Slå hal på myterna om tandvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slå hal på myterna om tandvård"

Transkript

1 Slå hal på myterna om tandvård

2 Privattandläkarna slår 13 hål på lika många myter. Men det är väl ändå så att dåliga tänder går i arv, eller? Det största hotet mot sanningen är inte lögnen, utan myten, sa en känd statsman. Och så är det säkert. Myten är ofta mer seglivad än en ren osanning. Och då inte minst när det gäller tänder och tandvård. Mytbildningen om tänder och tandvård är stor. Och det är egentligen inte så konstigt. Tänder är något vi alla kan relatera till. Att kunna tugga ordentligt, att känna sig fräsch och ren i munnen och att ha friska tänder är viktigt för oss. Här slår vi hål på 13 vanliga myter om tänder och tandvård. Så som att snus är bra för tänderna, att det finns tandkräm som faktiskt bleker tänderna eller att privat tandvård bara är för rika. Privattandläkarna

3 Myt 1: Dåliga tänder går i arv. Tandhälsan styrs av flera faktorer, varav några förvisso är ärftliga. Hur tänder och tandkött ser ut och salivens sammansättning kan ligga i släkten. Men mer avgörande för tandhälsan är sunda matvanor och om man sköter sina tänder genom att borsta dem, använda tandtråd och regelbundet gå till tandläkaren.

4 Myt 2: Sämre tänder under graviditeten. Ökad karies under graviditeten har inget att göra med hormonerna, vilket är en teori som kommer upp ibland. Det har heller inget att göra med att fostret skulle stjäla kalcium från mammans tänder, vilket ibland också påstås. Det enda sättet att påverka tänderna är via kosten och skötseln. Förklaringen till att kvinnor får hål i tänderna under graviditeten har att göra med att de ändrar sina kostvanor och småäter mer. Även kräkningar och sura uppstötningar som förändrar PH-värdet i munnen kan påverka.

5 Myt 3: Det finns tandkräm som bleker tänderna. Det finns inget som visar att tandkrämer med whitening systems bleker tänderna. Däremot innehåller sådana tandkrämer ett slipmedel som tar bort ytliga fläckar. Negativt med slipmedlet är att det sliter på emaljen och kan irritera tandköttet.

6 Myt 4: Om man lägger en tand i läsk löses den upp på ett dygn. Att man kan få hål i tänderna av läsk, liksom av allt annat med socker i, är oomtvistat. Men det stämmer inte att en tand försvinner på något dygn om man lägger den i läsk. En studie på Karolinska Institutet visar att det skulle ta ungefär ett år för en tand i ett glas läsk att bli helt upplöst. Andra drycker exempelvis vin fräter betydligt mer på tänderna. Professionella vinprovare, som ofta har vin i munnen, löper stor risk att få tandskador.

7 Myt 5: Harald Blåtand kallades så för att han hade en sjuk tand. Vikingakungen Harald Blåtand hette egentligen Harald Gormsson och var kung i Danmark på 900-talet. Han är bland annat känd för att han kristnade landet. Smeknamnet Blåtand har inte att göra med hans tänder utan betyder stor mörk man. Däremot stämmer det att Harald Blåtand har lånat sitt namn till den trådlösa tekniken Bluetooth.

8 Myt 6: Tandvård är dyrt. Tandvården är subventionerad. För den som är under 20 år betalas hela kostnaden av landstinget, för övriga finns en allmän tandvårdsförsäkring som täcker en del av kostnaderna. Om det är dyrt eller inte beror på vad man jämför med. Många betalar utan att tveka ett par hundra kronor varje gång de går till frisören. Tandläkaren behöver man inte gå till lika ofta. I genomsnitt lägger vi i Sverige tre gånger så mycket pengar på godis och läsk som på tandvård. Privattandläkarna har föreslagit ett försäkringsskydd mot höga kostnader. Viktigt med ett sådant är dock att det inte leder till köer och att patienten själv kan välja tandläkare.

9 Myt 7: Behovet av tandvård skiljer sig mellan olika åldrar. Generellt har yngre generationer bättre tandhälsa än äldre. Men tandhälsan varierar framför allt mellan olika individer. En del har bättre tänder, andra sämre. I alla åldrar finns det individer med omfattande behov av tandvård. Privattandläkarna tycker att de offentliga resurserna bör satsas på dem som har störst tandvårdsbehov oavsett ålder.

10 Myt 8: Sedan fluortanten försvann har de ungas tandhälsa försämrats. Fluortanten föddes på 1960-talet som ett led i en satsning på att förebygga karies bland barn och ungdomar. Satsningen var lyckosam. Fluortanten har haft stor betydelse för att lära yngre generationer att borsta tänderna. Tandhälsan förbättrades dramatiskt. Den obligatoriska fluorsköljningen avtog en bit in på 1990-talet. Att fluortanten inte finns kvar längre har inget att göra med nedskärningar, utan att man numera får i sig tillräckligt med fluor på annat sätt, exempelvis via tandkrämen. Det finns inga bevis för att tandhälsan i yngre generationer generellt har försämrats sedan fluortanten avvecklades.

11 Myt 9: Snus är bra för tänderna. Snus har högt PH-värde och kan därför hjälpa till att neutralisera syraattacken efter en måltid. Men det höga PH-värdet kan även fräta på tandköttet och göra så att detta drar sig tillbaka. När tandhalsen blottas ökar risken för karies på rotytan. Snusning orsakar nästan alltid skador på tandköttet. Totalt sett är det knappast bra för tänderna att snusa.

12 Myt 10: Barn och ungdomar måste gå till Folktandvården. Upp till 20 år har alla rätt till fri tandvård. Landstinget står för kostnaderna. Men det betyder inte att alla barn och ungdomar måste gå till Folktandvården. Det går utmärkt att välja en privat tandläkare även för den som är under 20 år. Tandläkaren får i så fall ut ersättning från landstinget.

13 Myt 11: Privat tandvård är bara för rika. Tandvården skiljer sig från sjukvården så till vida att man ofta har en personlig relation till sin tandläkare. De privata tandläkarna har ansvar för över 3,5 miljoner patienters tänder. Flertalet av dessa patienter har helt vanliga inkomster. Det råder fri prissättning på tandvård. Vissa privata tandläkare tar ut högre priser än Folktandvården, andra lägre. Du har alltid rätt att få ett kostnadsförslag från din tandläkare innan behandlingen inleds.

14 Myt 12: Lightläsk är bättre för tänderna än vanlig läsk. Varken lightläsk eller vanlig läsk är bra för tänderna. Den syra som finns i dryckerna fräter på tänderna. Risken för frätskador på emaljen är lika stor oavsett om du dricker vanlig läsk eller lightläsk.

15 Myt 13: Tandläkaren kan göra hela jobbet. Ibland påstås att den goda tandhälsan i Sverige beror på utbyggnaden av Folktandvården. Självklart har bra tandvård både inom privattandvården och folktandvården bidragit till att förbättra tandhälsan, men andra faktorer har haft större betydelse. Den viktigaste förändringen är enligt tandläkarna regelbunden tandborstning i kombination med fluor i tandkrämen. Tandläkaren kan inte göra hela jobbet! Du måste själv ta ansvar för din tandhälsa genom att äta sunt, borsta tänderna och använda tandtråd.

16 Tandvård är mer än sjukvård. Sverige har en unik och välfungerande tandvård. Denna tandvård är en viktig förklaring till den goda svenska tandhälsan. Tandvården skiljer sig från sjukvården i flera avseenden. En viktig skillnad är att den tandvård som bedrivs i stor utsträckning är förebyggande. Till tandläkaren går de flesta regelbundet utan att ha problem med tänderna. Få går på motsvarande sätt till läkaren utan att ha några sjukdomssymptom. En annan viktig skillnad är att de flesta har en personlig relation med sin tandläkare. Privattandläkarna värnar om den unika svenska tandvården. Därför tycker vi inte att tandvården ska bli en del av sjukvården. Vi motsätter oss också att det införs regler som begränsar patientens rätt att välja tandläkare. Alla ska ha rätt att välja tandläkare på lika villkor, oavsett ålder och inkomst. Sveriges Privattandläkarförening är intresseorganisationen för tandläkare i privat verksamhet. Drygt 95 procent av landets privattandläkare är medlemmar. Privattandläkarnas medlemmar har vårdansvar för 3,5 miljoner patienter. Privattandläkarna Box Stockholm Telefon , fax Webbplats e-post

Äldre tänder behöver mer omsorg

Äldre tänder behöver mer omsorg Äldre tänder behöver mer omsorg Förbättra bevara fördröja lindra Att hjälpa människor, i olika livsskeden, till god munhälsa ligger Folktandvården varmt om hjärtat. Därför kan också den som nått en mer

Läs mer

Kommunal om tandvårdsfrågan

Kommunal om tandvårdsfrågan 1 Kommunal om tandvårdsfrågan En rapport av Yeshiwork Wondmeneh www.kommunal.se 2 KOMMUNAL OM TANDVÅRDSFRÅGAN Innehåll Inledning 3 Den avskaffade tandvårdsförsäkringen 6 Vilken framtid har tandvården?

Läs mer

Bra sjukvård kan bli bättre

Bra sjukvård kan bli bättre Bra sjukvård kan bli bättre 1 En sammanfattning baserad på Närsjukvårdsutredningens rapport Framtidens hälso- och sjukvård i Norrbotten hot, möjligheter och vägval inför år 2020 2 Att möta framtiden Du

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Tonåringarna och deras pengar V

Tonåringarna och deras pengar V Tonåringarna och deras pengar V Maria Ahrengart Institutet för privatekonomi September 2008 Sammanfattning... 3 Månadspeng... 3 Köpkraftsförändring 1998-2008... 4 Sommarjobb... 4 Sammanlagda inkomster...

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Nulägesbeskrivning av det statliga tandvårdsstödet. Rapportering av regeringsuppdrag

Nulägesbeskrivning av det statliga tandvårdsstödet. Rapportering av regeringsuppdrag Nulägesbeskrivning av det statliga tandvårdsstödet Rapportering av regeringsuppdrag 2 (50) Citera gärna Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets rapporter men glöm inte att uppge källa: Rapportens namn,

Läs mer

Vem sjutton vill bli chef? Unga i Norden om chef- och ledarskap

Vem sjutton vill bli chef? Unga i Norden om chef- och ledarskap Vem sjutton vill bli chef? Unga i Norden om chef- och ledarskap Ledarnas Chefsbarometer 2012 VEM SJUTTON VILL BLI CHEF? UNGA I NORDEN OM CHEF- OCH LEDARSKAP Vem vill bli chef? 2 Undersökningens resultat

Läs mer

En rapport om fondspararnas riskbenägenhet 2009/2010

En rapport om fondspararnas riskbenägenhet 2009/2010 En rapport om fondspararnas riskbenägenhet 2009/2010 Bakgrund Riksdagen och arbetsmarknadens parter har i praktiken tvingat alla löntagare att själva ta ansvar för sin pensionsförvaltning utan att förvissa

Läs mer

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS Ekonomi känns ofta obegripligt och skrämmande, men med små åtgärder kan du få koll på din ekonomi och ta makten över dina pengar. Genom årens gång har det blivit allt viktigare

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Högkostnadsskydd för tandvård

Högkostnadsskydd för tandvård Högkostnadsskydd för tandvård Alla som bor i Sverige omfattas av ett tandvårdsstöd. I tandvårdsstödet finns ett högkostnadsskydd som gör att du vid större behandlingar bara behöver betala en del av kostnaden

Läs mer

Lånebehov och ekonomisk hälsa för arbetsintegrerande sociala företag.

Lånebehov och ekonomisk hälsa för arbetsintegrerande sociala företag. Lånebehov och ekonomisk hälsa för arbetsintegrerande sociala företag. En analys av lånebehov och ekonomiska förhållanden bland arbetsintegrerande sociala företag baserat på förhållandena år 2012. Sammanfattning

Läs mer

Arbete befordrar hälsa och välstånd

Arbete befordrar hälsa och välstånd Arbete befordrar hälsa och välstånd Hur stämmer uttrycket 2011? En enkätundersökning bland Civilekonomernas medlemmar 2011 2 Arbete befordrar hälsa och välstånd - Hur stämmer uttrycket 2011? En enkätundersökning

Läs mer

Fler arbetade timmar. för en bättre välfärd

Fler arbetade timmar. för en bättre välfärd Fler arbetade timmar för en bättre välfärd Fler arbetade timmar - för en bättre välfärd Fler arbetade timmar - för en bättre välfärd Författare: Anna Werkelin Ahlin och Simon Vinge Kommunal 2013-03-19

Läs mer

LHON är en gåtfull sjukdom Referat av professor Thomas Rosenbergs föreläsning på LHON Eye Society s seminarium, Hagaberg, 25-26 oktober 2013.

LHON är en gåtfull sjukdom Referat av professor Thomas Rosenbergs föreläsning på LHON Eye Society s seminarium, Hagaberg, 25-26 oktober 2013. LHON är en gåtfull sjukdom Referat av professor Thomas Rosenbergs föreläsning på s seminarium, Hagaberg, 25-26 oktober 2013. År 1871 publicerade Theodor Karl Gustav von Leber, professor i Göttingen i Tyskland,

Läs mer

Min guide till säker vård

Min guide till säker vård Min guide till säker vård På lättläst svenska Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: E-post: Säkrare vård med din hjälp Regeringen vill att patienter ska kunna vara med och bestämma mer över

Läs mer

Myter om skolan hindrar utveckling

Myter om skolan hindrar utveckling Myter om skolan hindrar utveckling Myter om skolan hindrar utveckling 1 Förord I svenska kommuner och i andra länder som har förbättrat resultaten i skolan är en av framgångsfaktorerna en bred samsyn om

Läs mer

Fokus på utländsk bakgrund

Fokus på utländsk bakgrund Fokus på utländsk bakgrund Fokusrapport Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Metod och genomförande... 2 Livsvillkor, levnadsvanor och hälsa... 2 Livsvillkor... 3 Familjeförhållanden... 3 I hemmet... 5 I

Läs mer

Allt du inte visste om Kronofogden

Allt du inte visste om Kronofogden Allt du inte visste om Kronofogden Vi vill hjälpa, inte stjälpa Många känner rädsla eller obehag när de hör talas om Kronofogden. Ändå vet de flesta inte särskilt mycket om oss. Vi arbetar för att göra

Läs mer

En välfärd fri från kommersiella intressen

En välfärd fri från kommersiella intressen En välfärd fri från kommersiella intressen Vänsterpartiet 2012 Innehåll Sammanfattning 3 Därför blir välfärden bättre om den avkommersialiseras 4 Välfärden ska fördelas efter behov, inte efter lönsamhet

Läs mer

En rapport om sparande och riskbenägenhet april 2009. Nordnet Bank AB. Arturo Arques

En rapport om sparande och riskbenägenhet april 2009. Nordnet Bank AB. Arturo Arques En rapport om sparande och riskbenägenhet april 2009 Nordnet Bank AB Arturo Arques Inledning Riksdagen och arbetsmarknadens parter har i praktiken tvingat alla löntagare att själva ta ansvar för sin pensionsförvaltning

Läs mer

Varför syns vi inte i statisken?

Varför syns vi inte i statisken? Varför syns vi inte i statisken? personer med funktionsnedsättningar blir osynliga i många undersökningar Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78 Datum 2014-03- 16 Funka

Läs mer

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Inledning Målsättningarna för den svenska handikappolitiken är ambitiösa. Under många år och inom en rad olika områden

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? En rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2014

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? En rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2014 Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? En rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2014 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan,

Läs mer

Motkrafter FÖR ATT UNDVIKA ÖVERSKULDSÄTTNING

Motkrafter FÖR ATT UNDVIKA ÖVERSKULDSÄTTNING Motkrafter FÖR ATT UNDVIKA ÖVERSKULDSÄTTNING Vem som helst kan få ekonomiska bekymmer. I den här broschyren får du inblick i vilka konsekvenser en skuld sättning får både för enskilda människor och för

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Alltid uppkopplad Aldrig avkopplad

Alltid uppkopplad Aldrig avkopplad Alltid uppkopplad Aldrig avkopplad En undersökning om det gränslösa arbetslivet Alltid uppkopplad Aldrig avkopplad En undersökning om det gränslösa arbetslivet Innehållsförteckning Inledning...5 Det moderna

Läs mer

IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR. Bilden av alkohol i bloggosfären

IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR. Bilden av alkohol i bloggosfären IQ RAPPORT 2014:3 ALKOHOL I BLOGGAR Bilden av alkohol i bloggosfären Innehåll 1. Förord 2. Sammanfattning 4. Inledning 7. Bloggens framväxt 9. Undersökningens resultat 13. Bilaga 1: Källor och underlag

Läs mer

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak.

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak. Hälsa Sjukvård Tandvård Livsstilsguide Din livsstil du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad

Läs mer