Remissyttrande över Detaljplan för Vindkraftspark vid Arendal/Risholmen, dnr 0412/06, planhandling april 2009.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissyttrande över Detaljplan för Vindkraftspark vid Arendal/Risholmen, dnr 0412/06, planhandling april 2009."

Transkript

1 1 Till Göteborg Stad Stadsbyggnadskontoret Box Göteborg Remissyttrande över Detaljplan för Vindkraftspark vid Arendal/Risholmen, dnr 0412/06, planhandling april Ärendet Göteborgs Ornitologiska Förening och Föreningen Torslandavikens naturreservat har fått detaljplanen för vindkraftsparken vid Arendal/Risholmen på remiss. Detaljplanen syftar till att möjliggöra en utökning av befintlig vindkraftspark inom sju delområden för vardera uppförande av ett nytt vindkraftverk. Den befintliga parken på 12 vindkraftverk avses att utökas till sammanlagt 17 verk i enlighet med gällande översiktsplan. Då detaljplanen skall miljöbedömas enligt miljöbalken har en miljökonsekvensbeskrivning upprättats och ställts ut samtidigt. Remissvaren skall vara Stadsbyggnadskontoret tillhanda senast den 26 maj Föreningarna har begärt en förlängning och muntligt fått en begränsad utsträckt remisstid t.o.m Med anledning av att det inträffat nya omständigheter i ett sent skede har föreningarna för avsikt att inkomma med vissa kompletteringar i ärendet. Bl.a. har Miljödomstolens beslut och yttrande i tillståndsfrågan (Mål nr M ) beträffande vindkraftsparken precis kommit föreningarna tillhanda. Yrkanden a. Föreningen Torslandavikens naturreservat och Göteborgs Ornitologiska förening yrkar på avslag till detaljplanen för vindkraftsparken vid Arendal/Risholmen. b. att Göteborg Energi AB skall åläggas att komplettera ärendet med en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som till omfattning och innehåll utgår ifrån att betydande miljöpåverkan föreligger jämte 6 kap. 7 miljöbalken (MB). Se även Miljödomstolens beslut och yttrande i ärendet c. att Göteborg Energi AB skall åläggas att komplettera ärendet med en MKB som till omfattning och innehåll utgår ifrån att betydande påverkan på naturmiljön i ett förtecknat område uppkommer jämte 7 kap. 28a och 29 MB. Se även Miljödomstolens beslut och yttrande i ärendet

2 2 Bakgrund till ärendet Föreningarna har tidigare framfört synpunkter till Miljödomstolen i ärendet. Dessa synpunkter gäller även som remissvar för den gällande detaljplanen och redovisas nedan. Med anledning av Miljödomstolens beslut och yttrande i ett mycket sent skede, har vi för avsikt att senast inkomma med kompletterande synpunkter. En del utredningar och undersökningsresultat har tillkommit i tillståndsfrågan och har betydelse för planärendet, vilket framgår av Miljödomstolens beslut. Vid domstolsförhandlingarna rådde koncensus om att ett skyddsavstånd på minst 500 m till de aktuella verken bör gälla i ärendet. Bristande samordning och överensstämmelse med prövningen i Miljödomstolen Föreningarna anser att det från olika utgångspunkter saknas en samordning med prövningen av tillståndsfrågan i Miljödomstolen. Från rättssäkerhetssynpunkt borde Stadsbyggnadskontoret ha avvaktat med remissen i detaljplanefrågan tills tillståndsfrågan och miljöprövningen blivit klar. Beträffande planens antagande gäller enligt länsstyrelsen (diarienummer ) följande: Tillståndsfrågan gällande Natura 2000 måste enligt 4 kap 8 MB vara klargjord innan detaljplanen kan antas. Detaljplanen är inte baserad på det senaste kunskapsunderlaget i ärendet, bl.a. saknas vissa avgörande undersökningsresultat för ärendet, vilket framgår av miljöprövningen i Miljödomstolen och av domstolens beslut och yttrande (se även förteckning över bilagor nedan). Remissynpunkter Omfattning och innehåll av MKB Föreningen Torslandavikens Naturreservat och Göteborgs Ornitologiska Förening (nedan kallat föreningarna) har i ärendet rörande Göteborg Energi AB:s ansökan om tillstånd för verksamhet enligt MB, samt tillstånd enligt plan- och byggnadslagen (PBL) angående ändrad detaljplan för ifrågavarande verksamhet på ett tidigt stadium understrukit att Torslandaviken utgör ett såväl internationellt s k Important Bird Area (IBA) område, och ett Special Protection Area (SPA) område, som ett Natura 2000-område. Detta medför långtgående krav på innehåll och omfattning av den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som skall ingå i en ansökan om tillstånd enligt 9 kap. och 11 kap. samt 7 kap. 28a MB. Föreningarna har påpekat den otillfredsställande omfattningen av MKB vid samrådsmöten inför ansökan om tillstånd enligt MB, samt PBL för aktuellt ärende. Föreningarna har tillika redogjort för lagrum och bedömningskriterier beträffande innehåll i en för ärendet relevant MKB i flera remissyttranden information som Göteborg Energi AB tyvärr valt att inte omsätta i praktiken. (För kännedom bifogas ovan omnämnda skrivelser se bilaga 1 och 2). De synpunkter som föreningarna har framfört gäller i huvudsak följande: 6 kap 7 MB innebär att om en verksamhet förväntas ge upphov till betydande miljöpåverkan skall ett utökat samråd ske och en fullständig MKB skall utarbetas.

3 3 Om den ansökta verksamheten enskilt eller i kombination med andra verksamheter eller planer och projekt riskerar att ge upphov till betydande påverkan på naturmiljön i ett förtecknat område skall ytterligare uppgifter ingå i en MKB enligt 7 kap. 28a och 29. Det råder enligt föreningarna inga tvivel om att den ansökta verksamheten kommer att medföra både betydande miljöpåverkan, samt påverkan på naturmiljön i ett förtecknat område och en fullständig MKB återstår att utarbeta då de formella kraven inte uppfylls i ingiven MKB. Ingiven MKB i ärendet har så stora brister att den på formella grunder inte heller kan utgöra underlag för en prövning enligt 7 kap 28a- och 29 MB. Den MKB som Göteborg Energi AB bifogat den aktuella ansökan har bl a omfattande brister som gäller redovisning av miljöpåverkan av pågående verksamhet, lovgiven icke påbörjad verksamhet samt planer och projekt, s.k. kumulativa effekter. Av de befintliga verksamheter som påverkar Natura 2000-området kan nämnas: - Hamn för utlastning av stenmaterial - Depå för container - Oljehamn - Raffinaderi - Logistik och verkstadsindustri - Deponi för sannolikt kontaminerade muddermassor - Dagvattenutsläpp - Bergrum för förvaring av olja Föreningarna anser vidare att den planerade verksamheten obestridligt kommer att leda till påverkan av väsentlig betydelse enligt definitionen i Europeiska kommissionens tolkningsdokument Skötsel och förvaltning av Natura 2000 områden Artikel 6 i artoch habitatdirektivet 92/43/EEG, artikel 6.3, se bilaga 3. Således har Göteborg Energi AB genom beskrivningar i föreliggande MKB uppvisat bristande saklighet gällande både påverkan av sökt verksamhet och det materiella innehåll som en MKB skall omfatta. Detsamma gäller relevanta lagrum för en MKB samt de lagrum som omfattar Natura 2000-områden. Betydande påverkan uppkommer på utpekat område enligt 7 kap. 28a 1 st. MB Beträffande tillåtligheten (punkt i ansökan) anför Göteborg Energi AB att en prövning jämte 7 kap. 28a 1 st. miljöbalken inte är tillämplig. Skälen anges vara att endast två sjöfåglar skulle förolyckas efter vidtagna skyddsåtgärder samt att endast ett av de tillkommande vindkraftverken skulle störa de inom Natura 2000-området rastande fåglarna. Bedömningen skulle då utgå ifrån en påverkansradie om 500 meter från vindkraftverk som det finns goda grunder att bortse från. Med detta resonemang kommer Göteborg Energi AB fram till att den ansökta verksamheten inte på ett betydande sätt kommer att påverka miljön inom Natura 2000-området. Föreningarna delar inte denna bedömning då vetenskapligt underbyggda studier visar att en radie om minst 500 meter från vindkraftverk skall tillämpas.

4 4 Med en gräns om 500 meters radie för påverkan från vindkraftverken kommer en andel på 61 % av Natura 2000-områdets vattenareal att störas. Även om en lägre (icke vetenskapligt validerad) gräns om 300 meter tillämpas föreligger en påverkansandel om 91 % av Arendalsviken och 19 % av Torsvikensbassängens vattenareal. Dessa förluster av habitat leder obestridligt till betydande påverkan på naturmiljön som den definieras i den Europeiska kommissions tolkningsdokument Skötsel och förvaltning av Natura 2000 områden Artikel 6 i art- och habitatdirektivet 92/43/EEG, artikel 6.2, (se bilaga 3). Lokalisering och platsbundenhet Göteborg Energi AB gör gällande att det skulle finnas en platsbundenhet och lämplighet i att expandera befintlig vindkraftspark med sju stycken vindkraftverk, om en effekt på ca. 3 MW vardera med just den föreslagna lokaliseringen. En orsak till detta skulle vara att den producerade elenergin skall användas av en kund med verksamhet inom Göteborgs kommun, varpå en framhållen fördel skulle vara minimerade överföringsförluster för den producerade elen. Resonemanget torde dock betraktas som långsökt då el är en handelsvara i ett integrerat nätsystem och distribueras med hänsyn till tillgång och efterfrågan. Anledningen till att det idag finns ett väl utbyggt elnät är att producent och konsument i allt väsentligt är geografiskt åtskilda även på nationell nivå. Det bör påpekas att vindkraftverk i allmänhet producerar el under mindre än hälften av årets timmar och el måste då trots allt uppbringas från annat håll. Överföringsförlusterna i det nationella stamnätet torde högst sannolikt vara av underordnad betydelse för lokaliseringen. Ett annat argument för platsbundenhet skulle vara att kunden till den aktuella elproduktionen tillmäts ett symboliskt värde genom vindkraftsparkens lokalisering, som planeras i porten in till Göteborg. Föreningarna ställer sig dock frågande till vilket symbolvärde av denna karaktär som kan mäta sig med ett Natura 2000-område ett skyddsobjekt som utpekas genom Europeiska unionens Fågeldirektiv. Enligt Göteborg Energi AB kan synergier uppnås med den nuvarande vindkraftsparken. Den befintliga vindkraftsparken har dock f n ett elnät som är dimensionerat för den befintliga verksamheten, och vart och ett av tillkommande vindkraftsverk skulle ha en effekt som är procent högre än de tidigare vilket medför att en helt ny infrastruktur gällande elnätet skulle behöva etableras. Ett avslutande argument för platsbundenhet är att vindtillgången är god just här, men det bör påpekas att de två redovisade alternativa lokaliseringarna inom Göteborgs kommun har bättre vindförhållanden. Mot bakgrund av ovanstående saknas vägande skäl för platsbundenhet i lokalisering av ansökta verksamhet. Området har heller inte utpekats av Länsstyrelsen som ett riksintresse-område för placering av vindkraft. Bevarandestatus, betydande störning eller försämring av SPA-område

5 5 Av artikel 6.2 i dir 92/43/EEG framgår att; - Medlemsstaterna skall i de särskilda bevarandeområdena vidta lämpliga åtgärder för att förhindra försämring av livsmiljöerna och habitaten för arterna, samt störningar av de arter för vilka områdena har utsetts. Enligt artikel 6.2 i direktiv 92/43/EEG kan en arts bevarandestatus anses gynnsam när: - uppgifter om den berörda artens populationsutveckling visar att arten på lång sikt kommer att förbli en livskraftig del av sin livsmiljö - artens naturliga utbredningsområde varken minskar eller sannolikt kommer att minska inom en överskådlig framtid - det finns, och sannolikt kommer att finnas, en tillräckligt stor livsmiljö för att artens populationer skall bibehållas på lång sikt. Allt som bidrar till att storleken på artens livsmiljö i området minskar kan betraktas som betydande störning. Definitionen av betydande störning av arter är åtgärder som leder till: - långsiktig negativ populationsutveckling i SPA-området - minskning eller risk för minskning av arts naturliga utbredning i SPA-området - minskning av storleken på arts livsmiljö i SPA-området Det framhålls även att verksamheter utanför SPA-områden som kan komma att påverka arter och livsmiljöer i SPA-områden kan omfattas av begränsningsåtgärder. Detta gäller vid försämringar, eller störningar om störningen är betydande. (En försämring behöver inte vara betydande för att fungera som incitament för åtgärder). Störningar och försämringar skall bedömas gentemot att man syftar till att bibehålla en gynnsam bevarandestatus för arter eller livsmiljöer i deras naturliga utbredningsområde. Utgångspunkten utgörs av rådandeförhållanden för SPA-områdets utpekande, förutsatt att denna bevarandestatus var gynnsam (alternativt senare förhållanden utifall gynnsam bevarandestatus avsetts uppnås efter områdets förtecknande). Bevarandestatus för utpekade fågelarter vid Torsvikens Natura 2000-område Torsviken hyser tre utpekade fågelarter som är upptagna på Europeiska unionens lista över skyddsklassade arter i direktivets bilaga 1 (dir. 79/409/EEG) nämligen sångsvan (Cygnus cygnus), salskrake (Mergus albellus) och brushane (Philomachus pugnax). Det inrättade Natura 2000-området skall primärt säkerställa att god bevarandestatus upprätthålls för dessa arter genom att lämpliga habitat skyddas och utvecklas. Prövningen av vindkraftsparken skall ske mot bakgrund av att inga åtgärder som på ett betydande sätt påverkar dessa arters fortlevnad och nödvändiga habitats kvaliteer kan tillåtas. Efter inrättandet av Natura 2000-området under år 2000 fastställdes en bevarandeplan av Länsstyrelsen (SE Torsviken) där arternas populationer och bevarandestatus redovisades. Av bevarandeplanen framgår att bevarandemålen är:

6 6 att värna om ett område som förutom de utpekade arterna även är av stor betydelse i ett regionalt perspektiv som en viktig rastplats för ytterligare en lång rad av fågeldirektivsarter, rödlistade arter och fåglar klassade av Birdlife som IBA arter. Vidare framgår i bevarandeplanen att numerären av sångsvan för gynnsam bevarandestatus i medeltal har varit ca 200 individer under senare år (till 2004). För salskrake anges antalet kring 125 individer vara i enlighet med god bevarandestatus medan aktuell förekomst av i medeltal ca 10 individer av brushane under senare år fortfarande utgör dålig bevarandestatus (till 2004). Under de senaste två till tre åren har en kraftig försämring av bestånden av både sångsvan och salskrake ägt rum. Även brushane har utstått en negativ utveckling detta i relation till en redan låg individnivå och dålig bevarandestatus. Det kan påpekas att både sångsvan, brushane och salskrake är dokumenterat känsliga för vindkraftverk. Den bevarandestatus som förelåg vid avsättandet av SPA-området har med andra ord inte upprätthållits, eftersom det otvetydigt skett en omfattande tillbakagång av antalet fåglar i skyddsområdet de senaste åren. Jan Pettersson (sökandens sakkunnige ornitolog) har genom en separat inventering beskrivit bestånden av rastande fåglar under februari 2008 i Antalet rastande sjöfåglar i Torsviken februari 2008, (se ansökans bilaga 4). Av rapporten framgår att de utpekade arterna sångsvan och salskrake endast uppgick till sex respektive elva procent av det antal som beskrivits för vintrarna fram till Det kan finnas naturliga orsaker till delar av denna tillbakagång, som exempelvis extremt milda vintrar och mellanårsvariationer, men oaktat dessa förklaringar kan konstateras att bestånden av utpekade arter har nått oacceptabla nivåer. Härav följer att kraftfulla åtgärder måste till för att återskapa stabila och livskraftiga bestånd i skyddsområdet, och mot denna bakgrund kan inga förändringar som leder till försämring av livsvillkoren för dessa arter komma ifråga. Länsstyrelsen i Västra Götaland har tillfört medel till en första undersökning av de biologiska förhållandena i Torsviken. Fler studier är planerade i syfte att få en vetenskapligt underbyggd förklaring till nedgången i populationernas numerär, något som även gäller många andra fågelarter i området. Utfallet av dessa undersökningar skall bilda underlag för utvecklande av det nu mycket angelägna åtgärdsprogrammet för att återskapa en gynnsam livsmiljö för utpekade och andra fågelarter i skyddsområdet och återställa den avklingade bevarandestatusen. I bilaga 4 lämnas en utförlig redovisning av populationsutvecklingen under senare tid samt den påverkan som befintlig och ansökt verksamhet har/kommer att ha på flera fågelarter i Natura 2000-området. Områdets lämplighet för befintlig vindkraftspark Inget av de existerande vindkraftverken har underkastats prövning enligt det juridiska regelverk som gäller för påverkan på Natura 2000-områden. Att härvid påstå att befintlig

7 7 vindkraftverksamhet sker utan att skada uppstår på miljön är direkt felaktigt. Inte heller i Göteborg Energi AB:s tillståndsansökan finns sakligt stöd för ett sådant påstående. Göteborg Energi AB anför i ärendets tillståndsansökan (punkt ) att: Göteborg Energi noterar att delar av den ansökta verksamheten bedrivs sedan ett stort antal år tillbaka varvid det kunnat konstateras att detta sker utan att skada uppstår på miljö eller människa. Därefter anförs att platsvalet (punkt ) är lämpligt, grundat på att: Lokaliseringen har tidigare, senast 1995, bedömts lämplig för vindkraftsverksamhet. Den omständigheten att Torsviken upphöjts till Natura 2000-område sedan samtliga vindkraftverk tagits i drift, visar att bedömningen gjorts att vindkraftsintresset och naturvårdsintresset kan leva sida vid sida. Vidare anförs att: Den studie Jan Petterson gjort får anses bekräfta att så är fallet. Det saknas alltså skäl att göra annorlunda bedömningar av Risholmen-Arendal som verksamhetsområde än vad som gjordes Det framgår med all önskvärd tydlighet att flera av de befintliga vindkraftverken begränsar viktiga biotoper för både utpekade och andra fågelarter. Av underlaget framgår att en gräns om 500 meter från vindkraftverk enligt omfattande internationella studier bör tillämpas för att begränsa påverkan på fågellivet och även 800 meter för vissa arter, (se bilaga 4 för detaljer). Vid samrådsmöte den 13 november 2007 (se bilaga 15 D i ansökan, sid. 2) ställde Peder Kinberg från Göteborgs Ornitologiska Förening frågan till Jan Pettersson om han anser att den befintliga vindkraftsparken påverkar området negativt och vidare om han skulle rekommendera att den befintliga vindkraftsparken uppfördes om den inte skulle finnas där idag. Jan Pettersson svarade att han skulle rekommendera att vindkraftverk uppfördes om han skulle kunde komma fram till att de rastande fåglarna inte stördes av verken. För att kunna konstatera detta skulle gränsvärden om 500 meter runt vindkraftsverken användas och det skulle först konstateras att flygvägarna inte störs. Det är svårt att säga hur flygvägarna skulle se ut utan de befintliga verken. Petterssons budskap vid samrådsmötet kan således inte sägas vara konsistent med Göteborg Energi AB:s påstående att den befintliga vindkraftsparken inte påverkar miljön. Tillstånd och skyddsavstånd för vindkraftsparken Tio av de befintliga vindkraftsverken har tillkommit efter prövning enligt miljöskyddslagen av länsstyrelsen i Västra Götaland per beslut Verk med beteckning VG 12, som tillhör Göteborg Energi AB, fick tillfälligt bygglov den Därefter har det tillfälliga bygglovet förlängts per beslut den , och därefter per beslut t o m Det underlag som bifogades ansökan inför beslut var endast en bullerutredning, och de efterföljande förlängda byggloven har inte kompletteras med ytterligare utredningar, trots att Torsviken utpekats som både IBA, SPA och Natura 2000-område under år VG 12 är beläget endast 50 meter från Torsvikens östra strand 40 meter från Natura 2000-området och med ett påverkansområde på 500 meters radie kommer Torsvikenbassängen att förlora viktiga habitat om hela 50 %. Om påverkansradien 300 meter tillämpas leder detta till 19 %

8 8 förlust av habitat i bassängen. Ingen prövning har ännu skett av detta verk i förhållande till relevant lagstiftning. En omfattande restaurering är planerad av strandområdet norr och söder om verk VG 12 för att tillskapa bättre biotoper för bl a vadare. Denna restaurering kommer att spolieras för det fall verk VG 12 bibehålls, (se bilaga 5). Jan Pettersson har formulerat en påverkansradie om 300 meter. Anledningen härtill är att Torsvikenområdet utgör en mosaik av öar, dammar och vikar. Denna påverkansradie är på intet sätt vetenskapligt validerad. Baserat på senare tids ornitologiska observationer i Torsviken kan konstateras att den internationellt mer vedertagna påverkansradien om 500 meter är mer relevant. Till saken hör även att flera av de tillkommande verken är betydligt större är de befintliga. En gräns om 800 meter får dock anses tillämplig för vissa fågelarter och är den generella gräns som Sveriges Ornitologiska Förening rekommenderar. Beträffande verk VG 05 är det lokaliserat ca 120 meter från Arendalsvikens sydöstra strand. Detta vattenområde har en värdefull biologisk produktion och utgör det viktigaste födosöksområdet i Arendalsviken. Tillämpas en påverkansradie om 500 meter kommer 100 % av Arendalsvikens vattenarea att påverkas tillsammans med verk VG 12. Även för det fall att 300 meters påverkansradie skulle tillämpas kommer större delen av det marinbiologiskt värdefulla habitatet att påverkas, eller 14 % av Arendalsvikens vattenarea. För det fall livskraftiga bestånd av Natura 2000-områdens utpekade fågelarter inte kan upprätthållas kan redan befintliga verksamheter inskränkas eller avvecklas om detta krävs för att upprätthålla livskraftiga populationer och/eller habitat. Denna princip skall tillämpas för två av de befintliga vindkraftverken i anslutning till Natura 2000-området i Torsviken. Med anledning av den omfattande förlust av habitat som verken orsakar är det föreningarnas uppfattning att verk VG 12 och verk VG 05 snarast bör avvecklas. Påverkan på Sveriges miljömål Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag fastslagit är det i första hand Ett rikt växt och djurliv som vindkraftsparken kommer i konflikt med. Detta miljömål kommer svårligen att uppnås till år 2020 enligt miljömålsrådets senaste uppföljning Inte heller de beslutade etappmålen för 2010 kommer att uppnås men föreslås ligga fast. Miljömålsrådet konstaterar i uppföljningen att ett stort antal fågelarter har noterat en kraftig tillbakagång. Flera av dessa arter förekommer i Torsvikens Natura 2000-område. Miljömålsrådet föreslår ett nytt etappmål till 2015 där tätortsnära natur skall skyddas. Målet formuleras enligt följande: Tärtortsnära natur Senast 2015 har befolkningen tillgång till natur med höga frilufts-, kulturmiljö- och naturvärden i och nära städer och tätorter. Då Göteborgs kommun har en förhållandevis låg andel skyddad natur är det av

9 9 stor vikt att åtminstone Natura 2000-områdena kan bidra till att uppfylla denna målsättning. Övriga kommentarer avseende ingiven MKB Föreningarna vill ge några allmänna kommentarer på ingiven MKB (se bilaga 6). Tillåtlighet - sammanfattning Göteborg Energi AB har i ansökan och i bifogad MKB samt i kompletterande handlingar inte kunnat påvisa några omständigheter som leder till att den ansökta verksamheten skulle tillåtas. Tvärtom är ansökan och MKB behäftade med omfattande brister i analys av såväl lagstiftning som relevanta påverkansfaktorer för Natura 2000-områdets arter. Platsvalet för vindkraftsparken är osedvanligt undermåligt ur flera aspekter där i första hand påverkan på Natura 2000-området kan nämnas. Inga relevanta skäl till vindkraftsparkens lokalisering finns presenterade. Inga alternativa lokaliseringar utanför Göteborgs kommun finns redovisade. Vindkraftsparken utgör inte riksintresse trots att länsstyrelsen nyligen har uppdaterat riksintressanta områden för vindkraft i länet. Miljömålet Ett rikt växt- och djurliv påverkas negativt. Mot ovanstående bakgrund skall ansökan avslås i den del som omfattar tillkommande vindkraftverk. Av de befintliga vindkraftverken skall två verk avvecklas utan dröjsmål för att förbättra bevarandestatus för både utpekade arter, IBA arter samt rödlistade arter. Göteborg den 25 maj 2009 Stina Thelander Ordförande Göteborgs Ornitologiska Förening Rune Blomgren Ordförande Föreningen Torslandavikens Naturreservat Bilagor: 1. Program för vindkraft vid Arendal/Risholmen, remissvar från Föreningen Torslandavikens Naturreservat över samrådshandling, oktober Program för vindkraft vid Arendal/Risholmen, remissvar från Föreningen Torslandavikens Naturreservat över samrådshandling, maj Skötsel och förvaltning av Natura 2000-områden Artikel 6 i art- och habitatdirektivet 92/43/EEG 4. Torslandavikens fågelliv och förhållande till vindkraftverk, Ström dec Programhandling Östra stranden - Restaurering av Torsvikenbassängens östra strand, Ström sept Kommentarer till miljökonsekvensbeskrivningen.

10 10 Referenser: 1. Miljöbalken (1998:808) 2. Prop. 2000/01 3. Natura 2000 i Sverige handbok med allmänna råd, Naturvårdsverket, Skötsel och förvaltning av Natura 2000-områden artikel 6 i art- och habitatdirektivet 92/43/EEG, Europeiska kommissionen, Promemoria - När och hur ska artikel 6 i Habitatdirektivet tillämpas, Naturvårdsverket 6. Vägledning om artikel 6.4 i habitatdirektivet 92/43/EEG, Naturvårdsverket, Naturvårdverkets allmänna råd till MKB, Naturvårdsverket 8. Direktiv 79/409/EEG Fågeldirektivet. 10. Direktiv 92/43/EEG Habitatdirektivet, direktiv 97/62/EG. 11. Motiverat yttrande om genomförande av direktiv 79/409/EEG mot Sverige Europeiska kommissionen, Assessment of plans and projects significantly affecting Nature 2000 sites, Europeiska kommssionen, Torslandaviken industriell bakgård eller fågelparadis, Göteborgs Ornitologiska Förening Bevarandeplan för Natura 2000-området Torsviken, länsstyrelsen i Västa Götaland, Översyn av områden av riksintresse för vindbruk (kartbilaga), länsstyrelsen i Västa Götaland, Miljömålen Nu är det bråttom!, Miljömålsrådets utvärdering av Sveriges miljömål 2008, 2008

Föreningen Torslandavikens Naturreservat Torslanda 2008-05-08 Göteborgs Ornitologiska Förening. Göteborg Stad Stadsbyggnadskontoret

Föreningen Torslandavikens Naturreservat Torslanda 2008-05-08 Göteborgs Ornitologiska Förening. Göteborg Stad Stadsbyggnadskontoret Föreningen Torslandavikens Naturreservat Torslanda 2008-05-08 Göteborgs Ornitologiska Förening Göteborg Stad Stadsbyggnadskontoret Program för vindkraftspark vid Arendal/Risholmen, remissvar från Föreningen

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper

Skriv här Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper Ekologisk kompensation en möjlighet i naturvårdsarbetet Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper ArtDatabanken Sveriges kunskapscentrum för arter och deras livsmiljöer en länk mellan

Läs mer

Vilken hänsyn tas till miljö- och naturvårdsintressena? Joanna Cornelius, miljöjurist

Vilken hänsyn tas till miljö- och naturvårdsintressena? Joanna Cornelius, miljöjurist Vilken hänsyn tas till miljö- och naturvårdsintressena? Joanna Cornelius, miljöjurist Vad ska jag ta upp? Regelverk särskilt om Skyddade områden (Natura 2000) & Artskydd Domstolspraxis vindkraft och vattenkraft

Läs mer

NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE

NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE NATURA 2000 NÄTVERKET I SVERIGE Utbredning, innehåll, och betydelse mikael.lindberg@naturvardsverket.se Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Nätverket i Sverige idag SCI/SPA

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

DOM 2011-04-06 Meddelad i Härnösand

DOM 2011-04-06 Meddelad i Härnösand Föredraganden Y Gilbert Meddelad i Härnösand Mål nr Sida 1 (6) KLAGANDEN 1. Erik Fursäter, 601005-0216 Hållands byalag Slagsån 594 830 05 Järpen 2. Barbro Rolandsson, 591211-8246 Skogsvägen 5 A 181 41

Läs mer

Västkustbanan delen Varberg Hamra

Västkustbanan delen Varberg Hamra BRVT 2002-02-12 Tillåtlighetsprövning grundad på järnvägsutredning Västkustbanan delen Varberg Hamra PM Natura 2000 Sida 1 (3) Västkustbanan, delen Varberg - Hamra Tillåtlighetsprövning grundad på järnvägsutredning

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning till detaljplan för VINDKRAFTSPARK VID ARENDAL/RISHOLMEN inom stadsdelarna Arendal och Syrhåla i Göteborg

Miljökonsekvensbeskrivning till detaljplan för VINDKRAFTSPARK VID ARENDAL/RISHOLMEN inom stadsdelarna Arendal och Syrhåla i Göteborg Samrådsredogörelse BN: 2008-04-21 Diarienummer: 0412/06 Distrikt Norr, Plangruppen Kajsa Räntfors Telefon: 031-36815 22 Marie Arkebäck Telefon: 031-368 18 30 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik

Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Artskydd lunchseminarium Oscar Alarik Olika former av naturskydd i miljöbalken Riksintressen & hushållningsregler MB 3 & 4:e kap. Områdesskydd MB 7 kap. Artskydd MB 8 kap. Artskyddsförordningen 2 Svenska

Läs mer

Samrådsyttrande över Näsudden Öst, Gotland. Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, samt nyetablering av vindkraft norr därom

Samrådsyttrande över Näsudden Öst, Gotland. Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, samt nyetablering av vindkraft norr därom 1/5 Wickman Vind AB Öja Gisle 220 623 33 Burgsvik andreas@wickmanwind.se Samrådsyttrande över Näsudden Öst, Gotland. Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, samt nyetablering av

Läs mer

Datum. Ansökan om nätkoncession för linje enligt 2 kap. 1 ellagen (1997:857); nu fråga om avvisning

Datum. Ansökan om nätkoncession för linje enligt 2 kap. 1 ellagen (1997:857); nu fråga om avvisning ime Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(4) Sökande Skellefteå Kraft Elnät AB 556544-3951 931 80 Skellefteå Saken Ansökan om nätkoncession för linje enligt

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (6) Enheten för naturvård Ekoberget SE110170 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald

Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald Helene Lindahl Naturvårdsverket Skypekurs den 20 sep 2017 2017-09-25 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Upplägg De aktuella direktivens

Läs mer

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik

Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik Artskydd slutförvar för kärnavfall i Forsmark Oscar Alarik 2 Rättskälleläran EU EU-förordningar EU-domstolens praxis EU-direktiv 3 Svenska artskyddsförordningen Fridlysning 4 I fråga om vilda fåglar och

Läs mer

Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen Skanska Industrial Solutions AB Marknadsfunktionen att. Oskar Karlsson Kämpevägen 32 553 02 Jönköping oskar.karlsson @skanska.se Skaraborgs Naturskyddsförening och Skövde Naturskyddsförenings gemensamma

Läs mer

Nätverket för Vindbruk : Kompensation vid förlust av naturvärden Jörgen Sundin, Naturvårdsverket

Nätverket för Vindbruk : Kompensation vid förlust av naturvärden Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Nätverket för Vindbruk 20161026: Kompensation vid förlust av naturvärden Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-10-28 1 Naturvårdsverkets syn på ekologisk

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 Göteborg Elin Andersen Annika Ryegård Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-17 1 Upplägg Naturvårdsverkets vägledning

Läs mer

KOMMISSIONENS NOT OM FASTSTÄLLANDE AV BEVARANDEMÅL FÖR NATURA 2000-OMRÅDEN

KOMMISSIONENS NOT OM FASTSTÄLLANDE AV BEVARANDEMÅL FÖR NATURA 2000-OMRÅDEN KOMMISSIONENS NOT OM FASTSTÄLLANDE AV BEVARANDEMÅL FÖR NATURA 2000-OMRÅDEN Syftet med denna not är att ge vägledning som hjälp till medlemsstaterna när de fastställer bevarandemål för Natura 2000-områden.

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand. Stockholm 2009.01.12

Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand. Stockholm 2009.01.12 Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand Stockholm 2009.01.12 Yttrande över Fortum Dalälven Kraft AB:s ansökan om att anlägga ett nytt kraftverk i anslutning till Untra kraftverk

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rigstakärret SE0710201 Foto: Per Sander Namn: Rigstakärret Sitecode: SE0710201 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,6 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Tillsynsmyndighet: Skogsstyrelsen

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Hur ser artskyddsreglerna ut och varför?

Hur ser artskyddsreglerna ut och varför? Hur ser artskyddsreglerna ut och varför? Helene Lindahl Naturvårdsverket KSLA den 8 dec 2015 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-12-11 1 Presentationens innehåll Syftet med artskyddet

Läs mer

Antagandehandling

Antagandehandling Antagandehandling 2010-01-22 Särskild sammanställning enligt Miljöbalken 6 kap. 16 gällande det tematiska tillägget till Översiktsplan 2002 för vindkraft, Tema vindkraft, tillägg till översiktsplanen.

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd om miljöbedömningar av planer och program [till 6 kap. miljöbalken samt förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar]

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

Naturskyddsföreningens och MKG:s talan i mål nr M (artskyddsmålet) Punkt 79

Naturskyddsföreningens och MKG:s talan i mål nr M (artskyddsmålet) Punkt 79 Naturskyddsföreningens och MKG:s talan i mål nr M 4617-13 (artskyddsmålet) Punkt 79 Artskyddsförordningen Artskyddsförordningen är en precisering av de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken när det gäller

Läs mer

Dispens för att ta bort sammanlagt 13 alléträd på fastigheterna Kallebäck 4:5 resp Kallebäck 3:3 i Göteborgs kommun

Dispens för att ta bort sammanlagt 13 alléträd på fastigheterna Kallebäck 4:5 resp Kallebäck 3:3 i Göteborgs kommun 1(5) Naturavdelningen Helena Irenesson Biolog 010-2244735 E-delgivning Göteborgs Kommun Fastighetsnämnden Att: Magnus Bergström magnus.bergstrom@fastighet.goteborg.se Dispens för att ta bort sammanlagt

Läs mer

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft 1 (5) Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Statens Energimyndighets och Naturvårdsverkets rapport om kommunal tillstyrkan av vindkraft Sammanfattning Statens Energimyndighet och Naturvårdsverket

Läs mer

M2015/1690/R. Europeiska kommissionen Generalsekretariatet Rue de la Loi 200 B-1049 BRYSSEL Belgien

M2015/1690/R. Europeiska kommissionen Generalsekretariatet Rue de la Loi 200 B-1049 BRYSSEL Belgien , 2015-07-07 M2015/1690/R Miljödepartementet Sverige Europeiska kommissionen Generalsekretariatet Rue de la Loi 200 B-1049 BRYSSEL Belgien Svar på Europeiska kommissionens skrivelse om den pågående tillståndsprocessen

Läs mer

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs BESLUT 215-1-12 521-28623-215 1(4) Naturavdelningen Sven Arvidsson Infrahandläggare 1-224 43 58 Delg.kvitto Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Angående ansökan om att anlägga GC-väg inom Natura 2000-området och naturreservatet Strömsholm i Hallstahammars kommun

Angående ansökan om att anlägga GC-väg inom Natura 2000-området och naturreservatet Strömsholm i Hallstahammars kommun BESLUT 1 (5) AVDELNINGEN FÖR NATURVÅRD Kristina Hanson Naturvårdshandläggare Telefon 010-224 92 67 kristina.hanson@@lansstyrelsen.se Trafikverket c/o Marcus Persson marcus.persson@trafikverket.se Delgivningskvitto

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

rofessor i miljörätt tockholms universitet

rofessor i miljörätt tockholms universitet tockholms miljörättscentrum atura 2000 har en vän i EG- omstolen rofessor i miljörätt tockholms universitet ymposium 19 april 2004: atura 2000 och ramvattendirektivet incitament, restriktioner och flexibilitet

Läs mer

E 4 Förbifart Stockholm

E 4 Förbifart Stockholm Komplettering Tillåtlighet Fråga 5 PM En beskrivning av Natura 2000- områden i eller i närheten av korridoren 2009-02-26 3 (12) Innehåll 1 Kompletteringsuppgift 5... 4 2 Natura 2000-områden och Förbifart

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR

KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR Länsstyrelsen i Östergötland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING I MÅL ANGÅENDE ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, DNR 551-13145-16 I e-post från Länsstyrelsen den 23 oktober 2017 ombads Vattenfall

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

Kammarkollegiet ADVOKATFISKALSENHETEN

Kammarkollegiet ADVOKATFISKALSENHETEN ADVOKATFISKALSENHETEN Karolina Ardesjö Lundén 08-700 0855 1 (5) Länsstyrelsen i Hallands län 301 86 Halmstad Remissyttrande avseende anmälan om åtgärder inom Natura 2000-områdena Lilla Middelgrund och

Läs mer

2011-03-29. Länsstyrelsen i Skåne län. Miljö/naturvårdsenheterna Kungsgatan 13 205 15 Malmö

2011-03-29. Länsstyrelsen i Skåne län. Miljö/naturvårdsenheterna Kungsgatan 13 205 15 Malmö 1 2011-03-29 Länsstyrelsen i Skåne län Miljö/naturvårdsenheterna Kungsgatan 13 205 15 Malmö Begäran om tillsynsåtgärder enligt miljöbalken (MB) samt miljötillsynsförordningen Jag är ombud för Norrvikens

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

Dispens för att ta bort tre lindar i allé på fastigheten Inom Vallgraven 701:27 i Göteborgs kommun

Dispens för att ta bort tre lindar i allé på fastigheten Inom Vallgraven 701:27 i Göteborgs kommun 1(5) Naturavdelningen Sven Arvidsson 010-224 43 58 E-delgivning Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se Dispens för att ta bort tre lindar i allé

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 07734/15 Stadsmiljö Karolina Källstrand Telefon 031-368 38 78 E-post: karolina.kallstrand@miljo.goteborg.se Yttrande till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2016-12- 08 PBN 2015 001672 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kåbo 49:1 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Nya regler för vindkraft

Nya regler för vindkraft Nya regler för vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-12-01 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prövning av vindkraft Prop 2008/09:146 Prövning av vindkraft

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Sörbyn SE0820416 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Sörbyn Områdeskod: SE0820416 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 5,40 ha Ytterligare

Läs mer

Miljöprocessutredningen (M 2007:04)

Miljöprocessutredningen (M 2007:04) (M 2007:04) Prövning av vindkraft Delbetänkande SOU 2008:86 Överlämnades den 6 oktober 2008 Utredningsuppdraget vindkraft Del av tilläggsdirektivet 2007:184 Särskild utredare - Ulf Anderson Utredningssekreterare

Läs mer

Seminarium Göteborg : Naturvårdsverkets handbok om ekologisk kompensation Jörgen Sundin och Linn Åkesson

Seminarium Göteborg : Naturvårdsverkets handbok om ekologisk kompensation Jörgen Sundin och Linn Åkesson Seminarium Göteborg 20160316: Naturvårdsverkets handbok om ekologisk kompensation Jörgen Sundin och Linn Åkesson 1 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-03-23 Naturvårdsverkets

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 18 juni 2018 KLAGANDE AA MOTPART Länsstyrelsen i Västmanlands län 721 86 Västerås ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den

Läs mer

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering

Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering ÖREBRO KOMMUN 2017-10-26 Sam 493/2014 Bilaga till MKB Planeringsunderlag till översiktsplanen Områden för vindkraftsetablering Stadsbyggnad orebro.se Box 33400, 701 35 Örebro Stadsbyggnadshus 1 Åbylundsgatan

Läs mer

Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015

Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015 Kommunstyrelsens sammanträde den 1 december 2015 Kompletterande handlingar till följande ärenden: 8 Kommunstyrelsens ekonomiska månadsrapport efter november 2015 24 Länsstyrelsen i Kronobergs läns remiss

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-04-05 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar

Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar 1/5 2015-01-20 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 STOCKHOLM Ert dnr: 5511-10704-2013 Överklagan av tillstånd enligt miljöbalken - Vindkraftpark Forsvidar Naturskyddsföreningen Gotland överklagar

Läs mer

40 70 m. 110 m 160 m Vinglängd. 25 m. 45 65 m Effekt. 3 7 MW Årsproduktion 0,8 MW. 1,5 GWh. 8 20 GWh El-villa 25 000 kwh. 60 st

40 70 m. 110 m 160 m Vinglängd. 25 m. 45 65 m Effekt. 3 7 MW Årsproduktion 0,8 MW. 1,5 GWh. 8 20 GWh El-villa 25 000 kwh. 60 st Prövning av vindkraft Lena Niklasson Miljöskyddsenheten Tornhöjd 40 50 m 40 70 m 80 105 m 110 m 160 m Vinglängd 15 m 25 m 45 50 m 45 65 m Effekt 0,3 MW 0,8 MW 2-3 MW 3 7 MW Årsproduktion 0,3 GWh 1,5 GWh

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060108 DOM 2013-10-07 Stockholm Mål nr M 2079-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutligt beslut 2013-02-13 i mål nr M 4402-12, se bilaga KLAGANDE 1. B L

Läs mer

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng..

Stäkets verksamhetsområde. från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde från hällmarksterräng.. Stäkets verksamhetsområde.till bergtäkt Utdrag ur länsstyrelsens planavdelnings beslut Utdrag ur länsstyrelsens beslut Av Calluna föreslagna åtgärder är

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

Natura 2000 och art- och habitatdirektivet aktuella frågor

Natura 2000 och art- och habitatdirektivet aktuella frågor Natura 2000 och art- och habitatdirektivet aktuella frågor Anna Lindhagen, Naturvårdsverket Sälen 10 september 2013-09-25 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 U p p l ä g g Bakgrund,

Läs mer

02322-000754 NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 SE- 411 04 Göteborg T +46 (0)313 395 960 F +46 (0)313 395 969 E info@nordiskvindkraft.se www.nordiskvindkraft.se Anders Bjerkhoel (för fastighetsägare

Läs mer

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Emma Thulin Johansson Tel: 010-698 11 57 emma.thulin-johansson @naturvardsverket.se 2015-05-05 Ärendenr: NV-07199-14 Översyn av föreskrifter om registrering

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan 2018-12-06 Dnr2018-182 Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan När en ny detaljplan tas fram eller en befintlig ändras eller upphävs ska

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Utvecklingsavdelningen Björn Wadefalk Telefon: 366 40 19 E-post: bjorn.wadefalk@vastra.goteborg.se Remiss Vindplats Göteborg Vinga Vind

Läs mer

Miljöbedömningar av planer

Miljöbedömningar av planer www.m.lst.se Länsstyrelsen Skåne län 2:1 2007-10-12 Miljöbedömningar av planer Plan PM 2:1 2007-10-12 Miljöbedömningar Omslagsbild: Anne-Lie Mårtensson Förord Vad gäller vid planering? Vilka lagar ska

Läs mer

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken 1(5) Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Sammanställning av remissvar Totalt inkom 27 svar på remissen. Inga synpunkter Länsstyrelsen

Läs mer

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande.

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande. Till Länsstyrelsen i Dalarnas län Miljöprövningsdelegationen 791 84 Falun Vindkraftprojekt Hälsingeskogen: komplettering Dnr 551-7900-2013 Bergvik Skog AB (nedan Sökanden eller Bergvik) får inkomma med

Läs mer

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket

VÄLKOMMEN. Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen. Naturvårdsverket VÄLKOMMEN Till kurs om fridlysning och dispenser enligt Artskyddsförordningen Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Inledning Deltagare från Naturvårdsverket Dagens

Läs mer

Therese Weckström. Malin Eriksson. Kommunstyrelsen. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida Beslutande organ

Therese Weckström. Malin Eriksson. Kommunstyrelsen. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida Beslutande organ Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 15.30 15.55 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande Sture Pettersson (S) Ledamot Therése Weckström (S) Ledamot

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0410257 Stora Silpinge Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på krav som

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 18 juni 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 18 juni 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 46 En skogsägare har trots föreskrivet överklagandeförbud ansetts ha rätt att överklaga ett beslut om nekad skyddsjakt efter älg eftersom beslutet avsett en civil rättighet. 23 a, 29 och

Läs mer

Bedömning av konsekvenser i Natura 2000-område, Lärjeån, i samband med planarbete för ny bad- och isanläggning i Angered.

Bedömning av konsekvenser i Natura 2000-område, Lärjeån, i samband med planarbete för ny bad- och isanläggning i Angered. Bedömning av konsekvenser i Natura 2000-område, Lärjeån, i samband med planarbete för ny bad- och isanläggning i Angered. 2010-04-14, Reviderad 2010-09-03 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Föreslagna

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson MKB och alternativredovisning Börje Andersson 1 Syfte med MKB Syftet med att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning är att ge ett bättre underlag för ett beslut. (Prop. 1997/98:45, sid 271, 6 kap,3 MB)

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer