Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesprotokoll 1 (9)"

Transkript

1 1 (9) Vård och rehabiliteringsberedningen Plats och tid Samlingslokalen, Borgen, Frösön, Beslutande Övriga deltagande Ann-Marie Johansson (s) Björn Karlsson (s) Anna Gundersson (s) Berit Johansson (c) Yngve Hamberg (c) Annelie Bengtsson (m) Lisa Sallin (m) Alf Lundin (v) Gert Norman (v) Bodil Sihm (kd) Kerstin Weimer (fp) Ingrid Gustafsson Siw Lundkvist (s) Alvi Berglund (s) Sven-Åke Draxten (s) Carina Akay (s) Lise Hjemgaard-Svensson (m) Margareta Gladh (m) Astrid Lönn-Jern Lena Olander Gunnar Green Dennis Wallentin Annika Jonsson Anna-Kerstin Lejonklou ordförande vice ordförande ersätter Stefan Wikén ej tjänstgörande ersättare ej tjänstgörande ersättare ej tjänstgörande ersättare ej tjänstgörande ersättare ej tjänstgörande ersättare Område RHR - Rehabilitering Hjälpmedelscentral Reumatologienhet, verksamhetsområdeschef Reuma-Smärtenheten, avdelningschef Område Akutvård, överläkare anestesi o intensivvård Patientrepresentant Processenheten, verksamhetsutvecklare Vårdstrateg Utses att justera Justeringens plats och tid Annelie Bengtsson (m) Sekretariatet, Borgen, Frösön , Underskrifter Sekreterare Paragrafer tf Marie Holm Sherman Ordförande Justerande Ann-Marie Johansson (s) Annelie Bengtsson (m)

2 2 (9) 44 Fastställande av föredragningslista Enligt landstingsfullmäktiges arbetsordning för permanenta fullmäktige beredningar, 17 punkt 6, har preliminär föredragningslista över de ärenden som avses bli behandlade vid sammanträdet utsänts till ledamöter och ersättare. BEREDNINGENS BESLUT Preliminär föredragslista fastställdes med tillägg under punkten övriga frågor: Kan Retts Center inbjudas till beredningen för att presentera sin verksamhet? Ingrid Gustafsson (kd). Vad görs åt behovet av personalens utbildning i de utvecklingsarbeten som nämnts under sammanträdets presentationer, ex inom processerna? Var tas dessa strategiska frågor upp? Kerstin Weimer (fp) 45 Föregående protokoll Beredningens protokoll från sammanträdet lades till handlingarna. BESLUTSÄRENDEN TILL LANDSTINGSFULLMÄKTIGES MÖTE Motioner antagna av ungdomstinget som ska behandlas av beredningen för vård och rehabilitering LS/414:2/2007. Underrubrik: hälsoundersökning från 18 år ÄRENDEBESKRIVNING Ungdomstinget har bifallit en motion där motionären yrkat att alla människor från och med 18 års ålder ska bli kallade till hälsoundersökning minst en gång varje år. Motionen har sedan av landstingsfullmäktige överlämnats till Vård och Rehabiliteringsberedningen, där en arbetsgrupp bestående av Siw Lundkvist (s) och Yngve Hamberg (c) har utrett ärendet. De har i samarbete med sakkunnig från Primärvården utformat förslag till beslut. Det skulle vara önskvärt att kunna erbjuda alla en hälsoundersökning, men det är inte möjligt utifrån de resurser vi har idag. Visserligen kan årliga hälsokontroller leda till att man upptäcker sjukdomar som ännu inte visat sig, men samhället erbjuder ändå relativt gott förebyggande stöd för de som vänder sig till: Ungdomsmottagning - hjälper individer upp till 25 år med råd och stöd Sjukvårdsupplysningen - assisterar med råd och stöd Hälsocentraler - bedömer om någon har ett behov av en hälsoundersökning Företagshälsovården - avlastar den offentliga vården

3 3 (9) Hälsosamtal - erbjuds till de från 75 år och äldre inom Östersunds kommun. Diskuteras för resten av länet. Gynekologisk cellprovskontroll - erbjuds kvinnor mellan år Mammografiundersökning - erbjuds kvinnor mellan år. Om det skulle finnas rätt till allmänna hälsokontroller skulle tillgängligheten inom vården för de som är sjuka försämras, eftersom vi redan i dag har brist på läkare. Arbetsgruppen anser att de riktade insatser som här nämns utgör ett bättre alternativ än allmänna hälsoundersökningar för att förebygga ohälsa. ARBETSGRUPPENS FÖRSLAG Arbetsgruppen avslår motionen med hänvisning till att det skulle vara önskvärt att kunna erbjuda alla en hälsoundersökning, men det är inte möjligt utifrån de resurser vi har idag. Visserligen kan årliga hälsokontroller leda till att man upptäcker sjukdomar som ännu inte visat sig, men samhället erbjuder ändå relativt gott förebyggande stöd. VÅRD OCH REHABILITERINGSBEREDNINGENS BESLUT Motionen avslås med hänvisning till arbetsgruppens förslag. 47 Landstingets policy för Patientavgifter LS/1157/2006 ÄRENDEBESKRIVNING Vård och rehabiliteringsberedningen har av Landstingsfullmäktige fått uppdraget att göra en översyn av principerna för landstingets patientavgifter. En arbetsgrupp bestående av Anna Gundersson (s) och Yngve Hamberg (c) har utrett ärendet. De har i samarbete med sakkunniga utformat förslag till beslut. ARBETSGRUPPENS FÖRSLAG Riktlinjer. Avgiften ska präglas av: långsiktighet. Ofta förekommande ändringar ger upphov till oklarhet ; enkelhet. Organisationen ska kunna förstå och hantera avgifter enligt beslut. Möjligheterna till variationer på grund av tolkning ska minimeras. Avgifterna bör också begränsas till så få beloppsnivåer som möjligt; begriplighet. Avgiftskonstruktionen ska vara begriplig, enkel att tolka, och kommunicerbar gentemot medborgarna. Patientavgifterna bör begränsas till så få beloppsnivåer som möjligt. Det bör också tydligt framgå för patienten vad som är patientavgift och vad som är annan kostnad eller ersättning; rättvisa. Vården ska erbjudas på likvärdiga villkor för alla. Patientavgifter som upplevs rättvisa leder till god betalningsvilja.

4 4 (9) VÅRD OCH REHABILITERINGSBEREDNINGENS BESLUT 1. Utarbetat förslag till policy för patientavgifter antas. 2. En översyn görs av patientavgifter enligt policyn och ett ekonomiskt perspektiv. 48 Motioner antagna av ungdomstinget som ska behandlas av beredningen för vård och rehabilitering LS/414:1/2007. Underrubrik: fler ambulanser i glesbygden ÄRENDEBESKRIVNING Ungdomstinget har bifallit en motion där motionären yrkat att fler ambulanser placeras ut i glesbygden eftersom detta skulle rädda flera liv och ge flera jobb. Motiveringen är att tryggheten i glesbygd skulle öka med fler ambulanser. Motionen har sedan av landstingsfullmäktige överlämnats till Vård och rehabiliteringsberedningen, där en arbetsgrupp bestående av Börje Lundin (v) Margareta Gladh (m) utrett ärendet. De har i samarbete med sakkunnig från Område Akutvård utformat förslag till beslut. I Jämtlands län finns 13 dygnsambulanser (bemannad hela dygnet) vid 12 ambulansstationer. I Östersund finns två dygnsambulanser och vid resterande 11 ambulansstationerna finns en dygnsambulans (se karta). Vid några ambulansstationer finns reservambulanser som i vissa krislägen kan bemannas med ledig ambulanspersonal. Ambulansstationen i Östersund har i genomsnitt 12 ambulanslarm/dygn fördelade på två ambulanser. Länets övriga ambulansstationer har i genomsnitt 0,5-2 ambulanslarm/dygn. Dessa uppdrag kan ta lång tid på grund av avståndet till Östersund (se statistik för ambulans). I vissa situationer kan det innebära att det inte finns någon ledig ambulans på orten utan ambulans från närbelägen ambulansstation larmas med längre framkörningssträcka. En viktig resurs är landstingets ambulanshelikopter som är snabb och inom ca 30 minuter når i stort sett hela länets befolkning. På 18 orter i länet finns IVPA verksamhet ( I Väntan På Ambulans) vilket innebär att räddningstjänsten rycker ut på Prio I - larm (akuta) och brandmän åker ut till patienten och ger första hjälpen i väntan på att ambulans kommer (se karta). Vi finner inte behov av fler bemannade ambulanser på länets ambulansstationer eftersom i de flesta fall klarar vi tillgängligheten. Detta är också en ekonomisk fråga. En ambulansstation med en dygnsambulans kostar ca 4,5 miljoner. Dessutom anser vi att tillgängligheten idag är god i Jämtlands län, med tanke på att även taxi med möjlighet att hålla bårar finns att tillgå och att ambulanshelikoptern skulle kunna användas i större utsträckning. ARBETSGRUPPENS FÖRSLAG Arbetsgruppen avslår motionen med hänvisning till att de inte finner behov av fler bemannade ambulanser eftersom tillgängligheten klaras i de flesta fall. Detta är också en ekonomisk fråga och dessutom är tillgängligheten god i Jämtlands län, med tanke på att även taxi med möjlighet att hålla bårar finns och att ambulanshelikoptern skulle kunna användas i större utsträckning.

5 5 (9) VÅRD OCH REHABILITERINGSBEREDNINGENS BESLUT Motionen avslås med hänvisning till arbetsgruppens förslag. 49 Vård och rehabiliteringsberedningens yttrande över medborgarförslag om möjligheten att sterilisera sig inom Jämtlands läns landsting LS 1192/2006 ÄRENDEBESKRIVNING Eva Olofsson, Östersund, har lämnat ett medborgarförslag där hon föreslår att Jämtlands läns landsting ska återinföra möjligheten för kvinnor att sterilisera sig. Medborgarförslaget har sedan av landstingsfullmäktige överlämnats till Vård och rehabiliteringsberedningen, där en arbetsgrupp bestående av Björn Karlsson (s) och Jannike Hillding (m) utrett ärendet. De har i samarbete med sakkunniga utformat förslag till beslut. Primärvården har hänvisat till Sophiahemmet eller Sundsvalls sjukhus. Sundsvalls besked var att man inte gör operationen mot privat betalning men däremot om det finns remiss från Jämtlands läns landsting. Sankt Görans Sjukhus ska ha kr och Sophiahemmet kr för en utförd sterilisering, avser undersökning och operation. I landstingsplanen fastställdes länssjukvårdens besparingsförslag att upphöra med sterilisering på kvinnor. Besparingseffekten var då ca 190 tkr, varav 180 tkr på C-op. och 10 tkr på kvinnokliniken. Sterilisering tillhör prioriteringsgrupp 4, vård av andra skäl än sjukdom och skada. Sterilisering på män var sedan tidigare bortprioriterat på kirurgkliniken. Steriliseringar utförs om det finns medicinska risker, 2006 utfördes 7 operationer. Hur stor efterfrågan är idag finns det inga uppgifter om ute på mödravårdscentralerna. I samband med steriliseringar, som är en bukoperation finns det alltid en riskfaktor med i bilden. Om man ser på statistiken så har inte aborterna ökat. Man ser också att de som fått abort utförd tillhör den yngre kategorin kvinnor. Vilket innebär att kategorin kvinnor som vill göra en sterilisering inte använder abort som alternativ. Det utförs heller inga steriliseringar på män på sjukhuset. Det kan dock göras privat i Östersund då det är ett enkelt ingrepp. Jämtlands läns landsting är det enda landstinget i landet som inte utför steriliseringar. Landstinget i Jämtland remitterar inte heller patienter till andra sjukhus då kostnaden skulle bli så hög att man då måste avstå från andra operationer. Jämför man vad en sterilisering kostar i de övriga norrlandstingen så får patienten i Norrbotten betala 7600 kr i egenavgift, i Västerbotten 2500 kr och det är avgiftsfritt i Västernorrland. Även om patienten själv skulle stå för hela kostnaden så finns det problem. Sjukhusets utbud på operationssalar räcker inte till och det skulle återigen bli en prioriteringsfråga. Det är inte bara Barn/Kvinna som vill ha mer Op-tid, utan även de andra klinikerna har väntetider. Området Barn/Kvinna har idag stora problem med att få resurserna att räcka till då barnafödandet ständigt ökar, vilket i och för sig är positivt. Efterfrågan på inkontinens- och framfallsoperationer har också ökat.

6 6 (9) ARBETSGRUPPENS FÖRSLAG Medborgarförslaget avslås därför att det ses ingen möjlighet i dagsläget att återinföra steriliseringar i Jämtland. YRKANDE Björn Karlsson (s) yrkar bifall till arbetsgruppens förslag. YRKANDE Annelie Bengtsson (m) yrkar avslag av arbetsgruppens förslag med följande yrkande: Att enligt en politisk viljeinriktning ska kvinnor i Jämtlands läns landsting ha samma möjlighet till sterilisering som kvinnor i övriga landet; den ekonomiska kostnaden bör delas mellan patienten och Jämtlands läns landsting. PROPOSITION Ordföranden ställer propositionen på Björn Karlssons yrkande och Annelie Bengtssons yrkande och finner att Björn Karlssons yrkande antas. VÅRD OCH REHABILITERINGSBEREDNINGENS BESLUT Medborgarförslaget avslås med hänvisning till arbetsgruppens förslag. RESERVATION Mot beslutet reserverade sig Kerstin Weimer (fp), Margareta Gladh (m), Annelie Bengtsson (m), Lise Hjemgaard-Svensson (m), Ingrid Gustafsson (kd), Lisa Sallin (m), Yngve Hamberg (c) och Berit Johansson (c) (Alliansen) till förmån för Annelie Bengtssons yrkande. 50 Medborgarförslag från Dennis Wallentin, Östersund om förslag till bildandet av ett Smärtcentra inom landstinget LS 378/2007 Fullmäktige har överlämnat Dennis Wallentins medborgarförslag om bildandet av ett Smärtcentra till beredningen för vård och rehabilitering. Fullmäktige ska behandla medborgarförslaget i oktober Information om smärtlindring inom Jämtlands läns landsting. Dagens situation beskrevs av representanterna från RHR där Smärtrehab ligger och Gunnar Green som ansvarar för Smärtmottagningen på sjukhuset. Smärtrehab har varit nedläggningshotat fem gånger under 2000-talet. Ett skäl är att smärtlindring klassas som prio III på den Prioritetslista som används inom sjukvården medan RHS: s övriga verksamhet klassas som prio II. Även inom andra landsting är de smärtdrabbade patienterna satta på undantag. En kostnadsbelastning är nya dyra behandlings metoder, vilka ger permanenta lösningar. Smärtrehab har en smärtskola där 60 remitterade patienter rehabiliteras under 1 år. Uppföljningsarbete visar att flera återgår till arbetet.

7 7 (9) Medborgarförslaget framfördes av Dennis Wallentin. Brukare och anhöriga förstår att ekonomi och smärtverksamhet ej är i synk. Bildandet av ett smärtcentra (hopslagning av Smärtmottagningen och Smärtrehab) är en ambition och vision. Därtill rekommenderas att primärvården integreras med specialistvården för att undvika lager av läkare. Exempel finns på att patienter fått vänta 67 månader att träffa läkare för smärtlindring. Därefter diskuterades situationen mellan beredningen och de inbjudna. Förlust både för samhället och individen då fenomenet smärta inte behandlas bättre. Det behövs större satsning i primärvården. Kan man få kontakt med patienten tidigare? genom förslagsvis smärtombud i primärvården. Överrepresentation av personer som blivit utsatta för våld av olika slag. Sjukhuset saknar psykolog för att bistå med kognitiv beteendeterapi vilket är evidensbaserat effektivt inom smärtbehandling. Undvik långtidssjukskrivning! Vårdgarantin fungerar inte för dessa patienter eftersom det inte går att sända de som inte kan garanteras vård inom landstinget till andra ställen. BEREDNINGENS BESLUT Arbetsgruppen bestående av Anna Gundersson (s) och Kerstin Weimer (fp) fick i uppdrag att bereda förslaget. 51 Medborgarförslag från elever vid Härjedalens gymnasium om patientrutiner inom sjukvården LS/251/2007 Fullmäktige har överlämnat elevernas medborgarförslag om patientrutiner inom sjukvården till beredningen för vård och rehabilitering. Fullmäktige ska behandla medborgarförslaget i oktober BEREDNINGENS BESLUT Arbetsgruppen bestående av Alf Lundin (v) och Margareta Gladh (m) fick i uppdrag att bereda förslaget. 52 Presentation Processer och Patientsäkerhetsprocessen Annika Jonsson gick igenom status och utveckling av de processer som ingår i landstingets processarbete. Anna-Kerstin Lejonklou berättade att patientsäkerhetsprocessen igångsattes efter landstingets revisorer kritiserat landstingets avvikelserapportering. Kortfattat så fokuserar man på avvikelse- och riskhantering. Processen utvidgades till att inkludera kommuner vilket inte var utgångspunkten. Lärdom är att det är bättre koll på avvikelserapporteringen på avdelningsnivå än på områdes. Vidare så rekommenderades läsning av Socialstyrelsens föreskrift: God vård - om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården SOSFS 2005:12. Patientsäkerhetsprocessens verksamhetsplan är färdigställd.

8 8 (9) 53 Rapport Primärvårdsutredningen Planen är att ha dialog I med medborgare och personal och därefter redovisa till fullmäktige i form av olika alternativ. Dialog II betyder att alternativen redovisas tillbaka till medborgarna och personalen för deras kommentarer. Beredningen rekommenderade att tidigare material ex från Karolina utredningen tas med i utredningen som underlag. Detta skulle stärka förtroendet från de medborgare vilka tidigare besvarat dylika frågor. Det noterades som positivt att utredningsmaterialet gjorts tillgängligt för beredningsmedlemmar som inte är del av utredningsgruppen. Ordförande meddelade att de arvoden som uppkommer genom denna utredning ska särskiljas i redovisningen och därför markeras speciellt vid inlämnandet av arvodesblanketter. 54 Budgetuppföljning Marie Holm Sherman presenterade beredningens budget med status och prognos. Informationen om ett prognostiserat underskott ledde till beslutet att ordförandena begär ökad budgetram för att beredningen ska kunna klara av arbetsuppgifter enligt fullmäktiges arbetsordning. BEREDNINGENS BESLUT Ordförandena Ann-Marie Johansson (s) och Annelie Bengtsson (m) fick i uppdrag att bereda begäran om ökad budgetram. 55 Kurs / konferens / resor Allmänt gäller restriktivitet för resor, vilket innebär fokusering på lokala resor. Ordförande diskuterade en resa vid nästa möte (20-22/8) till Umeå. Syftet är att studera närvården i Robertsfors, hur tekniken kan förbättra vården genom samarbetet mellan specialistläkare och allmänläkare via telemedicin och videokonferenser och mer allmänt den regionala sjukvården. Beredningen diskuterade frågan om även ersättare kunde inkluderas. Ordförandes svarade att den restriktiva ekonomin krävde återhållsamhet och att just resor kostar mycket. Deltagarna kom överrens om att den ersättare som ingår i Primärvårdsutredningen skulle inkluderas och att kostnaderna överföras till detta konto. Diskussionen rörde även om billigare färdsätt som buss kunde användas och om ex hotellrum kunde delas. Marie Holm Sherman gavs uppdraget att undersöka dessa alternativ. Ett tidigare diskuterat resemål ska undersökas vidare, med den reservationen att om det mynnar ut i en resa kommer ett mindre antal personer att involveras, annars bara upprätta kontakt från länet. Målet är VIC, Spanien. Uppdraget gavs till Marie Holm Sherman att undersöka de kontakter vi har samt etablera nya och återkomma med en presentation.

9 9 (9) 56 Övriga frågor Kan Retts Center inbjudas till beredningen för att presentera sin verksamhet? Ingrid Gustafsson (kd). Sådana frågor ska ställas till presidiet. Vad görs åt behovet av personalens utbildning i de utvecklingsarbeten som nämnts under sammanträdets presentationer, ex inom processerna? Var tas dessa strategiska frågor upp? Kerstin Weimer (fp). 57 Avslutning Ordföranden förklarade mötet avslutat 17.00

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Lilla Sessionssalen, landstingshuset Frösön, kl 09.00-17.30 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Anna Gundersson (s) Annelie Bengtsson (m) Björn Karlsson (s) Alf Lundin (v) Stefan Wikén

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2007-08-22. Hotell Winn, Umeå den 22 augusti 2007 kl 13.00-16.50

PROTOKOLL. Datum: 2007-08-22. Hotell Winn, Umeå den 22 augusti 2007 kl 13.00-16.50 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Hotell Winn, Umeå den 22 augusti 2007 kl 13.00-16.50 Ann-Marie Johansson Anna Gundersson Annelie Bengtsson Siw Lundkvist Alf Lundin Stefan Wikén Yngve Hamberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Musslan, Östersunds sjukhus, kl 09.00-16.15 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Annelie Bengtsson (m) Anna Gundersson (s) Björn Karlsson (s) Stefan Wikén (s) Yngve Hamberg (c) Lise Hjemgaard-Svensson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Kyrkgatan 12, hus 2, plan 2, 2008-12-16, kl 09.00-17.10 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Björn Karlsson (s) Alvi Björklund (s) Bodil Sihm (mp) Alf Lundin (v) Gert

Läs mer

PROTOKOLL. Datum:

PROTOKOLL. Datum: Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 3, Stora konferensrummet, Plan 3 Kl. 09.00 16.30 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Siw Lundkvist (S) Berit Johansson

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: OMNMJMOJMO=

PROTOKOLL. Datum: OMNMJMOJMO= Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.30 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Carina Abidi (S) Siw Lundkvist (S) Berit Johansson (C) Yngve

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2010-03-25. Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.10

PROTOKOLL. Datum: 2010-03-25. Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.10 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.10 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Alvi Berglund (S) Berit Johansson (C) Yngve

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2009-09-03

PROTOKOLL. Datum: 2009-09-03 Tid och plats för sammanträdet Kretsloppshuset, Mörsil, Kl. 13.30-16.15. Beslutande Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Siw Lundkvist (S) Olle Arnsten (C) Yngve Hamberg (C) Annelie

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2009-06-11. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset Kyrkgatan 12, Dr Pragrummet, 2009-06-11, kl 09.00 16.

PROTOKOLL. Datum: 2009-06-11. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset Kyrkgatan 12, Dr Pragrummet, 2009-06-11, kl 09.00 16. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset Kyrkgatan 12, Dr Pragrummet, 2009-06-11, kl 09.00 16.40 Beslutande Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Alvi Berglund (S) Bodil

Läs mer

Kerstin Weimer (FP) Sekreterare Paragrafer 135 143

Kerstin Weimer (FP) Sekreterare Paragrafer 135 143 Sammanträdets plats och tid Landstinget, Hus 2, Dr Pragrummet. Kyrkgatan 12, Östersund. 2011-12-08, klockan 09.00-16.30. Beslutande Anna Gundersson (S) David Berglund (S) Judith Hult (S) Börje Lundin (V)

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNOJMU=

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNOJMU= Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.35 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Alvi Berglund (S) Berit Johansson (C) Yngve

Läs mer

PROTOKOLL. Utses att justera Annelie Bengtsson Justeringens plats och tid Landstingshuset. Måndagen 20 december, kl. 16.00

PROTOKOLL. Utses att justera Annelie Bengtsson Justeringens plats och tid Landstingshuset. Måndagen 20 december, kl. 16.00 Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Kyrkgatan 12, Styrelserummet, Hus 3 Beslutande Ann-Marie Johansson Anna Gundersson Carina Abidi Siw Lundkvist Berit Johansson Danuta Finke Annelie Bengtsson

Läs mer

David Berglund Judith Hult Alvi Berglund Cathrine Blomqvist Mikael Abramsson Margareta Gladh Börje Lundin. Kia Carlsson. Sekreterare Paragrafer 57-69

David Berglund Judith Hult Alvi Berglund Cathrine Blomqvist Mikael Abramsson Margareta Gladh Börje Lundin. Kia Carlsson. Sekreterare Paragrafer 57-69 Sammanträdets plats och tid Lokal Konferensrummet plan 12, Östersunds sjukhus, Kyrkgatan 16, Östersund. kl 09.00 15.50 Beslutande Anna Gundersson Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Kerstin Weimer (FP) Emilia Blomqvist Marie Holm Sherman. Landstingshuset, Östersund 2011-11-01. Klockan 14.00. Sekreterare Paragrafer 124 134

Kerstin Weimer (FP) Emilia Blomqvist Marie Holm Sherman. Landstingshuset, Östersund 2011-11-01. Klockan 14.00. Sekreterare Paragrafer 124 134 Sammanträdets plats och tid Övrigt Landstinget, Hus 3, Styrelserummet. Kyrkgatan 12, Östersund. 2011-10-20, klockan 10.00-11.45 Möte med Landstingsfullmäktiges presidium, klockan 8.30-9.30 Utbildning,

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: Landstingshuset, Hus 3, Dr Prag Kl

PROTOKOLL. Datum: Landstingshuset, Hus 3, Dr Prag Kl Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 3, Dr Prag Kl. 09.00 15.15 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Danuta Finke (C) Margareta Gladh (M) Annelie Bengtsson

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNMJMS=

PROTOKOLL. Datum: OMMVJNMJMS= Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.35 Beslutande Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Alvi Berglund (S) Siw Lundkvist (S) Berit Johansson (C) Karin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Beredning för vård och rehabilitering 1 (6) Plats och tid Landstingshuset Hus 2, Kyrkgatan 12, plan 2, Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Anna Gundersson (s) Stefan Wikén (s) Siw Lundkvist (s) Annelie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1(17) Beredningen för vård och rehabilitering 2008-05-13 Plats och tid Landstingshuset Hus 2, Kyrkgatan 12, Östersund, plan 2, 2008-05-13 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Alvi Berglund (s) Siw Lundkvist

Läs mer

Inger Jonsson Emilia Blomqvist. Kia Carlsson. Ersätter Kerstin Weimer (FP) Övriga deltagare Marie Holm Sherman Ledningsstab Sekretariat

Inger Jonsson Emilia Blomqvist. Kia Carlsson. Ersätter Kerstin Weimer (FP) Övriga deltagare Marie Holm Sherman Ledningsstab Sekretariat Sammanträdets plats och tid Landstingshuset, plan 2, Dr Prag. Kyrkgatan 12, Östersund Partigrupp Alliansen: Plan 3, Syster Agnes, klockan 8.00-15.50 Beslutande Anna Gundersson Judith Hult Alvi Berglund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Hälsocentralen, Strömsund. Beslutande Övriga deltagande Nina Fållbäck Svensson (v) Anne Marie Johansson (s) Christer Åkerlind (s) Bo Danielsson (v) Kjell Nilsson (v) Birgitta Franzon

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset Hus 2, Kyrkgatan 12, plan 2, kl 09.00-17.00 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Annelie Bengtsson (m) Anna Gundersson (s) Björn Karlsson (s) Stefan Wikén (s) Yngve Hamberg

Läs mer

Kerstin Weimer (FP) Marie Holm Sherman Helge Scharf Wramling. Landstingshuset. Kyrkgatan 12, Östersund Sekreterare Paragrafer 13 19

Kerstin Weimer (FP) Marie Holm Sherman Helge Scharf Wramling. Landstingshuset. Kyrkgatan 12, Östersund Sekreterare Paragrafer 13 19 Sammanträdets plats och tid Lernia (gamla socialhögskolan), aulan. Rådhusgatan 72, Östersund., klockan 16.30-17.30 Beslutande Anna Gundersson Börje Lundin (V) Stefan Fax Björn Karlsson Alvi Berglund Margareta

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Landstingshuset Hus 2 Kyrkgatan 12, plan 2, kl 09.00-17.00 Beslutande Owen Laws (mp) Christer Siwertsson (m) Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (c ) Inger Jonsson (c ) Eija Dibba (v) Jonny

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 2005 01 19 1 (7) Plats och tid Stora sessionssalen, Landstingshuset Beslutande Övriga deltagande Nina Fållbäck Svenson (v) Christer Åkerlind (s) Ann Marie Johansson (s) Sven Åke Draxten (s) Carina Akay

Läs mer

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-05-10

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-05-10 Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-05-10 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Strömsunds kommunhus den 10 maj 2007 klockan 09:30-17:00 Sandal Björn Geijer Gunnar Danielsson Bo Laws

Läs mer

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-01-10

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-01-10 Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-01-10 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Musslan, Östersunds sjukhus den 10 januari 2008 kl 09.00-16.30 Sandal Björn Axelsson Gun-Marie Geijer

Läs mer

Stugun Fujitsus konferensrum klockan 9:00-16:00 Wikén Stefan Geijer Gunnar Granström Staffan Danielsson Bo Olsson Per-Olov

Stugun Fujitsus konferensrum klockan 9:00-16:00 Wikén Stefan Geijer Gunnar Granström Staffan Danielsson Bo Olsson Per-Olov Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2008-10-10 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Stugun Fujitsus konferensrum klockan 9:00-16:00 Wikén Stefan Geijer Gunnar Granström Staffan Danielsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 1 (7) Plats och tid Landstingshuset, hus 2, Kyrkgatan 12 Östersund, plan 2, 2008-08-26 kl 09.00-17.00 Beslutande Owen Laws (mp) Karen Moe Jönsson (s) Jonny Springe (s) Solveig Lövlie (s) Eija Dibba (v)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) 1 (6) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Nina Fållbäck Svenson (v) Ann Marie Johansson (s) Astrid Olofsson (s) Sven Åke Draxten (s) Carina Akay (s) Bo Danielsson (v) Marianne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(5)

Sammanträdesprotokoll 1(5) 1(5) Beredningen för vård och rehabilitering Plats och tid Landstingshuset Frösön,,stora sessionssalen, tisdag 17 maj 2005, kl. 09.00-14.20 Beslutande Nina Fållbäck-Svensson (v) Christer Åkerlind (s) Ann-Marie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Lilla Sessionssalen, landstingshuset Frösön, kl 09.00-17.00 Beslutande Christer Siwertsson (m) Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (c ) Eija Dibba (v) Inger Jonsson (c ) Jonny Springe (s) Karen

Läs mer

Protokoll 1(8) Beredningen för demokrati och länsutveckling Datum: 2009-10-08

Protokoll 1(8) Beredningen för demokrati och länsutveckling Datum: 2009-10-08 Protokoll 1(8) Tid och plats för Sammanträdet Bergs kommun Svenstavik Tingshuset kl 9:00-16:00 Beslutande Stefan Wikén Gun-Marie Axelsson Gunnar Geijer Staffan Granström Karin Österberg Per-Olov Olsson

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2009-08-27. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12. 2009-08-27 Kl 09.00-16.

PROTOKOLL. Datum: 2009-08-27. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12. 2009-08-27 Kl 09.00-16. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12. Kl 09.00-16.15 Beslutande Övriga deltagare Solveig Lövlie (S) Jonny Springe (S) Inger Jonsson (C) Bogna Wojtkiewicz Adolfsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 1 (7) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Sammanträdesrum: Loftet, Rösta Ås Nina Fållbäck Svenson (v) Ann Marie Johansson (s) Christer Åkerlind (s) Sven Åke Draxten (s) Carina Akay (s) Bo Danielsson

Läs mer

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-11-22

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-11-22 Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2007-11-22 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerande Hus

Läs mer

Protokoll 1(8) 2010-11-16. Samlingssalen, Borgen, Frösön den 16 november 2010 kl 8.00-8.15. Christer Siwertsson Harriet Jorderud

Protokoll 1(8) 2010-11-16. Samlingssalen, Borgen, Frösön den 16 november 2010 kl 8.00-8.15. Christer Siwertsson Harriet Jorderud 1(8) Organ Tid och plats för sammanträdet Beslutande Samlingssalen, Borgen, Frösön den 16 november 2010 kl 8.00-8.15 Robert Uitto Christer Siwertsson Harriet Jorderud Gunnar Engnér Bengt Bergqvist Monalisa

Läs mer

Sekreterare Paragrafer 101-106

Sekreterare Paragrafer 101-106 Sammanträdets plats och tid Folkets Hus, Ramselevägen 6, Strömsund kl 10.00-10.30 Beslutande Anna Gundersson David Berglund BrittInger Håkansson Björn Karlsson Cathrine Blomqvist Mikael Abramsson Margareta

Läs mer

Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar

Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet 2013-05-29 Protokollsutdrag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) 1 (7) Vård- och rehabiliteringsberedningen Plats och tid Landstingshuset Frösön, Stora sessionssalen, 2005-10-26, kl. 09.00-17.00 Beslutande Nina Fållbäck-Svensson (v) Ann-Marie Johansson (s) Sven-Åke

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Tingssalen, Borgen, Frösön den 17 april kl 8.00-8.05 Beslutande Robert Uitto, ordf Harriet Jorderud Thomas Andersson Bernt Söderman Jan-Olof Andersson Gunnar Engnér Monalisa Norrman

Läs mer

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län YTTRANDE 1(2) 2012-01-26 LK11-0480 Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet Landstingsfullmäktige Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län Inledning I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion

Läs mer

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare Protokoll 1(7) Organ Personalpolitiska utskottet Plats och tid Landstingshuset, hus 3 konferensrummet plan 2, den 18 december 2014 kl 13.00-16.05 Beslutande Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande

Läs mer

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V)

Protokoll 1(7) ej tjänstgörande Robert Uitto (S) Karin Österberg (MP) Elin Hoffner (V) Protokoll 1(7) 2012-10-29 Tid och plats för Styrelserummet, Landstingshuset, Östersund den 29 oktober 2012, kl 10.00-10.25 Sammanträdet Beslutande Harriet Jorderud (S) Karin Österberg (MP) ej tjänstgörande

Läs mer

Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar

Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar YTTRANDE 2013-05-29 LJ 2012/1476 Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Utveckla sjukvårdsapp till ungdomar I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Lena Skaring Thorsén, FP Landstingsfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) 1 (6) Plats och tid Beslutande Konferensrummet Hotel Astrid, Bryssel Nina Fållbäck Svensson (v) Bo Danielsson (v) AnnMari Johansson (s) Carina Akay (s) Christer Åkerlind (s) Sven Åke Draxten (s) Marianne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Beredning för vård och habilitering Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset 1 (7) Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Nina Fållbäck Svensson (v) Christer Åkerlind (s) Ann-Marie Johansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Stora sessionssalen, landstingshuset, Frösön den 26 februari 2002 kl 13.30 14.00 Beslutande Per-Owe Öberg Maidie Wiklund Mona Nyberg Thomas Hägg Bengt Bergqvist

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(10)

Sammanträdesprotokoll 1(10) BEREDNINGEN FÖR VÅRD OCH REHABILITERING Sammanträdesprotokoll 1(10) Plats och tid Omr Psykiatri, måndag den 25 aug kl 09.00-17.00. Beslutande Nina Fållbäck Svensson Marianne Larm Svensson Kjell Nilsson

Läs mer

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen. Datum: 2009-02-26. Tid och plats för sammanträdet

PROTOKOLL. Demokrati och länsutvecklingsberedningen. Datum: 2009-02-26. Tid och plats för sammanträdet Demokrati och länsutvecklingsberedningen Datum: 2009-02-26 Tid och plats för sammanträdet Stora konferensrummet Landstingshuset Östersund den 26 februari 2009 kl 09:00-16:30 Beslutande Övriga deltagare

Läs mer

Protokoll 1(6) Samlingssalen, Borgen, Frösön den 15 december 2010 klockan 8:00- Monalisa Norrman Harriet Jorderud

Protokoll 1(6) Samlingssalen, Borgen, Frösön den 15 december 2010 klockan 8:00- Monalisa Norrman Harriet Jorderud Protokoll 1(6) 2010-12-15 Tid och plats för Sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Samlingssalen, Borgen, Frösön den 15 december 2010 klockan 8:00- Robert Uitto Monalisa Norrman Harriet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) 1 (10) Plats och tid Landstingshuset hus 2, Kyrkgatan 12, Östersund, plan 2, 2008-10-07, kl 09.00-16.30 Beslutande Owen Laws (mp) Eija Dibba (v) Jonny Springe (s) Solveig Lövlie (s) Glenn Löfblad (s) Inger

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:39 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller av nyanlända asylsökande/flyktingar

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 31 45, 1 bilaga Plats Beslutande Närvarande ersättare Övriga SCA Obbola, Linjevägen 33, Obbola Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Robin Holmgren,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser FÖRSLAG 2015:84 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser 39 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2015 Tisdagen

Läs mer

Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län

Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län ÄRENDE 9 2012-03-07 Motion Ambulanssituationen i Jönköpings län Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, Sverigedemokraterna Yttrande

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS

Landstingsrådsberedningen LS P 8, 2017-04-04 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-03-22 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsen Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2009-02-04. Beredningen för folkhälsa, livsmiljö och kultur

PROTOKOLL. Datum: 2009-02-04. Beredningen för folkhälsa, livsmiljö och kultur Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12. 2009-02-02 Kl 09.00-14.45. Färgfabriken, Stadsdel Norr, Byggnad 33, Infanterigatan 30. Kl 15.00-16.00. Beslutande Karen Moe Jönsson

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-10-24 1 (4) 149 Patientavgifter fr o m 2014 Diarienummer 1301739 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår regionfullmäktige

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 54 66, 1 bilaga Plats Beslutande Vilhelminarummet, Landstingshuset, Umeå Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Kenneth Isaksson Katarina Jonsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(9) ordf vice ordf. för Åke Westerlind

Sammanträdesprotokoll 1(9) ordf vice ordf. för Åke Westerlind Beredningen för vård och rehabilitering Sammanträdesprotokoll 1(9) 2003 09 26 Plats och tid Lilla Sessionssalen Landstingets kansli fredag den 26 sept kl 09.00-16.30 Beslutande Nina Fållbäck Svensson (v)

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2009-10-01. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12 2009-10-01 Kl 09.00-16.35

PROTOKOLL. Datum: 2009-10-01. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12 2009-10-01 Kl 09.00-16.35 Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12 Kl 09.00-16.35 Beslutande Karen Moe Jönsson (S) Jonny Springe (S) Gunilla Selander (FP) Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C) Gunnar

Läs mer

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande.

Utskottets beredning Motionen har för yttrande lämnats till Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo som framför följande. YTTRANDE 2014-09-16 LJ 2013/767 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsfullmäktige Motion: Utvärdera öppethållande på vårdcentralerna I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Anna-Carin Magnusson

Läs mer

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen

Motion - Den äldre människan på akutmottagningen ÄRENDE 9 LF februari 2012 Motion - Den äldre människan på akutmottagningen Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Anne Karlsson, SD Yttrande från Hälso-

Läs mer

Landstingsfullmäktiges föredragningslista

Landstingsfullmäktiges föredragningslista Landstingsfullmäktiges föredragningslista Sammanträdet den 16-17 november 2011 Tid: 16 november kl 10.00 17 november kl 09.00 Lokal: Landstingshuset, sessionssalen Sammanträdet öppnas...3 Anmälan om ny

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer ÄRENDE 8 LF februari 2012 Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, SD Yttrande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnd för funktionshinder och habilitering

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Nämnd för funktionshinder och habilitering PROTOKOLL 1 (5) 28-37, 2 bilagor Plats Beslutande Landstingshuset, Västerbottensrummet, Umeå Kenneth Andersson, ordförande Liv Granbom, vice ordförande Inger Eriksson, ersättare för Anna S Lindström Marika

Läs mer

Motion: Försök med lättvårdsambulans

Motion: Försök med lättvårdsambulans Motion: Försök med lättvårdsambulans Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet Protokollsutdrag från Hälso- och

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Plats och tid Styrelserummet, Regionens hus kl. 13:00-15:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Robert Uitto (S) (Ordförande) Eva Hellstrand (C) Ann-Marie Johansson (S) Maria Söderberg (C)

Läs mer

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor ÄRENDE 10 2012-06-01 Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till

Läs mer

Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser Stockholms läns landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsen Motion av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser Föredragande

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Gäller från 1 januari 2003 Foldern innehåller information om: Utökade valmöjligheter att välja vård och behandling inom sjukvården... 3 Vad innebär möjligheten

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör PROTOKOLL 1 (5) 1-10, 1 bilaga Plats Beslutande Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå Peter Olofsson, ordförande Nicklas Sandström, vice ordförande Erik Bergkvist Helen Forsberg Karin Lundström Marianne

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Omsorgsnämnden 2007-09-14 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson (c) Lillemor Edlund

Läs mer

Regionbildning tillsammans med Landstinget VästernorrlandMittSverige (LS/1613/2011)

Regionbildning tillsammans med Landstinget VästernorrlandMittSverige (LS/1613/2011) Förslag till beslut Landstingsstyrelsen 1(2) Samordningskansliet 2013-05-28 Helge Jonsson Tfn: 063-14 76 36 E-post: helge.jonsson@jll.se Regionbildning tillsammans med Landstinget VästernorrlandMittSverige

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnd för folkhälsa och primärvård i södra Lappland

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnd för folkhälsa och primärvård i södra Lappland PROTOKOLL 1 (8) 1 13, 3 bilagor Plats Beslutande Närvarande ersättare Lycksele Marita Fransson, ordförande Nicke Grahn, vice ordförande Bo Brydsten Ann-Louise Hansson, ersättare för Inge Näslund Eve Högberg

Läs mer

Protokoll 1(6) Ekonomiutskottet. Styrelserummet, hus 3, plan 3, Landstingshuset, 17 januari 2012, kl

Protokoll 1(6) Ekonomiutskottet. Styrelserummet, hus 3, plan 3, Landstingshuset, 17 januari 2012, kl Protokoll 1(6) Organ Plats och tid Styrelserummet, hus 3, plan 3, Landstingshuset, 17 januari 2012, kl.13.00-14.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Harriet Jorderud (S) Robert Uitto (S) Christer

Läs mer

Protokoll 1(11) Gun Råberg Kjellerstrand Johanna Vackdahl. Sekreterare Paragrafer 32-35

Protokoll 1(11) Gun Råberg Kjellerstrand Johanna Vackdahl. Sekreterare Paragrafer 32-35 Protokoll 1(11) Tid och plats för OSD (Folkets hus), Vinterrummet, kl 08.15 08.35 Sammanträdet Beslutande Harriet Jorderud (S) Robert Uitto (S) Lena Bäckelin (S) Anne-Marie Johansson (S) Bengt Bergqvist

Läs mer

Landstingsfullmäktige Tid: , kl 09:00-16:10 Plats: Lokal och dylikt

Landstingsfullmäktige Tid: , kl 09:00-16:10 Plats: Lokal och dylikt PROTOKOLL 1(9) Plats: Lokal och dylikt Närvarande: 1 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges sammanträde för öppnat. 2 Upprop Upprop

Läs mer

Motion Information och uppföljning vid upprepade aborter

Motion Information och uppföljning vid upprepade aborter ÄRENDE 13 2012-03-07 Motion Information och uppföljning vid upprepade aborter Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Samuel Godrén, Sverigedemokraterna

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

Protokoll 1(8) Sonaten, OSD, Östersund den 18 juni 2013, kl Glenn Löfblad (S) Ulf Edström (C) Karin Österberg (MP)

Protokoll 1(8) Sonaten, OSD, Östersund den 18 juni 2013, kl Glenn Löfblad (S) Ulf Edström (C) Karin Österberg (MP) Protokoll 1(8) 2013-06-18 Tid och plats för Sammanträdet Beslutande Sonaten, OSD, Östersund den 18 juni 2013, kl. 07.45-09.00 Harriet Jorderud (S) Robert Uitto (S) Lena Bäckelin (S) Anne-Marie Johansson

Läs mer

Organ: Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd Datum:

Organ: Region Jämtland Härjedalens pensionärsråd Datum: Tid och plats Regionens hus Östersund, hus 2 plan 2, lokal Dr Prag kl 09:00-12:00. för sammanträdet Beslutande Åke Mörtsell (M) David Berglund (S) Berit Johansson (C) Mats Nilsson (L) Gerd Jonsson Bernth

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta 1(1) 2014-12-16 LJ2014/408 Landstingsfullmäktige Motion: Självtest vid behandling med blodförtunnande läkemedel I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Inga Jonasson, Vänsterpartiet landstingsfullmäktige

Läs mer

Varbergsnämnden 23-31

Varbergsnämnden 23-31 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-04-25 Varbergsnämnden 23-31 Tid: 2007-04-25 kl 10:45-12:15 Plats: Vallersvik, Frillesås Ledamöter: Karl-Gunnar Svensson (kd) Inger Johansson (s) Kerstin Nelfelt (m) Claus

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesprotokoll 1 (7) Beredningen för vård och rehabilitering 2003 10 27 Plats och tid Stora sessionssalen Landstingshuset, måndag den 27 oktober kl 09.00-17.00 Beslutande Övriga deltagande Nina

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-06-21 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Torsdagen den 9 juni 2011 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting 1 (3) FÖRSLAG 2012:57 LS 1106-0926 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (4)

Sammanträdesprotokoll 1 (4) 1 (4) s Pensionärsråd Plats och tid Grupprum 2, Östersunds sjukhus Fredagen den 27 april 2007 klockan 09.00-12.00 Beslutande MonaLisa Norrman Bengt Bergqvist Inger Jonsson Gunnar Engnér Gunnar Pettersson

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott Protokoll 07-04-03 Justerat 07-04-16 1 (7) Ledningsenheten Kansliavdelningen/Kristina Brundin Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 3 april 2007, kl.09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala Beredningen för barn och unga 2015-11-09 1 (13) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-11-09, kl. 09.00 10.00 Beslutande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande (tjänstgörande ordförande) Jenny

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1

Sammanträdesprotokoll 1 BEREDNINGEN FÖR VÅRD OCH REHABILITERING Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid Stora Sessionssalen, tisdag den 29 april kl 09.00-14.00. Besök på hälsocentraler i Östersund kl 14.15-16.30 Beslutande Nina

Läs mer

Landstingsstyrelsens protokoll

Landstingsstyrelsens protokoll Landstingsstyrelsens protokoll Sammanträdet den 18 juni 2003 146 151 Yvonne Stålnacke (s), ordförande Kenneth Backgård (ns) Kent Ögren (s), vice ordförande Margareta Henricsson (ns) Marita Björkman (s)

Läs mer

Varbergsnämnden 66-78

Varbergsnämnden 66-78 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-10-13 Varbergsnämnden 66-78 Tid: Tisdag 13 oktober 2009 kl 14:00-17:30 Plats: Konferensrummet Vårdcentralen Västra Vall Närvarande: Ledamöterna Karl-Gunnar Svensson (KD)

Läs mer