Webinar jan MILJÖ- och ARBETSMILJÖLAGSTIFTNING. under

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webinar jan 2014. MILJÖ- och ARBETSMILJÖLAGSTIFTNING. under 2014 2014-01-14"

Transkript

1 Webinar jan 2014 MILJÖ- och ARBETSMILJÖLAGSTIFTNING under

2 2014 JANUARI FEBRUARI MARS APRIL MAJ JUNI Skärpta regler för vissa laserpekare Inför Seveso III Utbildning WSP Skillnaderna mellan de rättsliga reglerna för vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet ses över Kvotplikt och beskattning av biodrivmedel Boverket redovisar förslag för att skärpa nivåerna för energihushållning Ny folkhälsomyndighet Nya WEEE direktivet ska vara implementerat Skydd för dricksvattentäkter Tillsynsreglerna för energideklarationer för byggnader ändras MKB och EU rätten Förändrade bestämmelser inför miljörapporteringen Ny lag om EUmiljömärket Inför Seveso III Utbildning WSP Ny kulturmiljölagstiftning Ny förordning om export och import av farliga kemikalier träder ikraft Skärpta minimikrav för utsläpp till luft för stora förbränningsanläggning Remiss av NV förslag till producentansvar för läkemedel Befintliga anläggningar krav på skapa statusrapport inom ramen för IED Utkast Vägledning finns tillgänglig hos NV Offentliggörande av den slutgiltiga CoRAP uppdateringen En ny lag om kontroll av ekologisk produktion

3 2014 JULI AUGUSTI SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Sanktionsavgifter för arbetsmiljöbrott Inför kommande begränsning av dekabde Nya regler kring Trikloretylen Ikraftträdande för en del av den femte anpassningen till CLP förordningen Nya bullerregler

4 Skärpta regler för laserpekare Krav på tillstånd f r om den 1 januari 2014 för starka laserpekare Med stark laserpekare menas batteridrivna laserpekare som är avsedda att hållas i handen och tillhör laserklass 3R, 3B eller 4. Vanligtvis innebär det laserpekare som är starkare än 1 milliwatt (mw). Exempel: visarlasrar och diverse riktnings- och våglasrar, laserapparater som hör till klass 4 används bland annat i sjukhus som operationslaser och i industrin för att skära i metall, samt som ljuseffekter i olika showframställningar

5 Tillsynsreglerna för energideklarationer för byggnader ändras Nya krav ställs på dem som anlitas för att göra energideklarationer. Kravet på ackreditering avskaffas och nya regler införs om att samtliga personer som arbetar med energideklarationer ska vara certifierade När det gäller de nya kunskapskraven blir det en omställningsperiod på sex månader, t.o.m. juni 2014, för dem som i dag är ackrediterade.

6 Skärpta krav för utsläpp till luft för stora förbränningsanläggning Huvuddragen kvarstår men reglerna som gäller krav för utsläpp till luft skärps. Se fulltextlagstiftningen pga den omfattande mängden detaljerad information och gränsvärden. Nya BAT-slutsatser för stora förbränningsanläggningar och förbränning av avfall beräknas publiceras runt 2015 respektive runt Förordning om förbränning av avfall SFS (2013:253) träder ikraft den 7 januari 2014 för 2013-anläggningar som är en industriutsläppsverksamhet. Det är de verksamheter som omfattas av någon av verksamhetskoderna , , , , eller i 29 kap och miljöprövningsförordning (2013:251). NFS 2002:28 upphävs den 18 juni 2013, men den ska ändå fortsätta tillämpas för 2013-anläggningar fram till den 7 januari 2014.

7 Kraven på statusrapport gäller för alla industriutsläppsverksamheter f r om 7 januari Kraven på statusrapport gäller för alla industriutsläppsverksamheter från och med den 7 januari I statusrapporten ska redovisas de föroreningar som förekommer i mark och grundvatten inom det område där verksamheten bedrivs eller avses att bedrivas, hur området används när statusrapporten upprättas, tillgänglig information om tidigare användning av området, och mark- och grundvattenmätningar som avspeglar förhållandena i området. Se bla sid 6 i utkast till vägledning på Naturvårdsverkets hemsida!

8 Nya WEEE direktivet ska vara implementerat Nya WEEE direktivet ska vara implementerat den 14 februari 2014 Syftet med det nya WEEE direktivet är att förbättra insamlingen, återanvändningen och återvinningen av förbrukade elektroniska apparater. Målet är att minska elavfallet och att nå en effektivare energianvändning samt begränsa olaglig export Det nya direktivet ska få alla aktörer involverade i en elektronisk apparats livscykel att förbättra sin miljöprestanda; producenter, distributörer och konsumenter Försenad svensk förordning troligt ikraftträdande feb/mars

9 Reglerna för vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet ses över SOU 2013:69 Ny tid ny prövning - förslag till ändrade vattenrättsliga regler Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 maj Åtgärder i ytvatten Bortledning av grundvatten Infiltration Markavvattning Vattenanläggning Vattentäkt, vattenreglering och vattenöverledning Förr: nyttjandet av vattenresurserna = civilrätt Nu: prövning enligt MB Syftet med omprövning: anpassning av tillstånd och villkor till ändrade förhållanden t.ex. vattenförhållanden, ny teknik, nya värderingar och krav drygt 3700 tillståndsgivna vattenkraftverk/dammar endast ca 2,4 % har omprövats med hänsyn till fiske och naturvård

10 Utredningen: Reglerna för vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet ses över Analys av rättskraftens räckvidd i fråga om sådana tillstånd och äldre rättigheter som meddelats före MB:s ikraftträdande. även äldre verksamheter enligt MB:s hänsynsregler och EU-rättens krav! kanske en tillståndsplikt för vissa typer av vattenverksamheter i en s.k. A-, B-och C-lista? harmonisering av regler för rättegångskostnader och rätt till ersättning vid omprövning? nödvändigt att möjliggöra för tillsynsmyndigheterna ställa krav på att alla äldre anläggningar och verksamheter ska bedrivas enligt gällande rätt! även urminnes hävd, privilegiebrev och andra särskilda rättigheter att förfoga över vattnet tillmäts fortsatt rättsverkan i de delar som har prövats regler som idag gäller för miljöfarlig verksamhet vid ändring ska gälla för vattenverksamhet tidsbegränsade tillstånd generella föreskrifter och föreskrifter om miljörapport.

11 Skydd för dricksvattentäkter Ramdirektivet för vatten anger inrättande av vattenskyddsområden svenska vattentäkter saknar helt eller delvis skydd Alltså: kravet på säkerhetszoner för yt- och grundvatten som används för uttag av dricksvatten och där bekämpningsmedel inte får användas eller lagras, innebär att Sverige behöver stärka skyddet kring vattentäkter. kommunerna åläggs en skyldighet att inrätta vattenskyddsområden för att 4 skydda allmänna vattentäkter som används för uttag av dricksvatten kommuner och länsstyrelse ges rätt att inrätta vattenskyddsområden till skydd för andra vattentäkter än allmänna vattentäkter som används tex kommande vattentäkter eller enskilda vattentäkter Att inrätta vattenskyddsområde är en lång process. Därför: föreslås börja gälla den 1 januari 2019 för att ge kommunerna tid att göra utredningar som krävs och fatta nödvändiga beslut.

12 Förändrade bestämmelser inför miljörapporteringen Ändringen NFS 2013:12 ändrar i NFS 2006:9 Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport i bilaga 2, bilaga 4-4, bilaga 2a, 4a, 3-5. Tex: I emissionsdeklarationsdelen införs att för förbränningsanläggningar som omfattas av förordningen (2013:252) om stora förbränningsanläggningar ska i emissionsdeklarationen, förutom årsvärden enligt 5, även rapporteras värden för parametrarna i bilaga 2 del I till dessa föreskrifter. För förbränningsanläggningar som omfattas av förordningen (2013:253) om förbränning av avfall ska anges värden för parametrarna i bilaga 2 a till dessa föreskrifter. Där så är möjligt ska uppgifterna redovisas i SMP:s emissionsdel. Ändringen NFS 2013:12 reglerar miljörapporter från och med verksamhetsåret 2014 vilket ska rapporteras första gången 31 mars 2015 (en del uppgifter ska redovisas först senare, se övergångsbestämmelserna).

13 Ny förordning om export och import av farliga kemikalier träder ikraft Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 av den 4 juli 2012 om export och import av farliga kemikalier träder ikraft den 1 mars Nya förordningen är en anpassning till de ändringar som skett genom att Reach-förordningen och det nya systemet för klassificering och märkning, CLP-förordningen, införts.

14 Offentliggörande av den slutgiltiga CoRAP uppdateringen Inom ramen för Reach-förordningen ska den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA årligen lämna en uppdatering av den löpande handlingsplanen för EU:s medlemstater vad gäller ämnesutvärdering= CoRAP Uppdateringen innehåller 125 ämnen som föreslås för granskning av 22 medlemsstater under ämnet utvärderingen av Reach. Den innehåller 56 nya utvalda ämnen och 69 ämnen som kommer från uppdateringen som offentliggjordes den 20 mars ECHA: s målsättning är att anta och offentliggöra det slutgiltiga CoRAP uppdate-ring för mars 2014.

15 I SOU 2011:57 En bättre arbetsmiljö genom effektivare sanktioner Istället för att använda straff kan en myndighet istället föreskriva att en administrativ påföljd, en sanktionsavgift, ska utkrävas; enklare snabbare således effektivare? Rör brott mot arbetsmiljölagen och även AFS:ar. I BrB kvarstår straffen! Fyra risknivåer påverkar. Tex kronor för ett litet företag och 1 miljon vid högsta riskklassen. Planeras träda i kraft den 1 juli Formellt beslut om AFS:arna fattas av AV:s GD den 25 mars 2014.

16 Nya bullerregler Översyn för att öka samordningen av planläggning och lovgivning enligt plan- och bygglagen (2010:900) med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Reglering i förordning av riktvärden för buller från väg- och spårtrafik och industribuller samt undantag från riktvärdena vid planläggning och lovgivning av bostäder. Utredningen föreslår att de nya lagbestämmelserna ska träda i kraft den 1 juli Propositionen överlämnas från regeringen till riksdag den 18 mars 2014.

17 Kommande begränsning av dekabde EU:s kemikaliemyndighet ECHA arbetar för att införa en kommande begränsning av flamskyddsmedlet dekabde i REACH Den 1 augusti 2014 ska underlaget till EU kommissionen vara klart. De fattar sedan beslut kring dekabde och bilaga XVII till Reach förordningen. Exempel på användning - DekaBDE används främst i plaster / polymerer / kompositmaterial och textilindustrin. Den används också i lim och tätningsmedel, liksom vid beläggning och bläck

18 Nya regler kring Trikloretylen Trikloretylen har tagits upp på bilaga XIV till Reach. Det betyder att den som vill använda och släppa ut trikloretylen på EU-marknaden måste ha tillstånd att göra detta från och med den 21 april 2016 och då ska en sådan ansökan ha inkommit senast den 21 oktober 2014 Exempel på användning - Trikloretylen är ett ämne som bland annat används som avfettningsmedel för metall och som laboratoriekemikalie. Det är redan förbjudet i kemiska produkter för konsumentbruk (enligt Reach).

19 Övrigt 5,2 miljarder kr till miljö- och naturvård under 2014 Myndighetsstrukturen ses över under 2014 för att förbättra miljötillsynen Samråd kring kvicksilverkonventionen under 2014 Under 2014 påbörjas en revidering och översyn av BREF dok för mat, dryck och mjölk industrin, ytbehandling med organiska lösningsmedel, impregnering av trä och träprodukter samt förbränning av avfall Nya krav kring miljörapportering inför miljörapporten 31 mars Den 31 maj 2015 träder Seveso III direktivet ikraft År 2015 träder nya regler i kraft för hur mycket svavel sjöfarten får släppa ut i Östersjön och Nordsjön. Reglerna blir 10 gånger så hårda som idag och 35 gånger så hårda som i resten av Europa och Världen. Resterande delar av den femte tekniska anpassningen av CLPförordningen 1 juni 2015/1 april 2016 börjar gälla EU inför nya regler för batterier f r om hösten 2015/31 december 2016/2017.

20 Övrigt Tillståndsplikt för tillverkning, import eller användning av ftalaterna DEHP och DBP f r om 21 februari 2015 Senast den 1 juni 2015 ska blandningar som släpps ut på marknaden märkas enligt CLP. Från och med den 1 juni 2015 gäller inte längre CLP och KIFS 2005:7 parallellt vid klassificering och märkning av blandningar EU parlamentet vill se hårdare lagstiftning kring hormonstörande ämnen en strategi förväntas presenteras 1 juni 2015 Echa arbetar med att utreda förutsättningarna för att införa ytterligare begränsningar i den europeiska kemikalielagstiftningen Reach vad gäller bly och blyföreningar i varor avsedda för konsumentbruk (t ex reflexarmband, väskor, knappar etc). Utökad begränsning av kadmium i plast kräver mer information

21 Vill du veta mer och fortsätta hålla dig uppdaterad? Kontakta oss så kan vi berätta mer om våra tjänster och produkter på området Bevakning Miljöbokhyllan med Lagverket Miljökalendern och veckomail Nytt tillfälle i september 2014 anmäl ditt intresse här Utbildning SEVESO III och framtida sevesotillsyn anmäl dig här eller ställ frågor kring Seveso till jan-ove.ragnarsson@wspgroup.se Kontakta oss gärna! Jessica Rankell jessica.rankell@wspgroup.se tel Anette Bååth anette.baath@wspgroup.se tel Marie Wennergren marie.wennergren@wspgroup.se tel

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i miljötillsynsförordningen (2011:13); SFS 2014:430 Utkom från trycket den 11 juni 2014 utfärdad den 28 maj 2014. Regeringen föreskriver i fråga om miljötillsynsförordningen

Läs mer

Välkommen 2015! Miljö- och arbetsmiljölagstiftning på Miljöbokhyllan första halvåret 2015 och vad som kan komma resten av året

Välkommen 2015! Miljö- och arbetsmiljölagstiftning på Miljöbokhyllan första halvåret 2015 och vad som kan komma resten av året WSP Natlikan Digitala verktyg och webbanpassade lösningar för e8 framsynt och resulta;nriktat hållbarhetsarbete Lagverket - Allt för din lagbevakning Interna;onell lagbevakning i 35 länder Kunniga kompetenta

Läs mer

Industriutsläppsdirektivet (IED)

Industriutsläppsdirektivet (IED) Page 1 of 5 Industriutsläppsdirektivet (IED) Riksdagen har beslutat om hur EU:s industriutsläppsdirektiv, IED, ska införlivas i svensk lagstiftning. Regeringen planerar att besluta om nya och ändrade förordningar

Läs mer

Så genomförs industriutsläppsdirektivet

Så genomförs industriutsläppsdirektivet Så genomförs industriutsläppsdirektivet Sofia Hedelius Bruu Naturvårdsverket 1 EU:s direktiv om industriutsläpp 2010/75/EU Omarbetning av IPPC och sex sektorsdirektiv Tillämpas fr.o.m. den 7 januari 2013

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Delbetänkande av vattenverksamhetsutredningen. Tina Buckland Länsstyrelsen Västerbotten

Delbetänkande av vattenverksamhetsutredningen. Tina Buckland Länsstyrelsen Västerbotten Delbetänkande av vattenverksamhetsutredningen Tina Buckland Länsstyrelsen Västerbotten Nu finns det hopp om fler glada laxar. DN Svensk vattenkraft i fara SvD Näringsliv Förslagen [ ] kommer att äventyra

Läs mer

Industriutsläppsdirektivet (IED)

Industriutsläppsdirektivet (IED) Industriutsläppsdirektivet (IED) Svenskt genomförande Industriutsläppsförordningen (2013:250) Miljöprövningsförordningen (2013:251) Förordn. om stora förbränningsanläggningar (2013:252) Förordn. om avfallsförbränning

Läs mer

Innehåll. INDUSTRI- UTSLÄPPS- BESTÄMMELSER Genomförandet av IED i Sverige. Naturvårdsverket Oktober Naturvårdsverket Oktober 2017

Innehåll. INDUSTRI- UTSLÄPPS- BESTÄMMELSER Genomförandet av IED i Sverige. Naturvårdsverket Oktober Naturvårdsverket Oktober 2017 INDUSTRI- UTSLÄPPS- BESTÄMMELSER Genomförandet av IED i Sverige Naturvårdsverket Oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-31 1 Innehåll Det svenska genomförandet Naturvårdsverket

Läs mer

IED-direktivet analys, konsekvenser och utmaningar

IED-direktivet analys, konsekvenser och utmaningar IED-direktivet analys, konsekvenser och utmaningar Gasdagarna 2013 PIA PEHRSON Advokat/partner 1 Nya förordningar Industriutsläppsförordningen (2013:250) Miljöprövningsförordningen (2013:251) Förordning

Läs mer

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Eva Sandberg Internationella enheten Avdelningen för Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel Kemikalieinspektionen Det handlar om. Lagstiftning

Läs mer

-Har det hänt något medan jag du låg i hängmattan?

-Har det hänt något medan jag du låg i hängmattan? -Har det hänt något medan jag du låg i hängmattan? Miljö- och arbetsmiljölagstiftning på Miljöbokhyllan andra halvåret 2014 och vad som kan komma 2015 2014-08-26 juli augusti september oktober november

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad med stöd av 14

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Lennart Karlsson Den Svenska Modellen och IED

Lennart Karlsson Den Svenska Modellen och IED Lennart Karlsson Den Svenska Modellen och IED Lennart Karlsson 010-505 5460; lennart.karlsson@afconsult.com Jobbat hela mitt professionella liv med miljö sedan jag började 1973 på IVL Första tillståndsärendet

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem PRESENTATION INNEHÅLL Lagkrav och myndigheter Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt Hantering av specifika problem LAGKRAV OCH MYNDIGHETER LAGSTIFTNING Svensk lagstiftning Lag Förordning

Läs mer

Vattenverksamhetsutredningen

Vattenverksamhetsutredningen Vattenverksamhetsutredningen Delbetänkande 2013:69 Slutbetänkande 2014:35 Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Ny definition av tillståndsplikten för vattenverksamhet Tillståndsplikten för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer; SFS 2010:965 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Dricksvattenutredningen (L 2013:02) Dir. 2014:73. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Dricksvattenutredningen (L 2013:02) Dir. 2014:73. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Dricksvattenutredningen (L 2013:02) Dir. 2014:73 Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2014 Utvidgning av uppdraget och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:923 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Reach informationskrav för varor och. Echa-databas under avfallsdirektivet

Reach informationskrav för varor och. Echa-databas under avfallsdirektivet Reach informationskrav för varor och Echa-databas under avfallsdirektivet Reach kandidatlista verktyg för företag och konsument 26 april 2019 Anne Marie Vass anne-marie.vass@kemi.se Observera Denna presentation

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2012:907 Utkom från trycket den 21 december 2012 utfärdad den 13 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 14 maj 2009. KIFS 2009:5 Utkom från

Läs mer

Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter

Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 Förordning (1998:944) om förbud m.m. i vissa fall i samband med hantering, införsel och utförsel av kemiska produkter 1 [4264] Denna förordning innehåller

Läs mer

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås en ändring i 29 kap. 1 miljöbalken. Förslaget innebär att det straffbara området för miljöbrott

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel; beslutade den 4 juli 2011. KIFS 2011:4 Utkom från

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; Utkom från trycket den 22 juli 2003 utfärdad den 10 juli 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels att 19 kap. 5,

Läs mer

2013-12-19. Nytt inom livsmedelslagstiftningen inför 2014

2013-12-19. Nytt inom livsmedelslagstiftningen inför 2014 2013-12-19 Nytt inom livsmedelslagstiftningen inför 2014 Välkommen! Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2013-2016 Pengar till areella näringar, landsbygd och livsmedel (MJU2) Informationsförordningen

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 44/2 Europeiska unionens officiella tidning 18.2.2011 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 143/2011 av den 17 februari 2011 om ändring av bilaga XIV till Europaparlamentets och rådets 1907/2006

Läs mer

Industriemissionsdirektivet (IED) - betydelse för verksamhtsutövarna?

Industriemissionsdirektivet (IED) - betydelse för verksamhtsutövarna? 1 Näringslivets miljöchefer Malmö 13 februari 2014 Industriemissionsdirektivet (IED) - betydelse för verksamhtsutövarna? Advokat Anders Linnerborg, Setterwalls Advokatbyrå AB Vad ska vi göra åt IED? Bakgrund

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog

Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Miljöbalken och plan- och bygglagen, samverkar eller motverkar de varandra? Tomas Underskog Stockholm den 31 januari 2018 Samordnade bullerregler för att underlätta bostadsbyggandet SOU 2013:57 Utredarens

Läs mer

Övervakning och rapportering

Övervakning och rapportering Kristin Gunnarsson Naturvårdsverket 2013-02-07 Innehåll Lagstiftning Principer för övervakning och rapportering Avgifter och andra påföljder Uppdaterade övervakningsplaner för 2013-2020 1 Lagstiftning

Läs mer

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN MB 14 kap kemisk produkt: ett kemiskt ämne eller en blandning av kemiska ämnen som inte är en vara vara: ett föremål som under produktionen får en särskild form, yta eller design, vilken i större utsträckning

Läs mer

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola Film: Giftfri förskola YouTube: Utbildning Giftfri förskola Välkommen till en dag om upphandling och giftfri vardag! Välkomna Giftfri miljö Hållbar upphandling Roller i arbetet för en giftfri miljö och

Läs mer

Informationsskyldighet TILLSYN AV INDUSTRI- UTSLÄPPS- VERKSAMHETER (IUV) Naturvårdsverket Oktober Naturvårdsverket Oktober 2017

Informationsskyldighet TILLSYN AV INDUSTRI- UTSLÄPPS- VERKSAMHETER (IUV) Naturvårdsverket Oktober Naturvårdsverket Oktober 2017 TILLSYN AV INDUSTRI- UTSLÄPPS- VERKSAMHETER (IUV) Naturvårdsverket Oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-01 1 Informationsskyldighet 2 kap. 1 IUF - Information till

Läs mer

Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008

Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008 Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008 31 mars 2015 CLP 2015: AGERA NU! Upplägg 09.30X Inledning och bakgrund syfte med dagen X Roller och ansvar X Principer för klassificering

Läs mer

Gröna listan för Medlemskap i BilRetur. Grön lista för Partners till BilRetur

Gröna listan för Medlemskap i BilRetur. Grön lista för Partners till BilRetur Gröna listan för Medlemskap i BilRetur Grön lista för Partners till BilRetur Vad krävs för att vara med i BilRetur Att du har Bilskrotningsauktorisation Att du uppfyller Lagkrav och Förordningar som krävs

Läs mer

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne www.miljosamverkanskane.se Affärsmodeller Olika verksamheter integreras med varandra för att dra nytta av

Läs mer

Kommentarer till checklistans frågor

Kommentarer till checklistans frågor Kommentarer till checklistans frågor Checklistan är tänkt att användas som ett stöd i tillsynen. I detta dokument ges kortfattade kommentarerer till respektive fråga i checklistan. Vi anger vilken artikel

Läs mer

Stockholm den 20 december 2013

Stockholm den 20 december 2013 R-2013/2087 Stockholm den 20 december 2013 Till Miljödepartementet M2013/2436/Nm Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 oktober 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över Vattenverksamhetsutredningens

Läs mer

IED -VAD INNEBÄR DET FÖR ER?

IED -VAD INNEBÄR DET FÖR ER? GENDIATUR, QUE REIUNT EXPLABO. UT ASINCTIIS DE VOLLACCAB ISUNT ET EOS QUATIANDANDI DELLECU LLUPTIIST IED -VAD INNEBÄR DET FÖR ER? 1 2016-05-03 IED Industriutsläppsdirektivet, i kraft inom EU årsskiftet

Läs mer

Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK

Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK Regler och nytt Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket Naturvårdsverket Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Statens folkhälsoinstitutet

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Energibrunnar och tunneldrivning ur ett miljörättslig perspektiv

Energibrunnar och tunneldrivning ur ett miljörättslig perspektiv Energibrunnar och tunneldrivning ur ett miljörättslig perspektiv den 25 oktober 2017 Advokaten Björn Hellman tfn: 08-696 95 85/070-770 77 82 e-post: bjorn.hellman@adv-aberg.se Utgångspunkter Anmälningsplikt

Läs mer

Aktuellt inom RoHS - farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) Cecilia Westöö EU-koordinering

Aktuellt inom RoHS - farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) Cecilia Westöö EU-koordinering Aktuellt inom RoHS - farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (EEE) Cecilia Westöö EU-koordinering 2017-10-17 Elektronik Miljöbalken (SFS 1998:808) Kunskapskrav Substitutionsprincipen Förpackningsdirektivet

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Nytt och aktuellt inom övriga regelverk. EU-informationsmöte Johanna Löfbom

Nytt och aktuellt inom övriga regelverk. EU-informationsmöte Johanna Löfbom Nytt och aktuellt inom övriga regelverk EU-informationsmöte 2019-04-11 Johanna Löfbom Observera Denna presentation innehåller en förenklad bild av lagstiftningen. För en fullständig bild av regelverket

Läs mer

Kemikalier i varor regler och Handlingsplan för giftfri vardag

Kemikalier i varor regler och Handlingsplan för giftfri vardag Kemikalier i varor regler och Handlingsplan för giftfri vardag Frida Ramström Inspektör Kemikalieinspektionen 30 september 2014 Kemikalieinspektionen Central myndighet för kemikaliefrågor (ca 250 personer)

Läs mer

2015-05-12. Promemoria. Miljö- och energidepartementet

2015-05-12. Promemoria. Miljö- och energidepartementet Promemoria 2015-05-12 Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet 1. Inledning Promemorians förslag:

Läs mer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer

Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Import och exportföreskrifter/kemiska produkter och biotekniska organismer 1 Förordning (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer Inledande bestämmelser 1 [4231] Denna förordning är meddelad

Läs mer

Lagar och regler om kemikalier

Lagar och regler om kemikalier Exempel från: Håll Sverige Rent Lagar och regler om kemikalier Låt eleverna läsa om lagar och regler kopplat till kemikalier, prata om texterna tillsammans, och avsluta med en frågesport. Läs och frågesporta

Läs mer

Vad händer på HaV inom området vattenskydd?

Vad händer på HaV inom området vattenskydd? Vad händer på HaV inom området vattenskydd? Seminarium om vattenskydd 16 november 2016 Pia Almbring pia.almbring@havochvatten.se HaVs vägledning för långsiktigt skydd av vattentäkter Vägledning kopplad

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Kommittédirektiv. Styrmedel för bättre vattenkvalitet. Dir. 2008:157. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008

Kommittédirektiv. Styrmedel för bättre vattenkvalitet. Dir. 2008:157. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008 Kommittédirektiv Styrmedel för bättre vattenkvalitet Dir. 2008:157 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda användningen av ekonomiska och andra

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 16-04-21 1 Vad är cirkulär ekonomi? En cirkulär ekonomi bygger på kretsloppssystem

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927) Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 11 december 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om avfallsförordningen (2011:927)

Läs mer

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat

Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar. Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Seveso III och dess påverkan på olika lagstiftningar Erica Nobel / Partner / Advokat Christian Härdgård / Senior Associate / Advokat Bakgrund Förändringarna i Sevesolagstiftningen har sin grund i Seveso

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

Taxebilaga 1 till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken

Taxebilaga 1 till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken Förslag MBN 07-- 9 Antagen av Kommunfullmäktige 08-0-6 5 Taxebilaga till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken Den fasta avgiften räknas fram genom att multiplicera antalet timmar (tidsåtgången)

Läs mer

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011

Kommittédirektiv. En effektiv Sevesolagstiftning. Dir. 2011:72. Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Kommittédirektiv En effektiv Sevesolagstiftning Dir. 2011:72 Beslut vid regeringssammanträde den 25 augusti 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över regleringen av tillståndsgivning och tillsyn

Läs mer

FAKTABLAD REACH - Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals 2013-04-11. WSP Natlikan

FAKTABLAD REACH - Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals 2013-04-11. WSP Natlikan FAKTABLAD REACH - Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals 2013-04-11 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga lösningar

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 18.4.2013 Europeiska unionens officiella tidning L 108/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 348/2013 av den 17 april 2013 om ändring av bilaga XIV till Europaparlamentets

Läs mer

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015

På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU. Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 På gång inom avfallsområdet i Sverige och EU Dialogmöte om avfall i Lycksele den 23 april 2015 Föreskrifter och vägledningar Revidering av föreskrifter om kommunal avfallsplanering Rapportering av bygg-

Läs mer

Aktuella frågor om kemikalier inom EU

Aktuella frågor om kemikalier inom EU Aktuella frågor om kemikalier inom EU Anne Marie Vass 2015 02 20 Fokus i Sverige och EU Giftfri miljö Giftfri vardag Nationell lagstiftning Cirkulär ekonomi REFIT Program för enklare och billigare EU lagstiftning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om avfallsförbränning; SFS 2002:1060 Utkom från trycket den 20 december 2002 utfärdad den 12 december 2002. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Syftet med denna förordning

Läs mer

Miljölagstiftningen tillämpning och förändringar. Erica Nobel / Partner / Advokat

Miljölagstiftningen tillämpning och förändringar. Erica Nobel / Partner / Advokat Miljölagstiftningen tillämpning och förändringar Erica Nobel / Partner / Advokat Bakgrund Miljölagstiftningen utvecklas ständigt, främst genom praxis och ny EU-lagstiftning Olika lagstiftningar och myndigheter

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter Lagstiftning och hantering av kemiska produkter LAGSTIFTNING Miljöbalken 14:e kap i MB Kemiska produkter och biotekniska organismer Förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer.

Läs mer

Aktuellt inom miljöområdet

Aktuellt inom miljöområdet Aktuellt inom miljöområdet Kommunal planering - miljö Buller Miljötillsynförordningen Industriutsläppsdirektivet Sevesoutredningen Taxa inom miljöbalkens område Energikrav Stärk den kommunala planeringen

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 758 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten

Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten 2014-01-16 Vattenverksamhet i 11 kap miljöbalken uppförande, ändring, lagning och utrivning av dammar eller andra anläggningar i vattenområden, fyllning och pålning

Läs mer

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården Taxebilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna i samband med bygglov eller vid bygglovbefriade byggnader på etablerad

Läs mer

Vägen till en giftfri miljö. Falun 26 april 2017 Anna Lindberg Kemikalieinspektionen

Vägen till en giftfri miljö. Falun 26 april 2017 Anna Lindberg Kemikalieinspektionen Vägen till en giftfri miljö Falun 26 april 2017 Anna Lindberg Kemikalieinspektionen Vårt uppdrag: Förebyggande kemikaliekontroll Utvecklar lagstiftning och andra styrmedel. Prövar ansökningar om tillstånd

Läs mer

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 207--29 Dnr 204.2775 axebilaga Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet för vilken tillstånds- eller anmälningsplikt gäller enligt 5 eller 2 förordningen

Läs mer

Regler om vattenskyddsområden

Regler om vattenskyddsområden Sid 1 Regler om vattenskyddsområden Länsstyrelsen eller kommunen kan med stöd av miljöbalken förklara ett område vars vattentillgångar behöver skyddas som vattenskyddsområde. Reglerna för detta finns i

Läs mer

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten 2013-09-19 1 [6] Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt föreskrifter för natur- och kulturreservat eller vattenskyddsområde

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Bilaga 1A till förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 1 (7) Fasta avgifter och er för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.11.2018 C(2018) 7509 final KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU).../ av den 16.11.2018 om ändring, för anpassning till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen,

Läs mer

Reach bakgrund, syfte, mål och prioriteringar

Reach bakgrund, syfte, mål och prioriteringar Reach bakgrund, syfte, mål och prioriteringar Föredrag vid Reach-rådets seminarium 12 september 2013 Mona Blomdin Persson Kemikalieinspektionen Reach-förordningen Registration, Evaluation, Authorisation

Läs mer

Stora förbränningsanläggningar

Stora förbränningsanläggningar MILJÖRAPPORTING VÄGLEDNING STORA FÖRBRÄNNINGSANLÄGGNINGAR Stora förbränningsanläggningar I denna vägledning finns en instruktion för hur uppgifter enligt 5 sjunde stycket, bilaga 2 del I och 4 punkt 15

Läs mer

Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach

Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach 2011-05-16 Bilaga 5 Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach De benämningar som har en egen definition i Reach (artikel 3) har här markerats med asterisk (*) Se även lista på KemI:s hemsida: http://www.kemi.se/templates/page

Läs mer

Lathund Riktlinjer för att godkänna materialmottagare

Lathund Riktlinjer för att godkänna materialmottagare Lathund Riktlinjer för att godkänna materialmottagare Detta dokument behandlar de riktlinjer som används vid godkännande av mottagare i systemet www.materialredovisning.se. Dokumentet omfattar endast delar

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 741 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 1999:381 Utkom från trycket den 14 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

REACH Registrering, utvärdering, tillstånd och begränsning av kemikalier. Cecilia Westöö 10 oktober 2018

REACH Registrering, utvärdering, tillstånd och begränsning av kemikalier. Cecilia Westöö 10 oktober 2018 REACH Registrering, utvärdering, tillstånd och begränsning av kemikalier Cecilia Westöö 10 oktober 2018 Den här presentationen Kort om grunderna i förordningen Aktuellt inom Reach Arbetet med Reach översynen

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Dokumentnamn och uppdateringsinfo

Dokumentnamn och uppdateringsinfo Arbetsmiljö allmänt SFS 1977:1160 Arbetsmiljölag (1977:1160) t.o.m. SFS 2010:1225 SFS 1977:1166 Arbetsmiljöförordning (1977:1166) t.o.m. SFS 2009:1164 AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare 2011-05-16 Bilaga 2 Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3 Reach trädde i kraft 1 juni 2007 och är än så länge under infasning. Delar av Reach gäller

Läs mer

Minnesanteckningar från arbetsgruppen om vattens möte i Trosa den 22 november 2013.

Minnesanteckningar från arbetsgruppen om vattens möte i Trosa den 22 november 2013. Minnesanteckningar från arbetsgruppen om vattens möte i Trosa den 22 november 2013. Deltagare: Namn Organisation Arbetsgrupp Anneli Carlén Nyköpings kommun, miljöstrateg samt Nyköpingåarnas VVF Information/utbildning/samverkan

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; NFS 2013:12 Utkom från trycket den 9 december 2013 beslutade

Läs mer

PROJEKT. Granskning av miljörapporter för verksamhetsåret Projekt

PROJEKT. Granskning av miljörapporter för verksamhetsåret Projekt PROJEKT Granskning av miljörapporter för verksamhetsåret 2010 Projekt 1 2011-06-15 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS

Läs mer

10/1/2015. Varutillsyn seminarieserie 2015. Översikt. Definition. Camilla Westlund, inspektör Kemikalieinspektionen

10/1/2015. Varutillsyn seminarieserie 2015. Översikt. Definition. Camilla Westlund, inspektör Kemikalieinspektionen Varutillsyn seminarieserie 2015 Camilla Westlund, inspektör Kemikalieinspektionen Översikt Vad är en vara? Hur mycket information finns det för varor jämfört med bekämpningsmedel och kemiska produkter?

Läs mer

RAPPORT 4/17. Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. kemikalieinspektionen.se

RAPPORT 4/17. Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige. kemikalieinspektionen.se Bilaga Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige Rapport från ett regeringsuppdrag RAPPORT 4/17 kemikalieinspektionen.se Kemikalieinspektionen är en myndighet under

Läs mer

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 204-09-5 Dnr 204.2775.2 axebilaga Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Avgifter för prövning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet för vilken tillstånds- eller anmälningsplikt gäller enligt 5 eller 2

Läs mer