Likabehandlingsplan samt årlig plan mot kränkande behandling. Särskolan. Läsåret 2012/13

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan samt årlig plan mot kränkande behandling. Särskolan. Läsåret 2012/13"

Transkript

1 Likabehandlingsplan samt årlig plan mot kränkande behandling Särskolan Läsåret 2012/13

2 Innehåll Inledning Definitioner och begrepp Diskriminering Trakasserier Kränkande behandling Mobbning Repressalier Ansvar Utvärdering Övergripande mål Förebyggande arbete Upptäcka Rutiner vid uppkomst av diskriminering/kränkning Bilagor: Anmälan om kränkande behandling Mentors utredning kring kränkande behandling Utredning kring kränkande behandling och/eller diskriminering Implementeringsplan för läsåret 2011/2012

3 Inledning I Vaggeryds kommuns skolor och förskolor vill vi att barn och elever ska känna sig trygga. Våra skolor och förskolor ska vara en plats där barn och elever inte utsätts för diskriminering eller kränkningar från vare sig vuxna eller andra barn/elever. Det ska vara en plats där de ska känna sig sedda för dem de är och att de är lika mycket värda som alla andra. I Skollagens (2010:800) 5 kap 3 står: Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. För att uppnå denna positiva lärmiljö krävs ett omfattande arbete av all skol- och förskolepersonal i samverkan med våra barn/elever och vårdnadshavare. I 6 kap Skollagen står tydligt att var förskola och skola ska ha ett målinriktat arbete för att motverka kränkning av barn och elever. Det kräver att vi arbetar förebyggande för att främja likabehandling, ser och lyssnar för att upptäcka, sätter in individanpassade åtgärder samt följer upp dessa. Definitioner och begrepp Diskriminering, trakasserier, kränkande behandling, mobbning samt repressalier är begrepp som i detta sammanhang behöver definieras. Diskriminering Handlar om att en person blir annorlunda behandlad än andra på grund av dennes: - Kön - Sexuella läggning - Etnisk tillhörighet - Religion - Funktionsnedsättning - Ålder - Könsöverskridande identitet Diskriminering kan också ske genom att alla behandlas lika. Denna typ av diskriminering kallas indirekt diskriminering. Det som sker är att ett barn/elev eller en grupp av barn/elever missgynnas på grund av en regel eller bestämmelse. Exempel kan vara att alla ska äta samma mat där hänsyn inte tas till religion eller att alla ska vara med på samma aktiviteter under friluftsdagar oavsett funktionshinder. Trakasserier Blir du trakasserad så är det troligt att du är direkt diskriminerad. Trakasserier kan exempelvis handla om att du utsätts för nedsättande kommentarer på grund av du är pojke eller flicka, din sexuella läggning, din etniska tillhörighet, din religion eller din funktionsnedsättning.

4 Både skolpersonal, personal inom förskola, fritidshem samt elever kan göra sig skyldiga till trakasserier. Att du inte på förskolan eller i skolan får eller ska bli diskriminerad står i Diskriminerings-lagen (2008:567). Kränkande behandling Är inte kopplat till någon av de ovan nämnda diskrimineringsgrunderna. Gemensamt för trakasserier och kränkande behandling är att det handlar om att andra gör något som kränker din värdighet. Trakasserier och kränkande behandling kan vara: - Verbala (t.ex. att bli hotad, svordomar, fula ord, könsord eller förolämpningar ) - Psykosociala (t.ex. utsätta någon för utfrysning, ryktesspridning, skratt, suckar, miner, blickar, går åt ett annat håll när du kommer) - Fysiska (t.ex. utsätta någon för slag, knuffar eller att ha sönder annans ägodel) - Texter och bilder (teckningar, lappar, sms, mms, foton, chatt och texter på olika webbcommunities) Att kränka någon är inte en olyckshändelse utan görs med avsikt att göra den andra illa. Att tänka på är att den som blir kränkt alltid ska tas på allvar, det är han eller hon som avgör om denna har blivit kränkt! Mobbning Då någon eller några utsätter ett barn/en elev eller en grupp av barn/elever för kränkande behandling flera gånger så kallas det mobbing. Detta sker också under en viss tid. Repressalier Om ett barn eller en elev har anmält någon för kränkande behandling eller varit med i en utredning så får barnet/eleven inte bestraffas som en följd av detta. Bestraffningen får inte ske varken från vuxna på förskolan/skolan eller av andra barn/elever. Ansvar För att förskolan/skolan och fritidshemmen ska kunna präglas av trygghet och studiero behöver vi hjälpas åt. Tillsammans med personal, barn/elever och vårdnadshavare har vi alla olika ansvar för att främja detta. Rektor har ansvar för att: - upprätta en likabehandlingsplan och en årlig plan mot kränkande behandling varje läsår. I planen skall beskrivning av planerade och genomförda åtgärder redovisas. Upprättande ska ske i samråd med skolpersonal, elevrepresentanter och representanter för vårdnadshavare. - planen efterlevs. - all personal har kunskap om planen samt agerar utifrån den.

5 - vårdnadshavare får information kring planerna. - elevenkäten kring trivsel i skolan genomförs, sammanställs och utvärderas varje läsår. - skolan har ett tydligt arbetssätt för att främja /arbeta för trygghet och studiero. Pedagoger har ansvar för att: - eleverna i början av varje läsår får ta del av och förstå(r) innebörden av skolans likabehandlingsplan och årliga plan mot kränkande behandling. - informera vårdnadshavare kring planerna på föräldramöten. - följa likabehandlingsplanen i sitt dagliga arbete med eleverna och arbeta aktivt mot kränkande behandling både i och utanför klassrummet. Som pedagog i Vaggeryds kommun förutsätts man respektera andra och vara en god förebild för eleverna. Annan personal i skolan har ansvar för att: - agera vid kränkningar av elever genom tillsägelse och/eller information till mentor/rektor. - respektera andra och vara en god förebild Personal som upplever att annan personal trakasserar eller kränker elever ska tala med denne och/eller informera rektor så snart det är möjligt. Elever har ansvar för att: - bidra till en god arbetsmiljö och goda relationer med både personal och elever. - ta del av likabehandlingsplanen och handla utifrån den. Som elev i Vaggeryds kommun förutsätts man respektera andra och visa hänsyn. - informera en vuxen på skolan om någon elev blir utsatt för kränkande behandling eller diskriminering. Vårdnadshavare har ansvar för att: - aktivt läsa likabehandlingsplanen när den delas ut i början av varje läsår eller på kommunens hemsida: - kontakta skolan om deras barn berättar om kränkningar i skolan, oavsett om kränkningarna är riktade mot barnet, annans barn eller om det är barnet själv som kränkt. Utvärdering Se särskolans kvalitetsredovisning och utvärdering. Främjande arbete För att främja likabehandling och trygghet på skolan så genomförs: Fortsätta med fadderverksamhet på 6-9. Fortsätta med temadagar för hela särskolan.

6 Utveckla samarbetet med grundskolans elever på f-5. Finnas tillgänglig för eleverna under hela skoldagen. Förebyggande arbete Under läsåret 2011/2012 har vi genomfört elevenkäter med alla elever. Där framkom att eleverna kände sig trygga i stort, men att toaletter och omklädningsrum uppfattas som otrygga platser på skolan. På f-5 genomfördes även en undersökning kring otrygga platser med trivselhus. Här fick eleverna komma med idéer och tankar kring åtgärder. Eftersom vi på särskolan har få elever och är många vuxna, upplever vi att vi snabbt ser hur eleverna mår och om det händer något kring eleven. Nedanstående områden ska förbättras under läsåret. Utvärdering av åtgärder sker i samband med enkätundersökning i november 2012 samt vid ev extra utvärderingstillfälle i maj Uppkommer något ytterligare område som kräver förbättring under läsåret så tillförs detta planen. Nedan är insatser och åtgärder listade för att förebygga och förhindra trakasserier och kränkande behandling på vår skola. Förbättringsområden alt. Handlingsplan Skolmiljö Nuläge: Klassrummet vid hemkunskapen har få möjligheter till utomhusaktiviteter/rastverksamhet. Dessa elever blir även lätt isolerade från övriga elever. Åtgärd: 5-9E får ha vissa av sina raster på f-5. När det finns möjlighet används fotbollsplanen till rastaktivitet. Personalen jobbar för att skolan skall ordna gungställning eller liknande. Ansvarig: Mentor i samarbete med rektor. Tid för genomförandet: Hösten 2012 Nuläge: Eleverna känner sig otrygga i omklädningsrummen. Åtgärd: Vid omklädning skall alltid manlig personal finnas i pojkarnas omklädningsrum. Ansvarig: Mentor i samarbete med rektor. Tid för genomförandet: Hösten 2012 Studiemiljö Nuläge: Vi har delat in eleverna i grupper efter förmåga och behov. Årets organisation är mer åtstramad. Åtgärd: Vi lägger schema gemensamt inför läsåret, för att få bästa möjliga undervisningssituation för eleverna. Ansvarig: Mentorer i samarbete med rektor. Tid för genomförandet: augusti 2012 Undervisning Nuläge: Eleverna är ganska beroende av vuxenstöd och ber snabbt om hjälp.

7 Åtgärd: Lärare och assistenter blir medvetna kring detta och utmanar eleverna att bli mer självständiga samt lita till sin egen förmåga. Ansvarig: Lärare och assistenter Tid för genomförandet: läsåret 2012/2013 Nuläge: Vi upplever att eleverna behöver utveckla sin omvärldskunskap och få större förståelse för olikheter. Åtgärd: En av temadagarna under läsåret ägnas åt livskunskap och fördomar. Vi arbetar även med värderingsfrågor under hela läsåret. Ansvarig: Lärare Tid för genomförandet: läsåret 2012/2013 Nuläge: Eleverna blir mer självständiga vid datorerna och behöver därför kunskaper kring nätetik. Åtgärd: Arbeta med etik och säkerhetsfrågor kring internet under läsåret. Ansvarig: Lärare Tid för genomförandet: läsåret 2012/2013 Kompetensutveckling Nuläge: Vi saknar kunskaper kring teckenkommunikation. Åtgärd: Fortbildning i teckenkommunikation önskas. Ansvarig: rektor Tid för genomförandet: läsåret 2012/2013 Nuläge: Vi önskar bättre kunskaper kring hur man arbetar mot mobbning och kränkande behandling. Åtgärd: Fortbildning i att arbeta förebyggande mot mobbning och kränkande behandling önskas. Ansvarig: rektor Tid för genomförandet: läsåret 2012/2013 Praktik/Prao Nuläge: Under höstterminen börjar Rolf som SYV ansvarig för särskolan. Åtgärd: Ny SYV för särskolan tillsatt och förändringsarbetet påbörjas. Ansvarig: Rolf Tid för genomförandet: läsåret 2012/2013

8 Rutiner vid uppkomst av diskriminering/kränkning OBS! Vid trakasserier/kränkande behandling mellan vuxen och elev ansvarar rektor för utredning samt åtgärder. 1. Skolpersonal/mentor Då skolpersonal ser eller hör kränkning ska en direkt tillsägelse ske. Kontakt med mentor till den drabbade ska tas. Mentor för den drabbade ansvarar för att utreda. 1. Anmälan till rektor om händelsen. 2. Mentor/mentorer för samtal med berörda elever. 3. Information till hemmen. 4. Åtgärder sätts in. 5. Uppföljning. Detta skall göras skyndsamt. Dokumentation: Blanketten Anmälan om kränkande behandling lämnas till rektor. Mentor gör utredning på blanketten Mentors tredning. Vid avslut lämnas det till rektor för arkivering. 2. Mentor/annan vuxen Mentor för den drabbade ansvarar för utredningen. Mentor för den drabbade ansvarar för att utreda vad som skett. 1. Anmälan till rektor om händelsen 2. Mentor/mentorer för samtal med berörda elever. 3. Information till hemmen. 4. Åtgärder sätts in. 5. Uppföljning. Detta skall göras skyndsamt. Båda parter erbjuds kuratorskontakt Dokumentation: Blanketten Anmälan om kränkande behandling lämnas till rektor. Mentor dokumenterar på mallen Utredning i ärende gällande kränkande behandling och/eller diskriminering. Lämnas till rektor vid avslut för arkivering.. 3. Akutteam/ mentor Akutteamet tillsammans med den drabbades mentor gör utredningen. 1. Anmälan till rektor om händelsen 2. Information samlas in från den utsatta, den/de som har utsatt samt personal och andra elever. 3. Information till hemmen. 4. Åtgärder sätts in. 5. Uppföljning sker inom senast två veckor. Båda parter erbjuds kuratorskontakt. Dokumentation: Blanketten Anmälan om kränkande behandling lämnas till rektor. Dokumentation sker på mallen Utredning i ärende gällande kränkande behandling och/eller diskriminering. Vid avslut lämnas det till rektor för arkivering. 4. Rektor Rektor ansvarar för utredningen. 1. Rektor kallar till möte med föräldrar. 2. Vid mötet ska insatser diskuteras tillsammans med vårdnadshavare. 3. Tid för återkoppling ska bokas in vid mötet. Fortsätter beteendet kan ärendet gå vidare till nästa nivå eller/och anmälas till socialtjänst eller polis Dokumentation Dokumentation överlämnas från mentor samt Akutteamet till rektor. Rektor dokumenterar. Då ärendet avslutas arkiveras all dokumentation. 5.Barn- och utbildningsnämnden 1. Lämplig åtgärd tillämpas. 2. Återkoppling till rektor. Dokumentation: Dokumentation överlämnas från skolan. Då ärendet avslutas arkiveras all dokumentation. OBS! Utifrån händelsens karaktär kan situationen kräva en omedelbar insats! Skadeanmälan skall alltid skrivas i samband med att någon får en fysisk skada. Original lämnas till exp. Vid händelse som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa underrättas arbetsmiljöverket. Om handlingen är av brottslig karaktär kan polisanmälan göras av rektor. Arbetet sker i samverkan med vårdnadshavare och andra myndigheter såsom socialtjänst.

9 Anmälan om kränkande behandling enligt Skollagen 6 kap 10 Anmälan om kränkande behandling till rektor (görs av mentor) Förskola/Skola/Enhet Grupp/Klass Vad har hänt? Kränkande behandling Trakasserier Sexuella trakasserier Datum för händelsen: Datum Underskrift/underskrifter Namnförtydligande Anmälan om kränkande behandling till huvudmannen (görs av rektor) Utredning har påbörjats Datum Underskrift rektor/förskolechef Skickas till: Diariet Barn och utbildningsförvaltningen Box Skillingaryd Uppföljning huvudmannen Uppföljning genomförd Namnförtydligande rektor/förskolechef Datum Titel Underskrift Namnförtydligande

10 Mentors utredning kring kränkande behandling/trakasserier Namn: Skola: Personnummer: Klass: Mentor/ansvarig utredare: Datum då anmälan kommit in: Beskrivning av kränkning/trakasserier: Föräldrar informerade: JA NEJ Datum: Åtgärd/åtgärder och ansvariga för åtgärden/åtgärderna: Uppföljning: Datum då ärendet/utredningen avslutats: Lämnas till rektor för arkivering efter avslut

11 Dnr: Utredning Enl. Diskrimineringslagen Kap 2 7 gällande diskriminering samt enl. Skollagen Kap rörande kränkande behandling. Den drabbades personuppgifter Namn Personnummer Adress Telefonnummer Skola och klass/förskola och grupp Mentor/Ansvarig pedagog Datum då utredning startas/anmälan inkommer Anledning till utredning Den drabbades beskrivning av sin situation Andra personers versioner Tidigare händelser/åtgärder Efter kartläggning anses situationen handla om:

12 Trakasserier kopplat till kön Trakasserier kopplat till sexuell läggning Trakasserier kopplat till funktionshinder Trakasserier kopplat till etnisk tillhörighet Trakasserier kopplat till religion eller annan trosuppfattning Trakasserier kopplat till könsöverskridande identitet Trakasserier kopplat till ålder Kränkande behandling Sexuella trakasserier Åtgärder Åtgärder bör utgå ifrån den drabbades och dennes föräldrars förslag till åtgärder likväl som skolans/förskolans. Åtgärder i samtliga fall av kränkning: Datum: Ansvarig: Samtal med den utsatta Samtal med andra inblandade Kontakt med föräldrar till den utsatta Kontakt med föräldrarna till andra inblandade Ytterligare åtgärder: Åtgärd Datum Ansvarig Uppföljning av åtgärder Uppföljning Datum Resultat av åtgärder

13 Ärendet avslutat den / 201 Underskrifter: Mentor Den drabbade Ansvarig rektor Den drabbades vårdnadshavare 1. Den drabbades vårdnadshavare 2.

14 Implementeringsplan läsåret 2012/2013 Augusti September September November Januari/Februari Februari Mars April Maj/Juni Information till all personal om likabehandlingsplanen och planen mot kränkande behandling. Genomgång av dokumentationsrutiner samt organisationsförändring. Ansvar: Rektorer och kuratorer Information till föräldrar på föräldramöten. Information till elever under klassrådstid/mentorstid. Utarbetande av ordningsregler i resp klass. Sammanställning sker och ordningsregler för resp. skola utarbetas. Ansvar: Mentorer/Arbetslag Utbildning och uppstart för Utredningsteamet samt Likabehandlingsgruppen (vilka namn?) Ansvar: Kuratorer Trivselenkäter genomförs i alla årskurser på samtliga enheter. Sammanställning görs och framkommer det att behov finns av akuta insatser så sätts dessa in omgående. Ansvar: Likabehandlingsgruppen och kuratorer Träff med skolskjutspersonal för information och diskussion. Ansvar: Kuratorer Planerna lyfts vid föräldraråd och diskussion sker utifrån diskussionfrågor. Synpunkter hämtas in. Ansvar: Rektorer Samtal i klasserna om planerna och ordningsregler, hur ser det ut idag, vilka åtgärder upplevs fungera samt är viktiga att bibehålla? Ansvar: Mentorer Utvärderingsdag för Likabehandlingsgruppen, arbete påbörjas med nästkommande läsårs planer. Ansvar: Rektor och kuratorer Sammanställning av kommande läsårs planer. Synpunkter inhämtas från arbetslag, rektorer samt övrig personal.

Likabehandlingsplan samt årlig plan mot kränkande behandling. Åkers skola och Fritidshem. Läsåret 2011/2012. Innehåll

Likabehandlingsplan samt årlig plan mot kränkande behandling. Åkers skola och Fritidshem. Läsåret 2011/2012. Innehåll Likabehandlingsplan samt årlig plan mot kränkande behandling Åkers skola och Fritidshem Läsåret 2011/2012 Innehåll Inledning Definitioner och begrepp Diskriminering Trakasserier Kränkande behandling Mobbning

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Årlig plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt Årlig plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt Årlig plan mot kränkande behandling Vaggeryds kommun Hjortsjöskolan 4-6 Läsåret 2009/2010 Vision I Vaggeryds kommuns förskolor och skolor samt fritidshem ska alla barn och elever

Läs mer

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Vuxenutbildningen. Ansvariga för planen Rektorer. Vår

Läs mer

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasiesärskolan Ansvariga för planen Rektorer Vår vision I

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Årlig plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt Årlig plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt Årlig plan mot kränkande behandling Vaggeryds kommun Sörgårdsskolan F-5 Läsåret 2010/2011 Vision I Vaggeryds kommuns förskolor och skolor samt fritidshem ska alla barn och elever

Läs mer

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan Ansvariga för planen Rektor. Vår vision I Vaggeryds

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018 Innehåll Introduktion och bakgrund... 3 Vision... 3 Grundläggande rättighet... 3 Diskriminering...

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av Likabehandlingsplanen (LB-planen) Gymnasieskolan a för LB-planen

Läs mer

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hammarnskolan, Hjo läsåret 2015/16 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAMMARNSKOLAN Läsåret 2015/2016 Visionen för Hammarnskolan är att det

Läs mer

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling Fenix Kultur- och Kunskapscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola a för planen Rektorer. Vår vision I Vaggeryds kommuns

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Brogårdsgymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem.

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. 2013-01-10 Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. I barn- och elevskyddslagen står att alla verksamheter är skyldiga att ha en likabehandlingsplan. Likabehandlingsplanen syftar till

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

Likabehandlingsplan och åtgärder mot kränkande behandling läsåret 2015/2016.

Likabehandlingsplan och åtgärder mot kränkande behandling läsåret 2015/2016. Tösse skola Reviderad 17.06.2016 0532-20180 skola 0532-777043 fritidshem Tösse skola Tösse skola ligger i Tösse samhälle ca 1 mil söder om Åmål. Skolan ligger mitt i en levande jordbruksbygd med skogen

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 150922 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Specialenheten Lagahöjdsskolan grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2017 Innehåll Introduktion och bakgrund... 3 Vision... 3 Grundläggande begrepp... 3 Diskriminering...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje skola 2015-11-30 Ny plan upprättas 2016-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn

Läs mer

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN 1 ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN Syftet med Ullvigymnasiets trygghetsplan är att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling genom att vi inhämtar kunskap om

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens fritidshem Vision

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens fritidshem Vision SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Saxdalens ro 1 (11) Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens fritidshem 2014 Vision Vi vill skapa ett fritidshem fritt från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsår: 2017/2018. Hällefors och Grythyttans förskolor

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsår: 2017/2018. Hällefors och Grythyttans förskolor Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsår: 2017/2018 Hällefors och Grythyttans förskolor Innehållsförteckning GRUNDUPPGIFTER:...3 1. Undersöka...5 1.1 Kartläggningsmetoder...5

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Syfte Inget barn ska ställas

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1. Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 3 Målsättning 4 Vad innehåller lagen? 4 Förbud mot annan kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor Jönköping Planen gäller från 2015-01-01 till 2015-12-31 Ansvarig för planen: Rektor 1 Innehållsförteckning 1. Begreppsförklaring... 3 2. Vår vision... 4 3. Delaktighet i framtagande av plan..... 4 4. Förankring

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Strömstads förskolors och skolors likabehandlingsplan

Strömstads förskolors och skolors likabehandlingsplan STRÖMSTADS KOMMUN BARN OCH UTBILDNINGS- NÄMNDEN Strömstiernaskolan Strömstads förskolors och skolors likabehandlingsplan Gäller från och med 2007-08-13 Innehåll Begrepp... 3 Strömstads skolors policy...4

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015/2016 Drakskeppet & Hajen Visionen för Drakskeppet och Hajen är att det ska vara en arbetsplats för barn och vuxna där alla kan känna sig trygga

Läs mer

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 Timmersvansens Förskola Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LAGSTIFTNING...3 CENTRALA BEGREPP...5 ANSVARSFÖRDELNING...7 MÅL...7 FRÄMJANDE ARBETE...7 FÖREBYGGANDE

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Grundsärskolan 2017-2018 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Piratenskolan och Fritidshemmet i Kivik Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Målinriktat arbetet med att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Förskoleklass Grundskola 1-5 Fritidshem Fritidsklubb 1 Innehåll: 1. Inledning. 2. Vision 2013/2014. 3. Mål

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Snöbollsgatans förskola 2014/2015

LIKABEHANDLINGSPLAN. Snöbollsgatans förskola 2014/2015 LIKABEHANDLINGSPLAN Snöbollsgatans förskola 2014/2015 Innehållsförteckning Inledning syfte 3 Vision och mål 4 Diskrimineringsgrunderna 4 Nulägesbeskrivning och kartläggning 5 Riskanalys 5 Handlingsplan

Läs mer

Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Adolfsbergsskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Eleverna och lärandet i fokus. 2018/2019 1 Rev 180930 Innehåll Sida 3 Vision och Mål 3 Styrdokument 3 Begreppsförklaringar 3 Förutsättningar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 150601 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Specialenheten 7-9:an Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan April 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING.

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013/2014 Strandvägsskolan Träningsskolan Regnbågen Ingela Dullum Rektor 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Rumskulla skola och fritidshem

Rumskulla skola och fritidshem Barn- och utbildningsförvaltningen Rumskulla skola och fritidshem Område VÄST PLAN MOT DISKRIMNERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Rumskulla skola och fritidshem Läsåret 2014/2015 Innehåll: 1.

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Likasplan/plan mot kränkande 1. VISION Vår ambition är att alla våra elever ska trivas och känna samhörighet med skolans personal och varandra. Det är en av de viktigaste förutsättningarna för att en god

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Detta är en plan mot diskriminering och kränkande behandling, som vänder sig till alla barn och vuxna som vistas i förskolan.

Läs mer

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner Likabehandlingsplan Vrena Friskola 2013-2014 1. Bakgrund Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Det åligger de vuxna i skolan att motverka

Läs mer

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 1. Grunduppgifter... 3 2. Igelkottens mål och vision.. 3 3. Igelkottens policy. 3 4. Definitioner av begreppen...4

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING/LIKABEHANDLINGSPLAN

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING/LIKABEHANDLINGSPLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING/LIKABEHANDLINGSPLAN Strandskolan 2014-2015 Datum för upprättande: 140626 Innehållsförteckning Till dig som elev 3 Till dig som är förälder 3 Likabehandlingsplanens syfte 4

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Bildningsförvaltningen Grundsärskolan Reviderad 2016 02 15 Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2 (11) Innehållsförteckning: Regelverk

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN

BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN Grunduppgifter Birkaskolan är en fristående skolverksamhet som innefattar förskola och skola upp till år 9. Skolbarnomsorgen är integrerad i skolverksamheten, såväl i det

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Björke Skola Ny plan upprättas 2019-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn och elever...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 160222 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Bullerbyns förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Likabehandlingsplan Medåkers skola

Likabehandlingsplan Medåkers skola Förskoleklass och Medåkers fritidshem en plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 V s vision Vårt viktigaste mål är att alla på vår skola ska trivas och komma hit med glädje. Detta förutsätter

Läs mer

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Syfte Planen ska syfta till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen 2017-04-19 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Hishultskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Ankan 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot all form

Läs mer

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Reviderad Likabehandlingsplan för Mullhyttans skola och fritidshem

Reviderad Likabehandlingsplan för Mullhyttans skola och fritidshem Reviderad 2014-11-19 Likabehandlingsplan för Mullhyttans skola och fritidshem 1 Innehållsförteckning sid 2 Vision sid 3 Kränkningar och diskriminering - nu i två regelverk sid 3 Vad huvudmannen kan göra

Läs mer

Enerbackens förskola 2013-2014

Enerbackens förskola 2013-2014 Plan mot kränkande behandling Enerbackens förskola 2013-2014 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Enerbackens pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger på Enerbackens

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2017-11-06 Gäller till 2018-11-04 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ör skola, Förskoleklass och Fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ör skola, Förskoleklass och Fritidshem Ör skola Upprättad 2016-08-12 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ör skola, Förskoleklass och Fritidshem Lagstiftning Skollagen (2010:800) 1 kap Utformningen av utbildningen 5 Utbildningen

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Innehåll Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Upprättad 16-01-15 1 Innehållsförteckning Mål

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 15 01 22 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Regnbågens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Idkerbergets skola 2017-2018 1(11) Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Idkerbergets skola

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. December 2013, utvärderad september 2014 Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling 2017-09-01 Plan mot kränkande behandling BÖLE SKOLA Läsåret 2017-2018 Inledning... 3 Ansvariga för arbetet... 3 Uppföljning och utvärdering... 4 Delaktighet... 4 Definitioner av begrepp... 5 Diskriminering...

Läs mer

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16 Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2015/16 Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund:

Läs mer