UPPGIFT 5. -Hållbar utveckling.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPGIFT 5. -Hållbar utveckling."

Transkript

1 UPPGIFT 5 -Hållbar utveckling.

2 VAD INGÅR? Arbete under några veckor. Del 1 Uppmärksamma eleverna på hur modeindustrin påverkar miljön. Filmklipp - diskutionsunderlag Avsluta med inlämningsuppgift knutna till kunskapskraven. Del 2 Praktiskt moment Återvinning av gamla produkter

3 Vilka undervisningsmål har gruppen för undervisningsinslaget? Målet är att eleverna ska förstå att deras vanor kan ha stor betydelse för framtiden.

4 VILKA PERSPEKTIV ÄR I FOKUS? Mode och kläder i fokus Textilindustrin Filmerna - hur jorden påverkas av textilindustrin Vilka gifter som finns i textilier och tryck Arbets- och levnadsvillkoren inom mode- och textilindustrin Täcker alla tre perspektiven av hållbar utveckling: ekologisk, social, och ekonomisk.

5 ÄMNESPLANER OCH KURSER? Bild Bild och Form Hantverk - Intro och Textil Design Hur kan projektet knytas till ämnesplaner och kurser? Detta projekt ryms inom kursen Bild/Bild och Form, men även Hantverk - Intro och Textil Design

6 UTMANING MED PROJEKT? Engagerade elever Förstå att de kan göra skillnad Vikten av förändrat levnadssätt för kommande generationer

7 UTVECKLINGSPOTENTIAL Bra grundmall vad gäller underlag. Ändra fokus - tex odling av rosor: Fairtrade - etiskt hållbart. Använda ekologiskt nedbrytbart material i buketter osv...

8 DEL 1 - FLIPPED CLASSROOM MATERIAL FRÅN UR.SE DISKUSSIONER I GRUPP OCH INLÄMNINGSUPPGIFT

9 KVALITET

10 KUNSKAPSKRAV - BILBIL0 & BILFOM0 E C A Du redogör översiktligt/enkelt/ sammanfattande för etiska förhållningssätt samt för lagar och andra bestämmelser om upphovsrätt och arbetsmiljö. Du redogör utförligt/noggrant/ detaljerat för etiska förhållningssätt samt för lagar och andra bestämmelser om upphovsrätt och arbetsmiljö. Du redogör utförligt/noggrant/ detaljerat för etiska förhållningssätt samt för lagar och andra bestämmelser om upphovsrätt och arbetsmiljö.

11 UPPGIFT - AVSNITT 1, SYJUNTA Kolla på avsnitt 1 på följande länk: Kvalitet-Syjunta Vi träffar en sömmerska i Bangladesh som är en av alla dem som syr för svenska märken. Hennes liv skulle förändras om konsumenterna betalade två kronor mer per plagg som hon har sytt och pengarna tillföll henne. Ricardo lär oss att knyta en fluga och vi träffar en manlig syjunta som berättar varför det är bra att pressa sömmarna när man syr.

12 UPPGIFT - AVSNITT 2, LÄDER & HÅRDROCK Kolla på avsnitt 2 på följande länk: Kvalitet-Lader-ochhardrock Camilla Thulin åker på hårdrocksfestival för att putsa skor och prata läder. Vi följer ekologisk tillverkning av skor, från hud till färdig produkt. Vi mäter gifter i Ttröjor med tryck och får se hur högklackade stövlar skapas i näver.

13 UPPGIFT - AVSNITT 3, I TVÄTTSTUGAN Kolla på avsnitt 3 på följande länk: Kvalitet-I-tvattstugan Camilla Thulin guidar oss genom tvättstugans värsta fällor och undersöker vad som händer om man häller en hel flaska vin på bästa blusen. Vi undersöker hur en sjöbotten och flod ser ut, där kemikalier som finns i våra kläder har samlats i flera år. Och så besöker vi ett färgeri på Bali, samt följer sidenets väg från mullbärslarv till tyg.

14 UPPGIFT - AVSNITT 5, HÅLLBART MODE Kolla på avsnitt 5 på följande länk: Smart mode håller länge. Följ med Camilla Thulin och se mode som är gjort för att hålla. I Sverige återvinns 20 % av alla textilier medan Tyskland och Holland återvinner kring 80 %. Vi reser dit och ser hur världsmästarna i återvinning gör för att lyckas så bra. Vi träffar Merino-fåren och ser deras ull bli en mössa. Och så möter vi mannen som broderar upplevelser från älskade TV-spel.

15 UPPGIFT - AVSNITT 6, LAPPA & LAGA Kolla på avsnitt 6 på följande länk: Kvalitet-Lappa-och-laga Vi tittar på plagg som lappats och lagats för att hålla ett helt liv och jämför med hur vi behandlar våra plagg i dag. Många av oss slänger hellre än att sy i knappen som fattas i skjortan. Camilla Thulin hjälper oss att ändra på det! I Rom träffar vi en kvinna som virkar lekparker. Vi ser hur det urgamla materialet bast blir till hatt och testar ullunderställ på laboratorium.

16 UPPGIFT - AVSNITT 8, REN BOMULL, SMUTSIG FRAMSTÄLLNING Kolla på avsnitt 8 på följande länk: Kvalitet-Ren-bomullsmutsig-framstallning Camilla Thulin tar oss med till Malmöoperan där hon tillsammans med dam- och herrskräddare berättar om hur idéer blir till färdiga kollektioner. Vi tittar närmare på bomullens blodiga historia och möter en väverska på Bali som behärskar den avancerade tekniken ikat.

17 UPPGIFT - DEADLINE: Ni har fått kolla på olika avsnitt ur serien Kvalite. Dessa avsnitt samt de diskussioner vi haft i grupp skall fungera som underlag för denna uppgift. Uppgiften är att skriva om: Det etiska förhållningssätt (moraliska attityd och inställning) DU har när det kommer till att handla kläder. Att tänka på: Har er inställning förändrats efter att ni kollat på denna serie?varför? varför inte? Är det något speciellt som har påverkat dig? Varför? Varför inte? Kan du tänka dig att betala mer för kläder som är framställda på ett bra sätt? Ja? Nej? Hur mycket? E C A Du redogör översiktligt/enkelt/ sammanfattande för etiska förhållningssätt. Du redogör utförligt/noggrant/ detaljerat för etiska förhållningssätt. Du redogör utförligt/noggrant/ detaljerat för etiska förhållningssätt.

18 DEL 2 - PRAKTISK DEL

19 DESIGN 01 - DESDES01 Återvinningsprojekt

20 SYFTE: Arbeta med produktutveckling och designprocessen. Arbeta i olika material och tekniker. Visualisera och presentera idéer i skisser, bild, ritning, modell, skrift och tal. Arbeta med projekt. Dokumentera er arbetsprocess. Redovisa i valfri teknik och kunna analysera och värdera egna och andras idéer.

21 CENTRALA INNEHÅLL SOM TÄCKS I UPPGIFTEN: Produktutveckling utifrån olika aspekter. Introduktion i designprocessens olika delar. Material och tekniker för två- och tredimensionell visualisering av idéer. Modeller för analys och värdering av egna och andras idéer. Presentation av idéer med bild, ritning, modell, skrift och tal. Grundläggande projektarbetsmetodik, till exempel projektplan, val av metod och redovisningsform i ett designprojekt. Förmåga att arbeta i projekt.

22 MODE INDUSTRINS MILJÖPÅVERKAN. Ni är är morgondagens designers! Var medvetna om hur vi påverkar miljön och vad vi kan göra åt det.

23 Vad kan vi göra? Återvinna! Handla ansvarsfullt!

24 ÅTERVINNINGSPROJEKT. Ni skall skapa en valfri produkt från material som ni hittar i återvinnings-lådorna. Utöver det som finns i dessa lådor får ni ENBART använda er av följande saker i salen: Tråd Dragkedjor

25 UPPGIFT Designa valfri produkt från återvunnet material. Exempel på saker ni kan göra är: Klädes plagg eller en hel outfit - Klänning, tröja, linne eller kjol, undvik gärna byxor då detta är något ni kommer göra i åk 2. Accessoarer - Smycken, diadem, hatt, väska eller dylikt.

26 UPPGIFT - PRODUKTUTVECKLING & DESIGNPROCESSEN Under arbetets gång skall ni föra loggbok. När arbetet är klart skall ni även redovisa ert arbete muntligt framför klassen. Följande saker skall ges svar på i loggbok och under redovisningen. Vem designer jag åt? Kille? Tjej? Unisex? Ålder? Stil? Ekonomi?

27 DEL 1 Ni har x lektioner på er att: Välja det material ni skall arbeta med Dokumentera arbetet i era loggböcker Börja planera och skissa på era produkter

28 BETYGSMATRIS Färdigheter E C A Designprocessen Du kan enkelt beskriva och visa (loggbok) hur du arbetat och gått tillväga under designprocessen och hela arbetets gång. Du kan med viss noggrannhet berätta och visa (loggbok) hur du arbetat och gått tillväga under designprocessen och hela arbetets gång. Hur har du tänkt och varför blev resultatet som det blev? Du kan med säkerhet berätta och visa (loggbok) hur du arbetat och gått tillväga under designprocessen och hela arbetets gång. Hur har du tänkt och varför blev resultatet som det blev? Din redovisning och loggbok är detaljerad, noggrann och ingående och det framgår tydligt att du förstått syftet med arbetet. Arbetsprocess och resultat Du kan följa instruktionerna du fått i presentationen och uppnår ett gott resultat. Med hjälp från lärare slutför du uppgiften. Du följer instruktionerna du fått i presentationen men tar även eget initiativ gällande uppgiften och uppnår ett gott resultat. Med lite stöd från lärare utför du uppgiften. Du följer instruktionerna du fått i presentationen men tar även eget initiativ och ansvar gällande uppgiften och uppnår ett mycket gott resultat. Endast i samråd med lärare slutför du uppgiften och arbetar annars självständigt. Presentation och loggbok Du presenterar din designprocess och resultat med bild, ritning, modell, skrift och tal. (Loggbok och redovisning) Du presenterar med vald metod din designprocess och resultat med bild, ritning, modell, skrift och tal med viss säkerhet. (Loggbok och redovisning) Du presenterar med vald metod din designprocess och resultat med bild, ritning, modell, skrift och tal med säkerhet. (Loggbok och redovisning) Metod Du arbetar med givna metoder under arbetets gång. Du arbetar med valda metoder under arbetets gång och förklarar varför du valt dessa. Du arbetar med valda metoder under arbetets gång och förklarar varför du valt dessa. Ge exempel på varför du anser att dina valda metoder är bra. Berätta hur du arbetat med dessa metoder.

29 NÄSTA STEG Nu när du fått en bra idé om det material du skall arbeta med och kollat upp och analyserat vad du vill att din produkt skall vara är det bara att sätta igång att arbeta med skapandet av din produkt. Glöm inte att föra loggbok då denna kommer vara en del av din betygsbedömning. Vi går tillsammans igenom detta men läs noggrant igenom betygsmatrisen på nästa sida på egen hand för att se vad du behöver göra för att uppnå ditt mål. Är något oklart eller om du undrar över något så FRÅGA MIG!

30 BETYGSMATRIS Färdigheter E C A Designprocessen Du kan enkelt beskriva och visa (loggbok) hur du arbetat och gått tillväga under designprocessen och hela arbetets gång. Du kan med viss noggrannhet berätta och visa (loggbok) hur du arbetat och gått tillväga under designprocessen och hela arbetets gång. Hur har du tänkt och varför blev resultatet som det blev? Du kan med säkerhet berätta och visa (loggbok) hur du arbetat och gått tillväga under designprocessen och hela arbetets gång. Hur har du tänkt och varför blev resultatet som det blev? Din redovisning och loggbok är detaljerad, noggrann och ingående och det framgår tydligt att du förstått syftet med arbetet. Material och tekniker Du använder dig av olika (givna) material och tekniker för att slutföra uppgiften. Du väljer och använder dig av olika material och tekniker för att slutföra uppgiften. Du kan även berätta om varför du valt de olika materialen. Tex beroende på färg, material och form etc. Du väljer och använder dig av olika material och tekniker med säkerhet för att slutföra uppgiften. Du kan även noggrant berätta om varför du valt de olika materialen. Tex beroende på färg, material och form etc. Hur har dessa påverkat slutresultatet? Jämför med andra material och hur de hade kunna ge en annan slutprodukt. Arbetsprocess Du kan följa instruktionerna du fått i presentationen och uppnår ett gott resultat. Med hjälp från lärare slutför du uppgiften. Du följer instruktionerna du fått i presentationen men tar även eget initiativ gällande uppgiften och uppnår ett gott resultat. Med lite stöd från lärare utför du uppgiften. Du följer instruktionerna du fått i presentationen men tar även eget initiativ och ansvar gällande uppgiften och uppnår ett mycket gott resultat. Endast i samråd med lärare slutför du uppgiften och arbetar annars självständigt. Utvärdering Du utvärderar enkelt din designprocess. Du utvärderar noggrant din designprocess och ger exempel på vad som var bra respektive dåligt. Du utvärderar noggrant och detaljerat din designprocess och ger exempel på vad som var bra respektive dåligt samt vad som skulle kunna förbättras och vilka kunskaper du tar med dig till nästa gång för att förbättras ytterligare.. Presentation och loggbok Du presenterar din designprocess och resultat med bild, ritning, modell, skrift och tal. (Loggbok och redovisning) Du presenterar med vald metod din designprocess och resultat med bild, ritning, modell, skrift och tal med viss säkerhet. (Loggbok och redovisning) Du presenterar med vald metod din designprocess och resultat med bild, ritning, modell, skrift och tal med säkerhet. (Loggbok och redovisning) Projektarbete Du genomför ett projektarbete med gott resultat. Du genomför ett projektarbete med gott resultat. Att du enbart får arbeta med återvunnet material skall endast begränsa dig till en viss del. Du genomför ett projektarbete med mycket gott resultat. Att du enbart får arbeta med återvunnet material skall inte hindra dig i din kreativitet. Metod Du arbetar med givna metoder under arbetets gång. Du arbetar med valda metoder under arbetets gång och förklarar varför du valt dessa. Du arbetar med valda metoder under arbetets gång och förklarar varför du valt dessa. Ge exempel på varför du anser att dina valda metoder är bra. Berätta hur du arbetat med dessa metoder.

31 REDOVISNING Design (din produkt/-er) Din loggbok (Designprocess och produktutveckling) Muntlig redovisning Kom ihåg att kolla igenom presentationerna Introduktion i designprocessen och Loggbok för att förbereda er inför redovisningen.

Hållbart Mode. Skapa och laga. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode. Skapa och laga. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Skapa och laga Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Skapa och laga Varför ska vi laga? Syfte med Lektionen Temat handlar om det egna skapandet och hur vi kan använda

Läs mer

Plaggmönster. & Illustrator

Plaggmönster. & Illustrator 7,6 cm 6,5 cm 2,5 cm 3 cm Ärmhålsbredd: 10,6 cm 2,5 cm 2,5 cm 2 cm 2 cm 12 pt 3 cm 2,5 cm Plaggmönster & Illustrator c a b GRUNDLINJEN MITT FRAM MITT BAK BYSTVIDDSLINJEN MIDJELINJEN Kursens innehåll Material,

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2

Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2 Strävansmål för åk 2 Exempel på arbetsuppgifter Fridhems uppnåendemål för åk 2 Bygga upp sin självkänsla och tilltro till den egna förmågan att slöjda. Öka finmotoriken Tillägna sig kunskaper om god arbetsmiljö.

Läs mer

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEKNIK Ämnet teknik är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Teknik handlar om att uppfylla människors behov och önskemål genom att omvandla naturens fysiska resurser eller immateriella tillgångar i produkter,

Läs mer

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet TEKNIK Ämnet teknik är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Teknik handlar om att uppfylla människors behov och önskemål genom att omvandla naturens fysiska resurser eller immateriella tillgångar i produkter,

Läs mer

HANTVERK. Ämnets syfte

HANTVERK. Ämnets syfte HANTVERK Ämnet hantverk behandlar hantverkstekniker och material, verktyg, maskiner och annan utrustning inom det hantverksområde som eleven har valt. Det behandlar också yrkesetik under arbetsprocessen

Läs mer

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DESIGN Ämnet design behandlar den arbetsprocess där man medvetet och innovativt utvecklar produkter så att de uppfyller målgruppens funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla

Läs mer

Hållbart Mode. Normkritik. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode. Normkritik. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Normkritik Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Normkritik Min stil Syfte med Lektionen Temat handlar om normkritik, att tänka kritiskt kring de kläder vi har

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Slöjd Ämnets syfte och roll i utbildningen Slöjdämnet bidrar till elevernas allsidiga utveckling genom att öva upp deras skapande, manuella och kommunikativa förmåga. Slöjd innebär manuellt och intellektuellt

Läs mer

DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA

DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA Anneli Palmsköld Filosofie doktor i etnologi Forskningsassistent Institutet för folklivsforskning vid Nordiska museet En undran Vad gör du med trasiga lakan, handdukar,

Läs mer

KONSTRUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

KONSTRUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet KONSTRUKTION Ämnet konstruktion behandlar konstruktionsprocesser från idé till färdig produkt, där syftet är att utforma och dimensionera produkter med sikte på ändamålsenlig formgivning, funktion och

Läs mer

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012.

Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. PROJEKT: DICE Ett projektarbete i svenska, teknik och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2012. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av teknikutvecklingsprocessen d.v.s.

Läs mer

Hållbart Mode. Konsumentmakt. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode. Konsumentmakt. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Konsumentmakt Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Konsumentmakt Kritisk konsument Syfte med Lektionen Temat handlar om konsumentmakt och hållbarhet, hur vi kan

Läs mer

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI VENTILATIONSPLÅTSLAGERI Ämnet ventilationsplåtslageri behandlar ventilationstekniska system och deras uppbyggnad samt hur ett väl fungerande inneklimat påverkar vår boende- och arbetsmiljö. Ämnets syfte

Läs mer

Broskolans. röda tråd i Slöjd

Broskolans. röda tråd i Slöjd Broskolans röda tråd i Slöjd Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

KONSTRUKTION. Ämnets syfte

KONSTRUKTION. Ämnets syfte KONSTRUKTION Ämnet konstruktion behandlar konstruktionsprocesser från idé till färdig produkt, där syftet är att utforma och dimensionera produkter med sikte på ändamålsenlig formgivning, funktion och

Läs mer

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN Ämnet husbyggnad specialyrken behandlar olika arbetstekniker inom valt specialyrke, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att användas. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

PLÅTSLAGERI. Ämnets syfte

PLÅTSLAGERI. Ämnets syfte PLÅTSLAGERI Ämnet plåtslageri behandlar grundläggande planering och genomförande av plåtslageriarbeten. Det behandlar arbetsmetoder inom såväl byggnads- som ventilationsplåtslageri. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

PLÅTSLAGERITEKNIK. Ämnets syfte

PLÅTSLAGERITEKNIK. Ämnets syfte PLÅTSLAGERITEKNIK Ämnet plåtslageriteknik behandlar hur man planerar och genomför plåtslageriarbeten. Det behandlar även arbetsmetoder och olika plåtmaterials egenskaper samt hur man väljer lämpliga verktyg

Läs mer

Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering

Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering Kursens syfte är att ge en kulturorienterande allmänbildning, en omfattande kännedom om och förståelse för konstens, designens och kulturindustrins

Läs mer

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön.

Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Vad är ekologisk bomull? När man odlar vanlig bomull används mycket bekämpningsmedel och konstgödningsmedel vilket inte är bra för miljön. Istället kan man köpa kläder av ekologisk bomull och då kan man

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte

FORMGIVNING. Ämnets syfte FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Ämnesfördjupning Kursens syfte är att förstärka och fördjupa den studerandes kunskaper om konstnärliga tekniker och den kreativa processen. Efter slutförd kurs ska den studerande: - förstå samspelet mellan

Läs mer

ANLÄGGNING. Ämnets syfte

ANLÄGGNING. Ämnets syfte ANLÄGGNING Ämnet anläggning behandlar mark- och anläggningsbyggande från planering till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar också olika jord- och bergmaterials egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

Återanvända, återvinna eller slänga kläderna? - om vilken påverkan våra kläder har på jorden.

Återanvända, återvinna eller slänga kläderna? - om vilken påverkan våra kläder har på jorden. Återanvända, återvinna eller slänga kläderna? - om vilken påverkan våra kläder har på jorden. Textilindustrin är den näst mest förorenande branschen i världen, bara oljeindustrin har större miljöpåverkan.

Läs mer

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2012 Visuell kommunikation 180 p

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2012 Visuell kommunikation 180 p Visuell kommunikation 180 p Varje uppgift ska monteras på pannå i högst A3-format och tydligt märkas med uppgiftens nr, ditt namn och telefonnummer. Arbetsprover, och övriga merithandlingar ska skickas

Läs mer

Förslag på kunskapskrav och förmågor

Förslag på kunskapskrav och förmågor Leksaker av skräp Av kartong Förslag på kunskapskrav och förmågor Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar konstruktion och utprövning. Hur faserna

Läs mer

GOLVLÄGGNING. Ämnets syfte

GOLVLÄGGNING. Ämnets syfte GOLVLÄGGNING Ämnet golvläggning behandlar läggning av olika golvmaterial såsom plastmattor och homogena parkettgolv. Det behandlar dessutom uppsättning av olika väggmattor. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2013 Form 180 p

Arbetsprover för sökande till Beckmans Designhögskola 2013 Form 180 p Form 180 p Varje uppgift ska monteras på pannå i högst A3-format och tydligt märkas med uppgiftens nr, ditt namn och telefonnummer. Arbetsprover, och övriga merithandlingar ska skickas enligt instruktion

Läs mer

Idé och formgivning 2010-06-14. Skolan strävar efter att eleven:

Idé och formgivning 2010-06-14. Skolan strävar efter att eleven: Idé och formgivning utvecklar kunskaper och lust till ett kreativt skapande utifrån egna erfarenheter och intressen, bygger upp en handlingsberedskap för det dagliga livets behov med beaktande av aspekter

Läs mer

MOBILA ARBETSMASKINER

MOBILA ARBETSMASKINER MOBILA ARBETSMASKINER Ämnet mobila arbetsmaskiner behandlar olika typer av jordförflyttande och lyftande anläggningsmaskiner, deras utrustning samt hur de hanteras vid olika typer av anläggningsarbete.

Läs mer

En produkts livscykel

En produkts livscykel En produkts livscykel Du ska arbeta med en produkt eller förpackning. Den ska vara gjord av ett eller flera olika material. Du ska beskriva produkten från det att produkten är råvara och fram till färdig

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN Industridesigns grunder Industrial designs basis 26,5 högskolepoäng / 26,5 ECTS credits Kurskod: IDK112, termin 2 Kursens indelning

Läs mer

Presentation av Grön Flagg Frisörprogrammet

Presentation av Grön Flagg Frisörprogrammet Presentation av Grön Flagg 2016-2017 Frisörprogrammet NÄRMILJÖ: Natur - Kultur - Arbetsmiljö (Källsortering, Miljöavfall och Respekt) HVFR16a Åk 1 Mål - Närproducerad frukost. Studiebesök på museum. Att

Läs mer

P R O J E K T : D I C E

P R O J E K T : D I C E P R O J E K T : D I C E Ett projektarbete i svenska, entreprenörskap och engelska, riktat mot DICE. Thoren Innovation School HT2013. UPPDRAG Uppgiften är att arbeta med den första delen av utvecklingsprocessen

Läs mer

BELÄGGNING. Ämnets syfte

BELÄGGNING. Ämnets syfte BELÄGGNING Ämnet beläggning behandlar beläggningsarbete, från tillverkning av asfalt till det att vägobjektet är färdigt att brukas. I samhället ställs allt högre krav på vägars utformning och kvalitet.

Läs mer

Marie Svensson och Camilla Sjöberg

Marie Svensson och Camilla Sjöberg VÄLKOMNA! Marie Svensson och Camilla Sjöberg Björkhagaskolan, Söderköping Teknikuppdrag för elever på mellanstadiet Genom teknikuppdrag får vi eleverna att pröva och ompröva sina idéer utifrån givna yttre

Läs mer

BYGG OCH ANLÄGGNING. Ämnets syfte

BYGG OCH ANLÄGGNING. Ämnets syfte BYGG OCH ANLÄGGNING Ämnet bygg och anläggning behandlar byggandet från planeringsstadiet till färdigställande och drift. Det behandlar även bygg- och anläggningsbranschens olika yrken och arbetsvillkor.

Läs mer

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att:

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att: Tema Drömmar Innehåll - Introduktion till tolkningsuppgift: Genomgång av hur en kan tolka en textil bild med hjälp av begrepp som till exempel komposition, färg, teknikval och narrativitet. - Grupparbete:

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 8- VT/ 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 8- VT/ 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 8- VT/ 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal skrift i teknik - Skapande arbete ger eleverna

Läs mer

Hållbart Mode. Materiallära. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode. Materiallära. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Materiallära Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Materiallära Utforska bomull Syfte med Lektionen Temat handlar om materiallära och hållbarhet. Syftet med lektionen

Läs mer

MUR- OCH PUTSVERK. Ämnets syfte

MUR- OCH PUTSVERK. Ämnets syfte MUR- OCH PUTSVERK Ämnet mur- och putsverk behandlar murararbetet från planering och utförande till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar grundmurar, murverk och putsade ytor. Ämnets syfte

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

PLÅTSLAGERITEKNIK. Ämnets syfte

PLÅTSLAGERITEKNIK. Ämnets syfte PLÅTSLAGERITEKNIK Ämnet plåtslageriteknik behandlar hur man planerar och genomför plåtslageriarbeten. Det behandlar även arbetsmetoder och olika plåtmaterials egenskaper samt hur man väljer lämpliga verktyg

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Digitala verktyg Kursen syftar till att ge den studerande kunskap i och praktisk erfarenhet av tillgängliga digitala verktyg och hur man kan använda sig av dessa i en designprocess. Den studerande får

Läs mer

Hållbart Mode Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hej! Vad kul att just du läser det här! Vår tanke med materialet som du nu håller i dina händer är att på ett engagerande

Läs mer

beslutade den 26 september 2013. Skolverket föreskriver med stöd av 1 kap. 4 tredje stycket gymnasieförordningen

beslutade den 26 september 2013. Skolverket föreskriver med stöd av 1 kap. 4 tredje stycket gymnasieförordningen 2013-09-26 1 (12) Dnr: 62-2013:589 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:161) om ämnesplan för ämnet anläggningsförare i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial

Läs mer

Presentation av Grön Flagg Frisörprogrammet

Presentation av Grön Flagg Frisörprogrammet Presentation av Grön Flagg 2016-2017 Frisörprogrammet NÄRMILJÖ: Natur - Kultur - Arbetsmiljö (Källsortering, Miljöavfall och Respekt) HVFR16a Åk 1 Mål - Närproducerad frukost. Studiebesök på museum. Att

Läs mer

Syftet med den här uppgiften är att eleven ska få kunskaper om hur man i branschen arbetar med hållbar utveckling

Syftet med den här uppgiften är att eleven ska få kunskaper om hur man i branschen arbetar med hållbar utveckling Inred ett hotellrum Uppgift i kursen Våningsservice 1 Hotell-och turismprogrammet Syftet med den här uppgiften är att eleven ska få kunskaper om hur man i branschen arbetar med hållbar utveckling Fokus

Läs mer

Arkitektur/Projekt. Utbildningen som kursen ingår i : Arkitekturutbildningen

Arkitektur/Projekt. Utbildningen som kursen ingår i : Arkitekturutbildningen Arkitektur/Projekt Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om hur arkitekturens olika discipliner definieras och samverkar. Syftet är också att ge färdigheter och kompetens att tillämpa de inom

Läs mer

ANLÄGGNING. Ämnets syfte

ANLÄGGNING. Ämnets syfte ANLÄGGNING Ämnet anläggning behandlar mark- och anläggningsbyggande från planering till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar också olika jord- och bergmaterials egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

BERGHANTERING. Ämnets syfte

BERGHANTERING. Ämnets syfte BERGHANTERING Ämnet berghantering behandlar borrning och sprängning av bergmaterial för såväl ledningar, vägar och tunnlar till industriell verksamhet som gruvor och större dagbrott. Det behandlar även

Läs mer

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 15 Teknik, slöjd och hemkunskap

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 15 Teknik, slöjd och hemkunskap Lägenhetsprojekt, så 9 ht 15 Teknik, slöjd och hemkunskap Teknik och slöjd Husbygge Krav: Du skall göra en ritning över en Attefallsstuga som skulle kunna vara en lägenhet. Kravet är 25 m 2 och 4 m i takhöjd.

Läs mer

Foto: Malmö stad / Annika Trenneman. Hållbar utveckling. Vad är det och vad kan jag göra? Övningar elev

Foto: Malmö stad / Annika Trenneman. Hållbar utveckling. Vad är det och vad kan jag göra? Övningar elev Foto: Malmö stad / Annika Trenneman Hållbar utveckling Vad är det och vad kan jag göra? Övningar elev Årskurs: 4 6 Material: Eva Hörnblad och Annika Trenneman www.malmo.se/pedagogiskakartor Sorteringsmall

Läs mer

MOBILA ARBETSMASKINER

MOBILA ARBETSMASKINER MOBILA ARBETSMASKINER Ämnet mobila arbetsmaskiner behandlar olika typer av jordförflyttande och lyftande anläggningsmaskiner, deras utrustning samt hur de hanteras vid olika typer av anläggningsarbete.

Läs mer

Batterijakten 2017 Delmoment: Kreativitet - lärarhandledning

Batterijakten 2017 Delmoment: Kreativitet - lärarhandledning Batterijakten 07 Delmoment: Kreativitet - lärarhandledning Välkommen till den nya kreativa tävlingen i Batterijakten! Vad roligt att ni är med! Vi vill genom tävlingen uppmuntra till kreativt tänkande

Läs mer

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att bedöma kvaliteten av animationer när det gäller form, innehåll och teknik.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att bedöma kvaliteten av animationer när det gäller form, innehåll och teknik. ANIMATION Animation är en uttrycksform för att illustrera rörelse i bild och förekommer både som egen konstform och som verktyg för visualisering eller effekter i till exempel spelfilm, reklamfilm och

Läs mer

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213

eck utv relativt väl ecklade utv goda relativt väl ecklade elativt väl förhållandevis stor utv lade och r 213 ÖJD 3.16 ÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar

Läs mer

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 16 Teknik, slöjd och hem-, och konsumentkunskap

Lägenhetsprojekt, så 9 ht 16 Teknik, slöjd och hem-, och konsumentkunskap Lägenhetsprojekt, så 9 ht 16 Teknik, slöjd och hem-, och konsumentkunskap Teknik och slöjd Husbygge Krav: Du skall göra en ritning över en Attefallsstuga som skulle kunna vara en lägenhet. Kravet är 25

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Industridesignens grunder Industrial designs basis 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod: IDK114 Fastställd

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

MÅL 10 Förmåga att arbeta i projekt. MÅL 9 Förmåga att presentera delarna i designprocessen och resultatet med bild, modell, ritning, skrift och tal.

MÅL 10 Förmåga att arbeta i projekt. MÅL 9 Förmåga att presentera delarna i designprocessen och resultatet med bild, modell, ritning, skrift och tal. Design 1 Matriser Fo rklaringar av kunskapskriterierna och ma len Förklaringarna utgår från Skolverkets lärarlitteratur Gymnasieskola 2011, sidorna 56-59. MÅL 10 Förmåga att arbeta i projekt A: Eleven

Läs mer

Syfte: Geografi värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Syfte: Geografi värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling. Lärarhandledning Hållbar utveckling Vad är det och vad kan jag göra? Åk 4 6 Det här arbetet innefattar flera ämnen, geografi, biologi och kemi. Lärarhandledningen är uppdelad i två delar en SO-del och

Läs mer

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40.

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Design och produktveckling Ett arbetsområde i Teknik Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Ur det centrala innehållet i kursplanen för teknik, årskurs 7-9: Bearbetning av råvara till färdig

Läs mer

Undersök vad som är programmerat

Undersök vad som är programmerat Undersök vad som är programmerat Lektionen är en kort introduktion till ett arbete med teknik i skolan. Eleverna undersöker tekniken i sin närmiljö. Lektionen är skapad av Christina Löfving (itmamman)

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan 3.16 Slöjd Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande

Läs mer

Inriktnings- och fördjupningskurser Design och produktutveckling

Inriktnings- och fördjupningskurser Design och produktutveckling Inriktnings- och fördjupningskurser Design och produktutveckling TE - Berzeliusskolan Centralt innehåll för inriktnings- och fördjupningskurser för Design och produktutveckling på Berzeliusskolan Mer utförlig

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet textilslöjd

Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet textilslöjd Annerstaskolan Lokal pedagogisk planering för årskurs 4 i ämnet textilslöjd Centralt innehåll benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt till exempel virkning och urholkning. Lärområde

Läs mer

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor SLÖJD. Reviderade 2009-04-02

KRAVNIVÅER. Åtvidabergs kommuns grundskolor SLÖJD. Reviderade 2009-04-02 KRAVNIVÅER Åtvidabergs kommuns grundskolor SLÖJD Reviderade 2009-04-02 Förord Välkommen att ta del av Åtvidabergs kommuns kravnivåer och bedömningskriterier för grundskolan. Materialet har tagits fram

Läs mer

Engelska 7, ENGENG07, 100 p

Engelska 7, ENGENG07, 100 p Prövning Engelska 7, ENGENG07, 100 p Lärobok och litteratur McKay/Brodin/Clayton/Webster, Blueprint C, ISBN: 978-91-47-9196-6 En list på litterära verk skickas ut av läraren till studenterna. Romanerna

Läs mer

Ett litet kompendium för att börja Omskapa.

Ett litet kompendium för att börja Omskapa. Ett litet kompendium för att börja Omskapa. Det här kompendiet får inte spridas vidare utan att fråga The Wardrobe om lov. Maila till info@the-wardrobe.se om du har frågor eller vill sprida detta vidare.

Läs mer

Undervisningen i ämnet medieproduktion ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet medieproduktion ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion behandlar produktion och tekniker inom medieområdet. Ämnet handlar om hela arbetsprocessen, från idé till färdig produkt. I ämnet ingår olika yrkesroller inom området

Läs mer

JÄRNVÄGSBYGGNAD. Ämnets syfte

JÄRNVÄGSBYGGNAD. Ämnets syfte JÄRNVÄGSBYGGNAD Ämnet järnvägsbyggnad behandlar byggandet av järnvägar från planeringsstadiet till färdig räls. Byggandet av järnvägar bidrar till utformningen av infrastrukturen och de miljöer vi vistas

Läs mer

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering.

Slöjdens arbetsprocesser - Orientering i slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering. Remissversion av kursplan i slöjd i grundskolan Slöjd Syfte Människans förmåga att bearbeta material och tillverka föremål är väsentlig för både individens och samhällets utveckling. Att slöjda är ett

Läs mer

RENGÖRINGSSERVICE. Ämnets syfte

RENGÖRINGSSERVICE. Ämnets syfte RENGÖRINGSSERVICE Ämnet rengöringsservice behandlar hur man säkert och systematiskt arbetar med rengöring med för ändamålet avsedda metoder, medel, redskap och maskiner. Det behandlar också rengöringens

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10

Naturvetenskapliga fakulteten. Dnr G 217 4135/10 Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 217 4135/10 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk, kandidatprogram, 180 högskolepoäng Grundnivå Bachelor s programme in Leadership and in Handicraft

Läs mer

HUSBYGGNAD. Ämnets syfte

HUSBYGGNAD. Ämnets syfte HUSBYGGNAD Ämnet husbyggnad behandlar husbyggnadsprocessens alla stadier från projektering till det att objektet är färdigt att användas. Det behandlar även svensk byggtradition och arkitektur samt olika

Läs mer

Håkan Elderstig, förstelärare, Stockholm Science & Innovation School

Håkan Elderstig, förstelärare, Stockholm Science & Innovation School Digital teknikundervisning Teknik 1-kursen kan ha ett nära hundraprocentigt digitalt fokus och innehåll. Minimera vilka stålkvaliteter som behövs för att tillverka en bil. Ta in CAD, programmering, Algodoo,

Läs mer

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: UTSTÄLLNINGSDESIGN Utställningsdesign som kommunikationsform innehåller många dimensioner och erbjuder olika uttrycksmöjligheter. Alla sinnen berörs och påverkas av hur föremål, färger, bilder, texter,

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide 2015 Sätergläntans huvudbyggnad sätergläntan hemslöjdens gård Knippbodarna 119 793 41 Insjön 0247-645 70 info@saterglantan.se www.saterglantan.se

Läs mer

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu

Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Nyhet! Ekologiska och miljövänliga kläder av bambu Får bara säljas av skolklasser och idrottslag Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till laget/klassen och samtidigt bidra till en lite bättre värld. bamboo

Läs mer

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 TEXT: Rikard Lehmann. FOTO: Hampus Brefelt, The Studio, Malmö Vänd blad Fair Trade - ett vinnarekoncept för Paula och Kajsa i Terre de Femmes Det skiljer

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8 PLANERING OCH BEDÖMNING TEKNIK ÅK 8 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 8: 1 Intro Ritteknik 2 Rita i vyer 3 Forts. Rita i vyer 4 Bygga modeller 5 Repetition 6 Förhör Ritteknik 7 Intro Internetuppgift 8 Intro

Läs mer

Kursplanen i ämnet slöjd

Kursplanen i ämnet slöjd DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet slöjd Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9

HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 HANDLEDNING FÖR LÄRARE, ÅRSKURS 7 9 Sverige bidrar till utsläpp utomlands I Sverige minskar utsläppen av växthusgaser men det vi konsumerar ger utsläpp utomlands. Om materialet Årskurs: 7 9 Lektionslängd:

Läs mer

Dags för kläderna att komma ut ur garderoben. - Klädbytardagen 2013

Dags för kläderna att komma ut ur garderoben. - Klädbytardagen 2013 Dags för kläderna att komma ut ur garderoben - Klädbytardagen 2013 Har du glömt något i garderoben? Har du några vardagskläder i garderoben som du inte har använt det senaste året? Kanske hänger det kavajer

Läs mer

MÅLERI. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet måleri ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

MÅLERI. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet måleri ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MÅLERI Ämnet måleri behandlar byggnadsmåleri från planering och utförande till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar även färgens estetiska värden och skyddande egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

Hållbart Mode. Schyssta kläder. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter

Hållbart Mode. Schyssta kläder. Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Hållbart Mode Schyssta kläder Ett utbildningsmaterial från Stilmedveten & Sveriges Konsumenter Schyssta kläder I sömnadsfabriken Syfte med Lektionen Temat handlar om att få förståelse för hur arbetsförhållandena

Läs mer

Design 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN

Design 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN 3 00 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PLANERING DESIGN & SÖMNAD AV KLÄDER 2 ARBETSPLAN ORDLISTA TOPP & T-SHIRT KJOL ÖVERDELAR KJOL 3 DESIGN ANVÄNDA DESIGNMALL DAM HERR 4 MÅTT 5 MODELLFÖRÄNDRING 6 MODELLFÖRÄNDRING

Läs mer