Röda tråden Förord Fotbollens attraktionskraft Vision Limhamn Bunkeflo 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Röda tråden Förord Fotbollens attraktionskraft Vision Limhamn Bunkeflo 2007"

Transkript

1 RÖDA TRÅDEN

2 Röda tråden Förord En förening skall alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Idrotten måste följa med i samhällsutvecklingen om man vill vara en respekterad partner i det framtida samhället. Många föreningar har idag stora svårigheter med sin tillvaro därför att man saknar en vision, ett tydligt mål och till slut en roll i samhället. Dessutom lägger man merparten av sin energi på det som har varit. Den framgångsrika föreningen vågar möta framtiden genom att försöka förstå vilka krav som sannolikt ställs på en idrottsförening år Idrotten behövs alltmer i takt med att samhället fragmenteras, vilket innebär att det uppstår behov av nya mötesplatser. För många människor kan en modern och stark förening bli kittet det som förenar och bidrar till lust och glädje. Därför måste alltid idrottsrörelsen vara större än själva idrottsprestationen. Därför är fotbollen ett verktyg för att nå högre mål. Fotbollens attraktionskraft Den 1 januari 2008 blev sammanslagningen mellan Limhamns IF och Bunkeflo IF verklighet. Efter hårt arbete i bägge föreningarna och i den styrgrupp som bildades för projektet blev det klart. För att bygga en stabil förening behövs kontinuitet och en bra numerär. LB07 med sitt befolkningsunderlag skapar en fantastisk förutsättning för detta. Vi erbjuder barn- och ungdomar en fantastisk fritidssysselsättning, att få träna och spela fotboll i en socialt trygg och bra miljö med välutbildade ledare och instruktörer vilket borgar för en gedigen utbildning både på och utanför fotbollsplanen som barnen tar med sig genom hela livet. A-lagets status har stor betydelse i en föreningsutveckling. A-lagets serietillhörighet sätter ribban för hela föreningen. Alla människor vill känna en framgångskänsla. Med ett A-lag på elitnivå garanteras en högre genomgående föreningskvalitet, från fotbollsskolan till seniorlag. Vi måste således bli en attraktiv förening med en attraherande idrott fotboll för att vara en förening för framtiden. För detta ändamål har vi tagit fram mål- och riktlinjer inom LB07 ungdomsfotboll. Här finner du även annan viktig information om föreningen som vår drogpolicy, ledstjärnor för dig som ledare, spelare och förälder. Vision Vår vision är att skapa en förening för 2000-talet som förenar bredd och elit med ett starkt varumärke och som ligger i framkanten av samhällsutvecklingen. Målsättningen är att vara en mötesplats för likasinnade människor som har passion och engagemang för att skapa framtiden där fotbollen är ett verktyg för att nå högre mål.

3 Föreningsverksamheten Barn och ungdom Vår verksamhet bedrivs från 4-årsåldern då fotbollslekskolan tar emot barnen i 5-mannafotboll med inriktning på lek med bollen, fortsätter med 7-mannafotboll, med inriktning på spel med boll för att sedan gå över i 11-mannafotboll med inriktning på att tävla med boll. Fokus skall alltid vara glädje och hälsosamt idrottande. Vi vill fostra och skapa kamratskap, fair play, hänsyn och klubbkänsla. Ett långsiktigt mål är att vara bland Sveriges bästa utvecklingsmiljöer för unga spelare. Herrlaget Vi skall tillhöra Svensk Elitfotboll Förening med spel i minst Superettan. Vi skall spela en vägvinnande och sevärd fotboll. Genom ett sportsligt framgångsrikt herrlag skapas resurser till hela verksamheten, vi attraherar fler sponsorer, får mer medial uppmärksamhet, större publik samt att fler ungdomar söker sig till klubben. Ett prioriterat mål är att 12 spelare i en 16-manna trupp skall vara home grown player dvs. att dessa spelare i minst 3 år tränat och spelat för LB07 från 15 årsåldern till och med spelaren fyllt 21 år. Damlaget Vårt damlag skall på sikt etablera sig i division 1 damer. Genom ett framgångsrikt damlag attraherar vi fler tjejer att vilja spela fotboll och vi tror att vi genom ett framgångsrikt damlag får vi fler tjejer att elitsatsa på sin idrott. Ett prioriterat mål är att 12 spelare i en 16-manna trupp skall vara home grown player dvs. att dessa spelare i minst 3 år tränat och spelat för LB07 från 15 årsåldern till och med spelaren fyllt 21 år. Samhällsprojekt Att driva och utveckla flera samhällsprojekt är prioriterat och en viktig del i vårt varumärke. Kamplaget Vår satsning på fotboll för funktionshindrade har gjort att vi idag har Skånes största verksamhet för funktionshindrade inom fotbollsrörelsen. Verksamheten riktar sig till ungdomar med olika form av funktionshinder från 8 år och uppåt. Målsättningen är att genom träning stimulera och utveckla spelarnas individuella fotbollsteknik och spelförståelse. Lära ungdomarna att ta hänsyn till varandra, respektera uppsatta regler och fungera i grupp. Vi vill fostra till gott kamratskap och Fair Play Bunkefloprojektet Bunkefloprojektet startade hösten 1999 som ett samverkansprojekt mellan skola, idrottsförening och forskningen via UMAS och Malmö Högskola och är idag ett välkänt välfärdsprojekt som syns i medier i hela landet. Projektet startade på Ängslättskolan i Bunkeflostrand och omfattar idag även Sundsbroskolan, föreningens ledare hjälper till att göra det möjligt att ge barnen en timmes fysisk aktivitet om dagen varje dag.

4 5-manna fotboll lek med bollen Fotbollslekskolan Lek med bollen Vår verksamhet i Fotbollslekskolan riktar sig till barn mellan 4 8 år. Samtliga 4-åringar i stadsdelen bjuds in till inskrivning som sker i mars och pågår sedan under hela säsongen i samband med träningarna. För tjejer 7-8 år sker varje år en separat inskrivning. Självklart är man välkommen att börja spela fotboll i LB07 även om man äldre än 4 år. Målsättning LB07 skall genom aktiv rekrytering trygga basen för föreningens framtid och FLS skall präglas av bollekar och stor glädje som förhoppningsvis leder till livslång kärlek till fotboll och LB07. Detta skall ske genom ledare som har kunskap i barns behov av rörelse och lek, mer än i ren fotbollsträning. Fotbollslekskolan har som sin främsta uppgift att fånga barns intresse för idrott och förbereda inträdet till spel med bollen och 7-mannafotbollen. Vi vill lära barnen att ta hänsyn till varandra, respektera uppsatta regler och fungera i grupp och fostra barnen till kamratskap och fair play Organisation Vår ambition är att ha en Limhamnsgrupp och en Bunkeflogrupp i varje ålder och vår ambition är att kunna erbjuda alla barn att komma med i vår Fotbollslekskola. Vi kan av utrymmesskäl, tillgång till träningsytor samt tillgång till ledare tvingas tacka nej till barn. Vårt mål är att ha 1 ledare på 8 barn. Våra ledare är ideella och rekryteras uteslutande ur föräldraleden. Föreningen har en 5-manna ansvarig som ansvarar för att tillsammans med föräldrar bygga upp organisationen i och runt Fotbollslekskolan. 5-manna ansvarig håller till en början i träningar och assisteras av föräldrar, allteftersom lämnar ansvarige över till föräldrar och fungerar sedan som mentor. 5-manna ansvarig är länken mellan föräldrar och klubbens kansli. Klubben erbjuder alla ideella ledare utbildningar såväl i egen regi som i förbundsregi.

