- Vi kommer att fasa ut bomullen inom en tio-årsperiod. Näst efter grönsaker är bomull den växt som man sprutar mest gifter på, säger han.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- Vi kommer att fasa ut bomullen inom en tio-årsperiod. Näst efter grönsaker är bomull den växt som man sprutar mest gifter på, säger han."

Transkript

1 Publicerad i Göteborgs-Posten Av Ola Sandstig FANSTYGET Jeans i hampa, trosor i bambu och strumpor av österrikisk gran. I takt med att miljöproblemen kring världens bomullsodlingar uppmärksammas börjar textilproducenterna snegla på andra material. Materialen finns, men jordbrukspolitik och starka ekonomiska intressen bromsar utvecklingen. En timmas bilfärd från Göteborg ligger Horred. Ett litet samhälle på runt tvåtusen invånare som är inklämt mellan granskog och åkrar och stoltserar med gatunamn som Linnevägen och Mangelvägen. I utkanten av byn ringlar Viskan och följer man åns dalgång uppströms ligger resterna av teko-industrin som ett pärlband längs vattendraget. De flesta väverier har slagit igen. Dina jeans, din tröja, eller dina strumpor är förmodligen sydda på en fabrik i Kina, Indien eller Pakistan. Bomullen är troligen odlad i Asien eller USA, med gängse metoder. Alltså gödd, besprutad och konstbevattnad; utskälld av världens miljö-organisationer och det ständigt dåliga samvetet hos textilföretagen. I Horred växer förstås ingen bomull. På Ekelund, Linneväveriet i Horred AB - ett av världens äldsta väverier - importerar man sitt bomullsgarn och använder det i 90 procent av sin produktion. Men inte så länge till, om man får tro Christer Ekelund, styrelseordförande i familjeföretaget som bär släktens efternamn. - Vi kommer att fasa ut bomullen inom en tio-årsperiod. Näst efter grönsaker är bomull den växt som man sprutar mest gifter på, säger han. Han sticker ut hakan. Ingen av de stora textilslukarna, som H&M, Kappahl eller Ikea har sagt något i den riktningen. Men Ekelund har också ett litet trumfkort att visa upp - en disktrasa i hälften bambu och hälften bomull. I våras fick den pris som årets tekoprodukt.

2 - Orsakerna till att vi använde hälften bambu är två. Dels vill vi fasa ut bomullen på lång sikt och så vill vi använda bambuns antibakteriella egenskaper, säger Christer Ekelund. I slutet av 1950-talet bestämde sig Sovjet-unionen för att bli självförsörjande på bomull. Man anlade enorma bomullsodlingar på torra stäppmarker i Kazakstan och Uzbekistan. För att klara av bomullens vattenbehov grävdes ett omfattande kanalsystem som fylldes på med vatten från de två stora floderna som rinner ut i Aralsjön, Syr-Darya och Amu-Darya. De har sina källor i bergsmassiven i västra Himalaya och får ett ständigt tillflöde av smältvatten från glaciärerna. Utmärkta som pålitliga vattenkällor, men det finns ett krux. Bomullsodlingarna kräver så mycket bevattning att vattentillförseln till Aralsjön näst intill ströps. Aralsjön, som på den tiden var världens fjärde största sjö, började sakta dunsta bort. Sedan 1960 har vattenytan sjunkit med 19 -meter och vattenvolymen minskat med drygt 80 procent. Sjön består numer av fem separata sjöar, varav fyra är döda. Rostiga fiskebåtar ligger kvar på den forna sjöbotten, som strandade valar i saltöknen, flera mil från det vatten som då var tolv gånger så stort som Vänern. Insektsgifter, som används flitigt i bomullsodlingar, ligger anrikat i den gamla sjöbottnen och sprids med vindarna. Ekologisk kollaps, arbetslöshet och social misär har följt i spåren. I dag är Aralsjön ett monument över människans kortsiktighet och betraktas som en av världens största miljökatastrofer. Aralsjön är också det ständigt återkommande exemplet på att någonting är ruttet med dagens bomullsproduktion. Bomullsodlingar upptar i dag runt 2,4 procent av all odlad mark på jorden. Samtidigt använder odlarna 11 procent av all världens kemiska bekämpningsmedel och 25 procent av alla insektsmedel. Runt hälften av all bomullsodling är konstbevattnad. En stor del av världens bomull odlas på platser där det råder vattenbrist. Miljöorganisationerna har uppmärksammat problemet i många år. Och likt fordonsindustrin - som efter ett sent uppvaknande forskar fram alternativa drivmedel - börjar nu textilbranschen på allvar leta efter alternativ till bomull. En förnybar resurs, som inte kräver stora mängder vatten, besprutning eller gödning. Som går att bearbeta till garn utan en

3 miljöfarlig process. Som tål att färgas, tvättas och är någorlunda slitstark. Och till sist - ett tyg som är snyggt och skönt att bära. Helst ska det också vara billigt. Utmaningen är nästan översvallande. För att komma förbi miljöbelastningen börjar många textilföretag köpa in ekologisk bomull. Även Ekelund har sin ekokollektion, men enligt Christer Ekelund är ekobomull inte någon slutgiltig lösning. - Om man odlar all bomull ekologiskt går det bara att odla kring bomullsbältet, alltså kring -ekvatorn. Då räcker årsproduktionen knappt till en näsduk per person på jordklotet. Andra säger samma sak. Ekologiskt odlad -bomull är en bra start, men ska dagens textilproduktion bli miljövänlig så räcker den inte. Alternativen måste till. Men om det blir just bambun som ska ta över bomullen för Ekelunds del är oklart. - Bambun kommer från Kina och det är väldigt svårt att få några specifikationer vad gäller miljön. Tillverkarna hävdar att det är en sluten process, utan utsläpp, men det är svårt att veta, säger Christer Ekelund som nu förbereder en resa till Kina för att informera sig om tillverkningsprocessen. De senaste åren har det dykt upp allt fler alternativa material på marknaden. Kollektioner i bambu, hampa och nya typer av miljövänlig viskos finns numer att köpa, ofta i kombination med bomull. En stor del av försäljningen sker på internetbutiker som specialiserat sig på ekologiska material. Kläderna ser inte alltid typiskt ekologiska ut, vilket anses vara en fördel i branschen. Tiderna när miljövänliga textilier kom i fyra nyanser av brunt, som under ekotrenden i början på 90-talet, är förbi. Det går numer att bleka och färga kläder miljö-vänligt. Men de alternativa materialen är fortfarande marginella. Trots att vissa av fördelarna verkar uppenbara. Till exempel hampan växer som ett veritabelt ogräs och är betydligt tåligare än bomull. - Du behöver ingen artificiell gödning och behöver inte konstbevattna. Hampan har djupa rötter och kommer det en torrperiod kommer hampan ikapp snabbt när det väl regnar.

4 Det säger Mari Elfving, som för ett år sedan öppnade Hampavaruhuset, en webbutik som bara säljer produkter är gjorda av hampa. Många har upptäckt att hampan fungerar utmärkt i kläder. - Det suger inte åt sig smuts och ett par hampajeans håller tre gånger så länge som ett par bomullsjeans. Jag märker att när jag klipper i hampatyg blir saxen slöare snabbare än vanligt, säger Mari Elfving. Det som talar emot hampan är processen för att få fram fibrerna. - Det är ett hårt arbete att förädla hampan. -Fibern görs av skalet på stjälken och man måste få bort själva vedämnet. En arbetsintensiv process, som är mer kostsam, säger Elfving. Precis som med hampa är fördelarna med bambu uppenbara, jämfört med bomullen. -Bambu är världens snabbast växande växt och klarar sig utmärkt utan besprutning och kan odlas på platser där andra grödor inte är lönsamma att odla. Inför det här reportaget köpte jag mig själv en skjorta i 50 procent bambu och 50 procent bomull. Jag har rest med den, svettats i den, lekt med galna barn och burit tunga matkassar uppför tre trappor. Allt jag kan konstatera är att den är skön, och att den inte luktar svett. Inte ens under armarna. Varken etikett eller expedit kan däremot tala om hur den är tillverkad, eller ens garantera att den är miljövänlig. En ljummen dag tar jag därför tåget till Borås iklädd min antibakteriella skjorta och knackar på Textilhögskolans dörr. Borås Textilhögskola ligger inhyst i konfektionsföretaget Algots gamla fabriksbyggnad. Erik Bresky, prefekt på Textilhögskolan, tar emot och visar mig runt i den stora tegelbyggnaden. - I det här huset jobbade förr 3000 sömmerskor, säger han.

5 Algots gick i konkurs I dag rymmer huset en modern maskinpark, med stickningsmaskiner som ser ut som ufon. Kvar finns den obändiga framtidstro som präglade svensk industri - på 1950-talet. Från att ha varit en textilstad på dekis ligger Borås numer i framkant vad gäller forskning kring textilier. På en bänk ligger ett tunt mjukt tyg. När jag greppar tag i det blir handflatan sval efter 15 sekunder. Tyget är tillräckligt tunt för att sy exempelvis ett löparunderställ. Erik Bresky är uppspelt. - Vi har precis ansökt om att få patent, säger han. - Det är en fasomvandlingsfiber, säger han. Ett salt som tar upp energi, alltså värme, från kroppen. Tyget är en så kallad "intelligent" textil och har tagits fram av forskningsföretaget Swerea IVF inom ramen för högskolans forskningsprojekt Smart Textiles. Tiden när ett tyg bara vara ett tyg verkar vara förbi. Erik Bresky radar upp exempel: tyger med invävda metalltrådar som känner av människans EKG, textilier som går att använda för att armera betong i byggnadsindustrin, ja, till och med textilier som man kan bygga bilkarosser av. Inget av de exempel han nämner löser problemen med miljöfarliga bomullsodlingar. Men det vittnar om att textilindustrin numer är ett högteknologiskt forskningsområde. Och genom högteknologi skulle min antibakteriella bambuskjorta kunna bli så miljövänligt det bara går. För processen är att hitta ett ersättningsmaterial till bomull är komplex, menar Bresky. Han plockar fram en bok om växtfibrer och börjar förklara. - Huvudbeståndsdelen i bambu, träd och andra liknande fibrer är cellulosa. Men man måste återskapa den för att kunna använde den till tyger, förklarar han. Precis som för att göra pappersmassa och papper måste man alltså bryta ner råmaterialet innan man kan spinna ett garn. Det görs genom en -kemisk process där exempelvis bambu eller träflis läggs i ett bad tillsammans med kemikalier och kokas ihop till en spinnlösning.

6 - Därefter kan man göra långa eller korta trådar beroende på vilken kvalitet du vill ha, säger Bresky. Många som läser detta har säkert något plagg i viskos, eller rayon som det ofta kallas, i garderoben. Principen är densamma. Likaså problemen. De kemikalier som används i processen är ofta miljöfarliga. Och precis om Christer Ekelund nämnde är insynen i bambuframställning dålig. - Mycket görs i Kina och där har vi en dålig insikt i processen, säger Erik Bresky. Fibrerna i min bambuskjorta har med andra ord ett dolt förflutet. I sämsta fall har den kemiska soppa av svavel, zink och andra mer svår-uttalade ämnen som den puttrat i gått rätt ut i naturen. I bästa fall är spinnlösningen tillverkad i en sluten process. Forskningen har kommit långt vad gäller utvinningen av viskos, men än så länge har bara ett fåtal företag resurser att göra det i en sluten process. Ett namn som ständigt dyker upp i diskussioner om miljövänliga framtidstyger är det österrikiska företaget Lenzing. De har utvecklat viskosprocessen med skonsammare kemikalier och kan i dag återvinna mer än 99 procent av kemikalierna. Enligt Bresky, och många med honom, är det just en sådan process som ska till för att göra bambu, träd eller annan cellulosafibrer till ett fullgott alternativ till bomull. I och med processen har Lenzing lyckats skapa ett slags supertyg, Lyocell - en variant på viskos - som marknadsförs som "The new age fiber". En fiber som ska kombinera den bästa av två världar - bomullens förmåga att suga upp fukt med syntetfibrernas förmåga att transportera bort densamma. Dessutom ska det vara så starkt att det fungerar bra till denim. Varken bambu, hampa och lyocell har ännu slagit igenom på bred front. Det är mest mind-re företag som satsar på alternativa fibrer, eller ekologisk bomull. De stora bomulls-slukande företagen i Sverige, som Ikea, H&M och Kappahl, uttalar inte någon ambition att byta ut bomullen. De som arbetar med frågor kring miljö och socialt ansvar - CSR, corporate social responsibility - säger alla att de följer materialutvecklingen. Men än så länge har ingen hittat något som de anser kan konkurrera med bomullen på allvar.

7 I stället sätter Ikea, H&M och Kappahl sin tillit till olika projekt för att göra den konventionella bomullsodlingen mer miljövänlig, såsom Better Cotton Initiative. Det är långsiktiga projekt som kanske ger resultat först om fem-tio år. - De alternativa materialen är fortfarande i sin linda. Vi har inte kommit så långt att vi kan se vad det ultimata är, kvalitetsmässigt eller prismässigt, säger Eva Kindgren, CSR-ansvarig på Kappahl, som tror att bomullen dominerar även i framtiden. Ingrid Schullström, CSR-ansvarig på H&M, berättar att de "tittar på" både bambu och hampa. Men ännu har de inte fått fram något kommersiellt gångbart. Var står H&M om tio år? - Jag tror det blir större bredd på materialen, men bomull kommer fortfarande att vara störst, säger hon. I slutänden handlar mycket om ekonomi. Miljö-vänliga alternativ är dyrare än konventionellt odlad bomull. Eva Stål, koordinator för miljö och socialt ansvar på Ikea, säger frankt att diskussionen ofta snävar in på enbart miljö och sociala förhållanden. - Men det måste också vara hållbart ekonomiskt, säger hon. Det absolut största hindret för att alternativen ska slå igenom på bred front är att bomullen är billig. Näst intill sjukligt billig. Priserna på bomull har i stort sett legat oförändrade sedan 1970-talet. I USA, som är störst på bomulls-export, är bomullsproduktionen kraftigt subventionerad och bomullslobbyn har av tradition ett stort inflytande på amerikansk politik. Därmed pressas också världspriserna. - Råvarupriset är alldeles för lågt, säger Erik Bresky. Man blir inte intresserad av att ta fram alternativ. Om man dubblade råvarupriset så hade efterfrågan sjunkit och man skulle inte odla bomullen så hänsynslöst. Erik Bresky menar samtidigt att miljö- och -klimatdiskussionen i dag är så rotad att alternativen tas på allvar.

8 - Under ekotrenden på 90-talet skojade vi om att den enda som var ekologiskt på kläderna var etiketten. Men då vara marknaden inte mogen. I dag finns en klimatdiskussion, säger han. Allt tyder på att mindre företag kommer att vara i framkant vad gäller alternativen till konventionellt odlad bomull. De är mer flexibla och vågar ta större risker. Ett exempel är det amerikanska outdoorföretaget Patagonia. Ledaren och chefsideologen Yvon Chouinard gav sig själv och sina anställda 18 månader på sig att fasa ut all konventionellt odlad bomull. De lyckades och ökade till och med vinsten. För familjen Ekelund i Horred är utmaningen än större. Hos Patagonia kom en femtedel av omsättningen från bomullsprodukter, för Ekelund, väveriet i Horred AB, är bomullen helt dominerande. Men Christer Ekelund är optimistisk. Om tio är ska bomullen vara väck. Troligen till stor del ersatt av fibrer gjorda på biomassa. - Jag kan inte säga om det är hampa, bambu eller till exempel svensk granskog. Alla har möjligheten, säger han och menar att Sverige har alla förutsättningar för att ligga i bräschen i forskningen för framtidens textilier. - Sverige är ett av värdens ledande länder när det gäller produktion och utveckling av cellulosaprodukter. Vi har därmed mycket goda förutsättningar för att utveckla textila cellulosa-fibrer.

9 FAKTARUTOR Bomull en miljöbov - men vad kommer i stället? Viskos Världens första konstfiber. Är en så kallad regenatfiber och görs av cellulosa, oftast utvunnet ur trä. De första viskosfibrerna utvecklades på 1890-talet. På och talen hade viskos nästan helt ersatt bomull och ylle som material i damunderkläder och damstrumpor. Viskos går ofta under namnet rayon. I dag används viskos oftast i tunnare tyger, som skjortor, blusar och klänningar. Plagg med hög slitstyrka kräver större inblandning av andra fibrer. Hampa Den gröna uppstickaren. Hampan har använts sedan urminnes tider till kläder och framför allt rep. Hampa är lättodlat, miljövänligt och tyget slitstarkt. Dock är processen för att få fram fibrerna arbetskrävande. Drogstämpeln fick svenska staten att förbjuda all hampaodling Numera är det åter tillåtet att odla vissa sorter av industrihampa i Sverige. Lyocell Framtidens viskos. Traditionell framställning av viskos är allt annat än miljövänlig. Men viskosprocessen har utvecklats och 1996 fick lyocell status som en egen fiber. Den första på 30 år. Skonsammare kemikalier och en näst intill sluten process gör att många pekar ut lyocell - ofta sålt under varunamnet tencel - som framtidens textilfiber. Miljövänligt och 100 procent biologiskt nedbrytbart. Liksom viskos faller lyocell tyngre (bättre) än bomull och finns i silkesmjuka kvaliteter. Bambu En presumtiv frälsare. Liksom hampa är bambun lättodlad och miljövänlig. Fibrerna kan utvinnas mekaniskt, men bambufibrer i kläder är oftast regenatfibrer, alltså utvunna genom en viskosprocess. I textilbranschen har framför allt bambuns antibakteriella egenskaper och förmågan att absorbera fukt uppmärksammats.

Biobaserade textilfibrer

Biobaserade textilfibrer Biobaserade textilfibrer Biobaserad textil Biobaserad textil utgörs av fibrer som helt eller delvis är tillverkade av förnyelsebar råvara (biomassa) vissa av dessa bionedbrytbara. Alla naturfibrer till

Läs mer

Ekologiskt sortiment 2014

Ekologiskt sortiment 2014 Ekologiskt sortiment 2014 t-shirts av bambu 1 bambu-strumpor 1 bambu-frotté Bra för dig. Bra för miljön. Bra för klassen (eller laget). Tack! Ditt köp förstärker vår klass-/lagkassa. Hälsningar Förening

Läs mer

Nyhet! Ekologiska kläder av bambu

Nyhet! Ekologiska kläder av bambu Nyhet! Ekologiska kläder av bambu Får bara säljas av skolklasser och idrottslag Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till laget/klassen och samtidigt bidra till en lite bättre värld. bamboo ecowear Fyll

Läs mer

Miljövänligt Bambusortiment 2015/16

Miljövänligt Bambusortiment 2015/16 Miljövänligt Bambusortiment 2015/16 Bra för dig. Bra för miljön. Bra för klassen (eller laget). Tack! Ditt köp förstärker vår klass-/lagkassa. Hälsningar Förening / Klass Bra för både dig och naturen Alla

Läs mer

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Får bara säljas av skolklasser och idrottslag Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till laget/klassen och samtidigt bidra till en lite bättre värld. bamboo

Läs mer

Klädberget. Stilmedveten Mode, medvetenhet, miljö

Klädberget. Stilmedveten Mode, medvetenhet, miljö Stilmedveten Mode, medvetenhet, miljö Klädberget Medelsvensken köper i genomsnitt 13,1kg textilier varje år. Det är ungefär lika mycket som: o 19 par jeans o 7 vinterjackor o 65 t-shirts per person och

Läs mer

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön.

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Istället kan man köpa kläder av ekologisk bomull och då kan man

Läs mer

Återanvända, återvinna eller slänga kläderna? - om vilken påverkan våra kläder har på jorden.

Återanvända, återvinna eller slänga kläderna? - om vilken påverkan våra kläder har på jorden. Återanvända, återvinna eller slänga kläderna? - om vilken påverkan våra kläder har på jorden. Textilindustrin är den näst mest förorenande branschen i världen, bara oljeindustrin har större miljöpåverkan.

Läs mer

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av

En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av En berättelse om när Vigga bestämde sig för att tillverka kläder som alla mår bra av 2010 Katvig. Illustration: Søren Mosdal. När Vigga var liten ville hon rädda världen. När hon blev vuxen fick hon egna

Läs mer

Varm i alla väder 24

Varm i alla väder 24 22 Barn Ruskovillas barnplagg tillverkas av rena naturfibrer och behandlas inte med onödiga kemikalier. Den mjuka merinoullen lämpar sig som underställ och mellanplagg för kalllare årstider. Ullen andas

Läs mer

fukt utan att kännas våt och värmer även i fuktigt tillstånd.

fukt utan att kännas våt och värmer även i fuktigt tillstånd. 22 BARN 23 Ruskovillas barnplagg tillverkas i, silke och ekologisk bom. Den mjuka merinoen lämpar sig för kallare årstider som underställ och mellanplagg. Ullen andas och sköter om kroppens värmereglering,

Läs mer

PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com

PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com PH131811 IKEA PRESSMATERIAL/ 1 Inter IKEA Systems B.V. 2015 PRESSMATERIAL BOMULL FRÅN MER HÅLLBARA ODLINGAR NOVEMBER 2015. KONTAKT: press.sto@ikea.com IKEA PRESSMATERIAL/ 2 PE419561 Credit to Vingaland

Läs mer

Höstmöte den 19/9 2012

Höstmöte den 19/9 2012 Höstmöte den 19/9 2012 Mötet inleddes med att förra ordföranden Marianne Nilsson hälsade alla välkomna och då riktade hon sig speciellt till dagens alldeles speciella gäst, Kent Vikingsson från Ekelunds

Läs mer

Köper människor mer ekologiskt om det finns ett större utbud?

Köper människor mer ekologiskt om det finns ett större utbud? Benjamin Vestberg 9a 2010-05-18 Handledare: Gert Alf, Senait Bohlin, Fredrik Alvén ICA har ett eget märke som heter i love eco. De producerar bland annat ekologisk odlingsjord. Köper människor mer ekologiskt

Läs mer

Tradition och kontinuitet har alltid varit viktigt för Göteborgs Tvätt. Numera drivs företaget av två generationer Jaldin sida vid sida, Kristofer

Tradition och kontinuitet har alltid varit viktigt för Göteborgs Tvätt. Numera drivs företaget av två generationer Jaldin sida vid sida, Kristofer MER ÄN BARA TVÄTT Tradition och kontinuitet har alltid varit viktigt för Göteborgs Tvätt. Numera drivs företaget av två generationer Jaldin sida vid sida, Kristofer och Lennart. Det bästa av två världar

Läs mer

COLLECTION 2013 SPORTS UNDERWEAR

COLLECTION 2013 SPORTS UNDERWEAR COLLECTION 2013 SPORTS UNDERWEAR UNLIMITED PERFORMANCE Vi är stolta att presentera en serie lyxiga underställsplagg i exklusiv och välsittande design. Våra kläder är gjorda av mjuk och skön bambu det bästa

Läs mer

gavokort ETT VÄRDE SOM VARAR 360 kr Välj din gåva Från Sverige. Med kärlek.

gavokort ETT VÄRDE SOM VARAR 360 kr Välj din gåva Från Sverige. Med kärlek. gavokort ETT VÄRDE SOM VARAR Välj din gåva Från Sverige. Med kärlek. EN GÅVA ATT LEVA MED! Tina Nordström är Sveriges första kvinnliga kockstjärna, tv-kock och kokboksförfattare. Ekelund är Sveriges äldsta

Läs mer

Ting och tanke annars ingen teknik

Ting och tanke annars ingen teknik Ting och tanke annars ingen teknik Med teknik menar man att föremål används för ett bestämt syfte. Det är det som kapitlets namn syftar på. Ting och tanke betyder ungefär samma sak som föremål och syfte.

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

MOPPAR 2015 READY READY READY

MOPPAR 2015 READY READY READY MOPPAR 0 Ta hand om dina moppar Activa Bamboo För bästa resultat och bäst för miljön använd flytande mopptvättmedel. Dosera mopptvättmedel enligt rekommendation för mjukt vatten om du inte är säker på

Läs mer

Kampanjpris. :-/paket rek. Pris 547 :- 2507 JEANS 9001 STRETCHBÄLTE. Rek. styckpris i butik: 438 kr. Rek. styckpris i butik: 109 kr

Kampanjpris. :-/paket rek. Pris 547 :- 2507 JEANS 9001 STRETCHBÄLTE. Rek. styckpris i butik: 438 kr. Rek. styckpris i butik: 109 kr RUSTA UPP DIG MED PROJOB I VÅR! 2507 JEANS Rek. styckpris i butik: 438 kr 9001 STRETCHBÄLTE Rek. styckpris i butik: 109 kr Kampanjpris 329 :- :-/paket rek. Pris 547 :- Box 67, 791 22 Falun, 023-15000 Priser

Läs mer

GÖR ETT NYTT KLOKT VAL I SOMMAR!

GÖR ETT NYTT KLOKT VAL I SOMMAR! GÖR ETT NYTT KLOKT VAL I SOMMAR! Sjö&Hav låter dig uppleva naturen fullt ut, utan att lämna några spår. Det gäller också vårt mygg- och fästingmedel. En testvinnare som är fri från DEET, snällare och bättre

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Tänk dig att det införs en ny lag, som säger att medborgarna får bara ha fem plagg var.

Tänk dig att det införs en ny lag, som säger att medborgarna får bara ha fem plagg var. Fem plagg var Syfte med uppgiften är att tänka kritiskt kring de kläder vi har på oss och varför vi handlar som vi gör. Fundera över varför vi överkonsumerar och vilka behov våra kläder täcker. Reflektera

Läs mer

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar TUMBA BRUK anlägga börja bygga något anonym som inte talar om sitt namn ark ett blad av papper balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex.

Läs mer

Inte då och inte nu finns det några vetenskapliga belägg för det, men ull har många andra fantastiska egenskaper som kan framstå som ren mysticism.

Inte då och inte nu finns det några vetenskapliga belägg för det, men ull har många andra fantastiska egenskaper som kan framstå som ren mysticism. Ull, en underfiber Under 1800-talets slut fanns det en rörelse i samhället som hävdade att ylle och endast ylle kunde hålla människan frisk till kropp och själ. Detta för att yllet hjälpte till att driva

Läs mer

Hållbart Mode. Materiallära. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode. Materiallära. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Materiallära Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Materiallära Utforska bomull Syfte med Lektionen Temat handlar om materiallära och hållbarhet. Syftet med lektionen

Läs mer

KLÄDERS MAKT. Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant? Nej, kasta inte den här skjortan! Specialtema Hållbarhet: En lång resa

KLÄDERS MAKT. Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant? Nej, kasta inte den här skjortan! Specialtema Hållbarhet: En lång resa KLÄDERS MAKT Specialtema Hållbarhet: En lång resa Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant? Nej, kasta inte den här skjortan! 19 Vi kan väl säga hej då till den här skjortan, inte sant?

Läs mer

E N VÄ R L D AV FA N TA S I O C H K U N S K A P P R I S 8 9 S E K

E N VÄ R L D AV FA N TA S I O C H K U N S K A P P R I S 8 9 S E K V I N N A R E AV S V E N S K A PUBLISHINGPRISET E N VÄ R L D AV FA N TA S I O C H K U N S K A P P R I S 8 9 S E K»För mig är det allvar det här med tråden.«ulla Engström förklarar poängen med spinning.

Läs mer

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT TVÄTTA SKÖTSELRÅD För att kläder och andra textiler ska hålla sig fräscha och fina länge, är det viktigt att tvätta och torka dem enligt skötselråden som finns i plaggen. Kläderna bör vara lättskötta.

Läs mer

125 SCARLET 124 FRISCO CA.PRIS 132:- SOUTH WEST. T-shirt gjord av Fairtrade-certifierad bomull med stretch för skön passform.

125 SCARLET 124 FRISCO CA.PRIS 132:- SOUTH WEST. T-shirt gjord av Fairtrade-certifierad bomull med stretch för skön passform. 125 SCARLET CA.PRIS 132:- T-shirt gjord av Fairtrade-certifierad bomull med stretch för skön passform. Snygg v-ringad hals och fin dampassform. Material: 95% ekologisk bomull Fairtrade-certifierad, 5%

Läs mer

TVÄTTA OCH TA BORT SPÅREN AV HÅRT ARBETE

TVÄTTA OCH TA BORT SPÅREN AV HÅRT ARBETE Skötsel, certifikat & material Skötsel, certifikat & material TVÄTTA OCH TA BORT SPÅREN AV HÅRT ARBETE Alla verktyg och maskiner behöver regelbundet underhåll också arbetskläderna. När arbetskläderna sköts

Läs mer

Förslag på seminarieinriktningar i anslutning till utställningen. Fashion revolution the future of textiles

Förslag på seminarieinriktningar i anslutning till utställningen. Fashion revolution the future of textiles Förslag på seminarieinriktningar i anslutning till utställningen Fashion revolution the future of textiles Innehåll: 1. Förslag på seminarium, hållbart mode 2. Cirkulär ekonomi 3. Fast Fashion 4. Livslängd

Läs mer

Framtidens alternativ till bomull

Framtidens alternativ till bomull Framtidens alternativ till bomull En studie för att ta fram alternativa material till bomullsfibern. Li Lindsjö s095725@hb.se Lisa Nilsson s093669@hb.se Sara Saand s084100@hb.se 2011-05-26 B-uppsats i

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Snabbt om. Daniel Tavast. tavast@kth.se

Snabbt om. Daniel Tavast. tavast@kth.se Snabbt om Daniel Tavast tavast@kth.se Massa fibrer blir ett papper 2013-08-14 Daniel Tavast 2 Fibrer växer på träd 2013-08-14 Daniel Tavast 3 Trä, en biokomposit Trä består av Cellulosa Hemicellulosa Lignin

Läs mer

LEKTIONSFÖRSLAG 1 SHOP TIL YOU DROP - VAD ÄR PROBLEMET? ÄMNE: SAMHÄLLSKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP SLÖJD ÅRSKURS: GYMNASIET

LEKTIONSFÖRSLAG 1 SHOP TIL YOU DROP - VAD ÄR PROBLEMET? ÄMNE: SAMHÄLLSKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP SLÖJD ÅRSKURS: GYMNASIET LEKTIONSFÖRSLAG 1 ÄMNE: SAMHÄLLSKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP SLÖJD ÅRSKURS: 7-9 + GYMNASIET Vad vet du om kläderna du har på dig idag? Vilka material är de gjorda av och hur framställs de? Vem har

Läs mer

Dags för kläderna att komma ut ur garderoben. - Klädbytardagen 2013

Dags för kläderna att komma ut ur garderoben. - Klädbytardagen 2013 Dags för kläderna att komma ut ur garderoben - Klädbytardagen 2013 Har du glömt något i garderoben? Har du några vardagskläder i garderoben som du inte har använt det senaste året? Kanske hänger det kavajer

Läs mer

Rikedom - länder. Merkurius vt 19

Rikedom - länder. Merkurius vt 19 Rikedom - länder Merkurius vt 19 Lpp Vilka konsekvenser fick förändringarna av jordbruket under 1700-1800-talet? (skifte, befolkningsökning, arbetslöshet) Vad bidrog till den industriella revolutionen?

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Från Tina Nordström. Med kärlek.

Från Tina Nordström. Med kärlek. gavor Ett värde som varar 100 195 kr Från Tina Nordström. Med kärlek. gåvor 100 195 kr Mottagaren får en present förpackning med vald gåva samt Tinas nya receptbok, Tillsammans till bords. Perfekt att

Läs mer

Friluftsliv - använda naturen

Friluftsliv - använda naturen Friluftsliv - använda naturen Idrott och hälsa 1 Hur kan vi använda naturen på ett bra sätt! Introduktion Som vi pratat om berört många gånger nu under friluftslivs lektionerna är att naturen har mycket

Läs mer

EXJOBBSFÖRSLAG VT 2019

EXJOBBSFÖRSLAG VT 2019 EXJOBBSFÖRSLAG VT 2019 THE FUTURE IS BLUE denim recycling by TWOOD Studera ett nytt material Process och materialutveckling för att nå en industriellt genomförbar nivå på tillverkningen, samt utvärdering

Läs mer

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde.

vid tvättning av sådana. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Våta konstfibcrtyger rivas lätt, var därför aktgam vid tvättning av sådana. Använd icke borste. Gnugga icke mot knogarna eller mot bräde. Handskas icke hårdhänt med tyget. Använd icke kraftig lut. Ett

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman Hållbar utveckling tema Energi och Miljö Petra Norman Energi och Miljö Eftersom vi är många här på jorden och resurserna är begränsade och vissa håller redan på att ta slut idag så måste vi ta vara på

Läs mer

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen

Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen Barn i Syd producerar de kläder vuxna bär i Nord - Fatta modet och säg ifrån! Copyright: Expressen INTRODUKTION: TEMA TEXTIL För 40 50 år sedan producerades det kläder i Sverige. Klädindustrin har varit

Läs mer

Konsumentföreningen Stockholm. Påklädd eller avklädd? En kort översikt om våra kläder. April 2011

Konsumentföreningen Stockholm. Påklädd eller avklädd? En kort översikt om våra kläder. April 2011 RAPPORT2011 Konsumentföreningen Stockholm Påklädd eller avklädd? En kort översikt om våra kläder. April 2011 Louise Ungerth För mer information: Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, 08-714 39 71,

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

ELEMENTÄR - SVÅRARE FÄRGGENETIK. Del 5

ELEMENTÄR - SVÅRARE FÄRGGENETIK. Del 5 ELEMENTÄR - SVÅRARE FÄRGGENETIK Del 5 av Maria Grönkvist Det har blivit dags för den sista delen av min artikelserie. Denna gång tänkte jag delge er läsare mina funderingar angående en del färger, ge ett

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som

Läs mer

Mode, miljö och moral. snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete

Mode, miljö och moral. snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete Mode, miljö och moral snabba fakta om vårt hållbarhetsarbete Vi tar ansvar! Varje dag och i varje del av KappAhl tar vi ansvar för samhället vi verkar i, och skapar möjligheter för en hållbar framtid.

Läs mer

Underhållsfria byggsystem

Underhållsfria byggsystem Underhållsfria byggsystem 1 Gör miljön och ekonomin en tjänst genom att bygga underhållsfritt Trä är ett fantastiskt material på många sätt. Men det ruttnar. Plast ruttnar inte, men ärligt talat, är det

Läs mer

Vi som driver Stitch är Stina Dahlin och Mia Berg och vi träffades läsåret 09/10 då vi bägge undervisade på Malmö folkhögskolas Modefabriken.

Vi som driver Stitch är Stina Dahlin och Mia Berg och vi träffades läsåret 09/10 då vi bägge undervisade på Malmö folkhögskolas Modefabriken. Mer om oss Stitch är i grunden en syfabrik. Vi producerar kollektioner från svenska designers som vill producera lokalt med allt vad det innebär av positiva effekter miljöhänsyn, förenklad kommunikation,

Läs mer

september 2014 Av Yang Hua

september 2014 Av Yang Hua september 2014 Av Yang Hua Vi hoppa vårt arbete med leverantörer om ansvarsfull vattenanvändning och andra hållbara utmaningar kommer vara ett av de tillvägagångsätt som bidrar till en grön omvandling

Läs mer

HUR SKAPAR VI EN HÅLLBAR SJUKVÅRD MED SMARTA MATERIAL OCH MATERIALFLÖDEN. Göteborg 5 april, 2016. Ellenor Lennarth

HUR SKAPAR VI EN HÅLLBAR SJUKVÅRD MED SMARTA MATERIAL OCH MATERIALFLÖDEN. Göteborg 5 april, 2016. Ellenor Lennarth HUR SKAPAR VI EN HÅLLBAR SJUKVÅRD MED SMARTA MATERIAL OCH MATERIALFLÖDEN Göteborg 5 april, 2016 Ellenor Lennarth MARTINSON I EN VÄRLD AV ARBETSKLÄDER MARTINSON Leverantör och tillverkare för Svensk sjukvård

Läs mer

Rapport Projektarbete klass NV3

Rapport Projektarbete klass NV3 Textilproduktion Ett arbete om hur dagens textilframställning påverkar naturen och hur man kan underlätta för miljön genom att köpa andra textiler. Madeleine Andersson Rapport Projektarbete klass NV3 Läsåret

Läs mer

Petra Engström Stockholm Business region Maj 2007

Petra Engström Stockholm Business region Maj 2007 FÖR VEM DESIGNAR DU? Petra Engström Stockholm Business region Maj 2007 EN PRODUKTS URSPRUNG Vad ger en produkt existensberättigande? Är det tillgång och efterfrågan? Eller är det så att åtrå, längtan,

Läs mer

HEMTRAKT, TILLFÄLLIG KOLLEKTION / s.2 - s.8. OM SOCIALA ENTREPRENÖRER / s.9 - s.12. STÖDJER MÄNNISKOR OCH SAMHÄLLEN / s.17 - s.18

HEMTRAKT, TILLFÄLLIG KOLLEKTION / s.2 - s.8. OM SOCIALA ENTREPRENÖRER / s.9 - s.12. STÖDJER MÄNNISKOR OCH SAMHÄLLEN / s.17 - s.18 HEMTRAKT HANDGJORD KOLLEKTION FRÅN IKEA I SAMARBETE MED SOCIALA ENTREPRENÖRER I INDIEN SÄLJSTART: 19 FEBRUARI 2016 HEMTRAKT, TILLFÄLLIG KOLLEKTION / s.2 - s.8 OM SOCIALA ENTREPRENÖRER / s.9 - s.12 HUR

Läs mer

gavor gavokort kr Välj din gåva Från Sverige. Med kärlek.

gavor gavokort kr Välj din gåva Från Sverige. Med kärlek. gavor gavokort EEtttt vväärrddee ssoomm vvaarraarr 100-195 kr Välj din gåva Från Sverige. Med kärlek. gåvor 100-195 kr Mottagaren får en presentförpackning med vald gåva samt Tinas nya receptbok för frukost,

Läs mer

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Ekologisk och SMART mat Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Regeringens aktionsplan 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor till år 2010 Miljömålsarbete 16 Nationella miljömål

Läs mer

Högstadiets matematikorientering

Högstadiets matematikorientering Högstadiets matematikorientering STARTKORT MATEMATIKORIENTERING KONTROLLER FYLL I DINA SVAR FRÅN DE OLIKA KONTROLLERNA. HITTA OCH LÖS SÅ MÅNGA KONTROLLER DU HINNER. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Läs mer

ERNST ALEXIS OXFORD SHIRT ACADEMY

ERNST ALEXIS OXFORD SHIRT ACADEMY ERNST ALEXIS OXFORD SHIRT ACADEMY ERNST ALEXIS OXFORD SHIRT ACADEMY Det sägs att det var ett skotskt spinneri som från början utvecklade tyget till Oxfordskjortan, då de i slutet av 1800-talet skapade

Läs mer

Så här lätt färgar du textilier

Så här lätt färgar du textilier Så här lätt färgar du textilier Herdins Textile Colour natural fibre är en reaktiv flytande textilfärg som ger en tvättäkta infärgning av bomull, lin och viskos. Med Herdins Textile Colour natural fibre

Läs mer

Motgång gav ny framgång

Motgång gav ny framgång Motgång gav ny framgång När Monica Åberg och Sofie Selanders Kinaspecialiserade resebyrå fick rejäla motgångar "tack vare" viruset SARS så såg tjejerna en möjlighet att kunna satsa på det gemensamma intresset

Läs mer

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER N O R D I S K A A R B E T S P A P P E R Konsumentguide Använd kläderna Använd huvudet Skona miljön! Rostra Kommunikation v/ David

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt!

Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Äsch, det går bort i tvätten! Tvätta rätt, det är lätt som en plätt! Känslan av nytvättat! Det finns få känslor som går upp mot att krypa ner mellan rena lakan. Eller för den delen, ta på sig en nytvättad

Läs mer

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa UPPDRAG: AVLOPP In till samhället fraktas nyttigheter i form av olika material, mat, bränsle och vatten. Resurserna används och blir avfall av olika slag: fasta sopor, vattensopor och sopor i gasform.

Läs mer

Miljötips till Mammor och Pappor

Miljötips till Mammor och Pappor det är MIN framtid vi pratar om! Miljötips till Mammor och Pappor Till läsaren Dagens samhälle vill se redan ett nyfött barn som en konsument. Trendiga föräldratidningar informerar oss om nya och bättre

Läs mer

Skogsnäringens värdekedjor Forskning och innovation för ökat värdeskapande

Skogsnäringens värdekedjor Forskning och innovation för ökat värdeskapande Sammanfattning Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens uppgift är att med stöd av vetenskap och praktisk erfarenhet till samhällets gagn främja jordbruk och skogsbruk samt därtill knuten verksamhet. Akademien

Läs mer

Hur mycket jord behöver vi?

Hur mycket jord behöver vi? Hur mycket jord behöver vi? Ett arbetsmaterial för gymnasiets naturkunskap från Sveriges lantbruksuniversitet 1 Ett experiment i överlevnad Du har just anlänt. Här i stugan på den lilla svenska skärgårdsön

Läs mer

Några labbar om hur vatten och papper interagerar

Några labbar om hur vatten och papper interagerar Några labbar om hur vatten och papper interagerar Absorption av en vattendroppe Absorptionsmängd Absorptionshastighet Pappersstyrka Papperstillverkning Introduktion Många av de saker vi omger oss med är

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas)

1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas) Bilar 1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas) T- Ford 1908-1927 av Henry Ford, Ford Motor Company Michigan USA 1950-60-70 amerikanska V8 motorer Vad är orsaken till att människan utvecklar

Läs mer

Bilaga till klädskolan: Om klädernas miljöpåverkan

Bilaga till klädskolan: Om klädernas miljöpåverkan Bilaga till klädskolan: Om klädernas miljöpåverkan I faktabladet Klädskolan beskrivs stegen från fiber till färdig tröja och vidare till hur den säljs och används. I den här bilagan till faktabladet berättar

Läs mer

Läs om vårt HÅLLBARHETS- ARBETE! One step ahead TOWARDS SUSTAINABLE CLOTHING!

Läs om vårt HÅLLBARHETS- ARBETE! One step ahead TOWARDS SUSTAINABLE CLOTHING! Läs om vårt HÅLLBARHETS- ARBETE! One step ahead TOWARDS SUSTAINABLE CLOTHING! 1 2 ONE STEP AHEAD Sandryds långsiktiga vision och mål är att alla våra produkter ska bidra till en ansvars full och cirkulär

Läs mer

OMTENTAMEN Institutionen Textilhögskolan Monik Nyrén. Betygsgränser: 80 p Väl Godkänd. 60 p Godkänd

OMTENTAMEN Institutionen Textilhögskolan Monik Nyrén. Betygsgränser: 80 p Väl Godkänd. 60 p Godkänd HÖGSKOLAN I BORÅS OMTENTAMEN 2012-04-13 Monik Nyrén OMTENTAMEN Textil materiallära - distans Dag: 13 april 2012 Tid: 14:00 18:00 Max poäng: 90 p Betygsgränser: 80 p Väl Godkänd 60 p Godkänd Ni kan svara

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Unga röster om ek om e o

Unga röster om ek om e o Unga röster om eko Unga röster om eko Här i Sverige jobbar få människor som bönder. Men i många fattiga länder på södra halvklotet ser det annorlunda ut. Här bor de flesta på landet och arbetar inom lantbruket.

Läs mer

Ekologiska fotavtryck vår påverkan på planeten

Ekologiska fotavtryck vår påverkan på planeten Arbetsuppgifter för studiegruppen Ekologiska fotavtryck vår påverkan på planeten Arbetsmaterial: Underlag och fakta hittar ni i ert faktahäfte som ni laddar hem: http://www.wwf.se/source.php/1476873/ekologiska_fotavtryck_lr.pdf

Läs mer

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 TEXT: Rikard Lehmann. FOTO: Hampus Brefelt, The Studio, Malmö Vänd blad Fair Trade - ett vinnarekoncept för Paula och Kajsa i Terre de Femmes Det skiljer

Läs mer

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 2

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 2 Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 2 Snabbfrågor del 1 Lag Lag 1. Utanför vilket land ligger Stora Barriärrevet? Svar: Australien 2. Hur många är bröderna som ingår i gruppen Jedward? Svar: Två 3. Igår stängdes

Läs mer

Hållbart Mode Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hej! Vad kul att just du läser det här! Vår tanke med materialet som du nu håller i dina händer är att på ett engagerande

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

TEXTILA GOLV. Varmt Mjukt Ljuddämpande Isolerande Halkfritt HÖST/VINTER 2014. www.matt-tema.se

TEXTILA GOLV. Varmt Mjukt Ljuddämpande Isolerande Halkfritt HÖST/VINTER 2014. www.matt-tema.se TEXTILA GOLV HÖST/VINTER 2014 Varmt Mjukt Ljuddämpande Isolerande Halkfritt Dagens textila golv Det textila golvet skapar grunden till inredningen. Färgsprakande eller sobert beige - du väljer Vår mattkollektion

Läs mer

GMO på världsmarknaden

GMO på världsmarknaden GMO på världsmarknaden En marknadsöversikt för genetiskt modifierade organismer, GMO en kortversion USA, Argentina, Brasilien, Kanada, Kina, Indien, Paraguay och Sydafrika är de länder som producerar mest

Läs mer

Hotell & Restaurang 2014/2015

Hotell & Restaurang 2014/2015 Hotell & Restaurang 2014/2015 2 Krister Dahl, Olympic Champion 1996, 2000, 2004, 20123 I gastronomins tjänst sedan 1943 - - 4 5 1049 650 100% BOMULL KOCKROCK C44-60 - Kval 650: 000 vit N Årets Kock - en

Läs mer

DERBY OF SWEDEN kvalitet som känns

DERBY OF SWEDEN kvalitet som känns Produktkatalog 2005 DERBY OF SWEDEN kvalitet som känns Redan då vi tillverkade vår första skjorta 1933, alltså för över sjuttio år sedan, så hade vi bestämt oss för att arbeta med material och sömnad av

Läs mer

Gillar du jeans gillar du Up Front med jeanspassform!

Gillar du jeans gillar du Up Front med jeanspassform! Gillar du jeans gillar du Up Front med jeanspassform! Up Front PLAGG Up Front midjebyxa med jeanspassform Tycker du om att bära jeans? I så fall törs vi nästan lova att detta blir din favorit på arbetet.

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Underhålla funktionskläder, skor och kängor Tvätta och impregnera!

Underhålla funktionskläder, skor och kängor Tvätta och impregnera! Underhålla funktionskläder, skor och kängor Tvätta och impregnera! Funktionskläder, oavsett om det är underkläder, isolerande mellanlager eller väder- och vindskyddande ytterplagg, lever ofta ett tufft

Läs mer

UPPGIFT 5. -Hållbar utveckling.

UPPGIFT 5. -Hållbar utveckling. UPPGIFT 5 -Hållbar utveckling. VAD INGÅR? Arbete under några veckor. Del 1 Uppmärksamma eleverna på hur modeindustrin påverkar miljön. Filmklipp - diskutionsunderlag Avsluta med inlämningsuppgift knutna

Läs mer

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner Markering i mönstret när det finns en liten svart triangel i kanten av mönstret är det en markering som ska passa mot en söm eller en likadan markering på en annan del. Klipp ett litet jack i din sömsmån

Läs mer

DAHLÉNS FRÅN FÖRR TILL NUTID.

DAHLÉNS FRÅN FÖRR TILL NUTID. DAHLÉNS 2011/2012 DAHLÉNS FRÅN FÖRR TILL NUTID. Dahléns startades 1934 av min farmor och farfar, Åke och Rut Dahlén. På den tiden bestod tillverkningen av lönsömnad och1945 tillverkades den första egna

Läs mer