Abborre Perca fluviatilis

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Abborre Perca fluviatilis"

Transkript

1

2 Abborre Perca fluviatilis Abborren är lätt att känna igen på de fina färgerna. Abborrar lever i sjöar, åar, tjärnar och olika slags miljöer i Östersjöns saltfattiga kustvatten. Abborrarna kan bilda stora stim på flera tiotals meter. På kvällen skingras stimmen och abborrarna beger sig på jakt. Abborre fångas året runt. Den kan tillredas på många sätt och exempelvis rökt abborre är en mycket uppskattad läckerhet. Abborren är Finlands nationalfisk. Abborre äts av: Abborren äter som ung: Abborren äter senare:

3

4 Alfågel Clangula hyemalis Alfågeln är en and som häckar i arktiska områden. I Estland övervintrar alfågeln oftast på öppet hav och ses ofta passera från början av september till början av juni. Under vårflytten i maj flyger hundratusentals alfåglar över Finska viken. Hanarna kännetecknas av två långa stjärtfjädrar. De livnär sig på musslor, skaldjur och fiskar. Havsörnar kan fånga alfåglar, men några andra fiender till havs har den inte. Mest hotas alfågeln av människan: alfåglarna och antalet ungar har minskat på grund av oljeolyckor och för att de fastnar i fiskefällor. Den hotas av: Den äter:

5

6 Blåmussla Mytilus trossulus Man kan ofta hitta skal från blåmusslor som har sköljts upp på våra stränder. På estniska heter blåmusslan Söödav rannakarp, detta namn har den fått för att den äts av såväl fåglar, fiskar och flera ryggradslösa djur samt människor. I Finska viken blir blåmusslan cirka 2 4 cm och lever på upp till 40 meters djup. På havsbotten fastnar den gruppvis på hårda ytor, huvudsakligen stenar, där den bildar stora kolonier. Som näring använder den rester från växter och djur samt plankton och filtrerar vatten genom sin kropp. Per kvadratmeter filtrerar blåmusslor cirka m³ vatten per dygn och rengör på så sätt vattnet betydligt. Den äts av: Den äter:

7

8 Blåstång Fucus vesicolosus En platt, buskig brunalg, vars karaktäristiska kännetecken är dess luftblåsor. Den växer på 1 6 meters djup på stenig havsbotten och blir oftast cirka cm hög. Blåstången är ett av de mer mångsidiga ekosystemen i Östersjön dess växtplatser är viktiga livsmiljöer för andra algarter, småfiskar och bottendjur. Fiskar leker i blåstångszoner och där förekommer många olika algarter och havstulpaner samt många små snäckor, räkor, gråsuggor och andra ryggradslösa djur. Nödvändig för: Den behöver: näringsämnen

9

10 Djurplankton Djurplankton utgörs av små djur i olika utvecklingsstadier. En del av planktonorganismerna rör sig snabbt och smidigt, andras rörelseförmåga är begränsad eller saknas helt. Till djurplankton hör små urdjur, hjuldjur, små mikroskaldjur såsom hoppkräftor och vattenloppor, men även larver/yngel från större organismer som fiskar och havstulpaner. Djurplanktonens näring består av växtplankton. Djurplankton äts av större ryggradslösa djur i havet, såsom snäckor och havstulpaner samt många fiskyngel och fiskar. Den äts av: Den äter:

11

12 Ejder Somateria molissima Ejdern är en stor andfågel som häckar på små skär. Sin föda skaffar den såväl i grunt vatten och genom att dyka djupare. Ejdern anländer till häckningsområdet i slutet av mars. Den fodrar sitt bo med sina dun vilket är den bästa naturliga värmeisoleringen. Ejderdun är väldigt lätta och används i jackor och sovsäckar. När ungarna har kläckts förflyttas kullarna ut på havet och samlas i grupper med upp till 40 ungar. Höstflytten varar från början av september-oktober till december. Ejdern är den vanligaste havsfågeln i Finland. Den hotas av: Den äter:

13

14 Fjädermyggslarver Chironomidae Fjädermyggslarverna är högst 3 mm långa, beige, vita eller vinröda. De har känsliga ledade kroppar, ofta med en böjd bakkropp och ett litet svart huvud. Larverna finns såväl i grunt vatten vid kusterna som i öppet hav. De lever fritt i bottendyn eller inkapslade i dy, en del till och med i vattenväxternas vävnader. De är en viktig del av näringen för andra bottendjur och fiskar. De äter huvudsakligen nedbrytbara ämnen, men en del är även rovdjur. De spenderar två år av sitt liv i bottendyn och förvandlas till färdiga mygg i maj. Den kläckta fjädermyggslarven stiger till ytan och flyger. Den äts av: Den äter: nedbrytbara ämnen

15

16 Flundra Platichthys flesus Flundran, eller skrubbskäddan, är en platt bottenfisk som simmar och ligger på bottnen på ena sidan. Flundrans ungar ser till en början likadana ut som andra fiskyngel, med buken nedåt och ryggen uppåt. När ungarna är ca 1 cm långa förändras de: kroppen blir uppifrån sett tillplattad och ena ögat flyttar över till andra sidan. Av den här orsaken ligger flundrans bägge ögon på samma sida av fisken (oftast på högra sidan). Fram till denna förändring simmar ynglen fritt omkring i vattnet men efter den lever de på havsbottnen. Ungens översida blir nu mörkare till färgen och undersidan förblir ljus. Flundrans kött är välsmakande, och flundra röks, torkas och steks. För kustborna har flundran varit en av de viktigaste matfiskarna. Flundran äts av: Flundran äter som ung: Flundran äter senare:

17

18 Gädda Esox lucius Gäddan är en enstöring som lurar på byte i vattenväxtligheten. Den är en skicklig jägare tack vare den goda synen och de övriga sinnena. Då gäddan får syn på ett byte går den till blixtsnabb attack. Stora gäddor kan snappa åt sig också andungar, grodor och små däggdjur. Gäddan sväljer bytet helt. Gäddan kan äta också artfränder, då det råder brist på föda. Gäddan hör till de viktigaste bytesfiskarna för fritidsfiskare. Gäddans kött har låg fetthalt. Gädda äts av: Gäddan äter som ung: Gäddan äter senare:

19

20 Gammarus Gammarus spp. Gammarus känns igen på sin ledade kropp som är platt vid kanterna, sina många ben och konkava rygg, som till färgen är grönaktig eller rödaktig. De lever på botten eller i alger, i grävda gropar eller dy. Förekommer främst vid kusten. De äter vegetabilier från växter och sediment på ytan och nedbrytbara ämnen från djur. Många fiskar har gammarus som sin främsta näring. Den äts av: Den äter: NEDBRYTBARA ÄMNEN FRÅN VÄXTER OCH SEDIMENT PÅ YTAN

21

22 Gös Sander lucioperca Gösen lever främst i kustområden med grumligt vatten och den går på jakt huvudsakligen i skymningen. Varma somrar gynnar gösen då uppstår stora årsklasser och fiskarna växer snabbt. Före äggläggningen i maj-juni leker gösarna; paret simmar flera dagar kring lekplatsen och plaskar ivrigt. Hanen gräver lekgropen och putsar den från gyttja och smuts. Honan lämnar lekplatsen efter äggläggningen, men hanen stannar kvar och vaktar äggen tills de har kläckts. Under den här tiden äter hanen ingenting. Gösen är en uppskattad bytesfisk för sitt läckra kött men också för att den växer så snabbt. Eftersom gösen är ett eftertraktat byte, fiskas den ofta för intensivt. Gös äts av: Gösen äter som ung: Gösen äter senare:

23

24 Gråsäl Halichoerus grypus Gråsälen är den största och vanligaste av de två sälarter som finns i Finska viken. De vuxna hansälarna kan bli över 3 meter långa och väga upp till 300 kg. Gråsälen föder sina ungar i februarimars på isblock och om det inte finns is, så på skär ute på öppna havet. Under ett par veckor diar sälungar den fettrika mjölken och kan öka upp till 2 kg i vikt per dygn. I Finska viken finns färre än tusen gråsälar. Den äter fisk, skaldjur, ibland även andra fåglar. I Estland är gråsälen fridlyst, men i Finland och på Åland kan den jagas i begränsad mängd. Den hotas av: Den äter:

25

26 Havsöring Salmo trutta I likhet med laxen tillbringar havsöringen sina första år i en älv. Sedan vandrar den till havet för att äta men återkommer på hösten till hemälven för att leka. I sin vandringsiver kan öringarna ta sig upp för över 1,5 meter höga vattenfall och dammar. När öringen kommit tillbaka till älven söker den en lämplig lekplats i en kraftigt strömmande fors med grusbotten. Öringshonan gräver en lekgrop, där den lägger rommen. När rommen har befruktats med hanens mjölke, täcker fiskarna över gropen med grus och gör en ny lekgrop. Dammar som byggts i åar och älvar har hindrat havsöringar och laxar från att vandra upp i många vattendrag och förstört yngelproduktionsområden. Havsöringen förökar sig dock nuförtiden i många bäckar, men exempelvis bristen på lekplatser, miljöns dåliga tillstånd och för intensivt fiske till havs och i lekområdena utgör ett stort hot mot artens fortbestånd. Iståndsättning av åar och bäckar, som ofta görs som talkoarbete, främjar skyddet av havsöringen. Havsöring äts av: Havsöringen äter som ung: Havsöringen äter senare:

27

28 Havsörn Haliaeetus albicilla Havsörnen är den största rovfågeln i Nordeuropa. En vuxen fågel kan lätt identifieras på sin vita stjärt, sitt ljusa huvud och sin ljusgula kraftiga näbb. Dess vingspann kan uppgå till 2,5 meter. Vuxna havsörnar stannar ofta på samma platser medan de unga färdas mer. De bygger ofta sina bon i tallar vid stränder, i blandskogar eller i toppen av träd i kärrmarker. Ett bo som använts i decennier kan väga upp till tusen kilo. Havsörnen är en fridlyst art i Finland. Den hotas av: Den äter: SÄLUNGAR OCH -AS

29

30 Ishavsgråsugga Saduria entomon Ishavsgråsuggan är en skaldjursart som växer sig stor, störst av Finska vikens gråsuggearter vilka har funnits i Östersjön ända sedan istiden. Den förekommer mest i sänkor, där vattnet är kallt året runt, men när den söker efter näring rör den sig även in på grundare vatten. Den kan bli upp till 8 cm, den lever på havsbotten och gräver i bottensedimentet och söker efter ryggradslösa djur som grävt ner sig. Den äter även döda fiskar. Ishavsgråsuggor hamnar ofta även i strömmingstrålar, så ibland hamnar den via affären även i våra kök. Den äts av: Den äter:

31

32 Lake Lota lota Laken är en kallvattenfisk som rör sig på natten. Dess hud är slemmig och hal, och det är svårt att urskilja de små fjällen i den. Laken söker sig fram med hjälp av luktsinnet. Laken hittar föda även fastän parasiter skulle ha gjort den blind. Laken är den enda sötvattenfisk som leker på vintern under isen. Romäggen har en liten fettdroppe i sig och de utvecklas svävande i närheten av bottnen. På sommaren då vattentemperaturen är över C är laken rätt passiv. Laken är en uppskattad fisk främst för rommens och det goda köttets skull. Även dess ovanligt stora och vitaminrika lever används som mat. Lake äts av: Laken äter som ung: Laken äter senare:

33

34 Lax Salmo salar Laxen är en vandringsfisk. De unga laxarna lever 2 3 år i en älv, varefter de söker sig till havet och när de blivit könsmogna vandrar de tillbaka till sin hemälv. Lämpliga lekplatser är kraftigt strömmande forsar. Honan gräver en lekgrop i bottnen, där hon lägger rommen och sedan täcker hon den med grus. En del individer dör efter leken i utmattning och hunger, resten söker sig tillbaka till havet. Endast en liten del av laxarna leker flera gånger under sitt liv. Laxbestånden har blivit tydligt mindre, eftersom många laxälvar har byggts ut för elproduktion. Även älvarnas dåliga vattenkvalitet inverkar menligt på laxen. De laxar som fångas i Finska viken kan härstamma från vilket som helst av Östersjöns olika laxbestånd. En stor del av laxbytet består av inplanterade individer, som kläckts och tillbringat sina första år i en fiskodlingsanstalt. Laxen är en mycket uppskattad bytesfisk. Av denna orsak utsätts den för rovfiske, vilket betyder att den fångas för kraftigt i förhållande till laxbeståndens produktion. Lax äts av: Laxen äter som ung: Laxen äter senare:

35

36 Havstrut Larus marinus Havstrutenen är den största måsarten i Finska viken. Den påträffas över hela kusten, mest på uddar, stenar, skär längre ut i havet, där den häckar i grupper om något par eller i små kolonier. På dess gula näbb finns den karaktäristiska röda fläcken. Dess basföda består av fiskar, och den kan fånga fiskar som väger ett par kilo. Under häckningstiden äter den även andra fåglars ägg och ungar och kan döda ruvande änder. Den kan även äta sin artfrändes ungar. Den hotas av: Den äter: AS AV SÄLAR FÅGELÄGG OCH UNGAR

37

38 Mört Rutilus rutilus Mörten lever i sötvatten och brackvatten i närheten av stranden. Den äter djurplankton och bottendjur och i motsats till många av våra andra arter också växtdelar och växtplankton. Hanarna klär sig i lekdräkt under lektiden i deras hud bildas då knölar av hornämne. Man kan bra höra och se när leken är igång, för mörtarna plaskar ivrigt i vattnet. Det kan gå så vilt till att en del av rommen sprätter upp ur vattnet. Mörtens kött anses benigt, och då vattnen är varma smakar det inte så gott. Man kan dock lätt göra god mat av mörten, och den kan tillredas på många olika sätt. Mört äts av: Mörten äter:

39

40 Näbbgädda Belone belone Näbbgäddans kropp är lång men styv. Ett gott kännetecken för arten är näbben, dvs. de förlängda käkarna, men också de gröna benen. Näbbgäddan är en rovfisk som lever i stim. Den fäster äggen i vattenväxter, för att de ska ha tillräckligt med syre. Förekomsten av näbbgäddsstim exempelvis i Estlands kustvatten är troligen beroende av temperaturen. Näbbgäddans kött är gott och de gröna benen enkla att urskilja. Näbbgädda äts av: Näbbgäddan äter:

41

42 Östersjömussla Macoma balthica Östersjömusslan är det vanligaste bottenlevande djuret i Finska viken och hela Östersjön, därför får den symbolisera bottendjuren i hela Östersjön. Östersjömusslan hanterar variationen i vattnets salthalt bättre än andra musselarter. Den lever nedgrävd i sedimentet och trivs i dyig och sandig botten. Den filtrerar bottendyns övre näringsrika lager. I Finska viken blir den 1 2,5 cm lång. Den äts av: Den äter:

43

44 Piggvar Scophthalmus maximus Piggvaren är en platt, tallriksformad bottenfisk som ligger på ena sidan. Fenorna omger hela dess kropp. På övre sidan av piggvaren finns de karakteristiska piggarna, som gör fiskens yta sträv. Piggvaren lever ensam och håller till på ett ganska litet område. Ungarna ser till en början ut som andra fiskyngel men då de är ca 2 cm flyttar det högra ögat över till vänstra sidan. Efter det här börjar de unga fiskarna leva på bottnen med högra sidan nedåt och vänstra sidan uppåt. Piggvar fiskas med samma fångstredskap som flundra, och i allmänhet röks eller steks den. Piggvar äts av: Piggvaren äter som ung: Piggvaren äter senare:

45

46 Rovborstmask Hediste diversicolor Rovborstmasken är en vanlig art i hela Östersjön och en av de vanligaste havsborstmaskarna. Den lever i dybotten, ofta bland växtlighet. Den har utgreningar i varje led, försedda med långa borstar. Rovborstmasken blir cirka 5 10 cm lång och äter allt möjligt (bl.a. växtplankton, djurplankton, bakterier, detritus, små ryggradslösa djur). Eftersom rovborstmaskarna ingår i nästan alla fiskars kost, kan de användas som bete vid fiske. Den äts av: Den äter: SMÅ RYGGRADSLÖSA DJUR DETRITUS BAKTERIER

47

48 Sjurygg Cyclopterus lumpus Den knubbiga sjuryggen söker bottendjur i skymningen. Den sover den ljusa tiden av dygnet genom att fästa sig i en sten eller klippa med hjälp av en sugkopp, som artens bukfenor ombildats till. Under lektiden blir hanens buk röd eller violett. Honan lägger ägg på havsbottnen. Hanen vaktar äggen och viftar med fenorna fram friskt vatten över dem. Sjurygg fiskas om vårarna. Till matlagning används bara hanen, som kallas stenbit. Fiskens kött är vitt och smakligt och en uppskattad läckerhet i många länder. Sjurygg äts av: Sjuryggen äter:

49

50 Strömming Clupea harengus membras Strömmingen är en form av sillen och den har anpassat sig till förhållandena i Östersjön. Strömmingen förekommer över allt i Östersjön. Strömmingarna indelas enligt lektiden i vår- och höstströmmingar. Strömmingarna lever i stim, som rör sig snabbt och kan göra långa vandringar då de söker föda men också under lektiden. Strömmingen kompenserar den stora dödligheten som beror på rovdjur och fångst med att producera ett stort antal yngel. Strömmingen leker på med bottenalger bevuxna eller bara stenbottnar och ynglen växer upp i de grunda kustvattnen. Strömmingen är den viktigaste bytesfisken i Östersjön, och den används som näring på många sätt. Strömmingen är Estlands nationalfisk. Strömming äts av: Strömmingen äter:

51

52 Tånglake Zoarces viviparus Tånglaken är den enda fiskarten i Östersjön som föder levande ungar. Ungarna föds på vintern och är då ca 4 cm långa och klarar sig genast på egen hand på havsbottnen. I Estland kallas tånglaken för fattigmannens ål. Vid Pärnuviken brukar lettiska och estniska fiskare byta abborrar mot tånglakar, för tånglaken är en högt uppskattad matfisk i det lettiska köket. Folk gör sylta av tånglake, och dessutom kan man steka eller röka fisken. Tånglake äts av: Tånglaken äter:

53

54 Vassbuk Sprattus sprattus Balticus Vassbuken, eller skarpsillen, är en vitt utbredd art i Finska viken.vassbukarna samlas tidvis i stora stim, som kan vara hundratals meter till flera kilometer långa. Vassbuken leker i ytvattnet på öppna havet i juni-juli. Fiskare har lagt märke till vassbukens speciella beteende under lektiden: det ser ut som ett ösregn skulle träffa den lugna vattenytan. Vassbuken påminner om strömmingen men ett gott kännetecken för denna art är den vassa buken, som känns sträv när man drar med fingret längs buken från stjärten mot huvudet. Vassbuken är en viktig bytesfisk. På hösten är dess fettprocent hög (10 18 %), och av vassbuk görs bl.a. fiskkonserver. En stor del av bytet blir dock foder för djur. Vassbuk äts av: Vassbuken äter:

55

56 Växtplankton Växtplankton utgörs av encelliga organismer (främst alger) med fotosyntesförmåga. De svävar i havsvattnets ytlager och producerar viktiga organiska ämnen till andra organismer. Till sin storlek växlar växtplankton mellan 0,01 0,1 mm. De utgör början på havets näringskedja, som formar nästan 95 % av havets primära organiska ämnen och som direkt eller indirekt påverkar levnadsvillkoren och utgör näring för alla vattenorganismer. De viktigaste växtplanktongrupperna utgörs av kiselalg, flagellater, blågröna alger och grönalger. På våren ökar mängden växtplankton så att deras biomassa kan ses med blotta ögat. Man kallar detta för växtplanktonets blomning. Nödvändig för: Den behöver: näringsämnen

57

58 Vikare Phoca hispida botnica Östersjövikaren lever endast i Östersjön. Den är världens minsta säl och blir bara cm och väger kg. Vikaren har karaktäristiska ljusa virvlar i sin päls på den mörka ryggen och magen. Den klarar sig inte utan is, eftersom den föder sina ungar i en grotta av snö dit man endast kommer via vatten. Förekomsten av vikaren beror på bestämda isförhållanden, där den kan bygga bo och andningsöppningar. Vikarens bestånd har minskat i Finska viken till ett par hundra stycken, som lever främst i vikens östra del. Vikaren är utrotningshotad i Östersjön och särskilt Finska vikens population är på väg att utrotas på grund av människans verksamhet där samt klimatförändringarna. Den hotas av: Den äter:

59

60 Vimma Vimba vimba Vimman hör till mörtfiskarna men den är en vandringsfisk, precis som laxfiskarna. Den vandrar från brackvattnet upp i åar för att leka. Under lekvandringen på hösten eller våren kan vimman ta sig fram rentav flera hundra kilometer. Före vandringen äter den rikligt med fet föda. Leken går av stapeln på våren, på grusbottnar i rinnande vatten. Vimmorna är mycket noga med att bottnen ska vara ren. Hanen putsar bottnen från gyttja och växter. Hot mot vimman är förlusten av lekplatser på grund av igenväxning och uppdämning av åar. Vimman är en god matfisk, och den kan rökas, torkas eller saltas. Vimma äts av: Vimma äter som ung: Vimma äter senare:

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

Område: FISKAR. Arbetsuppgifter och instuderingshjälp:

Område: FISKAR. Arbetsuppgifter och instuderingshjälp: Område: FISKAR Arbetsuppgifter och instuderingshjälp: A. Häftet om fiskar Gör uppgifterna 1-12 med hjälp av häftet om fiskar från boken Runt i Naturen Uppgift 13 är en gemensam uppgift. Du ska sedan kunna

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

Malmö Naturskola FISKAR. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål...

Malmö Naturskola FISKAR. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål... Malmö Naturskola FISKAR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål... 5 1 Abborre Abborren är en av de vanligaste fiskarna i Sverige.

Läs mer

havets barnkammare och skafferi

havets barnkammare och skafferi B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Grunda hav s v i k a r Grunda hav s v i k a r havets barnkammare och skafferi Det börjar äntligen bli vår; solen skiner, fåglarna sjunger och

Läs mer

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Olika fiskar har olika former och färger. Platta, runda, långsmala, tjock och kompakta. Fenorna är också olika i form, antal och storlek. Alla fiskar är utvecklade

Läs mer

1. Mal X. Lake 2. Gädda. www.tipspromenadfragor.se

1. Mal X. Lake 2. Gädda. www.tipspromenadfragor.se 1 Det här är den enda sötvattenlevande torskfisken vi har. Lång skäggtöm och marmorerad färgteckning. Den förekommer i hela landet förutom i Bohuslän och i nordvästra fjällandskapet. Ofta passiv på dagtid,

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

Östersjön - ett evolutionärt experiment

Östersjön - ett evolutionärt experiment Östersjön - ett evolutionärt experiment Matte/NO-biennette 26 januari 2013 Professor Lena Kautsky, även känd som Tant Tång Stockholms Universitets Östersjöcentrum Presentationens struktur Först om Varför

Läs mer

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan vår vackraste fisk Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan anses ofta som vår vackraste fisk. Färgprakten hos hanen kan utan

Läs mer

Fiskelycka! KAMPANJ DELVIS FINANSIERAD AV EUROPEISKA GEMENSKAPEN. Pro Fisk rf www.prokala.fi

Fiskelycka! KAMPANJ DELVIS FINANSIERAD AV EUROPEISKA GEMENSKAPEN. Pro Fisk rf www.prokala.fi Fiskelycka! KAMPANJ DELVIS FINANSIERAD AV EUROPEISKA GEMENSKAPEN Pro Fisk rf www.prokala.fi 2 VASSBUK STRÖMMING 30-90 g Strömming och Vassbuk 12-20 cm vår viktigaste fångstfisk, lever i Östersjön, en mindre

Läs mer

Beskrivning av använda metoder

Beskrivning av använda metoder Faktablad om provfisket i Ivarskärsfjärden 2010 (http://www.regeringen.ax/.composer/upload//naringsavd/fiskeribyran/faktablad_om_pro vfisket_i_ivarskarsfjarden.pdf) Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes

Läs mer

Varar i svenska vatten B IO I O L OG O G I

Varar i svenska vatten B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Nedan: Att plattfiskar ser skeva ut i huvudet beror på att deras ena öga vandrar över från ena sidan till den andra. På bilden syns en piggvar,

Läs mer

Karin Beronius Erkenlaboratoriet. Öppet vatten, fisk

Karin Beronius Erkenlaboratoriet. Öppet vatten, fisk Öppet vatten, fisk Vem har inte suttit i en eka en ljummen sommarkväll och metat eller fiskat med kastspö? Några har kanske till och med testat att pimpla på vintern? Men att lägga nät för att studera

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2014

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2014 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2014 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

Vegetationsrika sjöar

Vegetationsrika sjöar Hur viktiga är undervattensväxterna för fisk och småkryp? Tina Kyrkander Vegetationsrika sjöar Hornborgasjön Krankesjön Tåkern Mkt vegetation Mkt fågel 1 Inventering i Vänern många typer av sjöar i en

Läs mer

Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Bakgrund

Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Bakgrund Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1976: 1976 1983; djupnät i Finbofjärden. 1983 1987; kustöversiktsnät börjar

Läs mer

Sjustrålig smörbult B IO I O L OG O G I. - en av våra vanligaste fiskar

Sjustrålig smörbult B IO I O L OG O G I. - en av våra vanligaste fiskar Sjustrålig smörbult känns lätt igen på en stor, mörk fläck vid stjärtfenans bas. Bilden visar en ung hane som ännu inte fått sin vackert färgade parningsdräkt. B IO I O L OG O G I 20 Sjustrålig smörbult

Läs mer

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 TUSENTALS SJÖAR Sjörikt land Sverige Drygt 100 000 sjöar större än 1 ha = 0,01 km 2 = 0,1 km x 0,1 km 80 000 sjöar mindre än 10 ha Cirka en tiondel av sveriges yta.

Läs mer

ett arbetsmaterial i tre nivåer

ett arbetsmaterial i tre nivåer Lärarhandledning till BYGG ÖSTERSJÖNS EKOSYSTEM ett arbetsmaterial i tre nivåer Det här är ett lektionsmaterial om Östersjöns ekosystem och hur det påverkas av olika mänskliga aktiviteter. Materialet är

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva Vuxen 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga X. Den kan simma 2. Den kan gräva Barn 1. Fladdermusen flyger på natten, men vad äter den? 1. Den suger blod från människor X. Sorkar och möss

Läs mer

FISKVANDRINGSSPELET. Text och idé: Renate Foks, Ola Sennefjord Jonsson Grafisk Formgivning: Karin Holmåker

FISKVANDRINGSSPELET. Text och idé: Renate Foks, Ola Sennefjord Jonsson Grafisk Formgivning: Karin Holmåker FISKVANDRINGSSPELET Detta spel har utvecklats som en del av projektet Vattendetektiver. Spelet kan spelas på många olika sätt och med olika målgrupper. Spelet syftar på at öka kunskap kring biologin i

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 3 augusti, kl Vad döljer sig under Verkeåns yta.

HAVÄNGSVANDRING. Söndagen den 3 augusti, kl Vad döljer sig under Verkeåns yta. Havängs Museiförening, 2008 HAVÄNGSVANDRING Söndagen den 3 augusti, kl 10.00 Vad döljer sig under Verkeåns yta. Christer Brönmark, professor i limnologi vid Lunds Universitet, tar oss med på en upptäcktsfärd

Läs mer

Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1)

Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1) Område: BRATTEFORSÅN Ur centralt innehåll: Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1) Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

Nätprovfiske Löddeån- Kävlingeån. Kävlingeåns- Löddeåns fvo

Nätprovfiske Löddeån- Kävlingeån. Kävlingeåns- Löddeåns fvo Nätprovfiske 2018 Löddeån- s- Löddeåns fvo INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Lokaler 5 4.2 Fångst 5 4.3 Jämförelse med tidigare fisken 9 4.4 Fiskarter 11 5 Referenser

Läs mer

Fiskar i Saxån och Braån

Fiskar i Saxån och Braån Fiskar i Saxån och Braån Sammanställning av de vanligaste fiskarterna som förekommer i Saxån Braån. En kort presentation av var art finns också. Elfiske i forskningssyfte Ål - Anguilla anguilla Ålen är

Läs mer

Marinbiologisk orientering distanskurs 10 p Göteborgs Universitet Kristian Dannells +DYV ULQJ±6DOPRWUXWWDWUXWWD

Marinbiologisk orientering distanskurs 10 p Göteborgs Universitet Kristian Dannells +DYV ULQJ±6DOPRWUXWWDWUXWWD Marinbiologisk orientering distanskurs 10 p Göteborgs Universitet Kristian Dannells +DYV ULQJ±6DOPRWUXWWDWUXWWD ,QOHGQLQJ Havsöringen tillhör familjen laxfiskar, 6DOPRQLGDH. Det är en kraftigt byggd fisk

Läs mer

Fiskar på Åland. På Åland finns säkra fynd av 57 fiskarter. Sötvattensarter 16 st:

Fiskar på Åland. På Åland finns säkra fynd av 57 fiskarter. Sötvattensarter 16 st: Fiskar på Åland Sötvattensarter har sitt ursprung från sjöar och vattendrag, där salthalten i vattnet är låg (

Läs mer

Sälar. Ett forskningsprojekt av Mikaela. Mikaela Fälthammar

Sälar. Ett forskningsprojekt av Mikaela. Mikaela Fälthammar Sälar Ett forskningsprojekt av Mikaela Inledning Jag heter Mikaela och är 17 år. Jag har forskat om sälar. Jag valde att forska om sälar för att dom är så söta. Jag började skriva frågor om sälar som jag

Läs mer

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 Välkommen till Museiplatsen i Helsingfors! De här uppgifterna för dig till naturen i södra Finland och ända upp till Lappland.

Läs mer

Mångfalden av liv i Östersjön

Mångfalden av liv i Östersjön Mångfalden av liv i Östersjön Visste du att... Östersjön var helt täckt av inlandsis så sent som för 15000 år sedan? Idag är Östersjön ett brackvattenshav där det lever en mångfald av söt-, brack- och

Läs mer

Du får en kallsup i laxarnas älv. Smakar det salt? Skräniga fåglar dyker efter småfisk i Östersjön. Mitt i namnet finns ett Å. Vad heter fågeln?

Du får en kallsup i laxarnas älv. Smakar det salt? Skräniga fåglar dyker efter småfisk i Östersjön. Mitt i namnet finns ett Å. Vad heter fågeln? Öronmaneter finns i Östersjön. Bränns de? Du får en kallsup i laxarnas älv. Smakar det salt? Skräniga fåglar dyker efter småfisk i Östersjön. Mitt i namnet finns ett Å. Vad heter fågeln? Djur med hårda,

Läs mer

Faktablad om provfisket i Lumparn 2015

Faktablad om provfisket i Lumparn 2015 Faktablad om provfisket i Lumparn 2015 Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

Miljötillståndet i svenska hav redovisas vartannat år i rapporten HAVET.

Miljötillståndet i svenska hav redovisas vartannat år i rapporten HAVET. HUR MÅR VÅRA HAV? Miljötillståndet i svenska hav redovisas vartannat år i rapporten HAVET. I HAVET-rapporten sammanfattar Havsmiljöinstitutets miljöanalytiker det aktuella tillståndet i havet och jämför

Läs mer

Fakta om Polartrakterna

Fakta om Polartrakterna Pressinformation Stockholm, 2010-12-06 Fakta om Polartrakterna Polartrakterna är en av världens största utställningar om livet i Arktis och Antarktis. I utställningen får besökarna se några av världens

Läs mer

Faktablad om provfisket i Lumparn 2016

Faktablad om provfisket i Lumparn 2016 Faktablad om provfisket i Lumparn 2016 Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2014

Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2014 Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2014 Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1976: 1976 1983; djupnät i Finbofjärden. 1983 1986; kustöversiktsnät användas i mindre omfattning. 1987 2008; fullt

Läs mer

Faktablad om provfisket. i Lumparn Bakgrund. Provfiskeverksamhet inleddes år 1999:

Faktablad om provfisket. i Lumparn Bakgrund. Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: Faktablad om provfisket Bakgrund i Lumparn 2017 Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

ÅLDERS BESTÄMNING - av fisk

ÅLDERS BESTÄMNING - av fisk ÅLDERS BESTÄMNING - av fisk Åldersbestämning av fisk Fiskar är växelvarma djur och de växer i längd under hela sitt liv. Tillväxten följer årstidsväxlingarna. Under sommaren är tillväxten snabb och det

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral som består av järn och svavel exponerats för luftens syre.

Läs mer

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du?

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Spännande fakta om Kattegatt och några av de djur och växter man hittar i havet. Havet vid den svenska västkusten kallas Västerhavet. Det består av två delar, Skagerrak

Läs mer

Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2016

Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2016 Faktablad om provfisket i Marsund/Bovik 2016 Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1976: 1976 1983; djupnät i Finbofjärden. 1983 1986; kustöversiktsnät används i mindre omfattning. 1987 2008; fullt

Läs mer

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a)

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Fossiler Jämför skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Alla varelser som lever består av celler. Urdjur består bara av en cell. Cell betyder litet rum och cellerna gör så att man kan leva. Hos encelliga

Läs mer

Faktablad om provfisket i Lumparn 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/)

Faktablad om provfisket i Lumparn 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Faktablad om provfisket i Lumparn 2013 (www.regeringen.ax/naringsavd/fiskeribyran/) Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare

Läs mer

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning

Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning Vattendragens biologiska värden Miljöstörningar vid rensning 1 Vattendragens biologiska värden 2 Träd och buskar i kanten Skuggar vattendraget hindrar igenväxning, lägre vattentemperatur Viktiga för däggdjur

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12) Nätprovfiske 2015 Löddeån- Kävlingeån Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 3 3.1 Lokaler 3 3.2 Fångst 4 3.3 Jämförelse med tidigare fisken 7 3.4 Fiskarter 9 4 Referenser 12 Sid 2 (12)

Läs mer

UTFÖRT AV: Gulhan Sert, Elin Jakobsson, Robert Gadomski, Emelie Kinbom HANDLEDARE: Björn Nelehag

UTFÖRT AV: Gulhan Sert, Elin Jakobsson, Robert Gadomski, Emelie Kinbom HANDLEDARE: Björn Nelehag UTFÖRT AV: Gulhan Sert, Elin Jakobsson, Robert Gadomski, Emelie Kinbom HANDLEDARE: Björn Nelehag Innehållsförteckning INLEDNING...3 FAKTA OM ALBYSJÖN...4 TYRESÖ FISKEVÅRDSFÖRENING...5 ABBORRE...6 BJÖRKNA...7

Läs mer

SVARTMUNNAD SMÖRBULT 2019

SVARTMUNNAD SMÖRBULT 2019 SVARTMUNNAD SMÖRBULT 2019 Svartmunnad smörbult (Neogobius melanostomus) är en fiskart, som härstammar från Svarta havet och Kaspiska havet. Den har troligen kommit till Östersjön med hjälp av ballastvatten.

Läs mer

Projektarbete. Utfört av: Fredrik Lindstein Matias Machakaire Lisa Petersson Petra Eriksson Sebastian Tegnér Thomas Falk. Handledare: Björn Nelehag

Projektarbete. Utfört av: Fredrik Lindstein Matias Machakaire Lisa Petersson Petra Eriksson Sebastian Tegnér Thomas Falk. Handledare: Björn Nelehag Projektarbete Utfört av: Fredrik Lindstein Matias Machakaire Lisa Petersson Petra Eriksson Sebastian Tegnér Thomas Falk Handledare: Björn Nelehag 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund och syfte sida 3 Beskrivning:

Läs mer

Sidsjöns Friluftsliv.

Sidsjöns Friluftsliv. Sidsjöns Friluftsliv. Området kring Sidsjön är ett kommunalt naturreservat (226 hektar) som bildades 200 Sidsjön erbjuder många aktiviteter både sommar och vinter, till exempel: strandpromenad och löpning

Läs mer

Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden

Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden Årskurs 7 - Biologi Djurvärlden Allmänt Djuren är indelade i olika grupper beroende på hur nära släkt de är. Huvudgrupper Ryggradsdjur (ex, fiskar, groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur) Ryggradslösa

Läs mer

Flodkräfta (Astacus astacus) & Signalkräfta (Pacifastacus leniusculus)

Flodkräfta (Astacus astacus) & Signalkräfta (Pacifastacus leniusculus) Det är främst Badebodaån och Kiasjön som erbjuder bättre förhållanden för kräftor. Här skulle kräftbeståndet kunna öka. En viktig åtgärd är att kommande år provfiska dessa vatten. Artbeskrivning Flod-

Läs mer

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda. Sommaren 2010 En medlemstidning från Svenska Gäddklubben Nicka filosoferar Det är hugget som lockar, så att ryggmärgen vibrerar. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Läs mer

FINNS DET DÖDLIGA BAKTERIER FÖR ALLT LIV I HANÖBUKTEN?

FINNS DET DÖDLIGA BAKTERIER FÖR ALLT LIV I HANÖBUKTEN? FINNS DET DÖDLIGA BAKTERIER FÖR ALLT LIV I HANÖBUKTEN? I förgrunden röda och möjligen dödliga cyanobakterier. Cyanobakterierna frodas i det förorenade vattnet runt ett 30- tal utsläppsrör. Dessa utsläppsrör

Läs mer

Vad ska ni kunna om djur?

Vad ska ni kunna om djur? Livets former Vad ska ni kunna om djur? Vad som är gemensamt för alla djur. Vad som skiljer ryggradslösa djur från ryggradsdjur. Vad som skiljer växelvarma djur från jämnvarma djur. Vad som menas med yttre

Läs mer

DJUR OCH VÄXTER I FINSKA VIKEN

DJUR OCH VÄXTER I FINSKA VIKEN GOLVSPELET DJUR OCH VÄXTER I FINSKA VIKEN SPELREGLER Finska vikens år 2014 År 2014 är Finska vikens år, ett internationellt temaår vars mål är att man ska undersöka och förbättra havets tillstånd och

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken?

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken? Vuxen 1 Daggmasken lever under jorden där den bryter ned gamla löv och annat till ny fin jord, samtidigt som den rör om i jorden. Men hur blir det nya maskar? 1. Daggmasken är tvåkönad och kan para sig

Läs mer

Öring en art med många kostymer

Öring en art med många kostymer Öring en art med många kostymer Erik Degerman, Sötvattenslaboratoriet Sveriges fiskevattenägareförbunds nationella konferens Norrköping 22-23 november 2017 Foto: Daniel Bergdahl & Hans Schibli Vandringsmöjligheter

Läs mer

SKILLNADER MELLAN STRÖMMING OCH VASSBUK KÄNNETECKEN

SKILLNADER MELLAN STRÖMMING OCH VASSBUK KÄNNETECKEN STRÖMMING KÄNNETECKEN Strömmingen (Clupea harengus membras) är en i Östersjön levande underart av sill. Som sill räknas de fiskar som består av över tio viktprocent fett. Fisk med lägre fettprocent kallas

Läs mer

Text och foto: Hans Falklind/N

Text och foto: Hans Falklind/N Text och foto: Hans Falklind/N Boet byggdes ständigt på under häckningen. GRUS Fåglar i Västergötland 1-2014 Livet i en talltopp Fågelfotografen Hans Falklind följer en fiskgjusefamilj under en hel säsong

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation Bedömningsstöd Biologi 1-6 Lärarinformation Lärarhandledning I den här uppgiften bedöms elevens förmåga att beskriva näringskedjor. Beskrivning av uppgiften Enligt det centrala innehållet i kursplanen

Läs mer

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE Lekfärgad hanlax Inför leken mognar hanlaxens färg allt mer, ibland till och med åt det svarta hållet, och skinnet blir robustare. Kulören varierar från olika

Läs mer

Skrubbskäddan B IO I O L OG O G I

Skrubbskäddan B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Nedan: Skrubbskäddan förekommer längs hela Sveriges kust. Den föredrar utsötat havsvatten och kan under korta perioder vandra in i rent sötvatten. Skrubbskäddan TEXT & FOTO ANDERS SALESJÖ/SJÖHAREN

Läs mer

Du kanske minns att man talade mycket om algblomning för bara ett par år sedan? Det gick inte att bada och fiskar blev förgiftade och dog.

Du kanske minns att man talade mycket om algblomning för bara ett par år sedan? Det gick inte att bada och fiskar blev förgiftade och dog. VÄNERN ETT EKOSYSTEM Du kanske redan visste att människokroppen består av ca 70% vatten? Och, lustigt nog, att procentandelen är exakt densamma för vår planet? Däremot så är bara en enda procent av jordens

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Plankton i dammar och sjöar

Plankton i dammar och sjöar Plankton i dammar och sjöar Blågröna bakterier Precis som övriga bakterier saknar blågröna bakterier cellkärna. I mikroskopet kan du lägga märke till att blågröna bakterieceller är större än vanliga bakterier.

Läs mer

Bestämmelser för FISKE. inom Gotlands län

Bestämmelser för FISKE. inom Gotlands län Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län Fiske på Gotland Den som fiskar måste också känna till de bestämmelser som gäller. För att underlätta för dig som fritidsfiskare har vi i denna folder gjort en

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12) Provfiske Kävlingeån - Bråån 2015 Kävlingeåns Löddeåns fvo Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad

Läs mer

Skärgårdsfåglarna framtiden? Förändringar hos sjöfåglar och säl. Faktorer som påverkar fågel- och sälstammar

Skärgårdsfåglarna framtiden? Förändringar hos sjöfåglar och säl. Faktorer som påverkar fågel- och sälstammar Förändringar hos sjöfåglar och säl Mikael Nordström Lauri Mäenpää Forststyrelsen 28.1.2010 Juha Niemi 1. Inledning 2. Förändringar hos fågel Alfågel Ejder Storskarv 3. Förändringar hos säl Vikare Gråsäl

Läs mer

Ormar. Malmö Naturskola

Ormar. Malmö Naturskola Ormar Ormarna är kräldjur och alltså släktingar till dinosaurierna som levde på jorden förr. Andra kräldjurssläktingar är ödlor, sköldpaddor och krokodiler. De är växelvarma liksom till exempel grodor

Läs mer

Vilken fågel? Kryddgårdsskolan Malmö NO - djur Eva Hörnblad

Vilken fågel? Kryddgårdsskolan Malmö NO - djur Eva Hörnblad Vilken fågel? Det här är en del av en serie av övningar där man arbetar med eleverna både inne och ute. Övningarna kan göras i serie eller som enskilda. 1. Detaljer på fåglar näbbar och fötter 2. Räkna

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det?

Sura sulfatjordar vad är det? Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk i Norrlands kustland vatten och människan i landskapet vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral

Läs mer

Målarmusslan och livet i åarna

Målarmusslan och livet i åarna Målarmusslan och livet i åarna Hej! Jag heter Musse Målarmussla och är ungefär lika gammal som dina föräldrar. I ån där jag bor finns det musslor som är ännu äldre. Jag ska berätta hur livet är för oss

Läs mer

Jens Olsson Kustlaboratoriet, Öregrund Institutionen för Akvatiska Resurser SLU. Riksmöte för vattenorganisationer,

Jens Olsson Kustlaboratoriet, Öregrund Institutionen för Akvatiska Resurser SLU. Riksmöte för vattenorganisationer, Jens Olsson 1 Ulf Bergström Bild: BIOPIX Jens Olsson Kustlaboratoriet, Öregrund Institutionen för Akvatiska Resurser SLU Riksmöte för vattenorganisationer, 2012-09-17 Bild: BIOPIX Fyra frågor Varför skall

Läs mer

Lilla Stamsjön. Skisserat bostadsområde med utsikt över sjön

Lilla Stamsjön. Skisserat bostadsområde med utsikt över sjön Lilla Stamsjön Skisserat bostadsområde med utsikt över sjön Sjö och skogar inpå knutarna Ett boende vid Lilla Stamsjön i Lerum ger familjen aktiv och meningsfull fritid året runt. Visste du att Lerums

Läs mer

Vad beskriver vem? Material: Textkort och bilder på fåglar, utklippta (se nästföljande sidor). Faktatexter (se nästföljande sidor).

Vad beskriver vem? Material: Textkort och bilder på fåglar, utklippta (se nästföljande sidor). Faktatexter (se nästföljande sidor). Vad beskriver vem? Det här är en del av en serie av övningar där man arbetar med eleverna både inne och ute. Övningarna kan göras i serie eller som enskilda. 1. Detaljer på fåglar näbbar och fötter 2.

Läs mer

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan Livets utveckling Livet startades för 3,5 miljarder år sedan 4,5 miljarder år sedan: Inget liv på jorden, inget syre, giftigt luft glödande lava och många aktiva vulkaner åskväder hela tiden 3,5 miljarder

Läs mer

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk längs Bottniska vikens kust. vatten och människan i landskapet. vesi ja ihminen maisemassa

Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk längs Bottniska vikens kust. vatten och människan i landskapet. vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar vad är det? En miljörisk längs Bottniska vikens kust vatten och människan i landskapet vesi ja ihminen maisemassa Sura sulfatjordar har ett lågt ph ofta under 4. Jorden blir sur när sulfidmineral

Läs mer

SMÅKRYP I OLIKA SLAGS VATTEN

SMÅKRYP I OLIKA SLAGS VATTEN SMÅKRYP I OLIKA SLAGS VATTEN Olika vattenmiljöer, stillastående (sjöar och större dammar) och rinnande vatten (från rännilar till stora floder) utgör livsrum för många helt olika små organismer. En väldigt

Läs mer

Övervakning av kustfisk i Östersjön. Forsmark

Övervakning av kustfisk i Östersjön. Forsmark Övervakning av kustfisk i Östersjön. Forsmark Copyright Lantmäteriverket. Ur GSD, ärende nr -/88- BD, AC, Y, X, AB, E, H och K. Copyright Sjöfartsverket tillstånd nr -9. Fakta om provfisket i Forsmark

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

Spektrum Biologi Provlektion

Spektrum Biologi Provlektion Spektrum Biologi Nya Spektrum möter nya behov. Med lättlästa texter, förklarande bilder, tydlig struktur och en stor mängd infallsvinklar finns det något för alla i nya Spektrum. Målsättningen har varit

Läs mer

Marina däggdjur och deras interaktioner med fiskeri

Marina däggdjur och deras interaktioner med fiskeri Att använda marina däggdjur för att göra vetenskapsutbildning och vetenskap karriärer attraktiva för ungdomar Marina däggdjur och deras interaktioner med fiskeri This project is funded by the Horizon 2020

Läs mer

Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån. Fiskevårdsteknik AB

Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån. Fiskevårdsteknik AB Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån Undersökt område Arkivarbete Kartunderlag, äldre som nyare Sammanställning av elfiskedata och biotopkartering Underlag för fiskförekomst och produktionsberäkning

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

FACIT. Fågeltexter. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö

FACIT. Fågeltexter. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö FACIT Fågeltexter GRÅGÅS Foto: Flickr CC-licens 2017-01-01 En grågås - flera grågäss Grågåsen är en stor ljusgrå gås med ljusröd näbb och skära fötter. När den simmar håller den stjärten hög. Flyger den

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Metapopulation: Almö 142

Metapopulation: Almö 142 141 142 Metapopulation: Almö Lokal 80 Läge: Almö, Slättahammar. Beskrivning: Ca 15*30 meter stort, relativt mycket vass i vattnet. Norr om lokalen finns lövskog, söder om sank mark/havsvik och väster om

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

KAMBRIUM 541-485 miljoner år före nutid

KAMBRIUM 541-485 miljoner år före nutid T Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution KAMBRIUM 541-485 miljoner år före nutid Stora steg Kambrium är en omvälvande tidsperiod i djurlivets historia. Den biologiska mångfalden ökar

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Mål: Att kunna sortera information genom att läsa, diskutera, argumentera och dra slutsatser utifrån sina egna och andras kunskaper.

Mål: Att kunna sortera information genom att läsa, diskutera, argumentera och dra slutsatser utifrån sina egna och andras kunskaper. Vad beskriver vem? Mål: Att kunna sortera information genom att läsa, diskutera, argumentera och dra slutsatser utifrån sina egna och andras kunskaper. Material: Textkort och bilder på fåglar, isär klippta

Läs mer

De rätta svaren presenteras nedan

De rätta svaren presenteras nedan Många deltog i vår Fiskspaning under påsklovet, bra jobbat alla som var med! GRATTIS! En vinnare är nu framlottad bland de rätta svaren och kontaktas via telefon eller mejl. De rätta svaren presenteras

Läs mer

Faktablad från regional kustfiskövervakning i Egentliga Östersjön, 2013

Faktablad från regional kustfiskövervakning i Egentliga Östersjön, 2013 Faktablad från regional kustfiskövervakning i Egentliga Östersjön, 2013 Lagnö 2002-2013 September 2013-1 - Sammanfattning Resultaten indikerar att fisksamhällets status varit oförändrad under den studerade

Läs mer