5 Riktlinjer för träning Vi erbjuder barn i Fotbollslekskolan träning året runt, oftast vid två tillfällen per vecka men det är inte något krav att man skall träna två gånger utan skälet är att erbjuda en valmöjlighet. Önskar barnet att träna två gånger i veckan så är han eller hon självklart välkommen. Försök att få en positiv reaktion på varje träning. Alla skall gå ifrån träningen med ett leende och längtan till nästa träning. Träningsinnehåll samt upplägg sker i samråd med 5-manna ansvarig. Utbildningsplan - spelare 5 - manna (t o m 8 år) Teknik - bollbehandling 5 Spel smålagsspel 5 Anfallsspel 1 Försvarsspel 0 Kondition uthållighet Med boll Utan boll Kondition - mjölksyra 0 Styrka - spänst 0 Snabbhet - explosivitet 0 Rörlighet - stretching Riktlinjer för matcher När barnen är 7 år gamla börjar vi spela matcher och det sker på Bulltoftafältet i Husieserien. Anmälan görs av 5-mannaansvarig. Matcherna spelas som 5-manna fotboll och utan serietabell. Alla skall få spela. Alla skall få prova att spela på olika platser i laget. 8 åringar spelar även vår egen inomhusturnering LB07 Indoor Cup. Denna genomförs utan serietabell. Material Föreningen tillhandahåller matchställ bestående av tröja, byxa och strumpor för spel i Husieserien. Matchstället är föreningens egendom och ansvarig ledare hämtar ut och ansvarar samt lämnar tillbaka matchställen till materialförvaltaren efter avslutad säsong. Föreningen tillhandahåller träningsgruppen med bollar, västar, koner och sjukvårdsväska.

6 7-manna fotboll spel med bollen Spel med bollen 7-mannafotbollen är andra länken i kedjan Lek Spel Tävling i Röda Tråden och riktar sig till flickor och pojkar mellan 9-12 år. Grundpelaren är att det skall vara roligt och att barnen utvecklas. Ambitionen skall vara att varje enskild träning och match skall vara utvecklande och så kul att barnen längtar till nästa. Organisation Vår ambition är att ha en Limhamnsgrupp och en Bunkeflogrupp i varje ålder. Vi kan av utrymmesskäl, tillgång till träningsytor samt tillgång till ledare tvingas tacka nej till barn. Barnen delas in i lag för matchspel efter individens färdigheter. Lagen deltar i 7-mannafotboll och anmäls till olika nivåer efter färdigheter i seriespel till Skånes FF. Varje träningsgrupp skall ha en huvudansvarig tränare samt en assisterande tränare för varje lag i seriespel. Lagen bör även ha en administrativt ansvarig som ansvarar för hemsida, kommunikation med föräldrar, närvaroregistrering, tillsättning av kioskbemanning, kontinuerlig uppdatering av lagmatrikel samt kontaktansvarig till klubbens kansli. Målsättning Målsättningen är att sätta spelaren i centrum. Vi skall erbjuda våra spelare fotbollsträning året runt. Genom en bred verksamhet få fram duktiga spelare till 11-manna fotbollen och genom lekfull träning stimulera och utveckla spelarnas individuella fotbollsteknik och spelförståelse. Vi vill lära barnen att ta hänsyn till varandra, respektera uppsatta regler och fungera i grupp och fostra barnen till kamratskap och fair play. Riktlinjer för träning 9-11 år tränar året runt två gånger i veckan och under vintertid sker ett pass inomhus i Wihlborgs arena och ett pass utomhus på grus eller på konstgräs om sådant finns att tillgå. Sommartid sker träning och match i första hand på gräs eller konstgräs. 12 åringar tränar 3 gånger i veckan och under vintertid sker ett pass inomhus i Wihlborgs arena och två pass utomhus på grus eller på konstgräs om sådant finns att tillgå. Sommartid sker träning och match i första hand på gräs eller konstgräs. Nivåanpassad träning där spelarna delas in i grupper med hänsyn till spelarens aktuella förmåga, detta för att utveckla alla spelare. Det är viktigt att inte hela träningen genomförs på detta sätt. Samarbete över laggränserna uppmuntras för att stimulera individen men permanent uppflyttning av spelare sker först vid årsåldern. Träningsinnehåll samt upplägg sker i samråd med ungdomsansvarig.

7 Riktlinjer vid match Högst 10 spelare kallas till match, detta för att alla skall få mesta möjliga speltid. Uppmuntra individuella prestationer. Matcherna spelas utan serietabell för 9 åringar. Alla skall få prova att spela på olika platser i laget. Alla skall få spela Kort och enkel genomgång inför match, poängtera gärna det tema man jobbat med under veckans träningar. Träningsmatcher Alla åldersgrupper i 7-mannafotbollen har fyra träningsmatcher per lag, dessa startar i mitten på mars till mitten av april. Träningsläger Varje grupp skall arrangera ett träningsläger med en övernattning utan föräldrars närvaro. Serie- och cupspel 9 åringar spelar utan serietabell och alla skall få spela lika mycket. Alla skall få prova på att spela på olika platser i laget. 9 åringar deltar i LB07- indoor. 10 åringar pojkar deltar i regional serie med max tre lag per träningsgrupp som nivåanmäls och i LB07 Indoor Cup, i MM med 1 lag eller i Halör Cup med 1 lag, växelvis Limhamnsgruppen och Bunkeflogruppen. I Skånecupen med ett lag från varje träningsgrupp. 10 åringar flickor deltar i regional serie för F10, i MM med 1 lag, i LB07-indoor samt i Skånecupen med 1 lag. 11 åringar pojkar deltar i regional serie med max tre lag per grupp. I Åshöjden cup med ett lag från varje grupp och i LB07-indoor samt Skånecupen med 1 lag från varje träningsgrupp. 11 åringar flickor deltar i regional serie och i LB07-indoor och i Skånecupen med 1 lag samt ngn tjejcup i Skåne. 12 åringar pojkar deltar i regional serie med max tre lag per träningsgrupp som nivå indelas, i Eskilscupen med ett lag och i Åshöjden cup med ett lag samt i LB07-indoor. I Skånecupen med ett lag från varje grupp. 12 åringar flickor deltar i regional serie med ett lag, i MM med ett lag, i bra flick-cup, i LB07- indoor. I Skånecupen med ett lag. I dessa serier och cuper betalas startavgiften av föreningen. Anmälan till seriespel görs av kansliet (Jenny Clair) i samråd med sportchef och tränaren. Anmälan till cuper som laget vill delta i görs av respektive lag, men anmälan skall rapporteras till kansliet med skriftligt underlag för betalning, detta

8 gäller även turneringar som finansieras av laget självt. Utbildningsplan - spelare Färdighet 7-manna t.o.m. 12 år Teknik- bollbehandling 5 Spel smålagsspel 5 Anfallsspel 4 Försvarsspel 2 Kondition uthållighet Med boll Utan boll Kondition - mjölksyra 0 Styrka - spänst 2 Snabbhet - explosivitet 2 Rörlighet - stretching F.A.S.T Fysik Attityd Spelförståelse Teknik. En av de viktigaste perioderna i motorisk utveckling är från ca 8-årsåldern till ca 12-årsåldern, då barn utvecklingsmässigt är redo att anpassa sig till de generella färdigheter som är knuta till den aktuella idrotten. Under de tidiga träningsåren bör man se till att ge barnen ett brett utbud av träningsmöjligheter för att befrämja den grundläggande motoriska utvecklingen. Typiskt för denna ålder är att man spelar för sig själv hellre än att passa andra dvs. man har ännu inte hunnit utveckla sin spelförståelse och använda sig av lagkamrater och man vill gärna spela bollen framåt hela tiden i stället för att spela runt till ett bra läge uppstår. För att så bra som möjligt utveckla spelaren i denna ålder och förbereda spelaren på 11-mannafotboll vill klubben att spelaren skall ha uppnått följande färdigheter när han/hon är 13 år. Vi har valt att dela in färdigheterna i fyra kategorier: Fysik Attityd Spelförståelse Teknik. Fysik: - Kunna grunderna i bra löpteknik - Sprinta i alla riktningar - Koordinera sin kropp och sin löpning - Kunna hoppa med båda benen, ett och ett och jämfota - Kunna ta närkamper, skuldra mot skuldra tackling - Styrketräning genom att använda spelarens egen kroppsvikt för ben, mage, armar och bröst - Grundkondition som innebär att man orkar spela en hel match

9 Attityd: - Lära sig lyssna på instruktioner - Lära sig att prata med lagkompisar och ledare - Lära sig acceptera domarens beslut - Lära sig att uppmuntra lagkompisarna - Veta hur man skapar laganda - Lära sig att koncentrera och fokusera sig på uppgifter i match och träning - Lära sig ta ansvar för och sköta sin egen utrustning - Lära sig att lyssna på sin egen kropp för att undvika skador och sjukdomar - Lära sig visa respekt för motståndare - Vilja vina men kunna ta och acceptera en förlust - Kunna sova över en natt på läger, cup eller liknande utan förälders närvaro - Lära sig att fotboll är en lagsport Ledarna skall varje år genomföra en IUP där spelaren får feedback från och med 10 årsåldern. Spelförståelse: Vår spelidé bygger på att vi skall vara ett spelande lag genom alla delar i laget från målvakt via backlinje och mittfält till anfallare. Vi spelar med fördel med två backar, tre mittfältare och en anfallare Vi ska uppmuntra att målvakten kastar/rullar ut bollen till inledningsvis någon av backarna, där vi lär spelarna att bygga spelet från. Spelaren skall kunna: - Inordna sig i vår spelidé - Börja tänka ett steg före saker händer - Skapa yta för sig själv och lagkompisar - Krympa yta för motståndare - Integrera med sin medspelare, nyttja medspelare ex. väggpass - Springa in i ledig position för att få en passning - Hur laget hänger ihop - Kunna sin egen position samt kunna spela i andra positioner - Kunna ta beslut och avgöra när jag skall gå själv eller passa bollen - Markera på rätt sida och vila på rätt sida - Skilja på vilken motståndare som är farligast för ögonblicket och välja denna - Kunna grunderna i fotbollsreglerna och vid 12 år kunna offsideregeln I övningsbanken finns övningar som understödjer detta.

10 Teknik: Kanske den viktigaste biten och som måste nötas om och om igen. Skilj på isolerad teknik och teknik i matchsituationer. Den isolerade tekniken syftar till att lära spelaren det tekniska momentet men när spelaren kan momentet skall det in i en matchsituation och här skall spelaren kunna utföra momentet i högt tempo och med motståndare. Viktigt att koppla momentet till att lösa en specifik situation och i syfte att skapa framgång för laget. Spelaren skall kunna: - Använda båda fötterna, insida, utsida och vrist för mottagning, passning och skott - Ta emot en boll med alla tillåtna delar av kroppen - Jonglera med bollen med alla tillåtna delar av kroppen - Kunna passa bollen både från stillastående och i rörelse, volley, korta/långa pass, pass längs marken/höjden - Skjuta på mål - Nicka en boll - Kunna minst tre finter i fart - Kunna finta och vrida kroppen i finter - Täcka bollen med hela kroppen - Slå en straff, hörna, frispark och för målvakt utspark och inspark - Kasta inkast - Målvaktsträning Nyckeln är kontinuitet, tempo efter förmåga och att utmana. I övningsbanken finns övningar som understödjer detta och programmet vän med bollen är bra övningar. Övningsbank Lämpliga övningar finner du i pärmen kallad Övningsbank Material Föreningen tillhandahåller godkänt matchställ bestående av tröja, byxa och strumpor för 10 spelare varav ett målvaktsställ per lag i varje grupp. Reservställ lånas in vid behov från kansliet och dessa ställ disponeras av flera lag varför det är nödvändigt att boka dessa i god tid. Matchställen är föreningens egendom och skall lämnas tillbaka till materialförvaltaren efter avslutad höstsäsong. Föreningen tillhandahåller träningsgruppen med bollar, västar, koner och sjukvårdsväskor.

11 11-manna fotboll tävla med bollen Tävla med bollen 11-mannafotbollen är tredje länken i röda tråden lek- spel tävla med bollen och riktar sig till pojkar och flickor från år. Här inleds vår elitsatsning. Organisation pojkar: Vid 13 års ålder slår vi ihop de olika träningsgrupperna och bildar en trupp med två lag, varav ett första lag och ett andra lag. Om det finns ett numerärt underlag kan vi även ha ett tredjelag. Vid 14 års ålder har vi en tydlig elitsatsning men vi behåller ett breddlag om det finns numerärt underlag för detta. Breddlaget tränar 2 pass per vecka. Vid 15 års ålder bantas truppen och vi matchar endast ett elitlag per åldersgrupp 15 år, 16 år och 17 år. Trupperna skall bestå av max 22 spelare och om det inte finns 22 spelare som konkurrensmässigt kommer att kunna spela matcher så bantas trupperna till en nivå där alla spelarna har erforderlig kvalitet för att konkurrera om en plats i startelvan. Detta för att ha en hög konkurrens inom truppen och även för individen skall få spela matcher, kan inte klubben erbjuda detta skall klubben aktivt hjälpa individen med att hitta en ny klubb. Organisation flickor: Då flickgrupperna är till antalet mindre så strävar klubben till att vi skall ha ett lag i varje åldersgrupp, det kan dock förekomma att två åldersgrupper slås samman för att skapa en bra träningsoch matchgrupp. Organisation ledare: Varje åldersgrupp skall ha en huvudansvarig tränare samt en assistent per lag i åldersgruppen. Lagen bör även ha en administrativt ansvarig som ansvarar för hemsida, kommunikation med föräldrar, aktivitetskort, kioskbemanning, lagmatrikel samt kontaktansvarig till klubbens kansli. Målsättning Genom mer avancerad, positionsanpassad, effektiv träning och tuffare matcher skall vi hjälpa den enskilde spelaren till att ta nästa steg i sin fotbollsutveckling. Efter vår utbildning så skall individen ha förbättrat sig inom följande områden: SPELUPPFATTNING TEKNIK TRÄNINGSLÄRA MENTAL STYRKA. Från 15 år kommer lagets resultat att vara än viktigare och vi vill vinna alla matcher vi deltar i. Träningen inriktas mer mot lagspelet och den senaste matchen och detta gör att det ställs högre krav

12 på varje individ att förstå sin roll i laget. Våra elitlag skall spela i de högsta nationella serierna som det är möjligt. Spelidé offensivt: Vi förespråkar ett snabbt djupledsspel längs marken med få tillslag på bollen och med mycket spelvändningar. Direkta genombrott sker både via kant och centralt. Vi skall snabbt komma till avslut men skall då och då variera genom ett etablerat passningsspel och på så sätt återhämta oss. Vårt spel skall vara underhållande och effektivt. Passningsspel längs marken, spelyta för spelyta (lågrisk pass) är att prioritera men tycker även om längre kvalitetspass (högriskpass) när det är lägligt. Första passningen skall helst spelas framåt. Omställningar i båda riktningar skall ske snabbt. Vill vara det spelförande laget där motståndarna skall anpassa sig efter oss och inte tvärtom. LB07 skall ha tålamod i passningsspelet när motståndarna backar hem och inte blottar sig men skall även kunna gå till snabba attacker när motståndarna är oorganiserade. LB07 skall vårda bollen och vara det spelförande laget. Spelidé defensivt: Arbetssätt i försvarsspel bygger på ett positionsförsvar med inslag av zonmarkering och närmarkering vid t.ex. direkt återerövring, löpningar nära eget mål och vid fasta situationer. Vi prioriterar direkt återerövring först och sedan indirekt. Vi vill att spelarna kliver fram i press och inte retirerar i första hand. Riktlinje är press på bollhållare och att vi är i balans. Har vi tappat pressen skall vi retirera och hitta organisationen snabbt. Våra spelare skall ha tydliga roller både offensivt och defensivt. Alla skall veta vilken uppgift de har i laget. Alla är delaktiga i försvars och i anfallsspel. LB07 bygger sitt spel via ett snabbt kortpassningsspel med få tillslag i första hand men kan även beroende på situation anpassa sig till kontringsfotboll. Spelarna skall ha sina tydliga roller och klara spelets båda riktningar. Direkt återerövring vid bolltapp är första prioritet och indirekt således andra hand. Flexibiliteten varierar beroende på spelarmaterial. Spelsystem: Utgångspositioner i anfallsspel 2-4:1-3 Utgångspositioner, Anfallsspel vid en utvisning 2-4:1-2/3-2-4/4-4-1 Utgångspositioner i försvarsspel: 4-2:3-1 Flexibilitet: Kan spela med 2 renodlade frw respektive 5 manna backlinje vid behov. Utgångspositioner i försvarsspelet vid en utvisning: 4-3-2/3-4-2/4-4-1 Viktigast är att utgå ifrån spelartyper, balansen, deras styrkor, svagheter och lagets kvalitéer när jag sätter ihop ett system. Dock är detta system det klubben förespråkar och det blir lättare för släpande forward att täck ytan mellan motståndarnas backlinje och deras mittfält så att motståndarna inte kan bygga upp sittspel ostört. Våra bärande väggar är backlinjen och de 2 balansspelarna på mitten som skall dels sätta igång anfallsspelet men också hindra motståndarnas attacker vid omställningar.

13 Riktlinjer för träning Beroende på åldersgrupp så skall lagen träna 3-5 pass i veckan plus match. Skulle man ha fler matcher under veckan så skall träningsdosen anpassas efter detta. En tydlig målsättning med träningsinnehållet skall ledaren förmedla till spelarna på ett praktiskt sätt. Individerna skall också förstå varför vi ledare gör vissa saker för att bli motiverade. En spelare som är medveten höjer sin prestation och får en större utveckling. Träningsinnehållet skall övergå från mycket isolerade (utan motståndare) övningar till mindre isolerade och mer funktionella (matchlika) övningar. Det innebär att passningsövningar, avslutsövningar etc. skall ha motståndare som gör det ännu svårare att utföra de tekniska momenten. Träningstiden kan variera mellan minuter och ibland upp till 120 minuter beroende på intensiteten. Under träningsveckan skall 2 styrkepass utövas. Vi ser helst att detta görs på fotbollsplanen i form av statiska och dynamiska övningar. Den egna kroppsvikten och kompisens är ofta tillräcklig. Se bara till att spelarna gör det på ett korrekt sätt så att inga onödiga skador sker. Börja lugnt för att sedan öka efterhand när de är vältränade. Anpassa till individen. Koordination kan utövas dagligen med och utan boll. Utveckling av de olika övningarna stimulerar spelarna därför skall vi variera. Dynamisk rörelseträning bör finnas med i den dagliga träningen medan den statiska är individuellt. Se bara till att man gör det 2 ggr/vecka i grupp så att det blir en naturlig del av träningen. Glöm ej att den statiska rörelseträningen bör ligga efter träningspasset medan den dynamiska kan utföras redan vid uppvärmningsfasen. Riktlinjer för match Spelarna i varje åldersgrupp skall ges möjlighet att spela matcher Bästa laget för dagen spelar i åldersgrupperna år, krav är att spelaren har hög träningsnärvaro. Resultatet är viktigt men fortfarande måste vi sätta individen i centrum. Spelarna skall förstå vikten av att spela för laget, men självklart skall vi uppmuntra till individuella prestationer. All ledarskap och coachning skall ges i positiv anda. Tre träningar mellan match bör alltid förekomma. Spelarna skall under veckan förberedas för match på bästa tänkbara sätt genom praktiska övningar som skall tillämpas under matchen. Samling 90 minuter före start för genomgång är en rimlig tid för att hinna fokusera på sin uppgift. Tränaren skall vara tydlig med vad han eller hon vill. Oftast räcker det med 3-5 defensiva respektive offensiva kollektiva instruktioner. Sedan kan vi förbereda den enskilda spelaren individuellt utanför den kollektiva genomgången för att förstå om individen har uppfattat budskapet. Väl under matchen skall spelarna ha en konstruktiv kommunikation mellan varandra. Ledaren skall hjälpa laget med konstruktiva lösningar om han eller hon anser att laget behöver det. Spelarna skall när de blir utbytta tacka tränaren och sätta sig i avbytarbåset och inte gå in i omklädningsrummet om inte tränaren och spelaren kommer överens om något annat. En ledare skall vara engagerad och uppmuntra sina spelare före under och efter matchen.

14 Spelare skall: 1, Förbereda sig på bästa sätt i form av kost och sömn. 2, Följa de instruktioner ledarna tillämpar på bästa sätt. 3, Sätta lagets prestation i centrum före det egna. 4, Vara engagerad, disciplinerad, ha tålamod och vara aktiv under matchen. Utbildningsplan spelare 1. SPELUPPFATTNING TEKNIK TRÄNINGSLÄRA MÅLVAKTSSPEL MENTAL STYRKA, Genom Praktiska övningar och teoretiska genomgångar. Tester på olika sätt kan utföras för att mäta utvecklingen 2. Kunskap om Fotbollens regler och klubbens Policy Genom ledarnas förmedling och befintliga dokument som spelarna kan läsa om och känna till Träningsmatcher Åldern år spelar fyra träningsmatcher med början i mitten av mars till mitten av april och år spelar 6 träningsmatcher under samma period. Turneringar och cuper Anmälan till turneringar och cuper gör i samråd med U-ansvarig. Vi skall alltid delta i en elitturnering varje år och åldersgrupp. Internationell turnering Föreningen avsätter bidrag till lag för deltagande i en internationell kvalitets/elit turnering. För att erhålla bidrag skall laget visat framstående reslutat i seriespel och eller cupspel.

15 Utbildningsplan spelare 5 - manna (t o m 9 år) 7 - manna (t o m 12 år) 11-manna (t o m 17 år) Teknik - bollbehandling Spel smålagsspel Anfallsspel Försvarsspel Kondition uthållighet Med boll Utan boll Kondition - mjölksyra Styrka - spänst Snabbhet - explosivitet Rörlighet - stretching Material Föreningen tillhandahåller godkänt matchställ innehållande tröja, byxa och strumpor för 16 spelare samt två målvaktsställ per lag i varje grupp. Klubben ger ett bidrag på 500 kronor per målvakt till målvaktshandskar per år. Reservställ lånas in vid behov från kansliet och dessa ställ disponeras av flera lag varför det är nödvändigt att boka dessa i god tid. Matchstället är föreningens egendom och skall lämnas tillbaka till materialförvaltaren efter avslutad höstsäsong. Föreningen tillhandahåller träningsgruppen med bollar, västar, koner och sjukvårdsväska..

16 Att vara ledare i LB07 Föreningens verksamhet bygger på den ideella kraften, oftast föräldrar med intresse för ungdomar och fotboll. Ditt ledarskap är viktigt för att vi skall lyckas med våra målsättningar. När du umgås med spelarna bör du tänka på att uppträda så som du vill att dina spelare skall uppträda. Du är en förebild för dina spelare. När ungdomar svarar på vad som är en bra ledare svarar väldigt många att ledaren skall: Vara tydlig Kunna sätta mål och göra dessa begripliga Vara engagerad, bry sig, försöka vara rättvis Ge vägledning och stöd, kunna sätta gränser Vara närvarande och synlig Ge möjlighet till reflektion och feed-back Ledarutbildning Vi strävar mot att ha välutbildade ledare och tränare. Vi erbjuder interna temautbildningar och Sv.FF basutbildning och i förbundsregi finns avancerad och en professionell utbildning Utbildningskrav i LB07 Alla ledare Röda tråden. Fotbollslekskolan Avspark. 7-mannafotboll Skall genomgått Bas manafotboll Skall genomgått Bas 2. Elitfotbollen Skall genomgått Diplomkurs avancerad och i förekommande fall Diplomkurs Pro. Ledare skall delta på de internkurser som klubben erbjuder. Tänk på! 1. Låt ledarskapet genomsyras av Fair Play tolerans mot domare, motståndare och medspelare. 2. Ha fasta regler för uppförande, ha rätt klädsel samt tider, som ledare kommer du först och går sist. 3. Engagera dig lika mycket i alla spelare. 4. Ta till vara alla tillfällen till vidareutbildning. 5. Värna om klubbkänslan.

17 Att bedriva fotbollsträning Försök att få en positiv reaktion på träning. Alla skall gå från träningen med ett stärkt självförtroende. Ingen blir bättre av att inte få lyckas eller att inte få beröm. Träningen skall handla om att utveckla, uppfostra och utbilda våra spelare. Vi skall planera och arbeta långsiktigt för att nå resultat. Lägg vikten vid en allsidig träning, speciellt på de yngre åldersgrupperna upp till 13 år. I de yngre åldrarna är all rörelse nyttig. Barn som sysslar med fler idrotter än fotboll bör inte hindras till detta speciellt i knatteåldern. Ledaren bör försöka hjälpa barnet att samordna de olika träningarna och matcherna så att det är möjligt att utöva både fotboll och någon annan sport. Det är utvecklande för barn att göra olika saker och det innebär även att de blir bättre fotbollsspelare. Att spela match är självklart något som alla spelare ser fram emot. Träningen skall dock vara den dominerande delen eftersom den ger våra spelare möjlighet att förbättra sina färdigheter. Matchen kan fungera som en slags utvärdering av det spelaren lärt sig under träning. Antalet träningar bör vara minst dubbelt så många som antalet matcher och sträva alltid efter att ha minst två träningar mellan matcherna. Vi måste ge spelaren en chans att återhämta sig fysiskt och psykiskt mellan matcherna. Självklart ska vi ha som mål att vinna våra matcher, men våra ambitioner att nå bra resultat får inte bli för stora. Vi måste lära oss att uppskatta en god insats eller prestation även om vi skulle förlora någon match. Oavsett om vi vinner eller förlorar, ska vi följa vår utbildningsplan. Vi måste lära oss att uppskatta en god insats eller prestation även om vi skulle förlora någon match. Planering av träningspass För att ett träningspass ska bli effektivt bör du följa fyra gyllene regler vid din träning! 1. Organisera 2. Iaktta 3. Instruera 4. Utveckla 1. Organisera Tänk noga igenom de övningar du väljer. Vad ger de för effekt? Hur skall de organiseras? Den avgörande faktorn för en lyckad träning kan vara att detaljplanera. Ta för vana att före träningen tänka igenom: Antalet spelare och var de skall spela Planens form, längd och bredd Ändringar under övningen, t ex byte av spelare Vilka instruktioner och vilka anvisningar som kommer att vara lämpliga

18 Hur övningarna skall stegras Hur många bollar, koner, västar etc som behövs 2. Iaktta När träningen har börjat blir din nästa uppgift att iaktta spelet. Iakttagelserna skall mynna ut i beröm för bra insatser eftersom det ger en positiv feedback, men det kan ge anledning till att rätta till fel och brister i spelet. Tänk på att låta spelarna känna övningen under några minuter innan du börjar instruera. Kom ihåg: Bättre att inget säga än att instruera fel! 3. Instruera Det är viktigt att du omedelbart avbryter fryser spelet när du vill påpeka något såväl positivt som negativt. Situationen måste vara aktuell för varje spelare. När du väl stoppat spelet måste antingen du själv eller en annan spelare visa det rätta och korrekta utförandet. Visa eftersom en bild säger mer än tusen ord. Din information skall vara kort och snabb, men du måste vara säker på att spelarna förstått och accepterat din information. Uppmuntra och beröm! Du kan inte instruera genom att stå vid sidan av planen och skrika fel pass, vänd spelet! Etc. Det är inte instruktion. Tränare som alltid har små råd och kommentarer att ge från sin plats sidan av planen har aldrig fört något lag framåt. Du måste istället aktivt visa hur du vill att spelarna skall agera i olika situationer. 4. Utveckla När spelarna förstått idén med övningen och klarar av den är det dags att öka svårighetsgraden. Det kan du göra genom att helt enkelt öka tempot, men också genom att öka antalet motståndare, minska tiden eller utrymmet för övningen. På det sättet ställs högre krav på spelarnas skicklighet. Det finns t o m tillfällen då du kan öka svårighetsgraden tillfälligt trots att spelarna inte klarat av den enklaste varianten till hundra procent. Kom ihåg: Omväxling är stimulerande och enformig upprepning stagnerande!. Ett träningspass kan delas upp i följande moment: 1. Uppvärmning 2. Stretching 3. Teknikträning 4. Spelträning 5. Nedjoggning 6. Konditionsträning 7. Styrketräning

19 1. Uppvärmning Behövs för att få igång cirkulationen och värma upp musklerna. Avsikten är att förbereda kroppen för hårdare aktivitet och att undvika skador. Bollen bör vara med så mycket som möjligt. 2. Stretching Syftar till att öka eller bibehålla den naturliga rörlighet som finns hos barn och ungdomar. I de yngre åldrarna bör träningen vara allmän, d v s vanlig gymnastik. Högre upp i åldrarna görs träningen mer speciell för att förbättra rörelseomfånget i de leder som är mest utsatta i fotboll. Träningen är också mycket viktig för att förhindra skador. 3. Teknikträning För barn är det lätt att lära sig nya rörelser och färdigheter. En särskilt gynnsam period är mellan 8-12 år. Mycket stor del av träningstiden just i dessa åldrar bör därför ägnas åt teknik. Självklart skall vi även i fortsättningen träna teknik, men nu i ett högre tempo och genom stegring av svårighetsgraderna på övningarna. 4. Spelträning Innefattar spel, smålagsspel och spelmoment. I denna form av träning måste spelaren tillämpa och utnyttja sitt tekniska kunnande. Här lär man sig spelets grundförutsättningar. Genom styrning i spelet lär vi spelarna att använda och öva på något speciellt moment. Barn och ungdomar har roligt genom att spela smålagsspel där det ges stora möjligheter att dribbla och göra mål. 5. Nedjoggning Nedjoggning har en positiv effekt på musklers återhämtning samt motverkar träningsvärk. Lättare bollövningar, gymnastik och stretching är lämpligt. 6. Konditionsträning Uthållighet är grunden för allt idrottsutövande. När vi tränar uthållighet bör bollen vara med så mycket som möjligt, gärna i spel och lekar. 7. Styrketräning Det är viktigt att ge spelarna en varierad och allsidig styrketräning och det görs genom att träna många olika muskelgrupper. Träningen bör utformas med kroppen som belastning fram till 17 års ålder. Styrkegymnastik eller styrkemoment i leken är utmärkt uppbyggnad för våra ungdomar. Innan 13 års ålder bör vi inte lägga ner någon tid på denna form av träning.

20 Att vara spelare i LB07 Du är en av många som tränar fotboll och har kul tillsammans i LB07. Som spelare i klubben måste du vara medlem och ha betalt en träningsavgift. Detta är viktigt för då är du försäkrad om oturen skulle vara framme och du skulle skada dig. Försäkringen är också en förutsättning för att få spela match i serier och cuper. Du kan testa och prova på att träna vid 4 tillfällen därefter skall medlems- och träningsavgiften betalas. Vi tycker det är självklart att låta leken och glädjen stå i centrum men vi vill samtidigt utbilda våra spelare professionellt. Det år vår utbildning och satsning på unga talangfulla ungdomar som gör att LB07 är en attraktiv klubb. Ett av våra stora mål är att fostra spelare till vårt A-lag, men också att ge dig en aktiv och rolig fritid där du skall kunna uppleva glädje och gemenskap. För att lyckas med detta krävs det att vi alla drar åt samma håll. Du som är 15 år eller äldre skall alltid i samband med match ha med dig giltig spelarlegitimation, gäller ej seriespel i Division 1 herrar samt division 2 damer. Om du glömmer legitimationen bötfälls du med 50 SEK per tillfälle. Medlems och träningsavgiften Varje barn kan testa och prova på vår fotbollslekskola vid 4 tillfällen därefter skall medlems- och träningsavgiften betalas. Detta är viktigt för annars är spelaren oförsäkrad. Information om aktuell avgift fås av ansvarig ledare men finns också på vår hemsida När man betalt sin tränings- och medlemsavgift får man ett startpaket innehållande en tröja, shorts, strumpor och en vattenflaska. Detta startpaket ges vid ett tillfälle till barn 4-6 år med undantag för tjejer som får ett startpaket upp till dess dom är 8 år. Alla spelare i LB07 skall träna i LB07s träningskläder. LB07 erbjuder dessa till ett förmånligt pris. Detta för att alla skall känna gemenskap och känna igen sig med alla LB07 kompisar. Vi är medvetna om att ett barn kan glömma kläder hemma, att kläderna ligger i smutstvätten men merparten av träningarna skall spelarna bära LB07 kläder. När det gäller barn 8 år eller yngre så är inte kravet att träningspaketet är beställt i samband med att tiden för provträning har gått utan vi ger en respit på 3 månader innan beställningen skall vara gjord. Tänk på att en spelare i LB07 1. Känner stolthet över sitt lag och LB07 2. Visar rätt attityd/inställning och gör alltid sitt bästa på träning och match och bidrar till en positiv stämning och laganda. 3. Passar uppgjorda tider och samlingsplatser. 4. Respekterar det som tränare och ledare säger och sätter laget före jaget. 5. Respekterar alltid lagkamrater, domare och motståndare. 6. Får du förhinder att delta i träning eller match skall du alltid lämna återbud till ansvarig ledare. 7. Håller ordning i omklädningsrum och städar undan efter sig, både hemma som på bortaplan. 8. Allt material du får ut märkt LB07 lånar du av klubben, var rädd om det. Du är ersättningsskyldig för förlorat material.

21 Att vara förälder i LB07 Du som förälder förväntas att bidra med arbetsinsatser i våra caféer samt under LB07 Indoor Cup och vid andra arrangemang. Finansieringen av vår ungdomsverksamhet bygger på kommunala - och statliga aktivitetsstöd samt medlemsavgifter men det räcker inte för att täcka våra kostnader utan vi är beroende av stöd från många andra håll och den ideella kraften är en livsnerv i vår förening Tänk på! 1. Uppmuntra barnen att idrotta. Pressa dem inte. 2. Låt dem själv välja att idrotta eller att sluta. 3. Lämna över barnen till tränaren vid träning och match lägg dig inte i eller coacha från läktaren. 4. Förse tränaren med information om barnen, t ex allergier eller andra hälsotillstånd. 5. Stanna vid åskådarplats under match 6. Instruera inte tränaren hur han/hon skall coacha. 7. Fäll inga nedsättande kommentarer till tränare, domare, spelare eller föräldrar i det andra laget. 8. Heja på ditt barns lag. 9. Visa intresse, entusiasm och stöd till dina barn. 10. Tacka tränare, domare och andra frivilliga som genomfört matchen.

22 Drogpolicy Policy för tobak, alkohol, narkotika och doping. Vår övergripande policy är att arbeta för en hälsosam verksamhet utan tobak, alkohol, narkotika och dopning, med särskilt ansvar för medlemmar upp till 18 år. Ett extra stort ansvar i detta arbete vilar på föreningens ledare och funktionärer, genom att vara goda förebilder. Vi stödjer Riksidrottsförbundets regler för olika former av droger och ställer sig bakom Malmös tobaks-, alkohol- och drogförebyggande strategi för Mål för LB07 avseende tobak, alkohol, narkotika och dopning. Vi vill medverka till att minska tobaksanvändning och alkoholskador bland föreningens medlemmar, minska ungdomars alkoholkonsumtion, samt att bedriva en narkotika- och dopningsfri verksamhet. Om narkotika och dopning All användning och hantering av narkotika är ett brott enligt svensk lag och även ett allvarligt brott mot föreningens grundläggande värderingar och drogpolicy. Detsamma gäller all användning och hantering av dopningsmedel. Narkotika- och dopningshantering/användning kommer polisanmälas. Om alkohol och tobak Vi tillåter inte att medlemmar under 18 år har med sig eller använder någon form av tobak eller alkohol när de är på idrottsplatsen, i Wihlborgs arena eller deltar i något arrangemang där LB07 medverkar. Alla lokaler på idrottsplatserna eller i Wihlborgs arena skall vara rök- och alkoholfria. För alkohol görs undantag på föreningsfester men då gäller 18 års regeln. Vi skall verka för att det finns askfat placerade utomhus på våra idrottsplatser. Dessa skall placeras så att rökning i närhet av entréer och fotbollsplaner undviks. I offentliga caféer och kiosker som föreningen ansvarar för eller medverkar i får inte starkare drycker än folköl säljas eller lämnas ut. Folköl bör endast säljas vid enstaka arrangemang och skall då säljas i enlighet med gällande lagstiftning och regler. Vi skall inte teckna sponsoravtal med eller medverka i olika reklamsammanhang som direkt uppmuntrar till tobaks- eller alkoholkonsumtion bland medlemmarna. Ledare skall vinnlägga sig om att inte röka, snusa eller använda alkohol vid aktivt utövande av sitt ledarskap under träning, matcher, läger, turneringar eller andra liknande aktiviteter. All langning av alkohol och tobak till medlemmar under 18 år kommer att polisanmälas.

23 Drogpolicy, forts. Det här gör vi Alla med uppdrag eller anställning inom föreningen samt aktiva inom ungdomslagen skall kontinuerligt få information om riskerna med tobak, alkohol, narkotika och dopning. Informationsblad och tidskrifter med hälsofakta avseende droger, kost och motion skall finnas lättillgängliga i klubblokalen. Informationsblad skall finnas i sådan omfattning att medlemmar kan ta dessa med sig. Ledarna för spelare i ålder år skall årligen utbildas i att föra alkohol- och drogförebyggande samtal med spelarna i samma ålder. Medlemmar under 18 år som bryter mot föreningens drogpolicy kallas till samtal med sina ledare eller annan ansvarig inom klubben. Föräldrar till medlemmar under 18 år meddelas om de vidtagna åtgärderna. Ledare som uppenbart bryter mot denna policy kan komma att befrias från sitt uppdrag inom föreningen.

24 Utmärkelser och fonder Per Månssons minnesfond För att hedra Per Månssons minne som en föredömligt god kamrat samt för hans uppoffrande insatser för Bunkeflo IF har inrättats en särskild minnesfond. Bidrag ur fonden lämnas årligen till den/de medlemmar eller lagenhet, som genom föredömligt kamratskap, uppträdande på och utanför planen och/eller genom sina insatser för LB07 i Per Månssons anda av fondkommittén bedöms utgöra ett föredöme för övriga medlemmar. Det står öppet för alla medlemmar i LB07 att lämna förslag till bidragstagare. Förslag, som skall åtföljas av utförlig motivering, skall lämnas till kansliet senast den 15 november. Stipendiet delas ut vid valmötet i december. Bertil Anderssons minnesfond För att hedra Bertil Anderssons minne som en föredömligt god kamrat samt för hans uppoffrande insatser för LB07 har inrättats en särskild minnesfond. Bidrag ur fonden lämnas årligen till den/de medlemmar eller lagenhet, som genom föredömligt kamratskap, uppträdande på och utanför planen och/eller genom sina insatser för Bunkeflo IF i Bertil Anderssons anda av fondkommittén bedöms utgöra ett föredöme för övriga medlemmar. Det står öppet för alla medlemmar i LB07 att lämna förslag till bidragstagare. Förslag, som skall åtföljas av utförlig motivering, skall lämnas till kansliet senast den 15 november. Stipendiet delas ut vid valmötet i december. Tore Larssons minnesfond För att hedra Tore Larssons minne som en god kamrat och för hans uppoffrande arbete för Limhamns IF och för sammanslagningen mellan Limhamns IF och Bunkeflo IF till LB07 har inrättats en särskild minnesfond. Bidrag ur fonden lämnas årligen till den/de medlemmar eller lagenhet, som genom föredömligt kamratskap, uppträdande på och utanför planen i Tore Larssons anda. Det står öppet för alla medlemmar i LB07 att lämna förslag till bidragstagare. Förslag, som skall åtföljas av utförlig motivering, skall lämnas till kansliet senast den 15 november. Stipendiet delas ut vid valmötet i december..

25 Guldbollen Guldbollen tilldelas den mest lovande spelaren i LB07;s ungdomslag, flick- eller pojklag, under året. Spelaren skall ha varit tongivande i laget under året. Spelaren skall dessutom ha uppträtt på ett föredömligt sätt på och utanför planen. Juryn består av klubbchef och fotbollsutskottet. Priset delas ut på årsavslutningen. Ledare 4 år som ledare: Klubbnål 6 år som ledare: Pennset 10 år som ledare: Manschettknappar /Brosch Spelare 150 seniormatcher: Klubbnål 250 seniormatcher: Pennset 400 seniormatcher: Manschettknappar/Brosch Hederspris LB07 vill med utmärkelsen Hederspriset årligen hylla en person som på ett osjälviskt sätt tillfört föreningen något extraordinärt. Insatsen skall, av juryn, värderas som synnerligen positiv och hedersam. Utmärkelsen kan endast fås en gång av samma person och enbart tillfalla fysisk person. Juryn skall vara sittande styrelse. Ovanstående jury kan ompröva och tillsätta annan passande jury. Om det ett år inte finns lämplig kandidat till Hederspriset sker ingen utnämning. Kandidaten skall vara framröstad senast månadsskiftet oktober-november. Juryn är enväldig och diskussionerna är interna.

26 Arrangemang LB07-dagen LB07-dagen är föreningens nationaldag som syftar till att stödja och främja klubbkänslan och här skall alla grupper inom 7-mannafotbollen medverka. En Match för Malmö Varje år bjuder vi tillsammans med våra partners på fri entré till en av herrlagets hemmamatcher och för att skapa en härlig inramning skall alla föreningens ungdomslag närvara på matchen iklädda klubbkläder, det kan vara klubboverall eller matchställ. LB07 camp Föreningens sommarfotbollsskola som arrangeras direkt efter skolavslutningen på våren. Sommarfotbollsskolan vänder sig både till flickor och pojkar i åldern 8-15 år. Ungdomsavslutningen Efter höstsäsongen samlas ungdomslagen i Wihlborgs Arena för en gemensam säsongsavslutning. LB07 indoor cuper Våra inomhus cuper är en viktig del av föreningens varumärke både externt och internt. Cuperna spelas i vår egen fotbollshall Wihlborgs arena med tre stycken five-a-side planer med konstgräs. Café Limhamns IP och Bunkeflo IP Våra kiosker och caféer på Limhamns IP, Bunkeflo IP och i Wihlborgs arena har en central plats i klubbens verksamhet och alla lag blir tilldelade veckor för bemanning och försäljning i våra caféer. Rutiner för cafébemanning: Lagen tilldelas sina veckor av kansliet. Lagets caféansvarige ansvarar för att kontakta och boka in föräldrar på de aktuella tiderna samt att lämna in bemanningslistan komplett ifylld med namn och kontaktuppgifter på cafépersonalen till kansliet. Caféansvarig får en genomgång av de arbetsuppgifter som förekommer vid caféförsäljningen av kanslipersonal. Det åligger caféansvarig att informera föräldrar om deras arbetstider, rutiner samt arbetsuppgifter. Det åligger dig som förälder att vara på plats i god tid och informerat dig om arbetsuppgifterna så att du kan genomföra ditt pass på ett bra sätt. Om du som förälder får förhinder skall du i första hand ordna ersättare bland övriga föräldrar i laget och i andra hand meddela din caféansvarig. Tänk på att den som bemannar café måste vara 18 år eller äldre. För café på Bunkeflo IP gäller att det åligger caféansvarig att hämta ut taggar för hela veckans bemanning samt dela ut dessa till veckans personal på måndag samma vecka som laget ansvar för caféet. Tagg skall läggas i dörrbrevlåda på gavel som vetter mot Öresund. Efter avslutat dagspass.

27 Hemmamatcher Vid våra hemmamatcher behöver vi ett stort antal funktionärer för bemanning av kiosker, caféer och entréer. Vi behöver även säkerhetspersonal, publikvärdar och matchfunktionärer som speaker och matchrapportörer. Bollkallar Våra pojkar 13 år skall vara bollkallar på herrlagets hemmamatcher och våra flickor 13 år skall vara bollkallar på damlagets hemmamatcher. Maskotar Barn från 5-10 år skall vara maskotar i samband med våra hemmamatcher. Maskot följer med laget i på planen vid spelarpresentationen iklädda LB07 maskot ställ. Maskotar samlas 45 minuter före avspark.

28 Försäkringar och aktivitetsstöd När du som spelare och ledare har betalt din medlemsavgift är du försäkrad i försäkringsbolaget Folksam. Villkoren i försäkringen finns att läsa på och följande försäkringar ingår i din idrottsförsäkring: Akutförsäkring, tandskador, invaliditetsersättning och dödsfallsersättning. Tänk på att genom din idrottsförsäkring får du ett grundskydd. Aktivitetsstöd Bidragsberättigad aktivitet är: Verksamhet med minst tre medlemmar i åldern 4-25 år. Verksamheten ska vara minst 60 minuter. Verksamheten beslutad och ekonomiskt planerad av styrelse, sektion, medlemsmöte eller lagaktiviteter. Dessa kan bestå av träningar såväl praktiska som teoretiska, matcher som andra gemensamma aktivteter som exempelvis biobesök, titta på matcher tillsammans. Verksamheten genomförs av föreningen. Bidrag utgår inte till aktivitet som anordnas av Riksförbund, distrikt eller lokalt samarbetsorgan, entrébelagda tävlingar och kommersiella arrangemang. Ej heller till studiecirkelverksamhet eller till sammankomster genomförda under schemalagd tid då skolklasser, förskolor eller motsvarande bedriver verksamhet hos föreningen. Som aktivitet räknas träningar, matcher, möten mm. Bidrag utgår endast en gång per dag och grupp oavsett antal deltagare och verksamhetens längd. Den som deltar i mer än en aktivitet per dag inom samma förening får bara medräknas vid ett av dessa tillfällen. En grupp får inte ur redovisningssynpunkt - delas i mindre grupper för erhållande av mer aktivitetsstöd. Efter varje aktivitet skall rapportering ske via Malmö Fritidsförvaltnings digitala närvarorapporteringssystem Argentum. Ledare ska närvara under hela aktiviteten. Ledare får inte ur bidragssynpunkt vara ledare för flera grupper under samma timma.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar. LB07 modellen Förord En förening ska alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Det är viktigt eftersom verkligheten ständigt ändras. Vi erbjuder barn och unga

Läs mer

Röda tråden Förord Fotbollens attraktionskraft Vision Limhamn Bunkeflo 2007

Röda tråden Förord Fotbollens attraktionskraft Vision Limhamn Bunkeflo 2007 Röda tråden Förord En förening skall alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Idrotten måste följa med i samhällsutvecklingen om man vill vara en respekterad

Läs mer

Röda tråden Förord Fotbollens attraktionskraft Vision Limhamn Bunkeflo 2007

Röda tråden Förord Fotbollens attraktionskraft Vision Limhamn Bunkeflo 2007 Röda tråden Förord En förening skall alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Idrotten måste följa med i samhällsutvecklingen om man vill vara en respekterad

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Vår målsättning är och har varit i alla år är att vi vill att killarna skall hålla på med sin idrott så länge som möjligt!

Vår målsättning är och har varit i alla år är att vi vill att killarna skall hålla på med sin idrott så länge som möjligt! LB07 P04 (2018) LB07 som klubb LB07 är idag en av Skånes största fotbollsförening med drygt 1 300 aktiva. Målet är att vi skall vara bland Sveriges bästa utbildnings- och utvecklingsmiljöer för unga spelare.

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF Lödde skall verka för att ledare och spelare skall utveckla en stark känsla för föreningen, det som man i dagligt tal kallar klubbkänsla. Detta innebär att man skall

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna Vid denna ålder börjar matcher komma då med samlingar (oftast helgerna)som sker geografiskt i Uppland mot andra motståndare. I denna ålder blir det sammandragningar samt eventuellt deltagande i några cuper.

Läs mer

Vara spelare i Åkarps IF

Vara spelare i Åkarps IF Vara spelare i Åkarps IF Som spelare i Åkarps IF skall man ha följande Man skall ha kul när man tränar Man skall leka, röra sig, dribbla, utmana, göra mål, jubla etc. Man skall tänka på Att vara koncentrerad

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll

Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll Till dig som ledare i KAREBY IS Fotboll Kareby IS (Fotboll) Sida 1 Välkommen till Kareby IS Allmänt Kareby IS är en förening där styrelse och ledare jobbar ideellt. Föreningen består av tre sektioner:

Läs mer

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden Nedan följer en kort summering av Kvarnby IKs Nya Blå Tråden. Under innehållsförteckningen i den totala Blå Tråden kan du se var du kan läsa mer om varje område.

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1

FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL. sida 1 FÖRÄLDER TILL BARN I ÖJERSJÖ IF MER ÄN BARA FOTBOLL sida 1 Vad innebär det att vara förälder till barn i Öjersjö IF? Först vill vi säga att vi är väldigt glada över att ni har valt att ge oss förtroendet

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Skegrie BK ska vara det självklara valet av fotbollsklubb för byn med omnejds invånare. Fotbollen bygger på att våra barn och ungdomar ska

Läs mer

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET

MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET MÖLLTORP/BREVIKS AIF BLÅ MÅLET Reviderad 2014-03-14 BLÅ MÅLET - Syftet med Blå målet är att göra det enklare för alla i föreningen att förstå vad föreningen står, och arbetar, för. - Vi hoppas kunna utveckla

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Fagersta Södra IK POLICY

Fagersta Södra IK POLICY Fagersta Södra IK POLICY 2010 1. Vad som gäller för olika åldrar 1.1 Fem-manna: 6-8 år, fotbollsskola 1.2 Sju-manna: 9-12 år 1.3 Elva-manna: 13-14 år 1.4 Elva-manna: 15-16 år 1.5 Elva-manna: Junior 2.

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Målsättning ideologi för HIK Innebandy

Målsättning ideologi för HIK Innebandy ideologi för HIK Innebandy Policy riktlinjer för ledare, spelare, ungdom, junior I detta dokument framgår riktlinjer för våra lag såsom ledare, aktiva och spelare. Det som står skrivet i dokumentet är

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt.

Välkommen till AFG. BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Välkommen till AFG Bagarmossenmodellen BBK:s ungdomsverksamhet skall skapa förutsättningar för alla att vara med och utvecklas till så bra fotbollsspelare som möjligt. Fysisk utveckling BBK:s ungdomsverksamhet

Läs mer

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT VÄRDEGRUND OCH MÅLSÄTTNING FÖRENINGEN Dunkers IF bedriver fotboll för tjejer i alla åldrar med värdegrunder som kamratskap, glädje och utveckling. Ledarskapets röda

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF Åldern 5-6 år Allmänt Ett huvudbegrepp att tänka på i verksamheten för 5-6 åringar är: LEK. Leken spelar en stor roll för den självbestämmande motivationen. Det betyder

Läs mer

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen Arbetsmaterial Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är tänkt att ha som vägledning för nya ledare i klubben. Den distribueras till föräldrar åt de barn som är

Läs mer

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas

Lagträff Spånga IS Fotboll. P01 Bas Lagträff Spånga IS Fotboll P01 Bas Vad ska vi prata om? 1. Presentera oss för varandra 2. SvFF och Spångamodellen 3. Lag och lagindelning 4. Spelsystem spelidé färdigheter 5. Träningsupplägg som stöder

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet

Söderköpings IK Barn och Ungdomsfotboll. Verksamhet 1 Tanken är - Att skapa ett fotbollsintresse för dom yngsta - Att detta intresse ska hålla i så länge som möjligt Verksamhet Söderköpings IK vill genom detta - Skapa en grogrund för föreningens framtid,

Läs mer

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Inledning I en växande klubb som Sunnersta AIF finns ett behov av att ha en röd tråd i hur vi ska lära ut fotboll till de som väljer att spela i vår klubb. Vi har många

Läs mer

Mål och riktlinjer FOTBOLLSVERKSAMHETEN

Mål och riktlinjer FOTBOLLSVERKSAMHETEN Mål och riktlinjer FOTBOLLSVERKSAMHETEN Innehållsförteckning Välkommen till Tortuna SK 3 Tortuna SK:s mål 3 Vår alkohol, tobak och drogpolicy 3 Organisation & ekonomi 4 Så här bedriver vi fotbollsverksamhet

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning Blå Tråden ska vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF ska vara väl insatta

Läs mer

Övningsbank Sigtuna IF P03

Övningsbank Sigtuna IF P03 Övningsbank Sigtuna IF P03 Veckoplanering 3 träningar och 1 match nivå 3 Antal träningar/vecka Vad träna Träning 1 Träning 2 Träning 3 Match sspel - uppbyggnad - skapa målchans och avsluta sspel - skapa

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

NIVÅ 1. Fotbollsglädje 6 9 år

NIVÅ 1. Fotbollsglädje 6 9 år NIVÅ 1 Fotbollsglädje 6 9 år Fysisk utveckling Inleds med en liten växtspurt, därefter en lugn period Ingen fysisk skillnad mellan flickor och pojkar Stort rörelsebehov och stora muskelgrupper är mer utvecklade

Läs mer

Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär

Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär Spelform 3 mot 3 Spelform 5 mot 5 Spelform 7 mot 7 Spelform 9 mot 9 Spelform 11 mot 11 Fotbollens spela lek och lär Spelarutbildningsplan 6-7 år Spelform 3 mot 3 Svensk fotboll Ca 500 000 spelare Ca 3000

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK IFK Västervik har som målsättning att alla i föreningen ska känna glädje och samhörighet både på och utanför fotbollsplanen. För att vi som tillhör

Läs mer

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Detta dokument är en del av Skara FC:s värdegrundsarbete som gäller alla ungdomsspelare, ledare och föräldrar. Dokumentet finns på Skara FC:s hemsida https://www.laget.se/skarafc/

Läs mer

Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK

Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK Fotbollsfilosofi Eskilstuna City FK För att nå våra målsättningar utvecklar vi och arbetar med en fotbollsfilosofi där viljan att spela underhållande fotboll, ha ett stort bollinnehav, ha ett bra passningsspel

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR

SPELARUTBILDNING ÅR 16-19 år Följa SvFF:s spelarutbildningsplan. Fortsätta att använda sig av Coerver och Funino! Träna för att prestera I den här fasen gör vanligtvis blivande elitspelare valet att satsa helhjärtat på fotbollen.

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

Tränarutbildning i förening

Tränarutbildning i förening Tränarutbildning i förening Svenska Fotbollsakademin 2010 Information om tränarutbildningarna i Svenska Fotbollsakademins utbildningsprogram Tränarutbildning - Fotbollsträning Barn- och ungdomsträning

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är en vägledning för ledare i klubben. Den finns tillgänglig för föräldrar och barn som är medlemmar i föreningen. I Rävåsens

Läs mer

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Mål och riktlinjer för IK Huge Fotboll och skall ses som ett minimikrav för den träningsverksamhet som bedrivs i

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Ledarhäfte Enskede IK. - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK

Ledarhäfte Enskede IK. - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK Ledarhäfte Enskede IK - Tips, råd och riktlinjer för 5-mannaledare inom Enskede IK Inledning Träningen ska främst vara rolig och lekbetonad i åldrarna 6-9 år. Leka, spela, lära och ha kul tillsammans med

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:2

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:2 VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:2 2 TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM PROGRAM KURSMODUL 1:2 08.30 10.30 Teori 3 Återkoppling till Kursmodul 1:1 Fotbollsfys Anfallsspel.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN JIK FOTBOLL

UTBILDNINGSPLAN JIK FOTBOLL UTBILDNINGSPLAN JIK FOTBOLL Välkommen som ledare till barn- och ungdomsfotbollen i Jomala IK. Du behövs! Vision Vi vill att Jomala IK ska vara ett intressant och lockande alternativ för barn- och ungdomar

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt

Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 STUVSTA IF:S VÄRDEGRUNDER... 4 VISION...

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5-mannafotboll Bohusfotbollen fotboll för alla utg 2 mars 2015 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

Grebbestads Idrottsförening

Grebbestads Idrottsförening Grebbestads Idrottsförening Barn- och Ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF's Röda Trådar Grebbestads IF www.grebbestadsif.se e-mail: info@grebbestadsif.se Bryggerigatan 15B Tel. 0525-106 63 Bankgiro

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot

Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot Barn- och ungdomsfotboll i Bohuslän Så spelar vi 5 mot 5 2017 Bohusfotbollen fotboll för alla BUK 2017 utgåva 1 Sida 1 Möjligheter till fler planer Flera får spela mer Roligare med mer bollkontakt Spela,

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning Blå Tråden skall vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF skall vara väl insatta

Läs mer

Välkommen till FRÖSÖ IF FOTBOLL

Välkommen till FRÖSÖ IF FOTBOLL Välkommen till FRÖSÖ IF FOTBOLL Kansliet finner du på Fritzhemsgatan 92 där du under dagtid 8.00-16.00 träffar våra konsulenter. Tel: 063-128859, Fax: 063-128858 E-post: frosoif@frosoif.org, hemsida: www.frosoif.se

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Lek och Lär fotboll. med Hammarby IF FF knatteverksamhet 5-7 år. Ledord: Kul och Utvecklande

UTBILDNINGSPLAN Lek och Lär fotboll. med Hammarby IF FF knatteverksamhet 5-7 år. Ledord: Kul och Utvecklande UTBILDNINGSPLAN 2015 Lek och Lär fotboll med Hammarby IF FF knatteverksamhet 5-7 år 1 Förord Inledning: Hammarby IF FF har för avsikt att utveckla samtliga fotbollsspelande ungdomar både fotbollsmässigt

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2

VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2 VÄLKOMMEN TILL KURSMODUL 2 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING C 6-12 ÅR KURSMODUL 2 2 TRÄNARUTBILDNING C PROGRAM KURSMODUL 2 08.30 10.30 Teori 3 Återkoppling till Webbuppgift 1-6 Att kunna och

Läs mer

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT

DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT DUNKERS IF EN LITEN KLUBB MED ETT STORT VÄRDEGRUND OCH MÅLSÄTTNING FÖRENINGEN Dunkers IF bedriver fotboll för tjejer i alla åldrar med värdegrunder som kamratskap, glädje och utveckling. Ledarskapets röda

Läs mer

Barn och ungdomsfotbollen

Barn och ungdomsfotbollen Här kan du läsa om vad vi i FC Gute vill med vår verksamhet för våra barn och ungdomar i föreningen. Det är av stor vikt att alla i föreningen känner till detta och att vi arbetar utifrån våra styrdokument.

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer