Nulägesbeskrivning avseende obehöriga förskollärare och lärare i stadsdelens förskolor och skolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nulägesbeskrivning avseende obehöriga förskollärare och lärare i stadsdelens förskolor och skolor"

Transkript

1 Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17 Handläggare Anna Hjortsberg och Inga-Lill Johansson Telefon: E-post: Nulägesbeskrivning avseende obehöriga förskollärare och lärare i stadsdelens förskolor och skolor Ärendet I enlighet med nämndens anvisningar skall förvaltningen en gång om året lämna en nulägesbeskrivning av stadsdelens obehöriga lärare och förskollärare. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att anteckna redovisningen till protokollet. Sammanfattning Förvaltningen skall redovisa lärar- och förskollärarobehörighet en gång per år enligt nämndens anvisningar. På grundskolan kan man se en svag ökning av obehöriga lärare gentemot 2016 framför allt i årskurserna 4-6. Inom förskolan är förskollärarobehörigheten oförändrad jämfört med 2016 när det gäller tillsvidare anställda. Men antalet förskollärarvakanser ökar. På grund av det svåra rekryteringsläget. Bakgrund Krav på behörighet och legitimation Kravet på legitimation för lärare och förskollärare infördes i skollagen Målet med legitimation är att öka kvaliteten i det svenska utbildningsväsendet, höja statusen på yrket och tydliggöra lärare och förskollärares behörighet för undervisning. För att lärare och förskollärare ska kunna få legitimation krävs en behörighetsgivande examen. Om en sådan saknas finns det olika vidareutbildningsalternativ beroende på vad läraren eller förskolläraren har för tidigare erfarenhet och studier. För att en lärare självständigt ska få sätta betyg och bli tillsvidareanställd krävs legitimation. En lärare eller förskollärare som inte är legitimerad kan endast anställas med tidsbegränsning under högst ett år, under förutsättning att det inte finns en legitimerad lärare eller förskollärare att tillgå, eller av annat giltigt skäl. Beslutanderätten att anställa en lärare som inte är behörig/legitimerad, sex månader eller högst ett år, är delegerad till stadsdelsdirektör som i sin tur vidaredelegerat beslutanderätten till rektor/förskolechef. Göteborgs Stad [Östra Göteborg], tjänsteutlåtande 1 (5)

2 För grundsärskolans lärare innebär den skärpta lagstiftningen att en speciallärarexamen med inriktning utvecklingsstörning krävs för behörighet. Som grund behövs en lärar- eller förskollärarutbildning. För lärare i grundsärskolan gäller övergångsbestämmelserna om undantag från kravet på legitimation och behörighet fram till den 30 juni Brist på behöriga lärare I Skolverkets pressmeddelande konstateras att bristen på behöriga lärare är fortsatt allvarlig. Läsåret 16/17 har andelen lärare med pedagogisk lärarexamen minskat jämfört med läsåret före. Den största minskningen har skett inom förskoleklass, grundskola, grundsärskola. Skolverket påvisar dock att kommunala skolor i allmänhet har en högre andel behöriga lärare än fristående skolor. Inom förskolan är bristen på behöriga förskollärare omfattande och väntas öka ytterligare på grund av pensionsavgångar, större barnkullar samt krav på legitimation. Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör bedömningen att det behövs ungefär nya medarbetare inom skola och förskola fram till Stadens och stadsdelens arbete kring lärarbehörighet Stadens övergripande arbete kring lärarbehörigheter leds av en styrgrupp för kompetensförsörjning inom utbildningsområdet. Den strategiska gruppen i staden består av sektorschefer, HR-chefer, representanter från Utbildning- och folkhälsa inom stadsledningskontoret. I Östra Göteborg leds behörighetsarbetet av en lokal arbetsgrupp kallad Kompetensförsörjningsgruppen. Gruppen består av HR- specialist, områdeschef och verksamhetsutvecklare och hanterar bland annat frågor som behörighets- och kompetenskartläggningar. Tidigare kartläggning Från hösten 2014 till och med våren 2016 uppdaterades förvaltningens behörighetskartläggningar två gånger per år. I samband med stadsdelsnämndens sammanträde fattades beslutet att behörighetskartläggningarna skulle presenteras för nämnden en gång per år. Kartläggningen hösten 2016 påvisade en högre obehörighet inom F-6 än inom 7 9. Den största obehörigheten fanns då inom naturorienterande ämnen och matematik inom grundskolan. Inom förskolan visade 2016 års kartläggning att 193 av 211 förskollärare hade legitimation vilket motsvarar 9. Det är dock viktigt att påpeka att andelen anställda förskollärare minskade från 227 till 211 under hösten På grund av rekryteringssvårigheter saknas många förskollärare på ett flertal förskoleavdelningar. I synnerhet på förskolor i norra Kortedala samt östra och västra Bergsjön. Inom särskolan kvarstår den höga obehörigheten. Den stora obehörigheten kunde konstateras redan i de kartläggningar som genomfördes 2012 och 2013 Göteborgs Stad [Östra Göteborg], tjänsteutlåtande 2 (5)

3 Nulägesbeskrivning av behörigheter i SDF Östra Göteborg Grundskolan I höstens behörighetskartläggning kan man se en svag ökning av obehöriga lärare men variationen är marginell. När det gäller gruppen tillsvidareanställda lärare påvisar kartläggningen en högre obehörighet inom F-6 än i årskurs 7 9. I årets kartläggning har obehörigheten i Åk: 4 6 ökat i engelska, matematik, svenska. I framtida kartläggningar bör detta följas då detta gäller framför allt i viktiga ämnen. På högstadiet ökar obehörigheten framför allt i biologi och SO ämnen, det vill säga geografi, historia och samhällskunskap. Förskolan Kartläggningen inom förskolan visar att 192 av totalt 206 tillsvidareanställda förskollärare i stadsdelen har legitimation. Ytterligare 5 förskollärare väntar på legitimation och 10 är obehöriga. För de obehöriga finns upprättade handlingsplaner för hur de skall uppnå behörighet och legitimation. De obehöriga förskollärarna var redan anställda 2011 när skärpningen av behörighetsreglerna infördes. Ansvaret för undervisningen i förskolan måste en legitimerad förskollärare ha. Dock finns inget hinder för att de förskollärarna som redan var tillsvidareanställda 2011 och som saknar legitimation utför pedagogiska uppgifter. Det svåra rekryteringsläget av förskollärare består. Detta gäller nationellt såväl i staden som vår stadsdel och i synnerhet Bergsjön. Utifrån förskolechefernas uppföljningar i verksamhetsplanerna ser antalet förskollärarvakanser ut att ha ökat sedan 2015, vilket är bekymmersamt. Särskolan Den låga behörigheten inom särskolan kvarstår. Stadsdelen har dock fler behöriga lärare i träningsskolan än i grundsärskolan. Övergångsbestämmelser i särskolan gäller fram till 30 juni 2018 och det är angeläget att den behörighetsgivande inriktning som krävs för att undervisa och tjänstgöra inom särskolan ökar. Åtgärder för att öka antalet behöriga lärare och förskollärare i Östra Göteborg Såväl rektorer som förskolechefer är ansvariga för att bemanna sin skola/förskola med behörig personal. Som ett led i detta upprättar rektorer och förskolechefer individuella handlingsplaner tillsammans med de lärare och förskollärare som är obehöriga. En gång per år och inom ram för chefernas verksamhetsplaner följer förvaltningen upp arbetet med dessa. I huvudsak är det medarbetaren själv som bär ansvaret för att säkra sin behörighet men förvaltningen vidtar också åtgärder. Nedan följer exempel på åtgärder som förvaltningen vidtar för att öka behörighet och stärka kompetens inom stadsdelens förskolor och skolor. Lärarlyftet II Lärarlyftet II ökar och breddar lärarnas skolforms- och ämnesbehörigheter. För närvarande deltar 6 av stadsdelens lärare. Inom särskolan har en person påbörjat behörighetsgivande utbildning under 2016 men med tanke på den stora obehörigheten krävs ytterligare utbildningsinsatser framöver. Lärarlyftet kan också riktas mot förskollärare men omfattas då inte av statligt bidrag. Göteborgs Stad [Östra Göteborg], tjänsteutlåtande 3 (5)

4 Brobyggaren Är en satsning i samarbete med Göteborgs universitet med syfte att öka andelen lärare inom matematik, fysik, biologi, kemi, och teknik. Center för skolutveckling håller i arbetet för staden. Teach for Sweden Förvaltningen har samarbete med Teach for Sweden, vilket ses som en tänkbar väg för att öka lärarbehörigheten. Via insatsen ges högskoleutbildade personer möjlighet att komplettera sin grundutbildning för att uppnå lärarbehörighet och därefter få en tillsvidareanställning i stadsdelen. Detta är en stiftelse som finansieras av utbildningsdepartementet vilka samarbetar med skolor och kommuner som söker kompetens inom matematik, no och teknik. Fördjupad barnskötarutbildning Under 2017 erbjuder staden en fördjupningsutbildning för barnskötare i syfte att parallellt öka kompetensen hos befintlig personal i förskolan. Valideringsutbildning Under 2015 påbörjade fem av stadsdelens barnskötare valideringsutbildning till förskollärare. Under 2016 har ytterligare åtta valideringsplatser tagits i bruk. Försteförskollärare I början av 2017 rekryterade stadsdelen sex försteförskollärare vilka har fått en strategisk placering på enheter med lägst antal förskollärare. Förhoppningen är att dessa skall kunna öka den pedagogiska kompetensen i samverkan med förskolechefer och specialpedagoger. Attraktiv arbetsgivare För att på sikt säkra lärarnas behörighet är det av stor vikt för förvaltningen att vara en attraktiv arbetsgivare. För att kunna möta marknadsmässig konkurrens och såväl behålla som attrahera behöriga förskollärare och lärare måste det ges goda förutsättningar för arbete. I linje med detta erbjuder förvaltningen karriärmöjligheter och en rad kompetensstärkande insatser för redan anställda lärare. Exempel på detta är: Mentorsutbildningar och handledarutbildningar Inkluderingspedagogtjänster Pedagogistatjänster Doktorandtjänst Förstelärar- och försteförkollärartjänster Förvaltningen deltar på olika typer av arbetsmarknadsdagar, i syfte att fånga upp blivande förskollärare. VFU (verksamhetsförlagd utbildning) är en annan viktig kanal för att locka framtida medarbetare. Det är viktigt att vårda varumärket Östra Göteborg som en attraktiv arbetsgivare och noggrant återkoppla till och ha en god kommunikation med sökande kandidater i förvaltningens rekryteringsprocesser. Alla chefer har ett ansvar att följa riktlinjerna i stadens rekryteringsprocess och HR- avdelningen finns som stöd i arbetet. Göteborgs Stad [Östra Göteborg], tjänsteutlåtande 4 (5)

5 Ekonomiska konsekvenser Det finns olika möjligheter för lärare och förskollärare att vidareutbilda sig för att nå examen och/eller behörighet i fler ämnen. Även om det i första hand är lärarens och förskollärarens eget ansvar att komplettera sin utbildning till examen och/eller breddad behörighet kommer Göteborgs stad behöva göra prioriteringar och riktade insatser för att kunna möta rådande behov och behörighetskrav. Detta kan medföra ekonomiska konsekvenser för stadsdelen. Barnperspektivet I enlighet med FN:s barnkonvention har alla barn rätt att utvecklas så långt som möjligt inom skolväsendet. Enligt en nyutgiven rapport från Skolverket är förbättrad likvärdighet, stärkt läraryrke och en långsiktig skolpolitik de tre viktigaste områdena för att höja resultaten och kvaliteten i den svenska skolan. Mångfaldsperspektivet och Jämställdhetsperspektivet Skillnaderna mellan elevers skolresultat har ökat och det finns ett starkt samband mellan social bakgrund och hur elever lyckas i skolan. Att säkra lärares kompetens och behörighet utgör en viktig förutsättning för barn- och elevers måluppfyllelse. Förvaltningens bedömning Förvaltningen anser att redovisningen över lärarbehörigheter är heltäckande och ger en bra grund för planering av fortsatta åtgärder. Redovisningen visar bland annat på väsentligheten i att genomföra ytterligare kompetensutvecklingsinsatser utifrån de individuella handlingsplanerna, både gällande bristämnen och bristgrupper. Rektorernas arbete med att anpassa skolornas organisation efter behörighet måste även fortsättningsvis stå i fokus. Den långsiktiga strategi som håller på att utarbetas i förvaltningen kommer att utgöra ett viktigt underlag för att på sikt kunna möta behovet av behöriga lärare och förskollärare. Samverkan Information i Lokal Samverkansgrupp (LSG) den 13 december Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Gitte Caous Stadsdelsdirektör Laila Svensson Sektorschef Bilaga Lärarbehörigheter 2017 diagram Göteborgs Stad [Östra Göteborg], tjänsteutlåtande 5 (5)

6 Bild Hem o Konsument Praktiskt estetiska ämnen - tv anställda Idrott o Hälsa Musik Slöjd - textil Slöjd - trä /metall gy gy gy Bild Praktiskt estetiska ämnen - tillsvidareanställda och tidsbegr. anställda Hem o Konsument Idrott o Hälsa Musik Slöjd - textil Slöjd - trä /metall

7 Språk - tillsvidareanställda gy gy gy gy Engelska Svenska Svenska som andraspråk Moderna språk gy gy gy gy Engelska Språk - tillsvidareanställda och tidsbegr. anställda Svenska som andraspråk Svenska Moderna språk

8 Matematik, NO-ämnen och teknik - tv anställda gy Matematik NO Biologi Fysik Kemi Teknik Ma, NO-ämnen och teknik - tv-anställda och tidsbegr. anställda gy gy gy gy gy Matematik NO Biologi Fysik Kemi Teknik

9 SO-ämnen - tillsvidareanställda SO Geografi Historia Religion Samhäll SO-ämnen - tillsvidareanställda och tidsbegr. anställda gy gy gy gy SO Geografi Historia Religion Samhäll

10 Förskoleklass och fritidshem tv-anställda Förskoleklass och fritidshem tv anställda + tidsbegr. anställda Förskoleklass Fritidshem Förskoleklass Fritidshem

Nulägesbeskrivning avseende obehöriga förskollärare och lärare i stadsdelens förskolor och skolor

Nulägesbeskrivning avseende obehöriga förskollärare och lärare i stadsdelens förskolor och skolor Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-10-17 Diarienummer: N132-0260/15 Sektor Utbildning Anneli Holmén Hilding och Inga-Lill Johansson Telefon: 0365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Nulägesbeskrivning

Läs mer

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016

Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Datum 2016-10-13 1(7) Handläggare Magnus Rehn Direkttelefon 0380-51 83 28 E-postadress magnus.rehn@nassjo.se Kartläggning av lärarlegitimation och förskollärarlegitimation 2016 Inledning I denna rapport

Läs mer

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-141-4 Grafisk

Läs mer

Kompetenskartläggning förskola och skola vt 2012

Kompetenskartläggning förskola och skola vt 2012 Kompetenskartläggning förskola och skola vt 212 Innehåll Kompetenskartläggning... 1 förskola och skola vt 212... 1 Bakgrund, syfte och mål... 3 Tillvägagångssätt och genomförande... 4 Resultat förskola...

Läs mer

Läget för lärarlegitimationer 2014

Läget för lärarlegitimationer 2014 Läget för lärarlegitimationer 2014 SKL genomförde våren 2014 en enkätundersökning ställd till skolans huvudmän. Den syftar till att följa upp genomförandet av lärarlegitimationsreformen och bland annat

Läs mer

Lärarlyftet II Prioriteringar för höstterminen 2012, villkor för deltagande samt finansiering

Lärarlyftet II Prioriteringar för höstterminen 2012, villkor för deltagande samt finansiering Utbildningskontoret Lars Rehnberg TJÄNSTESKRIVELSE 2012-02-13 12 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Personalutskottet Kommunstyrelsen Lärarlyftet II Prioriteringar för höstterminen 2012, villkor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare och utnämning till lektor; SFS 2011:326 Utkom från trycket den 5 april 2011 utfärdad den 17 mars 2011.

Läs mer

Handlingsplan för ökad behörighet i provarmdos förskolor, grund- och gymnasieskolor

Handlingsplan för ökad behörighet i provarmdos förskolor, grund- och gymnasieskolor Handlingsplan för ökad behörighet i provarmdos förskolor, grund- och gymnasieskolor Skollagen 2010:800 2 kap, 13-19 reglerar vilka som får undervisa i skolväsendet. Det är endast den som har legitimation

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Din utbildning och lärarlegitimationen

Din utbildning och lärarlegitimationen Din utbildning och lärarlegitimationen Lärarlegitimationen - uppdraget Kvalitetssäkring och utveckling av verksamheten Bidra till professionalism genom tydligare krav Öka yrkets status fler ska bli lärare

Läs mer

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare

Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Juridisk vägledning Granskad september 2014 Mer om Legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Ett legitimationssystem för lärare och förskollärare infördes år 2011. Legitimationssystemet

Läs mer

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2017-10-17 U2017/02696/S Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Uppdraget som utredaren

Läs mer

Timplan för kommunala grundskolor och grundsärskolan i Värmdö kommun

Timplan för kommunala grundskolor och grundsärskolan i Värmdö kommun Tjänsteskrivelse 2016-12 - 20 Handläggare Jane Jonsson - Syrén Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0271 Utbildningsnämnden Timplan för kommunala grundskolor och grundsärskolan i Värmdö

Läs mer

Legitimation för lärare och förskollärare

Legitimation för lärare och förskollärare Legitimation för lärare och förskollärare Var är vi nu? Antal beslutade legitimationer 1 mars 2013 80 000 Varför tar handläggningen tid? stor spännvidd; många examenstyper fördelade över drygt fyrtio års

Läs mer

Personalförsörjning med legitimerad personal i de tidigare årskurserna samt nyttjande av fritidspedagogernas kompetens.

Personalförsörjning med legitimerad personal i de tidigare årskurserna samt nyttjande av fritidspedagogernas kompetens. Personalförsörjning med legitimerad personal i de tidigare årskurserna samt nyttjande av fritidspedagogernas kompetens. Rapport mars 2014 Beslutad av förvaltningschefen 2014-03 - 18 1 Inledning I direktiv

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2018/19

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2018/19 Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2018/19 Diarienummer: 5.1.1 2019:46 1 (26) Sammanfattning... 2 Inledning... 4 Lärare i samtliga skolformer... 5 Antal lärare... 5 Lärarnas utbildningsnivå...

Läs mer

PM - Elever och personal i grundskolan. Läsåret 2018/2019

PM - Elever och personal i grundskolan. Läsåret 2018/2019 PM - Elever och personal i grundskolan Läsåret 2018/2019 Sammanfattning Den 31 december 2018 var målgruppen barn och unga 6 15 år 3 215 individer. Enligt kommunens befolkningsprognos (SWECO: 2018 2028)

Läs mer

Legitimation och skärpta behörighetsregler SOU 2008:52

Legitimation och skärpta behörighetsregler SOU 2008:52 Legitimation och skärpta behörighetsregler SOU 2008:52 Utredarens förslag Det ska krävas legitimation för att en lärare ska få undervisa och anställas utan tidsbegränsning i syfte att säkerställa hög och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2017:620 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II

Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringsbeslut I:3 2018-02-08 U2018/00504/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att fortsatt svara för Lärarlyftet II Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Statens skolverk

Läs mer

SFI. Kvalitetsanalys 16/17

SFI. Kvalitetsanalys 16/17 SFI Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.2 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut

Huvudman Dnr :6993 Rektor Beslut Beslut Huvudman 2017-05-19 info@adm.kunskapsskolan.se Dnr 400-2016:6993 Rektor linda.noaksson@adm.kunskapsskolan.se Beslut för Kunskapsskolan Jönköping i Jönköpings kommun efter kvalitetsgranskning av

Läs mer

Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlönelyftet

Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlönelyftet Lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlyftet Förskola, Grundskola och Gymnasieskola Information till medarbetare Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet

Läs mer

Beslut för förskoleklass, grundskola och fritidshem

Beslut för förskoleklass, grundskola och fritidshem Kullaviks Montessoriskola Ekonomisk Förening Org.nr. 716442-2243 för förskoleklass, grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kullaviks Montessoriskola och Kullaviks Montessoriskola Ekonomisk Förening

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i skolförordningen (2011:185) Utfärdad den 12 juli 2018 Publicerad den 18 juli 2018 Regeringen föreskriver att bilaga 1 3 till skolförordningen (2011:185)

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-690 95 76 Fax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@fritzes.se Beställningsnummer: 14:1403

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-03-20 Huvudmannen info@engelska.se Rektorn vid IES i Borås robin.kirk-johansson.boras@engelska.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i IES i Borås Skolinspektionen,

Läs mer

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) 2016

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) 2016 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017-04-06 PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) 2016 Den 15 oktober varje år rapporterar skolhuvudmännen elever och personal till SCB. Skolverket

Läs mer

Konsekvenser av skärpta behörighetsregler och legitimation för lärare och förskollärare

Konsekvenser av skärpta behörighetsregler och legitimation för lärare och förskollärare Cirkulärnr: 11:23 Diarienr: 11/2514 Arbetsgivarpolitik: 11-2:11 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Lärare, förskollärare, legitimation, behörighet, arbetsrätt Ulla Gummeson, Phia Moberg,

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Tranängskolans fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Tranängskolans fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Tranängskolans fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Timplan för Värmdös grundskolor och grundsärskola

Timplan för Värmdös grundskolor och grundsärskola Tjänsteskrivelse 2016-10 - 20 Handläggare Jane Jonsson - Syrén Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0271 Utbildningsnämnden Timplan för Värmdös grundskolor och grundsärskola Förslag till

Läs mer

Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Förskola och Parklek Dnr 2017-497-1.5.1. Sida 1 (5) 2017-08-25 Handläggare Eija Pohjanen Telefon: 08-508 10 016 Till 2017-09-21 Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre

Läs mer

Kompetensförsörjning Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad

Kompetensförsörjning Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad Kompetensförsörjning Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad The Capital of Scandinavia Stockholm växer Det går bra för Stockholms stad och för regionen Stockholm hamnar högt på internationella rankningar

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Beställningsuppgifter: Skolverkets publikationsservice Telefon: 08-527 332 00 E-post: publikationsorder@skolverket.se www.skolverket.se/publikationer Beställningsnr:

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2015/16

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2015/16 Enheten för utbildningsstatistik 1 (29) Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2015/16 I den här promemorian beskrivs s statistik om pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret

Läs mer

Stadieindelad timplan från höstterminen 2018

Stadieindelad timplan från höstterminen 2018 Tjänsteskrivelse 2018-02-26 Handläggare Maria Åfeldt Bryant/Mats Lundström Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2018UTN/0015 Utbildningsnämnden Stadieindelad timplan från höstterminen 2018 Förslag

Läs mer

Yttrande över remiss av Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Yttrande över remiss av Utbildning, undervisning och ledning - reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Arbetsmarknadsförvaltningen Staben för utveckling och utredning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-09-07 Handläggare Lisa Alm 08-508 35 546 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende 9 Yttrande

Läs mer

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 Lärarlönelyftet Rev 201605120 Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 1 Lärarlönelyftet i korthet En regeringssatsning på kvalitet och attraktivitet

Läs mer

Fritidspedagogers, speciallärares och specialpedagogers behörighet att undervisa m.m.

Fritidspedagogers, speciallärares och specialpedagogers behörighet att undervisa m.m. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-12-12 Handläggare: Anahitta Shaghoie Telefon: 08 508 33 664 Till Utbildningsnämnden 2013-01-17 Fritidspedagogers, speciallärares

Läs mer

Grundsärskolan är till för ditt barn

Grundsärskolan är till för ditt barn Grundsärskolan är till för ditt barn Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@wolterskluwer.se www.skolverket.se/publikationer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare; SFS 2013:830 Utkom från trycket den 19 november 2013 utfärdad den

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post:

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post: Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-31 Diarienummer N132-1262/16 Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: 031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Redovisning

Läs mer

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) YTTRANDE 1(5) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se Reg.nr Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Universitetskanslersämbetets yttrande över Utbildning,

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) läsåret 2017/2018

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) läsåret 2017/2018 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-03-22 PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) läsåret Den 15 oktober varje år rapporterar skolhuvudmännen elever och personal till SCB. Skolverket

Läs mer

Råda skola. Lokalbehovsutredning Tage Nordvist

Råda skola. Lokalbehovsutredning Tage Nordvist Råda skola Lokalbehovsutredning Tage Nordvist 2016-10-17 Uppdraget Utredningen bör utifrån de elevunderlag som nu är kända belysa förutsättningar för ombyggd skola för F-6 nybyggd skola för F-6 nybyggd

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:6137 Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Gemensam timplan - ytterligare undervisningstid i matematik

Gemensam timplan - ytterligare undervisningstid i matematik Tjänsteskrivelse 1(2) Barn och utbildning 2016-05-04 BUN-2016-00243-1 Ove Lundberg Gemensam timplan - ytterligare undervisningstid i matematik Förslag till beslut Förvaltningen föreslår nämnden besluta

Läs mer

Cirkulärnr: 14:34 Diarienr: 14/4662 P-cirknr: 14-2:14 Nyckelord:

Cirkulärnr: 14:34 Diarienr: 14/4662 P-cirknr: 14-2:14 Nyckelord: Cirkulärnr: 14:34 Diarienr: 14/4662 P-cirknr: 14-2:14 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Lärare, förskollärare, legitimation, behörighet, övergångsbestämmelser, arbetsrätt Ulrika Wallén,

Läs mer

Cirkulärnr: 13:68 Diarienr: 13/7393 P-cirknr: 13-2:23 Nyckelord:

Cirkulärnr: 13:68 Diarienr: 13/7393 P-cirknr: 13-2:23 Nyckelord: Cirkulärnr: 13:68 Diarienr: 13/7393 P-cirknr: 13-2:23 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Lärare, förskollärare, legitimation, behörighet, övergångsbestämmelser, arbetsrätt Ulrika Wallén

Läs mer

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGDOM OCH VUXNA BILAGA VP 2012 SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Göran Sjödin Telefon: 08-508 21 070 Till Stadsdelsnämnden 2012-12-15 Svar på kommunbeslut efter tillsyn

Läs mer

Enheten för förskole- och grundskolestatistik 19 april (14) Dnr 2016:1320 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2016/17

Enheten för förskole- och grundskolestatistik 19 april (14) Dnr 2016:1320 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2016/17 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 19 april 2017 1 (14) Dnr 2016:1320 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2016/17 I denna promemoria beskrivs s statistik om planerad undervisningstid

Läs mer

Hur kan förstelärare bli motorer i det systematiska kvalitetsarbetet? Förstelärare i GY-verksamheten inom Västerås stad organisation & uppdrag

Hur kan förstelärare bli motorer i det systematiska kvalitetsarbetet? Förstelärare i GY-verksamheten inom Västerås stad organisation & uppdrag Hur kan förstelärare bli motorer i det systematiska kvalitetsarbetet? Förstelärare i GY-verksamheten inom Västerås stad organisation & uppdrag Magnus Klingberg 5. Hur kan förstelärare bli motorer i det

Läs mer

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016 2017-05-08 (korr 2017-05-11) 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/138-630 Utbildningsnämnden Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Enheten för utbildningsstatistik 2011-11-08 Dnr 71-2011:14 1 (12) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan våren 2011 Slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade systemet delades ut för första

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 PM Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15 I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2014/15. De skolformer

Läs mer

Särskolan är till för ditt barn

Särskolan är till för ditt barn STENUNGSUNDS KOMMUN 2016-10-07 Allt textmaterial är hämtat från Skolverkets stödmaterial Grundsärskolan är till för ditt barn Dokumentet är kompletterat med bilder från Stenungsunds kommuns grundsärskola.

Läs mer

Tranängskolans fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Tranängskolans fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Tranängskolans fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Förändrat

Läs mer

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska tillgodoses inom

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat Stockholm 2013-04-30 6 av 10 elever går i skolor med försämrade resultat 2 (8) 6 av 10 svenska elever går i skolor som försämrat sina resultat sedan 2006 59 procent av Sveriges elever går i grundskolor

Läs mer

Uppdrag till Statens skojverk att svara för Lärarlyftet II

Uppdrag till Statens skojverk att svara för Lärarlyftet II Postadress TeJefonvaxe! [ post: reglslrator@educatlon.mlnlstry se 08-405 la 00 ~ --I--~ Regeringsbeslut 1:9 REGERINGEN 2011-10-06 U2011/5531/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-26 Mer kunskap bygger Sverige starkt Svensk utbildning ska hålla hög kvalitet och vara tillgänglig

Läs mer

Kvalitetsanalys 15/16. Ljungbackens fritidshem

Kvalitetsanalys 15/16. Ljungbackens fritidshem Kvalitetsanalys 15/16 Ljungbackens fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 Resultatet av årets verksamhet... 5 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet...

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut 2011-03-17 Dnr 44-2010:4175 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut Tillsyn i Hannaskolan 2011-03-17 2 (7) Dnr 44-2010:4175 Stiftelsen Hannaskolan Tillsyn

Läs mer

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten

Grundsärskolan. Särskolans rikskonferens Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Grundsärskolan Särskolans rikskonferens 2018 Kristina Dahlberg, Anna Löfström Undervisningsråd För- och grundskoleenheten Nyheter och några vanliga frågor Obligatorisk förskoleklassen påverkar det grundsärskolans

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Innehåll U2012/6626/S

Innehåll U2012/6626/S Promemoria 2012-11-30 U2012/6626/S Utbildningsdepartementet Fritidspedagogers, speciallärares och specialpedagogers behörighet att undervisa m.m. Innehåll Sammanfattning... 2 1. Författningstext... 4 1.1

Läs mer

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan

2013-09-13. Mer kunskap och högre kvalitet i skolan 2013-09-13 Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Mer kunskap och högre kvalitet i skolan Enskolasomrustarmedkunskapochundervisningavgodkvalitetär grundläggandeförattskapalikvärdigalivschanserochstärkasammanhållningeni

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Bilaga Promemoria Utbildningsdepartementet 2016-08-23 U2016/03475/S En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 6 1 Författningsförslag... 12

Läs mer

Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2015/16

Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2015/16 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 2016-05-11 1 (18) Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2015/16 I denna promemoria beskrivs s statistik om planerad undervisningstid i grundskolan

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Grankotten fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Grankotten fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Grankotten fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Eleverna

Läs mer

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Diarienummer: 2018.00225 Sara Brundell Anders Lundahl Skolverket Rapport 1 (8) Sammanfattning... 2 Andel elever med godkända terminsbetyg... 2 I engelska erhöll fler

Läs mer

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Förskola 1-5 år I förskolan kommer du arbeta tillsammans med barnskötare, förskollärare och specialpedagoger. Varje förskolaområde har en ansvarig förskolechef. Förskolorna

Läs mer

Verksamhetsrapport Valla skola

Verksamhetsrapport Valla skola Verksamhetsrapport V skola Rektor: Ann-Britt Eriksson : 2017-09-07 www.katrineholm.se 2 (9) Vår handläggare Verksamhetsrapport för V skola september 2017 V skola är en kommunal grundskola i Katrineholms

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Sammanfattning. Legitimation och ytterligare kvalifikationssteg för. Bilaga 2

Sammanfattning. Legitimation och ytterligare kvalifikationssteg för. Bilaga 2 Bilaga 2 I detta betänkande presenterar Lärarutredningen sina förslag till legitimation och ytterligare kvalifikationssteg för lärare och förskollärare. Förslagen innebär också att behörighetsreglerna

Läs mer

Underlag inför beslut kring Råda skola

Underlag inför beslut kring Råda skola Underlag inför beslut kring Råda skola 2016 05 03 Grundförutsättningar: Det ska finnas en skola i Råda En skola tillgänglig för alla(pedagogiskt, socialt och fysiskt) Goda lärmiljöer Undervisningen ska

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4,5 ÅR, 270 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED Observera att godkänt färdighetsprov i krävs. BIOLOGI

Läs mer

Beslut för förskoleklass, grundskola och fritidshem

Beslut för förskoleklass, grundskola och fritidshem Stockholms kommim registrator.utbildnmg@stockholm.se Rektorn vid Nya Elementar michael.martinson@stockholm.se Beslut för förskoleklass, grundskola och fritidshem efter tillsyn i Nya Elementar i Stockholms

Läs mer

Personalplan. avseende perioden 2012-2014

Personalplan. avseende perioden 2012-2014 Dnr: Personalplan avseende perioden 2012-2014 Personalplan 2012-2014 Förutsättningar Barn- och ungdomsförvaltningens personalplan utgår från bedömningar utifrån elevunderlagets utveckling, ålderspensioner,

Läs mer

Nationella styrdokument

Nationella styrdokument Nationella styrdokument Nationella styrdokument Skollag 20010:800 Beslutas av riksdagen Skolförordning, SFS 2011:185 Utfärdas av regeringen Allmänna råd Rekommendationer från Skolverket Läroplaner Utfärdas

Läs mer

Tilläggsdirektiv till Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven (U 2017:07) Beslut vid regeringssammanträde den 27 juni 2019

Tilläggsdirektiv till Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven (U 2017:07) Beslut vid regeringssammanträde den 27 juni 2019 Dir. 2019:38 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven (U 2017:07) Beslut vid regeringssammanträde den 27 juni 2019 Ändring i uppdraget Regeringen

Läs mer

Utbildningsnämnden. Tid: Torsdagen den 5 mars 2015 kl. 17:00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Utbildningsnämnden. Tid: Torsdagen den 5 mars 2015 kl. 17:00. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Utbildningsnämnden Tid: Torsdagen den 5 mars 2015 kl. 17:00 Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärenden 1. Upprop 2. Val av justerare samt fastställande av tid för justering 3. Godkännande

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut 2011-03-22 Dnr 43-2010:1414 Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn i Stålhamraskolan i Södertälje kommun 2011-03-22 Beslut Tillsyn i Stålhamraskolan 2011-03-22 2 (5) Rektorn

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNING Uppföljning internkontrollplan

BARN- OCH UTBILDNING Uppföljning internkontrollplan BARN- OCH UTBILDNING Uppföljning internkontrollplan Uppföljning av risk för bristande måluppfyllelse ht 18 Nedan följer en stadievis sammanställning av andel elever med F i respektive samt andelen elever

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer HT16

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer HT16 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer HT16 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs. Historia

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan 7-9 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan 7-9 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan 7-9 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING

Läs mer

Beslut. Beslut Dnr : International Montessori School Sweden AB.

Beslut. Beslut Dnr : International Montessori School Sweden AB. Beslut International Montessori School Sweden AB info@stims.se 2018-02-01 Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Stockholms Internationella Montessoriskola jill@stims.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-10-08 Kungsholmens friskola Rektorn vid Kungsholmens friskola Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter bastillsyn i Kungsholmens friskola Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S) (2 bilagor)

Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S) (2 bilagor) Redovisning av regeringsuppdrag Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (20) Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S)

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Tranängskolan 7-9

Kvalitetsanalys 14/15. Tranängskolan 7-9 Kvalitetsanalys 14/15 Tranängskolan 7-9 Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 8 Arbete

Läs mer

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371 el% Beslut Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Karlstads kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Beslut

Läs mer