Verksamhetsberättelse Kulturnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2014. Kulturnämnden"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2014 Kulturnämnden

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Organisation Viktiga händelser Målredovisning - verksamhetsmål utifrån kommunfullmäktiges mål Målredovisning - nämndens verksamhetsmål Personalredovisning Ekonomisk redovisning Nyckeltal Utveckling av organisationskultur och värderingar Uppföljning Förenkla helt enkelt Bilagor Bilaga 1: Arbetsskaderedovisning, Kulturförvaltningen 2014 Bilaga 2: Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, för kulturförvaltningen 2014 Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

3 1 Inledning Kulturnämnden Kulturnämnden har under 2014 haft nio sammanträden och bestått av följande: Ordförande: Lena Ekman (M) Vice ordförande: Eva-Marie Paulsson (S) Ledamöter: Jane Thorell (M) Bertil Nilsson (S) Dan Öjvind Gasstorp (C) Anna Ohlsson (S) Tommy Lundkvist (FP) Nils Werner (MP) Richard Kompass (S) Ersättare: Joakim Rask (M) Homa Ebtedaei (S) Josefin Hallenborg (FP) Carina Rosshed Renkert (V) Annette Nordén (KD) Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

4 2 Organisation Kulturnämndens verksamheter berikar människors liv genom folkbibliotek, fritidsverksamhet, medborgarservice, samt konst- och kulturverksamhet. Verksamheterna ansvarar också för stöd och bidrag till kulturföreningar och studieförbund, samt kommunens konsumentrådgivning, budget- och skuldrådgivning och energi- och klimatrådgivning. På kulturförvaltningen arbetar cirka 130 tillsvidareanställda, fördelat på 72 procent kvinnor och 28 procent män. Organisatoriskt är förvaltningen uppdelad på fyra avdelningar och en stab. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

5 3 Viktiga händelser 2014 Kulturen spelar roll Under året har kulturnämnden lyft fram och betonat betydelsen av kulturen, om hur kulturen spelar roll för hemstaden, kunskapsstaden och upplevelsestaden. Kulturnämndens verksamheter arbetar med ett brett kulturbegrepp. Denna omfattar flera dimensioner, den estetiska, sociologiska, samt materiella och immateriella. Under viktiga händelser lyfts fram några exempel på den mångfald av händelser som visat på hur kulturen spelat roll under år Tema Kultur i kommunstyrelsen Under 2014 valdes Morgondagens kultur som tematiskt arbetsområde för kommunstyrelsen. Temaåret avsåg att ge kommunstyrelsen förutsättningar i det kommunövergripande strategiska arbetet för kultur. Kommunstyrelsen träffades vid sju olika tillfällen med kulturtema. Förutom att det fokuserade arbetet har gett kommunstyrelsen en gemensam kunskap och ökad förståelse, har en slutrapport med ett antal beslut tagits i kommunstyrelsen i slutet av året. Årets dröm-projekt 11-åriga Leo deltog i en workshop, som kulturförvaltningen och HFAB anordnade på Vallåsdagen i slutet på augusti. Barn blev ombedda att bygga sitt dröm-vallås med hjälp av olika material. Till sin hjälp hade de konstnären Robert Haïs. Det blev massor av visioner restauranger, ett museum, swimmingpooler, parker och så var det Leo som byggde en lekskulptur. Barnens konstverk blev en utställning och vid invigningen bjöds alla barnen in med deras familjer. Ett flertal politiker medverkade också. Där fick Leo besked om att kommunen tänker bygga hans lekskulptur på Vallås. På riktigt. Han blev nog lite chockad, men oerhört stolt. Vid en intervju med honom, i samband med beskedet, frågades om han skulle bli konstnär när han blir stor. - Nej, jag ska bli skulptör", löd svaret blixtsnabbt. Heja Leo! Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

6 Språkcafé Under våren 2014 startades språkcaféer på stadsbiblioteket. Under året har det inneburit 20 träffar, med varierande antal deltagare från 12 till som mest 57 personer, allt som allt över året 203 kvinnor och 354 män. De allra flesta har varit nyanlända flyktingar från Syrien, Eritrea och Somalia men även invandrare som bott i Sverige i flera år har kommit för att träna på att prata svenska över en kopp fika under trevliga former. Det viktiga har varit samtalet och kontakterna som skapats. Ett 20-tal svenskspråkiga frivilliga har hjälpt till att sköta samtalen i mindre grupper. Studieförbunden Medborgarskolan och Vuxenskolan har varit samarbetspartners. Många positiva responser har kommit in och efterfrågan på nya träffar är stor. Kapprumsbibliotek Numera kan föräldrar och barn låna med sig bilderböcker hem från förskolan på ca 40 avdelningar på drygt 20 förskolor i kommunen. I samarbete med Kärnhusets specialpedagoger och logopeder har bibliotekarier drivit ett projekt Läs för mig! där både föräldrar och pedagoger medvetandegörs och fortbildas i betydelsen av att läsa högt för barnen och att samtala om det man läser. Böcker i kapprummet är en del i detta projekt vilket inspirerar barn och föräldrar till nya läsäventyr. Flera pedagoger vittnar om de trevliga samtal som numera uppstår vid hämtning och lämning om läsupplevelser man haft i hemmet. Verksamheten bygger på en överenskommelse mellan bibliotek och förskoleavdelning där förskolan betalar en summa så att biblioteken kan förstärka sitt bestånd av bilderböcker för att utbudet ska vara fräscht och aktuellt. Ytterligare en positiv effekt är att barn och föräldrar med annat modersmål än svenska har upptäckt att det finns böcker på det egna modersmålet. Kulturnatt För tolfte gången arrangerades Kulturnatt, denna gång med tema delaktighet och närproducerat. Tiotusentals kommuninvånare njöt och tog del av kulturens alla uttryck i den ljumma septemberkvällen. Under nio timmar kunde besökarna välja mellan över 250 kulturprogram för Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

7 barn och vuxna på gator och torg, i parker, på scener inne och ute - ja överallt. Allt är möjligt Projektet " Allt är möjligt" genomfördes i Oskarström via projektmedel från Ökade livschanser. Syftet var att arbeta med kultur i allmänhet och drama och teater i synnerhet för att skapa gemenskap, stärka identitet och individ, framförallt bland de unga på orten. Arbetet byggde på strukturella metoder och utifrån platsens styrka och särart för att skapa hållbarhet, stärka Oskarström och samtidigt få resultat på individnivå. Införstådda i att långsiktighet och att jobba underifrån med rekrytering, förankring och nätverkande, skulle vara förutsättning för att lyckas. Arbetet visade sig dock vara långt svårare än vad som hade bedömts. Erfarenheterna visade på att det tar långt mer än ett år att skapa förtroende och väcka lust för kulturen och att det är svårt att arbeta så exkluderande avseende ålder och tema, med inriktning drama. Några av de största vinsterna med projektet blev faktiskt de möten som skapades över generationsgränserna. Under arbetet gång nåddes ca. 200 unga och goda kontakter har skapats med lokala föreningar och engagerade personer för ett fortsatt engagemang. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

8 Nobelmiddagen på Medborgarservice Andersberg För andra året arrangerade Kulturförvaltningen en Nobelfest på Andersberg, samtidigt som den stora festen pågick i Stockholm 10 december. Nobelkvällen på Andersberg är ett initiativ från Medborgarservice för att skapa delaktighet genom trivsel och gemenskap med inslag av utbildning. Syftet med festen är att fira Nobeldagen tillsammans med boende från området, men också att visa upp Andersberg för invånare och tjänstemän från alla delar av Halmstad, vilket ger Medborgarservice och dess verksamheter större spridning i kommunen. Under kvällen visades Nobelbanketten från Stadshuset i Stockholm på storbildsskärm. I festsalen på Medborgarservice bjöds gästerna på välkomstdrink, trerätters middag och dryck till maten som givetvis var alkoholfritt. Under kvällen visades även utställningar om Nobelfesten och pristagare, tema för 2014 var kvinnliga nobelpristagare. De hundra biljetter till festen på Andersberg delades ut på några få dagar. Samarbetande organisationer var Goda Livet i Halmstad, NBV samt föreningen Aktiv hand i hand. Konsten lyste upp parken Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

9 När mörkret är som djupast bjöd kulturförvaltningen tusentals kommuninvånare på ljus, värme och upplevelser i Norre Katts park på skyltsöndagen den 30 november. Ljuskonstutställningen Allt ljus på Norre Katt, som hade vernissage den 30 november, avslutades med en mycket uppskattad iskonsert på Café Rotundan den 6 december. Sex konstnärer från Halmstad deltog med sina verk och den stora uppskattningen av arrangemanget borgar för att ljusfesten har kommit till Halmstad för att stanna. Kulturen spelar roll!!! Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

10 4 Målredovisning - verksamhetsmål utifrån kommunfullmäktiges mål 4.1 Målområde: Demokrati och dialog Kommuninvånarna ska vara nöjda med kommunens information (konkretiserat mål). Mätetal Målvärde Utfall Andel halmstadbor (18-74 år) som känner till Konsument Halmstads verksamheter Andel halmstadbor (18-74 år) som känner till konsumentrådgivningens verksamhet Andel halmstadbor (18-74 år) som känner till budget- och skuldrådgivningens verksamhet Andel halmstadbor (18-74 år) som känner till energirådgivningens verksamhet 25% 32% 70% 68% 40% 43% 50% 23% Andel halmstadbor (18-74 år) som känner till Konsument Halmstads verksamheter Kännedomsundersökning genomförs under hösten och redovisning av utfall görs i bokslutet. Andel halmstadbor (18-74 år) som känner till konsumentrådgivningens verksamhet Kännedomsundersökning genomförs under hösten och redovisning av utfall görs i bokslutet. Andel halmstadbor (18-74 år) som känner till budget- och skuldrådgivningens verksamhet Kännedomsundersökning genomförs under hösten och redovisning av utfall görs i bokslutet. Andel halmstadbor (18-74 år) som känner till energirådgivningens verksamhet Kännedomsundersökning genomförs under hösten och redovisning av utfall görs i bokslutet Halmstadborna ska vara nöjda med informationen om kulturförvaltningens verksamheter. Tredje mätningen av halmstadbornas kännedom om Konsument Halmstad visar att var tredje tillfrågad känner till Konsument Halmstad som enhet/varumärke. Desto fler är det som känner till att kommunen erbjuder de olika formerna av rådgivning. Energirådgivningen är den minst frekventa verksamheten, som vänder sig till privatpersoner, varpå utfallen avseende kännedom har varierat under den treåriga mätperioden mellan 23 och 31 procentenheter. En av fyra känner sig inte informerade om kulturutbudet i Halmstad. 33 procent av de tillfrågade ger betyget 4 eller 5 på frågan hur informerade de känner sig om kulturutbudet i Halmstads kommun, på en femgradig skala. Ett står för oinformerad och fem står för väl informerad års kulturundersökning visade en minskning av antal personer som känner sig nöjda med Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

11 informationen om kulturutbudet i Halmstad. En förklarande anledning kan vara att urvalet och åldersprofilen på de intervjuade skiljer sig åt mellan undersökningstillfällena. Årets kulturundersökning besvarades av en större andel yngre personer, bland annat från 16 år mot tidigare 18 år, samt totalt större andel yngre. Tidigare erfarenheter har visat på att yngre personer är svårare att nå, vilket också återspeglas i resultatet. Yngre personer har även ett annat sätt att definiera vad som är information och ett vardagligt kommunikationsflöde. Mätetal Målvärde Utfall Andel halmstadbor (18-74 år) som ger betyg 4 eller 5 för nöjdhet med informationen om kulturförvaltningens verksamheter (Kulturundersökning) 50% 33% Andel halmstadbor (18-74 år) som ger betyg 4 eller 5 för nöjdhet med informationen om kulturförvaltningens verksamheter (Kulturundersökning) 1 av 4 känner sig inte informerade om kulturutbudet i Halmstad. 33 procent av de tillfrågade ger betyget 4 eller 5 på frågan hur informerade de känner sig om kulturutbudet i Halmstads kommun på en femgradig skala där ett står för Oinformerad och fem står för väl informerad års kulturundersökning visade en minskning av antal personer som känner sig nöjda med informationen om kulturutbudet i Halmstad. En förklarande anledning kan vara att urvalet och åldersprofilen på de intervjuade skiljer sig åt mellan undersökningstillfällena. Årets kulturundersökning besvarades av en större andel yngre personer. Tidigare erfarenheter har visat på att yngre personer är svårare att nå, vilket också återspeglas i resultatet. Yngre personer har även ett annat sätt att definiera vad som är information och ett vardagligt kommunikationsflöde. Aktiviteter Arbeta aktivt och strategiskt med utvärderingar för att inhämta Halmstadsbornas nöjdhet med informationen. Arbeta med att kommunicera kulturförvaltningens varumärke. Förtydliga och stärka kommunikationens roll i Kulturförvaltningen. Fler utvärderingar görs, exempelvis i samband med de olika arrangemangen inom biblioteken. Ett flertal utvärderingar har skett under året. Bland annat har konsten arbetet på att strategiskt och kontinuerligt sätt för att få in utvärderingar efter varje utställning. Kulturundersökningen har genomförts på ett planerat och strukturerat sätt. Satsningar på stortavlor och information på intranätet. Arbetet om identitet och varumärke fortsätter. Förvaltningen har under 2014 infört stora samlingsannonser för att visa bredden av våra kulturarrangemang i diverse tidningar så som Hallandsposten, Halmstad 7 Dagar, Kulturimperiet, stortavlor med flera. Under våren har kommunikatörerna presenterat intranätets nya sociala funktioner för samtliga enheter inom förvaltningen. Detta resulterade i grupper och samarbetsytor på intranätet. Som en del i arbetet med att fler Halmstadbor ska känna till Konsument Halmstads verksamheter, sker lansering av Facebooksida för konsumentrådgivning och budgetrådgivning. Konsument Halmstad har haft klassinformationer, samt utställning vid framtidsdagarna för totalt ca 650 avgångselever på gymnasiet. Det har även genomförts elevträffar med åtta- och niondeklasser i Klarasalen med aktivitet genom mentometerknappar. Konsument Halmstad har haft privatekonomisk Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

12 Aktiviteter information för arbetslösa (Eductus), SFI elever och Hemtjänstpersonal. Därutöver har information om budget- och skuldrådgivning delgetts för affektiva teamet, Haldahuset och kvinnohälsovården. Det har tagits fram en kommunikativ projektplan som vi kommer jobba vidare med under 2015 belyser behovet av att tillsammans inom verksamheterna för att skapa en enad bild av förvaltningen och dess arrangemang samt stärka kommunikationens betydelse och roll i det dagliga arbetet Kommuninvånarna ska ha möjlighet att vara delaktiga i kommunens utveckling (konkretiserat mål) Insatser för kunskaper och lärande i syfte att skapa möjligheter till delaktighet har till stor del dominerats av det båda valen till Europaparlamentet och ordinarie val till Riksdag, Region och kommun. Kulturförvaltningen har bidragit till invånarnas lärande om de politiska alternativen genom ett stort antal aktiviteter i form av politikerbesök, workshops, föreläsningar och debatter. I biblioteken och på Medborgarservice har lokaler upplåtits åt röstning. Mätetal Målvärde Utfall Antal insatser för ökad digital delaktighet Antal genomförda systematiska brukar- och invånardeltaganden Antal insatser för delaktighet 1 Antal insatser för ökad digital delaktighet 17 Appversktäder och minikurser/introduktioner till internet och ny teknik, 191 besök. 133 tillfällen med Ord- och bildverkstaden, besök 11 tillfällen släktforskarhjälp, 266 besök. Exempel: Ipad, e-böcker, Android, Skype Föreläsning: När äldre lär äldre använda internet 20 besök. Antal genomförda systematiska brukar- och invånardeltaganden Kulturundersökning 2014 Kännedomsundersökning om konsument Halmstad Enkätundersökningar genomförda på Mjellby konstmuseum Enkätundersökningar genomförda på biblioteken. Antal insatser för delaktighet Det som mätts är insatser där deltagarna kan påverka samhällsutvecklingen. Flertal informationsinsatser har gjorts, bland annat i samband med valet, men mätetalet syftar på den Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

13 dag på hösten i Vallås där barn fick skapa och bygga miniatyrer av sitt "Dröm-Vallås". Aktiviteter Använda metoder där medborgarnas och kundernas synpunkter inhämtas för verksamhetens uppföljning och/eller planering. Vara arenor för demokrati, politiska samtal och debatter. Inventering av befintliga metoder genomförd under våren inom biblioteken. Loggböcker finns i receptioner och informationspunkter på biblioteken för uppföljning av åsikter, idéer och förslag från besökare. Enkätundersökningar genomförda på Mjellby Konstmuseum Enkätundersökningar genomförda på biblioteken. Hos budget- och skuldrådgivarna har en enkät genomförts bland kunder. Internationella kvinnodagen hölls en politisk debatt på stadsbiblioteket med 64 besökare, fördelat på 51 kvinnor och 13 män. Flugfiskets mästare: Fiskemässa på stadsbiblioteket i februari besökare Teknik och naturvetarcirkel, 7 tillfällen 434 besökare Språkcafé på svenska, 9 tillfällen 212 besökare. Vetenskapscaféer, 3 tillfällen 322 besökare Modevisning & Föreläsning av och med Birgitta Ohlsson, 175 besök Bokcirkel: mat, hur påverkar den oss och vår omvärld. Samarrangemang med Europa direkt vid 3 tillfällen med totalt 18 deltagare. Förläsning i serien Lyssna på barnen om barn i familjer med psykisk ohälsa. Klimatafton (Miljöriksdagen) (35 besökare) Debatter biblioteken: PRO (67 besökare), Makten är din (29 besökare), 3 debatter om välfärden, 1 politikertorg, Föreläsningar: Frankrikes ambassadör om fransk-svenska relationer. Politikerbesök biblioteken: Gustav Fridolin (160 besökare), Björn Söder & Kristina Winberg (62 besökare) Pizza och trygghet på Medborgarservice med EUinformation och diskussion. Offentlig diskussion på Medborgarservice Andersberg kring främlingsfientlighet utifrån olika perspektiv. Vårfest 21/5 på Grönevångs torg med valinformation, tipspromenad och korvgrillning. Dialog och informationsinsatser inför höstens val under Andersbergsfestivalen. Lördag 30/8 sattes fokus på Vallås centrum, utveckling och förnyelse? I samarbete med HFAB och Mjellby Konstmuseum arrangerades workshop på Vallås bibliotek där barn fick skapa och bygga miniatyrer av sitt Dröm-Vallås. Många alster gjordes och visas under hösten på Vallås bibliotek och på Medborgarservice Andersberg. De fem bästa röstas fram och premieras. Kick off på Medborgarervice inför förtidsröstningen med medverkan av politiska partier. Aktiviteter i form av bollekar med Halmstad BK och tipspromenad med koppling till demokratipasset samt förtäring från Goda Livet. 50 deltagare. Föreningsträff där kulturföreningarna fick möjlighet att diskutera med KN:s politiker. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

14 Aktiviteter Under Kulturnatten 6 december bjöds samtliga politiska partier in under programpiunkten Drömprojektet till Stadsbiblioteket. De presenterade där sina drömprojekt för Halmstad som kultursturstad. Lördag 30/8 Vallåsdagen. Workshop med HFAB och Barnens Mjellby där barn fick skapa och bygga miniatyrer av sitt Dröm-Vallås utifrån ett stadsutvecklingsperspektiv. Utställning på HFABs huvudkontor nov. Öppet samtal om graffiti och lagliga väggar. Bokcirkel i anslutning till utställningen Woman på Mjellby Konstmuseum Nolltrefem: Workshops samt föreläsningar inför EU-val Valvecka information och valtest inför Riksdagsval FestiVALturné 10 stop runt om i Halmstad tillsammans med valambassadörerna Din röst Ditt val Eventdag på arena hallen Paneldiskussion på Stadsbiblioteket. Inbjudna högstadieklasser ställde frågor till kommunens politiker. Frågorna förbereddes och arbetades fram tillsammans med författare Sassa Buregren i demokrativerkstäder. Förtidsröstningslokaler EU-valet: Lokal Medborgarservice Andersberg Antal röstande 476 Bokbussen 44 Stadsbiblioteket 3236 Fyllinge Bibliotek 161 Getinge bibliotek 200 Harplinge bibliotek 272 Oskarströms bibliotek 499 Simlångsdalens bibliotek 108 Söndrums bibliotek 1967 Vallås bibliotek 1094 Kick off inför förtidsröstningen hölls på Medborgarservice 27 augusti. Pizza och trygghet med valet hölls 10 september. 19 debatter och politikerbesök har genomförts under året på kommunens bibliotek. Totalt 916 besök. Exempel: Lars Ohly, Björn Söder, Gustav Fridolin, Isabella Lövin. Debatterna har haft tema och deltagande från politiker på kommunal-, regional- och riksdagsnivå. I arbetet med debatterna har ett tydligt jämställdhets/genusperspektiv använts avseende både val av ämne så väl som vilka som bjudits in att delta i debatterna. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

15 Aktiviteter 47 föreläsningar på en rad olika ämnen och teman. Till stor del har dessa genomförts i samarbete med föreningsliv och lokalsamhälle. Totalt 2355 besök. Exempel på föreläsare: Vladislav Savic, Anneli Jordahl, Rickard Söderberg Allmänna valen Antal röster Medborgarservice 949 Bokbussen 49 Stadsbiblioteket 7450 Fyllinge bibliotek 485 Getinge bibliotek 485 Harplinge bibliotek 412 Oskarströms bibliotek 1182 Simlångsdalens bibliotek 243 Söndrums bibliotek 3879 Vallås bibliotek 2714 SUMMA Erbjuda aktiviteter och arrangemang som ger möjlighet för medborgarna att tillägna sig digital kompetens. Veckan app blev under hösten ett nytt inslag en ipad laddas varje vecka med en app som knyter an till barnböcker, berättelser och språk. På bibliotekswebben finns flera app-tips. Under våren i samband med premiär av Divergent-filmen, genomförde ungdomar workshop tillsammans med manusförfattare och filmare för att göra en egen trailer. Personal från stadsbiblioteket och Nolltrefem var handledare. Ord-och bildverkstaden 133 tillfällen, 1650 besök Kurser med användarstyrt innehåll. 17 APPverkstäder och minikurser/introduktioner till internet och ny teknik. Totalt 191 besök. (Exempel: Ipad, e-böcker, Android, Skype) Släktforskarhjälp 11 tillfällen. Totalt 266 besök. Föreläsning: När äldre lär äldre använda internet 20 besök. Arbete med att sprida emedborgaren har pågått under året. Kontakt med föreningslivet för framtida samarbeten kring dessa kurser har initierats Ungdomar ska ha goda möjligheter till delaktighet och inflytande. Ett stort antal aktiviteter har skapats av unga, med unga och för unga. 60 procent av aktiviteterna inom Fritidsavdelningen har planerats och genomförts av unga. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

16 Mätetal Målvärde Utfall Andel elever i årskurs 8 i grundskolan och årskurs 2 i gymnasiet, som vill vara med och påverka frågor som rör kommunen Antal aktiviteter genomförda med idépeng SCB:s Nöjd-Inflytande-Index, åringar 45% Andel elever i årskurs 8 i grundskolan och årskurs 2 i gymnasiet, som vill vara med och påverka frågor som rör kommunen Mäts nästa gång under år Antal aktiviteter genomförda med idépeng 18 st aktiviteter har genomförts med idépeng under 2014 för totalt 308 tkr. Genom Idépengen kan ungdomar år få möjlighet att bestämma vad som händer inne på Nolltrefem, eller skapa kulturprojekt utanför Nolltrefems lokaler. En Idépeng kan exempelvis vara inom områden så som teater, film/foto, konst, dans, DJ, club, konsert, mode, design och mycket mera. Att målvärdet inte uppnåts har att göra med att ambitionerna kring målsättning var för höga, samt att flera stora idépengar ansöktes i stället för många små. Dock har verksamheten inte behövt neka någon idépeng. SCB:s Nöjd-Inflytande-Index, åringar Nöjd-Inflytande-Index (NII) 51 för åringar i Halmstads kommun. Våren Frågorna handlar bl. a. om vilka möjligheter unga har att komma i kontakt med kommunens politiker och vilket förtroende de har för dem. Aktiviteter Stödja ungdomars möjlighet till att organisera och skapa aktiviteter på sin fria tid. TV-spelsturnering på sportlovet arrangerades på förslag med hjälp av unga. Planeringsgrupp med unga har samlats kring boken Divergent som i april hade filmpremiär och skapade en temakväll för andra unga som är fans till boken/filmen. Unga i Oskarström, med motorintresse, arrangerade en resa till Elmia-mässan i Jönköping. Förenkling i ansökan av idépeng via webb Workshops för DJ, Studio, Graffiti. Improvisationsdans och teater. Ett flertalet unga (c:a 50 st) har möjlighet att använda sig av Nolltrefems lokaler och resurser även då receptionen är stängd Ungdomar har genomfört LAN på flera fritidsgårdar Lokal UKM (Ung Kultur Möts) uttagning har genomförts. Ungdomar på Brunnsåker arrangerade en resa till Bockalt för att genomföra en gårdskamp, i syfte att stärka sammanhållningen på skolan Workshops i låtskrivande En dag med skapande och teater särskilt för unga med funktionsnedsättning Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

17 Aktiviteter Skrivarläger 4-8/8 Erbjuder utställningsmöjligheter för unga amatörkonstnärer (fyra stycken fram till augusti) Ungdomar år skrev manus och agerade på en Youtubefilm för att göra reklam för sitt eget arrangemang på Stadsbiblioteket Divergent- en kväll för alla fans Workshops/prova på: 10 band genomförde studioinspelningar, 10 tillfällen för prova på graffiti Ett 50-tal unga uppmuntras att verka på Nolltrefem utöver ordinarie öppettider UKM- riks genomförd ett 50-tal unga medverkar kring att organisera UKM-Riks Ett arrangemang som lockade 250 engagerade unga samt 1200 i publik. Skrivargrupp och läsargrupp med träffar både under våren och hösten Nordisk speldag (brädspel och digitalt spelande) arrangerades med, för och av ungdomar på Stadsbiblioteket i samarbete med Halmstads spelföreningar Ungdomar har ställa ut sin konst/skapande på biblioteken i Halmstad. Under 2014 var 4 utställningar skapade av unga vuxna. 4.2 Målområde: Uppleva och göra Halmstad ska vara ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet (konkretiserat mål) Halmstad ska vara ett konstcentrum med nationell och internationell ryktbarhet. Halmstad har under 2014 ytterligare flyttat fram sina positioner som konstcentrum. Mjellby Konstmuseums utställningar har utgjort en viktig faktor med flera utställningar med extremt hög täckningsgrad i rikspress och i viss mån internationell press. Boken om Agnes Cleve har vidare stärkt och spridit Mjellby Konstmuseums starka varumärke. En rikskonferens för museichefer anordnades i Halmstad i oktober, vilket bidrog i att ytterligare sätta fokus på Halmstad i den professionella konstvärlden. Under året har också ett flertal andra kommuner gjort studiebesök i Halmstad utifrån konstområdet. Speciellt stor uppmärksamhet har flera av våra pedagogiska projekt fått (barnaudioguide, kotte-projektet etc) samt administrationen kring offentlig konst och samling (databas, inventeringsmetoder, vårdplan etc). Andra projekt som uppmärksammats i konstvärlden är Vallås-projektet samt utredningen om graffiti-vägg som flera andra kommuner tagit del av. Utifrån ett Halmstadperspektiv har konsten spelat en viktig roll för många medborgares livsmiljö, inte minst i samband med de nio nya konstverk som har tillkommit i enlighet med 0,5 procent-regeln. Många Halmstadbor, både barn och vuxna, har också fått ta del av den offentliga konsten genom Kotteprojektet, dels genom visningar men också i dess förlängning genom bokgåvan och utställningarna i Rådhuset och på biblioteken. Kulturförvaltningen har under året lett en utredning rörande förutsättningar och möjligheter för en utbyggnad och renovering av Hallands konstmuseum. I slutet av året beslutade Halmstads Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

18 kommun och Region Halland att avsätta medel för en tillbyggnad och renovering av Hallands konstmuseum, vilket ytterligare stärker Halmstad som konststad. Mätetal Målvärde Utfall Andel invånare (18-74 år) som besökt konstinstitutionerna i Halmstad Antal besök på: Mjellby konstmuseum, Halmstads konsthall och Hallands konstmuseum Andel invånare (18-74 år) som anser att Halmstad är en konststad Antal genomförda konstprojekt för konstnärlig utsmyckning, med 0,5% av byggkostnaden 29% % 9 Andel invånare (18-74 år) som besökt konstinstitutionerna i Halmstad Var tredje har enligt 2014 års kulturundersökning varit på konstuställning i Halmstad de senaste 12 månaderna. Halmstads konsthall 29 procent Mjellby konstmuseum 21 procent Antal besök på: Mjellby konstmuseum, Halmstads konsthall och Hallands konstmuseum Totalt antal besök jan-dec 2014 låg på besök, fördelat på: Mjellby Konsthallen Hallandskonstmuseum (22 276, enligt upgift 16/1) Andel invånare (18-74 år) som anser att Halmstad är en konststad Drygt 6 av 10 anser att Halmstad är en konststad. Antal genomförda konstprojekt för konstnärlig utsmyckning, med 0,5% av byggkostnaden Färdiga 0,5:or 2015: 9 st Ängalyckans fsk Sofiebergs serviceboende BAS BoDa Falckens väg Åledsskolan Stomgården Sofiebergs äldreboende Amfiteatern Linehed Aktiviteter Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

19 Aktiviteter Tillgängliggöra den offentliga konsten. Välbesökta konstvandringar i stadsmiljön under sommaren samt konstvandringar på Halmstads Teater och Halmstads Arena. Nya uppdaterade konstkartor med offentlig konst. På bibliotekens webbplats finns nu en webbsida som heter "Offentlig konst på biblioteken", där information om konstverk inom biblioteken samlats. Använda konsten för att utveckla livsmiljön. Flera nya konstnärliga uppsmyckningar enligt 0,5 procent-regeln har färdigställts. Exempel: Stomgården (särskilt boende), Åledsskolan samt Amfiteatern, Linehed. Dessutom i samarbete med HFAB interaktivt konstverk i Vallås centrum. Allt ljus på Norre katt den 30/11-7/12. Vi förvandlade Norre katts park till ett utomhusgalleri för ljuskonst skapat av sex lokala konstnärer. Konstprojekt i Oskarström. Utveckla och skapa plattformar för konst. Sätta fokus på Halmstadsgruppen. Ett arbete har påbörjats att utreda möjligheterna att skapa en laglig graffitivägg. Festivalturné med prova på Graffiti genomförd med 10 turnéstop runt om i Halmstad Ett öppet seminarium om lagliga väggar har genomförts Workshops med konstnärer riktade till barn och unga under Andersbergsdagen samt Vallåsdagen. Biblioteken och Hallands Konstmuseum samarbetade kring utställningen med Shaun Tans bilder och böcker. Barn och unga i åldern år från läsecirkeln Bokbullen, skrivargrupperna Pennvässarna, Pennan glöder och Sesam deltog i visningar och filosofiska samtal. En workshop med animation tillsammans med konstnären Frida Tallik resulterade i filmer, som vi kommer att visa på bibliotekens webbsida. Personalen fortbildades i metoder för bokssamtal med utgångspunkt i Shaun Tans böcker. Utställningen Säg det med broderi då hela övre plan på stadsbiblioteket fylldes av folkkonst i form av bonader kring temat integration. På invigningsdagen, som även bjöd på föreläsningar kring hantverk och integration, kom det över 2000 besökare från olika nationaliteter. Utställningen gick sedan vidare på en turné runt om i landet. Utredningen om Hallands konstmuseum Samverkansprojekt kring forskning har inletts med Högskolan Kommuninvånarna ska bli mer nöjda med möjligheterna att utöva kulturoch fritidsaktiviteter samt natur- och fritidsliv (konkretiserat mål) Fler halmstadbor ska ta del av kulturutbudet. Utifrån kulturförvaltningens resultat avseende kulturaktiviteter och evenemang och besök på dessa, kan konstateras att det finns ett rikt utbud av kultur. Samverkan i olika former, både inom och utom förvaltningen är en av anledningarna till den Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

20 mångfald av arrangemang som äger rum. Kulturundersökningen 2014 visar att 87 procent av halmstadborna (åldern 18 år och uppåt) har besökt kulturinstitutioner med utbud i kulturförvaltningens regi det senaste året (konstinstitution, bibliotek, Halmstad Teater, Kulturhuset, Medborgarservice), vilket är en ökning med 5 procent jämfört med år Andelen som har besökt bibliotek har minskat från 85 till 80 procent, trots att både antal besök och antal lån har ökat. 54 procent av halmstadborna (åldern 16 år och uppåt) har besökt något av de stora evenemangen som kulturförvaltningen medverkar i. (2014: Kulturnatt, Fyrverkerifestival, Ljusfestival, Gatuteaterfestival, Andersbergsfestival, Operafestivalen), vilket är en minskning med 4 procent. Siffran bör tolkas försiktigt eftersom statistiken på evenemangsbesök kan vara missvisande. Ofta är tidsramen mellan besöket och då frågan ställs av avgörande betydelse. Mätetal Målvärde Utfall Antal kulturaktiviteter och evenemang i egen regi Antal besök på kulturaktiviteter och evenemang i egen regi Antal kulturaktiviteter och evenemang i egen regi Jan-dec 2014: aktiviteter och arrangemang, varav har riktat sig mot barn/unga. Dessa har sammanlagt haft besök, varav besök varit barn/unga. Antal besök på kulturaktiviteter och evenemang i egen regi aktiviteter och arrangemang, varav har riktat sig mot barn/unga. Dessa har sammanlagt haft besök, varav besök varit barn/unga. Aktiviteter Tematisering av aktivitets- och evenemangsutbudet. HIP scenkonstfestival tvådagars festival med professionella akter som på olika sätt använder och utforskar scenen. Storm - en kammarmusikalisk resa med syfte att öka intresset för konstmusiken genom att visa upp den i nya miljöer. Familjeföreställningar i Kulturhuset, i Oskarström och i Getinge. Kvällsföreställningar för vuxna med musiktema på biblioteken i Oskarström och Getinge Biblioteken har ökat programutbudet på sommarlovet, Skapa i sommar på stadsbiblioteket med extra stort deltagande på aktiviteter som skrivar- och konstverkstäder för ungdomar upp till 15 år. UKM Riksfestival 201, 4 dagar Pandemonium scenkonstarrangemang 3 st Nolltrefem: Improvisationsteater 12 st workshops samt ett publikt event Dance Camp samverkan med Region Halland erbjöds för ett 20 tal unga ett danspaket med professionell koreograf under en helg. Under skollov ökas programutbudet som vänder sig till de äldre åldrarna från 12 år. temadagar på Stadsbiblioteket med totalt 4848 besöka.: Fiskemässa, Säg det med broderi, Neurodagen, Tillgänglighetsdagen. Innehåll: workshops, utställningar, föreläsningar/debatter Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

21 Aktiviteter Ordna riktade utbudsinsatser med fokus på integration, genus, tillgänglighet, samt på arenor utanför fasta lokaler. Allt ljus på Norre katt en uppskattad fortsättning på förra årets Ljusfest, besöktes av flera tusen halmstadsbor på 1:a advent. Kulturlov:Remake i Oskarström med återbrukstema där vi byggde en utställning tillsammans med oskarströmarna. Integration: Hela bibblan dansar 2 söndagar i år, med möjlighet till danslektioner, föreläsning, skapande verkstad och musikalisk workshop. Tanken är att bibban dansar sig från kontinent till kontinent och provar på kultur i olika former kring rytmer, skapande, musik och humor. Integration: Säg det med broderi - nationellt integrationsprojekt som initierats av Bosnien och Hercegovinas Kvinnoförbund i Sverige. Utställningen (som gick på turné i landet) på plan 2 (stadsbiblioteket?) besöktes av personer från olika nationaliteter på invigningsdagen. Integration: Språkcaféer på Stadsbiblioteket, dropin för att samtala på svenska har pågått hela året (20 st) med ca 600 besökare. Integration: I maj besökte den serbiska författaren Dejan Aleksic Stadsbiblioteket. Författarbesöket arrangerades tillsammans med modersmålslärarna och ca 25 ungdomar i åldrarna deltog. Genus: Rickard Söderbergs föreläsning på Stadsbiblioteket om respekt, tolerans och regnbågsskimmer. Genus: Läsecirkel med utgångspunkt i facklitteratur på temat Jämställdhet och temat Klass har genomförts på Stadsbiblioteket vid 6 tillfällen med 10 deltagare på varje. Andra arenor: I juli genomfördes en konsert i serien Storm som ett antal minikonserter på Halmstads gator och torg. Oskarströmsprojektet: #oskarström arrangemang och workshops ute i Oskarström för att ta kulturen till oskarströmarna, stödja befintliga arrangemang som t.ex. Oskarströmsdagarna, samt anordna arrangemang utifrån de aktiva föreningarnas önskemål. Andra arenor: På spaning med Skog och Malm, Stadsbibliotekets personal har varit återkommande inslag i P4 Radio Halland varannan vecka. Aktuella frågor diskuteras med utgångspunkt av såväl fack- som skönlitteratur. Andra arenor: Kapprumsbibliotek på förskolor erbjuder föräldrar att låna böcker samtidigt som de hämtar sina barn. Tillgänglighet: Daisy drop-in på Stadsbiblioteket samtal och tips om talböcker och Daisyspelare för personer med ett läshandikapp. Tillgänglighet: I samarbete med region Halland, uppdaterades bibliotekens Språkväskor för barn med språksvårigheter. Marknadsförs med BVC, förskolor, logopeder och speciallärare. Integration: Kulturverkets program Musik från hela världen" och Aktivitetsföreningen Östers Höstfest på Linehed jobbar för integration mellan boende på Andersberg/Linehed/övriga Halmstad. Båda har beviljats kulturstöd. Tillgänglighet: Säg det i toner musikprogram på Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

22 Aktiviteter Arrangera Kulturnatten som ett gemensamt arrangemang. Inspirera och stärka berättelsen genom arrangemang och aktiviteter. äldreboende i Halmstads kommun har beviljats kulturstöd. Arenor utanför fasta lokaler: Beviljat kulturstöd till Internationella Gatuteaterfestivalen på gator, torg o parker i city och på Andersberg, till Petronelladagarna i medeltidbyn i Jonstorp och till dramat Trampa inte på min tröskel i hålan i Haverdal. Tillgänglighet: Under Kulturnatten upprättades en länk på web med information om tillgänglighet på alla platser inom kulturnattsområdet. Information om vart länken fanns var tryckt i program. Andra arenor: Den 6 sep. intar Kulturnatten centrala Halmstad som arena Nolltrefem Worskhops med Ika Nord handikappomsorgen KIX inspirationsdag samverkan med Studieförbundet vuxenskolan och handikappomsorgen. En inspirationsdag med flertalet kreativa workshops tillsammansmed ungdomar 5 st Dj utbildning för tjejer 7 st Improvisationsdans-workshops med manlig workshopsledare Event utanför fasta lokaler: 106 event har genomförts utanför Nolltrefem/2014 Planeringsgrupp arbetade med kulturnatten som ett gemensamt arrangemang. Temagrupper bildades för ung/barn/vuxen/konst. Demokratiskt arbete skedde i planeringsgrupp, där tema/arbetsgrupper bildades för självständigt och individuellt arbete. Sagoprojekt på Vallås och Andersbergs bibliotek kring utställningen "I sagans värld", där bibliotek och förskolor arbetat med att dramatisera och gjort utställning om bröderna Grimms "Rödluvan". Många samtal om litteratur i olika former, mellan bibliotekspersonalen och besökare: träff för läsare, bokcirklar, filmvisningar med litteraturdiskussion, litteraturquiz, bokcaféer. Författarbesök: Yikiko Duke om Japan i litteraturen. Lena Andersson om sin bok "Egenmäktigt förfarande". Christoffer Carlsson om boken "Den osynlige mannen". Helena von Zweigbergh om Än klappar hjärtan. För barn och unga: Skrivarcirklar, Läsecirkelkonceptet Bokbullen på flera bibliotek, Skapa saga med sagoläsning och verkstad, Barnteaterföreställningar Kommuninvånarna ska bli mer nöjda med möjligheterna att utöva kultur- och fritidsaktiviteter. I SCB:s Medborgarundersökning hamnar Halmstads NRI (Nöjd Regionindex) på 70, målvärdet 71 nås alltså inte. Bland de 174 kommuner som deltog hösten 2013 och våren 2014 är det sex kommuner som visar ett högre NRI än Halmstad, högst hamnar Borås med 73. I SCB:s mätning av NMI (Nöjd Medborgarindex) avseende kultur får Halmstad 73 i NMI, Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

23 endast Borås och Luleå hamnar före med 74 i NMI. För biblioteksverksamheten är det bara invånarna i Lomma som är nöjdare än Halmstads invånare, för utställnings- och konstverksamheten får Halmstad 7,3, sex kommuner ligger före och högsta värdet är 7,7. Teaterföreställningar och konserter får ett NMI på 7,1 (6:e plats, högst 7,6). Sammantaget visar SCB:s Medborgarundersökning att Halmstad i ett jämförande perspektiv ligger högt avseende invånarnas nöjdhet, dock nås inte KF:s målvärde. Mätetal Målvärde Utfall Nöjd-region-index avseende kultur- och fritidsmöjligheter Andel invånare (18-74 år) som ger kulturutbudet betyg 4 eller 5 Andel ungdomar som anser att det finns mycket att göra på fritiden Antal deltagare vid folkbildningsverksamheten i Halmstads kommun Antal medlemmar i kulturföreningar som beviljas kulturstöd % 35% 24% Nöjd-region-index avseende kultur- och fritidsmöjligheter I SCB:s Medborgarundersökning hamnar Halmstads NRI (Nöjd Regionindex) på 70, målvärdet 71 nås alltså inte. Bland de kommuner 174 som deltog hösten 2013 och våren 2014 är det sex kommuner som visar ett högre NRI än Halmstad, högst hamnar Borås med 73. I SCB:s mätning av NMI (Nöjd Medborgarindex) avseende kultur får Halmstad 73 i NMI, endast Borås och Luleå hamnar före med 74 i NMI. För biblioteksverksamheten är det bara invånarna i Lomma som är nöjdare än Halmstads invånare, för utställnings- och konstverksamheten får Halmstad 7,3, sex kommuner ligger före och högsta värdet är 7,7. Teaterföreställningar och konserter får ett NMI på 7,1 (6:e plats, högst 7,6). Sammantaget visar SCB:s Medborgarundersökning att Halmstad i ett jämförande perspektiv ligger högt avseende invånarnas nöjdhet, dock nås inte KF:s målvärde. Andel invånare (18-74 år) som ger kulturutbudet betyg 4 eller 5 Drygt var tredje ger Halmstads kulturutbud ett bra betyg. Överlag ger kvinnor över 56 år ett bättre betyg på kulturutbudet. Färre av de unga ger ett högt betyg på kulturutbudet. Andel ungdomar som anser att det finns mycket att göra på fritiden Nästa LUPP görs år Antal deltagare vid folkbildningsverksamheten i Halmstads kommun Redovisas vid årets slut, Antal medlemmar i kulturföreningar som beviljas kulturstöd Det som mäts är "Antal medlemmar i föreningar som fått kulturarvsstöd, eftersom antal medlemmar i vissa förenigar inte är känt. Ex. arrangörsföreningar, grupper, organisationer o enskilda har inga medlemmar vilket gör att felvärdet blir för stort för att mätvärdet ska vara intressant. Antal medlemmar i kulturföreningar som beviljats kulturarvsstöd, Övriga föreningar som beviljats andra former av kulturstöd har ej kunnat mätas. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

24 Aktiviteter Utveckla metoder för ökad delaktighet i syfte att nå nya målgrupper. Synliggöra kulturförvaltningens arrangemang och aktiviteter. Projekt inom Ökade livschanser i Oskarström. Ny metod för användarstyrt innehåll i Ord- och bildverkstaden för att säkra rätt utbud till rätt person när det gäller digital kompetens. Förvaltningen arbetar med flera konton på sociala medier: Facebook, Instagram och Twitter Använda nya metoder för att få unga att ansöka om Idépeng. Vara ute på nya arenor, samt se till att ansökan från idépengen är tillgänglig. Genom utökat användande av nya arenor/lokaler/platser har vi skapat större flexibilitet för ungdomarna att skapa aktiviteter. Återkoppling från förstudien Någon annanstans utveckling av rummet och verksamheten på Stadsbibliotekets barnavdelning. Stadsbiblioteket har tillsammans med Getinge bibliotek och en arkitekt använt ny metod för barns delaktighet i arbetet med nytt koncept för biblioteksrum för barn. Stadsutvecklingsprojekt i Vallås i samarbete med HFAB utifrån målgruppen barn Loggböcker i informationsdiskar och receptionsdiskar på biblioteken för att systematiskt hantera synpunkter som sedan följs upp på enhetsmöten. Ungdomar marknadsför sina projekt direkt till ungdomar t ex trailers via sociala medier. Detta ger både ökad delaktighet och når nya målgrupper. KultURkraft utvecklande av nätverk kring målgruppen kulturaktörer. Ett 15-tal unga kreativa fungerar som referensgrupp Arbete med Facebook, Instagram och Twitter Besök på gymnasieskolor och högskolan, för att prata om kulturförvaltningens arrangemang. Satsningar på stortavlor och information på intranätet. Monter på Högskolemässa i augusti Genom att marknadsföra kulturförvaltningens arrangemang och aktiviteter på kommunens olika kommunikationskanaler samt andra strategiska platser/kanaler synliggör vi de möjligheter medborgarna har att delta och engagera sig. Deltagit i Ung och trygg mässan på Halmstads arena i november. Medverkat i olika aktivitetsdagar i olika bostadsområden Halmstad ska upplevas som en stad med kulturprofil. Målet är uppfyllt. 63 procent av halmstadsborna upplever Halmstad som en stad med kulturprofil enligt kulturundersökning Det innebär att målvärdet har överträffats med 8 procent. Man kan också utläsa ur undersökningen att 70 procent av dem som ser Halmstad som en stad med kulturprofil bor i stadskärnan och att kvinnorna överväger (67 procent mot 58 procent). En Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

25 viktig åtgärd för att öka andelen och säkra profilen är att stärka kommunikationen och profileringen av kulturen och dess effekter. Mätetal Målvärde Utfall Andel invånare (18-74 år) som upplever att Halmstad är en stad med kulturprofil 55% 63% Andel invånare (18-74 år) som upplever att Halmstad är en stad med kulturprofil Drygt 6 av 10 ser Halmstad som en stad med kulturprofil. Kvinnor boende i Halmstads stadskärna är mer benägna att uppleva detta. Aktiviteter Ta fram en modell för samverkan med berörda parter/aktörer inom kommunen, för att få kultursatsningar att synas och utvecklas. Använda marknadsföringen som ett strategiskt instrument för att profilera kulturen. Satsa på miljöer som är gynnsamma för kulturell produktion. Stödja professionella kulturskaparare. Arbeta strategiskt och långsiktigt med förankring för att skapa delaktighet. Arbetet med kommunstyrelsen under tema: Morgondagens kultur har resulterat i en slutrapport och beslut i ks som ger strategiska förutsättningnar för samverkan. Förvaltningen har använt vår marknadsförig som ett strategiskt instrument för att profilera kulturen. Detta har dels skett i samarbete med andra aktörer som Destination Halmstad och Hallands Konstmuseum men vi har även själva producerat samlingsannonser i tidningar och på stortavlor. Ansökan om utredning om flexibla kulturlokaler är gjord.??? Skrivarcirklar och låtskrivarworkshop med professionella kulturutövare för unga vuxna på biblioteken Anordnat workshops/utställning i tom industrilokal i Oskarström för att påvisa och väcka intresse för hur man kan aktivera områden/miljöer med kultur. Påbörjat arbete med kulturella och kreativa sektorn. Kulturstöd har beviljats till professionella kulturskapare, ex. Operation Opera och Isildurs Bane. Dessutom beviljas ett flertal föreningar kulturstöd för att genomföra evenemang med professionella kulturskapare ex. Kulturverket, Blue Heart Blues och Int. Gatuteaterfestivalen med flera. Nytt för i år är att resurser har satsats på bl.a. operafestival och teaterprojekt med IKA Nord. Strategi är på väg att tas fram för att bilda nätverk med professionella kulturaktörer i Halmstad. Professionella kulturskapare används som handledare vid t ex skrivarverkstäder och skrivarläger I samarbete med föreningar och Region Halland används biblioteken som scener för konserter med professionella regionala och lokala musiker Exempelvis präglas arbetet med Kulturnatten av ett förankringsarbete bland halmstadborna. Förankringsarbetet av Idépengen fortsätter och börjar sprida sig bland Halmstads unga Inom kultur- och fritidsverksamheterna ska flickor och pojkar ha samma förutsättningar (konkretiserat mål). Mätetal Målvärde Utfall Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

26 Mätetal Målvärde Utfall 3.1. Antal barn/unga som deltar i kulturaktiviteter 3.2. Antal barn/unga som deltar i idrotts- och fritidsaktiviteter Föreningsbidrag 484 Antal insatser för medvetet genustänkande Antal barn/unga som deltar i kulturaktiviteter Nolltrefem har under våren haft besök. Inom biblioteken har barn deltagit i barnaktiviteter. Bland arrangemang, som ordnats inom kulturförvaltningens regi har hittills barn besökt kulturarrangemang. Kulturhuset har haft besök av barn, på olika kulturaktiviteter som ordnats av föreningar mm Antal barn/unga som deltar i idrotts- och fritidsaktiviteter Fritidsverksamheten har 453 unika medlemmar, medan deltagare på aktiviteter har mätts upp till 2 888, samt 900 på arrangemangen. (siffrorna korrigerade ) 3. Föreningsbidrag Under 2014 har det inom kulturnämndens verksamheter bokförts bidrag till föreningar, förbund och enskilda enligt följande: Kulturstöd: 637 tkr Kulturarvsstöd: 307 tkr Arrangemang/projektstöd: 943 Folkbildning: 3586 tkr Flerårsstöd: 2090 tkr Idépeng: 308 tkr Bidrag till föreningsgårdar: 176 tkr Summa totalt: 8 047tkr Av ovanstående bidrag avser idépeng och bidrag till föreningsgårdar föreningsbidrag som är riktade mot yngre, d v s 484 tkr Antal insatser för medvetet genustänkande Höstens medarbetardag Inom kultur- och fritidsverksamheterna ska flickor och pojkar ha samma förutsättningar Förvaltningar har genom dialog i kommunstyrelsen och tillsammans med berörda förvaltningar Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

27 enats om gemensamma mätetal, som visar på flickor och pojkars förutsättningar. Medlemmar Fritid: 379 flickor och 508 pojkar Nolltrefem: 650 flickor och 764 pojkar Antal aktiviteter Biblioteken 783 st Fritid 516 st Nolltrefem 790 st Besök på ovan aktiviteter: Biblioteken: flickor och pojkar Fritid: flickor och pojkar Nolltrefem: flickor och pojkar Mätetal Målvärde Utfall 2. Utbud kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter för barn/unga Utbud kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter för barn/unga Kulturnämndens verksamhetsområden jan-april 2014: 345 aktiviteter/arrangemang inom biblioteken för barn och unga, med besökare. 26 kulturarrangeman med fokus på barnen, med besök. 13 arrangemang på Nolltrefem, varav 8 st genomförda med idépeng, sammanlagt besök. I övrigt deltar ungdomar på Nolltrefem i aktiviteter såsom dans/drama, musik/teknik, bild/form, film/foto, gymmet mm. 51 arrangemang inom fritidsverskamheten med 900 besök, fördelat på 426 tjejer och 474 killar. Utöver detta har fritidsavdelningen ordnat 274mindre aktiviteter där besöken fördelas på 1257 tjejer och 1631 killar, dock inte unika besökare. (fritidsavdelningens siffror korrigerade ) Kulturarrange Aktiviteter Medvetandegöra medarbetarna i frågor som rör genusperspektivet. Skapa aktiviteter som ger flickor och pojkar samma möjligheter. Jämställdhetsutbildning. Förvaltningens personaldag i oktober handlade om värderingar och jämställdhet. All personal utbildades i 4R metoden. Ett samarbete med teknik- och fritidsförvaltningen och kulturskolan har inletts. Enats om gemensamt mätetal samt skapat dialog i KS tillsammans med övriga berörda förvaltningar. Aktiviteter skapas alltid med strävan att erbjuda samma möjligheter för flickor och pojkar. Aktiviteterna handlar om intressen och hobbys. Fritidsverksamheten varierar utbudet av aktiviteter, så att både pojkar och flickor ser att verksamheten arrangerar något som passar just deras individuella intressen. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

28 4.3 Kommunfullmäktiges övriga prioriteringar Urbant utvecklingsarbete (UA) (övrig prioritering) Kulturnämndens verksamheter ska bidra till hållbar social utveckling på Andersberg. Aktiviteter har genomförts i samverkan med organisationer och boende på Andersberg. Några exempel på dessa är: Mångkulturell kvinnokväll, föreningsbryggan, diskussion med inbjudna politiker om årets val. Studieförbunden ABF och NBV har lokaler och stor del av sin verksamhet på Andersberg. Uppsökande insatser har påbörjats i kvarteren Hjälmen och Hjälten. Fastighetsbeståndet i dessa kvarter har under sommaren sålts till ny ägare, vilket skapar förutsättningar för nya kontakter. I samarbete mellan Kulturförvaltningen och HFAB så genomfördes Sommarkul i detta format för 6:e gången. Inför Sommarkul besöktes alla klasser på Andersbergsskolan och årkurs 4 och 5 på Östergårdsskolan av ansvariga fritidsledare. Där informerade fritidsledarna att barnen gärna fick komma med förslag på vad barnen ville ha på Sommarkul. Utifrån ett antal önskemål som kom fram genom besöken så planerade ansvariga fritidsledare för den kommande verksamheten. Samarbete med Goda livet i Halmstad kring sagostunder på olika språk och studiecirkel med sagoläsarna kring högläsning och barns språkutveckling. Ett arbete som tagit fart under året är bibliotekens Språkcaféer. Under året har det genomförts 20 stycken som totalt besökts av 593 personer. En poesikväll hölls i november på Anderbergs bibliotek med poesi på olika språk i kombination med musik. Aktiviteter Genomföra aktiviteter i samverkan med organisationer och boende på Andersberg. Mångkulturell kvinnokväll, 5 mars. Samarbete mellan flera olika kulturföreningar. Föreningsbryggan har träffats vid 9 tillfällen. 23 april var det diskussion med inbjudna politiker, där valet stod i fokus. Prova-på: latinamerikansk pardans med Antonio Gonzales Santizo. Kulturverket har med kulturstöd genomfört fyra konserter "Musik från hela världen" på Medborgarservice Andersberg. Aktivitetsföreningen Öster har med hjälp av kulturstöd genomfört Höstfest vid Amfiteatern på Linehed. Flera etniska föreningar med sitt basutbud på Andersberg har beviljats kulturstöd, band annat AktivitetsCenter Bosna/Hercegovina, Albanska föreningen och Aqua. Studieförbunden ABF och NBV har lokaler och stor del av sin verksamhet på Andersberg. Samarbete med föreningar har bl a skett i samband med Ungersk kulturkväll 15 september och serbisk 8 november. På programmen stod Folkdans, musik, mat och utställningar. 22 oktober hölls en föreläsning om mänskliga rättigheter på Medborgarservice. 1 oktober var temat arbetarrörelsens historia. Samtidigt som Nobelbanketten hölls i Stockholm 10 december bjöds det in till Nobelfest på Medborgarservice. 100 gäster deltog. Samarbete Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

29 Aktiviteter Genomföra uppsökande aktiviteter i Andersbergs yttre ring. Medverka till ungdomsverksamhet genom empowerment. Erbjuda aktiviteter som stödjer språklig och kulturell utveckling. med Goda Livet, föreningen hand i hand och NBV. Uppsökande insatser har påbörjats i kvarteren Hjälmen och Hjälten. Fastighetsbeståndet i dessa kvarter har under sommaren sålts till ny ägare, vilket skapar förutsättningar för nya kontakter. Äldre ungdomar har genomfört en skidresa, som de planerade själva. Två Fifa-14 turneringar i Playstation har genomförts av äldre ungdomar för yngre. Danstävlingen "Battle of the month" har genomförts två gånger. Åtta äldre ungdomar har genomfört en fotbollsturnering i Andersbergshallen. Tre tjejer har arrangerat en Champions League kväll med 30 ungdomar. I samarbete mellan Kulturförvaltningen och HFAB så genomfördes Sommarkul i detta format för 6:e gången. Inför Sommarkul besöktes alla klasser på Andersbergsskolan och årkurs 4 och 5 på Östergårdsskolan av ansvariga fritidsledare. Där informerade fritidsledarna att barnen gärna fick komma med förslag på vad barnen ville ha på Sommarkul. Utifrån ett antal önskemål som kom fram genom besöken så planerade ansvariga fritidsledare för den kommande verksamheten. Totalt deltog 78 ungdomar. Samarbete med Goda livet i Halmstad kring sagostunder på olika språk och studiecirkel med sagoläsarna kring högläsning och barns språkutveckling. Mini- bokbullen, utveckling av Bokbullen för yngre barn 7-9 år, som träffas för att tipsa varandra om böcker och framförallt skapa berättelser tillsammans. Ett arbete som tagit fart under året är bibliotekens Språkcaféer. Under året har det genomförts 20 stycken som totalt besökts av 593 personer. Poesikvällar hölls 12 november på Anderbergs bibliotek med poesi på olika språk i kombination med musik Ökade livschanser för unga (övrig prioritering) Kulturnämndens verksamheter ska under planperioden arbeta med minst två projekt för ökade livschanser för unga. Förvaltningen har under året arbetat med projekt Tillgänglig tid för alla och Teaterprojekt Oskarström. Aktiviteter Ansöka om och genomföra minst två projekt under planperioden. Teaterprojekt Oskarström Tillgänglig fritid för alla Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

30 4.3.3 Ett strategiskt jämställdhetsarbete (övrig prioritering) Kulturnämndens verksamheter ska under planperioden använda metoder för ett medborgarinriktat jämställdhetsarbete. Förvaltningen har under året fokuserat jämställdhetsarbetet till de verksamheter som är riktade till barn och unga, kring målet om samma förutsättningar för flickor och pojkar. Samtliga bilder på bibliotekets webbplats har gåtts igenom av medarbetare och studerats utifrån ett genusperspektiv. Målsättningen med denna genomgång har bland annat varit att få en jämn fördelning mellan bilder på kvinnor respektive män. Studenter har intervjuat personal och skrivit en kandidatuppsats om bilder på webbsidans barnsidor för att undersöka vad bilderna signalerar ur ett genusperspektiv. Åtgärdsplan med syfte att ersätta bilderna genomförs 2015 Förvaltningens personaldag i oktober handlade om värderingar och jämställdhet. All personal utbildas i 4R metoden. Aktiviteter Medvetandegöra medarbetare i frågor som rör jämställdhet, ur medborgarperspektiv. Förvaltningen har under året fokuserat jämställdhetsarbetet till de verksamheter som är riktade till barn och unga, kring målet om samma förutsättningar för flickor och pojkar. Samtliga bilder på bibliotekets webbplats har gåtts igenom av medarbetare och studerats utifrån ett genusperspektiv. Målsättningen med denna genomgång har bland annat varit att få en jämn fördelning mellan bilder på kvinnor respektive män. Studenter har intervjuat personal och skrivit en kandidatuppsats om bilder på webbsidans barnsidor för att undersöka vad bilderna signalerar ur ett genusperspektiv. Åtgärdsplan med syfte att ersätta bilderna genomförs 2015 Förvaltningens personaldag i oktober kommer handla om värderingar och jämställdhet. All personal utbildas i 4R metoden. Kulturavdelningen genomförde halvdag för sina medarbetare med tema: Vidgat deltagande. Biblioteksavdelningen har samlat all personal vid 2 tillfällen under hösten för att utifrån verksamhetsnära frågeställningar och statistik diskuterat verksamhet under Ett Halmstad tillgängligt för alla (övrig prioritering) Kulturnämndens verksamheter ska bli mer tillgängliga under planperioden. Medarbetare på förvaltningen uppmanas till att komma fram med förslag, när det är dags att ansöka om medel från tillgänglighetsmiljonen. Som ett resultat av detta öppnade biblioteket den 30 mars två timmar tidigare, speciellt för familjer med barn med autism. Medel har också använts för att tillgänglighetsanpassa Mahult och det har ordnats tillgänglighetsdagar på Stadsbiblioteket, med bland annat clownföreställning med Ika och Åke, rullstolsdans och melodifestival med deltagare från daglig verksamhet i Halmstad. Föreningar för olika funktionsnedsättningar hade en mässa och en paneldebatt med kommunpolitiker arrangerades, allt i samarbete med ABF SydHalland och Rädda Barnen Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

31 Halmstad. Stadsbiblioteket fick under året pris för Bästa Lättlästa bibliotek, vilket satte fokus på frågan tillgänglighet för all bibliotekspersonal. Aktiviteter Medvetandegöra medarbetare i frågor som rör tillgänglighet, ur medborgarperspektiv. Föreläsning på arbetsplatsträff. Medarbetare på förvaltningen uppmanas till att komma fram med förslag, när det är dags att ansöka om medel från tillgänglighetsmiljonen. Som ett resultat av detta öppnade biblioteket den 30 mars två timmar tidigare, speciellt för familjer med barn med autism. Sagostund med TAKK och bildpedagoger inspirerade barnen. Dyslexiveckananordnades under hösten på Stadsbiblioteket och särskilt Berätta, lyssna läs en dag med språkglädje och lättläst i fokus. Läshundar, språkstimulerande appar. bokmässa med berättarinslag och författarbesök för ungdomarna i läsecirklarna Bokbullen. Tillgänglighetsdag med bland annat clåwnföreställning med Ika och Åke, rullstolsdans och melodifestival med deltagare från daglig verksamhet i Halmstad. Föreningar för olika funktionsnedsättningar hade en mässa och en paneldebatt med kommunpolitiker arrangerades, allt i samarbete med ABF SydHalland och Rädda Barnen Halmstad. Stadsbiblioteket fick under året pris för Bästa Lättlästa bibliotek, vilket satte fokus på frågan tillgänglighet för all bibliotekspersonal Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

32 5 Målredovisning - nämndens verksamhetsmål 5.1 Nämndens/styrelsens mål Kulturförvaltningen ska främja kunskap om hälsa i organisationen, genom det hälsofrämjande arbetet. Hälsoinspiratörerna arbetar för att inspirera och ge rådgivning för kulturförvaltningens personal. De ordnar insatser med inslag av återhämtning, social samvaro och vardagstips. Medarbetarna inom kulturförvaltningen har under våren medverkat till att ta fram handlingsplaner, utifrån den medarbetarundersökning som gjordes i slutet av förra året. Arbete via förvaltningens hälsoinspiratörer sker för att skapa arbetsanpassade fysiska aktiviteter, exempelvis Yoga-pass eller prova-på aktiviteter. Mätetal Målvärde Utfall Nöjd-medarbetar-index (NMI) 77 Nöjd-medarbetar-index (NMI) Nöjd medarbetarindex mättes senast Målvärdet är satt på 78 till år 2015, då nästa mätning genomförs. Aktiviteter Arbeta hälsofrämjande med stöd av förvaltningens hälsoinspiratörer och personalförening. Medvetandegöra medarbetare i frågor som rör arbetsmiljö och hälsa. Skapa möjlighet till arbetsplatsanpassade fysiska aktiviteter. Hälsoinspiratörerna arbetar för att inspirera och ge rådgivning för kulturförvaltningens personal. De ordnar insatser med inslag av återhämtning, social samvaro och vardagstips. Under året har hälsoinspiratörerna bland annat arrangerat följande aktiviteter: Två olika omgångar av massage, kom igång kurs friskis, yoga både som morgon och som lunchpass, lunch-salsa, historisk cykeltur och aftonbad. Hälsoinspiratörerna stod också för innehållet i förvaltningens hälsodag på våren. Medarbetarna inom kulturförvaltningen har medverkat till att ta fram handlingsplaner, utifrån den medarbetarundersökning som gjordes i slutet av förra året. Arbete via förvaltningens hälsoinspiratörer sker för att skapa arbetsanpassade fysiska aktiviteter, exempelvis Yoga-pass i Klarasalen Kulturförvaltningen ska förebygga ohälsa, som fångats upp via det systematiska arbetsmiljöarbetet, genom riktade insatser. Rutin för oväntade händelser har uppdaterats, med möjlighet till arbetsplatsspecifika handlingsplaner för hur situationer vid hot och våld hanteras. Kulturförvaltningen och Previa anordnade två kurstillfällen i HLR, hjärt- och lungräddning under november månad, då sju personer deltog. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

33 Mätetal Målvärde Utfall Antal hälsoförebyggande insatser 4 7 Antal hälsoförebyggande insatser Hälsofrämjande aktiviteter, som inspiratörerna arrangerade under år 2014 var: Två omgångar massage, kom igång kurs friskis, Yoga, Salsa, historisk cykeltur, aftonbad och förvaltningens hälsodag. Aktiviteter Genomföra insatser för att motverka upplevelsen av hot och våld. Förebygga ohälsa, genom att vid behov ha ergonomisk genomgång av arbetsplatsens förutsättningar. Vid behov erbjuda medarbetarna möjlighet att genomföra HLR/ABC. Rutin för oväntade händelser har uppdaterats, med möjlighet till arbetsplatsspecifika handlingsplaner för hur situationer vid hot och våld hanteras. Exempelvis har luftmätningar gjorts på Kungsgatan. Kulturförvaltningen och Previa anordnade två kurstillfällen i HLR, hjärt- och lungräddning under november månad, då sju personer deltog Samordnad folk- och skolbiblioteksverksamhet genom tydliga överenskommelser, som reglerar mediehantering, lokalanvändning, samt uppdragets genomförande. Sju överenskommelser har gjorts för år Överenskommelser för år 2015 finns och undertecknas under 2015 av Barn- och utbildningsförvaltningen. Överenskommelserna har arbetats fram genom kontakt med rektorer, utvecklare och områdeschefer på Barn- och utbildningsförvaltningen och är ett resultat av Riktlinjer för biblioteksverksamheten/biblioteksplan , antagen av Kommunfullmäktige Mätetal Målvärde Utfall Antal överenskommelser om skolbiblioteksverksamhet 3 7 Antal överenskommelser om skolbiblioteksverksamhet 7 överenskommelser påskrivna för år 2014, som gäller de integrerade biblioteken. Aktiviteter Skriva avtal om skolbiblioteksverksamhet. 7 överenskommelser för år 2014 är påskrivna i januari Dessa gäller de integrerade biblioteken (Vallås, Getinge, Simlångsdalen, Fyllinge, Harplinge, Oskarström, Andersberg). Nya överenskommelser (tillsvidare) finns, men är inte ännu (17/12) undertecknade av båda parter Bidra till levande och attraktiv kommun med hjälp av den kulturella och kreativa sektorn. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

34 En kartläggning av den kulturella och kreativa sektorn har påbörjats under hösten Kartläggningen av nuläget för sektorn kommer att vara klar våren 2015 och vid den tidpunkten finns en djupgående analys och GIS-data som kommer att ligga till grund för att långsiktigt jobba med sektorns utveckling i kommunen. Kartläggningen av den kulturella och kreativa sektorn i syfte till att bidra till en levande och attraktiv kommun är långsiktigt och kommer inte uppnås Kulturförvaltningen har inlett samarbeten på kommunal nivå med bland annat Byggnadskontoret, Halmstad City och Samhällsbyggnadskontoret. Diskussionerna med andra kontor och förvaltningar fortlöper under 2015 för att stärka arbetet med kartläggningen av den kulturella och kreativa sektorn. Aktiviteter Analysera behovet av åtgärder för att bidra till en levande och attraktiv kommun. Förankra arbetet med kulturförvaltningens bidrag till den kulturella och kreativa sektorn. En kartläggning av den kulturella och kreativa sektorn har påbörjats under hösten Kartläggningen av nuläget för sektorn kommer att vara klar våren (maj/juni) 2015 och vid den tidpunkten finns en djupgående analys och GISdata som kommer att ligga till grund för att långsiktigt jobba med sektorns utveckling i kommunen. Kartläggningen av den kulturella och kreativa sektorn i syfte till att bidra till en levande och attraktiv kommun är långsiktigt och kommer inte uppnås Kulturförvaltningen har inlett samarbeten på kommunal nivå med bland annat Byggnadskontoret, Halmstad City och Samhällsbyggnadskontoret. Initialt är syftet att lyfta Kulturförvaltningens betydelse på kommunal nivå för att kartläggningen ska kunna genomföras och för att kommunen ska kunna använda sig av materialet i utvecklingssyfte. Diskussionerna med andra kontor och förvaltningar fortlöper under 2015 för att stärka arbetet med kartläggningen av den kulturella och kreativa sektorn. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

35 6 Personalredovisning Tillsvidare- och visstidsanställda Tillsvidare Årsarbetare tillsvidare Visstid Dec 2014 andel visstid (%) Dec 2013 andel visstid (%) Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen Konsument Halmstad Kulturavdelningen Staben, inkl förvaltningsledning Totalt Under året har förvaltningen haft beredskap inför pågående och kommande beslut, om exempelvis kontaktcenter. Återbesättandeprövning har tillämpats. Totala antalet tillsvidareanställningar har sjunkit från 134 till 130 från 2013 till Andelen visstidsanställningar har däremot ökat från 11% till 15% under samma period. Ökning-/minskning av andelen visstidsanställningar varierar mellan avdelningarna. På fritidsavdelningen har flera personer slutat sin anställning. Under återbesättandeprövning har dessa tjänster tillsatts med visstidsanställd personal. Staben har tillsatt visstidsanställningar på grund av föräldraledigheter och tillfälliga utredningsuppdrag. Kultur-respektive biblioteksavdelningen har minskad andel visstidsanställda. Könsfördelning - tillsvidareanställda Kvinnor Män Totalt Dec 2014 andel kvinnor (%) Dec 2013 andel kvinnor (%) Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen Konsument Halmstad Kulturavdelningen Staben, inkl förvaltningsledning Totalt Förvaltningen har oförändrad andel kvinnor från föregående år. Förvaltningens ambition vid rekrytering är att öka mångfalden i förvaltningen. Från 2013 till 2014 har förvaltningen fortsatt oförändrad andel tillsvidareanställda kvinnor. Vid rekrytering speglar ofta könsfördelningen på de sökande/ansökningarna till vissa kvinnodominerade yrken könsfördelningen som redan existerar inom yrket på förvaltningen. Verksamhetens behov och kompetensen hos de sökande beaktas alltid i första hand vid rekrytering. Könsfördelning - visstidsanställda Kvinnor Män Totalt Dec 2014 andel kvinnor (%) Dec 2013 andel kvinnor (%) Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen * Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

36 Kvinnor Män Totalt Dec 2014 andel kvinnor (%) Dec 2013 andel kvinnor (%) Konsument Halmstad Kulturavdelningen Staben * Totalt * Fritidsavdelningen och staben hade inga visstidsanställningar under Förvaltningen har oförändrad andel visstidsanställda kvinnor från föregående år. Vid tillsättning av visstidstjänster beaktas könsfördelningen, där mångfald eftersträvas Timavlönad personal Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen Konsument Halmstad Kulturavdelningen Staben Antal timmar Årsarbetare Antal timmar Årsarbetare Totalt Förvaltningen har som helhet minskat antal timanställningar med 1 årsarbetare från 2013 till Genomsnittlig sysselsättningsgrad (tillsvidareanställda) Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen Konsument Halmstad Kulturavdelningen Staben, inkl förvaltningsledning Totalt Beräkning av sysselsättningsgrad, SSG, genomförs genom att dividera antal årsarbetare med antal tillsvidareanställda. På grund av att statistiken i vissa fall baserar sig på exakta och i vissa fall avrundade tal blir fortsatta beräkningar och redovisningen ovan inte alltid konsekvent. Åldersfördelning - tillsvidareanställda Enhet Summa Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen Konsument Halmstad Kulturdelningen Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

37 Enhet Summa Staben, inkl förvaltningsledning Totalt Majoriteten av förvaltningens anställda ligger inom åldersspannet år. Enligt tabellen nedan, har förvaltningens medelålder ökat från 46 till 47 år under Ålder är en del av mångfaldshänsyn som beaktas vid rekrytering. Medelålder - tillsvidareanställda Enhet Totalt Antal tillsvidareanställda chefer fördelat per kön Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen Konsument Halmstad Kulturavdelningen Staben, inkl förvaltningsledning Totalt Konsument Halmstad hade en tillförordnad/visstidsanställd chef vid föregående års redovisning. Antal visstidsanställda chefer fördelat per kön Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Pensionsavgångar per yrkesgrupp - tillsvidareanställda Yrkesfördelning Sum ma And el Kultur, turism och fritidsarbete Handläggar-, administratörsarbeten Ledningsarbete Totalt Sjukfrånvaro Sjukdagar i snitt Kvinnor Män Totalt Totalt Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen Konsument Halmstad Kulturavdelningen Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

38 Sjukdagar i snitt Staben, inkl förvaltningsledning Totalt Statistik för stab och förvaltningsledning 2014 innehåller även sjuktal för ytterligare två anställningar som inte ingår i stab och förvaltningsledning utan i fritids- och biblioteksavdelningarna. Jämförelsen med föregående år blir därför missvisande då 2013 års statistik endast innehöll stab och förvaltningsledning. Förvaltningen som helhet har oförändrat antal sjukdagar i snitt från föregående år, 11 dagar. Medelvärdet för antal sjukdagar i hela kommunen låg förra året på 20 dagar. Statistik för stab och förvaltningsledning 2014 innehåller även sjuktal för ytterligare två anställningar som inte ingår i stab och förvaltningsledning utan i fritids- och biblioteksavdelningarna. Jämförelsen med föregående år blir därför missvisande. Antalet sjukdagar för enbart stab och förvaltningsledning 2014 motsvarar 9 dagar i snitt. Det innebär att antalet sjukdagar i snitt för biblioteksavdelningen egentligen ligger något över 8 dagar. Exakt hur mycket över 8 dagar är svårbedömt med hänsyn till hur det statistiska underlaget är beräknat. Kvinnor har generellt fler sjukdagar i jämförelse med män i förvaltningen. Eftersom jämförelse mellan kvinnor och män är ett nytt mätetal för i år kan vi inte göra jämförelser eller se tendenser mot föregående år. Kort- och långtidssjukfrånvaro - andel (%) sjukdagar 14 dagar eller mindre Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen Konsument Halmstad Kulturavdelningen Staben, inkl förvaltningsledning Totalt Statistik för stab och förvaltningsledning innehåller även sjuktal för ytterligare två anställningar som inte ingår i stab och förvaltningsledning utan i fritids- och biblioteksavdelningarna. Förvaltningen har minskat andelen korttidsfrånvaro från 53 till 41 procent. Andelen långtidsfrånvaro, i tabellen nedan, har därmed ökat från 47 till 59 procent. Enstaka långtidssjukskrivningar på avdelningar med färre antal anställda får stort genomslag i statistiken. Kort- och långtidssjukfrånvaro - Andel (%) sjukdagar mer än 14 dagar Enhet Kvinnor Män Totalt Totalt Biblioteksavdelningen Fritidsavdelningen Konsument Halmstad Kulturavdelningen Staben, inkl förvaltningsledning Totalt Statistik för stab och förvaltningsledning innehåller även sjuktal för ytterligare två anställningar som inte ingår i stab och förvaltningsledning utan i fritids- och biblioteksavdelningarna. Enstaka långtidssjukskrivningar på avdelningar med färre antal anställda får stort genomslag i Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

39 statistiken. Sjukfrånvaro per yrkesgrupp Yrkesgrupp Handläggar- och administratörsarbete Kultur, turism och fritidsarbete Ledningsarbete * 4 3 * Ledningsarbete 2012 definierades annorlunda än 2014 och innehöll endast 5 medarbetare. Statistik för grupper med färre än 10 personer presenterades inte i redovisningen. Medarbetarskap och ledarskap Samtliga chefer har genomfört eller påbörjat kurs i Utvecklande Ledarskap, UL. Konsultföretaget Actea, som även leder kurser i UL, stöttar utvecklingsarbetet när nya ungkulturavdelningen bildas. Med fokus på UL och medledarskap stöttar de både de berörda medarbetarnas delaktighetsarbete, samt chefernas, projekt- och styrgruppernas lärande under processen. Jämställdhetsfokus på förvaltningens medarbetardag i oktober. Föreläsning, diskussion och fortsatt arbete angående jämställdhet, normer och värderingar. På chefsdag i september diskuteras förvaltningens riktning "Kulturen spelar roll", dess betydelse och fortsatta arbete. Avstämning av arbetet med förvaltningens identitet, ledarbeteenden och vad vi vill bli kända för i kommunen. Förvaltningen har också arbetat med uppföljning av medarbetarenkäten. Individuella utvecklingsplaner Kulturförvaltningen använder inte begreppet individuell utvecklingsplan generellt. Däremot genomför varje medarbetare medarbetarsamtal med sin närmaste chef. Vid samtalet diskuteras medarbetarmål för kommande år, inklusive förutsättningar/plan för medarbetaren att nå målet eller målen. Förutsättningarna är att jämföra med en individuell utvecklingsplan. Kulturavdelningens enhet arrangemang och kulturstöd har arbetat enligt ny metod med att ta fram nya individuella medarbetarmål för tillsvidareanställda medarbetare. Mångfalds- och jämställdhetssatsningar Förvaltningens arbete med jämställdhet som påbörjades 2013 fortsatte under våren 2014 med fördjupat arbete på fritidsavdelningen, nolltrefem och konstenheten. Biblioteksavdelningen valde istället att genomföra två stormöten där all bibliotekspersonal utifrån tillgänglig biblioteksstatistik och olika artiklar/blogginlägg diskuterade jämställdhet och framtiden. Under hösten 2014 arbetade förvaltningen med jämställdhet på medarbetardag i oktober. Både teori angående jämställdhet (externt perspektiv) och 4 r metoden introducerades. Utvecklingsarbete genomförs på respektive avdelning under Hälsofrämjande och förebyggande insatser - Inom ordinarie budget Personalföreningen genomför aktiviteter på medarbetarnas fritid. 30 minuters hälsofrämjande aktivitet på arbetstid per vecka genomförs på prov i förvaltningen från hösten 2014 fram till sommaren Biblioteksavdelningen sponsrar medarbetarnas anmälningsavgifter till vårruset. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

40 Arbete påbörjas inom förvaltningen med att skapa ytterligare tydlighet om förvaltningens riktning, identitet och kultur och förtydliga kopplingen till kommunens vision och förvaltningens målarbete. Hälsofrämjande och förebyggande insatser - Med centrala medel Hälsoinspiratörernas arbete under 2014 finansierades med centrala hälsofrämjande medel Förutom hälsoaktiviteter på medarbetarnas fritid arrangerade också hälsoinspiratörerna förvaltningens medarbetar-/hälsodag i mars Hälsofrämjande och förebyggande insatser - Företagshälsovårdens delaktighet i det hälsofrämjande arbetet Previa har arrangerat vissa aktiviteter vid medarbetar-/hälsodag i mars. De har också genomfört kurs i hjärt-/lungräddning för medarbetare inom förvaltningen. Arbetsskador Förvaltningen har rapporterat 2 arbetsskador under året. Redovisning bifogas. Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Uppföljningen är genomförd med chefer och huvudskyddsombud på förvaltningen som svarat på frågor om arbetsmiljö utifrån sin verksamhet/synvinkel. Sammanlagda resultatet presenteras i gröna, gula och röda summeringar, som är bedömningar av hur väl varje uppföljt område inom arbetsmiljöarbetet fungerar.. Resultatet finns i sin helhet i bilaga. De gula och röda punkter som bedömts relevanta att arbeta vidare med är: Gula punkter: Vissa brister Brister i kännedom om förteckning av AFS:ar (föreskrifter för arbetsmiljöarbete inom specifika områden) Brister i kännedom om rutiner och utbildning om alkohol, droger och missbruk, Större kännedom om första hjälpen och krisstöd behövs Uppgiftsfördelning av arb miljöuppgifter upplevs inte alltid vara fördelade via personliga samtal mellan över-/underställd chef. Röda punkter: Okänt Hur fungerar samordningsansvar för arbetsmiljöarbetet? Regler är oklara. Riskbedömning med hänsyn till funktionshinder genomförs inte. Vissa av punkterna innebär informations-/kommunikationsbrister. Åtgärden innebär att sprida eller sammanställa information som ibland finns tillgänglig men inte är tillräckligt kommunicerad. Andra punkter innebär att specifika nya åtgärder krävs under 2015 (främst röda punkterna). Sammanfattande analys Under året har antalet tillsvidareanställda minskat i förvaltningen, visstidsanställningar har ökat medan timanställningar minskat något. Återbesättandeprövning har tillämpats vilket har inneburit större fokus på utvärdering av verksamhetens behov av kompetens i samband med rekrytering. Resultatet av prövningen har varierat mellan avdelningar och tjänster/behov. Vissa avdelningar är också, likt tidigare år, beroende av att hantera visstidsanställningar för att få in tillfällig spetskompetens och möta verksamhetens behov. Det är en av anledningarna till förvaltningens behov av att visstidsanställa personal. Andelen kvinnor är oförändrad från föregående år och ligger fortsatt på 72%, trots försök att rekrytera med mångfaldsfokus. Tankar på hur vi kan påverka frekvens av minoritet bland Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

41 sökande till lediga tjänster pågår kontinuerligt. Antalet sjukdagar är oförändrat från föregående år (2013), vilket är en minskning med 3 dagar från 2012.Förvaltningen har de senaste åren haft färre sjukdagar än kommunsnittet, som förra året låg på 20 dagar. Kvinnor har generellt fler registrerade sjukdagar än män vilket, enligt försäkringskassan, är en tendens som återspeglas i hela landet. Enbart kvinnor har varit registrerat långtidssjukskrivna under Män har enbart varit korttidssjukskrivna. Under 2014 har förvaltningen haft något större andel långtidssjukskrivningar i förhållande till korttidssjukskrivningar. Likt tidigare år slår långtidssjukskrivningar igenom i statistiken, framförallt på de mindre avdelningarna. Diskussion om och analys av orsaker till långtidssjukskrivningar fortsätter på förvaltningen. Förvaltningen har fortsatt satsningen på hälsoinspiratörer och personalförening, hälsofrämjande aktiviteter på medarbetarnas fritid och fortsatt satsning på hälsodag (har genomförts två gånger: 2013 och 2014, och planeras också 2015). Nytt för i år är också beslut att införa 30 min hälsofrämjande aktivitet på arbetstid per vecka under en prövoperiod fram till sommaren Tydlighet, delaktighet och god kommunikation är några av de faktorer som enligt forskning främjar hälsa på arbetsplatsen. Pågående förändringsarbete i förvaltningen när ny ungkulturavdelning bildas genomförs med hög grad av delaktighet. Ett konsultföretag stöttar också förändringsprocessen med fokus på medledarskap. Erfarenheter från processen kommuniceras i en lärprocess med fokus på utvecklande ledarskap (UL) till förvaltningens chefsgrupp. Samtliga chefer har påbörjat eller genomfört utbildningen utvecklande ledarskap. Satsningar på hälsofrämjande insatser och friskfaktorer är svåra att följa upp direkt i sjunkande sjuktal. Effekten syftar till att sänka sjuktal på lång sikt, så långt det är möjligt. På kort sikt genomförs åtgärder utifrån varje avdelnings behov med fokus på systematiskt arbetsmiljöarbete. Sjuktalen på förvaltningen har de senaste åren legat under kommunsnittet och har även gått emot den generella negativa trenden och sjunkit istället för att öka. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

42 7 Ekonomisk redovisning Driftmedel Årets resultat blev tkr, att jämföra med föregående års resultat på tkr. Sammantaget redovisas en negativ budgetavvikelse för räkenskapsåret 2014, med 683 tkr gentemot fastställd ram. Avvikelsen motsvarar 0,6 procent av den totala nettobudgetram för kulturnämndens verksamheter, som vid årets slut låg på tkr. Investeringar Årets investeringsnetto landade på tkr, att jämföra med tkr föregående år. Årets resultatavvikelse blev positiva 203 tkr. Avvikelsen förklaras med medel som sparats till kommande flyttkostnader. Kulturnämnden, Verksamhetsberättelse (47)

Kulturundersökning Halmstad 2010

Kulturundersökning Halmstad 2010 Kulturundersökning Halmstad 2010 10 8 6 1. Har du under det senaste året? (gäller inte bara i Halmstad) Bio Musikal/ show Konstutställning Rock / popkonsert Museum Teater Kurs/ studiecirkel Familje / barnprogram

Läs mer

Kulturförvaltningen 1 2012

Kulturförvaltningen 1 2012 Kulturförvaltningen 1 2012 Vid mediejukeboxen på Stadsbiblioteket Foto: Mymmel Blomberg Innehåll Kulturförvaltningen...3 Kulturnämnden...4 Organisation...5 Vad hände år 2011?...6 Biblioteksavdelningen...7

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Kulturnämnden 2013-12-18 1(17)

Sammanträdesdatum Sida Kulturnämnden 2013-12-18 1(17) Kulturnämnden 2013-12-18 1(17) Plats och tid: Stadsbiblioteket, Klarasalen, kl. 13:15-15:50 ande: Eva-Marie Paulsson (S), ordförande Jane Thorell (M) Dan Öjvind Gasstorp (C) Tommy Lundkvist (FP) Nils Werner

Läs mer

HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2014

HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2014 HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2014 Kontakt: Edna Sinkjaer Datum: September 2014 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se Kort om uppdraget SYFTE

Läs mer

Kulturnämndens handlingar 2015-02-25

Kulturnämndens handlingar 2015-02-25 Kulturnämndens handlingar 2015-02-25 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Kulturnämnden 2015-02-12 1(3) Box 316 301 08 Halmstad Tfn: 035 13 70 04 E-post: kulturnamnden@halmstad.se Plats: Halmstads Teater, Esaias

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva bibehållen

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden

Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden Barn- och ungdomsbokslut 2015 Kulturnämnden Kulturnämnden Kulturnämnden ska i sin verksamhet prioritera barn och ungdomar. Flera av nämndens verksamheter riktar sig direkt till barn och ungdomar, medan

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen av åtgärdsplan för Kulturnämnden Emma Gerdien Handläggare 033 357042 SKRIVELSE Datum 2018-12-17 1(5) Instans Kulturnämnden Dnr KUN 2018-00097 1.4.2.25 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp 2017: Återrapportering till Kommunstyrelsen

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse

Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun. Bibliotekets verksamhetsplan 2016. Analys och årsberättelse Kultur- och fritidsförvaltningen Simrishamns kommun Bibliotekets verksamhetsplan 2016 Analys och årsberättelse Årsberättelse Förutsättningar för en mobil biblioteksverksamhet i Simrishamns kommun utreddes

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2017 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 4 Mål och måluppfyllelse...

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Regler för KULTURSTÖD. Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30

Regler för KULTURSTÖD. Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30 Regler för KULTURSTÖD Reglerna gäller från 2014-01-01 Beslutade av kulturnämnden i Halmstads kommun 2013-10-30 1 1. Arrangemangs- och projektstöd Stödet kan sökas för enstaka eller en serie av kulturarrangemang,

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad 1(3) Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad Tid Måndag den 4 mars 2019 kl. 15:00 Plats Integra, Kaggensgatan 40 A Enligt uppdrag Ann-Mari Nilsson Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg.

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Verksamhetsplan - För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Välkommen Kulturen har en betydande roll för Helsingborgs identitet och samhällsutveckling. Stadens befolkning beräknas

Läs mer

Verksamhetsplan Kulturnämnden. #{enhet}#

Verksamhetsplan Kulturnämnden. #{enhet}# Verksamhetsplan - Kulturnämnden #{enhet}# 1 Ordförandens inledning Kulturens roll för Halmstads kommuns utveckling Kultur har fått en allt viktigare roll i samhällsutvecklingen och har stor betydelse för

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2015

HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2015 HALMSTAD KULTURFÖRVALTNING - KULTURUNDERSÖKNINGEN 2015 Kontakt: Maria Gellert Datum: 1 december 2015 Anna Ragnarsson Senior Consultant Tel: 0720 700 432 anna.ragnarsson@novus.se Kort om uppdraget SYFTE

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (5) 2013-10-22 Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Bakgrund Farsta stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Information om Kulan och Kulanpremien 2016

Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-02-22 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08-508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-03-07 Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Bakgrund Kulan

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annette Andersson 2014-03-19 KS 2014/0177 Kommunstyrelsen Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Utvärdering av servicedeklaration Biblioteksverksamheten

Utvärdering av servicedeklaration Biblioteksverksamheten RAPPORT 1 (6) DNR: HANDLÄGGARE Eva Davidsson TELEFON 0522-69 61 10 Utvärdering av servicedeklaration Biblioteksverksamheten 2007 1. Bakgrund och syfte Uddevalla kommun arbetar sedan några år tillbaka med

Läs mer

Kulturnämndens handlingar 2015-05-27

Kulturnämndens handlingar 2015-05-27 Kulturnämndens handlingar 2015-05-27 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Kulturnämnden 2015-05-13 1(2) Box 316 301 08 Halmstad Tfn: 035 13 70 04 E-post: kulturnamnden@halmstad.se OBS! Heldagssammanträde, omvärldsdag

Läs mer

Riktlinjer för kulturstöd

Riktlinjer för kulturstöd Riktlinjer för kulturstöd Gäller från 2019-01-01 Fastställt av kulturnämnden 2018-11-28 116 (ersätter tidigare riktlinjer för kulturstöd, fastställt av kulturnämnden 2016-10-26 105 och reviderade 2017-11-29

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (7)

Tjänsteskrivelse 1 (7) Tjänsteskrivelse 1 (7) 2010-08-10 FRN 2009/82 Fritidsnämnden Redovisning av fritidsvanor bland personer med viss funktionsnedsättning, genomförd i samarbete med FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Nämndens samtliga mål med indikatorer Nämndens viktigaste mål för verksamheten En attraktiv kommun: Ett rikt och synligt kultur- idrotts- och fritidsliv ska bidra till

Läs mer

HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015

HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015 2015 10 01 HANDLINGSPLAN KOPPLAD TILL KULTURPROGRAMMET 2015 2025 antaget av kommunfullmäktige den 15 januari 2015 Handlingsplan för Kulturprogram för Båstads kommun 2015 2025. Handlingsplanen utgår från

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015

Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Storumans kommun Kultur- och biblioteksplan 2012-2015 Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-04-24 49 Vision Storumans kommuns kulturpolitik bidrar till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag

Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Sida 1 (5) 2018-01-17 Riktlinjer för ansökan om föreningsbidrag Bakgrund Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar och organisationer. Det finns tre kategorier av bidraget

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid... 3 Mål...

Läs mer

Riktlinjer för kulturstöd

Riktlinjer för kulturstöd Riktlinjer för kulturstöd Riktlinjerna gäller från 2017-01-01 Inledning Med kulturstöd menas Med begreppet kulturstöd avses kommunens möjlighet att på olika sätt stödja kulturverksamhet som drivs av andra

Läs mer

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden

Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Sammanställning och uppföljning av frågor/synpunkter från barnen och ungdomens frågestund Redovisning från kulturnämnden Ungdomens frågestund i kommunfullmäktige 2009-04-23 Frågor/ synpunkter Nämndens

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-09 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2019-2022 i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-11 Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens

Läs mer

Kulturnämndens handlingar

Kulturnämndens handlingar Kulturnämndens handlingar 2014-09-24 HALMSTADS KOMMUN KALLELSE Sida Kulturnämnden 2014-09-11 1(2) Box 316 301 08 Halmstad Tfn: 035 13 70 04 E-post: kulturnamnden@halmstad.se Vi startar sammanträdet med

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ:

ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ: Kulturnämnden 2012-03-28 1(15) Plats och tid: Halmstads Teater, Esaias Thoren, kl. 13:15-15:10 ande: Lena Ekman (M), ordförande Eva-Marie Paulsson (S) Jane Thorell (M) Bertil Nilsson (S) Dan Öjvind Gasstorp

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

Principer och taxor för uthyrning av lokaler, Allaktivitetshuset Sundbyberg 1

Principer och taxor för uthyrning av lokaler, Allaktivitetshuset Sundbyberg 1 Principer och taxor för uthyrning av lokaler, Allaktivitetshuset Sundbyberg 1 Grundprinciper för Allaktivitetshuset Stadens målsättning är att främja ett brett föreningsliv och utbud av kultur, fritids-

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2017-02-01 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2017-2018 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden 2018-01-23 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum 3, kl. 15.30-17.00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Sören Eriksson (S), 1:e vice ordförande Monica Toll (S) Maria

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

Version 1.0. Medborgarundersökning 2014

Version 1.0. Medborgarundersökning 2014 Version 1.0 Medborgarundersökning 2014 Medborgarna om 1. Kommunen som en plats att bo och leva i Nöjd Region Index (NRI) 2. Kommunens verksamheter Nöjd Medborgar Index (NMI) 3. Inflytande i kommunen Nöjd

Läs mer

Riktlinjer för Drömdeg, Kreativa fonden och Evenemangsbidrag

Riktlinjer för Drömdeg, Kreativa fonden och Evenemangsbidrag Riktlinjer för Drömdeg, Kreativa fonden och Evenemangsbidrag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2019:282 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Joakim Rask och Eva-Marie Paulsson. Eva-Marie Paulsson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Halmstads kommun, Kulturnämnden

Joakim Rask och Eva-Marie Paulsson. Eva-Marie Paulsson. ANSLAG / BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Halmstads kommun, Kulturnämnden Kulturnämnden 2012-06-27 1(11) Plats och tid: Stadsbiblioteket, Klarasalen, kl 15:15-16:20 ande: Lena Ekman (M), ordförande Eva-Marie Paulsson (S) Dan Öjvind Gasstorp (C) Anna Ohlsson (S) Tommy Lundkvist

Läs mer

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang.

Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet att ta del av och själva delta i kulturella sammanhang. Ur Skövde kommuns Kulturpolitiska vision: Alla medborgare oavsett kön, ålder och etnicitet har möjlighet att utöva och uppleva mångsidig kultur Alla barn och ungdomar i Skövde kommun skall ges möjlighet

Läs mer

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst.

Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Vår åsikt om den övergripande prioriteringen av dans och konst. Grupp 1 Det är bra att det läggs vikt på dans och konst, men det flesta ungdomar vill ha mer musiksatsningar. Konst och dans är förmodligen

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Kulturbidrag Kultur- och fritidsnämnden beviljar bidrag till föreningar och organisationer som bedriver en regelbunden kulturverksamhet inom exempelvis teater, dans, musik, bild och form, film och media,

Läs mer

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Att genom dialog få en fördjupad kunskap och ett socialt perspektiv av graffitifrågan. Att kartlägga området kring Röda sten. Att utreda om det finns behov av sociala

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH KUL TUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Anna Magnfors Telefon: 08-508 05073 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer