TVLOOK BRUKSANVISNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TVLOOK BRUKSANVISNING"

Transkript

1 TVLOOK BRUKSANVISNING Emitor AB

2 Bruksanvisning TVLOOK. Tack för att Du köpt ett TVLOOK-instrument. Denna bruksanvisning behandlar funktionen med och skötseln av TVLOOK-instrumentet. All information i denna publikation är baserad på senaste tekniska uppgifter om produkten. Emitor AB förbehåller sig rätten att när som helst göra ändringar utan föregående notis och utan några åtaganden från Emitor ABs sida. Ingen del av denna publikation får kopieras utan Emitor ABs skriftliga godkännande. Instruktionsboken skall betraktas som en del av instrumentet och skall alltid finnas tillgänglig, samt även följa med i händelse av att instrumentet säljs vidare. Om ett problem skulle uppstå eller om Du har några frågor om instrumentet, vänd Dig till en auktoriserad Emitor-återförsäljare.! Notera! Läs och förstå denna instruktionsbok innan Du börjar använda instrumentet. Därigenom undviks felaktigt handhavande och instrumentet kan användas på ett professionellt sätt redan från början. Innehållsförteckning: 1. Beskrivning. 2. Handhavande. I. Uppackning. II. Anslutning. III. Ratt och kontrollknapp. IV. Information: 3. Funktioner: A. Full spectrum, span 13 och SPAN. B. Max hold. C. Referens markör och C/N mätning. D. Digital mätning. E. Minneshantering. F. Picture, TV, Text-TV. G. Dämpning automatisk och manuell. H. ITS-funktion. I. Sound. J. Intern Extern Video/Ljud. K. Favoritkanaler. L. User Span. M. Set. N. PC-programmvara. O. Batterikontroll. 4. Underhåll. 5. Teknisk specifikation.

3 (2) 1. Beskrivning: EMITOR TVLOOK är ett svenskutvecklat kombinerat TV-mätinstrument och spektrumanalysator. Det är konstruerat för att professionellt mäta på alla signaler i Kabel-TV och terrestiella nätverk. TVLOOK arbetar med frekvensbandet MHz och är således ett av de första instrument som klarar att mäta på de sk. retur-kanalerna i ett Kabel-TV nät (5-65 MHz). Detta i enlighet med den nya EN50083-standarden. Frekvensomfånget kan självklart delas upp i mindre bitar och zoomas in. Minsta bandbredd är 13 MHz. Instrumentet har hög upplösning och noggrannhet. Det presenterar mätningar +1dB (vid normal rumstemperatur). Multistandard Audio/Video (PAL, NTSC och SECAM). All bildvisning och vissa mätdata presenteras på den 4.5 svart/vita monitorn. Där visas vanliga TV-kanaler (bild och ljud) alternativt hela frekvensbandet (eller delar därav) spektralt. Övriga data och meny-systemet visas på LCD-skärmen (64x128) bredvid monitorn. TVLOOK är mycket lättarbetat då det är mikroprocessorbaserat och styrs helt via programvara. Detta medför att alla viktiga funktioner kan styras med bara en ratt och en tryck-knapp. Basfunktionerna är mycket lätta att lära och även den oinvigde kan i princip komma igång och använda instrumentet efter bara några få minuters instruktion. Ändå, mycket kraftfullt och med många möjligheter till en personlig setup. TVLOOK kan läras att hantera favorit-kanaler, frekvensgrupper och har 100 minnespositoner för dokumentation av mätdata. Det visar också synk- och ITS- signaler. Text-TV är standard. Instrumentet kan också mäta utnivån på digitala transponders (sk. digital db). För att göra TVLOOK komplett, har den en RS232 kontakt för anslutning till PC. Med instrumentet följer en Win 95/98 mjukvara. Minnespositioner och mätdata tankas enkelt över till en dator och snygga protokoll kan skrivas ut på några minuter. TVLOOK har ett återuppladdningsbart bly-batteri på 12v, 7 amp, vilket räcker till att driva instrumentet i åtminstone 2 timmar. Batteriets återuppladdning övervakas av instrumentets mikroprocessor vilken känner av när batteriet är full-laddat och övergår då till underhållsladdning vilket medför att batteriet alltid håller god kvalitet. Batteriets status indikeras på LCD-skärmen. Med TVLOOK följer även en PC-programmvara, en bärväska i bäver-nylon, en 220/13.5v 1.6amp laddare och en bil-laddare.

4 (3) 2. Handhavande: I. Uppackning. Börja med att packa upp instrumentet ur transportkartongen och kontrollera att det förutom denna manual medföljer: 1. TVLOOK instrument. 2. Bärväska i bävernylon med axelrem. 3. PC-programvara. 4. Adapter 220v/13,5v. 5. Biladapter 12v. 6. Adapter BNC-hane/IEC-hona På bild A nedan kan Ni se instrumentets knappsats, ratt och kontrollknapp vilka styr instrumentet. Spänningskontakt för laddning, nätdrift och strömställare för att slå på/av instrumentet. Bild B visar instrumentets anslutningar: RS232 mot dator, Phono-kontakter för video/audio in/ut, BNC koaxial- och spännings- anslutning. Bild A. Bild B. II. Anslutning: Slå på instrumentet med strömbrytaren och anslut antennsignal via BNC-kontakten. Efter några sekunders uppstart visar TVLOOK det spektrala bandet av MHz i bildskärmen och huvudmenyn i LCD-displayen. III. Ratt och kontrollknapp: Börja med att trycka på kontrollknappen. På LCD-displayen ändras inställningen från FREQ till SPAN. Ett tryck till på knappen gör att LCDn visar ATTEN. Ytterligare ett tryck och displayen är tillbaka i FREQ-läge.

5 Kontrollknappen sköter några viktiga funktioner vilka bara styrs av denna knapp (vilka inte kontrolleras via LCDn s menysystem). För att kunna hantera TVLOOK på ett enkelt smidigt sätt är det viktigt att komma ihåg kontrollknappens funktioner: Spektralt: Picture-läge: Text-TV ITS Frekvens Frekvens Sida (Page) Markör (Cursor) Spännvidd (spann) Kanal (chan.) Video-linje (video-line). Dämpning (atten.) Favorit Volym Med TVLOOK i FREQ-läge kontrolleras markören i spektrum-bilden med hjälp av ratten. Prova och vrid på ratten uppåt/nedåt i detta läge. IV. Information: På bildskärmen kan man avläsa markörens läge (frekvens), spektrumets startfrekvens (2.00 MHz), spektrumets stoppfrekvens (902 MHz) och spännvidd ( MHz). Den automatiska dämpningen visas med aktuellt värde (ATT:). VBW och RBW står för Video-Bandwidth och Resolution-Bandwidth vilka förklaras lite längre fram i manualen. Den kanske viktigaste informationen, db-värdet, visas i mitten av info-rutan. Mätningen sker kontinuerligt på markörens inställda frekvens och visningen uppdateras ett par gånger i sekunden. 3. Funktioner A. Full spektrum, span 13, center och SPAN Vrid in markören på en lämplig signal-stapel (peak). (4) Tryck på knapp 3 (span 13) på knappsatsen. Instrumentet zoomar in maximalt på vald frekvens (13 MHz bandbredd). Med knapp * (exit) backar man tillbaka i menysystemet.

6 (5) Ställ markören på lämplig peak och tryck på knapp 5 (center). Instrumentet centrerar bilden på markörens läge. Tryck på knapp 3 (span 900) för att komma tillbaka till den ursprungliga bandbredden. - Var man än befinner sig spektralt kan man alltid stega sig, med hjälp av kontrollknappen till läget span. I detta läge kan man själv ställa in önskad bandbredd på den spektrala visningen. Denna in zoomning beräknas från markörens position och bandbredden minskas, så att säga, från båda ändar. Maximal in zoomning, minsta bandbredd, är 13 MHz och största bandbredd är 900 MHz. B. Max hold Max hold är en utmärkt funktion för att under en längre tid bevaka ett frekvensområde och avgöra om vissa tillfälliga signaler/störningar påverkar nätets kvalité. Ställ in spektrumet på önskad bandbredd och vrid in markören på lämlig frekvens peak Välj med knapp 6 Max hold funktionen. Instrumentet börjar sampla alla högsta värden i mät-omfånget och uppdaterar mätinformationen ENDAST med mät-data som har högre värde än tidigare. Alla mätningar kan memoreras och informationen kan föras över till en dator. Mer om detta under minneshantering senare i denna manual.

7 (6) C. Referens markör och signal/brus mätning. TVLOOK har möjlighet att utföra referensmätning i form av signal/brus alt. bild/ljud mätning. Denna funktion är relativt svår att implementera hel-automatiskt och därför är en enklare, manuell, form använd i detta instrument. Gör så här: Ställ in markören på en lämplig peak och zooma in med span 13 knappen. Tryck på knapp 7, referens markör (ref mrkr). Ställ in rätt frekvens med markören (så att den står på toppen av den signal som mätningen skall utföras på). Tryck på knapp 1 (Ref set) och en ny markör skapas på samma plats som den tidigare. Vrid på ratten och ställ den nya markören på önskad frekvens/brus. Förhållandet mellan markör 1 och markör 2 presenteras ner till höger i monitorn. D. Digital mätning. TVLOOK kan även mäta sk. Digital db dvs. mäta nivån på digitala transponders (tex. digital terresta sändningar). För att mäta på en sådan signal anges en start frekvens och en stopp frekvens (normalt spann är 8 MHz). Den därefter uppmätta och korrigerade utnivån (dbuv) visas i bildskärmens nedre högra hörn. Gör så här: Ställ in markören på en lämplig peak och zooma in med span 13 knappen. Öka eventuellt den visade bandbredden med hjälp av SPAN funktionen (stega med kontroll-knappen till SPAN och öka bandbredden genom att vrida på ratten). När önskad bandbredd är inställd, gå tillbaka till frekvens-läge igen (genom att stega med kontroll-knappen). Tryck på knapp 0, Digital. Ställ in start-frekvens med ratten (så att den står precis i början av den digitala transpondern).

8 (7) Tryck på knapp 1 (Set Strt) och en ny markör skapas på samma plats som den tidigare. Vrid på ratten och ställ den nya markören på stopp frekvensen (så att den står precis i slutet av den digitala transpondern). Mätresultatet (och den inställda bandbredden BW) visas i bildskärmens nedre högra hörn. E. Minneshantering Alla spektrumbilder kan sparas (memoreras) i TVLOOK. Detta är mycket användbart för att kunna dokumentera intrimningar av nät men också för att påvisa fel vid service-arbeten. Dessa minnen kan senare föras över till en PC (med hjälp av den medföljande PCprogramvaran) och därefter skrivas ut på den normala skrivaren. För att spara en mätning, gör så här: * När ett spektrum valts ut för att sparas, tryck på knapp 9 i huvudmenyn (Memory). * Välj Spectrum knapp 1 (För knapp 2 Usr span, se senare i denna manual). * Välj den position Ni vill spara mätningen ifråga på med hjälp av ratten. Positionen visas längst ned till höger i bild-rutan (mellan 00-99). * Tryck på Save (knapp 1) och positionen är lagrad. För att hämta en mätning, gör så här: * Gå in i Memory, knapp 9 i huvudmenyn. * Välj Spectrum knapp 1. * Välj den mätning Ni vill hämta med hjälp av ratten. Positionen visas längst ned till höger i bild-rutan (mellan 00-99). * Tryck på Load (knapp 2) och mätningen hämtas till bildskärmen.

9 (8) F. Picture, TV, Text-TV. Efter att ha valt en viss frekvens kan man enkelt komma över i bild-läge genom att trycka på knapp 1, picture, i huvud-menyn. - I detta läge styr ratten frekvensvisning men funktionen ändras när man stegar med kontrollknappen (vald funktion visas högst upp i LCD-displayen). Funktionerna växlar mellan Frekvensvisning - Kanal - Favoritkanaler Volym och därefter tillbaka till frekvensvisning igen. - Mätningar av en TV-kanal sker i Picture -läge (då bild och db-värde visas samtidigt). Under menyn TV (nedan) kan en mer noggrann bedömning av en TV-kanals bild kvalité ske. Detta då bilden i detta läge inte påverkas av det mät-filter som normalt är inkopplat (bilden kan påverkas ex. vid betraktande av sk. grann-kanaler då mät-filtret kan ge bild-störningar från kanalen bredvid). För att komma in i TV-läge tryck knapp 1 (TV).

10 (9) På LCD-displayen visas de olika undermenyerna för bild hantering. Slå på Text-TV med knapp 1. I det fall den valda TV-kanalen sänder Text-TV (Ceefax) information visas nu denna på bildskärmen. Med vridratten kan man enkelt välja sida mellan Man kan även mixa bild och Text-TV med knapp 2. Dold text visas med knapp 1 (reveal). G. Dämpning automatisk och manuell. TVLOOK är normalt inställd med automatisk dämpning i TV-läge (spektralt dämpas signalen alltid manuellt). Detta för att mät-elektroniken i instrumentet skall arbeta på bästa sätt. Denna automatik kan stängas av och signalen dämpas manuellt (ex. vid höga insignaler). Den manuella dämpningen kan ställas in på följande sätt: - I spektralt-läge: tryck på kontroll-knappen så att atten tänds (högst upp) i LCDdisplayen. Ställ in lämpligt dämp-värde med ratten (visas i mitten av info-fönstret på bildskärmen). - I Picture- och TV- läge: tryck på knapp 4 Man att (manuell attenuation) och ställ in lämpligt dämpvärde med ratten (visas i LCD-displayen). Återgång till automatiskt läge: Picture/TV-läge: Tryck återigen på knapp 4 Auto att. H. ITS-funktion. En TV-bild är uppbyggd av ett antal linjer. Det TV-system som är standard i europa (PAL) använder 625 linjer. ITS-signalen vidare sänds på toppen av några av dessa linjer och är ett mått på en TVsignals kvalité Det har tidigare inte varit helt enkelt att titta på ITS-signalen då andra TVinstrument saknat denna funktion. Med TVLOOK är det dock fullt möjligt och funktionen är som sagt mycket användbar för att kontrollera en TV-signals kvalité men även för att trimma in modulatorer i en HC (justera video-nivå och vitbalans).

11 (10) Gör så här: * Ställ in en TV-kanal på TVLOOK och välj ITS (knapp 2 i TV-menyn). TVLOOK visar en ITS-linje (default linje 19 men en TV-kanal visar ITS-informationen vanligtvis på ett par av linjerna mellan 15 och 25, alt. 325 och 335). Nedanstående bild visar hur en idealisk ITS-signal ser ut (korrekt nivåer på videosignalen). Leta rätt på en ITS-linje genom att trycka en gång på kontroll-knappen så att V-line (Videolinje) tänds högst upp i LCD-displayen. * Vrid på ratten tills en lämplig ITS-linje hittats (tex. linje 19 för nivåer på videosignalen och linje 20 för presentation av frekvensgången). - En video-signal ska vara 1 Volt peak to peak dvs. från synkbotten till topp - Synkpulsen (ovan Burst Linesync) ska vara 0.3 Volt från synkbotten. Detta innebär att det är 0.7 Volt från svart till vitt. * En ITS-linje kan betraktas på två sätt; ritad som en linje eller plottad. Den ritade linjen är snyggare och mer komplett emedan den plottade är bättre då ITS-lnjen scannas. Välj mellan ritad och plottad med knapp 3. Välj kontinuerlig scanning med auto-knappen (knapp 2) eller rita en gång med triggknappen (knapp 1). * Vill man spara (memorera) en ITS-linje görs detta enkelt genom att välja knapp 4 Memory, därefter, med hjälp av ratten, välja en ledig position (visas längst ned i LCD-displayen, pos 00-99) och därefter Save (knapp 1). * Hämtning av en sparad ITS-linje görs lika enkelt. Gå in under Memory (knapp 4) i ITSmenyn och välj därefter, med ratten, den minnes-position som skall hämtas. Tryck på Load (knapp 2) och linjen hämtas.

12 I. Ljud (Sound). (11) Denna version av TVLOOK kan ställas in för de tre vanligaste TV-ljud systemen i europa (avståndet mellan bildbärvåg och ljudbärvåg). Inställningen görs under Sound i TV-menyn. Med knapp 1-3 väljs någon av varianterna (i skandinavien används 5.5 MHz - knapp 1). Beeper. Vid inställning av vanliga TV-antenner kan det vara svårt att rikta in antenn och samtidigt titta på signal-styrke mätaren på instrumentet. TVLOOK har därför en mycket användbar funktion beeper som med en diskant-ton berättar om en TV-signals styrka blir högre eller lägre. Denna funktion nås med knapp Beep on i Picture-menyn (knapp 2). Funktionen slås av genom att återigen trycka in knapp 2 ( Beep off ). J. Intern Extern Video/Ljud (External - Internal Audio/Video). TVLOOK kan presentera externa video/ljud signaler på monitorn/högtalaren (exempelvis TV-signaler från en HC-utrustning). Detta sker genom inkoppling via de på sidan av instrumentet monterade Phonokontakterna. Därefter slås funktionen på via val av först Picture i meny-systemet. Därefter knapp 3 Ext A/V och knapp 2. TVLOOK kan på motsvarande sätt sända ut video/audio signaler (t.ex. för att titta på spektrum TV-bilder på en större monitor). Inkoppling sker på samma sätt som ovan men med knapp 1 på slutet (Int A/V).

13 (12) K. Favoritkanaler. Tack vare den kraftfulla processorn i instrumentet kan TVLOOK mäta på upp till 10st förvalda frekvenser samtidigt (och den kan ha 10 sidor med 10 frekvenser). Detta sker genom förval (programmering) av de kanaler (frekvenser) det skall mätas på. Programmering av favorit-kanaler: * Ställ in markören, spektralt, på den frekvens vilken skall programmeras (tex. 125 MHz). * Välj Picture (knapp 1). * Välj Memory (knapp 5). * Välj den position Ni vill att just detta förval skall ha med hjälp av ratten (position 00 till 99). Positionen visas längst ned i LCD-display fönstret (vrid till tex pos. 03). På raden ovanför i LCD-displayen kan utläsas om positionen redan är upptagen av annat förval (used) eller ledig för programmering (free). * Upprepa enligt ovan med de kanaler (frekvenser) Ni finner lämpligt. Kanalerna är därefter permanent lagrade i Er TVLOOK tills Ni väljer att radera dem. Mäta på favorit-kanaler: När favorit-kanaler är programmerade kan dess mätvärden enkelt avläsas under menyn Favorite (knapp 2). Har mer än 10st kanaler (frekvenser) blivit programmerade stegas med hjälp av Pg down - knappen (page down) till nästa 10-tal frekvenser. Tillbaka igen med Pg up -knappen (page up). Mätning sker kontinuerligt av db-värdena på respektive frekvens. I det fall det är önskvärt med Max hold avläsning (sampling av de högsta mätvärdena på respektive frekvens) trycks knapp 1 in (Max hold). Återgång till kontinuerlig mätning av faktiska värden sker med ytterligare en knapp-tryckning på knapp 1 (No hold). - Tänk på att favoriterna även visas när Favorite väljs med kontroll-knappen (visas högst upp i LCD-displayen). När man därefter vrider på ratten så visas favorit-kanalerna i turordning på bildskärmen. Minnesplacering av en favorit-kanals mätning: - Välj det tiotal frekvenser vilka skall memoreras (tex pos 0-9 eller etc.). - Välj Memory (knapp 4). - Välj den minnesposition Ni vill att just denna mätning skall ha (100st minnen från pos 00-99) med hjälp av ratten. I bildskärmens nedre högra hörn visas vald position och om den är ledig (free) eller redan använd (used). När lämplig (och ledig) position är vald, tryck Save (knapp 1). I bildskärmen ändras positionen ifråga från free till used. Hämtning av en minnesplacerad favorit-kanals mätning: - Välj Favorite i huvudmenyn (knapp 2). - Välj Memory (knapp 4). - Välj den minnesposition Ni vill hämta med hjälp av ratten (position 00-99). - Välj Load (knapp 2) och positionen hämtas till bildskärmen.

14 (13) L. User Span (Egna frekvensområden). TVLOOK arbetar normalt med hela frekvensområdet MHz. Detta är mycket överskådligt och gör det enkelt att leta rätt på alla signaler inom detta område. I många fall kan det dock vara bättre att dela upp frekvens-spektrat i de arbetsområden inom vilka man vanligtvis arbetar (tex: returbandet, FM, UHF etc.). Dessa arbetsområden kan variera kraftigt med tanke på var (geografiskt) instrumentet skall användas eller av vem, resp.användningsområde. Därför har TVLOOK den unika möjligheten till individuell setup (programmering av frekvensområden). Programmering av egna frekvensområden, gör så här: - Välj ett användningsområde (t.ex MHz) och ställ markören ungefär i mitten av detta område (31 MHz). * Tryck på kontroll-knappen så att SPAN (bandbredd) lyser högst upp i LCD-displayen. Dra ihop spektrat med ratten tills önskat frekvensområde visas (5-65 MHz). OBS! Det kan vara lite knivigt att ställa in exakt rätt område (man kan få hoppa fram och tillbaka några gånger mellan FREQ och SPAN ). Det är dock värt dessa minuter då det bara behövs programmeras en gång därefter ligger de permanent i TVLOOK s minne (tills Ni väljer att radera dem). * När rätt område är inställt, tryck på Memory knapp 9. * Tryck på knapp 2 Usr span och därefter knapp 1 Save. * Välj den position Ni vill att just detta frekvensområde skall ha (t.ex 1) och tryck in den knappen. Det valda frekvensområdet visas i display-fönstret. - Upprepa enligt ovan för att ställa in fler frekvensområden (upp till 8st). Hämtning av egna frekvensområden, gör så här: * Välj Usr span (User span) i huvudmenyn (knapp 4). * Välj något av de programmerade områdena i listan.

15 M. Set (special inställningar). (14) TVLOOK-instrumentet kan även ställas in för mer personliga behov och för vissa speciella mätningar. Dessa inställningar görs med knapp 8 (Set) i huvudmenyn. Där finns följande val: Knapp 1: Vid BW (Video Bandwidth) Videofilter. Videofiltret är placerat efter själva mätenheten i instrumentet och används för att, med olika upplösning, presentera de spektrala signalerna. Detaljupplösningen på en peak blir finare ju smalare filter som används (men sveptiden blir i gengäld längre). De olika inställningarna är: auto (normalt), 100 khz, 10 khz, 1 khz eller 100 Hz. Knapp 2: Knapp 3: Res BW (Resolution Bandwidth) Upplösning i bandbredd. Denna inställning visar den inkomna signalen före mätenheten i instrumentet och här väljer användaren mellan den smalare upplösningen på 300 khz alt. den bredare 1 MHz. Instrumentet är normalt inställt i auto läge. P-insert (Power insert) Spänning ut. Denna funktion används för att kunna driva yttre aktiva tillbehör (t.ex. mastförstärkare). Inställning kan göras av spänningar mellan volt DC. Spänningen matas ut genom BNC-ingången. Vald spänning visas alltid i LCD-displayens övre vänstra ruta (bredvid batterisymbolen). Instrumentet är grundinställt med Power-off (0 volt) och tänk på att oaktsamhet med denna funktion kan skada all utrustning som inte tål att spänningsmatas. Knapp 4: Set up, inställningar, med följande undermeny: Knapp 1: LCD Där kontrast och Backlite (belysning) kan ställas in. Knapp 2: Screen-saver (skärmsläckare) På/Av. Normalt är denna funktion På. Knapp 3: Display med funktion 1, S-cursor (Scan-cursor svep markör). Visar hur snabbt instrumentet sveper igenom ett frekvensområde. Testa gärna med denna funktion På och därefter val av några olika Video-filter enligt ovan för att se hur instrumentet beter sig med olika set-up. Funktion 2, Grat. visar ett raster-nät vilket under vissa förhållanden kan underlätta avläsning/inställning av signalnivåer. Funktion 3, Units (enheter), möjliggör val av signalstyrkepresentationen i antingen dbuv, dbm eller i dbmv. Funktion 4, TV level (TV-nivå), visar till vilken nivå den automatiska dämpsatsen försöker ställa in signalen för bild-presentation (bör ställas in mellan db). Knapp 4: Version. Visar bla. instrumentets serie-nr, tillverkningsdatum och mjukvaruversion. N. PC-programmvara. Till denna TVLOOK följer en PC-programmvara för att enkelt kunna tanka över data/minnen från TVLOOK till en PC. Med denna programmvara kan även ny information läggas till utförda mätningar (typ address-info) och därefter enkelt skrivas på till PCn kopplad skrivare. Manual för denna programmvara bipackas tillsammans med program-disketten.

16 O. Batterikontroll. Då instrumentet sedan en tid tillbaka varit transportförpackat är det viktigt att först kontrollera batteriets kondition. Detta görs enklast genom att slå på instrumentet med On/Off-strömbrytaren. Då instrumentet slås på tänds monitorn och LCD-displayen. Högst upp till höger på LCD-displayen i en ruta visas en symbol i form av ett batteri. Denna symbol lyser helt svart när batteriet är fulladdat och är helt tom när batteriet är urladdat. (15) I det fall instrumentet behöver laddas upp, görs detta enklast genom att ansluta den medföljande 220v/13.5v-adaptern. LCD-displayen visar vid återuppladdning på en termometer-skala 0-100% av batteriets kapacitet. OBS, Instrumentet skall vara avslaget då batteriet återuppladdas. Återuppladdning från max-urladdat batteri till ca 98% kapacitet tar ca 30 timmar. Då batteriet nått fullgod nivå är instrumentet klart för användning. 4. Underhåll. Då TVLOOK är försett med ett uppladdningsbart batteri är det viktigt att det underhålls på rätt sätt. Återuppladdning skall ske med någon av de medföljande adaptrarna, 12v-biladaptern eller 220/13.5v-adaptern. Det finns även möjlighet att spänningsmata instrumentet via det medföljande spänningsaggregat, 13.5v 1.7A. Detta skall dock inte ske under någon längre tid då instrumentet inte är konstruerat för permanent drift. Batteriet är i behov av återuppladdning när batteri-symbolen uppe i det högra hörnet av LCDdisplayen lyser tomt. Tänk på att ett kallt batteri har sämre verkningsgrad än ett uppvärmt. På undersidan av instrumentet finns möjlighet till justering av kontrast, ljus och bildhållning. TVLOOK är konstruerat för att klara utomhusbruk och relativt oöm behandling men det skall inte utsättas för nederbörd då detta kan förkorta instrumentets livslängd.

17 (16) 5. Teknisk specifikation. Frekvensområde: 2-900MHz. Max nivå in, bild: 110 dbuv. spektralt: 120 dbuv. Brusnivå: Max.25 db Dämpning: 45 db i 1 db steg. Presentation av signalnivå: db-nivå på LCD och bildskärm. Diskant-ton på högtalare. Noggrannhet: +1dB (vid +20 C) TV/Audio standard Multi TV/Audio (PAL, NTSC, SECAM). Frekvensomfång: MHz, enkelt reducerbart till 13 MHz (max zoom in). Upplösning bandbredd: 1 MHz eller 300 khz. Video-filter: Valbart mellan 100kHz eller 10 khz eller 1 khz eller 100 Hz. Ingångs impedans: 75 Ohm, BNC-kontakt. Bildskärm: 4.5 -monitor, svart/vit. Menyer: På LCD 64x128 bredvid bildskärmen. TV-linje analysator: Synk och ITS presentation. Minne: -100 minnes positioner -Favorit kanals gruppering (upp till 100 kanaler). - Maxhold -function (sampling av toppvärden). PC-koppling: RS232-utgång och mjukvara för Win -95/98. Video/Audio in: Ja, Phono-kontakter. Video/Audio ut: Ja, Phono-kontakter. Text-TV (CEEFAX): Ja, mix-läge och dold text. Spänning ut: Ja, ställbart volt. Batteri: Återuppladdningsbart 12v, 7 amp/tim. Användning: Minst 2 timmar på full-laddat batteri. Vikt: Tillbehör: 6 kg inkl.batteri. Hård bärväska, klädd i bäver-nylon. Nät-adapter 220v/13.5v, 1.7amp. PC-programmvara med PC-kabel. Bil-laddare. BNC-hane/IEC-hona adapter. Bruksanvisning.

18 Emitor AB Sjöviksbacken Stockholm

COMBOLOOK. Manual Svenska. Version: 2.00

COMBOLOOK. Manual Svenska. Version: 2.00 COMBOLOOK Manual Svenska Version: 2.00 2 1. Beskrivning sid3 2. Handhavande sid4 2.A. Uppackning sid4 2.B. Anslutning sid4 2.C. Ratt och kontrollknapp sid5 2.D. Information sid5 3. SAT-TV Funktioner sid5

Läs mer

SATLOOK Digital BRUKSANVISNING

SATLOOK Digital BRUKSANVISNING SATLOOK Digital BRUKSANVISNING Emitor AB (1) Bruksanvisning SATLOOK Digital. Tack för att Du köpt ett SATLOOK Digital-instrument. Denna bruksanvisning behandlar funktionen med och skötseln av SATLOOK Digital-instrumentet.

Läs mer

SATLOOK DIGITAL NIT. Manual Svenska. Version: 2.00

SATLOOK DIGITAL NIT. Manual Svenska. Version: 2.00 SATLOOK DIGITAL NIT Manual Svenska Version: 2.00 Bruksanvisning SATLOOK Digital NIT. Tack för att Du köpt ett SATLOOK Digital NIT-instrument. Denna bruksanvisning behandlar funktionen med och skötseln

Läs mer

DIGIAIR db. Svensk Manual. Version: 2.00

DIGIAIR db. Svensk Manual. Version: 2.00 DIGIAIR db Svensk Manual Version: 2.00 2 Innehållsförteckning 1 KOMMA I GÅNG... 4 1.1 Ström PÅ/AV...4 1.2 Nätdriven laddare och batteri... 4 1.3 Hur man ansluter... 4 1.3.1 Handhavande och menysystem...

Läs mer

DIGIAIR PRO. Svensk Manual

DIGIAIR PRO. Svensk Manual DIGIAIR PRO Svensk Manual Innehåll: DIGIAIR PRO Beskrivning... 2 1 Starta upp..... 3 1.1 PÅ/AV... 3 1.2 Batteri laddare och batteri... 3 1.3 Börja använda instrumentet... 3 Dämpning...4 2 Beskrivning av

Läs mer

DIGIAIR PRO T2 ANVÄNDARMANUAL

DIGIAIR PRO T2 ANVÄNDARMANUAL DIGIAIR PRO T2 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: DIGIAIR PRO T2 Beskrivning...2 1 Komma igång...3 1.1 Power På/Av...3 1.2 Strömförsörjning och batteri...3 1.3 Användande av instrumentet...3 Dämpsats..4 2 Beskrivning

Läs mer

42.MST 1/D (E4210405)

42.MST 1/D (E4210405) BRUKSANVISNING Fältstyrkemätare 42.MST 1/D (E4210405) Råsundavägen 15 169 67 Solna, Tel. 08-705 65 95 Fax. 08-705 65 99 info@elmanet.se www.elmanet.se Innehållsförteckning 1 INFORMATION... 3 2 INTRODUKTION...

Läs mer

Lic Eng Lennart Hasselgren MANUAL Sida 1 (7) E:\PROJEKT\EMC\ EMC_RF-LAB\MANUAL\EMNEFI7.DOC-01/LH

Lic Eng Lennart Hasselgren MANUAL Sida 1 (7) E:\PROJEKT\EMC\ EMC_RF-LAB\MANUAL\EMNEFI7.DOC-01/LH MANUAL Sida 1 (7) MANUAL Sida 2 (7) ALLMÄNT Följande delar behövs: Dator (eventuellt) Spektrumanalysator Preselektor Antenner (probset) Skrivare (eventuellt) UPPKOPPLING 1. Starta PC:n. Du kommer direkt

Läs mer

DPR-34+ Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning.

DPR-34+ Svensk Bruksanvisning. Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. DPR-34+ Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR Låt inte denna enhet att utsättas

Läs mer

DIGIAIR. Bruksanvisning. Version 2.0. Rev. A 2005-06-27

DIGIAIR. Bruksanvisning. Version 2.0. Rev. A 2005-06-27 DIGIAIR Version 2.0 Bruksanvisning Rev. A 2005-06-27 Innehållsförteckning 1 KOMMA I GÅNG... 3 1.1 Ström PÅ/AV... 3 1.2 Nätdriven laddare och batteri... 3 1.3 Hur man ansluter... 3 1.3.1 Handhavande och

Läs mer

Avant BRUKSANVISNING. FAKTARUTA AVANT Hög utnivå med förstärkning upp till 57 db. Automatiska funktioner för tilt och förstärkning

Avant BRUKSANVISNING. FAKTARUTA AVANT Hög utnivå med förstärkning upp till 57 db. Automatiska funktioner för tilt och förstärkning SE-2 000920 00896 Rev 1 Avant FAKTARUTA Hög utnivå med förstärkning upp till 57 db Automatiska funktioner för tilt och förstärkning Välj mellan 3 UHF-ingångar, BI/BIII, bredbandsingång och satellit-mf)

Läs mer

BRUKSANVISNING SVENSKA

BRUKSANVISNING SVENSKA INNEHÅLL Generellt... 2 BRUKSANVISNING SVENSKA I kartongen skall det finnas 3 Batterivård. 3 Installation. 4 Översikt. 5 Funktioner. 6 Övriga funktioner.. 8 Snabbguide för att komma igång.. 9 Skötsel och

Läs mer

IKUSI STG Produktöversikt

IKUSI STG Produktöversikt Produktöversikt Följande moduler finns att tillgå i STG serien: Typ Benämning Art. nr. BAS-120 Basplatta 715201 COF-120 Skåp 715202 SPI-300 Programmeringsenhet 709009 STG-200 Nätdel/kontrollenhet 715200

Läs mer

Programmera Avant 5 med PC mjukvara

Programmera Avant 5 med PC mjukvara Programmera Avant 5 med PC mjukvara Installera mjukvaran på din PC Sätt i CD-skivan i PC:n. Kör filen setup.exe på CDskivan så startar installationen. Följ instruktionerna tills installationen är klar.

Läs mer

Bruksanvisning DAB One

Bruksanvisning DAB One Bruksanvisning DAB One Var snäll läs igenom denna bruksanvisning, innan ni börjar använda er DAB One. Grattis till ditt val av DAB/FM mottagare. Vi hoppas att du kommer att ha många trevliga stunder framför

Läs mer

DVB-T FTA17. Digital Terrestrial Mottagare. Användarmanual för installation och handhavande till König DVB-T FTA17 markbunden mottagare

DVB-T FTA17. Digital Terrestrial Mottagare. Användarmanual för installation och handhavande till König DVB-T FTA17 markbunden mottagare DVB-T FTA17 Digital Terrestrial Mottagare Användarmanual för installation och handhavande till König DVB-T FTA17 markbunden mottagare LÄS DETTA FÖRST! Användar manualen hjälper Er att bli bekant med installationen

Läs mer

MTB-7400QD MANUAL. 7 Wide TFT LCD Quad Digitalt Färg System VARNING. www.mtbcameras.se RISK FÖR ELEKTRISK CHOCK ÖPPNAS EJ

MTB-7400QD MANUAL. 7 Wide TFT LCD Quad Digitalt Färg System VARNING. www.mtbcameras.se RISK FÖR ELEKTRISK CHOCK ÖPPNAS EJ MTB-7400QD 7 Wide TFT LCD Quad Digitalt Färg System VARNING RISK FÖR ELEKTRISK CHOCK ÖPPNAS EJ För att minska risken för elektrisk chock öppna ej monitorn. Reparation får endast utföras av kvalificerad

Läs mer

Kanalprocessor. Ref:5096 T-05 ANALOG. Bredbandig utgång MHz. AGC (automatisk förstärkningsreglering)

Kanalprocessor. Ref:5096 T-05 ANALOG. Bredbandig utgång MHz. AGC (automatisk förstärkningsreglering) SE-1 020109 01104 Kanalprocessor Ref:5096 FAKTA T-05 KANALPROCESSOR Bredbandig utgång 47 860MHz AGC (automatisk förstärkningsreglering) Grannkanalduglig, 40 kanaler både på VHF och UHF Programmerbar via

Läs mer

Snabbmanual ICOM IC-R3

Snabbmanual ICOM IC-R3 Snabbmanual ICOM IC-R3 Beskrivning av knappar & kontakter. 1. Antennkontakt 2. Funktionsknapp, med denna intryckt får vissa knappar en annan funktion. 3. Multiknapp. 4. Power-knapp, (på & av knapp). 5.

Läs mer

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out

Bruksanvisning. 3.5mm. 2 W RMS Mono eller 2x1W Stereohögtalare out Bruksanvisning ELKO Bluetooth / DAB + / DAB / FM-radio i en apparatdosa och högtalare. Tack för att du köpt denna produkt, läs denna manual noga innan du använder enheten, och håller den för framtida referens.

Läs mer

1. Introduktion Instruktionen utgörs av Radian Innovas handledning för ML-1.

1. Introduktion Instruktionen utgörs av Radian Innovas handledning för ML-1. 1(6) 1. Introduktion Instruktionen utgörs av Radian Innovas handledning för ML-1. 1.1 Allmänt ML-1 1. 2. 3. Strömbrytare, av/på Anslutning för datorkommunikation Manöverknappar ML-1 startar alltid i klockläge.

Läs mer

Argon DAB4+, snabbguide och instruktionsbok

Argon DAB4+, snabbguide och instruktionsbok Argon DAB4+ Strävan efter kvalitet har alltid varit vår drivkraft, och grundandet av Argon Audio är en naturlig förlängning av denna filosofi. Vi har 20 års erfarenhet av att skapa och ta fram produkter

Läs mer

A WORLD OF LISTENING DPR-2. FM RDS/DAB Digital Radio. - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången -

A WORLD OF LISTENING DPR-2. FM RDS/DAB Digital Radio. - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången - A WORLD OF LISTENING DPR-2 FM RDS/DAB Digital Radio - Läs denna bruksanvisning noga innan radion används första gången - Innehåll Knappar & exteriör 1 Återställa radion 8 Batteridrift 2 Hörlursuttag 8

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION

TEKNISK SPECIFIKATION Innehållsförteckning INLEDNING 2 Viktig information angående skötsel och råd... 2 I förpackningen skall det finnas... 2 RADION 3 DISPLAY 3 KOMMA IGÅNG 4 Antenn... 4 Batteri... 4 Bältesclips... 4 Laddning...

Läs mer

Language Contents. English...2-6 Svenska... 7-11

Language Contents. English...2-6 Svenska... 7-11 Language Contents Language page English...2-6 Svenska... 7-11 Norsk...12-16 Dansk...17-21 Suomi...22-26 Deutsch...27-32 Nederlands...33-38 Français...39-44 Italiano...45-50 Español...51-56 Português...57-62

Läs mer

DIGITALT VECKOKOPPLINGSUR + PROGRAMMERINGSKNAPP

DIGITALT VECKOKOPPLINGSUR + PROGRAMMERINGSKNAPP DIGITALT VECKOKOPPLINGSUR + PROGRAMMERINGSKNAPP Tekniska data Produkten levereras med aktuellt datum och klockslag inställt. Automatisk växling vinter-/sommartid. Programmeringsknapp - för förbikoppling

Läs mer

Användarmanual för. Digital Ljudmätare GSH8925

Användarmanual för. Digital Ljudmätare GSH8925 Lufthastighet Tryck Inspektion Temperatur Fukt MANUAL ʦo Användarmanual för Digital Ljudmätare GSH8925 맰 猲䎜log猲 Introduktion Gratulerar till ditt köp av ljudmätare! GSH8925 är en noggrann digital ljudmätare

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A Bruksanvisning S RCR-22 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Bruksanvisning HD 2010 Innehållsförteckning

Bruksanvisning HD 2010 Innehållsförteckning Bruksanvisning HD 2010 Innehållsförteckning 1. HD2010...1 2. Starta Instrumentet...2 3. Knapparnas funktioner...4 3.1 HOLD...4 3.2 ON/OFF...4 3.3 MENU...4 3.4 Print...5 3.5 PROG...5 3.6 PAUSE/CONTINUE...5

Läs mer

Apparater på labbet. UMEÅ UNIVERSITET 2004-04-06 Tillämpad fysik och elektronik Elektronik/JH. Personalia: Namn: Kurs: Datum:

Apparater på labbet. UMEÅ UNIVERSITET 2004-04-06 Tillämpad fysik och elektronik Elektronik/JH. Personalia: Namn: Kurs: Datum: UMEÅ UNIVERSITET 2004-04-06 Tillämpad fysik och elektronik Elektronik/JH Apparater på labbet Personalia: Namn: Kurs: Datum: Återlämnad (ej godkänd): Rättningsdatum Kommentarer Godkänd: Rättningsdatum Signatur

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A. Bruksanvisning RCR-3 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381Q916-A Bruksanvisning S RCR-3 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER)

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning...2 Viktigt att notera...2 Tecken och symboler i denna bruksanvisning...2 RADION 3 KOMMA IGÅNG 4 Antenn...4 Batteri...4 Bältesclips...4 Gummitätning till tillbehörskontakten...4

Läs mer

DS-2900S2/PAL. DVB-S/S2 till PAL med grannkanalmodulator. Bruksanvisning

DS-2900S2/PAL. DVB-S/S2 till PAL med grannkanalmodulator. Bruksanvisning DS-2900S2/PAL DVB-S/S2 till PAL med grannkanalmodulator Bruksanvisning 1 1. Användning DS-2900S2 är konstruerat för omvandling av krypterad QPSK/8PSK satellitsignal till vanliga PAL CCIRkanaler. DS-2900S2

Läs mer

Grand 7 DVB-T TV. Användarmanual. Svenska

Grand 7 DVB-T TV. Användarmanual. Svenska Grand 7 DVB-T TV Användarmanual Svenska Innehåll 1. VÄLKOMMEN TILL GRAND 7 DVB-T TV...2 1.1 Introduktion...2 1.2 Egenskaper...3 1.3 Förpackningens innehåll...3 1.4 Anslutningar och reglage...4 2. KOM IGÅNG...5

Läs mer

dbuv/m

dbuv/m Utskrift 2006-04-12 Fil p096-4.xls Stat dbuv 2006-03- dbuv/m 2006-03- Full FM TV NMT4 GSM0 GSM10 DECT 3G RF FM TV UHF2 GSM0 GSM10 3G Från svep 0-3 GHz ("Full (3)") Från enskilda svep för respektive frekvensband

Läs mer

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BRUKSANVISNING Vänligen läs alla instruktioner innan installationen ÖVERBLICK 00701/00708 med kamera (480x640 pixlar) och 00707

Läs mer

Om instruktionen... 3. Varning... 3. 1. Introduktion... 3. 1.1 Standardfunktioner... 3. 1.2 Specifikationer... 4. 1.3 Display... 4

Om instruktionen... 3. Varning... 3. 1. Introduktion... 3. 1.1 Standardfunktioner... 3. 1.2 Specifikationer... 4. 1.3 Display... 4 P1 Manual Innehåll Om instruktionen... 3 Varning... 3 1. Introduktion... 3 1.1 Standardfunktioner... 3 1.2 Specifikationer... 4 1.3 Display... 4 1.4 Tangentbord... 5 1.5 Batteri... 6 1.6 Felmeddelande...

Läs mer

FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning

FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning FM RDS/DAB digital radio Bruksanvisning S 381Q413-A Innehåll VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER... 2 Kontrollernas placering... 3-4 Batteridrift (Alkaliska)... 5 Batteridrift (Laddningsbara)...5-6 Nätdrift...6

Läs mer

Bruksanvisning 27 / 31

Bruksanvisning 27 / 31 Bruksanvisning 27 / 31 INNEHÅLL INTRODUKTION...20 EGENSKAPER...20 SÄKERHETSANVISNINGAR...20 BESKRIVNING AV HANDENHET...21 BESKRIVNING AV DISPLAYEN...22 BESKRIVNING AV KNAPPARNA...22 FÖRBEREDELSER FÖR BRUK...23

Läs mer

Innehållslista 1.Säkerhetsanvisningar...(2) 2.Generell del...(3) 1) TV apparat

Innehållslista 1.Säkerhetsanvisningar...(2) 2.Generell del...(3) 1) TV apparat Bruksanvisning Innehållslista 1.Säkerhetsanvisningar...(2) 2.Generell del...(3) 1) TV apparat 2) Fjärrkontroll 3.Generell karaktäristik och funktioner...(9) 4.Anslutning...(10) 1) Anslutning till strömkälla

Läs mer

Modulator. Ref: Stand Alone

Modulator. Ref: Stand Alone SV-1 060928 50042 Modulator Ref: 5804! Hög utnivå: 116 db! A2 Stereo! VSB (Grannkanalduglig)! Även för 19 montageskena! Nätdel inkluderad! Kompatibel med standard B/G, M/N, I, D/K, L.! Bredbandig 47 862

Läs mer

Kanalprocessor T-05 / DIGITAL 5870

Kanalprocessor T-05 / DIGITAL 5870 SE-1 040928 50010 Kanalprocessor FAKTA T-05 KANALPROCESSOR (DIGITAL) Bredbandig utgång 470 860 MHz AGC (automatisk förstärkningsreglering) Grannkanalduglig Programmerbar via extern programmerare eller

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION C.A 1510

FÄLTMÄTINSTRUKTION C.A 1510 1(9) 1. Allmänt är ett instrument som mäter koldioxid (CO 2 ), temperatur och luftfuktighet. Efter avslutad mätning åskådliggörs insamlad data genom att koppla instrumentet via medföljande USB-kabel eller

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL KW

INSTRUKTIONSMANUAL KW INSTRUKTIONSMANUAL KW Innehåll 1. Introduktion sid. 3 2. Knapp förklaringar sid. 3 3. Enkelt handhavande sid. 4 4. Räknevägning sid. 4 5. Kontrollvägning sid. 5 6. Totalvägning sid. 6 7. Djurvägning sid.

Läs mer

Ljudnivåmätare med frekvensanalysator Art.nr: 61508

Ljudnivåmätare med frekvensanalysator Art.nr: 61508 Förrådsgatan 33A 542 35 Mariestad Tel: 0501 163 44 Fax: 0501 787 80 Ljudnivåmätare med frekvensanalysator Art.nr: 61508 Grundläggande inställningar och mätning På/Av Man startar ljudnivåmätaren genom att

Läs mer

DC-446 INSTRUKTIONS- BOK. Artillerigatan 25 415 03 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 2005 1

DC-446 INSTRUKTIONS- BOK. Artillerigatan 25 415 03 Göteborg Tel. 031-84 04 30. Lafayette Radio AB 2005 1 DC-446 INSTRUKTIONS- BOK Artillerigatan 25 415 03 Göteborg Tel. 031-84 04 30 Lafayette Radio AB 2005 1 1 2 9 8 7 3 4 5 6 1 Uttag för miniheadset 2 Av/på omkopplare 3 Omkopplare upp 4 Omkopplare ner 5 Omkopplare

Läs mer

CD-spelare Sorell SMP-T13 Nr

CD-spelare Sorell SMP-T13 Nr CD-spelare Sorell SMP-T13 Nr 080327 Komma igång Ladda och starta spelaren Öppna först spelarens lock, sedan batteriluckan som sitter inne i spelaren, och sätt i de två medföljande batterierna. Vänd inte

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR SATELLITMÄTARE

ANVÄNDARMANUAL FÖR SATELLITMÄTARE ANVÄNDARMANUAL FÖR SATELLITMÄTARE 1. INLEDNING 1. Inledning 2. Huvudegenskaper 3. Tekniska specifikationer 4. Beskrivning av frontpanel 5. Användning 1 Koppla på/av 2 Batteri 3 Kopplingsdiagram 4 Mäta

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A. Bruksanvisning RCR-5

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A. Bruksanvisning RCR-5 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381R812-A Bruksanvisning S RCR-5 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Digitalt Monitor-Endoskop. Bruksanvisning. Ver 1.01. web: www.termometer.se e-mail: info@termometer.se tel: 08-753 00 04 fax: 0709-66 78 96

Digitalt Monitor-Endoskop. Bruksanvisning. Ver 1.01. web: www.termometer.se e-mail: info@termometer.se tel: 08-753 00 04 fax: 0709-66 78 96 Digitalt Monitor-Endoskop Bruksanvisning Ver 1.01 1 Digitalt Monitor-Endoskop... 1 Bruksanvisning... 1 ALLMÄN INFORMATION... 3 VIKTIG INFORMATION Innan du använder produkten bör du läsa följande instruktion.

Läs mer

Kanalprocessor Ref: 5179

Kanalprocessor Ref: 5179 Kanalprocessor Ref: 5179 Svensk...2 15 DigiSmart 5179 måste programmeras med PCT-4.0 VHF/UHF Innehåll Kanalprocessor...2 T-05 serien...3 Montering...3 Anslutningar...4 Handprogrammerare...5 Programmering...

Läs mer

I. LCD1561 Monitor. Baksida

I. LCD1561 Monitor. Baksida I. LCD1561 Monitor Sida Framsida Baksida 1. IR sensor 2. Power indikator 3. Hörlursuttag 4. Kanal+/upp knapp 5. Kanal-/ned knapp 6. VOL upp/höger knapp 7. VOL ned/vänster knapp 8. Menyknapp 9. TV/AV knapp

Läs mer

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7

AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A. Bruksanvisning PR-D7 AM / FM Stereo Digital Radio 381RH13-A Bruksanvisning S PR-D7 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 9 Filmläge Filmning...

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning Egenskaper Egenskaper: - Stor tydlig display med blå bakgrundsbelysning. - Klarar MP3 (MPEG 1/2 Layer2) och WMA uppspelning. - Digital röstinspelning. - USB lagring av datafiler.

Läs mer

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER)

ATT ANVÄNDA RADIO (GRUNDFUNKTIONER) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 Viktigt att notera...2 Tecken och symboler i denna bruksanvisning...2 RADION 3 KOMMA IGÅNG 4 Antenn...4 Batteri...4 Bältesclips...4 Gummitätning till tillbehörskontakten...4

Läs mer

DT-120. FM-stereo/AM. Svensk bruksanvisning

DT-120. FM-stereo/AM. Svensk bruksanvisning DT-120 FM-stereo/AM Svensk bruksanvisning 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Kontroller LCD-display Val av band DBB (Deep Bass Booster) On/Off Stationssökare Stereo/Mono Power On/Off Volymkontroll Låsknapp Batterikapacitet

Läs mer

ATU. Användarmanual. Larmöverföringsenhet Firmware 2.9.4. Version 2014.58-003

ATU. Användarmanual. Larmöverföringsenhet Firmware 2.9.4. Version 2014.58-003 ATU Larmöverföringsenhet Firmware 2.9.4 Användarmanual Version 2014.58-003 Läs igenom hela användarhandledningen innan produkten används! Viktigt :ATU använder radiosignaler för att kommunicera och är

Läs mer

... Svensk Bruksanvisning

... Svensk Bruksanvisning ... Svensk Bruksanvisning Innehållsförteckning Allmänt... 1 Viktigt... 1 Skötselråd för din radio... 1 I förpackningen skall det finnas... 1 Batterier... 1 Tips vid användning av laddningsbara batterier...

Läs mer

1. PRESENTATION... 3 2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER... 3. 2.1 Säkerhetsföreskrifter...3. 2.2 Användningsvillkor...3 3. BESKRIVNING AV INSTRUMENTET...

1. PRESENTATION... 3 2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER... 3. 2.1 Säkerhetsföreskrifter...3. 2.2 Användningsvillkor...3 3. BESKRIVNING AV INSTRUMENTET... Användarmanual Tack för att Du har införskaffat en CA 834 Ljudnivåmätare. För att få ut mesta möjliga av ditt instrument så ber vi Dig att: Läsa användarmanualen noggrant Följa säkerhetsföreskrifterna

Läs mer

DT-F1. Svensk bruksanvisning

DT-F1. Svensk bruksanvisning DT-F1 Svensk bruksanvisning 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Kontroller Av och på knappen (Strömbrytare) Minnesknapp samt val av frekvensområde till Snabbvalsknapparna Snabbvalsknapp stegvis byte av

Läs mer

örslista1. Innehållslista 1. Säkerhetsanvisningar...(2) 2. Generell del...(3) 1) TV apparat 2) Fjärrkontroll

örslista1. Innehållslista 1. Säkerhetsanvisningar...(2) 2. Generell del...(3) 1) TV apparat 2) Fjärrkontroll örslista1. Innehållslista 1. Säkerhetsanvisningar...(2) 2. Generell del...(3) 1) TV apparat 2) Fjärrkontroll 3. Generell karaktäristik och funktioner...(5) 4. Anslutning...(7) 1) Anslutning till strömkälla

Läs mer

Bruksanvisning. Elektronisktförstoringsglas. Snow 7 HD. Artikelnummer: I-0045

Bruksanvisning. Elektronisktförstoringsglas. Snow 7 HD. Artikelnummer: I-0045 Bruksanvisning Elektronisktförstoringsglas Snow 7 HD Artikelnummer: I-0045 Produkten tillverkas av: ZOOMAX Technology, Inc. Qianyun Road Qingpu Area 200120 Shanghai China E-post: sales@zoomax.com Produkten

Läs mer

Rotronic CP11 CO2-logger

Rotronic CP11 CO2-logger Rotronic CP11 CO2-logger Teknisk data Mätområde, noggrannhet: Koldioxid 0...5000ppmCO2 ± 30ppmCO2 ± 5% av mätvärdet Relativ fukt 0.1...99.95%RF ± 2,5%RF (10...90%RF) Temperatur -20...60 C ± 0,3 C (vid

Läs mer

Avant 3. Ref: Ladda hem BRUKSANVISNING

Avant 3. Ref: Ladda hem BRUKSANVISNING SE-1 060824 50038 FAKTARUTA AVANT Hög utnivå med förstärkning upp till 45 db och en utnivå på 116 dbµv AGC för automatisk förstärkningskontroll Klusterprogrammering för UHF och BIII Välj mellan 2 UHF-ingångar,

Läs mer

Batteri installation. Notera

Batteri installation. Notera DT-120/DT-180 Kontroller POWER/BAND knapp LCD display DBB/ STEP knapp Mono/Stereo knapp Volym knapp Tuning hjul / Inställning av Tid Lås knapp Batterifack Remhållare Hörlursuttag Memory knapp Display

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 7 Filmläge Filmning...

Läs mer

70G 书纸 105*148mm. Digital-box, bruksanvisning DVBT-41

70G 书纸 105*148mm. Digital-box, bruksanvisning DVBT-41 70G 书纸 105*148mm Digital-box, bruksanvisning DVBT-41 1 1. MUTE: (TYST) Avaktivera ljudet på/av. 2. : Växla till föregående markerad kanal 3. TV-LÄGE: Växla mellan PAL/NTSC färgkodning. 4. INFO: Visar den

Läs mer

INNAN DU ANVÄNDER RADION Laddning av batteri Det finns 3 olika tillbehör för laddning till Proline Plus. Laddare ingår ej vid köp av radion.

INNAN DU ANVÄNDER RADION Laddning av batteri Det finns 3 olika tillbehör för laddning till Proline Plus. Laddare ingår ej vid köp av radion. SNABBGUIDE INNAN DU ANVÄNDER RADION Laddning av batteri Det finns 3 olika tillbehör för laddning till Proline Plus. Laddare ingår ej vid köp av radion. Fler tillbehör hittar du på www.zodiac.se. Snabb

Läs mer

Handhavande för KBFS. Våginstrument KFS-T. Hoppas Ni kommer att trivas med Er nya våg!

Handhavande för KBFS. Våginstrument KFS-T. Hoppas Ni kommer att trivas med Er nya våg! Handhavande för KBFS Våginstrument KFS-T Hoppas Ni kommer att trivas med Er nya våg! Om ni har frågor eller vill se på tillbehör och fler vågar, kontakta oss på Tel.0321-530 720 eller gå in på vår hemsida:

Läs mer

MANUAL ALGOMETER TYP II

MANUAL ALGOMETER TYP II MANUAL till ALGOMETER TYP II 2005.09.16 Somedic Production AB Box 519 192 05 Sollentuna tel: 08-356827, fax: 08-356874 e-mail: info@somedicprod.se www.somedicprod.se 1. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitel 1.

Läs mer

Jaktradio ComMaster 3130 (31 MHz) Artnr: 36-1141

Jaktradio ComMaster 3130 (31 MHz) Artnr: 36-1141 Jaktradio ComMaster 3130 (31 MHz) Artnr: 36-1141 Innehållsförteckning INLEDNING 2 Viktig information angående skötsel och råd... 2 I förpackningen skall det finnas... 2 RADION 3 DISPLAY 3 KOMMA IGÅNG 4

Läs mer

Manual Butiksvåg modell OAP Rev 5

Manual Butiksvåg modell OAP Rev 5 Manual Butiksvåg modell OAP Rev 5 Läs denna manual noggrant innan Ni använder vågen. Innehåll : Sidnr : Installation 2 Specifikation 2 Tryckknappar 3 Displayer 4 Indikatorer 4 Vägning 5 PLU 6 Bakgrundsbelysning

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SGR. Scintillation Gamma Radiameter

ANVÄNDARMANUAL SGR. Scintillation Gamma Radiameter ANVÄNDARMANUAL SGR Scintillation Gamma Radiameter INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1) Inledning 3 1.1) Inställningar för blåbetong 3 2) Instrumentet 4 3) Kraftförsörjning 5 4) Mätning 5 5) Instrumentinställningar

Läs mer

Snabbguide för HD-4ct

Snabbguide för HD-4ct Fjärrkontrollen 1 18 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 Pos. Beskrivning 1 Stäng och starta mottagaren 2 Kanalval / knappa in värden i menyer 3 Växlar

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 174H

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 174H 1(8) 1. Allmänt Dataloggern Testo 174H (figur 1) mäter fukt och temperatur samt daggpunkt. Den används för att lagra och läsa ut separata mätvärden samt hela mätsekvenser. Värdena registreras, sparas och

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION VIBRATIONSMÄTARE SVAN 948

FÄLTMÄTINSTRUKTION VIBRATIONSMÄTARE SVAN 948 1(8) A. Introduktion Svan 948 är en liten bärbar och robust digital 4-kanalig ljud- och vibrationsanalysator som kan användas för mätning och lagring av både ljud och vibrationer över tid. Instrumentet

Läs mer

Bruksanvisning Sportstimer

Bruksanvisning Sportstimer Westerstrand Sport System Page: 1 of 11 Bruksanvisning Sportstimer WESTERSTRAND URFABRIK AB Box 133 Tel +46 506 48 000 Internet: www.westerstrand.se SE-545 23 TÖREBODA Fax +46 506 48 051 E-mail: info@westerstrand.se

Läs mer

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk.

Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. SANGEAN PR-D4 Svensk Bruksanvisning Läs igenom hela bruksanvisningen Spara den för framtida bruk. VIKTIGA SÄKERHETS ANVISNINGAR 1. Läs dessa instruktioner. 2. Spara dessa instruktioner. 3. Beakta alla

Läs mer

1000TR TEMP. Svensk manual

1000TR TEMP. Svensk manual 1000TR TEMP Svensk manual INNEHÅLL 1. INTRODUKTION... 2 1.1 ALLMÄN INTRODUKTION... 2 1.2 DELAR & TILLBEHÖR... 2 2. INSTALLATION... 3 2.1 KAPSLING... 3 2.2 MONTERING... 3 2.3 ELEKTRISK INSTALLATION... 3

Läs mer

Avancerad ljudmätare CIM8922

Avancerad ljudmätare CIM8922 Avancerad ljudmätare CIM8922 (ver. 1.0. injektor solutions 2005) web: www.termometer.se 2005-09-16 Introduktion Ljudmätaren CIM8922 från injektor solutions, erbjuder dig ett kvalitetsinstrument till ett

Läs mer

Klock Radio KCR-9. Svensk Bruksanvisning

Klock Radio KCR-9. Svensk Bruksanvisning Klock Radio KCR-9 Svensk Bruksanvisning VARNING Innan ni använder er produkt, var god, läs bruksanvisningen noggrant för att kunna använda produkten på ett smidigt och säkert sätt. OBS. För att minska

Läs mer

CW263BT. Badrumsvåg. Manual

CW263BT. Badrumsvåg. Manual CW263BT Badrumsvåg Manual Innehållsförteckning 1. Specifikationer... 3 2. Batteri... 4 3. Drift/Funktion... 4 3. Indikation... 5 4. ios Enheter... 5 5. Android Enheter Installation... 10 6. Andra Instuktioner

Läs mer

Bruksanvisning Vi rekommenderar att du läser denna manual innan telefonen tas i bruk.

Bruksanvisning Vi rekommenderar att du läser denna manual innan telefonen tas i bruk. Bruksanvisning Vi rekommenderar att du läser denna manual innan telefonen tas i bruk. 2 INNEHÅLL Introduktion Knappfunktioner Installation Placering Uppkoppling av basstationen Laddning av handenheten

Läs mer

OCS-P Högupplöst Prissättningsvåg

OCS-P Högupplöst Prissättningsvåg OCS-P Högupplöst Prissättningsvåg Innehåll 1. Säkerhet... 3 2. Innehåll... 4 3. Specifikationer... 4 4. Kapacitet... 5 5. Knappar på fjärrkontrollen... 5 6. Användning... 5 Sätta på/stänga av... 5 Nollställning

Läs mer

Kanalprocessor. Ref:5078 T-05 DIGITAL. Bredbandig utgång MHz. AGC (automatisk förstärkningsreglering) Grannkanalduglig

Kanalprocessor. Ref:5078 T-05 DIGITAL. Bredbandig utgång MHz. AGC (automatisk förstärkningsreglering) Grannkanalduglig SE-1 020916 01184 Kanalprocessor Ref:5078 FAKTA T-05 KANALROCESSOR (DIGITAL) Bredbandig utgång 470 860MHz AGC (automatisk förstärkningsreglering) Grannkanalduglig rogrammerbar via extern programmerare

Läs mer

SCENER. Att ändra i en scen

SCENER. Att ändra i en scen 192 DMX kanaler 12 armaturer med upp till 16 kanaler 30 banker med 8 scener i varje ( totalt 240 scener) 6 programmerbara chases med totalt 240 scener i varje 8 reglar för kanal kontroll Signerbar Joystick

Läs mer

CLOVER 7 Elektroniskt förstoringsglas Användarguide. Rev B

CLOVER 7 Elektroniskt förstoringsglas Användarguide. Rev B CLOVER 7 Elektroniskt förstoringsglas Användarguide Rev B Innehåll Skötsel 1 Snabbstart 3 Översikt 3 Enhetens delar - förklaring 5 Tillbehör 8 Ladda batteriet 9 Stand inte definierat. Fel! Bokmärket är

Läs mer

SwemaCO 2 Bruksanvisning vers 1.30 JU

SwemaCO 2 Bruksanvisning vers 1.30 JU SwemaCO 2 Bruksanvisning vers 1.30 JU20190418 OBS! Innan du börjar mäta med ditt nya instrument läs kapitel 2. Start av instrument Uppvärmingstiden för mätnings sensor. SWEMA AB Pepparvägen 27 123 56 FARSTA

Läs mer

DT-220 SVENSK_BRUKSANVISNING

DT-220 SVENSK_BRUKSANVISNING DT-220 SVENSK_BRUKSANVISNING 1 A B C D E F G H I J K L M Display FM/LV band AM band / AM/PM klocka RDS station Klocksymbol Fast: RDS klockvisning Blink: Manuell klockvisning RDS trafik information Minnesradering

Läs mer

Bruksanvisning TP329

Bruksanvisning TP329 Bruksanvisning TP329 1 2 BRUKSANVISNING TP-329 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 INTRODUKTION...1 HUVUDFUNKTIONER...1 SÄKERHET OCH UNDERHÅLL...3 Säkerhetsinformation...3 Vård av denna Produkt...3

Läs mer

Manual Trådlös vattentät inspektionskamera (IP67) Art. nr. : 58-8803AL

Manual Trådlös vattentät inspektionskamera (IP67) Art. nr. : 58-8803AL Manual Trådlös vattentät inspektionskamera (IP67) Art. nr. : 58-8803AL 1 Inledning Grattis till ditt köp av denna vattentät inspektionskamera (9mm kamera huvud. Detta instrument har utformats för att användas

Läs mer

Elektronisk timer. Ställa in aktuell tid. Inställning av vinter-/sommartid. Använda klockan tillsammans med ugnen. Ställa in tillagningstiden

Elektronisk timer. Ställa in aktuell tid. Inställning av vinter-/sommartid. Använda klockan tillsammans med ugnen. Ställa in tillagningstiden Elektronisk timer SE 1 aktuell tid/normalläge (manuellt) 2 minus (-) 3 plus (+) När apparaten har anslutits till elnätet visas siffrorna 0 00 i displayen. Tryck på knapp 1. Du ställer in aktuell tid genom

Läs mer

BRUKSANVISNING SVENSKA

BRUKSANVISNING SVENSKA INNEHÅLL Generellt... 2 I kartongen skall det finnas 3 BRUKSANVISNING SVENSKA Batterivård. 3 Installation. 4 Översikt. 5 Funktioner. 6 Övriga funktioner.. 8 Snabbguide för att komma igång.. 9 Skötsel och

Läs mer

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 Swema 05 Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 SWEMA AB Pepparv. 27 SE-123 56 FARSTA Tel: +46 8 94 00 90 Fax: +46 8 93 44 93 E-mail: swema@swema.se Hemsida: www.swema.se Innehållsförteckning: 1. Introduktion...

Läs mer

Avant (VHF) Ladda hem BRUKSANVISNING

Avant (VHF)  Ladda hem BRUKSANVISNING SE-1 070207 50049 Avant 3 FAKTARUTA AVANT Hög utnivå med förstärkning upp till 45 db och en utnivå på 116 dbµv. AGC för automatisk förstärkningskontroll. Klusterprogrammering för UHF. Välj mellan 2 UHF-ingångar,

Läs mer

CMX 118 Digital klockradio

CMX 118 Digital klockradio CMX 118 Digital klockradio Svensk Bruksanvisning Läs igenom denna bruksanvisning innan användning av produkten och spara bruksanvisningen för framtida användning. VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR Läs dessa

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning OBSERVERA!! Innan du använder denna apparat rekommenderar vi att du noggrant läser igenom denna bruksanvisning samt alla säkerhetsföreskrifter. Mycket nöje med denna apparat. VARNING:

Läs mer

Hörselskydd

Hörselskydd Bruksanvisning Art. 9055887 Hörselskydd POP@Work Hörselskydd - Art. 9055887 Beskrivelse: Modellen pop@work är ett hörselskydd som kan motta DAB, DAB+, FMradio, den har Bluetooth och mikrofon. Med LCD-skärm,

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL TPB2000

INSTRUKTIONSMANUAL TPB2000 INSTRUKTIONSMANUAL TPB2000 2017-03-14 Innehåll 1. Introduktion sid. 3 2. Knappförklaring sid. 3 3. Enkelt handhavande sid. 4 4. Kontrollvägning sid. 4 4.1 Om kontrollvägning sid. 4 4.2 Sätt värde sid.

Läs mer