Bilaga 1 till Anslutningsavtal avseende Nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för Anslutning Version 1.0

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1 till Anslutningsavtal avseende Nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för Anslutning Version 1.0"

Transkript

1 Bilaga 1 till Anslutningsavtal avseende Nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för Anslutning Version 1.0

2 1. Inledning 2. Omfattningen av Nationell patientöversikt Nationell patientöversikt (NPÖ) omfattar tjänster för integration och en tillämpning som kan användas av Sveriges alla vårdgivare i ett system innebärande sammanhållen journalföring. För en huvudmans vårdsystem (ett eller flera) görs en anslutning som kommunicerar med integrationstjänsterna i patientöversikten. I såväl integrationstjänsterna som i anslutningen finns både en mekanism för direktåtkomst till annan vårdgivares information som tillgängliggjorts i patientöversikten (A frågetjänst) och för att tillgängliggöra egen information i patientöversikten (B svarstjänst). En huvudman använder normalt både (A) och (B) men kan välja att använda endast (A) eller (B). Den tillämpning som ingår i patientöversikten använder endast mekanismen för direktåtkomst till information i patientöversikten (A). Patientöversiktstjänst Tillämpning Grundtjänst Integrationstjänster A B Införandetjänst Leverantörens ansvar Huvudmannens ansvar Anslutningstjänst (option) A Anslutning B Vårdsystem Vårdsystem Vårdsystem Figur 1 Fråge och svarstjänst i patientöversikten. Pilarna illustrerar informationsflöde.

3 Frågetjänst Frågetjänsten kan tillhandahålla information om förekomster av informationsmängder som tillgängliggjorts av olika vårdgivare för en viss patient och därtill kopplad information omfattande: Informationstyp enligt hierarkisk klassificering inom informationsmängderna. Organisationskod (HSA ID) och klartext för var informationen är upprättad. Tidpunkt. Frågetjänsten kan även tillhandahålla informationsmängder för en specifik patient med urvalskriterier som baseras på den information som anges ovan. Svarstjänst Svarstjänsten innehåller följande möjligheter för att hantera direktåtkomst till information från anslutningarna till patientöversikten. Patientöversikten kan ta emot information om såväl förekomster som detaljinformation som skickas på initiativ från anslutningarna. Patientöversikten kan hämta information om såväl förekomster som detaljinformation genom regelbundna anrop till anslutningarna med följande hantering: o Anrop sker i en batch process. o Frekvens och omfattning är konfigurerbart per vårdsystem. o Urval kan baseras såväl på tidpunkt för när ny eller ändrad information finns tillgänglig som tidpunkt för vårdkontakter. Patientöversikten kan hämta detaljinformation från anslutningarna för specifik förekomst. Möjlighet att styra lagring av information kan konfigureras per vårdsystem och informationsmängd för att uppnå optimal avvägning mellan prestanda, tillgänglighet och konsistens enligt följande: (1) hela informationsmängder mellanlagras i integrationstjänsten. (2) information om förekomster mellanlagras i integrationstjänsten. (3) Kombination av 1 och Informationsmängder Informationsinnehållet i NPÖ baseras på resultat och erfarenheter från tidigare relaterade utrednings och implementeringsarbeten i Sverige.

4 Syftet är naturligtvis att NPÖ successivt ska utökas till att omfatta mer information som är av stort värde för vård och omsorg. För närvarande omfattas tio informationsmängder: Informationsmängd Vårdtagare Uppmärksamhetssignal Diagnos Vård och omsorgstjänst Läkemedel Vård och omsorgskontakt Innehåller uppgifter om Personidentifikation, närstående, tolkbehov, ställföreträdare (god man, förvaltare, vårdnadshavare) Överkänslighet mot läkemedel, allvarlig sjukdom, allvarlig behandling, vårdbegränsning, smitta, ej strukturanpassad uppmärksamhetssignal Diagnos Primärvård, specialistvård, hemtjänst, hemsjukvård, LSS, särskilt boende Av vårdgivaren ordinerade, av vårdgivaren förskrivna, uthämtade från Apoteket Genomförd, bokad kontakt Vård och omsorgs dokument Epikris, intagningsanteckning, daganteckning, öppenvårdsanteckning, öppenvårdssammanfattning, <Specialitet> anteckning, övrigt dokument Funktionstillstånd PADL, funktionsnedsättning Vård och omsorgsplan Undersökningsresultat Vård och omsorgsplaner av valbara slag Klinisk kemi, mikrobiologi, EKG med text och bild via länk, bilddiagnostik med text och bild via länk, konsultation

5 4. Riktlinjer för Införandeprojekt Vårdgivare som ska lämna information till NPÖ ska för att ansluta vårdsystem tillsätta ett Införandeprojekt. Införandeprojektet ska utföras enligt följande modell (tidsangivelserna är endast indikativa). Intresseanmälan ska tecknas med Inera vid starten av initieringsfasen, BP 1 enligt PPS projektmodell, samt anslutningsavtalet ska tecknas vid starten av utvecklingsfasen, BP 3 enligt PPS projektmodell.

6 5. Regler för NPÖ Regler Vårdgivaren Personuppgiftsansvaret för den tillgängliggjorda informationen ligger hos den vårdgivare som tillgängliggör personuppgifter. Det innebär att respektive vårdgivare svarar för att patienten ska informeras om att uppgifter tillgängliggörs i system innebärande sammanhållen journalföring och ges möjlighet att motsätta sig ett tillgängliggörande innan uppgifterna görs tillgängliga för andra vårdgivare. Ett nej ska ses som en spärr i systemet. Det innebär också att den information som tillgängliggörs för andra vårdgivare via NPÖ håller en god kvalitet och har strukturerats enligt vad som stadgas nedan. Vårdgivare som deltar i system innebärande sammanhållen journalföring är också personuppgiftsansvarig för den direktåtkomst som sker till andra vårdgivares vårddokumentation. Det innebär att vårdgivaren ansvarar för inhämtande av patientens explicita och informerade samtycke för direktåtkomsten, styrning av användarnas behörigheter samt kontroll av den åtkomst som skett till uppgifter andra vårdgivare gjort tillgängliga. Vårdgivaren ansvarar för att informationen som lämnas följer de strukturkrav som finns för patientöversikten beskriven i Informationsspecifikationen. Det innebär att obligatoriska attribut måste anges, att definierade kodverk måste följas och att logiskt rätt information måste lämnas i respektive attribut. Vårdgivaren ansvarar för all informationsbearbetning som är nödvändig för att uppnå ovanstående. Vårdgivarens personuppgiftsansvar innebär att vårdgivaren ansvarar för att vårdgivaren följer lagar och författningar. Det innebär att personuppgiftsansvarig vårdgivare exempelvis ansvarar för information till patienter, samtyckeshantering, spärrhantering, rutiner vid nödöppning, rättelser, förstöring, införande av avvikande mening mm. Den information som lämnas till patienter innan uppgifter tillgängliggörs i NPÖ ska innehålla minst följande: ändamålet med den sammanhållna journalföringen, vilka uppgifter och om vilka kategorier av patienter vårdgivaren avser att tillgängliggöra, för vilka andra vårdgivare uppgifterna tillgängliggörs,

7 vilka förutsättningar som gäller för andra vårdgivares åtkomst till uppgifterna, patientens rätt att spärra uppgifter, samt hur spärrar får hävas. Vårdgivaren ansvarar för att hålla sina informationsmängder uppdaterade. Vårdgivaren är skyldig att följa den vid var tid gällande gränssnittsspecifikationen. Vårdgivaren är skyldig att vid var tid hålla en uppdaterad lista över vilka vårdsystem man ansluter och med vilka informationsmängder till NPÖ, vilka SLA som finns för dessa Vårdsystem och liknande. NPÖ gör inte någon bearbetning av lämnad information. Den enda möjligheten till bearbetning som finns är de urval och sorteringar avseende en patient som möjliggörs för användaren i användargränssnittet och för andra tillämpningar genom parametrar i integrationstjänsterna. Både signerad och osignerad information kan levereras till NPÖ. Information bör vara signerad. Om vårdgivarens verksamhetsrutiner inte kan garantera att signerad information kan tillhandahållas tillräckligt snabbt för att avsedd nytta ska uppnås för andra vårdgivare kan den levereras osignerad. Vårdgivaren måste i så fall ändå upprätthålla sådana rutiner att informationens kvalitet säkerställs. 6. Praktisk hantering av Patientdatalagen Inledande beskrivning Anslutningen till NPÖ innebär att Vårdgivaren i och med detta avtal träffar överenskommelse med övriga anslutna vårdgivare om anslutning till system innebärande sammanhållen journalföring i Patientdatalagens mening. Innan en vårdgivare tillgängliggör information om sina patienter till patientöversikten så har man en skyldighet att i god tid innan tillgängliggörandet informera sina patienter om vad sammanhållen journalföring innebär (se ovan). Informationen bör utöver vad lagen kräver också innehålla information om vad tillgängliggörandet innebär för patientsäkerheten (den medicinska nyttan av informationen), med rådet att patienten bör göra en riskbedömning innan patienten motsätter sig tillgängliggörandet eller väljer att spärra viss information.

8 Vårdgivaren är också skyldig att informera Inera om vilka vårdsystem och vilka informationsmängder som ansluts till NPÖ så att Inera kan informera patienterna (idag på patientorienterad sida på Cehis hemsida), så att patienterna förstår, vilka vårdgivare som anslutit vilka informationsmängder. För att personal hos en vårdgivare ska kunna inhämta information från en annan vårdgivare via NPÖ krävs att de två vårdgivarna har anslutit sig till NPÖ. Information som har spärrats av en vårdtagare är emellertid inte tillgänglig för annan vårdgivare via NPÖ, ens om vårdtagaren ger samtycke därtill med mindre än att spärren först hävs av den ursprungliga vårdgivaren. Information som inte är spärrad anses ospärrad vilket innebär att den kan inhämtas förutsatt att både en patientrelation föreligger och att vårdtagaren ger sitt uttryckliga samtycke till detta. Vårdgivaren har ett ansvar för att det finns rutinbeskrivningar och har gett nödvändig utbildning så att sina användare har kunskap om hur patientrelation, samtyckeshantering och spärrhantering ska hanteras i organisationen. Säkerhetstjänster Säkerhet och sekretess ska i NPÖ hanteras av säkerhetstjänsten. Det innebär bland annat att vårdgivaren (kommunen, landstinget eller privat vårgivare) är ansvarig för att ha rutinbeskrivningar som beskriver hur behörighetsregler tas fram av ansvariga verksamhetschefer som bestämmer vem som är behörig att ta del av vilken information för en viss vårdtagare. För den vårdgivaren som tillgängliggör information handlar det om spärrar och för den frågande vårdgivaren om åtkomst och behörighet. Tillhörande säkerhetstjänster bygger på tillgänglig patient (dvs. regler som sätts upp vilka patienter man får titta på), stark autentisering, (dvs. SITHS e tjänstelegitimation) och koppling till HSA katalogen (Hälso och sjukvårdens adressregister) med rätt uppsatt behörighetsdata (bl.a. användare knutna till medarbetaruppdrag). Hantering i NPÖ Det är vårdgivare som tillgängliggör information som ansvarar för att spärrhantering finns i tillgängliggörande vårdgivares egna vårddokumentationssystem. Den centrala spärrhanteringen i säkerhetstjänsten innebär att säkerhetstjänsterna signalerar att spärrad information finns och nekar direktåtkomst till sådan information i NPÖ. När patienten motsätter sig att informationen tillgängliggörs i system

9 innebärande sammanhållen journalföring ska det således synas som en spärr i tillgängliggörande vårdgivares egna system. Den vårdgivare som bereder sig till direktåtkomst (läser) annan vårdgivares vårddokumention är personuppgiftsansvarig för den direktåtkomst som sker. Det innebär att det är den vårdgivare som tilldelat behörighet till sin vårdpersonal som också ansvarar för att definiera regler för behörighetsstyrning enligt i 6 kap. 7 och 4 kap. 2 patientdatalagen samt 2 kap. 6 SOSFS 2008:14. Vårdgivaren ska ta fram rutiner som möjliggör att behörigheterna kan begränsas till vad som behövs för att användaren ska kunna fullgöra sina arbetsuppgifter inom hälso och sjukvården. Funktionen Tillgänglig patient (TGP) har skapats för att genom tekniska åtgärder begränsa behörighetstilldelningen på sätt som lagstiftare avsett. Funktionen innebär en definiering av den patientgrupp som omfattas av behörighetstilldelning för olika personalgrupper. Det innebär en möjlig direktåtkomst för befattningshavaren för ändamålet god och säker patientvård. En mer vidsträckt eller grovmaskig behörighetstilldelning bör även om den skulle ha poänger utifrån effektivitetssynpunkt anses som en obefogad spridning av journaluppgifter inom en verksamhet och bör som sådan inte accepteras. Vårdgivarens beslut om tilldelning av behörighet ska föregås av en behovs och riskanalys. Vårdgivaren ska även ansvara för att det finns rutiner för tilldelning, förändring, borttagning och regelbunden uppföljning av behörigheterna. Direktåtkomst är endast tillåten vid individrelaterad vård och behandling och den administration som föranleds av detta om patientens samtycke inhämtats eller det föreligger det föreligger en sådan nödsituation som beskrivs i 6 kap 2 st PDL. Detta uttrycks som befogenhet vilket är något annat än behörighet. Man kan förenklat uttrycka det hela som att behörighet är ett tekniskt begrepp och befogenhet en tillämpning av kunskaper. Information till vårdtagare och vårdpersonal om praktisk hantering av patientrelation och samtycke bör följa riktlinjer från styrgruppen för NPÖ. NPÖ ska visa en signal om att spärrad info finns om sådan föreligger. För närvarande visar inte NPÖ var spärrad information finns.

10 Någon hantering av informationsåtkomst för spärrad information i ett nödläge implementeras ej i NPÖ, eftersom verksamhetsbehovet för närvarande bedöms vara litet för att i en sådan situation söka få spärren hävd i patientöversikten. I anslutningen av ett vårdsystem bör man om möjligt utnyttja relationen mellan enskilda uppgifter och vårdkontakt för att möjliggöra en väldefinierad åtkomstkontroll för uppgifter från en viss vårdkontakt. 7. Logghantering Logghantering är en viktig del av uppfyllandet av parternas åtaganden enligt Personuppgiftslagen och Patientdatalagen. Respektive vårdgivare ansvarar för att den direktåtkomst till NÖP som sker av vårdgivarens användare loggas samt att loggarna granskas i erforderlig omfattning för att uppfylla lagens krav. Inera ansvarar mot respektive vårdgivare för att loggning sker enligt Patientdatalagen. Loggar görs tillgängliga för vårdgivaren en gång per månad och ska också kunna utlämnas särskilt på begäran av vårdgivare t ex i de fall patienter begär utlämnande vårdgivaren. Vårdgivaren ansvarar för logghantering och logganalys.

Nationell Patientöversikt NPÖ. Anders Namn, arbetsplats, Jacobsson, datum IT-arkitekt, IT-centrum, 2012-02-02

Nationell Patientöversikt NPÖ. Anders Namn, arbetsplats, Jacobsson, datum IT-arkitekt, IT-centrum, 2012-02-02 NPÖ NPÖ ur ett användningsperspektiv Sammanhållen journalföring enligt Patientdatalagen Informationsåtkomst över vårdgivargränser Patientens samtycke krävs vid åtkomst Nationell, regional och lokal patientöversikt

Läs mer

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten NPÖ-guiden NPÖ Nationell Patientöversikt Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten Den här guiden riktar sig till vårdgivare landsting, kommuner och privata vårdgivare som ska eller

Läs mer

Användarmanual Nationell Patientöversikt (NPÖ) - Funktioner och informationsmängder

Användarmanual Nationell Patientöversikt (NPÖ) - Funktioner och informationsmängder Användarmanual Nationell Patientöversikt (NPÖ) - Funktioner och informationsmängder Nationell Patientöversikt (NPÖ) Nationell Patientöversikt (NPÖ) gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens

Läs mer

Är IT en hjälp i vården? Hur hanteras patientsäkerheten i ett nationellt perspektiv?

Är IT en hjälp i vården? Hur hanteras patientsäkerheten i ett nationellt perspektiv? Är IT en hjälp i vården? Hur hanteras patientsäkerheten i ett nationellt perspektiv? Björn Strihagen, civilingenjör (bjorn08@strihagen.se) Projektledare NOD (Nationell ordinationsdatabas för läkemedel)

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen Datum Diarienr 2010-06-29 1392-2009 1512-2009 Örebro kommun Vård- och omsorgsnämnderna Öster och Väster Box 34600 701 35 Örebro Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Sammanhållen journalföring

Läs mer

Innehåll. Nationell IT-strategi och målbild Nationell infrastruktur Nationell Patient Översikt - NPÖ

Innehåll. Nationell IT-strategi och målbild Nationell infrastruktur Nationell Patient Översikt - NPÖ Innehåll Nationell IT-strategi och målbild Nationell infrastruktur Nationell Patient Översikt - NPÖ Information som ska användas i NPÖ Produktval NPÖ Tidplaner och aktiviteter för NPÖ Jan Edquist IT-arkitekt

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen Datum Diarienr 2010-06-29 1390-2009 Landstingsstyrelsen Örebro läns landsting Box 1613 701 16 Örebro Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen

Läs mer

Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt i Västra Götalandsregionen

Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt i Västra Götalandsregionen Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt i Västra Götalandsregionen Definition av begrepp Vårdgivare, regionen är vårdgivare enligt lagens definition, med ansvar att bestämma övergripande

Läs mer

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun SID 1 (10) Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska NPÖ ansvarig Gäller från, rev 2015-08-14 Cecilia.linde cecilia.linde@solna.se Paulina Terävä paulina.terävä@solna.se Riktlinjer som gäller

Läs mer

Tillgång till patientuppgifter - krav på spärrar och aktiva val. Katja Isberg Amnäs Magnus Bergström Datainspektionen

Tillgång till patientuppgifter - krav på spärrar och aktiva val. Katja Isberg Amnäs Magnus Bergström Datainspektionen Tillgång till patientuppgifter - krav på spärrar och aktiva val Katja Isberg Amnäs Magnus Bergström Datainspektionen En presentation i fem delar Behörighetsstyrning Åtkomstkontroll Regler om inre sekretess

Läs mer

Nationell Patientöversikt Vad är det? Otto Medin, Sr Sales Engineer InterSystems Corporation

Nationell Patientöversikt Vad är det? Otto Medin, Sr Sales Engineer InterSystems Corporation Nationell Patientöversikt Vad är det? Otto Medin, Sr Sales Engineer InterSystems Corporation Nationell Patientöversikt 1. Bakgrund & Introduktion 2. Mål & Innehåll 3. Säkerhet & Sekretess 4. Demo 5. Arkitektur

Läs mer

Nationell patientöversikt

Nationell patientöversikt 2009 Tieto Corporation Nationell patientöversikt IT Vårdgalan 2009 NPÖ i praktisk vardag Christer Bergh Manager HCSC Sweden Tieto, Healthcare & Welfare christer.bergh@tieto.com Nationell IT-strategi Vården

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation

Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation Sid 1(5) Tillämpningsanvisningar för tillgång till och utlämnande av patientinformation Inledning Hantering av patientinformation inom Region Skåne ska ske utifrån patientdatalagen (SFS 2008:355), Socialstyrelsens

Läs mer

Svevac - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Svevac - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Svevac - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Tjänstebeskrivning... 3 3.1 Tjänstens syfte och ändamål... 3 3.2 Vårdgivare... 3 3.3 Invånare... 3 3.4 Uppföljning

Läs mer

AVTAL OM SAMMANHÅLLEN JOURNALFÖRING

AVTAL OM SAMMANHÅLLEN JOURNALFÖRING AVTAL OM SAMMANHÅLLEN JOURNALFÖRING AVTAL MELLAN LANDSTINGET I VÄRMLAND (ORG. NR. 232100-0156), NEDAN KALLAT LANDSTINGET, OCH XX AB (ORG. NR. XXXXXX-XXXX), NEDAN KALLAD VÅRDGIVAREN, OM TILLGÅNG TILL VÅRDINFORMATION

Läs mer

NPÖ införande. Inera AB

NPÖ införande. Inera AB NPÖ införande Inera AB Innehåll i presentationen Vad är NPÖ? Vilka nyttoeffekter har NPÖ? Vilka informations mängder ska man ansluta? Vad innebär en anslutning? Erfarenheter Tidsåtgång 2 3 Vad är NPÖ?

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben

Patientdatalagen. Juridik- och Upphandlingsstaben Patientdatalagen 1 kap. Tillämpningsområde 2 kap. Om personuppgiftsbehandling 3 kap. Patientjournalföring 4 kap. Inre sekretess och elektronisk åtkomst inom vårdgivares verksamhet 5 kap. Utlämnande av

Läs mer

Patrik Sundström, huvudsekreterare Utredningen om rätt information i vård och omsorg. Utredningen om rätt information i vård och omsorg

Patrik Sundström, huvudsekreterare Utredningen om rätt information i vård och omsorg. Utredningen om rätt information i vård och omsorg Rätt uppgifter på rätt plats i rätt tid Patrik Sundström, huvudsekreterare Utgångspunkter Uppgifter i hälso- och sjukvård omfattas av sekretess och tystnadsplikt För att få dela sådana uppgifter över huvudmannagränser

Läs mer

NPÖ, nu en verklighet - men vad krävs av verksamheten? Och: Vad ger NPÖ för verksamhetsnytta?

NPÖ, nu en verklighet - men vad krävs av verksamheten? Och: Vad ger NPÖ för verksamhetsnytta? NPÖ, nu en verklighet - men vad krävs av verksamheten? Och: Vad ger NPÖ för verksamhetsnytta? 8 December 2010 Lennart Holeby Bengt Lundmark Inera Tieto Healthcare & Welfare 1 Vad är NPÖ? Sammanhållen journalföring

Läs mer

Nationell Patientöversikt. - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Nationell Patientöversikt. - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Nationell Patientöversikt - Beskrivning och tjänstespecifika Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Tjänstebeskrivning... 2 3.1 Tjänstens syfte och ändamål... 2 3.2 Anslutning till Nationella tjänsteplformen...

Läs mer

Avtal om Kundens användning av Svevac Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten Svevac

Avtal om Kundens användning av Svevac Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten Svevac Avtal om Kundens användning av Svevac Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten Svevac Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Referenser... 3 2.2 Definitioner... 4 3. Tjänstebeskrivning... 6 3.1 Syftet

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Instruktion Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 4 2018-09-11 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Riktlinjer Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 3 2014-12-23 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det?

Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? Hur skyddas patientens integritet? Vad säger lagar och författningar och hur fungerar det? ewa.jerilgard@cehis.se Dagens nyheter vintern 2012 Drygt 200 vårdenheter allt från sjukhus till vårdcentraler

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. På dina villkor. Med sammanhållen journalföring kan den som vårdar dig se vilken

Läs mer

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16 Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16 Innehåll Inledning Introduktion till NPÖ Vad ser jag i NPÖ? Vad krävs för att använda NPÖ? Hur startar

Läs mer

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD

BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD BÄTTRE ÖVERBLICK GER ÄNNU BÄTTRE VÅRD - Sammanhållen journalföring är en möjlighet för vården att få ta del av dina uppgifter. ALLT HÄNGER IHOP Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Nationell Tjänsteplattform och säkerhetsarkitektur. Per Brantberg, område arkitektur/infrastruktur

Nationell Tjänsteplattform och säkerhetsarkitektur. Per Brantberg, område arkitektur/infrastruktur Nationell Tjänsteplattform och säkerhetsarkitektur Per Brantberg, område arkitektur/infrastruktur Nationell e-hälsa är vårt uppdrag Uppgiften är att skapa en väl fungerande informationsförsörjning inom

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården och tandvården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer

Läs mer

RÅD Checklista för avtal rörande sammanhållen journalföring

RÅD Checklista för avtal rörande sammanhållen journalföring 1 (9) 21 december 2010 RÅD Checklista för avtal rörande sammanhållen journalföring 2 (9) Innehåll 1 Inledning...4 2 Syfte...4 3 Checklista...5 3 (9) Utgåvehistorik för dokumentet Utgåva Datum Kommentar

Läs mer

Välkommen till. Leveransinformation VAS 11.0

Välkommen till. Leveransinformation VAS 11.0 Välkommen till Nationell patientöversikt (NPÖ) Spärr, samtycke, ny organisatorisk nivå (VAS) Tidplan för VAS-leveransen: 29 augusti 2012 VAS 11.0 Information om vad som i övrigt ingår i VAS 11.0 (ärenden,

Läs mer

Riktlinje för sammanhållen journalföring, nationell patientöversikt, NPÖ

Riktlinje för sammanhållen journalföring, nationell patientöversikt, NPÖ Diarienummer NHO-2014-0109.37 ALN-2014-0148. 37 Riktlinje för sammanhållen journalföring, nationell patientöversikt, NPÖ Dokumentnamn Riktlinje för sammanhållen journalföring, nationell patientöversikt,

Läs mer

Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt (NPÖ)

Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (6) Vers. 2.0 Rev. 2018 Sammanhållen journalföring med nationell patientöversikt

Läs mer

Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt patientdatalagen

Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt patientdatalagen Beslut Diarienr 1 (16) 2019-06-28 143-2017 Äldrenämnden Uppsala kommun Äldreförvaltningen 753 75 Uppsala Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt

Läs mer

Hur får jag använda patientjournalen?

Hur får jag använda patientjournalen? Hur får jag använda patientjournalen? Offentlighets- och sekretesslagen Patientdatalagen Vision 2014-01-30 Susan Ols Landstingsjurist Översikt När får jag läsa i patienters journaler? Sekretess - När jag

Läs mer

RIKTLINJE NATIONELLA PATIENT ÖVERSIKTEN (NPÖ)

RIKTLINJE NATIONELLA PATIENT ÖVERSIKTEN (NPÖ) STYRDOKUMENT RIKTLINJE NATIONELLA PATIENT ÖVERSIKTEN (NPÖ) 2017-2018 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinje Riktlinje Nationella Patient 2017-01-23 KS 17 KS

Läs mer

Bakgrund och Erfarenheter NPÖ Örebro läns landsting

Bakgrund och Erfarenheter NPÖ Örebro läns landsting Bakgrund och Erfarenheter NPÖ Örebro läns landsting Slottet Svampen Wadköping Örebro läns förutsättningar 3 sjukhus 30 vårdcentraler i landstingsregi 4 privata vårdcentraler 12 kommuner 3 privat utförare

Läs mer

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter

Bättre överblick ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre överblick ännu bättre vård ger nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter Bättre helhet införs nu successivt över hela Sverige. Ja, hos flera landsting, kommuner och privata vårdgivare

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 573-2013 Vuxennämnden Eskilstuna kommun Vuxenförvaltningen 631 86 Eskilstuna Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Öppna och ta del av de vanligaste frågorna och svaren Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre helhet. Sammanhållen

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 580-2013 Vård- och omsorgsnämnden Lunds kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Box 41 221 00 Lund Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso-

Läs mer

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15 Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15 Innehåll Inledning Introduktion till NPÖ Vad ser jag i NPÖ? Vad krävs för att använda NPÖ? Hur startar

Läs mer

Sökord i diariet: Sammanhållen Journalföring. Diarienummer: VON F 2017/ Sammanhållen journalföring

Sökord i diariet: Sammanhållen Journalföring. Diarienummer: VON F 2017/ Sammanhållen journalföring Direktiv Framtagen av: Medicinskt ansvariga Fastställd av: Medicinskt ansvariga Sökord i diariet: Sammanhållen Journalföring Diarienummer: VON F 2017/00217 003 Fastställd år: 2013-02-07 Revideras: Kontinuerligt

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Bättre överblick, ännu bättre vård. Sammanhållen journalföring. Nya möjligheter för vården att få ta del av dina uppgifter. Allt hänger ihop. Hur du mår är summan av många faktorer. Ju mer vi inom vården

Läs mer

Användarmanual för NPÖ. (kortversion)

Användarmanual för NPÖ. (kortversion) Användarmanual för NPÖ (kortversion) 1 Säker identifiering Innebär användning av RS-kort kombinerat med pinkod. Elektronisk tjänstelegitimation i Region Skåne RS-kort innehåller certifikat för inloggning,

Läs mer

Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga

Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga Innehåll Inledning Nationell patientöversikt Värdet av NPÖ Informationsmängder Gränssnitt Läsa och visa information Aktiviteter och anslutning

Läs mer

Patientdatalag. Patientdatautredningens huvudbetänkande SOU 2006:82 Patientdatautredningen

Patientdatalag. Patientdatautredningens huvudbetänkande SOU 2006:82  Patientdatautredningen Patientdatalag s huvudbetänkande SOU 2006:82 www.sou.gov.se/patientdata Tidigare Kvalitetsregisterutredningen Särskild utredare: lagmannen Sigurd Heuman Sakkunniga och experter 1 Behandlingen av personuppgifter

Läs mer

Landstingets ledningskontor. Verksamhetsnytta med Nationell patientöversikt - NPÖ Britt Ehrs, projektledare, Landstinget i Uppsala län

Landstingets ledningskontor. Verksamhetsnytta med Nationell patientöversikt - NPÖ Britt Ehrs, projektledare, Landstinget i Uppsala län Verksamhetsnytta med Nationell patientöversikt - NPÖ Britt Ehrs, projektledare, Landstinget i Uppsala län Bakgrund Agenda Sammanhållen journalföring Vad är NPÖ Vilka är anslutna? Vad krävs för att få/kunna

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård.

Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre överblick, ännu bättre vård. Bättre helhet. Sammanhållen journalföring införs nu successivt över hela Sverige. Ja, hos flera landsting, kommuner och privata vårdgivare är det redan verklighet. Du

Läs mer

SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING

SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING RIKTLINJE GÄLLANDE SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING, SAMMANHÅLLEN JOURNALFÖRING (NPÖ) SAMT MEDVERKAN I NATIONELLA KVALITETSREGISTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i:

Läs mer

Nationell Patient Översikt i Sverige Swedish ehealth approach

Nationell Patient Översikt i Sverige Swedish ehealth approach Nationell Patient Översikt i Sverige Swedish ehealth approach Ulrika Landström, RN, Projektledare Örebro Läns Landsting ulrika.landstrom@orebroll.se +46 70 316 4541 Bakgrund och syfte Projektet startade

Läs mer

Avtal Nationell Patientöversikt Bilaga 2. Specifikation av Applikationen Nationell patientöversikt

Avtal Nationell Patientöversikt Bilaga 2. Specifikation av Applikationen Nationell patientöversikt Avtal Nationell Patientöversikt Bilaga 2. Specifikation av Applikationen Nationell Mellan Inera och Kund Innehåll 1. Inledning... 2 1.1 Referenser... 2 2. Applikationsbeskrivning... 2 3. Servicenivåer

Läs mer

Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt patientdatalagen

Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt patientdatalagen Beslut Diarienr 1 (12) 2019-06-28 143-2017 Omsorgsnämnden Uppsala kommun Omsorgsförvaltningen 753 75 Uppsala Tillsyn enligt dataskyddsförordningen (EU) 2016/679 behörighetstilldelning, spärrar, m.m. enligt

Läs mer

Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt. ehälsoenheten Hälso-och sjukvårdsavdelningen

Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt. ehälsoenheten Hälso-och sjukvårdsavdelningen Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt Nationell PatientÖversikt Tjänsten NPÖ gör det möjligt för behörig vård- och omsorgspersonal att med patientens samtycke ta del av vårdinformation

Läs mer

Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården.

Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården. Bättre överblick, ännu bättre vård. En liten guide om samman hållen journal föring för dig som jobbar inom sjukvården eller tandvården. Vad är sammanhållen journalföring? Ju mer du vet om din patient,

Läs mer

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Jonas Dahl Manolis Nymark Pål Resare Anna Östbom Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Denna promemoria innehåller frågor och

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 584-2013 Socialnämnden Skellefteå kommun Socialkontoret 931 85 Skellefteå Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande genom direktåtkomst

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande genom direktåtkomst Beslut Diarienr 1 (7) 2016-12-19 1567-2016 Regionstyrelsen Region Jönköpings län Box 1024 551 11 Jönköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) utlämnande genom direktåtkomst Datainspektionens

Läs mer

Riktlinjer för Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Riktlinjer för Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Sida 1 (5) 2013-09-19 Riktlinjer för Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Dessa riktlinjer är giltiga under Patientöversikt under 2013. Sida 2 (5) Innehåll Riktlinjer för Samtycke

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 572-2013 Socialnämnden Emmaboda kommun Socialförvaltningen Box 54 361 21 Emmaboda Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 578-2013 Äldrenämnden Karlskrona kommun Äldreförvaltningen 371 83 Karlskrona Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 574-2013 Socialnämnden Falkenbergs kommun 311 80 Falkenberg Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens beslut

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behörighetsstyrning m.m. enligt patientdatalagen

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behörighetsstyrning m.m. enligt patientdatalagen Datum Diarienr 2013-08-26 920-2012 Styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset Sjukhusledningen C1:89 141 86 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) behörighetsstyrning m.m. enligt patientdatalagen

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 579-2013 Äldre- och handikappnämnden Lidingö stad Äldre- och handikappförvaltningen 181 82 Lidingö Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso-

Läs mer

Åtkomst till patientuppgifter

Åtkomst till patientuppgifter Hörsel Syn Tolk 1 (5) Riktlinje Version: 1 Skapad: 2016-11-30 Uppdaterad: JUG Melior E-post: melior.hoh@vgregion.se Åtkomst till patientuppgifter Den som arbetar hos en vårdgivare får ta del av dokumenterade

Läs mer

Tillvägagångssätt. RUTIN Dokumentnamn Rutin för inhämtande av samtycke i sammanhållen journalföring samt användning av NPÖ RIKTLINJE

Tillvägagångssätt. RUTIN Dokumentnamn Rutin för inhämtande av samtycke i sammanhållen journalföring samt användning av NPÖ RIKTLINJE RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Rutin för inhämtande av samtycke i sammanhållen journalföring samt användning av NPÖ HEMVÅRDS- Framtagen av: Thomas Wollentz och Eva- Karin Stenberg Godkänd av: Gäller from:

Läs mer

MAS Riktlinje för Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

MAS Riktlinje för Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring MAS Riktlinje för Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Dessa riktlinjer är giltiga under projekttiden för införandet av Nationell Patientöversikt under 2013. 1 1(5) 2 Bakgrund Hälso-

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 577-2013 Omsorgsnämnden Kalmar kommun Omsorgsförvaltningen Box 848 391 28 Kalmar Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

2 kap. Ansvar för informationssäkerhet. Vårdgivarens ansvar

2 kap. Ansvar för informationssäkerhet. Vårdgivarens ansvar Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Patientdatalagen (PdL) och Informationssäkerhet

Patientdatalagen (PdL) och Informationssäkerhet Patientdatalagen (PdL) och Informationssäkerhet Maria Bergdahl, jurist Mikael Ejner, IT-säkerhetsspecialist Datainspektionen Några utgångspunkter Lagstiftaren och EU vill ha integritet Integritet ej motsatt

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 586-2013 Omsorgsnämnden Trollhättans stad 461 83 Trollhättan Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens beslut

Läs mer

Nätverksträff. maj 2014 NPÖ, NATIONELL PATIENTÖVERSIKT

Nätverksträff. maj 2014 NPÖ, NATIONELL PATIENTÖVERSIKT Nätverksträff maj 2014 NPÖ, NATIONELL PATIENTÖVERSIKT Stimulansbidrag kommuner 5 målområden ehälsa E-tjänster för medborgarna Säker roll- och behörighetsidentifikation Övergång till digitala trygghetslarm

Läs mer

Frågor och svar. Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst

Frågor och svar. Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning enligt direktiv 2013:43 och syftar till att belysa

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 587-2013 Vård- och omsorgsnämnden Östersunds kommun Vård- och omsorgsförvaltningen 831 82 Östersund Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso-

Läs mer

Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ

Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ Enligt patientdatalagen 4 kap 3,skall vårdgivare göra systematiska och återkommande kontroller av om någon obehörigen kommer åt sådana uppgifter om patienter

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 570-2013 Socialnämnden Bollnäs kommun 821 80 Bollnäs Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens beslut Socialnämnden,

Läs mer

Aktiva Val. Journalfilter i TakeCare

Aktiva Val. Journalfilter i TakeCare Aktiva Val Journalfilter i TakeCare Grundläggande princip Den hälso- och sjukvårdspersonal, entreprenör, uppdragstagare eller annan som arbetar för en vårdgivare eller som har slutit avtal med en vårdgivare.ska

Läs mer

Avtal om Kundens mottagande av intyg från Mina intyg Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten mottagande av intyg från Mina Intyg

Avtal om Kundens mottagande av intyg från Mina intyg Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten mottagande av intyg från Mina Intyg Avtal om Kundens mottagande av intyg från Mina intyg Bilaga 1 - Specifikation av tjänsten mottagande av intyg från Mina Intyg Mellan Inera och Kund Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte...

Läs mer

Avtal Nationell Patientöversikt Bilaga 3. Specifikation av Applikationen Nationell patientöversikt

Avtal Nationell Patientöversikt Bilaga 3. Specifikation av Applikationen Nationell patientöversikt Avtal Nationell Patientöversikt Bilaga 3. Specifikation av Applikationen Nationell Mellan Inera och Kund Innehåll 1. Inledning... 2 1.1 Referenser... 2 2. Applikationsbeskrivning... 2 3. Servicenivåer

Läs mer

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt

Information till dig som patient. Patientjournalen - för säkrare vård. Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt Information till dig som patient Patientjournalen - för säkrare vård Information om Sammanhållen journal och om Nationell Patientöversikt juni 2012 1 Innehållsförteckning Patientjournalen... 4 Patientdatalagen...

Läs mer

Nationell patientöversikt

Nationell patientöversikt Nationell patientöversikt Översikt och Anslutning 2009 Tieto Corporation Christer Bergh Tieto, Healthcare & Welfare christer.bergh@tieto.com Agenda 1. Bakgrund 2. Användarperspektiv och nytta 3. Status

Läs mer

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser)

Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) Lagstöd för att dela patientinformation vid MDK (Multidisciplinära konferenser) En sammanfattning av det juridiska läget från projektet Stöd till Multidisciplinära konferenser Inera våren 2019 Materialet

Läs mer

Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg. Erik Janzon Datainspektionen

Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg. Erik Janzon Datainspektionen Datainspektionens granskningar av integritetsskyddet inom vård och omsorg Erik Janzon Datainspektionen Några utgångspunkter Lagstiftaren och EU vill ha integritet Digitala vinster & digitala risker Integritet

Läs mer

Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter

Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Innehållsförteckning Kort beskrivning av sammanhållen

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 571-2013 Vård- och omsorgsnämnden Botkyrka kommun Vård- och omsorgsförvaltningen 147 85 Tumba Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och

Läs mer

Läkarsekreterarforum 2012

Läkarsekreterarforum 2012 Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier lagar och regler Läkarsekreterarforum 2012 Jens Larsson, 0706-110179 Jens Larsson, Chefsjurist Tryckfrihetsförordningen 1766 Jens Larsson, Chefsjurist

Läs mer

Ramverk för invånares åtkomst till journalen

Ramverk för invånares åtkomst till journalen Ramverk för invånares åtkomst till journalen Bilaga 2 Så fungerar tjänsten Journalen Innehåll Så fungerar tjänsten Journalen... 1 1. Så fungerar tjänsten Journalen... 3 1.1 Säker inloggning krävs... 3

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) 4 kap. patientdatalagen m.m.

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) 4 kap. patientdatalagen m.m. Datum Diarienr 2010-07-07 748-2009 Landstingsstyrelsen Gävleborgs läns landsting 801 87 Gävle Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) 4 kap. patientdatalagen m.m. Datainspektionens beslut

Läs mer

Checklista. Konsumentinförande via Agent, Nationell Patientöversikt (NPÖ)

Checklista. Konsumentinförande via Agent, Nationell Patientöversikt (NPÖ) Checklista Konsumentinförande via gent, Nationell Patientöversikt (NPÖ) enast ändrad Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3 1.2 nsvarsfördelning... 3 2. Införande för agent... 4 2.1 Checklista: Förberedelser

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 576-2013 Socialnämnden Hultsfreds kommun Box 508 577 26 Hultsfred Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens

Läs mer

Nationell patientöversikt NPÖ

Nationell patientöversikt NPÖ 1 (12) Nationell patientöversikt NPÖ NPÖ är en nationell tjänst där vårdgivare (landsting och privata) och kommuner delar patientinformation Vårdgivare och kommuner publicerar upp information till den

Läs mer

Sekretess, lagar och datormiljö

Sekretess, lagar och datormiljö Sekretess, lagar och datormiljö VT 2015 Sekretess och tystnadsplikt Tystnadsplikt gäller oss som individer Tystnadsplikt är ett personligt ansvar vi alltid har, vare sig vi agerar i tjänsten eller som

Läs mer

Nationell patientöversikt Användarmanual

Nationell patientöversikt Användarmanual Nationell patientöversikt Användarmanual 2016-02-10 Dokumentversion: 1.2 Applikationsversion: 2.1 1 1. Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 2. INLOGGNING... 4 2.1 BESKRIVNING... 4 2.2 VAL AV PATIENT...

Läs mer

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting Unika användare av NPÖ september 2012 (>10) Källa:Inera AB Örebro kommun Västra Götalandsregionen

Läs mer

Informationssäkerhet med logghantering och åtkomstkontroll av hälso- och sjukvårdsjournaler i Vodok och nationell patientöversikt (NPÖ)

Informationssäkerhet med logghantering och åtkomstkontroll av hälso- och sjukvårdsjournaler i Vodok och nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamhet och daglig verksamhet Sida 0 (8) Vers. 2.0 Rev. 2018 Informationssäkerhet med logghantering och åtkomstkontroll

Läs mer

Elektronisk remiss. Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Elektronisk remiss. Beskrivning och tjänstespecifika villkor Elektronisk remiss Beskrivning och tjänstespecifika villkor Innehåll 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. termer och begrepp... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 3 6. ANSLUTNING TILL

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller Beslut Diarienr 1 (8) 2017-06-13 989-2016 Praktikertjänst AB 103 55 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behovs- och riskanalys samt riktlinjer till befattningshavare som utför loggkontroller

Läs mer

Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem

Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2014-05-07 Rutin för kontroll av åtkomst till patientuppgifter-loggranskning av NPÖ, Meddix och verksamhetssystem INLEDNING Patientdatalagen

Läs mer