Verksamhetsberättelse Liberala Kvinnor i Stockholms Län 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse Liberala Kvinnor i Stockholms Län 2012"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Liberala Kvinnor i Stockholms Län 2012

2 Sida 2 av 6 Liberala Kvinnor i Stockholms län VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Sammanfattning Verksamhetsåret 2013 har helt dominerats av två stora Folkpartihändelser; nomineringsprocesserna inför valrörelsen och Folkpartiets landsmöte i november Vi är mycket stolta över ett år där vi har lyckats driva igenom de flesta av våra mest prioriterade frågor till att bli Folkpartipolitik och där många feministiska kandidater har flyttat fram positionerna. Bakgrund Det måste finnas kvinnor, modiga och behjärtade nog att våga stå för en mening även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid. Elisabet Tamm ( ) Liberal riksdagskvinna Lika rösträtt, fri abort och pappamånad. Folkpartiet liberalernas feministiska historia är fantastisk! Men jämställdhet kommer av sig själv vare sig då eller nu. Utan ett starkt kvinnoförbund och drivna feminister hade Folkpartiet aldrig varit lika framgångsrikt. Liberala Kvinnor bildades 1935 med rötter i rösträttsrörelsen. Vi har en stolt historia och många av rösträttskvinnorna var liberaler; tex Selma Lagerlöf, Kerstin Hesselgren och Karolina Widerström. Vi vill fortsätta i deras anda att främja feministiskt tänkande och nätverkande bland liberaler. Vår uppgift är att förnya, inte förvalta. Varje generation behöver dem som, med Elisabeth Tamms ord, vågar stå för en mening, även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid. Liberala kvinnor vill vara en politisk kraft och plattform för liberala feminister som vill vara med och arbeta för ett mer jämställt samhälle där pojkar och flickor slipper begränsas av de förväntningar som stereotypa könsroller sätter. Vår uppgift Vår uppgift är att vara en pådrivande kraft i och utanför Folkpartiet liberalerna för kvinnors rättigheter och mot den globala könsmaktsordningen. Feminismen föddes inom liberalismen. Mary Wollstonecraft och John Stuart Mill var pionjärer och i Sverige har liberaler som Selma Lagerlöf, Fogelstadskvinnorna och Bengt Westerberg stått på barrikaderna för kvinnors mänskliga rättigheter. Det är deras stolta arv för ett friare samhälle som vi vill vårda och utveckla. En majoritet av världens fattigaste är kvinnor. En minoritet av världens folkvalda är kvinnor. Kvinnor hedersmördas, våldtas och säljs i Stockholm, Sverige och världen. Liberal feminism behövs lika mycket nu som då - vår uppgift är att förnya inte bara förvalta.

3 Sida 3 av 6 Vår vision Vi strävar efter en värld där kvinnor och män har samma friheter, rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Det är ett tillstånd som kan råda när kvinnor och män har samma ställning och inflytande och kan utveckla sina individuella egenskaper och talanger bortom könsstrukturernas begränsningar. Övergripande mål Styrelsen har i huvudsak arbetat mot följande mål under året Att påverka Folkpartiet Liberalernas politik i feministisk riktning. Att engagera våra medlemmar och värva nya. Att stärka, stötta och lyfta fram liberala kvinnor i politiken. Påverka Folkpartiet Liberalernas politik i feministisk riktning 2013 har varit ett spännande och fullspäckat år med både provval och landsmöte! Mycket tid och kraft har gått åt till att skriva motioner och driva på för att få igenom våra politiska frågor under landsmötet. Vi har skrivit debattartiklar, ordnat seminarier, talat med landsmötesdelegater (särskilt med dem placerade i några utvalda utskott) och andra beslutsfattare och slutligen deltagit på landsmötet. De frågor som vi har drivit hårdast under året, och där vi har publicerat ett antal debattartiklar (i bl.a. Tidningen NU, Stockholmsliberalen, Söderortsliberalen och på bloggar) är fler individuella månader i föräldraförsäkringen, samtyckeslagstiftning och kvotering till kommunala bolag. Särskilt roligt är det att landsmötet beslutade att ställa sig bakom Liberala Kvinnor m.fl. krav på ytterligare en individuell månad i föräldraförsäkringen. Vi i LK Stockholm har drivit frågan under flera år och det var en motion från oss till Liberala Kvinnors landsmöte som fick förbundet att börja driva frågan för några år sedan. Vi skrev också en motion till Stockholms läns årsmöte i våras om att Stockholms län ska börja driva frågan som gick igenom med röstsiffrorna 60 för och 37 emot. En annan viktig seger var att landsmötet beslutade att ställa sig bakom införandet av en samtyckesparagraf i sexualbrottslagstiftningen. Vi har ordnat två seminarier i ämnet och skrivit två debattartiklar om detta under året. Andra segrar för oss var att vi fick igenom (om än i något modifierad form) våra motioner om kvotering till kommunala bolag och omvänd kommunarrest. Andra motioner och yrkanden som Liberala kvinnor drivit och som bifölls är att kulturen måste bli mer jämställd, jämställdhetsfrämjande karriärvägar för doktorander genom att forskare numera omfattas av socialförsäkringssystemen, jämställda listor, genuspedagogik, jämställd vård, skärpta skrivningar om jämställdhetsintegrering, tydlig skrivning om att jämställdhet är en förutsättning för demokrati i EU.

4 Stärka, stötta och lyfta fram liberala kvinnor Sida 4 av 6 Utöver det idoga arbetet inför landsmötet har nomineringsprocesser och provval tagit mycket tid och energi. Liberala Kvinnor i Stockholms län har aktivt deltagit med adjungerade representanter i alla tre nomineringskommittéer som har funnits i Stockholms stad och län och vi har aktivt uppmanat våra medlemmar att rösta på feministiska kandidater genom medlemsutskick och facebookaktivism. Vi har även deltagit aktivt i olika organ som vi har ordinarie eller adjungerade platser i såsom Länsförbundets styrelse, valberedning och valledning och Kommunalpolitiska Rådet. Medlemsvård Under året har Liberala Kvinnor tagit fram en helt ny hemsida som är ett stort lyft för Liberala Kvinnor. Här presenteras vår politik, inspiration, rapporter på jämställdhetsområdet och mycket annat. Nytt är också att det numera går att betala sin medlemsavgift direkt på nätet. På hemsidan finns också alla artiklar och annat sparat och går att söka på kategorier/etiketter. Nu väntar vi bara på kort utbildning i, och lösenord till, LK Stockholms lokala hemsida så att vi kan börja använda den på allvar. Äntligen verkar medlemsregistret fungera väl vilket stort underlättar i kommunikationen med våra medlemma. I början av 2014 hade Liberala Kvinnor i Stockholms län 303 medlemmar vilket är en ökning med nästan 20 % från föregående år. Aktiviteter Birgitta om Birgitte debatt och Borgenkväll den 22 april (tillsammans med FP Östermalm och FP Norrmalm). Debatt mellan Johan Pehrson och Madeleine Leijonhufvud den 24 april om sexualbrottsutredningens förslag. Seminarium om samtyckeslagstiftning med Madeleine Leijonhufvud och Ulrika Person den 18 september. Deltagande i RFSUs demonstration under den internationella aborträttsdagen den 28 september. Liberal feminism - då, nu och i framtiden. Samtal med Gabriel Romanus den 16 oktober. Våra medlemsaktiviteter har varit uppskattade och välbesökta med deltagare per tillfälle. Deltagande i konferenser Cecilia Elving deltog i Liberala kvinnors distriktsordförandekonferens den maj En stor majoritet av styrelsen deltog under Stockholmskonferensen den 15 september där vi bl.a. hade med oss LK knappar och informationsmaterial. Nomineringsmöte för fastställande av riksdagslistan för Stockholms stad och län den 6 november Hanna Gerdes och Nora Milstig representerade LK Stockholm.

5 Sida 5 av 6 Landsmöte den november. Charlotta Schenholm representerade LK Stockholm. Stora delar av styrelsen deltog. Öppet medlemsmöte om återstående motioner från förbundsårsmötet 2013 den 12 december Charlotta Schenholm och Cecilia Elving representerade LK Stockholm. Styrelsemöten 2013 Under verksamhetsåret har styrelsen genomfört möten den 9 april, 21 maj, 11 juni, 10 september, 22 oktober, 2 december och 19 januari. Utöver detta har styrelsen kommunicerat via mailen och via en stängd facebookgrupp där en del löpande beslut har fattats. Uppdrag Styrelsen I styrelsen har under året ingått: Cecilia Elving (ordförande), Ivar Järnefors (vice ordförande), Anne- Lie Elfvén, Elisabet Abelson (sekreterare), Bonnie Bernström, Hanna Gerdes, Charlotta Schenholm (kassör), Karin Westerberg, Martin Ängeby och Nora Milstig (adjungerad från LUF).

6 Sida 6 av 6 Revisor, ordinarie Revisor, ersättare Valberedning Evenemangsgruppen LUFs styrelse Förbundsstyrelsen Stockholms län Ombud förbundsmötet länsförbundet Cecilia Carpelan Suzanne Hallberg Gunilla Gustafsson (sammankallande), Pia Närman, Daniel Lucas och Jessica Bagge Ivar Järnefors (sammankallande), Jill Ericsson, Sigrid Rydell Johnson, Johanna And och Susannah Andersson. Hanna Gerdes, ersättare Elisabet Abelson Cecilia Elving, ersättare Ivar Järnefors Hanna Gerdes och Nora Milstig (tjänstgörande) Studieförbundet Vuxenskolans årsmöte Jill Eriksson och Elisabet Abelson Folkpartiets landsmöte Kommunalpolitiska rådet Folkpartiets partiråd Valledningen Stockholms län Jämställdhetsboksluts gruppen Nomineringskommittéer: Stockholms läns valberedning: Charlotta Schenholm Charlotta Schenholm, ersättare Karin Westerberg Anne-Lie Elfvén Cecilia Elving Elisabet Abelson Riksdagslistan: Bonnie Bernström Landstinget yttre länet: Karin Westerberg Kommun och landsting inre länet: Karin Westerberg Cecilia Elving Ordförandens slutord Ett varmt tack till styrelsen och övriga eldsjälar för allt arbete under året. Vi har all anledning att vara stolta över allt vi har uträttat i den liberala feminismens namn! Liberala hälsningar, Cecilia Elving

GRÖN UNGDOM I STOCKHOLMREGIONENS ÅRSMÖTE 2015

GRÖN UNGDOM I STOCKHOLMREGIONENS ÅRSMÖTE 2015 GRÖN UNGDOM I STOCKHOLMREGIONENS ÅRSMÖTE 2015 2 INNEHÅLL Praktisk information 3 Förslag till dagordning och tidsschema 4 Förslag till arbetsordning 8 Ordlista 12 Styrelsens verksamhetsberättelse 15 Ekonomisk

Läs mer

Så värvar vi fler medlemmar! Rapport från förbundsstyrelsens medlemsvärvningsgrupp

Så värvar vi fler medlemmar! Rapport från förbundsstyrelsens medlemsvärvningsgrupp Så värvar vi fler medlemmar! Rapport från förbundsstyrelsens medlemsvärvningsgrupp 2011 11 16 Innehållsförteckning Sid. 2...Arbetsgruppen för medlemsvärvning Sid. 3...Satsa på befintliga medlemmar Sid.

Läs mer

Förbundsstämma. Moderaterna i Stockholms stad Essinge konferenscenter, 8 9 maj

Förbundsstämma. Moderaterna i Stockholms stad Essinge konferenscenter, 8 9 maj Förbundsstämma 2015 Moderaterna i Stockholms stad Essinge konferenscenter, 8 9 maj Handlingar till Förbundsstämma 8-9 maj 2015 Moderaterna i Stockholms stad 3 Kallelse till förbundsstämma Till: Föreningarnas

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Vi har under 2014 tagit viktiga steg för att komma närmare våra medlemmar, för att påverka allmänheten, och för att förändra förutsättningarna för Sveriges lärarstudenter. Vi

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Välkommen till MUF Stockholms distriktsstämma 2014

Välkommen till MUF Stockholms distriktsstämma 2014 Välkommen till MUF Stockholms distriktsstämma 2014 Varmt välkommen till distriktsstämman. Vare sig det är din första stämma eller en av många i raden så hoppas jag att du kommer att blicka tillbaka på

Läs mer

KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI

KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI Årsmöte 4 1 Checklista inför årsmötet 4 4 Extra årsmöte 4 4 Mötesteknik på årsmötet 4 5 Årsmöteshandlingar 4 7 Verksamhetsberättelse 4 7 Ekonomisk berättelse

Läs mer

KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI

KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI Årsmöte Checklista inför årsmötet Extra årsmöte Mötesteknik på årsmötet Årsmöteshandlingar Verksamhetsberättelse Ekonomisk berättelse Verksamhetsplan och

Läs mer

Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2013

Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2013 Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2013 1 Innehåll Vision det här är vi... 3 Ordförande Annika Strandhäll om året som gått... 5 Mål, medlemslöfte och hjärtefrågor 2013... 7 Mål: Tillsammans rekryterar

Läs mer

Förbundsstämma. Moderaterna i Stockholms län Essinge konferenscenter, 30 maj

Förbundsstämma. Moderaterna i Stockholms län Essinge konferenscenter, 30 maj Förbundsstämma 2015 Moderaterna i Stockholms län Essinge konferenscenter, 30 maj Handlingar till Förbundsstämma 30 maj 2015 Moderaterna i Stockholms län 3 Kallelse till förbundsstämma Till: Föreningarnas

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 1 HYRESGÄSTFÖRENINGEN s verksamhetsberättelse 2012 inför årsmötet 2013 HGF Lokal: Vanadisplan 3 D, 113 31 Stockholm, telefon 08 24 84 42 e-post: hgf.norrmalm@gmail.com, hemsida: www.hgfnorrmalm.se 2 Årsmöte

Läs mer

Valprocessen. Möjligheter, måsten och möten

Valprocessen. Möjligheter, måsten och möten Valprocessen Möjligheter, måsten och möten Varför läser du detta? Jo Funktionen som valberedare är en viktig del i förbundet verksamhet. I det förändringsarbete som pågår behöver vi utveckla funktionen.

Läs mer

Rapport från utredningen Verksamhet för arbetslösa

Rapport från utredningen Verksamhet för arbetslösa Rapport från utredningen Verksamhet för arbetslösa Uppdraget Vid förbundsmötet 2004 beslutades att tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att Se över funktion, organisation samt vilken verksamhet som ska

Läs mer

FÖRENINGEN STILS VERKSAMHETS BERÄTTELSE. Verksamhetsberättelse för STIL, STILs Stiftarna verksamhetsberättelse av Independent Living 2012 i Sverige

FÖRENINGEN STILS VERKSAMHETS BERÄTTELSE. Verksamhetsberättelse för STIL, STILs Stiftarna verksamhetsberättelse av Independent Living 2012 i Sverige FÖRENINGEN STILS VERKSAMHETS BERÄTTELSE 2012 Verksamhetsberättelse för STIL, STILs Stiftarna verksamhetsberättelse av Independent Living 2012 i Sverige 1 STILs verksamhetsberättelse 2012. Layout: Birgitta

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012. HOPP Stockholm

Verksamhetsberättelse 2012. HOPP Stockholm Verksamhetsberättelse 2012 HOPP Stockholm 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Prioriterade områden... 3 3. Roller och ansvar... 4 4. Verksamhet... 5 5. Projekt... 5 6. Utåtriktade aktiviteter... 6 7. Samverkan,

Läs mer

Handbok i organisering

Handbok i organisering Handbok i organisering S o c i a l i s t i s k a P a r t i e t Handbok i organisering En skrift utgiven av Socialistiska Partiet info@socialistiskapartiet.se Tel: 0700 193081 VARFÖR ORGANISERA SIG? Vi

Läs mer

Möteshandlingar. Ung Pirats förbundskongress 2012. 23-25 mars i Uppsala

Möteshandlingar. Ung Pirats förbundskongress 2012. 23-25 mars i Uppsala Möteshandlingar Ung Pirats förbundskongress 2012 23-25 mars i Uppsala Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Förslag på dagordning till förbundskongressen...3 Praktisk information... 5 Hitta till

Läs mer

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund Detta möte: 2005-06-10--12 Föregående möte: 2005-04-30--05-01 vid protokollet vid ordförandeklubban justeras Christer Pettersson

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

OMEP-nytt. tidskrift för svenska OMEP nr 1 - april 2013. Grattis OMEP - en pigg 65 åring! INNEHÅLL. 1 www.omep.org.se. - Grattis OMEP!

OMEP-nytt. tidskrift för svenska OMEP nr 1 - april 2013. Grattis OMEP - en pigg 65 åring! INNEHÅLL. 1 www.omep.org.se. - Grattis OMEP! OMEP-nytt tidskrift för svenska OMEP nr 1 - april 2013 Grattis OMEP - en pigg 65 åring! INNEHÅLL - Grattis OMEP! - Rapport från konferensen Hållbar utveckling - i teori och global praktik - Världsprojektet

Läs mer

Samtliga årsmöteshandlingar

Samtliga årsmöteshandlingar S Samtliga årsmöteshandlingar ks i R s n a l Fri ET Ö M Å-R-S---- 2014 nsalen) edé lm (H il ho Stock den 3 apr i t e s u n BF-h Torsdage A : s t : m Pla Datu 1 Dagordning 1 Mötet öppnas (kl 10.00) 2 Val

Läs mer

Medborgardialog för unga

Medborgardialog för unga Medborgardialog för unga Unga vill inte delta, eller? Vi vet vad unga vill, eller? 9 Medborgardialog med unga NR 9 Upplysningar om innehållet: Lena Langlet, lena.langlet@skl.se Kjell-Åke Eriksson, kjell-ake.eriksson@skl.se

Läs mer

ICF Sveriges årsberättelse för medlemsåret 2011

ICF Sveriges årsberättelse för medlemsåret 2011 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Styrelsen för ICF Sweden får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2011. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. ICF Sveriges årsberättelse för medlemsåret 2011

Läs mer

Motioner och utlåtanden. Grupp A Organisatoriska frågor

Motioner och utlåtanden. Grupp A Organisatoriska frågor Motioner och utlåtanden Grupp A Organisatoriska frågor Stockholms arbetarekommuns årsmöte 27-28 april 2013 2 Innehåll Motion A1 Ökat valdeltagande i val till ombud till partikongresserna... 5 Bredängs

Läs mer

Moderata Ungdomsförbundets arbetsstämma 2009 11-13 september, Ekerö

Moderata Ungdomsförbundets arbetsstämma 2009 11-13 september, Ekerö Moderata Ungdomsförbundets arbetsstämma 2009 11-13 september, Ekerö Innehållsförteckning Ramprogram 7 Ombudsfördelning 8 Ombudsförteckning 9 Föredragningslista Procedurregler Verksamhetsberättelse Årsredovisning

Läs mer

Utvärdering av försöksverksamhet med regionala ombud inom Motormännen

Utvärdering av försöksverksamhet med regionala ombud inom Motormännen 2014-02-25 Utvärdering av försöksverksamhet med regionala ombud inom Motormännen 1. Inledning Till kongressen 2012 inkom en motion om att undersöka möjligheten att tillsätta ett regionalt ombud för Västra

Läs mer

Att sätta civilsamhället på kartan. Forums verksamhetsberättelse 2014

Att sätta civilsamhället på kartan. Forums verksamhetsberättelse 2014 Att sätta civilsamhället på kartan Forums verksamhetsberättelse 2014 Forum är en intresseorganisation för den idéburna organiseringen och vi samlar civilsamhällets organisationer med social inriktning.

Läs mer