Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-10-20"

Transkript

1 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Jan Henriksson, Boverket Olle Sundberg, Finansdepartementet Peter Vikström, Konsumentverket Daniel Waldenström, Uppsala universitet Karin Halldén, SOFI (ersätter Erik Bihagen) Birgitta Hultblad, Socialdepartementet (ersätter Tom Nilstierna) Gudrun Jonasdottir-Bergman, Socialstyrelsen (ersätter Marie Berlin) Karin Lundström, Arbetsmarknadsdepartementet (ersätter Monir Dastserri) Inger Eklund, SCB Stina Andersson, SCB (ersättare till Inger som går tidigare) Philip Andö, SCB Jenny Lindberg, SCB Henrik von Hofsten, SCB, SCB Inbjudna föreläsare: Örjan Hemström, SCB Johan Lindberg, SCB Anna Nyman, SCB Frånvarande: Zara Bergsten, Institutet för bostads- och urbanforskning Magnus Sjöström, SCB Peter Gärdqvist, SCB Powerpoint-bilder till presentationerna (punkt 3 6) bifogas anteckningarna. Punkt 7 i dagordning (om SCB:s registerbaserade barn- och familjestatistik) skjuts upp till nästa möte på grund av tidsbrist. 1. Öppnande av mötet och fastställande av dagordningen Ordförande Anna Hedborg öppnade mötet. En presentationsrunda hölls. Dagordningens fastställdes. 2. Information från SCB inklusive planering för 2014 Inger Eklund informerade om aktuella frågor för SCB. SCB har anställt en ny biträdande generaldirektör, Helen Stoye som närmast kommer från Pensionsmyndigheten. Hon börjar den 1 november.

2 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2(6) SCB:s verksamhetsplanering för 2015 pågår. SCB räknar med minskade anslag till 2015 eftersom de sista av de kvalitetspengar som SCB har fått under några år försvinner. SCB får dessutom begränsad pris-och löneomräkning. SCB har tagit fram en ny strategisk plan, Strategi 2020, den består av fyra övergripande mål för SCB:s verksamhet Målen är: - SCB tillgodoser användarnas behov av statistik med hög kvalitet - SCB gör det lätt att lämna rätt uppgifter - SCB är en efterfrågad partner för uppdrag - SCB är en respekterad aktör i det nationella och internationella statistiksamarbetet För att nå dessa mål prioriterar SCB fyra vägar, vilka är att samordna statistik, ha smarta lösningar, samverkan samt strategisk kompetensförsörjning. De övergripande målen utgör basen för SCB:s årliga verksamhetsplanering. Riksrevisonen har gjort en uppföljning av hela systemet för officiell statistik. Det berör bl.a. statistikansvaret, kvalitetsarbetet inkl. bortfallet, den internationella samordningen samt Vetenskapliga rådet. Granskningsrapporten publiceras av Riksrevisionen i februari Olika försök och metoder för att minska bortfall pågår på SCB. Mixed mode är en modell som har testats i år och som innebär att uppgiftslämnarna får välja mellan olika sätt att lämna sina svar på t.ex. via en elektronisk webbenkät eller via telefon. Utvärdering pågår och i nuläget ser det ut att vara lyckade resultat. Inom AKU pågår ett försök för en andel av urvalet. Försöket bygger på att anlita ett externt datainsamlingsföretag och följa hur de gör, vilka lösningar de har etc. Eurostats Code of Practice för kvalitetsuppföljning av EU-statistik togs fram 2005 och reviderades År 2007 gjordes en uppföljning för några av EU-länderna. En ny uppföljningsrunda sker nu i perioden augusti juni Ett team från Eurostat är här denna vecka för att se över och gå igenom detta arbete (Peer Review). Utöver SCB kommer tre av de övriga statistikansvariga myndigheterna att vara med samt olika användare av statistiken. Inom EU och det europeiska statistiksystemet pågår en mängd aktiviteter. En ny vision, Vision 2020, tar upp den fortsatta utvecklingen av den europeiska statistiken och även styrningen av utvecklingsarbetet. Sverige påverkas främst när det gäller den sociala och den ekonomiska statistiken. Bl.a. diskuteras en ramlag inom den sociala statistiken samt fortsatt harmonisering av statistiken. En fråga ställdes varför det nu var biträdande generaldirektör (GD) då tidigare titel var överdirektör. Inger nämnde att SCB fått en instruktionsändring redan tidigare.

3 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 3(6) 3. Den kommande registerbaserade inkomstfördelningsstatistiken Johan Lindberg, enheten för ekonomisk välfärd på SCB, berättade om den nya registerbaserade inkomstfördelningen som kommer ta över efter HEK. Sista redovisningen för HEK görs preliminärt den 20 februari 2015 och omfattar uppgifter för Den nya registerbaserade inkomstfördelningsstatistiken, för både 2012 och 2013, kommer ut i anslutning till HEK-publiceringen. När skattningar görs utifrån dessa två källor och jämförs uppstår vissa skillnader, vilka framför allt har sin grund i urvalsfel och täckningsfel. T.ex. förekommer större skillnader när det gäller folkbokfört boende och faktiskt boende för grupperna unga vuxna och äldre. En annan avvikelse är att i den registerbaserade statistiken ingår inte underhållsbidrag utan istället används en modell för att simulera dessa transfereringar mellan hushåll, vilket skiljer sig från HEK där uppgifter om underhållsbidrag samlades in. Johan nämner att redovisning görs efter olika hushållstyper. Han berättar även vilken fördelningspopulation som ligger bakom dessa. I samband med publiceringen kommer ett PM ges ut som belyser tidsseriebrottet och dess påverkan på statistiken. 4. Eurostats krav på SILC Philip Andö, enheten för social välfärd på SCB, informerade om att nya krav från Eurostat kräver snabbare leverans av data, vilket förutsätter en kortare period för insamling. I Sverige samlar vi idag in uppgifter mellan februari och december, vilket därmed behöver kortas ned till insamling som begränsar sig till det första halvåret (planerat att genomföra fr.o.m. insamlingsår 2016). För att se hur en kortare insamlingsperiod eventuellt kan påverka statistiken har det gjorts en utvärdering över säsongseffekter. Jämförelser har gjorts mellan juni- juli och helår avseende perioderna och I många fall fanns det ingen skillnad när de olika perioderna jämfördes. Men för vissa indikatorer visade resultaten att det fanns säsongseffekter, då i första hand för de mindre redovisningsgrupper som t.ex. ensamstående män med barn eller personer över 85 år. Fler jämförelser mellan halv- och helår har påbörjats, då för åren innan Förslag om att även ta med juli-december vid jämförelser kom upp, där Philip berättade att detta kommer ingå i jämförelserna nästa år. En fördel med den förkortade fältarbetsperioden (insamlingstiden) är att det blir bättre jämförbarhet mellan svenska och europeiska SILC-data. Utvärderingen av säsongseffekterna kommer att dokumenteras i en rapport.

4 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 4(6) 5. Ledamöterna Daniel Waldenström och Jan Henriksson berättar om sina verksamheter Forskning om ekonomisk ojämlikhet Daniel Waldenström, Uppsala universitet, berättade om sin forskning om ekonomisk ojämlikhet utifrån SCB:s databaser. Han nämnde tre av sina pågående projekt vilka var: Inkomstfördelningen i Sverige Förmögenhetsfördelningens utveckling i Sverige sedan 2007 Det ärvda kapitalets betydelse Det första projektet tog upp frågor som toppinkomsternas utveckling sedan talets början, kapitalvinsternas betydelse för inkomstojämlikheten, intergenerationell rörlighet i inkomst- och förmögenhetsfördelningarna, trender i välfärdstjänsternas omfördelande effekt samt kvinnliga toppinkomster. Källor för uppgifter bakom dessa studieteman var IoT, Förmögenhetsregistret, FoB, IoT, LINDA, Flergenerationsregistret, Förmögenhetsregistret och Utbildningsregistret. En fundering fanns om reavinster skulle inkluderas eller inte när man undersöker kapitalvinster. Förr togs dessa uppgifter inte med men i detta projekt har de ingått (har ingått över längre perioder och därmed har effekten inte varit synbar). För att kunna jämföra tillbaka i tiden från 1930 och framåt har syntetiska uppgifter skapats i LINDA (som finns sedan 1968). Tanke är att skapa en historisk ginikoefficient. Bakgrunden till det andra projektet, om förmögenhetsfördelningens utveckling, var att förmögenhetsskatten slopades Detta innebär att det saknas mikrodata över hushållens samlade tillgångar och skulder. Därmed försöker man i detta projekt att återskapa hushållsförmögenheter på mikronivå med hjälp av andra register. Källor till detta projekt var Fastighetstaxeringsregistret, Fastighetsregistret, Lantmäteriet, KU, SIX och Linda. Daniel visade även diagram som bl.a. visade träffsäkerhet på gjorda skattningar. I många fall var träffsäkerheten god men ibland fanns vissa svårigheter att göra skattningar, som t.ex. då skulder och nettoförmögenhet. Det tredje projektet omfattade det ärvda kapitalets betydelse och följande områden togs upp: man blir rik antingen genom att spara eller ärva, länge ansågs arv ha liten samhällsekonomisk betydelse, ny forskning inom andra länder visar att arven dock varit viktiga och kan komma att bli viktiga igen, samt frågan om hur det ser ut i den lilla välfärdsstaten Sverige? Källor till detta projekt var IoT, Förmögenhetsregistret och Belinda. Några diagram visades och ett av dem visade ärvt kapital som andel av nationalinkomsten, vilka var högre under 1800-talet jämfört med 1900-talet (även större varians under 1800-talet). För att få tillgång till mikrodata från SCB var det MONA som användes. Med mikrodata kan man titta på rörlighet, skapa många frågeställningar etc.

5 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 5(6) Som svar på en fråga om vad som kan förbättras kring den registerbaserade forskningen hänvisade Daniel till flera förslag som Bengt Westerberg framfört i utredningen om förutsättningarna för registerbaserad forskning. T.ex. att det vore önskvärt att skapa enklare vägar för forskare att få tillgång till data samt att kodnycklar skulle kunna bevaras längre, t.ex. 20 år. Detta för att man inte kan veta allt som bör ingår redan från början, hela tiden under projektets gång dyker det upp nya frågeställningar. Därmed är det svårt att kunna definiera beställningen exakt redan första gången. Vid tillägg av variabler vid senare tillfälle krävs nya definieringar, nya prövningar etc. Information om Boverkets verksamhet Jan Henriksson, Boverket, berättade om Boverket som tillkom 1989 efter en sammanläggning av tidigare Bostadsstyrelsen och Planverket. De är en förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende m.m. De arbetar bl.a. med att aktualisera statistik, följa och analysera utvecklingen på bostadsmarknaden, vilket görs på både nationell och regional nivå. Andra uppgifter är att följa och analysera tillämpningen av plan- och bygglagstiftningen samt lagstiftningen om energideklaration för byggnader. I förekommande fall upprättar de och förvaltar register över energideklarationer. När det gäller statistikområdet ska de även aktualisera och följa såväl statistik som analyser med inriktning på bostadsmarknader och byggande i ett nordiskt perspektiv. De ska även analysera skillnaderna mellan de nordiska ländernas utveckling när det gäller bostadsbyggande. 6. Yrkets betydelse för dödligheten Örjan Hemström, Prognosinstitutet på SCB, berättade om hur dödligheten varierar mellan olika yrken. Det har kommit ut en rapport om detta, vilken återfinns på webben. För yrkesindelning har SSYK använts som kod, vilken innehåller 355 yrkeskoder på sin mest detaljerade nivå. Det visade sig att kvalifikationskrav har påverkan för dödligheten i yrket. Bland vissa yrkesgrupper finns stora skillnader. Det finns även vissa könsskillnader i yrken som har hög respektive låg dödlighet. Tittar man i stället på utbildningsnivå visar det sig att de med hög utbildning har lägre dödsrisk än de med hög utbildning (detta oavsett yrke). Vid jämförelse mellan inrikes och utrikes födda förekom inga större skillnader utom för några grupper. Det finns flera faktorer som bidrar till skillnader i dödlighet mellan yrken. Örjan visade resultat i diagramform där skillnader kunde utläsas mellan olika bakgrundsfaktorer. 7. Övrigt En fråga kom upp om vad som händer med bakgrundsvariabler från föräldrarna i och med pågående avidentifiering av Barn-ULF. Helena nämnde kort att många

6 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 6(6) variabler från ULF/SILC matchas på Barn-ULF innan avidentifiering görs. Detta möjliggör att man fortfarande kan göra studier mellan barn och deras föräldrar. De ledamöter som var intresserade av att specifika variabler ska omfattas ombads kontakta SCB snarast för att klara ut möjligheten för detta. Jan Henriksson berättade att han kommer att gå i pension 30 november och avgå från användarrådet. Han tackade därmed för sig. Anna Hedborg framförde ett stort tack till Jan för hans långa tid i användarrådet. Enligt dagordningen skulle Anna Nyman berättat om SCB:s registerbaserade barnoch familjestatistik men denna punkt hanns tyvärr inte med denna gång (kan bli aktuellt till vårens möte istället). Vid protokollet Justeras Anna Hedborg

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2013-11-20 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Daniel Waldenström, Uppsala universitet Tom Nilstierna, Socialdepartementet

Läs mer

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08

Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) Minnesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2014-04-08 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande Jan Henriksson, Boverket Tom Nilstierna, Socialdepartementet Magnus

Läs mer

Mötesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik,

Mötesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(5) Mötesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2015-04-13 Närvarande: Peter Karpestam, Boverket Olle Sundberg, Finansdepartementet Peter Vikström, Konsumentverket

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-10-19 Philip Andö BV/SV Peter Gärdqvist BV/EV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 11 oktober 2017 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande Axel Arvidsson,

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 3 april 2017

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 3 april 2017 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-04-05 Peter Gärdqvist BV/EV Charlotte Samuelsson BV/SV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 3 april 2017 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande Axel

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016 MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2016-10-25 Anne Danielsen Rackner BV/SV Peter Gärdqvist BV/EV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 17 oktober 2016 Närvarande: Peter Vikström, Konsumentverket, ordförande

Läs mer

Mötesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik,

Mötesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(5) Datum BV/EV 2015-11-05 Utfärdare Peter Gärdqvist Mötesanteckningar från användarrådet för välfärdsstatistik, 2015-10-28 Närvarande: Anna Hedborg, ordförande

Läs mer

Integration - Analys 2008 LE0105

Integration - Analys 2008 LE0105 Befolkning och välfärd/prognosinstitutet 2008-12-18 1(7) Integration - Analys 2008 LE0105 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Integration analys: Integration Etablering på arbetsmarknaden

Integration analys: Integration Etablering på arbetsmarknaden Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (10) Integration analys: Integration Etablering på arbetsmarknaden 2014 LE0105 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3

Läs mer

Statistikens betydelse och nytta för samhället

Statistikens betydelse och nytta för samhället Statistikens betydelse och nytta för samhället SCB i Varför är SCB i Almedalen? Utveckla, framställa och sprida statlig statistik Förse våra användare med statistik som underlag för beslutsfattande, debatt

Läs mer

Hushållens boende 2015 HE0111

Hushållens boende 2015 HE0111 BV/EV 2016-04-19 1(11) Hushållens boende 2015 HE0111 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och

Läs mer

Census 2011 samt ny hushålls- och bostadsstatistik

Census 2011 samt ny hushålls- och bostadsstatistik Census 2011 samt ny hushålls- och bostadsstatistik www.scb.se/hob 2011-05-05 Tomas Blomqvist FoB - Census Då: Samordnad folkräkning och bostadsräkning 1960 (1965) 1990 Statistikuppgifter blandat register

Läs mer

Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter

Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (13) Avgifter/hyror för nybyggda lägenheter 2013 BO0404 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

Planeringen av en statistisk undersökning

Planeringen av en statistisk undersökning F2 Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik (kap 2.5, 4) Planeringen av en statistisk undersökning Tre huvudfrågor: Vem ska undersökas? Vad ska undersökas?

Läs mer

Kapitalvinster och kapitalförluster, preliminär 2007

Kapitalvinster och kapitalförluster, preliminär 2007 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(12) Kapitalvinster och kapitalförluster, preliminär 2007 HE0109 Innehåll 0 Allmänna uppgifter SCBDOK 3.1 1 Innehållsöversikt 0.1 Ämnesområde 0.2 Statistikområde 0.3 SOS-klassificering

Läs mer

Undersökning av förtroendevalda i kommuner och landsting 2007 ME0001

Undersökning av förtroendevalda i kommuner och landsting 2007 ME0001 BV/DEM 2008-06-04 1(9) Undersökning av förtroendevalda i kommuner och landsting 2007 ME0001 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Jämställdhetsstatistik 2015 LE0201

Jämställdhetsstatistik 2015 LE0201 BV/BE 2015-06-04 1(9) Jämställdhetsstatistik 2015 LE0201 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

Demografisk analys 2011 Innehållsförteckning Administrativa uppgifter... Kvalitetsdeklaration... 4

Demografisk analys 2011 Innehållsförteckning Administrativa uppgifter... Kvalitetsdeklaration... 4 Befolkning och välfärd/prognosinstitutet 2011-03-25 1(5) Demografisk analys 2011 BE0701 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Hushållens boende 2014

Hushållens boende 2014 Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (12) Hushållens boende 2014 HE0111 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Vem ska undersökas? Vem ska undersökas? Planeringen av en statistisk undersökning. Tre huvudfrågor: Vad ska undersökas? Hur ska undersökningen göras?

Vem ska undersökas? Vem ska undersökas? Planeringen av en statistisk undersökning. Tre huvudfrågor: Vad ska undersökas? Hur ska undersökningen göras? F2 Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik (kap 2.5, 4) Planeringen av en statistisk undersökning Tre huvudfrågor: Vem ska undersökas? Vad ska undersökas?

Läs mer

Mötesanteckningar från Användarrådet för befolkning, demografi och utbildning 2013-04-16

Mötesanteckningar från Användarrådet för befolkning, demografi och utbildning 2013-04-16 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(7) Datum BV/BE, BV/PI, BV/UA 2013-04-16 Utfärdare Anna Andersson, Johan Tollebrant Mötesanteckningar från Användarrådet för befolkning, demografi och utbildning

Läs mer

Bostadsbestånd 2014 BO0104

Bostadsbestånd 2014 BO0104 Avdelningen för regioner och miljö 2015-04-23 1(8) Bostadsbestånd 2014 BO0104 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

SCB. din källa till kunskap

SCB. din källa till kunskap SCB din källa till kunskap Vem har användning av alla siffror? Statistik används av många grupper i samhället. Politiker behöver den för bra beslutsunderlag. För forskningen kan historiska data om befolkningen

Läs mer

Demografisk analys: Yrke och dödlighet ,

Demografisk analys: Yrke och dödlighet , Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (12) Demografisk analys: Yrke och dödlighet 2008 2012, 2014:3 BE0701 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober Oktober 2011 UF0110

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober Oktober 2011 UF0110 Avdelningen för befolkning och välfärd 2012-03-29 1(8) Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober Oktober 2011 UF0110 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om

Läs mer

Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2001

Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2001 Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2001 BO0102 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Boende, byggande och bebyggelse A.2 Statistikområde Bostadsbyggande och ombyggnad A.3 Statistikprodukten ingår

Läs mer

Demografisk analys: På egna ben. En beskrivning av ungas flytt från föräldrahemmet

Demografisk analys: På egna ben. En beskrivning av ungas flytt från föräldrahemmet Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (11) Demografisk analys: På egna ben. En beskrivning av ungas flytt från föräldrahemmet 2015:3 BE0701 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde...

Läs mer

Bygglovsstatistik för bostäder och lokaler 2003

Bygglovsstatistik för bostäder och lokaler 2003 Bygglovsstatistik för bostäder och lokaler 003 BO0701 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Boende, byggande och bebyggelse A. Statistikområde Bygglovsstatistik för bostäder och lokaler, f.d. Lokalbyggande

Läs mer

Befolkningsframskrivningar

Befolkningsframskrivningar Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (9) Befolkningsframskrivningar 2015-2060 BE0401 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Statistik om kommunala hälso- och sjukvårdsinsatser 2017

Kvalitetsdeklaration Statistik om kommunala hälso- och sjukvårdsinsatser 2017 2019-01-17 1(7) Avdelningen för statistik och jämförelser Jimi Löfman Kvalitetsdeklaration Statistik om kommunala hälso- och sjukvårdsinsatser 2017 Ämnesområde Hälso- och sjukvård Statistikområde Hälso-

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2018-11-22 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Samhällets utgifter för kultur Ämnesområde Kultur och fritid Statistikområde Samhällets utgifter för kultur Produktkod KU05 Referenstid 2017 2018-11-22 2 (7) Statistikens

Läs mer

Taxeringsutfallet Deklarationsår 2014, beskattningsår 2013 OE0701

Taxeringsutfallet Deklarationsår 2014, beskattningsår 2013 OE0701 NR/OEM 2015-02-04 1(6) Taxeringsutfallet Deklarationsår 2014, beskattningsår 2013 OE0701 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (6) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Bostadsbeståndet Ämnesområde Boende, byggande och bebyggelse Statistikområde Bostadsbyggande och ombyggnad Produktkod BO0104 Referenstid

Läs mer

Årskurs 9-elevregistret 2004/05

Årskurs 9-elevregistret 2004/05 Årskurs 9-elevregistret 2004/05 UF0101 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Skolväsende och barnomsorg A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Kvinnor och män i statistiken 11

Kvinnor och män i statistiken 11 Kvinnor och män i statistiken I detta kapitel ska statistikprocessen beskrivas mycket översiktligt. Här ges också exempel på var i processen just du kan befinna dig. Var finns statistik om kvinnor och

Läs mer

Korrigering av den totalräknade inkomstfördelningsstatistiken (TRIF)

Korrigering av den totalräknade inkomstfördelningsstatistiken (TRIF) PM 1 (5) 2015-12-21 Johan Lindberg Enheten för ekonomisk välfärdsstatistik 019-17 60 64 Korrigering av den totalräknade inkomstfördelningsstatistiken (TRIF) Den nya totalräknade inkomstfördelningsstatistiken

Läs mer

Barn- och familjestatistik

Barn- och familjestatistik Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (17) Barn- och familjestatistik 2012 LE0102 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Grundskolan: Slutbetyg 2007/08 UF0101

Grundskolan: Slutbetyg 2007/08 UF0101 BV/UA 2008-01-16 1(7) Grundskolan: Slutbetyg 2007/08 UF0101 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Taxeringsutfallet Taxeringsår 2013, inkomstår 2012 OE0701

Taxeringsutfallet Taxeringsår 2013, inkomstår 2012 OE0701 NR/OEM 2014-02-11 1(7) Taxeringsutfallet Taxeringsår 2013, inkomstår 2012 OE0701 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Användarrådet för regionalstatistik

Användarrådet för regionalstatistik RM/RTI Magnus Nyström MÖTESANTECKNINGAR 2014-10-08 1(6) Användarrådet för regionalstatistik Mötesanteckningar från mötet den 8 oktober 2014 Plats: SCB, Stockholm Närvarande medlemmar Peter Haglund Tillväxt,

Läs mer

Hushållens boende 2014 HE0111

Hushållens boende 2014 HE0111 BV/EV 2015-05-07 1(11) Hushållens boende 2014 HE0111 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Statistik om familjerätt 2016

Kvalitetsdeklaration Statistik om familjerätt 2016 2017-05-11 1(7) Avdelningen för statistik och jämförelser Barbro Engdahl Kvalitetsdeklaration Statistik om familjerätt 2016 Ämnesområde Socialtjänst Statistikområde Individ- och familjeomsorg Produktkod

Läs mer

Mötesanteckningar från Användarrådet för befolkning, demografi och utbildning 2012-10-03

Mötesanteckningar från Användarrådet för befolkning, demografi och utbildning 2012-10-03 Avd/Enhet/Ort Dokument Sida Mötesanteckningar 1(7) Datum BV/BE, BV/PI, BV/UA 2012-10-03 Utfärdare Johan Tollebrant & Åsa Berg-Alinski Mötesanteckningar från Användarrådet för befolkning, demografi och

Läs mer

MONA Referensgruppsmöte

MONA Referensgruppsmöte Datum 1/7 2018-11-16 MONA Referensgruppsmöte 2018-11-14 Närvarande: Lina Bjerke, Jönköping university Adina Feldman, Vetenskapsrådet Martin Hällsten, Stockholms universitet Lena Orpana, TCO Kirk Scott,

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION. Företagsregister och individdatabas, FRIDA. Statistiska centralbyrån (7) Ämnesområde Hushållens ekonomi

KVALITETSDEKLARATION. Företagsregister och individdatabas, FRIDA. Statistiska centralbyrån (7) Ämnesområde Hushållens ekonomi 2018-10-03 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Företagsregister och individdatabas, FRIDA Ämnesområde Hushållens ekonomi Statistikområde Inkomster och inkomstfördelning Produktkod HE0105 Referenstid 2016 2018-10-03

Läs mer

Ett socialstatistiskt system

Ett socialstatistiskt system STATISTISKA CENTRALBYRÅN Nordiska statistikermötet 1(6) Ett socialstatistiskt system Tema 1: Udvikling i statistikkerne Tillväxt, miljö och välfärd Temaleder: Monica Nelson Edberg, afdelingschef SCB Stina

Läs mer

Analyser om utbildning och arbetsmarknad: Sysselsättningen 2030 kan dagens försörjningsbörda bibehållas?

Analyser om utbildning och arbetsmarknad: Sysselsättningen 2030 kan dagens försörjningsbörda bibehållas? Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (9) Analyser om utbildning och arbetsmarknad: Sysselsättningen kan dagens försörjningsbörda bibehållas? 2012 UF0521 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde...

Läs mer

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 18 april 2018

Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 18 april 2018 MÖTESANTECKNINGAR 1 (8) 2018-04-25 Peter Gärdqvist BV/BEV Charlotte Samuelsson BV/SV Möte i användarrådet för Välfärdsstatistik 18 april 2018 Närvarande: Peter Vikström, ordförande, Konsumentverket Axel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Boverket; SFS 2012:546 Utkom från trycket den 28 augusti 2012 utfärdad den 16 augusti 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Boverket

Läs mer

Folkhögskolan vår- och hösttermin 2015 UF0510

Folkhögskolan vår- och hösttermin 2015 UF0510 BV/UA 2016-03-04 1(6) Folkhögskolan vår- och hösttermin 2015 UF0510 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Sjukdomar i sluten vård HS0110

Sjukdomar i sluten vård HS0110 2009-12-23 1(7) Sjukdomar i sluten vård 1987-2008 HS0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (8) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Lönesummor, arbetsgivaravgifter och preliminär A-skatt (LAPS) Ämnesområde Arbetsmarknad Statistikområde Lönesummor Produktkod AM0206

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 20180411 1 (6) KVALITETSDEKLARATION Produktion av skogsplantor 2017 Ämnesområde Jord och skogsbruk, fiske. Statistikområde Produktion i skogsbruket Produktkod JO0313 Referenstid Kalenderåret 2017. 20180411

Läs mer

Hushållens ekonomiska standard

Hushållens ekonomiska standard Hushållens ekonomiska standard Sta Hushållens ekonomiska standard Innehåll Innehåll Hushållens ekonomiska standard... 5 De totala beloppen för olika inkomstslag... 6 Inkomstspridning... 7 Ekonomisk standard

Läs mer

Registerbaserad hushållsstatistik

Registerbaserad hushållsstatistik Version 2.0 Sida Dokumentation 1 (8) 2017-03-15 Registerbaserad hushållsstatistik Inledning Den registerbaserade hushållsstatistiken är en statistik med kort historia och SCB:s första publicering skedde

Läs mer

Möte i rådet för den officiella statistiken

Möte i rådet för den officiella statistiken Protokoll 2015-02-24 Möte i Rådet för den officiella statistiken 1(5) Rådet för den officiella statistiken Sekretariatet Möte i rådet för den officiella statistiken 2016-02-19 Närvarande Stefan Lundgren,

Läs mer

Remiss angående Eurostat peer review

Remiss angående Eurostat peer review 1(6) Statistiska centralbyrån Er referens Dnr 2015/658 Diarienummer Utr 2015/28 Datum 2015-05-22 Remiss angående Eurostat peer review Trafikanalys har beretts tillfälle att yttra sig över SCB:s förslag

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 BV/UA 2013-03-27 1(10) Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (8) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Priser på jordbruksmark 2018 Ämnesområde Jord- och skogsbruk, fiske Statistikområde Prisutvecklingen i jordbruket Produktkod JO1002

Läs mer

Familjerätt 2012 SO0201

Familjerätt 2012 SO0201 2013-04-16 1(7) Familjerätt 2012 SO0201 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och

Läs mer

Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2012 HE0105

Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2012 HE0105 NR/OEM-Ö 2016-10-27 1(7) Företagsregister och individdatabas, FRIDA 2012 HE0105 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Taxeringsutfallet. Deklarationsår 2014, beskattningsår 2013. Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (10) OE0701. Innehåll

Taxeringsutfallet. Deklarationsår 2014, beskattningsår 2013. Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (10) OE0701. Innehåll Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (10) Taxeringsutfallet Deklarationsår 2014, beskattningsår 2013 OE0701 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

Hyror i bostadslägenheter (HiB)

Hyror i bostadslägenheter (HiB) Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (17) Hyror i bostadslägenheter (HiB) 2014 BO0406 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

Särskola för vuxna (Särvux) 2008 UF0110

Särskola för vuxna (Särvux) 2008 UF0110 Avdelningen för befolkning och välfärd 2009-02-27 1(7) Särskola för vuxna (Särvux) 2008 UF0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik

Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik F2 Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik Planeringen av en statistisk undersökning Tre huvudfrågor: Vem ska undersökas? Vad ska undersökas? Hur ska

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN

STATISTISKA CENTRALBYRÅN STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(18) Hyror i bostadslägenheter (HiB) 2013 BO0406 Innehåll 0 Allmänna uppgifter SCBDOK 3.1 1 Innehållsöversikt 0.1 Ämnesområde 0.2 Statistikområde 0.3 SOS-klassificering 0.4 Statistikansvarig

Läs mer

Demografisk analys: Barn, föräldrar och separationer

Demografisk analys: Barn, föräldrar och separationer Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (12) Demografisk analys: Barn, föräldrar och separationer 2013:1 BE0701 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

Nätpriser på naturgas och byten av naturgasleverantör

Nätpriser på naturgas och byten av naturgasleverantör Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (8) Nätpriser på naturgas och byten av naturgasleverantör 2009 EN0306 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (8) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Hushållens boende Ämnesområde Hushållens ekonomi Statistikområde Inkomster och inkomstfördelning Produktkod HE0111 Referenstid 31 december

Läs mer

Sveriges ekonomi 2014 NR0001

Sveriges ekonomi 2014 NR0001 NR/SES 2014-01-02 1(6) Sveriges ekonomi 2014 NR0001 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Löner, sysselsättning och inkomster: ökar klyftorna i Sverige?

Löner, sysselsättning och inkomster: ökar klyftorna i Sverige? Löner, sysselsättning och inkomster: ökar klyftorna i Sverige? Niklas Bengtsson, Per-Anders Edin och Bertil Holmlund Nationalekonomiska institutionen Uppsala Center for Labor Studies (UCLS) Uppsala universitet

Läs mer

Inkomstfördelning och välfärd 2015

Inkomstfördelning och välfärd 2015 Översikter och indikatorer 2013:1 Översikter och indikatorer 2015:5 Publicerad: 5-11-2015 Sanna Roos, vik. statistiker, tel. +358 (0)18 25 495 Inkomstfördelning och välfärd 2015 I korthet - Ålands välfärdsnivå

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2016

Kvalitetsdeklaration Statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2016 2018-01-17 1(6) Avdelningen för statistik och jämförelser Daniel Sandström Kvalitetsdeklaration Statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2016 Ämnesområde Hälso- och sjukvård Statistikområde

Läs mer

Komvux: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat

Komvux: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat Avdelningen för befolkning och välfärd 2007-09-18 1(7) Komvux: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat 2005/2006 UF0106 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen

Läs mer

HUSHÅLLENS EKONOMI BAKGRUNDSFAKTA 2016:1. ÖVERGÅNG från urvals baserad till totalräknad inkomstfördelningsstatistik

HUSHÅLLENS EKONOMI BAKGRUNDSFAKTA 2016:1. ÖVERGÅNG från urvals baserad till totalräknad inkomstfördelningsstatistik HUSHÅLLENS EKONOMI BAKGRUNDSFAKTA 2016:1 ÖVERGÅNG från urvals baserad till totalräknad inkomstfördelningsstatistik BAKGRUNDSFAKTA Övergång från urvalsbaserad till totalräknad inkomstfördelningsstatistik

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (7) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Priser på jordbruksmark 2017 Ämnesområde Jord- och skogsbruk, fiske Statistikområde Prisutvecklingen i jordbruket Produktkod JO1002

Läs mer

Trender och Prognoser om utbildning och arbetsmarknad (ToP)

Trender och Prognoser om utbildning och arbetsmarknad (ToP) Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (11) Trender och Prognoser om utbildning och arbetsmarknad (ToP) 2011 UF0515 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

Bostadsbestånd (kalkylerat) 2012 BO0104

Bostadsbestånd (kalkylerat) 2012 BO0104 Avdelningen för regioner och miljö 2013-05-30 1(8) Bostadsbestånd (kalkylerat) 2012 BO0104 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Fakta om undersökningen

Fakta om undersökningen Medborgarnas attityder 2017 Fakta om undersökning Fakta om undersökningen Population och urval Populationen, d.v.s. de objekt som man vill kunna dra slutsatser om, utgjordes av samtliga invånare i åldern

Läs mer

Nominerade och valda, Allmänna val

Nominerade och valda, Allmänna val Nominerade och valda, Allmänna val 2002 ME0107 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Medborgarinflytande A.2 Statistikområde Allmänna val A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja

Läs mer

Barn- och familjestatistik 2008 LE0102

Barn- och familjestatistik 2008 LE0102 BV/PI 2008-10-27 1(11) Barn- och familjestatistik 2008 LE0102 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Förmögenhetsstatistik 2003

Förmögenhetsstatistik 2003 Förmögenhetsstatistik 2003 HE0104 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Hushållens ekonomi A.2 Statistikområde Förmögenhetsstatistik A.3 Statistikprodukten ingår inte i Sveriges officiella statistik A.4

Läs mer

Nya högre antaganden om fruktsamhet och livslängd. Lotta Persson Örjan Hemström

Nya högre antaganden om fruktsamhet och livslängd. Lotta Persson Örjan Hemström Nya högre antaganden om fruktsamhet och livslängd Lotta Persson Örjan Hemström Det framtida barnafödandet Lotta Persson Lotta.Persson@scb.se Antaganden för 7 grupper Födda barn efter moderns födelselandsgrupp

Läs mer

Grundskolan: Slutbetyg 2009/10

Grundskolan: Slutbetyg 2009/10 Grundskolan: Slutbetyg 2009/10 UF0101 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Skolväsende och barnomsorg A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2019-06-17 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Statistik om familjerätt 2018 Ämnesområde Socialtjänst Statistikområde Familjerätt Produktkod SO0201 Referenstid 31 december 2017 och hela året 2018 2019-06-17 2 (7)

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2017

Kvalitetsdeklaration Statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2017 2019-05-02 1(7) Avdelningen för statistik och jämförelser Alice Wallin Kvalitetsdeklaration Statistik om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn 2017 Ämnesområde Hälso- och sjukvård Statistikområde

Läs mer

Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997

Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997 1 Beskrivning av statistiken Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997 UF0105 0 Administrativa uppgifter om produkten 0.1 Benämning Gymnasieskolan: Sökande och intagna 0.2 Statistikområde Skolväsende och

Läs mer

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg: Barn och personal per 15 oktober 2009 UF0123

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg: Barn och personal per 15 oktober 2009 UF0123 BV/UA 2010-03-30 1(7) Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg: Barn och personal per 15 oktober 2009 UF0123 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Statistik om kommunal familjerådgivning 2015 2015

Statistik om kommunal familjerådgivning 2015 2015 Beskrivning av statistiken 2016-05-18 SO0206 1(10) Statistik och jämförelser Jesper Hörnblad Statistik om kommunal familjerådgivning 2015 2015 SO0206 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter

Läs mer

SCB-Indikatorer 2014 AA0101

SCB-Indikatorer 2014 AA0101 NR/SES 2014-02-03 1(6) SCB-Indikatorer 2014 AA0101 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

Hushållens boende 2013

Hushållens boende 2013 Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (11) Hushållens boende 2013 HE0111 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer

MONA Referensgruppsmöte

MONA Referensgruppsmöte Datum Beteckning Sida 2018-05-07 Dnr U-2018/0327 1 (8) Ert datum Er beteckning MONA-supporten Susanne Dahllöf MONA Referensgruppsmöte 2018-05-07 Närvarande: Erik Bihagen, Stockholms universitet Adina Feldman,

Läs mer

Registerbaserad Hushållsstatistik. Tomas Johansson Befolkningsstatistik, SCB tomas.johansson@scb.se

Registerbaserad Hushållsstatistik. Tomas Johansson Befolkningsstatistik, SCB tomas.johansson@scb.se Registerbaserad Hushållsstatistik Tomas Johansson Befolkningsstatistik, SCB tomas.johansson@scb.se Lite historik 1990 2006 2008 2009 2010 2011 2013 Sista Folk- och Bostadsräkningen (FoB) Riksdagen beslutar

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Statistik om kommunala hälso- och sjukvårdsinsatser 2016

Kvalitetsdeklaration Statistik om kommunala hälso- och sjukvårdsinsatser 2016 2017-05-18 1(7) Avdelningen för statistik och jämförelser Lukas Ryan Kvalitetsdeklaration Statistik om kommunala hälso- och sjukvårdsinsatser 2016 Ämnesområde Hälso- och sjukvård Statistikområde Hälso-

Läs mer

Trender och prognoser om utbildning och arbetsmarknad 2017 UF0515

Trender och prognoser om utbildning och arbetsmarknad 2017 UF0515 Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (11) Trender och prognoser om utbildning och arbetsmarknad 2017 UF0515 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2018-06-28 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Statistik om familjerätt 2017 Ämnesområde Socialtjänst Statistikområde Familjerätt Produktkod SO0201 Referenstid 31 december och hela året 2017 2018-06-28 2 (7) Statistikens

Läs mer

Familjerätt 2008 SO0201

Familjerätt 2008 SO0201 Socialtjänstavd/Statistikenheten 2009-05-13 1(6) Familjerätt 2008 SO0201 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2016 BO0102

Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2016 BO0102 2016-05-19 1(9) Ombyggnad och rivning av flerbostadshus 2016 BO0102 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Demografisk analys: Tabeller & diagram 2015 BE0701

Demografisk analys: Tabeller & diagram 2015 BE0701 Befolkning och välfärd/prognosinstitutet 2016-06-08 1(9) Demografisk analys: Tabeller & diagram 2015 BE0701 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

Regionala räkenskaper

Regionala räkenskaper Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (9) Regionala räkenskaper 2012 NR0105 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig...

Läs mer