Irja Forsman Det går att bli frisk och må bra! Det vi borde våga prata om Föreläsare SHEDO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Irja Forsman Det går att bli frisk och må bra! Det vi borde våga prata om Föreläsare SHEDO"

Transkript

1 Irja Forsman Det går att bli frisk och må bra! Det vi borde våga prata om Föreläsare SHEDO

2 Rikstäckande intresseförening som arbetar med självskadebeteende och ätstörningar. Riktar sig till: - Drabbade - Anhöriga - Professionella

3 -Föreläsningar -Hemsida -Trycksaker -Jourmail -Stödforum -Färdighetslista etc. -Appar -Brukarråd -Samverkan -Opinion

4 Om Ego Nova Informationsprojekt om självskadebeteende och ätstörningar som syftar till att sprida hopp, skapa förståelse och öka kunskaperna Finansieras under perioden av Allmänna Arvsfonden

5 Projektverktyg: Boken Ibland finns det inga enkla svar. Intervjuer med drabbade, anhöriga och professionella. Forumteater om ssb/äts. Riktad till skol- och psykiatripersonal. Framför av teatergruppen Solvere. Två filmer om ssb/äts Innerst inne kände jag bara ett stort jävla tomt hål Tjejen som bar på en hemlighet

6 Irja Forsman Känslostark istället för känslostyrd (Min berättelse)

7 Manodepressiv / Bipolär Drygt 1 av 100 blir bipolär / manodepressiv Bipolär-sjukdom är en kronisk (långvarig) psykisk sjukdom som kännetecknas av återkommande episoder av mani/hypomani och depression, eller en blandning av båda. Symtom Under en manisk/hypomanisk period är det vanligt att man är överdrivet upprymd, impulsiv, glad, överaktiv och har ett extremt stort självförtroende. Man kan också lätt bli irriterad och vissa behöver mindre sömn. När man är deprimerad känner man sig ofta nedstämd, har svårt att koncentrera sig och har dåligt självförtroende. Det är också vanligt att man får sömnbesvär och minskad eller ökad aptit. Suicidrisk föreligger.

8 Emotionellt instabil personlighetsstörning Symtom Stark rädsla att bli övergiven. Störd, förvriden eller instabil självbild. Återkommande känsla av tomhet. Kraftig pendling mellan olika känslolägen. Stark irritation, ångest eller nedstämdhet som kan vara några timmar, till som mest några dagar. Stormiga relationer som pendlar mellan intensiv beundran och extrem nedvärdering. Kortvariga överdrivet misstänksamma föreställningar eller övergående upplevelser av overklighetskänslor paranoia. Impulsivitet som till exempel missbruk av droger, sex, mat eller pengar. Självskadebeteende, självmordstankar, återkommande självmordsförsök eller hot om självmord. Intensiv vrede som inte står i proportion till vad som väcker den.

9

10 Kort paus/bensträckare

11 Vad är självskadebeteende? Självskadebeteende innebär att medvetet skada den egna kroppen. Till indirekt självskadebeteende räknar man exempelvis att utsätta sig för risktagande.

12 Definitioner av självskadebeteende Icke-suicidalt självskadebeteende, NSSI (Non Suicidal Self-Injury) Suicidalt självskadebeteende, SSI (Suicidal Self-Injury) Avsiktligt självskadebeteende är ofta upprepad och ofta övervägd skadehandling på den egna kroppen. Självskadebeteendet kan även delas upp i tvångsmässiga eller impulsiva manifestationer. Motivet till handlingen är skillnaden (inte kulturellt avsikt, upprepning)

13 Självskadebeteende-cirkeln

14

15 Hur kan det yttra sig hos individen? Subtila beteenden - som att man inte tar hand om sig själv ordentligt Utsätter sig för risker eller för personer som i sin tur behandlar en illa Har ett riskbruk /missbruk Impulsivitet, oförsiktighet Fysiska tecken som syns på kroppen

16 Hur kan man förstå beteendet? Det finns lika många svar på varför som det finns personer som har självskadebeteende, men några förklaringar som ofta förekommer är: - Ångestlindring - Känsla av kontroll - Självhat Finns dock INGA generella svar utan anledningen/funktionen skiljer sig från person till person!

17 Riskfaktorer

18

19 Bemöta självskadebeteende Var neutral och utryck varken gillande eller ogillande av självskadebeteendet, visa att du bryr dig oavsett. Var medveten om att detta är ett sätt att hantera den smärtan han/hon känner. Sträva efter att vara icke-dömande. Visa att du respekterar och bryr dig om personens välbefinnande. Ställ öppna frågor och undvik ja-/nejfrågor då öppna frågor ger mer och bättre information. Låt inte ett självskadebeteende bli en måttstock på mående! Måendet kan vara instabilt oavsett.

20 Sociala smittoeffekter och förslag på hur dessa kan reduceras Exempel på sociala smittoeffekter kan vara: Modellering (t.ex. imitera en person med högre status ). Inspiration (t.ex. självkontroll av beteendet undergrävs genom att observera samma beteende hos andra). Konkurrens (för att se vem som är bäst på att skada sig). Hierarkin mellan eleverna i gruppen (ju högre grad av skador, desto högre status). Strävan efter sammanhållning i gruppen (blodsbrödrar och/eller systrar). Sociala mediers smittsamma influenser: hemsidor, chattrum eller forum dedikerade till självskadebeteende (Walsh, 2008).

21 Sociala smittoeffekter och förslag på hur dessa kan reduceras Följande strategier kan användas för att hantera sociala smittoeffekter av självskadebeteende 1: Reducera kommunikationen kring självskadebeteende i elevgruppen. Personen som tar tag i frågan bör förklara för eleverna att genom att diskutera självskadebeteende med sina vänner kan de omedvetet skada dem. Viktigt att göra eleverna medvetna om att det här är en känslig fråga som kan leda till negativa följder för elevernas kompisar. Att ge eleverna budskapet om att inte vilja skada en kompis och att vi ska vara rädda om varandra kan vara ett sätt att få eleven att förstå varför detta är viktigt. Personer som drabbats av ett självskadebeteende bör uppmuntras till att prata om sina problemen med någon de har förtroende för, t. ex skolhälsan, familjen, eller en professionell samtalskontakt, men bör då även instrueras till att inte prata med sina vänner om självskadebeteende, till exempel hur de skadade sig eller romantisera beteendet, då denna typ av kommunikation kan vara triggande (Walsh, 2008).

22 Sociala smittoeffekter och förslag på hur dessa kan reduceras 2: Reducera synligheten av ärr och skador i skolan. Elever som skadar sig ska bli ombedda att dölja synliga ärr, skador, sår, stygn och bandage i skolan då dessa synliga påminnelser också kan vara triggande. Personen som tar tag i frågan bör kontakta föräldrarna, när så är lämpligt, för att prata om hur kommunikation kring självskadebeteende och synliga ärr kan vara triggande, även utanför skolan. (Bearbetat från Walsh, B.(2008) Signs of Self-Injury Program)

23 Bemöta självskadebeteende i skolmiljö av Sophie Liljedahl Du som arbetar i en skolmiljö (t.ex. lärare, elevassistent eller specialpedagog), kan vara den första personen som märker att någon är drabbad av ett självskadebeteende. Forskning har visat att: Hur detta första mötet blir är ofta avgörande för hur personens inställning till att söka hjälp framöver kommer vara (Nixon & Heath, 2009).

24 Bemöta självskadebeteende i skolmiljö av Sophie Liljedahl Sophie Liljedahl har tagit fram förkortningen BEGIN med förslag på hur lärare, specialpedagoger och elevassistenter kan få till ett empatiskt förhållningsätt och ett effektivt bemötande.

25 Bemöta självskadebeteende i skolmiljö av Sophie Liljedahl Förkortningen BEGIN Beredd: Det finns två nivåer av förberedelse som behövs för ett effektivt bemötande. 1.Beredd genom att känna till förutsättningarna du agerar i: - Om du arbetar som lärare, vet du hur du remitterar eleven till elevhälsan? - Känner du till hur elevhälsan är uppbyggd och arbetar? Viktigt att känna till vem du kontaktar om eleven vill prata med någon omgående, om föräldrarna ska kontaktas, under vilka förutsättningar som en remittering till BUP ska göras, och hur frånvaron från undervisningen ska kommuniceras till andra på skolan. Eleven vill antagligen veta svaret på dessa frågor. Det är därför bäst att känna till dem i förväg för att kunna bemöta eleven på ett bra sätt, och för att få eleven att känna sig trygg.

26 Bemöta självskadebeteende i skolmiljö av Sophie Liljedahl Förkortningen BEGIN Beredd 2. Beredd genom din egen förberedelse inför samtalet: - Det är viktigt att vara närvarande och engagerad i mötet med eleven som drabbats av ett självskadebeteende. Du gör detta genom att lyssna noga och empatiskt, och reflektera över det eleven berättat för dig, utan att ge några egna tolkningar av det eleven berättat. - Fokusera hela din uppmärksamhet på samtalet. - Var noga med att inte uttrycka gillande eller ogillande av självskadebeteendet, försäkra dig istället om att visa att du accepterar eleven, oavsett självskadebeteendet. - Stäva efter att vara icke-dömande i ditt bemötande. Viktigast av allt, uttryck din oro för elevens hälsa och välbefinnande, och visa respekt för den personliga integriteten.

27 Bemöta självskadebeteende i skolmiljö av Sophie Liljedahl Förkortningen BEGIN Engagera eleven: - Hjälp eleven att se hjälpsökande som en styrka, poängtera modet eleven visat genom att öppna sig och prata med dig. - Fråga vilka andra vuxna eleven har förtroende för. Uppmuntra eleven att tänka över vilka för- och nackdelar det finns med att berätta för den/de personer som eleven skulle behöva hjälp av framöver. - Uppmuntra eleven att se hjälpsökande som en process som kan vara både enkel och utmanande, beroende på omständighet. - Uppmuntra eleven i att vara ihärdig för att få hjälp, även om de inte alla gånger får ett bemötande som de anser hjälper. Försök få fram budskapet att aldrig ge upp. Varje dag och försök att söka hjälp är en nystart.

28 Bemöta självskadebeteende i skolmiljö av Sophie Liljedahl Förkortningen BEGIN Ge alternativ - Om eleven har ett nuvarande och pågående självskadebeteende så är det viktigt att du förklarar för eleven att du kommer ta dem till elevhälsan för att de ska få hjälp så fort som möjligt. - Ge under de givna omständigheterna och situationen (problemets omfattning och möjligheter till remittering till elevhälsan) så många valmöjligheter som möjligt för eleven. - Erbjud eleven att hålla kontakten och berätta hur det går framöver.

29 Bemöta självskadebeteende i skolmiljö av Sophie Liljedahl FÖRKORTNINGEN BEGIN Inbjud till samtal - Berätta för eleven att du är öppen för att samtala med eleven om dennes hälsa och välbefinnande, och att du har möjlighet att prata med eleven om dennes oro som en del av att skapa en hälsosam skolmiljö. - Kom ihåg att samtalet ska begränsas till elevens situation och mående. Fråga inte om andra elevers beteende. - Om en eleven återvänder till dig efter att hen fått hjälp så fokusera på styrkor hos eleven, färdigheter för att stå ut och positiva relationer. - Fråga eleverna regelbundet hur hen mår. Visa intresse och lyssna med intresse på elevens svar.

30 Bemöta självskadebeteende i skolmiljö av Sophie Liljedahl FÖRKORTNINGEN BEGIN Neutralitet - Ha i åtanke att det finns en obalans i maktförhållande mellan dig och eleven. Håll inte förhör med eleven med ja/nej frågor, eller pressa eleven på mer information än nödvändigt för att ta reda på om eleven behöver hjälp av elevhälsan. - Lova inte att hålla det du fått veta hemligt, men försäkra eleven om att du kommer respektera elevens privatliv och integritet så långt som det är möjligt. Involvera bara dem som du behöver enligt lag (t. ex föräldrar beroende på elevens ålder) eller som behövs för att skydda eleven. - Självskadebeteende är allvarligt problem, något som eleven säkert redan vet. Försök att scanna av ditt eget ansiktsuttryck och kroppsspråk för att försäkra dig om att du inte har ett hårt eller strängt ansiktsuttryck, eller kroppsspråk som skulle kunna missförstås, eller ge negativ effekt på samtalet. - Försäkra eleven om att hen inte kommer få problem för att hen öppnat sig och berättat. Ja/nej frågor kan vara ledande och ger mindre kommunikation jämfört med öppna frågor som är mer inbjudande.

31 Förslag på hur man ställer frågor (Nixon & Heath 2009) Hjälpsamma frågor Mindre hjälpsamma frågor

32 Samsjukligheten självskadebeteende/ätstörning Vi vet från forskningen och erfarenheten inom SHEDO att många är drabbade av både självskadebeteende och ätstörning.

33 Olika former av ätstörningar Det finns tre huvudsakliga typer av ätstörningar: Ätstörningar utan närmare specifikation (UNS) Anorexia nervosa Bulimia nervosa

34 Ätstörning En person har en ätstörning då attityder till mat, vikt, eller kroppsstorlek leder till påtagliga förändringar i ätandet eller beteenden, och som stör personens liv och relationer (American Psychiatric Association (2000) Tankarna på mat och vikt tar så stor del av uppmärksamheten att man kan ha svårt att klara av sitt vanliga liv studier, arbete eller andra aktiviteter så kan man ha en ätstörning. Man kanske låter bli att äta eller gör sig av med det man ätit genom att till exempel kräkas eller träna hårt. En ätstörning försämrar både den fysiska hälsan och hur man fungerar socialt.

35 Tecken på ätstörningar: Du bantar och blir mer och mer upptagen av dina matvanor och din vikt. Du skjuter upp måltider, äter långsamt eller vill äta ensam. Du äter oregelbundet, hoppar till exempel över frukosten eller äter stora mängder "förbjuden" mat när du är ensam. Du tränar överdrivet mycket. Du har svårt att koncentrera dig i skolan eller på arbetet. Du är kritisk till sin kropp. Du utvecklar olika tvångsbeteenden, som särskilda sätt att äta vissa saker. Du känner dig nedstämd eller har ångest. Du skadar dig själv eller har självmordstankar. Du gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas.

36 Nätverka familjerna vidare Som närstående kan man också behöva stöd. Det finns ideella föreningar för personer med ätstörningar som också har grupper för närstående. Där kan man få hjälp. Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar, är en ideell förening som ger stöd åt dem som har ätstörningar och deras närstående. Föreningen anordnar bland annat föreläsningar och informationsträffar för närstående. Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS, anordnar föreläsningar om ätstörningar för närstående och drabbade. De erbjuder också utbildningar för närstående till personer som har ätstörningar.

37 Citat ur boken Ibland finns det inga enkla svar Exempel på samsjukligheten ätstörningar/självskadebeteende Jag började krångla rejält med maten, och slutade nästan helt att äta. Så fortsatte jag resten av gymnasiet. Det blev dock lite lugnare med skador, att jag kunde kontrollera maten gjorde att jag inte kände samma behov av det. (Hannah, 32)

38 Vanliga myter om självskadebeteende och ätstörningar Det finns ett antal myter om självskadebeteende och ätstörningar. De skapar fördomar, kan ge upphov till sämre vård och bemötande och kan verka stigmatiserande. Därför är det viktigt att skilja fakta från myt.

39 Vanliga myter om självskadebeteende Myt: Att skada sig själv är ett försök till självmord.

40 SANT & FALSKT Fakta: I de allra flesta fall, är självskadebeteende ett sätt att stå ut, inte ett självmordsförsök (Klonsky, 2007).

41 Myter om självskadebeteende Myt: Självskadebeteende är ett rop på hjälp

42 SANT & FALSKT Fakta: Kan ibland vara sant. Då handlar det om att personen upplevt att denne inte lyckats få gensvar på andra sätt i sina försök att kommunicera med sin omgivning (Hagen, Watson & Hammerstein, 2008; Nock, 2008). Man nog säga att det i de fallen är har provocerats fram. De flesta som har självskadebeteende döljer dock det för sin omgivning (Klonsky, 2007).

43 Myter om självskadebeteende Myt: Det är bara yngre personer och tjejer som har självskadebeteende

44 FALSKT Fakta: Även om det är vanligast bland yngre finns det många exempel på personer i olika ålderskategorier som lider av självskadebeteende. Självskadebeteende är inte knutet till ett visst kön, forskningen visar att nästan lika många män som kvinnor drabbas (Rodham & Hawton, 2009).

45 Myter om självskadebeteende Myt: Självskadebeteende är ett mode eller en trend.

46 FALSKT Fakta: Självskadebeteende är inte ett nytt fenomen som kom med en viss subkultur eller "trend" bland ungdomar. Psykiatrisk vårdpersonal har studerat och behandlat självskadebeteende i årtionden, och det finns dokumenterat flera tusen år tillbaka i historien (Graff & Mallin, 1967).

47 Myter om ätstörningar Myt: Det går inte att bli frisk från en ätstörning. Det är ett missbruk man måste lära sig leva med.

48 FALSKT Fakta: Det går att bli helt frisk från ätstörningar. Prognosen ser god ut för de flesta (KÄTS). Något vi också ser i SHEDO.

49 Myt om självskadebeteende & ätstörningar Myt: Självskadebeteende och ätstörningar smittar och man ska därför inte prata om ämnet

50 SANT & FALSKT Fakta: Inom självskadebeteende ser man det särskilt i miljöer där flera individer vårdas tillsammans. Sådant som anses triggande är att se sår och nya ärr samt prat om metoder för självskadebeteende (Bjärehed 2012). När det kommer till ätstörningar rör det sig framför allt om prat om vikt: t. Ex att nämna antal kilon någon smal person eller kändis väger (SHEDO). Men självklart måste vi ändå prata om det, detta för att få mer kunskap och bli bättre på att bemöta problemen. Däremot är det viktigt hur vi pratar om självskadebeteende och ätstörningar. T. Ex bör man undvika att prata om metoder för hur någon skadar sig, bantning/dieter, bilder på avmagrade kroppar, nämna kilon och annat som kan lära ut metoder eller verka triggande för den som mår dåligt. Fokus bör därför istället ligga på personens mående och orsaker till beteendet och hur det ska bemötas. Genom att diskutera på rätt sätt om de här frågorna kan vi öka kunskaperna och bli bättre på att hantera de här problemen.

51 Vad kan man göra? MYCKET! En regelbundenhet i vardagen. Det är bra att skapa så fasta rutiner som möjligt när det gäller till exempel måltider och sömn. Motionera lagom mycket. Undvik alkohol och droger Om man vill kan man öva på att lägga märke till vad det är som utlöser de starkaste och svåraste känslorna. Det kan göra det lättare att förstå sambanden i sig själv och göra att man bättre kan skydda sig själv i olika sammanhang. Försök att så långt det är möjligt bygga goda relationer till andra. Öva på att var tydlig med det man tänker och känner, det gör det ofta lättare för omgivningen att förstå vad man går igenom. Det är bra att prioritera relationer till människor som behandlar en väl och accepterar en som man är. Att uttrycka sig måla, skriva, sjunga, ventilera. Hitta vad som fungerar för dig! Samt öva sig på att stå ut i känslan. Det kommer inte vara för evigt även om det innerligt känns så!

52 Kontakt info färdighetslistor SHEDO:s hemsida: Ego Novas hemsida: SHEDO:s mail: Ego Novas mail: E-post:

53

Handledning för visning av filmen Innerst inne kände jag bara ett stort jävla tomt hål. Framtagen av Kerstin Selén, Sensus studieförbund

Handledning för visning av filmen Innerst inne kände jag bara ett stort jävla tomt hål. Framtagen av Kerstin Selén, Sensus studieförbund Handledning för visning av filmen Innerst inne kände jag bara ett stort jävla tomt hål Framtagen av Kerstin Selén, Sensus studieförbund Handledning för visning av filmen Innerst inne kände jag bara ett

Läs mer

Ätstörningar. Information om ätstörningar

Ätstörningar. Information om ätstörningar Ätstörningar Information om ätstörningar Ätstörningar Vad är det? Att vara drabbad av en ätstörning avgörs inte av hur många kilon en väger eller hur ens kr oppsform ser ut. Att ha en ätstörning handlar

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

2014-08-31. Om självskadebeteende och ätstörningar. Rikstäckande intresseförening som arbetar med självskadebeteende och ätstörningar.

2014-08-31. Om självskadebeteende och ätstörningar. Rikstäckande intresseförening som arbetar med självskadebeteende och ätstörningar. Rikstäckande intresseförening som arbetar med självskadebeteende och ätstörningar. Riktar sig till: - Drabbade - Anhöriga - Professionella -Föreläsningar -Hemsida -Trycksaker -Jourmail -Stödforum -Färdighetslista

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

MBT-teamet. Vad är självskada? Vad är självskada? Hur vanligt är det? 2010-11-10. Olika typer av självskadande

MBT-teamet. Vad är självskada? Vad är självskada? Hur vanligt är det? 2010-11-10. Olika typer av självskadande MBT-teamet Peder Björling ledningsansvarig överläkare MBT-teamet Huddinge psykiatriska öppenvårdsmottagning Psykiatriska kliniken Psykiatri sydväst Mentaliseringsbaserad terapi Speciellt utformad behandling

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Missbruk och ätstörning. Caroline Björck Leg psykolog, forskningsledare

Missbruk och ätstörning. Caroline Björck Leg psykolog, forskningsledare Missbruk och ätstörning Caroline Björck Leg psykolog, forskningsledare Innehåll Vad är ätstörning? Patienter med ätstörning som missbrukar och missbrukare som har symtom på ätstörning, vad är skillnaden?

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Självmord, suicid eller psykologiska olycksfall Statistik 1500 personer dör varje år till följd av självmord i Sverige. 4 människor tar sitt liv varje dag i Sverige.

Läs mer

Kvällens schema. Mentaliseringsbaserad terapi. MBT-teamet består nu av:

Kvällens schema. Mentaliseringsbaserad terapi. MBT-teamet består nu av: Kvällens schema Mentaliseringsbaserad terapi Vad är borderline personlighetsstörning? Varför får man borderline personlighetsstörning? Vad är mentalisering? Vad är agentskap? Vad gör vi här? Vad kan man

Läs mer

Mentaliseringsbaserad terapi - MBT. Kvällens schema. MBT-teamet:

Mentaliseringsbaserad terapi - MBT. Kvällens schema. MBT-teamet: Mentaliseringsbaserad terapi - MBT 1 Kvällens schema Vad är borderline personlighetssyndrom? Varför får man borderline personlighetssyndrom? Vad är mentalisering? Vad är agentskap? Vad gör vi här? Vad

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Välkomna till Anhörigutbildning!

Välkomna till Anhörigutbildning! Välkomna till Anhörigutbildning! Kort presentation Vad är en ätstörning? Vad händer I kroppen vid ätstörning Kunskapscentrum för ätstörningar KÄTS Utbildning Kvalitetssäkring Forskning Stockholms Läns

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Vi är rädda för att vi ska förvärra, att vi ska trigga den som inte mår bra till att i värsta fall suicidera

Vi är rädda för att vi ska förvärra, att vi ska trigga den som inte mår bra till att i värsta fall suicidera Vi är rädda för att vi inte vet vad vi ska säga Vi är rädda för svaret och hur vi ska reagera Vi är många gånger rädda för att säga fel saker Vi är rädda för att vi ska förvärra, att vi ska trigga den

Läs mer

Ätstörningar Vad är det frågan om? Vasa 20.4 2011 Hanna Hongell Specialmedarbetare Katri Kopsa Psyk.sjukskötare Ätstörningskliniken Vilja Ab

Ätstörningar Vad är det frågan om? Vasa 20.4 2011 Hanna Hongell Specialmedarbetare Katri Kopsa Psyk.sjukskötare Ätstörningskliniken Vilja Ab Ätstörningar Vad är det frågan om? Vasa 20.4 2011 Hanna Hongell Specialmedarbetare Katri Kopsa Psyk.sjukskötare Ätstörningskliniken Vilja Ab Anorexia Nervosa Diagnostiska kriterier Viktnedgång, som leder

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Professionellt bemötande av OLIKA klienter med självskadebeteende

Professionellt bemötande av OLIKA klienter med självskadebeteende Professionellt bemötande av OLIKA klienter med självskadebeteende Jonas Bjärehed Leg. psykolog, doktorand InsCtuConen för psykologi, Lunds universitet www.bjarehed.se Självskadebeteende Självskadebeteende

Läs mer

MÖT MIG SOM JAG ÄR! En avsiktlig skada mot den egna kroppsvävnaden utan medvetet självmordssyfte. Vad är självskadebeteende?

MÖT MIG SOM JAG ÄR! En avsiktlig skada mot den egna kroppsvävnaden utan medvetet självmordssyfte. Vad är självskadebeteende? 2016-09-23 MÖT MIG SOM JAG ÄR! beteendevetare www.thereseeriksson.se tankestormar tankestormar Vad är självskadebeteende? Vad är självskadebeteende? En avsiktlig skada mot den egna kroppsvävnaden utan

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Vem? 3 Inget storstadsproblem

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Psykisk ohälsa och samtal om känsliga ämnen

Psykisk ohälsa och samtal om känsliga ämnen Psykisk ohälsa och samtal om känsliga ämnen (Jennifer.Strand@psy.gu.se) Agenda Problem och igenkänning Depression Suicid Kommunikation Stress & prestationsångest MI vid svåra samtal Konkreta åtgärder Att

Läs mer

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? - om tankar, känslor och beteenden. 2012-11-15 Eva Rogemark Kahlström Kurator och leg psykoterapeut Medicinmottagning

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Ätstörningar. Ute Attermeyer. Överläkare. Centrum för Ätstörningar

Ätstörningar. Ute Attermeyer. Överläkare. Centrum för Ätstörningar Ätstörningar Ute Attermeyer Överläkare Centrum för Ätstörningar (Ha du själv någon tänkt att du borde träna mer? äter nyttigare? är missnöjd med din kropp?) Hela livet kretsar kring mat, träning och

Läs mer

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro Apotekets råd om Nedstämdhet och oro Vi drabbas alla någon gång av nedstämdhet och oro. Nedstämdhet är en normal reaktion på tillfälliga på - frestningar, övergångsfaser i livet och svåra livssituationer.

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Varför? Motiverande samtal 100% REN HÅRD TRÄNING KALMAR

Varför? Motiverande samtal 100% REN HÅRD TRÄNING KALMAR Varför? Motiverande samtal EWA SJÖROS-SVENSSON PROFESSIONELL COACH OCH STRESS & FRISKVÅRDSTERAPEUT MEREWA KONSULT AB WWW.MEREWA.SE INFO@MEREWA.SE 070-661 96 76 AGENDA Vilka är våra kunder? Varför dopar

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE om psykiska problem hos äldre och dess bemötande inom Psykiatrin Södra layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01

Läs mer

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå

Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå. Psykiatriska kliniken Skellefteå Passage Hästunderstödd behandling vid psykiatriska kliniken i Skellefteå Psykiatriska kliniken Skellefteå Vad är Passage? Hästunderstödd behandlingsform vid psykiatriska kliniken, Skellefteå lasarett.

Läs mer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer Stärka barn i socialt utsatta livssituationer genom att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik att öka kompetensen hos de professionella som möter barn att påverka beslutsfattare och politiker

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

2. DIAGNOSTIK. Definition Diagnostiska system Problem och utveckling. 22.8.2011 Rasmus Isomaa

2. DIAGNOSTIK. Definition Diagnostiska system Problem och utveckling. 22.8.2011 Rasmus Isomaa 2. DIAGNOSTIK Definition Diagnostiska system Problem och utveckling Definition: Med ätstörning avses en ihållande störning i ätbeteende, som påtagligt försämrar fysisk hälsa eller psykosocialt fungerande.

Läs mer

Frågeunderlag. Bilaga 1

Frågeunderlag. Bilaga 1 Bilaga 1 Frågeunderlag Elevhälsan ska stödja elevens utveckling mot utbildningens mål och därför är huvudfokus i elevhälsoarbetet att eleven ska ha en fungerande skolsituation. Psykisk ohälsa riskerar

Läs mer

Hur ofta är du frånvarande från skolan?

Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur trivs du i skolan? Umgås du med någon i skolan? Berätta! Vad tänker du om dina lärare? När är det svårt respektive lätt att koncentrera sig i skolan? Vilka skolor

Läs mer

VI LEVER I ETT. ätstört. samhälle

VI LEVER I ETT. ätstört. samhälle VI LEVER I ETT ätstört samhälle Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar Varje dag blir vi tillsagda hur vi ska se ut. I tidningen. På tv. I annonser. På nätet. Och bilden är likriktad. Smalt är bra.

Läs mer

Maria Helander Mitt Bästa Jag 2015 2015-09-27

Maria Helander Mitt Bästa Jag 2015 2015-09-27 - Viktminskning med ACT Kunskap om kursen, verktygen och tillvägagångssätt. Förstå mekanismen bakom bantning. Förstå varför vi äter fast vi bestämt oss att låta bli. mariahelander.se Beteendevetare, samtalsterapeut,

Läs mer

Att arbeta med suicidnära patienter

Att arbeta med suicidnära patienter Att arbeta med suicidnära patienter Grete Holm Czarnecki, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut i KBT Unga Vuxna mottagningen, Psykiatrin, USÖ 701 85 Örebro Telefon: 019-602 56 56 Email: grete.holm-czarnecki@regionorebrolan.se

Läs mer

Pass C3 Självskadebeteende

Pass C3 Självskadebeteende Pass C3 Självskadebeteende Bemötande vid självskadebeteende - att uppmärksamma och ge tidiga insatser SYFTE & BAKGRUND Rekommendationer för insatser vid självskadebeteende Rekommendation 1: Bemötande Individer

Läs mer

Bemötande vid självskadebeteende. Kaskadutbildning riktad till primärvård, somatisk akutmottagning m.fl.

Bemötande vid självskadebeteende. Kaskadutbildning riktad till primärvård, somatisk akutmottagning m.fl. Bemötande vid självskadebeteende Kaskadutbildning riktad till primärvård, somatisk akutmottagning m.fl. KASKAD Nationella Självskadeprojektet Norra Noden Stockholms läns landsting, Uppsala, Sörmland, Gotland,

Läs mer

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- och diskussionsmaterial till webbutbildningen i BPSD-registret Materialet kan användas som underlag för gruppdiskussioner vid till exempel arbetsplatsträffar

Läs mer

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande

Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Normer som begränsar - så påverkas ungas (o)hälsa och vuxnas bemötande Degerfors 17 oktober 2014 * Sofie Kindahl Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor Sveriges ungdomspolitiska mål: Alla ungdomar,

Läs mer

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator Diabetes- och endokrinologimottagningen Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator vid diabetes- och endokrinologimottagningen Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

När du eller någon i din närhet mår psykiskt dåligt

När du eller någon i din närhet mår psykiskt dåligt När du eller någon i din närhet mår psykiskt dåligt Behöver du någon att prata med? Letar du efter stöd och hjälp? Professionellt Anonymt Kostnadsfritt En svår livssituation kan vara svår att hantera på

Läs mer

Handledning: Nu blev det KNAS

Handledning: Nu blev det KNAS Förord Många ungdomar befinner sig idag i en värld där dem kämpar för att passa in, viljan och pressen att vara som alla andra är stor. I en grupp vill man känna sig inkluderad och inte känna skuld eller

Läs mer

Barn o ungas psykiska ohälsa. Hur kan familjerna få stöd?

Barn o ungas psykiska ohälsa. Hur kan familjerna få stöd? Barn o ungas psykiska ohälsa Hur kan familjerna få stöd? Ylva Benderix leg psykoterapeut, dr i vårdvetenskap 1 Psykisk ohälsa bland unga undersöktes under 2013 av Socialstyrelsen. Barn och unga`s hälsa,

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är:

ADHD är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder och huvudsymtomen är: Ung med ADHD Det här faktabladet är skrivet till dig som är ung och har diagnosen ADHD. Har det hänt att någon har klagat på dig när du har haft svårt för att koncentrera dig? Förstod han eller hon inte

Läs mer

De flesta av oss har någon erfarenhet av psykisk ohälsa, egenupplevd, närstående eller professionell.

De flesta av oss har någon erfarenhet av psykisk ohälsa, egenupplevd, närstående eller professionell. Övningsmaterial 1. Samsyn I arbete med en elevhälsobaseradmodell för tidiga insatser ska olika professioner från olika verksamheter arbeta tillsammans. Det finnas olika sätt att se på begrepp, målgrupper

Läs mer

Psykisk Livräddning. Se mig, hör mig, berör mig om suicidprevention bland unga. Else-Marie Törnberg, Lovisa Bengtsson info@suicidprev.

Psykisk Livräddning. Se mig, hör mig, berör mig om suicidprevention bland unga. Else-Marie Törnberg, Lovisa Bengtsson info@suicidprev. Psykisk Livräddning Se mig, hör mig, berör mig om suicidprevention bland unga Else-Marie Törnberg, Lovisa Bengtsson info@suicidprev.com Tage Danielssons droppe En droppe, droppad i livets älv, har ingen

Läs mer

SUNT. datoranvändande

SUNT. datoranvändande SUNT datoranvändande Datoranvändande är ett självklart inslag i mångas vardag. För barn och unga har användandet stora fördelar, både när det gäller skolarbete och fritid. Det gäller att hitta en balans,

Läs mer

ISAS Del 1. Beteenden

ISAS Del 1. Beteenden ISAS Del 1. Beteenden Det här frågeformuläret ställer frågor om olika självskadebeteenden. Svara bara om du har gjort något av detta med avsikt (med flit) och utan syfte att ta livet av dig. 1. Försök

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Ve m? 3 25 % av tjejerna i gymnasiet

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Personlighetsstörningar

Personlighetsstörningar Personlighetsstörningar Grundläggande för en personlighetsstörning - Stabila beteenden eller karaktärsdrag - Börjar senast i tonåren - Social eller yrkesmässig funktionsnedsättning eller - Subjektivt lidande

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

ATT MÖTAS, SAMTALA OCH SAMVERKA

ATT MÖTAS, SAMTALA OCH SAMVERKA ATT MÖTAS, SAMTALA OCH SAMVERKA Annina Jansson socialarbetare, arbetshandledare janssonannina@gmail.com Vad handlar det om? Professionella samtal Kommunikation på olika sätt Samtalsmetodik Konstruktiva

Läs mer

Ledsna och oroliga barn och unga. Bedömning och behandling, BUP

Ledsna och oroliga barn och unga. Bedömning och behandling, BUP Ledsna och oroliga barn och unga Bedömning och behandling, BUP Ung Röst 2011, Rädda Barnens enkätundersökning. Närmare 25 000 barn och unga från nästan 100 kommuner har svarat. 92 % av flickorna respektive

Läs mer

Om självskadebeteende och bemötande

Om självskadebeteende och bemötande Om självskadebeteende och bemötande Marie Svensson, leg psykolog Maria Sandström, leg psykolog Team självskadebeteende Vuxenpsykiatrimottagning Emotionell instabilitet, Agneslundsvägen 14A, Malmö Agenda

Läs mer

Välkommen till kurator

Välkommen till kurator Njurmedicinska enheten Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator på njurmedicinska enheten Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet både för dig som patient och för

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog PTSD- posttraumatiskt stressyndrom Thomas Gustavsson Leg psykolog Bakgrund u Ett ångestsyndrom u Ångest- annalkande hot u PTSD- minnet av en händelse som redan inträffat Detta förklaras genom att PTSD

Läs mer

Bemötande vid självskadebeteende information och övningar

Bemötande vid självskadebeteende information och övningar Bemötande vid självskadebeteende information och övningar Ett nationellt projekt - För bättre vård och bemötande av personer med självskadebeteende Projektet är uppdelat i 3 noder. Medverkande från norra

Läs mer

Intern handlingsplan mot ätstörningar

Intern handlingsplan mot ätstörningar Intern handlingsplan mot ätstörningar Datum & plats:. Beslut _ :. Ansvarig för ätstörningsfrågor Carina Pettersson Mail: carina81.pettersson@gmail.com Dessa har tagit fram policyn mot ätstörningar Carina

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

ADHD vad är det? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON

ADHD vad är det? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON ADHD vad är det? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 INNEHÅLL ADHD VAD ÄR DET? 1. Jag har ADHD 2. Vad är ADHD? 3. Symtomen 4. Impulskontrollen 5. Självkontroll 6. Exekutiva funktioner 7. Medicinering

Läs mer

Barn och ungas utsatthet för våld

Barn och ungas utsatthet för våld Barn och ungas utsatthet för våld Disposition för dagen Presentation av oss och VKV Regionala medicinska riktlinjer Vad är våld? Statistik Projekt UM Våldets konsekvenser Bemötande Hur kan frågor om våld

Läs mer

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation Firma Margareta ivarsson Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007 Kommunikation Kommunikation handlar inte i första hand om teknik, utan om modet att vara sig själv! Kommunikationsnivåer Information

Läs mer

Ätstörningar Vad är en ätstörning? Historik, diagnoser och förekomst. Upptäckt. Uppkomst och vidmakthållande

Ätstörningar Vad är en ätstörning? Historik, diagnoser och förekomst. Upptäckt. Uppkomst och vidmakthållande Ätstörningar Maja Molin Psykiatrisjuksköterska maja.molin@ptj.se Vad är en ätstörning? Historik, diagnoser och förekomst Upptäckt Uppkomst och vidmakthållande Bemötande och behandling Även om du bara skulle

Läs mer

Att kommunicera med personer med demenssjukdom

Att kommunicera med personer med demenssjukdom Att kommunicera med personer med demenssjukdom Kommunikation är en viktig del i våra relationer och ett grundläggande behov. Vår identitet är nära sammankopplad med vårt språk. Vem vi är som person, skapas

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

MADRS-S (MADRS självskattning)

MADRS-S (MADRS självskattning) Sida av MADRS-S (MADRS självskattning) Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri, Karolinska Institutet, Stockholm. Namn Ålder Kön Datum Kod Summa Avsikten med detta formulär är

Läs mer

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Vi är Anhörigcentrum s.5 Det här erbjuder vi s.7 Någon nära mig är äldre eller långvarigt sjuk s.9 Jag

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Omvårdnadsdiagnos Omvårdnadsdiagnosen formuleras som en hel mening i två eller tre steg.

Omvårdnadsdiagnos Omvårdnadsdiagnosen formuleras som en hel mening i två eller tre steg. Bilaga 1 Omvårdnadsdiagnos Omvårdnadsdiagnosen formuleras som en hel mening i två eller tre steg. Den vanligaste förekommande strukturen som används vid formuleringen av omvårdnadsdiagnoser är P(R)ES-strukturen.

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion SFBUBs riktlinjer för depression Psykosocial behandling remissversion multimodal behandling i familjekontext med inriktning på depression fasindelad ges under minst 4-8 veckor före annan specifik behandling

Läs mer

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem!

JUNI 2003. För hemvändare och hemmaväntare. Välkommen hem! JUNI 2003 För hemvändare och hemmaväntare Välkommen hem! 1 2 Den här broschyren riktar sig både till dig som kommer hem efter mission och till dig som väntat hemma. 3 Utgiven av Sida 2003 Avdelningen för

Läs mer

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från INSTRUKTIONER Din ålder: Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran till höger

Läs mer

Implementering rekommendation. Utredning. nationellasjalvskadeprojektet.se

Implementering rekommendation. Utredning. nationellasjalvskadeprojektet.se Implementering rekommendation 3 Utredning nationellasjalvskadeprojektet.se Utredning och kartläggning Syftet med utredning och kartläggning är inte primärt att sätta diagnos, utan att förstå självskadebeteendet,

Läs mer

Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta

Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta Linköpings universitet Grundskollärarprogrammet, 1-7 Pernilla Grenehag Anorexi och bulimi i skolan - att förebygga, upptäcka och bemöta Examensarbete 10 poäng LIU-IUVG-EX--01/87 --SE Handledare: Anders

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten?

Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten? Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten? Psykiatrins dag, Katrineholm 2018 Torkel Richert, Lektor Malmö universitet Torkel.richert@mau.se En pågående studie Syfte:

Läs mer

Depression och suicidal kommunika2on hur uppmärksammar och bemöter du ungdomar i farozonen? 1:10:100:1000

Depression och suicidal kommunika2on hur uppmärksammar och bemöter du ungdomar i farozonen? 1:10:100:1000 Depression och suicidal kommunika2on hur uppmärksammar och bemöter du ungdomar i farozonen? Daniel Frydman Psykiater Leg psykoterapeut Projektledare Noll självmord i Stockholms län 1:10:100:1000 När =inns

Läs mer

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Östersund. Jag sitter med i Brukarrådet för Område Psykiatri

Läs mer

Trauma och återhämtning

Trauma och återhämtning Trauma och återhämtning Teamet för krigs- och tortyrskadade, Barn- och ungdomspsykiatrin, Region Skåne Denna broschyr är för dig som har haft hemska och skrämmande upplevelser t ex i krig eller under flykt.

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet genom livet.

Läs mer