Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF)"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2 Alytus, kl 17:00-19:45 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR Adnan Issa (S) Urban Eriksson (SRF) Karin Ekeståhl (M) Lizzy Fredriksson (HRF) Emanuel Ksiazkiewicz (S), tj er Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi) Anita Nilsson FP), tj er Eva Lorenz (Hjärt-lung) Anders Pemer (Attention) tj er Ersättare Övriga deltagande George Ghaly (MP), Anna-Maria Kölhed (DHR), Dan Lindström (RSMH) Peter Nyberg (S) ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Sara Wrethed samhällsplanerare, Anders Nilsson projektchef, Ann Bjellert, tillgänglighetssamordnare Utses att justera Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF) Plats och tid för justering Kommunalhuset Tumba 7 maj Sekreterare Paragrafer Clara Hansson Ordförande Ebba Östlin (S) Justerare Adnan Issa(S) Urban Eriksson (SRF) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnd Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Anslaget den Sammanträdesdatum Nedtas den Förvaringsplats för protokollet Vård- och omsorgsförvaltningen Underskrift

2 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Godkännande av dagordningen Dagordningen godkänns.

3 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Val av justerare Till justerare väljs Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF).

4 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Översiktsplanen - Sara Wrethed Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor utser representanter för organisationerna till att lämna synpunkter på förslag till ny översiktsplan. Peter Nyberg (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden, inleder med att berätta om framtagandet av Botkyrkas nya översiktsplan. Kommuninvånarna har varit delaktiga genom medborgardialog och i översiktsplanen beaktas flera olika perspektiv. Översiktsplanen har fångat in mycket som är viktigt för Botkyrkas utveckling och är modern och nytänkande. Den samrådsprocess som nu pågår är ett sätt att se om man tänkt rätt och förbättra förslaget till Botkyrkas nya översiktsplan. Sara Wrethed, samhällsplanerare, berättar om vad en översiktsplan är, hur den berör och processen med att ta fram Botkyrkas nya översiktsplan. Presentationen bifogas protokollet. Förtätning på bekostnad av centrala grönområden, tillgänglighetsanpassade lägenheter och friluftsområden diskuteras.. Pelle Kölhed (DHR) och Urban Eriksson (SRF) utses av kommunala rådet för funktionshinderfrågor till att lämna synpunkter på förslag till ny översiktsplan.

5 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Hågelby familjepark och Lida skidtunnel - Anders Nilsson Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen. Anders Nilsson, projektchef, berättar om pågående arbete med Hågelby familjepark och Lida skidtunnel. Presentationen bifogas protokollet.

6 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ökad medvetenhet/kunskap om olika funktionsnedsättningar - Hörselskadades riksförbund Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen. Lizzy Fredriksson (HRF), berättar om exempel på olika hörselskador och vad det innebär. Lizzy Fredriksson (HRF) informerar om vad som kan orsaka en hörselskada och vilka olika hjälpmedel som finns att tillgå. De flesta hörselskadade har svårt att höra diskanterna och det innebär att konsonanterna ofta faller bort. Så kallat ledningsfel i mellanörat gör att ljudet blir svagare, eftersom det inte kommer fram som det ska. Andra exempel på hörselskador är Tinitus och Menières sjukdom. Det vanligaste hjälpmedlet är hörapparat. Ann Bjellert, tillgänglighetssamordnare upplyser om att kommunen har en syn- och hörselinstruktör.

7 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ann Bjellert informerar Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor beslutar att man tagit del av informationen. Handisam har tillsatt tre arbetsgrupper med bakgrund av tre delmål. Arbetsgrupperna hos Handisam ska ta fram indikatorer för uppföljning av tillgänglighetsarbetet rumt om i landet. Botkyrka kommun anmälde sig till arbetsgruppen fysisk miljö men fick tyvärr ingen plats. Istället får Botkyrka följa vad de andra kommunerna gör inom området och besvara enkäten som blir resultatet av arbetsgruppernas arbete. På samhällsbyggnadsförvaltningen pågår arbete med att bilda en tillgänglighetsgrupp. Västra Götalandsregionen lyfter upp Botkyrka som gott exempel i avseende till att sprida information om och inspirera andra till, att använda Tillgänglighetsdatabasen. SKL ska ta fram ett fördjupat blad om detta. Projekt med mentorer för personer med funktionsnedsättning som ska in på arbetsmarknaden pågår. Tullinge idéhus är ett nytt hus för aktiviteter och föreningar. Tillgänglighetsfrågorna tas med i ett tidigt skede. Ungdomsrådet och samrådsgruppen kan komma att bli referensgrupper. Minifritid.nu, Sveriges största fritidsmässa för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning äger rum maj. På programmet finns olika sorters underhållning och framförallt prova-på-aktiviteter. Fotbollsfesten äger rum 2 juni och sista anmälningsdag är 16 maj för dem som vill spela i ett lag. För dem som inte är med i ett lag finns även här prova-på-aktiviteter och underhållning. Eva Lorenz (hjärt-lung) berättar att hjärtats dag anordnas i Hågelbyparken 25 maj.

8 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Remissärenden (von/2012:168) Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor ger samrådsgruppen i uppdrag att besvara nedanstående remisser. Plangranskning Detaljplan för del av Tumba 7:206-kv. Bergfoten. Samråd detaljplaneprogram för Sibble, Kagghamra och Eldtomta. Utställning av detaljplan för del av familjeparken reviderad Samråd detaljplan för Rikstens friluftsstad.

9 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Anmälningsärenden Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av nedanstående anmälda ärenden. Remissförslag Flerårsplan Kommunala rådet för funktionshinderfrågors svar på Flerårsplan

10 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ärendelistan Beslut Följande ärenden noteras till protokollet. Kommunala rådet för funktionshinder beslutar att utse en arbetsgrupp som arbetar med centrumfrågor. Kontinuerlig utbildning av skolsköterskor, rektorer, hemkunskapslärare, skolmatspersonal, lokalvårdare och förskolepersonal kring allergifrågor. Förbud mot alla slags nötter ska gälla på samtliga förskolor och grundskolor. Kommunikationen med parkeringsbolagen ska kunna ske på annat vis än telefonsamtal, exempelvis textmeddelande. Kommunala rådet för funktionshinder beslutar att utse arbetsgrupp som arbetar med centrumfrågor. Följande personer beslutas ingå i arbetsgruppen: Emanuel Ksiazkiewicz (S), Eva Lorenz (Hjärt-lung) och Anna-Maria Kölhed (DHR).

11 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ärendeuppföljning Acceptansen av ledarhundar i allmänna lokaler/taxi/färdtjänst. Tillgång till pälsfria centrum, äldreboenden, servicehus och LSSboenden. - Ann Bjellert, tillgänglighetssamordnare, ska skriva policy angående detta. Frågan om tillgång till pälsfria centrum hanteras av centrumgruppen. Vid skyddsronder på skolor och förskolor ska allergifrågor ingå. - Allergifrågor ingår vid skyddsronder på skolor och förskolor. Upphandlingar ska innehålla krav på doftfria rengöringsmedel och hygienprodukter. - Ann Bjellert, tillgänglighetssamordnare, arbetar tillsammans med upphandlingsenheten så att funktionsnedsättningsperspektivet ska finnas med vid upphandling. Rökfria Zoner vid entréer, på perronger och busshållsplatser. - Stockholms länstrafik har tillsammans med kommunen ansvar för detta. Frågan är en enkelt-avhjälpt-hinder-fråga och kan således felanmälas. Grundutbildning för samtliga lärare att lära sig förstå problematiken kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. - Förhoppningen är att frågan ska kunna behandlas i Ungdomsrådet under projektår två. Tillgänglighetsdatabasens framtid, utöka med publika lokaler och köpcentrum. - Frågan ges till centrumgruppen för hantering. Arbeta fram en policy för att undvika särlösningar. - FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är kommunens antagna policy för att undvika särlösningar. Mer genomtänkta handikapparkeringar, för att exempelvis undvika problem med stolpar, blomkrukor, kant- och kullerstenar som är i vägen. - Synpunkten blir ett medskick till teknisk handbok.

12 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor All nyproduktion av offentliga lokaler ska vara förberedd så att lokalerna är användbara för personer med hörselnedsättning. Teleslinga ska vara installerad och tillhörande mikrofonutrustning böra vara sladdlös. Belysningen är också viktig så att man kan se den som talar. Samtliga lokaler där kommunen bedriver verksamhet ska vara användbara för alla oavsett funktionsförmåga. Exempelvis har personer med nedsatt hörsel mycket svårt att uppfatta vad som sägs i det offentliga rummet. Därför är det viktigt att skapa en god ljudmiljö genom exempelvis akustikplattor i taket och kraftiga textilier. - Ann Bjellert skickar synpunkterna till fastighetsenheten. Säkerheten i trafikmiljön för personer med funktionsnedsättning - Frågan behandlades på kommunala rådet för funktionshinderfrågors möte 24 oktober 2012 Utökad SFI-utbildning för personer med funktionsnedsättning. - Rådet är eniga om att punkten tas bort från ärendelistan. Personlig service i butiker och köpcentrum. - Frågan ges till centrumgruppen för hantering. Felanmälan av enkelt avhjälpta hinder och återrapportering från förvaltningen. - Felanmälan kan göras via botkyrka.se, Kontaktcenter och hos medborgarkontoren. Felanmälan går till stadsbyggnadsenheten. Rutinerna kommer att förbättras. Kommunalhusets entré bör bli mer tillgänglig. - George Ghaly (MP) formulerar en skrivelse om hur kommunhusets entré kan bli mer tillgänglig. En tillgänglig hemsida: botkyrka.se - Arbete pågår med att förbättra botkyrka.se ut tillgänglighetssynpunkt

13 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Övriga frågor -

14 Ny översiktsplan dags för samråd Vad är en öp? Steg i arbetet Öp:ns huvudbudskap Öp och kommunala rådet för funktionshinderfrågor

15 Snabbt vad är en öp? Översiktsplan kommuntäckande plan som ska redovisa grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden och den framtida bebyggelseutvecklingen

16 Hur angår öp? Öp:s funktion Målar upp en övergripande bild av markanvändning Riktlinjer till efterföljande planering Varumärke Inbjudan till byggare, investerare och etablerare

17 Samtal om framtiden - dialog

18 Har vi tänkt rätt? Chans att lämna synpunkter!

19 Dags för samråd Mars-juni Mobila utställningar, 2 veckor i varje stadsdel Dialogforum Utskick till medverkande 2011 och statistiskt urval Nämndremiss Extern remiss Pejl Annonser Material till studieförbund Synpunktshantering Näringslivsforum Elevråd ungdomsfullmäktige

20 Samrådsmöten Fittja 9 april 18-20, Medborgarkontoret, 17- utställning i centrum Elevråden och ungdomsfullmäktige 10 och 25 april Näringslivsforum 10 april, Xenter Hallunda 11 april 18:30-20:30 Biblioteket i Hallunda Folkets Hus Grödinge 18 april, 19:00-21:00 Malmsjöskolans matsal Tullinge 7 maj 18:30-21 Falkbergsskolans matsal Tumba 16 maj, 18:30-20:30 Tumba scenens foajé Alby 23 maj, Subtopia Loftet

21 Huvudbudskap Bygg där det är byggt i stadsbygden 1) Utnyttja infrastruktur som redan finns 2) Spara orörd natur 3) Skapa underlag för bättre service och kollektivtrafik Utrymme för nya bostäder på 30 år och fler arbetsplatser Stärkta tyngdpunkter satsa mer i kollektivtrafiknära lägen Tillgänglig storstadsnära natur Sammanhållen kommun och storstad

22

23 Axplock med relevans för krf Portal i inledning Riktlinjer för efterföljande planering Få in frågorna i processen Tillgänglig process

24 Axplock ur öp med relevans för krf Design för alla Lyfta frågan i tidigt skede av planering Samråd med funktionshinderrörelsen Tillgänglig process

25 Axplock ur öp med relevans för krf Olika typer av tillgänglighet till naturen Kollektivtrafik Tydliga entréer Märkta leder Skyltar till naturen Lätt att ta sig fram Belysning - trygghet Information om utbud Kunskap

26 Axplock ur öp med relevans för krf vxfsfg

27 Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Sthlm SkiCenter-Familjeparken Hågelby Anders Nilsson

28 Anders Nilsson Pappa till Sofia Från Strängnäs bor i Södertälje sedan 8 år Civilingenjör KTH 1996 Arbetat med utveckling av kontor och handelsfastigheter, investeringsstrategier, detaljplaner, exploateringar /genomförande Projektchef Botkyrka, sedan 4 mån Projektchef/Fastighetsutvecklare NCC PD Sthlm Projektchef/Fastighetsutvecklare KF Fastigheter, Sthlm Planchef/projektansvarig Eskilstuna kommun Exploateringschef Strängnäs kommun

29 Grundläggande krav på anläggningen Anläggningen ska genom sin existens sänka det nationella utsläppet av CO2 Anläggningen ska genom sin existens bidra till en regional ökning av hälsan Anläggningen ska bidra till en förstärkning av den lokala ekonomin Anläggningen ska bidra till en positiv laddning av Botkyrkas varumärke Anläggningen ska bidra till en gestaltning av Långt ifrån Lagom

30 Sthlm SkiCenter- Hittills genomfört Samråd Länsstyrelsen Möte med angränsande Fastighetsägare Geofysisk undersökning- Marknadsanalys-Intresset för skidsporten har ökat Översiktlig MKB Utredning energiförsörjning Benchmark andra skidtunnlar 3D modellering Banprofil godkänd av Svenska Skidförbundet

31 Sträckning godkänd av Svenska Skidförbundet

32 Sträckning godkänd av svenska skidförbundet

33 Tunneln behöver inte synas mer än vi vill

34 Principsektion Höjd 4m Bredd 8m Nivå färdigmark 2m

35 Oprövad konstruktion-utblick

36 Exempel på möjlighet till utblick

37 Exempel betongkonstruktion Torsby nedgrävd Starthus

38 Exempel betong nedgrävd-vuokatti

39 Betong ovan mark Papi-Finland

40 Barriär i skogen Jämi Finland

41 SthlmSkiCenter Nästa steg Artinventering Hydrogeologisk utredning Seminarium 19 juni Förhandlingsupphandling juni-september Upphandling klar i oktober

42

43 Överklaganden Förvaltningsrätten EU-Komissionen Länsstyrelsen

44 Hågelby Detaljplan nr 1

Maria Mendoza (S), tj er. Ewa Hollén, Iréne Cederborg, Ahmad Azizi

Maria Mendoza (S), tj er. Ewa Hollén, Iréne Cederborg, Ahmad Azizi SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Xenter Tumba, konferensrummet, kl 17:00-19:20 ande Pelle Kölhed (DHR), ordförande Urban Eriksson (SRF) Adnan Issa (S) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi) Maria

Läs mer

5 Information om projektet "ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning" - Sebastian Flygar, projektledare

5 Information om projektet ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning - Sebastian Flygar, projektledare KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Tid, Kl 16:30 Plats Kommunalhuset, plan 2, Alytus Ärenden 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Papperslös nämndhantering 4 Information från SL - Ditte Kahlström

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2, kl 17:00-20:00 ande Ebba Östlin (s), ordförande Urban Eriksson (SRF) Anna-Maria Engqvist (s) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi)

Läs mer

Näringslivsforum 10/4

Näringslivsforum 10/4 Näringslivsforum 10/4 Översiktsplanen Tillsammans för ett attraktivt Botkyrka! Näringslivsforum 10/4 - Agenda - 12.40-12.50 Välkomna Erik Nilsson, Tf. Kommundirektör 12.50-13.00 Näringslivsplanen 1.0 Ellen

Läs mer

Liselott Sjöstedt (Attention), Adnan Issa (S)

Liselott Sjöstedt (Attention), Adnan Issa (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, Alytus, kl 17:00-19:45 ande Ebba Östlin (S) ordförande Pelle Kölhed (DHR) Adnan Issa (S) Urban Eriksson (SRF) Karin Ekeståhl (M)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2013-03-18 2013-04-08. Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS 2013-03-18 2013-04-08. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-03-04 Plats och tid Xenter lektionssal 241, kl 17:00-20:00 Beslutande Ebba Östlin (s), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Adnan Issa

Läs mer

Emanuel Ksiazkiewicz (s), ordförande (tjänstgörande ersättare) Anna-Maria Engqvist (s) Anita Nilsson (fp), (tjänstgörande ersättare)

Emanuel Ksiazkiewicz (s), ordförande (tjänstgörande ersättare) Anna-Maria Engqvist (s) Anita Nilsson (fp), (tjänstgörande ersättare) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-10-24 Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, kl 17:00-19.15 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Emanuel Ksiazkiewicz

Läs mer

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet 2013-02-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:3, kl 16:00-18:00 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Martin Koff

Läs mer

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF)

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-12-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:2, kl 17:00-19:30 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Karin

Läs mer

Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus

Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] 2013-02-07 Tid 2013-02-07, Kl 17:00-20.00 Plats Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus Ärenden Justering 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Kultur och

Läs mer

Maria Mendoza (S), tjänstgörande ersättare. Urban Eriksson (SRF), Maria Mendoza (S)

Maria Mendoza (S), tjänstgörande ersättare. Urban Eriksson (SRF), Maria Mendoza (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-05-03 Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, torsdagen den 3 maj 2012, klockan 17.00 19.15 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande

Läs mer

Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, Gudrun Carlsson (PRO Tumba) tj er. Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS

Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, Gudrun Carlsson (PRO Tumba) tj er. Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:3, kl 16:00-18:00 ande Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, tj er Anny Mejdahl (S) Siv Persson Trogen (S), tj er Berit Skylerberg (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Hågelby Gård, Tumba, kl 19:00-20:10 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

2013-09-03 2013-09-25

2013-09-03 2013-09-25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Rikstens skola, Flygarvägen 5, Tullinge, kl 19:00-20:30 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S)

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kärsdala vård- och omsorgsboende, kl 16:00-18.15 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Siv Persson Trogen (S) tj ers. Helle Larsson (M) Thomas Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Alby Äng, Albyvägen 22, kl 19:00-21:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Marie Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) tom p 2 Berit Larsson (S)

Läs mer

Kommunalhuset Tumba, rum 2:2 Alytus. 1 Tillgänglighetsåtgärder inför valet Ahmad Azizi demokratiutvecklare

Kommunalhuset Tumba, rum 2:2 Alytus. 1 Tillgänglighetsåtgärder inför valet Ahmad Azizi demokratiutvecklare KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] 2013-10-17 Tid 2013-10-17, Kl 17:00-20:00 Plats Kommunalhuset Tumba, rum 2:2 Alytus Ärenden Justering 1 Tillgänglighetsåtgärder inför valet 2014 - Ahmad Azizi demokratiutvecklare

Läs mer

Anders Pemer (Attention), Emanuel Ksiazkiewicz (S)

Anders Pemer (Attention), Emanuel Ksiazkiewicz (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2014-03-20 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:2, Alytus, kl 17:00-19:40 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR),

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V) Peter Arnhjort, Åsa Forslund, Gunilla Melkersson, Jörgen Skagerdahl, John Staberg, Elisabeth Persson

Marit Strand Pettersen (V) Peter Arnhjort, Åsa Forslund, Gunilla Melkersson, Jörgen Skagerdahl, John Staberg, Elisabeth Persson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-21:05 ande Dan Gahnström, (MP), ordförande Arzu BeGigo Alan (S) Stefan Dayne (KD) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S) Robert

Läs mer

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS 2014-12-16 2015-01-06. Vård- och omsorgsförvaltningen

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS 2014-12-16 2015-01-06. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:2 Alytus, klockan 16:00-18:00 ande Tuva Lund (S) ordförande Jörgen Andersson (PRO Norra) Anny Mejdahl (S) Karin Recksén (PRO Tullinge)

Läs mer

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S)

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran, kl. 18:00 19:01 ande Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) Josefin Norrgård (TUP) Bo Claesson (KD) Ulf Hjalmarsson

Läs mer

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, konferensrum 2:3, kl 16:00-18.00 ande Ersättare Övriga deltagande Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund

Läs mer

2012-06-19 2012-07-11

2012-06-19 2012-07-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, rum 2, kl 19:00-20:15 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Ulf

Läs mer

Anna-Greta Johansson (S) Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Carina Wiberg, verksamhetschef

Anna-Greta Johansson (S) Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Carina Wiberg, verksamhetschef Sammanträdesdatum Sida 1/6 Plats och tid Samanträdesrummet, stadshuset, Dalavägen 10 kl 14:00 Beslutande Övriga Pernilla Boström (S) Margareta Gustavsson (Hagfors-Ekshärads reumatikerförening) Anita Fridberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Grödinge) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Grödinge) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.15 ande Ersättare Övriga deltagande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Karin Recksén (PRO Tullinge) Helle Larsson (M) Heleena Jyrkää

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-09-21 Sammanträdesdag Innehåll 14 Tillkommande ärenden... 17 15 Föregående sammanträdesprotokoll... 18 16 Planering av rådets fortsatta arbete... 19 17 Funktionshinderplanen...

Läs mer

Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP)

Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP) MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Hallunda-Norsborg Dialogforum Botkyrkas nya översiktsplan (ÖP) Dag och tid 11 April, kl. 18.30-20.30 Plats Hallunda Folkets hus Närvarande Ledamöter i

Läs mer

Vassili Arian (S) Inga-Lill Strömqvist (S) Kjell Sjöberg (M)

Vassili Arian (S) Inga-Lill Strömqvist (S) Kjell Sjöberg (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba, kl 19:00-20:45 ande Stefan Dayne (KD), ordförande, Lena Ingren (S) Per Börjel (TUP) Vassili Arian (S) Inga-Lill Strömqvist (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-11-08 kl 17:30-18.50 35-44 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2016-11-09 kl 18:00-19:30 40-53 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet) Tjänstgörande ersättare Ingemar Johansson

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V) Nils Andersson (S) Peter Siebert (FP)

Marit Strand Pettersen (V) Nils Andersson (S) Peter Siebert (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-20:00 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune PRO Norra Botkyrka

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune PRO Norra Botkyrka SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Kommunala pensionärsrådet 2017-12-04 Plats och tid Stange, kl 16:00-18.00 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Thomas Karlsson (TUP) Jean Pierre

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.00 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Rolf Garneij (S) tj ers. Thomas Karlsson (TUP) Jean Pierre Zune ( PRO Norra

Läs mer

Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00. Pia-Lotta Lagerlöf Daga Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00. Pia-Lotta Lagerlöf Daga Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(10) Plats och tid: Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00 Beslutande Jan Skog, ordf Kommunstyrelsen Rolf Gustavsson Miljö- byggnadsnämnden Ingvar Arvidsson Tekniska

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats torsdag 1 mars 2018, kl. 15:00-16:30 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), 1-4,15:00-16:00 Alexander Johansson-Pettersson (S) Lena Brodin, DHR Boel Hallebäck, Hjärt-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 5 Godkännande av ärendelista... 9 6 Föregående sammanträdesprotokoll... 10 7 Uppföljning av funktionshinderplanen... 11 8 Delgivning... 13 9 Övergångsställen... 14 10 Val av vice ordförande för

Läs mer

Jean-Pierre Zune (PRO Tumba)

Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Kommunala pensionärsrådet 2013-05-29 Plats och tid Folkets hus Hallunda mötesrum Vilje och Vee, kl 09:30-16:00 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Jean-Pierre Zune (PRO

Läs mer

Tuva Lund (S),ordförande Anny Mejdahl (S) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Jean- Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson

Tuva Lund (S),ordförande Anny Mejdahl (S) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Jean- Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Xenter, kl 10:00-15:00 ande Tuva Lund (S),ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Thomas Karlsson (TUP) Karin Recksén

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL NORDANSTIGS KOMMUN i Hudiskvall och Nordanstig SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2011-12-09 1 Sida Plats och tid Älvstagården i Jättendal, fredagen den 9 december 2011 kl 09:00 11-30 Beslutande Övriga

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset, Hyltebruk, kl. 16.00-17.30 Beslutande Politiker Åke Morin (C) ordförande Bo-Gunnar Åkesson (M) Lennart Ohlsson (C) Dorothea

Läs mer

Anmält förhinder: Isa Halvarsson, HSV Inga-Lill Röhr, Överförmyndarnämnden. Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare

Anmält förhinder: Isa Halvarsson, HSV Inga-Lill Röhr, Överförmyndarnämnden. Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET (KHR) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Stora Björn, Nya Kyrkogatan 21, 13.15-14.45 Beslutande Bosse Pettersson, ordförande Louise Hamilton, Socialnämnden Anneli Ericsson,

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 17 50 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset 18.30-21.00 Beslutande Hans-Bertil Sinclair (m) Socialnämnden ordförande Ingrid Larsson (m) Kommunstyrelsen

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V)

Marit Strand Pettersen (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, rum 2, kl 19:00-20:40 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Ulf

Läs mer

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor

Gunilla Wallengren DHR. Ivar Nielsen Eva Borgede. Eva Carlbrand Doris Persson. Kommunhuset, Alafors. Rådet för funktionshinderfrågor 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Nödinge, kl13:00-15:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Vestergard Cecilia, områdeschef Risberg Emma, valsamordnare Åsa Engberg, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 8-16 Åsa Engberg

Vestergard Cecilia, områdeschef Risberg Emma, valsamordnare Åsa Engberg, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 8-16 Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset kl. 15:00 17:15 Närvarande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Monika Utter (MP) Berndt Ekström (M) Peter Cyrillus (S)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Hörsalen kl. 16:00-17:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Wiveca Noren (SPI) (ordförande), Våge Ericsson (vice ordförande) (FUB Föreningen för

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande. Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Grödinge Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Kerstin Frimodig, Carina Savborg

Tuva Lund (S), ordförande. Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Grödinge Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Kerstin Frimodig, Carina Savborg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Alytus, kl 16:00-17:00 ande Ersättare Övriga deltagande Tuva Lund (S), ordförande Siv Persson Trogen (S) tj. ers. Helle Larsson (M) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD)

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Johan Ekström

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Johan Ekström 2013-03-04 1 (8) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 4 mars 2013, kl. 13.30 16.00 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3 Utsedd

Läs mer

Datum Tjänstemän Gitana Grikainiene, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-13 Gitana Grikainiene

Datum Tjänstemän Gitana Grikainiene, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-13 Gitana Grikainiene 1(10) Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 10.00 11.40 Beslutande Ledamöter Joakim Engström (MP), ordförande Lars Petersson (S) Charlotte Söderlund (FUB) Arne Petersson (HRF) Kristina Bondesson (SRF)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-02-08 18:00-19.50 1-12 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Anna-Karin Skatt

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Tekniska nämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Sessionssalen, Byggmästaregatan 4, Lund, kl 16.30 18.25 Ordförande: Wallström Christer (FP) 2:e vice ordförande: Svensson Smith Karin (MP) Ledamöter: Hansson Börje

Läs mer

Maria Edbertsson, Hylte Astma- och allergiförening Bodil Gunnarsson, Reumatikerföreningen

Maria Edbertsson, Hylte Astma- och allergiförening Bodil Gunnarsson, Reumatikerföreningen Kommunala Handikapprådet 2012-12-03 1 (8) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk kl. 16:00-18:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Åke Morin (KV) ordförande

Läs mer

Nina Hultqvist (TUP) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS

Nina Hultqvist (TUP) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande Maria Gawell Skog (S), ordförande Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), Antra Johansons-Rantins (M), Sven-Arne Lindblom

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-09-06 kl 17:30-18.30 24-34 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin Skatt (KS) Tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll RFF 2017-12-07 Tid och plats torsdag 7 december 2017, kl. 15:00-17:00 Beslutande Övriga närvarande Solweig Gard (S), ordförande Alexander Johansson Pettersson (S) Margareta Ivarsson (C) Lillemor Larsson

Läs mer

Protokoll 1 (6) Plats och tid Söråker lokal: Folketshus den 12 dec kl Ingrid Sendelbach. Anita Boström Nordell

Protokoll 1 (6) Plats och tid Söråker lokal: Folketshus den 12 dec kl Ingrid Sendelbach. Anita Boström Nordell Kommunala Tillgänglighetsrådet Protokoll 1 (6) Plats och tid Söråker lokal: Folketshus den 12 dec. 2017 kl. 12.00 Beslutande Maritza Villanueva Contreras, ordf. Björn Hellqvist, KS Alf Söderlund SN Ingrid

Läs mer

Datum Tjänstemän Christer Björk, parkingenjör (information 25) Gitana Grikainiene, sekreterare

Datum Tjänstemän Christer Björk, parkingenjör (information 25) Gitana Grikainiene, sekreterare 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet i Sparbankshallen, kl. 10.00 11.50 Beslutande Ledamöter Joakim Engström (MP), ordförande Lars Petersson (S) Eric Berntsson (SD) Charlotte Söderlund (FUB) Arne Petersson

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 Paragrafer 14-18 Underskrifter Sekreterare Cathrine Flodström Backlund Ordförande Åsa Bergkvist Justerare

Läs mer

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson

Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Tisdagen den 23 september, kl. 13:00-16:30 Beslutande Laila Furskog, ordförande AnnaMaja Larsson Margareta Pohjanen

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sida 1 (11) Sammanträde med Kommunala funktionshinderrådet Plats och tid Samhällsbyggnadssektorn, Förvaltningshuset, kl. 14.00 16.00 ande Övriga deltagande Per Sixtensson (C) ordförande Mona

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Kommunala pensionärsrådet 2016-09-06 Plats och tid Kommunalhuset, Alytus, kl 16:00-18:00 Beslutande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Eddy Kristiensen

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson Nr Kommunala handikapprådet 2010-03-03 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Karin Johansson (kd) Barbro Gustavsson Evert Magnusson

Läs mer

Lars Robin (M) Elisabet Haglund-Nyberg (S) Ronnie Andersson (V) Karin Pilsäter (FP)

Lars Robin (M) Elisabet Haglund-Nyberg (S) Ronnie Andersson (V) Karin Pilsäter (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[1] Plats och tid Kommunalhuset 2:3, kl 19:00-20.15 ande Jill Melinder (S), ordförande Bo Claesson (KD) Bosse Olsson (MP) Staffan Sundin (M) tjg ers Arzu Alan (S) Anders Byrsenius

Läs mer

Jean-Pierre Zune (PRO Tumba)

Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet 2014-02-04 Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2, kl 16:00-18:10 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Anny Mejdahl

Läs mer

Håkan Svensson Biståndsenheten Vara vårdcentral. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Håkan Svensson Biståndsenheten Vara vårdcentral. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för personer med funktionsnedsättning 1 Plats och tid Servicehuset Snickarboden kl. 18.00 19.00. Beslutand Thomas Hansson. Sn. Ordf. Håkan Svensson Sn Petra Sahlström.

Läs mer

botkyrkas översiktsplan

botkyrkas översiktsplan botkyrkas översiktsplan Foto: Callius/One eyed Inc Kortversion Samrådsförslag mars Foto: johan nes liljeson Här är en kortversion av Botkyrkas nya översiktsplan! Det är ett förslag på hur vi kan utveckla

Läs mer

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V)

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Brunna konferenslokaler Humlevägen 4, kl 19:00-21:10 ande Serkan Köse (S) ordförande Karin Pilsäter (FP) Bo Olsson (MP) Staffan Sundin (M) tjg ersättare Selin

Läs mer

Socialchef May Hansson Kanslisekreterare Birgitta Schmidt. Birgitta Schmidt

Socialchef May Hansson Kanslisekreterare Birgitta Schmidt. Birgitta Schmidt Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Årjäng den 31 maj 2011 kl 17.00-18.00 Beslutande Lars Jonehög, (SN) ordf Lennart Andersson (BoM) Ulla-Britt Svensson (BUN) Katarina

Läs mer

Lars Johansson (FP), andre vice ordförande. ersättare för Elias Tony (S) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S)

Lars Johansson (FP), andre vice ordförande. ersättare för Elias Tony (S) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunhuset, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali Khalil (MP), förste vice ordförande Magdalena Jonsson

Läs mer

Caroline Blom (KD) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Caroline Blom (KD) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[6] Plats och tid 2:3, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Maria Gawell Skog (S), ordförande Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), Mattias Franzén (M), Sven-Arne

Läs mer

Patrik Forslund (M) Arzu Alan (S) Helle Larsson (M), Inger Grönberg (MP) Patrik Forslund (M) ANSLAG/BEVIS

Patrik Forslund (M) Arzu Alan (S) Helle Larsson (M), Inger Grönberg (MP) Patrik Forslund (M) ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Plan 2:2, Kommunalhuset, Tumba, kl 19:00-20:00 ande Jill Melinder (S), ordförande Lars Robin (M) Bo Olsson (MP) Patrik Forslund (M) Arzu Alan (S) Mikael Sundh (TUP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Kongsvinger, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Hans Forssell (S) Kjell Nilsson (HSO) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Plats och tid Tullbackagården, 2012-06-12 kl. 17:30-19:10 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Birgitta Wahlund, SRF Gunbritt

Läs mer

Sessionssalen 18.30 20.30

Sessionssalen 18.30 20.30 2010-09-08 Sida 1 av 12 Plats och tid Sessionssalen 18.30 20.30 Beslutande Övriga deltagare Hans-Bertil Sinclair (m), ordförande, Socialnämnden Boris Svensson (s), Socialnämnden Kent Lodesjö (s), Plan-och

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V) Ayisha Farooq (S) Marit Strand Pettersen

Marit Strand Pettersen (V) Ayisha Farooq (S) Marit Strand Pettersen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-20:40 ande Dan Gahnström, ordförande (MP) Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Räddningstjänsten, Falköping, 2016-09-07 kl. 17:00-20.30 30-39 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Annelie Källqvist (SRF) Tjänstgörande

Läs mer

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström Mora Kommun Handikapprådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdes datum 12-03-12 sida1-14 Plats och tid Beslutande KS salen, Mora kommunhus Peter Helander, KS/ordförande Ingvar Niilimaa, KS Carina Renhall,

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Rådet för funktionshinderfrågor

Rådet för funktionshinderfrågor Protokoll 2018-12-03 Rådet för funktionshinderfrågor Rådet för funktionshinderfrågor Datum och tid Plats 2018-12-03 09:30-12:00 Rådsalen ande ledamöter Siv Ahlstrand (S) (ordförande) (SN) Birgitta Fredriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Förskolan Helliden, 2017-05-10 kl 17:30-19.30 13-23 Beslutande Annelie Källkvist (SRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin Skatt (KS) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunala handikapprådet (9) Politiker: Bengt-Åke Torhall (FP) ordförande Wiveca Norén () Dorothea Nilsson () Hans Moberg (KD)

Kommunala handikapprådet (9) Politiker: Bengt-Åke Torhall (FP) ordförande Wiveca Norén () Dorothea Nilsson () Hans Moberg (KD) Kommunala handikapprådet 2009-09-14 1 (9) Plats och tid Torulund, Torup, 16.00-18.15 Beslutande Politiker: Bengt-Åke Torhall (FP) ordförande Wiveca Norén () Dorothea Nilsson () Hans Moberg (KD) Referensgruppen:

Läs mer

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Lisbeth Larsson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Lisbeth Larsson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Plenisalen, Stadshuset, Hagfors kl 10:00 12:00 Beslutande Övriga Pernilla Boström (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Thomas Pettersson (DHR Hagfors-Munkfors avdelningen)

Läs mer

BESLUTAS AV KOMMUNSTYRELSEN

BESLUTAS AV KOMMUNSTYRELSEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] BESLUTAS AV KOMMUNSTYRELSEN 223 Begäran om yttrande från JO avseende ett tjänstetillsättningsbeslut Paragrafen justerades omedelbart SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[3] Plats och tid

Läs mer

Handikappolitiskt program, datum för träff 8

Handikappolitiskt program, datum för träff 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Nya ledamöter i handikapprådet 3 Tillgänglighet 4 Föregående protokoll 5 Information från socialnämnden 6 Information från Pia

Läs mer

Stefan Dayne (KD) Michael Erikson (M)

Stefan Dayne (KD) Michael Erikson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-21:05 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

Sessionssalen 18.30 20.30. Göran Sjögren, Kultur och Fritidsnämnden Marianne Carlson, sekreterare. Boris Svensson Rönngården 2010-

Sessionssalen 18.30 20.30. Göran Sjögren, Kultur och Fritidsnämnden Marianne Carlson, sekreterare. Boris Svensson Rönngården 2010- 2010-03-10 Sida 1 av 10 Plats och tid Sessionssalen 18.30 20.30 Beslutande Övriga deltagare Kurt Johansson NHR, vice ordförande Boris Svensson (s) Socialnämnden Kent Lodesjö (s) Plan-och byggnadsnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2018-02-07 kl 17:30-19:30 1-12 Beslutande Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen) 1-6 Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10)

Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10) Omsorgsnämnden 2008-08-27 1 (10) Plats och tid Tingshuset, onsdagen den 27 augusti 2008, kl. 16.30 18.40 Ajournering kl. 17.40-18.05 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp)

Läs mer

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) tjg.ers. Peter Sergius Himmelving (SD)

Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) tjg.ers. Peter Sergius Himmelving (SD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran, kl. 18:00 19:30 ande Lars-Göran Liljedahl (S), ordförande Tobias Ginman (S) tjg.ers. Ulf Hjalmarsson (M) Peter Sergius Himmelving

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius. Elisabeth Nobuoka Nordin (MP) ANSLAG/BEVIS

Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius. Elisabeth Nobuoka Nordin (MP) ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), ordförande Joy Benigh (S), Robert Steffens (C) Sven-Arne Lindblom (S), Mai Eriksson

Läs mer

Magnus Söderman (MP), Monica Brundin (V), Ronnie Anderson (V) Ann-Christin Sundberg (S) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS

Magnus Söderman (MP), Monica Brundin (V), Ronnie Anderson (V) Ann-Christin Sundberg (S) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande Myrna Persson (MP, ordförande Joy Benigh (S), Robert Steffens (C), Rolf Garneij (S), Mai Eriksson (S), Yulia Usova

Läs mer

/Maria Gawell Skog (S) Ordförande/

/Maria Gawell Skog (S) Ordförande/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[6] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande /Maria Gawell Skog (S) Ordförande/ /Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), Mikael Hansson (M), Sven-Arne Lindblom (S), Sara

Läs mer

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C)

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Kommunala handikapprådet 2011-09-19 1 (10) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset, 16.00 17.35 ande Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Referensgruppen:

Läs mer

Tumba dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun

Tumba dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun MINNESANTECKNINGAR 1 [2] Referens: Alexander Szögi Tumba dialogforum Om förslaget till ny översiktsplan för Botkyrka kommun Dag och tid Plats Närvarande 16 maj kl.18.30 Tumbascenen Ledamöter i dialogforum

Läs mer

PROTOKOLL. Carina Pehrsdotter, sekreterare Jörgen Brink. Förvaltningshuset, Ljusdal Tisdag 12 april, kl. 11:45

PROTOKOLL. Carina Pehrsdotter, sekreterare Jörgen Brink. Förvaltningshuset, Ljusdal Tisdag 12 april, kl. 11:45 Plats och tid Veckeborummet. Plan 3. Förvaltningshuset 13:15-16:00 Beslutande: Marie-Louise Hellström (M), ordförande Per-Gunnar Larsson (S), vice ordförande Elin Jonsson, Demensföreningen Jörgen Brink,

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Linda Jansson. Anders Ågerup. Inger Andersson Margareta Jonsson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Linda Jansson. Anders Ågerup. Inger Andersson Margareta Jonsson Nr xx Kommunala handikapprådet 2012-10-11 1(12) Plats och tid Tingshuset, klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (KD) Robert Svensson (C) Karin Johansson (KD) Linda Jansson Anders Ågerup Gun-Lis

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 1 / 8 Plats och tid Treklövern kl. 16:00-17:45 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Wiveca Noren (SPI) (ordförande), Malin Thydén-Kärrman (S), Krister Mattsson

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer