala verktyg II, åk 1-3. Maria Johansson, Ulrica Dahlberg Aktivitetsbank Matematikundervisning med digitala, åk 1-3 Maria Johansson, Ulrica Dahlberg Matematik: Grundskola åk 1-3 Modul: Matematikundervisning med digitala Aktivitetsbank till modulen Matematikundervisning

Läs mer

PROGRAMMERING I MATEMATIK MED PYTHON

PROGRAMMERING I MATEMATIK MED PYTHON PROGRAMMERING I MATEMATIK MED PYTHON ÅRSKURS 7-9 OCH GYMNASIET Ulrihca Malmberg Dagens session Programmeringsmiljöer installerade och online Matematikuppgifter med fokus på lärande i matematik och programmering

Läs mer

Lennart Rolandsson, Uppsala universitet, Ulrica Dahlberg och Ola Helenius, NCM

Lennart Rolandsson, Uppsala universitet, Ulrica Dahlberg och Ola Helenius, NCM Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 1: Om programmering Aktiviteter Del 1 Lennart Rolandsson, Uppsala universitet, Ulrica Dahlberg och Ola Helenius, NCM Ni

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRMMERING OCH DIGITL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TRE Programmering LÄRRE I den här uppgiften får du och dina elever en introduktion till programmering. Uppgiften vänder sig först

Läs mer

2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a

2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a 2. 1 L ä n g d, o m k r e t s o c h a r e a Ett plan är en yta som inte är buktig och som är obegränsad åt alla håll. På ett plan kan man rita en linje som är rak (rät). En linje är obegränsad åt båda

Läs mer

Slump och statistik med Scratch. Se video

Slump och statistik med Scratch. Se video Se video I lektionen simuleras hundratals tärningskast på kort tid. Eleverna får skapa en statistikapplikation och lära sig att skapa och modifiera algoritmer. Måns Jonasson, Internetstiftelsen, har arbetat

Läs mer

Aktiviteter Del 4. h succesivt anta mindre värden, som till exempel π. , och låta programmet summera sekanternas längder från x = a till x = b.

Aktiviteter Del 4. h succesivt anta mindre värden, som till exempel π. , och låta programmet summera sekanternas längder från x = a till x = b. Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 4: Programmering i matematik Aktiviteter Del 4 Här finns ett antal aktiviteter att välja mellan. Det ena handlar om att

Läs mer

Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2

Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2 Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 6: Undersökande arbetssätt med matematisk programvara Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2 I texten Undersökande arbetssätt

Läs mer

Slump och statistik med Scratch

Slump och statistik med Scratch Lektionen handlar om att simulera tärningskast och skapa en statistikapplikation genom att arbeta med modifiera algoritmer. Lektionsförfattare: Måns Jonasson En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TRE Taluppfattning och tals användning ELEV Det finns många olika programmeringsspråk. I den här uppgiften ska du få bekanta

Läs mer

JavaScript Block Editor:

JavaScript Block Editor: Micro:bit Tärningen Att räkna med slumpen genom t.ex. tärningsslag och föra statistik över antal slag kan vara tidskrävande. Speciellt om man ska gör 100 st eller 1000 st kast. Genom att använda programmering

Läs mer

Låt eleverna lösa uppgifterna med huvudräkning och sedan jämföra med resultatet av ett program, t.ex. print(6 + 4 * 3)

Låt eleverna lösa uppgifterna med huvudräkning och sedan jämföra med resultatet av ett program, t.ex. print(6 + 4 * 3) 1 Print 1 Tal, Prioriteringsregler 3 Procent, Procentuella förändringar 2 Variabler Teckna och tolka uttryck Ekvationslösningens grunder 1236 Beräkna utan räknare. a) 6 + 4 3 b) 9 4 12 3 c) 7 (3 + 12)

Läs mer

Lektion Kapitel Uppgift Lösning med programmering

Lektion Kapitel Uppgift Lösning med programmering 1 Print 1 Tal, Prioriteringsregler 3 Procent, Procentuella förändringar 2 Variabler Teckna och tolka uttryck Ekvationslösningens grunder 1236 Beräkna utan räknare. a) 6 + 4 3 b) 9 4 12 3 c) 7 (3 + 12)

Läs mer

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG ATT UNDERVISA I PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG SYFTE Lärarna ska känna sig redo! Datalogiska kunskaper Pedagogiska kunskaper Utveckla

Läs mer

Sphero SPRK+ Appen som används är Sphero Edu. När appen öppnas kommer man till denna bild.

Sphero SPRK+ Appen som används är Sphero Edu. När appen öppnas kommer man till denna bild. Sphero SPRK+ Appen som används är Sphero Edu När appen öppnas kommer man till denna bild. Klicka på 3D-modeller för att se delarna på Sphero Klicka här för att ansluta Sphero till ipad Programmet för att

Läs mer

Geometri och statistik Blandade övningar. 1. Vid en undersökning av åldern hos 30 personer i ett sällskap erhölls följande data

Geometri och statistik Blandade övningar. 1. Vid en undersökning av åldern hos 30 personer i ett sällskap erhölls följande data Geometri och statistik Blandade övningar Sannolikhetsteori och statistik 1. Vid en undersökning av åldern hos 30 personer i ett sällskap erhölls följande data 27, 30, 32, 25, 41, 52, 39, 21, 29, 34, 55,

Läs mer

Talföljer och cirklar: Algoritmer, geometri och mönster 2 av 4

Talföljer och cirklar: Algoritmer, geometri och mönster 2 av 4 Talföljer och cirklar: Algoritmer, geometri och mönster 2 av 4 Lektionen handlar om hur algoritmer kan användas för att skapa geometriska mönster. Lektionsförfattare: Måns Jonasson Till läraren En digital

Läs mer

Gruppledtrådar. Gruppledtrådarna ingår i lärarhandledningen till Prima Formula 6 Får kopieras! Bo Sjöström, Jacob Sjöström och Gleerups Utbildning AB

Gruppledtrådar. Gruppledtrådarna ingår i lärarhandledningen till Prima Formula 6 Får kopieras! Bo Sjöström, Jacob Sjöström och Gleerups Utbildning AB Gruppledtrådar Som hjälp för dina elevgrupper att utveckla sin förmåga att tala matematik, samarbeta och lära i grupp finns övningar som vi kallar Gruppledtrådar. Dessa går ut på att elever tillsammans

Läs mer

Programmering i matematik

Programmering i matematik Matematik Grundskola åk 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 4: Programmering i matematik Programmering i matematik Ola Helenius, NCM, Morten Misfeldt, Aalborg universitet och Lennart

Läs mer

Om programmering i matematikundervisning

Om programmering i matematikundervisning Matematik Grundskola åk 4-6 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 1: Om programmering Om programmering i matematikundervisning Ola Helenius, NCM, Morten Misfeldt, Aalborg universitet,

Läs mer

7F Ma Planering v2-7: Geometri

7F Ma Planering v2-7: Geometri 7F Ma Planering v2-7: Geometri Arbetsform under en vecka: Måndagar (50 min): Genomgång av gemensamma svårigheter i begrepp och metoder. Arbete i grupp med begrepp och metoder. Läxa (30 min): Läsa på anteckningar

Läs mer

Klassrumsprojekt programmering - Digitalt lärande

Klassrumsprojekt programmering - Digitalt lärande Klassrumsprojekt programmering - Digitalt lärande Projektet passar för lågstadiet eller nybörjare i äldre årskurser Utgå från boken Hej Ruby- Äventyr i datorernas magiska värld av Linda Liukas, Volante

Läs mer

PLANERING MATEMATIK - ÅK 7. Bok: X (fjärde upplagan) Kapitel : 5 Geometri Kapitel : 6 Bråk och procent. Elevens namn: Datum för prov HÄLLEBERGSSKOLAN

PLANERING MATEMATIK - ÅK 7. Bok: X (fjärde upplagan) Kapitel : 5 Geometri Kapitel : 6 Bråk och procent. Elevens namn: Datum för prov HÄLLEBERGSSKOLAN PLANERING MATEMATIK - ÅK 7 Bok: X (fjärde upplagan) Kapitel : 5 Geometri Kapitel : 6 Bråk och procent Elevens namn: markera med kryss vilka uppgifter du gjort Avsnitt: sidor ETT ETT TVÅ TVÅ TRE TRE FYRA

Läs mer

Lathund geometri, åk 7, matte direkt (nya upplagan)

Lathund geometri, åk 7, matte direkt (nya upplagan) Lathund geometri, åk 7, matte direkt (nya upplagan) Det som står i den här lathunden ska du kunna till provet. Du ska kunna ställa upp och räkna ut liknande tal som de nedan: a) 39,8 + 2,62 b) 16,42 5,8

Läs mer

Programmering som språk

Programmering som språk Matematik Grundskola årskurs 1-3 Modul: Algebra, åk 1-3 Del 5: Algebra och programmering som språk Programmering som språk Constanta Olteanu och Lucian Olteanu, Linnéuniversitetet Att arbeta med programmering

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TRE Geometri ELEV Desmos Geometry är ett matematikverktyg som bland annat kan hjälpa dig att avbilda geometriska figurer och

Läs mer

8F Ma Planering v2-7 - Geometri

8F Ma Planering v2-7 - Geometri 8F Ma Planering v2-7 - Geometri Arbetsform under en vecka: Tisdagar (50 min): Genomgång av gemensamma svårigheter i begrepp och metoder. Arbete i grupp med begrepp och metoder. Läxa (30 min): Läsa på anteckningar

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TVÅ Taluppfattning och tals användning ELEV Det finns många olika programmeringsspråk. I den här uppgiften ska du få bekanta

Läs mer

markera med kryss vilka uppgifter du gjort Avsnitt: sidor ETT ETT TVÅ TVÅ TRE TRE FYRA FYRA klart

markera med kryss vilka uppgifter du gjort Avsnitt: sidor ETT ETT TVÅ TVÅ TRE TRE FYRA FYRA klart PLANERING MATEMATIK - ÅR 9 Bok: Z (fjärde upplagan) Kapitel : 3 Geometri Kapitel : 4 Samband och förändring Elevens namn: markera med kryss vilka uppgifter du gjort Avsnitt: sidor ETT ETT TVÅ TVÅ TRE TRE

Läs mer

geometri ma B 2009-08-26

geometri ma B 2009-08-26 OP-matematik opyright Tord Persson geometri ma 2009-08-26 Uppgift nr 1 Uppgift nr 3 26 13 z s Hur stor är vinkeln z i den här figuren? Uppgift nr 2 Hur stor är vinkeln s i den här figuren? Uppgift nr 4

Läs mer

Tema: Pythagoras sats. Linnéa Utterström & Malin Öberg

Tema: Pythagoras sats. Linnéa Utterström & Malin Öberg Tema: Pythagoras sats Linnéa Utterström & Malin Öberg Innehåll: Introduktion till Pythagoras sats! 3 Pythagoras sats! 4 Variabler! 5 Potenser! 5 Att komma tillbaka till ursprunget! 7 Vi bevisar Pythagoras

Läs mer

9E Ma Planering v2-7 - Geometri

9E Ma Planering v2-7 - Geometri 9E Ma Planering v2-7 - Geometri Arbetsform under en vecka: Måndagar (50 min): Genomgång av gemensamma svårigheter i begrepp och metoder. Arbete i grupp med begrepp och metoder. Läxa (45 min): Läsa på anteckningar

Läs mer

Lokala mål i matematik

Lokala mål i matematik Lokala mål i matematik År 6 År 7 År 8 År 9 Taluppfattning (aritmetik) förstår positionssystemets uppbyggnad med decimaler ex: kan skriva givna tal adderar decimaltal ex: 15,6 + 3,87 subtraherar decimaltal

Läs mer

Om programmering i matematikundervisning

Om programmering i matematikundervisning Matematik Grundskola åk 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 1: Om programmering Om programmering i matematikundervisning Ola Helenius, NCM, Morten Misfeldt, Aalborg universitet,

Läs mer

Delprov A Muntligt delprov

Delprov A Muntligt delprov Delprov A Muntligt delprov Äp6Ma15 Delprov A 15 Beskrivning av delprov A, muntligt delprov Det muntliga delprovet kan genomföras fr.o.m. vecka 11 och resten av vårterminen. Det muntliga delprovet handlar

Läs mer

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin Programmering Analogt och med smårobotar Nina Bergin Programmering i Läroplanen Tre ämnen i grundskolan som har huvudansvaret för programmering: matematik, teknik och samhällskunskap. Ämnesövergripande

Läs mer

Planering Geometri år 7

Planering Geometri år 7 Planering Geometri år 7 Innehåll Övergripande planering... 2 Bedömning... 2 Begreppslista... 3 Metodlista... 6 Arbetsblad... 6 Facit Diagnos + Arbeta vidare... 10 Repetitionsuppgifter... 11 Övergripande

Läs mer

Polygoner. Trianglar på tre sätt

Polygoner. Trianglar på tre sätt Polygoner Trianglar på tre sätt Man kan skriva in punkter antingen via punktverktyget eller genom att skriva punktens namn och koordinater i inmatningsfältet. Då man ritar månghörningar lönar det sig att

Läs mer

Platser för att skriva och testa kod online. Workshop om programmering i matematikkurser, version 0.7 senast sparat

Platser för att skriva och testa kod online. Workshop om programmering i matematikkurser, version 0.7 senast sparat Cheat sheets Nedan finns referensblad för fyra olika programmeringsspråk, som kan bli aktuella att använda i matematikundervisning. MATLAB är en välkänd programvara för att göra matematiska beräkningar,

Läs mer

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6

Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 Känguru Student (gymnasiet åk 2 och 3) sida 1 / 6 NAMN KLASS/GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara

Läs mer

Elevuppgift: Bågvinkelns storlek i en halvcirkel

Elevuppgift: Bågvinkelns storlek i en halvcirkel Elevuppgift: Bågvinkelns storlek i en halvcirkel 1. Öppna GeoGebra Classic och välj perspektivet Grafanalys. Dölj koordinataxlarna. 2. Skapa konstruktionen nedan. Det är ingen skillnad var i rutfältet

Läs mer

UPPDRAG PROGRAMMERING FREDRIK KENNEBÄCK HELENE ZELAND BODIN

UPPDRAG PROGRAMMERING FREDRIK KENNEBÄCK HELENE ZELAND BODIN Uppdrag programmering riktar sig till dig som vill komma igång med programmering i elevgrupper, med tydliga kopplingar till de reviderade styrdokumenten för matematik år 4 9, LGR 11. Boken är tänkt att

Läs mer

GeoGebra i matematikundervisningen - Inspirationsdagar för gymnasielärare. Karlstads universitet 19-20 april

GeoGebra i matematikundervisningen - Inspirationsdagar för gymnasielärare. Karlstads universitet 19-20 april GeoGebra i matematikundervisningen - Inspirationsdagar för gymnasielärare Karlstads universitet 19-0 april Exempel på elevaktiviteter framtagna i skolutvecklingsprojektet IKT och lärande i matematik 1

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TVÅ Geometri ELEV Desmos Geometry är ett matematikverktyg som bland annat kan hjälpa dig att avbilda geometriska figurer och

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TRE Algebra ELEV Det finns många olika programmeringsspråk. Ett av dem är Python, som du ska få bekanta dig med i den här uppgiften.

Läs mer

4-7 Pythagoras sats. Inledning. Namn:..

4-7 Pythagoras sats. Inledning. Namn:.. Namn:.. 4-7 Pythagoras sats Inledning Nu har du lärt dig en hel del om trianglar. Du vet vad en spetsig och en trubbig triangel är liksom vad en liksidig och en likbent triangel är. Vidare vet du att vinkelsumman

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ ETT Taluppfattning och tals användning ELEV Det finns många olika programmeringsspråk. Ett av dem är Python, som du ska få

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet Stockholm 2018-02-14 14 februari 2018 Digitalt lärande och programmering i klassrummet Programmera i Python med micro:bit Introduktion I förra lektionen gick vi igenom grunderna i hur man programmerar

Läs mer

Svar och lösningar. Kängurutävlingen 2009 Cadet för gymnasiet

Svar och lösningar. Kängurutävlingen 2009 Cadet för gymnasiet Svar och lösningar 1: D 200 9 Ett tal är jämnt om entalssiffran är jämn. Det enda talet som uppfyller det villkoret är 200 9 = 1800 2: C 18 cm Stjärnans yttre består av 12 lika långa sidor med sammanlagd

Läs mer

Explorativ övning euklidisk geometri

Explorativ övning euklidisk geometri Explorativ övning euklidisk geometri De viktigaste begreppen och satser i detta avsnitt är: Kongruens och likhet mellan sträckor, vinklar och trianglar. Kongruensfallen för trianglar. Parallella linjer

Läs mer

Matematiska lägesmått med en micro:bit

Matematiska lägesmått med en micro:bit Matematiska lägesmått med en micro:bit Lektionen handlar om att träna lägesmått genom att programmera en micro:bit. Lektionsförfattare: Camilla Askebäck Diaz Till läraren Sida 1 av 18 1. Repetera medelvärde,

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Arbetsområde 3. Ekvationer och geometri. Syfte formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder. reflektera

Läs mer

Övningsprov 3 inför lilla nationella Ma1 NA18 ht18

Övningsprov 3 inför lilla nationella Ma1 NA18 ht18 Övningsprov 3 inför lilla nationella Ma1 NA18 ht18 Del A Utan räknare Endast svar krävs 1. Beräkna: a) 3 4 2 3 b) 12 10 13 6 10 2 4 10 c) f ( 4) om f ( x) = 3x 4 d) 15% av 60 kr 2. Bestäm vinklarna u och

Läs mer

Vad är algoritmer? Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för vad en algoritm är. Vad är algoritmer?

Vad är algoritmer? Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för vad en algoritm är. Vad är algoritmer? Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för vad en algoritm är. Lektionsförfattare: Lotta Ohlin Andersson Till läraren 1. Vad vet du om algoritmer? 2. Vad betyder ordet algoritm? En digital

Läs mer

Matematik med Scratch

Matematik med Scratch Matematik med Scratch Projekten är indelade efter svårighetsgrad. Ganska enkelt Lite svårare Innehåll Sprajten räknar... 2 Rita geometriska figurer... 3 Stämpla mönster av sprajtar... 6 Rita och räkna

Läs mer

Scanner Detektor lärarhandledning Mojäng

Scanner Detektor lärarhandledning Mojäng De ek o lärarhandledning Välkommen till Nordopolis Hej lärare! Robotdetektiverna är berättelsen om robotarna Else och Random som bor i Nordopolis, en framtida stad där robotar och människor lever tillsammans.

Läs mer

Fördjupningsforum för gymnasielärare i matematik

Fördjupningsforum för gymnasielärare i matematik Stockholm 27 november 2018 ts re r k l å fö ti til lse ma en de te m hän i ma om e e lk ast rar Vä tig ielä vik nas m gy Fördjupningsforum för gymnasielärare i matematik u Rivstart för absoluta nybörjare

Läs mer

Om programmering i matematikundervisning

Om programmering i matematikundervisning Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 1: Om programmering Om programmering i matematikundervisning Ola Helenius, NCM, Morten Misfeldt, Aalborg universitet, Lennart

Läs mer

Svar och arbeta vidare med Student 2008

Svar och arbeta vidare med Student 2008 Student 008 Svar och arbeta vidare med Student 008 Det finns många intressanta idéer i årets Känguruaktiviteter. Problemen kan inspirera undervisningen under flera lektioner. Här ger vi några förslag att

Läs mer

FORMER, MÖNSTER OCH TESSELERINGAR

FORMER, MÖNSTER OCH TESSELERINGAR FORMER, MÖNSTER OCH TESSELERINGAR Text: Marie Andersson, Learncode AB Illustrationer: Li Rosén Foton: Shutterstock Golv, mattor och byggnader är fulla av geometriska former. Människan har upptäckt att

Läs mer

Matematiska lägesmått med en micro:bit

Matematiska lägesmått med en micro:bit Lektionen ger eleverna möjlighet att träna matematik och lägesmått med hjälp av att programmera en micro:bit. Camilla Askebäck Diaz är högstadielärare i matematik på Södermalmsskolan i Stockholm. Till

Läs mer

Programmera en mänsklig robot

Programmera en mänsklig robot Programmera en mänsklig robot Eleverna får i lektionen skapa ett program för en klasskompis som ska vara robot och följa instruktionerna. Ett enkelt sätt att inleda ett arbete med programmering i skolan.

Läs mer

Programmering F-3. -dansprogrammering. Del 1

Programmering F-3. -dansprogrammering. Del 1 Programmering F-3 -dansprogrammering Del 1 Lärarhandledning till Dansprogrammering 2 Innehåll o o o o o o o o o o o o o o o o o o Det här behöver du... Dansprogrammering. Generellt upplägg. Tidsåtgång.

Läs mer

Detta prov består av del 1 och 2. Här finns också facit och förslag till poängsättning

Detta prov består av del 1 och 2. Här finns också facit och förslag till poängsättning Allmänt om proven Detta prov består av del 1 och. Här finns också facit och förslag till poängsättning och bedömning. Provet finns på lärarwebben, dels som pdf-fil och dels som redigerbar Word-fil. Del

Läs mer

PROGRAMMERING I MATEMATIK. Ämnets dag 2017 Göteborgs universitet, Matematiska Vetenskaper Åse Fahlander och Laura Fainsilber

PROGRAMMERING I MATEMATIK. Ämnets dag 2017 Göteborgs universitet, Matematiska Vetenskaper Åse Fahlander och Laura Fainsilber PROGRAMMERING I MATEMATIK Ämnets dag 2017 Göteborgs universitet, Matematiska Vetenskaper Åse Fahlander och Laura Fainsilber Syfte: Inspirera till att använda programmering som verktyg för matematikinlärning

Läs mer

Studieplan och bedömningsgrunder i Matematik för åk 7 Moment Bedömningsgrunder för uppnåendemålen Begreppsbildning Tal och räkning

Studieplan och bedömningsgrunder i Matematik för åk 7 Moment Bedömningsgrunder för uppnåendemålen Begreppsbildning Tal och räkning Moment Begreppsbildning Mätningar och enheter Algebra och ekvationer Studieplan och bedömningsgrunder i Matematik för åk 7 Bedömningsgrunder för uppnåendemålen känna igen naturliga tal kunna positiva heltal:

Läs mer

Grunderna i programmering loopar (lektion 2 av 5)

Grunderna i programmering loopar (lektion 2 av 5) Grunderna i programmering - loopar (lektion 2 av 5) Lektionen handlar om att förstå begreppet loop och loopens roll vid programmering. Anna Eriksson är fritidspedagog och arbetar med digital kompetens

Läs mer

Problemlösning, utveckla förmågan att kommunicera matematik och använda matematikens uttrycksformer 5 F

Problemlösning, utveckla förmågan att kommunicera matematik och använda matematikens uttrycksformer 5 F På jakt efter förmågor i undervisningen Problemlösning, utveckla förmågan att kommunicera matematik och använda matematikens uttrycksformer 5 F Aktivitetens namn: Triangelmatte Syfte Undervisningen ska

Läs mer

matematik Lektion Kapitel Uppgift Lösningg T.ex. print(9-2 * 2) a) b) c) d)

matematik Lektion Kapitel Uppgift Lösningg T.ex. print(9-2 * 2) a) b) c) d) 1 Print 2.6 Prioriteringsregler 1 Beräkna a) 9 2 2 b) 10 + 5 6 c) 5 6 10 d) 16 + 4 5 6 2.6 Prioriteringsregler 7 Stina köper 3 chokladbollar för 10 kr styck och 1 kopp te för 14 kr. a) Skriv ett uttryck

Läs mer

Vad är algoritmer? En digital lektion från Sida 1 av 6

Vad är algoritmer? En digital lektion från   Sida 1 av 6 Vad är algoritmer? Många val i vår vardag görs numera av algoritmer. I den här lektionen får eleverna en grundläggande förståelse för vad en algoritm är. Lektionsförfattaren Lotta Ohlin Andersson är lärare

Läs mer

Explorativ övning euklidisk geometri

Explorativ övning euklidisk geometri Explorativ övning euklidisk geometri De viktigaste begreppen och satser i detta avsnitt är: Kongruens och likhet mellan sträckor, vinklar och trianglar. Kongruensfallen för trianglar. Parallella linjer

Läs mer

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Karlstads GeoGebrainstitut Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet Mats Brunström Maria Fahlgren GeoGebra ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Invigning

Läs mer

HEY! CODE I SKOLAN. VISAR ALLTID DEN RIKTIGA KODEN

HEY! CODE I SKOLAN. VISAR ALLTID DEN RIKTIGA KODEN VARFÖR HEY! CODE? Ett system för årskurs 1-9, ger en röd tråd i arbete & utveckling. Följer riktlinjer från Lgr11 Formativ bedömning. Måluppföljning för enskild individ. Lärarhandledning & klassrumsöversikt

Läs mer

8-6 Andragradsekvationer. Namn:..

8-6 Andragradsekvationer. Namn:.. 8-6 Andragradsekvationer. Namn:.. Inledning Nu har du arbetat en hel del med ekvationer där du löst ut ett siffervärde på en okänd storhet, ofta kallad x. I det här kapitlet skall du lära dig lösa ekvationer,

Läs mer

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat geometri i gymnasiets A-kurs

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat geometri i gymnasiets A-kurs Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat geometri i gymnasiets A-kurs Förberedelser Geometri visade sig vara det svåraste området att planera utifrån tanken om en progression genom skolans

Läs mer

Sammanfattningar Matematikboken Z

Sammanfattningar Matematikboken Z Sammanfattningar Matematikboken Z KAPitel procent och statistik Procent Ordet procent betyder hundradel och anger hur stor del av det hela som något är. Procentform och 45 % = 0,45 6,5 % = 0,065 decimalform

Läs mer

Sammanfattningar Matematikboken X

Sammanfattningar Matematikboken X Sammanfattningar Matematikboken X KAPITEL 1 TAL OCH RÄKNING Naturliga tal Med naturliga tal menas talen 0, 1,,, Jämna tal 0,,, 6, 8 Udda tal 1,,, 7 Tallinje Koordinater En tallinje kan t ex användas för

Läs mer

INDUKTION OCH DEDUKTION

INDUKTION OCH DEDUKTION Explorativ övning 3 INDUKTION OCH DEDUKTION Syftet med övningen är att öka Din problemlösningsförmåga och bekanta Dig med olika bevismetoder. Vårt syfte är också att öva skriftlig framställning av matematisk

Läs mer

Matematik Betygskriterier i matematik år 9 Ekholmsskolan i Linköping

Matematik Betygskriterier i matematik år 9 Ekholmsskolan i Linköping Enhet 591 Ekholmen Matematik Betygskriterier i matematik år 9 Ekholmsskolan i Linköping Fakta Förståelse Färdighet Förtrogenhet De olika formerna samspelar och utgör varandras förutsättningar. För att

Läs mer

Lektion i geometri. Lektionens innehåll. Centralt innehåll matematik 1b och matematik 1C. Mål med lektionen. Lektionsupplägg.

Lektion i geometri. Lektionens innehåll. Centralt innehåll matematik 1b och matematik 1C. Mål med lektionen. Lektionsupplägg. Lektion i geometri Lektionens innehåll Lektionen kommer genomföras i åk ett på gymnasiet och behandla området geometri. Under lektionen kommer eleverna genomföra beviset att de tre mittpunktsnormalerna

Läs mer

3. Instruktioner för att genomföra provet

3. Instruktioner för att genomföra provet INSTRUKTIONER FÖR ATT GENOMFÖRA PROVET 3. Instruktioner för att genomföra provet I det här kapitlet beskrivs hur samtliga delprov som ingår i provet ska genomföras. Genomförande av Delprov A Tabell 2 Praktisk

Läs mer

Lär dig programmera! Prova på programmering med enkla exempel! Björn Regnell www.bjornregnell.se

Lär dig programmera! Prova på programmering med enkla exempel! Björn Regnell www.bjornregnell.se Lär dig programmera! Prova på programmering med enkla exempel! Björn Regnell www.bjornregnell.se Mål Så enkelt som möjligt: låg tröskel Ett riktigt programmeringsspråk: inget tak Roliga uppgifter som går

Läs mer

Programmering, dans och loopar

Programmering, dans och loopar Programmering, dans och loopar Lektionen handlar om loopar som förklaras genom att eleverna tittar på avsnittet "Vad är en loop?" från serien "Programmera mera". Sedan prövar ni loopar genom dansprogrammering.

Läs mer

Kunskapsmål och betygskriterier för matematik

Kunskapsmål och betygskriterier för matematik 1 (1) 2009-0-12 Kunskapsmål och betygskriterier för matematik För betyget G i matematik skall eleven kunna utföra beräkningar, lösa problem samt se enklare samband utifrån de kunskapsmål som anges under

Läs mer

Programmering eller Datalogiskt tänkande

Programmering eller Datalogiskt tänkande Programmering eller Datalogiskt tänkande I förskolan handlar programmering om att få en begynnande förståelse vad det kan innebära. Barnen ges ett kreativt utrymme och har möjlighet att forma sin egen

Läs mer

Torskolan i Torsås Mars 2007. Matematik. Kriterier för betyget godkänd. Metoder: Arbetssätt. Muntligt. Problemlösning

Torskolan i Torsås Mars 2007. Matematik. Kriterier för betyget godkänd. Metoder: Arbetssätt. Muntligt. Problemlösning Torskolan i Torsås Mars 2007 Matematik Kriterier för betyget godkänd Metoder: Arbetssätt Ta ansvar för sin egen inlärning. Göra läxor. Utnyttja lektionstiden (lyssna, arbeta). Utnyttja den hjälp/stöd som

Läs mer

Matematikbokens Prio kapitel Kap 3,.,Digilär, NOMP

Matematikbokens Prio kapitel Kap 3,.,Digilär,     NOMP Geometri Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, - använda och analysera begrepp

Läs mer

Lös uppgiften med ett program, t.ex. print("jag kan ha köpt två bullar och en läsk och ska betala", 2 * , "kr.") T.ex. print(5 + 3 * 10) T.ex.

Lös uppgiften med ett program, t.ex. print(jag kan ha köpt två bullar och en läsk och ska betala, 2 * , kr.) T.ex. print(5 + 3 * 10) T.ex. 1 Print 3 Algebra Uttryck och prioriteringsreglerna 3 Algebra Uttryck och prioriteringsreglerna 3 Algebra Skriva och förenkla uttryck 1. Beskriv vad du kan ha köpt och beräkna värdet av uttrycket. a) 2

Läs mer

Lokala kursplaner i Matematik Fårösunds skolområde reviderad 2005 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning

Lokala kursplaner i Matematik Fårösunds skolområde reviderad 2005 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning Lokala kursplaner i Matematik Fårösunds skolområde reviderad 2005 Lokala mål Arbetssätt Underlag för bedömning Eleven skall år 1 Begrepp Jämförelse- och storleksord, t.ex. stor, större, störst. Positionssystemet

Läs mer

Lärandemål E-nivå årskurs 9

Lärandemål E-nivå årskurs 9 Lärandemål E-nivå årskurs 9 Detta är vad ni behöver kunna för att nå E för kunskapskraven om begrepp och rutinuppgifter i matematik när ni slutar nian. Ni behöver klara av alla dessa moment. För att nå

Läs mer

Programmering i matematik

Programmering i matematik Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 4: Programmering i matematik Programmering i matematik Ola Helenius, NCM och Morten Misfeldt, Aalborg universitet Matematik

Läs mer

Problembanken - utmanande problem. Gymnasieskolan, modul: Undervisa matematik utifrån problemlösning

Problembanken - utmanande problem. Gymnasieskolan, modul: Undervisa matematik utifrån problemlösning Problembanken - utmanande problem Gymnasieskolan, modul: Undervisa matematik utifrån problemlösning Modul: Undervisa matematik utifrån problemlösning Problembank Utmanande problem Vissa problem kan användas

Läs mer

DOPmatematik. Ett dataprogram för lärare. som undervisar i matematik. (Lågstadiet) Mellanstadiet. Högstadiet. Gymnasiet. Vuxenutbildning.

DOPmatematik. Ett dataprogram för lärare. som undervisar i matematik. (Lågstadiet) Mellanstadiet. Högstadiet. Gymnasiet. Vuxenutbildning. DOPmatematik Ett dataprogram för lärare som undervisar i matematik (Lågstadiet) Mellanstadiet Högstadiet Gymnasiet Vuxenutbildning Folkhögskola m.fl. 1 Koefficienterna beräknade av DOP-programmet Graferna

Läs mer

MA 1202 Matematik B Mål som deltagarna skall ha uppnått efter avslutad kurs.

MA 1202 Matematik B Mål som deltagarna skall ha uppnått efter avslutad kurs. MA 202 Matematik B Mål som deltagarna skall ha uppnått efter avslutad kurs. Deltagaren skall kunna formulera, analysera och lösa matematiska problem av betydelse för tillämpningar och vald studieinriktning

Läs mer

Facit åk 6 Prima Formula

Facit åk 6 Prima Formula Facit åk 6 Prima Formula Kapitel 1 Omkrets och area Sidan 7 1 A och C 2 D och E 3 a G, H och J b I och J c J Sidan 8 4 a 1 b 1 c 1 d 4 5 A = 0 B = 2 C = 4 D = 2 6 a 8 0 8 b 1 0 1 c 3 8 3 d 1 3 8 F7 A B

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever SVENSKA. Geometri Matematik. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever SVENSKA. Geometri Matematik. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Geometri Matematik 1 2 Steg 3 SVENSKA Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Geometri åk 3 MA 1. Rita färdigt bilden så att mönstret blir symmetriskt. 2.

Läs mer

Lokal studieplan Matematik 3 8 = 24. Centrum för tvåspråkighet Förberedelseklass

Lokal studieplan Matematik 3 8 = 24. Centrum för tvåspråkighet Förberedelseklass Lokal studieplan Matematik 3 8 = 24 Centrum för tvåspråkighet Förberedelseklass 1 Mål att sträva mot Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven S11 utvecklar intresse för matematik

Läs mer

Slumpförsök för åk 1-3

Slumpförsök för åk 1-3 Modul: Sannolikhet och statistik Del 3: Att utmana elevers resonemang om slump Slumpförsök för åk 1-3 Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Andreas Eckert, Linnéuniversitetet I följande text beskrivs

Läs mer

Bedömning för lärande i matematik

Bedömning för lärande i matematik HANDLEDNING TILL Bedömning för lärande i matematik FÖR ÅRSKURS 1 9 1 Handledning I denna handledning ges förslag på hur du kan komma igång med materialet Bedömning för lärande i matematik åk 1 9. Du börjar

Läs mer

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer