ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANSLAG/BEVIS 2013-03-18 2013-04-08. Vård- och omsorgsförvaltningen"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Plats och tid Xenter lektionssal 241, kl 17:00-20:00 Beslutande Ebba Östlin (s), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Adnan Issa (s) Lizzy Fredriksson (HRF) Karin Ekeståhl (m) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi) Maria Mendoza (s), tj er Eva Lorenz (Hjärt- och lungsjukas förening) Christina Tibblin (m) tj er Dan Lindström (RSMH) tj er Liselott Sjöstedt (Attention) tj er Ersättare Övriga deltagande Anita Nilsson (fp), Anna-Maria Kölhed (DHR), Kerstin Wennberg (FEB) Ewa Hollén, Ann Bjellert, Karin Åslund, Katarina Berggren (s), Magnus Andersson Utses att justera Karin Ekeståhl (m), Eva Lorenz (hjärt- och lungsjukas förening) Plats och tid för justering Kommunalhuset Tumba,14 mars Sekreterare Paragrafer Clara Hansson Ordförande Ebba Östlin (s) Justerare Karin Ekeståhl (m) ANSLAG/BEVIS Eva Lorenz (hjärt- och lungsjukas förening) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnd Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Anslaget den Sammanträdesdatum Nedtas den Förvaringsplats för protokollet Vård- och omsorgsförvaltningen Underskrift

2 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Godkännande av dagordningen Dagordningen godkänns.

3 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Val av justerare Till justerare väljs Karin Ekeståhl (m) och Eva Lorenz (hjärt- och lungsjukas förening).

4 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Uppföljning av funktionshinderfrågorna i kommunerna - Handisam Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor beslutar att man tagit dela av informationen. Karin Åslund, utredare på Handisam, berättar om Handisams uppdrag och den uppföljning som gjorts i kommunerna under Inriktningsområdena i regeringens strategi för funktionshinderpolitiken ligger till grund för vad Handisam följer upp i kommunerna. Förhoppningen är att uppföljningarna ska kunna fungera som ett arbetsverktyg för kommunerna och detta vill man utveckla tillsammans med kommunerna. Karin Åslund menar att kommunala rådet för funktionshinderfrågor kan vara ett forum för att lyfta resultatet som kommer i slutet av året. Presentationen bifogas protokollet.

5 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Tillgänglighetsprocessen i Botkyrka - Katarina Berggren (S), ordförande i kommunstyrelsen Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor beslutar att man tagit dela av informationen. Katarina Berggren (S), ordförande i kommunstyrelsen berättar om det tillgänglighetsarbete som pågår i Botkyrka kommun. Katarina Berggren ser gärna att Handisam kommer med förslag till frågor som kan ställas i medborgarundersökningen. Tillgänglighetssamordnaren ingår nu i kommunledningsförvaltningens organisation vilket man tror kommer att göra skillnad. Tillgänglighetsarbetet lyfts i kommunförvaltningens framåtsikt och ska vara en del av arbetet i kommunen. Ytterst handlar det om att implementera FN-konventionen om mänskliga rättigheter. Bland annat måste kommande upphandlingar innehålla krav på tillgänglighet. För att kunna införliva målet att enkelt avhjälpta hinder ska vara undanröjda 2014 behöver takten öka och arbetet prioriteras. Ansvaret för detta arbete ligger på samhällsbyggnadsförvaltningen. Angående webben går arbetet i rätt riktning även om den ännu inte uppfyller ställda tillgänglighetskrav. Frågor ställs angående synpunktshantering och webben. Bidragssystemet och kommunens samverkan med idéburna föreningar diskuteras.

6 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ökad medvetenhet/ kunskap om olika funktionsnedsättningar - Hjärt- och lungsjukas förening Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor beslutar att man tagit dela av informationen. Eva Lorenz från hjärt- och lungsjukas förening berättar om föreningens verksamhet och opinionsarbete. Hjärt- och lungsjukas förening har ambitionen att föreningens verksamheter ska vara en källa till glädje och energi för medlemmarna. Hjärt- och lungsjukas förening fungerar som opinionsbildare och samverkar i detta arbete med andra organisationer, exempelvis EHN (European Heart Network). I Stockholms län finns 14 föreningar varav Hjärt- och lungsjukas förening Botkyrka Salem är en av dem. Det sociala stödet är en viktig del av föreningens arbete. Hjärt- och lungsjukas förening bistår också med att lära ut en hälsosam livsstil. Den lokala föreningen arbetar sedan ett par år för ett hjärtsäkert Botkyrka.

7 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Tillgänglighet i fysisk miljö och tillgänglighetsdatabasen Magnus Andersson, förvaltningschef samhällsbyggnadsförvaltningen Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor beslutar att man tagit dela av informationen. Samhällsbyggnadsförvaltningen har ansvar för tillgänglighet i kommunens lokaler samt ansvar föt tillgängligheten i det offentliga rummet, gator och parker. Samhällsbyggnadsförvaltningen ska se till att avvärja enkelt avhjälpta hinder. I nuläget har samhällsbyggnadsförvaltningen hand om tillgänglighetsdatabasen. Magnus Andersson berättar att ansvaret och finansieringen av tillgänglighetsdatabasen framöver behöver redas ut. I år kommer samhällsbyggnadsförvaltningen ta av befintlig ram för att uppdatera tillgänglighetsdatabasen. Samhällsbyggnadsförvaltningen är angelägen om att synpunkter angående kommunens lokaler samt gator och parker kommer till rätt instans. Ett arbete som kommer slutföras under året är att alla anmälningar ska gå vi felanmälan, även anmälningar om enkelt avhjälpta hinder. Inom gata/ parkenheten pågår arbete med att ta fram en teknisk handbok som ska innehålla anvisningar om hur detaljer i gator och byggnader ska utformas exempelvis övergångställen. Handboken syftar till att klargöra vad som är botkyrkastandard. Till handboken tar man gärna emot önskemål eller medskick. Tillgänglighetsdatabasens prioritering diskuteras samt en eventuell samordnande kommunal tillgänglighetsgrupp.

8 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Förslag till översyn av kommunala rådet för funktionshinderfrågor Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor beslutar att låta göra en översyn av rådet. Kommunala rådet för funktionshinderfrågor beslutar att låta göra en översyn av rådet inför nästa mandatperiod.

9 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ann Bjellert informerar Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor beslutar att man tagit dela av informationen. - Ann Bjellert har varit på tillgänglighetsnätverksträff i Hudiksvall. De frågor fokus låg på var ohälsa och sociala företag. Handisams utvärdering av kommunerna uppmärksammades. - Tillgänglighetsfrågorna har flyttats från vård- och omsorgsförvaltningen till kommunledningsförvaltningen. - Chefen på kontaktcenter utreder möjligheterna till att införa Teletal. Utbildning kommer att hållas för kontaktcenter i alternativa kommunikationssätt. - Avtalet med taltidningen har gått ut men en ny håller på att upphandlas. Anbud kan lämnas fram till 15 mars. - Medborgarkontoren har fått utbildning i tillgänglighet. - Arbetet med ungdomsrådet går framåt. Ungdomsstyrelsen pekar i en rapport ut arbetet med etableringen av Botkyrkas ungdomsråd för unga med funktionsnedsättning som ett gott exempel.

10 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Anmälningsärenden Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor beslutar att man tagit dela av informationen. På bordet Rapport från Handisam hur är läget i kommunerna, uppföljning av funktionshinderfrågorna 2012.

11 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Remissärenden -

12 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ärendelistan Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar följande ärenden till protokollet och beslutar att revidera ärendelistan till nästa sammanträde. Acceptansen av ledarhundar i allmänna lokaler/taxi/färdtjänst. Tillgång till pälsfria centrum, äldreboenden, servicehus och LSSboenden. Kontinuerlig utbildning av skolsköterskor, rektorer, hemkunskapslärare, skolmatspersonal, lokalvårdare och barnomsorgspersonal kring allergifrågor. Vid skyddsronder på skolor och förskolor ska allergifrågor ingå. Upphandlingar ska innehålla krav på doftfria rengöringsmedel och hygienprodukter. Förbud mot alla slags nötter ska gälla på samtliga förskolor och grundskolor. Rökfria Zoner vid entréer, på perronger och busshållsplatser. Grundutbildning för samtliga lärare att lära sig förstå problematiken kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Tillgänglighetsdatabasens framtid, utöka med publika lokaler och köpcentrum. Arbeta fram en policy för att undvika särlösningar. Mer genomtänkta handikapparkeringar, för att exempelvis undvika problem med stolpar, blomkrukor, kant- och kullerstenar som är i vägen. All nyproduktion av offentliga lokaler ska vara förberedd så att lokalerna är användbara för personer med hörselnedsättning. Teleslinga ska vara installerad och tillhörande mikrofonutrustning böra vara sladdlös. Belysningen är också viktig så att man kan se den som talar. Samtliga lokaler där kommunen bedriver verksamhet ska vara användbara för alla oavsett funktionsförmåga. Exempelvis har personer med nedsatt hörsel mycket svårt att uppfatta vad som sägs i det offentliga rummet. Därför är det viktigt att skapa en god ljudmiljö genom exempelvis akustikplattor i taket och kraftiga textilier. Kommunens arbete med enkelt avhjälpta hinder. Vad räknas som ett enkelt avhjälpt hinder? Vad får det kosta att åtgärda ett sådant hinder? Hur mycket resurser får det max kosta? På vilka platser kan enkelt avhjälpta hinder åtgärdas? Säkerheten i trafikmiljön för personer med funktionsnedsättning. Utökad SFI-utbildning för personer med funktionsnedsättning. Personlig service i butiker och köpcentrum. Felanmälan av enkelt avhjälpta hinder och återrapportering från förvaltningen. Kommunalhusets entré bör bli mer tillgänglig.

13 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Kommunikationen med parkeringsbolagen ska kunna ske på annat vis än telefonsamtal, exempelvis textmeddelande. En tillgänglig hemsida: botkyrka.se

14 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 14[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ärendeuppföljning -

15 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 15[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Övriga frågor -

16 Funktionshinderspolitiken KARIN ÅSLUND

17 Huvuduppgifter Följa upp politiken Främja genomförandet av politiken och stödja tillgänglighetsarbete Påskynda utvecklingen mot ett samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett funktionsförmåga.

18 Målen för funktionshinderspolitiken en samhällsgemenskap med mångfald som grund att samhället utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet jämlikhet i levnadsförhållanden för flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

19 Inriktningsområdena för strategin Arbetsmarknad Utbildning Socialpolitiken Folkhälsa Ökad fysisk tillgänglighet Transport IT-politiken Kultur, medier och idrott Rättsväsende Konsumentpolitiken

20 Effekterna ska märkas för personer med funktionsnedsättning i vardagen

21 Hur är läget? Lägre andel har arbete 25 procent har varit i ekonomisk kris jämfört med 13 procent i övrig befolkning. 28 procent av vuxna med funktionsnedsättning som har nedsatt psykiskt välbefinnande. (jämfört är 13 procent) Personer med psykiska funktionsnedsättningar får sämre vård av fysiska sjukdomar än andra

22 Exempel på förbättringar Fler får arbetshjälpmedel och stöd från Arbetsförmedlingen Fler hinder i fysisk miljö avhjälpta Andelen tillgängliga fordon i kollektivtrafiken ökar. Fler tv-program textas, syn- och teckentolkas än tidigare.

23 Uppföljning som påskyndar kommunerna Våren 2013: Handisam utvecklar nyckeltal inom 8 områden i samverkan med berörda aktörer Hösten 2013 Handisam samlar in data och publicerar nyckeltal öppna jämförelser. En presentation av resultaten lanseras på Handisams webbplats under senhösten.

24 Vad ska följas upp? Vad kommunerna gör för att öka delaktighet Verksamheternas tillgänglighet Verkstad och goda exempel

25 Hur är läget i kommunerna? 31 kommuner har inventerat sitt bostadsbestånd Flest hinder kvar (EAH) i vårdcentraler, socialkontor och skolor Hälften har inventerat sin webbplats ur tillgänglighetsperspektiv.

26 Utbildning Bara hälften av rektorerna anser att skolans utbildning är tillgänglig utifrån den enskildes lärande 15 % brister i att ge det särskilda stödet eleven har rätt till 14% av kommunerna har inventerat både kommunala skolor och friskolor för fysisk tillgänglighet

27 Transport 9 av 10 kommuner ställer krav i upphandlingar på tillgänglighet (för rullstol) Betydelsen av bemötande och körsätt

28 Arbetsmarknad Bara hälften har mål inte alla följer upp dessa Två av tre har anställt efter praktik 64 % samverkar med gymnasieskolan, 73 % med näringslivet

29 Onödiga hinder? Knappt en av fyra beaktar alltid tillgänglighet i arbetslöshetsinsatser Oftast avses fysisk tillgänglighet, ibland även information

30 Från ax till limpa 1. Intern styrning och organisation 2. Tillgänglig verksamhet 3. Samverkan AF och näringslivet 4. Leva som man lär: Arbetsgivarperspektivet

31 1 av 5 kommuner uppfyller detta Ale Jönköping Malmö Vilhelmina Arvidsjaur Karlskrona Markaryd Vårgårda Borgholm Karlstad Munkedal Örnsköldsvik Burlöv Göteborg Hallstahammar Haninge Hylte Kungälv Lerum Ljusnarsberg Lund Olofström Sandviken Skellefteå Stockholm Trosa Östhammar

32 Idrott och hälsa Mindre fysiskt aktiva Idrottar mer sällan utomhus Vill förändra vanor lika mycket, men behöver stöd

33 för barn och unga? Barn och unga med funktionsnedsättning motionerar mindre än andra barn. Det är dubbelt så vanligt att inte motionera alls

34 Kultur och fritid 4 av 10 kommuner har mål Biblioteken de mest tillgängliga friluftsanläggningar den minst tillgängliga Drygt 1 av 10 arbetar bara med riktade insatser

35 Åtgärder som kan främja fysisk aktivitet Bygg promenadstråk gångvägar och cykelvägar i närheten av bostadsområden. Det leder till att fler går och cyklar. Det gäller oss alla, men speciellt viktigt är det för personer med funktionsnedsättning. Tänk på tillgängligheten i planeringen av den fysiska miljön. Om alla kan utnyttja exempelvis bad- och idrottshallar så kan man motverka den ohälsa som finns i dag. Planera den organiserade idrottsverksamheten. Kommuner kan exempelvis ställa krav på tillgänglighet för att betala ut bidrag till föreningar och anordnare och ställa krav på att idrottsföreningar ska ta emot alla barn oavsett funktionsförmåga. Det är också viktigt att idrottsledare har kompetens att ta in barn med funktionsnedsättning i sina grupper. Bevilja färdtjänstresor och ledsagartimmar för idrottsutövande för både barn och vuxna i högre utsträckning.

36 Åtgärder Sätt att arbeta för ökad delaktighet Samarbetar med föreningar och studieförbund 74% Information till föreningar 60% Informerar om aktiviteter för målgruppen 44% Villkorar bidrag 20% Utbildning om delaktighet och tillgänglighet 19% Vad ger mest effekt? Är det något vi borde göra mer av?

37 26 kommuner som villkorar bidrag för kulturföreningar Boden Höganäs Linköping Skara Umeå Burlöv Jokkmokk Motala Stockholm Växjö Ekerö Kalix Mörbylånga Trollhättan Östhammar Essunga Karlskoga Nynäshamn Tomelilla Finspång Huddinge Kil Lessebo Sandviken Robertsfors Upplands Väsby

38 Samverkan och behovsanalys Bred samverkan ökar möjligheterna till att driva på frågan och hitta lösningar? 4 av 10 samverkar med andra kommuner Hur fångas behoven upp? 1 av 10 i medborgarundersökningar

39 Generella slutsatser Många gör något men få systematiskt Använder man de verktyg som kommunen har till hands? Frågan olika mogen

40 I år går startskottet! 290 kommuner tävlar i att vara bäst i att skapa förutsättningar för delaktighet

41 En demokrati- och legitimitetsfråga Vi kan bli bättre!

42 Tel:

Maria Mendoza (S), tj er. Ewa Hollén, Iréne Cederborg, Ahmad Azizi

Maria Mendoza (S), tj er. Ewa Hollén, Iréne Cederborg, Ahmad Azizi SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Xenter Tumba, konferensrummet, kl 17:00-19:20 ande Pelle Kölhed (DHR), ordförande Urban Eriksson (SRF) Adnan Issa (S) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi) Maria

Läs mer

5 Information om projektet "ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning" - Sebastian Flygar, projektledare

5 Information om projektet ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning - Sebastian Flygar, projektledare KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Tid, Kl 16:30 Plats Kommunalhuset, plan 2, Alytus Ärenden 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Papperslös nämndhantering 4 Information från SL - Ditte Kahlström

Läs mer

Liselott Sjöstedt (Attention), Adnan Issa (S)

Liselott Sjöstedt (Attention), Adnan Issa (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, Alytus, kl 17:00-19:45 ande Ebba Östlin (S) ordförande Pelle Kölhed (DHR) Adnan Issa (S) Urban Eriksson (SRF) Karin Ekeståhl (M)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2, kl 17:00-20:00 ande Ebba Östlin (s), ordförande Urban Eriksson (SRF) Anna-Maria Engqvist (s) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi)

Läs mer

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF)

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-12-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:2, kl 17:00-19:30 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Karin

Läs mer

Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF)

Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-04-29 Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2 Alytus, kl 17:00-19:45 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR

Läs mer

Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus

Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] 2013-02-07 Tid 2013-02-07, Kl 17:00-20.00 Plats Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus Ärenden Justering 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Kultur och

Läs mer

Emanuel Ksiazkiewicz (s), ordförande (tjänstgörande ersättare) Anna-Maria Engqvist (s) Anita Nilsson (fp), (tjänstgörande ersättare)

Emanuel Ksiazkiewicz (s), ordförande (tjänstgörande ersättare) Anna-Maria Engqvist (s) Anita Nilsson (fp), (tjänstgörande ersättare) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-10-24 Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, kl 17:00-19.15 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Emanuel Ksiazkiewicz

Läs mer

Maria Mendoza (S), tjänstgörande ersättare. Urban Eriksson (SRF), Maria Mendoza (S)

Maria Mendoza (S), tjänstgörande ersättare. Urban Eriksson (SRF), Maria Mendoza (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-05-03 Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, torsdagen den 3 maj 2012, klockan 17.00 19.15 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande

Läs mer

Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, Gudrun Carlsson (PRO Tumba) tj er. Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS

Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, Gudrun Carlsson (PRO Tumba) tj er. Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:3, kl 16:00-18:00 ande Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, tj er Anny Mejdahl (S) Siv Persson Trogen (S), tj er Berit Skylerberg (M)

Läs mer

SIGTUNA KOMMUN EN KOMMUN FÖR ALLA

SIGTUNA KOMMUN EN KOMMUN FÖR ALLA SIGTUNA KOMMUN EN KOMMUN FÖR ALLA Åtgärder för en ökad tillgänglighet är nödvändigt för några få, bra för de flesta och bekvämt för alla. I Sigtuna arbetar vi för att skapa en kommun för alla. Läs mer

Läs mer

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla TILLGÄNGLIGHET. PÅ RIKTIGT. Tillgänglighet för alla innebär att människor ska kunna delta i samhällslivet oavsett funktionsnedsättning. SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla Tillgänglighet för alla innebär

Läs mer

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla TILLGÄNGLIGHET. PÅ RIKTIGT. Tillgänglighet för alla innebär att människor ska kunna delta i samhällslivet oavsett funktionsnedsättning. SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla Tillgänglighet för alla innebär

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Alby Äng, Albyvägen 22, kl 19:00-21:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Marie Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) tom p 2 Berit Larsson (S)

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla

SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla TILLGÄNGLIGHET. PÅ RIKTIGT. Tillgänglighet för alla innebär att människor ska kunna delta i samhällslivet oavsett funktionsnedsättning. SIGTUNA KOMMUN - en kommun för alla Tillgänglighet för alla innebär

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

Ett gemensamt höjdsystem

Ett gemensamt höjdsystem Ett gemensamt höjdsystem Lars E. Engberg Geodesienheten Lantmäteriet Lars.Engberg@lm.se RH 2000 En del av Europas höjdsystem EVRS Stark relation till EVRF 2007 RH2000 är ett certifierat system enligt INSPIRE-direktivet,

Läs mer

Christina Tibblin (M)

Christina Tibblin (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 3, kl 19:00 21:30 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Mattias Lindgren (S) Christina Tibblin (M) Lars Robin (M)

Läs mer

Andel behöriga lärare

Andel behöriga lärare Andel behöriga lärare Svenska Matematik Engelska Kommun Totalt antal Andel behöriga % Kommun Totalt antal Andel behöriga % Kommun Totalt antal Andel behöriga % Åtvidaberg 13 100,0 Mariestad 16 100,0 Skellefteå

Läs mer

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V)

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Brunna konferenslokaler Humlevägen 4, kl 19:00-21:10 ande Serkan Köse (S) ordförande Karin Pilsäter (FP) Bo Olsson (MP) Staffan Sundin (M) tjg ersättare Selin

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet 2013-02-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:3, kl 16:00-18:00 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Martin Koff

Läs mer

Kommunala handikapprådet (24) Politiker: Bengt-Åke Torhall (FP) ordförande Hans Moberg (KD) Viveca Norén ()

Kommunala handikapprådet (24) Politiker: Bengt-Åke Torhall (FP) ordförande Hans Moberg (KD) Viveca Norén () Kommunala handikapprådet 2010-10-18 16 (24) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset, 16.00 18.30 ande Politiker: Bengt-Åke Torhall (FP) ordförande Hans Moberg (KD) Viveca Norén () Referensgruppen: Våge Ericsson

Läs mer

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132)

Yttrande över remissförslag Handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning (KSKF/2016:132) Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-02 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:299 Thomas Åkerblom Telefon 016-710 22 96 1 (2) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över remissförslag

Läs mer

Lars Johansson (FP), andre vice ordförande. ersättare för Elias Tony (S) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S)

Lars Johansson (FP), andre vice ordförande. ersättare för Elias Tony (S) Inger Grönberg (MP), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunhuset, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali Khalil (MP), förste vice ordförande Magdalena Jonsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats torsdag 1 mars 2018, kl. 15:00-16:30 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), 1-4,15:00-16:00 Alexander Johansson-Pettersson (S) Lena Brodin, DHR Boel Hallebäck, Hjärt-

Läs mer

Lars Robin (M) Elisabet Haglund-Nyberg (S) Ronnie Andersson (V) Karin Pilsäter (FP)

Lars Robin (M) Elisabet Haglund-Nyberg (S) Ronnie Andersson (V) Karin Pilsäter (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[1] Plats och tid Kommunalhuset 2:3, kl 19:00-20.15 ande Jill Melinder (S), ordförande Bo Claesson (KD) Bosse Olsson (MP) Staffan Sundin (M) tjg ers Arzu Alan (S) Anders Byrsenius

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 3 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 mars 2013 kl. 15.00 16.15 Justerat den 20 / 3 2013 Ewa

Läs mer

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, konferensrum 2:3, kl 16:00-18.00 ande Ersättare Övriga deltagande Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund

Läs mer

Anders Pemer (Attention), Emanuel Ksiazkiewicz (S)

Anders Pemer (Attention), Emanuel Ksiazkiewicz (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2014-03-20 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:2, Alytus, kl 17:00-19:40 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR),

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Reviderad 2012-03-26 1/8 Tillgänglighetsplan för Strängnäs kommun 2012-2014 Strängnäs kommun Nygatan 10 645 80 Strängnäs Tel 0152-291 00 Fax 0152-290 00 kommunstyrelsen@strangnas.se www.strangnas.se Bankgiro

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Funktionshinderpolitiken Socialdepartementet samordnar Ansvarigt statsråd Barn- och

Läs mer

Serkan Köse (S), ordförande. Bosse Olsson (MP)

Serkan Köse (S), ordförande. Bosse Olsson (MP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, sal Stange 2:3, kl. 19.00 20.20 ande Serkan Köse (S), ordförande Bosse Olsson (MP) Karin Pilsäter (FP) Leif Glad (S) tjg. ersättare Stefan

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) - Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 18 10 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

, Dnr 2018: Beslutsbilaga 1 sid. 1 (5) Erbjudna platser jan-dec

, Dnr 2018: Beslutsbilaga 1 sid. 1 (5) Erbjudna platser jan-dec 2019-03-14, Dnr 2018:0040441 Beslutsbilaga 1 sid. 1 (5) Statsbidrag för omsorg på kvällar, nätter och helger 2019 Skolverket har beslutat om statsbidrag enligt nedan 2120001439 ALE KOMMUN 10 8 910 2120001553

Läs mer

Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00. Pia-Lotta Lagerlöf Daga Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00. Pia-Lotta Lagerlöf Daga Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(10) Plats och tid: Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00 Beslutande Jan Skog, ordf Kommunstyrelsen Rolf Gustavsson Miljö- byggnadsnämnden Ingvar Arvidsson Tekniska

Läs mer

Tuva Lund (S),ordförande Anny Mejdahl (S) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Jean- Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson

Tuva Lund (S),ordförande Anny Mejdahl (S) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Jean- Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Xenter, kl 10:00-15:00 ande Tuva Lund (S),ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Ewonne Ekmyr-Göransson (KD) tj ers. Thomas Karlsson (TUP) Karin Recksén

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 17 50 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

Protokoll. Eva Pettersson. Anna-Greta Johansson. Anita Fridberg. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor

Protokoll. Eva Pettersson. Anna-Greta Johansson. Anita Fridberg. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Stadshuset Plenisalen, Dalavägen 10 kl 14:00 Beslutande Övriga Anna-Greta Johansson (S) Raija Mäkinen (Synskadades Riksförbund, SRF Klarälvdalen) Barbro Johansson

Läs mer

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014

Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK10/499 Tillgänglighetsplan för Nyköpings kommun 2012-2014 Dnr KK 10/499 Innehållsförteckning Definitioner... 3 Inledning... 4 Planering, och utvärdering... 4 Mål och åtgärder för tillgänglighetsplanen...

Läs mer

Stefan Dayne (KD) Michael Erikson (M)

Stefan Dayne (KD) Michael Erikson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-21:05 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet 2011-12-15 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 23 Information från DHR 24 Enkelt avhjälpta hinder 25 Seniorlekplatser 26 Aktuellt från tillgänglighetsgruppen 27 Aktuellt från äldreomsorgen

Läs mer

10 eller fler olika läkemedel på recept olämpliga läkemedel

10 eller fler olika läkemedel på recept olämpliga läkemedel Andel (%) av befolkningen 80+ med Andel (%) av befolkningen 80+ med 10 eller fler olika läkemedel på recept olämpliga läkemedel Kommuner 2010 2011 2010 2011 % % % % Genomsnitt riket 46,9 46,0 31,6 30,4

Läs mer

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S)

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset lokal 2:3, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-03-16 1-13

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-03-16 1-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 1-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 1. Mötets öppnande 2. Presentation av ledamöter och ersättare 3. Föregående protokoll och val av justeringsman 4.

Läs mer

Enligt bilaga. Willy Viitala (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[3] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Enligt bilaga. Willy Viitala (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[3] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[3] Plats och tid Xenter, Utbildningsvägen 3 i Tumba, kl. 19:00 Beslutande Enligt bilaga Ersättare Enligt bilaga Utses att justera Willy Viitala (M) Plats och tid för justering Xenter,

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset kl 17 00 19 20, ajournering kl 18 10 18 20 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande

Läs mer

Korrigerad beräkning - Regeringens avsedda fördelning av stöd till kommuner och landsting i Prop. 2015/16:47 Extra ändringsbudget för 2015

Korrigerad beräkning - Regeringens avsedda fördelning av stöd till kommuner och landsting i Prop. 2015/16:47 Extra ändringsbudget för 2015 2015-11-18 Finansdepartementet Korrigerad beräkning - Regeringens avsedda fördelning av stöd till kommuner och landsting i Prop. 2015/16:47 Extra ändringsbudget för 2015 Fördelningen mellan kommunerna

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-02-08 18:00-19.50 1-12 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Anna-Karin Skatt

Läs mer

Rådet för funktionshinderfrågor

Rådet för funktionshinderfrågor Protokoll 2018-12-03 Rådet för funktionshinderfrågor Rådet för funktionshinderfrågor Datum och tid Plats 2018-12-03 09:30-12:00 Rådsalen ande ledamöter Siv Ahlstrand (S) (ordförande) (SN) Birgitta Fredriksson

Läs mer

Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne

Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne Tillgänglighet för alla Handikappolitiskt program för Region Skåne beslut i RF 2009-04-28 1 Inledning År 2002 antog regionfullmäktige ett handikappolitiskt program, vilket nu har reviderats. Region Skånes

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Kongsvinger, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Hans Forssell (S) Kjell Nilsson (HSO) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer

Statistiska centralbyrån Offentlig ekonomi och mikrosimuleringar. April 2012 1( 22)

Statistiska centralbyrån Offentlig ekonomi och mikrosimuleringar. April 2012 1( 22) April 2012 1( 22) 01 0127 Botkyrka 2013 2011 51 x 109 186 67 101 71 22 x 178 272 160 01 0127 Botkyrka 2012 2010 50 x 109 185 70 106 62 23 x 167 253 153 01 0162 Danderyd 2013 2011 17 0 32 39 11 25 9 0 0

Läs mer

Kommunkontoret kl 08.30 11.15. Kerstin Andersson, ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Tarja le Hégarat, tjänstgörande ersättare

Kommunkontoret kl 08.30 11.15. Kerstin Andersson, ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Tarja le Hégarat, tjänstgörande ersättare Sida 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.30 11.15 Beslutande Kerstin Andersson, ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Tarja le Hégarat, tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Göran Olsson,

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kärsdala vård- och omsorgsboende, kl 16:00-18.15 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Siv Persson Trogen (S) tj ers. Helle Larsson (M) Thomas Karlsson

Läs mer

(TUP) Åsa Bruto (S) tjänstgörande ersättare för Hans Richardsson (S) Karin Nakamura Lindholm (TUP) Karin Nakamura Lindholm

(TUP) Åsa Bruto (S) tjänstgörande ersättare för Hans Richardsson (S) Karin Nakamura Lindholm (TUP) Karin Nakamura Lindholm SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Jobbcenter, Hans Stahles väg 13 i Tumba, kl. 19:00 ande Ali Khalil (MP), ordförande Lars Johansson (L) andra vice ordförande Ayisha Farooq (S) tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommun 201412 (Mkr) % Fördelning 201312 (Mkr) % Fördelning Ändr. % Antal företag

Kommun 201412 (Mkr) % Fördelning 201312 (Mkr) % Fördelning Ändr. % Antal företag Urval av aktiebolag: Antal bokslut: minst 3, Omsättning: 0,25 Mkr till 92 Mkr, Antal anställda: 1 till 49. Avser: Aktiebolag som har kalenderår som bokslutsperiod och som redovisat sina årsbokslut den

Läs mer

Kommunranking 2011 per län

Kommunranking 2011 per län Kommunranking 2011 per län Stockholms län Södertälje 1 9 27,64 Stockholm 2 18 25,51 Sigtuna 3 27 22,85 Upplands Väsby 4 40 21,32 Botkyrka 5 45 20,99 Sundbyberg 6 49 20,24 Huddinge 7 51 20,21 Nacka 8 60

Läs mer

2002-05-02 Kostnadsutjämning 2003 jämfört med 2002, kronor per invånare Bilaga 3. 2002041bil3/HB 1 (9)

2002-05-02 Kostnadsutjämning 2003 jämfört med 2002, kronor per invånare Bilaga 3. 2002041bil3/HB 1 (9) Kostnadsutjämning 2003 jämfört med 2002, kronor per invånare Bilaga 3 Stockholms län Botkyrka 142 41-123 -158-12 -20 7 6-3 -18-1 -1 0 6 1-1 -134 Danderyd 114 244 73 9 41-20 -2 6-3 -18-1 -1 0 6 1-1 448

Läs mer

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Råd för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum Sida 1/6 Plats och tid Stadshuset Plenisalen, Dalavägen 10 kl 14:00 16:00 Beslutande Övriga Thomas Pettersson (DHR Hagfors-Munkfors avdelning) Barbro Johansson (Hagfors-Ekshärads reumatikerförening)

Läs mer

Andel funktionsnedsatta som fått hjälpmedel. Ranking

Andel funktionsnedsatta som fått hjälpmedel. Ranking Statistiken är hämtad från Arbetsförmedlingens siffor över hur många hjälpmedel som har skrivits ut under åren 2009-2011 samt hur många med en funktionsnedsättning som har varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen

Läs mer

Föräldraalliansen Sverige. Kommunalt grundskoleindex - Förändring 2011-2012 2012. SALSA Residual

Föräldraalliansen Sverige. Kommunalt grundskoleindex - Förändring 2011-2012 2012. SALSA Residual alt grundskoleindex - - SALSA personal Övrigt Fritidshem Index Kungsör 0,47 1,48 0,23 0,18 2,36 32 276 244 Dals-Ed 0,69 1,25 0,26 0,18 2,38 29 254 225 Älvsbyn 0,51 1,26 0,22 0,24 2,23 65 259 194 Askersund

Läs mer

Kommunalt anställda år 2012 lärare och ledning skola/förskola, år 2012. Stockholms län. Uppsala län. Andel 55 år och äldre.

Kommunalt anställda år 2012 lärare och ledning skola/förskola, år 2012. Stockholms län. Uppsala län. Andel 55 år och äldre. Kommunalt anställda år 2012 lärare och ledning skola/förskola, år 2012 Hela riket Hela riket Kommun / Län Andel 55 år och äldre Antal samtliga Antal 55 år och äldre Riket 29% 182840 52130 Stockholms län

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

Gotlands län Gotland 28 626 kr 11 305 kr 722 kr 6 016 kr 5 580 kr 5 725 kr 12 027 kr 42,0%

Gotlands län Gotland 28 626 kr 11 305 kr 722 kr 6 016 kr 5 580 kr 5 725 kr 12 027 kr 42,0% Kommun Total årlig elräkning Elkostnad varav elcert Nätavgift Elskatt Moms Skatt+elcert +moms Andel skatt+elcert +moms Blekinge Olofström 30 304 kr 12 288 kr 723 kr 6 365 kr 5 589 kr 6 061 kr 12 373 kr

Läs mer

Anna-Greta Johansson (S) Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Carina Wiberg, verksamhetschef

Anna-Greta Johansson (S) Eva Pettersson, sekreterare Monica Hammar, socialchef Carina Wiberg, verksamhetschef Sammanträdesdatum Sida 1/6 Plats och tid Samanträdesrummet, stadshuset, Dalavägen 10 kl 14:00 Beslutande Övriga Pernilla Boström (S) Margareta Gustavsson (Hagfors-Ekshärads reumatikerförening) Anita Fridberg

Läs mer

Kulturskoleverksamhet

Kulturskoleverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5, 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se kulturradet.se s.1(9) Kulturskoleverksamhet Beslut om bidrag, belopp i kronor Ale kommun, 176 000 Aneby kommun,

Läs mer

Resultat 02 Fordonsgas

Resultat 02 Fordonsgas Resultat Geografiskt Ale Alingsås Alvesta Aneby Arboga Arjeplog Arvidsjaur Arvika Askersund Avesta Bengtsfors Berg Bjurholm Bjuv Boden Bollebygd Bollnäs Borgholm Borlänge Borås Botkyrka E.ON Boxholm Bromölla

Läs mer

Levande objekt i Fastighetsregistrets allmänna del

Levande objekt i Fastighetsregistrets allmänna del Bilaga till Helårsstatistik 2009 Fastighetsregistrets allmänna del, innehåll per den 31 december 2009 1(8) Levande objekt i Fastighetsregistrets allmänna del Antal levande objekt i Fastighetsregistrets

Läs mer

Placering Andel E-legitimation Säkerhetskod Telefon SMS SmartPhone Totalt 2/5 Möjliga e-dekl Placering 2010 Andel 2010

Placering Andel E-legitimation Säkerhetskod Telefon SMS SmartPhone Totalt 2/5 Möjliga e-dekl Placering 2010 Andel 2010 * Skatteverket Antal personer som deklarerat elektroniskt per 2 maj 2011 - sista dag för deklaration Bästa kommun i respektive län Stockholm Järfälla 1 70,3% 10 482 11 446 7 878 4 276 938 35 020 49 790

Läs mer

STATOILS MILJÖBILSRANKING FÖRSTA HALVÅRET

STATOILS MILJÖBILSRANKING FÖRSTA HALVÅRET KOMMUN (bokstavsordning) STATOILS MILJÖBILSRANKING FÖRSTA HALVÅRET 2013 Statoils Miljöbilsranking baseras på andelen miljöbilar bland de nya bilarna som registrerats i kommunen eller länet under första

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.00 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Rolf Garneij (S) tj ers. Thomas Karlsson (TUP) Jean Pierre Zune ( PRO Norra

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet Brukarrådet 2012-06-05 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 7 Information från SPF 8 Ledsagare vid resa med färdtjänst 9 Aktuellt från tillgänglighetsrådgivaren 10 Aktuellt från

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (13) KFF Kansli, Greenroom. Gunilla Svensson (S) ordförande.... Ann-Margret Ringnér

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (13) KFF Kansli, Greenroom. Gunilla Svensson (S) ordförande.... Ann-Margret Ringnér Folkhälsorådet 2015-02-17 1(13) Plats och tid KFF Kansli, Greenroom Beslutande Övriga deltagare Gunilla Svensson (S) ordförande Börje Norén, Folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, Hälsostrateg Bert-

Läs mer

StatistikHusarbete2010-01-01--2010-06-30 Antalköpare. Antal köpare riket Hushållstjänster 192.448 ROT-arbete 456.267 648.715

StatistikHusarbete2010-01-01--2010-06-30 Antalköpare. Antal köpare riket Hushållstjänster 192.448 ROT-arbete 456.267 648.715 Page 1 of 18 * Skatteverket StatistikHusarbete2010-01-01--2010-06-30 Antalköpare Typ Antal köpare riket Hushållstjänster 192.448 ROT-arbete 456.267 648.715 Page 2 of 18 Län Antal köpare Typ Blekinge län

Läs mer

Kommunkod Kommun Kommungrupp Kommungrupp, namn 0180 Stockholm 1 Storstäder 1280 Malmö 1 Storstäder 1480 Göteborg 1 Storstäder 0114 Upplands Väsby 2

Kommunkod Kommun Kommungrupp Kommungrupp, namn 0180 Stockholm 1 Storstäder 1280 Malmö 1 Storstäder 1480 Göteborg 1 Storstäder 0114 Upplands Väsby 2 Kommunkod Kommun Kommungrupp Kommungrupp, namn 0180 Stockholm 1 Storstäder 1280 Malmö 1 Storstäder 1480 Göteborg 1 Storstäder 0114 Upplands Väsby 2 Förortskommuner till storstäderna 0115 Vallentuna 2 Förortskommuner

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V) Peter Arnhjort, Åsa Forslund, Gunilla Melkersson, Jörgen Skagerdahl, John Staberg, Elisabeth Persson

Marit Strand Pettersen (V) Peter Arnhjort, Åsa Forslund, Gunilla Melkersson, Jörgen Skagerdahl, John Staberg, Elisabeth Persson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-21:05 ande Dan Gahnström, (MP), ordförande Arzu BeGigo Alan (S) Stefan Dayne (KD) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S) Robert

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 5 Godkännande av ärendelista... 9 6 Föregående sammanträdesprotokoll... 10 7 Uppföljning av funktionshinderplanen... 11 8 Delgivning... 13 9 Övergångsställen... 14 10 Val av vice ordförande för

Läs mer

Folkbibliotek 2008. Resultat på kommunnivå. Börjar på sida

Folkbibliotek 2008. Resultat på kommunnivå. Börjar på sida Folkbibliotek 2008 Resultat på kommunnivå Börjar på sida Tabell 5:1. Antal bibliotek, bokbussar och övriga utlåningsställen efter kommun. 2 Tabell 5:2. Personal, andel kvinnor och män samt antal årsverken

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor Tid Onsdag den 11 december 2013, klockan 17:30 20:30 Plats Huddinge Konferens Center,

Läs mer

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Information, stöd och utredning Klas-Göran Gidlöf HANDLINGSPLAN för tillgänglighetsarbetet inom VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS verksamhetsområde.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämningsställen för körkort;

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämningsställen för körkort; Transportstyrelsens föreskrifter om utlämningsställen för körkort; beslutade den xx 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 3 första stycket körkortsförordningen (1998:980). 1

Läs mer

Blekinge län * 18 16880 20980 24980 44680 39 50680 72724 74924 Karlshamn Karlskrona Ronneby Sölvesborg

Blekinge län * 18 16880 20980 24980 44680 39 50680 72724 74924 Karlshamn Karlskrona Ronneby Sölvesborg Blekinge län * 18 16880 20 20980 25 24980 36 44680 39 50680 51 72724 52 74924 Karlshamn 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 3 1980 Karlskrona 6 8100 8 12200 9 13000 20 32700 20 32700 20 32700 20

Läs mer

Se bifogad närvarolista Se bifogad närvarolista. Anita Walfridsson. Aneby kommunhus, 2015-05-11

Se bifogad närvarolista Se bifogad närvarolista. Anita Walfridsson. Aneby kommunhus, 2015-05-11 Råd i frågor om funktionsnedsättning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-04-07 1-8, bilaga 1 Plats och tid Bibliotekets sammanträdeslokal, 14:00 16.00 ande Övriga deltagande Se bifogad närvarolista

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Gun-Lis Wärngren Eva Stücken Inger Andersson Jan-Åke Revelj

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Gun-Lis Wärngren Eva Stücken Inger Andersson Jan-Åke Revelj Nr xx Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Tid och plats Onsdag den 26 mars 2014, klockan 13.00 16.00, i Stöd och service, Österrådaplan Beslutande Ledamöter Daniel Jensen, ordf. (KD) Socialnämnden

Läs mer

Nina Hultqvist (TUP) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS

Nina Hultqvist (TUP) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande Maria Gawell Skog (S), ordförande Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), Antra Johansons-Rantins (M), Sven-Arne Lindblom

Läs mer

Sessionssalen 18.30 20.30. Göran Sjögren, Kultur och Fritidsnämnden Marianne Carlson, sekreterare. Boris Svensson Rönngården 2010-

Sessionssalen 18.30 20.30. Göran Sjögren, Kultur och Fritidsnämnden Marianne Carlson, sekreterare. Boris Svensson Rönngården 2010- 2010-03-10 Sida 1 av 10 Plats och tid Sessionssalen 18.30 20.30 Beslutande Övriga deltagare Kurt Johansson NHR, vice ordförande Boris Svensson (s) Socialnämnden Kent Lodesjö (s) Plan-och byggnadsnämnden

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Län Ortstyp 1 Ortstyp 2 Ortstyp 3 Stockholm Stockholm Södertälje Nacka Norrtälje Nynäshamn. Östhammar

Län Ortstyp 1 Ortstyp 2 Ortstyp 3 Stockholm Stockholm Södertälje Nacka Norrtälje Nynäshamn. Östhammar Bilaga 2 Värdefaktorn ortstyp för byggnadskategorierna 17. Byggnadskategori, 14 För värdefaktorn ortstyp ska na indelas enligt följande för byggnadskategorierna 1 oljeraffinaderier eller petrokemiska industrier,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kultur och SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Plats och tid Yxningen, Kommunhuset, kl.13.30 16.00 Beslutande ledamöter Elisabeth Edlund, (S), ordförande Bo Hasselblad (M), vice ordförande Carl Donner, (M)

Läs mer

Statistik över rutavdraget per län och kommun

Statistik över rutavdraget per län och kommun Statistik över rutavdraget per län och kommun Statistiken visar förändringen i antal personer som gjort avdrag för hushållsnära tjänster, så som hemstädning, trädgårdsarbete och barnpassning mellan första

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson Nr Kommunala handikapprådet 2010-03-03 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Karin Johansson (kd) Barbro Gustavsson Evert Magnusson

Läs mer