ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT JUNI 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT JUNI 2014"

Transkript

1 ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT JUNI 2014 I juni 2014 fördelade Arvsfonden knappt 114 miljoner kronor till 82 stycken. Av dessa var 40 stycken fortsättningsprojekt och de fick dela på 58,4 miljoner kronor. ALMAEuropa, STOCKHOLM Sexualkunskap för nyanlända har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet med projektet är att utbilda nyanlända ungdomar i sexualkunskap. Undervisningen är holistisk och beaktar att synen på samhället och människor samt synen på sex och samlevnad hänger samman. Projektet ska utveckla en utbildningsmetod och material som innehåller områden som demokrati, mänskliga rättigheter, sex och samlevnad och HBT-frågor. Därefter kommer de lärare som arbetar med och möter nyanlända ungdomar att utbildas för att kunna utbilda i ämnet på egen hand. Utveckling av materiel och metod sker i nära samarbete med ungdomar. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Rädda Barnen Österhaninge, HANINGE SPEAK APP Barn och ungas deltagande i lokala beslutsprocesser har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Rädda Barnen ska tillsammans med Haninge kommun, kommunens Ungdomsråd och Rädda Barnens Ungdomsförbund utveckla och säkerställa ungas deltagande och inflytande i beslut och ställningstagande i frågor och ärenden som berör dem. För att nå det målet kommer de med målgruppens medverkan ta fram en app till mobiler och surfplattor som kommer göra det möjligt för målgruppen att delta i processer och i förberedelser av beslut som rör dem. Vidare kommer de utveckla ett beredningsforum med målgruppen i kommunen som deltar i olika planeringsprocesser i relevanta frågor och ärenden. Den primära målgruppen är unga i Haninge kommun från årskurs 6 och upp till 18 år, även yngre barn kan komma att delta i vissa beredningsforum. Sekundär målgrupp är politiker och tjänstemän som i sitt arbete har ansvar för barn- och ungdomsverksamhet i kommunen är även målgrupp för de satsningar som projektet har tänkt genomföra. De modeller för inflytande som tas fram kommer bli en del av kommunens ordinarie 1 (16)

2 verksamhet. Lokalt projekt. Prioriterat område: Information och tillämpning av FN:s barnkonvention. Stiftelsen Bräcke Diakoni, GÖTEBORG för Vuxna med funktionsnedsättning och deras föräldrar - delaktighet och stöd har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektets mål är att uppmärksamma en föräldragrupp som är icke-existerande i den offentliga debatten. Syftet är att föräldrar ska bli stärkta och att personer med funktionsnedsättning ska bli mer delaktiga och få utökad makt i sina liv. Målgruppen för projektet är personer över 18 år med fysiska eller intellektuella funktionsnedsättningar samt föräldrar som har vuxna barn med fysiska eller intellektuella funktionsnedsättningar. Särskilt föräldrar och vuxna barn med funktionsnedsättning med annan etniskt ursprung än svenskt är målgrupp för projektet då de kulturella skillnaderna är intressanta att belysa. Huvudmetoden för projektet kommer att vara att ta fram mötesplatser för målgruppen föräldrar och vuxna barn med funktionsnedsättning att mötas enskilt men även tillsammans för att berätta och diskutera sina livssituationer och möjligheter till förändring och utveckling. Lärdomar från projektet kommer att implementeras i föreningarnas ordinarie verksamheter. Eventuellt nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Noaks Ark Syd, MALMÖ Våga vara har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektets syfte är att förbättra hälsa, livskvalitet och den sociala situationen för barn och unga som på ett eller annat sätt lever med hiv, det vill säga barn och unga som själva har hiv eller som har föräldrar, syskon eller andra närstående som har sjukdomen. Detta ska uppnås genom att systematisera erfarenheter på området och genom att erbjuda utbildning och trygga aktiviteter som hjälper att stärka barns och ungdomars identitet och självförtroende, stärka föräldrarna och också bryta den isolering som en del av dessa barn och deras familjer upplever. En metod för bemötande av barn och unga som lever med hiv i Sverige idag ska utvecklas. Projektet genomförs i samarbete med hälso- och sjukvård, skolor och förskolor. Geografiskt avgränsas projektet till Skåne, med möjligheter till spridning på ett nationellt plan. Verksamheten är tänkt att fortsätta som en del av föreningens ordinarie verksamhet. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare, STOCKHOLM Rollkoll vem gör vad för unga med stöd av god man har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektets syfte är att bidra till ökad rättssäkerhet för unga med psykiska funktionsnedsättningar som har ställföreträdare (god man, förvaltare). Genom att klargöra rollfördelningen mellan ställföreträdare och övriga aktörer ges förutsättningar 2 (16)

3 för gode män att göra en rättssäker insats av god kvalitet. Idag råder många oklarheter och missförstånd när det gäller rollfördelningen mellan den gode mannen och andra aktörer i nätverket kring unga med psykiska funktionsnedsättningar. Projektet vill därför, i nära samverkan med brukarorganisationer och överförmyndarna, ta fram ett tydligt och lättförståeligt informationsmaterial som redogör för gränsdragningarna mellan den gode mannens uppgifter och andra aktörers ansvar. Materialet kommer att utgå ifrån brukarnas behov av information och skrivas på lättförståelig svenska. Unga med psykiska funktionsnedsättningar kommer delta i projektet och få möjlighet att själva komma till tals med vad det är för information de idag saknar. Med ett tydligt informationsmaterial är det också tänkt att det ska bli lättare att rekrytera nya ställföreträdare för unga med psykiska funktionsnedsättningar. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. FAUK, KISA Ungdomshus Kåken har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet med projektet är att skapa ett kreativt, tryggt och socialt forum för ungdomar i form av ett ungdomshus för unga mellan år som samlar en mängd olika verksamheter och som drivs delvis av ungdomarna själva. Genom preventivt arbete ska verksamheten främja ungdomars psykiska hälsa, bryta utanförskap, överbrygga sociala och kulturella barriärer och ge arbetslösa ungdomar en möjlighet att få ett bättre fotfäste på arbetsmarknaden. Ungdomshuset ska vara en naturlig meningsfull mötesplats för ungdomar. Genom samarbete med en rad organisationer och verksamheter ska huset kunna erbjuda ett stort utbud av aktiviteter men också stöd och vägledning så att målgruppen ska kunna utvecklas socialt och kreativt. Kinda kommun är medfinansiär. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Ideellt Resurs och Utvecklingscenter, MALMÖ TYFON (f.d. Vi har rätt) har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet syftar till att utveckla gruppen ensamkommande ungdomars intresse för och kunskaper om det demokratiska samhället, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Projektet är tänkt att belysa och bredda befintliga plattformer och metoder för politisk deltagande i samhället för gruppen målgruppen. Målet är att öka ungdomarnas medvetenhet om sina rättigheter och skyldigheter samt inspirera dem till att uttrycka sina åsikter och idéer om sin situation i samhället. Målgruppen är ensamkommande ungdomar mellan 14 och 21 år, med uppehållstillstånd, i asylprocessen men även de ungdomar som fått avslag på asylansökan och efter det lever som gömda i Malmöregionen. Projektet genomförs i nära samarbete med asylboenden, föreningar och organisationer som på olika sätt kommer i kontakt med målgruppen. Tanken är att verksamheten ska byggas upp så att den på sikt blir självgående, bland annat genom att målgruppen själva blir ambassadörer för och drivande i projektet. 3 (16)

4 Arbetsmetoder kommer att dokumenteras för sedan att spridas regionalt i Skåne samt ev. nationellt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Svenska COPE-föreningen, MALMÖ MINI-COPE - Hur vill jag att mina föräldrar ska vara? har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet syfte är att motverka att romska ungdomar hamnar i utanförskap och marginalisering. Målet med projektet är att utveckla nya metoder och utbildningar inom COPE för att förbättra och underlätta relationen mellan romska tonåringar och deras föräldrar. COPE (Community Parent Education Program) är ett kanadensiskt föräldra-utbildningsprogram som nu har anpassats till svenska förhållanden och som idag erbjuds på många håll i landet. I takt med att COPE spridits i Sverige, har behov av att anpassa utbildningen till specifika målgrupper uppmärksammats. Projektets målgrupp är romska ungdomar och föräldrar och metoden inkluderar bland annat arbete med att producera ett antal kortare filmer. Ungdomarna ska planera och spela in ett antal filmer som visar upp konkreta situationer i en tonårsfamilj. Ungdomarna kommer i filmerna även att berätta om hur de skulle vilja bli bemötta av den äldre generationen. Filmerna kommer efter projektet att ingå i COPE utbildningar runt om i landet där även ett nytt arbetssätt med parallella föräldrar och ungdomsutbildningar planeras. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Föreningen Norden, STOCKHOLM projektet Nätaktivisterna (f.d. Norden, Nätet och Rasismen) har beviljats stöd med för år 2 av 3 Projektets syftar till att genom antirasistiskt engagemang möta och bemöta rasismen där den finns och sprids - på nätet. Målet är att flera unga ska bli antirasistiska nätaktivister. Inom ramen för projektet skapas ett utbildningskoncept för gymnasieskolor som omfattar nordisk historia och nutid, rasism och rasistiska strukturer, journalistik, yttrandefrihet samt digital aktivism. Utbildningen riktar sig till gymnasieelever på minst 200 skolor runt om i Sverige och totalt beräknar projektet att genomföra utbildningar med ungdomar och via nätet nå ytterligare unga. Verksamheten kommer efter projektets slut att drivas vidare genom att kunskap och metoder implementeras i sökande organisationers ordinarie utbildningsverksamhet samt vid de 200 skolor projektet ska arbeta i. Forumet på nätet drivs av ungdomar, med stöd från organisationerna. Nationellt projekt. Prioriterat område: Prioriterat område: Motverka våld, trakasserier och mobbing. Verdandi Stockholmskretsen, Stockholm Järvas Unga ska synas och höras har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet Järvas unga ska synas och höras syftar till att öka ungas delaktighet i uppsökande och brottsförebyggande arbete. Målet är att bryta en negativ trend i 4 (16)

5 områdena Tensta och Rinkeby där nyrekryteringen till kriminella nätverk ökar, alltfler unga lämnar grundskolan utan fullständiga betyg och andelen unga som står utanför samhället ökar. Projektet ska utveckla nya metoder för lokalt uppsökande och brottsförebyggande arbete med ungdomar i centrum. Äldre ungdomar (18-25 år) kommer att metodutbildas i uppsökande och brottsförebyggande arbete. Ungdomarna ska sedan fungera som informatörer och uppsökare av yngre ungdomar på glid. Projektidén kommer från äldre ungdomar som uttrycker en oro över att alltfler mycket unga ungdomar deltar i organiserade former av skadegörelse och kriminalitet. Inom ramen för projektet ska demokratiutbildningar och nya verksamhetsgrupper och aktiviteter med utgångspunkt i ungdomarnas önskemål och intressen startas upp. Målgruppen för projektet är unga mellan år. Projektet beräknar att nå unga per vecka. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Stiftelsen KFUM Söder Fryshuset, STOCKHOLM Tillsammans för Sverige har beviljats stöd med för år 3 av 3 Tillsammans för Sverige är ett projekt med inriktning på interreligiöst dialogarbete i syfte att motverka främlingsfientlighet och extremism. Huvudmålet för projektet är att ta fram metoder för hur interreligiöst dialogarbete kan bedrivas tillsammans med unga med olika religiös och sekulär bakgrund. Med utgångspunkt i de mänskliga rättigheterna ska unga med religiös och sekulär bakgrund tillsammans reflektera kring livsfrågor och pröva på olika arbetsmodeller. Ett metodmaterial för interreligiöst dialogarbete med unga ska tas fram och spridas till ungdomsledare, skolor, föreningar mfl. Målgruppen är ungdomar år. Projektet genomförs vid Fryshuset i Stockholm, Göteborg och Malmö i nära samarbete med unga i ett antal olika församlingar. Samarbeten med Fryshusverksamheterna Elektra, United Sisters samt HBTQ-studenternas arvsfondsprojekt är planerade. Projektet beräknar över en treårsperiod att nå drygt 7000 unga med olika religiös bakgrund, ungdomsledare, religiösa ledare och lärare i skolor. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Sveriges Schackförbund, NORRKÖPING Schacknätet har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Sveriges schackförbund har under senare år arbetat med att lära ut schack i låg- och mellanstadieskolor runt om i landet. I takt med att schacken spridits som pedagogisk metod har efterfrågan på verktyg och stöd i undervisningen ökat. Förbundet vill därför, i samarbete med tre pilotskolor samt en referensgrupp av forskare, utveckla en pedagogisk schacksajt för elever och pedagoger. Innehåll och metoder tas fram i nära samarbete med elever och pedagoger som har erfarenhet av schackundervisning i skolan. Inom ramen för projektet vill schackförbundet även undersöka och utveckla idéer kring schacken som ett verktyg för integration. 5 (16)

6 Schacksajten ska ge pedagogisk introduktion till schack men även erbjuda möjligheter till fördjupning samt möjlighet att delta i schacktävlingar online. Projektets målgrupp är barn och pedagoger i låg- och mellanstadiet. Med schacksajten beräknar förbundet under ett tvåårigt projekt kunna nå uppemot elever och pedagoger. Schackförbundet kommer efter projektet att ta ansvar för drift och vidareutveckling av sajten. Nationellt projekt. Syd i fokus, STOCKHOLM Fäktning för synskadade har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet fäktning för synskadade är ett samarbetsprojekt mellan Syd i Fokus och LatiCe (Latinamerika i centrum) och projektet ska främja det gemensamma lärandet av fäktning i grupp och att långsiktigt etablera fäktning för synskadade i Sverige. Inte bara som rehabilitering för synskadade/synsvaga utan även som en sport där deltagarna kan tävla mot varandra. Projektet ska ge en gemenskap där synskadade personer med invandrarbakgrund interagerar med synskadade svenskar. Under projekttiden ska fäkttränare utbildas, studiecirklar ska anordnas och deltagarna förväntas förbättra sin orientering, rörlighet och kroppsuppfattning genom verksamheten. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysik hälsa. Föreningen Glädjeverkstan, ENSKEDE Clown i Demensvården har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Målsättningen är att bredda kulturutbudet och öka välbefinnandet för målgrupperna genom att personer med demenssjukdomar upplever glädje i stunden och får en förbättrad livskvalitet. Under en sammanhängande period erbjuds boende vid fyra olika demensboenden i Stockholm möjlighet till möten med clowner i grupp eller i individuellt. Projektet kommer att tillsammans med samverkanspartners ta fram och sprida en metod för clownbesök hos personer vid demensboenden. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Dyslexiförbundet FMLS, SUNDBYBERG Begripsam ett projekt om kognitiv tillgänglighet har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet vill skapa en utbildning där personer med olika kognitiva nedsättningar får tid och möjlighet att förbereda sig för att själva bli företrädare för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. I förlängningen ska de kunna påverka produkt- och tjänsteutveckling, samt standards. Projektet vill även testa nya metoder för insamling av brukarerfarenheter från personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Metoderna ska fortsätta att användas av organisationerna, samt myndigheter och företag, efter projekttidens slut. Utbildningen ska förhoppningsvis leva vidare som en folkhögskolekurs. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. 6 (16)

7 Föreningen för Fairtrade Sverige, STOCKHOLM Fairtrade i skolan nationell resurs för hållbart lärande har beviljats stöd med för år 2 av 3 Projektet syftar till att ta fram ett digitalt verktyg för att kanalisera och uppmuntra elevers engagemang och handlingsinriktade projekt inom ämnet hållbar utveckling, samt att ge lärare och elever ett sammanhang där de kan jobba med handlingsinriktat hållbarhetsarbete kopplat till läroplanen. Projektet syftar till att bli ett bestående stöd och kommer att drivas vidare inom föreningens ordinarie verksamhet. Nationellt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Neuroförbundet Falun och Norra Dalarna, FALUN Aktiv Rehab och Ridterapi har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet är att ta fram en metod för att på ett strategiskt sätt kunna implementera och integrera hästunderstödd terapi i befintliga ridverksamheter. Målgruppen är främst personer med neurologisk sjukdom eller skada. Projektet ska även pröva möjligheten att kunna erbjuda ridterapi på remiss från sjukvården. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Riksförbundet Sällsynta diagnoser, SUNDBYBERG Regionala strukturer för brukarmedverkan inom området Sällsynta diagnoser har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet syftar till att öka förbundets regionala närvaro och bygga en struktur för brukarmedverkan för personer med sällsynta diagnoser, samt säkra delaktigheten i uppbyggnaden av regionala medicinska centrum för sällsynta diagnoser. De regionala nätverken ska bli en bestående resurs och leva vidare, antingen som egna föreningar eller som nätverk. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) Uppsala, UPPSALA Från diagnos till skådespelare (f.d. Alla sommarens skurar blir min spegelbild) har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 FUB Uppsala har tillsammans med Teater Blanca gjort kortfilm av teaterföreställningen Resenärerna. Filmerna visar på det arbetssätt som teater Blanka har där möjligheter att skapa blandas med möjligheten att se och ta del av teater. Arbetssättet och metoden, med en dynamisk verksamhet där alla kan bidra efter sin förmåga, har utvecklats under 14 års arbete med teater. Skådespelare gestaltar roller och ingen vikt läggs på diagnos. Skådespelarna framför en pjäs med den professionalitet som en lång och medveten träning och inställning till scenen har gett. Kortfilmspaketet ska distribueras i skola och på teater. Skådespelarna är med i alla processer. Målet är att bemöta fördomar och förutfattade meningar i skolor och 7 (16)

8 andra offentliga rum och att fler ungdomar på sikt kommer att våga pröva sin egen röst. Under det andra projektåret gör projektet en fiktiv dokumentär om repetitionerna av teaterpjäsen Måsen för att möjliggöra en bättre förståelse för den egna rollen och delen i arbetslaget. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Föreningen Familjefamnen, KARLSTAD Växtkraft har beviljats stöd med för år 3 av 3 Projektet riktar sig till ensamkommande ungdomar i åldern år som inom det närmaste kommer att, eller redan har flyttar till sin egen lägenhet. Totalt finns i Värmland 157 platser för ensamkommande barn/ungdomar. Projektets mål är att minska ungdomarnas utanförskap, verka för social gemenskap och att ge ungdomarna redskap att kunna förverkliga sina framtidsdrömmar och komma ut i arbetsliv och studier. Projektet ska vara nätverksbyggande och kunna lotsa ungdomar rätt, stötta i kontakter med myndigheter, potentiella arbetsgivare, skolor och utbildning, föreningsliv utifrån deltagarnas egna önskemål och intressen. Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. LajvVerkstaden Sverige, VÄSTERÅS Lajv som undervisningsmetod har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Lajv som pedagogisk form är upplevelsebaserad, kreativ och bygger på aktivt deltagande och egna initiativ. Under tre år följer projektet två klasser, en mellanstadieklass och en högstadieklass och under varje läsår görs fyra lajvprojekt i vardera klass. Ämnet och innehållet i projekten kommer att planeras tillsammans med skolan. Fokus ligger på att arbeta med metod och inlärning på ett kvalitativt sätt. Mål för projektet är att ge utrymme för elever som har svårt att uppnå målen i skolan, att prova andra metoder som inbegriper rörelse, aktivitet och egna initiativ. Metoden ger möjlighet att testa andra sociala roller än den de annars upplever sig ha. Metoden öppnar upp för diskussion om normer och diskriminering där alla delar en erfarenhet som utgångspunkt för diskussion. Det ger också eleverna möjlighet att i en lekfull miljö få träna på problemlösning och öva upp sin kreativitet.. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Mälardalens Högskola, Akademin för hälsa, vård och välfärd, Avdelningen för socialt arbete, ESKILSTUNA SAMFÖR har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet fokuserar på att samordna stöd till föräldrar med barn eller ungdomar med funktionsnedsättning med mål är att ta fram en kvalitetsgranskad modell för ett välfungerande samordnat föräldrastöd. Målgruppen är barn och ungdomar mellan 0-20 år med olika typer av fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Fokus kommer att vara på faktorer som ger barn och ungdomar möjligheter att vara aktiva och 8 (16)

9 delaktiga, underlätta föräldrarnas vardag samt främja olika aktörer att samverka. Projektet genomförs i samarbete mellan Västerås Handikapporganisationers samarbetsråd, Västerås Stad, Sociala nämndernas stab, Pedagogiska nämndernas stab, Västmanlands läns sjukhus, Handikappcentrum. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. Sensus Östergötland Norra Småland, NORRKÖPING Barn och föräldraverkstan har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Målgruppen är föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning och barn 0-6 år med föräldrar som har intellektuell funktionsnedsättning. Syftet är att bemöta målgruppens behov av en mötesplats där de kan träffa andra i liknande situation/problematik och inte behöva känna sig annorlunda. Projektet ska ge individuellt stöd utifrån målgruppens behov och ge föräldern verktyg för att kunna läsa av barnets behov. Syftet är även att öka kunskaperna kring rättigheter och skyldigheter för barnet och som förälder, öppna upp för relationer med andra föräldrar och deras barn, att ge barnen tryggare levnadsvillkor genom att öka föräldrarnas kunskaper om säkerhet. All verksamhet sker i cirkelform eller enskilda programpunkter med tider där de olika aktiviteterna är bestämda. Projektidén är att anpassa aktiviteterna utifrån både föräldrars och barns behov och att de aktivt är med i processen vad som ska göras. I en grupp knuten till projektet kommer olika myndigheter, organisationer och föräldrar att finnas representerade. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. FoU Sjuhärad Välfärd, BORÅS, Tilläggsansökan - Parenting Young Children har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Översätta, bearbeta, anpassa, pröva och utveckla föräldrautbildningsprogrammet Parenting Young Children (PYC) i en svensk kontext. PYC är ett föräldrautbildningsoch stödprogram som i första hand är utvecklat för föräldrar med intellektuella och psykiatriska funktionshinder och som har yngre barn (0-6 år). Programmet är en metod för att yrkesverksamma ska öka sin kunskap om och förmåga att i sitt arbete kunna utbilda, stärka och utveckla föräldrarnas förmågor. Målgrupp är föräldrar med psykiska och intellektuella funktionshinder och deras barn samt yrkesverksamma. Om metoden faller väl ut är planerna att kunskapen ska implementeras i ordinarie verksamheter. Den fortsatta utbildnings och metodstödsinsatsen kommer att ske inom de tre FoU-verksamheterna samt inom Bräcke Diakoni. Nationellt projekt. Prioriterat område: Föräldrastöd och främjande av ett stärkt föräldraskap. 9 (16)

10 Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län, ÖREBRO SV Kulturcollege har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Efter att ha genomfört en förstudie inom projektet Vild Vacker Vuxen där man har fått positiva svar på sina frågor, så har denna ansökan formulerats. Syftet med projektet är att starta upp en eftergymnasial kulturutbildning i Örebroregionen med musik, drama och media för personer med utvecklingsstörning eller autismspektrum som kan tillgodogöra sig utbildningens innehåll såsom teoretiska och praktiska studier. Samtidigt vill man bedriva lobbyverksamhet för att synliggöra de regelverk som begränsar målgruppens möjligheter till eftergymnasiala studier. Målet är att skapa en ny utbildningsform samt att starta och bedriva den i ändamålsenliga lokaler. Man har även satt som mål att säkra dess fortsatta verksamhet gällande finansiering och anpassat regelverk. En avsiktsförklaring som skulle garantera 20 tjänster (!) nationellt efter projekttiden är skriven av Studieförbundet Vuxenskolan. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Föreningen för nyskriven dramatik, STOCKHOLM Dream business har beviljats stöd med för år 3 av 3 Dreambusiness är ett projekt som tar upp handeln med kroppar, själar och drömmar i vår tid. Det övergripande syftet med projektet är att arbeta med ungdomars tro på sin egen förmåga och möjlighet att påverka framtiden genom samtal och egen kreativitet samt att konstnärligt gestalta och synliggöra konsekvenserna av en samhällsutveckling och livshållning där allt är till salu. I detta projekt riktar man sig till ungdomar i gymnasieåldern på skolor i Stockholms län. Målet är att bredda en dialog och stimulera en samverkan mellan ungdomar och vuxna samt att stärka ungdomars inflytande och röst i samhället. Man vill även stimulera ungdomar att skapa egna projekt utifrån deras egna perspektiv och reflektioner kring projektets kärnfrågor. Ett annat mål är att skapa en interaktiv plattform för unga, teater och vetenskap i form av en hemsida. Projektet är indelat i tre faser. Fas 1 där man genomför ett konstnärligt utforskande arbete med ungdomar, sakkunniga och skådespelare. Här deltar ungdomarna genom att diskutera, improvisera och gestalta pjäsens manus som handlar om trafficing. En referensgrupp med 7 ungdomar kommer att bildas. Dessa kommer att delta under hela projektperioden samt att de kommer få delta i en femdagars workshop tillsammans med det konstnärliga teamet och sakkunniga för att lägga upp detaljplan, lära sig mer i ämnet om handeln med människor och kroppar. De kommer även att ingå i redaktionen för hemsidan. I fas 2 spelas pjäsen för de skolor som redan varit med och deltagit och påverkat den slutprodukt som nu spelas upp. Därefter deltar man i diskussion direkt efter föreställningen alternativt i klassrummet strax efter föreställningen. Fas 3 består i att eleverna får delta i en projektvecka på Orionteatern där deras alster i form av foton, filmer, intervjuer, teckningar och annat bildar en tematisk utställning utifrån de tidigare fasernas innehåll. Här erbjuds även olika workshops. Parallellt med projektet genomförs en 10 (16)

11 seminarieserie utifrån ämnena som behandlas i projektet. Dessa genomförs i samarbete med Södertörns högskola och Center for Baltic and East European Studies. Projektet avslutas med att föreställningen filmatiseras för att kunna sändas bl.a. SVT/UR, och att man tar fram ett nedladdningsbart utbildningspaket i form av en utbildningsserie för skolor. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Umeå Teaterförening, UMEÅ Ice Cold har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Umeå Teaterförening vill sprida och etablera ungdomskulturformen Battle i Norrland. Battle som är en slags rimtävling inom streetkulturen och startade i södra Sverige. Projektets syfte är att etablera en Battlescen i Norrland (Umeå). Man vill öka jämställdheten inom konstformen och eliminera socioekonomiska hinder och funktionshinder för deltagande samt främja personlig utveckling. Man har satt upp procentuella mål för deltagande/besökande kvinnor och funktionsnedsatta. Man tänker även starta en förening under detta år; Ungdomskulturföreningen Bifrost. För att lyckas med etableringen under ett år har ungdomarna i blivande föreningen Bifrost utarbetat en plan. Man kommer att delta i Spoken Word föreställningen som arrangeras årligen av Umeå Teaterförening. Det är ett arrangemang där man med sin röst, scennärvaro och rimfärdigheter ska vinna publikens kärlek och utmana fördomar. Här är även projektet Show & Tell anmält. Man kommer även att gästa tvådagarsfestivalen Two Days in Umeå, en festival som handlar om att presentera och marknadsföra kulturaktör och utövare. Projektet kommer att hålla workshops på fritidsgårdar under kvällar och helger. Man har även bokat möten med projektet KEDJAN som handlar om att öka tjejers delaktighet i Umeås olika kulturaktiviteter. Man har även inbokade möten med Ungdomsombuden i Umeå kommun samt en rektorskonferens för att skolorna. Projektet har redan nu planerat in 6 event med 4 battles/event. Umeå kommun har ställt sig mycket positiv till att stödja verksamheten när föreningen är bildad. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Öppna kanalen, VÄXJÖ Interaktiva Växjö har beviljats stöd med för år 2 av 3 Syftet med projektet är att skapa Sveriges första fullt interaktiva samhälle via en plattform och struktur som sammankopplar politiska beslutsfattare med målgrupperna barn, ungdomar och funktionsnedsatta. Målet är att öka målgruppernas påverkningsförmåga i samhället och underlätta kommunikationen mellan målgrupperna och beslutsfattarna. Det tänker man göra genom att placera videoportaler runt om i Växjö där alla förbipasserande får möjlighet att stanna och spela in ett kort meddelande. Efter projekttidens slut räknar man med att Interaktiva Växjö har hunnit etablera sig hos både målgrupperna och kommunens beslutsfattare. Kommunen ställer sig mycket positiva till projektet och arbetar tillsammans med 11 (16)

12 Öppna Kanalen för en fortsättning av projektet efter tre år. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Studieförbundet Bilda Syd, MALMÖ Skåne i Backspegeln har beviljats stöd med kronor för år 2 av 2 Projektet syftar till att möjliggöra för personer med psykisk funktionsnedsättning, som deltar i föreningen Sofiakultur, att ta del av Malmö/Skånes kulturhistoriska arv genom hembygdsföreningarnas verksamheter. I projektet genomförs fältarbete där 20 deltagarna får möjlighet att delta praktiskt med volontärarbete på en hembygdsförening samt redovisa fältarbetena i formen av en bok. Deltagarna får ny kunskap inom skånsk hembygd och historia och kan sedan bli studiecirkelledare i ämnet. Genom projektet hoppas de även etablera ett stabilt nätverk med hembygdsföreningarna i Skåne for ett fortsatt samarbete efter projektets slut. Regionalt projekt. Prioriterat område: Delaktighet i kulturlivet. Warbergs Dart Club, VARBERG Ny matematik har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syftet med projektet är att få barn och ungdomar delaktiga i att lära sig matematik på ett nytt och roligt sätt för att stärka deras självbild, självförtroende och tillit till sin egen förmåga. Huvudräkning är något som kraftigt har försämrats bland många elever. Projektet ska även ge lärare och skolledare ett nytt verktyg som kan användas som komplement i undervisningen. Metoden som ska prövas och utvecklas är en dartmetod och den finns även som ett dataprogram och kan användas på smart-board. Målgruppen är elever i årskurs 3-9. Projektet har tagit fram en lärarhandledning och metoden ska spridas till skolor i Varberg och Falkenberg, och även nationellt. Lokalt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. Föreningen Svenska Idébanken i Emmaboda, EMMABODA Idébanken i Emmaboda har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Syftet med projektet är att skapa en mötesplats för kulturmöten i centrala Emmaboda, utveckla socialt företagande i kommunen och att erbjuda praktikplatser åt ungdomar och personer med funktionsnedsättningar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. En mängd aktiviteter anordnas utifrån planering av ungdomar såsom fotooch konstutställningar, workshops, webbradiosändningar, berättaraftnar, poetryslam, rollspelskvällar, stickcaféer, föredrag och studiecirklar, etc. Projektet ska bland annat samarbeta med lokala föreningslivet och ideella krafter, studieförbund, småföretagare, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Lokalt projekt. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. 12 (16)

13 Gotlands Bygdegårdsdistrikt, TINGSTÄDE Occupy Bygdegården Gotland har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Detta är ett projekt som handlar om att starta och etablera ungdomsverksamhet inom bygdegårdsrörelsen på Gotland. Syftet är att unga ska ha en positiv bild av sin uppväxt på landsbygden, att de känner att de kan utvecklas och att de gör det genom att förverkliga sina idéer och drömmar. Arenan för projektet är föreningslivet och bygdegårdarna på nio orter. Ungdomar kommer, i samarbete med Vi Unga och Studieförbundet Vuxenskolan, att utbildas i ledarskap och arrangörskap för att få de verktyg som behövs för att förverkliga sina idéer på bygdegårdarna. För att unga ska ta för sig i samhället och i föreningslivet kommer projektet också att utbilda deltagarna i demokratifrågor och anordna ombudsutbildningar i samband med etablerade organisationers årsstämmor. Ett mentorsprogram mellan ungdomar och äldre föreningsaktiva ska genomföras för att introducera unga i föreningslivet. Projektet kommer också att använda sig av en inspirationsmodell som heter Den rullande bygdegården. Den kommer att turnera mellan orter och på så sätt visa unga vilka möjligheter som finns. Utifrån detta utvecklas nätverksträffar och lägerverksamhet. När projektet är klart har nio bygdegårdar på Gotland permanent ungdomsverksamhet och det finns upparbetade kanaler för unga att utveckla bygden och dem själva. Prioriterat område: Demokrati och delaktighet. MIND (f.d. Föreningen Psykisk Hälsa), STOCKHOLM Självmordsupplysningen (f.d. Webbstöd till unga vuxna som mår dåligt och är självmordsnära) har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Projektet vänder sig till unga vuxna, år, som mår dåligt och är självmordsnära och syftar till att bygga upp och utveckla en webb, Självmordsupplysningen, med chat, forum, mailsvar och information om psykisk hälsa samt att ta fram ett diskussionsmaterial till gymnasieskolor och ungdomsmottagningar. Under det andra året vidareutvecklades webben till att även stödja personer med funktionsnedsättning i åldern år. Nationellt projekt. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Arvika pastorat, ARVIKA Miriam, Tjej- och kvinnocenter i Arvika har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Detta projekt syftar till att skapa ett Tjej- och kvinnocenter för flickor/unga kvinnor, år, som är i behov av stöd och hjälp, men där insatser från socialtjänst eller andra samhällsinsatser inte är självklara. Projektet ska utformas efter den enskildes situation informativa och/eller stödsamtal, stödgruppsverksamhet, självhjälpsgrupper, hjälp att slussas till andra hjälpinsatser/myndigheter, juridisk hjälp etc. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. 13 (16)

14 Föreningen Bryggan, NORRKÖPING Jarro har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Syfte och övergripande mål med projektet är alla barn och unga, med en frihetsberövad förälder, ska uppmärksammas och få det adekvata stöd som samhället är skyldig att ge från ideell eller offentlig sektor i samarbete med socialtjänst och kriminalvård. I projektet ska man dels se över, ta fram och föreslå hållbara strukturer för samarbetet mellan föreningen, socialtjänsten och kriminalvården, så att respektive resurs utnyttjas maximalt. Utöver det ska projektet utveckla metoder och hållbara strukturer för att informera personal inom barnomsorg, skola och socialtjänst om föreningens verksamhet. Prioriterat område: Motverka våld, trakasserier och mobbing. Studieförbundet Vuxenskolan, JÄRPEN Lugna Gatan Åre har beviljats stöd med kronor för år 3 av 3 Detta samverkansprojekt med ungdomar, föreningsliv, näringsliv och kommunen syftar till att bygga upp ett Lugna Gatan-nätverk, i glesbygd, som ska drivas och bestå av ungdomar i Åre kommun. Det första året har en första ungdomsgrupp utbildats i samverkan med Fryshuset i Stockholm och under år två har man utbildat en andra grupp för att de unga sedan ska fortsätta att mobilisera fler ungdomar. Prioriterat område: Motverka våld, trakasserier och mobbing. Studieförbundet Vuxenskolan Väst, UDDEVALLA Kulturcentrum Väst Sinnenas Oas har beviljats stöd med för år 2 av 3 Projektet ska utveckla en estetisk verksamhet med musik, teater, dans, cirkus och bildkonst för personer med intellektuella funktionsnedsättningar i Stenungsund, Tjörn och Orust. Målet är att etablera ett permanent kulturcentrum, ett Sinnenas Oas. Det ska ha två parallella verksamheter: en daglig verksamhet som ska vara en kreativ arbetsplats för målgruppen och en teater där professionella konstnärer producerar scenkonst tillsammans med amatörer som har funktionsnedsättning. Workshops och sommarläger ska vara öppna för alla som är intresserade för att bidra till integrationen av människor med och utan funktionsnedsättning. En organisation för den fortsatta driften av verksamheten ska etableras där kommunerna ska kunna stå som beställare av tjänster bl.a. i form av daglig verksamhet. Prioriterat område: Ökat tillträde till arbetsmarknaden. 14 (16)

15 Intresseföreningen för schizofreni och andra psykoser (IFS-AP) i Blekinge, NÄTTRABY Livsstilscoacher har beviljats stöd med för år 2 av 3 Projektet ska rekrytera och utbilda livsstilscoacher bland personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Projektet riktar sig till personer med omfattande psykiatrisk problematik. Livsstilscoacherna ska efter utbildningen verka direkt mot brukarna genom att inspirera, motivera och vägleda dem i en process mot förbättrad fysisk och psykisk hälsa. I projektet ska brukarna också kunna erbjudas ekonomisk rådgivning. Livsstilscoacherna ska även ge personal inom kommunerna och landstinget redskap och kunskap om hur de kan inspirera och motivera brukare till sundare val i vardagen, ekonomisk planering samt göra fritids- och kulturaktiviteter mer tillgängliga för målgruppen. Efter projekttidens slut ska ett socialt företag bildas där livsstilscoacherna ska arbeta gentemot andra kommuner och landsting utanför Blekinge, alternativt kommer verksamheten drivas vidare inom förening. Prioriterat område: Främjande av psykisk och fysisk hälsa. Fair Trade Återförsäljarna, VÄSTRA FRÖLUNDA Mångfacetterad Solidaritet har beviljats stöd med för år 3 av 3 Projektets syfte är att starta Fair-Trade caféer med ekologisk/närproducerat profil på fyra orter i landet som ska drivas som sociala kooperativ av ungdomar med och utan funktionsnedsättningar. I samverkan ska man ta fram ett gemensamt socialt franchising-koncept under namnet Café REKOmmenderas. Sammanlagt kommer ca 60 ungdomar engageras i projektet. De fyra orterna är Falun, Borås, Uppsala och Luleå (planen från början var Falun, Borås, Norrtälje och Visby men de två sistnämnda har bytts ut pga svårt att samarbete med de kommunerna). På samtliga orter är projektet väl förankrat i kommunerna. Deltagarna som rekryteras i samarbete med Arbetsförmedlingen och kommunerna kommer att genomgå en utbildning i socialt företagande, fairtrade och ekologi. De fyra caféerna kommer att hjälpa och ha ett utbyte av varandra med intern kompetens och extern marknadsföring. Projektet kommer att kunna spridas till övriga kommuner som ett socialt franchising-koncept som utvecklas under projektet. Nationellt projekt. Prioriterat område: Ökat tillträde till arbetsmarknaden. KFUK-KFUM Göteborg, GÖTEBORG #Jobbet har beviljats stöd med kronor för år 2 av 3 Projektet genomförs i Göteborg och riktar sig till ungdomar år som står långt ifrån arbetsmarknaden men har någon form av försörjningsstöd. Målet är att stärka deltagarnas möjligheter till sysselsättning och skapa en väg in i samhället. KFUK- KFUM tar ett helhetsgrepp genom att ge dessa ungdomar ett sammanhang och länka samman arbetslivserfarenhet, utbildning samt fritidsverksamhet. I projektet 15 (16)

16 erbjuds unga praktikplats inom KFUK-KFUM:s olika verksamheter: second hand- och caféverksamhet, huvudkontor och i föreningens Actionhall. Deltagarna får också utbildning i projektarbete för att arrangera events, mässor och festivaler externt utifrån intresse alternativt inom KFUM:s olika idrottssektioner. Eftersom sysslolöshet dagtid ofta medför sysslolöshet även på kvällstid kommer deltagarna även få prova på fritidsaktiviteter hos olika föreningar i Göteborg. Deltagarna handleds och coachas genom projektet för att stärka deras självkänsla, framtidstro och faktiska möjligheter på arbetsmarknaden. Vid behov består coachningen även efter avslutad aktiv period hos KFUK-KFUM. Projektet har kapacitet att ta emot 25 ungdomar åt gången vilket totalt blir ca 350 ungdomar under projektets tre år. Målsättningen är att 75 % av dem har hittat en aktiv plats i samhället antingen genom att ha gått vidare till sysselsättning efter projekttidens slut. Regionalt projekt. Prioriterat område: Ökat tillträde till arbetsmarknaden. 16 (16)

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Inledning SKUNK är en intresseorganisation för skärgårdsungdomar, målgruppen är 7 25 år men främst gruppen 12 20 år. Intresse har dubbel betydelse: dels

Läs mer

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor.

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor. Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2014 1. Tensta kvinno- och tjejjour Föreningens verksamhet riktar sig till kvinnor och flickor som är eller har varit utsatta för våld. Målet

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Parenting Young Children. ett individuellt föräldrastödsprogram som används i hemmet tillsammans med föräldrar med kognitiva svårigheter

Parenting Young Children. ett individuellt föräldrastödsprogram som används i hemmet tillsammans med föräldrar med kognitiva svårigheter Parenting Young Children ett individuellt föräldrastödsprogram som används i hemmet tillsammans med föräldrar med kognitiva svårigheter Föräldrastöd en vinst för alla? Regeringen tog år 2009 fram riktlinjer

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU Antagen av föreningens årsmöte 2015-03-25 Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU (förutom Läns-BO-uppdraget) Vision Varje barn i Uppsala län lever och utvecklas på ett sätt som tar hänsyn till barnets vilja

Läs mer

Parenting Young Children. Ett föräldrautbildningsprogram

Parenting Young Children. Ett föräldrautbildningsprogram Parenting Young Children Ett föräldrautbildningsprogram Föräldrautbildningsprogrammet Parenting Young Children (PYC) Evidensbaserad Designad för föräldrar med intellektuella svårigheter Barn upp till sju

Läs mer

ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT JUNI 2013

ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT JUNI 2013 ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT JUNI 2013 I juni 2013 delade Arvsfonden ut 112 miljoner kronor till 73 projekt. Av dessa var 38 projekt fortsättningsprojekt och fick dela på 53,7 miljoner kronor. Fortsättningsprojekt

Läs mer

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater.

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater. Socialdemokraterna Umeå AK Valmanifest Kyrkoval 2017-09-17 Svenska kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, frihet, försoning och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni

Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar samt bedömni Skolplan En strategisk plan för utvecklingen av Nordmaling 2004-2008 Skolplanen är ett politiskt måldokument. Den bygger på skollag, läroplan, tidigare skolplaner, lärdomar och slutsatser från utvärderingar

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun Föräldrastöd - en investering för framtiden Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun 2011-2014 Inledning Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv. Föräldrar har som

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna.

VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. FAIRTRADE CITY VARFÖR RÄTTVIS HANDEL? Klyftan mellan de allra rikaste och de allra fattigaste har ökat de senaste decennierna. VAD ÄR RÄTTVIS HANDEL? Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog,

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Modernt ungdomsarbete Åland februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete

Modernt ungdomsarbete Åland februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete Modernt ungdomsarbete Åland 12-14 februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete Alla människors lika värde - alla ska ha samma rätt till en utvecklande fritid oberoende av bakgrund

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Parenting Young Children. Ett föräldrautbildningsprogram

Parenting Young Children. Ett föräldrautbildningsprogram Parenting Young Children Ett föräldrautbildningsprogram Föräldrautbildningsprogrammet Parenting Young Children (PYC) Evidensbaserad Designad för föräldrar med intellektuella svårigheter Barn upp till sju

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun 2019-2020 Inledning Orsa ska vara en plats som barn och unga upplever som lyhörd, inkluderande och öppen under sin uppväxt, likväl som en plats som känns

Läs mer

SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap

SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner & Region Uppsala Stöd till barn och föräldrar i familjer där någon förälder har utvecklingsstörning eller andra kognitiva svårigheter

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

STREETSTAR - GIRL ACADEMY. Tid: 15 mars december 2016

STREETSTAR - GIRL ACADEMY. Tid: 15 mars december 2016 STREETSTAR - GIRL ACADEMY Tid: 15 mars 2014-15 december 2016 Bakgrund: STREETSTAR - FOR URBAN STREETCULTURE Streetstar är en ideell förening som skapar och producerar ungdomskommunikation och kultur. Som

Läs mer

Parenting Young Children. ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter

Parenting Young Children. ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter Parenting Young Children ett hembaserat föräldrautbildningsprogram för föräldrar med kognitiva svårigheter Program Ge en bakgrund och introduktion av PYC Vad är PYC och utförs PYC? Undervisningsstrategier

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Strategiskt program för ett Sandviken fritt från främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Innehållsförteckning Sid BAKGRUND...3 PLATTFORM...4 SYFTE...4 ORGANISATION...4

Läs mer

Regional samverkan kring ungas uppväxt

Regional samverkan kring ungas uppväxt 2016-11-16 Styrelsen Regional samverkan kring ungas uppväxt 2017-2019 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottet att under åren 2017-2019 erbjuda kommunerna: Samordning

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT JUNI 2015

ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT JUNI 2015 ARVSFONDEN FORTSÄTTNINGSPROJEKT JUNI 2015 I juni 2015 fördelade Arvsfonden 87,8 miljoner kronor till 69 stycken projekt. Av dessa var 48 stycken fortsättningsprojekt och de fick dela på 60,3 miljoner kronor.

Läs mer

Integrationsplan. Stenungsunds kommun

Integrationsplan. Stenungsunds kommun Integrationsplan Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Sektorchef Stödfunktioner Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tillsvidare Beslutsdatum 2016-11-14< Framtagen av Beredning

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Beslut om statsbidrag enligt förordning (2016:1364)

Beslut om statsbidrag enligt förordning (2016:1364) Beslut om statsbidrag enligt förordning (2016:1364) 2018-05-15 Organisation Delregion Ort Syftet med insatsen där insatsen äger rum Göteborgs stad GR Göteborg Verksamheten syftar till att erbjuda asylsökande

Läs mer

Mål för nyanländas introduktion. Reviderad april 2006

Mål för nyanländas introduktion. Reviderad april 2006 Mål för nyanländas introduktion Reviderad april 2006 Introduktion för nyanlända utgörs av samhällets insatser under deras första tid i Sverige. Här beskrivs de nationella målen och delmålen för introduktionen.

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Ålands Feministparaply

Verksamhetsplan 2018 Ålands Feministparaply Verksamhetsplan 2018 Ålands Feministparaply Bakgrund Ålands feminist paraply - nätverk för jämställdhet vill möta och samla det intresse och engagemang för ett jämställt samhälle som finns på Åland. Föreningen

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Volontärbarometern 2011

Volontärbarometern 2011 Volontärbarometern 2011 Volontärbyråns årliga undersökning om volontärer och vad de får ut av sitt engagemang Vanja Höglund Volontärbyrån 2011 Någon frågade Har vänner som volontärjobbat och sett till

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

FÖR SAMARBETSPARTNERS. Motivationslyftet

FÖR SAMARBETSPARTNERS. Motivationslyftet FÖR SAMARBETSPARTNERS Motivationslyftet En metod i fem steg som syftar till att öka individers motivation och självledarskap samt förmåga till reflektion kring sig själv och sin omgivning. Jag siktar mot

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden.

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden. Inledning Kultur är ett begrepp som kan betyda olika saker för olika människor, barn som vuxna. Ur vuxnas perspektiv handlar kultur ofta om konst, litteratur eller teater. Genom kultur kan man också lära

Läs mer

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad Överenskommelse Malmöandan Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad 2018 2022 Överenskommelse Malmöandan - handlar om samverkan mellan hela den idéburna sektorn i Malmö och Malmö stad. Antogs den

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Folkkyrka En Kyrka för Alla

Folkkyrka En Kyrka för Alla Folkkyrka En Kyrka för Alla Kyrkoval 2017 centerpartiets STIFTSGRUPP I Göteborgs STIFT vi ARBETAR FÖR en: välkomnande KYRKA I SAMHÄLLHET ung KYRKA HÅLLBAR KYRKA KYRKA MED MOTIVERADE FÖRTROENDEVaLDA MODIG

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Bakgrund Sedan flera år tillbaka har det funnits en tydlig politisk

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

I juni 2013 delade Arvsfonden ut 112 miljoner kronor till 73 projekt. Av dessa var 35 projekt nya och fick dela på 58,2 miljoner kronor.

I juni 2013 delade Arvsfonden ut 112 miljoner kronor till 73 projekt. Av dessa var 35 projekt nya och fick dela på 58,2 miljoner kronor. ARVSFONDEN NYA PROJEKT JUNI 2013 I juni 2013 delade Arvsfonden ut 112 miljoner kronor till 73 projekt. Av dessa var 35 projekt nya och fick dela på 58,2 miljoner kronor. Nya projekt juni 2013: Syd i fokus,

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Ungdomspolitiskt program Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola 1 (10) Uppgifter om sökande /institution enligt registreringsbevis snummer Postadress, box Kontaktperson Postnummer Postort Telefonnummer Mobil Fax Plus/Bank

Läs mer

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet).

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet). Utgår från kvalitetsredovisning 2014-15 samt utifrån barnens ålder och mognad. Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles

Läs mer

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD Arbetsmarknads - och socialförvaltningen Vuxenavdelningen 2018-07-02 Arbetsmarknads- och socialnämnden ser civilsamhället (frivilliga organisationer,

Läs mer

Hållbar. personlig. utveckling ETT PROJEKT SOM GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT

Hållbar. personlig. utveckling ETT PROJEKT SOM GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT Hållbar personlig utveckling ETT PROJEKT SOM GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT Att stötta unga människor i deras personliga utveckling Det är ett faktum att psykisk ohälsa ökar bland unga människor. Individer som

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-01-17 Sida 1 (2) Diarienr GSN 2018/00182-1.3.6 Barn- och utbildningsförvaltningen Torbjörn Berggren Epost: torbjorn.berggren@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Handlingsplan

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer