VÅRD OCH BEHANDLING AV BLÖDARSJUKA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÅRD OCH BEHANDLING AV BLÖDARSJUKA"

Transkript

1 SAMMANFATTNING SVENSKA RIKTLINJER FÖR VÅRD OCH BEHANDLING AV BLÖDARSJUKA UTGIVEN (10)

2 Innehåll Sammanfattning -Blödarsjuka...3 -Förekomst...4 -Vårdens mål...4 -Sjukdomsbild...5 -Diagnostik...5 -Behandling...6 -Hemofilicentrum...7 -Kostnader...7 -Vård på hemorten...8 -Adresser och telefonnummer (10)

3 Sammanfattning För att stärka de blödarsjukas möjligheter att få en likvärdig, kunskapsbaserad och effektiv vård har företrädare för Sveriges hemofilicentra i samarbete med Förbundet Blödarsjuka i Sverige utarbetat ett nationellt vårdprogram för patienter med blödarsjuka. Vårdprogrammet revideras fortlöpande och fastställer den samsyn som uppnåtts mellan hemofilivården och patientorganisationen. Vårdprogrammet baseras på att vården i Sverige är centraliserad till tre hemofilicentra, Karolinska sjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Landets hemofilicentra har internationellt sett hög standard. Här bedrivs en samordnad verksamhet som innebär att alla problem som berör sjukdomen omhändertas. Riktlinjerna betonar den centraliserade verksamheten och understryker att omhändertagande av blödarsjuka kräver en helhetssyn. För att blödarsjuka personer skall ges en likvärdig vård, oavsett var de bor, måste samarbetet mellan hemofilicentra, hemortssjukhusen, landstingen och kommunerna förbättras. Detta sker genom kommunikation på olika sätt mellan hemofilicentrum och hemortens instanser samt i vissa fall genom individuella vårdformer som patienterna försetts med. Alla personer med hemofili A och B (inklusive dem med mild form) skall ha tillgång till samordnad och kostnadseffektiv vård och behandling vid ett hemofilicentrum för att undvika eller minimera komplikationerna av sin sjukdom. Svensk erfarenhet har visat att patienter med blödarsjuka då kan leva ett i stort sett normalt liv. BLÖDARSJUKA De vanligaste typerna av blödarsjuka, hemofili A och hemofili B, orsakas av medfödd brist på eller avsaknad av fungerande koagulationsfaktor VIII (hemofili A) eller IX (hemofili B). Hemofili A och B är könsbundet nedärvda och drabbar nästan uteslutande pojkar. Det förekommer också andra typer av blödarsjuka orsakade av brist på eller total avsaknad av annan fungerande koagulationsfaktor. 3 (10)

4 FÖREKOMST Hemofili A är fem gånger vanligare än hemofili B. Tillsammans förekommer hemofili A och B hos ungefär en av manliga individer. I Sverige finns cirka 800 personer diagnostiserade med hemofili, sjukdomen finns i svår, moderat och mild form. Hälften har en svår eller moderat form av sjukdomen, som kräver regelbunden behandling med koncentrat av den felande koagulationsfaktorn, så kallat faktorkoncentrat. VÅRDENS MÅL Det övergripande målet för vården är att blödarsjuka personer skall kunna uppnå högsta möjliga livskvalitet oavsett var de bor. Såväl vid diagnostillfället som vid de fortsatta kontrollerna behövs ett kvalificerat omhändertagande vid ett hemofilicentrum för att förhindra permanenta skador i rörelseapparaten och för att minimera biverkningarna av behandlingen. Bra vård och ett gott omhändertagande av blödarsjuka kan ytterligare utvecklas genom att: Alla blödarsjuka personer har möjlighet att kontrolleras vid ett högspecialiserat hemofilicentrum med intervaller som styrs av sjukdomens svårighetsgrad och förekomsten av komplikationer. Ett nationellt register används vid landets hemofilicentrum för att möjliggöra utvärdering av vården. Alla blödarsjuka personer har så god kunskap om sin sjukdom och behandling att de kan ta ett stort eget ansvar för denna. Hemofilicentrum, hemortssjukhus, vårdcentral, landsting och kommun samarbetar kring vården. Hjälp med behandling i akuta blödningssituationer fungerar effektivt, även lokalt. Den lokala vården ställer resurser till förfogande för uppföljning av individuella vårdplaner med sjukgymnastik, psykosocialt stöd och rehabilitering. 4 (10)

5 SJUKDOMSBILD Blödarsjuka kännetecknas av en mer eller mindre uttalad benägenhet att få blödningar. Blödningarna kan uppträda spontant eller efter ett minimalt trauma. Svåra och moderata former av hemofili karakteriseras främst av blödningar i leder och muskler. Akutskedet innebär svår smärta och oförmåga att använda den drabbade leden eller muskeln. Utan behandling förstörs ledbrosket och den normala strukturen i angränsande ben och ledkapsel. Inom några år utvecklas rörelseinskränkning, stelhet, svaghet i muskulaturen och ett kroniskt smärttillstånd. Hos äldre blödarsjuka förekommer alla grader av funktionshinder, från enstaka leder med måttligt inskränkt rörlighet till rullstolsberoende. Svår form av blödarsjuka som inte behandlas, eller behandlas ofullständigt, leder till i genomsnitt ledblödningar per år, förstörda leder, kronisk smärta, social isolering, många sjukskrivningsperioder, frånvaro från skola, upprepade kirurgiska och ortopediska ingrepp samt för tidig död. Vid mild form av sjukdomen är risken för blödningar och bestående rörelsehandikapp mindre. Mild form av hemofili underskattas dock ofta både av de blödarsjuka själva och av vården. Därför saknas ibland beredskap att hantera de allvarliga blödningar som kan uppkomma även efter relativt måttliga skador eller ingrepp. Trauma mot skalle eller inre organ, liksom operationer kan obehandlade leda till icke kontrollerbara blödningar med dödlig utgång, även hos personer med mild form av hemofili. DIAGNOSTIK Blödarsjuka i svår form manifesterar sig redan under det första levnadsåret. Moderat form framträder före skolåldern. Innan diagnosen ställts har det hänt att föräldrar misstänkts för barnmisshandel på grund av barnets tendens till utbredda blåmärken. Det är därför nödvändigt att den lokala vården fortlöpande får information och utbildning från landets hemofilicentra. När ett barn med blödningssymtom upptäcks skall, efter en preliminär undersökning av blodets levringsförmåga, prover för bekräftande undersökningar skickas till ett koagulationslaboratorium och en specialist vid ett hemofilicentrum konsulteras. När diagnosen hemofili bekräftas skall barnet och föräldrarna omgående remitteras till hemofilicentrum för adekvat behandling, information om sjukdomen och psykosociala stödåtgärder. En försening kan innebära risk för allvarliga blödningskomplikationer. Det leder också till en svår psykologisk situation för föräldrarna. 5 (10)

6 För föräldrar som redan har barn med blödarsjuka är vetskapen om utgången av en ny graviditet mycket viktig. Vid ett hemofilicentrum finns resurser för fosterdiagnostik och genetisk rådgivning samt psykologiskt stöd från personal som kan hantera denna känsliga problematik. Kvinnliga släktingar till blödarsjuka personer skall erbjudas anlagsbärardiagnostik vid ett hemofilicentrum. BEHANDLING Sverige är i flera hänseenden ett föregångsland när det gäller behandling av blödarsjuka. Resultat från de svenska hemofilicentra har visat att skadorna på rörelseapparaten kan förhindras genom förebyggande behandling med regelbunden tillförsel av faktorkoncentrat var annan eller var tredje dag. Behandlingen påbörjas vid 1-3 års ålder och är ofta livslång. Vid akuta blödningssymtom ges extra dos av faktorkoncentrat. Vid lindrigare former av blödarsjuka sker behandlingen med faktorkoncentrat vid blödningar eller hotande blödningskomplikationer när alternativa behandlingsformer inte är möjliga eller effektiva. Genom denna behandlingsstrategi har medellivslängden för blödarsjuka i Sverige närmat sig normalbefolkningens. I början av 1900-talet var medellivslängden endast 16 år. Till den gynnsamma utvecklingen bidrar också en medveten satsning på fysisk aktivitet och uppbyggnad av en stark muskulatur, som fungerar som ett ledskydd och minskar risken för blödningar. Dagens ungdomar, som vuxit upp med modern behandling, har sluppit fysiskt handikapp och kan deltaga i de flesta aktiviteter i skolan och på fritiden. Behandlingen med plasmaprodukter har emellertid medfört biverkningar i form av transfusionsöverförd smitta. I Sverige infekterades cirka etthundra personer av humant immunbristvirus (hiv) i början av talet. Mer än hälften har avlidit i aids. Nästan samtliga som behandlats med faktorkoncentrat före 1985 har drabbats av smitta med hepatit C. Hepatit C har orsakat kronisk leverinflammation som hos ett ännu okänt antal personer kan komma att leda till skrumplever och levercancer. Numera har faktorkoncentrat med tillfredsställande säkerhet avseende dessa virus tagits i bruk. Risker för smitta med andra agens och för andra biverkningar kan inte helt uteslutas, därför behövs fortlöpande central uppföljning och registrering. För att minimera riskerna krävs kunskap och ständig uppdatering genom bl a internationella kontakter. Ett annat allvarligt problem utgör uppkomsten av antikroppar (inhibitorer), som neutraliserar effekten av den tillförda faktorn. Antikroppar uppstår som en komplikation till behandlingen med faktorkoncentrat hos cirka 30% av personerna med svår form av hemofili A och hos en lägre andel av dem med svår form av hemofili B. Antikroppar visar sig vanligen redan efter ett tiotal injektioner. Personer med antikroppar får ofta mycket svårbehandlade blödningar och löper stor risk att utveckla samma svåra ledskador som 6 (10)

7 obehandlad hemofili orsakar. Det är väsentligt att antikroppsutvecklingen diagnostiseras och behandlas i ett tidigt skede. HEMOFILICENTRUM Genom regelbundna kontroller vid ett hemofilicentrum följs de blödarsjukas åkomma noggrant, doseringen av faktorkoncentrat individualiseras och optimeras, biverkningar undersöks och behandlas. Åtgärder sätts in för att förebygga skador på rörelseapparaten och förekomst av antikroppar mot faktorkoncentrat kontrolleras. De ledskador som redan inträffat behandlas sjukgymnastiskt och/eller ortopediskt och korrigeras när det är möjligt. Information och psykosocialt stöd ges till patienten/föräldrarna så att de kan ta ansvar för och aktiv del i behandlingen. Jourverksamhet dygnet runt vid hemofilicentra ger patienten möjlighet att ständigt nå en specialist för rådgivning vid akuta blödningar. Den lokala sjukvården får också instruktioner om vilka åtgärder som bör vidtas. Vid hemofilicentrum finns laboratorium för bestämning av koagulationsfaktorer samt genetiskt laboratorium. Hemofilicentrum för register över de blödarsjuka patienterna, utfärdar riskkort och håller dem aktuella. Vid Sveriges tre hemofilicentra finns läkare med specialistkompetens i invärtesmedicin eller barnmedicin som samtidigt har erfarenhet av blödningsrubbningar. Därutöver finns/anlitas specialutbildad personal: sjuksköterska, sjukgymnast, kurator, ortoped och psykolog. I dessa team kombineras medicinska, psykologiska, pedagogiska, sociala och tekniska insatser efter de blödarsjukas behov. Vården av blödarsjuka kräver också ett nära, funktionellt och effektivt samarbete med andra resurspersoner på universitetssjukhuset, främst: Tandläkare/tand- och käkkirurg för att ingrepp i munnen skall kunna utföras riskfritt. Gynekolog för omhändertagande under graviditet och förlossning. Infektionsspecialist för blödarsjuka personer som är smittade med hiv och/eller hepatit. Genetisk rådgivare för information och stöd till mödrar som redan fött ett barn med blödarsjuka och till anlagsbärare vid beslut om abort eller fortsatt graviditet. KOSTNADER Behandlingskostnaden är hög och varierar beroende på sjukdomens svårighet och om komplikationer med inhibitor eller hiv-smitta inträffat. För den blödarsjuke innebär avskaffandet av de fria medicinerna att man från den första behandlingskrävande blödningen och varje år därefter drabbas av maximal medicinkostnad. 7 (10)

8 Kirurgiska ingrepp kräver tillförsel av faktorkoncentrat i hög dos. Genom styrning av faktorns koncentration i plasma, baserat på upprepade akuta analyser, kan behovet av faktorkoncentrat minskas utan att blödningskomplikationer uppstår. Detta kräver klinisk erfarenhet som endast finns vid landets tre hemofilicentra. Det är därför viktigt att större kirurgiska ingrepp endast utförs i anslutning till ett hemofilicentrum. Vid hemofilicentra pågår en utveckling mot effektivare terapi till lägre kostnad. Genom regelbunden uppföljning av vården och internationella kontakter erhålls kunskap om hur biverkningar begränsas till ett minimum. Tack vare den blödningsprofylaktiska behandlingen, som är rutin i Sverige, växer dagens blödarsjuka ungdomar upp utan större fysiskt handikapp, fullt verksamma i yrkeslivet. Profylaxen minskar kraftigt frånvaron från skola och arbete och reducerar antalet vårddagar på sjukhus VÅRD PÅ HEMORTEN En god hemofilivård kräver ett lagarbete med den blödarsjuke i centrum. Ett av målen med de nationella riktlinjerna för blödarsjuka är att öka kunskapen om sjukdomen och dess behandling i landsting och kommuner. Då skapas en vårdstruktur där alla blödarsjuka, oavsett var de bor, får ett likartat omhändertagande. Genom individuella vårdplaner och kontakter med ett hemofilicentrum samt deltagande vid speciella utbildningstillfällen kan den ansvarige läkaren, sjuksköterskan, sjukgymnasten, kuratorn och psykologen på hemorten på bästa sätt medverka i det direkta omhändertagandet av den blödarsjuke. Konsekvenserna av sent insatt behandling vid en akut blödning kan bli ödesdigra för den blödarsjuke. Vid akut blödning skall de blödarsjuka patienterna tas om hand med förtur, vanligen efter samråd med koagulationsjour. Ett beredskapslager av det faktorkoncentrat som kan bli aktuellt skall finnas antingen hemma hos den blödarsjuke eller på den sjukvårdsinrättning där patienten mest sannolikt kommer att behandlas. Resurser för sjukgymnastisk behandling utan långa väntetider måste finnas för att återvinna förlorade led- eller muskelfunktioner efter en blödning. Många behöver även regelbunden hjälp med träning, samt hjälpmedel, för att motverka eller kompensera uppkomna ledskador. Kurativt och psykologiskt stöd behövs på hemorten. Blödarsjuka personer och deras anhöriga bör också få möjlighet att delta i utbildningsverksamhet med inriktning på rehabilitering och egenvård, lägerverksamhet, rehabiliteringsvistelser, med mera. Alla patienter med hemofili A och B bör erhålla specialistvårdsremiss för konsultation vid ett av landets hemofilicentra. Kontaktens omfattning avgörs individuellt. 8 (10)

9 För att stärka de blödarsjukas möjligheter att få en likvärdig, kunskapsbaserad och effektiv vård har företrädare för Sveriges hemofilicentra i samarbete med Förbundet Blödarsjuka i Sverige utarbetat ett nationellt vårdprogram. Vårdprogrammet fastställer den samsyn som uppnåtts mellan hemofilivården och förbundet. Vårdprogrammet har tagits fram med stöd av Socialstyrelsens stimulansmedel för rehabilitering och habilitering. Det vänder sig till sjukvårdspersonal, administrativt ansvariga inom vården, hälso- och sjukvårdspolitiker, socialförsäkringen och andra yrkesgrupper som på olika sätt kan involveras i beslut som påverkar den blödarsjukes liv och hälsa samt till de blödarsjuka själva och deras anhöriga. Vårdprogrammet kompletteras med en serie informationsblad "Fakta och råd" som berör olika aspekter av sjukdomen och vänder sig till alla som vill skaffa sig mer kunskaper om blödarsjuka. 9 (10)

10 ADRESSER OCH TELEFONNUMMER Karolinska Sjukhuset Koagulationsmottagningen Stockholm Tel: Fax: Universitetssjukhuset MAS Avd för koagulationssjukdomar Malmö, Tel: el vx Fax: Koagulationscentrum Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Tel: el vx Fax: Förbundet Blödarsjuka i Sverige Box Stockholm Tel: Fax: E-post: info@fbis.se Kontaktpersoner för vårdprogrammet: Eva Sarman, Förbundet Blödarsjuka i Sverige Erik Berntorp, Universitetssjukhuset MAS, Malmö 10 (10)

Patientinformation Hemofili

Patientinformation Hemofili Språk: Svenska / Kinesiska Arabiska Pfizer AB 191 191 90 90 Sollentuna 1 Information om blödarsjuka inkl. hemofili A och hemofili B Vid blödarsjuka saknar man eller har brist på en blodlevringsfaktor.

Läs mer

Om behandling med AFSTYLA

Om behandling med AFSTYLA PATIENTINFORMATION Om behandling med AFSTYLA (lonoktokog alfa) Till dig som har hemofili A och behandlas med AFSTYLA I den här broschyren finns det information om hemofili A som är en form av blödarsjuka.

Läs mer

VÅRD OCH BEHANDLING AV BLÖDARSJUKA

VÅRD OCH BEHANDLING AV BLÖDARSJUKA SVENSKA RIKTLINJER FÖR VÅRD OCH BEHANDLING AV BLÖDARSJUKA UTGIVEN 2003 1 (37) Svenska riktlinjer för vård och behandling av blödarsjuka innehåller en beskrivning av sjukdomen och dess behandling och bygger

Läs mer

Barn och ungdomar med hiv

Barn och ungdomar med hiv Smittskyddsläkaren Barn och ungdomar med hiv Riktlinjer för barnomsorg och skola Förlagan till detta dokument kommer från Smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting 2 (5) Barn och ungdomar med hiv

Läs mer

Medicinskt programarbete. Blödningssjukdomar. Diagnostik, behandling och uppföljning. i regionen Mellansverige och Norrland. Stockholms läns landsting

Medicinskt programarbete. Blödningssjukdomar. Diagnostik, behandling och uppföljning. i regionen Mellansverige och Norrland. Stockholms läns landsting Medicinskt programarbete Blödningssjukdomar Diagnostik, behandling och uppföljning i regionen Mellansverige och Norrland Stockholms läns landsting 2003 Regionalt Vårdprogram Blödningssjukdomar Diagnostik,

Läs mer

till dig som ska behandlas med idelvion

till dig som ska behandlas med idelvion PATIENTINFORMATION till dig som ska behandlas med idelvion (albutrepenonakog alfa) Coagulation Factor IX (Recombinant), Albumin Fusion Protein idelvion för dig som har hemofili b Hemofili B är en form

Läs mer

Min vårdplan introduktion och manual

Min vårdplan introduktion och manual Min vårdplan introduktion och manual Nationella cancerstrategin lyfter i många stycken fram sådant som stärker patientens ställning. Ett kriterium för en god cancervård är att varje cancerpatient får en

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum 050207 Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum VUXENHABILITERINGENS PROGRAM FÖR VUXNA PERSONER MED FUNKTIONSHINDER INOM AUTISMSPEKTRUM Bakgrund Vuxenhabiliteringen

Läs mer

Ärftlig och förvärvad hemofili. Anna Olsson Spec läkare hematologi Koagulationscentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Ärftlig och förvärvad hemofili. Anna Olsson Spec läkare hematologi Koagulationscentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ärftlig och förvärvad hemofili Anna Olsson Spec läkare hematologi Koagulationscentrum Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ärftlig hemofili Vad är hemofili? Avsaknad av eller sänkt nivå av koagulationsfaktor

Läs mer

Kvalitetsriktlinjer för behandling av patienter med reumatoid artrit

Kvalitetsriktlinjer för behandling av patienter med reumatoid artrit Translation into: Completed by: Email: SOC 1 SOC 2 SOC 3 SOC 4 SOC 5 SOC 6 Swedish Kvalitetsriktlinjer för behandling av patienter med reumatoid artrit Britta Strömbeck and Ingemar Petersson britta.strombeck@morse.nu

Läs mer

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Claes Lennmarken TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-10-16, P 13 1 (3) HSN 1405-0712 Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin

Läs mer

Blodburen smitta hos barn och ungdomar. Yonas Berhan Barnläkare, Sunderby Sjukhus

Blodburen smitta hos barn och ungdomar. Yonas Berhan Barnläkare, Sunderby Sjukhus Blodburen smitta hos barn och ungdomar Yonas Berhan Barnläkare, Sunderby Sjukhus Blodsmitta Blodburen smitta hos barn och ungdomar smittan sker via kontakt med blod från mor till barn vid förlossningen

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:45 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2000:49 av Inger Persson (v) om att ytterligare rehabiliteringsteam skall inrättas för patienter som drabbats av Parkinsons sjukdom

Läs mer

Juvenil Dermatomyosit

Juvenil Dermatomyosit www.printo.it/pediatric-rheumatology/se/intro Juvenil Dermatomyosit 2. DIAGNOS OCH BEHANDLING 2.1 Är sjukdomen annorlunda hos barn jämfört med vuxna? Hos vuxna kan dermatomyosit vara sekundär till cancer.

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

2007-09-17. Allmänna Arvsfonden Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Redovisning av projekt 2004/146 (slutrapport) Dnr 2004-1035-H

2007-09-17. Allmänna Arvsfonden Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Redovisning av projekt 2004/146 (slutrapport) Dnr 2004-1035-H 2007-09-17 Allmänna Arvsfonden Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av projekt 2004/146 (slutrapport) Dnr 2004-1035-H Förbundet Blödarsjuka beviljades i december 2004 stöd ur Allmänna Arvsfonden.

Läs mer

Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt

Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt Mål: Alla personer med kronisk njursvikt skall få en behandling av så god kvalitet att behovet av dialys eller transplantation fördröjs eller förhindras.

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Rutin vid hjärtstopp.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Rutin vid hjärtstopp. 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 19 Rutin vid hjärtstopp. 2 Innehållsförteckning 19. Hjärtstopp...3 19.2 Bakgrund...3 19.3 Etiska riktlinjer för hjärtstopp i kommunal hälso- och sjukvård...3

Läs mer

En rapport från Vårdförbundet och SLF: STICK- OCH SKÄRSKADOR. samt blodexponering i vården RAPPORT OM BLODRISKER I VÅRDEN 1

En rapport från Vårdförbundet och SLF: STICK- OCH SKÄRSKADOR. samt blodexponering i vården RAPPORT OM BLODRISKER I VÅRDEN 1 En rapport från Vårdförbundet och SLF: STICK- OCH SKÄRSKADOR samt blodexponering i vården RAPPORT OM BLODRISKER I VÅRDEN 1 RISKEN MED STICK- OCH SKÄRSKADOR I VÅRDEN Att hantera stickande- eller skärande

Läs mer

17 Endometriosvård i Halland RS150341

17 Endometriosvård i Halland RS150341 17 Endometriosvård i Halland RS150341 Ärendet Regionfullmäktige beslöt på sammanträdet 2015-06-17 ( 45) att bifalla en motion om endometrios. Motionen syftade till att: Beskriva och kartlägga nuläget för

Läs mer

Nationella riktlinjer endometrios, remissversion beskrivning av GAP och konsekvensanalys Region Jämtland Härjedalen

Nationella riktlinjer endometrios, remissversion beskrivning av GAP och konsekvensanalys Region Jämtland Härjedalen Nationella riktlinjer endometrios, remissversion beskrivning av GAP och konsekvensanalys Region Jämtland Härjedalen Eva Spetz, Eva-Karin Sjömäling med flera Rapport 2(6) Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:10 (M och S) och allmänna råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om psykologisk bedömning vid skador orsakade av våldseller

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om psykologisk bedömning vid skador orsakade av våldseller Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Berg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 1 (4) HSN 2018-0199 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om psykologisk

Läs mer

Riktlinjer för njurtransplantation

Riktlinjer för njurtransplantation Riktlinjer för njurtransplantation Mål: Alla njurtransplanterade ska ha tillgång till högspecialiserad vård så att riskerna för komplikationer och för tidig död minimeras och så att förutsättningar för

Läs mer

Blodburen smitta bland barn och ungdomar - riktlinjer för förskola och skola

Blodburen smitta bland barn och ungdomar - riktlinjer för förskola och skola NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING Dokument PM Upprättat av Ann-Marie Cylvén Godkänt av Anders Österlund Giltigt från 2013-11-12 Revideras senast 2014-11-12 Blodburen smitta bland barn och ungdomar - riktlinjer

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Patient-/vårdgivarguide

Patient-/vårdgivarguide Patient-/vårdgivarguide HEMLIBRA (emicizumab) Subkutan injektion Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och KOL

Interprofessionell samverkan astma och KOL Interprofessionell samverkan astma och KOL För dig som arbetar inom specialiserad öppenvård för vuxna I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan specialiserad

Läs mer

X-bunden nedärvning. Information för patienter och föräldrar. Genetiska patientföreningars paraplyorganisation: Sällsynta diagnoser

X-bunden nedärvning. Information för patienter och föräldrar. Genetiska patientföreningars paraplyorganisation: Sällsynta diagnoser 12 Uppsala Örebroregionen: Klinisk Genetik Rudbecklaboratoriet Akademiska barnsjukhuset 751 85 Uppsala Tel: 018-611 59 40 ; Fax: 018-55 40 25 X-bunden nedärvning Norra sjukvårdsregionen: Klinisk Genetik

Läs mer

STÖD & SERVICE TILL VUXNA BLÖDARSJUKA

STÖD & SERVICE TILL VUXNA BLÖDARSJUKA STÖD & SERVICE TILL VUXNA BLÖDARSJUKA Inledning 2 Ekonomiskt stöd 2 Stiftelser och fonder 5 Hemtjänst och hemsjukvård 5 LSS lag om stöd och service åt vissa funktionshindrade 5 Vård och rehabilitering

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2018-04-17 Anna Gröneberg, Therese Lindén Anna Gröneberg Mas, Lotta Kjellner (tf utredning socialtjänst), Lillemor Berglund VC HSL och förvaltningschef VO

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET Utfärdad den 21 mars 1988 AFS 1988:1 2 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

graviditet Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossning

graviditet Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossning Sköldkörtelsjukdom och graviditet Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossning Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer

Din rätt att må bra vid diabetes

Din rätt att må bra vid diabetes Din rätt att må bra vid diabetes Svenska Diabetesförbundet om Din rätt att må bra Vi tycker att du har rätt att må bra! För att du ska må bra måste du få rätt förutsättningar att sköta din egenvård. Grunden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:36 LS 0910-0865 1 (3) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:29 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om inrättande av ett resurscentrum för forskning och behandling av patienter med

Läs mer

Medfödd hypotyreos. 24 frågor och svar

Medfödd hypotyreos. 24 frågor och svar Medfödd hypotyreos 24 frågor och svar Författare Jan Alm och Annika Janson Barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Barnens sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset 2 Vad är medfödd hypotyreos?

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD HÄLSO-, SJUKVÅRD & REHABILITERING HÄLSO- & SJUKVÅRD OCH REHAB I FALKENBERGS KOMMUN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Syftet med denna broschyr är att ge en översikt över kommunens hälso-

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid endometrios

Nationella riktlinjer för vård vid endometrios TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Eva Hellman 2018-04-23 SVN 2018-11 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid endometrios Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Om ditt barn får retinoblastom

Om ditt barn får retinoblastom Om ditt barn får retinoblastom 1 Den här broschyren vänder sig till dig som har ett barn som fått diagnosen retinoblastom. Du har säkert många frågor och oroar dig för hur det ska gå för ditt barn. Här

Läs mer

Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens i Region Skåne

Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens i Region Skåne Regionala riktlinjer för utredning av patienter med misstänkt ärftlig demens i Region Skåne Hemsida: www.skane.se/vardochriktlinjer Fastställt 2013-05-30 E-post: vardochriktlinjer@skane.se Giltigt till

Läs mer

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Sakkunnig i forskningsfrågor: Elisabeth Strandberg Grafisk form Losita Design AB, www.lositadesign.se

Läs mer

Riktlinjer för förskola och skola i Stockholms län. Blodburen smitta bland barn och ungdomar

Riktlinjer för förskola och skola i Stockholms län. Blodburen smitta bland barn och ungdomar Riktlinjer för förskola och skola i Stockholms län Blodburen smitta bland barn och ungdomar Blodburen smitta bland barn och ungdomar Denna broschyr är framtagen augusti 2013 av Nationellt kunskaps- och

Läs mer

Tjejer har också blödarsjuka

Tjejer har också blödarsjuka Tjejer har också blödarsjuka Vad är rimlig mens? Finns det verktyg för att mäta menstruationsblödningens storlek? Vilka andra symtom är tecken på att man blöder för mycket? Var vänder man sig för att få

Läs mer

Höft- och knäledsartros Godkänt av: Karin Bernhoff verksamhetschef ortopedkliniken AS Christina Fahlman Braw verksamhetschef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Höft- och knäledsartros Godkänt av: Karin Bernhoff verksamhetschef ortopedkliniken AS Christina Fahlman Braw verksamhetschef INNEHÅLLSFÖRTECKNING Titel: Förvaltning: Verksamhet/division: Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping, Primärvården Ortopedkliniken AS Kirurgiskt centrum LE Alla PV Höft- och knäledsartros Godkänt av: Karin Bernhoff verksamhetschef

Läs mer

Mild blödningsrubbning Klinik, diagnostik. Koagulationscentrum Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Mild blödningsrubbning Klinik, diagnostik. Koagulationscentrum Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mild blödningsrubbning Klinik, diagnostik Fariba Baghaei Överläkare Lennart Stigendal Överläkare Koagulationscentrum Sektionen för Hematologi och Koagulation Sahlgrenska Universitetssjukhuset Första fasen

Läs mer

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Anna Kagelind Kurator Kirurgiska kliniken Universitetssjukhuset Örebro 2019-05-13 Presentationens upplägg Kurators del i

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och kol

Interprofessionell samverkan astma och kol Interprofessionell samverkan astma och kol För dig som arbetar inom slutenvård eller på vuxenakutmottagning I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan

Läs mer

Läkares attityder till det sjukdomsförebyggande arbetet. Projektledare Iréne Nilsson Carlsson

Läkares attityder till det sjukdomsförebyggande arbetet. Projektledare Iréne Nilsson Carlsson Läkares attityder till det sjukdomsförebyggande arbetet Projektledare Iréne Nilsson Carlsson Socialstyrelsens uppföljning av riktlinjerna Följer landstingen och hälso- och sjukvården socialstyrelsens nationella

Läs mer

Samverkansdiskussion om intravenöst missbruk och spridning av hepatit C i Norrbottens Län

Samverkansdiskussion om intravenöst missbruk och spridning av hepatit C i Norrbottens Län Samverkansdiskussion om intravenöst missbruk och spridning av hepatit C i Norrbottens Län 29 november 2012 Birgitta Hall Kurator Sunderby Sjukhus Ann-Louise Svedberg Lindqvist Sjuksköterska Smittskydd

Läs mer

Co-produktion i verkligheten

Co-produktion i verkligheten Co-produktion i verkligheten En patientorganisation - en vårdgivare Marie Wikström, Patientkoordinator Christina Ragnö, Samordnare, leg. arbetsterapeut Är ett kunskaps- och rehabiliteringscenter på riksnivå

Läs mer

, version V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

, version V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Entecavir STADA 0,5 mg och 1 mg filmdragerade tabletter 14.6.2016, version V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Entecavir Stada 0,5 mg filmdragerade

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Riktlinjer för förskola och skola i Stockholms län. Blodburen smitta bland barn och ungdomar

Riktlinjer för förskola och skola i Stockholms län. Blodburen smitta bland barn och ungdomar Riktlinjer för förskola och skola i Stockholms län Blodburen smitta bland barn och ungdomar Denna broschyr är framtagen augusti 2013 av Nationellt kunskaps- och resurscentrum för barn och unga med hivinfektion,

Läs mer

Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi

Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi För dig som arbetar inom barn- och ungdomsmedicin I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet

Läs mer

HANDIKAPP. Träning ger färdighet (SOU 2015:98) Sundbyberg Dnr.nr: S2015/07487/FS

HANDIKAPP. Träning ger färdighet (SOU 2015:98) Sundbyberg Dnr.nr: S2015/07487/FS HANDIKAPP Sundbyberg 2016-04-12 Dnr.nr: S2015/07487/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s.registrator@regeringska nsliet.se s.fs@regeringskansliet.se Träning ger färdighet (SOU 2015:98)

Läs mer

Information till blivande föräldrar. Hemofili

Information till blivande föräldrar. Hemofili Information till blivande föräldrar Hemofili Innehåll Förord 5 Vad är hemofili? 7 Blodkoagulationen Hemofili en koagulationsrubbning Hur vanligt är hemofili? 8 Hur ärvs hemofili? 9 Genen som ligger till

Läs mer

SOSFS 2005:27 (M och S) Föreskrifter. Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:27 (M och S) Föreskrifter. Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:27 (M och S) Föreskrifter Samverkan vid in- och utskrivning av patienter i sluten vård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Geriatrik Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

2 Målgrupper. 3 Vårdtjänster

2 Målgrupper. 3 Vårdtjänster ADA 6686 Sid 1 (10) UPPDRAG SPECIALISERAD ÄTSTÖRNINGSVÅRD 1 Uppdraget Syftet med specialiserad ätstörningsvård är att uppnå förbättrad psykisk hälsa och social funktionsförmåga, samt minska dödligheten

Läs mer

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar narkotika Hiv och Hepatit Information till dig som injicerar narkotika 1 Informationsmaterialet är framtaget av och kan beställas från Smittskydd Stockholm Stockholms Läns Landsting. 08-737 39 09 registrator@smittskyddstockholm.se

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Specialiserade överviktsmottagningar

Specialiserade överviktsmottagningar Underlag Specialiserade överviktsmottagningar Bakgrund Fetma utgör ett stort hot för folkhälsan. Med fetma följer en ökad risk för psykisk ohälsa, ökad sjuklighet och för tidig död. Övervikt/fetma brukar

Läs mer

Rehabilitering för personer med hjärntumör

Rehabilitering för personer med hjärntumör Rehabilitering för personer med hjärntumör Ingrid Gunnarsson, kurator Katarina Starfelt, legitimerad arbetsterapeut Neurologiska kliniken Skånes universitetssjukhus Lund Vad är rehabilitering? Cancerrehabilitering

Läs mer

Sköldkörtelsjukdom. graviditet. Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossningen

Sköldkörtelsjukdom. graviditet. Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossningen Sköldkörtelsjukdom och graviditet Ämnesomsättningsproblem före och efter förlossningen 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset,

Läs mer

Prehospitalt omhändertagande

Prehospitalt omhändertagande Prehospitalt omhändertagande Trombolyslarm (Rädda-hjärnan-larm) Innebär vid de flesta sjukhus att ambulanspersonal larmar akutmottagningen om att en patient som kan bli aktuell för trombolysbehandling

Läs mer

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia.

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. Är din hund stel när den vaknar på morgonen? Har den en hälta som kommer och går? Är den mindre intresserad av långpromenaden? Eller har den svårt att komma

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare:

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare: Datum: 2016-11-21 Händelseanalys Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt September 2015 Analysledare: Ortopedi Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning För att förbättra patientsäkerheten

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Vad händer när man börjar se dåligt?

Vad händer när man börjar se dåligt? Vad händer när man börjar se dåligt? Välkommen till Syncentralen För att komma till Syncentralen måste du ha remiss från ögonläkare. På Syncentralen finns optiker, synpedagoger, datapedagog, kurator, psykolog,

Läs mer

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum:

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2017-01-18 1 Kort om genomförandet Webbenkät Medlemmar med en sällsynt diagnos eller som har barn/anhörig med en

Läs mer

Organisation av MS-vården

Organisation av MS-vården Bakgrund MS är en kronisk neurologisk sjukdom som i olika faser av sjukdomen kräver insatser från sjukvården. De senaste årens snabba utveckling av den medicinska behandlingen av MS och den betydelse det

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter. Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter. Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:2 (M och S) Föreskrifter Utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum:

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum: Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Datum: 2017-06-28 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Nästa revidering Gäller från datum Riktlinje

Läs mer

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1

Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 Sid 1 (12) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-05-08 HSN 0801-0121 LS 0801-0047 SLL1144 Bilaga 1 KRAVSPECIFIKATION Psykiatrisk öppenvård för vuxna med geografiskt områdesansvar 1 Mål och inriktning

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi 2019-01-01 LK/180674 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi

Läs mer

Fosterdiagnostik och riskvärdering

Fosterdiagnostik och riskvärdering Fosterdiagnostik och riskvärdering Information till gravida Centrum för fostermedicin CFM Karolinska Universitetssjukhuset INNEHÅLLSFÖRTECKNING Graviditeten en tid av glädje och förväntan 3 Fosterdiagnostik

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa

Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa S 2014:11 utredningen om högspecialiserad vård Sammanfattning av regeringens utredning: Träning ger värdighet. Koncentrera vården för patientens bästa Utredningen om högspecialiserad vård har i uppdrag

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (4) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg/hälso- och sjukvård Ansvarig: MAS och MAR Fastställare: MAS och MAR Gäller fr.o.m: 2018-02-12 D.nr: KS 16.980 Utgåva/version:

Läs mer

Uppdraget. Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget

Uppdraget. Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget Uppdraget Skolsköterskekongress 2018 Det medicinska uppdraget Rätt fokus Rätt insatser Kvalitet! Utgångspunkter Vetenskap Beprövad erfarenhet Värdegrund Barnperspektiv Etiska principer Skollagen För medicinska,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Fredrik Spak Docent, lektor vid Socialmedicin, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet Överläkare FOUU

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Fredrik Spak Docent, lektor vid Socialmedicin, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet Överläkare FOUU Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) Fredrik Spak Docent, lektor vid Socialmedicin, Sahlgrenska Akademin Göteborgs universitet Överläkare FOUU primärvården Göteborg Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) (1982:763)

Läs mer

Offentlig sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Kovaltry (octocoq alfa)

Offentlig sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Kovaltry (octocoq alfa) EMA/1560/2016 Offentlig sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Kovaltry (octocoq alfa) Det här är en sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Kovaltry, som detaljerat anger åtgärder som

Läs mer

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder

Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder Regionala riktlinjer för remittering av ungdomar med funktionshinder från Barn- och ungdomshabiliteringen till primärvård och specialiserad sjukvård för vuxna inom Riktlinjer för utförare av hälso- och

Läs mer

Frågorna berör områdena Primärvård Äldreomsorg/geriatrik Specialistutbildade sjukgymnaster/fysioterapeuter Fysisk aktivitet

Frågorna berör områdena Primärvård Äldreomsorg/geriatrik Specialistutbildade sjukgymnaster/fysioterapeuter Fysisk aktivitet Inför valet 2014 För att uppmärksamma Fysioterapi och Fysioterapeuten inför valet den 14 september har vi i Distrikt Stockholms styrelse skickat ut fyra frågor till våra landstingspolitiker. Frågorna berör

Läs mer