Välkomna till Gagnefs GK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkomna till Gagnefs GK"

Transkript

1 Välkomna till Gagnefs GK

2 Dagens möte handlar om.

3 Fundera på den här.

4 En idrottsklubb Ett aktiebolag där styrelsen har till viss del personligt ansvar, revisorer Arrendator med miljöansvar Arbetsgivaransvar, i år för 11 pers Vi äger restaurangmaskiner, möbler, shop, reception, fordon mm för ca kr Vi är nr 12 bland Dalarnas 20 golfklubbar, med ca 450 medlemmar. Den största är Hagge med över 1000 medlemmar, Dalsjö 2;a. Aspeboda är 5;a.

5 2013 har vi ca 3 miljoner i intäkter, Vi har nästan 3 miljoner i utgifter. Vi har ont om eller inga likvida medel inför Vi har 450 medlemmar och 3800 i avgift. Ca 300 betalar fullt, öviga är nybörjare och juniorer. En omsättning på medlemmar med ca 25% dvs mer än 100 pers/år..

6 2013 var ett riktigt bra golfår, med cirka kr i greenfee, bästa året sedan kr fr partners. Medlemmar 1,2 miljon kr. Arbetsförmedlingen/ bidrag kr!! Vi bör lägga en drift som vi vet att vi kan klara av med våra medlemmars avgifter. Vi kan inte lita på greenfee, företagsarrangemang, arbetsförmedling eller sponsorer.

7 I år har vi hållit budget eller varit bättre än budget på intäktssidan förutom medlemsavgifter och spelrättsavgifter. Vi tappade ett stort antal fullt betalande medlemmar som antingen slutat eller flyttat. Ett fåtal slutade pga att det blev för dyrt.

8 Vår verklighet är att intäkt kan variera stort år från år, det gör att vi inte kan ha någon fast anställd personal. Kompetensen kan komma att skifta. Banan kan komma att skifta mycket i kvalité. Detta är en mycket stressande situation för framförallt styrelse och arbetsledning.

9 Restaurangen med krögare Lis Holst och Krister Johansson som kock. Har varit fantastiska. Vilka öppettider. Medlemmar och gäster kräver att klubbens restaurang skall erbjuda service och en positiv upplevelse, det har de fått i år. Lis har meddelat att hon vill fortsätta, avtal är dock inte skrivet.

10 Det är omöjligt att driva golfkrog endast under säsong. Det krävs en upprustning till året runt krog för få kontinuitet och att kunna bli lönsam. Restaurangen, är i stort behov av underhåll, vi/de lappar och lagar. En renovering av restaurang/fastighet till året runt krog kostar kr beroende på inriktning/ utrustning Lägg därtill att restaurangen betalar hyra genom att utföra städning åt klubben. Vi har ingen intäkt bara en minskad kostnad.

11 Mobergska är uppe till diskussion i kommun att säljas. Vi har anmält intresse att köpa. Enligt tidigare beslut så finns ett uttalat intresse av klubben att förvärva fastigheten. Har vi råd med det?

12 Mobergska är under all kritik som arbetsplats och personalutrymme. Det innebär att lokalerna bör/måste renoveras. Att rusta dessa utrymmen till vinterbonad maskinhall samt personalrum värda namnet, kommer att kosta.. (uppskattningsvis minst /år under några år)

13 På klubben finns en PRO, välsorterad golfshop och en tillgänglig reception. I maj och september kan öppettiderna se lite annorlunda ut, här kan vi spara lite. Att behålla en PRO betyder mycket för banans status och är positivt för medlemmarna. För att behålla PRO och restaurang så krävs det medlemmar som nyttjar tjänster och shop.

14 Vid maskinproblem mm så måste vi lita på medlemmarnas vilja att hjälpa till. Detta är på kort och lång sikt ohållbart. Det är en rysk roulette Med denna typ av drift så kommer klubbens och AB:ets ekonomi successivt att försämras och det finns inte kapital för nyinvesteringar. Vi kommer på sikt att få stora problem att överleva.

15 Frågor och diskussion

16 Återköpa av nuvarande ägare. Ett krav från honom är att vi ska ha en sund ekonomi och vara i god ekonomisk balans..

17 Han vill inte sälja, så enkelt är det men om..

18 För att på sikt kunna utveckla anläggningen samt återköpa och genomföra nödvändiga investeringar behöver klubben under t ex tiden få ett överskott på med cirka kr/år, dvs vi bör ha 3-4 miljoner. För att uppnå detta krävs ökade intäkter främst genom ökat antal medlemmar och förhöjd medlemsavgift alternativt att sälja spelrätter/aktier. Alternativt så kan medlemmarna lägga in ca kr/ person.

19 För att nå det resultatet bör vi upp till 600 medlemmar och minst 5000 i avgift. Att basera golfbanans drift på gästspel, företagsarrangemang och sponsorer vet vi är svårt. Vi bör anpassa drift så vi kan klara av den med medlemmarnas årsavgifter/insatser. Detta innebär att vi måste rusta upp maskinhall och personalutrymmen (och ev förvärva Mobergska), restaurangen och övriga byggnader, samtliga är i stort behov av underhåll. Till detta kommer investeringar i nya maskiner och verktyg.

20 GGK behöver årsanställa spetskompetens på bana samt en klubbchef, nu jobbar vi deltid. Ca 75%, dvs friställda under vintermånaderna. En plan bör göras hur markområden, klubbhus och äldre byggnader kan användas. Möjligheter till mer boende och konferensmöjligheter bör diskuteras. Här finns möjligheter att tjäna pengar på gäster, entreprenörer. Också förenat med stora investeringar. På klubben bör finnas en PRO, välsorterad golfshop och en tillgänglig reception samt restaurang.

21 Detta upplägg innebär en stor ekonomisk risk för klubben och AB. Möjligheterna till lån är mycket begränsade, kommunen eller andra medlemmar kan kanske gå in som borgenär eller långivare. Sett till risken så är det nog inte sannolikt. Den viktiga frågan är också om någon styrelse är beredd att ta det ansvaret.

22 Frågor & diskussion

23 Vision är en slags dröm, ett tänkbart mål, den här visionen är resultat av tankar, studier av andra banor, diskussioner med medlemmar mm vet man inte vart man ska, så är risken stor att man hamnar någon annanstans.. okänd filosof

24 Förädla nuvarande situation till att Golfklubben hyr/arrenderar en nyckelfärdig anläggning. Klubben betalar en hyra per år och ägaren driver det affärsmässigt. Om ägaren eller banken tjänar pengar borde vara helt oväsentligt för klubben och medlemmarna. För att utveckla anläggningen, genomföra nödvändiga investeringar bör ett långsiktigt hyres/arrendeavtal tecknas med ägaren, minst 10 år.

25 Ägaren ansvarar för personal/spetskompetensen för bandrift. Ägaren anskaffar den ultimata maskinparken. Ägaren har maskinhall och personalutrymmen. Ägaren är ansvarig för att det finns en restaurangrörelse på anläggningen.

26 Golfklubben vet år från år vilka pengar man måste dra in för att täcka årshyran. Gagnef Golf AB kan därmed avvecklas och minska administrationskostnaderna. Klubben ansvarar för att det finns en reception och fungerande PRO-verksamhet.

27 Detta innebär risker för den ägare som är villig att göra detta och går inte att skynda på. Det bör göras en långsiktig investeringsplan, översyn över maskiner mm. Vi löser problemen gemensamt under övergången. Vi ska öka antalet medlemmar från våra 450 mot 600. Detta får ta sina 5 år, med delmål varje år, innan vi är framme vid något som kan kallas slutmål.

28 Kostnader år 2019 Beräknad årshyra nyckelfärdigt kronor (då ingår maskiner, spetskompetens för banan,) Klubbens kostnader kronor (personal, kansli/reception/shop,git, golfförbundet) Total kostnad på årsbasis kronor PROverksamheten blir på entreprenad. Restaurang/ hotell blir på entreprenad

29 Intäkter år 2019 Medlems- och spelavgifter Greenfeegäster Samarbetsavtal Totala intäkter på årsbasis kronor kronor kronor kronor Medlemmar, antal fullvärdiga 600 st Medlems-och spelavgifter kronor Greenfeeavgifter, lågsäsong, normalpris 375 kronor Greenfeeavgifter, högsäsong, normalpris 420 kronor Samarbetspartneras, antal 50 st Samarbetspartneras, snittintäkt kronor

30 Ägaren har egen personal för skötsel av den nyckelfärdiga anläggningen. Klubben anställer klubbchef och 2 säsongsanställda receptionister/administratörer (tillsammans blir de 1 heltid). Kommittéer utför viss arbetstid, detta kan kompenseras mot hyra/ medlemsavgift

31 Klubbchefen ansvarar för kontakterna gentemot banägaren, medlemmarna, kommittéerna, PROn, samarbetspartners samt receptionist/administratör. Han/hon kan vid behov även fungera som arbetsledare för banägarens anställda. Klubben ansvarar för GIT. Kommittéer tillsätts utifrån behov och styrelsens riktlinjer. Allt jobb som görs åt ägaren ideellt kompenseras klubben alt medlemmen.

32 Banan i toppskick Vi driver golfklubb med minst 600 medlemmar 2st årsanställda varav 1 klubbchef, 1 reception/administration Klubben hyr nyckelfärdig golfbana En extern ägare sköter anläggningen Heltidsanställd banchef/greenkeeper. Inom området finns mindre hotell/stugor, konferensmöjligheter, klubbhus, omklädningsrum med bastu/dusch, restaurang, verkstad, garage, bagförråd, shop/pro, range, uppställningsplatser husvagn/husbil.

33 Ledord kan vara En smart bana där den skicklige golfaren möter utmaningar där övriga har enkelt att hitta boll, lättspelad. En välvårdad naturskön bana med miljöansvar. Alla minns de banor de spelat bra..de spelar man gärna igen

34 Ledord för medlemmar och personal. I Gagnefs Golfklubb pratar vi med och inte om varandra, dvs naturlig mötesplats där man trivs Detta kan upplevas som klyschor och floskler, MEN lever vi som vi lär så blir de en verklighet. Det är inte för inte som de blivit klyschor.

35 Gagnefs GK skall bli Nr 1 i Dalarna när det gäller att vara den mest attraktiva klubben för folkgolf.

36 Så vad tycker du.

37 Bara köra på som nu. Återköpa och investera Eller nyckelfärdigt.

38 Banan i toppskick. Vi driver golfklubb med minst 600 medlemmar 2 st årsanställda varav 1 klubbchef, 1 reception/administration. Klubben hyr nyckelfärdig golfbana. En extern ägare sköter anläggningen. Heltidsanställd banchef/greenkeeper. Inom området finns mindre hotell/stugor, konferensmöjligheter, klubbhus, omklädningsrum med bastu/dusch, restaurang, verkstad, garage, bagförråd, shop/pro, range, uppställningsplatser husvagn/husbil.

Handlingsplan 2012-2014

Handlingsplan 2012-2014 Handlingsplan 2012-2014 Till medlemmarna i Wermdö Golf & Country Club. Nästa årsmöte kommer att äga rum tisdagen 3 april 2012. Till den 1 februari 2012 vill vi gärna ha synpunkter på Handlingsplan 2012-2014

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb.

Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb. Frågor och svar vid övergång till aktier i Dalsjö Golf AB för medlemmar med medlemslån/reverslån i Dalsjö Golfklubb. Varför föreslår styrelsen att Dalsjö GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån

Läs mer

TeeTime. Nr 3 2005. Årsmötesnummer

TeeTime. Nr 3 2005. Årsmötesnummer TeeTime Nr 3 2005 Årsmötesnummer Välkommen till årsmöte den 24 november TeeTime Klubbtidning för Karlskoga Golfklubb Postadress TeeTime Bricketorp 647 691 94 Karlskoga E-post teetime@kgagk.se Ansvarig

Läs mer

Medlemstidning för Strömstad Golfklubb 36:e årgången Nr 4 2010

Medlemstidning för Strömstad Golfklubb 36:e årgången Nr 4 2010 Medlemstidning för Strömstad Golfklubb 36:e årgången Nr 4 2010 Innehåll i detta nummer: Ledare Rätt klassindelning i tävling? Kassörens kommentarer Möteshandlingar Vintern slog till tidigt i år också,

Läs mer

Frågor och svar. Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Laholms GK 1

Frågor och svar. Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Laholms GK 1 Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Laholms GK 1 Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3. Fråga 4. Fråga 5. Fråga 6. Varför föreslår styrelsen att Laholms GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK Varför föreslår styrelsen att Visby GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Sedan en tid har styrelsen

Läs mer

Guide till föreningar. som vill skaffa egen. anläggning

Guide till föreningar. som vill skaffa egen. anläggning Guide till föreningar som vill skaffa egen anläggning KORPENS ANLÄGGNINGSGUIDE 2 Den här guiden är tänkt som inspiration och kun- skapsstöd för dig som vill lära dig mer om hur din förening kan gå från

Läs mer

Projektarbete en arbetsmodell

Projektarbete en arbetsmodell K A P I T E L Projektarbete en arbetsmodell Om detta ska fungera måste vi planera och organisera oss noga. Om vi inte har förberett oss i detalj kommer vi att få problem. Det är bättre att ta problemen

Läs mer

JOHAN WERNER 2008-01-10 0 SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB. leasa eller köpa. ett arbete för HGU -04 av: Johan Werner Saltsjöbadens golfklubb

JOHAN WERNER 2008-01-10 0 SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB. leasa eller köpa. ett arbete för HGU -04 av: Johan Werner Saltsjöbadens golfklubb JOHAN WERNER 2008-01-10 0 leasa eller köpa ett arbete för HGU -04 av: Johan Werner Saltsjöbadens golfklubb JOHAN WERNER 2008-01-10 1 Leasing eller köp av maskinpark? De senaste åren har det blivit allt

Läs mer

En ny framtid för Björklidens GK! Informationsmöten 18, 20 och 23 november. Extra årsmöte den 27 november kl. 19.00.

En ny framtid för Björklidens GK! Informationsmöten 18, 20 och 23 november. Extra årsmöte den 27 november kl. 19.00. En ny framtid för Björklidens GK! Informationsmöten 18, 20 och 23 november. Extra årsmöte den 27 november kl. 19.00. AGENDA Inledning Bakgrund Marknadsutveckling Utveckling medlemmar, intäkter och resultat

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Vad är det som föranlett en övergång till spelrätter på Hammarö GK? Klubben har fått fler utträdesansökningar än vanligt och vi har ingen kö för

Läs mer

Förutsättningar Verksamhetsplan 2013

Förutsättningar Verksamhetsplan 2013 Förutsättningar Verksamhetsplan 2013 Till medlemmarna i Wermdö Golf & Country Club. Nästa årsmöte kommer att äga rum tisdagen 23 april 2013. Till den 1 februari 2013 vill vi gärna ha synpunkter på Förutsättningar

Läs mer

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS

OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS OMVÄRLDEN HAR FÖRÄNDRATS Ekonomi känns ofta obegripligt och skrämmande, men med små åtgärder kan du få koll på din ekonomi och ta makten över dina pengar. Genom årens gång har det blivit allt viktigare

Läs mer

MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 5 NOVEMBER

MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 5 NOVEMBER MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 5 NOVEMBER 2011 Motioner inkomna till Allmänt Höstmöte tisdag den 15 november 2011 kl 19.00 Aulan i Rudbecksskolan 2 Motion 1 Vid vårmötet 2011 framkom att en motion

Läs mer

Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag

Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag Magnus Nilselid, VD SpeedLedger Se till att det blir roligare att driva företag! Jag har drivit småföretag vid två olika tillfällen och tvärtemot vad

Läs mer

Sköt ekonomin proffsigt - Priskalkylen av Eva-Karin Kronquist

Sköt ekonomin proffsigt - Priskalkylen av Eva-Karin Kronquist Foto: Per Jiborn Avsnitt ur Ekoturismskolan publicerad den 7 april 2009 Sköt ekonomin proffsigt - Priskalkylen av Eva-Karin Kronquist Vad är rätt pris? Det här tycks vara den absolut svåraste delen i företagandet!

Läs mer

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt Ekonomi betyder hushållning Att hushålla med pengarna på bästa sätt Familjeekonomi Det är många saker man behöver i en familj, t ex kläder, men hyran höjs! Kanske kommer företaget att dra ner på skiftarbete

Läs mer

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31

Lättläst om. Sociala företag. 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Lättläst om Sociala företag 14-1037_bok_socialafo retag_laẗtla st_final.indd 1 2014-11-10 06:31 Visionen för projekt Östgötamodellen arbete för alla Rapporten som du nu läser handlar om arbetsintegrerande

Läs mer

Medlemskapets värde Visstidsanställda

Medlemskapets värde Visstidsanställda 2008-02-15 Medlemskapets värde Visstidsanställda slutrapport Inledning På uppdrag av styrgruppen för Medlemskapets värde har en projektgrupp bildats för att analysera och finna lösningar på problemet med

Läs mer

Gullbringa Golf- & Country Club Nr 2 April 2008. Fokus på Banan Möte med Graham crisp Nyheter i shop och på range

Gullbringa Golf- & Country Club Nr 2 April 2008. Fokus på Banan Möte med Graham crisp Nyheter i shop och på range Gullbringa Golf- & Country Club Nr 2 April 2008 Fokus på Banan Möte med Graham crisp Nyheter i shop och på range Klöverbladet Nr2/2008 1 Ledare Per Nilsson, ordförande Innehåll Ledare... 2 Från redaktionen...3

Läs mer

Att välja företagsform för arbetsintegrerande sociala företag

Att välja företagsform för arbetsintegrerande sociala företag Att välja företagsform för arbetsintegrerande sociala företag Innehåll Förord 1 Inledning 2 Företagsformer för 3 arbetsintegrerande sociala företag Några exempel 12 Mera hjälp 14 Ordförklaringar 16 Tillväxtverket

Läs mer

Styrelsemöte 5 - Sverok Stockholm

Styrelsemöte 5 - Sverok Stockholm Protokoll från styrelsemöte 5 2007-05-15 1( 15) Styrelsemöte 5 - Närvarande: Nina Högberg, Petter Blomberg, Tobias Landén, John Lundhgren, Frida Åhlvik, Kristoffer Lindh, Olivia Totemark-Lindström, Anneli

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Borås Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Borås Golfklubb ska byta dagens finansieringssystem? Borås Golfklubb har under de senaste åren, liksom många

Läs mer

Parallella Extra Inkomster

Parallella Extra Inkomster Du kommer med den här specialrapporten kunna få reda på hur du också kan utöka dina månatliga inkomster med hjälp av internet. Detta utan att behöva bygga egen hemsida eller att sälja något. Jag heter

Läs mer

Ekonomi i gungning 2014-03-26

Ekonomi i gungning 2014-03-26 Ekonomi i gungning en undersökning om hur svårigheter med ekonomin hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar leder till stress och oro samt behovet av stöd. 2014-03-26 Denna rapport är

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Spara Låna. Våga förändra för att nå din dröm.

Spara Låna. Våga förändra för att nå din dröm. Spara Låna & EN RIKTIG KUNDTIDNING FRÅN IKANO BANK Saras nummer! Våga förändra för att nå din dröm. Nytt liv. Renovera smart. Möt oss på Facebook. Sara har gjort det många drömmer om för att det gick!

Läs mer

EN JURIDISK PERSON I BYGGNADS BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014

EN JURIDISK PERSON I BYGGNADS BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014 EN JURIDISK PERSON I BYGGNADS BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och förslag... 2 1.1. Sammanfattning...2 1.2. Överväganden...2 1.3. Alternativ till att vara en juridisk

Läs mer

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Patrik Persson Tommy Andersson Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? What does it take to become a successful entrepreneur? Företagsekonomi C-uppsats

Läs mer