Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl. 17.00"

Transkript

1 Myndighetsnämnden för teknik och miljö AU Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 3 april 2008 kl Kallade tjänstemän Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Vallentuna den 17 mars 2008 Lars Filipoff Ordförande Margareta Stensaeus Linder Sekreterare margareta.stensaeus@vallentuna.se 1. Justerande:... 1 (17)

2 Innehållsförteckning: 1. Justerande: Verksamhetsberättelse för Uppföljning av 2007 års internkontrollplan Internkontrollplan för Motion: Filma kommunfullmäktiges sammanträden yttrande Anmälan till Länsstyrelsen avseende bristande djurhållning Vallentuna-Veda 4:1, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av tre stycken enbostadshus på nya tomtplatser Anmälningslista...17 Sid 2 (17)

3 2. Verksamhetsberättelse för 2007 Dnr Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö (MTM) godkänner upprättat förslag till verksamhetsberättelse. Ärendet Förvaltningen har upprättat förslag till verksamhetsberättelser för nämndernas verksamhetsområden under Utformningen följer en kommungemensam mall då den skall ingå i kommunens gemensamma årsredovisning för Uppföljning görs av mål och uppdrag i nämndernas verksamhetsplaner samt av ekonomi och nyckeltal. Strukturen följer VaSaRurapporten (Vallentunas Sammansatta Resultatuppföljning), som har använts under året. Handlingarna är numrerad som ett dokument som inleds med en redovisning av SBN:s uppgift, årets större händelser, verksamhetsförändringar som skett under året, framtidsutsikterna och uppföljning av mål och uppdrag från verksamhetsplanen med kommentarer och uppfyllnadsgrad. Första styrkortet (sidan 11) är en sammanställning av flera verksamheters styrkort. I styrkortet redovisas verksamhetsmått/nyckeltal och ekonomiskt utfall på ramnivå för året. Under året har uppföljning redovisats till SBN via styrkort av ytterligare ett antal verksamheter (sidan 12-16). Därefter följer ekonomisk uppföljning av drift- och investeringsbudget samt personaldata med kommentarer (sidan 17-26). Uppföljning av MTM:s verksamhet med mål, uppdrag och styrkort samt ekonomi för nämndverksamheten redovisas på sidorna Årets ekonomiska resultat Samhällsbyggnadsnämndens (SBN) resultat visar totalt på ett överskott på tkr ( inkl resultatenherna) för 2007 och myndighetsnämnden för teknik och miljö (MTM) visar på ett underskott på 67 tkr. Samhällsbyggnadsnämnden har två resultatenheter vars verksamhet särredovisas budgetmässigt med särskilda ekonomiska ramar för respektive enhet. Resultatenheterna har att täcka sin över- respektive underskott över åren. Från 2006 har ett överskott på tkr ombudgetrats till 2007 vilket har gjort att under 2007 har särskilda insatser kunnat göras avseende underhåll av byggnader och lekplastser i parkmiljö. 3 (17)

4 De verksamheter som utförs av samhällsbyggnadsförvaltningen utanför resultatenheter har en samlad ram. Den ram som MTM har avser att täcka endast kostnaderna för själva det politiska nämndarbetet. Resultat för de olika områdena i tkr: SBN exklusive resultatenheter MTM - 69 Resultatenheterna Avfallshantering 396 TuFa, Tunafastigheter 739 Handlingar i ärendet 1. Sid 1-10 Mål och uppdrag SBN Sid Styrkort Sid Ekonomiska utfallet per verksamhet SBN Sid Redovisning och beskrivning av investeringsprojekt Sid 26 Personalredovisning Sid MTM;s uppföljning av mål och styrkort 4 (17)

5 3. Uppföljning av 2007 års internkontrollplan Dnr Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö godkänner redovisningen och överlämnar den till kommunstyrelsen. Ärendet Enligt kommunens reglemente för intern kontroll ska nämnderna löpande följa upp det interna kontrollsystemet inom sina verksamhetsområden. Varje år ska nämnderna upprätta en plan för uppföljning av olika delar av den interna kontrollen. Rapport över genomförd uppföljning skall lämnas till kommunstyrelsen att redovisas i samband med årsredvisningen för det gångna året. Gällande internkontrollplan antogs av myndighetsnämnden för teknik och miljö den 2 april Följande rutiner har särskilt kontrollerats under 2007: Upphandling, inköp, anlitande av konsult Bevakning av exploateringsavtal Personalkostnader: Anställningsavtal, ledighetsansökningar, tidrapportering, sjukförsäkran och försäkran vid vård av barn, ändringsuppgifter. Rehabilitering Registrering, diarium, hantering av handlingar. Upphandling, inköp, anlitande av konsult Utförd granskningen Den granskning som har genomförts är att regelverk efterlevs och att ramavtal utnyttjas där det är tillämpligt samt att korrekt beslutsunderlag finns. Resultat av granskning Rutinen har i stort fungerat tillfredställande under året. Stöd har till vissa delar hämtats från kommunens handbok för upphandling. Stöd har också under året erhållits från kommunens centrala upphandlare samt från externa konsulter. När det gäller trohet mot ramavtal så har vissa avvikelser gjorts. Nämnas kan att inom förvaltningen har man haft vakanser vad avser projektledare och många projektledare har anlitats via ramavtal för projekterings- eller byggledningsuppdrag samt för lokalplaneringsprojektet. Vid nuvarande konjunkturläge har det varit svårt att hitta 5 (17)

6 personer med rätt kompetens vilket har medfört att vissa konsulter även har anlitats utanför gällande ramavtal. Överprövning har varit aktuellt i två ärenden: 1. Bevakning, rondering och larmutryckning där upphandlingen fick göras om efter att en klagande fått rätt hos länsrätten. Juridisk hjälp anlitades från Sveriges Kommuner och Landsting. Den nya upphandlingen blev även den föremål för överprövning men där lämnades klagandens yrkanden utan bifall och nytt avtal kunde träffas med start 1 april Elupphandling Denna upphandling påbörjades 2007 men är ännu inte klar. Upphandlingen avser en portföljförvaltning med kundrådgivning samt leverans av elkraft. Upphandlingen har gjorts som selektiv upphandling och Sköld Partners har anlitats för konsultstöd. Upphandlingen har överprövats av Länsrätten som gav kommunen rätt men ligger nu hos Kammarrätten för avgörande. Åtgärder för att avhjälpa brister Förnyad ramavtalsupphandling har startat för att täcka framtida behov. Vidare har nyrekrytering gjorts av projektledare som tillträder i början av Intern utbildning har genomförts för att lära nya regler för ramupphandling i samarbete med kommunens centrala upphandlare. I svårare ärenden anlitas konsult som stöd till förvaltningens handläggare. Bevakning av exploateringsavtal Utförd granskningen Kontrollmomentet avser att bevaka att avtalen följs vad avser betalningar och övriga åtaganden. Resultat av granskning Rutinen har fungerat tillfredställande. Åtgärder för att avhjälpa brister Ett IT-baserat avtalsregister (Tefat-Avtal) har använts som stöd för bevakning av avtal. Uppföljningen av betalningar har underlättats genom det nya arbetssättet. Personalkostnader: Anställningsavtal, ledighetsansökningar, tidrapportering, sjukförsäkran och försäkran vid vård av barn, ändringsuppgifter. Utörd granskning 6 (17)

7 Kontroll av att registrerade grunduppgifter görs korrekt enligt gällande regelverk. Kontrollen avser även uppgifter om avslutsrapportering då ledighet/anställning upphör. Inom förvaltningen ges chefer stöd från lönerapportörer för bevakning av att regelverk följs och de svarar också för registeringar i aktuella system där detta inte sker direkt via Rapportera. Rapportera är kommunens system där medarbetare kan redovisa digitalt frånvaro, resor med mera direkt. För att ha möjlighet att göra en avstämning så rapporteras även frånvaro i Platina tid där nedlagd tid på projekt registreras. Resultat av granskning Rutinen har fungerat tillfredställande. Åtgärder för att avhjälpa brister Rutinbeskrivningar med stöddokument hålls aktuella för att minimera risken för fel. Vid svårare tolkningar av lagar och avtal tas stöd från Sveriges Kommuner och Landsting. Rehabilitering Utförd granskningen Antalet aktuella rehabiliteringsärenden har ökat något under under Tidigare ärenden är under behandling och nya har tillkommit. Samarbete sker med KLK:s personalservice för att finna lösningar i vissa av de enskilda ärendena och detta har fungerat väl. Samarbete sker även med kommunens företagshälsa. Statistik har tagits ut från personaladminstrativt stödsystem för att bevaka frånvaro. Nya regler har införts vad avser försäkringskassans ansvar för rehabiliteringen men detta har inte medfört att arbetet med rehabliteringsärenden har minskat inom förvaltningen. Resultat av granskning Ansvariga chefer har väl fungerande rutiner och systemet med centralt stöd i rehabilteringsärenden fungerar väl. Registrering, diarium, hantering av handlingar Utförd granskningen Kontroll görs av att fastställda rutiner följs och aktuell lagstiftning efterlevs. Under våren 2003 upphandlades ett dokument- och ärendehanteringssystem, Platina, som ska användas av hela kommunen. I Platina sker integration av diariesystemen Winbär (för bygglov mm) och ECOS myndighetsnämnden för teknik och miljös diariesystem. Systemet är webbaserat och kan i framtiden ge stöd för en så kallad 24-timmarsmyndighet. Avtalet med leverantören innebar att 7 (17)

8 systemet skulle vidareutvecklas i samarbete med Vallentuna kommun. Efter en del tekniska problem avvaktas med vidare utveckling av systemet för att ta ställning till programmet Platina under Nytt ärendehanteringssytem är ett prioriterat delprojekt i kommunens investeringsprojekt Vallentuna direkt. Förutom diarieföring i systemen Platina (SBN) och ECOS (MTM) finns inom förvaltningen också ett antal handläggarstöd med diariefunktioner: BAB (bostadsanpassningsbidrag) Pr-win (parkeringstillstånd för rörelsehindrade) WINBÄR (bygglovsärenden) På förvaltningen förvaras handlingar som ska bevaras i brandsäkra arkiv, nämndärenden i nämndarkiv och övriga ärenden i därför avsedda arkiv. Resultat av granskning Registreringen i ECOS har setts över med konsultstöd. Systemet är speciellt utvecklat för miljö- och hälsoskyddsverksamhet. Integreringen med Platina har upphört att fungera och om Platina ska framgent användas i kommunen så behöver ställning tas till frågan hur en eventuell integrering med ECOS ska utformas. Ärendehanteringssystemet Platina som används för SBN utnyttjas inte effektivt och endast funktionen postlista och diarium används förutom förvaltningsspecifika Platina tid. Under året har ett ärende om utlämning av handlingar som berört MTM, SBN och KS medfört JO-anmäkning. Ärendet har aktualiserats hos kommunstyrelsen för att sedan lämnas över till myndighetsnämnen för teknik och miljö för handläggning. Ärendet avsåg ett anställningsärende hos samhällsbyggnadsnämnden. Ett antal parallella ärenden med gemensam kund pågick samtidigt mellan nämnderna. Samhällsbyggnadsförvaltningen missade att omgående lämna ut anställningshandlingar rörande en anställd som hade arbetsuppgifter inom mydighetsnämnden för teknik och miljös verksamhetsområde. Den mest frekventa utlämningen av handlingar sker till lokaltidningarna som delges postlistor och sedan därefter begär att få handlingar som de önskar ta del av i inkomna ärenden. Åtgärder för att avhjälpa brister Inom förvaltningen utses en person att särskilt följa ärende där flera anställda gemensamt svarar på delområden när ärenden rör utlämning av handlingar. 8 (17)

9 Utveckling av ärendehanteringsstödet Platina eller annat alternativt system för att möjliggöra en enkel tillgång till handlingar och möjlighet att smidigt följa och bevaka ärenden. Handlingar i ärendet 1. Internkontrollplan för Tjänsteskrivelse daterad (17)

10 4. Internkontrollplan för 2008 Dnr Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till internkontrollplan för 2008 godkänns. Ärendet Alla nämnder skall varje år fastställa internkontrollplaner. Detta framgår av reglemente för intern kontroll i Vallentuna kommun som antogs av kommunfullmäktige i december 2000 och gäller från och med Samhällsbyggnadsförvaltningen har utarbetat rutinbeskrivning som beskriver hur internkontrollen för respektive rutin är utformad och vem som skall genomföra kontrollen. Från 2007 görs en riskanalys där bedömd risk och väsentlighet klassas för samtliga rutiner. I rutinförteckningen för 2008 har samtliga rutiner riskklassats i en tregradig skala där tre står för hög risk och ett för låg risk. Väsentlighet har klassats i en femgradig skala där fem bedöms som att konsekvensen kan bli mycket allvarlig om något blir fel och ett för att konskevensen blir mindre allvarlig. För varje år skall nämnden fastställa en kontrollplan för det kommande året genom att välja ut några av rutinerna. Förslag till kontrollplan har framtagits med beaktande av den riksanalys som har genomförts av aktuella rutiner. Ärendehanteringen i kommunen är föremål för översyn och därför medtagen för att särskilt följa utvecklingsprocessen. För 2008 föreslås att följande områden läggs in i internkontrollplanen. Upphandling, inköp, anlitande av konsult Personalkostnader: Anställningsavtal, ledighetsansökningar, tidrapportering, sjukförsäkran och försäkran vid vård av barn, ändringsuppgifter. Rehabilitering Postmottagning, post, fax, e-post Registrering, diarium, hantering av handlingar Den interna kontrollen kan delas in i redovisnings- och administrativ kontroll som syftar till att uppnå säkerhet i system och rutiner, främja effektivitet i organisationen och förvaltning samt säkerställa rättvisande räkenskaper. I reglementet preciseras vilket ansvar kommunstyrelsen, övriga nämnder, förvaltningschefer och verksamhetsansvariga har. Det anges också vilka dokument som skall upprättas samt hur uppföljning och rapportering skall gå till. Planen bör innehålla följande delar: 10 (17)

11 - Process, det vill säga rutin eller system. - Kontrollmoment, det vill säga vad kontrollaktiviteten syftar till att säkerställa. - Kontrollansvarig - Frekvens, det vill säga hur ofta kontrollen sker samt - Kontrollmetod - Hur rapporteringen skall ske. Handlingar i ärendet 1. Internkontrollplan 2. Rutinförteckning. 11 (17)

12 5. Motion: Filma kommunfullmäktiges sammanträden yttrande Dnr Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Nämnden uttalar sig positiv till att vidare utreda förutsättningarna för webb-tv och föreslår att frågan överlämnas till projektet Vallentuna direkt för att ingå som en del i projektarbetet. Ärendet Motion från Demoex har inlämnats av Parisa Molagholi med förslag om att kommunfullmäktige beslutar skapa förutsättningar för att filma kommunfullmäktiges sammanträden och visa dem som webb-tv på kommunens hemsida. Motionen har lämnats till samtliga nämnder för yttrande. Svar på remissen önskas senast den 23 april Inom projektet Vallentuna direkt behandlas medborgarnas möjligheter till insyn, delaktighet och påverkan i den demokratiska beslutsprocessen. I de dialogformer som har nämnts finns digital-tv, blogg och chatt. Handlingar i ärendet 1. Remiss från KS Dnr Motion från Demoex (17)

13 6. Anmälan till Länsstyrelsen avseende bristande djurhållning Dnr Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö anmäler till Länsstyrelsen att det finns förutsättningar att besluta om förbud att ta hand om livsmedelsproducerande djur enligt 29 Djurskyddslagen. Anmälan avser djurhållare Carin Andersson (XXXXXXXXXX), XXXXXXX, XXXXXX, Vallentuna. Ärendet Carin Anderssons (XXXXXXXXXX) djurhållning har sedan 1999 varit föremål för upprepade påpekanden och krav från förvaltningen. Djurhållningen bedrivs bland annat på fastigheten Kumla 1:2 med omnejd. De brister som uppdagats vid tillsynsbesök har i de flesta fall rört bristande underhåll av stallbyggnader, ligghallar och stängsel. Trots påtryckningar både muntligt och skriftligt har förhållandena för djuren endast till viss del förbättrats och då tillfälligt. Ett stort antal påpekanden om rättelse avseende bland annat stängsel, ligghallar och tillgång till tjänligt vatten har lämnats till synes utan åtgärd. Länsstyrelsen har genom åren även de uppmärksammat bristerna i Carin Anderssons djurhållning vid inspektioner föranledda av klagomål som inkommit till länsveterinärenheten. Med avseende på det stora antal skaderisker som djuren utsätts för samt Carin Anderssons bristande förmåga att rätta till de brister som påtalats av förvaltningen och länsstyrelsen finns det anledning att lämna ärendet vidare till länsstyrelsen för prövande av djurförbud för livsmedelsproducerande djur alternativt livsmedelsproducerande djur med fyra ben. Händelser i korthet Inkommande klagomål avseende undermålig utfodringsplats. Vid inspektion konstaterades att utfodringsplatsen var mycket lerig. Foderhäckarna flyttades efter påpekande från förvaltningen till en torrare plats Inkommande klagomål avseende djur som går ute utan tillräckligt skydd. En ligghall hade uppförts bestående av tak och endast en vägg. En ligghall ska bestå av tre fasta väggar vilket påpekades av förvaltningen Inkommande klagomål om djur som går ute utan tillräckligt skydd i snöstorm. På plats konstaterades bristfällig ligghall med väggar av pressening. Vatten ges i dike/källa. Förvaltningen konstaterar att det finns risk för att vattenkällan inte är tillräcklig och riskerar att frysa. 13 (17)

14 Anmälan från Arla som meddelar att Carin Andersson inte längre får leverera mjölk till Arla. Arla har påpekat brister i djurhållningen och gett Carin Andersson 9 månader att rätta till bristerna i ladugården (skaderisker etc.) Efter 9 månader har ingenting gjorts. Därmed avstängs Carin Andersson från att leverera mjölk till Arla. Vid inspektioner konstateras av förvaltningen att ladugården är fallfärdig och att någon upprensning och reparation inte påbörjats. Hängande plåtar i lösdriften medför stora skaderisker för djuren. Stängsel ligger ner på backen och medför att djuren kan ta sig ut till de delar av hagen där man för närvarande samlar skrot. Karin Andersson avser att köpa en ny gård i bättre skick. Detta kom dock aldrig till stånd. Klagomål fortsätter att inkomma avseende djur med otillräckligt skydd. Förvaltningen försöker genom diskussioner med Karin Andersson förmå henne att rätta till bristerna Upprepade klagomål avseende djurhållningen. Dels avsaknad av tillräckligt skydd för utegångsdjuren, leriga hagar och utfodringsplatser. Dessutom blandas handjur, hondjur och kalvar besöker länsstyrelsen gården och konstaterar att ligghallen i en av hagarna är bristfällig, att taggtrådsstängsel kombineras med elstängsel vilket inte är tillåtet. Djuren får inte tillräckligt med vatten ur den källa som rinner genom hagen. Förvaltningen konstaterar vidare att Carin Andersson inte har tillräcklig kontroll över kalvningar som sker utomhus. Vid ett tillfället påträffas en nyfödd kalv av en klagande utomhus vid en temperatur på -24 grader. Efter kontakt med Carin Andersson är hon ovetande om att en kalvning har skett i hagen. Påpekanden som tidigare gjorts från förvaltningens sida åtgärdas inte trots påtryckningar föreläggs Carin Andersson att ordna brister som framkommit vid tidigare inspektioner. Dessa har bland annat rört otillräckligt skydd för väder och vind, skaderisker, tillgång till tjänligt vatten, utgödsling av djupströbäddar, bristfälliga stängsel med mera. Mellan 2005 och 2008 har flertalet kontroller gjorts på djurhållningen. Djurhållningen kan inte anses ha förbättrats nämnvärt. Handlingar i ärendet 1.Ärendeutskrift med diarienummer Inspektionsprotokoll daterat Skrivelse från Länsstyrelsen daterad Inspektionsprotokoll daterat Brev från Carin Andersson 6.Föreläggande från Inspektionsprotokoll daterat Inspektionsprotokoll daterat (17)

15 7. Vallentuna-Veda 4:1, ansökan om förhandsbesked avseende nybyggnad av tre stycken enbostadshus på nya tomtplatser Syst för bygglov Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Som förhandsbesked enligt plan- och bygglagen kapitel 8 34 meddelas att den sökta åtgärden inte kan tillåtas eftersom den strider mot kraven i plan- och bygglagen kapitel 2. Skäl för beslutet: Enligt samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande. Ärendet Sökande Vallentuna kommun / plan- och exploatering, Tuna torg 2, Vallentuna. Ansökan Inkom: Ansökan avser nybyggnad av tre stycken enbostadshus på nya tomtplatser om cirka kvadratmeter. Planer med mera Den föreslagna åtgärden är belägen: - Utanför detaljplanerat område. - Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram inom kulturhistoriskt värdefull helhetsmiljö. Remissyttranden Ärendet är inte utsänt på remiss. Yttrande från sakägare Berörda grannar är inte tillskrivna. Samhällsbyggnadsförvaltningens yttrande Det aktuella markområdet ingår i ett större obebyggt skogsmarksområde mellan Molnby gård och Lindholmens tätort. Området ligger i anslutning till Lindholmsvägen och ett större fornlämningsområde. Samhällsbyggnadsförvaltningen anser att den föreslagna åtgärden inte skall tillåtas med hänvisning till främst följande skäl: Åtgärden strider mot översiktsplanens riktlinje för ny spridd bebyggelse i glesbyggd. Ny bebyggelse skall prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. 15 (17)

16 Bostadshusen ligger relativt nära Lindholmsvägen, cirka meter, vilket medför risk för störande trafikbuller. Närhet till forlämningsområde. En av tomtplatserna ligger delvis inom fornlämningens skyddszon. Enligt plan- och bygglagen 2 kapitlet 1 skall markområden användas för det eller de ändamål för vilka områdena är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Företräde skall ges sådan användning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteskrivelse 2. Ansökan 3. Karta 16 (17)

17 8. Anmälningslista Dnr Meddelas och läggs till handlingarna. 1. Protokoll Kommunstyrelsen den 4 februari 2008, 9, 16, 17. Kommunfullmäktige den 28 januari 2008, 1, Delegationsbeslut Miljö- och bygglov/bygglovingenjör Christer Sjöborg D BL 0009/08. Vallentuna Prästgård, Gymnasievägen 5. Bygglov avseende förlängning av tidsbegränsat lov för undervisningslokaler. Sökande Vallentuna kommun. Miljö- och bygglov/bygglovinspektör Ramona Kokscht D BA 0003/08, Ormsta 1:103 Bygganmälan avseende rivningsanmälan, rivning av fritidshus m.m. Sökande Vallentuna kommun. Miljö- och bygglov/bygglovinspektör Ramona Kokscht D RL 0001/08, Vallentuna Prästgård 4:1, Centralvägen 13. Rivningslov för rivning av enbostadshus. Beslut fattade under tiden t.o.m (31 st). Förteckning över delegationsbesluten har tagits fram. 17 (17)

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare arbetsutskott 27 mars 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 27 mars

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare arbetsutskott 22 augusti 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006 kl 17.00 17:40.

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl Myndighetsnämnden för teknik och miljö AU Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden 13 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 27 januari 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 27 januari 2004 Kulturnämnden 27 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 27 januari 2004 kl 19.00 Kallade tjänstemän Heidi Viman, kultursekreterare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 19 september 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 19 september

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006

KALLELSE. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Samhällsbyggnadsnämnden 22 maj 2006 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Måndagen den 22 maj 2006, kl 19.00. Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Uppföljning av granskning Verkställighet av beslut samt översiktlig granskning av beredningsprocessen och hanteringen av allmänna handlingar

Uppföljning av granskning Verkställighet av beslut samt översiktlig granskning av beredningsprocessen och hanteringen av allmänna handlingar Uppföljning av granskning Verkställighet av beslut samt översiktlig granskning av beredningsprocessen och hanteringen av allmänna handlingar Revisionsrapport Juni 2011 Hans Gåsste Innehåll Sammanfattning...3

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 2008-03-25

KALLELSE. 1. Justerande:... Samhällsbyggnadsnämnden 2008-03-25 Samhällsbyggnadsnämnden 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl 19.00 Olle Wallin, samhällsbyggnadschef

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2009-02-19 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 19 februari 2009 kl. 18.00 19.50

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott arbetsutskott 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl. 17.00 19.00 Lars Filipoff (m) ordförande

Läs mer

S Intern kontroll Regler

S Intern kontroll Regler www.hassleholm.se S Intern kontroll Regler Diarienummer: 2015/342 049 Fastställt den: 2015-09-28 125 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige För uppföljning ansvarar:

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Intern kontrollplan 2018

Intern kontrollplan 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2017-12-14 2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 14 december 2017 Intern kontrollplan 2018 Förslag till beslut: Miljö-

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Allmänna handlingar. Vänersborgs kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Staffan Löfving

Allmänna handlingar. Vänersborgs kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Staffan Löfving Allmänna handlingar Vänersborgs kommun Revisionsrapport Februari 2011 Staffan Löfving Inledning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Vänersborgs kommun har Komrev, inom PwC, granskat ärendehantering,

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll 1 Handläggare Carina Brofeldt Datum 2015-11-02 Diarienummer Reglemente för internkontroll Syftet med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riskbedömning inför internkontrollplan Beslut. Arbetsutskottet beslutar

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Riskbedömning inför internkontrollplan Beslut. Arbetsutskottet beslutar Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-17 75 Riskbedömning inför internkontrollplan 2016 Beslut Arbetsutskottet beslutar att verksamhetskontroller och socialchef ska sammanställa de punkter

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Inledning... 1 Uppdrag och bakgrund... 1 Revisionsfråga... 1 Metod... 1 Intern

Läs mer

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58

Göran Palmkvist (M) Jerry Karlsson (SD) 57-58 1 (19) Plats och tid Mikaelstugan Norra Storgatan 3, måndagen den 19 augusti 2019 kl 14:00-16:00 Beslutande Liselott Ljung (S), Ordförande Kai Christiansen (S), 1:e vice ordförande Nils-Erik Sandberg (S)

Läs mer

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010 kl 18.00

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010 kl 18.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 20 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Jan-Erik Jansson (c) Andreas Fischer (fp) Sven-Olof Ekström (s) Åke T Carlestam (mp)

Jan-Erik Jansson (c) Andreas Fischer (fp) Sven-Olof Ekström (s) Åke T Carlestam (mp) Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2008-04-03 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor

Bygglovshantering. Krokoms kommun. Revisionsrapport. Datum Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Bygglovshantering Krokoms kommun Revisionsrapport Datum 11-03-09 Maj-Britt Åkerström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING MED REVISIONELL BEÖDMNING... 3 2 INLEDNING... 4 2.1

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Byggnadsnämnden

DANDERYDS KOMMUN Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Tranholmen, Mörby Centrum, kl. 18.00 19.05 Paragrafer 12 20 Beslutande Isabella Hökmark, ordförande (M) Margareta Sandell (L) tjg ers Kristin Eriksson, 2:e vice

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 24 augusti 2004 kl 17.00

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 24 augusti 2004 kl 17.00 Myndighetsnämndens för teknik och miljö AU Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 24 augusti

Läs mer

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017

NR ÄRENDE DNR. Information till nämnden 2017 MBN 17/25. 2 Månadsuppföljning för miljö- och byggnadsnämnden t.o.m. mars 2017 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2017-04-18 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA NR ÄRENDE DNR Val av justerare 1 Information

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hjort Susanna Datum 2018-01-30 Diarienummer OSN-2019-0033 Omsorgsnämnden Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL POLICY 1 (5) Datum Bertil Wiman 2006-05-29 0589-87020, 073-7657020 bertil.wiman@arboga.se REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av Kommunfullmäktige 2006-08-31, 81 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 11 januari 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 11 januari 2004 Socialnämnden 11 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 11 januari 2005 kl 18.30 Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade

Läs mer

~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL f9iw] LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTTET 2018-11-14 5 (23) Au 176 Dnr KS 0203/2016 av internkontrollplan 2017 Ärendebeskrivning Ekonomiavdelningen har inkommit

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat Kulturnämnden 15 mars 2005 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 15 mars 2005, kl 19.00 Ingrid Ullman, kulturchef Pernilla

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdag den 11 maj i Dalkarlen kl. 16:00

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdag den 11 maj i Dalkarlen kl. 16:00 KALLELSE 1 (6) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 18 maj 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid sammanträdet

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-11-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 8 november kl. 16.00-17.25

Läs mer

Kommunstyrelsens tekniska utskott

Kommunstyrelsens tekniska utskott 1 (13) Plats och tid Flötsen, Verkstadsgatan 1, måndagen den 29 februari 2016 kl 13:30 Beslutande Niklas Svalö (S), Ordförande Lars Karlsson (S), 1:e vice ordförande Alf Nilsson (S) Sven-Ingvar Blixt (FP)

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 18 april 2017, kl. 15.00 16.30 BESLUTANDE LEDAMÖTER Björn Tolen (C), ordförande Kent Wallin (M), vice ordförande Eilert Karlsson (S) Maj-Britt Pihlström

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Antagen av styrelsen 2015-03-06 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen...

Läs mer

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Arbetsutskott

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Arbetsutskott 1 (9) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 09.00-10.00 ande Lars Filipoff (M) ordförande, Patrik Lundholm (C) vice ordförande, Anette Karlsson (S) Övriga Anna von Axelson, miljö- och

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden 1 (16) Plats och tid Kommunhuset, Sessionssalen 13:30 16:10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Torsten Johansson, ordförande Ingemar Emgård Kent Lodesjö Ann-Charlotte Pihl-Larson

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Kommunstyrelsens internkontrollplan 2017

Kommunstyrelsens internkontrollplan 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1[7] Referens Eva-Britt Berghäll Frida Enocksson Wikström Mottagare s internkontrollplan 2017 Förslag till beslut godkänner kommunledningsförvaltningens förslag till internkontrollplan

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018

Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2018-09-27 2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 29 maj 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll per augusti

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2189-2197 Sekreterare

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Plats och tid Tibro kommun Bonaren, tisdagen den 7 februari 2017 kl 14:00-15:45. ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Peter Lindroth (S) Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Pierre Rydén (S) Britt-Marie Sjöberg

Läs mer

Internkontrollplan 2016 för teknik- och servicenämnden, uppföljning i samband med årsrapport 2016

Internkontrollplan 2016 för teknik- och servicenämnden, uppföljning i samband med årsrapport 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Bilaga 8:1 Teknik- och servicekontoret Handläggare Kersti Hellström Tel. 0152-291 37 Dnr TSN/2015:710-003 Teknik- och servicenämnden 2017-02-01 1/2 Internkontrollplan 2016 för teknik-

Läs mer

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Diarienummer:

Läs mer

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret i Malung, onsdagen den 27 april 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret i Malung, onsdagen den 27 april 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDEN 1 (11) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret i Malung, onsdagen den 27 april 2016, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande

Läs mer

Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplanet Stadshuset, Onsdagen den 25 februari 2015, kl. 16.30

Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplanet Stadshuset, Onsdagen den 25 februari 2015, kl. 16.30 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplanet Stadshuset, Onsdagen den 25 februari 2015, kl. 16.30 A. Upprop och ersättare B. Dagordningens fastställande

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 7 oktober 2003

KALLELSE. 1. Justerande:... Kulturnämnden 7 oktober 2003 Kulturnämnden 7 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet. Kommunalhuset, 2 tr, Tuna torg 1, Vallentuna tisdagen den 7 oktober 2003 kl 19.00 Kallade tjänstemän Isa Lindqvist, kommunantikvarie

Läs mer

Verkställighet och återrapportering av beslut

Verkställighet och återrapportering av beslut Revisionsrapport Verkställighet och återrapportering av beslut Motala kommun April 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1 2 Bakgrund...2 2.1 Uppdrag

Läs mer

Justerande... KALLELSE. Barn- och ungdomsnämnden 5 februari 2002

Justerande... KALLELSE. Barn- och ungdomsnämnden 5 februari 2002 KALLELSE Barn- och ungdomsnämnden 5 februari 2002 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna Tisdag 5 februari 2002 kl 19.00 Göran Nydahl, förvaltningschef

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Tisdagen 20 maj 2014 kl. 17.00 i Öckerö kommunbibliotek OBS! Förmöte alliansen kl.16.30 Förslag: Eivind Orvarsson

Kultur- och fritidsnämnden Tisdagen 20 maj 2014 kl. 17.00 i Öckerö kommunbibliotek OBS! Förmöte alliansen kl.16.30 Förslag: Eivind Orvarsson KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare Beslutsorgan Tid och plats Justerare Kultur- och fritidsnämnden Tisdagen 20 maj 2014 kl. 17.00 i Öckerö kommunbibliotek OBS! Förmöte alliansen kl.16.30

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, Fredagen den 26 november kl. 09.00-09.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-12-08 Innehållsförteckning Ärende 108 Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad... 199 109 Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad... 201 110 Bygglov för ändrad

Läs mer

Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande

Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande 1 (14) Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 13 september 2018 kl 14:00-15:05 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Liselott Ljung (S), 1:e vice ordförande Kai Christiansen (S) Alf Persson (S)

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Ett aktiverande dokument som äldrenämnden fattade beslut om den 7e februari 2019 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Internkontrollplan 2019

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-1222 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Marielund 1:29 Fastighetens adress: Kåremo 214 Sökande: Claesson, Gennart och Inga Ärende: Förhandsbesked:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL m "')\.'(U ''> KOMMUNSTRYRELSENS AU l' o Sammanträdesdatum.~ TRANAS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-12-01 Sida 18(35) 283 Dnr 645/14 Uppföljning kvalitetskontrollplan 2015 för kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Ärendehanteringssystemets funktionalitet och användarvänlighet

Ärendehanteringssystemets funktionalitet och användarvänlighet Ärendehanteringssystemets funktionalitet och användarvänlighet Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Oktober 2010 Ove Axelsson Tove Färje Innehållsförteckning SAMMANFATTNING.........3 INLEDNING......4

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2010-02-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerande Bällstarummet, Tuna

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2017

Uppföljning av plan för intern kontroll 2017 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Therese von Ahn 2018-02-28 2016-6178 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 28 februari 2018 Uppföljning av plan för intern kontroll 2017

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008 Socialnämnden 20 maj 2008 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 maj 2008 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 30 KS/2014:537. Redovisning internkontroll 2015, kommungemensam

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 30 KS/2014:537. Redovisning internkontroll 2015, kommungemensam Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 30 KS/2014:537 Redovisning internkontroll 2015, kommungemensam Vid dagens sammanträde i arbetsutskottet redovisar bitr

Läs mer

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.00 Beslutande Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Anders Söderström (s), ersättare för Sten Fransson (s) Claes Axelson (v)

Läs mer

Kommunstyrelsen Svar på revisionens granskning av exploateringsverksamheten (KS )

Kommunstyrelsen Svar på revisionens granskning av exploateringsverksamheten (KS ) Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-10-23 193 Svar på revisionens granskning av exploateringsverksamheten (KS 2017.076) Beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande och överlämnar det till kommunfullmäktige.

Läs mer

21 Övrigt - Nämndens ledamöter rapporterar från styrelser etcetera - Omvärldsbevakning / konferenser - Delegationsbeslut

21 Övrigt - Nämndens ledamöter rapporterar från styrelser etcetera - Omvärldsbevakning / konferenser - Delegationsbeslut fritidsnämnden Föredragningslista Tid Onsdagen den 4 maj, 8:30-12 Plats Valjeviken, Sölvesborg Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående mötes protokoll Godkännande av dagordning Beslut 20 Internkontrollplan

Läs mer

53 Yttrande över Länsstyrelsens tillsynsrapport från inspektion av Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs (KSKF/2017:668)

53 Yttrande över Länsstyrelsens tillsynsrapport från inspektion av Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs (KSKF/2017:668) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-03-13 Sida 1(2) 53 Yttrande över Länsstyrelsens tillsynsrapport från inspektion av Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs (KSKF/2017:668) Beslut

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.50-15.10 Ajournering 14.30-14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C) Thomas Löfgren

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Beredningsrummet MSBN 2016-12-20, kl. 09:00-10:30 ande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden Plats och tid Bonaren, tisdagen den 14 mars 2017 kl 17:00 19:00 ande Gunnel Johansson (S), Ordförande Kenth Wengholm (M), 1:e vice ordförande Jan Holm (S) Jan Gustafsson (C) Janeric Dahlin (L) Jan Lundqvist

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 119-136 Tid: 2016-09-20 kl. 13:00-16:10 Plats: Regionens hus, sal A 125 Reglemente för intern styrning och kontroll Diarienummer: RJL 2016/2847 Vid protokollet Beslut Regionfullmäktige

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer