Om ditt barn får retinoblastom

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om ditt barn får retinoblastom"

Transkript

1 Om ditt barn får retinoblastom 1

2

3 Den här broschyren vänder sig till dig som har ett barn som fått diagnosen retinoblastom. Du har säkert många frågor och oroar dig för hur det ska gå för ditt barn. Här kan du läsa om symptom och behandling. Du får också information om hur du som förälder kan få råd och stöd. Du får dessutom svar på frågor utifrån hur barnet kan reagera både under och efter en avslutad behandling. Vissa ord och begrepp kan vara svåra att förstå. Dem får du förklarade i en ordlista i slutet av broschyren.» 3

4 4 Retinoblastom är en ovanlig form av cancer som drabbar ögat. I Sverige drabbas i genomsnitt sex till sju barn per år. De flesta av dem får endast en tumör men en tredjedel av de drabbade får tumörer i båda ögonen. Barn med ensidig tumör är oftast runt två år gamla när tumören utvecklas. Barn med dubbelsidigt retinoblastom är i genomsnitt ett år gamla vid insjuknandet. Det är ovanligt att barn som är äldre än fem år drabbas. Alla barn i Sverige med misstänkt retinoblastom remitteras till S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm för undersökning och behandling.

5 5 Symptom Det första och vanligaste symptomet är att pupillerna ser annorlunda ut. Den normalt svarta pupillen blir vitaktig. En del barn med retinoblastom skelar också. Behandling Behandlingen beror på om ditt barn har fått ensidigt eller dubbelsidigt retinoblastom. Om det finns tumörer i båda ögonen behandlar vi barnet med cellgifter i kombination med lokal värmebehandling av tumören, transpupillär termoterapi (TTT). Om barnet har drabbats av en stor tumör i enbart ett öga bör oftast ögat opereras bort. Det kallas för enukleation. Om barnet har en liten tumör i ett öga, eller om det dyker upp nya tumörer efter avslutad behandling, kan vi behöva komplettera med andra typer av behandlingar. Det är till exempel yttre strålbehandling, behandling med strålapplikator eller frysbehandling.

6 6 Cellgiftsbehandling Diagnosen ställs vid en första ögonundersökning på Astrid Lindgrens Barnsjukhus eller på S:t Eriks Ögonsjukhus. Efter det remitteras ditt barn till barnonkologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus för en fortsatt utredning. Där undersöks barnet med hjälp av lungröntgen, magnetkameraundersökning av hjärnan samt benmärgs- och blodprovstagning. På sjukhuset får barnet också en liten dosa som är inopererad under huden (en port-a-cath) som gör det lättare att injicera läkemedel. Dosan påverkar inte barnets rörlighet och ger i allmänhet inga andra besvär. Barnet får cellgifterna, som är en kombination av olika läkemedel, under två dagar. Efter det brukar barnet få åka hem tills det är dags för ny behandling, ungefär fyra veckor senare. Oftast räcker det med sex cellgiftsbehandlingar. Laserbehandling I samband med att ditt barn får sin andra cellgiftsbehandling gör vi även en undersökning under narkos, kombinerad med laserbehandling (TTT). Efter avslutad cellgifts- och laserbehandling får ditt barn gå på regelbundna kontroller både på S:t Eriks Ögonsjukhus och hos en barnonkolog på hemorten.

7 7 Frysbehandling Frysbehandling (kryobehandling) använder vi på tumörer som sitter långt fram i ögat. Behandlingen ger vi till barn, som tidigare genomgått cellgifts- och laserbehandling, om barnet har fått en ny tumör.

8 8 Yttre strålbehandling I enstaka fall måste strålning ges genom yttre (extern) strålbehandling. Den yttre strålbehandlingen delas upp i en serie doser. Denna behandling ges vid Radiumhemmet på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna fem gånger per vecka under ungefär fem veckor. Under behandlingsperioden genomgår barnet också flera ögonundersökningar. Behandling med strålplatta Barnet får lokal strålbehandling med en platta som innehåller strålning. Plattan sätts in under en operation då barnet är nedsövt. Vid operationen fäster vi plattan på ögats yta under bindehinnan. Tiden som barnet har plattan varierar beroende på tumörens tjocklek och hur aktiv strålningen i plattan är. En viss bestämd stråldos ska kunna nå hela tumören. Strålplattan tar vi sedan bort vid en ny operation och då är barnet också nedsövt. Vid behandlingen med strålplatta strålar vi bara själva tumören och en mindre del av den omgivande näthinnan.

9 9 Barnets öga kan bli rött och irriterat och barnet kan få sämre syn under tiden. Det kan också skava under behandlingstiden och några veckor till, men det gör sällan ont. Det är ovanligt med andra biverkningar. Att operera bort ett öga Ibland kan det bli nödvändigt att operera bort ögat (enukleation). Operationen sker under narkos. Efter att ögat tagits bort får barnet ett implantat i ögonhålan. Det ska fylla ut ögonhålan och se kosmetiskt bra ut.

10 10 I slutet av operationen lägger vi också in en tunn plastskiva innanför ögonlocken som ska ligga kvar fram tills barnet får sin protes. Plastskivan används för att ögonlocken ska behålla sin form och barnet får behålla den tills dess att en ögonprotes är färdig. Barnet upplever oftast en irritation från sårområdet en kort tid efter att ögat opererats bort, men sällan värk eller smärta. Dagen efter operationen brukar barnet må relativt bra. Efter operationen är barnets ögonlock stängt och det ser ut som om att barnet blundar. En viss svullnad och missfärgning kan förekomma. De första veckorna efter operationen behandlas ögonhålan med antibiotikadroppar. Det är du som förälder som sköter droppbehandlingen. Ungefär fyra till sex veckor efter operationen är det dags att prova ut en ögonprotes. Det gör oftast en ögonklinik eller en enskild ögonprotesmakare. För att ta reda på hur stor protesen ska vara och vilken form den ska ha gör protesmakaren en så kallad protesavgjutning. Den görs i samband med att barnet sövs för en undersökning. Ögonproteser är antingen tillverkade av plast eller glas. Vi kallar barnet för en kontroll en månad efter operationen.

11 11 Kontroller efter behandling Det kan hända att nya tumörer uppträder efter att behandlingen är slut. Därför är det viktigt att göra regelbundna ögonbottenkontroller upp till sju eller åtta års ålder. Tiden mellan kontrollerna står i relation till risken för att nya tumörer ska bildas. Yngre barn behöver tätare kontroller. Vanligtvis varierar tidsintervallet mellan tre och sex månader men kan vara kortare omedelbart efter behandling. Prognos De allra flesta barn friskförklaras efter fem år. Det är mycket sällsynt att tumörsjukdomen sprids till andra delar av kroppen. Synfunktionen efter behandling De flesta barn som behandlats för retinoblastom har en god synförmåga, men synen påverkas av var tumören suttit. Efter en behandling av en liten tumör i näthinnans yttre delar blir synfunktionen mycket litet påverkad och barnet får inget synhandikapp. Om tumören däremot påverkat gula fläcken i näthinnans centrala del kan synen vara dålig även efter en behandling.

12 12

13 13 Ärftlighet Retinoblastom kan vara ärftligt och därför kan genetisk rådgivning vara nödvändig. Om ett barn behandlats för dubbelsidigt retinoblastom remitteras i regel barnets hela familj till avdelningen för klinisk genetik på Karolinska Universitetssjukhuset för att fastställa om släktingar bär anlaget. Det är viktigt till exempel om familjen får fler barn. Kontroll av släktingar Retinoblastom är mycket sällsynt. Kontrollerna är därför begränsade till dem som har en förhöjd risk att utveckla tumörer samt till dem som har behandlade tumörer. De som bör kontrolleras är barn som utvecklat retinoblastom, barn till föräldrar med retinoblastom och syskon till barn med retinoblastom. Kontrollerna ska upptäcka eventuella nya tumörer så tidigt som möjligt. Reaktioner hos barn och föräldrar Barns frågor och reaktioner kommer oftast först i tre- till fyraårsåldern. Barnet kan då intressera sig mycket för ögon-

14 14 protesen och ofta vilja ta ut den eller vägra att någon tar ut protesen för att göra ren den. Om vuxna inte gör för mycket väsen av detta utan ser det som en övergående fas och ett led i bearbetningen brukar beteendet gå över ganska fort. Det kan vara klokt att vänta med detaljerad information tills barnet frågar och då berätta så naturligt och sakligt som möjligt. För föräldrar och anhöriga kännetecknas vanligen tiden i samband med diagnos och första behandling av starka känslomässiga svängningar, vilket är en normal krisreaktion. Som förälder kan du få samtalsstöd hos kurator varje gång ditt barn ska undersökas eller behandlas. Kuratorn kan också hjälpa till att remittera till en kurator där du bor om du vill det.

15 15 ordlista Applikator Metallplatta laddad med radioaktivt material. Konformer En liten tunn plastskiva som sätts in under ögonlocket under operationen. Datortomografi (DT eller CT) En form av röntgenundersökning. Enukleation Ett kirurgiskt ingrepp där ett öga opereras bort. TTT Förkortningen för transpupillärtermoterapi, en typ av laserbehandling.

16 tryckt 2012 Telefon växel: S:t Eriks Ögonsjukhus är beläget i Stockholm och bedriver både planerad och akut ögonsjukvård. Varje år tar vi emot patientbesök från Sverige och utlandet. I egenskap av universitetssjukhus driver vi tillsammans med Karolinska Institutet forskning, utveckling och undervisning inom ögonsjukvård. S:t Eriks Ögonsjukhus AB, som miljöcertifierades år 2000, har cirka 360 anställda, drivs som ett aktiebolag och ägs av Stockholms läns landsting.

CANCER HOS BARN OCH TONÅRINGAR

CANCER HOS BARN OCH TONÅRINGAR CANCER HOS BARN OCH TONÅRINGAR barncancerfonden 1 VI KÄMPAR FÖR LIVET Innehållsförteckning ADRESSER Cancer hos barn och tonåringar har utarbetats av Olle Björk, professor i barnonkologi vid Karolinska

Läs mer

Rosa Boken. Information till dig som fått diagnosen bröstcancer. Västra sjukvårdsregionen

Rosa Boken. Information till dig som fått diagnosen bröstcancer. Västra sjukvårdsregionen Rosa Boken Information till dig som fått diagnosen bröstcancer Västra sjukvårdsregionen Om Rosa Boken Den här informationen har vi sammanställt till dig som fått diagnosen bröstcancer. Vi hoppas att den

Läs mer

Barn med katarakt Information till familjen

Barn med katarakt Information till familjen Barn med katarakt Information till familjen Innehåll Ögat och den normala synutvecklingen 3 Kongenital katarakt - Medfödd grå starr 3 Amblyopi ( lazy eye ) 4 Praktiska konsekvenser av amblyopi 4 Diagnostik

Läs mer

Hur bestämmer man vad ett barn ska få för behandling?

Hur bestämmer man vad ett barn ska få för behandling? Hur bestämmer man vad ett barn ska få för behandling? Det finns ett utbrett samarbete inom barncancerområdet i både inom Norden och Europa och övriga världen. Alla barn som insjuknar i exempelvis leukemi

Läs mer

Informationsskrift från Barncancerfonden utarbetad av Birgitta Lannering och Charlotte Castor. Hjärntumörer HOS BARN OCH UNGDOMAR

Informationsskrift från Barncancerfonden utarbetad av Birgitta Lannering och Charlotte Castor. Hjärntumörer HOS BARN OCH UNGDOMAR Informationsskrift från Barncancerfonden utarbetad av Birgitta Lannering och Charlotte Castor Hjärntumörer HOS BARN OCH UNGDOMAR Tack Tack till Birgitta Lannering, professor och överläkare i barnonkologi

Läs mer

Till dig som fått pankreascancer

Till dig som fått pankreascancer Till dig som fått pankreascancer 3 Att få beskedet Du har cancer är skrämmande, inte bara för den som själv drabbas utan även för närstående och vänner. Det är naturligt att känna sig chockad och rädd

Läs mer

maligna gliom en liten bok för dig som drabbats av hjärntumör

maligna gliom en liten bok för dig som drabbats av hjärntumör maligna gliom en liten bok för dig som drabbats av hjärntumör Att drabbas av hjärntumör innebär en chock, både för patienter och anhöriga. Frågorna är många och oron stor. Vår förhoppning är att denna

Läs mer

Patientinformation ärftlig cancer

Patientinformation ärftlig cancer Patientinformation ärftlig cancer Ärftlig bröst- och äggstockscancer 1 MEFinfo_BC 1 Onkogenetiska mottagningen Universitetssjukhuset i Lund Adresser till onkogenetiska mottagningar i Sverige Lund Göteborg

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

Innehåll. Förord 3. Inledning 4. 1 Akut lymfatisk leukemi 5 Hur bildas blodkropparna? 5 Vad är akut lymfatisk leukemi? 5 Varför insjuknar man i ALL?

Innehåll. Förord 3. Inledning 4. 1 Akut lymfatisk leukemi 5 Hur bildas blodkropparna? 5 Vad är akut lymfatisk leukemi? 5 Varför insjuknar man i ALL? Innehåll Förord 3 Inledning 4 1 Akut lymfatisk leukemi 5 Hur bildas blodkropparna? 5 Vad är akut lymfatisk leukemi? 5 Varför insjuknar man i ALL? 5 2 Diagnos 7 Vilka symtom är vanliga vid ALL? 7 Allmänna

Läs mer

HUVUDBROSCHYR UppleV friheten Utan glasögon OCH linser

HUVUDBROSCHYR UppleV friheten Utan glasögon OCH linser HUVUDBROSCHYR Upplev friheten utan glasögon och linser 1 Ögonlaser 5 Behandlingsmetoder 6 Steg för steg 8 Vanliga frågor 10 Risker & biverkningar 11 Linsbyte (RLE) 13 Behandlingsmetoder 14 Steg för steg

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Varför kan det ta så lång tid på röntgen?

Varför kan det ta så lång tid på röntgen? Varför kan det ta så lång tid på röntgen? Röntgenremissens gång Röntgenremissens gång En del patienter tycker att väntetiden kan bli lång vid röntgenavdelningen. Vi vill därför förklara vad som händer

Läs mer

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation.

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Smärtbehandling Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Observera att denna smärtbehandling endast gäller för barn som inte har några andra sjukdomar, är 3 år eller

Läs mer

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon.

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Ögats lins skall liksom linsen i en kamera skapa en skarp bild av omvärlden. I kameran ligger bilden på filmen och i ögat ligger bilden på näthinnan

Läs mer

MUN- & HALSCANCERFÖRBUNDET INFORMERAR

MUN- & HALSCANCERFÖRBUNDET INFORMERAR it il MUN- & HALSCANCERFÖRBUNDET INFORMERAR ORSAK OCH UPPKOMST {f shh..f& s u #' ll t \ # q3 ^ *tf.+r s.! -t. Ya\e hr drabbas ungefår I 2OO personer ivärtlandav huvud- halscancer. Sjukdomen är vanligast

Läs mer

Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar

Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar Frågor och svar om Tandreglering våra egna specialister inom Tandreglering svarar Innehållsförteckning: 1. Bra att veta inför tandreglering Vad är tandreglering? Kan tänderna flyttas hur som helst? Finns

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Kongenital katarakt. Barn födda med gråstarr. Nike Müller-Brunotte

Kongenital katarakt. Barn födda med gråstarr. Nike Müller-Brunotte Kongenital katarakt Barn födda med gråstarr Nike Müller-Brunotte Nike Müller-Brunotte Viktor Rydbergs Gymnasium Djursholm Stockholm februari 2013 Kongenital katarakt är ett mycket sällsynt handicap. Kanske

Läs mer

Patientinformation. om ögonproteser av glas

Patientinformation. om ögonproteser av glas Svenska F. AD. MÜLLER SÖHNE AB Specialist för konstgjorda ögon Patientinformation om ögonproteser av glas Bäste patient Att behöva operera bort ett öga kan vara en omskakande upplevelse och svårt att acceptera.

Läs mer

LÄPP- KÄK- GOMSPALT - en tonårsbroschyr

LÄPP- KÄK- GOMSPALT - en tonårsbroschyr Foto: David Marcusson LÄPP- KÄK- GOMSPALT Tonårstiden är för många en turbulent period i livet och kan upplevas som extra påfrestande om man har LKG. Ditt intresse riktas alltmer utanför familjen. Kompisar

Läs mer

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats.

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Vad var det som gjorde ont i buken? Hur såg blindtarmen ut? Behöver jag äta antibiotika efter operationen?

Läs mer

Hjärtrytmrubbningar. En skrift om flimmer, fladder och andra rubbningar

Hjärtrytmrubbningar. En skrift om flimmer, fladder och andra rubbningar Hjärtrytmrubbningar En skrift om flimmer, fladder och andra rubbningar Den här skriften är en del av Hjärt-Lungfondens arbete med att sprida information om hjärtoch lungsjukdomar. Den är möjlig att ta

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Information för dig med. myelodysplastiskt syndrom (MDS)

Information för dig med. myelodysplastiskt syndrom (MDS) Information för dig med myelodysplastiskt syndrom (MDS) 1. Vad är MDS? Myelodysplastiskt syndrom (MDS) är ett samlingsnamn för en grupp tumörsjukdomar som utgår från benmärgens stamceller. Myelo betyder

Läs mer

Gråstarrsoperation och sedan?

Gråstarrsoperation och sedan? Gråstarrsoperation och sedan? Eva Mönestam Docent, överläkare Ögonkliniken, Norrlands universitetssjukhus Operation av gråstarr är det vanligaste kirurgiska ingreppet i den industrialiserade världen. Under

Läs mer

Hjärntumör. Barn i skolåldern som har haft hjärntumör och avslutat sin behandling Nyhetsbrev 408

Hjärntumör. Barn i skolåldern som har haft hjärntumör och avslutat sin behandling Nyhetsbrev 408 Barn i skolåldern som har haft hjärntumör och avslutat sin behandling Nyhetsbrev 408 På Ågrenska på lilla Amundön utanför Göteborg arrangeras varje år vistelser för familjer som har barn med sällsynta

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET. DinaÖgon

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET. DinaÖgon ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS November 2007 DinaÖgon Hitta rätt typ av linser Vad ska man tänka på vid val av kontaktlinser? Och vad är det egentligen för skillnad

Läs mer

Neurofibromatos typ 1

Neurofibromatos typ 1 Neurofibromatos typ 1 Nyhetsbrev 409 På Ågrenska på lilla Amundön utanför Göteborg arrangeras varje år vistelser för familjer som har barn med sällsynta diagnoser, i detta fall barn i skolåldern som har

Läs mer

Dokumentation nr 486 Hjärntumör hos barn, familjevistelse

Dokumentation nr 486 Hjärntumör hos barn, familjevistelse Dokumentation nr 486 Hjärntumör hos barn, familjevistelse ÅGRENSKAS FAMILJE- OCH VUXENVISTELSER Kunskap och kompetens om sällsynta diagnoser Ågrenska 2015 www.agrenska.se HJÄRNTUMÖR HOS BARN Ågrenska arrangerar

Läs mer